Pengikut

Nuffnang

Ahad, 16 Oktober 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Taklimat Pengurusan Pilihanraya oleh Sdr Zaidi Ahmad, Pengarah Jawatankuasa Pilihanraya PKR Pahang

Posted: 16 Oct 2011 10:09 PM PDT

Haji Suhaimi Said menerima penyerahan 200 keping Borang Menyertai Peneroka Felda baru dari PKR Cabang Rompin. Kiri: Sdr Rosli Ahmad, Ketua Penerangan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pahang, Sdr Rosni Haji Ahmad, Naib Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pahang yang juga Naib Ketua PKR Cabang Rompin, Sdr Rebin Birham, Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat dan Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat.Sesampai kami ke Pejabat PKR Kuala Krau jam 7.15 malam tadi, rakan-rakan yang terdiri daripada Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau sudah pun berada disana.

Jam lebih kurang 7.45 malam rakan-rakan dari Jerantut, 13 orang AJK PKR Cbg Jerantut sampai. Kami menunaikan solat di Masjid disebelah Pejabat PKR Kuala Krau.

Keseluruhan rakan-rakan dari luar Cabang Jerantut cukup ramai malam tadi, dari Johor 2 orang, dari Negeri Sembilan 5 orang, dari Rompin 2 orang, dari Pekan 2 orang dan dari Jerantut 13 orang.

Setelah selesai mesyuarat Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau yang menyelesaikan agenda berhubung dengan Pilihanraya dan menetapkan jadual-jadual untuk melawat semua Ranting PKR di Cabang Kuala Krau yang mesti diselesaikan sebelum 30hb November, maka ditetapkan tarikh kursus Pilihanraya pada minggu kedua untuk semua PACABA dan juga sukarelawan dan Jawatankuasa Pilihanraya peringkat Cabang dan Ranting-Ranting.

PKR Cabang Jerantut memohon untuk menghantarkan peserta-peserta dari Jerantut supaya dapat diadakan Kursus Pilihanraya bersekali dengan Cabang Kuala Krau. DUN Damak (Jerantut) dan DUN Jenderak (Kuala Krau) terletak bersebelahan dan menjadi amat kopnvenien untuk diadakan program bersama tersebut.

Kemudian, semua yang hadir diberikan jamuan lauk ikan patin masak tempoyak, sebelum Majlis menjemput Sdr Zaidi Ahmad, Pengarah Jawatankuasa Pilihanraya PKR Pahang. Kursus seterusnya akan diadakan pada minggu kedua bulan November 2011 di Markas PKR Kampong Penderas.

Program Mengejut di Kg Pian

Posted: 16 Oct 2011 09:09 PM PDT


Apabila saya mendapat tahu bahawa rakan-rakan saya dari Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR dari Negeri Johor, Negeri Sembilan dan Negeri Pahang ingin menziarahi saya dan akan sampai di rumah saya lebihkurang jam 4.00 petang, saya tidak tergamak untuk berada diatas katil, dengan keadaan "sakit" saya. Saya adalah seorang pejuang, takkan saya mahu rakan-rakan saya melihat saya terlantar diatas katil.

Saya beritahu isteri saya supaya mencari ikan patin untuk dimasak di Pejabat PKR Kuala Krau, masakan patin tempoyak jarang-jarang diketemui oleh rakan-rakan saya itu.

Saya sendiri menalipon kepada rakan-rakan Jawatankuasa PKR untuk mengikuti saya pergi ke Kg Pian, iaitu Kamppong Orang Asal di Kuala Krau.

Saya sampai di Kg Pian jam lebih kurang 3.30 petang, saya terus berjumpa dengan Wan Kisan, Ketua PKR Ranting Kg Pian mengatakan bahawa saya mahu adakan pertemuan dengan anggota-anggota PKR Kg Pian dalam jam 4.30 petang nati di rumah Sdr Cham Bakar, iaitu rumah Pengerusi Tetap PKR Ranting Kg Pian.

Wan Kisan terus mengatakan, "Boleh Haji, tapi tak dapatlah semua anggota hadir kerana masa yang terlalu singkat".

Saya katakan bahawa kalau dapat diaturkan perjumpaan dengan 10 orang pun sudah dianggap berjaya, saya dan Sdr Azmi Zainun, Naib Ketua PKR Cabang Kuala Krau terus pergi rumah ke rumah menjemput anggota-anggota untuk hadir, dan Wan Kisan juga berbuat demikian bersendirian.

Saya kembali semula ke Kuala Krau untuk bertemu dengan rakan-rakan yang akan sampai lebihkurang jam 4.00 petang. Semasa saya ke Kuala Krau itu, terserempak pula dengan Sdr Razak Hussain, Timbalan Ketua PKR Cabang Kuala Krau di Kg Lubok Wong dan beliau membuat laungan menjemput penduduk Lubok Wong untuk hadir ke Kg Pian. Yang hadir adalah Sdr Rebin Birham dengan AJK PKR Ranting Felda Palong 6 dan Felda Palong 5, Pn Siti Khalijah Hj Mohamad dan Sdr Taminyin Paiman dari Johor, Sdr Wak Rabidin Kasmawi dan Sdr Rosni Hj Arshad.

Mereka ikut saya ke Kg Pian. Saya beritahu Rebin dan Siti bahawa program ini adalah program mengejut, dan kalau hadir 10 orang pun, saya anggap sudah cukup berjaya.

Tak disangka-sangka apabila kami sampai di Kg Pian, di varanda rumah Cham sudah penuh dengan kehadiran. Didalam rumah pun penuh dan didapur pun penuh. Kehadiran keseluruhannya adalah lebih kurang 60 orang dewasa dan jauh lebih ramai dari itu adalah kanak-kanak.

Sepatutnya saya mengadakan perjumpaan di Kg Pian untuk mendaftar PACABA dan Sukarelawan pada 26hb Oktober jam 4.00 petang, tetapi Sdr Wan Kisan dan Sdr Cham memberitahu bahawa oleh kerana sudah hampir 70% anggota-anggota PKR kampong itu sudah hadir, mereka pinta supaya diteruskan sahaja pendaftaran PACABA dan Sukarelawan itu.

Saya sungguh terharu dengan sambutan penduduk Kg Pian, walaupun dalam cara yang mengejut sedemikian itu, begitu ramai penduduk kampong khasnya anggota-anggota parti dapat menghadirkan diri.

Sdr Nazmi Majid, ketua PKR Ranting Kg Lubok Wong memberikan ucapan alu-aluan; kemudian Sdr Wak Rabidin diikuti oleh Pn Siti Khalijah dan Sdr Rebin memberikan ucapan masing-masing.

Jam 6.30 petang kami meninggalkan Kg Pian untuk program di Pejabat PKR Kuala Krau. Melihatkan keadaan itu, saya yang masih belum sihat itu pun terasa akan kesihatan bertambah baik.

Semalam kami mengadakan perjumpaan di Kg Penderas untuk menubuhkan PACABA dan sukarelawan, hampir 40 orang anggota parti telah hadir.

Kalau beginilah sambutan daripada anggota-anggota parti terhadap program-program yang dianjurkan, maka tidak mustahil DUN Jenderak akan dapat dimenangi oleh PKR didalam PRU-13 nanti.

Wah cantiknya Bungalow Orang Asal, Alangkah Maju dan sudah tentu penghuninya berpendapatan tinggi, itu pun ada lagi Orang Asal yang tak sedar diri.

Posted: 16 Oct 2011 08:53 PM PDTAda berpuluh "rumah" seperti gambar ini di perkampongan Orang Asal, Kg Pian. Tiga gambar diatas ini cukuplah untuk menggambarkan betapa Orang Asal Kuala Krau di Kampong Pian ini jauh ketinggalan.

Kalau lihat bajet 2012 yang dibentangkan oleh Najib pelbagai gula-gula nak diberikan kepada rakyat. Gula-gula one-off ini kesemuanya membawa keruntuhan kepada kehidupan rakyat yang akan dibebankan dengan kenaikan harga barang yang melampau-lampau, namun, kepada Orang Asal ini bukan sahaja mereka juga akan berhadapan dengan kos sara hidup yang tidak tertampung, habuan gula-gula pun tak mungkin diperolehi.

Inilah nasib Orang Asal dibawah pemerintahahan UMNO/Barisan Nasional. Itu pun masih ada lagi Orang Asal yang masih berhayal kononnya mereka yakin dengan pemerintahan Barisan Nasional yang diketuai oleh kepala perompaknya, UMNO.

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


3,000 Bekas Payasam Diagihkan Oleh Dr Xavier Di Taman Sentosa

Posted: 15 Oct 2011 07:00 AM PDT

Klang, 15 Oktober 2011 - YB Dr Xavier Jayakumar dan para sukarelawan pada hari ini telah berjaya menyediakan dan mengagihkan sebanyak 3,000 bekas payasam.

Program menyediakan dan mengagihkan masakan tradisional india ini telah menjadi tradisi di DUN Seri Andalas sejak tahun 2008 dan ini adalah tahun keempat dijalankan.

Seramai 40 orang sukarelawan yang diketuai Encik Satthiya Seelan telah hadir sejak pukul 9 pagi.

YB Dr Xavier kemudiannya menyempurnakan kacau payasam yang terakhir.

Pengagihan payasam kepada orang ramai sedikit sebanyak menyebabkan kesesakan lalu lintas.

Turut diagihkan kepada orang ramai adalah akhbar Selangor Times dan jemputan ke Rumah Terbuka Deepavali DUN Seri Andalas yang akan diadakan pada 5 November nanti.

Lawatan Kerja YB Dr Xavier Jayakumar Ke Hospital Kuala Kubu Bharu

Posted: 10 Oct 2011 05:00 AM PDT

Kuala Kubu Bharu, 10 Oktober 2011 - YB Dr. Xavier Jayakumar Exco Negeri Selangor yang juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Negeri Selangor telah melakukan  lawatan kerja ke Hospital Kuala Kubu Bharu petang tadi.

Beliau telah ditemani pengarah hospital, Dr. Jasmeet Singh untuk melawati wad kanak-kanak dan Ibu Bersalin disamping memberikan sumbangan kepada mereka.

Turut hadir bersama dalam lawatan tersebut ialah Ketua Cabang Keadilan Hulu Selangor, Nazar Yakin, Penyelaras Dun Ulu Bernam, Haji Shukor dan Penyelaras Dun Batang Kali, Khalid Jaafar.

Dalam ucapan selepas lawatan tersebut, Dr. Xavier mengatakan bahawa lebih 70%  dari rakyat mendapatkan khidmat perubatan dari hospital-hospital kerajaan kerana kosnya jauh lebih rendah berbanding hospital swasta.

Ujarnya lagi beban kerja para doktor serta kakitangan hospital semakin berat apabila seorang doktor kerajaan harus merawat  200 pesakit pada satu-satu masa.       

Beliau juga melahirkan rasa kesal dengan kelewatan pembinaan Hospital Shah Alam yang dirancang mempunyai lebih 250 katil tetapi telah 2 tahun lewat dari tarikh siapnya.

Tegasnya lagi bahawa kerajaan Negeri bersedia memberikan tanah untuk pembinaan sebuah hospital baru di daerah Hulu Selangor tetapi beliau tidak yakin hospital tersebut akan dibina oleh Kerajaan Persekutuan dalam masa terdekat.

Beliau juga mengatakan bahawa penyakit-penyakit kencing manis, darah tinggi dan obesiti semakin meningkat dari setahun ke setahun. Ujarnya lagi lebih 3,500 kes pesakit kencing manis baru dilaporkan setiap tahun dan peningkatan ini membimbangkan pihak berkuasa.  

Dalam masa yang sama kes-kes demam denggi semakin menurun secara keseluruhannya di Negeri Selangor tetapi kes-kes baru masih dilaporkan di kawasan Bukit Beruntong dan kawasan persekitarannya   kerana terdapatnya banyak rumah-rumah serta premis rumah kedai yang terbengkalai dan tidak berpenghuni yang menyumbang kepada pembiakan nyamuk aedes.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


MACC’s Outrageous Spending: RM90k For Vanezis, RM150k For Shafee

Posted: 16 Oct 2011 10:30 AM PDT

Malaysia Chronicle

Malaysia has had several high profile corruption cases in recent months brought to the public’s eye. Ironically, in cases like the Scorpenes scandal and the Ananda Krishnan India investigations, these corruption cases are being investigated by foreign agencies. It is embarrassing to think that the Malaysian counterpart to these foreign corruption-busting agencies is slow and inattentive to act on its own homeground.

Although outfitted with a new mandate in 2008, the Malaysian Anti-Corruption Commission has little fruit to show although its annual allocation from the national budget has been steadily increased over the years. With an increasing budget, why is it that the MACC has such poor showing when it comes to solving corruption cases and bringing the perpetrators to justice?

Outrageous spending

The Teoh Beng Hock case highlights the rather illogical use of public funds to help protect and justify the role of MACC in investigating corruption cases. Since 2008, MACC has had two deaths within its compound and involving individuals under its watch. Teoh Beng Hock was one such person who met his death after a bout of questionable interrogation in the MACC offices. The other was senior Customs director Ahmad Sarbaini.

The subsequent Royal Commission of Inquiry into Beng Hock's death saw the MACC defending itself and washing its hands off the case, refusing to take an ounce of responsibility for its misconduct.

Compare this against Thai forensic expert Dr Pornthip Rojanasunand. She came to Malaysia 4 times to testify in the coroner's court and the RCI. She also participated in the 2nd autopsy on Teoh Beng Hock’s remains. For all her efforts, she did not charge a single cent for her professional services because she is driven by her conscience.

Both Karpal Singh and Gobind Singh have been fighting on behalf of the Teoh family in court since 2009, from the coroner's court to the current ongoing appeal and judicial review – a period of three long, painstaking years. The father-and-son team is also fighting for justice for the Teoh family on a completely pro-bono basis.

Contrast this with the amount of money the MACC used on bringing in experts like the famous forensic expert from England, Peter Vanezis, and Muhamad Shafee Abdullah, a prominent Umno lawyer, to represent the agency.

According to a written reply from the Minister in the Prime Minister's Department Nazri Aziz to Teo Nie Ching, MP for Serdang, the total expenditure incurred by MACC for Peter Vanezis, including air fare, accommodation, food and beverage, transportation and professional fees, amounted to RM90,680; whereas the professional fees paid to Muhamad Shafee Abdullah was RM150,000. Is this not outrageous?

Biggest joke is that it is the worst performer in the region

For 2012, MACC's federal allocation has been increased to RM211 million, so spending the above amount of money on experts may not be a big deal. Yet, why did the MACC spend so much when the Dr Pornthip came four times for free and Karpal Singh could work pro-bono?

The best joke of all is that despite having such huge resources to fund its way, MACC's success rate pales in comparison with its various counterparts in other ASEAN countries. MACC’s conviction rate is 73%, compared to Indonesia’s 100%, Singapore’s 85% and Hong Kong’s 95%. It is clear that with such high expenses, MACC returns a pretty poor yield on investment by the government and people of Malaysia.

Despite getting increased allocations to fund costly experts flying in to represent them and installing the latest equipment at their offices, MACC has little to show in terms of increased efficiency and results. It looks like MACC is all talk, a big spender but poor performer unable to justify the amounts allocated to it.

Pumping more money into a venture with little return makes poor business sense. And this can be said about the MACC. The Malaysian public should demand that the agency be made accountable to the nation for abusing public funds. It would be the biggest irony if the very agency set up to rid Malaysia of corruption is itself corrupted by the overly generous budget set aside for it.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Rule Of The Gun

Posted: 16 Oct 2011 10:12 AM PDT

From The Nation
By Mowahid Hussain Shah

When Yasser Arafat addressed the UN General Assembly at Manhattan on November 13, 1974, he sounded a dire warning by stating: "I have come bearing an olive branch and a freedom fighter's gun. Do not let the olive branch fall from my hand." Well, in March 1975, the architect of the Islamic Conference, King Faisal, was slain and gun play again resumed, with greater ferocity.

The same year, on December 21, 1975, at Vienna, the OPEC meeting of oil ministers was attacked by Carlos ("the Jackal") along with some Germans and other radicals. The OPEC oil cartel was seen as collaborationist. There was a wave then of idealism fused with radicalism. But now, radicalism has morphed into nihilism. A gripping French TV drama series, "Carlos", details the revolutionary trajectory of a Venezuelan born to Marxist parents and fully immersed in the Palestinian issue.

Then, the Palestinian cause attracted radical youth across the world including, but not limited to, Latinos, Japanese and Germans, in striking contrast to the bright youth of today, whose ambitions are fixed on finance. Carlos is in a gaol in France, having converted to Islam.

Western elements, too, have proven equally lawless. According to Steven Shapiro, national legal director of the American Civil Liberties Union: "The response to 9/11 included torture, extraordinary rendition, prolonged detention without charges or trial and secret imprisonment."

To counter so-called extremism with extremism means that the blood feud never ends. Self-evident are the long-term consequences of Mossadeq's ouster by the Anglo-American combine in Iran (1953) and the execution in Egypt of Sayyid Qutb by Nasser in 1966. Now, there is a permanent breach.

Chronic challenges persist without a long-term vision to meet them. Instead, there is a misguided notion that slick salesmanship can surmount problematic policies. But, in reality, they cannot be separated from each other.

During the Muslim World's moment of greatest need, erudite leaders with a strategic vision, like Anwar Ibrahim of Malaysia, are incarcerated on trumped-up charges, while scavengers are coronated. Anwar's statement from the dock is a wake-up call for those inclined to bow before the chair. Instructive, too, was the plight of Algeria's first President, Ahmed Ben Bella, now 92, who was ousted in June 1965, just before he was scheduled to convene a major Afro-Asian Summit Conference in Algiers. The spearhead of Algeria's freedom struggle against France was imprisoned by post-independence Algeria for 15 years.

Those who promise political transformation do not always turn out to be the glittering catalysts of change as many hoped they would be. In substance, they are no different. Privileged classes do not voluntarily divest themselves of their privileges. They do so when they have no choice.

Electoral manoeuvring – the cardinal feature of so-called democracy – is inherently corruptive, brutal, and prone to unholy alliances. It fosters cynicism and is a mirror reflection of broader society, with its jealous intrigue, cold-blooded backstabbing, and use-and-discard approach. The just-released movie, The Ides of March, by George Clooney, depicts how political pragmatism erodes idealism.

There is no substitute for a vibrant and vigilant civil society.

We’ll Go Bankrupt If BN Wins, Not The Other Way Round: Jui Meng Tells DPM

Posted: 15 Oct 2011 10:42 PM PDT

Malaysia Chronicle

Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin has warned Malaysia will be bankrupt if the opposition wins the general election, but was immediately shot down by Pakatan Rakyat leaders, who pointed the 2019 bankruptcy came from with his own boss’s department.

“It is the silliest accusation. The cat is chasing its own tail,” PKR vice president Chua Jui Meng told Malaysia Chronicle.

Indeed, it was in May 2010 that Minister in the Prime Minister’s Department Idris Jala first shocked the nation with a warning that Malaysia may fold up if it fails to slash subsidies and reduce debt.

“We do not want to end up like Greece with a total debt of EUR300 billion. Our deficit rose to record high of RM47 billion last year. If the government continues at the rate of 12 per cent per annum, Malaysia could go bankrupt in 2019 with total debts amounting to RM1,158 billion,” Star reported Idris as saying on May 27 last year.

Flexible memory bank?

But it looks like the 64-year-old DPM has a shorter memory than most.

Muhyiddin said the opposition was only good at making empty promises. He pointed out that when Prime Minister Najib Razak tabled the 2012 Budget, he had promised to retain the country’s deficit at 4.7 per cent of Gross Domestic Product. Yet Pakatan de-facto chief Anwar Ibrahim made a mockery of it.

“The shadow budget by the opposition shows its expenditure, purportedly for the people, but it does not take into account the deficit. If the deficit goes up to 10 per cent, it means the country is not managed well,” Bernama reported Muhyiddin as saying a day ago.

Jui Meng rebuked Muhyiddin, accusing the Pagoh MP of talking through his hat.

“It is very clearly stated in the Pakatan’s Prosperity for All shadow budget that we do not want a deficit than of more than 4.4% of the country's Gross Domestic Product,” said Jui Meng.

“But obviously, it must have missed Muhyiddin. Also, Najib’s Budget 2012 is already under heavy fire for overly high growth projections with no real ideas or details of where the money will come from. The only possibility is to introduce GST straight after GE-13. But before such a drastic measure, why not trim the fat within BN itself first, starting with Umno.”

Trim the fat

The Pakatan’s shadow Budget was unveiled on Tuesday, three days before Najib’s grandiose and record-size RM232 billion spending plan that was overly studded with “one-off” cash incentives.

The shadow Budget for 2012 is sized at RM220bil,  and plans to cut the expenditure of the Prime Minister's Department by RM10bil and re-distribute the allocation to the other ministries as part of its trimming plan for the bureaucracy. Money would be spent on the people, with emphasis on the needy groups, the Pakatan had promised.

This would include a RM1,000 bonus for senior citizens with annual incomes of less than RM18,000 each as well as for qualified housewives. Pakatan also proposed that the minimum wage be set at RM1,100, an annual allowance of RM1,000 to be given to mothers to encourage them to enter the workforce and re-imposing various taxes on luxury items like handbags and branded clothes.

It also promised to give "top-up payment" to hardcore poor households to ensure that their monthly income would reach RM550, increase welfare aid from RM300 presently to RM550 and reduce the use of consultancy services by the Government.

"We aim to reduce the deficit to a reasonable level so that public services are not disrupted," Anwar had told reporters after the Budget launch on October 4.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Menteri kata tak payah bayar yuran PIBG, BODOH

Posted: 16 Oct 2011 03:37 AM PDTHancurlah pendidikan negara macam ni. Bajet 2012 bukan main lagi Najib berbangga yuran sekolah yang hanya RM24.50 dimansuhkan. Najib lupa yuran PIBG ada yang sampai RM300 apa cerita? Yuran PIBG lah selama ini diguna untuk membantu sekolah dan guru dalam pelbagai aktiviti akademik dan kokurikulum di sekolah sebab peruntukan kerajaan BN yang selalu tak ada, lambat, tak cukup.

Akhirnya Menteri dibawah pun kata pelajar miskin wajar dikecuali yuran PIBG. Pelajar miskin bermakna mereka dari keluarga pendapatan RM3,000. Yang bekerja sendiri lepas ni ramailah yang termasuk dalam kategori miskin sebab tiada rekod LHDN.

Hancur, hancur sekolah kita. Cikgu cikgi dah mula garu kepala mana nak cari duit buat program di sekolah, hari sukan, hari anugerah, hari cemerlang, hari sambut menteri dan macam-macam hari lagi. Bukan setakat sambut hari cikgu pening kepala, kertas nak cetak soalan peperiksaan pun nampaknya kena keluar dari poket cikgu lah lepas ni.

Sepatutnya Najib tak payah mansuhkan yuran sekolah. Cuma hadkan yuran PIBG, kemudian pastikan semua aktiviti di sekolah ada bajet dari kementerian. Untuk ibu bapa pelajar yang tidak mampu bayar yuran sekolah dan yuran PIBG, apa guna tabung KWAPM (Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin) yang setiap kakitangan kerajaan sekarang ini tolak RM1 secara otomatik setiap bulan ke tabung KWAPM.

MANA PERGI DUIT TABUNG KWAPM?

Jangan hancurkan sekolah kita. Biar UMNO BN yang hancur sepatutnya.

PELAJAR MISKIN WAJAR DIKECUALI YURAN PIBG
Berita Harian
16 Okt 2011

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata keputusan menetapkan sejumlah bayaran oleh PIBG kepada ibu bapa pelajar sekolah perlulah dilakukan secara muafakat dan mengikut keutamaan. "Bukan mudah untuk menetapkannya (bayaran PIBG di sekolah) kerana ada ibu bapa di Kuala Lumpur dan Damansara Utama sanggup membayar lebih, jadi susah nak hadkan.

"Bagi saya, biarlah PIBG buat keputusan secara muafakat dengan ahlinya untuk menentukan sesuatu yuran tambahan, saya sudah sebut banyak kali supaya tumpukan kepada yang utama, jika ibu bapa tak mampu sepatutnya dikecualikan," katanya selepas Majlis Perasmian Smart Remaja di Sekolah Kebangsaan (SK) Berangan 2 di sini, semalam.

Sebelum ini, akhbar melaporkan PIBG diminta berunding dengan ibu bapa mengenai yuran yang mahu dikenakan kepada pelajar bagi mengelak timbul kekeliruan berikutan pemansuhan yuran sekolah seperti diumumkan dalam Bajet 2012.

Berikutan itu, Kementerian Pelajaran mengeluarkan pekeliling kepada semua sekolah supaya setiap keputusan yang mahu dijalankan PIBG mesti mendapat persetujuan ibu bapa dan guru besar atau pengetua bagi mengelak berlaku sebarang masalah.

Mengulas mengenai peruntukan tambahan RM1 bilion melalui Tabung Khas Pembinaan, Penambahbaikan dan Penyelenggaraan Sekolah dalam Bajet 2012, Dr Mohd Puad berkata, pihaknya menjangkakan masalah membabitkan bangunan 2,209 sekolah di seluruh negara yang rosak teruk dapat diselesaikan tahun depan.

"Apabila dapat peruntukan tambahan menerusi tabung yang diumum Perdana Menteri, kita yakin boleh selesaikan tahun depan. Kebanyakan sekolah yang mengalami masalah berkenaan ialah di Sabah dan Sarawak, oleh itu, kita berharap dapat selesaikan secepat mungkin," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PelajarmiskinwajardikecualiyuranPIBG/Article

Timbalan Ketua Polis Negara tak terjaga warga Mantin DERITA

Posted: 15 Oct 2011 11:43 PM PDTBukankah Timbalan Ketua Polis Negara berasal dari Mantin, Negeri Sembilan? Sepatutnya kes pelajar asing yang mengganggu ketenteraman penduduk awam terutama di kampung Timbalan Ketua Polis Negara ini tidak sepatutnya berlaku.

Pelajar Afrika Kolej Legenda Mengganggu Warga Mantin
16 Okt 2011

Lebih 5000 Pelajar Afrika Biadab Kolej Legenda Mengganggu dan Meresahkan Warga Mantin, Negeri Sembilan

Saya menulis aduan ini dengan penuh rasa geram dan marah, kerana sehingga hari ini tiada apa-apa tindakan diambil, baik daripada pengurusan Kolej Legenda, Polis mahupun pihak imigresen Negeri Sembilan.

Saya tinggal di sebuah kondo di Mantin. Daerah ini pada awalnya aman dan damai sehinggakan 3-4 tahun lepas ketika Kolej Legenda mula membawa masuk pelajar Afrika terutamanya daripada Nigeria. Pada awalnya hanya beberapa orang, kemudian berpuluh pelajar, hingga ke ratusan dan saat ini dari maklumat pengurusan kolej saya mengetahui bahawa telah lebih 5000 orang pelajar daripada Afrika terutamanya Nigeria menuntut pengajian di Kolej Legenda.

Para pelajar ini benar-benar tidak beradab, mereka memandu dengan sangat laju walaupun berada di kawasan perumahan dengan tidak menghiraukan keselamatan penduduk setempat, mabuk dan minum arak sesuka hati mereka, membawa masuk pelacur dan banyak mengacau anak dara tempatan (banyak yang sudah tertipu dan berpasangan bahkan mengandung kerana terbuai dengan duit dan mulut manis), memasang muzik kuat-kuat pada pukul 2-3 pagi, menyumpah seranah dengan kata-kata kesat,kencing merata-rata dan membuang sampah merata-rata yang menyebabkan bau busuk.

Di Kondo kami sendiri beratus pelajar Afrika yang tinggal di kondo ini telah membawa banyak masalah, berkali- kali aduan sudah kami hantar baik ke Balai Polis Mantin dan pihak pengurusan Kolej Legenda tapi mereka buat tidak endah.

Ada beberapa kali rondaan polis dibuat tapi kesemuanya hanya 'hangat-hangat tahi ayam' sahaja.

Kami berusaha dan dapat memahami keterbatasan kemampuan polis dan pengurusan Sri Palma Villa (kondo tempat kami tinggal), tapi kami betul-betul tidak memahami sikap tidak peduli pengurusan Kolej Legenda yang tidak berhati perut dan membiarkan pelajarnya berkeliaran, mabuk dan berbuat sesuka hati di kawasan ini.

Tidak ada pengawalan jam malam seperti institut pengajian tinggi awam tempatan ataupun pengawasan daripada Kolej. Saya percaya masyarakat disini mahu menerima dan bertimbang rasa dengan imigran negro ini kerana kami adalah warganegara yang taat peraturan dan beradab, tapi mereka betul-betul tidak bertimbang rasa dan menghormati peraturan dan adab di Negara kita.

Kami menjemput Aduan Rakyat untuk melihat sendiri bagaimana penderitaan warga disini. Berita terakhir yang kami dengar Kolej Legenda telah membawa masuk lebih 200 bekas banduan yang juga bekas pengganas yang tahu menggunakan senjata serta tahu untuk membuat senjata api daripada Nigeria (yang kesemuanya memiliki masalah sosial) ke Negara ini dan maknanya ke ke daerah kami.

Kesemua kami bertanya-tanya bagaimana pihak imigresen Negeri Sembilan dapat begitu mudah memberikan visa bagi mereka (MUNGKIN KERANA PEMILIK KOLEJ LEGENDA MERUPAKAN DATO' DARIPADA NEGERI SEMBILAN). Kami harap semua pihak bersungguh-sungguh mendengar aduan kami ini sebelum konflik sosial yang sebenarnya terjadi.

Beberapa waktu yang lalu telah berlaku kerusuhan yang meragut nyawa beberapa pelajar Afrika ini dan penduduk tempatan disini. Pihak pengurusan kolej seperti tidak belajar dan dengan santai terus mengambil keuntungan dari pelajar-pelajar ini tanpa sedikit pun ambil peduli dengan keluhan, dan rungutan kami.

Saya rasa 'bom waktu' ini tidak lama lagi akan meletup.

Masyarakat dan Mat Rempit disini pun sudah makin tidak sabar dengan perangai dan tindak tanduk negro-negro besar mulut ini.

Warga Mantin yang prihatin…

http://www.aduanrakyat.com.my/pelajar-afrika-kolej-legenda-mengganggu-warga-mantin

Kerajaan BN dah kalut nak beri rakyat RM500

Posted: 15 Oct 2011 11:42 PM PDTBelum apa-apa kerajaan Umno/BN dah kalut macamana nak beri rakyat yang isi rumah pendapatan bawah RM3,000 sebulan akan dapat RM500 sekali sahaja, bukan tiap-tiap bulan. Definisi isi rumah pun tak jelas. Yang pasti pasangan yang berkahwin sepatutnya dikira satu isi rumah. Adakah sesiapa yang berkahwin sehingga 31 Disember 2012 layak dapat RM500 tersebut?

Mereka yang dapat bantuan Jabatan Kebajikan, bantuan Baitulmal pun akan layak dapat RM500 tersebut. Pasangan Orang Asli yang kahwin belasan tahun pun sepatutnya layak dapat RM500 tersebut. Pegawai askar yang dapat pencen RM2,999 sebulan pun sepatutnya layak dapat RM500.

Jangan pula nak bagi RM500 ni jadi macam tahun 2009 projek Kupon Beras SUBUR untuk keluarga miskin yang akhirnya ditangguhkan entah sampai bila kerana senarai nama yang layak menerima tidak lengkap, ada yang dah mati pun dapat, seperti laporan berikut http://amkns.blogspot.com/2009/10/orang-mati-pun-layak-dapat-kupon-beras.html

Dibawah pentadbiran kerajaan BN ni bil elektrik TNB naik mendadak sehingga 300 peratus , naik sampai RM300 sebulan bukan main senang. Nak bagi RM500 setahun pun bukan main susah. Macam kisah sebelum ini Bil elektrik naik 40 kali ganda, TNB Perompak Rakyat di http://amkns.blogspot.com/2011/09/bil-elektrik-naik-40-kali-ganda-tnb.html

Sabtu Oktober 15, 2011
KABINET BINCANG MINGGU DEPAN CARA BAYARAN KHAS RM500

KUALA LUMPUR: ARAHAN LEBIH JELAS bagaimana bantuan RM500 akan diberikan kepada setiap isi rumah yang berpendapatan bawah RM3,000 akan dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet minggu depan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Beliau berkata terdapat BANYAK PERTANYAAN DARI ORANG RAMAI MENGENAI PERKARA ITU DAN IA PERLU DISELESAIKAN SEGERA SEBELUM MENJADI KONTROVERSI.

Bantuan khas itu diumumkan dalam Belanjawan 2012 baru-baru ini.

"Ramai orang telah bertanya cara untuk memohonnya. Apa definisinya dan cara untuk mengira pendapatan mereka," katanya yang juga Presiden Gerakan kepada pemberita selepas merasmikan persidangan Majlis Ahli Seumur Hidup parti itu di sini Sabtu.

Koh berkata beberapa agensi berkaitan seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja akan dijemput untuk menyertai mesyuarat Kabinet itu.

"Kita perlu menyemak semula data terutama untuk pekerja, apa gajinya, jadi jelas kita perlu berdasarkan beberapa prinsip.

"Kita memberi bayaran one-off ini untuk meringankan beban dari kenaikan kos, tetapi ia mesti untuk mereka yang memerlukannya," katanya. - BERNAMA

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/10/15/mstar_berita/20111015165610&sec=mstar_berita

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang