Pengikut

Nuffnang

Rabu, 24 Ogos 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


KUASA NUKLEAR - Malapetaka yang menanti kita - Oleh Letcimi Devi, Sumber Rujukan: Wikipedia

Posted: 24 Aug 2011 07:37 PM PDT

Nuklear adalah satu bentuk tenaga yang boleh menjana kuasa elektrik dan juga boleh dibuat senjata. Tenaga dihasilkan oleh bahan-bahan api seperti kayu, arang, diesel, ethanol, uranium dan sebagainya tapi kandungan tenaga adalah berbeza-beza. Contohnya 1 kg kayu mempunyai tenaga yang boleh menyalakan mentol 100w selama 1.2 hari, arang pula selama 3.8 hari manakala uranium asli pula selama 182 tahun! 2 perkara asas mengenai nuklear ialah:

(a) Fission - apabila atom besar seperti uranium atau plutonium (bahan galian) pecah menjadi atom-atom kecil, letupan ini menghasilkan tenaga.

(b) Fusion - cantuman dua atom kecil seperti Hydrogen dan Helium (gas) untuk menghasilatom yang lebih besaerdan lebih bertenaga. Reaksi fusion ini berlaku di matahari dan masih menjadi bahan kajian di bumi kerana sumber tenaganya yang tak terhingga dan tiada masalah pencemaran.

Benarakah kuasa nuklear akan membawa malapetaka kepada manusia dan persekitaran? Perdebatan tentang kuasa nuklear yang dipetik dari buku (2010) Why vs Why; Nuklear Power, menyeneraikan 7 sebab kenapa rakyat harus kata "Ya" pada kuasa Nuklear.

* kerana tenaga yang boleh diperbaharui tidak akan menyelesaikan krisis tenaga dan cuaca
* kerana bahan bakar nuklear sebenarnya mempunyai kandungan tenaga yang tidak terhad.
* kerana teknologi baru boleh mdenyelesaikan masalah "sisa nuklear".
* kerana kuasa nuklear adalah pilihan tenaga yang paling selamat.
* kerana kuasa nuklear termaju akan mempertahankan keselamatan global.
* kerana kos sebenar kuasa nuklear adalah lebih rendah berbanding dengan tenaga berbanding
dengan tenaga dari fosil atau tenaga yang diperbaharui.
* kerana kuasa nuklear boleh mengetuai revolusi "tenaga bersih".

dan 7 sebab kenapa rakyat harus kata "tidak" pada kuasa nuklear:

* kerana ia bukanlah resapon yang cukup pantas untuk isu perubahan cuaca.
* kerana ia terlalu mahal.
* kerana keperluan untuk tenaga asas terlalu diperbesar-besarkan.
* kerana masalah pelupusan "sisa nuklear" masih belum diselesaikan.
* kerana ia akan meningkatkan risiko perang nuklear.
* kerana ada kerisauan tentang keselamatan.
* kerana ada alternatif yang lebih baik.

Benjamin K. Sovacool melaporkan bahawa terdapat 99 kemalangan di tapak kuasa nuklear dari tahun 1952 hingga 2009 yang telah membawa kepada kematian manusia dan kehancuran harta benda melebihi US$20.5 billion. Dua per tiga daripada 99 kemalangan telah berlaku di Amerika Syarikat (US). Data dari Wikipedia juga mendedahkan bahawa lebih kurang 41 kemalangan nuklear awam telah berlaku antara tahun 1950-2011 dan lebihkurang 64 kemalangan nuklear tentera telah berlaku antara tahun 1940-an hingga 2000 manakala lebih kurang 18 kemalangan radiasi paling teruk berlaku diantara tahun 1951 - 2011.

Tidak siapa boleh melupakan kemalanagan paling teruk dalam sejarah iaitu malapetaka Chernobyl 1986 di Ukraine. Kemalangan tersebut membunuh 56 orang dan dianggarkan 4000 orang mati akibat kanser termasuk memusnahkan harta benda bernilai US$7 billion. Lebihkurang 350,000 penduduk ditempatkan semula jauh dari kawasan tersebut. Jangkaan terbaru mengatakan bahawa lebihkurang 400,000 hingga 500,000 penduduk telah terdedah kepada kandungan radiasi yang tinggi, yang boleh menyebabkan kanser darah dan kecacatan DNA dalam 10-40 tahun akan datang.

Krisis nuklear di Fukushima, Jepun adalah kemalangan terbaru akibat gempa bumi dari Tsunami. Walaupun langkah-langkah sedang diambil untuk mengawal pencemaran dari pembocoran tapak nuklear tersebut meresap kedalam air bawah tanah dari udara, rakyat Jepun dan dunia sudah pun gerun dengan impak pencemaran ini di masa akan datang. Tidak ada sebarang jaminan keselamatan - Jepun yang sememangnya mempunyai teknologi paling termaju di dunia sekalipun tidak dapat mengelakkan malapetaka nuklear ini, apalah negara-negara membangun seperti Malaysia.

Data yang dikumpulkan dari rujukan Wikipedia juga merujukkan 72 negara mempunyai reaktor nuklear (termasuk di Maaysia untuk tujuan kajian), daripada mana 8 negara telah menutup reaktor nuklear di negara mereka, antaranya Venezuela, Cuba, Denmark dan Lithuania. Kini negara Jerman menuju jalan yang sama.

Politik Tenaga Dan Alternatif

Namun apakah kritikan paling utama mengenai tenaga nuklear. Nuklear mempunyai kuasa untuk memusnahkan dunia dan pemprosesan membuat senjata nuklear dan tenaga nuklear dijalankan melalui proses yang sama. Ia adalah senjata yang paling dahsyat. Jika berlaku perang nuklear, maka alamatnya dunia akan musnah.

Isu kedua adalah ia mengambil masa 100,000 tahun untuk sisa nuklear dapat dilupuskan dan setakat ini tidak ada satu pun cara simpanan nuklear yang selamat. Dalam senario ini, bererti jika kita menyokong tenaga nuyklear, kita dan generasi akan datang akan terus terdedah kepada bahaya nuklear dan radioaktif pada masa depan. Maka generasi akan datang terdedah kepada satu bahaya yang kita tidak tahu bagaimana menanganinya. Adakah ini perlu?

Isu ketiga adalah kaum kapitalis hanya berminat untuk untung sahaja dan justeru itu mereka tidak mahu melabur dalam tenaga alternatif murah seperti matahari, angin dan air. Di Malaysia sendiri, negara kita menjadi pengeluar panel solar ketiga terbesar di dunia tetapi di negara kita sendiri, tidak menggunakannya secara meluas.

Elakkan Malapetaka, Cari Alternatif Bebas Nuklear

Guna tenaga yang boleh diperbaharui seperti kuasa angin, kuasa solar, kuasa dari kepanasan dalam bumi (geothermal). Malah tenaga boleh dijana dari pengitaran semula sampah sarap. Tak perlu bakar arang dan minyak lagi. Daripada membuang berjuta-juta ringgit @ dollar dalam teknologi kuasa nuklear dan bahan fosil yang membawa pencemaran alam, krisis cuaca, gempa bumi, tsunami sehingga menjahanamkan rantai makanan dan menelan beribu-ribu nyawa, apa salahnya duit itu disalurkan kepada teknologi kuasa angin, sola dan geothermal.

Kenapa mereka yang kononnya cerdik pandai dan "dipilih" oleh rakyat untuk mentadbir negara (dunia) mahu menggali lubang untuk menguburkan penduduk dan "meletupkannya" sekali?

(Petikan dari akhbar SOSIALIS keluaran oleh Parti Sosialis Malaysia (PSM))

Iftar Ramadhan di Kediaman DSAI

Posted: 24 Aug 2011 03:29 AM PDT

Dato Seri Wan Azizah, Presiden Parti Keadilan Rakyat melancarkan Tabung Pilihanraya Wanita Keadilan semasa menunggu waktu berbuka


YB Yusmadi

Wan Azizah menunggu waktu berbuka
YB Zuraida berucap bagi pihak Wanita Keadilan bagi melancarkan Tabung Pilihanraya Wanita Keadilan.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


DNA Specialist McDonald to Testify

Posted: 24 Aug 2011 06:04 PM PDT

Malaysiakini

After Australian forensic pathologist Dr David Wells testified yesterday, another foreign expert, DNA specialist Dr Brian McDonald, will take the witness stand in the Sodomy II trial involving Oppostion Leader Anwar Ibrahim.

McDonald, who is also from Australia, will first answer questions from defence lawyer Ram Karpal and this is likely to take most of the morning.

It will follow with cross-examination solicitor-general II Mohd Yusof Zainal Abiden, who is lead prosecutor.

Wells was quizzed by Yusof for most parts of yesterday. In his testimony, Wells said that a 30-year-old study stating that sperm retrieved from the rectum can last up to 65 hours should be treated with caution.

At one point, the witness was briefly stumped when asked how a third person could retrieve another person’s sperm and planted in the alleged victim’s rectum. He said he would leave it to a DNA expert to answer that question.

Later, in replying to questions from defence lawyer Sankara Nair, Wells agreed there could be tear in Mohd Saiful Bukhari Azlan’s rectum should the purported act – as described by the complainant – was “laju and rakus” (fast and furious).

Pusrawi Hospital’s Dr Mohamed Osman Abdul Hamid and Hospital Kuala Lumpur doctors have earlier testified that they saw no signs of injury.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Pakatan Beri PM, SPR Peluang Terakhir

Posted: 24 Aug 2011 05:53 PM PDT

Malaysiakini

Pakatan Rakyat hari ini memberi Perdana Menteri dan Suruhanjaya Pilihan Raya peluang terakhir bagi membuktikan komitmen mereka berhubung pembaharuan pilihan raya, sebelum gabungan itu memutuskan sama ada untuk memboikot jawatankuasa khas parlimen berhubung isu itu.

Pada sidang akhbarnya, hari ini, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata keputusan muktamad akan dibuat pada Oktober nanti.

“Kita belum buat sebarang keputusan untuk memboikot tetapi menjelaskan bahawa kerajaan perlu menunjukkan niat baik dengan Suruhanjaya Pilihan Raya mengambil tindakan segera, dan PM menunjukkan beliau serius dengan menjamin pilihan raya hanya akan diadakan selepas SPR telah mengambil langkah sewajarnya.

“Kita ada beberapa minggu lagi sebelum Ramadan berakhir dan diikuti dengan Aidilfitri… satu atau dua minggu untuk berfikir. Menjelang bulan depan, kita akan tentukan," katanya.

Hadir sama dalam sidang akhbar itu ialah timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu yang berkata, bagi membuktikan komitmennya, SPR hendaklah segera membuat empat perubahan yang dituntut oleh BERSIH 2.0, antaranya menggunakan dakwat kekal, melanjutkan tempoh berkempen dan yang terpenting membersihkan daftar pemilih.

Katanya, ini tidak memerlukan pembentukan jawatankuasa khas parlimen yang dijangka dibentuk pada sidang parlimen Oktober ini.

Dalam perkembangan yang lain, Anwar berkata Majlis Pakatan Rakyat juga bersetuju mendesak Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menjelaskan isu pemberian “kewarganegaraan segera” kepada penduduk tetap.

“(Setakat ini) tidak ada langsung jawapan jelas dari menteri dalam negeri itu, bagi mengurangkan kebimbangan (rakyat),”katanya.

Sehubungan itu, Anwar berkata, Pakatan Rakyat mencadangkan supaya suruhanraja diraja ditubuhkan segera bagi menyiasat isu berkenaan.

Najib Must Assure GE-13 Held Only After Reforms Are In

Posted: 24 Aug 2011 05:45 PM PDT

Malaysia Chronicle

The opposition pact has still not decided on whether to join the parliamentary select committee on electoral reform announced by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak on Aug 15.

Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim instead wants the prime minister to give the assurance that the next general election will only be held after the Election Commission has undertaken reforms of the election process.

“Under the existing law, there is no problem for the EC to take immediate action to resolve issues involving the electoral roll and election process,” Anwar said after chairing the opposition pact’s leadership council meeting at the PAS headquarters, here, Wednesday.

Among those present were PAS deputy president Mohamad Sabu and DAP adviser Lim Kit Siang.

Najib had said that the setting up of the PSC was to remove suspicions of manipulation of election results by the government. The PSC is to be headed by a minister and to include nine parliamentarians comprising five from the ruling government, three from the opposition and an independent.

Anwar, who is also Permatang Pauh member of parliament, said the opposition had not made a decision on the matter but denied that it was boycotting the PSC.

“We still have a lot of time, and we (opposition pact) will be meeting again after Aidilfitri,” he said.

Of Churchill, Anwar Ibrahim and Our Finest Hour

Posted: 24 Aug 2011 11:32 AM PDT

Twas the year nineteen hundred and twoscore,
A speech immortalised forevermore:
Lo! The First Lord of the Treasury rose,
With him the fate of the nation repose.
Afore the Despatch Box he stood alone:
Resolve his thought and gravity his tone.

“We shall fight in France”, the Commons they heard,
“Fight on the beaches”, declared the Hansard.
“To the end… whatever the cost may be”,
“Never surrender”, defiant was he.

Now the year two thousand and eleven,
Across the seas on this side of Heaven -
Stands in court a man the hope of millions
In battle with Darkness and his minions.
But with words of the truth alone his arm
Will this sword suffice to keep him from harm?

Perchance conscience trouble the learnéd judge?
Will he repent his ways or will he fudge?
Nay, Evil’s attraction is great indeed,
Lush rewards if you would only do his bid.

Yet firmly spoke our man with words sincere,
With quotes from Mandela and from Shakespeare.
He made his defense and spoke from the dock,
Fought smear with reasons as solid as rock -
But to what end are evidences these
If the court is of marsupial species?

For ’tis given the judge will not recuse
But Evil will dictate just the excuse.
Double the sinister will he concoct,
‘Til impervious to all righteous retort.
Thus should our man fall to Evil’s designs,
Wilt thou then rise until Evil resigns?

Hark thou the rally cry of the masses,
Arise! Dress thou to this banner glorious!
Lo! Brothers and Sisters lend me thy ear,
Reject the Scale of divide and conquer,
But cling to Faith, to Justice, to Fairness.
(Loyalty to Their Royal Highnesses)
Guard thee our ballot, our trusted Sentry,

Now is the eve of our greatest vict’ry!
For our children will confess and honour,
That this today is our finest hour.

Steven Foong (2011-08-23)

Ex-US Ambassador’s Disclosures Show Up Malaysia’s ‘Dirty Politics’

Posted: 24 Aug 2011 02:14 AM PDT

Malaysia Chronicle

Prime Minister Najib Razak and wife Rosmah Mansor have a lot to answer to. Already overflowing in scandal over massive corruption and ordered by the court to testify in Opposition Leader Anwar Ibrahim’s sodomy trial, for which he has accused them of plotting, a former US ambassador has dropped a bombshell.

John Malott, now the president of the Japan-America Society of Washington DC, was in charge of the mission in Kuala Lumpur from 1995 to 1998. He told of how Najib had struck an alliance and understanding with Anwar, who was then deputy prime minister, and how Najib later betrayed Anwar.

Both leaders were from the ruling party UMNO, whose members were then restless and unhappy with the ham-fisted ways of Mahathir Mohamad, the prime minister who ruled Malaysia from 1981 to 2003.

“When I was in KL, Najib's personal think tank was called the Malaysian Strategic Research Centre, or MSRC. MSRC basically was two people, Rohanna Mahmood and Razak Baginda. Rohanna told me that Najib and Anwar had reached a secret agreement. When Mahathir was gone, Anwar would be PM and Najib would be Deputy PM. That was the deal,” John Malott wrote in his article published in Malaysia Chronicle on Tuesday.

“That never happened, of course. When the going got tough, Najib stood by, and let Anwar go to jail.”

Indeed, sensing a shift in the wind, the wily Mahathir gathered together his trusted lieutenants including former Finance minister Daim Zainuddin and slapped on sodomy and graft charges against a stunned Anwar, who was then the darling of the Malay community and UMNO grassroots. This was the modus operandi Mahathir was accused of using to nip in the bud potential attempts by Anwar to challenge him at upcoming party elections.

Nuked until he could never stand up again

Malott revealed even more shocking information in his article entitled Malott drops a bombshell: A secret pact between Najib and Anwar.

Razak Baginda, who years later acted as a negotiator for Najib in the RM7 billion Scorpene submarines purchase, told a US embassy staff that a decision had been made to “nuke” Anwar until he could “never stand up again politically."

Baginda told a senior Embassy officer, "The decision has been made. They are going to "nuke" Anwar politically for all time to come. "Until he can never stand up again politically."

After that, a senior officer in the Special Branch told an Embassy officer, "We are going to keep filing charge after charge after Anwar so he will be in jail for the next hundred years."

“Can there be any doubt about what was going on then – and what is going on now?” said Malott, describing the onslaught by Anwar’s enemies as a “political decision”.

The ex-Ambassador’s startling revelations rang a bell for Chua Jui Meng, who in the late 1990s, was the BN Health minister.

“Yes, I remember Malott, he was a very active ambassador. He visited me in my ministry and never struck me as being pro-Anwar. He gave a lot of time to the other departments in the government as well. There was no reason to be pro-Anwar anway. I think Malott is cheesed off at what’s happening now because this took place when he was around and was privy to a lot of top-level information,” Jui Meng, now a PKR vice president, told Malaysia Chronicle.

“But I am glad that he has spoken up and made public the information he had at his disposal. This will help to inject some justice into our very skewed system and put some perspective in the anti-Anwar propaganda churned out by the mainstream media on a daily basis. That is wholly unfair. What I can share with you is that Najib has always been someone who swings with the wind and win. And that says it all.”

Treachery most vile

However, Najib not only stood by, letting Anwar remain in jail and getting beaten up by a senior cop keen to please Mahathir, 10 years later in 2008, he and wife Rosmah had a ‘chat’ with a young man called Saiful Bukhari Azlan.

Two days after meeting Najib, who was then deputy prime minister and very anxious to sit in the PM’s chair, Saiful lodged a police report, accusing Anwar of sodomising him. It was a reprsal of the script Anwar accused Mahathir of writing in 1998, in which he had been accused of sodomising his wife’s driver. From prime minister-in-waiting, Anwar lost everything. His family was forced to shift out of their government quarters and he was forced to spend the next 6 years in jail.

It was only after Mahathir retired that the country’s federal court dared to overturn the manifestly fabricated sodomy charges against him.

But not only has history repeated itself in 2008, Najib too appears to have succumbed to the same dark forces that had guided Mahathir.

“Ask around Umno circles and you will hear this too. Najib has never been known to be loyal nor decisive. His political history is chequered with betrayals and opportunism beginning with his betrayal of Tengku Razaleigh in 1987,” PKR strategy director Rafizi Ramli told Malaysia Chronicle.

“Najib will say anything to secure the post he wants, so I am not surprised by Malott’s disclsoure. It was an open secret. Everybody knew Mahathir sought Najib’s support after sacking Anwar and Najib let Anwar down even though he was part of Anwar’s Wawasan 2020 team. That is why he nearly lost his Pekan seat in the election after that.”

Indeed, when defending himself against the second-round of sodomy charges, Anwar said as much during open court on Monday.

"This entire process is nothing but a conspiracy by Prime Minister Dato' Seri Najib Razak to send me into political oblivion by attempting once again to put me behind bars. I therefore declare that I have no faith whatsoever that justice will prevail in these proceedings notwithstanding the valiant efforts made by my defence team. As I have said at the outset, this is not a criminal trial. It is a charade staged by the powers that be to put me out of action in order that they remain in power."

Sperma Tidak Mungkin Ditemui Dalam Rektum Selepas 90 Jam – Sankara

Posted: 24 Aug 2011 02:04 AM PDT

Video Ihsan Malaysiakini

KeadilanDaily

Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim, Sankara Nair hari ini menegaskan sekali lagi beliau menolak penemuan DNA sperma dalam rektum pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, hampir 90 jam selepas ia dibawa ke makmal.

Sankara membuat kenyataan itu sewaktu membidas hujah Peguam Cara Negara II, Datuk Yusof Zainal Abiden yang memetik  kertas kajian daripada United Kingdom yang diterbitkan hampir 30 tahun dahulu, iaitu pada tahun 1982.

Yusof memetik kajian  itu dalam soal balasnya terhadap saksi pembelaan, pakar patologi forensik dari Australia, Dr David Wells pagi tadi.

Ketua pendakwaraya itu mendakwa kajian itu mendapati DNA sperma boleh ditemui dalam rektum manusia selepas hampir 65 jam air mani dilepaskan ke dalam rektum.

Sankara yang mengulangi kembali kenyataan Pakar Patologi Forensik Australia, Dr David Wells di dalam mahkamah, berkata eksperimen yang dirujuk Yusof itu dilakukan dalam keadaan terkawal.

Malah, penemuan yang sama tidak lagi berlaku kerana Dr Wells sendiri sepanjang profesionnya tidak berjaya menemui sebarang sperma selepas lebih 48 jam ia dikeluarkan.

"Ada satu eksperimen dalam makmal yang dijalankan dalam keadaan terkawal. Mereka menemui sperma selepas 65 jam sperma berada di dalam rektum.

"Namun, selepas eksperimen itu, tiada lagi sebarang penemuan yang mengesahkan perkara itu.

"Satu kes sahaja, tidak mewakili semua kes.

"Itu pun dalam eksperimen terkawal," kata Sankara.

Menurut Sankara, ia berbeza dengan keterangan Saiful yang mendakwa dirinya diliwat dan pada masa yang sama melakukan pelbagai aktiviti yang boleh menyebabkan kualiti sperma yang didakwa berada di dalam rektumnya merosot.

Malah, DNA sperma dari tubuh Saiful juga hanya dianalisa di makmal lebih daripada 90 jam selepas kejadian liwat didakwa berlaku.

"Di sini kejadian liwat didakwa berlaku. Dan sperma ditemui 90 jam selepas kejadian didakwa berlaku?! Tidak mungkin.

"Tetapi di sini pendakwa raya mendakwa menemui sampel sperma yang bagus (dalam dubur Saiful)," kata Sankara.

Justin Smith Steps Down From FBC Media board

Posted: 24 Aug 2011 01:46 AM PDT

From POLITICO.com

Ben Smith and I report on the main site how The Atlantic has become the latest media company to get tangled in the scandal surrounding FBC Media, a British company on whose board Atlantic Media Co. President Justin Smith sat until the bad press moved him to resign.

The Atlantic is the latest media organization to launch an internal investigation into its connections with a British company that has provided editorial content on foreign subjects while doing public relations work for some of the same governments it was reporting on, a spokeswoman acknowledged to POLITICO.

In addition to the internal review, the magazine also said Justin Smith, president of Atlantic Media Co., has resigned from the board of FBC Media, the firm at the center of a controversy over whether it improperly mixed its journalism and PR businesses. It was Smith who connected FBC Media with The Atlantic.

The disclosure that FBC Media had a contract with the Malaysian government at the same time it was producing positive television segments about Malaysia for CNBC, BBC and other major broadcasters, led CNBC and BBC to pull all FBC Media-produced content and launch their own internal investigations in the past month.

The Atlantic is in a similar position because FBC Chairman Alan Friedman blogged about governments that may have been current or onetime FBC Media clients in his dispatches for The Atlantic from the World Economic Forum in Davos in January. Friedman also approached The Atlantic about hosting an event featuring his client, Malaysian Prime Minister Najib Razak. The event, held in March, was moderated by Atlantic national correspondent James Fallows.

Smith has sat on FBC Media's board since 2007. He told POLITICO on Sunday that he informed Friedman two weeks ago of his desire to step down and was in the process of formalizing the request when POLITICO asked about it.

"The truth is that Alan Friedman has been a friend of mine for nearly twenty years," Smith said. "In light of this friendship and my past association with the company, I am very disturbed to learn of the serious allegations being raised about FBC and Alan's conduct. What I would particularly regret, should these accusations directed at FBC be proven true, is my role in having introduced Alan to The Atlantic's editors and event planners.

"I have directed a full review of The Atlantic's dealings with him, and the responsibility at The Atlantic for any problems it might uncover will be mine. It is my job to safeguard at all costs The Atlantic's reputation for editorial integrity."

Program Dato Seri Anwar Ibrahim,24 Ogos 2011

Posted: 24 Aug 2011 01:41 AM PDT

24 Ogos 2011 (Rabu)

Solat Isya’ / Tarawikh / Tazkirah

Lokasi : Masjid Ar Rahman, Lembah Pantai, Kuala Lumpur

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Perutusan Hari Raya Kpd Khazanah & YB Tan Sri Nor Yacob

Posted: 24 Aug 2011 02:07 AM PDT

Di bawah adalah komen yang telah saya terima dari seorang pembaca blog, Sdr Ahmad Fathi Shah, yang saya hormati dan saya berharap sdr tidak akan membantah sekiranya saya berkongsi komen  sdr sebagai satu artikel di dalam blog saya. “YB, saya dan ramai rakan-rakan lain bersetuju dan menyokong perjuangan YB untuk memastikan bahawa sebarang deal antara [...]

WAU! Tony had to leave MAS’s Exco?

Posted: 23 Aug 2011 09:59 PM PDT

AirAsia’s 2nd quarters net profit was down by 47% to RM104.26 million against RM198.93 million deferred tax charge. MAS posted a net loss of RM526.8 million. MAS called off its media briefing at the eleventh hour yesterday due to “unforseen circumstances” but continued with its analyst briefing. Tan Sri Tony Fernandes told analyst in a [...]

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

0 ulasan
sumber :-

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.


Calls for Overhead bridge in Kg Nosoob Baru Unheeded. Traders in the newly opened Food Bazaar Stalls in Kg Nosoob Baru, Kepayan along Jalan penampang urged the local authorities to give them due recognition as a tourist cum food stall destination.

Posted: 24 Aug 2011 07:28 AM PDT

kgnosoob1

This was conveyed to Dr Roland Chia Ming Shen PKR Supreme Council Member cum PKR Sabah Secretary who was at the bazaar site together with the traders –undergoing a gotong royong –tree planting exercise recently.

This will definitely allow generation of business & economic activities within the vicinity of Kg Nosoob Baru, Kepayan, Penampang. Many of the local youths there are still unemployed.

Dr Roland Chia commended the entrepreneur spirit of the Kg Nosoob Baru villagers in opening stalls in the open space of Kg Nosoob Baru next to the Rukun Tetangga Area.

Another issue that arisen was the need to build a over-head pedestrian bridge from SK Bahang & SMK Bahang to the Penampang Baru Commercial Centre. Many of such calls was unheeded , this bridge is vital in reducing road accident fatalities in the area especially when the traffic is at its peak during school hours. Dr Roland Chia lamented.

Traders and Business Operators in 88 Market Place, Kepayan are crying foul over the absence of public transportation in the area.

Posted: 24 Aug 2011 07:27 AM PDT

88 Market Place is a strategic commercial area along the main Penampang Pintas Highway which is sited in the middle of a hugely densed residential population of Sri Kepayan & Austral Park. Yet there are no public transportation available. This area is as dense as any development along Jalan Penampang.

Sources also mentioned that there will be two colleges to be opened in the 88 Market Place which will make the area even more densely populated

To add salt into injury, business operators have difficulties of getting manpower/staff to work in the area due to the absence of proper public transportation.

Many complainants claimed that they had advertised in the major newspapers for many weeks, and the response was very poor. Many aspiring candidates voiced the inability to get public transport to 88 market place –is the main reason for turning down the job vacancies.

PKR Supreme Council member cum PKR Sabah Secretary Dr Roland Chia Ming Shen urged the relevant authorities mainly the Commercial Vehicle Licensing Board to resolve the matter immediately. It is purely simple logic that any major road developments within the cities must be accompanied by proper public transportation system.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Orang Melayu dah boleh buat kapal selam dan jet pejuang

Posted: 23 Aug 2011 09:23 PM PDTHebat kita orang Melayu ni, dah boleh buat jet pejuang generasi kelima, buat kapal selam dan macam-macam lagi. He, he, tapi rumpun Melayu di Indonesia. Rumpun Melayu di Malaysia masih lagi sibuk bermain mercun dan meriam buluh, bermegah dengan Pendekar PT91M, Scorpene, Sukhoi dan mungkin lepas ini Typhoon. Dok sebut Typhoon tak henti-henti ribut luar biasa, kilat dan petir di Malaysia sekarang ini.

INDUSTRI PERTAHANAN, ADAKAH INDONESIA MENINGGALKAN KITA?

Adakah negara jiran tetangga kita Indonesia telah jauh meninggalkan kita dalam industri pertahanan?

Dibawah ini beberapa senjata dan produk industri pertahanan di Indonesia :

Indonesia buat jet pejuang di http://amkns.blogspot.com/2010/06/indonesia-akan-buat-jet-pejuang-sendiri.html

Indonesia buat helikopter di http://amkns.blogspot.com/2010/01/malaysia-beli-30-helikopter-dari.html

Indonesia buat kapal selam tahun 2012 di http://amkns.blogspot.com/2011/08/indonesia-buat-kapal-selam-tahun-2012.html

Indonesia buat kereta perisai di http://amkns.blogspot.com/2010/06/malaysia-beli-kereta-perisai-indonesia.html

Indonesia buat senapang boleh tembus kereta kebal di http://amkns.blogspot.com/2011/08/aduh-indonesia-buat-senapang-boleh.html

Indonesia buat kenderaan tempur 4X4 pula di http://amkns.blogspot.com/2011/08/indonesia-buat-kenderaan-tempur-4x4.html

Indonesia, cipta Bot boleh Menyelam di http://amkns.blogspot.com/2011/03/hebatnya-indonesia-cipta-bot-boleh.html

Indonesia buat hoverkraf di http://amkns.blogspot.com/2010/11/indonesia-mampu-bina-landing-hovercraft.html

Indonesia buat kapal selam di http://amkns.blogspot.com/2010/09/indonesia-buat-kapal-selam-sendiri.html

Iran buat peluru berpandu musnah kapal perang

Posted: 23 Aug 2011 09:05 PM PDTDi bulan Ramadhan 1432 H , Iran memperhebatkan industri persenjataan mereka. Tak apalah kita kat Malaysia hebat main mercun jadi le , sampai putus kepala, putus jari. Kini Iran membuat peluru berpandu yang boleh menenggelamkan kapal frigate dan kapal perang lain dari jarak 200 km.

Sebelum ini Iran buat sendiri Peluru Berpandu, Bot Penyerang Laju, Jet Pengebom Tanpa Pemandu, Peluru Berpandu Balistik, Kapal Penggempur Laju di
http://amkns.blogspot.com/2010/08/melayu-setakat-main-mercun-je-iran-buat.html

Iran buat Peluru Meriam Teknologi Canggih di http://amkns.blogspot.com/2010/08/iran-rasmi-kilang-peluru-meriam.html

Iran lancar Bot Terbang buatan sendiri di http://amkns.blogspot.com/2010/09/iran-lancar-bot-terbang-buatan-sendiri.html

Saintis Iran cipta UFO di http://amkns.blogspot.com/2011/03/iran-cipta-ufo-hebat-saintis-mereka.html


IRAN PERKENALKAN RUDAL ANTI KAPAL DAN TORPEDO BUATAN LOKAL

24 Agustus 2011, Tehran (Berita HanKam): Iran memperkenalkan tiga produk pertahanan terbaru yang dihasilkan industri pertahanan Iran di Universitas Malek Ashtar Industrial di Tehran, Selasa (22/8).

Rudal jelajah anti-kapal Qader, torpedo Valfajr dan mesin Bonyan 1 diperkenalkan pada Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad, Menteri Pertahanan Brigadir Jenderal Ahmad Vahidi serta sejumlah petinggi Angkatan Bersenjata Iran.

Rudal anti-kapal Qader.

Qader rudal anti kapal dengan jarak jangkau 200 km dikembangkan oleh para enginer dan para ahli industri pertahanan Iran.

Torpedo Valfajr dapat membawa hulu ledak 220 kg, diklaim dapat dioperasikan dibawah kondisi cuaca berbeda, perairan dalam maupun dangkal dan dilengkapi dengan sistem keamanan dan persenjataan canggih.

http://beritahankam.blogspot.com/2011/08/iran-perkenalkan-rudal-anti-kapal-dan.html

PRESIDENT AHMADINEJAD UNVEILS 3 DEFENSE PROJECTS

TEHRAN (FNA)- Three achievements in Iran's defense industries were unveiled in a ceremony here in Tehran on Tuesday attended by President Mahmoud Ahmadinejad.

During the ceremony held in Malek Ashtar Industrial University in Tehran today, President Ahmadinejad unveiled an anti-ship cruise missile, dubbed as Qader, the home-made Valfajr torpedo launcher and "Bonyan 1" sea engine.

The ceremony was also attended by Iranian Defense Minister Brigadier General Ahmad Vahidi and a number of top military figures.

Qader is an anti-ship cruise missile with a range of 200km developed by local engineers and defense industry experts.

It can be used against enemy frigates and warships as well as coast-based targets.

Valfajr torpedo system, also developed by Iranian experts, enjoys a 220kg warhead and can be used to destroy enemy's heavy vessels.

The torpedo, which can be launched by submarines, is able to operate under different weather conditions, deep or shallow waters and is equipped with advanced safety and arm system.

Tehran launched an arms development program during the 1980-88 Iraqi imposed war on Iran to compensate for a US weapons embargo. Since 1992, Iran has produced its own tanks, armored personnel carriers, missiles and fighter planes.

Yet, Iranian officials have always stressed that the country's military and arms programs serve defensive purposes and should not be perceived as a threat to any other country.

http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9006010145

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Pernah tak buat macam ni pada raya-raya lepas?

Posted: 23 Aug 2011 02:38 PM PDT


Cuba anda renungkan gambar di atas. Pernah tak buat macam ni pada raya-raya lepas?. Kalau ya, ubah diri kita dan bersederhanalah. Kita kena beringat-ingat bulan ramadhan merupakan waktu untuk kita berlatih mengawal nafsu kita. Bukankah sia-sia apa yang kita praktikkan dibulan ramadhan, kita lupa bila tibanya raya.

Renungan di Bulan Ramadhan.

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


Dato Dr Wan Suhaimi Sertai Pakatan Rakyat

Posted: 23 Aug 2011 06:20 PM PDT

Panas! Budak sekolah diupah RM10 hadiri mesyuarat Umno!

Posted: 23 Aug 2011 05:59 PM PDT

CERITA mengenai pelajar sekolah yang diupah untuk menyertai mesyuarat-mesyuarat dan persidangan-persidangan Umno bukanlah satu cerita pelik. Ini cerita biasa, kerana perkara ini biasa berlaku.

ReJaM© pernah melihat dengan mata kepala sendiri bagaimana pelajar-pelajar sekolah yang tak faham apa-apa pasal politik diupah dan diperalatkan untuk menyertai mesyuarat Umno.

Malangnya kalau cakap tanpa bukti, nanti korang kata ReJaM© tipu pulak. Di bawah ini disertakan contoh bagaimana pelajar sekolah menengah diperalatkan oleh pemimpin UMNO dengan upah RM10.

Ini baru pelajar sekolah menengah, pelajar universiti lagilah banyak yang diperalatkan oleh UMNO. Apa ada pada AUKU? Ya memang benar, AUKU melarang pelajar berpolitik, itu mereka kata.

Pelajar universiti tidak boleh berpolitik kalau menyokong Pakatan Rakyat. Tapi kalau sokong Kesatuan Melayu UMNO tak mengapa memang digalakkan! AUKU bapak lu!

ReJaM© "Dia buat undang-undang dia nombor satu tukang langgar..."

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang