Pengikut

Nuffnang

Khamis, 13 Oktober 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Link antara Kuala Krau dan Palong

Posted: 13 Oct 2011 07:35 PM PDT

Sebentar tadi Sdr Rebin Birham menalipon saya kerana rakan-rakan dari Palong mahu membuat ziarah kepada saya. Segan juga saya bila rakan-rakan mahu menziarahi saya. Nak kata sihat, sentiasa demam dan batuk, nak kata tak sihat, kerja-kerja parti tetap diteruskan.

Maka rakan-rakan dari Palong bersetuju nak ziarahi saya pada 16hb Oktober. Elok juga begitu. Pada 16hb tu akan berlangsung Meyuarat Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau. Saya nak ajak mereka hadir bersama-sama didalam Mesyuarat itu.

Mesyuarat itu adalah untuk persediaan terakhir mengenai Pilihanraya. Dari tarikh mesyuarat itu PKR Kuala Krau akan membuat jadual E-minus, bertolak dari 16hb Oktober, kita akan buat jadual secara E-minus kearah Pilihanraya Umum.

Di Kuala krau sudah bertambah lebih dari 1000 orang pengundi baru. Satu pertambahan yang sangat besar juga. Siapakah pengundi baru itu? Rasanya jawapannya adalah sama dengan pengundi baru di lain-lain kawasan di Semenanjung.

Kalau diatas pengundi yang sedia ada, harapan PKR untuk menang adalah sangat cerah; tetapi dengan penambahan undi baru yang sumbernya tak menentu, maka kedudukannya agak berbeza.

Lawan tetap lawan. PKR Kuala Krau akan meneruskan kerja hinggalah ke hari mengundi. Kita akan siapkan PACABA secukupnya, kita akan siapkan sukarelawan secukupnya, kita akan siapkan kemudahan logistik seandainya. Dan kita akan lancarkan gerakan pilihanraya kita apabila wistle sudah ditiupkan dengan persediaan yang sudah kita lakukan.

Menghadapi pilihanraya ini bukanlah perkara yang mudah. Semua jawatankuasa kena buat kerja. Semua jawatankuasa pilihanraya kena buat kerja. Semua jawatankuasa ranting kena buat kerja. Semua ahli kena buat kerja. Tidak boleh tunggu sehingga Parlimen dibubarkan. Kerja kena dilakukan dari sekarang.

Saya menjemput JK PKR Palong duduk bersama kami didalam mesyuarat di Kuala Krau. Ada perkara yang Kuala Krau boleh berkongsi dengan Palong dan ada perkara yang Palong boleh berkongsi dengan Kuala Krau.

Palong adalah kawasan yang sangat positif untuk PKR. Saya dapat mengikuti perkembangan di Palong sejak 2 tahun yang lepas semasa PKR Palong masih kecil dan baru memulakan langkah. Kini Palong sudah bergerak hebat. Hampir dikesemua rancangan Felda di Palong sudah pun ditubuhkan ranting, jawatankuasa pilihanrayanya sudah bergerak. Palong hari ini bukan lagi Palong di tahun 2008. Apakah yang mereka lakukan? Tentu boleh diterima pakai oleh PKR Kuala Krau.

Saya memberikan perhatian khas kepada Palong kerana calon yang akan bertanding disana adalah Sdr Rebin Birham, bukan calang-calang calon, beliau lulusan Ijazah dibidang politik, Ijazah kelas pertama. Anak muda yang begitu aktif dan mempunyai pandangan perjuangan yang lohor. Beliau adalah anak peneroka Felda dan perjuangannya kembali ke Palong adalah menyahut aspirasi perjuangan dan inspirasi kedua-dua ibu-bapanya sebagai peneroka Felda.Dan Rebin adalah Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat.

Dengan perkembangan yang begitu pesat di Palong, saya menaruh harapan yang tinggi bahawa Rebin Birham boleh membawa kemenangan kepada PKR di DUN palong.

Saya alu-alukan kehadiran rakan-rakan dari DUN Palong, semoga Palong-Jenderak dijadikan twin centre untuk perjuangan PKR.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Belanjawan 2012 Sahkan GST Akan Dilaksanakan Jika BN Menang PRU 13

Posted: 13 Oct 2011 11:45 AM PDT

Angka-angka unjuran ekonomi yang terkini semakin menunjukkan bahawa ramalan pertumbuhan ekonomi yang digunakan Perdana Menteri di dalam Belanjawan 2012 adalah tidak realistik. Terbaru adalah unjuran yang dibuat Malaysian Institute of Economics Research (MIER) yang menurunkan unjuran pertumbuhan ekonomi bagi tahun 2011 kepada 4.6%.
 
Berdasarkan realiti ekonomi global, sasaran pertumbuhan 5% – 6% yang digunapakai adalah sukar untuk dicapai. Ini akan memberi kesan kepada jumlah pendapatan negara bagi tahun 2012 akibat kutipan cukai dan hasil lain yang berkurangan berikutan pertumbuhan ekonomi 2012 yang lebih perlahan.
 
Barisan Nasional perlu meminjam sekurang-kurangnya RM46 bilion untuk membiayai defisit Belanjawan 2012; itu pun jika ekonomi tumbuh pada kadar 5% – 6% bagi tahun 2012. Pada masa yang sama, keupayaan kerajaan mengeluarkan terbitan bon dan instrumen hutang baru dalam tahun 2012 adalah terbatas akibat had keberhutangan negara (debt ceiling) yang dihadkan kepada 55% daripada KDNK di bawah Akta Pinjaman (Tempatan) 1959 dan Akta Pendanaan Kerajaan 1983. Hutang negara sudah pun mencecah 53% dari KDNK berdasarkan angka rasmi Bank Negara Malaysia setakat Jun 2011, maka sebarang hutang baru sudah tentu bertentangan dengan undang-undang negara.
 
Saya berpendapat Perdana Menteri dan pentadbiran Barisan Nasional cukup arif dengan segala angka ekonomi dan had keberhutangan kerajaan di bawah kedua-dua akta tersebut. Saya juga yakin Perdana Menteri telah dinasihatkan bahawa ramalan pertumbuhan 5% – 6% yang digunapakai di dalam Belanjawan 2012 adalah tidak realistik.
 
Ini membawa kepada satu rumusan semata-mata.
 
Belanjawan 2012 yang berjumlah RM232 bilion pada ketika pendapatan negara tidak mampu menampungnya dan keupayaan berhutang kerajaan dihadkan mengesahkan niat Perdana Menteri untuk serta-merta melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sekiranya Barisan Nasional kekal berkuasa selepas PRU13.
 
Ini adalah satu pertaruhan yang diambil oleh Perdana Menteri, dengan niat mengabui mata rakyat dan menawarkan gula-gula bermula dengan bayaran dalam Januari 2012 kelak tetapi akan dicukai kembali melalui GST selepas PRU13 kelak.
 
Oleh yang demikian, Biro Politik KEADILAN telah memutuskan semalam untuk bersama-sama dengan Pakatan Rakyat membawa isu GST kepada rakyat sebagai isu utama PRU13 bertujuan memastikan rakyat memahami bahawa "undi kepada BN bermakna undi melaksanakan GST".
 
 
 
MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI
13 OKTOBER 2011

Pelantikan Sdr Ahmad Thamrin Mohd Jaini Sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Sabah

Posted: 13 Oct 2011 11:40 AM PDT

KENYATAAN MEDIA
13 OKTOBER 2011

Sukacita ingin dimaklumkan bahawa sdr Ahmad Thamrin bin Mohd Jaini telah dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Sabah berkuatkuasa 12 Oktober 2011.

Perlantikan sdr Ahmad Thamrin, yang merupakan suatu keputusan penting bagi KEADILAN Sabah telah dibuat selepas proses rundingan dengan pimpinan-pimpinan KEADILAN SABAH diadakan dimana secara keseluruhannya, pimpinan KEADILAN Sabah bersetuju bahawa  beliau merupakan calon yang terbaik untuk menerajui Parti KEADILAN Rakyat Sabah dalam terus mengembang dan menggembeling sokongan rakyat Sabah terhadap KEADILAN, serta dalam persediaan menghadapi Pilihanraya Umum Ke-13 nanti.

Saya ingin merakamkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua Ketua-ketua Cabang KEADILAN Negeri Sabah serta kalangan anggota-anggota Parti KEADILAN Rakyat Sabah di atas sokongan dan kerjasama yang telah diberikan kepada Majlis Presiden Sabah yang saya pengerusikan dan saya yakin bahawa kerjasama dan sokongan yang lebih baik akan dapat diberikan kepada sdr Ahmad Thamrin.

Sehubungan dengan itu, saya ingin mengumumkan bahawa Majlis Presiden Sabah yang telah ditubuhkan untuk memimpin dan mentadbir KEADILAN Sabah sejak 27 Januari 2011 lalu, dengan ini dibubarkan.

Seterusnya, saya telah juga meminta sdr Ahmad Thamrin untuk segera memulakan rundingan di kalangan pimpinan KEADILAN Sabah bagi menyusun saf pimpinan negeri, yang saya yakin di bawah pimpinan sdr Ahmad Thamrin nanti akan terus berjaya mendapat sokongan dan kepercayaan dari rakyat Sabah dalam memperjuangkan hak dan keadilan yang sewajarnya menjadi milik rakyat Sabah sendiri, tetapi dikorbankan oleh keborosan dan ketamakan UMNO dan Barisan Nasional selama ini.

Sekian terima kasih.

DATO' SERI DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
PRESIDEN
PARTI KEADILAN RAKYAT

Kemana Hilangnya Laporan Audit Negara

Posted: 13 Oct 2011 12:51 AM PDT

Keadilan Daily

Ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat hari ini mempersoal ketiadaan Laporan Audit Negara semasa perbentangan Belanjawan 2012 baru-baru ini.

Menurut Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul, beliau ada menghubungi  pegawai di Jabatan Audit Negara semalam, yang terkejut apabila dimaklumkan ahli parlimen belum dibekal laporan itu.

"Pegawai jabatan itu terkejut dan menyatakan Ketua Pengarah sendiri berpuas hati kerana laporan berkenaan kerana ia siap lebih awal (berbanding tahun) lalu dan lengkap.

"Ini yang kita hairan. Di manakah sangkutnya laporan itu? Adakah di Parlimen atau berada di tangan menteri tertentu?," katanya yang menyifatkan laporan berkenaan penting kerana ia melibatkan wang rakyat, pada sidang media di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Minggu lalu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersoalkan ketiadaan laporan Ketua Audit Negara dalam Belanjawan 2012 yang dikemukakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, 7 Oktober lalu.

Anwar  berkata, belanjawan tersebut juga dibentang tanpa meneliti laporan setengah tahun perbelanjaan dan prestasi kewangan negara sepertimana kebiasaan.

Mengulas isu sama, Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff pada sidang media itu mendesak Speaker Dewan Rakyat bersikap tegas dan menggunakan kuasa supaya laporan itu sampai ke tangan ahli parlimen seberapa segera.

Beliau juga menyifatkan perbahasan pembentangan Belanjawan kali ini yang dianggap sebagai ibu segala perbahasan , tercemar berikutan ketiadaan laporan berkenaan lantaran tiada angka dan fakta terkini untuk dibahas.

"Adakah kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) masih dihantui angka RM28 bilion rasuah yang didedah dalam Laporan Audit Negara tahun lalu," sindir beliau.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar pula bercadang untuk membuat usul berkaitan  laporan berkenaan pada Isnin ini  yang akan disepakati dibawa salah seorang ahli parlimen dari Pakatan Rakyat.

Beliau juga hairan kerana sesetengah negeri termasuk Kelantan  sudah menerima laporan audit negeri masing-masing sedangkan di peringkat Parlimen sebagai institusi tertinggi negara, ia belum diedar walaupun sesi perbahasan masuk hari keempat.

More Than Meets The Eye: Mahathir And Cronies Back In The News

Posted: 12 Oct 2011 08:09 PM PDT

Malaysia Chronicle

Is it any surprise that a close crony to Mahathir Mohamad is making the news? It was merely a matter of time before news leaked out that all is not well for these businessmen, who became rich beyond imagination during the time when the authoritarian Mahathir was prime minister of Malaysia.

Ananda Krishnan, who has long been regarded in Malaysia as one of former premier Mahathir Mohamad’s closest cronies, has found himself in trouble in India. To many who have been watching the local economic scene where big business is often intertwined with politics, this is a deep irony.

Ananda and Maxis senior executive Ralph Marshal are now part of a probe by India’s Central Bureau of Investigation into claims that Dayandhi Maran, the country’s Minister of Telecommunications between February 2004 and May 2007, had been involved in criminal conspiracy, fraud and corruption in granting telecommunications licenses to operations that may include Maxis.

So we are left to wonder, if there is corruption to be weeded, why must it be a foreign agency that does the weeding? Why is the Malaysian authority last on the scene – if they get to the scene at all, that is. Remeber the 2010 fiasco in London where the Malaysian Anti-Corruption Commission was ‘forbidden’ at the 11th hour to take down a statement from private investigator P Balasubramaniam with regards to the Altantuya murder and Scorpenes kickback case.

What a sharp contrast when the French financial police opened wide their doors for Bala, while the MACC slammed theirs tightly shut! And Bala’s information must have checked out quite well because the French authorities have given the green light for an investigative judge to hear the case, which should begin soon.

Arm-twisted

But the question remains, why is Malaysia so ‘reliant’ on utilizing foreign ‘help’ to conduct their menial tasks so much so that even investigating corruption cases must be sub-contracted to a foreign agency? Is the MACC afraid to investigate anything that has ties to Mahathir or the Umno elite?

Ultimately, most business ties in Malaysia leads back to Mahathir, mainly because he was in charge for such a long time from 1981 to 2003. And this may be the stumbling block for the MACC and any other agency investigating instances of corruption in large Malaysian firms. It is an old-boys network that is extremely hard to crack.

Malaysians can expect MACC to pretend not to hear or see what’s going on with the India's Central Bureau of Investigation. It will surely turn a blind eye to investigating Ananda Krishnan as it has with other cronies of Mahathir Mohamad, including the likes of Tajudin Ramli or Tun Daim Zainuddin and even Tony Fernandes.

Perhaps the ill-repute of the Umno elite and their hold over the MACC  is better known worldwide than they care to acknowledge. It is telling that Mumbai-based newspaper The Indian Express has reported that the Enforcement Directorate, which combats money laundering and foreign currency leakages, has stepped up investigations into Aircel, which is the Indian mobile phone operator that Ananda bought and for which he is being probed.

ED officials will send a letter rogatory, which is a formal request from a court to a foreign court, to Malaysia seeking legal assistance to question Ananda and Marshall. But surprise! surprise! The Malaysian judiciary is just as ‘independent’ as the MACC!

Shifting sands

It seems that AirAsia’s Tony too has discovered that the sweetest fountain of prosperity still belongs to Mahathir rather than to his successor Abdullah Badawi, or to Najib, the sitting PM. Having won public backing from Mahathir, the AirAsia boss has now distanced himself from Badawi and the latter's circle, which includes son-in-law Khairy Jamaluddin, who had previously held great influence over the government.

This shows that Mahathir is still numero uno in both the corridors of power in Putrajaya as well as in corporate Malaysia, where some of the richest and most powerful business players owe their success to his direct intervention when he was still prime minister.

Sadly for Malaysia, Mahathir is not a democrat at heart, and this may be an understatement. Some of his actions in the past indicate an outright autocratic streak.

Over the years he resented institutional checks on his Executive powers and plotted to have them removed. He was ruthless with those who opposed him. As early as 1983, he unilaterally cut away many of the privileges belonging to the Royalty. He also made the Internal Security Act more severe on the pretext of preventing racial tensions, with more curbs on the media, used federal funds to force the politically ‘disobedient’ states to toe the line, interfered with the judiciary, and in 1988 sacked the Lord President for “gross misconduct”. In case that was not enough, Mahathir also sacked five more Supreme Court Judges for good measure.

Yet Mahathir was the most popular and most powerful leader in Malaysia during his time. It was as if the country was under a fog, with few daring enough to challenge and expose him. Mahathir became a power unto himself, brooking no intereference, not even from international bodies. Going against conventional wisdom and disregarding any public apprehension over the 1997 Asian financial crisis, Mahathir introduced currency controls and weathered the storm refusing advice from the IMF.

His affirmative action in Bumiputra policies did not evoke the bitterness that was experienced in other countries such as Indonesia. Perhaps he was lucky or maybe as president of UMNO, Mahathir wielded enough authority over the Malays to keep them in check. It looks like he is still an influential factor despite the passing years and Malaysia has seen two other prime ministers succeeding him.

Umno elite kiss and tell

Very notably, in recent months Mahathir has become more vocal about his dissatisfaction with Najib Razak, who is seen by many as a bungling prime minister and destined to lead the BN and Umno to defeat in the coming 13th general election.

Obviously, Najib will not take this lightly and surely more news concerning the wrongdoings of Mahathir and his cronies will see the light of day. Yes, this is another favourite ploy amongst the Umno warlords. They kiss and tell among themselves.

Such moves by the Najib camp in using bad press to gag a rival seems to have worked against Abdullah Badawi. Badawi was easily silenced after the news of efforts to bribe him in connection with a banknote contract surfaced. It followed soon after Badawi’s meeting with Ambiga Sreenevasan, the head of the outlawed Bersih rally for free and fair elections. But Mahathir is not Abdullah and will not be easily cowed with bad press.

So Malaysians can expect more headlines concerning Mahathir's cronies to hit the news as he takes on Najib. And while all this is going on, Malaysia will remain in limbo as the world steps closer to an economic recession that even Mahathir admits will take a very long time to recover from. So for Ananda, there is some Dutch comfort, he won’t be alone in the global limelight for long.

Pakar Ekonomi: Belanjawan Kerajaan Persekutuan Banyak Kelemahan

Posted: 12 Oct 2011 08:01 PM PDT

Tv Selangor

Terdapat berbagai kelemahan belanjawan kerajaan persekutuan terutama membabitkan pembayaran sekali (one-off payments) seperti RM3,000 kepada sesetengah pegawai, kata Ketua Ekonomi Bank Islam Berhad Azrul Azwar Ahmad Tajuddin.

Jelasnya, bayaran sekali bukan langkah penyelesaian yang bersifat kekal didalam menangani masalah ekonomi.

"Ia tidak diinstitusikan sebagai "safety-net mechanism" atau mekanisme jaringan keselamatan yang rakyat boleh bergantung harap," katanya dalam rancangan "Terus Terang" di TV Selangor hari ini.

Di dalam belanjawannya kerajaan persekutuan antaranya memperuntukan bayaran khas RM3,000 kepada kakitangan Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) yang telah tamat kontrak.

Azrul berkata dari segi keseimbangan belanjawan, pembayaran sekali yang terlalu banyak akan meningkatkan perbelanjaan mengurus kerajaan sekaligus melambatkan lagi proses mengurangkan defisit fiskal negara.

"Pemberian one-off kepada rakyat perlu mempunyai alasan dan rasional yang kukuh serta pada kadar atau jumlah yang munasabah," katanya.

Sebagai contohnya, Azrul mempertikaikan jusifikasi memberi RM100 kepada semua 5.3 juta pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun 1 hingga ke Tingkatan 5, kerana ia boleh berlaku ketirisan.

Antara ketirisan yang dilihat Azrul ialah, anak-anak bukan warga Malaysia juga akan mendapat bantuan ini dan yang mungkin dapat untung adalah syarikat-syarikat telekomunikasi.

Menurut Azrul peruntukan sebanyak RM530 juta itu sebaik-baiknya disalur ke tabungan biasiswa atau pinjaman pendidikan.

Rancangan "Terus Terang" akan disiarkan di TV Selangor pada Jumaat 12 tengahari dengan ulangan pada hari Ahad jam 6 petang.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


13-10-2011 Questions Time: SC is investigating the unprecedented trend of the movements of AirAsia & MAS share

Posted: 13 Oct 2011 07:21 AM PDT

PERTANYAAN : LISAN            TARIKH : 13.10.2011 Y.B. TUAN WEE CHOO KEONG [ WANGSA MAJU ] minta MENTERI KEWANGAN menyatakan sama ada Suruhanjaya Sekuriti (SC) sedar bahawa sebelum penggantungan saham AirAsia Bhd (AA) dan MAS daripada urusniaga pada 09.08.2011, saham AA telah meningkat naik dari tarikh 20.07.2011 dengan "unprecedented trend" dan [...]

Dr Wafi’s advice to all employees of MAS

Posted: 12 Oct 2011 10:54 AM PDT

Dr Wafi Nazrin Tan Sri Abdul Hamid, the Head of Legal and Risk Department of MAS and an expert in competition law, has given a very good advice to the members staff of MAS on the MAS – AirAsia’s “Collaborative Frameworks”. Please read his e-mail and the reply from one of the MAS unions below. [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


eKasih, RM500 duit rakyat dan Kristianisasi

Posted: 13 Oct 2011 01:42 AM PDTMaklumlah kerajaan BN nak bagi RM500 Januari 2012 nanti kena daftar di eKasih. Kita pun cepat-cepatlah cari dalam internet eKasih ni. Mula-mula tu terperanjat beruk, apa pula eKasih ini ada mesej seruan Kristian, ada cerita mengenai Bapa, Tuhan dan Jesus. Tersilap masuk laman web rupanya. Cari balik, baru jumpa laman web eKasih Jabatan Perdana Menteri Malaysia.

Hairan juga tengok logo eKasih JPM ada iras-iras bau bacang dengan logo eKasih laman web Kristian. Waduh, waduh, siapa tiru siapa ni?

Yang eKasih Kristian bermula 8 Ogos 2006, yang eKasih JPM bermula pada November 2007.

Macam Poco-Poco pula.

eKasih lahir dari kerinduaan sebuah visi yang Tuhan berikan mengenai impartasi kasih Bapa melalui media internet. Maka pada tanggal 8 Agustus 2006 eKasih lahir dalam bentuk media website. Melalui media internet yang dikenal tanpa adanya batasan ruang dan waktu, maka eKasih memberitakan tentang kasih Bapa. Melalui tulisan, berita, artikel bahkan kesaksian tentang kasih Tuhan, eKasih menjadi berkat bagi banyak orang baik di indonesia bahkan sampai luar negeri.
Tuhan Yesus Memberkati
http://ekasih.com/

eKasih, satu pangkalan data bersepadu mengenai golongan miskin, dilancarkan pada November 2007 dan diselenggarakan oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Jabatan Perdana Menteri.
http://klikkhas.bharian.com.my/klikkhas/bajet/Artikel2010/LaporanEkonomi/20091023163935/Article/

Bandingkan India di Paroi (PAS), Melayu di Palong (UMNO)

Posted: 13 Oct 2011 12:57 AM PDTBandingkan dua berita di bawah ini. Yang pertama luahan penduduk Pahang yang guna jalan Felda Palong 8 di Negeri Sembilan dan yang kedua berita gembira penduduk di Ladang Kombok di DUN Paroi , juga di N.Sembilan. DUN Palong , wakil rakyatnya Dato Aziz bin Shamsudin (UMNO), DUN Paroi wakil rakyatnya Hj Mohamad Taufek (PAS).

Jadi kepada DUN yang dari dulu diwakili UMNO, cubalah buat perubahan atau ujian, tengok apa akan jadi. Pengundi di DUN Paroi dah buat perubahan, sekarang ni sampai dalam ladang pun ada lampu jalan.

Dalam pada tu Pengerusi Felda seluruh Malaysia ialah Isa Samad, juga wakil rakyat UMNO dari Negeri Sembilan.

***********
Harung jalan tanah merah
Sinar Harian 13 Okt 2011

PALONG - Serik! Itulah antara luahan penduduk Kampung Pasal, Pahang apabila terpaksa melalui jalan tanah merah dan berlubang sepanjang jalan kebun Felda Palong Lapan, dekat sini setiap hari.

Kedudukannya hanya di sempadan Negeri Sembilan, namun penduduk kampung terbabit mendakwa kerap menggunakan jalan kebun berkenaan berikutan ketiadaan kemudahan jalan raya untuk ke pekan berhampiran.

Sinar Harian difahamkan, hampir dua tahun penduduk kampung itu menunggu jawapan daripada pihak berwajib di negeri ini berkaitan permohonan baik pulih jalan dari kampung terbabit sehingga Kilang Getah Felda Palong Lapan.

Ahli jawatankuasa kampung, Mat Jais Mat Sahat berkata, pihak pengurusan Felda Palong Lapan sudah bersetuju dan membenarkan jalan berkenaan dibaiki dan diturap.

Menurutnya, namun mereka belum mendapat jawapan daripada pihak berwajib. Hanya jalan dalam kampung itu sahaja yang berturap.

"Kampung kami ini macam tengah pulau tetapi dikelilingi kebun dan estet. Kalau kami menggunakan jalan kebun sawit di Pahang hampir 5 kilometer untuk sampai ke jalan utama iaitu Jalan Keratong.

"Hanya jalan kebun Felda Palong Lapan sahaja yang paling dekat untuk keluar, kira-kira 1.9 kilometer," katanya.

Mat Jais berkata, penduduk lebih selesa untuk keluar masuk menggunakan jalan itu kerana mudah untuk ke pekan.

"Jalan itu terlalu teruk dan berlubang. Lubangnya bukannya kecil, tetapi besar. Kalau tayar kereta termasuk dalam itu memang masalah.

"Anak-anak semua sekolah dekat Negeri Sembilan, sebab itu yang paling dekat. Risau juga bila ada kecemasan nanti," katanya.

Sementara itu, anaknya, Norazizan Mat Jais, 32, berkata, pekan Bahau dan Gemas adalah pekan yang paling dekat untuk keluar membeli barang keperluan.

"Oleh itu, diharap akan ada perubahan di kampung ini sebab pihak Negeri Pahang hanya dapat menurap jalan di sekitar kampung sahaja.

"Manakala jalan keluar melalui Felda Palong Lapan mesti mendapat kelulusan daripada pihak berkaitan di Negeri Sembilan," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9630078.asp

BN tunaikan janji bina pelbagai kemudahan
Sinar Harian 12 Okt 2011

SUNGAI GADUT - Kerajaan Negeri yang diterajui Barisan Nasional (BN) berjaya menunaikan janji kepada pengundi di sekitar kawasan ini pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 lalu.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, hampir semua permintaan orang ramai berhubung penyediaan kemudahan awam dan infrastruktur telah dilaksanakan.

"Sebagai contoh, jika dulu kawasan Ladang Kombok di sini gelap pada waktu malam, kini sudah terang benderang setelah lampu jalan dipasang.

"Banyak kemudahan awam dan infrastruktur lain turut dinaik taraf untuk keselesaan orang ramai di sini," katanya pada majlis bersama rakyat di padang Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Ladang Kombok, di sini, baru-baru ini.

Pada majlis sama, Mohamad menyampaikan sumbangan RM10,000 kepada Persatuan Kebajikan India Kombok dan bantuan lain kepada seramai 54 warga emas serta 12 ibu tunggal.

Sehubungan itu menurutnya, pengundi seharusnya melahirkan penghargaan mereka dengan mengundi BN pada PRU ke-13 nanti.

Kata Mohamad, sokongan padu rakyat akan membantu BN untuk menawan semula kerusi Dun Paroi dan Dun Senawang yang pada masa ini disandang wakil rakyat pembangkang.

Dalam pada itu, beliau berkata, Kerajaan Negeri tidak pernah meminggirkan kaum India terutamanya dalam aspek pendidikan, ekonomi dan sosial.

"Banyak peruntukan telah disalurkan untuk memajukan kaum India. Sehubungan itu, kaum India sewajarnya meneruskan sokongan terhadap BN agar kebajikan mereka terus dibela," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9627682.asp

Daftar di eKasih, kerajaan beri kita RM500

Posted: 13 Oct 2011 12:29 AM PDTCepat, daftar di e-Kasih untuk dapatkan RM500 pada Januari 2012 nanti. Syaratnya cukup mudah, pendapatan isi rumah bawah RM3000. Pasangan dato nenek dikira satu isi rumah, pasangan ibu ayah dikira satu isi rumah, pasangan abang kakak ipar dikira satu isi rumah, pasangan kakak abang ipar dikira satu isi rumah. Cepat daftar sekarang sebab bayaran secara berperingkat-peringkat.

Tak tahulah berperingkat tu sampai Disember 2012 ke, Disember 2013 ke atau selagi stok masih ada.

Sila daftar on-line di laman web e-Kasih di https://www.ekasih.gov.my/Pendaftaran/Pages/BorangPendaftaranRingkas.aspx

Inilah masanya kita nak bantu saudara mara, sepupu sepapat kita di kampung yang susah yang tiada kemudahan internet dan jarang diziarahi oleh Ketua Kampung, Pengerusi JKKK, Wakil Rakyat dan Ahli Parlimen.

*************
RM500 diagih awal tahun depan

KUALA LUMPUR 12 Okt. 2011 - Pemberian bantuan kepada rakyat sebanyak RM500 melibatkan isi rumah yang memiliki pendapatan bulanan di bawah RM3,000 akan bermula pada Januari ini.

Timbalan Menteri Kewanan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata, PENGAGIHAN BANTUAN WANG TUNAI ITU AKAN DIBUAT SECARA BERPERINGKAT-PERINGKAT, pada bila-bila masa mulai awal tahun depan.

Beliau berkata, agensi kerajaan seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan ditugaskan sebagai pelaksana berdasarkan kepada maklumat penerima melalui fail-fail cukai pendapatan.

''Agensi lain yang turut terlibat dalam pengagihan bantuan itu ialah Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Negara serta POS Malaysia,'' katanya selepas merasmikan Seminar Percukaian Kebangsaan 2011 di sini hari ini.

Bantuan yang diberikan hanya sekali sahaja (one off) diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa membentangkan Belanjawan 2012 baru-baru ini.

Menurut Awang Adek, selain maklumat fail cukai pendapatan, LHDN dijangka menggunakan data e-Kasih Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi mendapatkan maklumat rakyat yang benar-benar layak menerima bantuan terbabit.

Beliau berkata, antara mekanisme pembayaran adalah berdasarkan perkiraan jumlah pendapatan isi rumah dengan mencampurkan pendapatan suami, isteri dan anak-anak yang tinggal bersama.

Namun, persoalan bagi anak yang tinggal berasingan, masih dibincangkan.

''Kerajaan akan mengkaji isu-isu berbangkit sebelum ia dilaksanakan nanti,'' katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif LHDN, Datuk Dr. Mohd. Shukor Mahfar berkata, rakyat yang masih belum mendaftar dengan e-Kasih, boleh mendapatkan borang pendaftaran melalui laman web LHDN.

Di samping itu, borang tersebut akan dicetak dan diedarkan di cawangan LHDN serta kawasan lain yang bakal dikenal pasti di seluruh negeri.

"Mereka (masyarakat) akan dimaklumkan mengenai pengagihan borang dari semasa ke semasa,'' katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1013&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_11.htm

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang