Pengikut

Nuffnang

Khamis, 18 Ogos 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Kebajikan Orang Asal - Konvensyen Pakatan Rakyat 2010

Posted: 18 Aug 2011 08:01 PM PDT

Salah satu daripada program untuk keadilan sosial dan pembangunan Insan yang diluluskan oleh Konvensyen Pakatan Rakyat 2010 di Pulau Pinang adalah untuk faedah dan menfaat Orang Asal yang berada di Semenanjung dan juga Sabah dan Sarawak.

Didalam Tajuk Keadilan Sosial dan Pembangunan Insan dibawah tajuk Perpaduan dan Keadilan Sosial didalam Buku Jingga diperuntukkan seperti berikut:

Meningkatkan kebajikan Orang Asli, Orang Asal dan golongan minoriti lain di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak selain mempertahankan hak asasi, ekonomi dan sosial mereka.

PROGRAM 100 HARI PAKATAN RAKYAT

Posted: 18 Aug 2011 07:41 PM PDT

Pakatan Rakyat akan melaksanakan reformasi menyeluruh dalam semua aspek pengurusan Negara, ekonomi, pendidikan dan sebagainya berdasarkan prinsip yang digariskan didalam Dasar Bersama.

Sebagai permulaan kepada reformasi tersebut, dalam 100 hari kami mendapat mandat rakyat, kami akan melaksanakan program berikut:

1. mereformasikan institusi-institusi penting Negara seperti SPR, SPRM, Pejabat Peguam Negara dan PDRM untuk mengembalikan kewibawaan kepada sistem pentadbiran Kerajaan.

2. Memansuhkan Akta Kesaelamatan Dalam Negeri (ISA).

3. Mengarahkan Khazanah Berhad, Kumpulan Simpanan Pekerja (KWSP) dan lain-lain badan milik kerajaan yang memiliki konsesi lebuhraya untuk menyempurnakan ambil alih aset lebuhraya oleh kerajaan dengan tujuan menghapuskan tol.

4. Merombak struktur subsidi negara bagi mengurangkan subsidi kepada pihak swasta (seperti subsidi gas sebanyak RM19 billion kepada penjana bebas) dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat.

5. Mengiktiraf peranan dan jasa kakitangan awam dengan mengkaji semula struktur gaji bermula dengan menaikkan imbuhan perguruan sebanyak RM500 sebulan setiap seorang guru sebagai penghargaan guru pendidik bangsa, serta menghargai sumbangan warga emas dengan memberikan imbuhan RM1000.00 setahun kepada setiap warganegara Malaysia yang berumur 60 tahun keatas.

6. Menjadikan air sebagai hak rakyat dengan mengembalikan semua konsesi pengurusan air yang diuruskan swasta kepada kerajaan.

7. Menyediakan perkhidmatan internet Wi-Fi percuma kepada semua rakyat di kawasan bandar dan separa bandar.

8. Membatalkan Felda Plantations bagi tujuan membuka ladang-ladang yang kini diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda.

9. Menaikkan royalti minyak kepada Sabah, Sarawak, Terengganu dan Kelantan kepada 20%.

10. Menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesaikan kemelut pendatang tanpa izin dan kerakyatan di negeri Sabah serta skandal-sekandal rasuah seperti skandal PKFZ yang menelan RM13 bilion, keloesapan saham Bumiputra yang bernilai RM52 bilion, isu saham Maika dan lain-lain.

(Petikan dari Buku Jingga - Konvensyen Pakatan Rakyat 2010 di Pulau Pinang).

Petikan dari Buku: Saya Seorang Peneroka - Siri 1 (Petikan tanpa edit)

Posted: 18 Aug 2011 06:57 AM PDT

TIDAK MENGENANG BUDI

SEPERTI keghairahan peneroka-peneroka lain, saya turut pergi menyambut kedatangan YAB Dato'[ Seri Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia di Felda Keratong 3 untuk menunjukkan budi saya sebagai seorang peneroka kepada kerajaan.

Saya tahu bahawa peneroka-peneroka lain datang ke situ dengan perbelanjaan yang diperuntukkan oleh Felda. Peruntukan itu pula dipotong daripada Tabung JKKR. Tabung itu adalah wang yang terkumpul yang dipotong daripada setiap peneroka. Saya pergi dengan perbelanjaan sendiri.

Sesampai di Felda Keratong 3, saya dapat bertemu dengan beribu-ribu manusia. Kumpulan besarnya adalah peneroka-peneroka yang datang dari jauh dan dekat.

Sebelum ketibaan Perdana Menteri sempat juga saya berbincang dengan beberapa orang peneroka daripada Felda Gugusan Keratong. Mereka nampak gembira kerana diberikan penghormatan oleh Perdana Menteri yang sudi melawat tempat mereka.

Setiap daripada peneroka Felda didalam Gugusan Keratong telah dipotong RM5.00 setiap kepala untuk persediaan dan perbelanjaan menyambut Dato Seri Dr Mahathir bin Mohamad.

Makanan yang dihidang kepada Dato Seri itu adalah hasil keringat kami dan itulah kebanggaan kami, jelas peneroka-peneroka itu.

Saya pun turut berbangga juga sebab wang yang diperuntukkan oleh JKKR kepada peneroka-peneroka pilihan untuk menyambut Perdana Menteri termasuk juga sumbangan dari saya.

Saya insaf bahawa kedatangan Dr Mahathir ke Keratong adalah diatas perbelanjaan peneroka-peneroka Felda.

Sampailah saatnya Dr Mahathir berucap dan saya memang tertunggu-tunggu ucapan itu kerana Perdana Menteri hendak melancarkan satu sekim kewangan yang sangat penting bagi peneroka-peneroka iaitu Sekim Tabung Sosio Ekonomi.

Sekim itu dilancarkan dengan rasminya dengan permulaan modah yang terkumpul sejumlah RM10 juta.

Wang itu adalah daripada sumbangan peneroka-peneroka seluruh Malaysia. Jika sekadar pelancaran sekim yang baik itu sahaja diumumkan, kedatangan Dr Mahathir ke Keratang adalah kedatangan membawa tuah. Malang tidak berbau. Entah siapalah menasihatkan Perdana Menteri, tiba-tiba beliau berucap menyentuh peribadi peneroka-peneroka dengan cara yang sangat mengguriskan hati.

Beliau mendakwa bahawa peneroka-peneroka terdiri daripada orang-orang yang tidak mengenang budi. Peneroka-peneroka telah meninggalkan kegelapan di kampong masing-masing dan menyertai Felda serta mendapat segala nikmat rumah disediakan, ladang diberikan, kemudahan-kemudahan diadakan.

Dr Mahathir kesalah bahawa peneroka-peneroka yang telah mendapat nikmat hasi perjuangan UMNO dan kerajaan tiba-tiba menentang UMNO dan kerajaan sebagai golongan yang tidak tahu mengenang budi.

Saya sangat kesal dengan ucapan itu. Saya adalah diantara orang-orang yang sangat berbangga dengan Felda, dan saya telah menerima perubahan hidup melalui Felda. Tetapi untuk mengatakan bahawa semasa saya berada di kampong dahulu, hidup begitu melarat, hina-dina dengan rumah beratapkan bulan dan bintang diwaktu malam dan matahari di waktu siang adalah keterlaluan.

Saya masih dapat berbangga bahawa rumah saya di kampung dahulu kalau tidakpun lebih baik daripada rumah didalam rancangan Felda bolehlah dikatakan setanding.

Saya tidak menyalahkan Dr Mahathir kerana berucap begitu kerana beliau tidak tahu apa yang beliau ucapkan itu. Penasihat-penasihat disekeliling pinggangnya itulah yang telah memberikan gambaran yang salah.

Tetapi jika ucapan itu sememangnya datang daripada hati Perdana Menteri itu, saya tidak akan maafkan kelancangan itu sampai bila-bila -- suatu penghinaan yang tidak wajar dihemburkan.

Orang miskin sentiasa senang dimaki-hamun. Tetapi orang miskin pun ada maruah diri juga. Kalau saya datang ke rancangan Felda dapat rumah yang berharga tak sampai RM2000.00 itu boleh diperhina sedemikian rupa, tidakkan Perdana Menteri itu patut insaf bahawa sejak beliau menjadi Perdana Menteri beliau memperolehi rumah berharga berbelas juta ringgit?

Bolehkah saya sebagai seorang peneroka menyatakan kepada Perdana Menteri dengan nada yang dikatakan kepada peneroka oleh Perdana Menteri itu?

Pisang emas bawa belayar,
Masak sebiji didalam peti,
Hutang emas boleh dibayar,
Hutang budi dibawa mati.

MATAN DARI PETIKAN INI JELAS MEMBAYANGKAN BAHAWA PEMIMPIN-PEMIMPIN UMNO TIDAK BERHATI PERUT. MEREKA TIDAK ADA KEIKHLASAN LANGSUNG UNTUK MEMBELA NASIB PENDUDUK LUAR BANDAR. MEREKA MENGUNGKIT-UNGKIT DIATAS PERKARA-PERKARA YANG TIDAK SEPATUTNYA DIUNGKIT.

MEMBELA NASIB ORANG-ORANG MISKIN ADALAH MENJADI TANGGUNGJAWAB DAN KEWAJIPAN SETIAP KERAJAAN, DAN KALAU BUKAN KERAJAAN UMNO YANG MEMERINTAH NEGARA INI, PASTI KERAJAAN-KERAJAAN PARTI LAIN PUN AKAN MEMBUAT PEMBELAAN KEATAS RAKYATNYA APATAH LAGI RAKYAT YANG MISKIN.

SESUNGGUHNYA PENEROKA-PENEROKA BERTERIMA KASIH KEPADA KERAJAAN DAN FELDA KERANA BERJAYA MENGADAKAN RANCANGAN FELDA YANG BOLEH MEMBANTUKAN RAKYAT LUAR BANDAR.

TETAPI RANCANGAN FELDA INI BUKANLAH RANCANGAN PERCUMA YANG DIBERIKAN KEPADA RAKYAT. SETIAP SEN YANG DIBELANJAKAN OLEH FELDA BAGI MEMBANGUNKAN FELDA DAN SEGALA INFRASTURKTURNYA ADALAH DITANGGUNG OLEH PENEROKA-PENEROKA.

PEMIMPIN-PEMIMPIN UMNO TIDAK PERLU BONGKAK KERANA TIDAK ADA SATU SEN PUN DUIT DARI POKET UMNO DAN PEMIMPIN-PEMIMPIN MEREKA UNTUK MEMBANGUNKAN RANCANGAN FELDA INI.

SEPATUTNYA UMNO, KERAJAAN DAN FELDA KENA BERTERIMA KASIH KEPADA PENEROKA-PENEROKA FELDA KERANA HASIL TITIK PELUH DAN KERINGAT PENEROKA-PENEROKALAH FELDA MENJADI SEBUAH BADAN AGRARIA TERBESAR NEGARA DAN SEBELUM ADANYA PETRONAS, PENEROKA-PENEROKA FELDALAH YANG MENJADI PENYUMBANG UTAMA KEPADA PENDAPATAN NEGARA, DAN HINGGA KINI MERUPAKAN BERKEDUDUKAN KEDUA SELEPAS PETRONAS DARI SEGI PULANGAN PENDAPATAN NEGARA.

UMNO DAN FELDA HENDAKLAH BERTERIMA KASIH KEPADA PENEROKA-PENEROKA!

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Tentera Hanya Perlu Setia Kepada Negara, Agong

Posted: 18 Aug 2011 10:25 PM PDT

Malaysiakini

Pakar Perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari menyelar kenyataan Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin berhubung penafiannya terhadap dakwaan berlakunya manipulasi undi pos.

Abdul Aziz berkata, kenyataan Zulkifeli, khususnya soal kesetiaan kepada kerajaan adalah “memalukan perkhidmatan” dan menunjukkan kegagalannya memahami konsep kesetiaan dalam konteks negara dan warga.

“Setia dengan siapa? Parti politik tak perlu setia dengan ATM (Angkatan Tentera Malaysia). Semua orang kena setia kepada negara yang lambangnya ialah YDP (Yang di-Pertuan) Agong,” kata Abdul Aziz sambil menyifatkan kenyataan Zulkifeli sebagai pelik.

“ATM – sebagai salah satu cabang perkhidmatan awam persekutuan – hanya perlu setia kepada negara dan Agong. Tak perlu setia kepada kerajaan yang memerintah. Perkhidmatan awam wajib neutral, bukan menyebelahi parti pemerintah.”

Zulkifeli semalam menyalahkan PAS dan menafikan dakwaan manipulasi undi pos yang dibuat oleh empat bekas anggotanya dalam sidang media anjuran dewan itu di ibu negara.

Sambil menyifatkan perkara itu “tidak boleh berlaku”, beliau berkata ATM sentiasa apolitikal dan hanya akan menyokong kerajaan yang dipilih rakyat dan juga setia kepada Yang Di-Pertuan Agong.

Penafian kosong

Tambahnya, pihak yang bercita-cita untuk memerintah perlu mendapatkan sokongan daripada rakyat terlebih dan setia serta menyokong angkatan tentera.

Dalam kenyataannya kepada Malaysiakini semalam, Abdul Aziz berkata, ATM hanya perlu jalankan perintah kerajaan yang selaras dengan undang-undang.

Sedangkan, dakwanya, apa yang berlaku dalam konteks undi pos adalah jenayah.

“ATM perlu buktikan tidak berlakunya hal itu. Bukan buat penafian kosong. Tubuhkan jawatankuasa penyiasat sekurang-kurangnya,” kata pensyarah kanan undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu.

Abdul Aziz juga berkata, tindakan Zulkifeli ‘menyerang’ kembali Pemuda PAS yang mengetengahkan isu itu juga tidak wajar kerana dia sepatutnya berterima kasih terhadap dewan itu.

“PAS hanya mewakili rakyat yang mahukan pilihan raya yang bersih dan bebas dari penipuan. ATM perlu jelaskan yang ia bersih, bukan menuntut rakyat setia kepada ATM ATM adalah milik rakyat. Ini yang panglima ATM kena faham,” katanya.

Dengan sinis, Abdul Aziz mengingatkan Zulkifeli supaya tidak mengikuti jejak ketua polis negara dan timbalannya yang didakwa “mengeluarkan pelbagai kenyataan yang menghina rakyat dan mengengkari perlembagaan”.

Rundingan Sapura untuk Memajukan Program NCO Angkatan Tentera Malaysia

Posted: 18 Aug 2011 07:41 PM PDT

–Kenyataan Media–

KEADILAN telah dimaklumkan bahawa sebuah projek besar sedang dirunding antara Sapura Secured Technologies Sdn Bhd dan Kementerian Pertahanan untuk memajukan NCO untuk Angkatan Tentera Malaysia.

KEADILAN telah dimaklumkan bahawa program NCO bermaksud untuk mengintegrasikan semua apliaksi system, pengesan, system arah dan kawal dan persenjataan dan dianggarkan bernilai lebih RM2billion untuk dilaksanakan dalam tempoh beberapa tahun.

Kami memahami bahawa pihak ATM telah pun memiliki sistem yang hampir sama, yang dimajukan beberapa tahun yang lalu.

Apatah lagi, projek ini telah mendapat kritikan yang menyeluruh daripada anggota ATM sendiri, dan keprihatinan mereka tidak diendahkan oleh semua yang mengarahkan projek ini untuk diteruskan.

Apa yang lebih membimbangkan ialah KEADILAN difahamkan bahawa projek ini sedang dirundingkan secara terus demi kepentingan Sapura. Kami juga difahamkan bahawa Sapura tidak memiliki kebolehan teknikal untuk melaksanakan projek ini, dan keupayaan mereka untuk memenuhi keperluan projek ini wajar dipersoalkan.

KEADILAN dengan ini mendesak Kementerian Pertahanan dan Kementerian Kewangan untuk menghentikan perbincangan dengan Sapura tentang program NCO ini sehingga inkuiri penuh diadakan sama ada sistem baru ini benar-benar diperlukan untuk dibuat dengan kepuasan pihak ATM.

Kedua, jika program NCO ini benar-benar dibuktikan perlu untuk ATM, maka kami menggesa Kementerian Pertahanan untuk memilih pihak yang paling layak untuk melaksanakan projek ini menerusi proses tender terbuka.

NIK NAZMI BIN NIK AHMAD
PENGARAH KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT

Afidavit Tolak Zainul Rijal Selaku Pendakwa Raya Dalam Kes Qazaf Di Mahkamah Syariah

Posted: 18 Aug 2011 02:23 AM PDT

BORANG MS 3

AKTA TATACARA MAL MAHKAMAH SYARIAH
(WILAYAH-WILAYAH PERSEKUTUAN) 1998
(SubSeksyen 13(1))

PERMOHONAN

DALAM MAHKAMAH RAYUAN SYARIAH DI MALAYSIA
DALAM WILAYAH PERSEKUTUAN
PERMOHONAN NO.

Dalam Perkara di bawah Rayuan No. 14000-099-0017-2010 di Mahkamah Rayuan Syariah di Malaysia, Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur (Rayuan ke atas Perintah Mahkamah Tinggi Syariah bertarikh 14.4.2010);

Dan

Dalam Perkara di bawah Rayuan No. 14000-099-0020-2010 di Mahkamah Rayuan Syariah di Malaysia, Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur (Permohonan Pengenepian Notis Rayuan);

Dan

Dalam Perkara Penghakiman/Perintah bertarikh 14.4.2010 di dalam Permohonan No. 14100-099-012-2010 di Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur;

Dan

Dalam Perkara Arahan Amalan No. 4 Tahun 2002 ;

Dan

Dalam Perkara Kaedah 3, Kaedah 7 dan Kaedah 8 Etika Peguam Syarie 2000 di bawah Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993

ANTARA

DATO' SERI ANWAR BIN IBRAHIM …PEMOHON
(No. K.P. 470810-07-5095)
DAN

ZAINUL RIJAL BIN ABU BAKAR …RESPONDEN
(No. K.P. 690131-08-5165)

AMBIL PERHATIAN BAHAWA Pemohon yang dinamakan di atas bercadang memohon kepada Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada hari pada haribulan 2011, jam pagi/petang untuk mendapatkan perintah bahawa:-

1. Pemohon diberi kebenaran memfailkan Permohonan ini di Mahkamah Rayuan Syariah Wilayah Persekutuan melalui Notis Permohonan;

2. Responden ditegah dan tidak dibenarkan daripada mewakili dan menjadi Peguam Syarie di dalam kes Rayuan No. 14000-099-0017-2010 dan kes Rayuan No. 14000-099-0020-2010 di Mahkamah Rayuan Syariah di Malaysia, Wilayah Persekutuan;

3. Kos ditanggung oleh Responden;

4. Lain-lain relif yang difikirkan patut dan sesuai oleh Mahkamah Yang Mulia ini;

Alasan permohonan ini sebagaimana berikut:-

i) Responden telah berkelakuan tidak professional;

ii) Responden tidak bersifat jujur dan tidak berniat baik untuk menegakkan keadilan;

iii) Responden tidak menyenggara kebebasan profesionalnya dan bertindak bertentangan dengan kepentingan pentadbiran keadilan yang terbaik; dan

iv) Wujud percanggahan atau konflik kepentingan pada Responden

Permohonan ini disokong dengan Afidavit Pemohon yang dilampirkan.

Bertarikh haribulan Ogos 2011

……………………………………….
PEGUAM SYARIE PEMOHON

PERMOHONAN ini telah difailkan oleh Tetuan Kamar Ainiah, Raziff & Zashidi beralamat di E3A-3A, Jalan Selaman 1/2, Dataran Palma, Off Jalan Ampang, 68000 Ampang Selangor Darul Ehsan.
No. Tel: 03-42702055 No. Faks: 03- 42702077

Sidang Media Pakatan Rakyat

Posted: 18 Aug 2011 12:39 AM PDT

Dimaklumkan bahawa satu sidang media Pakatan Rakyat akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 19 Ogos 2011 (Jumaat)
Masa : 12:00 tangahari
Tempat : Pejabat Sekretariat Pakatan Rakyat
No. 17, Jalan 16/2, Seksyen 16, Petaling Jaya, Selangor

Antara yang akan menghadiri sidang akhbar ini adalah YB Dr Dzulkefly Ahmad, YB Liew Chin Tong dan YB Nurul Izzah Anwar.

Wan Azizah: J/Kuasa p’raya untuk kaburi mata rakyat

Posted: 18 Aug 2011 12:00 AM PDT

Keadilan Daily | 18 Ogos 2011

KUALA LUMPUR: Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata penubuhan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen  yang diumumkan Perdana Menteri,  Datuk Seri Najib Razak sekadar untuk mengaburi mata rakyat.

Ini kerana penubuhan jawatankuasa tersebut untuk menambah baik proses pilihan raya, tidak dirunding bersama Ahli Parlimen Pakatan Rakyat dan bersifat berat sebelah.

"Kalau dikatakan ada jawatankuasa khas yang ditubuh, itu hanyalah untuk mengaburi mata kita sebab ini tidak dibincangkan dengan pihak pembangkang di parlimen. Sistem ini juga berat sebelah," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengadakan lawatan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), bersama Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar bagi menyampaikan sumbangan kepada kira-kira 300 pesakit semalam.

Katanya, penubuhan jawatankuasa itu juga membuktikan kerajaan pimpinan perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak mengakui wujud kepincangan pilihan raya.

"Sebab itu perlunya reformasi dalam pembersihan undi, macam-macam yang telah dilakukan termasuk protes dan perbincangan oleh Badan Bukan Kerajaan, (NGO).  Protes ini (Bersih) bukan kali pertama dibuat, tapi masih lagi tidak ada perubahan,"

"Apa yang kita tengok makin teruk dan kita perlu dedahkan lebih supaya kerajaan ambil langkah-langkah yang kukuh dan mantap. Kenalah mengambil kira pandangan pembangkang, sekurang-kurangnya Perdana Menteri mengakui memang ada kepincangan dalam sistem pilihanraya," katanya lagi.

Sementara itu, Wan Azizah menyifatkan kongkongan kebebasan media yang dilakukan Umno-BN, sebagai perkara yang memalukan negara.

Baru-baru ini, Datuk Seri Najib Razak membuat kenyataan mengenai usaha mengurangkan penapisan media namun ia berlaku sebaliknya apabila jurugambar Suara Keadilan, Yuisriah Yusof dipanggil Suruhanjaya Komunikasi Multimedia (SKMM).

Baru-baru ini, SKMM juga memanggil ibu bapa blogger, Nur Hanief Abdul Jalil yang disiasat pada Mac lalu kerana mengkritik Umno-BN melalui laman Youtube.

"Malaysia jatuh pada tangga bawah kerana kongkongan dalam kebebasan media ini amatlah memalukan negara.

Menurutnya, Selangor mencatat sejarah apabila menjadi negeri pertama  dalam Malaysia meluluskan Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) 2010 yang memberikan hak kepada rakyat untuk mengakses maklumat berkaitan pentadbiran negeri.

"Kita di selangor mengadakan kebebasan media . Itu yang kita nak supaya kita dapat sesuatu yang akan sampaikan kepada rakyat. Jadi rakyat boleh mengetahui pemimpin mereka dan boleh membuat pilihan," kata beliau.

Putrajaya’s Deafening Silence On FBC Fiasco

Posted: 17 Aug 2011 11:45 PM PDT

Last week, I called on the Federal and the Sarawak state Governments to come clean on their hiring of the FBC Media firm to engage in an illegal public relations campaign.

Putrajaya and Kuching were found to have paid FBC hundreds of millions of ringgit for strategic communications services and the production of friendly content for their governments, something clearly in contravention of fundamental media laws and ethics. It must also be pointed out that FBC was also involved in the engaging of APCO Worldwide to lobby the US government on behalf of Barisan Nasional to promote Malaysia's pro-business and pro-reform credentials as well as the reforms and anti-terrorism policies introduced.

What is in dispute here is not the practice of hiring media advisory or public affairs firms, but rather these firms use of paid content to unwarrantedly bolster the image of certain governments at the expense of objective reporting.

While the Malaysian Insider has reported that Putrajaya has terminated its contract with FBC following the expose by Sarawak Report, there has so far been no response from either the Federal and Sarawak Governments on the FBC fiasco. Neither Putrajaya nor Kuching has denied or admitted to the allegations. Considering the international media attention that this issue has raised, their silence is truly deafening.

On the other hand, the media establishments involved, such as the BBC and CNBC have subsequently acted in a way that suggests the accusations against the FBC may be credible. BBC has suspended all programming commissioned from the company and is investigating how it came to broadcast supposedly impartial content that was in fact being produced by a company on the payroll of Putrajaya.

CNBC has also indefinitely withdrawn the FBC-produced World Business program. It will be remembered that this show featured Malaysian government leaders on a few occasions.

Finally, Ofcom, the UK communications regulator, is launching its own investigation into claims of bias at FBC.

The FBC fiasco has now attracted attention from credible newspapers across the world and is putting another dent in Malaysia's tattered image globally.

Surely Putrajaya and Kuching must now disclose their role in and extent of this illegal public relations campaign. This scandal ironically comes in the wake of the censoring of the Economist magazine report on the Bersih 2.0 debacle. As a result, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak was forced to concede the need to review national censorship policies. We would now like the Prime Minister to come clean on the FBC fiasco to explain how hundreds of millions of ringgit of taxpayers' money were being funnelled not towards the national image, but for the interests of his party.

NIK NAZMI NIK AHMAD
Communications Director
Parti Keadilan Rakyat

‘Imam BERSIH’: Isu Khutbah Sengaja Ditimbulkan

Posted: 17 Aug 2011 11:08 PM PDT

Malaysiakini

Imam sebuah masjid di Gelang Patah yang digantung kerja selepas ditahan dalam perhimpunan BERSIH 2.0 mempertikaikan alasan yang diberikan Majlis Agama Islam Jojor (MAIJ) berhubung tindakan itu.

Hassan Md Said, 40, mengesyaki alasan berkenaan bacaan khutbahnya sengaja ditimbulkan untuk menghalalkan tindakan menggantungnya.

“Mereka boleh kata (penggantungan) berkenaan khutbah, sedangkan semua orang kampung kata penggantungan saya disebabkan BERSIH.

“Lepas ini saya tak hairanlah kalau alasan lain keluar sama. (Contihnya) kata saya tidak datang mesyuaratlah,” katanya sinis.

Penasihat MAIJ Datuk Noh Gadut dilaporkan berkata, penggantungan seorang iman baru-baru ini dibuat atas kesalahan tidak membaca teks khutbah yang disediakan majlis itu.

Tanpa menyebut nama Hassan, Noh berkata tindakan diambil terhadap imam tersebut “untuk mengundurkan diri dan ditarik balik pentauliahannya”, lapor Sinar Harian hari ini.

Bekas mufti Johor itu juga dilaporkan berkata, tindakan terpaksa diambil kerana MAIJ telah beberapa kali menasihati dan memberikan banyak peluang tetapi kesalahan itu masih berulang.

‘Saya bukan Mat Sabu’

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Hassan – imam utama Masjid Ladang – menafikan tidak membaca khutbah yang disediakan sebaliknya hanya “menyesuaikan” dengan masalah isu setempat di kampungnya.

“Khutbah ini kadang-kadang tidak semasa dan tidak sesuai dengan tempat. Kampung saya ini kampung nelayan. Masalah orang sini masalah akidah. Di sini muktazilah, Syiah, Wahabi semua ada. Khutbah saya kenalah menyentuh perkara ini,” katanya.

Menurutnya lagi, beliau sudah lebih sepuluh tahun mengambil tindakan itu tetapi tiada sebarang teguran dibuat oleh pihak majlis atau pegawainya di peringkat daerah yang dilantik.

“Kenapa sekarang baru isu khutbah ini muncul? Kenapa tidak dua tahun lalu. Betullah saya kata, majlis agama ini tidak profesionallah. Saya sekarang ini kalau dipecat pun saya redalah,” katanya.

Ditanya sama ada beliau mengkritik kerajaan dalam khutbahnya, Hassan menafikannya dengan alasan “saya bukan (timbalan presiden PAS) Mat Sabu”.

“Saya juga bukan hendak main politik atau hendak jatuhkan kerajaan. Cuma saya ini bukan macam imam-imam lain yang ikut saja, (mereka) bila orang datang hendak kena tabik,” katanya.

Hassan – bapa kepada dua anak – itu digantung kerja tiga bulan sehingga 2 November depan atas alasan “melanggar beberapa arahan” majlis agama negeri, yang dikeluarkan melalui Pejabat Kadi Johor Bahru.

Hassan percaya tindakan itu susulan beliau antara hampir 1,700 orang yang ditangkap polis pada 9 Julai lalu. Beliau menafikan menyertai itu sebaliknya hanya datang menziarahi saudara dan melawat ibu negara.

Pengidap kencing manis serius itu percaya elaun bulanan RM750 terhadapnya juga akan dibekukan, sekali gus menyebabkan pesakit kencing manis serius itu hilang mata pencarian.

Pakatan: BN will ‘Run Over Us’ in Polls Panel

Posted: 17 Aug 2011 10:57 PM PDT

Malaysiakini

Pakatan Rakyat MPs today decried the composition of the parliamentary select committee on electoral reform, saying it would make Pakatan committee members lame ducks. 

Speaking to Malaysiakini, they said this was especially so with the inclusion of a member of the BN-friendly Independent bloc.

“How is Pakatan supposed to vote in this committee?

“With five BN MPs, a BN minister as chairperson and an independent MP, who we know will be pro-BN, Pakatan will be outnumbered seven to three,” said PKR-Kuantan MP Fuziah Salleh. 

NONEFuziah (left) said the composition announced yesterday by Minister in the Prime Minister’s Department Nazri Abdul Aziz did not adhere to the provisions for the formation of a select committee. 

“The provision states that the members must be proportionate to the composition of Parliament.

“Independent MPs make up nine of the 222 members. 

“They should not be on the select committee,” the PKR vice-president added. 

Agreeing with her, DAP-Rasah MP Anthony Loke said Independent MPs have no space on the committee as none of them had been voted in as Independents. 

“They were all voted in on Pakatan tickets and have since formed an independent bloc, so in fact, there is no real Independent MP,” Loke said. 

The DAP Youth chief added that the inclusion of an independent MP was a “political move” by BN “so that it will have more say in deciding certain agenda… knowing the MPs’ inclination”.

‘Talk to us first’

The manner in which the composition and terms of reference of the select committee have been decided also suggest that the BN was trying to run over the opposition on the matter, noted PAS-Kubang Kerian MP Salahuddin Ayub. 

“I am disappointed that it has been one-way communication from the minister, without consultation with other political parties on the terms of reference and composition…what can we hope to achieve if this is how they plan to run it?” Salahuddin (below) asked. 

NONEHe said there was still time for Prime Minister najib Abdul Razak to invite political parties for a consultation before the committee was formed in Parliament on Oct 3. 

“Most importantly, we would like him to give a guarantee that he will not call snap polls before the committee’s work is completed,” Salahuddin said. 

The PAS vice-president also said that a government with strong political will to carry out electoral reforms would have formed a Royal Commission of Inquiry instead, as it had “more weight and credibility” in dealing with such a serious issue, compared with a parliamentary select committee. 

Pakatan unlikely to boycott


However, the MPs said it was unlikely Pakatan would boycott the parliamentary select committee as such a move will only backfire. 

“If we don’t participate, (BN) will say that we are sore (losers), so we have to participate… but we will also have to make a lot of noise about it,” said Fuziah.

Meanwhile, deputy prime minister advised Pakatan leaders not to be prejudiced towards the proposed select committee, especially in terms of its composition.

According to Bernama, Muhyiddin Yassin said they should regard the formation of the committee as a bold effort by the government.

“Its composition will be raised and tabled during the coming Parliament session. What’s important to us is the prime minister’s sincerity in accepting the proposal.

“Stop making assumptions and use this opportunity as a platform to discuss matters,” he told reporters after attending a Royal Malaysia Police appreciation function at the RMP College in Cheras.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

AMKBayanBaru

0 ulasan
sumber :-

AMKBayanBaru


Perginya seorang pejuang - Hijat dalam kenangan

Posted: 18 Aug 2011 12:11 AM PDTHari ini 18 hb Ogos 2011 bersamaan 18 Ramadan 1432 Hijrah Sdr Hijat Panjang @ Noor Izzar Jamaludin mantan S/Usaha AMK Bayan Baru 2003-2008.Naib Kt AMK Cabang 2008-2010 dan Jawatankuasa AMK Cbg 2011 hingga skrg telah meninggal dunia akibat jangkitan paru-paru dan hati di Hospital Island. Emak beliau, adik beliau Aimi , Sdr Sha'ari Tim Kt AMK Cabang dan saya berada di hospital takala beliau menghembuskan nafas terakhirSeorang yang kominted dan disenangi rakan-rakan. Angkatan Muda Cabang Bayan Baru kehilangan seorang aktivis yang banyak menaburkan jasa dan bakti demi memastikan Bayan Baru dan DUN yang ditandingi PKR menang. Moga Allah mengampunkan semua dosa hambanya dan menempatkan Sdr ku ini di Jannah. Al-Fatihah...

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

0 ulasan
sumber :-

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.


Anwar Ibrahim menerangkan isu-isu di sebalik kempen #DemiRakyat.

Posted: 17 Aug 2011 08:18 PM PDT

Demi Rakyat 2.0

Posted: 17 Aug 2011 08:17 PM PDT

Aminuddin Harun

0 ulasan
sumber :-

Aminuddin Harun


Posted: 17 Aug 2011 10:25 AM PDT


Nik Aziz: Umno politikkan bacaan al-Quran Pulau Pinang tapi bisu isu Melaka

August 17, 2011
KUALA LUMPUR, 17 Ogos – Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata Umno sewajarnya tidak memainkan isu larangan bacaan al-Quran melalui pembesar suara di Pulau Pinang kerana keputusan dibuat oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri dan tidak ada kaitan langsung dengan kerajaan negeri dipimpin Pakatan Rakyat.
Tegas Mursyidul Am PAS (gambar), pada pandangannya tidak munasabah Umno mahu 'mencari balah' dengan Mufti dalam isu yang tidak ada kepentingan politik.
"Tapi nampaknya, sangkaan saya agak tersasar. Umno yang saya lihat sudah sampai saat kejatuhannya barangkali akan cuba berpaut dengan apa jua dahan untuk mengelakkannya daripada jatuh terhempas dan patah tulang," katanya.
Menteri Besar Kelantan menambah isu yang langsung tiada kaitan dengan kerajaan negeri dipolitikkan.
"Barangkali, jika tiba-tiba terjaga di tengah malam sekalipun, perkataan yang akan terpancul keluar ialah 'DAP!'
"Dalam isu ini, saya bukan menyokong kerajaan negeri Pulau Pinang, tetapi saya menyokong pandangan Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang. Buta maklumatkah golongan ini?" kata Nik Aziz lagi.
Nik Aziz menambah, isu ini sebenarnya sengaja dipolitikkan sehingga menjadi polemik.
"Saya ingin bertanya kepada Umno, sejak bila mereka beria-ia mahu mempertahankan Islam ini?
"Sebelum tangan menggapai ke atas, lihat dahulu lantai berpijak. Dasar Umno sendiri ialah kebangsaan dan sekular," katanya lagi.
Beliau juga berkata Islam tidak pernah ada dalam agenda perjuangan Umno. "Justeru, apabila kerajaan Melaka melanjutkan tempoh pusat hiburan beberapa bulan lepas, tidak ada sebarang suara yang menentang daripada Umno.
"Ada pula yang sibuk mahu menggantikan PAS sebagai pembela Islam," katanya lagi.
Nik Aziz berkata, ia sebenarnya satu pengiktirafan terhadap PAS yang telah berjuang sekian lama membela Islam. Katanya, barangkali pihak ini 'tidak tergamak' untuk menggantikan Umno untuk memperjuangkan Islam.
"Masakan tidak, bila pula pernah Umno berjuang untuk Islam?" katanya lagi.
Nik Aziz mengulangi bahawa bacaan al-Quran di pembesar suara sebelum solat Subuh bukanlah sesuatu yang diajar oleh Islam, jika ia terbukti menganggu dan ada aduan, maka sewajarnya Jawatankuasa Fatwa Negeri mengeluarkan pandangan.
"Di Kelantan dengan kebanyakan masyarakatnya Muslim mungkin tidak mengira ini sebagai satu masalah, tetapi di Pulau Pinang mungkin keadaannya berbeza. Rasulullah s.a.w sendiri pernah melarang seorang sahabat yang mengangkat suara di dalam masjid untuk berzikir sehingga mengganggu orang lain," katanya lagi.
Sehubungan itu kata Nik Aziz, "saya menyeru kepada Umno, janganlah menjadi tukang solek yang menghodohkan wajah Islam."
Katanya, Islam tertegak di atas hujah, bukan di atas emosi.
"Apa jua isu, perdebatkan dengan ilmiah bukan dengan provokasi. Sayangnya, saya lihat Umno sangat cenderung untuk menjadikan sesuatu isu sebagai kontoversi kerana dengan talian hayat inilah mereka bernyawa.
"Hakikatnya, isu perkauman dan pertembungan agama ini sengaja ditimbulkan untuk mengeruhkan suasana," kata beliau sambil menambah, "Umno mengharapkan dengan kekeruhan ini, mereka mampu muncul sebagai juara."
"Mereka lupa, hasil kerja tangan mereka ini bakal menjadikan suasana lebih tidak tenteram dan menjauhkan masyarakat daripada Islam.
"Ingatlah, dalam mengendalikan sebarang isu, ambillah pertimbangan kemuliaan bulan Ramadan yang sedang kita lalui sekarang," katanya lagi.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang