Pengikut

Nuffnang

Khamis, 8 Mac 2012

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Kerajaan Negeri, Syabas, Puncak Niaga Akan Bincang Atasi Banjir

Posted: 08 Mar 2012 02:00 AM PST

HULU LANGAT,8 MAC : Prihatin dengan masalah banjir yang melanda kawasan Hulu Langat, Ampang dan kawasan sekitar, Kerajaan Negeri Selangor akan membuat perbincangan dengan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan Puncak Niaga bagi mencari langkah mengurangkan jumlah air di empangan berhampiran jika hujan lebat berterusan supaya tidak melimpah dikawasan sekitar lain.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Negeri Selangor juga akan melantik seorang pegawai dari Syabas dan Puncak Niaga untuk dimasukkan ke dalam Jawatankuasa Kecemasan supaya bertanggungjawab sekiranya berlaku masalah banjir akan datang.

" Hujan yang lebat menyebabkan sungai melimpah, bukan hanya di sungai tetapi diempangan juga penuh dengan air, jadi cara mereka mengalihkan air itu kita mahu adakan perbincangan supaya kita dapat tahu dan kita juga dapat memberi amaran kepada penduduk jika berlaku lagi.

"Jadi salah satu daripada usaha yang kita akan lakukan, ialah memahami bagaimana kita boleh dapat kurangkan jumlah air dari empangan itu sebagai salah satu dipanggil water retantion, satu yang kita buat,Kita memasukkan seorang ahli daripada Puncak Niaga dan Syabas ke dalam Jawatankuasa Kecemasan, jadi dengan itu mereka juga akan bertanggungjawab tentang perkara-perkara seperti itu," katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke Pusat Pemindahan Mangsa Banjir di Sekolah Kebangsaan Sungai Serai, Hulu Langat petang tadi.

Tambah Khalid lagi, Kerajaan Negeri juga sudah menyediakan keperluan asas dan harian seperti makanan, tikar dan bantal bagi mengurangkan beban mangsa banjir.

"Jawatankuasa itu sudah ada, sebab belanjawan pun sudah kita tetapkan jadi jawapannya ialah ini, walaupun biasa tetapi kita tidak mahu kejadian ini berlaku, jadi maknanya kerajaan negeri sudah menyediakan makanan, tikar, bantal yang boleh mengurangkan atau meringankan beban yang mereka hadapi," katanya.

Seramai lebih 700 mangsa banjir dipindahkan di Pusat Pemindahan Mangsa Banjir di Sekolah Kebangsaan Sungai Serai, Hulu Langat awal pagi tadi selepas hujan lebat yang berlarutan selama empat jam.


Sumber: TVSNEWS

Kerajaan Negeri Sumbang Beras dan Barangan Makanan Kepada Mangsa Banjir di Lembah Jaya, Ampang, Selangor

Posted: 08 Mar 2012 01:00 AM PST

Shah Alam 08 Mac, 2012 - Kerajaan Negeri Selangor melalui  Exco Kemiskinan dan Kerajaan  Prihatin Negeri Selangor telah menyumbang 150 kampit beras, meehon, sardin, gula, susu tin dan minuman kordial kepada lebih 150-200 mangsa banjir di Kampung Sungai Putih, Lembah Jaya Utara dan Kampung Tengah, Ampang Indah, Ampang, Selangor pada hari ini.

Kampung-kampung tersebut adalah antara kawasan-kawasan yang teruk dilanda banjir di Negeri Selangor sejak malam semalam.

Mangsa-mangsa banjir ditempat sementara di dewan Datuk Mufti Shuib dan Surau Desa Permai, Lembah Jaya.

Sukarela-sukarelawan yang diketuai oleh Cikgu Subramani A/L Rengasamy, ketua Komuniti Kaum India Ampang telah mengambil inisiatif untuk datang ke pejabat EXCO di bangunan SUK, Shah Alam untuk mengangkut  barangan makanan tersebut dengan menggunakan lori  Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) untuk diagih-agihkan kepada mangsa-mangsa yang terlibat.


   

Dr Xavier: Syabas DiGesa Segerakan Kerja Penyelenggara

Posted: 07 Mar 2012 01:00 AM PST

SHAH ALAM 7 MAC: Kerajaan Selangor menggesa Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) untuk melakukan kerja-kerja penyelenggaraan pada 13 dan 14 Mac ini di Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa Satu dengan profesional dan mesti disiapkan dalam tempoh 12 jam dan bukan 24 jam.

Menurut Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata kerja-kerja penyelenggaraan itu perlu diselesaikan seberapa pantas untuk memastikan segala urusan bekalan air warga Kuala Lumpur dan Selangor tidak terjejas dalam tempoh masa yang lama.

"Kita menjangkakan tekanan air akan pulih seperti biasa selepas itu," ujar Dr. Xavier.

Kerajaan Negeri juga mengenal pasti beberapa lokasi strategik bagi warga setempat mendapatkan bekalan air jika keadaan bertukar kritikal.

Mereka boleh menghubungi Talian Hotline Call Centre : 1-800-cuci-3939 yang akan disalurkan terus ke pihak Syabas untuk mendapatkan lokasi terdekat mendapatkan bekalan air.

Sebelum ini, Syabas dan Kerajaan Pusat menggesa Kerajaan Negeri untuk meluluskan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 bagi mengatasi krisis air di Selangor yang dijangka berlaku menjelang 2012 namun tetap tidak dipersetujui Kerajaan Negeri.

Menurut pemantauan yang dilakukan oleh Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), sumber air di Selangor masih dalam keadaan yang mencukupi dengan taburan hujan yang tinggi dicatatkan di banyak kawasan terutamanya kawasan tadahan air.

Justeru, Kerajaan Negeri menggesa Syabas untuk merawat sumber air dengan teknologi terkini dan menaiktaraf loji-loji sedia ada bagi menambah kapasiti loji pembersihan air dan jika berlaku sebarang krisis air ianya disebabkan oleh kegagalan loji pembersihan air untuk sentiasa memastikan bekalan air bersih mencukupi.


Sumber: TVSNEWS

DUN Sri Andalas Mencatatkan Keputusan Terbaik di Selangor Dari Segi Pendaftaran dan Bayaran SMUE

Posted: 06 Mar 2012 01:00 AM PST

Program seranhan sumbangan Skim Mesra Usia Emas ini telah diadakan pada 25 Februari 2012 di DUN Seri Andalas. Pada kali ini sebanyak 82 orang daripada keluarga warga usia emas yang meninggal dunia dari DUN Sri Andalas, DUN Sri Muda dan DUN Kota Alam Shah telah mendapat bayaran sebanyak RM1,500 daripada Kerajaan Negeri Selangor menerusi Pejabat Daerah Klang.

Turut hadir pada program ini adalah En. P.S. Rajoo, Ahli Majlis MPK dan En.Manaf, Ahli Majlis MBSA. Seramai 150 orang bersama keluarga masing-masing telah datang ke program ini.

YB Dr Xavier Jayakumar ADUN Sri Andalas telah diwakili ahli-ahli majlis tersebut disebabkan beliau menghadiri program EXCO Retreat di Melaka.

DUN Sri Andalas telah membuat pendaftaran sebanyak 4,600 permohonan dalam program Skim Mesra Usia Emas ini sejak program ini dimulakan pada tahun 2008.

Setakat ini, seramai 782 keluarga dari DUN Sri Andalas telah memperolehi bayaran sebanyak RM2,500.

Jumlah pendaftaran SMUE bagi DUN Sri Andalas adalah seperti berikut:

Melayu - 1,142
Cina - 1,213
India - 2,212
Jumlah - 4,600

Jumlah pembayaran SMUE  bagi DUN Sri Andalas adalah seperti berikut:

Bayaran Pertama - 852
Bayaran Kedua - 782

En Arbaain Bin Abdul Rahman memberi pujian kepada pihak DUN Sri Andalas kerana rajin menguruskan program MUES ini dan DUN Sri Andalas merupakan DUN yang terbaik di Selangor dari segi pendaftaran dan bayaran.

Cik Kasturi a/p Ramasamy dari Taman Telok Menegon, Kg. Jawa, Klang yang datang untuk mengambil  bayaran ini bagi mendiang bapanya yang berusia 65 tahun mengatakan bahawa ayahnya seorang OKU dan dialah  yang menjaganya, Pada hari kematian bapanya, dia tidak mempunyai wang secukupnya untuk perbelanjaan dan terpaksa minta bantuan daripada saudara mara untuk upacara pengebumian.

Katanya, dengan pembayaran daripada MUES ini dia dapat menyelasaikan masalah yang dihadapinya. Dia mengucapkan ribuan terima kasih kepada Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor khususnya YB Dr Xavier Jayakumar yang menziarahi mendiang bapanya dan memberikan bayaran pertama sebanyak RM1,000 untuk upacara pengebumian.

Seorang lagi, Cik,Woo Keong Yei yang turut hadir untuk mengambil bagi mendiang emaknya mengatakan bahawa program seperti ini menunjukkan Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor mengutamakan rakyat .Walaupun pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor hanya 4 tahun, banyak perubahan telah dilakukan khususnya kepada rakyat negeri Selangor seperti Skim Pembayaran, Sumbangan dan Bantuan Kemiskinan.


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Siar surat Anwar bagi menutup pendedahan surat Mahathir

Posted: 08 Mar 2012 03:04 AM PST

KeadilanKini

Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik NAzmi Nik Ahmad hari ini menjelaskan kenyataan yang dikeluarkan oleh akhbar arus perdana Utusan Malaysia’Surat Anwar Kepada Tokoh Yahudi’ tidak mendatangkan apa-apa kontroversi.

Dalam pada masa yang sama beliau turut membidas akhbar tersebut berhubung dengan surat Ketua Umum KEADILAN, DAtuk Seri Anwar Ibrahim pada 2007 yang dihantar kepada National Endowment For Democracy (NED).

“Surat yang didedahkan itu tidak pun menimbul kontroversi, malah akhbar arus perdana itu hanya memetik dari laporan blog yang juga milik pro Umno.

“Malah kandungan surat tersebut adalah di mana Anwar menyatakan keperluan proses pilihan raya yang bersih dan adil.

“Serta menyeru NED iaitu sebuah agensi dwi-parti Amerika Syarikat untuk menyokong usaha rakyat tempatan yang mahukan pilihan raya bersih dan adil,” jelasnya.

Menurutnya lagi, ketempangan proses pilihan raya yang diluahkan oleh parti-parti pembangkang serta badan-badan bukan kerajaan menerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) kini turut diakui kerajaan.

“Reaksi dari BERSIH maka Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah menubuhkan Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC) bagi memperbaiki sistem pilihan raya negara ini,” sambungnya.

Beliau yang juga Adun Seri Setia berkata laporan berita tersebut merupakan usaha media Umno untuk mengalih perhatian rakyat ekoran pendedahan surat menyurat Dr Mahathir kepada pemimpin-pemimpin Yahudi Israel.

Interview With Dato Seri Anwar Ibrahim When He Was in Thailand On 14th February

Posted: 07 Mar 2012 11:38 PM PST

Kerajaan Harus Belajar dari Kesilapan SBPA

Posted: 07 Mar 2012 11:34 PM PST

KEADILAN mengalu-alukan pembatalan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang baru diumumkan hari ini. Namun, pembatalan ini jelas menunjukkan kegagalan berterusan Kerajaan Umno-BN dalam mengambil kira pendapat golongan yang terkesan sebelum merangka dan mengumumkan dasar-dasar yang begitu penting sebegini.

Kegagalan Kerajaan Umno-BN untuk prihatin akan kewujudan jurang pendapatan yang menekan penjawat awam yang di tangga yang paling rendah, iaitu di antara gred 1 hingga 54, benar-benar mempamerkan sikap sambil lewa dan elitis pemerintah. Ini berlaku di persekitaran di mana jurang pendapatan antara gaji terendah dan tertinggi yang pada waktu ini dianggarkan pada 19.5 kali.

Hanya setelah didesak menerusi kritikan yang dibawa oleh Pakatan Rakyat berserta wakil-wakil pekerja CUEPACS barulah tindakan seraya 'sudah terhantuk baru terngadah' diambil oleh Perdana Menteri hari ini.

Secara tuntas, berikut merupakan prinsip-prinsip yang wajib diterima pakai oleh kerajaan yang prihatin terhadap nasib pekerja:

1) SSM yang lebih adil dan saksama dengan mengutamakan golongan peringkat bawahan dahulu sebelum peringkat atasan. Kenaikan gaji bagi golongan penjawat awam gred terendah haruslah membolehkan mereka menerima gaji “sara hidup” (“living wage”), dengan jumlah sekurang-kurangnya RM1,100 seperti yang dicadangkan di dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2012

2) SSM yang mengambil kira prinsip merapatkan jurang dan mengutamakan majoriti, tetapi dengan kenaikan atau apa yang sepatutnya dipanggil penyelarasan gaji minima perkhidmatan awam.

3) SSM yang lebih komprehensif termasuk perancangan peningkatan produktiviti yang melibatkan perbincangan dengan semua pihak secara terbuka dan bukan secara tertutup dan kemudian diumum secara serang hendap seperti sebelumnya.

4) SSM yang mengambil kira beberapa prinsip penilaian prestasi dan piawaian perkhidmatan termasuk usaha mengurangkan pembaziran, ketirisan dan amalan rasuah wang rakyat dengan menggalakkan penggunaan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat serta pemberian saguhati di atas laporan salah laku kewangan didalam kerajaan.

5) SSM akan disemak secara interim setiap lima tahun, dan semakan utama setiap sepuluh tahun; semakan harus melibatkan semua pihak berkepentingan di dalam siri perbincangan dan keahlian jawatankuasa kecil dan teknikal semakan skim saraan.

Akhir sekali, KEADILAN meletakkan keyakinan bertunjangkan perkhidmatan awam sebagai penggerak pembangunan negara yang terutama, dan mengingatkan semua pihak agar jangan sekali-kali mengenepikan suara mereka.

Nurul Izzah Anwar
Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN)
merangkap Ahli Parlimen Lembah Pantai

Forum: “ Asean Democracy & Economic Development

Posted: 07 Mar 2012 11:29 PM PST

Forum: " Asean Democracy & Economic Development

9 Mac 2012 (Jumaat)

3.00 – 5.00 Petang

Lokasi: Ballroom, Hotel Traders, (Sebelah KOMTAR)

Ahli Panel:

1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim (Ketua Pembangkang)
2. YAB Lim Guan Eng (Ketua Menteri Pulau Pinang)
3. Prince Sukhumbhand Paribatra (Gabenor Bangkok)

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


MAS TRIO’s briefing “ACCURACY IS NOT GUARANTEED!”

Posted: 08 Mar 2012 12:41 PM PST

On 29 February 2012 En Ahmad Jauhari Yahya,(AJ) , En Mohammed Rashdan Yusof aka Danny (Rashdan), Tan Sri Azman Mokhtar’s ex-businesss partner in BinaFikir Sdn Bhd and crony,  and En Rozman Omar (Rozman), the newly crowned CFO of MAS and ex high ranking officer of AirAsia, briefed the media of the performance of MAS for the [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Apa yang menarik di DUN Paroi 11 Mac 2012 ini?

Posted: 07 Mar 2012 05:26 PM PST


CERAMAH PERDANA
Tarikh : 11 Mac 2012, Ahad
Masa : 9 mlm
Tempat : Pusat Khidmat DUN Paroi, Taman Tasik Jaya, Senawang
Penceramah :
~ Ustaz Misbahul Munir Masduki, Setiausaha Penerangan PAS Pusat
~ Dr Mohamad Rafie , Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR
~ Ustaz Khairul Anuar Wafa , Ketua Pemuda PAS N.Sembilan
~ Puan Norwani , Ketua Muslimat PAS Rembau
Serta Penampilan Khas : Bob Kuman (Husni Hj Mohd Rawi)

FAKTA MENARIK DI DUN PAROI :

1. Wakil Rakyat DUN Paroi adalah merupakan wakil rakyat sulung dan tunggal dari PAS di Negeri Sembilan yang dilantik melalui Pilihanraya Umum ke 12 tahun 2008 iaitu YB Hj Mohamad Taufek Abd Ghani yang pada ketika itu menjawat jawatan Ketua Pemuda PAS Negeri Sembilan yang kini merupakan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan, AJK PAS Pusat dan juga Yang Dipertua PAS Kawasan Rembau.

2. Sebaik sahaja selepas PRU 12, Menteri Besar Negeri Sembilan mengumumkan bahawa DUN Paroi adalah merupakan DUN angkat kepada YAB. Dato' Seri Utama Hj. Mohamad Hj.Hasan.

3. Selepas PRU 12 juga, Umno/BN telah menubuhkan 3 Pusat Khidmat Masyarakat dalam DUN Paroi, Ini bermakna rakyat di DUN Paroi boleh mendapatkan perkhidmatan di 4 Pusat Khidmat Masyarakat, 1 yang diuruskan oleh PAS dan 3 oleh Umno/BN.

4. DUN Paroi merupakan satu-satunya DUN di Negeri Sembilan dan kemungkinan di Malaysia yang ada 4 Pusat Khidmat Masyarakat.

5. Apabila DUN Paroi menjadi DUN angkat Menteri Besar, banyaklah aktiviti kerajaan negeri serta Umno/BN dijalankan di DUN ini, sehinggakan dalam tempoh seminggu diadakan 3 Majlis Sambutan Hari Raya besar-besaran di DUN Paroi iaitu pada 20 Sep 2011 di Taman Satria, 21 Sep 2011 di Taman Marida dan 27 Sep 2011 di Taman Tasik Jaya.

FAKTA SEJARAH DUN PAROI :

1. DUN Paroi bersama kawasan Parlimen Rembau hanya wujud sejak Pilihanraya Umum ke 11 tahun 2004 selepas persempadanan semula.

2. Paroi telah dibuka oleh anakanda Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan yang pertama Raja Melewar, iaitu Raja Totok di mana beliau telah dikahwinkan dengan anak Undang Sg. Ujong. Raja Melewar ditabalkan sebagai Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan yang pertama dan mangkat di DUN Kota, iaitu di tempat bernama Penajeh.

3. Pertempuran hebat semasa peristiwa Perang Bukit Putus pada Disember 1875 berlaku di Paroi, dimana pasukan askar British diketuai Hinxman sampai di Paroi dan mula menyerang kubu pertahanan Yamtuan Antah. Pertempuran hebat menggegarkan bumi Paroi pada hari itu.


ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG

0 ulasan
sumber :-

ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG


Posted: 07 Mar 2012 08:00 AM PST
KUALA LUMPUR, 7 Mac: PAS Johor mensasarkan sekurang-kurangnya 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) untuk dimenangi pada pilihan raya umum (PRU) ke-13 akan datang.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor, Mazlan Aliman (gambar) berkata, sasaran itu ditetapkan berdasarkan perubahan positif rakyat negeri itu yang kini menyambut baik Pakatan Rakyat khususnya PAS yang disifatkan 'tidak pernah berlaku sebelum ini'.


Menurutnya, melihat mood positif rakyat, beliau bukan sahaja yakin PAS boleh menang di kerusi sasaran itu, malah Pakatan Rakyat secara keseluruhan juga tidak mustahil akan menerajui negeri itu.

"Kita (PAS) kini sedang fokus kepada 17 Dun sasar.

"Mungkin orang kata saya bermimpi, atau angan-angan, tapi dengan sambutan kepada kita pada waktu ini, saya yakin kejutan akan berlaku, Johor mungkin jatuh kepada Pakatan Rakyat," katanya kepada Harakahdaily.

Pada PRU ke-12 lalu, PAS bertanding 39 daripada keseluruhan 56 kerusi, manakala PKR dan DAP masing-masing 9 dan 12 kerusi.

Dari jumlah ditandingi itu itu PAS hanya menang di dua kerusi iaitu di Dun Maharani dan Sungai Abong.

Menurut Mazlan lagi, perbezaan ketara sokongan rakyat Johor terhadap Pakatan rakyat berbanding 2008 boleh dilihat dengan sambutan terhadap program-program mereka di negeri itu sejak kebelakangan ini.
Sambutan luar biasa itu katanya, telah menyebabkan ada pihak 'tak senang duduk' sehingga mengupah kumpulan tertentu mengganggu dan membuat kecoh khususnya di ceramah-ceramah anjuran mereka.

Manifesto 15 perkara dasar

Menurut Mazlan lagi, PAS Johor juga telah selesai berbincang berhubung manifesto pilihan raya peringkat negeri yang akan ditawarkan.

Tanpa menjelaskan secara terperinci, beliau berkata ianya menggariskan 15 perkara dasar antara lain tawaran penyelesaian masalah tanah dan tawaran pengurusan pentadbiran lebih baik.

"Kita telah siap seminar manifesto, dan sedang timbang dengan PKR dan DAP.

"Kita yakin menifesto ini akan menjadi kekuatan utama kita untuk ambil Johor," katanya lagi.

Muhyiddin mula gusar

Mengulas kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin kononnya Johor masih 'tiang seri' BN pada PRU-13 akan datang, Mazlan berkata, ia sebenarnya menggambarkan kebimbangan timbalan perdana menteri itu.

"Kenyataan Muhyiddin tu menggambarkan kebimbangan beliau.

"Saya nak bagi tahu (kepada Muhyiddin), 'tiang seri' itu sudah dimakan anai-anai. Bila-bila pun boleh patah," katanya yang juga AJK PAS Pusat

Menurut Mazlan lagi, beliau mendapat maklumat Umno sememangnya gusar dengan kedudukan mereka di Johor sekarang ini.

Katanya, tidak pernah selama ini, Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman turun berkampung di setiap kawasan parlimen seperti yang terpaksa dilakukan sekarang ini.

Malah katanya, selepas lawatan Muhyiddin semalam, Najib pula dijangka turun ke Johor dalam masa terdekat.

"Orang Johor ni dia pandai, dia senyap-senyap sahaja, dia tak tunjuk sokong kita," jelasnya.

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


MAT SALAI BERI TAKLIMAT KEPADA IBU TUNGGAL DI RAWANG

Posted: 07 Mar 2012 04:44 AM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang