Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 10 Disember 2011

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Sultan : Pastikan Sekeliling Perpustakaan Dipelihara Kehijauannya

Posted: 10 Dec 2011 02:00 AM PST

SHAH ALAM, 10 DIS : Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah telah menitahkan kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan supaya memelihara kehijauan di sekeliling bangunan Perpustakaan Raja Tun Uda serta tidak membenarkan pembangunan yang mencemarkan alam sekitar dan boleh membawa kepada bencana.

Menurut Sultan Sharafuddin lokasi perpustakaan ini dipilih untuk memastikan pengunjung boleh mencergaskan minda disamping beriadah sambil membaca buku dan bahan bacaan ilmiah yang lain.

"Beta berpuas hati dengan koleksi bahan bacaan serta sistem susun atur di perpustakaan ini, namun ianya masih belum mencukupi, kerana keseluruhan rak yang ada boleh membuatkan kira-kira 400,000 naskah buku,sedangkan jumlah terkini koleksi buku ialah sekitar 190,000 naskah sahaja," titah Sultan Sharafuddin semasa merasmikan Perpustakaan Raja Tun Uda di sini.

Sultan Sharafuddin juga memaklumkan akan mengurniakan sebanyak 1,200 naskah buku yang merangkumi bidang kepimpinan di dalam politik, sejarah, ketenteraan, sukan, muzik, seni dan perniagaan.

"Pada peringkat permulaan ini, beta akan mengurniakan lebih kurang 350 buah buku terlebih dahulu dan selebihnya akan Beta kurniakan secara berperingkat-peringkat sehingga selesai keseluruhannya pada selewat-lewatnya bulan Mac 2012." titah baginda Sultan.

Baginda Sultan juga menyeru kepada kerajaan negeri supaya memberikan peruntukan yang mencukupi kepada perpustakaan itu.

"Beta juga menyeru kepada pihak swasta, perbadanan syarikat berkaitan kerajaan, tokoh-tokoh korporat dan individu agar dapat memberikan sumbangan bagi membantu perpustakaan meningkatkan koleksi buku dan bahan-bahan rujukan," titah Sultan Sharafuddin.

Perasmian perpustakaan ini turut dihadiri Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Exco Selangor Dr Halimah Ali, Dr Yaakob Sapari, Teresa Kok, Rodziah Ismail, Elizabeth Wong dan Dr Xavier Jayakumar.

Sementara itu, Exco Pendidikan,Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Insan Dr Halimah Ali dalam ucapannya berkata perpustakaan itu sedang dalam proses menubuhkan yayasan yang dinamakan Yayasan Perpustakaan Raja Tun Uda.

"Yayasan ini bertujuan bagi mengurus dan mentadbir sumbangan dan derma yang diterima bagi pembangunan koleksi dan prasarana perpustakaan," kata Dr Halimah.

Perpustakaan Raja Tun Uda itu mula dibuka kepada orang ramai pada 22 Julai lepas, dan sehingga 30 November telah menerima pengunjung seramai 140,071 orang, pendaftaran keahlian baru 8,446 dan pinjaman bahan berjumlah 25,796.

Perpustakaan itu dibina dengan kos bangunan berjumlah RM60 juta dan kos rekabentuk dan prasarana dalaman berjumlah RM10 juta.

Bangunan yang setinggi enam tingkat itu berkeluasan 203,000 kaki persegi dan boleh memuatkan seramai 2,500 orang serta 400,000 naskah pada satu-satu masa.

Sumber: TVSNEWS

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Kenyataan Akhbar - Sekolah Effingham, Bandar Utama

Posted: 09 Dec 2011 11:57 PM PST

6 November 2011

Kenyataan Akhbar

MENDESAK SUPAYA TANAH SEKOLAH – SRJK(T) EFFINGHAM – DIKEMBALIKAN OLEH MALAYSIAN INDIAN CONGRESS (MIC ) KEPADA PIHAK SEKOLAH

Isu SRJK Effingham merupakan suatu masalah penyelewengan besar berkaitan dengan tanah yang dihadapi di kawasan Parlimen Subang untuk satu tempoh masa yang agak lama.2.         Tanah seluas 6 ekar telah diperuntukkan kepada pihak sekolah oleh pemaju Bandar Utama iaitu See Hoy Chan Holdings Group mengikut peraturan dan dasar Kementerian Pelajaran dan juga peraturan perancangan bandar.   Semua sekolah lain di kawasan yang dibangunakan oleh pemaju tersebut hari ini adalah di tapak sekurang-kurang 6 ekar.3.         Namun begitu, SRJK Effingham hanya didirikan dalam kawasan seluas 3 ekar.4.         Baki 3 ekar didapati dimiliki oleh Dato Seri Samy Vellu  dan pemimpin MIC.  Siasatan kami menunjukkan ini berlaku selepas pemimpin MIC telah memohon untuk dan mendapat tanah ini yang diperuntukkan untuk sekolah.5.         Saya menegaskan bahawa baki 3 ekar tanah sekolah tersebut yang dimiliki oleh Dato Seri Samy Vellu dan MIC wajib dikembalikan kepada pihak sekolah atas sebab – sebab berikut:a)    Sekolah Rendah sepatutnya mempunyai keluasan seluas 6 ekar mengikut dasar dan peraturan Kementerian Pelajaran tetapi SRJK Effingham hanya mempunyai 3 ekar.b)    Kawasan sekolah terlalu sempit di mana tiada pembaharuan untuk sekolah dapat dilakukan.c)    Waktu rehat adalah 2 sesi kerana ruang kantin tidak dapat menampung bilangan pelajar berehat pada waktu yang sama.d)    Bilik guru terlalu sempit. Seramai 34 tenaga pengajar terpaksa berkongsi bilik yang agak kecil.e)    Tempat letak kereta yang terhad disebabkan keluasan yang tidak mencukupi. Kebanyakkan tenaga pengajar menggunakan kereta menghadapi masalah untuk meletak kereta mereka.f)     Sebuah dewan sedang dirancang untuk dibina. Dewan ini akan dibina di atas kantin. Pada dasarnya pembinaan kantin sendiri tidaklah begitu memberangsangkan. Tambahan pula, pembinaan dewan di atas kantin adalah kerana keluasan 3 ekar untuk sekolah tersebut tidak mencukupi.g)    Kawasan padang adalah terhad. Pelajar tidak dapat berlari 100m seperti pelajar – pelajar lain kerana keluasan yang tidak mencukupi. Mereka hanya boleh berlari 75m dari hujung ke hujung padang.

Maka, sebab – sebab di atas wujud kerana keluasan tanah sekolah tersebut hanya 3 ekar. Jika sekolah itu mempunyai 6 ekar seperti sekolah sekolah lain, masalah – masalah seperti ini tidak akan wujud dan dapat dielakkan.Saya, dengan tegasnya medesak bahawa Dato Seri Samy Vellu dan MIC kembalikan baki 3 ekar tanah untuk sekolah tersebut. Ini adalah kerana pelajar – pelajar sekolah tersebut memerlukan suasana pembelajaran yang sempurna seperti pelajar - pelajar di sekolah – sekolah lain.Kami sanggup  membayar balik kepada Dato Seri Samy Vellu dan MIC semua wang yang dibayar kepada Kerajaan Negeri Selangor untuk tanah 3 ekar tersebut.Kami yakin masyarakat India dan semua rakyat Malaysia yang mencintai keadilan sanggup menyumbang dana untuk tujuan tersebut supaya mengekkan keadilan dan memperbetulkan satu penyelewengan besar.R. Sivarasa.

Ahli Parlimen Subang

Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Aqiqah untuk Annuar Syakir

Posted: 10 Dec 2011 12:31 AM PST

Melayani 2 orang cucu, Aina dan Annuar

Kan bagus, hari lahir saya dan biras saya, Haji Ibrahim jatuh pada hari yang sama, dah 3 tahun kami celeberate bersama-sama, 2 kali berturut-turut di Melaka, dan tahun ini di Temerloh, tapi tak adalah nak nyanyi happy birthday dan tak ada lilin pun
Hari jadi cucu saya Annuar Syakir pun selisih beberapa hari saja dengan hari lahir saya dan abang Ibrahim, maka dibuat juga pada hari yang sama
Ini cake untuk abang Berahim dan saya
Sama-sama potong cake
Annuar di pintu bersama ibu saudaranya
Anak buah saya dari Kg Lubok Kawah, di sebelah kiri tu adalah Letchmy, AJK PKR Wanita Kuala Krau
Sdr Nizam dan Pn Maslina bersama-sama abang Hashim (pupu saya) seorang bekas anggota API dari Kg Lubok Kawah
Anak buah dari Melaka
Sdr Hafez Harun, Naib Ketua PKR Cabang Kuala Krau dan Sdr Nasa, suami Anita Karim, SU PKR Cbg Kuala Krau
Anita Karim dan Pn Zaida (isteri Hafez)
Nizam dan kawan2 lain
Saibul Jahar, isterinya berdepan dengannya dan Sdr Khalid, Pen. SU PKR Cabang Kuala Krau
Sdr Zainal dan isterinya, mereka membakar kambing secara profesional, dan sesiapa saja nak tempah kambing dari mana sahaja, beliau boleh turun untuk membakar dan kambing yang sudah ready untuk dibakar, beliau pernah dipanggil ke Melaka, N.Sembilan, Selangor dan WP serta merata-rata tempat di Pahang, no hp beliau adalah: 0199331116 atau 0179301611
Anak buah saya dari Melaka dan KL
Juga anak buah saya dari Melaka dan KL
Anak buah saya dari Port Dickson

====

Hari ini 10.12.11 kami sambut macam-macam. Pertamanya saya buat aqiqah untuk cucu saya, Annuar Syakir. Kami juga buat sambutan Hari Lahir saya, abang Ibrahim dan Mohd Syukri serta Annuar Syakir yang berselisih hanya beberapa hari sahaja.

Anak buah dari Melaka, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan serta dari Kg Lubok Kawah dapat hadir serta rakan-rakan dari Parti Keadilan Rakyat Cabang Kuala krau dan Cabang Temerloh turut hadir.

Insya Allah, pada tahun hadapan, jika dipanjangkan umur, kami akan mengadakan sambutan Hari Lahir kami di Melaka pula.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang