Pengikut

Nuffnang

Rabu, 16 November 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Perjuangan Politik Syed Husin Ali

Posted: 16 Nov 2011 03:11 PM PST

Walaupun saya hanya baru membaca sahaja buku MEMOIR Perjuangan Politik Syed Husin Ali, saya sudah dapat merasakan mesej yang hendak disampaikan setelah berbincang dengan mereka yang sudah membaca. Insya Allah, dalam minggu ini saya akan tamatkan pembacaannya, dan saya akan mentelaah. Kata Anwar, buku ini mesti di telaah, dan beliau mengharap pimpinan dan anggota PKR mentelaah buku ini untuk bukan saja menimba ilmunya tetapi mesej yang hendak dibawah oleh Dr Syed Husin Ali.
Kenalan lama. Tan Sri Abdullah Ahmad turut hadir ke Majlis Pelancaran Buku ini. Dollah ni boss saya semasa saya bertugas di Jabatan Perdana Menteri dibawah Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Tun Haji Abdul Razak Hussain.
Dr Syed menandatangani setiap Buku yang dibeli pada malam ini (16.11.11)
A...ah, Masa tu saya sudah pun bertugas di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur apabila sekumpulan pimpinan pelajar sedang dicari untuk ditahan dibawah ISA. Menambil risiko yang tinggi, saya kutip semua pimpinan pelajar ini untuk bawa ke rumah saya di SEA Park, PJ dan kemudiannya kesemua dari mereka mengambil keputusan untuk melarikan diri ke luar negara, termasuk Kamarzaman Yaacob yang turut menyeberangi Sg Golok ke Thailand, tetapi kembali semula ke Malaysia langsung ditahan dibawah ISA. Hishamuddin Rais meneruskan perjalan sehingga ke Russia, Timur Tengah dan akhirnya menyambung pelajaran di bidang teatre di London. Kini beliau adalah seorang aktivis masyarakat.
Malam pelancaran itu diserikan dengan petikan guitar dan nyanyian puisi.
Begitu ramai rakan-rakan dari PRM, Dr Sanusi Osman, Setiausaha Agung PRM, Syed Hamid dan Sivarasa Rasiah (pimpinan PRM sebelum penggabungan dengan PKN kedalam PKR)
Sempat saya berbincang dengan Sdr Siva mengenai beberapa program dan mendapat persetujuannya untuk hadir ke Keratong 10, Chini Timur dan Chini 3 didalam isu Saman Felda.
Ini lagi orang PRM. Syed Hamid Ali, Suhaimi Said, T. Rajamoorthy, Amir Dastan dan Ri Hamid Tuah (kini semuanya sudah berada didalam PKR)
Begitu lama saya tak bertemu Ri. Beliau adalah seorang wira tani, dengan memiliki perwatakan cekal ayahnya Hamid Tuah didalam peristiwa Telok Gong, kami dulu adalah pejuang PRM.
Pelancaran Buku oleh Tan Sri Khalid Ibrahim
Pelancaran oleh Tan Sri Khalid
Dato Seri Wan Azizah berada diatas pentas semasa Pelancaran
Pak Chong berbaju chequered, Penerbit. Beliau adalah bekas Tahanan ISA dan dulu berada didalam PRM
Ucaptama oleh Dato Seri Anwar Ibrahim
Dato Seri Wan Azizah
Subky Latiff dan Anwar, Ronnie Liu membelakangkan kamera
Anwar
Ini benar-benar geng lama. C.C.Yong pernah menjadi ADUN di Negeri Johor semasa Tunku menjadi PM, beliau ditahan dibawah ISA, kerakyatannya pernah dilucutkan, tetapi pejuang PRM ini tetap cekal walaupun kini beliau mendapat "stroke"
Sanusi Osman, Suhaimi Said, Pak Samad dan YB Amiruddin Saari. Semasa Pak Samad membicarakan buku Syed Husin, beliau menceritakan bagaimana dia menjadi orang "belakang"; banyak peristiwa A. Samad Ismail yang nampak menyokong Kerajaan tetapi menggunakan jawatannya di Berita Harian, beliau memberikan bantuan kepada rakan-rakan didalam perjuangan. Persamaannya dengan Syed Husin adalah kedua-duanya memakai capal.
Abdullah dulu PRM dari Kelantan, Suhaimi dan Sanusi.
Hamid Ali, Siti Aisyah dan Suhaimi
Menunggu mendapatkan tandatangan dari Syed Husin

Peneroka Felda Palong 4, 5, 6 saman Felda RM7,350,000.000

Posted: 16 Nov 2011 02:56 PM PST

Pimpinan PKR Negeri Sembilan dan pimpinan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR bergambar dihadapan Mahkamah Tinggi dengan Peguam dan Peneroka Palong 4, 5, 6 setelah pemfailan writ saman terhadap Felda di Mahkamah Tinggi Seremban pada 16hb November 2011.


Seramai 49 orang Peneroka memfailkan writ saman terhadap Felda sebagai Defendan Pertama dan Felda Technoplant Sdn Bhd sebagai Defendan Kedua yang dilantik oleh Felda bagi menguruskan ladang-ladang Plaintiff (Peneroka-Peneroka).


Plaintif-Plaintif dalam Writ Saman ini menuntut hak mereka iaitu bayaran lebih hasil (lebihan hasil/tan adalah hasil yang diperolehi selepas ditolak kos pengurusan sebanyak Rm900.00 dan wang sara hidupsebanyak Rm1500.00) yang berjumlah RM150,000.00 setiap seorang Plaintif yang keseluruhannya berjumlah RM7,350,000.00 yang tidak dibayar oleh Defendan Pertama untuk tempoh selama 5 tahun seperti yang dipersetujui semasa program tanaman semula dilaksanakan.


Tuntutan Plaintif-Plaintif berdasarkan fakta bahawa hasil sawit yang diperolehi oleh Defendan Pertama dari ladang-ladang Plaintif-Plaintif adalah tinggi ditambah pula harga sawit yang baik dan stabil. Tetapi Defendan Pertama (Felda) tidak pernah menyatakan dalam mana-mana Penyata Perbelanjaan dan Penghasilan hasil jumlah berat sawit (dalam tan) sebenar yang diperolehi dan dikeluarkan dari ladang-ladang Peneroka. Plaintif-Plaintif menuntut hasil dari Defendan Pertama tetapi tidak pernah dibekalkan kepada Plaintif-Plaintif sedangkan dalam Perjanjian terdapat persetujuan bahawa Penyata akan dibekalkan setiap suku tahun.


Tuntutan terhadap Defendan Kedua (Felda Technoplant) berdasarkan kegagalan untuk mengurus ladang-ladang milik Plantif-Plaintif dengan baik dan mengluarkan hasil yang maksimum. Terdapat banyak ladang-ladang milik Plaintif-plaintif yang terbiar tanpa diurus dan diselenggara dengan baik oleh Defendan Kedua sedangkan setiap bulan terdapat jumllah kos pengurusan yang ditambah sebagai hutang Plaintif-Plaintif.

Dato Kamarul Bahrin Abas, Pengerusi PKR Negeri Sembilan memberikan kenyataan kepada media.

Peguam T. Kumar menerangkan kepada media Writ Saman yang difailkan
Kiri no 2: Peguam T. Kumar, YB Chai Tong Chai, Rebin Birham dan Haji Suhaimi Said

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Ini Pilihanraya Terakhir Najib Selaku Perdana Menteri

Posted: 16 Nov 2011 06:23 PM PSTFBC Yang Diupah Najib Pernah Bekerja Untuk Rejim Mubarak

Posted: 16 Nov 2011 05:09 PM PST

Keadilan Daily

Syarikat penerbitan London, FBC Media yang diupah kerajaan Malaysia pimpinan Datuk Seri Najib Razak, didapati pernah bekerja untuk rejim bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak.

Mubarak yang berkuasa di Mesir selama 30 tahun digulingkan menerusi revolusi pada 25 Januari lalu, menyaksikan jutaan rakyat Mesir turun ke jalan raya selama 18 hari.

Perkara itu disahkan akhbar The Independent UK dalam laporan mengenai Perbadanan Penyiaran British (BBC) yang turut membeli program terbitan FBC Media.

"The Independent mendapati FBC pernah bekerja dengan rejim bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak," kata akhbar itu dalam rencana mereka berjudul "Skandal program 'murah' BBC terdedah."

Menurut akhbar itu, BBC kini berhadapan siasatan badan penyelaras penyiaran di UK, Offcom di atas penyiaran 15 program editorial yang hanya menelan "kos yang kecil".

Lapan daripada 15 program yang diperolehi BBC itu datangnya daripada FBC Media, yang menerima bayaran 17juta pound daripada pentadbiran Najib untuk memperbaiki imej pentadbirannya di peringkat antarabangsa.

FBC dilaporkan menghasilkan tujuh program untuk BBC di Malaysia, empat daripadanya untuk siri "Develop or Die".

BBC kini dilaporkan bertindak menamatkan kontrak mereka dengan FBC.

"Berkenaan FBC, kami dengan segera menggantung penyiaran program dari FBC apabila sedar tentang isu ini dan FBC sendiri kemudiannya mengaku yang ia bekerja untuk kerajaan Malaysia," kata jurucakap BBC seperti dilaporkan The Independent.

Sebelum ini kerajaan mengaku melantik FBC Media sebagai konsultan untuk menaikkan imej Malaysia dan juga Perdana Menteri di peringkat antarabangsa.

Kontrak selama setahun itu disambung sebanyak dua kali dan tamat pada 2010 dengan kos perbelanjaan selama tiga tahun sebanyak Euro 19.6 juta (RM84 juta).

Siasatan Video: Satu Lagi Cubaan Mengaibkan

Posted: 16 Nov 2011 04:45 PM PST

Malaysiakini

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa pasukan polis yang diperkudakan oleh pemimpin-pemimpin politik mereka sekali lagi cuba “mengaibkan” dirinya.

Bercakap kepada wartawan selepas memberi kenyataan di balai polis Kepong petang semalam, Anwar berkata siasatan itu berikutan laporan polis yang dibuatnya 22 Mac lalu terhadap trio ‘Datuk T’ yang telah menayangkan sebuah pita lucah yang didakwa membabitkan seorang lelaki yang miripnya.

“Saya telah buat laporan polis berhubung ugutan yang berkata ‘jika Anwar dan (presiden PKR Dr) Wan Azizah Wan Ismail tidak meletakkan jawatan, mereka (Datuk T) akan mendedahkan segala-galanya’.

“Tetapi (di sebalik menyiasat ugutan itu, pihak polis menjalankan) siasatan ini, kononnya mahu untuk mengenal pasti siapa dalam video itu yang bertujuan untuk memalukan saya lagi.

“Penjenayah yang telah membunuh, mencuri lembu, merompak ratusan juta ringgit tidak disiasat,” kata Anwar.

Beliau tiba di Balai Polis Kepong kira-kira 3.15 petang semalam dengan ditemani isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, sebelum memberi keterangan kepada polis selama sejam.

Menurut Anwar lagi, beliau dipanggil memberi keterangan mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan kerana membuat laporan palsu.

“Saya diminta hadir memberi keterangan kerana ada laporan oleh DSP Shanmugam terhadap saya berhubung laporan (penafian terlibat dalam video seks) terdahulu. Oleh yang demikian, saya tampil untuk memberi keterangan,” katanya .

Pada laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Mac lalu, Anwar juga menafikan bahawa beliau adalah lelaki dalam video tersebut.

NFC Dibiayai Oleh Kerajaan, Tidak Pernah Membayar Satu Sen Kembali Kepada Kerajaan

Posted: 16 Nov 2011 02:30 AM PST

Saya merujuk kepada kenyataan Timbalan Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin dan mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang cuba memisahkan isu NFC daripada kebertanggungjawaban Dato' Seri Shahrizat Jalil dan kerajaan Barisan Nasional. Kenyataan-kenyataan mereka memberi gambaran bahawa NFC adalah sebuah syarikat swasta dan tidak ada unsur percanggahan kepentingan (conflict of interest) apabila sebuah syarikat milik keluarga menteri mendapat projek kurniaan kerajaan.
 
KEADILAN ingin menegaskan bahawa sejak menerima sepenuhnya pinjaman mudah dari kerajaan berjumlah RM250 juta, NFC tidak sekali pun membayar balik satu sen kembali kepada kerajaan – baik dari segi pembayaran pinjaman pokok atau pun faedah 2% yang dikenakan. Sekiranya ia benar-benar sebuah pinjaman seperti yang didakwa pimpinan Umno, maka sekurang-kurangnya NFC perlulah membayar RM5 juta setahun kepada kerajaan dalam bentuk faedah pinjaman.
 
Semakan KEADILAN menunjukkan bahawa NFC bukan sahaja tidak pernah membuat sebarang bayaran kepada kerajaan, ia juga tidak merekodkan sebarang liabiliti bagi kadar faedah 2% seperti yang didakwa oleh kerajaan.
 
Hakikatnya, operasi NFC dibiayai sepenuhnya oleh wang rakyat melalui suntikan dana RM250 juta dan geran RM6 juta yang diluluskan kerajaan. Keputusan untuk menganugerahkan projek kebangsaan yang dikategorikan sebagai Projek Berimpak Tinggi dalam Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK9) ini dibuat oleh kabinet Barisan Nasional yang dianggotai Tun Abdullah Badawi, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Dato' Seri Shahrizat Jalil.
 
Justeru, prestasi NFC sudah tentu menjadi tanggungjawab menteri-menteri yang terbabit, apatah lagi apabila syarikat yang mendapat projek dimiliki sepenuhnya oleh keluarga menteri.
 
Keadaan ini diburukkan lagi apabila NFC tidak diuruskan dengan baik sehingga tidak mencapai sasaran yang dipersetujui. Malah, transaksi NFC juga menunjukkan dana rakyat yang disalurkan melalui suntikan RM250 juta disalahgunakan untuk kegunaan keluarga dan ahli-ahli politik Umno.
 
Saya senaraikan transaksi berikut yang tidak sepatutnya berlaku jika kerajaan benar-benar memantau NFC:
 
Pada tahun 2008 (di awal penubuhan), NFC membayar perbelanjaan Dato' Seri Shahrizat Jalil sebanyak RM26,400. Jika benar isu NFC tidak ada kena mengena dengan Dato' Seri Shahrizat Jalil, sewajarnya beliau langsung tidak ada urusan dengan syarikat ini apatah lagi menggunakan wang NFC untuk membayar perbelanjaan beliau.
 
NFC membayar sejumlah RM398,640 kepada Dato' Dr Mohamad Salleh Ismail dan Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh dalam tahun 2009 sebagai bayaran sewa pejabat NFC di Mont Kiara. Tindakan menggunakan wang NFC dari dana RM250 juta untuk membayar sewa kepada pengarah-pengarah NFC perlu juga dijawab oleh Dato' Seri Shahrizat Jalil.
 

NFC mendermakan lembu-lembu yang dibiayai dengan wang rakyat kepada YB Dato' Shaziman Mansor pada 1 September 2009 bernilai RM5,281.87 dan YB Yunus pada 30 November 2009 bernilai RM2,640.93. Kalau isu yang serupa menyebabkan SPRM menyiasat YAB Tan Sri Khalid Ibrahim sebelum ini, SPRM juga perlu tangkas menyiasat NFC, YB Dato' Shaziman Mansor dan YB Yunus kerana mendapat lembu yang dibiayai rakyat.
 

NFC juga menjual lembu secara hutang kepada pimpinan Umno seperti YB Dato' Seri Zulhasnan Rafique bernilai RM70,000 dalam tahun 2008, yang hanya dibayar dalam tahun 2009.
 

KEADILAN boleh sahaja mendedahkan secara terperinci setiap perbelanjaan yang melibatkan ramai lagi pimpinan Umno dan dana rakyat berjumlah RM250 juta ini.
 
Skandal NFC telah menunjukkan bagaimana bobroknya sikap pimpinan Umno yang menggunakan wang rakyat dengan sewenang-wenangnya atas alasan ia perbelanjaan sebuah syarikat swasta.
 
Malangnya, syarikat swasta itu dimiliki oleh keluarga seorang menteri dan dianugerahkan sebuah projek besar negara dengan suntikan dana RM250 juta.
 
Tindakan yang lebih mulia ialah bagi menteri-menteri yang berkenaan memikul tanggungjawab dan mengambil tindakan tegas berhubung skandal NFC ini.
 
 
SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
SETIAUSAHA AGONG
AHLI PARLIMEN MACHANG

Mahathir Tak Layak Bercakap Pasal Bersatu

Posted: 15 Nov 2011 09:20 PM PST

Harakah
Oleh Subky Latif

ISU orang Melayu tidak bersatu bukan suatu yang baru. Ia telah diperkata oleh UMNO sejak Tunku Abdul Rahman Putra masih ada.
Masa itu Parti Semangat 46 sedang bertenaga. Tunku dan Tun Hussein Onn terkeluar dari UMNO (Baru). Para pemimpin UMNO (Baru) menjaja isu apa yang dikatakan perpecahan orang Melayu. Mereka kononnya amat bimbang. Sama seperti yang Dr. Mahathir masih bimbangkan hari ini.

Kalau sebelumnya dikatakan Melayu itu berpecah antara UMNO dan PAS saja, kita itu sudah dijadi tiga dengan adanya S46.

Menjawab Tunku yang naik pentas PAS masa itu, adanya orang Melayu dalam berbagai parti, bukan tanda perpecahan tetapi ia dibenarkan oleh demokrasi.

Dr. Mahathir mengulang lagi, sekarang orang Melayu bukan sekadar berpecah antara PAS dengan UMNO, malah ada pula KITA dan lain-lain.

Dulu PAS tak berkawan dengan DAP. Hanya UMNO yang berkawan dengan MCA dan MIC. Tetapi UMNO kata ia bimbang. Sekang mungkin bimbangnya bertambah kerana PAS berkawan pula dengan DAP. Tetapi asas bimbang itu sama dulu dan sekarang.

Masa Dr. Mahathir berkuasa dulu, perpecahan orang Melayu bukan sekadar antara PAS dan UMNO. Melayu juga berpecah kepada Semangat 46, Berjasa yang ditaja oleh UMNO dan Hamim pimpinan Tan Sri Asri yang direstui oleh Dr. Mahathir.

Sama saja dengan sekarang ada KITA dan PKR. Tetapi adanya KITA itu samalah dengan adanya S46, Berjasa dan Hamim dulu. Adanya sekejap saja dan adanya seperti tak ada saja.

Beza sekarang ada PKR yang kedudukannya lebih kuat dari S46.

Katakanlah keadaan itu tidak baik pada orang Melayu, maka ia banyak disebabkan oleh politik Dr. Mahathir sendiri.

Apa untungnya PAS berada dalam BN? Perpecahan Melayu itu dapat diredakan, malah ia seperti hampir bersatu. Tetapi yang memecahkannya ialah Dr. Mahathir sendiri. Berseteru semula PAS dengan UMNO. Angkara siapa? Jika tidak baik, Dr. Mahathirlah yang menjadikan begiu.

Kemudian berpecah pula orang Melayu kepada Berjasa dan Hamim. Siapakah yang mendorongkan wujudnya parti itu? Jangan kata Dr. Mahathir tidak ada peranan.

Kemudian tinggal PAS dengan UMNO semula kerana Berjasa dan Hamim ada seperti tidak. Tetapi gara-gara politik Dr. Mahathir memecah belahkan UMNO, muncul pula S46. Orang Melayu terbagi tiga pula. Dari dua jadi tiga. Jangan kata ia bukan angkara Dr. Mahathir!

Selepas S46 hilang stamina Melayu kembali berpecah kepada dua semula. Tetapi Dr. Mahathir berkarinah lagi. Ditendangnya pula Anwar Ibrahim dari Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri.

Ia menyumbang kepada keadaan yang ada sekarang. Anwar dan penyokong-penyokongnya dalam UMNO membentuk PKR. Apakah keadaan yang ada ini suatu yang tidak baik bagi orang Melayu?

Kalau ia satu malapetaka kepada bangsa Melayu, maka antara orang yang menjadikannya begitu ialah Dr. Mahathir. Punca besar perpecahan itu dalam setiap kejadian adalah dari Dr. Mahathir. Jika dia tidak tendang PAS dari BN, mungkin BN itu boleh menjelma mejadi sebuah parti dominan orang Melayu.

Tetapi kerana politik gilanya memperbodohkan Tun Hussein Onn, orang tua terpengaruh lalu menendang PAS. Dato Asri, Ustaz Fadzil Noor dan Tok Guru Nik Aziz tidak boleh disalahkan. Mahathir mesti belajar menyalahkan dirinya sendiri.

Kalau dia marah orang Melyu jadi begitu, dia kena marah dirinya dulu. Kalau dia menangis, itulah tagis buaya. Tangis yang sudah tidak ada erti.

Katakanlah orang Melayu betul berpecah. Yang melebar dan memperkuat perpecahan itu ialah diskriminasi kerajaan UMNO terhadap orang PAS dan anak-anaknya. Orang Islam dan orang PAS yang tidak bersama UMNO dilihat sebagai orang Melayu kelas tiga.

Orang Melayu kelas satu ialah UMNO yang menyokong Perdana Menteri. Melayu kelas dua yang tidak menyokong Perdana Menteri dan Presiden UMNO. PAS adalah Melayu kelas tiga.

Amalan diskriminasi UMNO itu lebih memecahkan orang Melayu dibandingkan dengan kewujudan beberapa parti Melayu.

22 tahun dia berkuasa dia tidak dapat buat apa-apa untuk menyatukan orang Melayu. Sepanjang masa dia memecahkan orang Melayu. Yang layak baginya bukan menyesali perpecahan itu tetapi menyesali dirinya tidak buat apa-apa untuk menyatukan orang lain.

Umno’s Brand Of Sex And Money Politics: How Islamic Is It?

Posted: 15 Nov 2011 08:55 PM PST

Malaysia Chronicle

From Port Dickson to Terengganu, Malaysians have been incessantly sated with juicy sex stories.  Some of these stories are made up of genuine ingredients that could perhaps be turned into thrillers but some others are void of the right constituents and evidence as they were  intentionally cooked up for political expediency.

In any case, Malaysian politics is always spiced with a lot of sex recipes for the people to devour. The sex prescription seems to be very popular among some self-seeking politicians to grab on or stay in power. In most cases, however, the one and only purpose of staging sexual plots on politicians is to debase their political career. This ploy has become a political cliché in Malaysian politics. The people on the street, though, are cheesed off with this kind of grubby approach to politics. They are much chagrined as to how one could even be appointed as senator just because the person keeps boxes of sex secrets or he spews out sex venoms to implicate a political  enemy.

Despite all the drumming and brouhaha by the political rejects and the pro-government media  on sex and politics, the people have become profoundly immune to the ploys and they cannot be easily swayed by this modus operandi.  "It is an absolute disgust to keep on hearing about this on television or read them in the daily," said a university lecturer from IIUM.

Sex used to lull and deviate the masses

Each time there is a serious social, political or economical issue affecting the government, sex issues are brought up to sidetrack the theme. Corruption, abuse of taxpayers' money on superfluous political needs, abuse of loans and misuse of government funds are too common to be ignored by the people at large.

Allegedly, when money was loaned to those politically connected to build up a beef industry for the nation they ended up becoming "sacred cows".  We hear condominiums were bought with a fraction of the money meant to do cow business.  On the face of it,  the "sacred cows"  were so auspicious that they could even invest in condominiums instead of making the beef industry flourish.

The "slapstick comedy" here was when an Oxford graduate sprang up to his feet to profusely but idiotically defend the "sacred cows" when the latter were verbally bombarded by critics in the Parliament.  When the nation is rife with corruption, high crime rate,  price hike in foods and other essentials and poor economic performance the incumbent government has suddenly become obsessed with sex stories to dupe the naïve and less educated populace – the majority.

To sidetrack the many issues affecting the country they must come up with issues juicy enough for the people to guzzle – usually relating to sex – to lull and deviate the masses. The media is sneakily used to spin the issue to make the masses believe in the lies and façade of the regime. This reminds the people of the same modus operandi used by many dictators in the past to smother their political foes.

On sex traps used by dictators the modus operandi are plain and simple. First the regime must have the control of the relevant government arms – instruments of authoritarian power – who could make the process of political "killing" easy. The media would be put on standby ready to deceitfully spin in favour of the regime. Heave the sizzling scandalous indictment on the enemy, then hound and pressure him to respond. He would be made like a suspect. If he does not respond he would be branded as guilty by the media. If he responds he would be asked to prove that he is not guilty of the allegation against him.

In other words, the adversary has already been assumed guilty before trial and the onus now is on the victim to prove that he is innocent.  If the adversary is brought to court it would obviously become a source of public inquisition.  When there is a court trial the media would play the role to demonise the adversary by resorting to  lopsided reporting. This is to intentionally demean and shame the adversary and make the masses believe in all their concocted lies deviously spun by the media. Even when the adversary has eventually cleared his name after the unrelenting persecution in the court of law the damage has already been done.

This is actually what the dictatorial authority wants to achieve in politics.  This has worked in some countries and it also has failed to be effective in some other countries – all depending on the state of mind of the masses. On the contrary, a person could be a pervert, commit adultery, become a  paedophile or sex maniac, the pro-regime media would not paint him as hideous and repulsive if he happens to be on the right side of the political divide or in the right political team.

Relentlessly gone through this agony

Dato' Seri Anwar Ibrahim, the de facto Opposition leader, and many others in the country have relentlessly gone through this agony. Anwar must have suffered long enough in life but being a seasoned and resilient politician he has stayed strong with the growing support from the people. Many of his one-time close friends in UMNO have now turned against him and they keep on demonising him.

In the case of Anwar, another ploy to derail his political career cropped up just recently with the controversial sex video alleging him as the actor in the exploitative sexual scene.  However, evidence has it that it is not him in the video but a look-alike. On the face of it, Anwar has been trapped to prove that he is not the person.

In actuality, every Malaysian knows that this drama concocted by those concerned is another blunder and this has backfired.  There are ample and clear evidence that the man in the video was only a look-alike. For instance, one simple evidence that has sabotaged this evil plan was the fact that the Anwar look-alike in the video did not have a beard but newspaper photographs the day after the alleged incident showed a bearded Anwar.

The tummy of Anwar look-alike was bloated when Anwar did or does not have that size of a tummy. In fact, there were many other evidence to show that it was not Anwar in the video. But to his political enemy that is not important. Their agenda is sorely to smear the name of a political maverick and that matters most to them. His political foes are persistently ready with their "daggers" out to stab and implicate Anwar. These comments from the public should be a testimony to this fact:

"Harassing and persecuting Anwar has earned the sympathy of the people for him. "

"He has suffered enough and UMNO's way of going for the overkill does not bode well in the eyes of majority of the people."

"The scurrilous attacks  against him has only earned  UMNO the wrath of the people."

"Political sex is highlighted to sidetrack the masses from the dire and grim economic  problems facing the country."

"Nothing much would be done to investigate corruption that is draining the country dry but when it involves cooked-up sex stories they are quick to investigate."

"This is well highlighted through the pro-government media. Not all Malaysians watch or read the pro-government media. They are appointing political rejects as senators to help "kill" the Opposition leader. I doubt if UMNO members agree with this kind of appointment. They are just waiting to burst their voice out."

"Political suppression is common in many countries but this would not last long. The suppressor would at the end of the day succumb to people's voice. This has happened in many countries. Libya for instance."

"The media and politicians should debate more on economic and social issues affecting the country rather than harping on trivial, unfounded and perceived notions of another's personal character."

The maverick Anwar

Anwar served as Malaysian Deputy Prime Minister from 1993 to 1998. Early in his career, Anwar was a close ally of the then Prime Minister Mahathir bin Mohamad but later on emerged as the most prominent critic of Mahathir’s government.

In 1999, he was sentenced to six years in prison for "corruption", and in 2000, to another nine years for "sodomy". In 2004, the Federal Court reversed the second conviction and he was released. In July 2008, he was arrested over allegations that he "sodomised" one of his male aides and faces new "sodomy" charges in the Malaysian courts. This is however perceived by many as a political conspiracy at the highest level to end Anwar's political career.

On 26 August 2008, Anwar won re-election in the Permatang Pauh by-election and returned to Parliament as leader of the Malaysian Opposition. He advocates the need for liberalization, an independent police, judiciary and free media, to combat the endemic corruption that has pushed Malaysia to become relatively less competitive economically and close to become a failed state.

A political maverick, Anwar on the whole succeeded in giving the Pakatan coalition a good publicity in Malaysian politics. Anwar has succeeded in bringing three opposition political parties – PKR, DAP and PAS – into a formidable coalition within a short duration. In other words, with or without Anwar the two- party or -coalition system in the country has now become a reality. The people owe this great accomplishment to Anwar. The country of course needs a two-party system for better governance. Anwar should be given the credit for this process to become a reality in the Malaysian political landscape.

There might have been some minor or remote hiccups leading to the creation of the Pakatan pact but the dust has now settled and apparently Pakatan are again ready to take on Barisan Nasional in the next general election with more confidence. The component parties have evolved unscathed after the many storms in the tea cup and have emerged in symbiosis to be more appealing to the masses and sturdier in pose than before 2008.

The Pakatan coalition is now steered by none other than its de facto leader, Anwar, even when he is not the president of any of the component party. This position of his makes little difference, though. The relatively young multi-racial political coalition has since its existence been unremittingly goaded on by Anwar. Anwar is not alone in this struggle. He is supported by many competent and futuristic leaders in the parties that has formed this pact.

Anwar has a public persona of a devout Muslim. He has ingratiated himself with people of all races to gain the popularity he needs as a politician. Whatever sex video caper is created to discredit Anwar is not going to foil his attempt to win over Barisan Nasional in the next general election. Sex ploys by political enemies have failed miserably despite all their strenuous efforts to undermine Anwar and Pakatan.  The people are not blind to justice.

No matter how Anwar is perceived by his friends and political foes, he is definitely not a spent force in Malaysian politics. He still has the charisma and is capable of drawing huge crowds as a good orator. He is capable of mesmerising the crowd with his oratory skills. He still has a sizeable following in the country and is well accepted by friends and leaders abroad. If truth be told, Anwar cannot be easily erased from the local political scene. It's an irrefutable fact that Anwar has an insuppressibly optimistic personality that endears him to the people.

Mahathir's perception of Anwar

Even in his Memoir(2011), the former Prime Minister has written some favourable words on Anwar despite the fact that he sensed, or rather was aware, that the latter was trying to mount a direct challenge on his presidency of UMNO:

"Anwar also had qualities that could contribute towards UMNO's standing among intellectuals. He was well-read… ." (p406)

"… as I knew that he had the qualities to make a good leader." (p407)

"He was not seen as a Muslim extremist." (p409)

"Anwar is quite a remarkable man." (P409)

"We have a good personal relationship." (p410)

"Anwar cultivated people and knew how to win their support."(p410)

"There is no doubt that there was a special aura – a charisma – about him… .(p410)"

"Anwar was very hospitable."  (p411)

"Publicly… Anwar cut an impressive figure." (p413).

Of course, their relationship began to sour when Mahathir became aware that Anwar was about to challenge his headship of the party.

"While I still saw Anwar as an effective leader, I felt that his desire to oust me was premature."  (p413)

"… I felt confident that should he mount a direct challenge to my presidency, I would still be able to defeat him." (p415)

Anwar could be, by and large, perceived as a political freak endowed with intelligence, knowledge and skills not many politicians could bout. Thus, he has emerged more popular than ever in Malaysian politics despite all the dirty campaigns laid against him since he was chucked out as the deputy prime minister in 1998 by Mahathir. Regardless of all the subsequent political bashing and the disparaging remarks made against him by the local media and blogs, he has emerged unshaken but grown more mature and much sturdier politically.

Politics is a matter of perception and  insightfulness. In fact, no amount of character assassination and insinuations could bring down a seasoned politician the calibre of Anwar. Many politicians, including those in the ruling coalition, have emerged to become leaders despite all the allegations against them. Anwar, in particular, has been exposed to continuous character assassination by his adversaries, but ironically the more this has seemed to have fortified his political path. Indeed, Anwar just appears to have gained more sympathy and popularity despite the many ruthless political onslaught against him.

The political scene leading to the next general election is going to be more interesting. Anwar's offensive against politicians in the ruling coalition relating to many issues such as corruption, accountability and many other social delinquencies is not going to recede. It is going to be a battle of wit involving  issues and abuse of taxpayers' money by the incumbent government and the economy.

Pakatan has indubitably evolved into a coalition more significant than Anwar himself. Pakatan today is "larger" than Anwar's image. Presently, even without Anwar the coalition could project their other capable leaders to lead Pakatan into the political limelight. PAS, PKR and DAP have many young and capable leaders who could replace Anwar in case he is being totally incapacitated in politics.

Defamation is an offence

The masses, more often than not look at the politically motivated sex arsenal to degrade political foes from many other perspectives. Many devout Muslims would not easily succumb to all the dirty tactics deployed by the incumbent regime and their apple polishers. They are bound to feel that some politicians are merely paying  lip service to religion.

Their perception is that religion is more often than not used by some for political expediency. They observe that some religious rituals are deliberately performed by self-seeking individuals as a political stunt, for political publicity and connivance.

Despite the country being  claimed to be an Islamic state, many aspects of Islam is not adhered to when religious decrees do not favour the regime. Defamation and accusations are serious offences in Islam and yet Muslims go round defaming others without real evidence. These comments from the public are a testimony to this fact:

"This singling out in prosecution can be politically correct but it is morally wrong as it smacks of injustice.  People could take advantage of the law just to tarnish a person's image – a political enemy."

"Defamation or fitnah is an offence in Islam. A Muslim should not fitnah (defame) a person for some invested interests."

"If a person accuses another person of wrongdoing he must come up with evidence. 'Selling' oneself to the media and the public by telling them that someone has committed an offence is an act of fitnah, as this will give a wrong perception of the accused."

"The onus is on the accuser – not the suspect – to prove that the suspect is guilty of an offence, so come up with concrete evidence.  If the intention of accusing someone is just to craft out a bad image of a person, this constitutes an offence in Islam."

"A court case involving an accusation can drag on for many months and this will cause a lot of moral damage to the one who is accused, even if the accused were finally found to be innocent."

"Islam is more sensible in that if you accuse a person of wrongdoing come up with evidence, or else this is tantamount to fitnah and the person who arbitrarily accuses another person just for some thrills or political motives should be punished accordingly."

"In the case of a sexual offence (zina) the accuser has to produce four reliable witnesses who could prove to the judge that the offence actually took place. If this can be done and the offence is proven, then punish the accused accordingly."

"If the accuser fails to prove the offence, he has to be punished instead. It is a two-way justice for all. The process in Islam is so clear and this will help deter irresponsible people from making false accusations that could defame a person's image in society."

"In Islam, a person's image is highly regarded and any form of fitnah or insinuating any form of sexual act on a person cannot be accepted. Islam does not judge a person through the media or attention-grabbing political propaganda."

"The irony is that being an Islamic state the country does not take Islamic values into consideration. Politics has won over religion in this case."

Enough of these mucky tricks

When a regime runs scared of the Opposition it would resort to anything to save their skin. When a regime is bankrupt of ideas  on how to win an election they would have to desperately rely on trivial matters such as sex issues to delude the masses and disgrace their political nemeses. The motto to the desperate is: Never mind if the approach is nasty, dirty or unprincipled as long as the end to them justifies the means.

To the masses they have had enough of all these mucky tricks. They see spicing politics with sex issues is fast becoming a cliché now. They see a regime that with intent makes use of the government arms to remain in power. They see many cases of abuse of power by the police. They see the reputation of the judiciary has hit a new low. They see corruption and abuse of taxpayers' money become a way of life among politicians and politically connected people.

They see the economy has hit the poor most when prices of almost all essentials are spiralling out of control. They see no concrete formula by the incumbent government to stop this debacle. They see no workable steps taken by the incumbent government to manage this problem thus causing unbridled inflation and reduced value of money in the people's hand. They see salary increase or one-off payment to the people as not a long term solution to inflation and yet the government cannot see to this effect.

The next general election would see a much enlightened electorate determining the future of this country. Anwar's ingenuity has set the pace right by creating another coalition pact to match Barisan Nasional. The two coalition system that exists today would give a better choice for the people to decide for the best team to govern the country next

BBC ‘Cheap Programming’ Scandal Exposed

Posted: 15 Nov 2011 08:01 PM PST

Independent.co.uk

The BBC has owned up to a "nominal fee" programming scandal in which viewers of 15 editorial programmes were hoodwinked by "serious" conflicts of interest of programme makers and a failure to declare that documentaries had outside sponsors.

The programmes were made for "low or nominal cost" but many were heavyweight documentaries on controversial environmental issues and the BBC Trust, the corporation's governing body, said today it was "deeply concerned" by the findings. Mark Thompson, the director general of the BBC, has ordered the organisation to tighten its systems for commissioning current affairs programmes. The broadcasting regulator Ofcom announced today that it was launching an investigation into the affair.

Eight of the breaches relate to FBC Media (UK), a London-based production company whose working practices have been uncovered in a long-running investigation by The Independent. FBC produced programmes for the BBC about Malaysia without declaring that it had been allocated £17m by the Malaysian government to carry out a global strategic communications campaign.

The company produced seven BBC programmes on Malaysia, four of them for the series "Develop or Die".

The BBC also found that FBC had breached programme guidelines on a programme it made on the subject of Egypt this March during the Arab Spring uprisings. The Independent has established that FBC has worked for the regime of the former Egyptian president Hosni Mubarak.

The findings uncover a disturbing culture of broadcasting documentaries – for which the BBC had paid next to nothing – on the corporation's international channel BBC World. The BBC was also found to have made programmes with "inappropriate" sponsorship funding from international organisations including UNESCO, UNEP, UNDP and UNFAO, in breach of the corporation's guidelines.

The Trust's Editorial Standards Committee warned that documentary makers may have been unduly influenced by their financial backers. "There was a suggestion that commercial, financial or other interests may have influenced the editorial judgments in these programmes," it concluded.

Richard Ayre, who chaired the meeting of the Trust's Editorial Standards Committee said: “International audiences must be able to rely on the same integrity and independence in the BBC’s editorial decisions as audiences in the UK.

“We have found that several programmes shown on the BBC’s World News channel had been inappropriately sponsored, and in the case of one of the independent producers, FBC Media (UK) Ltd, there was at least a suggestion that the company had a conflict of interest of which the BBC had been unaware.

“The Trust is deeply concerned at this and we very much regret that these programmes failed to live up to the editorial standards we set for the BBC."

An audit of BBC World programmes uncovered a series of current affairs programmes that – in breach of guidelines – had been funded by corporate sponsorship, which was often not declared.

One of the programmes in breach of guidelines was "Taking the Credit" made by for BBC World on the subject of Africa and climate change by the award-winning British production company Rockhopper television. The Trust found that the programme had effectively been sponsored by the Envirotrade organisation, despite the fact that current affairs programmes are prohibited from using sponsorship. Envirotrade was featured in a positive light in the programme but "viewers were unaware that there was a funding arrangement in place," said the Trust report.

A BBC World News spokesperson said: "We accept the BBC Trust's findings. We are committed to the highest standards of broadcasting and our editorial independence must always remain protected. There were breaches of BBC guidelines though we note that the Trust report found no breaches of impartiality in any of the programmes. We are determined to learn any lessons from this process .That is why we have set out a robust action plan which has been endorsed by the Trust's Editorial Standards Committee (ESC). We are now committed to bringing in a series of changes to tighten our systems and strengthen the protection of our editorial independence."

A BBC World News spokesperson said that the BBC had "terminated" its dealings with FBC, which continues to operate internationally but has gone into administration in the UK. "With regards to FBC, we immediately suspended the broadcast of programming from FBC when we became aware of these issues and FBC has subsequently admitted to the BBC that it has worked for the Malaysian government," said the spokesperson. "That information was not disclosed to the BBC as it should have been when the BBC contracted programming from FBC, and we have now terminated our relationship with the company."

BBC World News Faces Sponsorship Clampdown After Malaysia Row

Posted: 15 Nov 2011 07:58 PM PST

Guardian.co.uk

The BBC World News channel has been banned from buying certain programmes and accepting some sponsorship deals, after an investigation found serious breaches of the corporation’s editorial guidelines in shows about subjects including Malaysia and carbon trading.

A full investigation was launched by the BBC Trust into programming on BBC World News, a commercial channel distributed internationally, after it found conflict of interest and sponsorship issues with a show called Taking the Credit, about carbon trading, originally broadcast in 2009.

The investigation by the trust’s editorial standards committee (ESC) found a further 15 programmes broadcast on the channel in serious breach of the BBC’s editorial or sponsorship guidelines.

These programmes included eight containing sections about Malaysia made by a company called FBC Media, which had an “apparent financial relationship” with the Malaysian government.

FBC Media’s parent company, FBC Group, confirmed to the BBC investigation that the Malaysian government was a client.

“Based on evidence before the committee of the apparent financial relationship between FBC Media (UK) Ltd and the Malaysian government, the committee concluded that FBC Media (UK) Ltd was not an appropriate producer for these particular programmes, being about Malaysia, its industries and Malaysian government policies,” the ESC concluded.

“The committee considered that it could not be adequately confident that a relationship between FBC Media (UK) Ltd and the Malaysian government and/or other Malaysian interests had not affected the content of BBC output.

“In light of the overall content covering Malaysia, the committee was concerned that the BBC has broadcast programmes which may have promoted particular subject matters (or presented them in a certain way) as a result of a production company’s financial interests.”

All 15 programmes were found to have been in breach of one, or more, of the BBC’s rules governing conflicts of interest, promotion of a sponsor’s activities and sponsorship of current affairs shows.

The shows had been bought by the BBC for a “low or nominal cost” from independent producers.

“International audiences must be able to rely on the same integrity and independence in the BBC’s editorial decisions as audiences in the UK,” said ESC chair Richard Ayre. “We have found that several programmes shown on the BBC’s World News channel had been inappropriately sponsored. The trust is deeply concerned at this and we very much regret that these programmes failed to live up to the editorial standards we set for the BBC.”

As a result of the investigation the BBC World News channel has been banned from buying programmes for a low or nominal cost and it will “no longer accept sponsorship from non-commercial organisations”.

In May, the BBC Trust found Taking the Credit in breach of editorial guidelines around sponsorship of a current affairs show and conflict of interest.

Taking the Credit was funded by a company called the Africa Carbon Livelihood Trust, which had links to a firm called Envirotrade, which featured in the documentary.

According to the BBC Trust, the ESC “concluded that the funding in full or in part of this programme by Envirotrade – via the Africa Carbon Livelihoods Trust – amounted to sponsorship”.

“However, the committee considered that the programme was current affairs and that such sponsorship was in breach of the guidelines, which prohibit any sponsorship of news and current affairs,” the trust said.

According to the BBC Trust there was a conflict of interest because “there was an inextricable link between the funder organisation and a project featured in the programme”.

“Further, the programme portrayed the work of Envirotrade in a positive way and as a result breached the requirement that sponsors’ activities should not be promoted. The programme also failed to credit the sponsor in the programme, so the viewers were unaware that there was a funding arrangement in place.”

A BBC World News spokesperson said: “We accept the BBC Trust’s findings. We are committed to the highest standards of broadcasting and our editorial independence must always remain protected.

“There were breaches of BBC guidelines though we note that the trust report found no breaches of impartiality in any of the programmes. We are determined to learn any lessons from this process. That is why we have set out a robust action plan which has been endorsed by the ESC.

“We are now committed to bringing in a series of changes to tighten our systems and strengthen the protection of our editorial independence.”

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


PERTEMUAN DENGAN PROFESOR AZIZ BARI

Posted: 16 Nov 2011 09:19 AM PST
11 Nov. 2011 - Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah bersama beberapa pimpinan AMK Zon Selatan telah diberikan kesempatan untuk berbual bicara bersama Pakar Perlembagaan, Profesor Aziz Bari di Pejabat Keadilan Zon Selatan, Permas Jaya.
Dalam pertemuan singkat tersebut, beliau telah memberikan beberapa "tips" untuk anak muda terus cergas bangkit untuk memimpin perubahan. Beliau turut menegaskan agar Angkatan Muda perlu tegas dalam membawa gelombang perubahan kepada rakyat dengan SEGERA tanpa bertangguh lagi.
Profesor Aziz Bari turut menegaskan agar Angkatan Muda Keadilan meninggalkan politik KEDAI KOPI yang kosong namun perlu menumpukan perhatian kepada gerakerja mempromosikan parti secara berterusan. Gerakerja yang tersusun juga perlu dilaksanakan dengan segera....

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Another poor attempt at spinning!

Posted: 16 Nov 2011 08:36 AM PST

Tan Sri Tony Fernandes’ (Tony) contention is that the RM7.oo increase is too much to pay for LCCT which he likens to an “airconditioned horse stable” on Twitter.   The hike also affect travelers and he claimed that it was unjustified and that it would affect his business. He said on Twitter. “…RM25 for services in [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Sejak beroperasi , Melaka monorel tergendala 21 kali

Posted: 15 Nov 2011 06:23 PM PSTMELAKA 15 Nov. 2011 – Monorel pelancongan Sungai Melaka yang perkhidmatannya digantung sejak 10 hari lepas telah tergendala sebanyak 21 kali sejak mula beroperasi pada 20 Oktober 2010 hingga 30 September 2011.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan negeri, Datuk Wira Latiff Tamby Chik berkata, pada masa sama, pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

"Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepanjang tempoh itu ialah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50," katanya ketika menjawab soalan Betty Chew Gek Cheng (DAP-Kota Laksamana) pada persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini.

Beliau berkata, seramai 16,011 pengunjung menaiki monorel itu sejak dirasmikan hingga 30 September 2011.

"Monorel ini akan terus beroperasi kerana ia merupakan salah satu produk pelancongan Melaka yang menjadi tarikan pengunjung dan dapat memberi pulangan yang lumayan kepada kerajaan negeri dalam jangka masa panjang," katanya.

Monorel pelancongan berharga RM15.5 juta yang menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya itu dilancar pada 20 Oktober tahun lepas sempena perisytiharan Melaka sebagai Negeri Maju 2010.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1115&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_21.htm

Pelancong Britain terperangkap dalam monorel

2 Nov 2011 - Hasrat dua pelancongan Britain menikmati keindahan bandaraya Melaka dengan menaiki monorel terbantut apabila mereka terperangkap selama 20 minit di dalam gerabak gara-gara perkhidmatan terhenti secara tiba-tiba.

Perkhidmatan monorel berkenaan berhenti hanya setelah 20 meter meninggalkan Stesen Hang Jebat di Melaka dalam kejadian kira-kira jam 1.09 tengahari semalam.

Akibatnya, bekas anggota polis, James Craft, 57 dan isterinya, Anne Craft, terpaksa menghabiskan kira-kira 20 minit di dalam gerabak monorel berkenaan sebelum diselamatkan anggota bomba dan penyelamat.

Menggunakan tangga kecemasan untuk sampai ke gerabak monorel berkenaan, anggota penyelamat kemudiannya membantu mereka turun.

Sambil menyifatkan kejadian itu sebagai suatu yang tidak akan dilupakannya, James berkata, beliau dan isteri membuat keputusan menggunakan monorel berkenaan untuk melihat keindahan panorama Melaka.

Menurutnya, gerabak monorel berkenaan berhenti secara tiba-tiba sejurus selepas meninggalkan stesen.
http://malaysiakini.com/news/180249

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


GESA SPRM SIASAT PENGURUSAN KEWANGAN KERAJAAN N. SEMBILAN

Posted: 16 Nov 2011 06:39 AM PST


Angkatan Muda Keadilan Negeri Sembilan (AMK N9) menggesa agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat pengurusan kewangan Kerajaan Negeri Sembilan bagi tahun 2010. Berdasarkan dua dokumen Laporan Ketua Audit Negara setebal 127 dan 98 muka surat jelas menunjukkan kelemahan pengurusan kewangan kerajaan negeri yang wajar disiasat sama ada wujudnya unsur-unsur rasuah yang menyebabkan beberapa projek di bawah agensi kerajaan negeri kandas, tidak sempurna serta menemui kegagalan.
Kita meneliti serius Laporan Audit Negara ini termasuk data yang menunjukkan bahawa kadar kemiskinan di seluruh Negeri Sembilan meningkat sejumlah 178.8% dalam tempoh 3 tahun (2008-2010). Kita bimbang ini berlaku kerana ketirisan dan rasuah yang berlaku serta hilangnya fungsi agensi kerajaan berjalan dengan baik akibat campur tangan politik dalam pentadbiran awam. Ini jelas dinyatakan dalam Laporan Ketua Audit Negara yang menyatakan daripada 10 Program Pembasmian Kemiskinan (Program Khas) di N. Sembilan, 7 daripadanya mengalami prestasi yang tidak memuaskan. Perkara ini cukup membimbangkan rakyat marhaen di Negeri Sembilan.
Siasatan SPRM juga harus menjurus ke arah siasatan kelemahan penyelenggaraan bangunan Kerajaan di N. Sembilan (Rujuk m/s 3 – 22 Laporan Ketua Audit Negara bagi N. Sembilan). Selain itu penjelasan daripada Kerajaan Negeri harus diambil oleh SPRM berkenaan isu kecurian pasir secara haram. Pihak berkuasa wajar mendedahkan tangkapan atau pendakwaan yang telah dibuat atas isu kecurian pasir di Sungai Jijan, N. Sembilan.
Selain itu siasatan SPRM terhadap projek Tebatan Banjir Sungai Linggi yang berjumlah RM 8.5 juta harus dilakukan kerana bagaimana projek bernilai tinggi seumpama ini gagal untuk mengawal kemusnahan ekosistem di sepanjang Sungai Linggi akibat daripada penggunaan kaedah sedutan atau 'dredging pump' oleh kontraktor.
Justeru, AMK N. Sembilan menggesa agar suatu siasatan menyeluruh dilakukan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia terhadap urustadbir Kerajaan Negeri Sembilan berdasarkan Laporan Ketua Audit Negara yang jelas menunjukkan bukti-bukti kelemahan serta keraguan yang membolehkan suatu tindakan penyiasatan dimulakan oleh SPRM.
Mohd Nazree bin Mohd Yunus
Ketua AMK N. Sembilan/Naib Ketua AMK Pusat

Lagi pemimpin Umno diheret dalam skandal projek lembu

Posted: 16 Nov 2011 02:27 AM PST


Berdasarkan rekod kewangan syarikat projek ternakan lembu, Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC), PKR mendakwa terdapat lebih banyak penyelewengan dalam syarikat yang dimiliki oleh keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Sharizat Abdul Jalil.

NONEPada sidang media di lobi parlimen, setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution mendedahkan bahawa skandal itu kini merebak dan turut membabitkan beberapa pemimpin Umno lain.

1. Lembu-lembu bernilai RM5,281 yang disumbangkan pada tahun 2009 kepada Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Shaziman Mansor; dan RM2,640 kepada ADUN yang hanya dikenali sebagai 'YB Yunus'.

2. Lembu-lembu bernilai RM70,000 dikatakan dijual secara kredit kepada bekas Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Zulhasnan Rafique pada tahun 2008; dan harga pembelian hanya dibayar sepenuhnya pada tahun 2009.

3. RM26,400 yang didakwa dibayar sebagai perbelanjaan yang dilakukan pada tahun 2008 oleh Shahrizat.

4. RM368,640 yang dikatakan digunakan bagi sewa pejabat dan dibayar kepada pengarah NFC - suami Shahrizat, Mohamad Salleh Ismail dan anak lelaki mereka, Wan Shahinur Izran.

Syarikat itu, sebelum ini, didakwa telah membelanjakan sebanyak RM250 juta dana awam yang diperuntukan dalam bentuk pinjaman mudah. Namun sehingga hari ini, tiada ulasan berhubung segala dakwaan yang dilemparkan dijawab.

Masalah berkaitan dengan operasi projek ternakan lembu NFC itu, pertama kalinya timbul semasa Laporan Ketua Audit Negara 2010 dibentangkan.

49 peneroka tuntut RM7.35 juta dari Felda

Posted: 16 Nov 2011 02:26 AM PST


dipetik dari FMT

SEREMBAN: Seramai 49 peneroka Felda Palong 4, 5 dan 6 memfailkan writ saman terhadap Felda dan Felda Technoplant Sdn Bhd di Mahkamah Tinggi Seremban hari ini.

Peneroka tersebut menuntut hak mereka iaitu bayaran lebihan hasil berjumlah RM150,000.00 seorang atau keseluruhannya
RM7,350,000.00 untuk 49 peneroka terbabit.

Tuntutan RM7.35 juta itu adalah untuk tempoh selama lima tahun seperti yang telah dipersetujui semasa program tanaman semula dilaksanakan.

Menurut peguam T Kumar yang mewakili peneroka terbabit, pihak Defendan Pertama (Felda) tidak pernah menyatakan perbelanjaan dan penghasilan hasil jumlah berat sawit (dalam tan) sebenar yang diperolehi dan dikeluarkan dari ladang-ladang peneroka.

"Plaintiff (peneroka) menuntut penyata hasil dari Defendan Pertama tetapi tidak pernah dibekalkan kepada plaintiff sedangkan dalam perjanjian terdapat persetujuan bahawa penyata akan dibekalkan setiap suku tahun.

"Lebihan hasil/tan adalah hasil yang diperolehi selepas ditolak kos pengurusan sebanyak RM900.00 dan wang sara hidup sebanyak RM1,500.00 sebulan.

"Maka selepas ditolak hutang peneroka (kos pengurusan dan wang sara hidup), Felda seharusnya membayar RM150,000.00 kepada setiap peneroka. Malangnya sehingga hari ini Felda gagal membuat bayaran tersebut", kata Kumar.

Seorang lagi peguam Abdul Nasir Abdul Aziz pula menjelaskan penyata kewangan yang diterima oleh peneroka hanya menunjukkan jumlah pinjaman termasuk kos pengurusan dan wang sara hidup tetapi sebaliknya berapa banyak jumlah hasil yang dikeluarkan oleh peneroka tiada langsung di dalam penyata tersebut.

"Penyata kewangan yang dibekalkan kepada peneroka tidak merekodkan berapa banyak hasil jualan peneroka dan berapa banyak wang dari hasil jualan kelapa sawit itu telah dibayar semula kepada Felda untuk pembayaran hutang.

"Bayangkan anda mengambil pinjaman kereta atau rumah. Apabila anda menerima penyata kewangan daripada pihak bank, tiada rekod berapa banyak ansuran atau jumlah wang yang anda telah bayar semula kepada pihak Bank. Yang ada hanya jumlah pinjaman anda dari bank.

"Adakah ini betul? Sememangnya ini tidak betul kerana Felda menyembunyikan hasil sebenar yang diperolehi oleh peneroka", jelas Abdul Nasir.

300 Orang Asli bantah depan SUK NS

Posted: 16 Nov 2011 02:24 AM PST

dipetik dari FMT

SEREMBAN: Lebih 300 Orang Asli dari seluruh Negeri Sembilan hari ini menyuarakan bantahan selama tiga jam di depan bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini berhubung Dasar Baru Pemilikan Tanah Orang Asli.

Sejurus selepas itu, mereka menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan bagi membantah cadangan kerajaan negeri untuk melaksanakan dasar baru itu.

Jurucakap 'Jaringan Kampung-Kampung Orang Asli Negeri Sembilan' (JKKOANS), Ezuli Langkap berkata pihaknya membantah cadangan itu dengan sekeras-kerasnya sepertimana dilaporkan akhbar Utusan Malaysia 22 September lalu.

"Kami juga kesal dengan kenyataan Menteri Besar yang mengatakan masyarakat Orang Asli di Negeri Sembilan adalah setinggan.

"Setiap keputusan yang dibuat tanpa merujuk dan berbincang dengan kami. Beliau langsung tidak sensitif kepada masyarakat kami.

Sebaliknya beliau telah memperlekehkan masyarakat kami yang merupakan masyarakat asal Negeri Sembilan dan Malaysia", kata Ezuli.

Tanah adat

Mengikut Ezuli, pelaksanaan Dasar Baru Pemilikan Tanah Orang Asli nanti akan menyebabkan mereka kehilangan hak turun-temurun ke atas tanah adat mereka.

"Semua tanah adat kami akan diambil alih kerajaan. Seterusnya kerajaan akan beri dua ekar tanah yang akan dimajukan samada oleh Felcra atau Risda.

"Selepas itu kami tak perlu lakukan apa-apa dan bayaran sebanyak RM1,500.00 dalam bentuk saham lot akan diberikan setiap bulan.

"Kami membantah langkah ini kerana dengan ini kami akan kehilangan hak ke atas tanah adat resam kami yang kami usahakan sejak zaman nenek moyang kami.

"Malah kami mampu mencari pendapatan melebihi dari apa yang ditawarkan oleh kerajaan negeri. Contohnya ketika ini ramai di antara kami menoreh getah, menjual petai dan akar kayu," jelas Ezuli.

Ezuli mendesak kerajaan negeri agar membatalkan dasar pemberimilikan tanah yang dicadangkan oleh kerajaan pusat.

Beliau menggesa supaya keseluruhan wilayah tanah adat mereka diiktiraf mengikut Artikel 26 dalam Undang-Undang Deklarasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDRIP) berkenaan dengan hak Orang Asal.

Orang Asli 68 kampung berdemo tuntut MB NS mohon maaf

Posted: 16 Nov 2011 02:18 AM PST

Kira-kira 100 Orang Asli daripada 68 perkampungan sekitar Negeri Sembilan berhimpun di bangunan setiausaha kerajaan negeri di Seremban bagi menuntut menteri besar memohon maaf kerana menyamakan tanah mereka dengan "kampung setinggan".

Menamakan diri mereka Jaringan Kampung-Kampung Orang Asli Negeri Sembilan (JKKOANS), kumpulan itu mendakwa kenyataan Datuk Seri Mohamad Hasan pada 21 September lalu sebagai "menghina" dan "tidak sensitif".

"Mohamad Hasan tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan seperti ini kerana ia amat mengguris hati kami dan juga mendedahkan lagi kehidupan kami dan anak-anak kami kepada rasa tidak hormat masyarakat luar kepada kami," kata penyelaras JKKOANS Langkap Kessu.

Mohamad sebelum ini dilaporkan berkata, perkampungan Orang Asli sebelum ini dibina di atas tanah hutan simpan atas ihsan negeri dan secara tidak langsung bermakna "kampung setinggan" dan mereka tidak mempunyai hak ke atasnya.

Justeru, katanya, kerajaan negeri membuat kajian bersama Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dan mengenal pasti semua kampung Orang Asli untuk diberi hak milik tanah kepada pemilik rumah.

Langkap menyangkal kenyataan itu atas alasan nenek moyang mereka berkurun lama menduduki wilayah tanah adat itu, malah perkampungan mereka lebih awal daripada rizab hutan simpan.

Tambahnya, kenyataan Mohamad juga bercanggah dengan kebebasan asas yang termaktub dalam Perkara 5 (hak untuk hidup), Perkara 8 (kesamarataan di sisi undang-undang) dan Perkara 13 (hak kepada harta benda) Perlembagaan Persekutuan.

"Oleh yang demikian bukan Orang Asli yang menceroboh rizab hutan simpan tetapi pihak-pihak yang berkenaan yang mencerobohi wilayah tanah adat kami," kata Langkap.

"Kami mengakui bahawa kami miskin dari segi wang ringgit namun demikian bukan bererti kerajaan negeri atau kerajaan pusat harus membuat sesuatu atas nama untuk membangunkan kami tanpa menghormati apakah pandangan dan keputusan kami dalam perkara itu."

Sebelum itu, Orang Asli yang menunggu Mohd Hasan menghadiri mesyuarat Exco lebih tiga jam berteriak, bersorak dan membawa banyak kain rentang.

Beberapa slogan - seperti "Jangan ganggu kami", Jangan menghina asal usul nenek moyang kami dengan perkataan setinggan" dan "Di mana nenek moyang kami dikuburkan, di situ wilayah tanah adat kami" - kelihatan dipamerkan.

Sementara itu, ketika menerima memorandum tersebut Mohd Hasan berkata kepada Langkap bahawa beliau akan membaca kandungannya terlebih dahulu.

NFC milik keluarga Shahrizat beli kondominium mewah RM9.8 juta

Posted: 10 Nov 2011 08:10 PM PST


KUALA LUMPUR 10 Nov : KEADILAN mendedahkan National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) yang dimiliki keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil telah membeli sebuah kondominum mewah berharga RM9.8 Juta.

Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution berkata, NFC telah membuat empat transaksi pindahan wang dari akaun semasanya di sebuah bank tempatan di cawangan Tun Dr Ismail, kepada sebuah pemaju hartanah terkemuka pada 2 Disember 2009.

"Ini sebagai bayaran penuh pembelian kondominium mewah di One Menerung, Bangsar,"

"Bayaran untuk pembelian kondominium RM9.8 juta direkodkan sebagai 'hutang' National Meat and Livestocks Corporation Sdn Bhd (NMLC) kepada NFC pada 31 Disember 2009," katanya pada sidang media di Parlimen hari ini.

Turut serta Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul dan Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid.

Pada sidang media itu, Saifuddin turut menunjukkan gambar kondominum berkenaan.

Menurut Ahli Parlimen Machang itu, bayaran untuk membeli kondominium oleh syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh keluarga Shahrizat adalah satu bentuk penyelewengan wang rakyat menggunakan dana NFC.

"Ini adalah perlakuan pecah amanah yang jelas bertentangan dengan tujuan pinjaman RM250 juta diberikan NFC. Ini penyalahgunaan dana rakyat dan soal duit rakyat yang disalahgunakan," tegasnya.

Butiran bayaran penuh bagi pembelian kondominium itu dibuat melalui empat transaksi pindahan akaun NFC kepada satu pemaju hartanah terkemuka

KEADILAN turut membidas kenyataan Shahrizat semalam mengatakan kononnya isu projek NFC telah digunakan untuk menyerang beliau selaku ketua wanita Umno dan pengerusi wanita BN.

"Dia (Shahrizat) tak perlu heret kita (KEADILAN) untuk kata kita serang dia sebagai ketua wanita Umno, tapi kita serang dia sebagai menteri yang secara terang-terangan membuat penyelewengan," kata Saifuddin.

Semalam Saifuddin mempersoalkan sasaran lembu dalam Projek Fidlot Kebangsaan yang dikurangkan, tetapi dana yang diperuntukkan sebanyak RM250 juta kepada NFC kekal.

KEADILAN juga mempersoalkan mengapa pinjaman mudah itu tidak disemak semula oleh kerajaan kerana jika sasaran itu dikurangkan dari 60,000 ekor lembu kepada 8,000 ekor, maka pinjaman mudah itu sepatutnya hanya berjumlah RM75,000.


Belanjawan PR untuk Rakyat

Posted: 10 Nov 2011 07:02 PM PST

Skandal NFC: KEADILAN ada bukti, boleh saman bila-bila masa– Rafizi

Posted: 10 Nov 2011 07:00 PM PST

KUALA LUMPUR 10 Nov: KEADILAN mempunyai bukti kukuh berlaku penyelewengan dalam syarikat Feedlot Corporation Sdn Bhd (FNC) milik keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil yang sedang menjadi isu hangat dalam Negara.

"Kalau kita sudah sampai ke peringkat ketahui setiap sen ke mana pergi, maknanya kita ada maklumat penuh setiap satu sen yang dibelanjakan,"

"Kalau dia (Shahrizat) kata kita tipu, tunjukkan (penipuan) yang itu dulu, (tapi) kalau dia tak tunjuk pun, bolehlah saman bila-bila masa," kata Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli dalam sidang media di parlimen hari ini.

Penyelewengan tersebut membabitkan peruntukan sebanyak RM250 juta oleh kerajaan apabila projek fidlot kebangsaan itu tidak mencapai sasaran sepatutnya.

Pada sidang media yang sama hari ini, KEADILAN turut mendedahkan pembelian kondominium mewah berharga RM9.8 juta oleh NFC dari dana yang diperuntukkan.

Renteran itu, satu laporan dibuat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) oleh Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Fariz Musa di Shah Alam tengahari tadi.

Mengulas lanjut, Rafizi berkata, KEADILAN turut membuat siasatan dan telah melawat kondominium berkenaan yang terletak di Bangsar.

"Jika kami tidak betul, ini adalah tanggungjawab Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, Menteri Pertanian, Ketua Pemuda Umno dan Ketua Wanita Umno untuk menjawabnya," kata beliau.

Justeru itu beliau mencabar pihak-pihak berkenaan jika tidak berpuas hati dengan dakwaan dengan menunjukkan penyata bank bertarikh 2 Disember 2009.

"Kalau mereka berani saya minta tunjukkan bank statement tarikh tersebut yang bercawangan di Taman Tun Dr Ismail di mana pembayaran telah dibuat pada pemaju berkenaan," katanya.

Rafizi dalam pada itu turut menggesa media agar mendapatkan pengesahan dari pihak pemaju sendiri berkenaan kebenaran dakwaan yang dibuat.

Sementara itu Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution berkata kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani serta Pemuda Umno bahawa wang yang disalurkan oleh kerajaan kepada NFC diletakkan dalam akaun amanah khas adalah tidak benar.

"Jumlah RM9.8 juta untuk membeli kondominium dipindahkan ke akaun semasa NFC di bank tempatan dan bukannya sebuah akaun amanah khas."

"Rembau (Khairy Jamaludin) kata duit itu dalam akaun amanah khas dan memerlukan kelulusan jawatan kuasa teknikal sebelum dibelanjakan. Jadi bila jawatan teknikal meluluskan?," Soalnya.

"Kalau betul pantauan ketat ini berjalan, sudah tentu wang sejumlah RM9.8 juta tidak boleh dipindahkan begitu saja untuk membeli kondominium mewah yang tidak ada kena mengena dengan industri penternakan dan penyembelihan lembu," katanya.

Pendaftaran Pakatan, ROS kena bagi penjelasan- Saifuddin Nasution

Posted: 04 Nov 2011 03:14 AM PDT

KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution berkata Pendaftar Pertubuhan (ROS) perlu memberi penjelasan berhubung keengganan badan itu meluluskan permohonan Pakatan Rakyat sebagai satu entiti politik yang sah.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar bahawa Pakatan Rakyat perlu mendaftar dengan ROS kerana dilihat sering melanggar peraturan kempen pilihan raya, terutama dalam isu penggunaan lambang parti.

"ROS patut memberikan penjelasan kalau ada halangan, peraturan tak lengkap dan sebagainya sehingga tak membolehkan mereka luluskan (pendaftaran Pakatan Rakyat). Mereka kena beritahu dan kemudian kita akan perbetulkan. Soal niat dan hasrat kita untuk mendaftar telah kita kemukakan secara rasmi. Bola di kaki ROS," kata beliau ketika ditemui di lobi parlimen tengahari tadi.

Menurut Saifuddin, pendaftaran itu telah dilakukan sejak 2009, namun sehingga kini ROS masih berdiam diri sedangkan SPR pula memberikan tekanan kepada Pakatan Rakyat supaya ia didaftar sebagai sebuah entiti politik.

"Ada dua isu sebenarnya, satu ialah pendaftaran dengan ROS, satu lagi pendaftaran dengan SPR. Parti politik tak daftar dengan SPR, kita cuma daftar lambang. Daftar dengan ROS telah kita buat dua tahun di mana pengerusi penaja kita ialah Zaid Ibrahim (bekas Pengerusi KEADILAN Wilayah persekutuan).
"Untuk membolehkan lambang bersama didaftarkan, mesti lah kita wujud sebagai entiti bersama yang sah dan itu lah yang kita sedang usahakan dengan ROS," katanya.

Menurut Saifuddin, terdapat dwistandard dalam amalan ROS kerana tidak meluluskan Pakatan sebagai sebuah entiti ketika permohonan itu diuruskan Zaid, tetapi apabila Zaid mendaftarkan Parti KITA, ROS meluluskannya dalam masa sebulan.

"Kita ada satu keadaan di mana di satu sisi ROS diam terhadap permohonan kita, di satu sisi SPR menekan kita untuk mendaftar kononnya kita menyalahi peraturan pilihan raya selama 16 pilihan raya. Tetapi SPR juga diam dalam soal penggunaan jentera kerajaan, pengumuman bantuan dana kerajaan dan sebagainya,"ujarnya

Lengah pendaftaran PR, ROS jangan main politik

Posted: 04 Nov 2011 03:10 AM PDT

KUALA LUMPUR 4 NOV: Pendaftar Pertubuhan (ROS) diingatkan supaya tidak bermain politik apabila melengahkan pendaftaran Pakatan Rakyat, kata Ketua Penerangan Pemuda PAS Malaysia, Riduan Mohd Nor.

Ini kerana katanya, permohonan itu sudah dibuat sejak dua tahun lalu namun sehingga kini tiada keputusan daripada ROS.

"Kami mengingatkan ROS agar tidak bermain politik kotor dengan Pakatan Rakyat.

"Sebagai sebuah agensi yang mengurus pendaftaran pertubuhan, ROS perlu melayan semua pertubuhan dengan telus, jujur dan adil tidak kira ianya parti dari kerajaan mahupun pembangkang," katanya dalam satu kenyataan semalam.

Semalam, Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution menafikan kenyataan Ketua Pengarah ROS, Abdul Rahman Othman yang mendakwa tiada permohonan baru daripada Pakatan untuk mendaftarkan gabungan itu.

Permohonan itu sebelum ini diuruskan oleh Datuk Zaid Ibrahim selaku Pengerusi Sekretariat Pakatan Rakyat, sebelum beliau berpaling tadah meninggalkan KEADILAN.

Bagaimanapun jawatan itu kemudian diterajui Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamarudin Jaafar sejak Mac tahun ini.

Sejak itu sehingga Oktober, sekretariat itu mengadakan pertemuan antara tiga hingga empat minggu dengan pihak ROS.

Malah, sekretariat itu telah menghantar segala dokumen yang diperlukan termasuk enam salinan meliputi surat permohonan, undang-undang tubuh, logo dan bayaran sebanyak RM30.

Ahli Parlimen Rasah, Loke Siew Fook yang juga Setiausaha Agong Sekretariat menyifatkan tindakan ros itu berat sebelah.

"Semasa Zaid mohon pendaftaran Pakatan dan masih ahli KEADILAN, Ros enggan lulus tetapi Ros luluskan pula pendaftaran parti KITA pimpinan Zaid dalam masa dua minggu sahaja, ternyata keputusan Ros terhadap permohonan kami bersifat politik, berat sebelah dan berkepentingan," katanya.

ADUN Pakatan dilarang lawat projek lembu Feedlot

Posted: 04 Nov 2011 03:04 AM PDT

Usaha konvoi pemimpin Pakatan Rakyat, termasuk beberapa ADUN Negeri Sembilan untuk melawat projek ladang ternakan lembu Pusat Feedlot Kebangsaan gagal apabila mereka dihalang dan dilarang masuk oleh pengawal keselamatan yang bertugas.

pakatan rakyat convoy visit national feedlot corporation 031111 rafizi ramli
Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli minggu lalu berkata beliau akan mengadakan sidang media di ladang itu jika kerajaan tidak memberikan jawapan berhubung beberapa kepincangan yang didakwa membabaitkan projek yang bernilai RM73.64 itu.

Sebaik tiba di tapak ladang berukuran 2,000 ekar itu pada tengahari tadi, kira-kira 50 pemimpin Pakatan dan aktivis terpaksa berpanas selama sejam dalam usaha cuba memujuk pengawal keselamatan bagi membenarkan mereka masuk.

"Bagaimana awak boleh halang kami masuk sedangkan menteri yang bertanggungjawab kata kami boleh lawat projek ini kerana ia sesuatu yang berjaya dan tidak mempunyai sebarang salah laku?" soal Rafizi kepada pengawal keselamatan itu.

Wang rakyat

Hujahnya lagi, adalah menjadi prerogatif bagi wakil rakyat untuk meninjau bagaimana wang kepunyaan rakyat dibelanjakan. Namun semua itu tidak dihiraukan.

pakatan rakyat convoy visit national feedlot corporation 031111 abbatoir
Sebaliknya, mereka diarahkan meninggalkan kawasan itu. Konvoi itu terpaksa akur dan bersurai pada jam 1.30 petang selepas mengadakan sidang akhbar di pintu masuk ladang berkenaan.

Pada 1 November lalu, Rafizi mendakwa Pusat Feedlot Kebangsaan bernilai RM73.64 juta itu merupakan projek yang tidak berjaya walau dijelaskan sebaliknya oleh menteri berkenaan, Datuk Seri Noh Omar.

"Kita persoalkan sasaran yang menteri kata telah dipenuhi. Ternak 8,000 ekor lembu dalam masa tiga tahun ini, petani di kampung mana-mana pun boleh buat. Tidak perlu ada RM250 juta," kata Rafizi.

NONE
Syarikat Agro Science Industries Sdn Bhd – salah sebuah daripada dua syarikat yang dipilih untuk menjayakan Pusat Feedlot Kebangsaan – telah diberikan sejumlah pinjaman daripada RM250 juta yang diperuntukkan dan juga geran sebanyak RM6 juta melalui kementerian pertanian.

Noh juga minggu lalu mengakui bahawa projek berkenaan telah diberikan kepada anggota keluarga menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Program AMK Negeri Sembilan

Posted: 02 Nov 2011 10:39 PM PDT

PROGRAM JUMPA RAKYAT & CERAMAH ANAK MUDA NOGHORI
12 NOVEMBER 2011 (SABTU)
8.30 MALAM
N0. 103, RUMAH RAKYAT LINGGI,
LINGGI, PORT DICKSON.
Semua dijemput hadir!

PKR mahu Shahrizat perjelas projek fidlot

Posted: 01 Nov 2011 11:21 AM PDT


PKR menuntut menteri pembangunan wanita Datuk Seri Shahrizat Jalil supaya menjelaskan projek ternakan lembu fidlot yang dijalankan anggota keluarga menteri kabinet itu – dengan kos didakwa 22 kali lebih tinggi daripada unjuran kementerian pertanian.

PKR turut menuntut Shahrizat menjelaskan jualan daging lembu daripada projek tersebut kepada restoran mewah yang juga didakwa milik keluarga menteri berkenaan, katanya lagi.

NONEPengarah strategi PKR Rafizi Ramli berkata kaitan berkenaan boleh dilihat melalui profail syarikat restoran berkenaan.

Katanya lagi, fidlot berkenaan juga tidak berjaya walau dijelaskan sebaliknya oleh menteri berkenaan, Datuk Seri Noh Omar semalam dalam ucapan penggulungan di Dewan Rakyat.

"Kita persoalkan sasaran yang menteri kata telah dipenuhi. Ternak 8,000 ekor lembu dalam masa tiga tahun ini, petani di kampung mana-mana pun boleh buat. Tidak perlu ada 250 juta," katanya dalam sidang media di bangunan parlimen petang ini.

Syarikat Agro Science Industries Sdn Bhd – salah sebuah daripada dua syarikat yang dipilih untuk menjayakan Pusat Fidlot Kebangsaan – telah diberikan sejumlah pinjaman daripada RM250 juta yang diperuntukkan dan juga geran sebanyak RM6 juta melalui kementerian pertanian, menurut Noh dalam jawapannya di Dewan Rakyat semalam.

Mengulas pekrara itu, Rafizi berkata Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani sendiri melalui Jabatan Perkhidmatan Veterinar telah menetapkan sasaran supaya Pusat Fidlot Kebangsaan menyediakan sebanyak 276,000 ekor lembu fidlot setahun.

Beliau mendakwa, sasaran berkenaan boleh dilihat melalui kertas dasar projek berkenaan yang diletakkan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan.

NONEWalhal, Noh dalam jawapannya semalam berkata projek berkenaan tidak menemui kegagalam memandangkan syarikat Agro Science berjaya membekalkan sejumlah 8,016 ekor lembu sepanjang 2008 hingga 2010.

"Mengikut RMK9, projek itu perlu ternak sekurang-kureang 60,000 ekor lembu, bina satu ladang komersil bebas dengan 20,000 ekor lembu setiap tahun, dan juga bina 310 ladang satelit dengan 600 ekor setahun (setiap ladang)," kata Rafizi lagi.

Tambahnya, jumlah sasaran bilangan lembu itu juga selari dengan jumlah sasaran bekalan daging yang ditetapkan untuk Pusat Fidlot Kebangsaan – sebanyak 50,000 tan daging menjelang 2009 atau 40 peratus daripada permintaan daging Malaysia.

Rafizi turut membidas jawapan Noh bahawa tiada konflik kepentingan dalam penganugerahan projek berkenaan kepada Agro Science.

NONE"Menteri jawab tiada konflik kepentingan kerana ada enam syarikat terbabit. Tetapi ada perbezaan besar antara tender terbuka dengan enam piohak membuat pembentangan kepada kerajaan.

"Ianya bukan proses yang telus. Apa yang berlaku, ada enam syarikat menghubungi kerajaan buat cadangan (dan) menteri kata cadangan yang dibuat oleh (keluarga) menteri Datuk Shahrizat ini terbaik.

"Lainlah kalau kerajaan buat iklan besar 'ada (pinjaman) RM250 juta dan 500 ekar untuk pelihara lembu, siapa hendak pelihara lembu.' Itu (barulah) tender terbuka yang telus," katanya lagi.

PM dikritik, anak gadisnya didakwa belanja RM200k

Posted: 01 Nov 2011 12:41 AM PDT

Meskipun kontroversi cincin RM24 juta yang dikaitkan dengan Datin Seri Rosmah Mansor masih belum reda, pengkritik Datuk Seri Najib Razak kini menjadikan anak perempuan perdana menteri sebagai sasaran mereka.

NONE
Ini berikutan laporan berita yang dikatakan tersiar diThe West Australian,yang mendakwa anak gadis perdana menteri membelanjakan A$60,000 (RM195,000) semasa membeli-belah di David Jones, antara gedung terbesar di Australia.

Bagaimanapun kesahihan berita itu belum disahkan, tetapi satu salinan keratan berita kecil tanpa tarikh dan logo akhbar berkenaan mula diedarkan di negara ini.

Namun ini tidak menghalang para penulis blog pembangkang dan akhbar web rasmi PKR, Keadilandailymemetik keratan itu dan menyiarkan laporan tersebut.

Selain itu, laporan bertajuk 'Delegates go shopping and sightseeing' atau 'Perwakilan membeli-belah dan bersiar-siar' juga dimuatkan di banyak laman Facebook.

Bekas ahli jawatankuasa pusat PKR Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegubard, menulis di blognya "ketika rakyat terus dibayah payah meneruskan kehidupan seharian keluarga pemimpin negara terus bermewah".

Makin terhimpit

"Rakyat makin terhimpit dengan kos kehidupan yang makin menggila. Regim penguasa semakin gagal mengawal kenaikan harga barang dan perkhidmatan malah dalam pada masa yang sama pelbagai cukai diperkenalkan terus menjerut rakyat. Rasuah dan pemborosan semakin menggila.

azlan
"Masih tidak mampu menjawab isu cincin RM 24.45 juta yang terkait dengan Rosmah Mansor kini muncul pula anaknya dengan imej begitu juga," tulisnya.

Anak gadis yang tidak dinamakan dalam laporan itu didakwa bersama ibu bapanya yang menghadiri Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM) yang diadakan di Perth, Australia Barat.

Keadilandaily yang juga memetik keratan akhbar itu melaporkan, turut bersama rombongan perdana menteri dan isteri serta anak gadisnya itu adalah Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan kebudayaan, Datuk Maglin Dennis D'Cruz, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mashitah Ibrahim dan presiden PPP Datuk M Kayveas.

najib abdul razak in perth chogm 1
Portal pembangkang itu juga mendakwa bahawa peniaga membuat keuntungan yang besar apabila seorang wanita pertama yang tidak dinamakan membelanjakan A$150,000 (RM487,000) membeli mutiara Australia Barat, manakala 'anak gadis Najib' membelanjakan A$60,000.

Ia memetik pengarah negeri bagi CHOGM Richard Muirhead sebagai berkata bahawa aktiviti masa lapang dan ekspedisi membeli-belah berkenaan diatur untuk perwakilan asing di luar jadual mesyuarat CHOGM yang ketat itu.

Imbasan Peristiwa: Penternak Lembu di Jempol Saman Kerajaan

Posted: 31 Oct 2011 09:30 PM PDT

Breeders sue over FMD-infected cows

(petikan berita drpd FMT)


SEREMBAN: Two cows that were given to three breeders by the Veterinary Department were infected with Foot and Mouth Disease and almost wiped out their whole herd.

Now, the three cow breeders from Bahau are suing the Malaysian government, the Negeri Sembilan

Veterinary Department and four others for sum of almost RM1 million.

K Tamilselvan, C Krishnan and M Nganersegaran are suing the defendants for alleged carelessness and failure to make sure that the cows given to them under the "Ternakan Bekalan Trust 2010" scheme was free from the Foot and Mouth Disease (FMD).

Their lawyer T Kumar said that on Dec 16, 2010, the three were asked to collect two cows from the Gemencheh Milk Industry Service Centre.

"On Dec 22, the breeders found that the cows showed symptoms of FMD like watery (saliva) mouth, mouth ulcer, mouth bleeding and wound in the foot. Because of this, the cows did not have an appetite.

"On Dec 27, the cows were confirmed as having FMD by the Jempol Veterinary Department. FMD is a contagious disease and the rest of the cows belonging to the three breeders were infected with FMD as well.

"Most of the cows died and the breeders suffered heavy losses," Kumar said.

Kumar, who is also the PKR deputy secretary general, said the cow breeders are suing the eight defendants for RM842, 000 for 147 cows that died due to FMD.

They are also seeking RM88,000 as compensation as their cow milk production was badly affected due to the FMD disease and another RM21, 000 for the cows' medical cost.

Tamilselvan said that they resorted to bring the case to court as this was the final option they had to get a proper justice and compensation.

"The Veterinary Department should make sure the cows are free from FMD before they gave us the cows.

"Furthermore this is our only job. Our main income is by selling the cows' milks. We are not part time cow breeders," said Tamilselvan


Laporan di Malaysiakini.com video di bawah;

{http://www.youtube.com/watch?v=D16O20uDEOg&feature=player_embedded}

Selamat Hari Deepavali

Posted: 24 Oct 2011 12:00 AM PDT

Dari Meja SU MPN...

KEADILAN Negeri Sembilan mengucapkan Selamat Hari Deepavali buat seluruh penganut agama Hindu yang menyambutnya di seluruh tanahair khususnya di Negeri Sembilan.

Semoga sambutan kali ini akan lebih meriah dan melebarkan cahaya kesejahteraan keseluruhannya.


Pakatan hapus GST jika tadbir negara- Anwar

Posted: 23 Oct 2011 10:25 PM PDT

PULAU PINANG: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berjanji sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pentadbiran negara, Cukai Barangan dan Perkhidmatan
(GST) akan dihapuskan.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis ramah mesra 'Sepetang Bersama Masyarakat' di Dewan Orang Ramai Batu 5, Permatang Janggus, Permatang Pauh.

"Pakatan Rakyat berjanji, Insya Allah kalau kita memerintah negara, cadangan cukai GST ini akan kita tolak sama sekali," tegas Anwar.

Anwar dalam ucapannya berkata, jika GST dilaksanakan, rakyat akan lebih terbeban dengan kenaikan kos sara hidup ekoran harga barang yang melambung tinggi.

"Sekiranya cukai ini dikenakan kepada rakyat, ia bukan saja membebankan mereka, tetapi menjadikan rakyat terpaksa tunduk kepada hasrat kerajaan untuk menekan dan menzalimi secara hormat.

"Oleh itu, seandainya PR berjaya memenangi kerusi pilihan raya umum yang akan datang, kita berjanji akan membatalkan GST yang tidak memberi manfaat kepada rakyat, khususnya golongan yang berpendapatan rendah," ujarnya yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh.

Beliau juga menyentuh Belanjawan 2012 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan pemberian sagu hati bersifat 'One Off' yang tidak meringankan beban rakyat secara keseluruhan.

Dalam pada itu, Anwar turut membidas Umno kerana melemparkan tuduhan bahawa beliau pengkhianat Melayu dengan merujuk pembelian kilang arak San Miguel oleh anak bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir di Filipina.

Begitu juga dengan pendedahan di Parlimen berhubung pemberian Tabung Pertanian untuk nelayan, penternak dan petani berjumlah RM 250 juta kepada anak seorang Menteri Kabinet.

"Apa petani dapat? Apa pasal tak tolong orang kampung. Inikah maruah pemimpin Melayu Islam?, soal Anwar.

"Sebab itu kita kena ada pendedahan. Baca Suara Keadilan, Harakah untuk tahu apa yang berlaku dan tak mudah ditipu," kata Anwar sambil mengingatkan jentera KEADILAN perlu bersiap sedia kerana pilihan raya umum boleh diadakan pada bila-bila masa.

Ketua Umum KEADILAN itu kini dalam rangka lawatan kerjanya selama sehari ke Pulau Pinang dan akan menyampaikan ceramah Perdana Demi Rakyat bersama-sama Ketua Menteri Lim Guan Eng dan Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Dr Mansor Othman di Dataran PASTI Sg Acheh, malam ini.

Hudud: Kenyataan penuh Datuk Seri Anwar Ibrahim

Posted: 23 Oct 2011 10:21 PM PDT

Saya tegaskan bahawa Pakatan Rakyat merupakan suatu muafakat utuh dan berlandaskan kejujuran mahukan Perubahan buat rakyat negara Malaysia. Oleh kerana itu, isu yang menyentuh kepentingan rakyat pastinya dibincangkan bersama kesemua wakil dari parti komponen serta keputusan yang dibuat merupakan pendirian bersama.

Pun demikian Pakatan Rakyat berpendirian, setiap dari parti komponen sewajarnya mempunyai ruang untuk mengungkapkan keyakinan, faham serta ideologi terutamanya kepada pendokong mereka. Saya sendiri telah merujuk ke mahkamah syariah berkaitan tuntutan qazaf, dan pimpinan Pakatan Rakyat tidak pernah pula menghalang.

Hakikatnya hanya Menteri Hal Ehwal Agama Umno yang bertindak menghalang saya dari meneruskan tuntutan qazaf tersebut. Selain itu Dato' Jamil Khir terpalit dengan tuduhan bahawa beliau menggunakan dana zakat bagi membiayai kos guaman kerana tidak memulakan pendakwaan terhadap Saiful Bukhari dalam tuntutan Qazaf saya.

Permuafakatan Pakatan Rakyat bukanlah suatu bentuk usahama seperti Umno-BN yang sekadar mahu mendapat laba politik sehingga menafikan hak serta suara mereka yang tidak sehaluan.

Berkaitan hasrat Negeri Kelantan mahu melaksanakan hudud, saya berpandangan kita sewajarnya menghormati keputusan tersebut, namun pastinya ia tertakluk kepada beberapa perkara. Pertamanya persoalan Maqasid al Syariah, Matlamat Utama Syariah, iaitu menjamin keadilan untuk semua.

Malah dalam karya saya yang berjudul Gelombang Kebangkitan Asia, tuntas saya ungkapkan keutamaan Maqasid al Shariah demi menjamin keadilan untuk semua. Justeru adalah baik untuk kita merenung beberapa aspek perundangan syariah yang berjaya dilaksanakan di Kelantan, maka tidak wajar buat saya menempelak atau meremehkan langkah tersebut.

Sebagai seorang Muslim, pastinya saya menjunjung tinggi perintah Allah SWT serta pesan-pesan Nya yang terkandung di dalam Al Quran.

Apabila ditanya, apakah pandangan saya mengenai hudud di Malaysia dan isu berkaitan undang-undang syariah serta perlaksanaannya oleh mahkamah syariah di negara ini, jawab saya, dalam konteks masyarakat Malaysia, kita semua tertakluk kepada peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

Oleh kerana itu perlaksanaan hukum Islam sewajarnya mengambil kira keberkesanan pentadbiran mahkamah syariah negara ini memastikan keadilan untuk semua.

Menyentuh persoalan keadilan untuk semua, perlaksanaan undang-undang syariah semestinya menjamin hak bukan Islam tidak dicerobohi serta dizalimi. Saya menasihati rakan-rakan untuk meneliti kenyataan saya ini berasaskan muafakat yang tertera dalam Buku Jingga:

"Mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Islam sebagai agama bagi Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana di negara ini serta melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain sejajar dengan Perkara 153."

Namun apa yang saya kesalkan adalah hipokrisi Umno-BN memperalatkan isu hudud ini sebagai permainan politik. Pimpinan Umno-BN tidak pernah berhasrat membincangkan isu ini secara tuntas dan serius.

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menolak bulat-bulat malah mempersendakan peranan undang-undang syariah serta beberapa pesan yang dianggap sebahagian dari sunnah Rasulullah SAW. Media yang dikuasai pemerintah pula mencanangkan kononnya undang-undang syariah sebagai suatu warisan zaman primitif.

Harus diingat, pandangan beberapa kerat pimpinan Umno yang mempersenda hukum Islam ini sesungguhnya tidaklah mewakili umat.

Waima mutakhir ini beberapa pimpinan Umno memperlihatkan diri sebagai jagoan memperjuangkan Islam, manakala seringkali pula mereka menuduh pimpinan Pakatan Rakyat sebagai pengkhianat agama dan bangsa, sedangkan yang sering dilaung-laungkan oleh pimpinan Umno-BN sekadar retorika membakar sentimen serta sering tersasar dari kehendak syariah yang mahukan kemaslahatan untuk rakyat.

Suara Keadilan terbaru papar amanat Anwar, lagi 5 peratus ke Putrajaya

Posted: 23 Oct 2011 10:03 PM PDT

KUALA LUMPUR: Akhbar rasmi KEADILAN, Suara Keadilan terbaru yang kini berada di pasaran tampil dengan amanat Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa parti itu semakin menghampiri Putrajaya.

Dengan muka depan bertajuk 'Lagi 5 peratus ke Putrajaya' ia mengupas ucapan Anwar di Konvensyen pilihan raya KEADILAN minggu lalu yang menyebut parti itu hanya memerlukan lima peratus lagi sokongan rakyat dalam pilihan raya umum akan datang.

Menurut Anwar, berdasarkan keadaan politik semasa, KEADILAN memerlukan sekurangnya 55 peratus undi popular untuk menumbangkan Barisan Nasional .

Ini kerana 51 peratus undi popular masih tidak mencukupi untuk memenangi pilihan raya umum berikutan amalan penipuan yang dilakukan BN dan SPR.

Paparan muka belakang akhbar itu pula mendedahkan perbelanjaan untuk kos katering perkahwinan anak perempuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berjumlah RM81,000 yang dibayar Jabatan Perdana Menteri.

Ia didedahkan Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Dr Tan Kee Kwong.

Selain itu edisi 21 Suara Keadilan Turut memuatkan berita Konvensyen Pilihan Raya KEADILAN yang berlangsung penuh meriah di Pusat Konvesyen Shah Alam (SACC), 19 Jun lalu.

Konvesyen yang julung-julung kali diadakan oleh parti politik di Malaysia itu dihadiri lebih 4,000 perwakilan dari seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Manakala pelancaran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) yang dihadiri hampir 1,000 penyokong pada 19 Jun turut disiarkan di muka 8 dan 9 beserta gambar pelancaran berkenaan.

Selain itu, Suara Keadilan turut memuatkan laporan program Rapat Anak Muda anjuran Angkatan Muda Keadilan yang diadakan pada 18 Jun lalu.

Antara berita lain yang turut dimuatkan pendedahan kisah sebenar skandal rasuah Scorpene Peguam Perancis, William Bourdon yang akan berada empat hari di Malaysia bermula 20 Julai.

Selain itu, berita lain yang menjadi paparan pembaca edisi kali ini ialah kenyataan Anwar yang menggesa siasatan dilakukan terhadap tindakan Felda meminjam RM6 bilion daripada Wang Kumpulan Simpanan Pekerja (KWSP).

Turut dimuatkan isu panas tentang pembaziran RM1.8 juta untuk laman Facebook kementerian pelancongan
Manakala tips untuk menghadapi demonstrasi Bersih 2.0 oleh Dr A Bahardin juga turut dimuatkan dalam edisi kali ini.

Dapatkan segera Suara Keadilan 21 di pasaran sebelum ia dirampas Kementerian Dalam Negeri!

AMK N. SEMBILAN MEMBANTAH KENYATAAN TPM TS MUHYIDDIN YASSIN 19 Oktober 2011

Posted: 23 Oct 2011 10:26 AM PDT

Angkatan Muda Keadilan Negeri Sembilan (AMK N9) membantah kenyataan yang dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika lawatan ke N. Sembilan pada 15 Oktober 2011 atas dakwaan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat gagal menunaikan janji tanggungjawab menjaga kebajikan rakyat di negeri Pakatan Rakyat khususnya di Selangor dan Pulau Pinang.
Kenyataan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri yang seumpama ini adalah suatu bentuk kenyataan yang tidak bertanggungjawab dan tidak berdasarkan fakta yang tepat.
AMK N9 tidak ambil peduli jika kenyataan yang dibuat tersebut keluar daripada mulut Ketua Penerangan UMNO kerana kita maklum bahawa ini adalah propaganda dan kempen politik mereka. Namun sebagai individu nombor dua Negara mengeluarkan kenyataan seumpama ini adalah dilihat dangkal dan memalukan.
Kita memohon agar TPM membuktikan dakwaan beliau dan sekiranya tidak mampu untuk membuktikan tuduhan tersebut, maka Timbalan Perdana Menteri harus bertanggungjawab dan memohon maaf kepada Kerajaan di bawah pimpinan Pakatan Rakyat.
AMK juga menyarankan agar rakyat Negeri Sembilan merujuk kepada saudara mara, sahabat dan rakan-rakan di Selangor dan Pulau Pinang untuk mengetahui situasi sebenar pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat disana. Telah banyak dasar-dasar berkepentingan rakyat yang telah dilaksanakan oleh Pakatan Rakyat di Selangor umpamanya TAWAS (Tabung Warisan Selangor), SMUE (Skim Mesra Usia Emas), Bantuan Khairat Kematian RM 2500, Bantuan Pendidikan RM 1000, Air Percuma dan pelbagai lagi usaha-usaha untuk Merakyatkan Ekonomi Selangor kepada rakyat.
Ini bukti hanya 3 tahun Pakatan Rakyat mentadbir Kedah, Pulau Pinang dan Selangor berbanding UMNO/BN yang telah diberikan mandat hampir 54 tahun. Ternyata 3 tahun Pakatan Rakyat dilihat lebih baik dan bermakna buat rakyat sekaligus menempelak kenyataan TPM Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Mohd Nazree bin Mohd Yunus
Ketua AMK N. Sembilan/Naib Ketua AMK Pusat

Siasatan: Polis langgar SOP di Hospital Tung Shin

Posted: 05 Oct 2011 03:29 AM PDT

Siasatan dalaman Kementerian Kesihatan telah mengesahkan bahawa pihak polis telah melanggar garis panduan operasi polis (SOP) ketika cuba menyuraikan peserta perhimpunan BERSIH 2.0 di Hospital Tung Shin pada Julai lalu.

bersih rally 090711 police shooting into tung shin hospital front imageMengulas laporan siasatan itu, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Tan Sri Mahmood Adam, dalam satu kenyataan lewat petang ini, berkata anggota polis yang melanggar dan mengengkari peraturan yang ditetapkan itu akan dirujuk kepada jawatankuasa tatatertib polis.

"Keputusan siasatan mendapati bahawa memang wujud tindakan tidak beretika dan di luar daripada garis panduan operasi polis (SOP) oleh kakitangan Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika tindakan penguatkuasaan dilakukan dalam menangani ahli perhimpunan yang secara salah mempergunakan premis hospital tersebut," kata Mahmood.

Laporan yang dikeluarkan hari ini, juga mengesahkan bahawa meriam air polis telah ditembak ke arah penunjuk perasaan yang sedang berkumpul di tempat meletak kenderaan bertingkat dan pintu masuk utama Hospital Tung Shin.

NONE"Bagaimanapun, tindakan ini adalah semata-mata bertujuan untuk menyuraikan kelompok penunjuk perasaan yang sedang berkumpul di dalam hospital," kata Mahmood.

Siasatan dalaman itu juga mengesahkan gas pemedih mata dilepaskan dari arah premis Waz Lian oleh anggota polis ke arah penunjuk perasaan yang sedang berkumpul di luar kawasan hospital.

Dakwaan tak benar

"Bagaimanapun, dakwaan yang menyatakan berlakunya tembakan gas pemedih mata ke dalam kawasan Hospital Tung Shin adalah tidak benar kerana ia berlaku di tempat letak kereta awam yang terletak di luar kawasan hospital berkenaan," kata Mahmood lagi.

Laporan siasatan itu juga menyatakan bahawa 'bom asap' telah dilontarkan oleh anggota polis ke arah penunjuk perasaan yang sedang berkumpul di tempat meletak kenderaan Hospital Bersalin Cina (CMH).

NONE"Berhubung insiden lontaran bom asap, hasil siasatan mendapati ia bukan berlaku di dalam kawasan Hospital Tung Shin tetapi di kawasan CMH di mana dari segi pentadbirannya, adalah berasingan dari Tung Shin.

"Pihak CMH sebenarnya telah memberhentikan operasinya (cease hospital operation) sejak September 2006, kerana akan dibuat pengubahsuaian secara makro atau menyeluruh (major renovation) terhadap keseluruhan premisnya yang akan bermula pada bulan Disember 2011," katanya.

Menurut Mahmood, keputusan merujuk senarai polis yang melanggar peraturan itu kepada Jawatankuasa Tatatertib untuk pertimbangan dan tindakan selanjutnya, membuktikan bahawa kerajaan serius memastikan setiap kakitangan menghormati garis panduan kerja yang ditetapkan.

tear gas fire at tung shin hospital 090711 3"Kementerian mengambil serius etika kerja setiap kakitangan dan tidak berkompromi untuk tindakan tatatertib jika ada antara mereka terbukti melanggar garis panduan kerja ditetapkan," katanya.

Sebelum ini, pemimpin kerajaan termasuk Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai pada mulanya menafikan dakwaan bahawa gas pemedih mata, bom asap dan meriam air telah dilepaskan ke kawasan hospital semasa perhimpunan 9 Julai lalu.

Walau bagaimanapun, gambar-gambar yang telah diedarkan secara meluas di Internet mencadangkan sebaliknya. Ini memaksa kerajaan untuk mengumumkan pembentukan "Jawatankuasa Siasatan Dalaman Peringkat Tertinggi Kementerian Kesihatan".

aiful sokong BN, suka publisiti, benci Anwar- saksi

Posted: 03 Oct 2011 10:08 PM PDT

KUALA LUMPUR: Identiti dan watak sebenar Mohd Saiful Bukhari Azlan, pengadu dalam kes fitnah membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim terus dibongkar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, apabila peguam memanggil saksi terbaru mereka.

Saksi misteri yang ditampilkan peguam itu adalah bekas rakan sekolej Saiful sendiri, yang pernah bersama belajar di Universiti Tenaga Nasional (Uniten).

Mohd Najwan Halimi dipanggil pada jam 11.22 pagi ketika mahkamah bersambung selepas mendengar keterangan Pengarah Jabatan Forensik, Jabatan Kimia, Lim Kong Boon.

Beliau kini merupakan pembantu Anwar selaku Penasihat Ekonomi Selangor.

Dalam keterangannya di mahkamah, Najwan memberitahu beliau mengenali Saiful sejak 2003 dan tinggal berdekatan biliknya di Uniten.

"Saiful mahasiswa yang aktif dan mempunyai kualiti kepimpinan. Saya dan Saiful terlibat dalam program Baktisiswa.

"Dia ada kepimpinan tetapi suka publisiti," katanya.

Menurut Najwan, program itu dilancarkan bekas menteri dalam negeri Tan Sri Syed Hamid Albar dan Saiful ketika itu timbalan presiden program dan Setiausaha Majlis Pimpinan Pelajar.

Najwan berkata, beliau melihat laman sosial Friendster milik Saiful dan melihat banyak gambarnya dengan pemimpin BN, termasuk Syed Hamid Albar, Mustapa Mohamed dan Azalina Said Othman.

"Pada 2008, Saiful meletakkan dirinya sebagai penyokong BN dan menyisytiharkan bahawa Anwar munafik," katanya di mahkamah.

Menurut Najwan, Saiful juga pernah membantu kempen pilihan raya untuk Barisan Nasional (BN) pada 2008. Beliau menafikan Saiful mengagumi ketokohan Anwar, sebaliknya sangat membenci Ketua Umum KEADILAN itu, seperti diakui Saiful sendiri.

"Dia benci Anwar," kata Najwan.

Ketika disoal balas oleh Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, Najwan menjelaskan beliau pernah berkhidmat dengan ADUN Seri Setia Nik Nazmi Nik Ahmad, Kementerian Pengangkutan dan Universiti Teknologi Mara (UiTM) sebelum itu.

ADUN Johol meninggal dunia

Posted: 03 Oct 2011 07:22 PM PDTADUN Johol, Negeri Sembilan, Datuk Roslan Md Yusof, meninggal dunia jam 4 pagi tadi.

Menurut Berita Harian Online, allahyarham dipercayai meninggal dunia akibat komplikasi paru-paru.

Jenazahnya dijadual dikebumikan di Johol selepas solat Zuhur nanti. NONESebelum ini, timbul spekulasi bahawa allahyarham mempunyai masalah kesihatan, sehingga pada 2009, Menteri Besar Negri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan terpaksa tampil membuat kenyataan bahawa Roslan, yang mewakili Umno itu telah meninggal dunia.

Menurut beliau, Roslan bercuti selama sebulan untuk menjalani rawatan fisioterapi di hospital selepas menderita akibat sakit tulang belakang kerana terjatuh semasa bermain badminton.

Tidak ada pilihan raya kecil akan diadakan kerana Dewan Undangan Negeri telah melalui tempoh dua pertiga daripada penggalnya. Kekosongan kerusi di Johol akan diisi pada pilihan raya umum akan datang.

Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) 2011 Negeri Sembilan

Posted: 02 Oct 2011 02:16 AM PDT

Berikut dimaklumkan tarikh-tarikh bagi MATC 2011 Negeri Sembilan;

1 Okober 2011: Jempol
2 Oktober 2011: Rasah
8 Oktober 2011: Seremban & Tampin
9 Oktober 2011: Telok Kemang
16 Oktober 2011: Kuala Pilah, Rembau & Jelebu

Pakatan sudah mendapat tempat di hati rakyat Selangor

Posted: 02 Oct 2011 02:14 AM PDT

SHAH ALAM: Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor sudah mendapat tempat di hati rakyat di negeri itu yang akan menolak Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang, kata Ketua Wanita KEADILAN Selangor, Haniza Talha.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini yang berkata rakyat Selangor tertekan di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat dan 'tidak sabar' menukar kerajaan negeri sekarang.

"Wanita Keadilan Selangor merasakan ia suatu kenyataan yang cuba menidakkan tahap sokongan yang semakin menjunam dan takabbur (Muhyiddin) yang amat menjengkelkan," ujar Haniza dalam satu kenyataan media hari ini.

Menurutnya selama 51 tahun, hak rakyat dinafikan dan dirampas BN, namun selepas tiga tahun mentadbir Selangor, pelbagai perubahan telah dilakukan Pakatan Rakyat bagi menaiktaraf hidup rakyat.

Antaranya, semua rakyat di Selangor tanpa mengira kaum, agama dan fahaman politik menikmati bekalan air percuma 2 meter padu setiap bulan.

"Begitu juga dengan kesihatan wanita. Kerajaan Pakatan Rakyat amat prihatin dengan kesihatan dengan memperkenalkan "Skim Kesihatan Wanita" yang telah memberi manfaat kepada hampir setengah juta wanita yang telahpun menyertai skim itu," tambah beliau.

Skim Mikrokredit Luar Bandar (SkimSEL) dan Mikrodredit Miskin Bandar (MIMBAR) pula membantu peniaga-peniaga kecil memajukan perniagaan dengan memberi pinjaman agar mereka dapat mempertingkatkan pendapatan.

Melalui program Tabung Anak Warisan Selangor, anak-anak kelahiran Selangor memperoleh tabung simpanan sehingga mereka dewasa.

Manakala Warga emas yang telah mendaftar dalam program Skim Mesra Usia Emas (SMUE) diberi baucer RM100.00 setiap orang dan waris mereka menerima saguhati sebanyak RM2,500 jika berlaku kematian.

"Wanita Keadilan Selangor ingin ingatkan bahawa BN telah diberi peluang selama lebih 50 tahun untuk bantu rakyat dan bangunkan negeri Selangor, tetapi dalam tempoh masa itu, BN lupa diri dan angkuh serta abaikan kebajikan rakyat.

"Kini, Rakyat Selangor sudah mampu membuat perbandingan dan mengetahui kelebihan serta kemampuan kerajaan Pakatan Rakyat," katanya.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang