Pengikut

Nuffnang

Khamis, 23 Februari 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Pelancaran "BANTAH' di Felda Jenderak Selatan

Posted: 23 Feb 2012 08:49 PM PST

BANTAH iaitu gerakan membantah penyenaraian Felda Global Ventures Holding Berhad akan dilancarkan di PKR Cabang Kuala Krau pada 8hb Mac 2012 sempena lawatan YB Pn Zuraida Kamaraddin ke Felda Jenderak Selatan pada 8hb Mac 2012.

Lawatan Pn Zuraida akan bermula dari jam 10.00 pagi dengan walk-about di Felda Jenderak Utara dan Felda Jenderak Selatan. Beliau akan disertai oleh pasukan Wanita dari Negeri Pahang dan Cabang Kuala Krau.

Di dalam walk-about itu Ketua Wanita PKR Pusat itu akan turut menziarahi 30 buah rumah dimana kedapatan golongan OKU, dhaif, ibu tunggal dan mereka yang sedang diserang penyakit untuk menyampai sumbangan dari beliau.

Pada jam 5.00 petang pula, satu Majlis untuk penyokong-penyokong PKR akan diada di Rumah Sdr Nawi di Felda Jenderak Selatan bersama-sama YB Zuraida, dan di tempat yang sama akan diadakan Majlis ceramah pada jam 9.00 malam.

Penceramah-penceramah lain yang turut diundang adalah Sdr Shamsul Iskandar, Ketua AMK PKR Pusat, Sdr Abd Rahman Ramli, Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Sdr Rebin Birham, Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal, dan Sdr Pak Jabit @ Man Kadir, Timbalan Ketua PKR Cabang Temerloh.

Pelancaran BANTAH akan disempurnakan semasa Majlis Ceramah itu, semua para hadirin akan menandatangani Memorandum Bantah yang akan disampaikan kepada Perdana Menteri dan juga menandatangani Kain Putih yang akan direntangkan semasa berlangsungnya penyerahan Memorandum Bantah kepada Perdana Menteri pada 30hb Mac 2012.

Orang ramai dijemput menghadiri Majlis Pelancaran BANTAH.


Pendapatan sebenar, hutang dan tanam semula bagi peneroka-peneroka Felda

Posted: 23 Feb 2012 07:19 PM PST

Pada 22hb Februai 2012, saya telah dijemput oleh Sdr Nizam Hamid, Ketua PKR Cabang Temerloh memberikan taklimat kepada peneroka-peneroka Felda Bukit Damar mengenai isu-isu yang menghantui peneroka-peneroka Felda dan tuntutan-tuntutan yang dikemukakan oleh peneroka-peneroka Felda terhadap Felda.

Peringkat awalnya ada juga desas desus menyatakan bahawa sebagai peneroka-peneroka Felda maka amat tidak patut mereka menyaman Felda. Ini menandakan bahawa peneroka-peneroka tidak tahu bersyukur. Setelah mereka memperolehi rahmat dan menfaat dari Felda maka kini mereka mahu menyaman Felda pula.

Sepintas lalu pandangan ini seolah-olah menggambarkan kebenaran. Tetapi apabila dikaji secara terperinci, sepatutnya Felda dan Kerajaanlah yang sepatutnya berterima kasih kepada peneroka-peneroka Felda dan tidak sebaliknya.

Saya bentangkan dengan cara yang mudah bahawa apabila peneroka-peneroka menyertai sesebuah rancangan Felda, mereka disediakan 10 ekar tanah kebun, suku ekar tanah kampong, peneroka-peneroka hanya datang dengan "basuh kaki" sahaja. Begitu mudah, bunyinya. Hakikat sebenarnya ialah setiap peneroka itu dikenakan pinjaman yang turut dikenakan faedah.

Selain dari hutang itu setiap peneroka juga dikenakan potongan pendapatan masing-masing didalam berpuluh item bagi menampung pembangunan didalam rancangan yang ia diami. Diantara item terbesarnya juga ialah membayar potongan bulanan untuk "kos tanam semula". Ini menjadikan peneroka-peneroka Felda sebagai manusia yang unik kerana terbeban keatas bahu mereka semua kos pembangunan yang dijalankan didalam rancangan Felda, tidak seperti manusia yang duduk di kampong atau di bandar. Tidak ada perkara yang "free" yang diterima oleh peneroka-peneroka Felda melainkan air hujan, udara dan angin.

Setelah mereka selesai membayar hutang "pertama" ini didalam jangka masa 15 hingga 20 tahun, mereka dikehendaki menjalani proses tanam semula. Peneroka-peneroka yang bijak menjalankan Tanam Semula secara bersendirian untuk mengelakkan dari hutang baru dibebankan keatas mereka. Tetapi kepada golongan majoriti, mereka menyerahkan kerja-kerja tanam semula kepada Felda atau kepada Felda Technoplant, sebuah anak syarikat Felda.

Bagi mereka yang menanam semula melalui Felda, mereka dikenakan hutang termasuk hutang elaun sara hidup. Kebun mereka dibersihkan oleh Felda, dan Felda bertanggungjawab menggali lobang, menanam kekacang, membekalkan baja dan racun dan menyediakan elaun sara hidup. Peringkat awal, mereka merasakan kehidupan mereka menjadi sangat istimewa kerana mereka tidak perlu membuat sebarang kerja bagi menjayakan kebun masing-masing, maka timbullah perbualan mengatakan bahawa mereka hidup aman damai dengan tidak perlu kerja, mereka boleh minum teh pagi di kedai, makan tengah hari di kedai dan makan malam di kedai dengan cara goyang kaki sahaja.

Setiap bulan setelah kebun mereka mengeluarkan hasil, mereka dibayar elaun sara hidup sebanyak RM1500.00 (gross). Seronok hidup mereka. Dan mereka menzahirkan rasa kasihan kepada peneroka-peneroka yang tanam sendiri. Terpaksa buat kerja di kebun, membersihkan kebun, membaja, meracun, membuat pruning, dan menuai buah-buah sawit bersendirian. Alangkah letihnya mereka itu, dan alangkah "bodoh"nya mereka itu!

Setelah 8 tahun tanam semula dijalankan peneroka-peneroka yang tanam semula melalui Felda itu mulalah merasa resah gelisah, gundah gulana, mula melahirkan rasa kesal, barulah terasa bahawa selama ini mereka telah dipermainkan.

Mereka mendapati bahawa mereka sudah berhutang dengan Felda berpuluh-puluh ribu ringgit. Ada yang RM90,000.00, ada yang RM100,000.00 dan tak sangka di Felda Jelai 2, peneroka-peneroka sudah berhutang dengan Felda sebanyak RM200,000.00 sedangkan umur masing-masing kesemuanya sudah berada didalam lingkungan 60 tahun - 70 tahun. Menangis tidak ada guna lagi.

Rakan-rakan mereka yang tanam sendiri berpendapatan melebihi RM5000.00 sebulan, ada yang dapat sehingga RM10,000.00 sebulan, mereka tidak menanggung sebarang hutang, sekarang mereka yang tanam sendiri boleh mengupah boroh-boroh dari Indonesia menuaikan buah sawit mereka, dan pendapatan mereka tetap juga tidak jatuh dari RM5,000.00 sebulan.

Maka kini berlakulah perubahan pemikiran. Peneroka-peneroka yang tanam semula melalui Felda itu sudah mula "merampas" kebun mereka, mereka tidak mahu lagi Felda menguruskan kebun mereka. Walaupun mereka sudah dikenakan hutang yang begitu besar, mereka rela mengambil alih semula kebun mereka kerana apabila mereka menjalankan kerja sendiri, mereka boleh berpendapatan lebih dari RM5,000.00 sebulan, dan hutang mereka tidak bertambah lagi.

Kepada golongan ini, saya menasihatkan kepada mereka supaya berhenti membayar hutang mereka kepada Felda kerana sesungguhnya mereka tidak berhutang dengan Felda malah Feldalah yang berhutang dengan mereka.

Setelah dibuat kira-kira pendapatan dan tanggungan setiap seorang dari mereka itu adalah didapati bahawa Felda terhutang dengan mereka tidak kurang dari RM150,000.00 setiap seorang. Maka, sesungguhnya Feldalah yang kena membayar kepada peneroka-peneroka itu dan bukanlah sebaliknya.

Saya terangkan isu-isu seperti tuntutan peratusan perahan KPG yang apabila dibuat kira-kira didapati bahawa setiap peneroka boleh menuntut hingga RM500,000.00 setiap seorang daripada Felda kerana mereka telah dimanipulasi peratusan perahan hingga wujud perbezaan sebanyak 5% hingga 10%, dan dengan perbezaan ini, Felda telah memanipulasikan pendapatan peneroka hingga RM500,000.00.

Maka apalah sangat imbuhan yang dijanjikan oleh Felda untuk memberikan Cess sebanyak RM13,000.00 atau MPOB sebanyak RM4,000.00 atau BRIM RM500.00 atau suapan penyenaraian sebanyak RM20,000.00.

Kini sudah terkumpul lebih kurang 300 orang daripada Felda Mempaga 1, 2 dan 3 peneroka-peneroka yang sudah menandatangani borang Waran Untuk Bertindak melantik peguam bagi memfailkan saman terhadap Felda berhubung isu peratusan perahan KPG, dan lain-lain tuntutan berkenaan dengannya, jumlah ini akan diikuti pula oleh peneroka-peneroka Felda Bukit Damar dan Felda Sertik. Sebaik sahaja jumlah itu mencecah 500 orang, maka Tuntutan terhadap Felda akan difailkan di Mahkamah Tinggi Temerloh.

Peneroka-peneroka Felda Bukit Damar pada malam itu telah pun menubuhkan satu Jawatankuasa Bertindak bagi mengumpulkan peneroka-peneroka yang akan bersama-sama mereka. Tindakan ini bukan merupakan tindakan politik, dan peneroka-peneroka tanpa mengira parti politik boleh menyertainya bagi menuntut hak peneroka-peneroka yang selama berpuluh tahun ini sudah dimanipulasikan pendapatan mereka oleh Felda.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Anwar, pimpinan utama PKR hadir ke Himpunan Hijau 2.0

Posted: 23 Feb 2012 06:13 PM PST


Majoriti barisan kepimpinan PKR yang akan diterajui oleh ketua umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadualkan hadir ke perhimpunan membantah projek nadir bumi Lynas Advanced Materials Plant (Lamp) di Kuantan Ahad ini.

Setiausaha agungnya Datuk Saifuddin Nasution berkata, bagi tujuan itu mereka mengubah lokasi temurapat atau pemukiman yang sepatutnya diadakan di Lumut ke bandar itu.

"Kita juga kosongkan aktiviti pemukiman pada waktu perhimpunan itu bagi membolehkan mereka (peserta pemikiman) turut serta (berhimpun)," katanya ketika ditanya sokongan PKR pada perhimpunan hijau itu.

PAS – rakan gabungannya dalam Pakatan Rakyat – sebelum ini mengerahkan kira-kira 10,000 ahlinya daripada 14 kawasan seluruh Pahang bagi membantah projek itu. Mereka dijangka diketuai Timbalan Presiden Mohamad Sabu dan Naib Presiden Salahuddin Ayub.

Malah, PAS Terengganu – negeri bersebelahan Pahang – memberitahu Malaysiakini, kepimpinan tertinggi negerinya akan hadir bersama kebanyakan penyokong daripada daerah berdekatan seperti Kemaman dan Dungun.

Saifuddin juga memberitahu Malaysiakini semalam, sebahagian besar daripada kira-kira 130 peserta pemukiman, terdiri daripada kepimpinan tertinggi parti akan turut serta.

Katanya, arahan juga telah diberikan kepada semua ahli PKR, khususnya di Pahang dan sekitar Kuantan untuk turun bagi memeriahkan perhimpunan itu.

Temurapat atau permukiman tiga hari PKR bermula esok akan disertai semua anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP), wakil rakyatnya dan ketua-ketua cabang terpilih daripada seluruh negara.

Himpunan Hijau 2.0 dijadual berlangsung di padang Majlis Perbandaran Kuantan pada 26 Februari mulai jam 9.30 pagi, meskipun semalam pihak berkuasa mula mendirikan pagar sekeliling padang berkenaan.

Ketika dihubungi, pengerusi jawatankuasa penganjur Wong Tack memberitahu Malaysiakini pagar yang didirikan tidak akan menghalang rakyat daripada berhimpun.

Apabila diberita bahawa majlis perbandaran Kuantan juga akan menganjurkan pertanding futsal pada hari yang sama, Wong sekadar menyambut baik dan berkata mereka boleh merancang bersama.

"Kami 100 peratus pasti akan menggunakan padang itu untuk berhimpun. Kami hanya ada pelan A, tidak ada pelan B," katanya dalam nada yang cukup tegas.

Di tanya sama ada hadirin akan merobohkan pagar dan merempuh ke padang, Wong tidak memberikan jawapan secara langsung.

Katanya, rakyat yang hadir mungkin terpaksa menukar rancangan dan turun ke jalanan kerana didesak berbuat demikian oleh kerajaan.

"Harapan kami, hanyalah benarkan kami berhimpun secara aman selama dua jam setengah di padang itu," katanya lagi.

Selain di Kuantan, pelbagai lagi program serentak di beberapa bandar raya besar, termasuk Kuala Lumpur akan diadakan pada Ahad ini sebagai solidariti membantah kilang memproses nadir bumi itu.


Sumber: Malaysiakini

Sembrong: Jangan lepas diri dengan alasan teknikal

Posted: 23 Feb 2012 06:12 PM PST


PKR menyifatkan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein cuba melepaskan diri terhadap insiden serangan terhadap ceramah Pakatan Rakyat dan kereta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dekat Sembrong Ahad lalu.

Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution berkata, penafian Hishammuddin yang juga anggota parlimen Sembrong bahawa tempat kejadian tidak terletak di kawasannya merupakan alasan yang sangat naif.

"Dia bolehlah gunakan alasan sempadan polis atau sempadan pilihan raya untuk melepaskan diri. Tetapi isunya yang sebenar, bagaimana cara Umno menghadapi rakyat dengan mengupah samseng untuk mengacau dan mengganggu," katanya.

Hishammuddin, semalam menafikan dakwaan serangan ke atas ahli PKR di Batu 4 Jalan Mersing oleh kira-kira 100 orang yang didakwa diupah Umno pada hari minggu lalu berlaku dalam kawasan parlimennya.

Beliau bagaimanapun berjanji bahawa polis akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap mereka yang bertanggungjawab.

Ketika dihubungi Malaysiakini, petang semalam, Saifuddin berkata, menteri dalam negeri patut menggesa polis melengkap siasatannya segera kerana kes itu yang didakwa straight forward atau mudah.

"Tak perlu ambil masa berbulan-bulan untuk kenal pasti (suspek). Orang kampung sendiri kenal siapa terlibat. Apa yang susah sangat. Saya rasa seminggu sahaja boleh selesai. Paling lama pun dua minggu," katanya.

Pada serangan Ahad lalu, selain kereta Anwar dipecahkan, PKR juga mendakwa seorang cedera ringan di dahi dipercayai akibat dilastik, lelaki tua cedera dibaling kayu dan bendera PKR dibakar.

Sumber: Malaysiakini

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Hubungan Israel: Khairy sasar serangan pada Mahathir

Posted: 23 Feb 2012 02:48 AM PST

KUALA LUMPUR 23 Feb: Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin cuba menyalahkan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkenaan hubungan dagang antara kerajaan Malaysia dan Israel.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin, mengulas pengakuan Khairy bahawa kerajaan telah menjalinkan hubungan dengan Israel sejak 1996, kononny ketika Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi timbalan perdana menteri.

Menurut Shamsul, mustahil Khairy mampu menafikan hakikat bahawa Mahathir merupakan perdana menteri yang lebih berkuasa ketika itu, berbanding Anwar yang merupakan timbalan beliau.

"Dengan mengatakan hubungan dagang dengan Israel bermula pada tahun 1996, Khairy meletakkan Mahathir dalam keadaan 'defensive' kerana Mahathir merupakan Perdana Menteri pada ketika itu.

"Khairy seolah-olah mensasarkan serangan kepada Tun Mahathir, yang selama ini cuba menonjolkan imej anti-Israel dan vokal dalam mempertahankan Palestin, tapi pada masa sama membuat hubungan dengan Israel," kata Shamsul.

Shamsul berkata, jika benar dakwaan Khairy, beliau mempersoalkan mengapa hubungan dagang dengan Israel itu diteruskan, meskipun Anwar dipecat dari jawatannya dalam kerajaan pada 1998.

Pada masa ini, Malaysia menduduki tangga ke 15 negara terbesar di dunia yang berurusan dengan rejim zionis dari segi hubungan dagangan.

"Sekiranya kerajaan tidak mengiktiraf negara Israel, tidak sepatutnya wujud sebarang hubungan dengan syarikat mereka, seperti APCO yang mendapat bayaran RM77 juta setahun oleh kerajaan," kata Shamsul.

Kapal kargo Israel yang berlabuh di Pelabuhan Klang

Mengulas isu yang sama, Naib Ketua AMK, Azmizam Zaman Huri berkata, setiap perubahan dasar membabitkan hubungan dengan Israel, semestinya diluluskan di dalam mesyuarat kabinet.

"Semua orang tahu bahawa Tun Mahathir yang mempengerusikan mesyuarat kabinet pada tahun itu (1996)," ujar Azmizam.

"Kerajaan Umno-BN selama ini mendakwa mereka anti-Israel, sebaliknya menuduh Datuk Seri Anwar pula sebagai agen Zionis," katanya lagi.

Tanpa diplomatik, bagaimana wujud hubungan dagang Israel?

Posted: 23 Feb 2012 02:46 AM PST

KUALA LUMPUR 23 Feb: NGO Jingga 13, membidas kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir bahawa Malaysia tidak menjalinkan hubungan diplomatik dengan Israel.

Menyifatkan kenyataan itu sebagai hipokrit, Penyelaras Jingga 13, Fariz Musa mempersoalkan bagaimana kapal berkenaan dibenar memasuki Malaysia, jika tiada sebarang hubungan diplomatik.

"Bagaimana urus niaga dan dagangan besar melalui syarikat perkapalan milik Israel sewenangnya menjalankan eksport dan import tanpa interaksi dua negara," soalnya dalam kenyataan hari ini.

Mengenai kenyataan Mukhriz bahawa kapal Israel berlabuh di Malaysia untuk tujuan perdagangan dengan syarat anak kapal yang memegang pasport Israel dilarang mendarat, Fariz berkata itu bukan isu utama.

"Isunya ialah wujud hubungan dagang Malaysia-Israel," tegasnya.

Sehubungan itu beliau mendesak Muhkriz mendedahkan polisi kerajaan yang membenarkan syarikat Israel berdagang ke Malaysia.

"Kuasa menentukan kehadiran kapal-kapal serta urusan perdagangan dan perniagaan dengan Israel itu adalah di bawah Kerajaan Umno-BN.

Kerajaan Israel memegang 98 peratus saham dalam Zim Integrated Shipping Ltd

"Kerajaan Umno-BN adalah menentu samada membenar atau tidak membenarkan kapal-kapal itu ke semua pelabuhan termasuk di Sabah dan Sarawak," tegasnya.

Kenyataan Mukhriz juga katanya bertentangan dengan pengurusan Westports, Pelabuhan Klang yang menyatakan kehadiran kapal berkenaan hanya untuk 'singgah' ke pelabuhan itu.

"Satu kenyataan melucukan kerana JINGGA 13 mempunyai dokumen yang disahkan Kastam DiRaja Malaysia, di mana wujud aktiviti mengeksport kayu balak menggunakan kapal-kapal Israel pada 16 Februari.

"Kami menyaksi bagaimana kontena -kontena ZIM turun dan dinaikkan ke kapal-kapal milik Zim Integrated Shipping Ltd.

"Malah lebih menyedihkan, ia berlayar terus dari Haifa, Israel ke Pelabuhan Klang," katanya.

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


KENAPE NAJIB TAK PROFESSIONAL LANGSUNG?

Posted: 23 Feb 2012 09:01 AM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang