Pengikut

Nuffnang

Khamis, 21 Julai 2011

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Mahkamah Tangguh Rayuan Gugur Kes Adun Sri Muda

Posted: 21 Jul 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 21 JULAI : Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini menangguhkan rayuan kes Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafie  11 Ogos depan bagi membolehkan Shuhaimi dan peguam beliau memilih satu daripada dua rayuan yang dikemukakan.

Rayuan yang dibuat oleh Shuhaimi pada hari ini adalah untuk menggugurkan kes ke atas beliau manakala satu lagi ialah pertikaian mengenai akta hasutan yang difailkan ke atasnya bersabit penulisan dalam blog yang didakwa menghina Sultan Selangor tahun lalu.

Hakim Nor Azian Shaari meminta peguam yang mewakili shuhaimi melampirkan salah satu daripada rayuan yang ingin dikemukakan pada 26 Julai ini.

Peguam Shuhaimi, Edmund Bon hari ini memberitahu mahkamah pihaknya memohon supaya kes yang difailkan ke atas Shuhaimi digugurkan selain menyifatkan seksyen yang dikenakan ke atas anak guamnya di bawah Akta Hasutan bertentangan dengan Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan.

"Pengistiharaan bahawa Akta Hasutan seksyen 4 (1) adalah bertentangan dengan Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan," kata beliau.

Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan merujuk kepada manifestasi prinsip kebebasan bersuara yang dijamin dalam sebuah negara berpelembagaan.

Oleh itu, Hakim Nor Azian meminta peguam Shuhaimi berbincang dengan anak guamnya untuk menetapkan salah satu daripada rayuan untuk dipertimbangkan.

Shuhaimi yang ditemui TvSelangor berharap, kes ini berkesudahan dengan baik.

"Apa pun langkah yang diambil, saya serahkan semuanya ini kepada peguam, saya yakin akhirnya nanti kes ini digugurkan," kata beliau ketika ditemui di luar mahkamah.

Terdahulu pada 19 Julai, Mahkamah Sesyen Shah Alam memutuskan untuk menangguhkan kes kepada 8 ogos depan sementara menunggu keputusan rayuan kes di Mahkamah Tinggi.

Shuhaimi dihadapkan ke mahkamah berhubung artikel berjudul "Pandangan saya berasaskan undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959" tahun lalu.

Artikel bertarikh 30 Disember 2010 yang ditulis Shuhaimi  mendapat kecamanan hebat dari musuh politik yang dilihat cuba mengambil kesempatan dengan memanipulasi penulisan beliau selain membuat beberapa laporan polis kononnya Adun PKR itu menghina Sultan Selangor.

Siri serangan terhadap Shuhaimi terus dipergiat apabila pihak tidak bertanggungjawab bertindak menyimbah cat merah dipintu Pejabat Adun Sri Muda di Kota Kemuning Shah Alam.

Shuhaimi dituduh mengikut seksyen 4 (1) Akta Hasutan ekoran penulisannya itu dikaitkan dengan kontroversi pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor (SUK), Khusrin Munawi.

Manakala pihak pendakwaan pula dikendalikan oleh timbalan pendakwa raya Mohamad Hanafiah Zakaria dan Ishak Mohd Yusof.


Sumber: TVSNEWS

Ditahan Dibawah Ordinan Darurat Penganiayaan Kepada PSM 6

Posted: 19 Jul 2011 08:50 AM PDT

Bukit Aman, 19 Julai 2011 - Keenam-enam aktivis PSM (Parti Sosialis Malaysia) masih lagi ditahan pihak berkuasa di bawah Ordinan Darurat 1969.

Mereka yang ditahan ialah Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr D. Michael Jeyakumar, 56, Sukumaran a/l Munisamy, 50, Letchumanan a/l Aseer Patham, 49, Choo Chon Kai, 33, Sarasvathy a/p Muthu, 58, dan Sarat Babu a/l Raman, 25.

Dibawah Ordinan Darurat mereka boleh ditahan selama 60 hari tanpa sebarang perbicaraan.

Perhimpunan aman candlelight vigil masih lagi diteruskan dan pada malam ini YB Dr Xavier Jayakumar mengutuk dan mendesak kerajaan supaya membebaskan kesemua tahanan dengan segera.

Turut hadir dan menjelaskan kezaliman penahan tanpa bicara adalah bapa saudara kepada Dr Michael Jeyakumar Devaraj, Encik Victor Oorjitham yang juga merupakan peguam yang telah bersara.

Lebih seratus hadir menyalakan lilin tanda protes penahanan dan juga sebagai sokongan kepada mereka yang ditahan.Laporan Polis Desak Pembebasan PSM 6

Posted: 17 Jul 2011 03:00 AM PDT

Klang, 17 Julai 2011 - YB Dr Xavier Jayakumar hari ini membuat laporan polis mendesak pembebasan enam aktivis PSM (Parti Sosialis Malaysia) yang ditahan dibawah Ordinan Darurat.

Laporan polis tersebut dibuat di Balai Polis Klang Selatan. Hadir bersama-sama YB Dr Xavier adalah Encik P. Sundarajoo, Ahli Majlis Perbandaran Klang, Encik Sadek Bin Wali, Ketua Kampung Teluk Menegon, Encik Vicknesvaran Krishnan, wakil PIKOM serta Encik Syed Ahmad Putra, Setiausaha DUN Seri Andalas.

Ordinan Darurat hampir sama dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kedua-duanya membolehkan polis menahan suspek sehingga 60 hari tanpa didakwa.

Mereka yang ditahan ialah Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr D. Michael Jeyakumar, 56, Sukumaran a/l Munisamy, 50, Letchumanan a/l Aseer Patham, 49, Choo Chon Kai, 33, Sarasvathy a/p Muthu, 58, dan Sarat Babu a/l Raman, 25.

Candlelight Vigil PSM 6 di Bukit Bintang

Posted: 16 Jul 2011 08:50 AM PDT

Bukit Bintang, 16 Julai 2011 - Sekurang-kurangnya 200 orang berhimpun secara aman pada candlelight vigil yang diadakan demi enam aktivis PSM yang ditahan dibawah Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969 di Bukit Bintang.

Perhimpunan aman tersebut telah menarik perhatian orang ramai yang berada di sekitar Bukit Bintang untuk turut bersama-sama mendengar berita terkini mengenai mereka yang ditahan.

Salah seorang pemimpin yang melawat Dr Michael Jayakumar Devaraj iaitu YB Sivarasa menyampaikan berita tentang keadaan YB Ahli Parlimen Sungai Siput tersebut.

Sementara itu, Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM), S. Arutchelvan sempat memberi sedikit penerangan serta soal jawab mengenai Ordinan Darurat dan ISA kepada orang ramai. Arutchelvan berkata seramai 1,500 pernah ditahan dibawah ordinan tersebut.Berhujan Demi Tahanan Enam Aktivis PSM

Posted: 15 Jul 2011 08:50 AM PDT

Bukit Aman, 15 Julai 2011 - Walaupun terpaksa mengharungi hujan, orang ramai tetap meneruskan candlelight vigil demi enam aktivis PSM (Parti Sosialis Malaysia) yang ditahan.

Mereka yang menghadiri perhimpunan terdiri daripada ahli PSM, ahli keluarga aktivis-aktivis yang ditahan, para penyokong serta para pemimpin masyarakat.

Pada perhimpunan malam ini lebih ramai ahli keluarga yang hadir, ini disebabkan ahli keluarga telah dibenarkan berjumpa dengan mereka yang ditahan. Ibu Dr Michael Jeyakumar Devaraj turut sempat melawat beliau pagi ini.

Kesediaan para hadirin mengharungi hujan yang menyebabkan mereka basah dan kesejukan menunjukkan semangat yang tidak luntur dalam menuntut kebenaran dan keadilan demi mereka yang ditahan.

Dr Michael Jeyakumar Devaraj dan lima lagi; Sukumaran a/l Munisamy, Letchumanan a/l Aseer Patham, Choo Chon Kai, Sarasvathy a/p Muthu, dan Sarat Babu a/l Raman ditahan di bawah Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969.

Esok, candlelight vigil dijadualkan diadakan di Bukit Bintang.
Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Firma Media ‘Diam-Diam’ Protes Putrajaya Bentuk Majlis Perundingan Media

Posted: 21 Jul 2011 05:13 PM PDT

The Malaysian Insider

Beberapa ketua organisasi media dijangka membantah cadangan Putrajaya yang mahu membentuk Majlis Perundingan Media (MCC) dengan tidak mempedulikan satu pertemuan bagi membincangkan terma rujukannya minggu depan.

Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan telah menghantar surat kepada pelbagai organisasi, menjemput mereka hadir mesyuarat pertama di bangunan Sultan Abdul Samad di sini, Isnin ini.

Bagaimanapun satu sumber memberitahu The Malaysian Insider bahawa daripada mereka sendiri menghadiri pertemuan itu, beberapa ketua media telah bersetuju untuk memperlihatkan protes dengan menghantar editor-editor junior sebagai wakil.

Difahamkan ketua-ketua berkenaan termasuk dari organisasi media yang dikawal oleh Barisan Nasional, bimbang majlis seumpama itu hanya akan mengenakan lebih banyak halangan ke atas kebebasan akhbar di Malaysia.

Menurut surat kementerian itu, MCC yang disyorkan akan dipengerusikan bersama oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim (gambar) dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Anggotanya termasuklah wakil dari kerajaan, media cetak, elektronik dan media baru serta pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan.

Antara yang dijemput agensi berita Bernama, Kumpulan Utusan, Astro TV, stesen Media Prima seperti TV3, NTV7, TV8, TV9, Hot FM, Fly FM dan One FM, AMP Radio Network, AlHijrah Media Corporation, Suara Johor, Star RFM, Husa Network, kesemua akhbar di bawah Kumpulan NSTP, Kumpulan Media Karangkraf, Star Publications (M) Berhad, The Sun, The Edge, Malay Mail, Makkal Osai, Tamil Nesan, Sin Chew Daily, Malaysia Nanban, Kwong Wah Yit Poh Press Berhad, China Press, Nanyang Siang Pau, Sarawak Press Sdn Bhd, See Hua Daily dan United Daily News.

Kesemua akhbar perlu mendapatkan permit penerbitan tahunan manakala stesen siaran elektronik dikawal oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Blog House Malaysia telah dipilih sebagai wakil tunggal media baru manakala pertubuhan bukan kerajaan terdiri daripada Institur Akhbar Malaysia, Kesatuan Wartawan Malaysia dan Persatuan Penerbit Majalah.

Portal berita atas talian seperti The Malaysian Insider, Malaysiakini, Free Malaysia Today, Malaysia Today atau Merdeka Review sendiri tidak dijemput meskipun mereka mempunyai kad tauliah media dikeluarkan Jabatan Penerangan.

Surat jemputan kementerian itu juga disertakan dengan kertas cadangan penubuhan MCC, yang memperincikan terma rujukan untuk dibincangkan pada pertemuan Isnin ini termasuk peranan, objektif, fungsi, keanggotaan dan aktivitinya.

Kertas cadangan itu menggariskan lima fungsi MCC, antara lain memperbaiki pengurusan dan perkongksian maklumat mengenai dasar-dasar kerajaan, program dan aktiviti komuniti dan membincangkan isu-isu semasa dan merangka pelan komunikasi untuk menangani mereka secara bersepadu dan teratur.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Malaysia’s Political Awakening: A Call For US Leadership

Posted: 21 Jul 2011 05:08 PM PDT

Malaysia Chronicle
Written by John Malott

A Malaysian recently wrote to me, "Most Americans don't know or even care where Malaysia is." Even among the so-called foreign policy elite, little attention is paid to Malaysia.

There are few American academics who specialize in domestic Malaysian politics, and except for hosting visits by senior Malaysian leaders, think tanks and universities hold few Malaysia-themed programs. US newspaper and magazine reports are few, with most articles focusing on tourism and the delights of Malaysian cuisine.

As a result, there is a tendency among Americans to hold an idealized (and outdated) image of Malaysia as a successful multi-racial and multi-religious paradise, an Asian economic dynamo, and a stable and moderate Muslim democracy.

As a result of this deficit of informed analysis of Malaysia, there has been a failure to notice the internal political and economic changes unfolding within Malaysia over the past few years. The reality today, as one Australian expert puts it, is that the situation is the "most fluid and dangerous" in Malaysia's history.

The Events of July 9 – A Date for the History Books

Because of this attention shortfall, the events of July 9, 2011 came as a surprise. On that day, tens of thousands of Malaysians—who have been ranked on Hofstede's Power Distance Index as the most submissive to authority of any people in the world—chose to defy their government and join a "Walk for Democracy."

They heeded the call of Bersih 2.0, a coalition of 62 non-governmental organizations that calls for free and fair elections. In the days before the rally, the Malaysian government cracked down. It rounded up 200 leaders associated with the movement, claiming that they were "waging war against the King" and planning to overthrow the government. It declared both the Bersih coalition and the planned rally illegal, and in a truly bizarre action, it declared the color yellow—Bersih's signature color—illegal.

Malaysian citizens were arrested for possessing Bersih literature or wearing yellow T-shirts. The police established roadblocks around the city and banned 91 Bersih and opposition leaders from entering the capital city of Kuala Lumpur. By the morning of July 9, the city was in total lockdown.

Then something remarkable happened. As Ambiga Sreenevasan, the distinguished attorney who leads Bersih put it, the Malaysian people showed that they no longer would be intimidated by their government. They chose to march, knowing that they would be met by tear gas, chemical-laced water cannon, and police batons.

Even after Bersih's leadership was arrested, Malaysians of all ages, races and religions continued their "Walk for Democracy" through the streets of Kuala Lumpur. They locked arms, they sang their national anthem and "We Shall Overcome," they blew bubbles and carried flowers. They were peaceful. The only muscle seen that day was the heavy hand of the police. Human Rights Watch later called the use of force excessive, the 1,670 arrests unwarranted, and the police attacks on marchers unprovoked.

This repression by Prime Minister Najib Tun Razak and his government drew international condemnation, and it also put a lie to Najib's two-year effort to portray himself as a modern, liberal-minded leader. More importantly, and of greater concern to Najib and his United Malays National Organization (UMNO) party—the main party that has ruled Malaysia continuously since independence in 1957—is that it awakened a new generation of Malaysians.

It is too soon to know whether the movement for electoral reform and the establishment of true democracy in Malaysia will be sustained. If it is, then July 9 will be remembered as a turning point in Malaysia's history.

Just How Free and Democratic is Malaysia?

Why should a government be so afraid of a call for fair elections? Like his predecessors, Najib claims that demonstrations will lead to chaos, even though the right of assembly is guaranteed by the nation's constitution and is commonplace in any true democracy.

As for free and fair elections, Najib says that Malaysia already has them; if not, then opposition parties would not have achieved the gains they made in the 2008 elections, when they received 47% of the popular vote and took control of five states. Opposition parties counter that if elections truly were fair and free, they would form the government and not the UMNO-led coalition.

Political rhetoric aside, Malaysia's electoral system has been analyzed by academics in Australia, Malaysia, the United States, and elsewhere. In addition, the state of Malaysia's political freedom has been assessed by many international groups. The Economist Intelligence Unit, for example, labels Malaysia a "flawed democracy" in its Democracy Index. Freedom House says that Malaysia is only "partly free." Reporters Without Borders places Malaysia 141st out of the 178 countries in its Press Freedom Index.

On elections, the US Department of State Country Reports on Human Rights Practices declares that Malaysian opposition parties are unable to compete on equal terms with the governing UMNO-dominated coalition because of restrictions on campaigning and freedom of assembly and association. "News of the opposition," the report says, is "tightly restricted and reported in a biased fashion."

Academics point to the Election Commission's gerrymandering, which creates highly imbalanced districts that favor the ruling party, where the number of voters per electoral district can range from 7,000 to over 100,000. Over the years there have been numerous credible reports of the use of phantom voters, stuffed ballot boxes, vote-buying, and abuse of government resources to attract votes. In Sarawak's state elections this past April, Prime Minister Najib was caught on video, blatantly telling a village gathering that his government would give them US$1.5 million for a local project, but only if they elected his candidate.

What Should Be Done?

Malaysia's government may assert otherwise, but the evidence is overwhelmingly on Bersih's side. Malaysia is not a full democracy, and its elections are neither free nor fair. Malaysian citizens have awakened to that fact. Now the world's democracies need to stand on the right side of Malaysia's future. The United States has a multitude of interests in Malaysia, one of which is to help strengthen democracy and the rule of law. Human rights groups have condemned what they call the US Government's "lukewarm" response to the events of July 9. This is a moment when the United States, which named Bersih's leader Ambiga Sreenevasan an International Woman of Courage in 2009, can show the same courage and make a difference in the life of a nation.

- John R. Malott was the US Ambassador to Malaysia, 1995-1998, and continues to follow developments in that country closely.

- The article was published on July 21 by the East-West Center, a think tank established by the US Congress in 1960. The article was published in the Center's Asia Pacific Bulletin, which is delivered directly to over 1,500 leaders of the US foreign policy community, including Members of Congress and their staffs; officials in the White House, US State Department, and US Defense Department; and influence leaders in US think tanks, university research centers, and the media.

Waran Tangkap 13 Individu, Termasuk Anwar Tidak Sah Tanpa Notis- Surendran

Posted: 21 Jul 2011 03:08 AM PDT

Keadilan Daily

Naib Presiden KEADILAN, N.Surendran berkata, waran tangkap yang dikeluarkan kepada 13 individu termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak sah kerana mereka tidak pernah menerima sebarang notis sebelum ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar hari ini berkata pihak berkuasa itu mengeluarkan waran tangkap ke atas  individu penting tersebut kerana pembabitan mereka dalam perhimpunan Bersih 2.0, 9 Julai lalu.

Ismail berkata waran itu dikeluar ekoran mereka gagal memberi keterangan pada 11 Julai lalu selepas diarah berbuat demikian bagi membantu siasatan polis.

Namun Surendran mempersoalkan mengapa waran itu dikeluarkan tanpa sebarang pemberian notis di bawah Seksyen 111 Kanun Acara Jenayah.

"Kita dapat tahu tidak seorang pun antara mereka diberitahu atau mendapat mana-mana notis daripada polis,"

"Kita tidak faham kenapa waran tangkap boleh dikeluarkan walaupun tiada notis. Walaupun kita tahu polis berat sebelah, tetapi jika dipanggil beri keterangan (dengan notis), kami tetap hadir," kata Surendran, yang juga seorang peguam kepada Keadilandaily.

Justeru itu katanya, beliau menuntut Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar supaya bukan sahaja memberikan penjelasan berhubung perkara itu, malah meminta maaf kepada semua individu tersebut.

"Ketua Polis Negara perlu beri penjelasan dan meminta maaf kepada 13 individu tersebut.

"Ini salah dari segi undang-undang, langsung tidak ada sebab untuk mereka hadir (beri keterangan)," katanya sambil menyifatkan polis mempunyai niat jahat terhadap pemimpin Pakatan Rakyat dan Bersih 2.0.

Berita Harian hari ini melaporkan polis akan mendapatkan waran tangkap ke atas 13 individu, termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berhubung penganjuran himpunan Bersih yang lalu.

Selain Anwar, mereka yang lain adalah Sasterawan Negara Datuk A Samad Said, Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa, Timbalan Pengerusi DAP Perak V Sivakumar, aktivis Bersih 2.0 Wong Chin Huat, pengendali blog Haris Ibrahim, peguam Latheefa Koya dan aktivis Badrul Hisham Shaharin.

Sementara anggota parlimen Pakatan Rakyat pula yang termasuk dalam senarai itu R Sivarasa (Subang), Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai) dan Dr Hatta Ramli (Kuala Krai).

Husam Musa dan Dr Hatta dalam laporan Malaysiakini hari ini menyatakan mereka tidak dihubungi oleh polis berhubung perkara itu.

Bad News For Najib: French Police Have Found “Crucial” Scorpene Documents

Posted: 20 Jul 2011 09:35 PM PDT

Malaysia Chronicle

French police have obtained “quite crucial documents” in the Scorpene submarines probe on whether French arms giant DCN had paid kickbacks to Malaysian officials, including Prime Minister Najib Razak, to secure the deal.

The 58-year old Najib had been the Defense minister sanctioning the acquisition in 2002. Even then, there had been much public unhappiness over the price which was seen as too expensive, and furthernore, the high-tech submarines considered as unsuitable for patrolling the country’s shallow coastline. Right now, both ships are docked in Sabah and hardly used. There have also been reports of system malfunctions due to the unsuitability of the territorial waters.

“It is likely that in September we should have access to the first police conclusions from all the investigations that have taken place over the last 18 months. We know that the police seem to have obtained quite crucial documents,” Asia Sentinel reported Paris-based lawyer William Bourdon assaying.

VIP personality

William is one of the French lawyers appointed by Malaysian NGO Suaram, which lodged a complaint on behalf of taxpayers against DCN for corruptly sealing the contract. It is illegal in France to offer bribes to secure a deal and if found guilty, DCN may have to pay compensation to Malaysian taxpayers for overcharging on the final price paid by the Malaysian government.

The French lawyer is due to arrive on Thursday, where he will speak to a Penang audience and brief them on the latest developments in the case. Suaram has already hinted that William will touch on the identities of several ‘new’ personalities involved in the kickbacks.

It is also believed that French investigators have managed to pin down a very important personality, who travelled with submarines negotiator Razak Baginda and murdered Mongolian translator, Altantuya Shaariibuu, to Macau as part of the complex negotiations.

There is red-hot speculation that this person is Najib himself. If true, it will blow away the PM’s previous denials he never knew Altantuya, who is believed to have been his lover before he “passed” her onto Razak, who was his confidante and representative. Such evidence paves the way for the re-opening of her murder trial, which had ended with two of Najib’s former bodyguards being sentenced to hang for her 2006 killing. However, the ‘mastermind’ is believed to be still at large.

Lesser personalities involved in the sprawling deal have also been traced and their identities likely to be revealed as well.

William is also expected to drop a new bombshell – previously unknown commissions that have just been uncovered by the investigators. This will add to the growing list of murky details shrouding the shady acquisition engineereed and pushed for by Najib years ago, when he was the Defense minister directly in charge of key military procurements.

No more secret places left for Najib

It looks like unless the French government is willing to help him out and muzzle the case, Najib may have run out of hiding places. Whatever time that he can buy will not last long either.

And to pundits familar with all the ramifications both at the Malaysian and French ends, it is impossible for him to escape scot-free. One way or another, they say he will have to explain to his people the true extent of his involvement, not just in the kickbacks but also in the Altantuya murder.

In fact, not even his UMNO party can save him. With the Scorpenes trial expected to be heard in the French open court in August or September, many of the party warlords are already gearing up to push him out and slam the door on his administration, which has been scarred by non-achievement, gutter politics and extensive corruption.

It does not help that in recent months, Najib has felt the pressure and added to his own discomfort by making several disastrous decisions. The most recent was ordering a violent crackdown on a citizens rally for free and fair elections two weeks ago. His fast-fading popularity and plunging credibility makes him an easy target now.

Rightfully, the BN government should have immediately lodged a compliant with the French authorities when news reports about the huge Scorpene kickbacks first came to light. However due to Najib’s influence, no one in the Malaysian government has dared to call for a public probe so far.

Even a suspicious 114 million euros (RM570 million) side-deal granted to Baginda’s firm, Perimekar, has been whitewashed in Parliament as a “services” and “maintenance” contract, when it is obvious that the obscure firm has no experience or track-record in such a high-tech industry.

Numerous reports have also been lodged by Malaysian citizens, who are alarmed that the RM7 billion price tag is still climbing. It is now apparent Najib may have hidden the full cost to Parliament, opting to gradually seek additional budget allocations to maintain the ships rather than to reveal at one-go the full ‘damage’ to taxpayers. Yet till now, Malaysian police as well as the Malaysian Anti-Corruption Commission have refused to initiate any investigation into the file at all.

Seamy details in a sordid deal

Numerous questions are likely to be asked by those attending the Suaram-organised sessions with William on 21, 22 and 23rd Jruly. Apart from the status of the case, the latest ‘dirt’ dug out so far, the greatest interest will surely centre around the beautiful but tragic Altantuya, who acted as translator for Baginda.

Uppermost on Malaysian minds are exactly what sort of relationship Najib had with her. Not that they are voyeurs and wish to nose out all the seamy details of the love affair the two allegedly had, but because they want to know how much and to what extent their PM – who was then the DPM – was willing to lie and may have lied just to become prime minister.

“If you want to know all these details, you have to come for the dinner, listen and ask,” Suaram director Cynthia Gabriel told Malaysia Chronicle.

Malaysia’s PM Establishes Diplomatic Relations With Vatican, Despite Religious Turmoil

Posted: 20 Jul 2011 09:14 PM PDT

The Washington Post
By John L. Esposito and John O. Voll

Prime Minister Najib Razak met with Pope Benedict XVI on 18 July, and it was announced that the Vatican and Malaysia agreed to establish diplomatic relations.

Malaysia, where Muslims make up 60 percent of the population, has long been cited as an example and model of a progressive multiracial and multiracial Muslim country. However, its peaceful coexistence has been strained by interreligious tensions and conflicts between the Malay majority and the ethnic Chinese and Indian minorities who are mostly Christians, Buddhists and Hindus. Decisions taken by the prime minister’s Department Religious Affairs have exacerbated the situation. A leading example is the ruling that Christians stop using “Allah, the Malay term for God, despite the fact that this has been an accepted practice in Malaysia as it is in Indonesia and the Middle East. Malaysia’s Home Ministry prohibited Catholics from using the word in their Malay-language publications since 2007. Customs officials seized 15,000 Bibles from Indonesia because they used the word “Allah” as a translation for God. However, Malaysia’s High Court overturned a government ban, ruling that the word Allah is not exclusive to Muslims and that others, including Catholics, who had been prohibited by the Home Ministry from using the word in the Malay-language edition of the Catholic monthly the Herald, can now use the term. Incensed by the decision, militants attacked several churches and pledged to prevent Christians from using the word “Allah.” In the aftermath of the attacks, the Malaysian High Court in response to a government appeals granted a stay order on Jan. 7; the government appealed to the higher Court of Appeal to overturn the ruling.

News reports of the eeting between the Prime Minister and the pope have emphasized the importance of the visit in terms of domestic Malaysian politics. The New York Times noted that analysts say the visit "is intended to signal a wish to mend ties with the country's Christians" and BBC reported that it is "intended to reassure Christians in his country, who have long complained of discrimination." Most reports also note some of the current tensions, giving as an example the attempt to prohibit Christians from using the word "Allah" when referring to God in the Malay language.

This example highlights one of the ironies of Prime Minister Najib's meeting with the pope, because the ban on the use of the word "Allah" by Malaysian Christians is in fact an action initiated by the Najib government. As noted above, when the Kuala Lumpur High Court overturned the government ban, the Najib government appealed the decision. Currently the government is involved in a case dealing with the Home Ministry's confiscation of Christian CDs using the word "Allah." This government policy has been opposed by major opposition leaders including those leading Muslim organizations who are viewed as more explicitly Islamic in their policy orientation. Anwar Ibrahim, former Deputy Prime Minister and a leader of the Malaysian opposition, for example, put it simply: "Muslims have no monopoly over 'Allah'." (Wall Street Journal, 15 January 2010).

If Prime Minister Najib wants to assure Malaysian Christians of his desire for a united Malaysia, the solution would seem simple. Rather than going all the way to Rome to talk with the pope, his government could bring to an end its support for policies like banning the use of the word "Allah." The recent rough suppression of opposition demonstrations, which included Christian demonstrators, does not help to create a sense of security for Malaysian religious minorities.

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


HIDUP HANYALAH BILANGAN HARI. APABILA SEBHG BIL HARI ITU PERGI, SEBHG DIRI KITA JUGA PERGI @ DR MOHD ASRI

Posted: 20 Jul 2011 10:06 PM PDT

Kita hanyalah bilangan hari. Apabila sebahagian bilangan hari itu pergi, sebahagian diri kita juga pergi. Apabila kesemua telah habis pergi, maka berakhirlah riwayat ini.

Hidup hanyalah sebuah perjalanan, pasti ada tarikh perhentiannya. Tiada siapa dapat menghalang, walau sehebat mana pun dia merancang.
Dunia hanya ladang untuk menuai bekalan. Dataran menuju ke persada sebenar kehidupan. Dunia ini amat sementara; ada hari datang dan ada pula hari perginya.
Apabila saya menerima berita kematian YB Dr Lo'lo' Mohd Ghazali, perasaan saya menjadi sugul. Saya teringatkan sikap prihatin beliau kepada saya sepanjang saya mengenalinya.
Paling sayu, saya teringat permintaan beliau beberapa minggu lepas ketika saya menziarahi beliau dalam keadaan yang amat uzur. Beliau meminta saya menulis sebuah puisi untuknya. Ternyata saya tidak menunaikan harapan itu sehingga beliau meninggal. Padahal, saya telah sebut 'insyaAllah'.
Hari ini jenazah beliau dikebumikan, malang sekali lagi saya tidak dapat hadir kerana ada viva student di USM.
Namun doa saya untuknya sejak saya mendengar kematiannya. Saya juga harap tulisan ini dapat memberikan manfaat yang lebih dengan saya merayu kepada pembacanya agar berdoa kepada Allah untuk diberikan rahmat dalam keampunan kepada Lo'lo Ghazali, hamba Allah yang telah pulang ke kehidupan yang hakiki.
Saya ingin mencoret sedikit mengenai beliau dengan kadar sedikit yang saya kenal. Saya mulakan dengan apa yang Nabi SAW nasihati kita: "Sesiapa dalam kalangan kamu yang terpaksa memuji saudaranya, maka hendaklah dia berkata: 'aku menilainya demikian, Allah jua yang menjadi penilainya yang sebenar, aku tidak akan memuji sesiapa atas nama Allah" (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Ya, hanya Allah yang mengetahui hakikat kita. Kita menilai apa yang zahir, Allah jua mengetahui apa yang batin. Mungkin apa yang ada di sisi Allah lebih baik dari apa yang kita sangka dan tahu. Demikian juga sebaliknya.

Peringatan jawatan mufti
Saya bukan terlalu mengenali Dr Lo'lo'. Cuma ada beberapa coretan sekadar yang saya kenal beliau. Saya mula mengenali Dr Lo'lo' sejak sebelum saya menjadi mufti Perlis lagi. Beliau menghadiri beberapa majlis ucapan saya.
Kali terakhir seingat saya di UIA, semasa saya berforum. Apabila saya ditawarkan menjadi mufti pada tahun 2006, Dr Lo'lo' menghantar email mengingatkan saya tentang bahaya jawatan tersebut.
Sebagai anak bekas Mufti Perak, beliau menceritakan pengalamannya. Saya masih simpan peringatan itu. Antara yang beliau sebut "Saya juga seorang manusia yang daif tetapi saya ingin berkongsi pengalaman kerana pernah hidup sebagai anak mufti dan berkongsi pahit maungnya serta cabaran seorang mufti bagi kerajaan yang tidak mengamalkan Islam sepenuhnya.
"Banyak kali arwah bapa saya bersungut dan menyatakan kesal kerana nasihat dan pandangannya tidak dipedulikan, keputusan majlis fatwa yang dianggotainya dibuang dalam tong sampah, bagaimana payahnya berhadapan dengan sultan-sultan yang kehidupan mereka dikelilingi dengan pelbagai adat dan kebiasaan yang tidak selaras dengan Islam.
"Itu belum kira kerenah MB, exco-exco dan YB-YB lagi…itu cerita 30 tahun lalu, saya percaya kini cabaran untuk seorang mufti kerajaan adalah lebih hebat lagi. Saya berdoa agar Dr Asri dipandu untuk memilih keputusan yang terbaik dunia dan akhirat".

Itulah antara kandungan email beliau.
Lahir dari jiwa yang ikhlas terhadap saya dan naluri yang prihatin terhadap agama. Saya merenung kata-katanya ketika itu. Kali ini apabila saya membaca sekali lagi, saya dapat rasakan indahnya kejujuran yang terkandung dalam nasihat itu.
Ya, sering kali sesuatu lebih bernilai kita rasakan, apabila empunya telah pergi. Semoga menimbang kata-kata nasihatnya itu sebagai himpunan amalan soleh beliau.

Masuk Umno
Apabila saya menjadi mufti Perlis, saya agak terputus dengan beliau. Hanya sekali-sekala beliau bertanya beberapa perkara. Mungkin beliau rasa ketika itu saya rapat dengan pemimpin Umno.
Apabila berhenti dari jawatan mufti, pada hari yang berikutnya saya terus ke United Kongdom. Di UK, saya sempat bertemu dan berhubung baik dengan anak beliau Saudara Fawwaz yang ketika itu tinggal Manchester.
Layanan baik Fawwaz kepada saya dan keluarga ketika melawat dan berceramah di Manchester tidak dapat saya lupakan. Ini menjadikan kembali saya mengingat sikap baik ibunya kepada saya.
Apabila pulang ke Malaysia, kemudian berlaku peristiwa saya ditahan JAIS dan ke mahkamah, ramai pemimpin politik dan NGOs yang hadir. Dr Lo'Lo' yang ketika itu uzur juga turut hadir ke mahkamah di Gombak.
Sempat saya bercakap dengan beliau. Saya ingat lagi, beliau kata kepada saya: "Ini ada hikmahnya, ujian dan cabaran, Allah mahu ustaz memimpin rakyat, turut ke medan, bersama-sama mengubah keadaan yang ada".
Saya diam. Saya akur. Saya tahu beliau jujur. Hati nuraninya yang sayangkan kebaikan dan bencikan kezaliman itu tidak dapat disembunyikan sekalipun di sebalik tubuh yang uzur. Selepas hari itu, agak kerap juga kami bertanya khabar.
Kadang-kala beliau bertanya saya pandangan dalam pelbagai isu agama. Beliau fahami pendirian saya. Beliau saya rasa suka dengan cara apa yang saya faham mengenai beberapa perkara dalam Islam ini.
Apabila timbul berita saya akan masuk Umno, Dr Lo'lo' menghubungi saya dengan tegas. Kata beliau:"Janganlah ustaz tambahkan sakit saya dengan berita-berita yang macam ini. Saya pernah teramat kecewa apabila Anwar Ibrahim masuk Umno. Saya harap ustaz tidak mengulangi kesilapan itu. Saya akan amat kecewa jika ustaz membuat tindakan yang sama".

Cabaran dunia
Saya meminta beliau memberikan masa agar spekulasi itu berakhir lagi dua tiga hari. Beliau terus mengingatkan saya agar jangan tersilap langkah. Keesokannya, barangkali beliau mendengar desus-desas itu makin kuat, maka beliau sms kepada saya dengan tegas, katanya: "mati hidup semula saya tidak akan mempercayai ustaz lagi jika ustaz masuk Umno.
"Apakah ustaz takut kepada cabaran di dunia ini? Atau mengharapkan kedudukan di dunia sehingga sanggup hendak masuk Umno? Jika ustaz tidak mahu masuk PAS pun, janganlah masuk Umno".
Saya simpati dan rasa bersalah memandang beliau uzur. Saya terus bercakap dengannya dengan memberikan jaminan bahawa apa yang beliau khuatiri itu insyaAllah tidak berlaku. Saya beritahu bahawa pimpinan PAS lain, khusus Ketua Dewan Ulama PAS juga telah bercakap dengan saya dan memberikan nasihat.
Namun, apabila 40 orang ulama muda masuk Umno, Dr Lo'lo sekali lagi berhubung dengan saya dan berkata: "Tergamak ustaz membiarkan sahabat-sahabat ustaz masuk Umno, sedangkan saya ini bersusah payah hendak memastikan mereka yang berpegang dengan manhaj al-Quran dan as-Sunnah masuk ke dalam PAS.
"Jika Tuan Guru Nik Aziz tidak ada nanti, macam manalah perjalanan PAS ini. Ini, ustaz pula biarkan kawan-kawan masuk Umno".
Saya diam. Ada perkara yang saya tahu yang mungkin beliau tidak tahu. Begitulah sebaliknya. Apa pun, saya amat berterima kasih, sikap beliau yang sentiasa prihatin kepada perkembangan Islam dan masa depan dakwah. Beliau seorang serikandi, seorang mujahidah, seorang yang jujur dengan keyakinannya.
Saya tahu, ya kadang-kala apabila saya mengkritik tokoh utama Pakatan Rakyat Dr Lo'lo' kurang selesa. Dia akan sms melahirkan ketidakpuasan hatinya. Kadang-kala bahasanya 'tegas'.
Saya sering tersenyum apabila membaca smsnya. Ya, bukan semua perkara kita dapat sama dan seiya sekata. Namun, yang pasti ia adalah kata-kata yang datang dari seorang yang prihatin.
Namun, beliau lama-lama biasa dengan sikap saya yang memberikan pandangan kepada kedua belah pihak. Sebelum muktamar PAS beliau memohon agar saya mewar-warkan semula artikel lama saya 'Ulama atau professional jadi pemimpin'.

Hamba Allah yang baik
Beliau kata, beliau ingin meminta supaya Harakah menyiarkannya semula. Saya tahu aliran pemikiran yang ingin ramaikan professional dalam kepimpinan PAS.
Apabila saya mendapat berita beliau amat uzur dan berada dalam keadaan kritikal di hospital, saya hubungi Fawwaz. Saya pohon untuk menziarahinya. Saya pergi dengan beberapa orang sahabat, sebahagian mereka ustaz-ustaz.
Dr Lo'lo' meminta untuk hanya saya sahaja yang masuk dahulu. MasyaAllah, saya melihat seorang serikandi mujahidah dalam kedaan yang uzur terbaring di katil.
Wajahnya sudah kelihatan bengkak. Pun, begitu masih lagi dengan pakaian muslimahnya. Beliau menangis ketika itu. Dalam celahan itu saya mendengar indahnya kata-kata beliau: "ustaz, saya bimbang saya tidak dapat menjadi hamba Allah yang baik".
Kata-kata itu menusuk ke dalam jantung saya bagaikan cahaya ruhi yang menyelinap masuk ke dalam urat nadi. Ia adalah kata-kata yang lebih murni dari segala lafaz seni, kata-kata yang lahir dari nurani insani yang mendambakan kasih-sayang Allah.
Kata-kata yang tidak lahir di saat-demikian melainkan dari jiwa yang sentiasa berhubungan cinta dengan Allah. Demikian penilaian saya. Hakikat yang sebenar kembali kepada Allah.
Kemudian, sempat beliau berpesan kepada saya untuk terus memberikan pandangan kepada PAS dan beliau bersyukur segala usaha beliau dan sahabat-sahabatnya mula melihatkan hasil dalam PAS.
Beliau meminta saya tuliskan sebuah puisi untuk beliau. Saya berjanji insyaAllah. Nampaknya, puisi itu akan lahir selepas pemergian beliau.

Ustaz sampul
Selepas habis berbicara dengan saya, beliau mengizinkan sahabat-sahabat yang bersama saya masuk. Dalam keuzuran yang amat sangat itu, beliau masih sempat memberikan nasihat.
Antara yang beliau kata; "Maaflah saya ingin sebut, ustaz-ustaz ini jangan asyik fikirkan sampul sahaja. Ramai yang rasa selesa, hanya dok berkuliah dalam masjid, selepas itu seronok dapat sampul duit tapi tidak mengambil tahu apa yang berlaku kepada umat; khususnya anak-anak muda kita kat luar sana".
Ya, itulah kata-kata beliau. Ia amat benar. Itu penyakit yang menimpa ramai yang memakai gelaran ustaz atau 'pendakwah'.
Pahit yang terpaksa diakui, bukan sedikit yang fikirannya berlegar kepada wang dalam sampul yang akan menjadi habuan selepas kuliah atau ceramah. Bukan salah. Namun, apabila itu dijadikan buruan, maka ramai yang mengelak diri dari arus dan tribulasi perjuangan.
Kata-kata Dr Lo'lo' itu terbit dari hati nurani seorang daiyah (pendakwah). Bukan singkat masa beliau menelusuri pengalaman dan perjuangan.
Ya, beliau banyak di medan politik. Sebahagian ijtihad siyasi dan pandangan politiknya mungkin berbeza dengan saya. Namun, saya tetap hormati jasa dan sumbangannya. Zahir pada kehidupan sebagai seorang muslimah dan mujahidah. Berjuang membela keyakinannya mengenai Islam dan keadilan.
Sebagai seorang sahabat dan insan yang masih hidup atas bumi ini, saya hanya mampu berdoa untuknya agar dilimpahi rahmat dan keampunan, kemudian meneruskan perjalanan hidup ini sehingga sampai ke destinasi seperti mana beliau pun telah menamatkannya.
(Dr Mohd Asri Zainul Abidin adalah bekas mufti Perlis)

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Tiada demokrasi di Negeri Sembilan?

Posted: 20 Jul 2011 11:23 PM PDT


Begitulah nasib NGO, parti politik serta individu yang tidak berpihak kepada BN di Negeri Sembilan ini. Umno bebas menggunakan premis kerajaan termasuk Pusat Dakwah Islamiah Paroi untuk mesyuarat agung Umno. Akan tetapi nasib NGO SAMM untuk mengadakan program santai bersama anak-anak muda di Dataran Senawang dihalang dengan pelbagai cara, seolah-olah SAMM adalah merupakan penjenayah atau kumpulan pengganas.

Walaupun Dataran Senawang terletak dalam DUN Paroi di mana wakil rakyatnya adalah Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan sendiri, namun program tersebut telah dihalang dan disekat dengan pelbagai cara, akhirnya program tersebut telah diubah tempat ke Pejabat ADUN Paroi yang serba daif dan sempit.

Sambutan adalah lebih hangat apabila program diubah tempat dengan hadirin yang datang melimpah kawasan perkarangan pejabat hingga atas jalan.

Nasihat kita kepada BN terutamanya pemimpin Umno di Negeri Sembilan ini, selepas ini halanglah lebih hebat lagi program sebegini, kerana tindakbalasnya akan ramai lebih simpati kepada kami dan benci Umno.

Dan Umno, gunakanlah semua kemudahan kerajaan, pusat dakwah, masjid untuk program Umno agar lebih ramai rakyat akan benci anda.

Saksinya sendiri hadirin yang melimpah ruah tanpa perlu diupah di pejabat ADUN Paroi pada pautan berikut http://chegubard.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

Ayuh bangkit pencinta keamanan, pencinta keadilan, pembenci kezaliman !


Tak ada duit nak urus jenazah suami, terlalu miskin

Posted: 20 Jul 2011 05:56 PM PDTBerita Harian 21 Jul 2011. ZAINI kini tinggal sendirian selepas kematian suami Oktober lalu."Selain memenuhi permintaan arwah supaya tidak memaklumkan kepada sesiapa, saya juga tidak ada sesen pun untuk menguruskan jenazahnya. "Duit yang ada ketika itu hanya cukup untuk membayar tambang bas pergi dan balik kerja pada hari berkenaan,"

..kata Zaini Malek, 48, wanita yang dijatuhi hukuman denda RM250 oleh Mahkamah Majistret di sini, kelmarin kerana menyembunyikan kematian suaminya, Abd Halim Manan, 70, selama empat hari di rumah mereka di Kampung Batu Berendam, Melaka, pada Oktober lalu.

Menceritakan lanjut kejadian itu, Zaini berkata, beliau berpatah balik dari tempat kerjanya di Hospital Melaka (HM) selepas tidak sedap hati meninggalkan arwah yang menghidap sakit buah pinggang dan terlantar seorang diri di rumah. "Sebaik tiba di rumah kira-kira jam 3 petang, saya dapati arwah sedang berbaring. Saya rapati dan mendapati arwah masih bernafas biarpun sangat perlahan. Kemudian saya duduk di tepinya sambil mengurut-ngurut tangan dan kakinya.
"Namun, pada kira-kira jam 6 petang, saya dapati dia tidak lagi bergerak biarpun saya memanggil namanya banyak kali. Tidak cukup dengan itu, saya cuba menggerakkan badannya tapi tidak ada tindak balas dan saya percaya dia sudah meninggal dunia.

"Selepas itu saya langsung tidak terfikir untuk meminta bantuan sesiapa termasuk jiran dan saudara-mara sebelah suami yang menetap di Alor Gajah. Yang saya ingat hanya pesanan arwah.

"Ketika hayatnya, arwah tidak suka menyusahkan orang, sehinggakan kematiannya pun dia minta tidak dihebahkan. Kebetulan pula ketika itu saya kesempitan wang dan segan pula untuk memohon pertolongan orang di sekeliling," katanya kepada Berita Harian di sini, semalam.

Pada 7 Oktober lalu, akhbar melaporkan penemuan mayat seorang lelaki warga emas berhampiran sebatang pokok pisang berdekatan kediaman wanita itu, dalam keadaan busuk dibungkus dengan plastik sampah.

Siasatan awal polis mengesyaki mayat berkenaan dibuang oleh seorang wanita dipercayai isterinya. Zaini kemudian ditahan untuk membantu siasatan, sebelum dibebaskan pada kira-kira jam 11 malam, pada hari sama.

Sambil mengakui menyesal dengan perbuatannya beberapa hari selepas kejadian, Zaini yang bekerja sebagai pengawal keselamatan, reda dengan apa yang berlaku dan berharap masyarakat memaafkan kesalahannya.

"Saya sayangkan arwah yang saya kahwini 13 tahun lalu dan saya juga bukan sengaja menyimpannya. Malah, saya bukan mendera atau membunuhnya. Saya tersepit dengan keadaan ketika itu," katanya yang kini hidup sebatang kara dan hanya ditemani lima ekor kucing di rumah sewanya di Kampung Batu Berendam.

Sementara itu, seorang jiran Zaini yang ditemui, Jaliah Dol, 62, berkata pasangan itu sudah menetap di kampung berkenaan sejak tujuh tahun lalu dan dikenali penduduk serta tidak pernah mendatangkan masalah kepada sesiapapun.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Takadaduitnakurusjenazahsuami_/ArticleAngkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


13 orang pemimpin Pakatan Rakyat sertai himpunan BERSIH 2.0 lepas hadapi waran tangkap PDRM

Posted: 20 Jul 2011 11:42 PM PDT


Segak,Gagah, Berani..malangnya MEMBANTAI RAKYAT sendiri!!!!
KUALA LUMPUR: Polis akan mendapatkan waran tangkap ke atas 13 individu yang terbabit dalam perhimpunan haram 9 Julai lalu selepas gagal menghadirkan diri ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi bagi membantu siasatan seperti diminta.
Antara mereka ialah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said; Exco Pemuda UMNO, Datuk Reezal Merican Naina Merican; Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa.

Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa; Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli; Timbalan Pengerusi DAP Perak, V Sivakumar; aktivis Wong Chin Huat; pengendali blog, Haris Ibrahim; peguam Latifah Koya dan Badrul Hisham yang juga dikenali sebagai Chegu Bard.

Semua 13 individu terbabit dipanggil untuk hadir di IPD Dang Wangi sejak 11 Julai lalu bagi membantu siasatan berhubung pembabitan mereka dalam perhimpunan haram itu, namun sehingga sekarang belum berbuat demikian.

Sebelum ini, polis menyenaraikan 14 individu bagi melengkapkan kertas siasatan mereka, bagaimanapun Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo'Lo Ghazali meninggal dunia, Ahad lalu.

Semalam, Polis Kuala Lumpur menghantar kertas siasatan dan laporan berhubung kegagalan 13 individu terbabit kepada Ibu Pejabat Polis Bukit Aman untuk tindakan susulan, termasuk cadangan untuk mengeluarkan waran tangkap ke atas mereka.
Sebelum ini, polis sudah mengambil keterangan Pengerusi Bersih, Datuk S Ambiga; Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan timbalannya, Mohamad Sabu serta anak bongsu Anwar, Nurul Iman selain dua pemimpin HIMPUNAN PATRIOT iaitu Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin dan Pengerusi Kelab Putera 1Malaysia, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim.

Sementara itu, beberapa individu terbabit yang dihubungi semalam mendakwa tidak menerima sebarang arahan untuk menghadirkan diri ke IPD Dang Wangi.

TEMUBUAL MARINA M. BERSAMA WARTAWAN LUAR

Posted: 20 Jul 2011 11:34 PM PDT

Marina Mahathir turut menghadirkan diri ketika perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 julai lalu. Beliau yg menganggapkan diri nya non-partisan dan berhak untuk turut serta juga tidak berpihak keatas mana mana parti politik.

Walaupun agenda demo itu sebahagian besar nya dihadiri kumpulan pembangkang, Marina merasa tergerak untuk datang, dan juga demo kali itu disertai lebih banyak badan badan NGO. "Saya juga berfikir memakai baju kuning, tapi pergi ke tempat lain," katanya kepada Faisal Assegaf dari Tempo melalui telepon bimbit hari ini, Rabu, 20 Juli 2011.

... dan kita ikuti temubual nya dengan wartawan akhbar luar negeri, TEMPO lndonesia.

Kenapa Anda turut serta dalam perhimpunan Bersih 2.0?
Saya pergi sebab saya percaya kita perlu pilihan raya yang lebih bersih dan adil. Saya mau bergabung sama kerana pergerakan ini disokong oleh banyak NGO.

Bukannya ini demo yang dipelupori oleh pihak pembangkang?
Bukan, itu propaganda dari pihak kerajaan (pemerintah) dan media.

Bererti selama ini pilihan raya tidak berlaku adil?
Bukan tidak jujur, tetapi ada masalah yang perlu diperbaiki. Seperti rakyat Malaysia di luar negeri dibolehkan memilih. Saya rasa semua tuntutan itu masuk akal dan merupakan sesuatu yang baik.

Anda yakin tuntutan itu akan dipenuhi?
Belum pasti lagi. Saya melihat pihak kerajaan masih menolak dan beranggapan tuntutan itu untuk meruntuhkan pihak kerajaan.

Anda cedera dalam demonstrasi yang sukar dikawal itu?
Tidak, saya bernasib baik. Apalagi saya tidak mendekati pasukan polis. Memang saya sempat merasa bau aroma gas air pemedih mata yang ditembakkan tidak jauh dari tempat saya.

Anda datang dengan siapa?
Dengan teman dan Jiran. Kami sebenarnya tidak tahu berapa ramai yang bakal hadir. Ini pengalaman yg sangat mengharukan bagi saya kerana yang datang beribu-ribu.

Bila Anda merasakan tergerak kali akhir untuk ikut demo?
Sehari sebelumnya. Tapi saya sempat berfikir pakai baju kuning, namun pergi ke tempat lain.

Apa tanggapan dari Ayah Anda?
Dia (Mahathir) saat itu dalam kapalterbang menuju luar negeri. Hanya ibu saya yang mengirim SMS. Ia khuwatir kerana tangan kiri saya bekas patah enam bulan lalu.

Jika ada demo lagi, Anda akan ikut?
Kalau dianjur parti politik, saya tidak pergi. Tapi, saya menyokong orang yang berdemonstrasi kerana kami berhak mengadakan kumpulan.

Jika sesatu isu yang dituntut pembangkang adalah sama?
Mungkin tidak. Saya pergi (berdemo) bukan untuk siapa-siapa.

Apa Anda menyokong tuntutan agar Najib Razak berundur?
Saya rasa ia (Najib) tidak mengindahkan itu, tapi ia harus sedar rakyat tidak berpuas hati. Ia harus mendengar hasrat rakyat.

Jika tuntutan Bersih tidak dipenuhi, apakah anda bakal memilih pembangkang dalam pilihanraya nanti?
Saya tidak begitu gembira dengan pihak pembangkang. Saya rasa tidak perlu nyatakan sekarang apa yang akan saya pilih.

Kenapa Anda tidak terkesan dengan pembangkang?
Mereka seperti parti politik manapun, hanya mengkritik tanpa memberi gagasan. Saya non-partisan, jadi saya juga mengkritik pihak kerajaan.

Bila tuntutan tidak dipenuhi dan pembangkang juga tidak menarik minat Anda, apa Anda bakal buat pada pilihan dipilihanraya akan datang?
Tengoklah, itu satu pilihan juga.

Ditahan Keranan BERSIH Dan Bukannya Komunis

Posted: 20 Jul 2011 11:29 PM PDT


Satu afidavit yang difailkan oleh pihak polis mengesahkan bahawa enam aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) ditahan di bawah Ordinan Darurat atas dakwaan peranan mereka dalam BERSIH 2.0, dan bukannya kerana aktiviti yang berkaitan dengan komunisme.

Dalam sidang akhbar PSM di Kuala Lumpur hari ini, peguam Edmund
Bon (dua dari kanan) - yang mewakili PSM6 mendedahkan kandungan afidavit tersebut.

Afidavit itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam oleh penolong pengarah tahanan (D7B) di Jabatan Siasatan Jenayah, Ibupejabat polis Bukit Aman, ACP Kamarul zaman Mamat.


Ia adalah jawapan kepada afidavit yang dikemukakan oleh ahli keluarga PSM6 untuk menyokong permohonan habeas corpus mereka, yang akan didengar pada hari Jumaat.

Dokumen tersebut dengan jelas menyatakan sebab-sebab penahanan enam aktivis PSM itu."...kerana saya percaya terdapat alasan-alasan bahawa pemohon pertama, pemohon kedua, pemohon ketiga, pemohon keempat,
pemohon kelima dan pemohon keenam terlibat sebagai penggerak kepada pertubuhan tidak berdaftar BERSIH yang telah menggerakkan gabungan kumpulan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) supaya orang ramai hadir Perhimpunan BERSIH 2.0 di Kuala Lumpur pada 9hb Julai 2011," kata ACP Kamarul Zaman Mamat.

Afidavit Kamarul juga berkata perhimpunan itu harus dielakkan kerana ia akan menyebabkan ketakutan dan kegentaran awam serta boleh mengakibatkan gangguan terhadap kehidupan harian masyarakat yang boleh memudaratkan ketenteraman awam, sehingga ramai orang awam membuat laporan polis menyatakan kegusaran mereka.

Bagi menyokong dakwaannya itu, ACP Kamarul berkata, perhimpunan pertama Bersih pada November 2007 telah mengakibatkan huru-hara, kemusnahan harta benda dan memudaratkan ketenteraman awam.


Menteri de facto Undang-undang, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz
sebelum ini berkata enam aktivis PSM itu disyaki bertindak untuk memulihkan komunisme.

Bon berkata, afidavit itu membuktikan bahawa kenyataan Nazri adalah satu pembohongan.

"Semua ini adalah pembohongan kerana pihak polis sendiri tidak menyebut satu perkataan pun tentang komunisme, Chin Peng atau semua perkara mengenainya (dalam afidavit tersebut)," kata peguam tersebut.

Bon mendakwa, kerajaan menggunakan BERSIH 2.0 sebagai sebab yang mudah dan enam tahanan PSM itu sebagai kambing-hitam, hanya untuk mewujudkan keadaan seolah-olah darurat, untuk tidak menggalakkan orang ramai menyertai (perhimpunan) 9 Julai."

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


BANGKAI BUAYA DI TEMBAK, DI BAWA BALIK UNTUK DITANAM..

Posted: 20 Jul 2011 10:25 PM PDT

IMBASAN ALLAHYARHAM YB DR LO'LO' MOHD GHAZALI - DR MOHD ASRI

Posted: 20 Jul 2011 10:02 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang