Pengikut

Nuffnang

Isnin, 17 Oktober 2011

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Hadiah Deepavali Bagi Kuil Puchong

Posted: 17 Oct 2011 03:00 AM PDT

PUCHONG: Setelah lebih 20 tahun berjuang untuk mendapatkan hak tanah, akhirnya Persatuan Penganut Sri Maha Mariamman Devasthanam boleh menarik nafas lega apabila kerajaan Selangor bakal mewartakan tapak kuil ini sebagai hak mereka.

Pengumuman ini sekaligus menjadi hadiah paling bermakna bagi penganut Hindu di sini bersempena perayaan Deepavali yang bakal menjelma.

Perkara ini diumumkan sendiri oleh Exco Kerajaan Negeri yang juga Adun Kinrara, Taresa Kok.

Menurut beliau, sebagai penghargaan kepada pihak pemaju yang sudi mempertimbangkan tuntutan ini, kerajaan negeri akan membantu pihak IOI Groups dari segi pembangunan di kawasan Puchong.

"Baru baru ini dengan kerjasama K. Arumugam dari MPSJ, IOI mengeluarkan satu surat akujanji kepada pihak kerajaan dan MPSJ bahawa mereka akan serahkan tanah ini kepada kerajaan dan kita akan wartakan," katanya di satu sidang media di kuil tersebut.

Hadir bersama di majlis tersebut adalah Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Dr Xavier Jeyakumar dan ADUN Puchong Gorbind Singh Deo.

Menurut beliau, perkembangan ini merupakan satu langkah positif yang diambil untuk mengekalkan keharmonian penganut agama di Puchong

Sementara itu, Dr Xavier Jeyakumar menyatakan, proses mewartakan tanah ini telah berada di fasa terakhir dan beliau berharap agar perkara ini dapat diselesaikan secepat mungkin dalam tempoh 60 hari.

Menurut beliau, ini bukan perkara baru yang dilaksanakan oleh Pakatan Rakyat di Selangor memandangkan sebelum ini banyak isu yang telah berjaya diselesaikan berhubung masalah rumah ibadat.

"Kalau dikira tanah untuk rumah ibadat, kita telah memberikan lebih 120 lot tanah kepada semua penganut agama di Selangor.

"Tanah-tanah ini merupakan tanah kerajaan yang diwartakan untuk rumah ibadat. Terdapat juga beberapa tanah yang diberikan hasil kerjasama dengan pihak swasta," katanya

Beliau turut mengakui perolehan tanah untuk rumah ibadat di Selangor adalah sukar memandangkan banyak penganut agama lain turut sama menghantar permohonan kepada kerajaan negeri.

Sementara itu, AJK Persatuan kuil Sri Maha Mariamman Devasthanam, K. Yugapuriyan memaklumkan, tapak kuil ini telah wujud sejak tahun 1877 dengan keluasan 33,000 kaki persegi dan tanah ini dahulunya dimiliki oleh Pilihan Megah Sdn Bhd sebelum diambil alih oleh IOI Groups.

Pada tahun 1980, IOI meminta kuil ini dipindahkan memandangkan kawasan ini ingin dimajukan.

Pertelingkahan mengenai status tapak kuil ini juga pernah berlarutan sehingga ke mahkamah.Sumber: TVSNEWS

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Empat saksi pendakwa gagal cabar keterangan pakar, kata peguam Anwar

Posted: 17 Oct 2011 11:08 PM PDT


KUALA LUMPUR, 18 Okt — Empat saksi yang dibawa pasukan pendakwa hari ini gagal mencabar kredibiliti keterangan pakar pihak pasukan pembela yang mengatakan Datuk Seri Anwar Ibrahim secara fizikal tidak berupaya untuk meliwat sesiapa, kata peguamnya hari ini.

Hari ini, mahkamah mendengar keterangan Pengarah Hospital Kuala Lumpur (HKL) Dr Zaninah Mohd Zin, pegawai penyiasat ASP Jude Pereira, Sarjan Ahmad Abdullah dan pakar runding HKL Dr Jayaindran Sinadorai.

Mereka hadir sebagai saksi pendakwa selepas pasukan pembela menutup pembentangan kes mereka semalam.

Saksi ketujuh pasukan pembela Dr Thomas Hoogland baru-baru memberi keterangan bahawa "sangat tidak mungkin" Anwar telah meliwat pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan ekoran keadaan bahagian belakang yang sakit dan tidak mampu melakukan aktiviti-aktiviti berat.

Semalam, Peguam Cara Kanan II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden memberitahu mahkamah bahawa empat saksi pihaknya akan mengetepikan keterangan Dr Hoogland tentang keupayaan Anwar melakukan perbuatan yang didakwa — meliwat Saiful.

Peguam pembela memberitahu mahkamah bahawa mereka telah menutup kes peringkat pembelaan dan tiada bantahan jika pendakwa mahu membawa saksi-saksi baru.

Dr Hoogland sebelum ini memaklumkan bahawa "sangat tidak mungkin" Anwar telah meliwat Saiful ekoran faktor usia dan juga masalah artritis teruk dan kerosakan saraf yang dialami Ketua Pembangkang itu.

Dr Hoogland, yang mengendalikan pembedahan ke atas Anwar di Munich, Jerman pada 2004 berkata, Anwar berhadapan dengan tiga masalah iaitu stenosis leher, artrisis dan kerosakan laluan saraf yang tidak membolehkan beliau terlibat dalam aktiviti-aktiviti yang kuat.

Pakar itu berkata sudah pasti Anwar berhadapan dengan kesakitan yang teruk jika beliau mengadakan hubungan seks melibatkan posisi membongkok dan berlutut.

Hari ini, tiga saksi pertama memberi keterangan bahawa peguam-peguam Anwar menerima satu salinan laporan perubatan pada 16 Julai 2008 — yang diambil selepas Ketua Pembangkang itu diminta menjalani pemeriksaan perubatan ketika ditahan antara 16 dan 17 Julai 2008.

Terdapat dua laporan perubatan, yang kedua-duanya ditandatangani oleh Dr Jayaindran manakala yang kedua ditandatangan bersama oleh doktor fizik kerajaan Dr Ee Boon Leong.

Sementara keterangan tiga saksi dibuat di mahkamah terbuka manakala keterangan Dr Jayaindran pula dijalankan menggunakan kamera.

"Bukti ini tidak boleh menyangkal keterangan Dr Thomas Hoogland. Ia tidak mencabar penilaian Hoogland," kata peguam pembela Sankara Nair kepada pemberita selepas mahkamah ditangguhkan.

Butiran keterangan Dr Jayaindran tidak diketahui malah Sankara pula enggan menghuraikan dengan lanjut.

"Saya tidak boleh kata banyak sebab sesi dijalankan menggunakan kamera. Tetapi, apa yang boleh saya katakan sekarang ialah bukti (pendakwa) dikemukakan hari ini tidak boleh sangkal Hoogland," kata Sankara.

Ini merupakan pertuduhan liwat kedua terhadap Anwar. Pada 2000, beliau dituduh meliwat pemandu isterinya, Azizan Abu Bakar.

Anwar didapati bersalah dan dihukum penjara sembilan tahun oleh Mahkamah Tinggi kerana meliwat Azizan, tetapi empat tahun kemudian Mahkamah Persekutuan menyanggah keputusan kesalahan dan mengetepikan hukuman penjara tersebut.

Anwar dituduh melakukan kesalahan itu di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Pertuduhan mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan rotan jika sabit kesalahan.

Perbicaraan itu, yang bermula pada 3 Februari tahun lepas, di mana Mohd Saiful, 25, memberikan keterangan dengan memberitahu mahkamah mengenai tugasnya di pejabat Anwar sebagai pembantu dan dakwaan insiden tersebut.


Sumber: The Malaysian Insider

Kontrak IPP Tg Bin tidak melalui tender terbuka

Posted: 17 Oct 2011 11:05 PM PDT


KUALA LUMPUR, 18 Okt: Kerajaan semalam memaklumkan projek loji jana kuasa IPP berkapasiti 1000MW di Tanjung Bin bukan diberikan secara tender terbuka, tetapi secara 'tender terhad' kepada Tanjung Bin Power (TBP) dan Jimah Energy Ventures (JEV).

Alasan 'penganugerahan' secara tender terhad itu menurut Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, dibuat kerana ianya perlu disiapkan segera untuk operasi mulai tahun 2016.

Kerajaan juga memaklumkan kadar tarif serta tempoh konsesi juga belum dimuktamadkan walaupun tender tersebut telah di anugerahkan.

Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara) ketika mempersoal jawapan itu berkata jika ianya mahu disiapkan segera, kenapa hanya dua syarikat sahaja dipanggil mengambil bahagian dalam "tender tertutup" itu.

"Saya tak faham kenapa projek yang disifatkan "perlu disiapkan segera" ini, hanya dua syarikat dipanggil," soalnya pada sidang media di parlimen hari ini.

Turut dipersoal, kenapa tender tersebut diberikan dalam keadaan kadar tarif dan tempoh konsesi tidak dimuktamadkan.

Menurutnya, tidak hairan jika tarif elektrik negara ini masih tinggi berbanding di negara jiran walaupun kerajaan membelanjakan wang yang besar untuk subsidi kepada IPP ini.

"Gas asli dijual kepada IPP Malaysia pada RM13.70 mmBtu, manakala di negara Thailand dijual RM23.10 mmBtu.

"Tetapi rakyat Malaysia perlu membayar RM157.20 bagi penggunaan 500kW sebulan berbanding RM129.50 perlu dibayar oleh rakyat di negara Tahiland," soalnya.

Dr. Dzulkefly Ahmad (PAS-Kuala Selangor) pada sidang media sama turut menyelar pentadbiran Datuk Seri Najib Razak yang kononnya mengamalkan tender terbuka dan telus.

Katanya, komitmen Najib itu tidak lebih dari retorik kerana tradisi lama BN itu terus berulang dan tidak menampakkan sebarang perubahan.


Sumber: harakahdaily

Jangan lupa ‘jasa’ Umno bela Raja Melayu

Posted: 17 Oct 2011 11:03 PM PDT


KUALA LUMPUR, 18 Okt: "Kita semua jangan sesekali lupa akan 'jasa' Umno yang hipokrit dan pandai berlakon kononnya mereka pembela kepada institusi raja dan pembela Melayu," kata Drs Khalil Idham Lim.

Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak itu menyatakan demikian sebagai respons bahawa pembela yang dikatakan wujud di sekitar orang Melayu sekarang ini sebenarnya adalah golongan yang tidak menyenangi kuasa Raja-Raja suatu ketika dahulu.

Katanya, Pada 1993, Dr Mahathir Mohamad telah melucutkan kekebalan Raja-Raja Melayu dan beliau sendiri yang mahu diwujudkan satu peruntukan undang-undang supaya raja-raja boleh diheret dan dibicarakan di mahkamah khas.

Nampaknya, kata beliau semakin lama Umno BN menerajui Malaysia, semakin parah dan tenat keadaan negara, penipuan berleluasa, fakta dan sejarah terus menjadi bahan yang berjaya diseludup dari pengetahuan rakyat.

Tambahnya, semakin lama juga BN menerajui pusat semakin meningkat hutang negara, rakyat kini telah merasai kesan meningkatnya jenayah rasuah dan situasi bahaya yang terkini iaitu makin meningkatnya warga asing yang mendapat Maykad segera.

"Jawapan yang meyakin dari pihak kerajaan masih belum muncul sehingga sekarang," ujarnya yang juga Adun Titi Serong kepada Harakahdaily.

Katanya rakyat sepatutnya wajib mengetahui situasi sebenar negara, di mana negara yang semakin tenat adalah akibat pemimpin Umno BN yang telah menyalahgunakan kuasa secara berleluasa.

Justeru, beliau menambah, rakyat perlu melakukan sesuatu untuk menggembleng perubahan kepimpinan negara menjelang PRU 13 nanti.

"Menyokong dan memenangkan Pakatan Rakyat bererti anda telah menyelamatkan Malaysia dari kehancuran yang berterusan akibat kerakusan pemimpin BN yang sentiasa mengaut keuntungan dari jawatan dan amanah yang telah dikhianati sekian lama," ujarnya.


Sumber: Harakahdaily

Media Malaysia belum bebas

Posted: 17 Oct 2011 11:02 PM PDT


KUALA LUMPUR, 18 Okt: Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaaan (KPKK) memberitahu tindakan tidak menjemput pengamal media alternatif dan juga media atas talian (online) pada Majlis Perundingan Media (MPM) pada 25 Julai yang lalu adalah kerana unsur fitnah yang diamalkan oleh media terbabit.
Timbalan Menteri KPKK, Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz menyatakan demikian semasa menjawab soalan Ahli Parlimen Batu, Tian Chua (gambar) mengenai bagaimana pihak kementerian melantik anggota-anggota MPM serta mengapakah tidak merangkumi media portal atas talian (online).

Tambah Tian lagi, kebebasan media di negara ini masih lagi berada pada peringkat yang membimbangkan.

"Melihat pada kedudukan kebebasan media, Malaysia berada pada kedudukan 143 dari 196 ia memperlihatkan media Malaysia belum bebas sepenuhnya.

"Dalam mengembalikan kebebasan media kenapa perundingan tersebut hanya melibatkan media arus perdana sahaja sedangkan media alternatif tidak dijemput sekali," jelas Tian.

Dalam pada itu KPKK juga memberitahu perbincangan yang turut disertai Kementerian Dalam Negeri (KDN) itu masih lagi diperingkat cadangan dan beberapa faktor perlu diambil kira kerana terdapat tentangan dari pengamal media arus perdana yang tidak mahu campur tangan kerajaan.


Sumber: Harakahdaily

REFSA: Hutang negara mungkin cecah RM1 trillion

Posted: 17 Oct 2011 10:57 PM PDT


Sekiranya hutang kerajaan persekutuan berkembang pada kadar RM50 bilion setahun, ia boleh mencecah RM1 trilion menjelang tahun 2020, kata badan pemikir bebas Pusat Penyelidikan Untuk Kemajuan Masyarakat (REFSA).

Senario yang menggerunkan itu dikemukakan semasa kajian REFSA mengenai Bajet 2012, yang memberi amaran bahawa impian menuju Wawasan 2020 boleh "berkecai" melainkan jika kerajaan berhemah dalam perbelanjaan kewangannya.

Defisit semasa negara berada pada RM437 bilion, yang menurut REFSA adalahlebih dua kali ganda bajet defisit RM217 bilion yang dilaporkan pada tahun 2004.

"Dengan kata lain, kerajaan telah menambahkan lebih banyak hutang pada enam setengah yang lalu sejak tahun 2004 berbanding dengan 47 tahun selepas Merdeka," petik laporannya itu.

Antara tahun 2007 dan 2011, defisit berkembang secara purata pada kadar kira-kira RM34 bilion setiap tahun.

Tetapi dengan andaian, defisit akan meningkatkan hutang tambahan sebanyak RM50 bilion setahun, Malaysia boleh menjangkakan jumlah hutang negara naik dua kali ganda lagi pada tahun 2020 menjadi RM1 trilion.

"Ini adalah 1 dengan 12 sifar di belakang - RM1, 000000000000," petik laporan itu.

Dengan mengandaikan kadar faedah sebanyak lima peratus setahun, laporan REFSA berkata, bayaran faedah sahaja akan menjadi RM50 bilion setahun.

"Ia adalah hampir keseluruhan kos projek MRT. Kami belum lagi memikirkan tentang bayaran balik hutang itu lagi, "kata laporan itu lagi.


Sumber: Malaysiakini

Karpal minta hakim didakwa plagiat letak jawatan

Posted: 17 Oct 2011 10:55 PM PDT


Ahli parlimen Bukit Gelugor Karpal Singh hari ini menggesa Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Hakim Abdul Malik Ishak supaya meletakkan jawatannya berikutan dakwaan plagiarisme.

"Ini adalah untuk menyelamatkan reputasi badan kehakiman dan negara daripada menanggung malu berterusan."

"Perkara yang betul dan mulia untuk dilakukan adalah meletakkan jawatan kerana beliau tidak nafikan apabila saya bertanya dan hantar dua surat kepada beliau (Abdul Malik) supaya menafikan dakwaan berkenaan sebelum usul itu dibawa ke parlimen," kata Karpal (dua dari kiri) yang juga seorang peguam kanan.

Karpal juga membidas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Abdul Aziz, yang menyalahkan badan kehakiman kerana tidak mengambil tindakan ke atas Abdul Malik walaupun perkara itu telah dibawa untuk perhatian Malaysia oleh Singapura pada tahun 2000.

"Saya rasa Nazri telah salah mentafsirkan undang-undang. Mengikut undang-undang dan di bawah Perkara 125 Perlembagaan Persekutuan, satu-satunya cara untuk menyingkirkan seseorang hakim adalah melalui tribunal," katanya.

"Ketua Hakim Negara tidak boleh memecat atau menyingkir mana-mana hakim kerana tiada peruntukan untuk beliau berbuat demikian," katanya.

Pada 4 Oktober lalu, Karpal mengemukakan usul mengikut Perintah-Perintah Tetap 27 yang dibaca bersama dengan 36 (8) dan Perkara 127 perlembagaan persekutuan, yang mahu dibentangkannya di Dewan Rakyat.

Menurut Karpal yang juga pengerusi DAP, beliau sendiri telah menulis kepada hakim kanan itu pada 22 Ogos lalu dan memberi beliau masa selama tujuh hari untuk menjawab dakwaan berkenaan.

Karpal kemudiannya menulis sepucuk lagi surat pada 29 September lalu dan memberitahu hakim itu bahawa sekiranya tiada jawapan diberikan beliau akan mengandaikan ia sebagai pengakuan salah laku.


Sumber: Malaysiakini

Himpunan Sejuta Umat: PAS buat keputusan malam ini

Posted: 17 Oct 2011 10:53 PM PDT


Keputusan sama ada PAS akan menyertai atau tidak Himpunan Sejuta Umat yang dijadualkan Sabtu ini akan diputuskan malam ini oleh Mesyuarat Lajnah Politik PAS Pusat.

Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, keputusan itu mungkin dapat diketahui sekitar jam 11.00 malam ini.

Menurut Harakahdaily yang memetik Tuan Ibrahim, keputusan mesyuarat itu nanti mesti dipatuhi oleh semua organisasi PAS.

Semalam, PAS Selangor memberi sokongan bersyarat untuk menyertai perhimpunan anti murtad itu jika tujuannya adalah untuk memantapkan akidah umat Islam dan bukannya menimbulkan ketegangan agama di negara ini.

Serang Pakatan

Menurut pesuruhjaya PAS Selangor Dr Abdul Rani Osman, penganjuran himpunan itu juga mesti memastikan ia tidak dijadikan agenda politik yang bertujuan menyerang kerajaan Pakatan Rakyat.

Katanya, meskipun Kristianisasi adalah satu ancaman, namun ancaman lebih besar yang sedang merosakkan akidah majoriti rakyat di negara ini adalah doktrinasi fahaman perkauman, sekularisme dan materialisme.

"Sebarang usaha melaga-lagakan antara penganut pelbagai agama dengan tidak beserta sebarang bukti kesalahan yang diputuskan mahkamah perlu dijauhi.

"Tindakan sebegini hanya bertujuan untuk menutup masalah sebenar yang menimpa umat Islam, di mana akidah mereka dicemari oleh fahaman sekularisme dan sebagainya yang pada akhirnya meletakan kesalahan itu dibahu pihak lain," katanya.

Antara penceramah yang dijadual berucap pada majlis itu adalah Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.

Selain itu, pengerusi bersama acara itu, Yusri Mohamad berkata, dirinya dan pengerusi bersama Mohd Azmi Abdul Hamid, yang juga pengerusi Majlis Perundingan Islam Malaysia, wakil-wakil pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO), sarjana agama Indonesia Yusuf Mansur juga akan menyampaikan ceramah.

Himpunan Sejuta Umat itu selama empat jam itu dijadualkan bermula pada jam 2 petang dengan tujuan "menyelamatkan akidah umat".

Lebih daripada 29 NGO telah mengesahkan penyertaan dalam perhimpunan itu. Antara mereka Gabungan Penasyid Malaysia, Jawatankuasa Penyelaras Bersekutu NGO Islam, dan Persatuan Ulama Malaysia.

Mahu hadiri

Sementara itu, Pemuda PAS dalam satu kenyataan media berkeras mahu menghadiri Himpunan Sejuta Umat pada Sabtu ini dan menyokong usaha "menyatu suara dan tindakan ke arah memperjuangkan Islam serta mempertahankan akidah ummah".

Ketuanya, Nasruddin Hassan berkata usaha murni itu perlu disokong oleh seluruh umat Islam.

Tanpa mengulas agenda anti-Kristianisasi perhimpunan itu, Nasruddin berkata objektif utama acara itu adalah "memotivasi ummah agar bangkit mempertahan dan memperjuangkan akidah mereka.

Selain itu, katanya majlis itu adalah untuk sebagai satu penyataan sikap dan deklarasi ummah yang sedia berjuang

"Telah tiba masanya ummat Islam menghentikan polemik sesama sendiri, konflik yang merugikan masa depan mereka.

"Saling curiga mencurigai, fitnah memfitnah, tuduh menuduh, jatuh menjatuh dan khianat mengkhianati diantara satu sama lain adalah punca segala musibah yang menimpa ummah, sedang mereka mempunyai sebab yang sangat kuat untuk teguh bersatu iaitu Aqidah Islamiyyah," katanya.


Sumber: Malaysiakini

Hutang negara mencecah RM437.2 bilion

Posted: 17 Oct 2011 10:51 PM PDT

Hutang kerajaan persekutuan mencecah RM437.2 bilion atau 52.7 peratus daripada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) sehingga 30 Jun tahun ini.

Angka yang mengerunkan itu diperoleh daripada jawapan bertulis Kementerian Kewangan kepada soalan ahli parlimen Seputeh, Teresa Kok yang meminta menteri kewangan menyenaraikan negara luar yang memberi hutang kepada Malaysia.

azlanDaripada jumlah berkenaan, sebahagian besar hutang kerajaan adalah daripada hutang dalam negara yang berjumlah RM421 bilion atau 96.3 peratus daripada keseluruhan hutang.

Manakala bakinya RM16.2 bilion atau 3.7 peratus merupakan hutang luar negara.

Dewan Rakyat juga diberitahu bahawa sumber hutang, pinjaman dalam negara itu diperolehi melalui terbitan Bil Perbendaharaan, Terbitan Pelaburan Kerajaan Kerajaan (TPK), Sekuriti Kerajaan Malaysia (SKM), pinjaman Kumpulan Pinjaman Perumahan dan terbitan Sukuk Simpanan Rakyat serta Sukuk 1Malaysia.

Dalam pada itu hutang luar negara kerajaan persekutuan pula diperoleh daripada sumber pasaran modal antarabangsa melalui terbitan sukuk global dan pengeluaran pinjaman projek melalui institusi multilateral seperti Bank Dunia, Bank Pembangunan Asia dan Bank Pembangunan Islam serta bilateral dalam mata wang asing iaitu Dolar Amerika Syarikat, Yen, Dolar Euro, Dolar Kanada serta Dinar.

Pemegang instrumen berkenaan terdiri daripada institusi kewangan, syarikat insurans dan pertubuhan keselamatan sosial seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).


Sumber: Malaysiakini

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Rakyat Mesti Berterima Kasih Pada BN?

Posted: 17 Oct 2011 06:28 AM PDT

Oleh Aspan Alias

Muhyiddin menyeru supaya rakyat berterima kasih kepada BN kerana BN telah mengubah taraf kehidupan mereka selama ini. Beliau membuat seruan ini di Seremban semalam dalam lawatan kerja sehari beliau ke Negeri Sembilan. BN telah memerintah negara lebih dari 5 dekad terus menerus dan tidak pernah kita mendengar pemimpin BN mengucapkan terima kasih kepada rakyat.

Sepatutnya BNlah yang berterima kasih kerana rakyat selama ini telah memberikan sokongan kepada BN selama 5 dekad sehinggakan BN merasakan hak untuk berkuasa itu hanyalah untuk BN sahaja. Oleh kerana berkuasa terlalu lama secara terus menerus BN menyangka yang hak untuk berkuasa itu adalah hak mereka sahaja.

Bagaimana mereka yang telah dimandatkan untuk memerintah meminta rakyat berterima kasih sedangkan merekalah yang sepatutnya berterima kasih kepada rakyat kerana telah diberikan mandat itu sebegitu lama kepada BN. Bagaimana mereka yang memberi itu mesti mengucapkan terima kasih kepada yang menerima? Selama ini BNlah penerima kuasa yang rakyat berikan dan BN jugalah yang tidak berterima kasih kerana tidak lagi menjaga pemberi mandat dengan jujur dan telus.

Dalam pilihanraya ini pemberi mandat itu adalah rakyat dan jika BN masih ingin berkuasa BN khususnya UMNO patut mengucapkan terima kasih kepada rakyat bukannya mundar mandir minta rakyat yang berterima kasih kepada BN pula. Hakikatnya bukan BN yang memberi mandat kepada rakyat tetapi sebaliknya rakyat yang akan memilih kepada siapa yang mandat itu hendak diberikan.

Oleh kerana sifat BN yang tidak berterima kasih kepada rakyat itulah yang menyebabkan UMNO dan BN semakin hari semakin lemah. UMNO sudah begitu tidak terurus kerana sokongan rakyat terhadap parti itu sudah berkurangan dengan begitu nyata sekali.

Rakyat ramai sudah merasakan yang mereka hanya diperkudakan oleh BN untuk kepentingan kroni dan 'warlords' dalam UMNO sahaja dan ini adalah sikap tidak berterima kasih kepada rakyat. Rakyat telah memberikan mandat bukan untuk membina kumpulan 'war lords' tetapi untuk memerintah mengikut kehendak dan cita rasa mereka.

Yang melakukan rasuah bukannya rakyat tetapi pemimpin-pemimpin, 'war lords' serta kroni di dalam pentadbiran kerajaan BN itu. Rakyat. Merasa 'fed-up' mendengar pemimpin UMNO macam Muhyiddin supaya rakyat berterima kasih sedangkan kita tahu yang mereka tidak pernah berterima kasih kepada rakyat yang telah memberikan kepercayaan kepada mereka selama ini.

Sebaliknya mereka salah gunakan kepercayaan rakyat dengan melakukan rasuah dan menyalah gunakan kuasa dan seterusnya menyalahkan semua pihak yang lain kerana masalah keresahan yang dihadapi rakyat. Bagaimana rakyat hendak berterima kasih kerana sumbangan BN dalam menyusahkan rakyat?

Pemimpin kita tidak pernah mengaku bersalah tetapi kesalahan mereka akan sentiasa dilemparkan kepada pihak lain pula. UMNO patut berusaha untuk menunjukan rasa terima kasih kepada rakyat tetapi bukannya dengan memberikan tunai secara 'one-off' yang tidak seberapa untuk melekakan orang Melayu dan seterusnya melakukan segala perkara yang tidak senonoh itu secara berterusan. Rakyat sedar seribu ringgit bantuan 'one-off' itu hanya menambah pendapatan rakyat sebanyak RM 2.73 sen sehari dalam setahun itu. Kenaikan pedapatan sebanyak itu tidak akan menjayakan niat kerajaan untuk menjadikan negara ini sebuah negara rakyat yang berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Bila hendak bercakap itu elok berfikir dahulu. Rakyat tidak lagi pekak dan bisu seperti anggapan setengah pemimpin kita. Rakyat pun sudah ke sekolah sikit-sikit. Setakat hendak membahagikan RM1000 dengan 365 hari dalam setahun itu sudah boleh sekarang.

Untuk mendapatkan mandat rakyat hanya dibayar RM2.73 sen sehari sahaja bagi tahun 2012. Hebat kan? Untuk itu rakyat mesti berterima ksih kepada BN.

Malaysia Bakal Melewati Batas Hutang Negara

Posted: 17 Oct 2011 12:49 AM PDT

Kenyataan Akhbar

Adalah suatu kritikan yang dangkal oleh Dato’ Seri Najib Razak menggelar Belanjawan Pakatan Rakyat 2012: Kesejahteraan Untuk Semua sebagai “belanjawan Republikan aliran kanan yang gagal memahami kehendak rakyat.” Ini membuktikan Dato’ Seri Najib mengelak dari isu asas yang menjangkiti pentadbiran beliau seumpama tadbir urus yang goyah, rasuah berleluasa dan dasar Barisan Nasional yang memperkaya keluarga dan kroni.
 
Justeru saya mengambil peluang ini untuk mempelawa Dato’ Seri Najib Razak berdebat berkaitan kedudukan ekonomi negara dan persoalan berkaitan belanjawan. Debat tersebut seharusnya disiarkan secara langsung dan ditayangkan melalui televisyen ke seluruh negara. Semenjak Pakatan Rakyat melancarkan Buku Jingga pada tahun 2010, saya sudahpun mempelawa Dato’ Seri Najib untuk berdebat. Wacana umum antara Pakatan Rakyat dan pentadbiran beliau pastinya memberi manfaat tidak terhingga kepada rakyat terutamanya ketika ekonomi negara memasuki wilayah yang tidak dikenali serta kegagalan pentadbiran beliau untuk melonjak ekonomi Malaysia.
 
Sewajarnya Dato’ Seri Najib Razak perihatin terhadap kebimbangan meluas berkaitan kenaikan kadar hutang negara, bukannya mengejek kekhuatiran tersebut.
 
Kadar hutang negara ditetapkan oleh pelbagai peruntukan undang-undang. Antara peruntukan tersebut adalah Akta 637 Akta Pinjaman (Tempatan) 1959 ( disemak 2004) dan Akta 275 Akta Pelaburan Kerajaan 1983, yang menetapkan gabungan pinjaman tempatan tidak boleh melewati kadar 55% dari KDNK Negara. Manakala Akta 403 Akta Pinjaman Luar Negeri1963( disemak 1989) menghadkan pinjaman luar negeri pada RM 35 ribu juta pada sesuatu masa.
 
Selain dari kadar yang ditetapkan oleh peruntukan undang-undang, Perbendaharaan juga mengenakan peraturan ketat untuk diikuti demi mengukuhkan displin fiskal. Amalan ini malah ditetapkan sebelum dari saya menjadi Menteri Kewangan lagi. Sebagai contoh perbelanjaan pengurusan untuk tahun terbabit tidak boleh melebihi unjuran pendapatan. Begitu juga pinjaman yang dibuat kerajaan hanya untuk dibelanjakan demi pembangunan.
 
Oleh itu, wacana umum berkaitan kadar hutang negara kini menjadi persoalan undang-undang dan berkepentingan nasional, apatah lagi pentadbiran Dato’ Seri Najib kini hampir melanggari kadar hutang negara yang dihadkan undang-undang serta cuba untuk menyembunyikannya dari pengetahuan umum.
 
Laporan terkini Bank Negara Malaysia(dikemaskini 14 Oktober 2011) menunjukkan hutang negara kini berada pada RM 437 ribu juta pada suatu tempoh yang berakhir pada 30 Jun 2011. Jumlah tersebut merupakan pecahan dari RM 421 ribu juta hutang tempatan dan RM 16 ribu juta hutang luar negara. Ini bermaksud negara kini sudah berada pada 51% dari nisbah hutang tempatan kepada KDNK negara sepertimana yang ditetapkan oleh Akta 637 dan Akta 275, yang hanya membenarkan tambahan hutang sebanyak RM 33 ribu juta. Oleh itu berdasarkan fakta ini adalah jelas kerajaan tidak mempunyai dana secukupnya untuk membiayai perbelanjaan selebihnya bagi tahun 2011 dan defisit RM 46 ribu juta untuk dibiayai oleh hutang lebihan sebagaimana yang diumumkan dalam Belanjawan 2012.
 
Rakyat sedar unjuran pertumbuhan sebanyak 5%-6% yang diumumkan Dato’ Seri Najib dalam belanjawannya tidak tepat dan berkemungkinan besar pentadbirannya terpaksa bergantung kepada hutang demi membiayai janji janji pilihanrayanya.
 
Oleh itu debat serta wacana awam berkaitan ekonomi merupakan sesuatu yang mendesak terutamanya ketika pentadbiran Dato’ Seri Najib Razak mengumumkan data ekonomi yang tidak meyakinkan dan sagu hati pilihanraya yang pastinya tidak mampu melonjak ekonomi negara. Akan tetapi sekiranya Dato’ Seri Najib Razak merasakan agenda ekonomi beliau mampu memberi manfaat kepada rakyat, adalah mustahak agar beliau memperincikannya kepada umum termasuklah menyatakan alasan mengapa beliau gagal melaksanakan perubahan struktur ekonomi secara menyeluruh termasuklah melaksanakan gaji minima sejagat kepada seluruh pekerja dan merungkai monopoli di sektor barangan serta perkhidmatan awam.
 
 
DATO' SERI ANWAR IBRAHIM
KETUA PEMBANGKANG
17 OKTOBER 2011  

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Malaysia Is On Course To Breach The National Debt Limit

Posted: 17 Oct 2011 12:45 AM PDT

PRESS RELEASE

Dato' Seri Najib Tun Razak's labelling of Pakatan Rakyat's Belanjawan 2012: Kesejahteraan Untuk Semua as a "right-wing Republican budget that failed to address the needs of the people" is uncalled for. This is a clear attempt to deflect from the fundamental issue of poor governance, endemic corruption and BN policies to enrich family members and cronies.
 
The best avenue to discuss economic programs for the rakyat is through a nationally televised debate, which I have proposed since Pakatan Rakyat launched Buku Jingga in December 2010. A public discourse on economic policy contestation between Pakatan Rakyat and his administration will benefit the country, especially at this juncture when our economy is entering an uncharted territory and compounded by his administration's failure to resuscitate the under-performing economy.
 
Dato' Seri Najib should also share the widespread sentiment of concerns over the rising level of national debt, instead of making a mockery of it through BN controlled media.
 
The national debt level is governed by various acts of parliament that impose a debt ceiling for the government. In accordance with Act 637 Loan (Local) Act 1959 (revised 2004) and Act 275 Government Investment Act 1983, the combined loans raised locally should not exceed a ceiling of 55% of the nation's GDP. Act 403 External Loans Act 1963 (revised 1989) limits the external loans exposure to RM35 billion at any particular time.
 
On top of the debt ceiling imposed by the acts, the national treasury also follows strict guidelines to strengthen the fiscal discipline, even before my tenure as the Finance Minister. For example, the proposed operational budget for a particular year should never exceed the revenue projection. Likewise, loans raised by the government should strictly be used for developmental budget.
 
Thus, the public debate on the alarming national debt level has become a legal issue of national significance as Dato' Seri Najib's administration is in serious danger of breaching the national debt ceiling and is complicit to conceal the fact from the public.
 
Bank Negara Malaysia'S latest report (updated 14 October 2011) shows that the national debt stands at RM437 billion for the period ended 30 June 2011, with a breakdown of RM421 billion of local debts and RM16 billion foreign debts. This translates to a 51% local debt-to-GDP ratio as governed by Acts 637 and 275, which allows for approximately RM33 billion additional debt to be raised by the government. This is clearly not adequate to finance the remainder of 2011 expenditure and the RM46 billion deficit to be funded through additional debts announced in Barisan Nasional's Belanjawan 2012.
 
The rakyat is also well aware that the 5%-6% growth projection used in 2012 budget is unrealistic and it is likely that his administration will have to rely heavily on debts to fund his election promises.
 
Therefore, a policy debate on economy has become an urgent necessity against this backdrop of unconvincing economic data and a series of "one-off" election payments to a handful of electoral groups that will not improve the state of the economy. If Dato' Seri Najib is truly convinced that his economic agenda will benefit the rakyat, let him reason it in a public debate including justification for his refusal to implement structural economic changes such as a universal minimum wage for all workers and the dismantling of monopolies in public goods and services.
 
 
DATO' SERI ANWAR IBRAHIM
LEADER OF OPPOSITION
17 OCOTBER 2011

Don to Dr M: Look Who’s Talking

Posted: 16 Oct 2011 11:21 PM PDT

Malaysiakini

Pakar perlembagaan negara, Profesor Dr Abdul Aziz Bari, hari ini, menempelak mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang membidasnya kerana mendakwa tindakan mempertikaikan titah Sultan Selangor, Sultan Shafaruddin Idris Shah adalah perlakuan kurang ajar.

"Kata Mahathir saya bersifat kurang ajar, tidak bermoral terhadap raja-raja. Adakah beliau betul?

"Cuba bandingkan, apa yang saya katakan dan tulis (mengenai Sultan Selangor dalam isu pemeriksaan sebuah gereja di Damansara Utama) dengan apa yang diperkatakan dan dilakukannya pada tahun 1983 dan 1993," kata Aziz dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.

Sebagai mengimbas semula, kenyataan Aziz yang bertajuk "Ehhh….look who’s talking?" menceritakan bagaimana pada 1983, Mahathir meminda perlembagaan supaya undang-undang boleh digubal tanpa persetujuan Yang di-Pertuan Agong.

Selain itu, kuasa menggistiyharkan darurat juga dipindahkan daripada Seri Paduka kepada Perdana Menteri. Semua pindaan itu mencetuskan krisis, katanya.

Menurut Aziz lagi, pada 1993, Dr Mahathir juga melucutkan kekebalan raja-raja Melayu dan mahu peruntukan undang-undang supaya baginda boleh diheret dan dibicarakan di mahkamah khas.

"Semua pindaan itu juga menimbulkan krisis.

"Dalam kedua-dua peristiwa itu, beliau juga menganjurkan perhimpunan di seluruh negara bagi membidas raja-raja (agar rakyat bangkit menyokongnya)," katanya.

Dr Mahathir selepas menyempurnakan Majlis Konvokesyen Ke-11 Universiti Teknologi Petronas (UTP), di Parit, semalam dilaporkan berkata tindakan Aziz mempertikaikan titah Sultan Selangor adalah perlakuan kurang ajar.

Kurang ajar

Ahkbar milik Umno, Utusan Malaysia juga memetik mantan perdana menteri itu berkata, walaupun ia mungkin tidak menyalahi undang-undang, tindakan Aziz yang enggan meminta maaf atas kesilapannya itu jelas bertentangan dengan prinsip moral.

"Kalau dalam bahasa Melayu, kita kata kurang ajar. Sama ada ia melanggar undang-undang, saya tidak tahu, tetapi dari segi moral, ia kurang ajar,” kata Mahathir.

Bagaimanapun menurut Aziz, terpulang kepada rakyat menentukan siapa sebenarnya yang bersikap kurang ajar kepada raja-raja Melayu kerana umum tahu pendirian Dr Mahathir dan Umno yang seringkali tidak tetap dan akan memihak kepada keputusan yang menguntungkan mereka.

"Dua tahun lalu, dia (Dr Mahathir) kata OK bagi pihak Istana menyingkirkan (Menteri Besar Perak Datuk Seri) Nizar (Jamalauddin).

"Dan awal tahun ini pula, beliau berkata dirinya tidak pernah merampas kuasa sultan dalam pelantikan SUK (Setiausaha Kerajaan Negeri) Selangor (selepas Sultan bertitah baginda tidak lagi mempunyai kuasa melantik SUK)."

Pada 11 Oktober lalu, kenyataan Aziz yang berkata tindakan Sultan Selangor untuk campurtangan berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja Methodist di Damansara Utama pada 3 Ogos lalu, bukan sesuatu tindakan yang lazim mencetuskan kontroversi.

Katanya, tindakan Sultan Selangor itu tidak konsisten dan tidak selaras dengan ajaran Islam.

Berikutan itu, pemimpin BN, khususnya Umno dan media-media miliknya memperhebatkan bidasan mendesak Aziz memohon maaf dan dikenakan pelbagai tindakan kerana didakwa biadap dan derhaka kepada institusi raja-raja.

Mahathir, Ezam juga disaman

Sementara itu, Aziz Bari juga berkata akan turut menyaman Dr Mahathir dan bekas ketua Pemuda PKR Ezam Mohd Nor berhubung kenyataan mereka yang menyelarnya dalam isu titah Sultan Selangor.

Aziz berkata, perkara itu diputuskan selepas berbincang dengan peguamnya Hanipa Maidin.

“Berdasarkan pendapat peguam saya, saya rasa kita perlu masukkan Mahathir sekali, berdasarkan apa yang dikatakannya dan dilaporkan di muka depan Utusan (Malaysia) hari ini.

Aziz berkata, notis tuntutan akan dihantar kepada Dr Mahathir dan Ezam pada bila-bila masa pada minggu ini.

Aziz semalam hanya memutuskan menyaman Utusan kerana didakwa memfitnahnya dalam laporan berkaitan kenyataannya terhadap titah diraja dan isu agama.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Beza Diantara Bajet BN Dengan Belanjawan Pakatan Rakyat

Posted: 16 Oct 2011 10:23 PM PDT

Merdeka Review

Najib Razak menyindir Belanjawan Pakatan Rakyat sebagai bajet yang “menjanjikan bulan dan bintang” yang bunyinya sama seperti ejekan budak-budak sekolah yang masih berhingus.

Mungkin, ia bukanlah sesuatu terjangkau oleh fikiran mereka di pihak Barisan Nasional kerana Pakatan Rakyat bukan sekadar menjanjikan urus tadbir ekonomi yang baik malah menawarkan pentadbiran yang berintegriti dan telus seperti mana terbukti di negeri-negeri di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat.

Bukti-bukti kejujuran Pakatan

Sebagai contoh, kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang yang tidak berasaskan perkauman dan politik kronisme berjaya mencatatkan lebihan bajet untuk tiga tahun berturut-turut sejak 2008 melalui urus tadbir cekap, akauntabel dan telus (CAT).

Kejayaan ini yang disahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara juga mendapat pujian Tranparency Internationaldi Malaysia kerana berjaya memerangi rasuah.

Pentadbiran yang bersih itu telah menghasilkan “dividen anti-rasuah” yang dikumpulkan bagi mengadakan program untuk membantu warga emas, orang kurang upaya dan banyak lagi yang mana kebanyakan penerimanya adalah kalangan orang Melayu dan umat Islam negeri.

Kerajaan Pakatan Selangor pula mengadakan banyak program membantu warga emas dan golongan miskin serta menghidupkan kembali projek perumahan rakyat yang terbengkalai sewaktu pemerintahan BN dahulu.

Yang terbaru, statistik Malaysia Industrial Development Authority (MIDA) mengenai pelaburan di Malaysia bagi separuh penggal tahun ini menunjukkan Selangor sebagai negeri paling banyak mempunyai projek yang diluluskan.

Sebanyak 158 projek perindustrian yang diluluskan di Selangor dan ini merupakan 31% daripada jumlah projek bagi seluruh Malaysia, menurut Exco Kanan Kerajaan Negeri Selangor bagi Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Teresa Kok.

Kerajaan negeri Pakatan Kedah yang juga bebas rasuah telah berjaya mengamalkannya melalui cara kepimpinan melalui teladan di mana pimpinan negeri tidak menggunakan jet kerajaan, tidak tinggal di hotel mewah, malah membuat potongan gaji dan elaun yang dapat menjimatkan pentadbiran daripada pembaziran.

Begitu juga kerajaan negeri Pakatan Kelantan yang telah sekian lama diterima oleh anak negeri kerana cara hidup sederhana dan anti-rasuah yang diamalkan sejak lebih 20 tahun lalu.

Ini bererti Pakatan Rakyat mampu mentadbir negeri dengan baik, telus dan serius menangani masalah rakyat.

Memang benar Pakatan menawarkan pemberian tunai dan pelbagai program kebajikan kepada rakyat sebagaimana yang ditiru oleh BN tetapi ada satu perbezaan besar yang tidak ditawarkan oleh BN – pentadbiran yang adil, bersih, telus dan anti-rasuah.

Melihat Bajet BN 2012, ternyata bajet yang dibentangkan oleh Najib baru-baru ini bukan sekadar bajet pilihan raya tetapi memperlihatkan ketandusan idea pentadbiran BN, malah sebahagian daripadanya dicedok dari idea Belanjawan Pakatan Rakyat sendiri.

BN gagal angkat martabat insan

BN terdesak sehingga terpaksa mengulangi berapa banyak subsidi yang telah diberikan kerajaan kepada rakyat sedangkan perkara ini telah pun kita ketahui.

Malah, lebih memalukan apabila BN yang sebelum ini bermati-matian mengatakan subsidi akan menjadikan negara bankrap terpaksa menelan ludah sendiri apabila terpaksa mengekalkannya.

Sudah tentu ia bukan kerana BN sayangkan rakyat tetapi semata-mata mahu memancing undi dalam pilihan raya umum akan datang.  Jika tidak, mengapa perlu lidah bercabang?  Bukanlah Pakatan Rakyat lebih konsisten dalam membuat tawaran ikhlas kepada rakyat?

Rakyat berhak mendapat subsidi yang lebih banyak dari sekarang memandangkan Malaysia merupakan sebuah negara yang kaya dengan pelbagai sumber ekonomi.  Jika kerajaan BN kesempitan wang, ia adalah berpunca daripada pentadbirannya yang penuh dengan ketirisan, kebocoran dan tidak telus.

Ini menunjukkan bahawa BN gagal menangani masalah ekonomi dengan baik apatah lagi bergelut dengan pelbagai isu ketirisan wang negara yang parah.

Kalangan rakyat yang tinggal di bandar terutamanya telah lama dihimpit masalah ekonomi yang kian mendesak.

Apa yang Najib lakukan untuk membela nasib golongan ini?  Menurunkan cukai, mengurangkan harga petrol?  Jauh sama sekali.

Malah, diskaun tambang LRT dan monorel yang amat diperlukan oleh pelajar, pekerja awam serta kakitangan swasta tidak dipedulikan; sebaliknya mahu diberikan kepada warga emas yang amat jarang menggunakan perkhidmatan pengangkutan itu.

Apakah pengecualian yuran sekolah yang sememangnya hanya beberapa ringgit itu sudah cukup untuk memperbaiki status ekonomi rakyat?

Apakah pemberian bonus untuk kakitangan awam sahaja mampu menyelesaikan masalah kemiskinan rakyat terbanyak?  Sedangkan jumlah pekerja yang ramai adalah dari sektor swasta.  Jadi di mana pelaksanaan gaji minima untuk mereka?

Mengapa pula Akta Pekerjaan mahu dipinda untuk member lebih kuasa kepada majikan?  Siapa sebenarnya yang dibela oleh kerajaan BN?

Najib dan BN bukan sahaja gagal menangani masalah ekonomi rakyat malah gagal mengangkat martabat insan untuk mendapat keadilan dan kesaksamaan yang sewajarnya.

Apakah kita sebagai rakyat wajar mendapat layanan sebegini dari sebuah kerajaan yang telah diberikan amanah?  Dan sampai bilakah kita harus membiarkan negara ini ditadbir oleh orang-orang yang gagal?

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

After What He Did To The Rulers, Dr M Has The Least Right To Rebuke Aziz Bari

Posted: 16 Oct 2011 10:13 PM PDT

Malaysia Chronicle

In what many political pundits termed as one of the greatest ironies and an act of great hypocrisy, former prime minister Mahathir Mohamad has condemed law lecturer Aziz Bari as being ‘kurang ajar’ or rude for questioning the recent decision by the Selangor Sultan over an alleged apostasy and church raid incident.

“It is hypocritical of Mahathir to now defend the Sultans. Who could have been ruder than him and Umno,” opposition MP for Batu Tian Chua toldMalaysia Chronicle.

Aziz, an outspoken and well-respectecd professor at the International Islamic University of Malaysia, had reportedly said that Sultans could be questioned. There had been much unhappiness over the Selangor Ruler’s decision which was deemed unfair by Christian groups.

"In Malay, we call it 'kurang ajar'. Whether it is against the law or not, I do not know, but morally, it is rude," Mahathir told reporters on Sunday.

The former PM was seen to be ‘politicking’. It is a favorite ploy of the ruling Umno-BN coalition to accuse the Pakatan Rakyat, led by Opposition Leader Anwar Ibrahim, of wanting to dismantle the Constitutional Monarchy system in Malaysia and turn the country into a Republic. The Pakatan has denied this and pointed out that its manifesto promises to protect the sanctity of the Rulers.

Selangor Sultan’s controversial ruling

Indeed, although Sultan decreed that no action should be taken against anyone for alleged apostasy, it was because of a lack of ‘legal evidence’. He was also seen to have sided the Umno-linked Selangor Islamic Religious Department or Jais in the decision, where Jais had on August 3 raided a dinner event at the Damansara Utama Methodist Church centre on suspicion Christians were trying to proselytize 12 of the Muslim guests presents.

While clearly indicating, he believed there was such a proselytization attempt but could not gather legal evidence to punish, the Sultan disregarded the fact that Jais dod not have a search warrant. This was why his ruling was criticised by many Malaysians, including Muslims. The entire episode is viewed as a bid by Prime Minister Najib Razak’s Umno party to discredit the Pakatan Rakyat state government and rally Muslim support behind Umno leaders.

As if on cue, a coalition of Muslim NGOs called Himpun was immediately set up to defend the Islamic faith. It now plans to ride on the back of the Sultan’s statement and organise a One Million Muslims gathering on October 22.

“They are also trying to challenge PAS for the Malay-Muslim vote, but I don’t any support for them apart from their own members,” Hatta Ramli, the Kuala Krai MP, told Malaysia Chronicle.

What Mahathir did to the Rulers in the 80s

But above all, the most nonsensical touch in the entire affair must surely be Mahathir’s latest comments against Aziz because the former premier was the man who had whittled away the Rulers’ powers during his tenure as PM from 1981 to 2003. Never trust Umno when they start talking about the Monarchy in Malaysia, is the actual clarion cry of political watchers in the country.

In 1983, Umno under Mahathir’s leadership took on the royalty, launching the first of many maneuvers. Mahathir, then also the Umno president, stepped forward to introduce amendments to the constitution to limit the Agong's or King’s authority over Parliament. The Agong would have to assent to a bill within 15 days of being passed by Parliament and most importantly the amendments would remove the royal power to declare a state of emergency – shifting it from the Agong and to the Prime Minister.

At first, the Agong refused to bend to Mahathir's will and His Majesty was supported by the Sultans, conservative UMNO politicians, a large number in the Malay community and an even larger number from the Chinese community.

But Mahathir had the media on his side and took to the streets, organising mass rallies to show public support was behind him. Ironic that none of these street rallies were illegal nor were they deemed a threat to national security or damaging to the country's economy.

After five months, the two sides reached a compromise with the power to declare Emergency still in the Agong's hands but if a bill was not assented to by the Agong, the bill would be returned to Parliament to be endorsed, which meant that Parliament could over-ride the Agong's veto.

In the 90s

In his second decade in office, Mahathir again found himself battling Malaysia’s royalty. In 1992, the late Sultan Iskandar’s son, a hockey player was suspended from competition for five years for assaulting an opponent. Sultan Iskandar retaliated by pulling all Johor hockey teams out of national competitions. When his decision was criticised by a local coach, Sultan Iskandar ordered him to his Palace and promptly had the coach beaten up.

The federal Parliament unanimously censured Sultan Iskandar, and Mahathir leapt at the opportunity to remove the constitutional protection of the Sultans from civil and criminal suits.

The mainstream media, as usual, backed Mahathir and in an unprecedented development started airing allegations of misconduct by members of Malaysia’s royal families. As the press revealed ‘examples’ of the Rulers’ extravagant wealth, Mahathir resolved to cut financial support to royal households.

Faced with a hostile press and federal government, the Sultans capitulated to the government’s proposals. Their powers to deny assent to bills were further limited by other constitutional amendments passed in 1994.

So it was that after several fell swoops, Mahathir became the country’s ‘uncrowned King’. And along with that, UMNO effectively gained control over the royals – imposing its grip over the authority of the Agong.

Fitnah II: Pendakwa Mahu Panggil 4 Saksi Balas

Posted: 16 Oct 2011 08:23 PM PDT

Keadilan Daily

Kes Fitnah II yang kini di peringkat pembelaan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, bersambung semula hari ini dengan pendakwa raya memohon memanggil empat saksi balas (rebuttal witness) mereka untuk memberi keterangan.

Peguam Cara Negara II, Mohd Yusof Zainal Abiden dijangka berbuat demikian untuk membidas keterangan pakar tulang belakang Jerman, Dr Thomas Hoogland, yang merawat kecederaan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.

Pada perbicaraan sebelum ini, Dr Hoogland mengesahkan Anwar masih lagi menderita sakit tulang belakang yang mengehadkan pergerakannya.

Beliau juga mengesahkan Anwar tidak mampu untuk membongkok dan berlutut di atas lantai tanpa mengalami kesakitan teruk, sekaligus membuktikan Ketua Pembangkang itu tidak melakukan aksi fitnah seperti yang didakwa pengadu,
pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan peguam untuk mengeluarkan sepina terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak danisterinya, Datin Seri Rosmah mansor sebagai saksi dalam kes itu.

Keputusan itu dibuat hakim Zabidin Mohamad Diah, meskipun jelas Saiful ada menemui perdana menteri dan isterinya, sebelum membuat laporan polis terhadap Anwar.

Peguambela juga pada minggu lalu memilih untuk tidak memanggil bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan Ketua Polis Melaka, Mohd Rodwan Mohd Yusof memberi keterangan kerana menganggap ia sudah tidak lagi relevan.

Berikut kronologi perbicaraan hari ini:

8.49 pagi: Pendakwa raya yang diketuai peguam Cara Negara II, Mohd Yusof Zainal Abiden berada di bilik mahkamah Jalan Duta

9.05 pagi: Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama isteri tercinta, Datuk Seri Dr Wan Azizah kelihatan tiba di perkarangan mahkamah.

9.22 pagi: Peguam Anwar, Karpal Singh tiba. Terdapat kira-kira 50 orang di galeri awam termasuk wartawan.

9.39 pagi: Kedua pihak dilihat masuk ke kamar hakim, Mohamad Zabidin Mohd Diah dna dilihat keluar semula.

9.58 pagi: Anwar dan peguamnya dilihat berbincang sesuatu.

10.38 pagi: Hakim Zabidin memulakan prosiding.

10.40 pagi: Yusof berkata terdapat isu yang dibawa oleh saksi ke tujuh peguam, Hoogland yang memberi keterangan terhadap tahap fizikal Anwar. Berikutan itu katanya, pihaknya akan memohon untuk memanggil saksi balas.

Karpal berkata pihaknya tidak ada bantahan, tetapi ia tertakluk kepada bukti peraturan.

10.42 pagi: Yusof berkata terdapat empat saksi balas yang akan dikemukakan yang akan disoal oleh DPP Nordin Hassan. Hakim Zabidin akan mendengar keterangan mereka esok.

10.48: Mahkamah ditangguhkan.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Bursa KL: Take drastic actions against the directors of MAS & Tune Air

Posted: 16 Oct 2011 11:36 PM PDT

Prior to the inking of the secret MAS – AirAsia share swap and the “Collaborative Frameworks” agreements , both MAS and Tune Air Sdn Bhd did not make any announcement that they were negotiating for the secret MAS – AirAsia share swap. Both the directors of MAS and Tune Air Sdn Bhd’s are duty bound [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Pengundi Johor kecewa, terlalu banyak perumahan terbengkalai

Posted: 17 Oct 2011 12:13 AM PDTSibuk dengan Program Perumahan Rakyat 1Malaysia PR1MA yang berharga RM120,000 sebuah, rupa-rupanya masih banyak lagi para pengundi , pembeli projek perumahan terbengkalai yang nasib mereka masih belum mendapat pembelaan, di negeri Johor pula tu, negeri yang sepatutnya selamat dari jenayah.

Rayu siapkan rumah terbengkalai
KOSMO 17 Okt 2011

JOHOR BAHRU – Pembeli 911 unit rumah pangsa Taman Mount Austin di sini yang terbengkalai sejak 2007 menggesa pihak bertanggungjawab termasuk kerajaan membantu agar pembinaan projek perumahan itu dapat disiapkan.

Ini berikutan, pembeli yang kebanyakan berpendapatan rendah itu bukan sahaja gagal mendiami rumah sendiri malah terpaksa mengeluarkan belanja yang lebih untuk menyewa kediaman sementara menunggu rumah berkenaan siap.

Seorang pembeli, Yong Yon Choy, 21, berkata, dia membeli seunit rumah berharga RM50,000 pada 2003 dan telah membayar sebanyak RM35,000 dengan harapan untuk menduduki rumah tersebut seperti tarikh yang dijanjikan.

"Saya kecewa dan rasa tertipu apabila pemaju sehingga hari ini gagal menyerahkan rumah kami seperti yang dijanjikan.

"Malah saya telah mengeluarkan wang yang banyak untuk memiliki sekali gus berpindah ke rumah ini," katanya yang bekerja sebagai tukang paip.

Seorang lagi pembeli, Ting Su Ung, 39, pula telah menyelesaikan kesemua bayaran rumah yang berharga RM50,000 itu, namun hampa apabila masih belum boleh diduduki.

"Saya sudah tidak boleh bersabar lagi kerana projek perumahan yang mempunyai 10 blok ini dijangka siap awal 2007.

"Selepas 2007, blok saya iaitu blok 10 telah siap dan pemaju telah menyerahkan kunci dan sijil menduduki (CF) tetapi malangnya bekalan air dan elektrik tidak ada," katanya yang merupakan seorang guru taman didikan kanak-kanak.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=1017&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm

Beberapa projek perumahan terbengkalai di Johor di bawah ini :

Taman Desa Kempas, Johor Bahru
http://terbengkalai.blogspot.com/2011/07/projek-perumahan-yang-tidak-lengkap.html
http://terbengkalai.blogspot.com/2011/02/pembeli-rumah-derita-10-tahun.html

Bandar Putera Indah, Fasa 2, Batu Pahat
http://terbengkalai.blogspot.com/2011/07/projek-perumahan-terbengkalai-selama-11.html

Taman Mount Austin, Johor Bahru
http://terbengkalai.blogspot.com/2011/07/rumah-terbengkalai-di-taman-mount.html

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Keratan Akhbar Siapa Derhaka Pada Raja-Raja Melayu Sebenarnya !!!

Posted: 17 Oct 2011 04:05 AM PDT


Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang