Pengikut

Nuffnang

Rabu, 19 Oktober 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


SPR tiada alasan lengah guna dakwat kekal

Posted: 19 Oct 2011 01:22 AM PDT


KUALA LUMPUR, 19 Okt: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mendesak Suruhanjaya Pilihan raya Malaysia (SPR) agar segera melaksanakan tuntutan rakyat iaitu penggunaan dakwat kekal dalam pilihan raya umum ke-13.

Ketua Penerangan DPPM, Riduan Mohd Nor (gambar) menganggap proses menunggu 'lampu hijau' dari Majlis Fatwa Kebangsaan telah selesai kerana Majlis Fatwa Kebangsaan telah lama mengeluarkan kenyataan mengenai hukum tersebut.

Justeru, jelasnya DPPM memetik kenyataan daripada Keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia, Cetakan Kedua 2010, terbitan JAKIM, m/s 144 yang menyebut bahawa: "Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 8 Ogos 2007 telah membincangkan Hukum Penggunaan Inedible Ink Dalam Pilihanraya Malaysia. Muzakarah telah memutuskan bahawa berdasarkan penjelasan dan hasil ujikaji yang telah diberikan oleh pakar-pakar dalam bidang kimia serta hujah-hujah dan pandangan ahli-ahli Jawatankuasa, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa Inedible Ink tidak mengandungi bahan-bahan najis yang diharamkan syarak, tidak mendatangkan mudharat kepada kesihatan dan tidak menghalang air untuk sampai ke kulit apabila digunakan. Oleh itu penggunaan Inedible Ink adalah dibenarkan oleh syarak kerana ia tidak akan menimbulkan masalah kepada umat Islam. Walau bagaimanapun, keputusan Jawatankuasa terhadap kandungan dan tahap ketelapan Inedible Ink ini hanya tertakluk kepada bahan yang sama dengan yang telah diuji oleh pakar-pakar berkenaan sahaja."

"Bagi DPPM, Fatwa ini terang dan jelas bahawa tiada masalah dakwat kekal dilaksanakan dalam PRU ke-13 nanti," katanya.

Justeru, tegasnya SPR tidak perlu berlengah dan tidak perlu bimbang kerana hukum dari pihak yang berautoriti dalam bidang agama telah dikeluarkan lebih awal.

Beliau menambah, rakyat khususnya umat Islam akan selamat dengan kaedah ini kerana ia tidak akan mengganggu amal ibadat serta mengandungi perkara yang syubhat mahupun haram.

Menurutnya, DPPM mengingatkan bahawa SPR sedang menjadi bahan cemuhan dan mendapat krisis ketidakyakinan bukan setakat rakyat di Malaysia, bahkan masyarakat dunia.

Bagi mengelakkan prasangka yang lebih buruk, katanya SPR perlu melaksanakan sistem celup jari secepat mungkin.

Setidak-tidaknya, ujar beliau rakyat akan memberi sedikit harapan dan kepercayaan bahawa SPR sedang berusaha menjadikan sistem pilihan raya di Malaysia bebas, bersih dan adil.

Justeru, tambahnya DPPM meningatkan agar SPR tidak mencari dalih lain bagi melengahkan pelaksanaannya dalam PRU ke-13 nanti.

Jika tidak, katanya SPR akan dianggap gagal dan rakyat tidak akan memaafkan kesalahan besar ini buat selama-lamanya.

"Jangan hampakan harapan rakyat Malaysia yang inginkan satu sistem pilihan raya yang bersih, adil, telus dan diyakini.

"Usahalah agar sistem pilihan raya di Malaysia menjadi antara yang terbaik di dunia," ujarnya.Sumber: Harakahdaily

PKR juga tidak sertai Himpun

Posted: 19 Oct 2011 01:15 AM PDT


KUALA LUMPUR, 19 Okt: PKR mengambil pendirian sama dengan PAS iaitu tidak akan menyertai Himpunan Sejuta Umat (Himpun) Mempertahankan Aqidah yang dijadualkan pada 22 Oktober ini.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pihaknya hanya tidak terlibat dengan perhimpunan itu namun teguh mempertahankan prinsip Islam sebagai agama rasmi Persekutuan dan segala usaha mempertahankan akidah umat Islam harus ditingkatkan.

"PKR juga mengambil sikap sama (dengan PAS dan beberapa NGO) untuk tidak menyertai perhimpunan itu.

"Dari segi kedudukan Islam, adalah menjadi keperluan kita memperkukuh akidah, untuk meningkatkan dakwah, kita tekankan itu perlu ditingkatkan," kata Anwar pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

PAS dalam mesyuarat lajnah politiknya malam tadi memutuskan tidak menyertai Himpun atas dasar menghormati kehendak penganjur yang tidak mahu ia melibatkan parti-parti politik.

PAS bagaimanapun mengingatkan pihak penganjur agar tidak menimbulkan polemik perkauman dan agama yang akan membawa negara kepada satu suasana yang tidak menguntungkan mana-mana pihak.

Anwar yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh berkata, pihaknya gusar Himpun diperalatkan mana-mana pihak tidak bertanggungjawab untuk menimbulkan suasana tegang di antara kaum.

Ketua Pembangkang itu sebaliknya menegaskan, masalah moral yang kebanyakannya berpunca daripada longgarnya akidah umat Islam harus diberi penekanan.

"Saya berpendapat isu akidah, akhlak dan dakwah umat itu tanggungjawab yang kita kena laksanakan.

"Yang menggalakkan judi, arak, yang kuasi syarikat besar itu tiada kaitan dengan kristianisasi...itu masalah umat.

"Masalah kepincangan sosial, rasuah berleluasa, masalah kezaliman...itu juga isu yang dekat dengan Islam. Kalau itu tidak ditangani, itu bukan cara dan pendekatan dakwah yang baik.

"Lebih-lebih lagi timbul kecurigaan pelbagai pihak tentang muslihat kemungkinan ketegangan yang ditimbulkan pihak tertentu terutamanya daripada Umno," tegasnya.

Selain PKR dan PAS, NGO Wadah turut mengundur diri daripada menyertai Himpun.

Sementara itu, Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution berkata, PKR mengambil pendirian tersebut atas dasar toleransi di antara kaum seperti yang dibuktikan sejarah Islam.

Mengambil contoh pemerintah Islam di Sepanyol dan India yang mempunyai pemerintah berlainan agama, beliau berkata tidak timbul masalah pentadbiran jika mengamalkan sikap hormat-menghormati.

"Kalau seseorang pemerintah benar-menghayati Islam dia akan mengamalkan tolenrasi, memahami dan tak melihat pengganut agama lain dengan prejudis.

"Kita ambil pendirian dalam konteks politik pelbagai kaum dan agama dan komitmen kita dalam dasar bersama, kita terjemahkan pendirian kita yang berasaskan sejarah toleransi Islam," ujarnya yang juga Setiausaha Agung PKR.

Menurutnya, dalam tradisi Khalifah Umar Al-Khatab ketua audit negara zaman itu seorang Kristian.

Dalam sejarah di India pula, sewaktu pemerintahan Sultan bernama Tipu Sultan angkatan panglimanya juga seorang Kristian.


Sumber: Harakahdaily

DAP: Blog guna gambar palsu fitnah anak Lim

Posted: 19 Oct 2011 01:13 AM PDT


Penulis blog yang dikaitkan dengan Umno dikatakan menggunakan gambar palsu bagi memfitnah anak ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang hanya berusia 16 tahun meramas buah dada teman sekolahnya.

Menurut setiausaha publisiti DAP, Tony Pua, gambar yang digunakan oleh penulis blog berkenaan dikenalpasti sebagai Anya Sun Corke, 21, seorang warga Britain.

Gadis itu juga dikatakan tidak mempunyai kaitan dengan Pulau Pinang mahupun pernah berhubungan dengan anak Lim, kata Pua.

"(Beliau) sekarang pelajar tahun ketiga di sebuah kolej di Amerika Syarikat. Semua ini membuktikan bahawa dakwaan oleh cybertrooper Umno adalah pembohongan," katanya.

Pua menyifatkan tindakan keji penulis blog berkenaan yang mengheret anak Lim itu sebagai "memalukan bangsa, agama dan negara" mereka dan bertujuan memusnahkan masa depan remaja itu.

"Malah, penulis blog cuba memberi kredibiliti pendustaan mereka dengan menyiarkan gambar gadis muda itu," kata Pua merujuk blog yang turut memuat-naikkan gambar mangsa-mangsa berkenaan.

Menurut Pua, tembelang penulis blog itu berjaya dibongkar oleh pengurus IT DAP Goh Kheng Teong yang mengesan identiti gadis itu selepas gambarnya dimuat-naikkan di blog mereka.

"Tidak ada sesiapa di sekolah anak Lim yang mengenali siapa gadis itu, termasuk pengetua dan guru-guru.

"Tidak memeranjatkan kerana gadis itu tidak pernah belajar di Pulau Pinang dan bukan juga warga Malaysia," katanya.

Corke, yang kini menuntut di Wellesley College, adalah pemain catur yang terhandal dan menjadi wanita pertama yang mewakili universitinya dalam Liga Catur Amerika Syarikat.


Sumber: Malaysiakini

'Negara Kristian': MP gesa permit Utusan digantung

Posted: 19 Oct 2011 01:10 AM PDT


Ahli parlimen Jelutong, Jeff Ooi menuntut kerajaan supaya menggantung permit penerbitan Utusan Malaysia yang didakwa menerbitkan berita palsu berhubung dakwaan rancangan penubuhan negara Kristian.

Jelasnya, laporan akhbar milik Umno itu perlu dikenakan tindakan tersebut kerana siasatan polis sendiri menunjukkan tiada bukti kukuh berhubung dakwaan berkenaan.

Beliau membuat penjelasan itu berdasarkan satu jawapan bertulis
oleh menteri dalam negeri di Dewan Rakyat bertarikh 3 Oktober, berhubung siasatan yang dijalan ke atas dakwaan tersebut.

"Hasil siasatan mendapati bahawa tiada bukti kukuh yang boleh menyokong keterangan untuk menyabitkan kesalahan kepada mana-mana individu dalam kes ini," jawapan tersebut dipetik.

Jawapan berkenaan adalah untuk menjawab soalan yang dikemukakan ahli parlimen Kulim-Bandar Baru, Datuk Zulkifli Noordin.

Dalam jawapan berkenaan, menteri dalam negeri juga menyatakan bahawa jabatan peguam negara telah memutuskan "tiada tindakan lanjut" dijalankan untuk kes berkenaan.

Oleh sebab itu, kata Ooi, Utusan perlu dikenakan tindakan kerana "membuat laporan tidak berasas yang cuma mencetuskan keadaan tegang dan ingin memperlagakan antara agama di Malaysia."

Ooi menjelaskan, kes berkenaan tercetus apabila Utusan menyiarkan dakwaan daripada tulisan seorang penulis blog, Big Dog.

"(Jadi) saya minta menteri dalam negeri menggunakan kuasanya untuk menggantung lesen cetak Utusan Malaysia," katanya dalam sidang media di bangunan parlimen hari ini.


Sumber: Malaysiakini

Selepas SKMM, Aziz Bari disiasat polis pula

Posted: 19 Oct 2011 01:08 AM PDT


Selepas disiasat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) Isnin lalu, pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari hari ini disiasat pula pihak polis berikutan reaksinya terhadap titah Sultan Selangor baru-baru ini.

Katanya, beliau disiasat di bawah akta hasutan oleh dua pegawai berpangkat ASP di ibu pejabat polis daerah Shah Alam ekoran laporan Senator Ezam Mohd Nor pada 13 Oktober lalu.

"Saya sebagai suspek. (Ia) berikutan laporan Ezam minggu lalu," katanya kepada Malaysiakini.

Mengulas perjalanan sesi itu, Aziz menyifatkan kedua-dua polis yang merakamkan kenyataannya itu bertindak secara "profesional dan mesra".

Tambahnya, mereka juga mematuhi undang-undang sebagaimana diperuntukkan dalam Kanun Acara Jenayah.

SKMM semalam menyiasat Aziz dan wartawan Malaysiakini Jimadie Shah Othman berhubung perkara yang sama di pejabat mereka secara berasingan di Gombak dan Kuala Lumpur.

Ia ekoran pandangannya yang dilaporkan Malaysiakini bahawa tindakan Sultan Selangor campurtangan dalam isu pemeriksaan gereja Methodist di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu, bukan tindakan lazim.

Menurutnya, sebagai ketua agama Islam negeri, baginda mempunyai hak untuk itu tetapi ia perlu dijalankan selaras dengan ajaran Islam.

Selepas dikritik pelbagai pihak, Aziz sehari menjelaskan bahawa Akta Hasutan 1948 memperuntukkan bahawa tidak menjadi kesalahan mengkritik Raja-Raja Melayu asalkan mereka tidak menuntut pemansuhan institusi itu.

Tidak puas hati dengan kenyataan itu, Ezam dan empat aktivis NGO tampil membuat laporan serentak dengan mendakwa Aziz berlaku biadap dan derhaka kepada institusi Raja Melayu.

Sultan sebelum itu bertitah bahawa baginda amat tersinggung dengan usaha pihak tertentu yang cuba melemahkan kepercayaan dan akidah orang Islam di Selangor.

Titah baginda, cubaan memesongkan akidah umat Islam itu berjaya dibuktikan hasil siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tetapi ia tidak mencukupi untuk diambil tindakan undang-undang.


Sumber: Malaysiakini

Salahuddin: SKMM bukan polis peribadi Rais

Posted: 19 Oct 2011 01:07 AM PDT


Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim tidak harus menjadikan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sebagai "polis peribadinya".

"Tindakan ini dilihat umum sebagai penyalahgunaan kuasa yang sangat ketara dan pencabulan kebebasan bersuara yang memalukan negara.

"Ia mesti dihentikan serta-merta kerana ia bukan sahaja pencabulan kebebasan bersuara malah pencabulan serta penghinaan terhadap kebebasan akademik," kata naib presiden PAS, Salahuddin Ayub dalam satu kenyataan media hari ini.

Beliau mengulas siasatan berterusan SKMM berhubung kenyataan yang dibuat oleh pakar perlembagaan, Profesor Abdul Aziz Bari, tentang titah sultan Selangor mengenai siasatan sebuah gereja oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Sambil mempertahankan Abdul Aziz, Salahuddin berkata kenyataan pensyarah universiti itu dibuat berdarkan kerja-kerja penyelidikan akademik profesor itu.

Katanya, tindakan SKMM yang menyiasat Abdul Aziz tanpa menyatakan kepada umum kesalahan beliau di sisi undang-undang adalah tindakan yang dilihat rakyat sebagai menjijikkan.

"Yang ada hanyalah histeria dan gelagat tidak tentu arah dan melucukan dari mereka yang hendak membodek atau mereka yang sudah jenuh dilihat umum sebagai gila-gila," katanya.


Wajib sesuaikan diri

Sementara itu, NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) pula dalam kenyataannya hari ini menyatakan sokongan terhadap Aziz dan berpendapat titah monarki boleh dikritik dan diperdebatkan.

Pengerusinya Badrul Hisham Shaharin berkata, dalam dunia yang terbuka ini semua perkara harus dihujahkan dengan matang dan ini bukan zaman rakyat, khususnya anak muda, menerima apa sahaja yag disuap pihak atasan.

"Begitu jugalah institusi monarki bukan sahaja di negara ini tetapi terdapat di seluruh dunia. Institusi monarki ini harus segera menyesuaikan diri termasuklah berevolusi sesuai dengan peredaran zaman.

"Mahu atau tidak ia sesuatu yang wajib demi kelangsungan untuk institusi beraja," kata Badrul yang lebih dikenali sebagai Chegubard (kanan).

SAMM juga menyatakan penghormatannya terhadap pandangan kerabat diraja Negeri Sembilan, Tunku Zain Al 'Abidin Tuanku Muhriz bahawa titah diraja boleh dibincangkan ahli akademik dan media, selagi tidak mendatangkan kemudaratan yang sebenar.

"(Ia) menunjukkan dengan jelas betapa dalam dunia terbuka ini institusi monarki harus bersedia untuk titah mereka diperdebatkan dan dikritik masyarakat," kata Badrul lagi.


Sumber: Malaysiakini

PAS tak akan sertai perhimpunan anti murtad

Posted: 19 Oct 2011 01:03 AM PDT


PAS memutuskan tidak akan menyertai Perhimpunan Sejuta Umat atau HIMPUN yang tujuannya bagi menyelamatkan akidah umat Islam Sabtu ini.

Keputusan itu dicapai dalam mesyuarat biro politik parti Islam itu dalam mesyuarat di ibu pejabatnya di Kuala Lumpur pada Selasa malam.

"PAS dimaklumkan bahawa majlis ini tidak melibatkan parti-parti politik, maka PAS mengambil pendirian untuk tidak terlibat dalam himpunan tersebut sebagai menghormati kehendak penganjur program," kata Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang (kiri).

Penganjur acara itu pada Selasa memberi jaminan HIMPUN tidak mempunyai kaitan politik ataupun akan digunakan bagi menyerang mana-mana kumpulan.

Secara khusus, pengerusi bersama himpunan itu Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, ia tiada kaitan dengan beberapa ahli politik kontroversi - Datuk Zulkifli Noordin, Ezam Mohd Noor dan Datuk Ibrahim Ali.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan sejurus selepas mempengerusikan mesyuarat itu, Hadi berkata, PAS memperingatkan pihak yang terlibat bertindak selaras dengan peruntukan undang-undang dalam menjamin keharmonian negara yang berbilang bangsa dan agama.

"Sebarang usaha untuk menimbulkan polemik perkauman dan agama akan membawa negara kepada satu suasana yang tidak menguntungkan mana-mana pihak," katanya lagi.

Dalam masa yang sama, katanya, PAS memandang berat usaha mana-mana pihak yang cuba mengambil kesempatan untuk kepentingan politik dan pilihan raya.

"Agenda menyelamatkan akidah merupakan agenda murni tetapi ia mesti diurus dengan cara berhemah," kata Hadi.

Beliau juga menegaskan PAS menyokong segala usaha sebegitu tetapi berpendirian bahawa pengukuhan akidah hendaklah dilaksanakan "menerusi jalan dakwah secara damai".

Ia sebagaimana Islam diterima masyarakat rantau ini secara damai, tambahnya.

Sumber: malaysiakini

'Ahli Umno didakwa tuntut wang perlindungan'

Posted: 19 Oct 2011 12:54 AM PDT


Tiga ahli perniagaan mendakwa pekerja-pekerja mereka telah dikasari oleh sekumpulan lelaki, yang dipercayai ahli Pemuda Umno yang cuba menuntut wang perlindungan.

Bagaimanapun, seorang ahli Pemuda Umno yang secara tiba-tiba muncul pada sidang akhbar yang dianjurkan oleh ahli perniagaan berkenaan, semalam menafikan dakwaan itu dan berkata ia "tuduhan yang tidak berasas".

Dua ahli perniagaan - Heng Chin Cheng, 36 (kiri), dan Lee Kok Leong, 43, yang membeli unit bawah bangunan sebuah hotel di Jalan Haji Hussein, di Chow Kit, berkata mereka pergi ke premis yang telah lama terbiar itu pada Khamis lalu untuk memulakan kerja-kerja pengubahsuaian.

Ketika merancang pembukaan kedai ketiga mereka - CCH Hardware di tapak itu yang dibeli mereka pada harga RM8.25 juta semasa lelongan Jun lalu, mereka didatangi oleh sekumpulan lelaki yang diketuai oleh ahli jawatankuasa Umno bahagian Titiwangsa, Zulkeflie Mat.

"Empat hingga lima orang yang datang dan mereka memperkenalkan diri mereka sebagai wakil-wakil daripada penjaja di sana. Salah seorang daripada mereka adalah Zulkeflie. Dia beri saya kad perniagaannya dan minta kami membenarkan sedikit masa untuk gerai-gerai kecil di koridor dikosongkan," kata Lee.

Bagaimanapun, tidak ada perkara lain yang dibincangkan semasa pertemuan itu, kata Lee kerana terdapat kehadiran anggota polis ketika itu.

"Kami sebenarnya telah menunggu sejak Jun untuk penjaja mengosongkan kedai kami," katanya.

"Zulkeflie (kanan) dan rakan-rakannya meminta kami menunjukkan dokumen pemilikan kami ... tetapi kenapa harus kami berbuat demikian? Siapakah mereka untuk membuat tuntutan itu? Jadi saya minta beliau untuk semak dengan pemilik sebelumnya atau dengan pihak berkuasa," kata Lee .

"Kami tidak melayan mereka dan meneruskan kerja-kerja kami."

Diserang

Langkah seterusnya langsung tidak dijangka, kata Lee. Beberapa orang muncul pada di premis itu pada hari berikutnya (Jumaat lalu). Mereka bersenjata batang kayu dan menyerang seorang daripada pekerjanya dan memecahkan cermin lori pekerja berkenaan.

"Seorang daripada mereka mendakwa tempat ini adalah kawasan mereka ... dan menuntut agar bayaran dibuat. Tiada seorang pun daripada kami (pemilik) berada sekitar, jadi mereka menghalau pekerja dan juga memukul seorang daripada pekerja kami," kata Lee.

Pekerja yang dibelasah itu, Md Shahin Matbor (kiri), seorang warga Bangladesh, kemudiannya memaklumkan kepada Lee bahawa "samseng" itu memberi amaran kepada mereka supaya tidak kembali, selagi wang belum dibayar.

Md Shahin (kiri) membuat laporan di balai polis daerah Dang Wang berhubung pada hari yang sama dan Lee mendakwa setakat ini tiada tindakan yang diambil.

Berikutan itu, kedua-dua, Lee dan Cheng membuat laporan berasingan - satu di Pandan Indah dan satu lagi di Dang Wangi - bahawa Zulkeflie dan seorang lagi lelaki yang hanya dikenali sebagai AD, telah enggan mengosongkan premis milik mereka dan "menegaskan bahawa kawasan itu di bawah jagaan Umno".

Bimbang dengan keselamatan mereka, Lee dan Cheng mengadakan sidang akhbar di City Hotel Villa yang terletak bersebelahan, semalam dan juga meminta pihak polis memberi perlindungan kepada mereka.

Mereka juga membawa media melawat premis yang kosong itu.


Sumber: Malaysiakini

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Can The People of Malaysia Ever Forgive Mahathir ?

Posted: 19 Oct 2011 06:33 PM PDT

Malaysia Chronicle

"[Mahathir Mohamad has] . . . created a legacy so monumental that no one could have presumed his mantle." That was what Abdullah Ahmad gushingly said of Mahathir when the 'Great Man' announced his resignation as Prime Minister. Tan Sri Abdullah was Group Editor-in-Chief of the New Straits Times when he wrote the above on 26 June 2002 following the News of Mahathir's intention.

I believe that came from Abdullah's heart for you cannot write anything so 'Moving' if it . . . does not come from the heart.

Now let me tell you what comes from my heart when I read that.

Who would be foolhardy enough to presume the Mahathir mantle ?

This man used money and power like no other PM of Malaysia has ever done ! Like no other Leader in most parts of the civilized world has ever done, save for some parts of Africa and some parts of our world where accountability for one's action is easily dismissed through the barrel of the Gun !

Who would dare to presume the monumental mantle of this Mahathir who was instrumental in bringing into our way of life such concepts as Operasi Lalang ( ISA and the ends justify the means of preventive detention ), nepotism, money politics, greed, privatization, IPPs and Perwaja ; the monumental mantle of this Mahathir that displayed such utter vindictiveness to [ destroy ] those who simply do not agree with his point of view ?

It is a monumental mantle to have left as his legacy – negotiated tenders, a tainted judiciary, Bakun, Renong and its horrendous debts, Khir Toyo, Daim Zainuddin and the list is endless. The monumental man almost left us a crooked bridge as well.

Every government machinery, every high public office appointment, every political decision made during Mahathir's time was at his pleasure and made to do your biddings.

Not Dollah, not anyone . . . nobody would be foolhardy enough to try and assume that mantle.

All the personal excesses that we now talk about had its beginnings, development and reached its zenith during Mahathir's time. Samy Velu, Rafidah, VK Lingam, Augustine Paul, L iong Sik, Daim, Vincent Tan, Abdullah Ang, Eric Cheah . . . the mind boggles at the billions these people made at the expense of the Nation !

Sir, you need to take responsibility

What defines greatness in a man ? "It's not what you take but what you leave behind that defines greatness." – Edward Gardner.

Billions in debt

Mahathir left us with debts measured in billions, not millions !

This man left us with monuments of First World stature but failed miserably to prepare our then third-world mentality to be ready for these iconic structures. If you bring a nation into an era that it is not ready for, you are being irresponsible !

If you cut corners and award projects to people who YOU think can do the job and they fail to do that job – you take responsibility !

If you do nothing about a Leader that robs his own people blind – like Samy Velu did to the Indians – then you take responsibility.

If you take power away from the Sultans and empower UMNO with the same power and UMNO abuses that power – you take responsibility !

When you remove two of your deputies and in so doing caused:

1) Within UMNO, a factionalism that forever weakened the party;

2) and had one of these removed deputies, Anwar, come back 10 years later and inflict upon UMNO its biggest defeat, you take responsibility.

When you take a dentist and make him Menteri Besar of Selangor – and this MB then proceeds to enrich himself so excessively that it finally culminated in the loss of Selangor to the opposition – then you take responsibility.

When you take Oil Royalties away from Terengganu and Kelantan because the people voted for the Opposition, you take responsibility for the suffering of the people within that state who are now without the funds for development.

When you use Petronas Money to bail out your son's shipping company to the tune of hundreds of millions, then you take responsibility for abusing the trust the people placed in you as the guardian of public monies.

Can he walk down a street unmolested?

That a man of your previous stature would require me, a 62-year-old man living in Adelaide, Australia to write this biting and hurtful article about you simply indicates the depth you have allowed yourself to sink to.

Once you told us to look East. We looked East.

You told us to buy British last. We bought British last.

You told us to buy Proton, we bought Proton – albeit with a little arm-twisting. Possibly all those were relevant at that point in time. So Tun, using that analogy, let me respectfully tell you this: "Tun, you are no longer relevant".

You are no longer relevant in UMNO except to serve the selfish purpose of certain factions. " Hear ! Hear ! " or as ( the blogger ) Antares said for the benefit of Ibrahim Ali, " Dengar, Dengar ! "

You are no longer relevant to the Malays. You have done enough damage to us and we see through your deceptions.

You are no longer relevant to the people in this country. We have all moved on and demand a more open and responsible government. We see through your duplicity and untruths.

Tun, you are only relevant to those that still love you for what you are – a Grandfather, a Father and a Husband. Is it not time that you return their Love and their Need to have you back in their fold ? And that you return the Love and Respect that they give to you for what you are today ? An 84-year-old Grandfather, Father and Husband.

Sir, you would need all the goodness that is in Mecca, all the forgiveness that Mandela has shown to the very people that imprisoned him, and all the love that the families of Teoh Beng Hock, Kugan and Aminulrasyid have for their loved ones if you are ever to be forgiven by the people of Malaysia.

And I know that even with all that, you would still have a hard time walking down the streets of KL without worrying that someone might spit on you . . . and that Sir is the whole Truth and nothing but the Truth . . . so help me God !

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Program Dato’ Seri Anwar Ibrahim di Pulau Pinang

Posted: 19 Oct 2011 05:32 PM PDT

21 Oktober 2011 (Jumaat)

Program 1)

12.30 tghari – Solat Jumaat dan Tazkirah di Masjid Permatang Janggus

Program 2)

2.30 ptg – Perjumpaan Dengan Masyarakat Permatang Pauh

Lokasi: Dewan Orang Ramai Batu 5, Permatang Janggus, Permatang Pauh

Program 3)

4.30 ptg – Hi-Tea

Lokasi: Taman Seri Gunong, Nibong Tebal

Program 4)

7.00 mlm – Solat dan Tazkirah Maghrib

Lokasi: Surau Semilang Pantai, Seberang Jaya

Program 5)

8.30 mlm – Sambutan Pesta Cahaya Deepavali

Lokasi: Tapak Expo Seberang Jaya

Program 6)

9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana Demi Rakyat

Lokasi: Dataran PASTI Sungai Aceh, Nibong Tebal

Penceramah:

1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

2. YAB Lim Guan Eng

3. YB Dato' Mansor Othman

Parti KEADILAN Rakyat Tidak Akan Sertai Himpunan Sabtu Ini

Posted: 19 Oct 2011 03:42 AM PDT

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Pakatan Tubuh Jawatankuasa Kaji Laporan Audit

Posted: 19 Oct 2011 03:32 AM PDT

Harakah

Ahli Parlimen Pakatan Rakyat sudah membentuk jawatankuasa untuk mengkaji isi kandungan Laporan Audit Negara yang belum diterima oleh Dewan Rakyat sehingga hari ini.

Ahli Parlimen Kuantan, Azan Ismail berkata, jawatankuasa tersebut melibatkan lima wakil Pakatan Rakyat, bagaimanapun belum menamakan invidu-individu tersebut.

“Buat pertama kali kita tubuhkan jawatankuasa bagi mengkaji segala aspek dalam laporan audit yang sudah hampir dua minggu lewat daripada waktu sepatutnya ia dikeluarkan,” kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata, jawatankuasa itu juga akan mengemukakan pandangan Pakatan Rakyat tentang laporan audit yang akan dikeluarkan dan mencari sebab kenapa ia lambat dikeluarkan.

“Jawatankuasa ini bukan sahaja untuk mengkaji isi kandungan semata-mata tapi kita nak kemukakan pandangan kita sebagai satu pandangan daripada pembangkang untuk lihat kenapa berlaku kelewatan yang sangat ketara ini,” katanya.

Menurut beiau juga, jawatankuasa tersebut akan mengkaji dan membuat perbandingan Laporan Audit Negara dengan laporan-laporan lain termasuk laporan Bank Negara Malaysia (BNM) dan laporan GLC.

“Kita akan maklumkan penemuan daripada jawatankuasa ini walaupun penemuan itu baik kepada kerajaan atau sebaliknya, kita akan maklumkan,” katanya yang juga Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP).

Isnin lalu, Ahli Parlimen Salahuddin Ayub mengemukakan usul di Dewan Rakyat meminta Speaker menjelaskan tentang kedudukan laporan audit tersebut.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ronald Kiandee menjelaskan pihak Parlimen sehingga waktu itu masih belum menerima Laporan Audit Negara dan menyifatkan parlimen juga senasib dengan Ahli Parlimen yang lain.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

DSAI Terima Kunjungan Hormat Speaker MPR Muhammad Tawfik Kiemas Serta Ahli Parlimen Indonesia

Posted: 18 Oct 2011 10:16 PM PDT

Keadilan Daily
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat delegasi anggota parlimen Indonesia, diketuai Speaker Majelis Permusyawaratan Rakyat Indonesia (MPR), Muhammad Taufiq Kiemas.

Kunjungan selama kira-kira dua jam itu berlangsung di Kelab Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur, yang turut dihadiri pimpinan tertinggi KEADILAN, kira-kira jam 8.30 malam.

Pertemuan dalam suasana mesra itu menyaksikan kedua pihak berbincang mengenai soal demokrasi dan hubungan kerjasama antara kedua negara

Taufiq, yang juga Ketua Dewan Pertimbangan Pusat Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDIP), juga dikenali sebagai suami Presiden Indonesia kelima, Megawati Soekarnoputri.

MPR adalah lembaga legislatif bikameral yang merupakan salah satu lembaga tertinggi negara dalam sistem ketatanegaraan Indonesia.

Debat Anwar-Najib: Akademi Penulisan Tawar Jadi Penganjur

Posted: 18 Oct 2011 09:01 PM PDT

Keadilan Daily

Sebuah akademi penulisan sedia menjadi penganjur bagi debat antara Ketua Pembangkang, dan Perdana Menteri berhubung soal ekonomi dan Belanjawan 2012.

Jurucakap Akademi Pak Sako, Hilman Idham berkata, debat itu merupakan perkembangan sihat bagi membolehkan rakyat menilai belanjawan yang dibentangkan Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat.

"Perdebatan seperti ini akan memberi ruang yang adil kepada rakyat untuk menilai secara rasional dasar-dasar yang digarap demi kepentingan mereka.

"Justeru Akademi Pak Sako bersedia untuk menjadi penganjur kepada Debat Belanjawan Negara 2012; di antara YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak dan YB Dato' Seri Anwar Ibrahim," kata Hilman dalam satu kenyataan media.

Katanya, pihaknya akan menghantar undangan kepada perdana menteri dan ketua pembangkang itu, Jumaat ini.
Sekiranya kedua-dua tokoh itu bersetuju, debat berkenaan akan ditetapkan pada hari Khamis, 3 November pada jam 9 malam dan bertempat di Dewan Tunku Canselor, Universiti Malaya.

"Kami berharap kedua-dua tokoh ini bersedia untuk menerima undangan debat daripada pihak kami. Semoga debat ini berlangsung dengan baik dan berhemah demi manfaat dan kesejahteraan rakyat," ujar Hilman.

Isnin lalu, Anwar mencabar Najib berdebat secara terbuka berhubung soal ekonomi dan Belanjawan 2012 yang dibentang baru-baru ini.

Ia berikutan kenyataan Najib mengkritik belanjawan Pakatan Rakyat dengan menyifatkannya gagal memahami kehendak rakyat.

Menurut Ahli Parlimen Permatang Pauh itu, debat itu juga perlu disiarkan secara langsung melalui televisyen ke seluruh negara

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


AirAsia Bhd & AirAsia X Sdn Bhd kept RM6.895 millions of unclaimed Airport Tax

Posted: 19 Oct 2011 09:40 AM PDT

AirAsia Bhd and AirAsia X Sdn Bhd, formerly known as Fly Asian Express Sdn Bhd a.k.a FAX of Rural Air Services(RAS) fame, kept the unclaimed Airport Tax for the no-show passengers where both companies have forfeited their fares. By right both companies should immediately refund in full the collected Airport Tax the moment they forfeited [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Polis belasah orang awam di Johor

Posted: 18 Oct 2011 07:46 PM PDTAkhbar 19 Oktober 2011 melaporkan dua orang anggota polis berserta beberapa orang lain dikatakan telah menculik dan membelasah seorang peniaga Sheikh Abdul Hifzuldeen berhampiran sebuah masjid di Taman Taman Sri Skudai , Johor. Bukankah Johor sepatutnya negeri yang paling selamat di Malaysia?

Macamana rakyat tak ragu-ragu dengan kecekapan PDRM dan Menterinya dengan masalah pelajar asing dari Afrika pun tak boleh nak selesai sejak sekian lama diburukkan lagi dengan kes jenayah di kalangan anggota PDRM sendiri yang semakin menjadi-jadi.

Cerita pegawai SPRM jadi penyamun, pegawai Polis jadi pengedar dadah, anggota Tentera jadi perompak yang dilaporkan sebelum ini di http://amkns.blogspot.com/2011/09/sprm-penyamun-polis-pengedar-dadah.html

Wednesday October 19, 2011
Two cops among 25 men who beat me, says trader

JOHOR BARU: A trader has alleged that he was abducted and beaten up by a group of more than 25 men, including two police personnel.

Sheikh Abdul Hifzuldeen, 21, said he was riding pillion with his friend on his way back home at Taman Universiti here at 12.30am on Sept 30 when a car stopped in front of them.

He said five men got out and started hitting them.

Hifzuldeen claimed he knew the five men, two of whom he alleged were police personnel.

"They kept hitting us and my friend was knocked out due to the blows he received to his face," he said.

"The men then pushed me into the car and drove to a field near a mosque at Taman Sri Skudai where about 20 other men were waiting," he told a press conference organised by Skudai assemblyman Dr Boo Cheng Hau.

Hifzuldeen said that while in the car, two men kept hitting his head with a sharp bangle and demanded to know if he had beaten up anyone before.

He denied doing so, but the men kept on hitting him every time he answered.

"They kicked, punched, and hit me for about 30 minutes and kept on asking if I had beaten anyone before," he said, adding that he was then locked in a room at a shophouse near the field.

Hifzuldeen said a couple living at the shophouse lent him their mobile phone so he could call his family for help.

Dr Boo said he had submitted a letter to Suhakam.

Johor Baru (North) OCPD Asst Comm Ruslan Hassan, who confirmed the police report, said police were investigating the matter including the victim's claim that two police personnel were in­­volved.

He urged those with information to contact the police hotline at 07-2212999 or lodge a report at the nearest police station.

http://thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=/2011/10/19/nation/9727406#13189829192891&if_height=386

Bantuan RM500, wakil rakyat Umno bidas Najib

Posted: 18 Oct 2011 04:56 PM PDTBelum apa-apa lagi, Ahli Parlimen BN dari Umno Johor menunjukkan kebodohan Najib yang membentangkan Bajet 2012. Datuk Halimah Mohd Sadique (BN-Tenggara) berkata pemberian RM500 kepada mereka berpendapatan RM3,0000 ke bawah menyusahkan rakyat yang kebanyakannya terdiri dari golongan miskin yang tinggal di kawasan luar bandar untuk mendaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Lantak kaulah Ahli Parlimen BN/Umno, lu tanyalah bos lu sendiri, bos lu yang bentangkan bajet, bukan Anwar Ibrahim.

Jangan pula nak beri RM500 ini jadi macam Program Kupon Beras untuk keluarga miskin pada tahun 2009 yang akhirnya tak jadi seperti laporan berikut http://amkns.blogspot.com/2009/10/orang-mati-pun-layak-dapat-kupon-beras.html

Bantuan khas RM500 diminta disalur melalui pejabat daerah
BERNAMA - Tuesday, October 18, 2011

1KUALA LUMPUR, (Bernama) - Seorang penyokong kerajaan mencadangkan agar bantuan RM500 kepada setiap isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 dilakukan secara terus menerusi Pejabat Daerah bagi mengelak karenah birokrasi.

Datuk Halimah Mohd Sadique (BN-Tenggara) berkata rakyat di peringkat akar umbi berharap kerajaan menggunakan mekanisme yang mudah dan cepat seperti menggunakan saluran menerusi Pejabat Daerah yang berhampiran kawasan mereka.

"Pendekatan tapisan menerusi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dianggap menyusahkan rakyat yang kebanyakannya terdiri dari golongan miskin yang tinggal di kawasan luar bandar.

"Proses akan menjadi rumit kerana ada sesetengah rakyat tidak pernah pergi ke LHDN," katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2012 di Dewan Rakyat hari ini. Dalam belanjawan yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 7 Okt lalu, kerajaan bersetuju memberi RM500 kepada setiap isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM3,000.

Halimah berkata pelaksanaan itu seharusnya dilakukan dengan lebih terperinci bagi memudahkan rakyat mendapat manfaat daripada peruntukan Belanjawan 2012.

http://bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=620847

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


KEPUTUSAN PEMILIHAN CALON PRU DISERAH KPD PUCUK PIMPINAN ~ YAAKOB SAPARI

Posted: 19 Oct 2011 06:15 AM PDT

AMPANG PECAH - Jawatankuasa PKR di peringkat akar umbi menyerahkan sepenuhnya keputusan pemilihan calon Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) kepada pimpinan parti.
Bagaimanapun, Ketua Cabang PKR Kota Anggerik, Yaakob Sapari melahirkan keyakinan, calon yang dipilih kelak bakal memperlihatkan kombinasi pengalaman, muda termasuk calon wanita.
Menurutnya, sesiapa calon yang dipilih parti, keputusan itu pastinya sudah diatur sebagai satu strategi kemenangan terutama di peringkat Pusat.
"Calon pilihan raya adalah hak mutlak pimpinan parti dan tugas kita adalah fokus memastikan Pakatan Rakyat (PR) bertahan di negeri Selangor.
"Sesiapa sahaja yang dihantar oleh pimpinan, saya yakin keputusan itu sudah diatur dengan bijaksana yang penting kita nak menang dan kita nak buat perubahan," katanya ketika diminta mengulas hasrat PKR mengetengahkan golongan muda sebagai calon PRU 13.
Beliau ditemui pada pelancaran Pertandingan Memancing GP Selangor 2011 Siri 8 di Tasik Taman Millenium, di sini.
Yaakob yang juga Exco Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan berkata, agenda utama PR adalah untuk menawan Putrajaya dan membawa perubahan di Selangor.
Menurutnya, tempoh tiga tahun awal pentadbiran PR tidak cukup untuk memperlihatkan perubahan yang dibawa walaupun telah banyak agenda dilakukan.
"Justeru usaha ke Putrajaya perlu dilakukan dengan penuh strategik, agenda besar kita mahu memperbaiki segala kepincangan.
"Jadi kepada ahli, hormatilah segala keputusan yang dibuat parti, saya pasti pimpinan telah mempertimbangkan soal kombinasi pengalaman, muda dan kita raikan semua termasuk juga wanita," katanya.
Dalam laporan sebelum ini, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali mendedahkan proses penyenaraian calon PRU 13 yang dikatakan bakal menonjolkan kalangan muda dari peringkat akar umbi.
Menurut Azmin, PKR mahu memilih calon yang mampu memberi kemenangan dan yang tidak mengkhianati amanah rakyat yang telah memilihnya.

TS KHALID IBRAHIM ~ KERAJAAN SELANGOR TIDAK CAMPUR HIMPUN

Posted: 19 Oct 2011 05:29 AM PDT

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri tidak akan mencampuri Perhimpunan Sejuta Umat (HIMPUN) yang akan diadakan di Shah Alam Sabtu ini.
"Ini (program) NGO. Kerajaan negeri tidak campur dalam hal ini. Ini NGO," katanya.
Beliau bagaimanapun tidak menjawab secara langsung sama ada beliau menyokongnya atau tidak, ketika ditanya pemberita.
Ditanya sama sama ada exco kerajaan negeri dibenarkan terlibat dalam perhimpunan itu, Khalid juga tidak menjawab secara langsung.
Sebaliknya, kata Khalid, kalau pegawai kerajaan Selangor hendak turut serta, terpulang pada diri masing-masing selagi ia di luar waktu kerja.
Sementara itu, exco pendidikan negeri Dr Halimah Ali berkata, kerajaan mempunya program lain pada hari Sabtu di Stadium Melawati, bersebelahan stadium negeri tempat HIMPUN berlangsung.
Katanya, menteri besar dijadual merasmikannya program yang dinamakan karnival ilmuan muda itu.
"Ia tidak ada kena mengena dengan himpunan itu. Secara kebetulan saja (sama waktu dan bersebelahan)," kata Dr Halimah

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


SOALAN PARLIMEN - YB. DATO' KAMARUL BAHARIN ABBAS 18 Oktober 2011

Posted: 18 Oct 2011 09:34 PM PDT

Mesyuarat Ketiga, Penggal Keempat Parlimen Kedua Belas (2011)

SOALAN KE-10. PR-1243-L45299

Dato' Kamarul Baharin bin Abbas [ Telok Kemang ] minta
PERDANA MENTERI menyatakan setakat manakah tahap
perancangan dan perlaksanaan yang telah dibuat oleh Suruhanjaya
Kesaksamaan Peluang (Equal Opportunity Commission) untuk
merealisasikan objektif penubuhan suruhanjaya tersebut.

JAWABAN MENTERI:-

Tuan Yang Di-Pertua,

Bagi makluman Ahli Yang Berhormat, kerajaan tidak bercadang untuk menubuhkan Suruhanjaya Kesaksamaan Peluang (Equal Opportunity Commision). Konsep 1 Malaysia yang berteraskan negara berpendapatan tinggi, terangkum dan mampan adalah intipati kepada hala tuju negara. Empat prinsip utama iaitu, mesra pasaran, berdasarkan keperluan, berasaskan merit dan ketelusan untuk memastikan setiap rakyat menikmati peluang yang saksama sudahpun mula dilaksanakan dalam GTP dan ETP.


Ulasan:

Kita hairan dengan dasar dan pendirian flip flop PM Najib Tun Razak sedangkan pada tahun 2010 PM Najib sendiri yang telah mengesorkan dasar dan suruhanjaya ini. Pimpinan harus ada keyakinan dan konsisten dalam mencadangkan dasar dan prinsip. Apakah ada desakan oleh pihak-pihak tertentu sehingga penubuhan suruhanjaya ini dibatalkan? Mohon PM Najib memberi respond?

SOALAN PARLIMEN - YB. DATO' KAMARUL BAHARIN ABBAS

Posted: 18 Oct 2011 08:37 PM PDT


Mesyuarat Ketiga, Penggal Keempat Parlimen Kedua Belas (2011)

17 OKTOBER 2011 - ISNIN

PR-1243-L45289


Dato' Kamarul Baharin bin Abbas [ Telok Kemang ] minta
MENTERI PERTAHANAN menyatakan :-

(a) rasional cadangan Kerajaan sering menukar kegunaan
pesawat pejuang bermula dengan Nortrop F5 kepada
Skyhawk A4 (kedua-duanya buatan Amerika) dan akhir
sekali kepada MIG (Rusia); dan

(b) sekarang merancang membeli pesawat baru pula dari
Rusia.

JAWABAN - Menteri :

Tuan Yang Di-Pertua,

Tindakan Kerajaan menambah atau menggantikan pesawat sedia ada TUDM adalah selaras dengan keperluan semasa dan perkembangan teknologi moden yang berkembang dari masa ke semasa. Ini adalah penting untuk mengurangkan jurang perbezaan keupayaan atau teknologi pesawat TUDM bagi menghadapi senario dan perkembangan ancaman serantau.

Buat masa ini Kementerian tiada perancangan untuk membeli pesawat baru dari Rusia.

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Belanjawan Pakatan Rakyat 2012

Posted: 19 Oct 2011 12:18 AM PDT

Pakatan Rakyat melalui Ketua Pembangkang Dato Seri Anwar Ibrahim telah mengumungkan Belanjawannya 2 hari lebih awal daripada belanjanwan Kerajaan yang diumunkan oleh Perdana Menteri Dato Seri Najib di Parlimen pada 7 October lepas . Kini, Rakyat boleh membandingkan kedua-dua belanjawan tersebut yang mana lebih baik sama ada belanjawan Pakatan Rakyat(PR) atau belanjawan Barisan Nasional (BN).

Pakatan Rakyat percaya ini adalah belanjawan terakhir yang dibentangkan Kerajaan sebelum Piliharaya Umum ke 13. Sebab itu, PR membentangkan belanjawannya lebih awal agar ia dapat memotong belanjawan kerajaan dan memberi tidak menberi ruang langsung kepada Barisan Nasional untuk mengunakan belanjawan mereka ini sebagai bahan kempen pada PRU 13 nanti.

Perbezaan asas diantara kedua-dua belanjawan ini adalah jumlah peruntukkan, dimana jumlah di dalam belanjawan Pakatan Rakyat sebanyak RM 232.8 billion. Manakala, Jumlah yang diperuntukkan di dalam belanjawan Barisan Nasional pula sebanyak RM 245.6 billion. Ternyata Belanjawan BN lebih besar daripada belanjawan PR iaitu RM12.8 Billion. 

Jumlah yang lebih tinggi ini menunjukkan betapa tidak bijaknya pemerintah merangcang perbelanjaan ketika defisit dan hutang negara kekal besar. Apa itu defisit? Kalau kita mempunyai pendapatan RM100, tertapi kita berbelanja sampai RM150 maknanya itulah dipanggil defisit. Keadaan perberlanjaan melebihi pendapatan  sudah berlarutan selama 14 tahun. 

Jika dilihat pada Belanjawan Pakatan Rakyat, ternyata perangcangan ekonominya lebih baik. Antara dasar-dasarnya ialah Belanjawan PR telah memberikan penekanan kepada konsep gaji minimun yang mana tiada di dalam belanjawan BN.

Belanjawan 2012 Pakatan Rakyat telah mengumunkan RM 1, 100 sebagai pengenalan gaji minima melibatkan 300, 000 kakitangan awam dan swasta yang gajinya kurang daripada angka ini. Sebagai contoh. Bayangkan dengan gaji RM 700 bagaimana hendak berberlanja selama sebulan? sedangkan makan saja sudah diangarkan sebanyak RM300, Sewa rumah juga dianggarkan RM 300 sebulan, Bil Eletrik dan Bil lain-lain dianggar RM 150 sebulan, Bagaimana dengan perbelanjaan lain seperti Petrol? keperluan asas lain. Dengan gaji RM 700 sudah tentu tidak cukup. Oleh itu, Pengenalan gaji minima sebanyak RM1, 100 seperti yang diumumkan belanjawan Pakatan Rakyat amat bersesuai.

Sengaja AMK Bukit Gantang membangkitkkan Isu Gaji minima di dalam Blog ini kerana ia lebih dekat dengan anak muda. Bagi mereka yang ingin mendapatkan maklumat lengkap mengenai Belanjawan Pakatan Rakyat 2012. Anda boleh mendapat akhar Suara Keadilan dengar harga RM 2 atau boleh meminta penerangan dengan datang ke Pejabat Pusat Khidmat Adun Kuala Sepetang di Pekan Kuala Sepetang atau datang ke Pejabat Cabang Keadilan Bukit Gantang di Taman Molek, 2 1/2 , Simpang.

Beringatlah Negara kita telah berhutang sebanyak RM 437 Billion. Kesannya sudah tentu anak muda hari ini yang akan tangung hutang negara ini pada masa akan datang.

Bayangkan azad yang akan ditanggung rakyat andai UMNO-BN andai terus menang dan memerintah Negara selepas PRU 13 nanti. Oleh itu, AMK Bukit Gantang menyeru seluruh anak muda bangkit menentang pemerintahan Kerajaan Barisan Nasional . Masa depan anak cucu kita terletak di tanggan kita sendiri. Pilihlah Kerajaan yang lebih baik pada PRU 13 nanti.


Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang