Pengikut

Nuffnang

Ahad, 1 Januari 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Salute untuk Wanita Cabang Kuala Krau

Posted: 01 Jan 2012 04:25 PM PST

Saya ingin memberikan tabik yang tinggi kepada wanita PKR Cabang Kuala Krau. Wanita Cabang Kuala Krau adalah pendokong PKR di Cabang ini yang memainkan peranan yang begitu hebat menjayakan setiap program yang dilaksanakan oleh Cabang.

Walaupun Ketua Wanitanya tidak terlibat dengan sebarang pergerakan wanita di Cabang ini, dibawah pimpinan Pemangku Ketuanya, Pn Noryati Ghani, dan Setiausahanya yang gigih Pn Anita Karim serta barisan pimpinannya yang bersemangat, Wanita Kuala Krau menjadi tulang belakang pergerakan PKR di Cabang ini.

Saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada pimpinan Wanita Cabang Kuala Krau dan saya nukilkan disini peristiwa-peristiwa bergambar pengorbanan yang dimainkan oleh Wanita Cabang ini.

Cabang Kuala Krau tidak sunyi dengan aktivitinya. Kadang-kadang setiap hari ada lawatan dan ziarah ke kampong-kampong dan ranting-ranting. Program ceramah diadakan setiap minggu dengan mengundang penceramah-penceramah dari luar, manakala ceramah-ceramah kelompok diadakan di ranting-ranting dan kampong-kampong.

Saya juga ingin merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada pemimpin-pemimpin parti dari Pusat, Negeri dan Negeri-Negeri lain yang telah sudi menerima undangan dari Cabang ini.

Mungkin berbeza dengan Cabang-Cabang lain, Cabang ini mempunyai 10 kampong Orang Asal, dan disetiap kali diadakan program di perkampongan ini, kami menyediakan pakaian bundle, dan kami juga mengadakan makanan untuk kami nikmati bersama.

Peranan ini dimainkan oleh Wanita Cabang Kuala Krau. Sebelum menziarahi sesuatu kampong OA di Cabang ini, Wanita Kuala Krau akan bergotong royong memasak di Pejabat PKR Kuala Krau. Kadang-kadang nasi lemak, bubur kacang, nasi goreng, mee dan bihun, juga dengan kuih muih dan minuman.

Program di perkampongan Orang Asal disini sentiasa menjadi program santai politik, didalam program seumpama itu, sentiasa diadakan Majlis-Majlis Dialog, dan cukup hebat bahawa Orang Asal dapat meluahkan perasaan mereka, hajat dan aspirasi mereka dan meluahkan penderitaan mereka. Kaum wanita diperkampongan Orang Asal merupakan kehadiran yang paling ramai didalam program-program yang dianjurkan Cabang.

Waktu makan bersama menjadikan hubungan diantara PKR Cabang dengan masyarakat Orang Asal disini begitu mesra. Mereka dapat membezakan program yang dianjurkan oleh UMNO dan badan-badang kerajaan kerana pemimpin-pemimpin UMNO duduk terasing dari masyarakat Orang Asal, tidak bergaul mesra seperti yang berlaku didalam Majlis yang dianjurkan oleh PKR.

Mari kita lihat peranan yang dimainkan oleh Wanita Kuala Krau didalam program-program ini secara nukilan bergambar seperti yang dapat ditonton diatas sana.

Perginya seorang Pejuang Kemerdekaan

Posted: 01 Jan 2012 03:57 PM PST


Saya coretkan sedikit mengenai pemergian seorang Pejuang Kemerdekaan, Pokde Berahim, Ibrahim Chik.

Ibrahim Chik, berpangkat bapa saudara dengan saya, dan dia pula berkahwin dengan pupu saya, Pn Zamiah (Embong Zamiah) kedua-duanya adalah pejuang yang menentang Inggeris didalam gerakan API (Angkatan Pemuda Insaf), dan apabila PKMM, API dan Awas diharamkan mereka berundur ke hutan belantara meneruskan perjuangan menentang Inggeris melalui jalan bersenjata.

Inggeris memanggil mereka sebagai pengganas. Perkataan pengganas ini diterima pakai oleh UMNO kerana semasa perjuangan rakyat Malaya memuncak menentang Inggeris, UMNO menjadi kaki-bodek Inggeris dan bersekongkol dengan Inggeris.

Mereka yang tidak sempat berundur telah ditahan oleh Inggeris dan ribuan mereka disumbatkan didalam kem-kem tahanan; mereka itulah yang berjuang menentang Inggeris, tetapi sejarah menzalimi kebenaran. UMNO yang bersekongkol dengan Inggeris itu pulak dicatitkan sebagai pejuang kemerdekaan walhal ditatkala semua badan-badan yang berjuang untuk kemerdekaan diharamkan Inggeris, UMNO telah dipelihara dan ditonjol oleh Inggeris.

4 hari lepas jam 8.36 malam, Ibrahim Chik meninggalkan kita buat selama-lamanya, dan Insya Allah, pada suatu hari nanti, sejarah gemilang perjuangan rakyat Malaya menentang Inggeris akan dibukukan semula.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Himpunan Bebas Akademik: Keganasan Polis Terhadap Mahasiswa Dikecam

Posted: 01 Jan 2012 04:14 AM PST

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) mengecam sekeras-kerasnya tindakan pihak polis yang menggunakan kekerasan terhadap mahasiswa yang berhimpun secara aman di depan Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim, Perak awal pagi tadi.  Pengerusi Gerakan Kebebasan Akademik (BEBAS) saudara Safwan Anang dilaporkan masih lagi terlantar di Hospital Slim River, Perak akibat patah tulang rusuk kesan dari tindakan ganas pihak polis. Rakaman video insiden tersebut yang kini telah dimuatnaik di beberapa laman sosial di internet juga jelas menunjukkan bahawa pihak polis telah bertindak keterlaluan tatkala meleraikan demonstrasi aman tersebut.
 
AMK menyifatkan peristiwa ini sebagai suatu tragedi hitam dalam sejarah gerakan kebebasan akademik dan merupakan satu bentuk penghinaan terhadap mahasiswa. Apakah layak bagi sekumpulan mahasiswa yang berhimpun bagi tujuan menuntut kebebasan akademik dilayan dan diperlakukan sedemikian zalim oleh pihak berkuasa? Insiden ini jelas menzahirkan bahawa pentadbiran Dato' Sri Najib Razak tidak serius dalam usaha meminda Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) dan ianya tidak lebih sekadar gimik politik murahan dalam menghadapi Pilihan Raya Umum akan datang.
 
Apa yang berlaku semalam membuktikan bahawa pendekatan pentadbiran Dato' Sri Najib kini semakin mirip kepada kaedah otokratik yang diamalkan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Ini jelas bertentangan dengan janji beliau sendiri kononnya untuk menjadi pemimpin yang mendengar suara rakyat dan mesra anak muda. Harus diingat bahawa kejatuhan rejim di Tunisia dan Mesir bermula tatkala pihak berkuasa bertindak zalim dengan menindas anak muda dan mahasiswa. Peristiwa yang berlaku awal pagi tahun baru 2012 ini secara tersirat menandakan bermulanya kejatuhan rejim UMNO-Barisan Nasional.
 
Justeru, AMK menuntut supaya satu siasatan menyeluruh dijalankan terhadap insiden keganasan ini dan anggota polis yang bertanggungjawab mencederakan mahasiswa dihadapkan ke muka pengadilan. Kami juga menuntut supaya Menteri Dalam Negeri yang bertanggungawab terhadap pasukan polis supaya memohon maaf kepada mahasiswa yang dizalimi serta ahli keluarga mereka. AMK juga menawarkan khidmat guaman kepada semua mahasiswa yang terlibat sekiranya mereka berhasrat untuk mengambil tindakan perundangan terhadap pihak polis.
 
 
SHAMSUL ISKANDAR MOHD AKIN
Ketua Angkatan Muda KEADILAN

Program Jelajah Dato’ Seri  Anwar Ibrahim Menjelang 9 Januari 2012. 

Posted: 31 Dec 2011 09:07 PM PST

“BEBASKAN ANWAR IBRAHIM"

a)          Selasa 3 Januari 2012 – Johor
 
 9.00 mlm – Ledang –  Jln Serom Panggong, Serom 3, Ledang
11.00 mlm – Muar – Parit Samsu, Jln Temenggong Ahmad,  Muar
 
b) Rabu 4 Januari 2012 – Negeri Sembilan & Melaka
 
 9.00 mlm – Seremban – Pejabat PKR N9, Jalan Rahang, Seremban, N9
11.00 mlm – Bukit Katil – Melaka 
 
c) Khamis 5 Januari 2012 – Kelantan
 
7.00 mlm – Ketereh – Pondok Padang Kala, Melor
10.00 mlm – Macang – Padang Majlis Daerah Macang
 
d) Jumaat 6 Januari 2012 – Lembah Pantai & Kelana Jaya
 
9.00 mlm –  Lembah Pantai – Dewan Gasing Indah, Seksyen 5, PJ
11.00 mlm – Kelana Jaya – Kompleks Sukan 3K, Persiaran Kewajipan, Subang Jaya
 
e) Sabtu 7 Januari 2012 – Pulau Pinang, Pahang & Terengganu
 
7.00 pagi – Permatang Pauh – Madrasah An Nahdoh, Kubang Semang
3.30 ptg – Indera Mahkota – Markas PAS, Kampong Balok, Kuantan
9.00 mlm – Kuala Terengganu – Pejabat PKR Kuala Terengganu, Gong Kapas
11.00 mlm – Hulu Terengganu – Kampong Gaung, Kuala Berang
 
f) Ahad 8 Januari 2012 – Kediaman DSAI, Kg Baru & Kg Pandan
 
7.00 ptg – Kediaman Dato' Seri Anwar Ibrahim – Bukit Segambut
9.00 mlm – Kampong Baru – Padang Kelab Sultan Sulaiman
11.00 mlm – Pandan – Dewan Orang Ramai Kg Pandan, Jalan H, Kg Pandan.
 
g) Isnin 9 Januari 2012 – BEBASKAN ANWAR IBRAHIM
 
8.00 pagi – Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur – Jalan Duta

KEADILAN Kecam Keganasan Polis Terhadap Mahasiswa

Posted: 31 Dec 2011 07:48 PM PST

Keadilan Daily

KEADILAN mengecam perbuatan ganas polis terhadap mahasiswa pada Himpunan Kebebasan Akademik (BEBAS) di hadapan Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI).

"Tindakan ini jauh berbeza ketika perarakan mahasiswa ke PWTC. Keganasan ini membuktikan ucapan Hari Malaysia Perdana Menteri dan Agenda Transformasinya tidak membawa makna," kata Nik Nazmi Nik Ahmad pada kenyataan media, pagi ini.

Justeru, Pengarah Komunikasi KEADILAN itu menuntut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar tampil memberi penjelasan,
Nik Nazmi turut mendedahkan, pengamal media yang bertugas melaporkan kejadian tersebut turut dikasari pihak berkuasa.

"Mahasiswa mendakwa beberapa wartawan yang menunjukkan pas media turut dipukul polis," katanya.

Dalam pada itu, Angkatan Muda KEADILAN (AMK) pula menyifatkan tindakan ganas di ambang sambutan tahun baru meletakkan Malaysia sebagai negara polis yang takut  dengan gerakan mahasiswa.

"Ini sungguh memalukan. Pemerintah mengerahkan polis untuk melindungi kepincangan mereka dalam mengendali AUKU,
"AMK akan terus bersama aktivis mahasiswa. Inilah yang ditakuti Umno BN, apabila anak muda sudah berani menggerakkan zaman.

"AMK menyokong penuh mahasiswa mempertahankan prinsip yang mahukan kebebasan akademik tanpa sebarang sekatan dan campur tangan politik kotor kerajaan yang memerintah," kata Setiausaha AMK, Julailey Jemadi.

Lebih mahasiswa berhimpun di hadapan UPSI sambil menyanyikan lagu Negaraku, memdeklamasi puisi dan berpidato sebelum polis mencetuskan keganasan.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Temui Bob Lokman 7 Jan 12 di Tampin, N9

Posted: 31 Dec 2011 10:19 PM PST


CERAMAH PERDANA
Bersama : Bob Lokman, Chegubard, YB Veerapan, Ust Khairil Anwar Wafa, Hj Razakek
Tarikh : 7 Jan 2012, Sabtu
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Anak Air Durian Pondoi,
Tampin, N.Sembilan

Semua dijemput hadir

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Iskandar 019-2223231

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Detik Cemas Perhimpunan Mahasiswa 1 Januari 2012

Posted: 01 Jan 2012 04:32 AM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang