Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 23 Mac 2012

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Geran Selangorku Lulus 20 Projek Pembangunan

Posted: 23 Mar 2012 02:09 AM PDT

SHAH ALAM 23 MAC : Jawatankuasa Pemandu Geran Selangorku meluluskan 20 projek pembangunan insfrastruktur serata Selangor dengan peruntukan lebih RM2 juta bagi fasa pertama.

Projek yang diluluskan ini antaranya bertujuan untuk menurap semula jalan dan membaiki jalan termasuk pemasangan lampu jalan dan pembinaan longkang di Seksyen 17 Shah Alam, Sekinchan, Meru, Ampang, Hulu Klang, dan Kuala Langat.

Menurut Sekretariat Akhbar Pejabat Menteri Besar Selangor, pemilihan kontraktor bagi menjalankan projek insfrastruktur oleh jawatankuasa berkenaan dibuat berdasarkan harga terendah dan menepati spesifikasi yang ditetapkan Jabatan Kerja Raya (JKR).

"Jawatankuasa Pemandu Geran Selangorku menetapkan setiap projek insfrastruktur ini perlu disiapkan dalam tempoh antara dua hingga lima minggu.

Geran Selangorku memperuntukkan RM50 juta untuk projek insfrastruktur daripada jumlah keseluruhan peruntukan RM300 juta.


Sumber: Selangorku.com

Wan Azizah : 1Care Satu Lagi Agenda Retorik BN

Posted: 23 Mar 2012 02:00 AM PDT

PETALING JAYA 23 MAC : Tindakan Kementerian Kesihatan untuk mewujudkan sistem Kesihatan 1Care (1Care) merupakan satu lagi agenda rektorik politik sempit  kerajaan Umno-BN demi kelangsungan hayat politik mereka.

Perkara tersebut dinyatakan oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr Wan Azizah Wan Ismail berhubung janji Kementerian itu untuk melancarkan satu sesi penerangan seluruh negara bagi menjelaskan dan mendengar pandangan rakyat tentang 1Care.

"Kami mengambil maklum jawapan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai bahawa rancangan 1Care hanya akan siap dalam masa dua tahun.

"Sebagaimana disebutkan di dalam kenyataan kami sebelum ini, kami mempersoalkan jaminan Menteri Kesihatan sebagaimana rekodnya di dalam kontroversi Lynas,"jelas Azizah.

Azizah turut mempersoalkan tindakan Menteri Kesihatan tersebut yang dilihat sebagai amat mengejutkan selepas 1Care mendapat tentangan daripada rakyat.

"Seperti pengumuman BN yang lain contohnya SBPA, proses perundingan nampaknya dilakukan selepas mendapat kritikan rakyat.

"Kami juga menerima aduan-aduan daripada doktor-doktor yang terlibat di dalam perbincangan mengenai 1Care sebelum ini bahawa tiada proses rundingan dan dialog sebenar. Kerajaan nampaknya akan meneruskan 1Care,"katanya.

Mengulas lanjut perkara ini, Azizah berharap agar Menteri Kesihatan akan memberi respons terhadap cadangan Pakatan Rakyat sebelum ini bagi langkah-langkah segera bagi menambahbaik system kesihatan Negara.

Dalam kenyataan sebelum ini, Azizah mendedahkan perbelanjaan kesihatan kerajaan sebanyak 2.2 peratus daripada KDNK pada 2008 adalah lebih rendah daripada cadangan WHO sebanyak 5 hingga 6 peratus.

WHO juga menganggarkan bahawa 20 hingga 40 peratus perbelanjaan kesihatan kerajaan dibazirkan kerana ketidakcekapan termasuk rasuah.

"Justeru memperkenalkan 1Care tanpa mengatasi ketidakcekapan ini hanya akan membuka ruang untuk meningkatkan rasuah yang membebankan sistem kesihatan negara.

Aziziah menambah, amalan lazim kepimpinan kerajaan Umno-BN seperti penswastaan pelbagai sektor sistem kesihatan negara sepanjang dua dekad ini, bukanlah jawapan untuk meningkatkan kecekapan, sebaliknya hanya meningkatkan ketirisan.

Ini termasuklah penswastaan Stor Perubatan Kerajaan, Hospital-Hospital Universiti, Jabatan Kardiologi dan Perkhidmatan Sokongan Hospital yang telah membawa peningkatan kos yang tinggi tanpa meningkatkan kecekapan.


Sumber: Selangorku.com

PRESS RELEASE: Meeting on influencing judges - Najib may be in contempt of court

Posted: 22 Mar 2012 08:50 AM PDT

I refer to Felda Chairman Isa Samad's statement today that Felda will lodge a police report on its documents which were leaked to the opposition. On March 19 Keadilan Secretary-General Datuk Saifuddin Nasution had revealed minutes of a Felda meeting chaired by Prime Minister Najib Razak on June 27 2011 which suggested that the government was attempting to influence judges hearing Felda cases. The 'Najib minutes' revealed by Saifuddin Nasution are shocking, disturbing and unprecedented as it involves the Prime Minister personally. Until today Najib and the government have not responded to this serious allegation of interference with the judiciary which is backed up by documentary proof. In an obvious delaying tactic, Umno Information Chief Ahmad Maslan has said that he will only respond in Parliament on March 26. This is an urgent matter of grave public importance which involves the integrity and independence of the judiciary. What is the reason for delaying their response until 26th March 2012?

Further, the authorities are now threatening to lodge police reports against the person or persons who leaked the minutes. It has become standard practice for the government to go after the whistleblower instead of taking action on the wrongdoing which has been exposed. 

The contents of the 'Najib minutes' may amount to serious interference in the administration of justice and criminal contempt of court. The courts should immediately issue a notice to the Prime Minister ordering him to appear in court and explain why he should not be cited for contempt of court. The police and  MACC must also investigate whether there are elements of abuse of power. The silence and failure of the authorities to take any action on this matter will further erode public confidence in our institutions.

Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN


22 MARCH 2012

MB: Air Bekas Lombong Yang Dirawat Selamat di Guna

Posted: 22 Mar 2012 04:05 AM PDT

SHAH ALAM 22 MAC : Kerajaan Negeri Selangor memberi jaminan bahawa sumber alternatif bekalan air daripada air lombong yang dirawat adalah selamat dan menepati piawaian air mentah oleh Kementerian kesihatan Malaysia.

Jaminan terhadap cadangan sumber air alternatif itu dinyatakan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menjawab pertanyaan daripada ADUN Tanjung Sepat, Datuk Abdul Karim Mansor berhubung cadangan Kerajaan Negeri menjadikan air lombong sebagai sumber alternatif bagi mengatasi masalah kekurangan air.

Sebelum ini, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor telah mengadakan pensampelan kualiti air terhadap 30 buah kolam bekas lombong pada tahun 2005.

Hasil kajian itu, sekurang-kurangnya 17 buah lombong didapati sesuai dijadikan sumber air alternatif.

"Pada tahun 2011, pensampelan dilakukan sekali lagi terhadap kesemua lombong yang dikenalpasti bagi kajian kesesuaian sumber air lombong untuk tujuan semakan kualiti dan juga pewartaan.

"Daripada analisis kualiti air kolam bekas lombongh yang hanya perlu melalui proses rawatan secara konvensional yang mana hanya memerlukan pengedosan minima bagi tawas (alum) dan di klorin bagi pembasmian kuman,"jelas Abdul Khalid.

Khalid menambah, kos rawatan menerusi kaedah tersebut adalah jauh lebih murah berbanding kos rawatan air sungai kerana kadar kekeruhannya yang rendah dan stabil berbanding air sungai yang memerlukan banyak alum bagi proses penggumpulan mendakan.

Kerajaan negeri mengambil pendirian projek Langat 2 yang akan menelan belanja RM8.6 bilion sebagai terlalu mahal dan tidak perlu disegerakan kerana bekalan air di Selangor mencukupi sehingga 2019.

Sumber: Selangorku.com

Pakatan Rakyat Meminta Kerajaan Menyokong Resolusi Berkenaan Sri Lanka Di Majlis Hak Asasi, Bangsa-Bangsa Bersatu

Posted: 19 Mar 2012 07:00 AM PDT

Beberapa hari lagi, Majlis Hak Asasi Manusia, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang kini sedang bermesyuarat di Geneva akan membincangkan resolusi berkaitan Sri Langka yang menimbulkan dan menyentuh isu-isu berikut:
  1. Menggesa kerajaan Sri Lanka melaksanakan semua syor-syor dalam laporan 2010 daripada  Lessons Learnt and Reconciliation Commission (LLRC) and pastikan tindakkan bebas dan adil dilaksanakan demi mencapai keadilan untuk semua warga Sri Lanka; dan
  2. Meminta kerajaan Sri Lanka membentang satu pelan tindakkan komprehensif yang memperincikan langkah-langkah yang telah dan akan dilakukan untuk melaksanakan laporan LLRC dan menangani kelanggaran undang-undang antarabangsa
  3. Menggesa Pejabat Pesuruhjaya Hak Asasi Bangsa-bangsa Bersatu member dan kerajaan Sri Lanka menerima semua   bantuan untuk melaksanakan langkah-langkah tersebut dan melaporkan balek pada persidangan ke 22.
Walaupun resolusi ini tidak sekuat dan lemah kalau disbanding dengan versi asalnya, Parti Keadilan Rakyat menggesa agar kerajaan menyokong resolusi di atas.

Pengabaian terhadap pencabulan hak asasi manusia, jenayah peperangan dan jenayah terhadap kemanusiaan yang dilakukan pada peringkat terakhir peperangan 2009 adalah perkara yang tidak boleh diterima dan dibiarkan begitu sahaja dengan pelakunya mengambil manfaat daripada daripada budaya ketiadaan kebertanggungjawaban atau "culture of impunity" yang kian wujud.

Dokumentari 'The Killing Fields of Sri Lanka" yang telah disiarkan melalui Channel 4 pada 14 Jun 2011 di United Kingdom dan seterusnya menerima publisiti luas di dunia telah memberikan bukti-bukti visual yang mengejutkan yang menyokong hakikat jenayah perang dalam bentuk laporan-laporan saksi, bahagian filem amatur, gambar-gambar dan video-video telefon bimbit.

Panel Pakar-Pakar (POE) yang telah dilantik oleh Setiausaha Agong Pertubuhan Bangsa-Bnagsa Bersatu, Ban Ki Moon telah menyimpulkan di dalam laporannya pada 2010 bahawa terdapat bukti-bukti kukuh jenayah peperangan dan menggesa agar Kerajaan Sri Langka "menjalankan siasatan bebas segera terhadap perkara tersebut dan lain-lain pencabulan terhadap Undang-Undang Kemanusian dan Hak Asasi Manusia yang telah dilakukan oleh kedua-dua pihak yang terlibat dengan konflik bersenjata". Laporan tersebut juga menyarankan agar Setiausaha Agong "mewujudkan satu mekanisma antarabangsa yang bebas dengan segera".

Kelulusan resolusi yang dicadangkan oleh Majlis Hak Asasi PBB ini adalah penting bagi penyelesaian jangka panjang terhadap situasi yang berlaku di Sri Langka.

Kerajaan Malaysia telah bertindak secara tepat sewaktu menyokong tindakan terhadap pencabulan hak asasi manusia yang berlaku di Bosnia pada 1990-an dan mengkritik tindakan yang sama ketika dilakukan oleh Israel terhadap rakyat Palestin. Kami menyokong tindakan sedemikian. Walaubagaimanapun kerajaan haruslah bertindak secara konsisten terhadap isu pencabulan hak asasi manusia yang disifatkan sebagai yang terburuk berlaku di Sri Langka - hak asasi manusia bagi mangsa-mangsa yang terkesan samada mereka adalah Tamil, Singhala, Hindu, Kristian atau Muslim tidak boleh dikorbankan demi untuk menjaga kepentingan ekonomi pihak-pihak tertentu.

Malaysia tidak seharusnya mengabaikan tanggungjawab sebagai anggota Majlis Hak Asasi sebagaimana yang telah dilakukan ketika menyokong resolusi yang menyebelahi Kerajaan Sri Langka pada tahun 2009.

Kami menggesa Perdana Menteri supaya menasihatkan Menteri Luar dan wakil-wakil kami di Bangsa-bangsa Bersatu agar menyokong resolusi tersebut dan menyatakan pendirian umum kerajaan dalam hal ini dengan segera.


DATO' HAJI MUSTAFA ALI
Parti Islam SeMalaysia

YB DR TAN SENG GIAW
Parti Tindakan Demokratik

YB DATO' SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Parti Keadilan Rakyat


19 MAC 2012

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Azmin dakwa Hasan Ali salah guna lebih RM800,000

Posted: 23 Mar 2012 02:40 AM PDT


SHAH ALAM: Adun Gombak Setia, Datuk Dr Hasan Ali didakwa menyalahguna wang kerajaan negeri mencecah lebih RM800, 000 untuk kegunaan program dan pengubahsuaian pejabat ketika menjadi exco kerajaan negeri Selangor,
Perkara itu didedahkan Azmin Ali (PKR-Bukit Antarabangsa) ketika membahaskan usul titah Sultan Selangor dalam sidang dewan undangan negeri hari ini.
Azmin mendakwa Hasan yang juga exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, ketika itu berbelanja lebih RM500 , 000 untuk pelbagai program di bawah Perbadanan Adat Istiadat Melayu (PADAT).
Beliau juga mendakwa Hasan menggunakan RM300, 000 untuk mengubahsuai pejabat exco.
"Saya mendapat maklumat awal kerana jabatan audit telah menjalankan siasatan menyeluruh. Ia fakta dan bukan tuduhan. Tindakan beliau (Hasan) tidak boleh dimaafkan.
"Pembaziran ini jika dikaitkan dengan perjuangan dibawa Hasan (Islam, Raja, Melayu). Islam mana yang dibawa jika guna wang rakyat dengan tidak berhemah?" katanya kepada pemberita di luar lobi bangunan Annex, bangunan SUK Selangor

`Exco tidak bertanggungjawab'
Azmin turut menuduh Hasan sebagai exco yang tidak bertanggungjawab apabila membelakangkan dasar kerajaan negeri untuk mengamalkan tender terbuka.
Dakwa Azmin tindakan sedemikian adalah percubaan sabotaj yang dilakukan Hasan terhadap kerajaan negeri.
"Beliau sebagi exco membelakangkan dasar kerajaan negeri dengan menghantar terus senarai kontraktor kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) untuk melantik kontraktor menyelenggara jalan di Selangor.
"Perkara ini tidak dapat diterima kerana kerajaan negeri mempertahankan sistem tender terbuka dan telus. Sedangkan ada exco kanan sabotaj dasar ini. Maka tindakan tegas perlu di ambil seperti mana kenyataan saya sebelum beliau dipecat," katanya.
Mengulas mengenai kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa BN yakin merampas Selangor, Azmin berkata ia amalan biasa yang dilakukan seperti yang terjadi di Perak.


Sumber: Freemalaysiatoday

1Care: Kerajaan tidak belajar dari SBPA

Posted: 23 Mar 2012 01:30 AM PDT


KUALA LUMPUR, 23 Mac: Presiden PKR, Datuk Sri Dr Wan Azizah Wan Ismail mempersoal tindakan kerajaan berhubung sesi penerangan 1Care yang hanya dibuat selepas dibantah rakyat.

Katanya, kerajaan seolah-olah tidak belajar dari rekod Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang diperkenalkan dan kemudiannya dimansuhkan selepas dibantah rakyat.

"Sebagaimana disebutkan di dalam kenyataan kami sebelum ini, kami mempersoalkan jaminan Menteri Kesihatan sebagaimana rekodnya di dalam kontroversi Lynas.

"Seperti pengumuman BN yang lain contohnya SBPA, proses perundingan nampaknya dilakukan selepas mendapat kritikan rakyat," katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Wan Azizah lagi, beliau juga menerima aduan-aduan daripada doktor-doktor yang terlibat di dalam perbincangan mengenai 1Care sebelum ini bahawa tiada proses rundingan dan dialog sebenar dan kerajaan nampaknya akan meneruskan 1Care.

Sebagaimana disebut di dalam kenyataannya sebelum ini, perbelanjaan kesihatan kerajaan sebanyak 2.2 peratus daripada KDNK pada 2008 adalah lebih rendah daripada cadangan WHO sebanyak 5 hingga 6 peratus.

WHO juga menganggarkan bahawa 20 hingga 40 peratus perbelanjaan kesihatan kerajaan dibazirkan kerana ketidakcekapan termasuk rasuah.

Justeru ujarnya, memperkenalkan 1Care tanpa mengatasi ketidakcekapan ini hanya akan membuka ruang untuk meningkatkan rasuah yang membebankan sistem kesihatan negara.

"Coraknya sama seperti penswastaan pelbagai sektor sistem kesihatan negara sepanjang dua dekad ini yang sepatutnya meningkatkan kecekapan tetapi sebaliknya hanya meningkatkan ketirisan.

"Ini termasuklah penswastaan Stor Perubatan Kerajaan, Hospital-Hospital Universiti, Jabatan Kardiologi dan Perkhidmatan Sokongan Hospital yang telah membawa peningkatan kos yang tinggi tanpa meningkatkan kecekapan," jelasnya.


Sumber: Harakahdaily

Umno jual 74 ekar tanah rizab Melayu

Posted: 23 Mar 2012 01:25 AM PDT


SHAH ALAM, 23 Mac: Adun Bukit Antarabangsa, Azmin Ali mendakwa kerakusan Umno di kawasan Gombak menyebabkan 74 ekar tanah rizab Melayu di Sungai Sering telah dijual dan dipindah milik kepada Syarikat Triump City Development Sdn Bhd tanpa sebarang gantian tanah di kawasan lain.

Dakwanya sewaktu membahas titah ucapan Diraja di Dewan Negeri Selangor, selain itu juga syarikat tersebut turut gagal membangunkan tanah berkenaan dan berdegil utuk menjelaskan bayaran premium tanah biarpun status tanah tersebut telah ditukar.

"Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat terpaksa merampas kembali tanah tersebut untuk menjaga kepentingan rakyat negeri Selangor.

"Ini satu amalan yang seringkali dilakukan oleh pentadbiran Umno dalam menguruskan tanah rizab Melayu ialah dengan menukarkan tanah rizab di kawasan bandar dan diberikan tanah di kawasan luar bandar yang bernilai jauh lebih rendah daripada harga tanah rizab yang asal," katanya.

Tambah beliau lagi, tindakan ini menyebabkan tanah rizab Melayu di Selangor susut nilai dan memberi impak kepada nilai aset orang Melayu, inilah amalah khianat Umno kepada orang Melayu di Selangor ketika mentadbir negeri ini.

"Kerajaan Pakatan Rakyat terbukti tidak menyalahgunakan mandat yang telah diberikan oleh rakyat.

"Oleh itu, adalah diharapkan agar Kerajaan Negeri dapat merangka satu Pelan Strategik Pengurusan Tanah Rizab Melayu supaya dapat dibangunkan secara tersusun dan dipelihara supaya terus mengekalkan status tanah demi kepentingan generasi masa depan," sambung beliau lagi.

"Isu Tanah Rizab Melayu turut dibangkitkan dalam titah Tuanku Sultan dan saya menyambut baik nasihat Tuanku supaya Kerajaan Negeri memelihara Tanah Rizab Melayu," katanya

Beliau yakin kerajaan negeri akan mematuhi peruntukan perlembagaan berkenaan tanah rizab Melayu selaras dengan prinsip 'rule of law' dan semangat berperlembagaan.


Sumber: Harakahdaily

Tarikh PRU: Najib teruskan legasi 'PM penakut'

Posted: 23 Mar 2012 01:15 AM PDT


KUALA LUMPUR, 23 Mac: Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang masih berteka-teki dengan tarikh Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 disifatkan sebagai meneruskan legasi perdana menteri sebelum ini yang juga penakut.

Ketua Pengarah Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia Sany Hamzan (gambar) berkata, Najib hanya nampak gagah perkasa seperti Badang tetapi sebenarnya seorang yang penakut dan bacul kerana masih lagi terus berahsia.

"Datuk Seri Najib meneruskan legasi ketakutan perdana menteri sebelum beliau untuk mengumumkan tarikh pembubaran parlimen kerana mereka semua tidak mempunyai keyakinan diri sendiri terhadap kekuatan jentera dan sokongan rakyat kepada mereka.

"Datuk Seri Najib hanya akan berani membubarkan parlimen setelah petunjuk sokongan telah 'solid' untuk Umno dan Barisan Nasional," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini.

Menurut Sany, Najib pada masa sama sebenarnya sedang melakukan kezaliman kepada parti-parti pembangkang kerana hanya pihak Umno dan Barisan Nasional sahajalah yang mendapat manfaat daripada merahsiakan tarikh tersebut.

Berbeza dengan negara yang dianggap kurang maju dari Malaysia seperti Thailand dan Indonesia, mereka juga lebih berani untuk mengumumkan tarikh pilihanraya mereka kepada rakyat supaya segala proses pengundian akan berjalan lebih lancar.

"Bahkan di Indonesia, Komisi Pemilihan Umum Republik Indonesia (seperti SPR) telah diberikan kuasa penuh untuk mengendalikan proses pilihanraya secara bebas tanpa campurtangan pihak kerajaan hingga te tahap pemilihan tarikh pengundian.

"Tetapi Malaysia yang dikatakan sebagai sebuah negara maju masih lagi memiliki seorang perdana menteri yang berfikiran kuno, sempit dan ketinggalan zaman," katanya.

Beliau berkata, biarpun Najib masih berahsia, Dewan Pemuda PAS telah mempersiapkan jentera mereka untuk berhadapan dengan pilihan raya pada bila-bila masa.

"Kita ingin memberi 'signal' kepada Umno dan Barisan Nasional walaupun mereka terus berahsia tentang tarikh pembubaran Dewan Rakyat tetapi pemuda PAS telah cukup bersedia untuk menghadapi pilihanraya umum pada bila-bila masa," katanya.


Sumber: Harakahdaily

Kroni dapat RM589 juta, rakyat dapat RM500 je

Posted: 23 Mar 2012 01:10 AM PDT


KUALA LUMPUR, 23 Mac: Kroni Umno, Tan Sri Tajudin Ramli dapat RM589 juta sedangkan rakyat berpendapatan rendah sekadar mendapat RM500 sahaja, kata Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.

Beliau mengulas laporan Malaysiakini hari ini yang melaporkan, pengurusuan Danaharta Nasional Bhd melupuskan hutang Tajudin sebanyak RM589 juta sebagai sebahagian daripada penyelesaian luar mahkamah yang dicapai dengan beberapa syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bulan lalu.

"Dengan segala riuh rendah yang tidak terkawal, rakyat berpendapatan rendah digula-gulakan dengan hanya RM500 sekali bagi sahaja.

"Pada masa yang sama, Tajudin boleh ketawa berdekah-dekah kerana sebesar RM589 juta diberikan percuma kepadanya," kata Mohamad.

Beliau menyifatkan kerajaan yang membelanjakan wang rakyat sesuka hati tanpa rasa bersalah adalah kerajaan yang sama sekali tidak bertanggung jawab.

"Kepada kroni itu bagi RM250 juta, kepada kroni ini pula RM589 juta.

"Itu kepada keluarga (Ketua Wanita Umno, Datuk Seri) Shahrizat (Abdul Jalil) dan kepada Tajudin, bolehkah dipercayai isteri dan anak Perdana Menteri tidak dapat apa-apa?

"Bagaimana pula dengan pembesar Umno yang lain serta keluarga mereka? Adakah anak serta menantu perdana-perdana menteri sebelum ini tidak dapat apa-apa?" Mohamad mempersoalkan.

Beliau meminta rakyat berfikir, adakah selepas menang di dalam pilihan raya akan datang, para pemimpin Umno dan kroni-kroni mereka tidak akan berbelanja sesama sendiri dengan lebih ganas lagi selepas menang pilihan raya akan datang.

"Dalam pada hendak menghadapi pilihan raya pun tidak takut langsung dan tidak rasa bersalah sedikit pun kerajaan Umno menggasak RM589 juta untuk kroninya, bayangkan apabila menang pilihan raya nanti," Mohamad mengingatkan.

Pembantaian wang rakyat itu, katanya, belum lagi termasuk pelbagai penyiksaan ke atas rakyat yang dijangka akan "dihempuk" oleh Umno ke tas rakyat seperti cukai barangan dan perkhidmatan (GST), pemotongan pelbagai subsidi seperti subsidi minyak yang pasti diikuti kenaikan harga barang yang mendadak dan meruncing, kenaikan tarif dan palbagai penyiksaan lain.

"Satu-satu pilihan yang ada untuk mengelakkan pembantaian wang rakyat dan penyiksaan itu ialah memastikan Umno dikalahkan dalam pilihan raya akan datang," katanya.

Penyelesaian luar mahkamah yang dicapai oleh Tajudin dengan beberapa GLC itu adalah berikutan persetujuannya untuk menarik balik rayuannya pada 7 Disember, 2009 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap beberapa litigan dan GLC termasuk Telekom Malaysia Bhd, Naluri Corporation, Celcom (M) Bhd, Atlan Holding Bhd dan Kumpulan CIMB Group.

Tiga tahun lalu, Mahkamah Tinggi mengarahkan Tajudin membayar jumlah berkenaan kepada Danaharta, jumlah wang yang beliau berhutang ketika pembelian kontroversi saham MAS pada tahun 1994, yang membuka jalan bagi hartawan untuk memiliki syarikat penerbangan nasional itu.

Pada masa yang sama, mahkamah juga membatalkan tuntutan balas RM13 bilion yang difailkan oleh Tajudin terhadap GLC berkenaan.


Sumber: harakahdaily

PSM saman 82 kerana 'salah tangkapan' EO6

Posted: 23 Mar 2012 01:05 AM PDT


Parti Sosialis Malaysia (PSM) hari ini memulakan saman sivil terhadap 82 defendan, yang sebahagian besar mereka adalah anggota polis, kerana salah menangkap dan memenjarakan enam pemimpin parti itu secara tidak sah di bawah Ordinan Darurat (EO) tahun lalu.

Saman berkenaan difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh peguam Yudistra Piagam Dorai. Ia menamakan Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara, Timbalan Ketua Polis Negara, Peguam Negara dan kerajaan Malaysia sebagai defendan.

Keenam-enam pemimpin itu juga menuntut ganti rugi kerana dibelasah, pendakwaan yang berniat jahat, tidak ada alasan yang munasabah ketika ditangkap dan salah guna proses pejabat awam.

Semua mereka ditahan selama 28 hari di bawah EO atas sebab-sebab yang tidak dijelaskan semasa polis bertindak tegas ke atas kumpulan hak sivil dan parti-parti pembangkang yang merancang perhimpunan BERSIH 2.0 yang menuntut pembaharuan pilihan raya.

Keenam-enam mereka yang kemudiannya terkenal dengan jolokan EO6 adalah ahli parlimen Sungai Siput Dr Jeyakumar Devaraj dan aktivis PSM Choo Chon Kai, Sarat Babu, M Sarasvathy, Sukumaran dan A Letchumanan.


Sumber: Malaysiakini

Hutang RM589 juta Tajudin dilupuskan

Posted: 23 Mar 2012 01:00 AM PDT


Tan Sri Tajudin Ramli tidak perlu membayar RM589 juta wang yang dihutangnya daripada Pengurusuan Danaharta Nasional Bhd kerana ia sebahagian daripada penyelesaian luar mahkamah yang dicapai dengan beberapa syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bulan lalu.

Ini disahkan kepada Malaysiakini oleh sumber dalaman selepas ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua pada 15 Februari lalu mendakwa terdapat penyelesaian rahsia yang dicatatkan oleh Mahkamah Rayuan di antara bekas pengerusi Malaysia Airlines (MAS) dan beberapa GLC.

"Daripada sumber saya, saya boleh sahkan bahawa hutang itu telah dlupuskan sepenuhnya sebagai sebahagian daripada penyelesaian itu. Saya tahu tentang ini daripada sumber dalaman. Penyelesaian ini menyebabkan negara serta merta kerugian RM589 juta," kata Pua kepada Malaysiakini bulan lalu.

Penyelesaian itu berikutan persetujuan Tajudin untuk menarik balik rayuannya pada 7 Disember, 2009 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap beberapa litigan dan GLC termasuk Telekom Malaysia Bhd, Naluri Corporation, Celcom (M) Bhd, Atlan Holding Bhd dan Kumpulan CIMB Group.

Tiga tahun lalu, Mahkamah Tinggi mengarahkan Tajudin membayar jumlah berkenaan kepada Danaharta, jumlah wang yang beliau berhutang ketika pembelian kontroversi saham MAS pada tahun 1994, yang membuka jalan bagi hartawan untuk memiliki syarikat penerbangan nasional itu.

Pada masa yang sama, mahkamah juga membatalkan tuntutan balas RM13 bilion yang difailkan oleh Tajudin terhadap GLC berkenaan.


Sumber: Malaysiakini

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Pidato Perdana Sempena 4 Tahun Pemerintahan Pakatan Rakyat Selangor

Posted: 23 Mar 2012 05:29 PM PDT

25 Mac 2012 (Ahad)

9.00 – 12.00 malam

Lokasi: Stadium Kuala Selangor

Pemidato:

1) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

2) YAB Tan Sri Khalid Ibrahim

3) YB Dato' Seri Haji Hadi Awang

4) YB Lim Kit Siang

Deklarasi Khas 3 Pemimpin, Muafakat Pakatan Rakyat, Perlembagaan Dipertahankan

Posted: 23 Mar 2012 01:24 AM PDT

Keadilankini

SHAH ALAM, 23 Mac: Muafakat Pakatan Rakyat dipegang teguh melalui deklarasi khas yang ditandatangani oleh tiga pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit siang dan juga Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada 8 September 2008 yang lalu.

Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali sewaktu membahas titafh diraja Dewan Negeri Selangor menekankan melalui deklarasi Pakatan Rakyat akan mempertahankan dasar-dasar seperti kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan dan menjamin kebebasan mengamalkan agama-agama lain.

Menurutnya lagi, kedaulatan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan mempertahankan hak bahasa ibunda serta kedaulatan Raja-Raja Melayu, malah kedudukan hak-hak istimewa orang Melayu dan bumiputera serta hak-hak semua kaum yang telah dijamin oleh Perlembangaan.

“Ada pihak yang cuba menyinggung kita dengan membuat dakyah bahawa apabila Pakatan Rakyat menerajui Putrajaya, kita akan menukar pemerintahan Raja Berperlembagaan kepada sistem Republik.

“Ini adalah satu fitnah jahat yang bertentangan dengan akidah seorang Islam, sebaik sahaja berlaku tsunami politik pada tahun 2008, Pakatan Rakyat telah mengulangi ikrar melalui deklarasi khas yang ditandatangani oleh 3 pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat iaitu YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim, YB Lim Kit Siang dan YB Dato’ Seri Abdul Hadi Awang pada 8 September 2008 dan in merupakan ikrar muafakat Pakatan Rakyat,” jelas Azmin.

Tambahnya, pengurusan ekonomi negeri yang terus berkembang biarpun berhadapan dengan persekitaran luar yang mencabar membuktikan kemampuan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Kerajaan Negeri mengurus khazanah dan amanah dengan tanggungjawab walaupun ada tekanan ke atas kerajaan negeri termasuk tekanan politik daripada Kerajaan Pusat yang menyalahgunakan institusi Kerajaan bagi tujuan politik mereka untuk merampas Negeri Selangor.

“Alhamdulillah, rakyat mengecapi hasil negeri yang merupakan hak mereka dan bukan kurniaan daripada pemerintah. Fakta, angka dan statistik yang dikemukakan ini membuktikan Pakatan Rakyat berupaya untuk mentadbir negeri dan mengurus ekonomi dengan berkesan berteraskan prinsip kewangan yang berhemah, tatakelola yang baik dan prinsip value for money.

“Selain pengurusan ekonomi, tadbir urus yang berkesan juga penting bagi sesebuah kerajaan yang unggul. Bagi memastikan tadbir urus negeri berada pada tahap yang terbaik, pentadbiran kerajaan harus memiliki ciri-ciri menggalakkan penyertaan rakyat, keputusan yang berorientasikan konsensus, telus, responsif, berkesan dan cekap, saksama dan inklusif serta menurut kedaulatan undang-undang,” sambung Adun Bukit Antarabangasa itu lagi.

Walau bagaimanapun, menurut Azmin karenah birokrasi yang keterlaluan menjadikan sistem penyampaian Kerajaan tidak efisyen seterusnya membantutkan produktiviti negeri.

“Sebagai sebuah kerajaan reformasi, sistem penyampaian  perlu menjadi keutamaan demi perkhidmatan kepada rakyat. Teknologi tinggi serba canggih serta keterbukaan teknologi maklumat harus menjadi asas reformasi sistem pentadbiran. Pentadbiran yang menggunapakai teknologi dapat menjimatkan kos, masa dan mengurangkan karenah birokrasi yang membebankan rakyat,” tambahnya.

Ini bukan sahaja menjamin usaha tadbir urus yang baik tetapi juga merupakan suatu usaha untuk memastikan pengurusan dan sistem perkhidmatan pentadbiran efisyen dan lancar. Kerajaan Negeri Selangor percaya pengurusan yang cekap adalah pengurusan yang mengurangkan karenah birokrasi dan meringankan kos yang ditanggung oleh rakyat.

Adakah Sesi Penerangan 1Care Hanya Difikirkan Selepas Kritikan Rakyat?

Posted: 23 Mar 2012 12:37 AM PDT

Kami mengambil maklum jawapan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai bahawa rancangan system kesihatan 1Care hanya akan siap dalam masa dua tahun.

Beliau juga telah berjanji melancarkan satu sesi penerangan seluruh negara bagi menjelaskan dan mendengar pandangan rakyat tentang 1Care.

Sebagaimana disebutkan di dalam kenyataan kami sebelum ini, kami mempersoalkan jaminan Menteri Kesihatan sebagaimana rekodnya di dalam kontroversi Lynas.

Juga amat mengejutkan bahawa Menteri Kesihatan hanya bercakap tentang menjelaskan dan mendengar pandangan rakyat sekarang, selepas 1Care mendapat tentangan daripada rakyat. Seperti pengumuman BN yang lain contohnya SBPA, proses perundingan nampaknya dilakukan selepas mendapat kritikan rakyat.

Kami juga menerima aduan-aduan daripada doktor-doktor yang terlibat didalam perbincangan mengenai 1Care sebelum ini bahawa tiada proses rundingan dan dialog sebenar. Kerajaan nampaknya akan meneruskan 1Care.

Kami juga berharap Menteri Kesihatan akan member respons terhadap cadangan kami bagi langkah-langkah segera bagi menambahbaik system kesihatan Negara. Sebagaimana disebut di dalam kenyataan saya sebelum ini, perbelanjaan kesihatan kerajaan sebanyak 2.2 peratus daripada KDNK pada 2008 adalah lebih rendah daripada cadangan WHO sebanyak 5 hingga 6 peratus. WHO juga menganggarkan bahawa 20 hingga 40 peratus perbelanjaan kesihatan kerajaan dibazirkan kerana ketidakcekapan termasuk rasuah.

Justeru memperkenalkan 1Care tanpa mengatasi ketidakcekapan ini hanya akan membuka ruang untuk meningkatkan rasuah yang membebankan sistem kesihatan negara. Coraknya sama seperti penswastaan pelbagai sektor sistem kesihatan negara sepanjang dua dekad ini yang sepatutnya meningkatkan kecekapan tetapi sebaliknya hanya meningkatkan ketirisan.

Ini termasuklah penswastaan Stor Perubatan Kerajaan, Hospital-Hospital University, Jabatan Kardiologi dan Perkhidmatan Sokongan Hospital yang telah membawa peningkatan kos yang tinggi tanpa meningkatkan kecekapan.

DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
PRESIDEN
PARTI KEADILAN RAKYAT

—–


Is 1Care roadshow only an afterthought?

We note the answer from Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai that the blueprint for the controversial 1Care health system will only be done in two years.

The Minister has also promised to launch a road show to explain and engage the public regarding the 1Care health system.

As mentioned in our earlier statement, we question the commitment of the Minister's assurances with regards to his records vis-à-vis the Lynas controversy.

It is also surprising that the Minister is only talking about explaining and engaging with the public now, after 1Care has attracted a lot of opposition from the rakyat. Like other BN pronouncements such as the SBPA, it seems consultation is only an after-thought.

We have received complaints from doctors involved in previous consultations on 1Care that there was no true engagement and dialogue involved. The government is set to continue with 1Care.

We also hope the Minister will end his silence with regards to our suggestion for immediate measures to improve the country's healthcare system. As mentioned in my earlier statement, our government expenditure at 2.2 percent for health as a percentage to GDP in Malaysia in 2008 is still lower than the WHO recommendation of 5 to 6 percent. WHO has also estimated that 20 to 40 percent of government expenditure in health is wasted on inefficiencies including corruption.

Thus introducing 1Care without overcoming the existing inefficiencies will increase the opportunity for corruption which would be truly tragic for the country's health care system. This is similar to the privatisation of various sectors of the country's healthcare system over the past two decades which were supposed to increase efficiency yet only resulted in more leakages.

This includes the privatisation of the Government Medical Store,University Hospitals, the Cardiology Department of the Kuala Lumpur Hospital and the Hospital Support Services which has substantially increased healthcare costs in the country without improving efficiency.

DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
PRESIDENT
PARTI KEADILAN RAKYAT

Rakaman Ceramah Khas Pendedahan, Lukut 22/03/2012

Posted: 22 Mar 2012 08:40 PM PDT


Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Pulau Pinang

Posted: 22 Mar 2012 07:11 PM PDT

24 Mac 2012 (Sabtu)

1)    11.30 pagi – Jamuan Bersama Rakyat

       Lokasi : Astaka Mayang Pasir, Batu Maung

2)    2.00  Ptg. – Pelancaran Jentera Pakatan Rakyat  Macang Bubuk

       Lokasi :  Padang  awam Alma Jaya

3)    5.00 ptg – Hi – Tea Bersama Media Baru Pulau Pinang

       Lokasi:  Dewan Tati, Telok Air Tawar

4)    7.15 mlm  – Solat dan Tazkirah Maghrib

       Lokasi:  Masjid Kg Permatang Binjau, Telok Air Tawar

5)    9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 1

       Lokasi : Komplek Sukan  Bertam, Kepala Batas

6)    9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 2

       Lokasi: Simpang 3, Sungai Aceh

7)    Penceramah:

i)                   YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii)                 YB Dato' Mansor Othman

iii)               YB Mujahid Yusof

iv)               YBhg Cik Gu Bad

v)                 Sdri Siti Aisyah Sheikh Ismail

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Arahan Najib buktikan wujud penipuan kadar perahan sawit

Posted: 23 Mar 2012 02:30 AM PDT

KUALA LUMPUR 22Mac: Pendedahan minit mesyuarat antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Felda menunjukkan penipuan Felda kepada peneroka selama ini terbukti wujud.

Setiausaha Biro Felda dan Orang Asal KEADILAN, Rebin Birham berkata, arahan yang dikeluarkan Najib itu menunjukkan Felda tidak yakin mahkamah akan memihak kepada mereka sekiranya kes dibicarakan tanpa sebarang campur tangan.

"Najib dan Felda amat takut dengan saman dari peneroka Felda seluruh negara, sehingga cuba pengaruhi mahkamah untuk berpihak kepada mereka,

"Ini secara tidak langsung mengesahkan dakwaaan kami, walaupun dinafikan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan", kata Rebin kepada KeadilanDaily.

Beliau merujuk kepada pendedahan Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkenaan dokumen rasmi mesyuarat Najib dengan pengurusan tertinggi Felda berkenaan isu Kadar Perahan Gred Kelapa Sawit (OER).

Minit itu antara lain tercatat 'pastikan hakim dan peguam diberi kefahaman subjek dan kaedah teknikal bagi pengiraan OER. Pastikan Felda menang kes ini supaya tidak menjejaskan kes-kes seterusnya'.

Beliau turut berkata, rundingan antara peneroka dan pihak Felda sudah lama dilakukan, namun tidak mendapat pertimbangan yang sewajarnya dari Felda.

"Kita meletakkan jalan perundangan sabagai jalan terakhir. Namun, selepas pendedahan ini, tiada jalan lain lagi untuk membela nasib peneroka selain menumbangkan kerajaan Umno BN pada pilihanraya akan datang," tegas Rebin lagi.

Beliau turut memaklumkan, usaha mengumpul 100,000 tandatangan berjalan dengan lancar, selain aktiviti penerangan, dialog dan mengedarkan risalah.

"Kita sudah masuk ke Felda seluruh negara. Semua negeri komited untuk menghantar wakil ke perarakan peneroka di Masjid Putrajaya 30 Mac nanti," katanya lagi.

Lebih 18,000 pengundi diragui di Parlimen Pekan

Posted: 23 Mar 2012 01:20 AM PDT

KUALA LUMPUR 22 Mac: KEADILAN mendedahkan terdapat lebih 18,000 pengundi tambahan pada tahun 2012 di Parlimen Pekan iaitu kawasan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri AnwarIbrahin berkata peningkatan itu berlaku hampir sekali ganda berbanding pada pilihanraya umum (PRU) lalu.

"Pada tahun 2008, di Parlimen Pekan pengundi tambahan meningkat berbelas-belas ribu. Pada tahun 2012 pun meningkat 18,000. Kawasan berdekatan lain seperti di Kuantan cuma meningkat 5,000 sahaja. Tapi di Pekan boleh begitu tinggi. Pelik ke tidak?" katanya pada sidang media di lobi Parlimen.

Beliau berkata, parkara itu dikenal pasti apabila mendapati banyak pengundi didaftarkan dengan satu nama dua alamat.

"Saya nak tunjukkan bagaimana daftar penipuan dibuat. Satu nama dua alamat sememangnya tak boleh berlaku. kalau masuk dalam komputer ia akan ditolak sebab nombor kad pengenalan sama.

"Tapi apa yang mereka buat ialah dengan menambah simbol palang (/) pada hujung nombor kad pegenalan," katanya.

Anwar memberitahu, KEADILAN mempunyai cukup bukti tentang penipuan yang dilakukan SPR.

Katanya, terdapat 79,998 kes, 100 pengundi yang diaftarkan dalam satu alamat.

"Antara yang disebut termasuk Parlimen Johor Baharu, lokasi Desa Melayu Majidee yang mempunyai 127 pengundi dalam satu alamat. Di Desa Mahkota Kluang, 103 pendundi satu alamat.

"Parlimen Seremban 190 pengundi. DUN Batu Caves 202 pengundi tanpa alamat. Kota Raja DUN Seri Muda 609 pengundi alamatnya Batu 7 Seri muda. Kalau di rumah panjang Sabah kita faham ada 50 hingga 60. Tapi kalau di Seri Muda ia tidak munasabah," katanya.

Beliau juga membidas kenyataan SPR terdapatnya 240,000 undi pos tambahan di kalangan petugas SPR sedangkan dalam PSC penambahbaikan pilihanraya semua pihak telah bersetuju untuk mengadakan pengundian awal.

Program Semasa

Posted: 22 Mar 2012 11:10 PM PDT

23 Mac 2012/Jumaat
Ceramah Umum Dun Jeram Padang
Bilik Gerakan Utama,
Tmn Desa Puteri, Bahau
8.30 malam
Hotline: 016-272 1448 (Murly)

Penceramah:
1. YB Sivakumar
2. YB P. Gunasekaran
3. YB Teo Kok Seong
4. Karip Salleh (Ketua Cabang Jempol)
5. T. Kumar (Naib Ketua Cabang Jempol)

Siri Jelajah PR NS pertama: lebih 7 ribu hadir!

Posted: 22 Mar 2012 10:07 PM PDT


Program: Siri Jelajah PR NS (siri pertama-Parlimen Telok Kemang)
Tarikh; 22 Mac 2012 / Khamis
Venue: Batu 3, Jalan PD-Lukut, Pekan Lukut, Port Dickson.
Kehadiran: lebih 7 ribu Sasaran kehadiran: 5 ribu

Momentum sokongan rakyat kepada program besar Pakatan Rakyat Negeri Sembilan tetap berterusan selepas Rapat Rakyat N9 pada 15 Januari 2012 lalu. Siri Jelajah PR NS untuk siri pertamanya di Parlimen Telok Kemang mendapat sambutan yang cukup baik daripada penduduk-penduduk sekitar Lukut, Chuah, Port Dickson, Seremban dan Rembau.

Program bermula seawal jam 8.30 malam walaupun tapak program telah mula dibanjiri orang ramai sejak jam 7.30 malam lagi. Sebelum itu, dilaporkan banyak poster dan banner hebahan tentang siri jelajah ini telah dikoyakkan dan dipotong oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab sebagai usaha menggagalkan hebahan tersebut kepada orang ramai. Namun, halangan itu tidak sedikit pun menjejaskan kehadiran ramai.

Ceramah telah dimulakan oleh Adun Lukut, YB Ean Yong dan kemudiannya disusuli oleh Adun Chuah, YB Chai Tong Chai. Ketika ceramah berlangsung, telah kelihatan segerombolan anggota Perkasa mula berkumpul di hadapan stesyen minyak Shell seberang jalan dari tapak program. Banner-banner mencemuh Ketua Umum KEADILAN mula dinaikkan oleh penyokong-penyokong kumpulan terbabit. Namun, tidak sampai 30 minit mereka telah diarahkan oleh polis supaya meninggalkan kawasan setelah ramai penyokong dan pasukan keselamatan PR menghampiri gerombolan terbabit.

Dato' Seri Anwar Ibrahim tiba tepat jam 10.30 malam dan beliau memulakan ucapan pada jam 10.55 malam. Sebelum itu, Pengerusi KEADILAN dan DAP NS telah menyampaikan ucapan.


Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Anggota polis larikan anak dara orang

Posted: 22 Mar 2012 07:20 PM PDT23 Mac 2012 KUANTAN: Ibu pelajar Tingkatan Tiga, Siti Nurfatihah Mahadi memaafkan tindakan anaknya melarikan diri ke rumah teman lelakinya di Pekan, Ahad lalu biarpun kejadian terbabit mencemarkan nama keluarga.

Normala Mohd Lazin, 33, berkata beliau bagaimanapun enggan merestui hubungan Siti Nurfatihah dan teman lelakinya yang juga seorang anggota polis selepas lelaki berusia 26 tahun itu terbabit tidak mahu memulangkan anaknya.

"Biarpun kejadian ini sedikit sebanyak menjejaskan nama baik keluarga, namun saya tetap memaafkan dia... Siti Nurfatihah masih muda dan berharap apa yang berlaku ini menjadi iktibar dan pengajaran malah kami sekeluarga amat menyayanginya.

"Siti Nurfatihah masih muda dan apa yang lebih penting ketika ini ialah pelajaran demi masa depannya," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.

Akhbar semalam melaporkan, Siti Nurfatihah, 15, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Pandan yang ditemui kira-kira jam 8 malam di rumah teman lelakinya di Kampung Merchong, Pekan, Selasa lalu mengaku tidak diculik sebaliknya dengan rela hati melarikan diri akibat tekanan dan rasa dikongkong keluarga.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Sediamaafkananakwalaupunmalu/Article/

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


NAJIB, ANWAR DAN RAJA PETRA BOLEH BERDEBAT ~ WIKILEAKS

Posted: 22 Mar 2012 06:22 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang