Pengikut

Nuffnang

Rabu, 7 September 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Kempen untuk mansuhkan Hutang Peneroka Felda masuk ke hari ke 30

Posted: 07 Sep 2011 04:19 PM PDT

Pada hari ini genaplah satu bulan kempen yang dijalankan oleh Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat menuntut supaya semua hutang peneroka Felda dihapuskan.

Tuntutan bagi penghapusan Hutang Peneroka Felda ini bukanlah dibuat atas alasan politik atau emosi tetapi berlandaskan bahawa sehingga setakat ini Felda gagal mengeluarkan Penyata Kira-Kira Pendapatan dan Tanggungan Peneroka-Peneroka.

Didalam Penyata yang dikeluarkan oleh Felda hanya diletakkan item tanggungan sahaja tetapi tidak diletakkan item pendapatan.

Bahkan Felda gagal menyatakan bahawa wang tanam semula yang dicarumkan oleh Peneroka sebanyak RM17,000.00 yang dikutip dari Peneroka selama 15 tahun itu dimasukkan kedalam Kunci Kira-Kira.

Apabila seseorang Peneroka Felda itu menyerahkan ladang masing-masing untuk ditanam semula oleh Felda maka Felda/Felda Technoplant telah mengeluarkan perbelanjaan untuk menebang pokok-pokok asal, menyediakan anak-anak sawit/getah untuk ditanam, menyediakan pagar jika diperlukan, menyediakan baja dan racun, mengupah untuk tanaman semula dan menjaga/mengurus ladang yang ditanam semula itu; disamping itu mengeluarkan elaun sara hidup mengikut peringkat-peringkatnya bermula dengan elaun yang agak kecil dan sehinggalah RM1500.00 setiap bulan apabila ladang sudah mulai mengeluarkan hasil.

Perlu diingat bahawa daripada keseluruhan perbelanjaan yang dikeluarkan oleh Felda/Felda Technoplant itu termasuk juga wang caruman peneroka yang disimpan oleh Felda sebanyak RM17,000.00.

Penyata Hutang yang dikeluarkan oleh Felda menimbulkan syak wasangka daripada Peneroka-Peneroka kerana dalam tempoh 8 tahun selepas ditanam semula, peneroka-peneroka dikenakan hutang sehingga RM95,000.00. Bererti daripada ladang seluas 10 ekar milik peneroka-peneroka tersebut tidak mendatangkan walaupun 1 sen pendapatan kepada peneroka-peneroka itu.

Peneroka-peneroka akur bahawa dalam tempoh tahun 1 hingga ke tahun 3 selepas tanam semula, tidak ada pendapatan yang diperolehi dari ladang-ladang itu (namun caruman peneroka sebanyak RM17,000.00 itu perlu diambil kira). Peneroka akur bahawa dalam tempoh itu segala perbelanjaan termasuk elaun pinjaman sara hidup ditanggung oleh Felda.

Tetapi apabila masuk tahun ke-4, ladang-ladang mereka sudah mengeluarkan hasil, dan paling minima pada tahun ke-4 itu, ladang-ladang mereka sudah boleh mendatangkan pendapatan tidak kurang dari RM2000.00 sebulan, dan ladang-ladang yang sudah matang setelah masuk tahun ke-5 dan seterusnya boleh mendatangkan hasil tidak kurang dari RM5000.00.

Maka jika hutang peneroka Felda didalam tempoh 8 tahun itu sudah meningkat kepada RM95,000.00, mari pula kita lihat berapakah pendapatan Peneroka Felda setelah 4 tahun ditanam semula, kenapa hutang mereka tidak ditolak dari pendapatan?

Tahun keempat, dianggarkan pendapatan peneroka hanya sekadar RM2000.00 sebulan, maka didalam tempoh satu tahun adalah RM24,000.00.

Tahun kelima, dianggarkan pendapatan peneroka hanya sekadar RM3000.00 sebulan, maka didalam tempoh satu tahun adalah RM36,000.00.

Tahun keenam, dianggarkan pendapatan peneroka hanya sekadar RM4000.00 sebulan, maka didalam tempoh satu tahun adalah RM48,000.00.

Tahun ketujuh, dianggarkan pendapatan peneroka hanya sekadar RM6,000.00 sebulan, maka didalam tempoh satu tahun adalah RM72,000.00.

Tahun kelapan, dianggarkan pendapatan peneroka hanya sekadar RM7,000.00 sebulan, maka didalam temph satu tahun adalah RM84,000.00.

(Peneroka-Peneroka yang tanam sendiri berpendapatan jauh lebih tinggi daripada yang dianggarkan itu).

Apabila dihetungkan semua pendapatan peneroka mulai tahun ke-4 hingga tahun ke-8 setelah tanam semula adalah RM264,000.00.

Kenapa pendapatan sebanyak RM264,000.00 ini tidak diletakkan didalam Kunci Kira-Kira (dan jangan lupa wang caruman peneroka sebanyak RM17,000.00) menjadikan jumlah kesemuanya adalah RM231,000.00.

Maka apabila ditolak pendapatan peneroka (termasuk wang caruman sebanyak RM17,000.00) sejumlah RM231,000.00 dengan hutang yang tertanggung oleh Peneroka, Felda masih terhutang dengan peneroka sebanyak RM136,000.00.

Diatas landasan dan fakta inilah Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat menuntut supaya Hutang yang dikenakan oleh Felda kepada Peneroka dihapuskan.

Samada Peneroka akan memfailkan saman bagi menuntut hutang Felda kepada Peneroka adalah satu kajian yang lain yang akan diperincikan setelah mendapat laporan daripada pihak-pihak pakar dibidang survey dan perakaunan.

Minggu yang paling sibuk bermula 10hb September

Posted: 07 Sep 2011 04:02 PM PDT

Sepanjang minggu ini Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat telah mengaturkan program yang padat di Negeri Pahang bermula pada 10hb September 2011. Kawasan Parlimen Rompin akan dikunjungi dengan 6 dialog dan 6 ceramah dan diikuti oleh Pekan (11hb September 2011), Maran dan Jerantut (12hb September), Temerloh dan Kuala Krau (13hb September), Bentong dan Bera (14hb September), Cameron Highlands, Lipis dan Raub (15hb September) dan Paya Besar (16hb September).

Seramai 40 orang tenaga Penceramah akan turun padang terdiri daripada pimpinan Biro Masyarakat Felda dari Negeri Johor dan Negeri Sembilan dan selebihnya pimpinan Cabang di Negeri Pahang.

Dengan program ini sebanyak 72 ceramah dan dialog akan diadakan di rancangan-rancangan Felda dan perkampongan Orang Asal di Negeri Pahang, dan semasa lawatan ini, beberapa buah Ranting baru telah dikenalpasti untuk dirasmikan.

Semua tenaga penceramah akan berkumpul di Felda Keratong 6 untuk makan tengah hari sebelum berlepas ke destinasi masing-masing.

Program ini disambung lagi dengan Ceramah oleh YB Azmin Ali di kawasan Felda Palong pada 17hb September 2011 dan di Felda Tersang 2, Raub pada 18hb September 2011.

Rumah terbuka PKR Cabang Kuala Krau akan diadakan pada 18hb September 2011 di Pejabat PKR Kuala Krau pada jam 5.00 petang - 7.00 malam dengan tetamu khas terdiri daripada Dato Fauzi Abdul Rahman, Chegu'Bard, YB Chan Ming Kai, dan Rebin Birham; manakala YB Sivarasa, Peguam Latheefa Koya, dan Peguam T. Kumar akan bertandang ke Felda Jengka 6 untuk menerima tambahan peneroka-peneroka sekitar Jengka bagi memfailkan saman kerana manipulasi peratusan perahan KPG.

Sehingga hari ini peneroka-peneroka yang mendaftar untuk menyaman Felda diatas kes tersebut dari kawasan Jengka (diluar DUN Jengka) telah meningkat kepada 1004 orang, jumlah yang teramai setakat ini berbanding dengan tuntutan-tuntutan yang difailkan oleh peneroka-peneroka Felda Maokil, Felda Serting 1 dan 2, dan Felda Kemahang 3.

Majlis Terima Kasih kepada Laily

Posted: 07 Sep 2011 03:48 AM PDT

Laily bertudung merah menghabiskan hari terakhirnya di firma guaman Suhaimi Tan Zamani & Rozilan
Laily diapit oleh kawan-kawan se firma
Sedikit makan bersama sebelum Laily meninggalkan Pejabat

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Antara Profesor Kangkung Dan Kongkang

Posted: 07 Sep 2011 07:52 PM PDT

Malaysiakini

Prof Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim diselar lagi, kali ini oleh Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu sendiri apabila sejarahwan terkenal itu membangkitkan soal asal usul tokoh kontroversi kemerdekaan Mat Indera.

pengukir nama johor mat sabu pas pc 060911Mohamad berkata, dalam membincangkan soal sejarah kemerdekaan, tidak perlu membangkitkan asal usul seseorang seperti kerana perkara itu "tidak elok".

"Asal usul ini tak payah sebutlah. Yang bercakap itu (Khoo) pun asal mana? Tak eloklah.

“Bila duduk sini kita anggap semua rakyat Malaysialah," kata Mohamad.

Semalam, PAS Johor juga mempersoalkan kenyataan Khoo, antaranya yang didakwa menolak kajian ahli akademik lain berkenaan peristiwa Bukit Kepong dan Mat Indera tanpa menghasilkan kajian sendiri, dengan menganggap lelaki itu pengganas.

upm student suhakam memo 211107 khoo kay kimKhoo (kanan) sebelum ini dilaporkan mendakwa Mat Indera bukan pejuang kemerdekaan, menyokong gerakan komunis yang cuba mewujudkan orde baru dunia berdasarkan fahaman itu dan bukan anak tempatan.

Sebaliknya, menurut Khoo, Mat Indera berasal dari Indonesia dan bukan rakyat jajahan takluk kesultanan Melayu. Adik Mat Indera – Baharum Shah – bagaimanapun semalam tampil dalam sidang media Pemuda PAS Johor menafikan dakwaan itu.

Membahaskan isu yang sedang hangat itu, Khoo berpendapat bahawa sejarah diputar belit oleh ahli politik dari “kedua-dua belah gabungan politik” dan mereka sebenarnya tidak memahami sejarah.

Sementara itu, aktivis gerakan mahasiswa sekitar 1970-an Hishamudin Rais berkata, pendirian Khoo yang "tidak sana dan tidak sini" dilihatnya sejak tahun 1974 apabila menuntut jurusan sejarah di fakulti tempat Khoo mengajar di Universiti Malaya (UM).

after permatang pauh 916 an oppotunity to change forum 100908 hishamuddin raisKatanya, ketika beliau menganjurkan forum membincangkan gerakan rakyat Vietnam melawan Amerika Syarikat, dua lagi pemforum dikenakan tindakan keras – termasuk seorang profesor Amerika Syarikat dihantar pulang – Khoo tidak dikenakan sebarang tindakan.

"Sejak dulu lagi dia tidak sana, tidak sini. Tarik balik gelaran profesornya. Kalau di luar Malaysia sudah sudah lama dipecat.

"Tetapi di Malaysia profesor kangkung dan ‘kongkang’ terus memperbodohkan rakyat," katanya sambil menyifatkan kesalahan sebegitu sebagai "jenayah" dalam akademik.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Perth in August, Italy in July, Kazakh in June: Time For Umno to Rein in Najib

Posted: 06 Sep 2011 07:57 PM PDT

Malaysia Chronicle

There is nothing wrong if one wants to escape the rigors of everyday work and take a short vacation to unwind and relax. A period of rest and recreation is needed and in fact a healthy way of living. So what is fuss about when the Malaysian Prime Minister decided to go Down-Under for some down-time with his family and friends?

Firstly, it was on the 31st of August, a key day in the Malaysian calendar for this was the day Malaya obtained independence from the British colonialists. Iin other words, it was Independence Day. Secondly, there was a huge questionmark over who was funding the trip and was it for public or private reasons?

No doubt this year, instead of holding nationwide celebrations including the annual parade on August 31, the Malaysian government had finally decided to have it on September 16, to commemorate the joining of Sabah and Sarawak to form the federation of Malaysia in 1963, it is still against protocol to quietly sneak out without informing the people where you are going, not when you are the PM.

Half-truths and cover-ups

There is now huge derision over the whole affair which has even attracted the attention of the foreign diplomatic community. The way the PM's aides have sidled and dished out half-truths rather than provide open and honest answers when asked about his whereabouts is rather alarming. Is not the PM of a country a public figure? Instead, a situation developed where one aide said he was away on vacation but declined to state where and why. Then another one staffer – probably overzealous – said he was in Australia for physio-therapy or was it knee-operation, as some blogs reported it to be?

But Najib walked fine when he finally showed himself to the people on Monday. So what was the real reason behind the PM’s decision to hop onto the Malaysian government’s private jet and make his way to Australia?

The latest reason offered was that he had gone to spend Hari Raya, which was on August 30, with Malaysian students there. But was the whole 'speaking to students' session as reported by the national Bernama news agency a sufficient reason to justify such costly use of public funds?

Not that our children are not important, but there is justifiable grounds to suspect the PM was taking advantage of public funds to spend a mere two hours or so at a public function, while spending the rest of the week enjoying a spanking good holiday. To many Malaysians, Najib appears to have perfected the art of making use of official trips for personal pleasure.

UMNO must take disciplinary action

But then, this is not surprising as previous Malaysian premiers have shared the same love for venturing out of the country on publicly-funded escapades. It is high time that UMNO, the country’s largest political party, take note of this because so far all the PMs have been their party presidents. If UMNO doesn’t clean up its own stables, how can it expect Malaysians to vote in its candidates when the next election arrives. If its Supreme Council sits back and does nothing, then expect the public to continuously have the impression that UMNO is the most corrupt party in the country, if not the region!

Consider this. In 2006, Najib’s predecessor Abdullah Badawi enjoyed a publicly-funded trip to the Caribbean. Back then it was stated that the four-day trip was a "working visit", but little appears to have come out from that excursion despite his having addressed the St Vincent Parliament. A reporter travelling with the entourage reported that the Jamaica portion of the trip dealt with possible Malaysian investment in energy exploration and construction projects, while the PM stopped in St Vincent 'mostly for a vacation and to unwind from the pressures of work.

This shocking news was revealed in a newly-leaked US diplomatic note written by the missionary here and sent to Washington. So another holiday disguised as a working trip and to think Malaysians used to call their 5th PM and UMNO president their Mr Clean!

A new era with many opposition MPs on the lookout

Now with so many opposition lawmakers on the pounce for any financial shenanigans, it will no longer be easy for BN leaders to sneak away goodies as easily as they did in the past.  And this is a positive development for Malaysia.

Citizens can expect that any trip the current PM makes overseas will be put through the clothes wringer. Reasons such as generating possible investment inflow will no longer be acceptable without proper detailing. After all, how many of these overseas trips have really generated any good for the nation?

Same thing goes for huge commercial or public-sector contracts and other mega projects, especially without open tenders. Costs will be scrutinised mercilessly.

Times have changed and really, UMNO needs to wise up and learn to handle the realities of a Malaysia in the 2010s. If they don’t, then this is why they have been frequently accused of being trapped in their own time-warp, playing childish yet potentially lethal racial and religious games. All these can only harm not help the nation, which will be further ostracised by civil society and the world at large.

Aussie in August, Europe in July, Kazakhstan in June

Another much-watched and glaring case was the hugely expensive trip to the Vatican in July. Najib’s European tour began in England, with the Queen snubbing him for his mis-treatment of the Bersih ralliers for free and fair elections. Then he went on to the Vaticam to establish bilateral ties with the Holy See. But the moment he stepped foot back in Malaysia, he shot down any hopes for greater Islamic-Christianity goodwill by insulting the Christians.

Till now, the question remains, did he and wife Rosmah Mansor arrange the Vatican trip so that once they were done there,, they could continue with a personal Italian vacation on the Mediterranean? And this holiday lasted several days until Najib allegedly got wind that his Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin was planning a high-level meeting with UMNO warlords to discuss how to rein in his misconduct and mitigate the huge damge inflicted on the country’s image.

It was then that Najib cut short his Italian break, claiming he was homesick and even thanking Rosmah for being understanding enough to fly back immediately. Yes, it was a tremendous show but it didn’t end there. On the same day, a French lawyer William Bourdon due to expose the role of top Malaysian officials including Najib’s in the Scorpenes purchase scandal was mysteriously deported from Kuala Lumpur before he could give a dinner-talk and press conference to bare all.

UMNO must be responsible for its leaders or risk losing voter support

What good has the latest publicly-funded visit to Perth done for Malaysia now? Really, it is time for UMNO to be responsbile for all the shenanigans their party president has put the country through. He may be the current chief but what kind of a party is UMNO? Is it a dictatorship? Can Najib do what he wants, even if it means dragging UMNO’s and Malaysia’s name through mud? Is it not time for the UMNO Supreme Council to evaluate if Najib has not already done this with his lavish spending, poor leadership and scandals galore?

Is it not time for UMNO to mete out action, perhaps issue a disciplinary letter or ask him to show cause and explain his misconduct? If UMNO feels that this is merely negative politicking by the Pakatan Rakyat opposition, then do an internal investigation and call for whistleblowers to come forward.

If UMNO is a responsible political party, then it should do all these. Otherwise, don’t expect Malaysians or Malays to vote in your candidates when even those at the presidential level are not able to clear the basic requirements of honesty and transparency, what more lead the country.

It is also laughable that Malaysian sudents in Perth were so disgusted that they have put on Facebook their remarks were twisted to depict the current UMNO president as an “awesome” and ‘inspirational’ leader, just so he could escape more flak at home. Really, if UMNO cannot rein in their president, what a shame it is for the party and country.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Cabinet must say “NO” to Tony

Posted: 06 Sep 2011 10:00 PM PDT

Tan Sri Tony Fernandes wanted LCCT for AirAsia. The Tun Abdullah’s Administration built for him costing the nation more than RM200 million. AirAsia was also allowed to owe huge airport tax debts for years under the same Administration. He wanted Rural Air Services (RAS) the same Administration gave him with a reward of about RM65 [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Komunis tak kalah, kerajaan beri RM8000 kepada pengganas

Posted: 06 Sep 2011 09:07 PM PDTTarikh 2 Disember 1989 harus diingat oleh semua rakyat Malaysia. Ini ialah tarikh dimana komunis membuat perjanjian dengan kerajaan Malaysia. Komunis tidak menyerah kalah atau dikalahkan, mereka hanya melupuskan senjata mereka dan menghentikan aktiviti militan. Komunis diberi pilihan untuk menetap di Malaysia dengan diberi wang sebanyak RM 8,000.00 seorang serta wang saraan hidup sebanyak RM 300.00.

Adakah manafaat, tawaran serta ganjaran lain diberikan kepada komunis selepas 2 Disember 1989?

Apakah tawaran yang diberikan kepada pasukan keselamatan yang terkorban, kudung tangan dan kaki selepas 2 Disember 1989?

********************
PELAKSANAAN PERJANJIAN HAADYAI

Selepas perjanjian tersebut dimeterai :

Kira-kira 1,188 anggota pasukan keselamatan bersenjata PKM yang berada di hutan sempadan Malaysia - Thailand akan keluar dari hutan dan memulakan hidup baru.

Kerajaan Malaysia berjanji untuk membayar subsidi kehidupan sebanyak RM 8,000 sekembali ke Malaysia dan wang saranan hidup sebanyak RM300 untuk membantu mereka menyesuaikan diri dengan kehidupan di tanahair.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Rundingan_Damai_Haadyai_1989

When the Communist bloc in Europe collapsed in the late 1980s, the MCP had accepted the fact that they did not have any chance to form a communist government in Malaya.

After a series of negotiations between the Malaysian Government and the MCP, with the Thai Government as the mediator, the MCP finally agreed to sign a Peace Accord in Haadyai, Thailand on the 2 December 1989.

The peace accord did not require the MCP to surrender; it only required that the MCP cease their militant activities.

With the signing of the Haadyai Peace Accord, the MCP agreed to disband their armed units and destroy all of their weapons.

They also 'pledged their loyalty' to His Majesty the Yang di Pertuan Agong of Malaysia. This date marked the end of the MCP insurgency in Malaysia.

At the end of the peace accord, it was estimated that there were about 1,188 MCP members still on the active list. Some of them chose to return to their states in Malaysia and the rest selected to stay in a "Peace Village" at the Thai border. The Malaysian Government had paid them all some compensation money. First RM 3,000 was paid on their immediate return, and another RM 5,000 was paid three years after their return.

http://en.wikipedia.org/wiki/Communist_Insurgency_War

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Setetah 400 tahun, PKM serah kemerdekaan Malaya

Posted: 06 Sep 2011 10:38 AM PDT

Pada tahun 1611, Parti Komunis Malaya dengan bala tenteranya telah berjaya menawan Malaya dan sejak tarikh itu PKM menjadi Penjajah yang sangat zalim. Segala hasil mahsul Malaya dipunggah ke luar Negeri, rakyat Malaya diletakkan didalam perkurungan, dan pemimpin-pemimpin Malaya yang terdiri daripada pembesar-pembesar Inggeris diletakkan di rumah pasung dan ribuan mereka ditahan tanpa bicara di kem-kem tahanan yang berselerak di seluruh Negara.

Jika mahu diukirkan pengorbanan rakyat Malaya iaitu terdiri daripada rakyat English, Welsh dan Scottish, sebesar perpustakaan Universiti Malaya itu pun tidak cukup besar untuk memuatkannya.

Queen Elizabeth yang ditabalkan sebagai Raja Tanah Melayu pada tahun 1953 terpaksa berjuang bermati-matian mempertahankan Malaya.

Parti Komunis telah merampas segala kekayaan Negara ini; mereka membuka lombong bijih timah, membuka estet getah, tetapi hasil mahsulnya tidak digunakan untuk pembangunan tanahair, semuanya diangkut keluar.

Parti Komunis pula dibantu oleh pengkhianat-pengkhianat bangsa terdiri daripada Dato Bahaman, Mat Kilau, Tok Janggut, Tok Gajah untuk mengekalkan Malaya terus dijajah oleh PKM.

Alangkah deritanya seluruh rakyat Malaya khususnya dari kaum Welsh, English dan Scottish, dan penyokong-penyokong perjuangan rakyat yang terdiri daripada orang-orang Gurkha dan Fiji, serta pendokong-pendokong perjuangan rakyat yang terdiri daripada kaum Australia dan New Zeland; tetapi mereka berjuang habis-habisan untuk mencapaikan Malaya Merdeka.

Dengan kehebatan perjuangan itu menyebabkan Parti Komunis tidak mempunyai keupayaan lagi, maka dirundingkan kemerdekaan Malaya dengan Queen Elizabeth mewakili rakyat Malaya dan Parti Komunis diwakili oleh Musa Ahmad dan Chin Peng untuk memberikan kemerdekaan tanah air.

Maka pada 31 Ogos 1957, dengan penuh upacara gilang gemilang, Bendera Parti Komunis Malaya diturunkan di Padang Selangor dan dinaikkan Union Jack menandakan berakhirnya penjajahan PKM keatas Malaya.

MERDEKA, Malaya Merdeka, itulah sejarah gemilang kemerdekaan tanah air.

Sumber sejarah: UMNO Librarian.

Generasi Baru Felda di Kota boleh membawa perubahan kepada pemikiran Peneroka di Rancangan

Posted: 06 Sep 2011 04:42 AM PDT

Haji Suhaimi Said mempengerusikan mesyuarat
Sdr Rebin Birham, dua dari kanan, menerangkan sesuatu untuk pertimbangan mesyuarat

Bertempat di sebuah Restoran di Bukit Raja, Kelang kami mengadakan mesyuarat diantara Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal, Parti Keadilan Rakyat, Sdr Rebin Birham, Setiausaha, Sdr Zabidie Abas, Pengerusi Hal-Ehwal Generasi Kedua Felda bagi Biro ini, Sdr Shamsudin, mewakili anak peneroka Felda di Perantauan, bagi membincangkan untuk mengadakan Majlis Silaturrahim untuk generasi baru Felda bertempat di Shah Alam.

Turut hadir adalah Ustaz Shamsul dan Sdr Nagib.

Setelah berbincang, kami bersetuju untuk mengadakan Majlis Silaturrahim untuk anak-anak Peneroka Felda di Perantauan khususnya mereka yang bermastautin di Negeri Selangor dan Lembah Kelang dan juga mereka yang berkerja di Selangor dan Lembah Kelang.

Tarikh yang dipersetujukan adalah pada 1hb Oktober 2011 bermula jam 4.00 petang, dan tempat yang dipersetujukan adalah beberapa alternatif Dewan-Dewan yang ada di Shah Alam, Selangopr termasuk Dewan di Seksyen 18.

Majlis itu akan dirasmikan oleh salah seorang daripada Anggota MPP PKR Pusat, dan setelah perasmiannya, akan dibukakan untuk dialog diantara Biro ini dengan generasi baru Felda.

Ide untuk mengadakan Majlis ini tercetus apabila anak-anak Peneroka Felda pulang berhari raya dan mereka merasakan bahawa ibu bapa mereka lebih mahu mendengar hujah dari anak-anak mereka yang pulang dari Perantauan. Ibu bapa (peneroka-peneroka Felda) merasakan bahawa anak-anak mereka yang bertugas di Lembah Kelang khususnya terdedah kepada pelbagai maklumat, dan maklumat-maklumat itu penting untuk mereka membuat pegangan.

Anak-anak peneroka ini telah menghubungi Biro Masyarakat Felda supaya Biro ini dapat mengadakan Majlis Silaturrahim dikalangan anak-anak Peneroka Felda yang bermastautin dan yang berkhidmat di Negeri Selangor dan Lembah Kelang.

Mereka yakin bahawa ibu bapa mereka di Rancangan Felda di seluruh Negara boleh mendengar penerangan daripada anak-anak mereka sendiri daripada hujah-hujah yang didatangkan oleh penceramah-penceramah dari Pakatan Rakyat.

Kepada peneroka-peneroka dan generasi kedua/ketiga yang mempunyai anak-anak dan saudara-mara tercdiri daripada generasi baru Felda yang berada di Selangor dan Lembah Kelang boleh menghubungi Biro ini untuk memberi maklumat mengenari anak=anak mereka yang tinggal di Selangort dan Lembah Kelang, dan generasi baru Felda yang berada di Selangor dan Lembah Kelang boleh menghubungi Sdr Rebin Birham di talian 0193572986 untuk menyertai Majlis Silaturrahim tersebut.


Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang