Pengikut

Nuffnang

Selasa, 28 Jun 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Anita Karim, Setiausaha Wanita PKR Cabang Kuala Krau

Posted: 28 Jun 2011 07:15 PM PDT

Anita adalah seorang AJK Wanita PKR Kuala Krau yang aktif. Pada 24 -26hb Jun lalu, beliau turut menghadiri Kursus Jatidiri di Laman Bestari, Gombak dan mengambil cuti dari perniagaannya.

Sekembali dari kursus itu beliau tidak lagi perlu diberikan arahan untuk bertugas tetapi mengambil inisiatif sendiri.

Beliau berniaga kedai makan beroperasi dari petang hingga tengah malam. Maka program-program parti yang biasa tidaklah dapat beliau luangkan masa untuk hadir kecuali program-program besar yang dijalankan oleh parti.

Namun begitu beliau mengambil inisiatif sendiri diwaktu siang hari menghubungi ranting-ranting khususnya kaum wanita diperingkat ranting dan membawa masuk anggota-anggota baru dan mengedarkan edaran-edaran yang disediakan oleh parti.

Beliau tidak dapat hadir Majlis Dialog yang diadakan pada malam tadi di Kg Gajah Mati tetapi beliau mengambil inisiatif sendiri membekalkan minuman dan makanan yang dihantarkan ke Majlis Dialog itu.

Sesebuah organisasi itu boleh diibarat sebagai sebuah rumah. Ada tiangnya, ada dindingnya, ada lantainya, ada alangnya, ada atapnya, ada pintunya dan ada tingkapnya. Saling lengkap melengkapi antara satu dengan yang lainnya.

Inilah capaian yang perlu ada didalam sesebuah organisasi itu. Dan saya berbangga mempunyai seorang Anita di dalam PKR Cabang Kuala Krau ini.

Ramli Idup - Ketua Penerangan PKR Cabang Kuala Krau

Posted: 28 Jun 2011 06:52 PM PDT

Didalam Majlis Dialog yang diadakan di Kg Gajah Mati malam tadi, telah dipersetujui bahawa sekurang-kurangnya ada 80 orang tenaga kerja Pilihanraya dan PACA bagi mengemudikan PRU-13 untuk DUN Jenderak.

Tenaga-tenaga dari DUN Jenderak yang baru pulang dari Kursus Jatidiri di Laman Bestari, Gombak benar-benar menunjukkan kesungguhan masing-masing mempraktikkan apa yang mereka terima dari kursus itu.

Mereka telah menjayakan Majlis Dialog di Kg Gajah Mati itu dan dengan dialog itu seramai 20 orang anggota-anggota parti dapat dimasukkan kedalam parti. Mereka perlu mencukupkan 10 orang lagi untuk penubuhan ranting baru.

Mereka yakin bahawa kelayakan menubuhkan ranting itu akan tercapai sebelum 15hb Julai ini.

Ramli Idup, Ketua Penerangan PKR Cabang Kuala Krau, cukup bersemangat. Pagi-pagi lagi pada hari ini beliau telah sampai ke Matau, disana bertemu dengan Ketua Ranting PKR Matau, dan beliau mahu rekrut minima 20 orang tenaga kerja Pilihanraya untuk DUN Jenderak dari sana.

Sehabis bertugas disana beliau akan ke Kg Gong Halt. Kampong ini adalah kampong yang memberikan kemenangan kepada calon PKR didalam PRU 2008 dulu.

Ketua-ketua Ranting ditugaskan untuk mendapatkan paling minima 5 orang petugas-petugas dan PACA dari setiap kampong. Walaupun target PKR DUN Jenderak hanya sekadar 80 orang sahaja, tetapi dengan gerakan seumpama ini, senang-senang boleh direkrut paling tidak 120 orang petugas-petugas.

Disetiap ranting akan ditubuhkan Jawatankuasa Pilihanraya dengan perlantikan seorang Pengarah Pilihanraya, Ketua Logistik, Ketua Pengangkutan, Ketua Bilik Gerakan, Ketua Bekalan Makanan, Ketua Kempen/termasuk gerak kerja rumah ke rumah.

Ramli Idup sudah menunjukkan jalan untuk diikuti oleh Ketua-Ketua Ranting. Saya sangat berterima kasih kepada Ramli. Saya sendiri terpaksa mengambil masa untuk berehat kerana kesihatan saya terganggu dan semalam dinasihati oleh Doktor (seorang doktor pakar) untuk saya berehat.

Saya akan hanya hadir semasa dialog diadakan diwaktu malam seumpama malam tadi di Kg Gajah Mati, dan malam ini pula Majlis Dialog di Kg Orang Asal, Kg Paya Mendoi atas isu tanah-tanah Orang Asal dan Polisi Tanah yang perlu ditetapkan oleh Parti Keadilan Rakyat agar sokongan Orang Asal kepada PKR yang sekarang ini sudah mengukuh bukan sahaja dimenfaatkan untuk PRU akan datang, tetapi dapat menurunkan satu dasar yang boleh dimenfaatkan oleh penduduk Orang Asal di Negara ini.

Saya mula memahami dasar yang kini menjadi ikutan NGO-NGO Orang Asal bahawa mereka mahukan tanah mereka di wartakan dengan suatu WARTA yang tidak boleh diganggu-gugat dan apabila tanah mereka sudah diwartakan maka terserah kepada Orang Asal samada mahu tanah mereka digerankan atau pun tidak.

Mereka mahu mengekalkan pegangan adat mereka dan mereka mahu mengekalkan hutan sebagai kawasan rayau mereka, dan mahu hutan dikekalkan sebagai khazanah negara, tidak diceroboh untuk perbalakan atau untuk dimiliki oleh individu-individu yang kaya raya.

Ramli Idup akan terus menjalankan tugasnya menemui ketua-ketua ranting pada hari ini sebelum beliau ke Kampong Paya Mendoi untuk membuatkan persediaan Majlis Dialog pada malam ini.

Ranjau-ranjau diperjuangan

Posted: 28 Jun 2011 06:11 PM PDT

Masa itu aku masih bersekolah tetapi aku sangat berminat dengan perkembangan politik di Singapura. Aku pinta izin dari kawan sesekolahku untuk aku mendengar radio di rumahnya yang berjiran dengan pondokku untuk mengetahui keputusan Pilihanraya Umum di Singapura.

Aku memberikan sokongan aku kepada parti PETIR (People's Action Party) yang dipimpin oleh Lee Kuan Yew. Didalam Petir terdapat ramai pejuang-pejuang kiri dan Kesatuan Sekerja yang berjuang untuk rakyat bagi membebaskan Pulau Singapura daripada pemerintahan ala-Perikatan (kini digelar BN). Rakyat Singapura sudah sedar dan bangkit menentang pemerintahan yang konserbatif.

Petir menang dengan bergaya dan parti pimpinan konserbatif tumbang.

Rupa-rupanya kemenangan itu bukanlah kemenangan rakyat. Apabila Lee Kuan Yew berkuasa, perkara pertama yang dilakukan olehnya ialah menangkap dan menahan semua pimpinan kiri yang menyumbang kepada Petir.

Hampir kesemua pimpinan Kesatuan Sekerja yang bergabung di bawah SATU ditahan, pemimpin-pemimpin yang kemudiannya bergabung dibawah Barisan Sosialis kesemuanya ditahan, pemimpin Parti Rakyat Singapura dibawah pimpinan Said Zahari ditahan.

Malam itu, aku bersedia mahu mendengar keputusan PRU Singapura. Rupa-rupanya ayah kepada kawan aku itu tidak benarkan aku mendengar keputusan dari radio di rumahnya.

Jam sudah menghampiri 10 malam, aku cari juga mana-mana rumah kawanku di Bandar Temerloh yang memiliki radio untuk mendengar keputusan PRU Singapura. Tiada yang mahu.

Aku tetap mahu dengar. Terbayang aku untuk pulang ke rumah ku di Kg Lubok Kawah untuk mendengar keputusan itu.

Aku buat keputusan nekad untuk pulang ke rumah ku di Lubok Kawah. Rintangan pertama adalah muara Sungai Semantan. Aku tanggalkan seluar bajuku dan aku renangi Sungai Semantan menyeberang ke Tg Keramat. Tg Keramat yang begitu banyak sejarah-sejarah menggerunkan.

Ada sebatang pokok keranji yang besar dan dibawahnya ada sebuah kubur yang banyak metosnya. Aku lalui tempat itu berjalan kaki berseorangan didalam kegelapan malam. Letih aku berjalan, sampailah ke suatu titian sebelum Kg Bangau, yang merentangi suatu parit besar.

Disitu ada sepohon pokok ara yang menjuraikan tali-talian hampir mencecah bumi dan diceriterakan bahawa disanalah tempat hantu pontianak bermain di waktu malam. Alangkah takutnya aku, tetapi aku tidak lagi dapat berpusing ke belakang kerana sebenarnya aku cukup takut merenangi Sungai Semantan kerana disana ada kisah-kisah seekor buaya yang sentiasa timbul dimuaranya.

Aku perlu pergi kehadapan dengan remangan bula roma dan belakang tengkokku terasa berat.

Dikawasan itu tidak ada sebuah rumah manusia pun. Aku teruskan perjalanan didalam hambatan ketakutan.

Akhirnya sampailah aku ke Kg Bangau. Satu lagi rintangan yang menakutkan. Jalan menghala ke Lubok Kawah betul-betul merentasi kawasan perkuburan. Terbayang-bayang kepada aku bahawa di atas batu-batu nesan itu akan duduk lembaga bepakaian putih menunggu kedatanganku.

Aku cukup biasa dengan jalan itu, dan aku tutup mataku rapat-rapat dan terus mara kehadapan.

Hampir setengah jam sampailah aku ke suatu kawasan yang memang digeruni oleh semua penduduk iaitu di penghujung Kg Bangau bersempadan Kg Tanah Merah. Di kedua-dua kawasan itu tidak dihuni oleh manusia.

Di situ ada terdapat denai-denai jalan yang diselubungi oleh pokok-pokok. Disitulah tempat berlakunya seorang pemuda ditembak mati dan dikatakan bahawa pada waktu malam sebegitu terdengar jeritan kesakitan. Di situ juga adalah kawasan ular alai.

Bagaimanalah hendak aku lalui kawasan yang begitu menakut dan menyeramkan. Tidak, aku tidak boleh berpaling ke belakang. Aku pasti tempohi juga kawasan ini.

Untuk menghabiskan kawasan Tanah Merah ini aku rasakan perjalanan aku cukup jauh dan cukup lama, berat kaki aku mahu melangkah, tetap aku berlari sekuat-kuat kakiku membawanya. Maka sampailah aku ke pinggir Kg Lubok Kawah, suatu kawasan yang gelap gelita yang tidak ada penghuni.

Rumahku terletak hampir setengah kilometer dari situ menyimpang ke kiri mengikuti jalan dicelah-celah hutan. Kawasan ini aku lebih biasa kerana disitulah kampong ku dan keberanian ku sudah semakin pulih.

Namun tiba-tiba berbunyi suara binatang haiwan yang menggerunkan. Aku lari sekuat-kuatnya, hinggalah aku sampai ketepi paya yang aku mesti lalui mengikut batas-batas yang berselang-seli dengan becak-becak.

Akhirnya sampailah aku ke kawasan rumah ku. Aku lepaskan segala ketakutan aku dengan menjerit sekuat-kuat hati ku memanggil ayahku: "Ayah......................!"

Mungkin ayahku terdengar akan jeritan aku itu, dia membukakan pintu rumah dan aku melompat masuk ke rumah.

Ayah: "Apahal buang tabiat balik malam-malam buta ni?"

Aku: "Nak dengar radio tentang keputusan Pilihanraya Singapura"

Ayahku cepat-cepat buatkan kopi keras, kami minum bersama kerana ayahku seorang Pejuang Kemerdekaan dari Angkatan Pemuda Insaf (API) juga berminat nak mendengar keputusan itu. Ayahku hisap cerut, dan dia kata: "Mi, nak cerut tak?"

Aku ambil sebatang cerut tu, cerut murah, dan aku hisap bersama-sama ayahku.

Kami menjerit keseronokan apabila diumumkan satu demi satu PETIR memenangi PRU itu dan aku dengar ayahku berkata: "Mampuslah Perikatan".

Apabila aku padankan dengan perjuangan bagi memperkasakan rakyat di Malaysia hari ini, itulah ranjau-ranjau di perjalanan dan akhirnya perjuangan rakyat TETAP MENANG.

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


QAZAF AL JUBURI!

Posted: 27 Jun 2011 09:01 PM PDT

(Mantan Mufti Perlis, Dr. Asri Zainul Abidin pernah mendesak Anwar supaya letak jawatan dan berundur kerana masalah moral)

Salam 2 all.

Kalau PAS benar-benar ikhlas dan istiqomah dalam prinsip mengenai qazaf, maka PAS wajib menghukum pemimpin-pemimpin mereka dahulu dengan 80 kali sebatan. Kerana mereka terang-terang melakukan fitnah dan tuduhan liar terhadap manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan. Para pimpinan, penceramah, termasuk ustad-ustad PAS menuduh Anwar Ibrahim sebagai AL-JUBURI, tanpa bukti, tanpa 4 saksi, hanya dengan dakwaan daripada seorang punjabi tak berturban!

Buktinya. Pada 22.10.1997, mursyidul am Pakatan pembangkang, Karpal Singh, mendedahkan didalam Dewan Rakyat bahawa Anwar Ibrahim pengamal homoseks, terlibat dengan kegiatan meliwat kakitangannya Azizan Abu Bakar. Tidak cukup dengan itu, Karpal mengulangi tuduhan itu semasa berceramah di Hotel Federal, Kuala Lumpur. YB Wee Choo Keong (Wangsa Maju), bekas Ketua Penerangan dan pimpinan kanan DAP pada masa itu mengakui beliau mendengar sendiri ucapan Karpal tersebut.

Karpal juga telah menemui beberapa orang pimpinan PAS. Karpal memberikan taklimat mengenai kegiatan homoseks dan liwat Anwar Ibrahim, yang pada masa itu adalah Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri.

Kepimpinan PAS, termasuk para ustad dan agamawan PAS pada masa itu terus menghukum dan mengisytiharkan Anwar Ibrahim dengan pertuduhan Al Juburi. Satu dunia menjadi saksi melihat gelagat penceramah dan ustad-ustad PAS pada masa itu, tanpa segan-silu tanpa malu, membelasah Anwar Ibrahim dan menghukumnya sebagai Al Juburi. Dalam ceramah, dalam kuliah, dalam tazkirah, dalam himpunan dan dibanyak tempat..label Anwar Al Juburi bergema disegala pelosok negara pada masa itu, diiringi dengan lolongan takbeer dan derma jihad.

Teman tak pernah dengar masa itu kepimpinan, ulamak dan ustad-ustad PAS berkata tentang qazaf. Teman tak dengar langsung ustad-ustad PAS bercakap tentang fitnah. Teman tak dengar langsung pada masa itu ulamak-ulamak PAS berpatwa mengenai hudud qazaf dan lain-lain. Teman tak dengar langsung pemimpin PAS mendakwa kenyataan Karpal tidak cukup 4 persaksian. Teman tak dengar langsung muktamar PAS membuat resolusi dakwaan Karpal hanya sekadar "besi buruk" yang tidak boleh menjadi bahan pembuktian syariah. Teman tak dengar langsung usul untuk membahaskan dakwaan Karpal itu.

Malah PAS langsung tidak menyiasat, bertanya atau mendapatkan bukti. Hanya berdasarkan dakwaan Karpal Singh, mereka secara membabi buta terus menghukum dan melabel Anwar Ibrahim sebagai Al Juburi!!! Mereka tiada 4 saksi, mereka tidak ada bukti, mereka tidak ada apa-apa langsung!!!

Sekarang, berdepan dengan videoklip, berdepan dengan saksi mata iaitu Datuk Eskay yang ada ditempat kejadian, berdepan dengan pembuktian pakar dalam dan luarnegara akan kesahihan videoklip tersebut, berdepan dengan pengesahan DNA, berdepan dengan kengganan Wan Azizah dan Anwar menunjukkan jam Omega, dan terlalu banyak bukti dan keterangan; para ulama, ustad dan kepimpinan PAS bukan sahaja menolak secara membabi buta (sebab mereka tengok videoklip tu pun tak), malah mereka menjatuhkan hukuman qazaf dan mengisytiharkan ianya fitnah. Dalam kuliah, tazkirah, ceramah, sampai kerabat tangga mimbar Jumaat mereka menghukum qazaf semua orang; demi membela seorang manusia yang mereka sendiri isytihar sebagai Al Juburi beberapa tahun lepas!

Jadi, kalau hanya berdasarkan dakwaan Karpal Singh, seorang kafir harbi yang bersedia mati daripada membenarkan PAS menubuhkan Negara Islam, ulamak, ustad dan kepimpinan PAS boleh menerimanya dan terus menghukum Anwar dengan label Al-Juburi tanpa sebarang keraguan, tanpa sebarang siasatan, tanpa sebarang bukti, malah tanpa sebarang saksi syarie', mengapa bukti persaksian Datuk Eskay, videoklip, jam Omega, DNA, keterangan pakar dan lain-lain tidak boleh diterima?

Persoalannya sekarang, mengapa dengan bukti saksi mata, videoklip, keterangan pakar, DNA, jam Omega dan lain-lain, tetiba keluar pulak patwa qazaf, hukum fitnah?!

Kesimpulannya mudah. Ini semua adalah retorik dan sandiwara politik semata-mata; dengan memperkudakan ayat Al Quran dan hukum-hakam agama. Begitulah tahap pelacuran politik yang boleh dilakukan manusia bila sudah menjadi politikus kalkatus yang rakus kerana ketaksuban dan ketamakan duniawi. Hingga kalimah ALLAH pun dijual, anak bini menjadi gadaian politik, perjuangan negara Islam pun ditongsampahkan hanya kerana takutkan seorang punjabi yang tak berturban! Mereka berubah makhluk menjadi kaum PBB - Pekak, Bisu & Buta!

Rumusannya, kalau PAS beriya-iya nak hukum qazaf dan fitnah dalam isu videoklip, jadi wajib PAS menghukum para kepimpinan, penceramah dan para ustad mereka yang menuduh Anwar dengan label Al Juburi tanpa 4 saksi, tanpa qarinah dan tanpa bukti menurut hukum syara'. Jika tidak, PAS akan dilihat sebagai tidak konsisten, tidak istiqomah; dan lebih bahaya, PAS akan dilihat sebagai pengamal politik double standard, hipokrit, dan memperkudakan agama hanya kerana habuan politik kepartian.

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin

Rabu

26 Rejab 1432

28 Jun 2011

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Bersih: Arahan Tertinggi Umno Punca Tindakan Polis

Posted: 28 Jun 2011 05:37 AM PDT

Video Ihsan Malaysiakini

KeadilanDaily

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, berhubung kenyataannya mengenai Perhimpunan Bersih 2.0.

Anwar ditemani isterinya, Datuk Seri Wan Azizah Ismail, pimpinan KEADILAN dan peguam dari lawyers For Liberty (LFL), tiba di IPD berkenaan untuk dirakam percakapannya pada jam 5 petang.

Ketika ditemui pemberita selepas keterangannya diambil, Anwar berkata arahan pimpinan atasan Umno punca polis tidak berlaku profesional dengan menekan pimpinan Pakatan Rakyat berhubung penganjuran perhimpunan 9 Julai ini.

"Inilah satu negara di mana keputusan mengadakan pilihan raya bebas dan adil dikecam media milik Umno.

"Saya yakin dan percaya Polis tidak akan bertindak menghalang himpunan ini jika tidak mendapat arahan pimpinan atasan Umno," kata Anwar

Kata Anwar, ia terbukti apabila polis membisu mengenai tindak tanduk terbaru Pemuda Umno dan Perkasa yang mengancam untuk membakar Ibu Pejabat KEADILAN, malam tadi.

Namun pada masa yang sama, kata Anwar, polis menangkap aktivis Bersih dan pimpinan Pakatan rakyat untuk mengganggu hasrat rakyat yang mahu berhimpun secara aman, pada 9 Julai.

Menurut Anwar, beliau menjangkakan lebih ramai pemimpin Bersih 2.0 ditahan sebelum perhimpunan itu dianjurkan.

Ketua Pembangkang ini juga tidak menolak penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) digunakan bagi melindungi kepentingan penguasa Umno-BN.

"Pemimpin yang korup dan zalim ini akan mengunakan apa sahaja alasan bagi mengekalkan pegangan mereka kepada kuasa," tegas Anwar.

Anwar menegaskan bahawa Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) turut menyeru pihak berkuasa supaya membenarkan perhimpunan aman itu dijalankan.

Tegasnya, orang ramai mempunyai hak berhimpun dan menyuarakan pandangan, seperti mana yang termaktub dalam Perkara 10 (1) (b) Perlembagaan dan Perkara 20(1) Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat

"Suhakam juga sudah membuat kenyataan bahawa himpunan ini harus diteruskan kerana ia selaras dengan hak kebebasan rakyat untuk berhimpun  sebagaimana yang dijamin perlembagaan," katanya.

Selain Anwar, dua Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar, N Surendran, Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah dan peguam, Fadiah Nadwa Fikri turut diambil keterangan oleh polis hari ini.

Prove The RM1m Demand, Johari Tells ‘Datuk T’

Posted: 28 Jun 2011 01:06 AM PDT

Malaysian Insider

PKR's Datuk Johari Abdul today demanded that "Datuk T" trio furnish evidence that he had asked them for RM1 million as payment to quit the party, maintaining that he is "completely" innocent of the "untrue" accusations.

The Sungai Petani MP also reiterated that he had told the trio that he was convinced that the man in the infamous sex video was not Datuk Seri Anwar Ibrahim.

A new video clip emerged on the Internet today to attack Johari's credibility with suggestions he had asked "Datuk T", comprising Datuk Shazryl Eskay Abdullah, former Malacca Chief Minister Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik and Datuk Shuaib Abdul Lazim, for RM1 million.

The latest video is a recording of Johari (picture) watching the sex video in a hotel room, accompanied by the trio.

The 1.59-minute-long video, posted by pro-Umno blogger "Papagomo" today, carried a blog posting which quoted Shazryl as alleging that Johari was convinced that Anwar was the man in the sex clip, and that Johari had also asked for RM1 million for himself and RM1 million each for five other MPs who would "leave PKR" after viewing the video.

The posting also quoted Shazryl as saying that Johari had demanded RM100,000 in "advanced payment", and that the PKR man had been paid half the amount. The latest video clip however contains no evidence to suggest he had asked for money.

"Prove it that I took money, which bank account was it? Was it in cash or cheque? I cannot keep such a huge amount at home.

"I have never received anything, nor have I offered to leave the party in return for payment. I do not need the money," Johari told The Malaysian Insider.

The PKR MP stressed that he stood by what he said last week, saying that his self-made video "documentary" dissecting minute details had raised serious doubts about the sex video's authenticity.

"They can say whatever they want. No one can testify to what I said in the (hotel) room that day… I don't want to waste (my) time (with them)," explained Johari.

Titled "Johari Abdul admits the sex video actor is Anwar Ibrahim" (Johari Abdul akui bahawa pelaku dalam video seks ialah Anwar Ibrahim), the video highlights and replays a comment made by the PKR leader when watching the video.

The PKR MP is seen in this clip as being very friendly with the three men, laughing and joking with them several times during the sex video screening.

"Of course I am friendly to them, I know them personally. Shuaib is my uncle, Rahim was a former Umno supreme council member and Eskay is from Sungai Petani… I did not know that day that they were going to show a sex video before I watched the video myself.

"I have to respect my uncle even if I do not agree with what he did. If I see Shuaib again, I would kiss his hand, he is my elder," explained the PKR man.

A magistrate's court in Kuala Lumpur was told last week that US authorities had identified the man in the controversial sex video screened by "Datuk T" as Anwar.

The "Datuk" T trio were fined RM5,500 after pleading guilty to their involvement in the screening of the video on March 21.

Buku Rakam Ketakutan Zaman Dr M

Posted: 27 Jun 2011 10:23 PM PDT

Malaysiakini

Bukan sahaja dunia politik bergelora apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim melancarkan Reformasi pada 1998, tetapi pergolakan antara kaum intelektual dan budayawan juga yang tidak kurang hebatnya.

Bagaimanapun, dalam tempoh lima tahun kemudiannya – yang dilabelkan sebagai zaman getir dan pahit – golongan inilah yang dilihat sebagai ‘tidak berguna’, sekali gus mengumpul pelbagai gelaran negatif.

Dalam Minda Tertawan: Intelektual, Rausyanfikir dan Kuasa, penulis Raja Ahmad Aminullah mengambil tindakan berani merekodkan semua gelaran itu, termasuklah pengampu, ‘pahlawan kesiangan’, laih, terkembiri dan terpalit dengan ‘sindrom cium tangan’.

“Sebenarnya terlalu ramai golongan intelektual apatah lagi yang disebut ‘era reformasi’ 1998-2003 memilih apa yang dianggap mereka sebagai jalan selamat tapi sebenarnya merupakan suatu penzaliman terhadap ilmu yang mereka miliki,” tulisan dalam bab “Ruang Ketiga” itu dipetik.

Raja Ahmmad – yang terkenal sebagai aktivis budaya dan pemilik galeri seni rupa terkenal di ibu negara – merumuskan, walaupun wujud gelombang subterranean (bawah tanah) melalui muzik, teater dan penulisan, golongan itu dipinggirkan di arus perdana.

Malah, tambahnya, bagi sebahagian ahli politik, ia dianggap sebagai “bahan bakar” dan “ramuan” apabila diperlukan.

Dalam buku setebal 127 halaman itu, Raja Ahmad bagaimanapun nampak segan-segan menyebut secara langsung pihak yang dikritianya.

Oleh yang demikian, membaca koleksi esei-esei budaya ini menyebabkan kita sering terjumpa pihak yang hanya dirujuk sebagai “bekas menteri itu”, “seorang teman” dan “penceramah agama dan motivasi itu”.

Fenomena ‘jangan petik saya’

Dengan gaya santai, Raja Ahmad banyak mengungkapkan kebisuan golongan budayawan dan intelektual melalui kisah dan anekdot ringkas bagi menggambarkan budaya takut pada masa itu.

Antaranya, beliau merakamkan sifat kritikal golongan itu yang gundah dengan perkembangan politik semasa tetapi ironisnya sering pula mengakhiri perbualannya dengan kata-kata “don’t quote me” (jangan petik saya).

Bagi Raja Ahmad, kumpulan itu lebih bertindak sebagai “pengumpul rungutan” daripada membentuk dasar, menulis buku atau mengimarahkan wacana.

Beliau sampai kepada kesimpulan itu apabila menghadiri sesi perbincangan semasa Pesta Buku Antarangsa Kuala Lumpur pada tahun 2005 yang didominasi pesara penjawat awam.

Ketika membincangkan tentang relevansi karya sastera klasik Melayu, bekas pegawai kerajaan yang hadir mengambil peluang “menyenaraikan rungutan” terhadap orang politik, jabatan awam, agensi budaya dan orang muda.

“Soalan yang saya rasa mendesak untuk keluar daripada halkum saya ialah: apakah yang telah mereka lakukan sewaktu menjawat jabatan-jabatan kanan di agensi-agensi dan jabatan-jabatan tersebut,” Raja Ahmad dipetik sebagai berkata.

Bagaimanapun, di sebalik kisah-kisah negatif itu, Raja Ahmad juga tidak lupa menyanjung tokoh akademik, antaranya seorang bekas naib canselor Universiti Putra Malaysia (UPM) yang dikatakan dituntut letak jawatan kerana menyindir menteri.

Profesor sindir menteri disingkir

Semuanya hanya gara-gara profesor itu Dr Zohadie Barjae dikatakan membaca pantun Sasterawan Negara Usman Awang dalam majlis makan malam universiti yang berbunyi:

“Siakap senohong, gelama ikan duri, bercakap bohong, lama-lama jadi menteri”.

Bagaimanapun, membicarakan pergolakan antara 1998 hingga 2003, tidak lengkap tanpa menyentuh tentang Anwar dan perdana menteri pada waktu itu Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ini kerana, perseteruan dua tokoh penting ini dilihat sebagai pencorak utama kepada keadaan politik pada hari ini.

Dalam buku ini, Dr Mahathir nampaknya dirakam sebagai antara penyumbang ke arah wujudnya “budaya takut” yang berpanjangan dalam masyarakat kita.

“Selepas berakhir zaman tersebut, sebahagian mereka masih lagi termangu-mangu mengenangkan apa yang berlaku sekitar tahun 1998-2003 tersebut,” tulisan dalam bab “Merentas Waktu” itu dipetik.

Malah, Anwar yang dikatakan menjadi mangsa “tindakan aib” pula digambarkan mempunyai wilayah pengaruh yang tersendiri, bermula dar zaman gerakan pelajar sekitar tahun 1970-an sehingga jadi “pembantu setia” Dr mahathir sehingga tahun-tahun 90-an.

“…pengaruh (Anwar) tetap ada walau tidak semestinya sama dengan pernyataan-pernyataan dan kenyataan politiknya,” tulis Raja Ahmad lagi.

Sama ada Anwar membuat comeback, Raja Ahmad tidak mampu memberikan jawapan pasti.

Bagaimanapun, katanya, terserah kepada pada masa, keupayaan diri sendiri serta kesediaan kawan dan penyokongnya untuk terus percaya pada perjuangannya

Dakwa BERSIH Guling Kerajaan, Kabinet Najib Mula Gentar

Posted: 27 Jun 2011 08:10 PM PDT

TV Selangor

Bahang perhimpunan Bersih 2.0 yang bakal berlangsung 9 Julai nanti semakin dirasai oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) hingga wujud tanggapan bahawa rakyat berhasrat menggulingkan kerajaan menerusi demostrasi jalanan.

Ini berikutan hampir 81 orang aktivis- aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) dan ahli badan bukan kerajaan (NGO) yang dilaporkan kini telah ditangkap dengan pelbagai alasan kurang munasabah.

Sehubungan dengan itu Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menyifatkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak merasakan seolah-olah ditentang oleh rakyat walhal isu yang disuarakan semata- mata bersabit tuntutan perubahan dalam sistem demokrasi negara.

“Saya fikir pihak media juga perlu menilai justifikasi penahanan dan saya juga ada risalah yang dianggap membahaya oleh kerajaan memperincikan tuntutan Bersih 2.0. Antaranya saya fikir membahaya untuk BN iaitu untuk mengukuhkan institusi awam, menghentikan rasuah dan politik kotor.

“Jadi sekali lagi perkara ini langsung tidak boleh diterima akal,” ujar beliau di lobi parlimen pagi tadi.

Tiga puluh orang aktivis PSM termasuk ahli parlimen Sungai Siput, Dr Micheal Jayakumar yang ditahan polis ketika mengedarkan risalah “Udahlah… Bersaralah” di Pulau Pinang semalam didakwa atas alasan berhasrat untuk menentang Yang di-Pertuan Agong dan menghidupkan fahaman komunis.

Mereka kini masih ditahan di bawah Seksyen 112 Kanun Keseksaan.

Nurul Izzah kemudian berkata, kerajaan Umno-BN khuatir akan maklumat yang dimuatkan di dalam risalah “Udahlah… Bersaralah” berhubung indeks persepsi rasuah termasuk indeks demokrasi dunia sampai ke pengetahuan rakyat.

Jelas beliau, sekiranya rakyat terdedah akan kepincangan yang berlaku dalam sistem demokrasi negara maka reputasi kerajaan Umno-BN akan terjejas lebih-lebih lagi menjelang Pilihan Raya Umum akan datang.

Sehubungan dengan itu Nurul Izzah bersama ahli parlimen Pakatan Rakyat yang lain mendesak agar polis membebaskan aktivis-aktivis yang ditahan dengan kadar segera kerana ianya bertentangan dengan prinsip demokrasi negara.

BN vs Bersih And The Biggest Joke In Town

Posted: 27 Jun 2011 08:04 PM PDT

Malaysia Chronicle

Do you know what the biggest joke in town is? It is Khairy getting a death threat. Guess, who sent it? Now everyone is getting a death threat. If you join the rally there is also a threat of arrest. Police has announced that there are many ways to thwart the rally. Already, they have arrested a number of PSM supporters at the toll booth, who were expected to be in Penang for the road-show.

Fancy, the handsome Khairy, who is the darling of UMNO Youth getting a death threat. A ladies-man no doubt, who will expect the Wanita to swoon at his smile, and even men get a kick when he speaks about getting a death threat. But it is true, and he has lodged a police report.

Just days ago he has renewed his vow to carry on with the march, even though it was not endorsed by the Home Ministry, which got Hishammuddin foaming at the mouth. But this time, he has hinted albeit ever so slightly that UMNO Youth will infiltrate the Bersih march as supporters instead. What are his true intentions, no one knows. What a budak (youth) this one is, and can he be trusted?

But Bersih 2.0 welcomes everyone, whether friend or foe. The magic of Bersih 2.0 will transform everyone in the true spirit of cleanliness, fairness and democracy. Any one attending the march will be blessed in their effort to transform Malaysia into a democracy.

The Government is dead set against the March for one reason only. Many of them will crash in the election. Many will even lose their deposits. The election will be the door to their timely exit. The Government still thinks that the people owe them a living. They are willing to plot and scheme, hoodwink the people, even spending millions to buy votes so that they can survive the election and continue to lord over us. They are not going to surrender to the will of the people. That is why they are so against Bersih 2.0.

BN implosion at hand

Why give all the excuses that a one-day rally will threaten national security? Why say that it will affect Tourism? Why say that traders and taxi drivers are going to lose millions in revenue? Why say that it will affect Malay unity? First and foremost, the Malays are not united is because UMNO refuses to accept the true path of Islam. Instead of looking out for the Malays it continues to condemn PAS, which is undeniably an Islamist Party. It also condemns Malay DAP members as window dressers for the DAP. It condemns PKR as a dirty party. And yet they talk about Malay and Muslim unity.

Why can't the Government just come out and tell the truth that BN is going to implode if Free and Fair Elections are held? Why employ gangsters like Perkasa to rile the nation and promote racial conflicts? Why call on BN sympathizers to condemn the Rally? The excuses are so lame that it makes the people feel that our government is being helmed by a group of morons.

Why condemn Ambiga as an Islamic threat? Why picture Anwar as a sex maniac? Najib Razak's latest comment that the Nation should decide for themselves whether it was Anwar in the Sex Video is so lame!! How can Malaysians continue to accept Najib as our National Leader? It is so unprofessional of him, to meddle in such trivial matters. Frankly, he is a big disappointment to Malaysians who looked up to him and his expensive so-called 1Malaysia campaign.

Since his inception as Prime Minister, nothing has gone right in this country. The Executive Branches of the Government have grown bolder in their effort to contain the people. They have given up their independence to be subservient to a 'banana government'.

As the country's economy slides further down into a 'critical mess', the clowns in the government are still trying to hoodwink the public with cheap magic tricks. Dipping their hands into the last remaining financial bodies and institutions like Khazanah, EPF, Tabung Haji, Felda, the wealth of the country is slowly diminishing. One day it will be all gone, before they finally hand over the reins of power to the people.

There is always a morning after

As July 9th approaches, there will be many more controversies, as the government forces a last ditch effort to break the will of the people. There will be more deadly threats, arrests and the threatened use of the ISA to detain Bersih leaders. Ops Lalang 2 will hover menacingly over the nation. There may even be Emergency Rule declared to contain and control the movement of the people.

If there, then perhaps, it is what Malaysia needs. Najib and BN will be signing the own political death warrants. Pakatan need not do much after that. Just imagine the economic impact. Already investors are terrified, who would want to build a factory or contribute to Najib and Rosmah’s funding for their overseas trips then?

One thing is for certain. The Bersih 2.0 Democracy March is perceived as a grave threat to Barisan Nasional. Or more specifically, the UMNO elite. They are not about to stand by and let it happen. They think the march will open up a Pandora’s Box that will swallow up BN and themselves. All their future dreams will be turned into a bad nightmare. They simply cannot accept the fact that they cannot lord over us anymore. Their serfdom is disappearing and they will once again be ordinary men, just like us.

So, now that you know, please make a stand. Malaysians, don’t lose courage at this stage. Soldier on, the outcome won’t be as bad as you fear although the new dawn may not come immediately. But maybe a short and fairly tranquil BN twilight before the new sun dawns bright and cheerful

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


Susulan SMS ugutan diterima Khairy, Pemuda Umno kepung PKR

Posted: 27 Jun 2011 07:57 PM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Jom bantu warga Miskin di Seremban

Posted: 28 Jun 2011 02:37 AM PDTKEADILAN Cabang Seremban dengan kerjasama Pusat Khidmat Rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Sikamat mengalu-alukan sumbangan anda untuk menjayakan program bantuan kepada fakir miskin di kawasan itu.

Pada Ramadhan lalu, mereka menyumbangkan keperluan makanan asas kepada kira-kira 122 warga miskin di kawasan itu.

"Pada tahun ini, kami mensasarkan untuk mengumpulkan pakej sumbangan makanan kepada 150 keluarga miskin di kawasan ini.

"Sehubungan itu, saya merayu sokongan semua teman dan masyarakat bagi menjayakan program ini," kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sikamat dalam kenyataannya kepada Keadilandaily.com.

Program Sumbangan Makanan Asas adalah seperti berikut :
1. Beras
2. Tepung Gandum
3. Gula
4. Susu Tin
5. Minyak Masak Botol
6. Sardin Tin
7. Teh / Kopi / Milo
8. Biskut

Untuk maklumat lanjut sila hubungi :
Khalid – Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat DUN Sikamat, Tel : 017-6199275
Hj Khidir – Bendahari cabang Seremban, Tel: 013-3687695
atau Aminuddin Harun : 019-6510167 , Blog http://aminuddinharun.blogspot.com/

Sumbangan melalui bank :
Nama akaun Parti Keadilan Rakyat Seremban
Bank : Bank Islam (Cawangan Port Dickson)
No akaun : 05-049-01-0013694

Sumber : http://www.keadilandaily.com/?p=15992

Pembeli rumah terbengkalai lancar Himpunan Jingga

Posted: 28 Jun 2011 02:01 AM PDTKUALA LUMPUR, 28 Jun 2011 : 1000 keluarga mangsa projek rumah terbengkalai di seluruh Kuala Lumpur dan Selangor akan memakai baju jingga esok Rabu jam 2.30 petang bagi menzahirkan kemarahan terhadap pihak yang bertanggungjawab.

Perhimpunan amam itu akan didadakan di Bukit Damansara untuk menyerahkan satu memorandum kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bagi menggesa kerajaan mengambil tindakan terhadap seorang Tan Sri yang menjadi Pengarah Bukan Eksekutif Talam Corporation.

Difahamkan mangsa projek rumah terbengkalai ini mendakwa beribu-ribu keluarga di Selangor dan Kuala Lumpur mengalami kesengsaraan dan beban ekonomi yang teruk disebabkan kegagalan syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Tan Sri ini dalam menyiapkan rumah mereka yang kini tertunggak lebih daripada enam tahun.

Menurut Jaafar Ismail Pengerusi Badan Bertindak Casa Gemilang (BBCG), pihaknya telah bergabung dengan Victims (Persatuan Bangunan Terbengkalai Malaysia) sebagai gabungan kesemua mangsa projek terbengkalai di Malaysia, khususnya di negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

"Perhimpunan besar-besaran sebanyak 1000 keluarga ini untuk menunjukkan kemarahan kita kepada manusia ini serta kami menuntut kerajaan campur tangan dan mendakwa orang ini dan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk melindungi kepentingan kami sebagaimana yang ditetapkan di bawah Akta Pembangunan Perumahan.

"Perhimpunan ini adalah permulaan siri perhimpunan yang kami berhasrat untuk meneruskan sehingga kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap orang ini.

"Kita tidak boleh memahami mengapa lelaki ini menikmati keistimewaan dan kekebalan kepada kerajaan.

"Kami mahu kerajaan membatalkan semua gelaran Kehormat yang telah diberikan oleh kerajaan," katanya kepada Harakahdaily.

Victims adalah sebuah badan bukan kerajaan yang dipimpin oleh Dr. Muhammad Rafick yang juga Pengerusi rumah terbengkalai UK Bistari yang pada ketika ini, hampir 500 ahli berjaya didaftarkan dibawah Victims.

Sementara itu, BBCG yang mewakili pembeli-pembeli projek terbengkalai Casa Gemilang Servis Apartment dan Rumah Bandar di Sungai Pusu, Gombak.

Sumber : http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4053-pembeli-rumah-terbengkalai-lancar-himpunan-jingga

Laman web beberapa projek perumahan terbengkalai di http://terbengkalai.blogspot.com/

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Menjelang PRU13 - UMNO BN Lebih Tertekan Di Perak

Posted: 27 Jun 2011 10:29 PM PDT

PRU-13: Tiada dua pertiga di Perak

BN merupakan pihak yang menanggung risiko terbesar dalam PRU-13 nanti akibat daripada peristiwa yang dianggap PR sebagai rampasan kuasa yang tidak sah itu.

Setelah negara dilanda tsunami politik dalam Pilihan Raya Umum ke 12 (PRU-12) lalu, tidak mudah untuk mencongak percaturan pengundi negara ini dalam PRU-13 nanti lebih-lebih lagi bagi sebuah kerajaan negeri yang begitu cepat bertukar tangan seperti yang berlaku di Perak Darul Ridzuan.

Kejutan tsunami PRU-12 lalu tidak berhenti setakat itu sahaja, malah ia turut membawa kepada satu lagi kejutan; kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR) Perak kehilangan kuasa kepada Barisan Nasional (BN) setelah hanya 10 bulan berkuasa tentunya memberi kesan terhadap keputusan PRU-13 nanti.

Ketika parti-parti politik sedang giat mempersiapkan jentera pilihan raya mereka bagi menghadapi pilihan raya nanti, BN merupakan pihak yang menanggung risiko terbesar dalam PRU-13 nanti akibat daripada peristiwa yang dianggap PR sebagai rampasan kuasa yang tidak sah itu.

Kegagalan BN mempertahankan tampuk kuasa negeri Perak dalam PRU-13 nanti bukan sahaja merupakan satu tamparan buat BN malahan turut menjejaskan imej pihak-pihak bertanggungjawab dalam membuat beberapa keputusan ketika mengendalikan isu yang dianggap krisis perlembagaan negeri itu.

Kegagalan BN dalam PRU-13 nanti bakal mencerminkan tindakan merampas kuasa dan keputusan pihak bertanggungjawab ketika itu sebagai membelakangkan aspirasi rakyat Perak khususnya kegagalan mengembalikan mandat memilih kepada rakyat negeri itu seperti mana yang telah dituntut oleh PR.

Apatah lagi proses 'rampasan kuasa' yang berlaku ketika itu tidak 'solid' – mempunyai banyak ruang-ruang lompong yang boleh diperdebatkan oleh mana-mana pihak dari golongan petani hinggalah kepada ahli akademik yang dianggap pakar perlembagaan.

Sebaliknya, meskipun kejayaan PR dalam PRU-12 lalu hanyalah melalui kemenangan tipis, nyata ianya satu kemenangan yang sah, tidak mampu dipertikaikan oleh pihak lawan mahupun pakar perundangan dalam negara ini dan ianya adalah fakta.

Umumnya juga lebih gemar menilai kontroversi 'rampasan kuasa' yang berlaku tersebut akhirnya lebih menonjolkan PR sebagai pihak yang dianiaya oleh satu lagi di pihak yang lain.

Prestasi jadi ukuran

Ketika bakal pengundi dalam PRU-13 nanti menilai semula prestasi kedua-dua parti menerajui kerajaan negeri, tentulah tidak adil bagi mempertikaikan kemampuan PR ketika 10 bulan lapan hari meneraju kerajaan negeri untuk dibandingkan dengan lebih setengah abad BN.

Sebaliknya kemampuan BN dengan rekod 53 tahun pengalaman mentadbir kerajaan boleh dianggap memalukan sekiranya kemampuan mereka mampu disaingi dengan 10 bulan pentadbiran PR lebih-lebih lagi kemampuan mereka menangani isu-isu lama peninggalan BN.

Setelah lebih dua tahun menerajui kerajaan negeri, prestasi Menteri Besar (MB) BN, Dato' Dr Zambry Abd Kadir juga kelihatan sedikit ditenggelami oleh aura MB PR sebelumnya, Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin ketika menerajui kerajaan negeri.

Meskipun BN Perak dibungkuskan oleh PR dalam PRU-12 lalu, tidak banyak tindakan drastik yang diambil oleh BN negeri apabila kembali menguasai tampuk kuasa kerajaan negeri hingga ke hari ini.

Beberapa tindakan kerajaan negeri di bawah Nizar termasuk memberi geran tanah kepada penduduk Cina di kampung baru, masyarakat Melayu di kampung tersusun dan masyarakat India sedikit sebanyak menyukarkan kerja pemutihan oleh BN.

Bagaimanapun isu pemberian geran tanah ini juga bakal dijadikan modal politik BN sekaligus melabelkan Nizar sebagai boneka kepada DAP bagi meraih sokongan pengundi Melayu.

Harapan terbaik BN Perak pada masa ini ialah mengharapkan corak pengundian masyarakat Melayu kembali kepada mereka seperti yang berlaku dalam beberapa pilihan raya kecil sebelum ini.

Sekalipun BN Perak kembali beroleh kemenangan dalam PRU-13 nanti, peluang mereka untuk menang selesa dengan menguasai majoriti dua pertiga di Dun negeri ini amatlah tipis.

Undi masyarakat Cina

Kemampuan BN untuk meraih sokongan majoriti masyarakat Cina negeri itu dalam PRU-13 nanti juga diragui memandangkan tiada usaha konkrit yang dijalankan BN negeri bagi 'memujuk' golongan masyarakat tersebut.

Keadaan ini diburukkan lagi dengan beberapa pemimpin Umno yang dilihat kurang bijak mengambil hati masyarakat Cina termasuk sikap beberapa pemimpin Umno dan MCA yang lebih gemar bercakaran sesama sendiri lebih-lebih lagi di peringkat pusat.

Selain itu, dengan cuma mengharapkan kejayaan BN Terengganu merampas semula pentadbiran kerajaan negeri itu dalam PRU-11 setelah tewas dalam PRU sebelumnya berulang di Perak masih tidak memadai untuk menjamin kemenangan BN Perak.

Walaupun kekuatan BN Perak tidaklah sekuat ketika PRU-11, ia belum cukup untuk memberi laluan mudah bagi PR negeri itu dalam PRU-13 nanti.

PAS dan PKR juga tidak boleh terlalu mengharapkan kekuatan DAP yang dilihat sebagai parti paling dominan dalam blok pembangkang negeri itu.

Sekali lagi kesilapan memilih calon pilihan raya yang tidak mempunyai integriti dan kredibiliti bakal memberi padah kepada PR bukan sahaja di peringkat negeri bahkan di peringkat pusat.

Mengenal pasti pemimpin 'musang berbulu ayam' khususnya di kalangan ahli PKR yang sedang memasang angan-angan agar terpilih sebagai calon pilihan raya harus dititik beratkan pada masa ini.

Sekurang-kurangnya senario yang ada pada hari ini, mana-mana pihak yang menjadi 'johan' di Dun Perak dalam PRU-13 nanti dikatakan hampir pasti gagal memperolehi dua pertiga majoriti kerusi, tidak kira samada BN mahupun PR. -FMT

Sumber: http://abnnasution.blogspot.com/

Pemuda UMNO Mahu Bakar Pejabat PKR

Posted: 27 Jun 2011 10:13 PM PDT

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


叶逸堂:打巴国州席非国阵堡垒,关键选举改朝换代

Posted: 28 Jun 2011 01:22 AM PDT

(打巴28日讯)人民公正党打巴区部署理主席拿督叶逸堂医生表示,打巴一国两州议席并非国阵的囊中物也不是国阵的堡垒区,所以期盼民众在关键的来届大选,作出改朝换代的决定,推动国家两线制的诞生。 他指出,反对党在308大选前就曾在这个选区获得人民的委托,当时反对党的强人包括元老罗意美和伊布拉欣辛格(Ibrahim Singeh)就曾出任为当地的国州议员;而如今结合三党的人民联盟诞生,肯定能够在这个选区掀开历史的新页。 “砂州选举凸显各民心求变剧增,就算隐居在深山的土著也就自身的习俗地和权益问题,突破性地给予人民公正党委托,彻底粉碎了东马为国阵堡垒的说法。” 他呼吁霹雳州子民必须以选票传达不满国阵夺权的讯息,同时选民须紧记腰斩新村永久地契政策的做法,只有国内政局两线制的促成,人民才能够成为最大的受惠者。 他是在日前出席于打巴金榜彭亨新村举办的《拯救大马,改朝换代》讲座后发表文告这么表示。 其他演讲嘉宾包括人民公正党全国副主席苏仁登律师、最高理事兼雪州行政议员黄洁冰、务边区国会议员李文材医生、霹雳州主席马努蒂博士、森美兰朱湖区州议员蔡同财以及人民公正党霹雳副秘书陈家兴等民联领袖。 李文材:”不入阁”反映参政只为当官 另外,李文材医生则批评马华总会长蔡细历”不入阁”的言论,这番言论反映出马华参政只为当官的事实,所以往往在关键课题如奖学金和华教事件的爆发,马华高层只能够静若寒蝉,不能提出任何制度性的改革方案。 “如果『不入阁』言论属实和有诚意,马汉顺必须立刻辞去行政议员职位,因为他是通过夺权的方式当官,并不是真正受到全霹雳州子民的委托。” 他认为,尽管马华在308大选中遭受重挫,但是林冠英领导的槟州和丹斯里卡立领导的雪州,不论政府资源管理或外资都比前朝政府来的更加出色,所以我们不必担心『不入阁』的威胁。 黄洁冰:『雪州经济人民化』落实人民化土地政策 黄洁冰则指出,民联主张的的橙皮书治国理念,在民联执政州属已经逐步落实,就好如民联在雪州所推动的『雪州经济人民化』概念,特别是人民化的土地和免费水供的政策等。 “雪州推行首开先河的土地政策,雪州子民只要在申请延长家用土地地契时,以马币一千的统一优惠价格就能办妥,而该申请费用只是一次性的缴费,从中大幅度的解决村民无法承担昂贵地价的问题。”

Aminuddin Harun

0 ulasan
sumber :-

Aminuddin Harun


Jom bantu warga Miskin di Seremban

Posted: 27 Jun 2011 08:33 PM PDTKEADILAN Cabang Seremban dengan kerjasama Pusat Khidmat Rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Sikamat mengalu-alukan sumbangan anda untuk menjayakan program bantuan kepada fakir miskin di kawasan itu.

Pada Ramadhan lalu, mereka menyumbangkan keperluan makanan asas kepada kira-kira 122 warga miskin di kawasan itu.

"Pada tahun ini, kami mensasarkan untuk mengumpulkan pakej sumbangan makanan kepada 150 keluarga miskin di kawasan ini.

"Sehubungan itu, saya merayu sokongan semua teman dan masyarakat bagi menjayakan program ini," kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sikamat dalam kenyataannya kepada Keadilandaily.com.

Program Sumbangan Makanan Asas adalah seperti berikut :
1. Beras
2. Tepung Gandum
3. Gula
4. Susu Tin
5. Minyak Masak Botol
6. Sardin Tin
7. Teh / Kopi / Milo
8. Biskut

Untuk maklumat lanjut sila hubungi :
Khalid – Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat DUN Sikamat, Tel : 017-6199275
Hj Khidir – Bendahari cabang Seremban, Tel: 013-3687695
atau Aminuddin Harun : 019-6510167 , Blog http://aminuddinharun.blogspot.com/

Sumbangan melalui bank :
Nama akaun Parti Keadilan Rakyat Seremban
Bank : Bank Islam (Cawangan Port Dickson)
No akaun : 05-049-01-0013694

Sumber : http://www.keadilandaily.com/?p=15992

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang