Pengikut

Nuffnang

Rabu, 10 Ogos 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Satu dua nasihat untuk pendakwah Islam

Posted: 10 Aug 2011 10:00 PM PDT

Beberapa episod yang berlaku di Selangor dan Wilayah Persekutuan mampu menggugat hubungan kaum dan agama jika badan-badan NGO terus memberikan pandangan yang berbentuk emosi dan tidak berlandaskan kepada fakta yang betul.

Memang telah berlaku tindakan dari pendakwah kristian di negara ini untuk memurtadkan mereka yang beragama Islam, dan cara mereka amatlah terancang dan penuh dengan sopan santun.

Mereka yang didampingi adalah terdiri daripada pelbagai latar belakang. Diantaranya adalah anak-anak muda yang tidak mempunyai asuhan agama dan masih tercari-cari akan kehidupan. Mereka yang berhadapan hidup dengan cabaran kewangan juga menjadi sasaran. Golongan ibu tunggal dan anak-anak mereka termasuk didalam golongan ini.

Ada juga golongan yang berpendidikan terlalu sekular terdiri daripada orang-orang yang hidup mewah menjadi sasaran ini.

Maka disini bolehlah kita andaikan bahawa kejayaan pendakwah kristian ini mendekati orang-orang Islam adalah disebabkan kegagalan komuniti Islam itu sendiri.

Anak-anak muda yang tidak mempunyai didikan agama adalah kegagalan nyata sistem pendidikan di Negara ini. Di zaman yang lebih awal, selain dari wujudnya pengajian Islam didalam sekolah, kanak-kanak sekolah akan mendapat pengajian agama yang disediakan di kampong-kampong, mereka diajar membaca Al-Quran disamping pengajian tauhid, maka golongan itu yang menerima pengajian Islam tersebut tidak mudah terungkai aqidah mereka walaupun mereka tidak hidup dengan gaya Islam.

Ibu-ibu tunggal yang bertanggungjawab membesarkan anak-anak dengan pendapatan yang kecil tentu sekali kesempitan hidup dan tentu sekali mahu menerima banutan daripada mana-mana pihak. Anak-anak mereka yang juga mudah menerima bantuan daripada pihak yang menawarkan, apa tah lagi jika termasuk didalam tawaran itu, peluang mendapatkan pelajaran melalui tuition.

Pendakwah-pendakwah Kristian menjalankan dakwah mereka bukan secara paksa tetapi dengan penuh berhemah dan berbudi bicara. Mereka juga memberikan bantuan kebajikan dan boleh membantu kehidupan mereka yang sukar.

Pengajaran kristian diresapkan dengan cara yang berhemah dan bukan cara yang menekankan hukum dan hukuman.

Mari kita lihat apakah yang dilakukan oleh Institusi Islam di Negara kita. Kita telah lihat begitu ramai dari kalangan Orang Asal yang sudah diIslamkan dengan pemberian-pemberian seperti rumah PPRT, tetapi setelah mereka diIslamkan, tidak ada lagi hubungan yang mesra diantara mereka itu dengan pendakwah-pendakwah Islam. Setahun sekali mungkin akan diadakan jamuan-jamuan yang besar tetapi tidak pendekatan berhemah, kasih sayang dan berkebajikan .

Pendakwah-pendakwah Islam tidak tinggal bersama-sama Orang Asal itu, bahkan ada orang yang dilantik untuk mengajar fardhu ain kepada penduduk baru Islam itu, hanya bersikap makan gaji dan tidak pun terlibat dengan memberikan asuhan dan mengambil gaji mereka sebulan sekali.

Surau yang dibina di kampong-kampong Orang Asal dibiarkan tanpa aktiviti, bahkan terdapat anjing berkeliaran didalam surau itu.

Mari kita lihat pula gereja-gereja di perkampongan Orang Asal. "Padri"yang tinggal disana, sentiasa berada disana, sentiasa memberikan kasih sayang kepada anak-anak Orang Asal, dan sentiasa membawa pemberian-pemberian kebajikan.

Pendakwah Islam kekok untuk bergaul dengan Orang Asal, manakala pendakwah Kristian menerima Orang ASAL dengan penuh kejujuran dan menganggap Orang Asal sebagai setaraf dengan mereka.

Maka, pendakwahan daripada mubaligh-mubaligh Kristian ini lebih diterima oleh orang yang didakwahnya.

Inilah kesilapan keseluruhan Institusi Agama Islam di Negara ini, dan bukan sekadar kesalahan pendakwah-pendakwahnya sahaja. Dan persoalan yang paling basik ialah kemanakah perginya pungutan zakat yang begitu besar yang tidak digunakan untuk tujuan pendakwahan ini? Dan begitu banyak wang yang terkumpul di masjid-masjid tetapi kenapa tidak sampai kepada mereka yang hidup didalam keadaan yang sangat memerlukan?

Terlalu ramai Senator dalam kabinet Najib

Posted: 10 Aug 2011 01:00 AM PDT

Dengan perlantikan Palanivel, Presiden baru MIC sebagai Senator dan dilantik sebagai anggota kabinet, maka kabinet Najib mempunyai begitu ramai senator. Ada lima orang senator sebagai Menteri penuh, dan ada 5 orang senator sebagai Timbalan Menteri.


Kalau saya tidak silap, semasa Tun Haji Abdul Razak Hussain menjadi Perdana Menteri, hanya ada seorang sahaja Senator yang berjawatan Menteri. Senator itu pun hanya kekal sebagai senator selama lebih kurang 6 bulan sahaja untuk memahirkan dia sebagai Menteri, dan selepas itu Menteri berkenaan meletakkan jawatan sebagai Senator dan bertanding di kawasan Parlimen Lipis, iaitu Senator Tan Sri Ghazali Shafei.


Kabinet Najib dari masa ke semasa menambahkan bilangan Senator menjadi Menteri dan Timbalan Menteri.


Ini membawa erti bahawa Najib menganggap Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional adalah terdiri daripada mereka yang tidak layak mengisi Dewan Parlimen. Atau adakah sebenarnya Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional yang menjadi calon didalam Pilihanraya Umum ke-12 dahulu terdiri daripada mereka yang tidak layak dijadikan Ahli Parlimen.


Didalam pada itu berlaku pula keganjilan bahawa ada penjawat jawatan penting didalam pimpinan Pemuda UMNO tidak dilantik sebagai Menteri atau Timbalan Menteri. Sedangkan orang nombor dua dari hiraki Pemuda UMNO dilantik sebagai Timbalan Menteri, dan tentu ada muslihat yang hanya boleh dibuat pelbagai andaian bahawa orang yang dikalahkan oleh Ketua Pemuda UMNO untuk jawatan Ketua dilantik sebagai Timbalan Menteri.


Perlantikan Palanivel sebagai Menteri pula tidak membayangkan bahawa Najib mahukan tokoh yang benar-benar berupaya menjadi Menteri kerana Palanivel pernah menjadi Menteri dan beliau tidak membawa sebarang impak pun didalam kementeriannya.


Mungkin Najib memahukan senator-senator yang dilantik menjadi Menteri atau Timbalan Menteri didalam kabinetnya itu boleh memainkan peranan besar, namun prestasi Menteri-Menterinya yang dilantik sebagai Senator itu tidaklah menunjukkan KPI yang baik.


Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional tentulah juga tertanya-tanya kenapa perlunya dilantik Senator untuk dijadikan Menteri, sedangkan Menteri-Menteri/Timbalan-Timbalan Menteri itu tidak menunjukkan prestasi yang tinggi. Mereka juga tertanya-tanya kenapa mereka itu dilantik senator untuk ke jawatan Menteri kerana kebanyakan Senator itu terdiri daripada mereka yang pernah menjawat jawatan Menteri dan telah kalah didalam pilihanraya umum yang lalu yang juga membawa erti bahawa Menteri-Menteri/Timbalan-Timbalan Menteri itu ada terdiri daripada mereka yang gagal semasa memegang jawatan itu dahulu.


Senator sewajarnya dilantik sebagai Menteri kabinet hanya untuk keperluan yang benar-benar boleh memberikan jawapan kepada keperluan yang terdesak yang sangat memerlukan kehadirannya. Tetapi jika senator/Menteri itu berperanan hanyalah sebagai senator/Menteri yang biasa sahaja, maka keperluan melantik begitu ramai senator untuk dijadikan Menteri/Timbalan Menteri adalah satu exercise sekadar nak menunjukkan bahawa "aku boleh buat apa aku suka sebagai Perdana Menteri" dan boleh dikategorikan sebagai menyalahgunakan kuasa.


Dan jika dikatakan bahawa kabinet Najib adalah kabinet yang lemah, maka itulah jawapan kepada persoalannya.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Perjanjian Pertukaran Saham MAS-Air Asia Menimbulkan Kebimbangan Serius Terhadap Kecekapan Kawalan Dan Tatakelola

Posted: 10 Aug 2011 10:59 AM PDT

Perjanjian pertukaran saham MAS-AirAsia yang diumumkan semalam menimbulkan kebimbangan serius terhadap dominasi AirAsia ke atas MAS serta mengakibatkan kemerosotan persaingan di antara keduanya. Ini seterusnya akan mewujudkan monopoli maya dalam industri penerbangan domestik untuk jangka masa panjang dan juga meningkatkan risiko dan keprihatinan berkaitan monopoli-monopoli, terutamanya dengan penglibatan kroni-kroni dan broker-broker kuasa politik.

Penglibatan aktif Tony Fernandez dalam urusan pertukaran tersebut dan pencadang-pencadang beliau di dalam lembaga pengurusan MAS menimbulkan pertikaian konflik kepentingan memandangkan kedudukan beliau yang bersifat ‘bukan-eksekutif’. Ini jelas merupakan pencabulan ke atas peraturan tadbirurus korporat dan seharusnya tidak dibiarkan berlaku.

Apa yang lebih penting, perjanjian ini menimbulkan persoalan tentang apakah nasib Program Transformasi GLC yang dilancarkan oleh Perdana Menteri Najib Razak dengan publisiti luarbiasa dan pembaziran jutaan ringgit wang rakyat. Dan adakah kerajaan secara khusus mengakui bahawa kononnya kejayaan pemulihan MAS adalah sesuatu yang sia-sia? Perdana Menteri mesti bertanggungjawab kerana telah mengelirukan rakyat berkaitan isu ini.

Perjanjian ini juga turut membangkitkan isu asas iaitu ketelusan kerana kerahsiaan di sebaliknya. Dalam hal ini, Suruhanjaya Sekuriti mesti menyiasat akan kemungkinan berlakunya kepincangan termasuk urusniaga dalaman saham-saham kedua-dua entiti.

Saya khuatir perjanjian ini akan menguntungkan pihak minoriti dengan mengorbankan kepentingan pihak majoriti iaitu kakitangan MAS yang telah memberikan perkhidmatan kepada syarikat penerbangan kebangsaan dengan penuh dedikasi dan kesetiaan meski pun dinafikan ganjaran bonus selama beberapa tahun.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang

Parlimen Malaysia

MAS-AIR Asia Share Swap Deal Raises Serious Concerns Over Effective Control And Governance

Posted: 10 Aug 2011 02:09 AM PDT

The MAS-Air Asia share swap announced yesterday raises serious concerns over the dominance of Air Asia over MAS and effectively reducing competition between the two. This may lead to a virtual monopoly of the domestic airline industry by in the long run and gives rise to risks and concerns associated with monopolies, more so because of the involvement of cronies and political power brokers.

The swap accompanied by effective participation of Tony Fernandes and his nominees in the board of MAS raises the likelihood of a conflict of interest notwithstanding his purported 'non-executive' position. This is clearly a violation of corporate governance rules and should not be condoned.

More importantly, the deal raises the question as to what is the fate of the GLC Transformation Programmes that had been launched by the Prime Minister Najib Razak with much fanfare and wastage of millions of the rakyat's money. And is the government specifically admitting that the so-called successful turnaround of MAS was a mere charade? The Prime Minister must be held accountable for misleading the rakyat on this.

This deal also raises fundamental issues of transparency because of the secrecy in which it was shrouded. In this regard, the Securities Commission must investigate the possibility of irregularities including insider trading of the shares of both entities.

Above all, I am very concerned that this deal benefits the interests of the minority at the expense of the majority, that is, the employees of MAS who have served our national carrier with selfless dedication and loyalty in spite of having been given such a raw deal and deprived of bonuses for years.

ANWAR IBRAHIM
LEADER OF THE OPPOSITION
DEWAN RAKYAT MALAYSIA

RM 75 Juta Keuntungan Atas Angin?

Posted: 09 Aug 2011 11:42 PM PDT

Kenyataan Media
Untuk Sebaran Segera

Menurut laporan The Star bertarikh 26 Julai 2011, syarikat pemaju SP Setia Sdn Bhd bersedia mengambil alih 40 peratus baki saham KL Eco City Sdn Bhd (KLEC) dari Yayasan Gerakbakti Kebangsaan yang dinilaikan sebanyak RM75 juta. Adalah difahamkan Yayasan Gerakbakti Kebangsaan merupakan satu entiti yang dipandu Pemuda Umno dan dipengerusikan Ketua Pemuda Umno.

Cadangan SP Setia ini menimbulkan pelbagai tandatanya, yang mana pihak SP Setia dan Yayasan Gerakbakti Kebangsaan harus menjawab dengan telus dan jujur persoalan-persoalan berikut:

1. Mengapa cadangan pengambilalihan ini baru timbul sekarang walhal usahasama atau joint venture (JV) antara SP Setia Sdn Bhd dan anak syarikat Yayasan Gerakbakti Kebangsaan, YGP Holdings Sdn Bhd, untuk projek ini telah dimeterai semenjak tahun 2000 lagi? Adakah pengambilalihan ini selari dengan hasrat yayasan untuk meningkatkan taraf hidup golongan miskin di kawasan bandar?

2. Bagaimanakah KLEC memperoleh sebidang tanah seluas 25 ekar di kawasan tanah premium berdasarkan prinsip perkongsian untung pada nisbah 80:20 dengan DBKL? Adakah ianya melalui tender terbuka atau cara lain? Apakah kriteria yang digunapakai Kerajaan dalam memilih KLEC untuk diserahkan tanah milik Kerajaan tersebut?

3. Sekiranya pengambilalihan tersebut terlaksana, ke arah mana keuntungan RM75 juta itu akan dibelanjakan? Kita harus ingat bahawa tujuan penubuhan yayasan tersebut adalah demi membasmi kemiskinan dan mempertingkat mutu kehidupan golongan bumiputera berpendapatan rendah. Maka, bagaimanakah tindakan ini akan menguntungkan golongan sasar, terutama mereka yang telah dipindahkan dari Kg Hj Abdullah Hukum? Atau adakah ini satu contoh menerima keuntungan “atas angin” bagi pihak Pemuda Umno?

Saya berharap SP Setia Sdn Bhd dan Yayasan Gerakbakti Kebangsaan akan dapat menjawab persoalan-persoalan ini, demi ketelusan proses dan kemaslahatan umum.

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai dan
Naib Presiden KEADILAN

Dato Seri Anwar Ibrahim Menerangkan Isu-isu Semasa Demi Rakyat

Posted: 09 Aug 2011 10:55 PM PDT

Saksikan Video seterusnya Laman http://demirakyat.org/

Lagi ‘Pengundi Klon’ Dikesan Dalam Daftar Pemilih

Posted: 09 Aug 2011 10:51 PM PDT

Malaysiakini

Sebelum ini timbul dakwaan wujudnya ‘pengundi hantu’, kemudian penduduk tetap didaftarkan sebagai pengundi – dan sekarang lebih banyak ‘pengundi klon’ pula muncul dalam daftar pemilih.

Sekurang-kurangnya tujuh pengundi didapati telah ‘diklonkan’ dalam daftar pemilih dengan nama dan kad pengenalan lama yang sama tetapi dengan nombor Mykad berbeza.

azlanMenurut maklumat yang diperolehi daripada sistem pengesahan di lana web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), nama-nama berkenaan muncul dua kali dalam daftar pemilih. Ini menimbulkan tanda tanya sama ada mereka itu layak mengundi sebanyak dua kali.

Dalam kes pertama nombor kad pengenalan lama 1479323 yang dimasukkan ke dalam sistem SPR itu menunjukkan dua kemasukan di bawah nama Sa’ad bin Samsudin tetapi dengan dua nombor Mykad yang berbeza – 380913105681 dan 510913105553.

Laman web itu juga menunjukkan lelaki berkenaan mempunyai dua hak mengundi iaitu di Parlimen Titiwangsa dan Parlimen Setiawangsa.

Kerusi Titiwangsa dimenangi oleh Allahyarham Dr Lo’ Lo’ Mohd Ghazali dari PAS, yang meninggal dunia bulan lalu.

Ketua Dewan Pemuda PAS kawasan Titiwangsa Mohamad Suhaimi Abdul Aziz berkata pihaknya mendapati empat kes yang hampir sama di kawasan itu, membabibitkan:

1. Shodah binti Abdul Rahman (IC lama: 4802777, dua kali didaftrakan di Titiwangsa)

2. Mohamad bin Ismail (IC lama: 8370614, satu didaftarkan di Titiwangsa dan satu lagi di Setiawangsa)

3. Anderson a/l P Arputhanathan (IC lama: A0831847, satu didaftarkan di Titiwangsa dan satu lagi di Setiawangsa)

4. Chellamah a/p Murugesu (IC lama: 7877951, satu didaftarkan di Titiwangsa dan satu lagi di Setiawangsa)

NONENONEBerdasarkan maklumat pembaca,Malaysiakini juga mengesan dua pengundi seumpama itu di Perak dan Terengganu.

Mohd Rashid bin Ismail (IC lama: 6397062) – mempunyai dua pendaftaran di kerusi parlimen Taiping (Mykad: 620108086991) dan kerusi bersebelahannya di parlimen Bukit Gantang (Mykad: 620108086713).

Apabila kedua-dua nombor Mykad dimasukkan dalam sistem online Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), keputusannya menunjukkan bahawa kad pertama telah diambil manakala kad kedua sedia untuk diserahkan di pejabat JPN Kuala Lumpur.

Pengundi kedua – Sulong bin Jalil (IC lama: 6290844) – juga mempunyai dua pendaftaran di kerusi negeri Ajil di bawah parlimen Hulu Terengganu tetapi dengan dua nombor Mykad berasingan – 611110015143 and 611110115371.

Malaysiakini sedang berusaha menghubungi SPR dan JPN untuk mengulas perkara ini.

1.5 Juta PATI, Bukti Kedangkalan Dasar Ekonomi BN – Rafizi Ramli

Posted: 09 Aug 2011 09:46 PM PDT

KeadilanDaily

Jumlah 1,548,798 pendatang asing tanpa izin (PATI) didaftarkan di dalam negara sehingga semalam,membuktikan kedangkalan dasar ekonomi Umno-BN, kata Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.

Beliau berkata, jumlah tersebut yang didaftarkan dalam masa yang singkat dijangka mencecah 3 juta orang, tidak termasuk pekerja asing yang berdaftar secara sah.

"Tidak sampai tiga bulan jumlah warga asing PATI dikesan mencecah 1.5 juta menunjukkan anggaran warga asing seramai 2 juta adalah lebih rendah dari jangkaan dan boleh mencecah tiga juta orang," ujarnya kepada Keadilandaily.com.

Daripada jumlah itu, katanya, sebanyak 30 peratus peluang pekerjaan diberikan kepada warga asing iaitu seramai kira-kira 10 juta tenaga kerja dalam negara.

Akibat dasar kerajaan yang membuka pintu seluas-luasnya kepada pekerja asing, menyebabkan kadar pengangguran di kalangan warga tempatan kian bertambah.

"Itu sebab ramai rakyat menganggur di dalam negara kerana peluang pekerjaan 3 juta tersebut telah diambil oleh warga asing," katanya yang juga Pengarah Eksekutif di Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor.

Tambahnya, lambakan pendatang asing gagal diatasi dan kini kerajaan tampil dengan sistem pemutihan PATI, kononnya untuk mengatasi dan mengenalpasti  pendatang tanpa izin.

Bagaimanapun katanya, langkah tersebut dicurigai bertujuan untuk melakukan penipuan dalam pilihan raya umum akan datang.

"Jumlah PATI yang meningkat seolah-olah berkait rapat dengan peningkatan jumlah pengundi yang pernah dilaporkan di setiap negeri sebelum ini," katanya merujuk kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa 200,000 warga Indonesia telah didaftarkan sebagai pengundi.

"Jelas kita lihat terdapat ada kaitan dengan percubaan menyeludup senarai pengundi dengan menggunakan warga asing"

"Oleh sebab itu, dakwaan tersebut perlulah di siasat dan diberi perhatian penuh," katanya.

Rafizi tidak menolak kemungkinan syarikat yang terlibat dalam pendaftaran Program Penyelesaian Menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) yang dikendalikan 336 syarikat pengurus, merupakan kroni UMNO.

"Ini lain tidak bukan antara langkah untuk memberi wang kepada kroni UMNO kerana sistem pendaftaran PATI dikendalikan oleh agen-agen tertentu," katanya.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Now Everyone Can Take Over Control of GLC!

Posted: 09 Aug 2011 09:53 PM PDT

At long last, the sources story became a reality. The news portal and mainstream newspapers must have received the news from an extremely reliable source. Perhaps from the players directly.  So the AirAsia/MAS share swap has been sealed at long last. At whose interests? MAS or AirAsia? Strictly speaking, a share swap is about financial [...]

PKR PENGKALAN HULU

0 ulasan
sumber :-

PKR PENGKALAN HULU


Pakatan Rakyat bakal buat kejutan besar di Perlis

Posted: 10 Aug 2011 06:43 AM PDT

Oleh Abdul Manan Razak

Sejak 54 tahun Perlis diperintah oleh Barisan Nasional (dan sebelum itu Perikatan UMNO-MCA-MIC), tiada sebarang persaingan sengit dihadapi oleh BN di peringkat Dewan Undangan Negeri mahu pun Parlimen.

Perlis mempunyai 15 kerusi DUN dan 3 kerusi Parlimen. Pada masa ini, BN mempunyai 13 kerusi DUN manakala PAS 2. Ketiga-tiga kerusi Parlimen Perlis milik BN.Sebelum 2008, hampir 100 peratus kerusi di Perlis dimenangi oleh BN.

Pada pilihan raya umum ke-12 yang lalu, PAS telah memperolehi dua kerusi DUN, iaitu memenangi kerusi Simpang Empat dan mengekalkan kerusi Sanglang (selepas mahkamah memutuskan kemenangan BN dalam PRU 2008 sebagai tidak sah).

PAS yang telah meletakkan 12 calon dalam PRU itu (dan PKR bertanding 3 kerusi) telah tewas tipis di DUN Santan dan Guar Sanji yang pernah dimenanginya suatu masa dahulu.

PKR juga telah mula menjejak kaki di Perlis kerana walau pun tewas, gandingan PAS-PKR pada 2008 telah menampakkan hasil positif ke arah usaha menumbangkan BN pada PRU ke-13 nanti.

Kehadiran DAP di Perlis

Kini kehadiran DAP di Perlis pada 2009 dengan tertubuhnya tujuh cawangan yang berkeahlian lebih 1,000 orang, akan menambah mantap gandingan Pakatan Rakyat di negeri Indera kayangan.

Gandingan ini sudah tentu dapat merealisasikan impian yang tidak kesampaian selama ini. Ketiga-tiga parti ini bekerja keras siang dan malam untuk menjayakan harapan PR. Pelbagai bantuan sosial kepada golongan kurang berkemampuan dihulurkan di samping bantuan semasa banjir.

Begitu juga dengan pendaftaran pemilih baru yang dijalankan dari semasa ke semasa. Setiap ceramah yang diadakan dihadiri oleh ketiga-tiga parti komponen PR dan bilangan hadirin semakin bertambah ramai jika dibandingkan pada masa-masa lalu.

Apakah ini menandakan BN Perlis akan tumbang?

Dengan pelbagai isu yang timbul di negeri terkecil di Malaysia ini berserta pengundi seramai hampir 120,000 orang, sudah tentu Pakatan mampu membuat kejutan besar dalam PRU ke-13 nanti.

Pada PRU ke-12, PAS dan PKR telah berjaya meraih undi satu pertiga daripada jumlah keseluruhan undi. Hanya diperlukan 15,000 lagi undi untuk menumbangkan BN.

Masalah ekonomi rakyat

Masalah peluang pekerjaan semakin parah kerana tiadanya pelaburan untuk menjana ekonomi Perlis. Apa yang ada hanyalah janji-janji kosong pemimpin-pemimpin negeri sejak puluhan tahun dahulu.

Rakyat negeri, apabila tamat persekolahan, tiada banyak pilihan. Yang diberi peluang melanjutkan pelajaran, berhijrah ke negeri lain. Yang diberi peluang pekerjaan, pun turut berhijrah kerana peluang hanya ada di luar Perlis.

Selebihnya yang berada di dalam negeri, terdedah dengan aktiviti tidak sihat yang mendatangkan masalah sosial, termasuk kedudukan Perlis bersempadan dengan Thailand. Ada yang menganggap ini adalah antara faktor utama Perlis mencatatkan kadar perceraian tinggi di negara ini.

Pemimpin BN negeri hanya mampu menjadi burung kakak tua, meniru pimpinan pusat mereka dengan angan-angan projek-projek mega di Perlis seperti pembinaan Unimap, jambatan Padang Besar yang terbengkalai dan pembangunan Bandar Baru Chuping yang hanya menguntungkan golongan berada sahaja.

Majoriti rakyat masih lagi di takok lama mewarisi kemiskinan yang semakin tegar. Tiada sebarang industri yang berkeupayaan memberi pekerjaan kepada mereka.

Pemimpin UMNO-BN tak peduli rakyat

Dalam keadaan yang menyedihkan ini puna, kelibat pemimpin BN turun padang juga jarang kelihatan. Ada juga Exco Kerajaan Negeri yang selesa menetap di Lembah Klang kerana kesibukan perniagaan peribadi.

Ada pula Exco Kerajaan Negeri yang melarikan diri ketika kawasannya ditimpa bencana banjir. Mungkin sewaktu bersembunyi itu, pemimpin BN ini tidak sedar bahawa semua orang tahu perangainya kerana saiz negeri yang kecil molek ini tidak memudahkan seseorang cabut lari dari tanggungjawabnya.

Malah, ada juga seorang Ahli Parlimen yang lebih sibuk menangani masalah peribadinya berbanding dengan usaha memenuhi janji-janji piliahn raya kepada rakyat yang telah mengundi memilihnya.

Urusan mendapatkan hak milik tanah merupakan satu lagi pemasalahan yang menghantui rakyat Perlis.

Rata-rata rakyat jelata yang mengusahakan tanah sejak awal merdeka belum memperolehi hak milik hatta lessen pemilikan sementara (TOL) sekali pun. Yang memiliki hak milik hanyalah daripada kalangan pemimpin BN atau sekurang-kurangnya mereka yang mempunyai kaitan rapat dengan para pemimpin berkenaan.

Begitu juga dengan masalah yang dideritai oleh rakyat akibat pemberian ladang tebu oleh kerajaan negeri seluas 1,500 hektar kepada Perlis Plantation Bhd dan pengambilalihan balik oleh Felda Global dengan kos RM1.4 bilion daripada Tan Sri Robert Kouk dua tahun lalu.

Pengambilalihan ini menyaksikan harga gula di pasaran negara ini naik dua kali berturut-turut. Bukan sahaja rakyat Perlis malah semua orang di Malaysia merasai kesan kenaikan harga gula. Apakah ini amalan BN – kera di hutan disusukan, anak di rumah dibiarkan kelaparan?

Kes rebut jawatan Menteri Besar belum selesai

Seperti mana diketahui umum, isu pelantikan Menteri Besar masih lagi bergelumang di fikiran setiap rakyat Perlis. Perasaan tidak puas hati mantan Menteri Besar Datuk Seri Shahidan Kassim dan penyokongnya yang telah mendapat kemenangan untuk BN pada PRU 12 lalu diketahui oleh semua penduduk negeri.

Kontroversi itu masih menyelubungi negeri berikutan isu watikah pelantikan oleh Perdana Menteri ketika itu Tun Abdullah Ahmad Badawi (untuk Shahidan) tidak laku sama sekali dan telah memberi impak besar ke arah pengkhianatan perjuangan sesama mereka dalam UMNO.

Bagi pihak yang kini menerajui UMNO Perlis dan kerajaan negeri, mereka menganggap mantan Menteri Besar itu yang sudah memegang kuasa selama 12 tahun sudah cukup lama dan perlu ditamatkan.

Inilah punca perpecahan sesama UMNO dan BN di Perlis yang turut membuka peluang untuk PR menumbangkan BN.

Inilah antara beberapa faktor yang sukar ditangkis oleh BN, dan inilah pilihan raya yang bakal menyaksikan pertembungan sengit di antara golongan jumud dan golongan sederhana dalam UMNO-BN, serta cabaran baru oleh PAS-PKR-DAP yang senada ke arah UBAH PERLIS dalam gandingan Pakatan Rakyat. – Roketkini.com

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Sistem komputer Kementerian Pelajaran mendera guru

Posted: 09 Aug 2011 09:37 PM PDTKesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) meminta Unit Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Kementerian Pelajaran melakukan penambahbaikan segera terhadap Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) yang didakwanya bermasalah.

Setiausaha Agung NUTP Loke Yim Phing berkata kesatuan menerima banyak rungutan dan aduan daripada guru-guru di seluruh negara mengenai SAPS, yang diperkenalkan Julai lepas untuk menyelaras kemasukan data peperiksaan ke dalam satu sistem berpusat sahaja.

"MEREKA (GURU-GURU) BUKAN TIDAK SANGGUP MEMATUHI TUGAS MEREKA, NAMUN SISTEM BERKENAAN MEMANG BERMASALAH SEHINGGA MENYEBABKAN MEREKA TERPAKSA MENUNGGU BERJAM-JAM UNTUK KEY-IN DATA PEPERIKSAAN SETERUSNYA MENYEBABKAN MEREKA TERTEKAN.

"Oleh itu, kita berharap supaya sistem berkenaan dapat diperbaiki dengan segera," katanya kepada pemberita di Wisma NUTP di sini Jumaat.

Sistem SAPS dibangunkan oleh Kementerian Pelajaran secara talian bertujuan mengumpul, menyimpan dan menganalisis data peperiksaan dalaman setiap sekolah diseluruh negara.

Sistem berkenaan, yang boleh dicapai semua pihak termasuk Kementerian Pelajaran, Jabatan Pelajaran Daerah dan Pejabat Pelajaran Daerah, sepatutnyamemudahkan guru memasukkan dan mengemas kini maklumat kelas, maklumat matapelajaran dan data pelajar di bawah jagaannya selain memasukkan markah setiap mata pelajaran mengikut peperiksaan yang ditetapkan.

LOKE MELAHIRKAN KEBIMBANGAN BAHAWA PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (P&P) DI DALAM KELAS AKAN TERJEJAS KERANA GURU TERLALU SIBUK UNTUK MEMASUKKAN DATA PEPERIKSAAN KE DALAM SISTEM BERKENAAN.

"SEHINGGAKAN ADA GURU YANG SANGGUP MENINGGALKAN PROSES P&P DI KELAS SEMATA-MATA MAHU KEY-IN DATA PEPERIKSAAN KETIKA SISTEM BERKENAAN BERADA DALAM KEADAAN BAIK," KATANYA.

Beliau mencadangkan agar unit berkenaan melanjutkan tarikh akhir kemasukan data peperiksaan ke dalam sistem berkenaan dari 15 Ogos ini kepada akhir bulan ini. - BERNAMA

Ogos , 2011

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/8/5/mstar_berita/20110805133144&sec=mstar_berita

UPSI gagal bela graduan Melayu, sibuk isu UNISEL

Posted: 09 Aug 2011 07:28 PM PDTKesian graduan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang pinjam PTPTN. Dapat ijazah perguruan tapi tiada peluang kerja jadi guru. Kena cari kerja bukan bidang perguruan. Kalau nak jadi guru juga kena buka sekolah sendiri agaknya. Sibuk dengan kes di UNISEL rupa-rupanya anak-anak Melayu graduan UPSI teraniaya.

Kepada sesiapa yang berhajat untuk masuk UPSI dengan pinjaman PTPTN atau dengan biasiswa selain Kementerian Pelajaran, baik tak payah.

MALANG NASIB GRADUAN UPSI

Saya adalah bekas pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjong Malim. Perak. Pada 26 hingga 30 Julai 2011, UPSI telah mengadakan Istiadat Konvokesyen ke-13 dan saya adalah salah seorang pelajar yang menerima ijazah pada hari itu.

Malangnya, kegembiraan saya dan kebanyakan rakan lain pada hari itu tidak seberapa kerana UPSI tidak telus dengan kami, ibu bapa kami dan juga masyarakat luar. Sepanjang istiadat berlangsung, kesemua ucapan yang diberikan oleh pihak pengurusan UPSI membayangkan seolah-olah kesemua kami akan keluar dan menjadi guru seperti kebiasaannya.

Hakikatnya, hanya pelajar-pelajar di bawah tajaan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) sahaja yang akan ditawarkan jawatan guru. Kami yang selebihnya dikategorikan sebagai graduan UPSI Pasaran Terbuka. Dengan lain perkataan, kami tidak akan ditawarkan secara terus menjadi guru tetapi perlu mencari pekerjaan lain di luar sana selain guru.

Rata-rata kami belajar dengan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasioanl (PTPTN) dan bukannya tajaan KPM. Setelah bertahun-tahun belajar dan ribuan wang dihabiskan untuk belajar di UPSI sebagai bakal guru, kami disuruh mencari pekerjaan lain.

Tambah buruk lagi UPSI sendiri ingin lepas tangan dan menyembunyikan hal ini daripada ibu bapa yang hadir pada istiadat konvokesyen yang lalu. Perbuatan sebegini, sungguh tidak bertanggungjawab. Ternyata UPSI seperti bermain wayang dan membuat kami serta masyarakat percaya bahawa setiap pelajar mereka adalah bakal guru.

Perasmian Muzium Pendidikan Nasional di dalam kampus UPSI baru-baru ini juga adalah helah UPSI untuk membuat masyarakat terus percaya bahawa UPSI masih merupakan tempat latihan bakal guru sedangkan sebenarnya pelajarnya disuruh mencari pekerjaan lain di pasaran terbuka.

Jika dilihat dari sudut utama pameran ketika pelancaran, ia tidak langsung berfokus kepada tokoh-tokoh guru dan pendidik nasional. Perasmian Muzium Pendidikan Nasional UPSI sekadar gimik supaya orang awam menyangka bahawa UPSI masih lagi melatih bakal guru.

Kenyataannya, UPSI gagal membuat sebarang perjanjian muktamad dengan Kementerian Pelajaran Malaysia bagi menjamin tempat kesemua graduannya sebagai bakal guru. Wajarkah kami yang belajar dengan sukatan pelajaran menjadi seorang bakal guru di UPSI disuruh mencari kerja lain sedangkan wang kami telah habis dibelanjakan untuk UPSI? Masanya sudah tiba untuk masyarakat perlu sedar bahawa UPSI tidak lagi seperti dahulu.

Setidak-tidaknya, kami mengharapkan ada sedikit rasa tanggung-jawab di pihak UPSI khususnya Naib Canselor UPSI, menjelaskan hal ini kepada ibu-bapa kami ketika berucap dalam istiadat konvokesyen yang lalu.

Kecewa rasanya bila beliau juga berucap seolah-olah kami sudah dijamin untuk mendapat jawatan guru. Tidakkah ibu-bapa kami perlu tahu akan hal ini setelah mereka juga membelanjakan banyak wang kepada UPSI? Kebanyakan mereka adalah orang kampung yang masih percaya bahawa bila anak mereka masuk UPSI, pasti akan jadi guru.

Kesal rasanya menjadi graduan UPSI. Lebih baik jika kami belajar di universiti lain yang sememangnya khusus untuk pasaran terbuka dengan peluang mendapat pekerjaan bukan guru yang lebih cerah.

Jika masih berminat untuk jadi guru, graduan universiti lain masih boleh memohon Diploma Perguruan Lepasan Ijazah (DPLI) tajaan KPM dengan masa depan lebih terjamin. Takkan UPSI mahu kami graduan UPSI mengikuti kursus DPLI juga semata-mata untuk dapat jawatan guru? Apa faedahnya kami belajar di UPSI jika itu yang perlu kami lakukan nanti?

Apapun, kami sudah tamat belajar di UPSI tanpa sebarang jaminan untuk jadi guru. Nasi sudah jadi bubur. Kami sudah tidak dapat menebus kembali wang dan masa pengajian kami yang telah hilang. Untuk mencari kerja lain dengan hanya kemahiran menjadi guru yang kami ada, bukan satu perkara mudah.

Kepada semua pelajar UPSI amnya dah Majlis Perwakilan Pelajar UPSI khususnya, harap bangun daripada mimpi anda.

Kepada bakal lepasan sekolah yang berminat untuk jadi guru, ingatlah bahawa UPSI tidak lagi menjanjikan sebarang jawatan guru untuk graduannya seperti dulu. Anda adalah bakal graduan untuk pasaran terbuka. Jangan keliru UPSI dengan Institut Pendidikan Guru (IPG).

Untuk UPSI pula, gugurkan saja perkataan "Pendidikan" pada namanya supaya masyarakat sedia maklum bahawa graduan UPSI adalah graduan pasaran terbuka seperti lain-lain universiti. Itu lebih bagus daripada terus mengelirukan masyarakat.

GRADUAN KECEWA
Tajung Malim, Perak

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0810&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

Remaja 14 tahun koma dibaling topi keledar oleh polis

Posted: 09 Aug 2011 07:28 PM PDTALOR SETAR, 10 Ogos 2011. Seorang remaja lelaki berusia 14 tahun dari Felcra Lubuk Sireh, Padang Besar, Perlis, koma sejak empat hari lalu selepas terjatuh daripada motosikal, didakwa berpunca akibat dibaling dengan topi keledar oleh anggota polis yang cuba menahannya pada malam minggu lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.40 malam itu, Mohd Solihin Che Kassim sedang menunggang motosikal bersama rakannya di perkampungan itu apabila dua anggota polis yang melakukan rondaan cuba menahannya tetapi mangsa dikatakan tidak berhenti.

Tindakan remaja itu menyebabkan seorang daripada anggota polis terbabit membaling topi keledar ke arah motosikal mangsa yang menunggang tanpa memakai topi keledar, menyebabkan dia terjatuh. Bapa mangsa, Che Kassim Darus, 47, berkata ketika kejadian dia sedang solat terawih di surau kampung itu apabila diberitahu anaknya cedera kerana terjatuh motosikal dan bergegas ke lokasi kejadian.

Katanya, sebaik tiba di situ, dia mendapati Mohd Solihin yang juga anak kedua daripada sembilan beradik dan tidak lagi bersekolah terbaring tidak sedarkan diri dalam keadaan berlumuran darah serta belakang kepalanya bengkak.

Beliau berkata, rakan anaknya memberitahu dua anggota polis yang melakukan rondaan di situ membaling topi keledar ke arah motosikal Mohd Solihin, menyebabkan dia hilang kawalan lalu terbabas dan terjatuh.

"Saya kesal dengan kejadian ini dan jika anak saya melakukan kesalahan, polis boleh mengambil tindakan lain dan bukan membahayakan nyawanya.

"Kami sekeluarga sedih kerana dia masih koma, sedangkan tidak lama lagi Aidilfitri akan menjelma," katanya ketika ditemui di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), di sini, semalam.

Berikutan kejadian itu, Che Kassim membuat dua laporan di Balai Polis Kaki Bukit dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Padang Besar.

Beliau turut menafikan anaknya berlumba haram atau lari daripada sekatan polis ketika kejadian itu.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Remajakomadibalingtopikeledar/Article

Pekerja Islam di Pahang tertindas, kerajaan tak peduli

Posted: 09 Aug 2011 06:05 PM PDTAduan Rakyat Online - 9 Ogos 2010 : Salam. Pihak syarikat perlombongan bijih besi di KM2 Bukit Ibam seperti mencabar kami dengan menjalankan operasi hingga lewat malam tanpa peduli waktu-waktu umat Islam berbuka serta solat.

Yang pasti tokey nya pasti KAFIR, tapi pihak pengguasa tempatan pasti beragama Islam (mungkin) pun sama tidak pedulikan kemulian bulan Ramadhan.

Pencemaran BUNYI begitu menusuk telinga hinggakan laungan Azan dari masjid tenggelam.

Jalan UTAMA kami pun hancur akibat lori2 besi yang membawa keluar hasil seperti samseng jalanan.

Syarikat perlombongan ini begitu kurang ajar dan kami mungkin akan mengambil tindakan sendiri jika tiada pihak yang cuba mengambil tindakan segera.

Perkara ini terlalu lama berlarutan walau beberapa kali kami menegur.

Harap maklum pihak PTG Rompin,PTG Negeri,JPJ,PDRM, SPRM Pahang dan Pejabat SUK Phg, jangan sampai kami ambil tindakan sendiri.

By: kiramin

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/lombong-besi-cemar-ramadhan

Bank Negara Guna Konsultan Israel, pekerja tertekan

Posted: 09 Aug 2011 06:05 PM PDTAduan Rakyat Online - 9 Ogos 2010 : Salam sejahtera, Kami kakitangan Bank Negara (BNM) ingin membuat aduan bahawasanya pihak pengurusan BNM telah menggunakan perkhidmatan penasihat syarikat USA yang menggunakan kepakaran Israel dalam bidang pengurusan-pengurusan sumber manusia.

Kami percaya khidmat syarikat yahudi Israel tersebut, iaitu Hay Group telah digunakan secara muslihat tanpa pengetahuan Perdana Menteri Malaysia, Dato Sri Najib Tun Abd Razak.

Syarikat Hay Group telah memecah-belahkan kakitangan BNM dengan mewujudkan kasta atau martabat manusia dengan menamakan sistem pekerja sebagai 'strategik' dan 'operation'.

Seterusnya mereka telah memberi imbuhan gaji yang terlampau tinggi terhadap golongan yang mereka namakan strategik tanpa justifikasi yang munasabah.

Sedangkan perkara ini tidak dilakukan dalam jabatan-jabatan kerajaan lain (juga badan-badan berkanun lain).

Lebih teruk dari itu, kami percaya bayaran imbuhan yang dibayar kepada Hay Group adalah sangat tinggi sehinggakan pihak Jabatan Audit Dalam pernah menimbulkan kes ini.

Malangnya bagaikan ada suatu 'tangan ghaib' yang telah menutup kes ini untuk disembunyikan.

Hay Group telah meletakkan seorang stafnya sebagai pengarah di BNM untuk terus melakukan huru-hara. Penganiayaan demi penganiayaan dibuat kepada kakitangan BNM.

By: G

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/bank-negara-guna-konsultan-israel

Sistem Komuter Senawang KL yang hampeh

Posted: 09 Aug 2011 06:04 PM PDTAduan Rakyat Online - 9 Ogos 2010 : Secara ringkasnya, aku merupakan pengguna KTM Komuter dari Senawang dan bekerja di Mid Valley waktu masuk office pukul 8:00.am. Waktu menggunakan: Isnin-Jumaat

Pergi:
1. Waktu naik komuter 6:39.am (ikut suka dia nak sampai bila tapi selalunya 8:15.am-kadang lebih)
2. Kalau terlepas/train tak datang aku tunggu 15minit untuk train pukul 6:54.am (ikut suka dia jugak nak sampai bila)
3. Kalau terlepas/train tak datang aku tunggu 30minit pukul 7:24.am (ikut suka dia nak sampai bila-tapi ikut suka bos aku la nak maki aku kalau aku pun ikut train yang lembab macam pengurusan KTM)

*Masalah pertama bermula di Bangi. Train dah penuh tapi aku selesa sebab dah dapat duduk dari stesyen Senawang tadi. Orang lain yang bermasalah tapi aku kesian sebab aku pun naik train.Menteri tak naik train ni, Pengarah-pengarah dan bos-bos KTM tak naik train ni so..takde hal la..air-cond dah mula takde rasa sebab dh ramai..lain kali buat seat kt bawah enjin..sama je rasa bahangnya..aku pun selalu je hangin-hangin.

*Masalah seterusnya bila sampai stesyen UKM-Kajang-Serdang-Bandar Tasik Selatan-Salak Selatan lagi la ramai orang..pastu pengurusan KTM pun nampak nya makin bengap..ingatkan manusia ni dari hari ke hari makin kurang kot kat dunia ni.bagus lg la LRT tu..ni pun ada lg nak tambah MRT pulak..orang dah sendat-sendat sampai yang gemuk dah jadi slim.Stesyen Seputeh pulak??ada apa ntah kat sana??kawasan perumahan kaya-kaya..diorang pakai kereta lah!!bape ramai sangat yang naik!!

Balik:

1. Waktu naik kadang-kadang 5:32.pm seperti dalam jadual tapi dalam pengurusan KTM ikut:suka.pm.
2. Kalau terlepas boleh la naik train seterusnya pukul 6:02.pm tapi ikut:suka.pm. jugak..kadang-kadang kena tunggu sampai pukul 6:30.pm..tapi nak masuk kirim salam jela..penuh mcm sardin!!!
3. Tapi kalau aku terlepas 5:32.pm aku try naik 5:47.pm train turun ke Bangi.tunggu next train ke Seremban sebab kt situ dah tak penuh.tapi selalu delay, train Bangi tak sampai.Syabas KTM!!!

Peringatan: Tak perlu la nak tambah-tambah stesyen atau bagi promosi tambang bulanan la..student la..ape la..itu la..ini la..kalau sistem tuh hampeh..upgrade la dulu!!

Cadangan:

Rasanya sistem setiap 15 minit atau kekerapan tidak menyelesaikan banyak masalah tapi sebaliknya train perlu ditambah gerabak dari 3 gerabak menjadi 5 atau 6 gerabak.

Coach wanita jadikan 2 gerabak.sekurang-kurang nya mengurangkan masalah bukan menambah masalah. Bila orang yang tunggu train pukul 5:32.pm tak dapat naik sepenuhnya, orang yang tunggu train 6:02.pm pula datang..jadi bertambah ramai la pulak yang akan naik train seterusnya.

Perlu sentiasa servis train supaya tidak kerap berlakunya kerosakan. Mana sistem pengurusan oleh KTM menggaji juruteknik/penyelenggara train?Tidak dinafikan kerosakan pasti berlaku walaupun sudah cukup servis dilakukan tapi sekurang-kurangnya KTM sediakan train simpanan sekurang-kurangnya 1 setiap haluan ke Utara dan 1 ke haluan Selatan. Ini tidak, bila rosak kena tunggu train berikutnya, bertambah padat la train selepas tu..sediakan la train kosong..

Kami tidak perlukan train yang laju. Bagi kami train yang PERLAHAN masih sampai pada waktu yang di dalam jadual yang telah kami sedia maklum jika tidak ROSAK.

Kami tidak perlukan waktu train yang kerap.Kerana kami akan tuntut janji waktu train yang telah dijadualkan.Bila dah sampai waktu, train delay..yang ramai-ramai ni tunggu next train..lepas tu penuh tak boleh masuk..bila kami nk masuk???Bila sampai rumah?

KATA KERAJAAN NAK GALAKKAN PENGGUNAAN SISTEM KENDERAAN AWAM TAPI GAGAL!! Kami bukan mahu guna tapi kami TERPAKSA!!

Harap ada tindakan, jika tiada tindakan maka kami akan bertindak menghantar aduan ke pihak atasan..Menteri atau mana-mana agensi/Kementerian-kementerian yang lain..

Jika GAGAL maknanya TIADA USAHA.

jika tiada usaha kami sebagai rakyat sendiri akan ubah…macam mana nak ubah??

UBAH KERAJAAN!!

By: Guardian

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/sistem-komuter-yang-hampeh

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


Bebas atau Dakwa

Posted: 10 Aug 2011 04:17 AM PDT

Protes EO di Ipoh: Seorang peserta ditahan

Posted: 10 Aug 2011 12:56 AM PDT

Malaysiakini Protes PKR Perak di hadapan sebuah balai polis daerah di Ipoh pagi ini menyaksikan seorang pesertanya ditahan. Dalam protes bermula jam 9 pagi itu kira-kira 30 orang duduk di hadapan balai berkenaan sebagai tanda membantah penahanan seorang remaja berusia 20 tahun yang ditangkap mengikut Ordinan Darurat (EO). Mereka yang mengambil bahagian dalam protes ini [...]

One held after protest against EO in Ipoh

Posted: 10 Aug 2011 12:47 AM PDT

Malaysiakini A protest led by Perak PKR in front of the police district headquarters in Ipoh this morning saw a participant being arrested later. Some 30 people were involved in the 9am protest against the detention of a P Manivanan, 20, under the draconian Emergency Ordinance (EO) since July 6. The protestors included Parti Sosialis [...]

Lagi pengundi berganda ditemui

Posted: 09 Aug 2011 10:29 PM PDT

Harakahdaily Dewan Pemuda PAS Kawasan Titiwangsa menemui lima lagi pengundi bertindih di parlimen itu dalam semakan terbaru mereka melalui web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Kesemua mereka mempunyai dua kad pengenalan baru yang nombornya berbeza namun mempunyai nombor kad pengenalan lama yang sama. Antaranya individu bernama SA’AD BIN SAMSUDIN, yang memiliki dua kad pengenalan baru iaitu [...]

郑立慷支持拉湾古打村民自发临时委员会,监督民众会堂建设与保管。

Posted: 09 Aug 2011 10:20 PM PDT

针对拉湾古打村民自发成立"拉湾古打新村民众会堂临时监督与保管委员会"(统称临时委员会),迪遮区州议员郑立慷表示全力支持村民自动自发的举动。 郑氏表示,他高度赞赏有村民愿意负起监督民众会堂建筑过程与保管民众会堂的责任。这项攸关公众利益的工程,本来就应该赋权于村民全程参与。 郑立慷不忘提醒马华回应该委员会要求,展示民众会堂图测,以征求村民意见。 "虽然马华在7月杪邀请房屋及地方政府部長拿督曹智雄为拉湾古打民众会堂进行动土仪式,但讽刺的是,村民却对会堂的设计一无所知。" 此外,郑立慷也支持委员会要求政府拨款透明化,以避免拨款遭到滥用。 他表示,村民苦等逾20年的民众会堂在村民努力争取下获得批准,如今民众会堂的设计、政府拨款去向绝对不能掉以轻心。 因此,他呼吁拉湾古打村民响应出席临时委员会于本月17日,晚上7点半在拉湾古打校友会会所举办的村民大会,为拉湾古打新村发展出一份绵力。

卅人静坐抗议紧急法令扣印青 集会和平结束后一人突遭逮捕

Posted: 09 Aug 2011 10:17 PM PDT

霹雳州公正党今日号召大约30名民众到霹雳州警察总部前举行静坐一句钟,以抗议警方援引紧急法令扣留一名印裔青年。尽管集会和平结束,不过一名参与者随后却突然遭到警方逮捕。 霹雳州公正党迪遮州议员郑立慷表示,被逮捕的参与者是社会主义党和丰国会议员再也古玛的助理纳根德兰(S Nagenteran)。 他是在静坐于早上10点结束后驾车离开现场,在怡保草场附近遭交通警察拦截,并被带返怡保警察总部。 "我们不太确定他是因为什么问题被捕,但是我们怀疑这是因为他车上的贴纸,他车上贴有呼吁释放社会主义党六君子的贴纸。" 郑立慷一行人目前正在怡保警察总部了解情况。 抗议紧急法逮捕一青年 郑立慷和大约30名政党领袖和民众,早上9点10分於霹雳州警察总部前展开长达1小时的静坐,以抗议警方援引备受争议的紧急法令,未审讯扣留来自朱毛的20岁印裔青年马尼瓦能(P Manivanan)。 值得一提的是,刚刚从紧急法令扣留28天获得释放的再也古玛也率领一批支持者到场参与。马尼哇能的父母(右图)和亲戚也有在场。 他们手持大纸牌,并没有高喊任何口号,静静地坐着抗议警方援引紧急法令进行未审讯扣留的行动。 警员只是任由郑立慷等人静坐抗议,并没有采取任何行动来驱散他们。他们随后也在早上10点解散,离开现场。 父母指儿子遭警长殴打 根据郑立慷之前代表马尼瓦能家人向人权委员会呈交备忘录,警方5月7日是在没有给予任何理由的情况下,就将马尼瓦能和一名友人从家中带走。 其父母随后在5月23日在马尼瓦能被带上庭后,才知道其儿子是涉及谋杀案被扣留。不过,警方随后又以涉及偷窃案,将他转送至马六甲中区接受调查。 马尼瓦能在7月6日后,就被警方援引紧急法令扣留至今。 父母也表示,他们曾经亲眼见证一名警长殴打儿子。 新闻来源:当今大马

金马仑 – 土崩事件应引为借鉴,公正党促全面检讨发展政策

Posted: 08 Aug 2011 10:30 PM PDT

人民公正党金马仑区部积极关注金马仑双溪雷原住民村土崩事件,该区部主席陈伟文促请有关当局主动检视当地斜坡区村落。上述措施主旨在于鉴定相关住宅区安全性是否达标,并在必要时协助土崩风险偏高的村落进行迁居,避免类似悲剧重演。 另外,尽管有关土崩事件目前被鉴定为天然蓄水区无法负荷高降雨量所引起,陈伟文呼吁环境部不应满足于表面的事实,而必须深入调查事故真正导因。土地构造与高降雨量极可能与当地的土地开发及房屋发展计划挂钩,因此,人民公正党要求相关部门谨慎调查并向公众汇报调查结果。 金马仑近年高度开发及密集兴建房屋,森林面积的减少导致空气污染及气温上升等环境问题。根据大马气象局所公布的数据,2010年金马仑全年温度较往年平均上升摄氏1.5至2度。另外,每月雨水量落差也逐渐扩大。举例今年1月份平均雨量为150毫升,3月份却突然飙升至逾350毫升,期间雷阵雨次数也增加。 "以上有关金马仑天气转变的报告证明,看似纯粹自然灾害的土崩事件,实际上可能是过度开发与不当发展政策的恶果",陈伟文道。 陈伟文昨日联同人民公正党最高理事兼迪遮区州议员郑立慷前往双溪雷,访视土崩灾区现场同时慰问罹难者家属。同行者包括金马仑区部理事李振权、钟南丰、迪如、克里斯南三美、吴关华、依占等。 陈伟文指出,金马仑作为国内主要旅游胜地,去年的游客人次却创下近三年的新低。2010年游客人次总数为56万6576人,比起2009年同时期下降高达 14万6989人。游客减少的原因除了外在的竞争,也包括内在的原因如气候骤变、交通阻塞严重等。 因此,人民公正党促请当局汲取教训,籍此土崩事件反思并全面检讨当前的房屋及旅游发展政策,以确保符合永续发展的概念。

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


LONDON RIOT 2011

Posted: 09 Aug 2011 08:21 PM PDTRusuhan yang bermula di London yang kini sudah merebak ke hampir separuh Britain sebenarnya bermula dari perasaan tidak puas hati masyarakat kulit hitam terhadap tindakan polis menembak mati kaum tersebut.

Akibatnya dengan bantuan laman sosial seperti BlackBerry Messanger (BBM), Facebook dan Twitter, berita mengenainya tersebar meluas hinggakan samapi satu tahap pentadbiran David Cameron mahu mengisytiharkan kawasan terbabit sebagai kawasan hitam, yang mana pasukan tentera diberi kuasa penuh untuk melaksanakan undang-undang darurat.

Kesannya, ekonomi negara itu turut berdepan dengan krisis paling buruk kerana pelancong asing makin menjauhi negara itu atau membatalkan tempahan yang telah dibuat lebih enam bulan lalu.


Pengajaran yang dapat kita perolehi adalah, jangan sesekali pihak berkuasa menggunakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan yang mengadakan protes secara aman seperti perhimpunan Bersih di Malaysia sebulan lalu.

Nampaknya polis Britain kena belajar dengan Polis "Raja" Di Malaysia bagaimana mahu mengelakkan pertumpahan darah tapi dalam masa sama lebih 1600 orang ditangkap hanya kerana mahu menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Bermula dengan satu protes kecil secara aman di pinggir kota London di Tottenham, Sabtu lalu, berpunca seorang remaja kulit hitam ditembak mati oleh polis.

*Ekoran itu, protes bertukar menjadi rusuhan dan merebak ke seluruh kota itu sebelum ke tiga bandar raya utama iaitu Birmingham, Bristol dan Liverpool, semalam.

*Perkhidmatan Ambulans London merawat 16 mangsa rusuhan, 15 daripadanya dimasukkan ke hospital, manakala polis menangkap 334 orang dan mendakwa 69 lagi atas pelbagai kesalahan.

*Seorang pelajar Malaysia mengalami patah tulang rahang dan gigi selepas dibelasah sekumpulan perusuh ketika keluar membeli juadah berbuka puasa.

Seorang pelajar tajaan Majlis Amanah Rakyat (Mara) jurusan Perakaunan sebuah kolej di London tercedera ringan dalam rusuhan di kota itu semalam.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata bagaimanapun, pelajar itu, Asyraf Hazlan, 20-an, tidak kritikal dan hanya cedera di bahagian rahang dan kini dirawat di Royal London Hospital.

"Pelajar ini tidak terlibat dalam rusuhan, tetapi beliau diserang oleh sekumpulan perusuh ketika keluar dari tren bawah tanah ketika dalam perjalanan menziarah rakannya untuk berbuka puasa di utara London.

"Beliau kemudian dipukul dan dirompak, tetapi telahpun dibawa ke hospital untuk rawatan, di mana beliau perlu menjalani pembedahan untuk merawat kecederaan itu," katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa bersama warga kementerian berkenaan dan agensi di bawahnya, di Institut Kemajuan Desa (Infra).

Dipetik Bernama Online, Mohd Shafie berkata keluarga mangsa, yang berasal dari Selangor, telah dimaklumkan mengenai kejadian tersebut.

Beliau berkata Mara turut mengambil langkah berjaga-jaga dengan memindahkan pelajar di kawasan berisiko tinggi di kota itu ke sebuah penempatan di Leicester Square bagi menjamin keselamatan mereka.

kerusi2 Parlimen yang berpotensi Jatuh kepada PR..

Posted: 09 Aug 2011 07:59 PM PDT

Berikut disenaraikan kerusi-kerusi parlimen yang berpotensi untuk dimenangi Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum akan datang.Kedah - Alor Setar, Langkawi,
Pulau Pinang - Tasek Gelugor
Perak - Larut, Parit, Kampar, Lumut
Selangor - Pandan
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur - Tiada
Negeri Sembilan - Rembau, Jempol
Melaka - Bukit Katil
Johor - Ayer Hitam, Kluang, Tebrau, Johor Bharu
Pahang - Paya Besar, Rompin
Terengganu - Kuala Nerus, Dungun
Kelantan - Ketereh, Pasir Mas
Sabah - Sepanggar, Putatan, Penampang, Kimanis, Tuaran
Sarawak - Mambong, Kota Samarahan, Sarikei, Miri, Limbang

Dan bandingkan dengan senarai sedia ada yang sudah dimenangi Pakatan Rakyat (termasuk pilihanraya kecil)

Kedah
P7 - Padang Terap - Mohd Nasir Zakaria (PAS)
P8 - Pokok Sena - Mahfuz Omar (PAS)
P10 - Kuala Kedah - Ahmad Kassim (PKR)
P11 - Pendang - Mohd Hayati Othman (PAS)
P12 - Jerai - Mohd Firdaus Jaafar (PAS)
P13 - Sik - Che Uda Che Nik (PAS)
P14 - Merbok - Rashid Din (PKR)
P15 - Sungai Petani - Johari Abdul (PKR)
P16 - Baling - Taib Azamudden Md Taib (PAS)
P17 - Padang Serai - N Gobalakrishnan (PKR)

Kelantan
P19 - Tumpat - Kamaruddin Jaafar (PAS)
P20 - Pengkalan Chepa - Abdul Halim Abdul Rahman (PAS)
P21 - Kota Bharu - Wan Abdul Rahim Wan Abdullah (PAS)
P23 - Rantau Panjang - Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS)
P24 - Kubang Kerian - Salahuddin Ayub (PAS)
P25 - Bachok - Nasharudin Mat Isa (PAS)
P26 - Ketereh - Ab Aziz Ab Kadir (PKR)
P27 - Tanah Merah - Amran Ab Ghani (PKR)
P28 - Pasir Puteh - Muhammad Husin (PAS)
P29 - Machang - Saifuddin Nasution Ismail (PKR)
P31 - Kuala Kerai - Mohd Hatta Ramli (PAS)

Terengganu
P36 - Kuala Terengganu - Mohd Abdul Wahid Endut (PAS)
P37 - Marang - Abdul Hadi Awang (PAS)

Pulau Pinang
P44 - Permatang Pauh - Anwar Ibrahim (PKR)
P43 - Bagan - Lim Guan Eng (DAP)
P45 - Bukit Mertajam - Chong Eng (DAP)
P46 - Batu Kawan - Ramasamy Palanisamy (DAP)
P48 - Bukit Bendera - Liew Chin Tong (DAP)
P49 - Tanjong - Chow Kon Yeow (DAP)
P50 - Jelutong - Ooi Chuan Aun (DAP)
P51 - Bukit Gelugor - Karpal Singh Ram Singh (DAP)
P53 - Balik Pulau - Mohd Yusmadi Mohd Yusuff (PKR)

Perak
P57 - Parit Buntar - Mujahid Yusof Rawa (PAS)
P59 - Bukit Gantang - Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (PAS)
P60 - Taiping - Nga Kor Ming (DAP)
P62 - Sungai Siput - Michael Jeyakumar Devaraj (PKR)
P64 - Ipoh Timor - Lim Kit Siang (DAP)
P65 - Ipoh Barat - M. Kulasegaran V. Murugeson (DAP)
P66 - Batu Gajah - Fong Po Kuan (DAP)
P68 - Beruas - Ngeh Koo Ham (DAP)
P71 - Gopeng - Lee Boon Chye (PKR)
P76 - Teluk Intan - M. Manogaran (DAP)

Pahang
P82 - Indera Mahkota - Azan Ismail (PKR)
P83 - Kuantan - Fuziah Salleh (PKR)

Selangor
P96 - Kuala Selangor - Dzulkefly Ahmad (PAS)
P97 - Selayang - William Leong Jee Keen (PKR)
P98 - Gombak - Mohamed Azmin Ali (PKR)
P99 - Ampang - Zuraida Kamarudin (PKR)
P101 - Hulu Langat - Che Rosli Che Mat (PAS)
P102 - Serdang - Teo Nie Ching (DAP)
P103 - Puchong - Gobind Singh Deo (DAP)
P104 - Kelana Jaya - Loh Gwo Burne (PKR)
P105 - PJ Selatan - Hee Loy Sian (PKR)
P106 - PJ Utara - Tony Pua Kiam Wee (DAP)
P107 - Subang - Sivarasa Rasiah (PKR)
P108 - Shah Alam - Khalid Abdul Samad (PAS)
P109 - Kapar - Manikavasagam a/l Sundaram (PKR)
P110 - Klang - Charles Anthony Santiago (DAP)
P111 - Kota Raja - Siti Mariah Mahmud (PAS)
P112 - Kuala Langat - Abdullah Sani Abdul Hamid (PKR)

Wilayah Persekutuan
P114 - Kepong - Tan Seng Giaw (DAP)
P115 - Batu - Chua Tian Chang (PKR)
P116 - Wangsa Maju - Wee Choo Keong (PKR) quits PKR
P117 - Segambut - Lim Lip Eng (DAP)
P119 - Titiwangsa - Lo' Lo' Mohd Ghazali (PAS)
P120 - Bukit Bintang - Fong Kui Lun (DAP)
P121 - Lembah Pantai - Nurul Izzah Anwar (PKR)
P122 - Seputeh - Teresa Kok Suh Sim (DAP)
P123 - Cheras - Tan Kok Wai (DAP)
P124 - Bandar Tun Razak - Abdul Khalid Ibrahim (PKR)
Negeri Sembilan
P128 - Seremban - John Fernandez (DAP)
P130 - Rasah - Loke Siew Fook (DAP)
P132 - Telok Kemang - Kamarul Bahrin Abbas (PKR)

Melaka
P138 - Kota Melaka - Sim Tong Him (DAP)

Johor
P145 - Bakri - Er Teck Hwa (DAP)

Sabah
P172 - Kota Kinabalu - Hiew King Chew (DAP)

Sarawak
P195 - Bandar Kuching - Chong Chieng Jen (DAP)
P212 - Sibu - Wong Ho Leng (DAP)

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang