Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 24 Jun 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


PAS pertikai program pengampunan pendatang

Posted: 24 Jun 2011 01:45 AM PDT


PETALING JAYA: PAS mempersoalkan ketelusan program pemutihan pengampunan pendatang tanpa asing secara besar-besaran yang akan bermula 11 Julai depan.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mempertikai pemilihan agensi pekerja asing dan pertubuhan majikan untuk melaksanakan program tersebut.

Pelaksanaannya umpama membawa perompak untuk menjaga bank, kata ahli parlimen Pokok Sena itu di lobi parlimen semalam.

"Mereka inilah yang membawa pekerja asing dalam tempoh Jun 2009 hingga Jun 2011 ke Malaysia.

"Ini kerana persatuan majikan banyak mendaftarkan pendatang haram sebagai pekerja, kini dilantik pula untuk mendaftarkan pekerja berkenaan.

"Kita bimbang bukan untuk menghantar pulang pekerja yang tidak berdokumen tetapi syarikat dan persatuan itu membawa masuk pekerja asing yang sedang menunggu di sempadan," katanya lagi.

Daftar jumlah pendatang
Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengadakan program pengampunan bagi mendaftarkan jumlah pendatang asing yang berada di negara ini.
KDN melantik syarikat swasta untuk mendaftarkan pekerja asing berkenaan.
Mahfuz berkata, beliau setuju program pemutihan dan pengampunan tersebut tetapi perlu mematuhi prosedur yang ditetapkan kerajaan.
Katanya, badan bukan kerajaan (NGO) seperti Migran Care yang banyak berjuang dalam isu pekerja asing Indonesia perlu dilantik sebagai pemantau.
Sementera itu, Tan Sri Muhyiddin berkata, KDN kan menentukan kadar bayaran yang akan dikenakan terhadap majikan yang terlibat dalam proses pemutihan serta pengampunan tersebut.
Beliau berkata, tindakan itu bagi mengelak berlaku perbezaan sekiranya kadar ditentukan oleh syarikat pembekal tenaga kerja asing.


Sumber: Free Malaysia Today

Pinjam RM6 bilion: Anak cabar Isa Samad dialog terbuka

Posted: 24 Jun 2011 01:40 AM PDT


KUALA LUMPUR, 24 Jun: Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad, dicabar untuk berdialog secara terbuka dengan Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan Cawangan Lembah Klang (Anak Lembah Klang) bagi menjelaskan hal pinjaman RM6 bilion dan kerugian anak-anak syarikat Felda.

Anak Lembah Klang bersedia menyiapkan pentas terbuka untuk diadakan dialog tersebut dan Isa Samad diberikan tempoh tiga hari bagi menjawab kesediaannya untuk menyambut cabaran itu.Jika tidak, ia jelas menggambarkan ada 'masalah besar' yang dihadapi Felda hari ini di bawah kendalian Isa Samad dan beliau mesti bertanggungjawab dengan semua itu.Naib Pengerusi Anak Lembah Klang, Mohd Nasaie Ismail berkata, kenyataan Isa Samad bahawa pinjaman Felda kepada KWSP sebanyak RM6 bilion bukanlah satu masalah dan ia merupakan penghormatan kepada Felda, jelas merupakan satu penghinaan kepada golongan peneroka, anak peneroka dan warga Felda.Menurut beliau, jawapan tersebut menampakkan sikap Isa yang menganggap golongan peneroka, anak peneroka dan warga Felda seolah-olah buta maklumat sehingga sanggup ditipu oleh beliau."Masakan tidak ada sebarang masalah, kita membuat pinjaman dan pinjaman ini dalam jumlah yang besar hampir lima kali ganda daripada keuntungan tahunan Felda yang dihebahkan kepada kita."Kita juga pelik, mengapa Isa boleh katakan kerugian Felda bukanlah suatu masalah sebaliknya ia boleh diurus supaya kerugian itu menjadi baik. Mana ada kerugian dikira baik. Rugi sememangnya petanda buruk kepada agensi milik rakyat Malaysia ini," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.Anak Lembah Klang, menurut beliau, mempersoalkan apakah tujuan dipinjam wang sehingga RM6 bilion dan mengapa perlu dipinjam daripada agensi yang lain?"Persoalannya juga, apakah wujudnya kekurangan dana Felda atau benarkah dengan dakwaan wang dipinjam digunakan untuk belanjawan pilihanraya parti pemerintah? Ini yang perlu dijawab," katanya yang juga Ketua Penerangan PAS Wilayah Persekutuan.Jika begitulah cara berfikir Pengerusi Felda, tegasnya, tidak mustahil Felda akan bankrap di bawah pengurusan Isa Samad sebagaimana lingkupnya Negeri Sembilan dibawah beliau."Anak Lembah Klang juga menasihatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Anak, Mazlan Aliman supaya tidak membalas kenyataan Isa itu kerana lavel pemikiran dan jawapannya cukup sekadar anak-anak peneroka seperti kami sahaja menjawabnya," ujar beliau.


Sumber: Harakah daily

PR Galak Konsep 'Bina Dan Jual', Jana Industri Perumahan

Posted: 24 Jun 2011 01:35 AM PDT

SHAH ALAM 24 JUN : Campur tangan yang berterusan dari kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri dijangka mampu memulihkan projek- projek perumahan terbengkalai yang sekaligus dapat melindungi pembeli dari risiko keberhutangan akibat rumah terbengkalai.

Langkah itu perlu dalam suasana harga barang yang semakin meningkat dan gaji rendah yang sedia menekan rakyat.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu kenyataan medianya berpandangan antara lain yang boleh dilaksanakan di peringkat negeri termasuklah mempercepatkan kelulusan perancangan dari pihak berkuasa tempatan (PBT) projek- projek yang dibina di bawah konsep ini.

Kerajaan negeri juga diminta menyelia anak- anak syarikat yang terlibat dengan industri perumahan agar projek perumahan siap mengikut tempoh yang ditetapkan.

Anwar juga berkata, majlis pimpinan Pakatan Rakyat akan bermesyuarat dan mencari kesepakatan untuk negeri- negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat bagi menggalakkan pembinaan rumah di bawah konsep "bina dan jual" secara berperingkat.

Beliau berkata, Pakatan Rakyat akan mencari jalan penyelesaian kepada isu berbangkit sebelum konsep "bina dan jual" dilaksanakan sepenuhnya.

Kenaikan harga rumah secara mendadak ekoran kos pembiayaan projek perlu dipantau bagi melindungi hak pembeli.

Namun ia perlu juga mengambilkira keperluan nasional untuk menjamin keterlibatan pemaju- pemaju yang lebih kecil, dengan mendapatkan kemudahan pembiayaan projek pada kadar yang berpatutan.

Anwar berkata, jika kerajaan persekutuan atau kerajaan negeri mempunyai kemahuan politik yang tinggi, semua ini boleh dilaksanakan dengan mengubah sikap dan struktur dalam industri perbankan dan perumahan.

Beliau menambah ekoran harga rumah meningkat secara mendadak dan tidak dapat dikawal, rakyat Malaysia kini tidak lagi mampu membeli rumah kediaman sendiri terutamanya bagi mereka yang tinggal di Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor Bahru.

Bagi mereka yang berjaya membeli rumah pertama, mereka terpaksa berhutang dalam suatu tempoh yang lama lebih- lebih lagi, rumah yang dibeli terbengkalai. Natijahnya, ramai dari mereka tidak mampu meneruskan bayaran pinjaman rumah dan disenaraihitamkan dari mendapat pinjaman di masa hadapan.

Untuk rekod, statistik terkini dari Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan menunjukkan bahawa sehingga 31 Disember 2009, terdapat 115,788 unit rumah yang tidak siap melibatkan 492 projek di seluruh negara.


Sumber: TVSNEWS

Najib Umum PRIMA Ekoran Tekanan PR

Posted: 24 Jun 2011 01:30 AM PDT

KUALA LUMPUR 24 JUN : ProjeK perumahan Rakyat 1 Malaysia atau singkatannya PRIMA yang diumumkan Perdana Menteri semalam hanya reaksi terdesak pimpinan itu apabila pembangkang mendedahkan berlakunya kepincangan dalam urus tadbir 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Khuatir terus diasak, Najib bertindak mengumumkan bahawa sebahagian daripada tapak seluas 196.6 hektar itu akan dibangunkan dengan projek perumahan mampu milik, kata ahli parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusuf.

Hakikatnya ujar Yusmadi, Najib tidak jujur mahu membela nasib rakyat bawahan dan apa yang dinyatakan hanyalah reaksi terdesak daripada serangan pembangkang di Dewan Rakyat.

" Ianya merupakan satu reaksi daripada tekanan Pakatan Rakyat yang nampak lebih mengariskan rancangan dan agenda rakyat.

" Jadi bagi saya projek ini (PRIMA) tidak pernah ada dalam perancangan pun, sebab itu saya mempertikaikan dari segi keseriusan kerajaan dalam merencana program rakyat seperti PRIMA rakyat ini,"kata Yusmadi.

Najib semalam berkata, pihaknya telah berbincang dengan syarikat seperti SP Setia, Sime darby dan Perbadanan Putrajaya untuk membangunkan PRIMA.

Beliau berkata demikian semasa ditemubual di konti Radio One FM di Sri Pentas.

"Ia merupakan satu kawasan yang selesa, besar dan mampu memberi impak yang penuh.

"Bayangkanlah... satu kawasan ini (yang bernilai tinggi) dijadikan kawasan perumahan mampu dimiliki oleh rakyat," ujar Najib.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan bahawa pangkalan TUDM Sungai Besi akan dipindahkan ke Sendayan di Negeri Sembilan.

Justeru tapak seluas 196.6 hektar di situ dipindahkan kepada 1MDB yang akan memajukannya menjadi Bandar Malaysia, yang merupakan satu pembangunan strategik untuk pertumbuhan jangka panjang yang antaranya akan memuatkan projek perumahan mampu milik seperti dicanang Najib.

Namun menurut Yusmadi,di sebalik kenyataan Najib itu, beliau bimbang projek di Pangkalan Tentera Udara Sungai Besi itu sekali lagi menyisihkan rakyat bawahan seperti projek-projek mega pemerintah sebelum ini.

"Cadangan Datuk Seri Najib itu sebenarnya menggambarkan agenda pembangunan sebenar Umno-BN, pada pandangan saya ianya bukan untuk rakyat bawahan, agenda projek Sungai Besi dan yang lain-lain di bawah Greater Kuala Lumpur itu, sekali lagi akan meminggirkan golongan rakyat bawahan ini." jelas Yusmadi.

Terdahulu Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut Dewan Rakyat, Perdana Menteri dan Jabatan Audit Negara mendedahkan kerugian yang ditangung oleh 1MDB.

Difahamkan, dana melalui jaminan bon kerajaan persekutuan ditambah sebanyak RM10 bilion sehingga 2013, menjadikan jumlah keseluruhan RM15 bilion untuk syarikat pembangunan strategik itu.


Sumber: TVSNEWS

Namun penyata kewangan enam bulan pertama sehingga 30 September 2010, menunjukkan 1MDB mengalami kerugian sebanyak RM158.3 juta dengan kos operasi untuk 6 bulan yang berjumlah RM 20.5 juta.

Ia bercanggah dengan kenyataan Najib yang sebelum itu mendakwa 1MDB memperoleh keuntungan.

Biasiswa JPA : Jangan Sampai Pelajar Kita Tertindas, Kata Saifuddin

Posted: 24 Jun 2011 01:25 AM PDT

KUALA LUMPUR 24 JUN : Parti keadilan Rakyat (PKR) mahu kerajaan pusat mewujudkan sebuah jawatankuasa khas melibatkan wakil semua parti dan semua bidang untuk memperhalusi pelaksaan dasar baru biasiswa bagi mengelakkan kumpulan tertentu ditindas sekiranya ia dilaksanakan secara tergopoh-gapah.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak berkata semakan secara menyeluruh dasar biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) akan dilakukan pada tahun depan.

Menurut Najib, semakan itu akan termasuk sama ada memperuntukkan tawaran biasiswa kepada pelajar cemerlang di peringkat kemasukan universiti dan menawarkan dermasiswa untuk pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk mereka mengikuti kursus pra-universiti seperti Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) atau A-level.

Sekiranya dilaksanakan, maka pelajar cemerlang SPM di negara ini bermula tahun depan tidak lagi layak untuk mendapatkan biasiswa JPA.

Malah Najib turut menyifatkan pemberian biasiswa kepada pelajar berkenaan bukanlah satu idea yang baik.

Mengulas hal itu, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution dalam satu kenyataan medianya melahirkan kebimbangan akan tindak tanduk kerajaan memandangkan ia satu isu besar yang melibatkan masa depan negara.

"Dari aspek inilah, saya benar-benar gusar bahawa kesan tidak langsung polisi yang diumumkan oleh Datuk Najib adalah mewujudkan ketidakadilan dan diskriminasi terhadap pelajar dari luar bandar dan keluarga berpendapatan rendah.

"Majoriti pelajar-pelajar ini adalah pelajar Melayu-Bumiputera yang akhirnya menimbulkan satu suasana yang mana pelajar-pelajar Melayu-Bumiputera seolah-olah dinafikan biasiswa, walaupun mereka cemerlang secara akademik dan kokurikulum," kata Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail.

Selain itu menurut Saifuddin, kerajaan juga hakikatnya perlu memastikan pembiayaan kursus persediaan universiti kepada pelajar-pelajar cemerlang pelbagai kaum dengan memberi keutamaan kepada keluarga berpendapatan rendah.

"Alasan bahawa ia perlu dihapuskan kerana kekangan kewangan tidak dapat diterima kerana ia berpunca dari sikap semborono Umno-BN.

"Kursus persediaan universiti yang dibiayai ini mestilah melibatkan institusi-institusi berprestasi tinggi yang mempunyai pengalaman untuk melatih pelajar-pelajar cemerlang (terutamanya dari luar bandar dan keluarga berpendapatan rendah) bersedia melalui ujian kemasukan ke universiti-universiti ternama," katanya.

Saifuddin menambah kebelakangan ini, kekangan kewangan akibat keborosan Barisan Nasional (BN) menyebabkan Najib mendahulukan rakyat untuk dikorbankan.

"Kos sara hidup rakyat terbanyak dibiarkan naik melambung apabila subsidi bahan api dan makanan dipotong. Kini, kos pendidikan rakyat juga akan naik melambung apabila biasiswa pendidikan akan dihapuskan.

"Semua ini berlaku sementara tidak ada satu tindakan pun diambil untuk menyekat rasuah, pembaziran dan aliran wang rakyat ke tangan kroni melalui perjanjian-perjanjian berat sebelah seperti konsesi lebuh raya, penjana bebas elektrik dan lain-lain," katanya lagi.

Pun begitu, kata Saifuddin, beliau mengakui bahawa sistem pemberian biasiswa sedia ada perlu dirombak dan ditambah baik, bukan atas alasan negara kekurangan dana tetapi untuk memastikan negara benar-benar mendapat pulangan terbaik dari pelaburan masa depan ini.

Menurutnya lagi, kerajaan perlu segera menyediakan lebih banyak institusi-institusi sebegini supaya persediaan pelajar-pelajar cemerlang padan dengan potensi sebenar mereka untuk memasuki universiti ternama seluruh dunia.

"Saya khuatir jumlah institusi sedia ada adalah tidak mencukupi dan kebanyakannya tidak berpengalaman, kerana selama ini institusi-institusi ini hanya menumpukan perhatian kepada peperiksaan prauniversiti sahaja," katanya.

Dalam pada itu beliau turut membidas langkah Najib mengumumkan keputusan besar menyentuh soal pendidikan hanya dalam wawancara dalam siaran radio berbahasa Tionghua, One FM .

"Ia satu dasar negara yang berkait rapat dengan Perkara 153 dan membawa kesan besar kepada kemajuan negara dan keharmonian kaum. Keputusan yang sebegini besar dan penting sewajanya tidak diumumkan secara sembunyi kepada pendengar-pendengar radio berbahasa Tionghua," katanya .


Sumber: TVSNEWS

Peguam Wakili Rahim Ada Agenda Politik- AMK

Posted: 24 Jun 2011 01:20 AM PDT

PETALING JAYA 24 JUN: Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin mendakwa peguam Datuk Shafee Abdullah yang mewakili Tan Sri Rahim Thamby Chik dalam kes penayangan video seks lucah mempunyai agenda peribadi terhadap Ketua Pembangkang.

Ini kerana menurutnya, fakta kes yang dibaca dalam mahkamah oleh Shafee bertujuan mengemukakan hujah meringankan hukuman Rahim dilihat lebih menjurus kearah meyakinkan hakim bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam video seks berkenaan.

"Kemungkinan peguam Shafee mempunyai motif peribadi, mungkin masalah beliau dengan Anwar sehingga beliau mengemukakan hujah dalam rayuan dengan menyebut dan menyerang Anwar.

"Rayuan dalam kes ini seharusnya dilakukan dalam konteks mengurangkan hukuman dan kenapa Rahim tidak boleh diberikan hukuman berat. Bukan menyerang Anwar untuk menyelamatkan Rahim, itu bukan kaedah," kata beliau.

Justeru Shamsul yakin bahawa tindakan tersebut telah dirancang dengan teliti bertujuan politik malah tidak menolak bahawa media arus perdana akan menfokus kepada si pelaku dan bukan trio 'Datuk T' yang dijatuhi hukuman oleh mahkamah.

Beliau yang ditemui Tv Selangor selepas menayangkan video dokumentari versi PKR bersama Datuk Johari Abdul kemudian menyatakan bahawa laporan pakar video dari Amerika Syarikat yang mengesahkan 99.9 peratus sepertimana yang disahkan oleh polis tidak menyebut Anwar adalah pelaku.

Namun menurut beliau laporan tersebut hanya mengesahkan pelaku adalah mirip Anwar.

"Dari segi itu, walaupun ada laporan yang dibuat kononnya dari Amerika (Syarikat) yang tidak dicabar dan melaporkan 99.9 peratus adalah Anwar, mengapa pendakwaraya tidak mengambil sikap tegas mengatakan bahawa video itu adalah Anwar dan bukan menyerupai. Ada beza menyerupai dan Anwar (sendiri)," tambah beliau.

Malah Shamsul turut berkata, wujud perkara yang meragukan mengenai hubungan Rahim dengan pemimpin tertinggi Umno- Barisan Nasional apabila terdapat maklumat mendakwa Abdul Rahim telah bertemu dengan Perdana Menteri Najib Razak di parlimen baru-baru ini.

"Ini adalah sama seperti konspirasi Saiful Bukhari (Azlan) terlibat kerana beliau dikatakan bertemu dengan Najib dan Rosmah. Jadi sama dari segi corak dan caranya," katanya.

Sehubungan dengan itu beliau menggesa agar Jabatan Agama Islam Wilayah (Jawi) menjalankan pendakwaan qazaf keatas ketiga-tiga individu berkenaan memandangkan mereka sudah selesai menjalani hukuman Mahkamah Majistrate.

PKR terbit video 'versi Johari'

Posted: 24 Jun 2011 01:15 AM PDT

Anggota parlimen Sungai Petani MP Johari Abdul hari ini mengeluarkan versi seks video yang disunting kepada media untuk menunjukkan keraguan sekitarnya.

NONEIa sekali gus bagi membuktikan bahawa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bukanlah lelaki dalam video itu.

Tindakan itu sebagai respons kepada laporan pakar Amerika Syarikat bahawa lelaki dalam video itu menyerupai Anwar.

Johari (bertali leher), antara yang terawal menonton video itu pada 21 Mac lalu, berkata demikian dalam sidang media bagi menguatkan dakwaannya bahawa lelaki dalam video itu bukan Anwar.

Dalam video itu, beliau bertindak sebagai pengulas yang membangkitkan keraguan demi keraguan.

Lelaki X

'Versi video itu akan dimuatnaik ke Youtube selepas jam 4 petang ini. PKR juga akan menjual VCD dalam ceramahnya bermula hari ini.

Versi yang ditayangkan di hadapan 15 wartawan itu menunjukkan perbandingan fizikal antara Anwar dan juga pelaku di dalam video seks tersebut.

NONEJohari mendakwa pelaku video itu - yang dirujuk sebagai lelaki X - berperut boroi, berhidung mancung dan berdada lusuh, manakala Anwar mempunyai hidung agak 'pesek' dan pendek.

Semasa perbandingan hidung dibuat juga, kelihatan gambar Tan Sri Thambi Chik diletakkan di sebelah gambar Anwar, seolah-olah ingin mencadangkan bahawa bekas ketua menteri Melaka itu sebagai lelaki X.

Ditanya pemberita, Johari bagaimanapun menafikan menuduh sesiapa dan sekadar menunjukkan hidung mancung Rahim.

Shamsul: Tuduh Datuk T, ulas Anwar

Menurut Johari, beliau turut membuat satu kajian di Thailand untuk membuktikan kewujudan teknologi yang mampu mengubah wajah individu.

"Saya memilih untuk menjadi P Ramlee. Wajah saya dan allayarham P Ramlee amat berbeza.

"Jurusolek mengambil masa 4 jam dan inilah hasilnya," katanya sambil menunjukkan wajahnya yang seiras seniman ulung itu.

Johari juga berkata bertanggungjawab sepenuhnya atas penghasilan video itu.

NONE"Ini apa yang saya percaya. Ini bukti yang saya ada," katanya.

Sidang media tersebut turut dihadiri oleh Ketua Pemuda PKR Shamsul Iskandar Md Akin yang mempertikaikan perjalanan mahkamah pagi tadi ketika trio Datuk T didakwa.

"Pertuduhan terhadap tiga orang ini (Datuk T) tetapi ulasan terhadap DSAI (Anwar)," katanya yang juga seorang peguam.

"Saya juga pertikaikan mengapa mereka walaupun telah dijatuhi hukuman dan dikenakan denda tetapi sebelum membayar denda lagi mereka juga telah dilepaskan.

"Itu bercanggah dengan prinsip perjalanan perbicaraan," katanyalagi.


Sumber: malaysiakini

Hina Islam: Pemuda PAS demo seluruh negara

Posted: 24 Jun 2011 01:10 AM PDT

Pemuda PAS akan mengadakan perhimpunan di seluruh negara selepas solat Jumaat hari ini bagi membantah penyiaran penyiaran kartun yang dianggap menghina Islam oleh akhbar Utusan Malaysia.

NONEKetua dewan itu Nasrudin Hassan berkata, tindakan berkenaan diambil setelah akhbar tersebut gagal membuat permohonan maaf yang dituntut mereka genap seminggu lalu.

Dalam khidmat pesanan ringkas (SMS) kepadaMalaysiakinisemalam, Nasrudin juga berkata, pihaknya mengisytiharkan pemboikotan akhbar Umno itu secara menyeluruh "atas keangkuhan mereka enggan mohon maaf."

Jumaat lalu, Pemuda PAS menghantar memorandum bantahan kepada Utusan berhubung penyiaran kartun bertajuk 'Kekeliruan Kes Rogol' karya Miki yang disiarkan pada 15 Jun lalu.

Diharamkan buat liputan

Mereka memberi tempoh tujuh hari kepada akhbar itu untuk memohon maaf secara terbuka atau pihaknya akan meneruskan siri bantahan dengan membuat perhimpunan besar.

NONEBeliau juga menuntut Utusan mengambil tindakan terhadap pelukis karikatur tersebut.

Lakaran pertama dalam karya itu menggambarkan seorang gadis yang mendakwa dirinya dirogol dan mendakwa mempunyai bukti dalam bentuk rakaman video telefon tetapi ditolak oleh "tok penghulu" kerana tidak mempunyai empat saksi.

Lakaran kedua itu pula memaparkan lukisan gadis yang sama membawa aduan berkenaan kepada seorang anggota polis yang menerima aduan berkenaan.

Dialognya berbunyi "Bagus...Alat itu pun boleh jadi bukti!"

Dialog yang dikatakan menghina Islam adalah: "Peralatan itu tak boleh jadi saksi, sebab dia tak ada telinga dan tak ada mata! Dia hanya Besi."

NONENasrudin, lulusan pengajian Islam daripada Universiti Al-Azhar, Mesir berpendapat, selain mempersendakan hukum Islam, karikatur itu juga dilihat "memperkecilkan institusi agama seolah-olah tidak boleh menangani" isu berkenaan.

Sabtu lalu, Kerajaan PAS Kelantan mengharamkan akhbar Utusan Malaysia daripada membuat liputan acara yang melibatkan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat serta sesi persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Keputusan itu dibuat berikutan penyiaran karikatur yang disifatkan menghina agama Islam berhubung isu rogol dan zina, yang disiarkan dalam akhbar berkenaan.Sumber: Malaysiakini

Muslimat PAS adu kartun Utusan pada JAWI

Posted: 24 Jun 2011 01:05 AM PDT

Dewan Muslimat PAS hari ini membuat aduan kepada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Karikatur yang didakwa menghina Islam dalam Utusan Malaysia pada 15 Jun lalu.

NONEMenurut ketuanya Siti Zailah Yusuf (kiri) aduan itu dibuat kerana tindakan Utusan menyiarkan karya itu didakwa salah dari segi hukum jenayah Islam dan jelas menghina agama Islam.

"Lukisan itu menggambarkan kartun (seorang) wanita yang tidak dapat pembelaan sekiranya dibuktikan dengan empat orang saksi.

"Jelas menunjukkan bahawa ia berkaitan kesalahan menuduh orang melakukan zina dan bukannya kes rogol," katanya.

Aduan tersebut dibuat pagi tadi di bahagian penguatkuasaan JAWI di Kuala Lumpur.

Katanya, beliau difahamkan aduan tersebut akan disiasat bawah Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997.

"Mereka akan menyiasat perkara itu termasuk tulisan berbentuk lukisan kerana memang ada undang-undang yang setaraf dengan penghinaan yang dibuat, perkara ini juga sama seperti yang pernah berlaku di Denmark," kata Zailah.

Mahu siasat terperinci

Lakaran pertama dalam karya itu menggambarkan seorang gadis yang mendakwa dirinya dirogol dan mendakwa mempunyai bukti dalam bentuk rakaman video telefon tetapi ditolak oleh "tok penghulu" kerana tidak mempunyai empat saksi.

utusan malaysia 15062011 cartoon hina islamLakaran kedua itu pula memaparkan lukisan gadis yang sama membawa aduan berkenaan kepada seorang anggota polis yang menerima aduan berkenaan.

Dialognya berbunyi "Bagus... Alat itu pun boleh jadi bukti!"

Dialog yang dikatakan menghina Islam adalah: "Peralatan itu tak boleh jadi saksi, sebab dia tak ada telinga dan tak ada mata! Dia hanya besi."

Ketika dihubungi Malaysiakini, Zailah juga berkata, kartun dalam lukisan kartunis Miki juga seolah-olah tidak memberi perlindungan kepada wanita yang di aniaya.

"Kita mengharapkan aduan ini disiasat dengan terperinci, dan diadili sepenuhnya. Kerana sampai hari ini mereka (Utusan) belum menarik balik permohonan maaf terhadap karikatur tersebut," katanya.

Lakaran Anwar di penjara dalam buku baru Zunar

Posted: 24 Jun 2011 01:00 AM PDT

Kartunis terkenal Zulkiflee SM Anwar Ulhaque atau lebih dikenali sebagai Zunar menerbitkan buku terbaru, yang antaranya memuatkan lakaran wajahnya sendiri oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Zulkiflee, kerja seni "istimewa" dari koleksi peribadinya itu dilukis ketua pembangkang ketika merengkok dalam penjara Sungai Buloh pada Ogos 2001.

NONE"Dalam pada itu, sebagai menjawab soalan dari peminat mengenai di mana saya berkarya sebelum era reformasi, dalam buku ini turut dimuatkan 12 muka surat 'cartoonology' iaitu sejarah karya saya sejak tahun 1974," katanya.

Buku tersebut, Even My Pen Has a Stand (Hatta pen saya punya pendirian) merupakan buku keempatnya terbitan Kinibooks, anak syarikat kumpulanMalaysiakini.

Sebelum ini dengan syarikat yang sama, beliau menerbitkanCartoons On Tun… and Others (2005), 1Funny Malaysia (2009) dan"Cartoon-O-Phobia (2010)."

Koleksi kartu politik dalam buku terbaru ini pernah disiarkan dalam laman web Malaysiakini dari September 2010 sehingga Jun 2011 dan dalam laman web antarabangsa Cartoonmovement.com.

NONETurut dimuatkan kali ini kartunnya yang dilukis ketika berada dalam lokap polis pada 24 September tahun lalu berikutan penerbitan bukuCartoon-O-Phobia, tambah Zunar.

Dalam kenyatannya semalam, Zunar berkata Even My Pen Has a Standdipilih sebagai tajuk untuk menegaskan pendiriannya yang "akan terus melukis sehingga ke titisan dakwat terakhir" selepas ditangkap dan diugut.

'Saya ditangkap lagi'

"Pendirian saya jelas. Saya akan terus melukis kartun dan membongkar perlakuan rasuah kerajaan BN dan juga isu-isu penting lain seperti salah guna kuasa, kekejaman polis, pelanggaran hak asasi dan penyalahgunaan serta pembaziran wang rakyat," katanya.

Justeru, tidak hairan, isu-isu utama yang disentuh dalam buku itu berkaitan Altantuya Shaariibu, isu Scorpene, perdana menteri dan isteri, kenaikan tarik eletrik dan petrol, isu perkauman, kebangkitan rakyat Mesir, 'FLOM' dan pilihan raya Sarawak.

NONESebelum ini enam buku Zuhar diharamkan.

Buku-buku ituGedung Kartun,Perak Darul Kartun,1Funny Malaysia,Isu Dalam Kartun 1,Isu Dalam Kartun 2dan Isu Dalam Kartun 3.

"Adakah saya akan ditangkap lagi kali ini? Saya tidak mempunyai jawapan untuk itu, tetapi (saya) ingin menasihati kerajaan Najib bahawa menangkap kartunis politik adalah satu tindakan tidak bertamadun," katanya.

Katanya, tangkapan dan ugutan terhadap kartunis Amerika Selatan atau Afrika sebelum kurun ke-19 adalah perkara biasa, tetapi dalam dunia moden sekarang, kartunis editorial diiktiraf sebagai ejen demokrasi.

NONE"Malah di Kazakhstan kartunis seperti Vladimir Kadyrbaev bebas mengritik kerajaan dan karyanya disiarkan dalam akhbar perdana!" katanya.

Buku baru itu setebal 104 muka warna penuh dan boleh turut diberi dalam talian dengan harga RM25.00 senaskhah.

Ia dijadual dilancarkan oleh ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH) di ibu negara pada 2 Julai depan.


Sumber: Malaysiakini

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


appalled by the treatment of Sri Lankan Tamils and Muslims,

Posted: 24 Jun 2011 05:02 AM PDT

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


DAH TERANG BERSULUH PULA!

Posted: 24 Jun 2011 03:29 AM PDT

(Adakah doa munajat Saiful Bukhori dimakbulkan ALLAH? Adakah sumpah la'nat Saiful Bukhori ditunaikan ALLAH?)

Salam 2 all.

Melainkan Anwar Ibrahim sudah hilang sifat kemaluan, dia wajib letak jawatan!!! Semua jawatan. Takde dolak-dalih dah. Takde putar belit, takde bohong lagi. Semuanya sudah jelas. Daripada prosiding pertuduhan terhadap Datuk Trio pagi tadi di Mahkamah Kuala Lumpur atas dakwaan menyiarkan video lucah, terbukti perkara berikut:

1. lapuran pakar daripada Dartmouth College, New Hampshire, Amerika Syarikat mengesahkan lelaki didalam videoklip tersebut ialah Anwar Ibrahim;

2. rakaman kamera litar hotel membuktikan Anwar Ibrahim dan Datuk Eskay berada di lobi pada tarikh kejadian;

3. lapuran pakar membuktikan ketulinan rakaman tersebut dan tiada sebarang unsur tampalan atau 'superimpose';

4. Datuk Shazryl, rakan baik Anwar dan turut dirakam didalam videoklip tersebut serta turut kelihatan didalam kamera litar di lobi bersama Anwar mengakui lelaki itu ialah Anwar Ibrahim;

5. Videoklip tersebut mengesahkan terdapat tiga watak didalam videoklip tersebut iaitu seorang lelaki (Datuk Shazryl), seorang lelaki dikenalpasti sebagai Anwar Ibrahim dan seorang wanita berbangsa China.

Perlu teman tekankan disini kita tidak menuduh Anwar berzina dengan China-Doll tersebut. Itu persoalan yang perlu dibuktikan di Mahkamah Syariah berdasarkan beban pembuktian yang ditetapkan syara'.

Apa yang penting disini ialah video tersebut membuktikan Anwar Ibrahim tidak layak menjadi pemimpin, apatah lagi menjadi Perdana Menteri sebuah negara umat Islam!

1. Di Amerika, Ahli Kongres Demokrat bernama Weiner meletakkan jawatan setelah gambar separuh lucahnya tersebar di laman cyber. Beliau mengakui kesilapan dan meletakkan jawatan, terutama setelah ditegur oleh Presiden Obama sendiri;

2. Di Turki, enam orang bakal calon pilhanraya sebuah parti politik meletakkan jawatan parti dan menarik diri daripada bertanding dalam pilihanraya Turki setelah video lucah membaitkan mereka disebarkan dilaman web;

3. Di Indonesia, saudara Ariffinto, Ahli MPR Parti Keadilan Sejahtera, Indonesia meletakkan jawatan setelah dirakan menonton satu videoklip lucah semasa Dewan sedang bersidang;

4. Di Amerika Syarikat, Dominique Strauss-Kahn, Pengarah Urusan IMF meletakkan jawatan setelah dikenakan pertuduhan cuba merogol seorang pembantu hotel di New York, dan menyerahkan sampel DNA nya untuk ujian pihak polis;

Tetapi di Malaysia, setelah dipanggil membela diri kerana meliwat pekerjanya sendiri Saiful Bukhori Azlan, dengan pembuktian DNA yang jelas; dan dengan videoklip yang disahkan ketulinannya dan disahihkan dengan laporan pakar ianya Anwar Ibrahim, diikuti dengan rakam kamera litar beliau berada dilobi bersama Datuk Eskay dihari kejadian: manusia yang ditabal oleh bininya sendiri sebagai anugerah tuhan bukan sahaja tidak mahu meletak jawatan, bahkan menyalahkan Kerajaan dan semua orang lain atas kegiatan tidak bermoral dia.

Kekadang bila tengok rentetan peristiwa diatas, orang kafir pun lebih tinggi maruah dan nilai diri serta prinsip mereka. Dan yang paling malang, manusia yang ditabal bin sendiri sebagai anugerah tuhan ini mengheret sekali para ulama' suk, ustad-ustad kalkatu dan yang sewaktu dengannya kedalam kancah kehinaan ini. Benarlah sabda Rasulullah saw, diakhir zaman ini nanti yang ma'ruf jadi mungkar, yang mungkar jadi ma'ruf. Dan yang lebih parah, kita disuruh buat yang mungkar, dan dicegah daripada membuat yang ma'ruf.

Nasihat teman kepada kepimpinan PAS terutama yang melabel diri mereka ulamak supaya bermuhasabah lah diri, takutlah kepada ALLAH swt. Buatlah yang ma'ruf, cegahlah kemungkaran. Kembalilah kepada Islam berdasarkan Al Quran dan sunnah. Pada Haji Hadi, teman seru supaya ambil alih jawatan Ketua Pembangkang. Kembalikanlah integriti dan kewibawaan pembangkang.

Kepada Anwar Ibrahim, letak lah semua jawatan; politik, kerajaan dan lain-lain. Letaklah jawatan sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh; letaklah jawatan sebagai Ketua Pembangkang; letaklah jawatan sebagai Ketua Umum dan Penasihat PKR (lagipun jawatan ni memang tiada dalam Perlembagaan), letaklah jawatan Penasihat Ekonomi Selangor, hentikanlah sandiwara dan lakonan jijik dan kotor ini; hentikanlah mengheret dan memperkudakan para ulama' terutama dari PAS. Ringkasnya: pergilah bertaubat nasuha. Cucilah diri. Kubur dah terlalu dekat. Maut dah terlalu hampir. Siksaan ALLAH itu satu kepastian!!!

Kepada Polis dan Peguam Negara, satu siasatan wajib dilakukan untuk mengenal pasti samada Anwar Ibrahim telah membuat lapuran palsu. Jika keterangan dan bukti cukup untuk mendakwa Anwar Ibrahim atas cubaan membuat lapuran palsu (kerana membuat lapuran polis mendakwa bukan dia didalam videoklip itu), maka pihak polis dan Peguam Negara seharusnya tidak gentar untuk mengheret Anwar Ibrahim ke Mahkamah.

Kepada rakyat Malaysia, berhati-hati. Teman mendapat maklumat dari sumber dalaman PKR sendiri bahawa mereka merancang membuat satu videoklip palsu ataupun mengubahsuai videoklip Eskay sehingga menimbulkan keraguan; dan video palsu itu akan dicetak dengan banyak dan ditaburkan kepada rakyat disegala pelosok negara. Kaum-kaum durjana ini kemudian akan membuat lapuran polis mendakwa UMNO, BN dan Kerajaan bertanggungjawab kononnya menyebar videoklip itu. Setelah rakyat nanti terpengaruh dengan video palsu itu, mereka akan bawak cerita konon jelas dari video palsu itu bukan Anwar Ibrahim. Dan rakyat akan terpengaruh dan percaya sebab mereka sudah menerima video palsu itu. Teman nasihatkan pihak berkuasa dan Kerajaan supaya mengambil tindakan pre-emptif. Jangan tunggu nasik jadi bubur; jangan sampai rakyat terpengaruh saperti cerita 'gambar si-mata lebam'!!!

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam dan wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
22 Rejab 1432
24 Jun 2011

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Lawatan ke KAFA Integrasi di DUN Tmn Medan

Posted: 24 Jun 2011 02:30 AM PDT

Kelas di KAFA Integrasi Al Islah yang menyewa bangunan komersil


Serahan sumbangan Bantuan Pendidikan daripada Kerajaan Negeri Selangor


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


KEADILAN Terbit Dokumentari Dedah Tembelang Datuk T

Posted: 24 Jun 2011 07:42 PM PDTDari KeadilanDaily

KEADILAN menerbitkan video dokumentari bagi membuktikan keraguan video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ia bertujuan menangkis usaha jahat Umno-BN menerusi trio Datuk T, sekaligus mengesahkan lelaki dalam video seks berkenaan bukan Anwar.

Dokumentari itu menampilkan Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul sebagai pengulas dengan memaparkan analisa video seks berkenaan.

Perkara itu diumumkan Johari dalam sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN sebentar tadi.

Dokumentari itu sebagai respon kepada laporan pakar lantikan polis di Amerika Syarikat yang mendakwa lelaki dalam video seks yang ditayangkan Datuk T,adalah Anwar.

Video berdurasi selama 37 minit itu mendedahkan pelbagai persoalan- antaranya bayang-bayang yang muncul dari dalam bilik ketika aksi seks itu dirakamkan dan penggunaan remote control oleh pelaku.

Dokumentari itu juga mendedahkan bahawa rakaman video seks itu sengaja dihitam putihkan supaya wajah pelaku terbabit, kelihatan samar, selain pelbagai kelemahan antaranya bentuk tubuh pelaku yang lebih besar, berperut boroi dan berhidung mancung.

Dalam dokumentari itu juga Johari menimbulkan persoalan mengapa lelaki X memakai cermin mata di awal rakaman, sedangkan Anwar sudah lama tidak memakai cermin mata selepas menjalani pembedahan mata.

Johari merupakan satu-satunya Ahli Parlimen KEADILAN yang ditunjukkan rakaman berkenaan oleh Trio Datuk T yang terdiri daripada Tan Sri Rahim Tamby Chik, Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Datuk Shuaib Lazim pada Mac lalu.

Menjadi P Ramlee

Beginilah wajah Johari Abdul apabila disolek menjadi P Ramlee.

Untuk mengesahkan dakwaannya, Johari dalam dokumentari itu 'mencuba' menukar dirinya untuk menjadi P Ramlee dengan menggunakan khidmat jurusolek di Bangkok, Thailand.

Meskipun mengakui raut wajah antara mereka sangat berbeza, namun juru solek berkenaan berjaya mengubah wajahnya, mirip kepada seniman agung itu.

"Transformasi ini dibuat tanpa juru solek menggunakan silkon yang akan menambah lagi keserupaan saya dengan Allahyarham P. Ramlee," ujarnya dalam dokumentari itu.

Selain menimbulkan pelbagai kepincangan, Johari dalam dokumentari itu juga mendedahkan sebab dan punca mengapa trio Datuk T bertindak menayangkan video seks mengaitkan Anwar.

Antaranya disebabkan dendam Eskay, malah menurut JOhari, Eskay sendiri memberitahunya bahawa akan menjatuhkan Anwar dalam apa cara sekali pun.

Pada babak lain, dokumentari yang dihasilkan Johari mendedahkan pengakuan Mohd Mahte Abdul Rahim, pegawai polis dan bekas pengawal peribadi Allahyarham Tan Sri Megat Junid.

Mahte memberikan petunjuk awal bahawa video itu dirakam di Thailand dan kaitan konspirasi yang disusun Eskay berikutan keengganan Anwar untuk membantunya dalam kes saman jambatan bengkok.
Video tersebut juga boleh ditonton melalui Youtube di sini http://www.youtube.com/user/keadilandaily

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Kesudahan Kes Video Yang Menepati Jangkaan

Posted: 24 Jun 2011 07:33 PM PDT

Dari Merdeka Review

Ketua Pembangkang Parlimen, Anwar Ibrahim mendakwa bahawa keputusan pertuduhan “Datuk T” lantaran penayangan satu klip video seks yang mengheret nama dirinya itu “sudah dijangka”.

Malah, Anwar berkata, “Saya tak terkesan sama sekali. Eekmal (pembantunya) lebih terkesan, dia yang beritahu saya apa yang berlaku secara terperinci. Dan saya jangka…” Beliau meneruskan, “Siapa yang tidak tahu sistem yang ada sekarang? Dan tentunya media UMNO akan menyerang, cuba nak hidupkan balik kes yang sudah mati…”

Ketika diminta untuk mengulas isu ini, Anwar berkata, “Saya jangka, sebab tu semalam saya sebut, ini hanya satu wayang kerana yang mendakwa ialah Gani Patail. Rundingan Rahim dan Dato Seri Najib sudah berlaku mengambil masa lebih dari tiga bulan, (untuk) kes yang semudah ini. Jadi, sewajarnya rakyat tahu, apa permainan mereka. Dan tentunya digunakan medan mahkamah ini sekadar untuk melemparkan fitnah.”

Beliau mempersoalkan, “Hal-hal yang melibatkan yang nyata, bukti, mengenai pembunuhan, rogol, penyeksaan, itu semua ditutup. Yang digembar-gemburkan ialah fitnah, walaupun saya sudah menafikan sekeras-kerasnya, itu yang menyebabkan saya terdorong untuk buat laporan polis. Walaupun saya tahu, keterbatasan sistem ini, tetapi kalau kita tak buat laporan polis, mereka akan berkata ‘maknanya sudah bersalah’.

Anwar (gambar kanan) diminta wartawan untuk mengulas isu ini, selepas berucap dalam seminar bertajuk “Social Market Economy; an Alternative for Malaysia?” anjuran Kajian Dasar & Konrad Adenauer Stiftung, di Quality Hotel, Shah Alam, tadi.

Datuk T didenda

Bekas Ketua Menteri Melaka Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Shazryl Eskay Abdullah dan bekas bendahari PERKASA Shuib Lazim pada hari ini didakwa mengikut Seksyen 292(a) Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34, atas kesalahan menayangkan video lucah di bilik Seri Makmur Hotel Carcosa Seri Negara di Kuala Lumpur antara jam 10 pagi dan 12 tengah hari, pada 21 Mac 2011.

Ketiga-tiga mereka mengaku bersalah, dan Mahkamah Majistret Kuala Lumpur telah menjatuhkan hukuman seperti berikut, Eskay (kanan) didenda RM3,000, Shuib (kiri) RM1,500 dan Rahim (tengah) sebanyak RM1,000.

Bagaimanapun, perbicaraan kes ini tidak berhenti di situ. Peguambela Rahim iaitu Muhammad Shafee Abdullah mendakwa bahawa pelaku dalam video seks adalah “99.99% mirip rupa Anwar”, memetik laporan pakar dari Amerika Syarikat, menurutnya. Malah, video seks tersebut ditayangkan di dalam mahkamah, cuma dicepatkan (fast-forward) apabila wujud aksi seks.

Meskipun tidak berpuas hati dengan keputusan mahkamah, Rahim mendakwa misi mereka telah disempurnakan kerana telah mendedahkan “kemaksiatan Anwar”. Bagaimanapun, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang menyelar bahawa prosedur mahkamah telah disalahgunakan, dan menuntut penjelasan polis dan Peguam Negara mengapa kes ini ditangguhkan sehingga tiga bulan? Malah, Lim Kit Siang mengkritik kenyataan memetik laporan pakar bahawa pelaku video seks 99.99% mirip Anwar, kerana laporan tersebut tidak dibuka untuk dicabar.

Refusal To Probe Bala Over Altantuya: Who is The Govt Trying To Protect

Posted: 24 Jun 2011 07:21 PM PDT

From Malaysia Chronicle

The de-facto Law Minister Nazri Aziz, in a written reply to Parliament, has stated that there was 'no case' in the investigations into the authenticity of P Balasubramaniam’s two statutory declarations in regards to the Altantuya murder.

Thus, the Attorney-General has decided not to investigate further, effectively closing the case into the private investigator’s declarations.

Nazri also mentioned that the AG decided not to pursue the case as the two conflicting SDs would have “no effect” on the Altantuya Shaaribuu murder trial.

This has further dumb-founded lawmakers as the basis for dropping the case does seem flimsy and illogical.

Nazri’s rationale

For Bala to be charged, it must be proven that the contents of his SD are not only false but also legally admissible as testimony in a court of law, Nazri added.

“However, the statutory declarations made by P Balasubramaniam were not intended to be used as testimony in any proceedings,” he said.

Nazri also quoted and made references to Section 199 of the Penal Code.

Section 199 of the Penal Code reads:

"Whoever, in any declaration made or subscribed by him, which declaration any court, or any public servant or other person, is bound or authorised by law to receive as evidence of any fact, makes any statement which is false, and which he either knows or believes to be false or does not believe to be true, touching any point material to the object for which the declaration is made or used, shall be punished in the same manner as if he gave false evidence."

Nazri and the government's statements are baffling. Bala's statutory declarations were clearly made in the context of the Altantuya murder trial. So how can there be no effect?

Bala was the private investigator employed by Razak Baginda to protect him and his family from Altantuya, who at the time of employment was in Kuala Lumpur to demand her commission for assisting Razak Baginda in the purchase of the Scorpene submarines.

Bala's testimonies are central to understanding the case since he had access to all involved in the murder case. For the AG to say that Bala's statutory declaration has "no effect" on the Altantuya murder case is illogical. Also, if the declarations did not have an effect, than why did the AG bother to have Bala investigated for making a false statement in the first place?

Covering up the sins of a leader

Nazri's contention the declarations were never intended to be used as testimony in any proceedings is also not true. After making his first statutory declaration, Bala was hauled up and coerced into making a second statutory declaration, retracting the first. In London last year, he stated very clearly that it is the first SD which is the true one, not the second.

If the statutory declarations pose no threat or were of no use in any proceedings, then why the rough treatment from the authorities towards Bala and his family. They were told to leave the country immediately and Bala later on even pin-pointed Najib’s brother Nazim as among those who arranged his departure from Malaysia. Why the retraction of the first SD and the obvious dropping of references to Najib Razak and Rosmah Mansor in the second?

Nazri and the AG should be reminded that any statutory declaration made by any individual has to be proven true or false and it is evidence in a court of law against or for the individual, or else we will be making statutory declarations with impunity.

And the biggest question of it all is – is the Bala statutory declaration true or false? Bala has said it is the first one that is true. Why has this matter never been answered by the AG or Nazri? The case is closed but the authenticity of the two statutory declarations is still anyone's guess as far as the government is concerned. And in the absence of a firm denial, we can all surmise that they were either true or hold enough truth to have the AG sweep them under the rug.

This whole affair by Nazri and the AG smells of a massive cover-up of vital information in the Altantuya murder case. Further investigation could flush out links to the exobitantly priced Scorpenes purchase, for which Najib has been accused of taking kickbacks.

Sad to day, but it certainly looks like the truth has been sacrificed in order to cover-up the sins of a leader desperately trying to hold onto power.

Democratic Transitions in the Muslim World

Posted: 24 Jun 2011 04:17 AM PDT

The Democracy and Islam Programme
Centre for the Study of Democracy
University of Westminster

Cordially Invites You to a Lecture by

Dato' Seri Anwar Ibrahim
Leader of the Opposition Coalition
and Former Deputy Prime Minister of Malaysia

on the topic

Democratic Transitions in the Muslim World

At 5:30 pm
Monday 4 July 2011
University of Westminster, The Pavilion
115 New Cavendish Street, W1W 6UW

A world renowned intellectual and reform politician, Anwar is architect and leader of Malaysia's Opposition Coalition, which made spectacular and unprecedented electoral gains in the 2008 elections. Highly respected for his reformist and anti-corruption credentials, as well as his management of the Malaysian economy during the 1990s financial crisis, Anwar is also viewed as one of the forefathers of the Asian Renaissance and a leading proponent of greater cooperation among civilizations. He is an ardent supporter of democracy and is an authoritative voice in the dialogue between East and West.

Anwar Ibrahim served as Malaysia's Deputy Prime Minister and Minister of Finance from 1993-1998, and before that had occupied a number of ministerial positions since 1983. He was also Chairman of the Development Committee of World Bank and International Monetary Fund in 1998 and President of UNESCO's General Conference. As a student leader he was the founder of Malaysia's Muslim Youth Movement and has extensive experience working with Muslim political parties. From August 2005-December 2006, he was the Malaysia Professor of Islam in Southeast Asia at the Prince Alwaleed bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding in Washington, DC. He remains involved in the Center's activities and lectures on American campuses during his frequent visits to the United States

Pembelian Scorpene Malapetaka Negara- Azmin Ali

Posted: 24 Jun 2011 12:51 AM PDT

Dari KeadilanDaily

Pembelian dua kapal Scorpene bernilai 1.14 bilion Euro merupakan malapetaka kepada negara kerana mendatangkan pelbagai masalah kewangan dan politik, kata Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali.

"Akibat daripada proses yang tidak telus serta diselubungi pelbagai masalah, pembelian kapal selam Scorpene ini merupakan satu malapetaka bagi negara," kata Ahli Parlimen Gombak itu.

"Sudahlah kapal selam tersebut tidak dapat menyelam, sekarang ini negara dibebani dengan kos-kos tambahan atau kos-kos yang dipadamkan daripada kontrak asal atau bajet asal perolehan serta penyeliaan kapal selam tersebut," kata

Azmin berkata demikian sewaktu membahaskan Perbekalan Tambahan hampir RM500 juta yang diminta Kementerian Pertahanan, di Dewan Rakyat semalam.

Beliau mempersoal permohonan RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene dan RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).

Sedangkan sebelum ini, kata Azmin, kerajaan sudah membayar 999.15 juta Euro kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Azmin menggesa kerajaan Umno mendedahkan kontrak pembelian kapal selam berkenaan kerana sejumlah wang yang begitu banyak dibelanjakan.

Beliau juga percaya pendedahan butiran kewangan tidak mengancam keselamatan negara kerana ia merupakan tanggungjawab kerajaan menjelaskan kepada rakyat.

Dalam masa yang sama, beliau juga menuntut supaya kerajaan Malaysia memberikan kerjasama kepada siasatan antarabangsa dalam skandal rasuah pembelian kapal selam berkenaan.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar yang sempat mencelah, menyebut peningkatan kos penyelenggaraan lapan kali ganda berbanding 2002.

"Perlu ada rasional kenapa perbezaannya begitu besar," kata Nurul Izzah.

Pembelian kapal selam Scorpene oleh kerajaan Malaysia mencuri perhatian antarabangsa apabila seorang warga Mongolia, Altantuya Shaaribu yang menjadi orang tengah dalam urusniaga itu ditemui dibunuh di Malaysia.

Beliau dikatakan menuntut komisennya daripada Abdul Razak Baginda, rakan karib Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang terlibat dalam urusniaga itu melalui Syarikat Perimekar.

Altantuya disahkan dibunuh dua pegawai polis yang kini menanti hukuman gantung dan merupakan pengawal peribadi Najib sewaktu kejadian itu berlaku.

Razak bagaimanapun dibebaskan dari tuduhan membunuh Altantuya.

Siasatan pemberian komisen pembelian kapal selam Scorpene itu kini memasuki peringkat perbicaraan terbuka di mahkamah Perancis.

BERSIH 2.0 Announcements: Upcoming Road Shows & Global Solidarity

Posted: 23 Jun 2011 11:46 PM PDT

Press Statement: 23 June 2011

BERSIH 2.0 Announcements: Upcoming Road Shows & Global Solidarity

It is 16 days before Perhimpunan BERSIH 2.0 on 9 July 2011. We are increasing activities on the ground in ensuring that as many people as possible receives information regarding the demands of BERSIH 2.0.

Road shows
BERSIH 2.0 would like to announce that this weekend will mark our second leg of our national road shows.

Our road shows are intended to spread awareness to the general public the issues pertaining to the Malaysian electoral system and explain our demands for electoral reform. The road show will also promote the upcoming Perhimpunan BERSIH 2.0.

Details for this week's road shows:

1. Shah Alam, Selangor
Date : 24 June 2011
Time : 10:00pm
Venue : Kompleks Muhibbah, Jalan Taugeh 24/17, Persiaran Sultan, Seksyen 24, Shah Alam
Speaker : Syed Shahir, former President of the Malaysian Trade Unions Congress (MTUC) and one of the leaders of BERSIH 1.0

2. Kuala Selangor, Selangor
Date : 25 June 2011
Time : 8.30pm
Venue : Dewan Asam Jawa, Kuala Selangor
Speaker : Zaid Kamarudin, BERSIH 2.0 Steering Committee member

3. Johor Bahru, Johor
Date : 25 June 2011
Time : 8.30pm
Venue : Pusat Aduan Rakyat Kempas, Taman Dahlia, Johor Baru
Speaker : Hishamuddin Rais, Non-Governmental Individual (NGI)

4. Sungai Siput, Perak
Date : 26 June 2011
Time : 8.30pm
Venue : Dataran PSM, Taman Orkid, Sungai Siput
Speaker : Wong Chin Huat, BERSIH 2.0 Steering Committee member

BERSIH 2.0 hopes that residents of this area will attend our road shows to find out for themselves why electoral reform is needed in Malaysia. BERSIH 2.0 merchandise will be available at the road shows.

Global Solidarity
During the launch of the rally on 19 June 2011, BERSIH 2.0 announced that there will be rallies held in UK and Taiwan in solidarity with Perhimpunan BERSIH 2.0.

All the overseas solidarity rallies held were initiated by Malaysian citizens living abroad who supported the demands for Perhimpunan BERSIH 2.0. They personally contacted BERSIH 2.0 and expressed interest in organising a rally where they were. We regard this wide interest by the Malaysian diaspora as an indication that Malaysians from all walks of life believe in the need for electoral reform and the upholding of democracy.

We would like to announce that there are rallies confirmed in more countries:

1. Korea
Date : 9 July 2011
Time : 3.00pm
Venue : Malaysian High Commission, 4-1 Hannam-dong, 140-210, Seoul
Link: https://www.facebook.com/event.php?eid=207786825931750

2. Australia
Date : 9 July 2011
Time : 12.00pm
Venue : Malaysian Consulate in Canberra, Melbourne and Sydney (simultaneous)
Link: https://www.facebook.com/event.php?eid=196304237083769

3. Japan
Date: 9 July 2011
Time: 3.00pm
Venue: Tower of the Sun, Osaka
Link: http://www.facebook.com/event.php?eid=123767617708239

4. USA
a. Los Angeles
Date: 9 July 2011
Time: 10.00am
Venue: Consulate General of Malaysia, 550 South Hope Street, Suite 400, Los Angeles
Link: https://www.facebook.com/event.php?eid=113221532103019

b. San Francisco
Date: 9 July 2011
Time: 9.30am
Venue: Chrissy Field Picnic Area, Presidio, San Francisco
Link: https://www.facebook.com/event.php?eid=213741041997443

c. New York City
Date: 9 July 2011
Time: 10.00am
Venue: Consulate General of Malaysia, 313 East 43rd Street, New York
Link: https://www.facebook.com/event.php?eid=181904048529782

BERSIH 2.0 calls on all Malaysian citizens living in UK, USA, Taiwan, Japan, Korea and Australia to attend the rallies if they too believe in the need for clean, free and fair elections in Malaysia. Malaysian citizens living abroad should rise to the occasion and demand for their right to vote via postal ballot in the upcoming 13th General Elections.

Issued by,

Steering Committee
Coalition for Clean and Fair Elections (BERSIH 2.0)

The Steering Committee of BERSIH 2.0 comprises:
Dato' Ambiga Sreenevasan (Chairperson), Andrew Khoo, Arumugam K., Dr Farouk Musa, Haris Ibrahim, Liau Kok Fah, Maria Chin Abdullah, Richard Y W Yeoh, Dr Toh Kin Woon, Dr Wong Chin Huat, Datuk Yeo Yang Poh, Zaid Kamaruddin, Dr Subramaniam Pillay and Arul Prakkash.

BERSIH 2.0 UK: https://www.facebook.com/event.php?eid=168396233224639
BERSIH 2.0 Taiwan: https://www.facebook.com/event.php?eid=192990560751119

FB: https://www.facebook.com/pages/BERSIH-20-OFFICIAL/213938935311531
Twitter: @bersih2

http://bersih.org/

**

Jemputan ke Ceramah dan Forum BERSIH 2.0 di Pulau Pinang untuk menyuntik semangat ke arah Himpunan Bersih pada 9 Julai 2011. Sila sebarkan Program melalui email, FB dan sms. Program-program adalah seperti berikut:


1. Ceramah Perdana BERSIH, Bayan Baru


Tarikh: 30hb Jun (Khamis)

Masa: 8.30mlm

Tempat: Tapak PESTA, Sg Nibong (Bayan Baru)


Penceramah:

1. Datuk Dr Toh Kin Woon,

2. YAB Lim Guan Eng,

3. YB Azmin Ali,

4. Mat Sabu,

5. YB Dato Mansor Othman

6. YB Nurul Izzah,

7. YB Sim Tze Tzin,


2. Forum BERSIH 2.0: Bersihkan Pilihan Raya di Jalan Raya

30hb Jun 2011 ?Hari Khamis)

Jam 8.30mlm

Tapak Ekspo, Seberang Jaya


Panelis:
1. Dr Toh Kin Woon, Jawantankuasa pemandu BERSIH 2.0
2. Mat Sabu, Timbalan Presiden PAS
3. Ong Chin Wen, ADUN Bukit Tengah, EXCO AMK Malaysia
4. Mohamad Hanif Alias, mantan YDP Persatuan Mahasiswa Islam (PMI), USM

Langkah-Langkah Menggalakkan Pembinaan Rumah Di Bawah Konsep “Bina Dan Jual” Di Negeri- Negeri Pakatan

Posted: 23 Jun 2011 11:34 PM PDT

Ramai rakyat Malaysia yang kini tidak lagi berkemampuan membeli rumah yang sesuai terutamanya bagi mereka yang tinggal di Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor Bahru. Harga rumah terus meningkat secara berterusan sedangkan purata kenaikan gaji rakyat Malaysia adalah lebih rendah sehingga menyukarkan rakyat Malaysia memiliki sebuah kediaman yang sesuai dengan keperluan mereka.

Bagi mereka yang berjaya membeli rumah pertama, mereka terpaksa berdepan pula dengan risiko hutang yang berpanjangan apabila projek rumah yang dibeli akhirnya terbengkalai. Keadaan ini memburukkan lagi nasib pembeli dari golongan berpendapatan rendah kerana mereka terpaksa membayar pinjaman rumah sementara masih menyewa. Ramai dari mereka akhirnya tidak mampu meneruskan bayaran pinjaman rumah dan disenaraihitamkan dari mendapat pinjaman di masa hadapan. Bagi mereka ini, memiliki rumah yang sesuai menjadi satu kemustahilan.

Statistik terkini dari Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan menunjukkan bahawa sehingga 31 Disember 2009, terdapat 115,788 unit rumah yang tidak siap melibatkan 492 projek di seluruh negara.Walaupun ada beberapa langkah di peringkat persekutuan dan negeri untuk memulihkan projek-projek ini, ia tidak dapat menyelesaikan masalah projek perumahan terbengkalai kerana struktur industri perumahan tidak banyak berubah.

Pakatan Rakyat percaya campur tangan yang berterusan diperlukan untuk memulihkan projek-projek perumahan terbengkalai yang sedia ada. Namun, beberapa langkah proaktif juga diperlukan untuk melindungi rakyat dari risiko keberhutangan akibat rumah terbengkalai; apatah lagi dalam suasana harga barang naik dan gaji rendah yang semakin menekan rakyat.

Beberapa langkah boleh dilaksanakan di peringkat negeri termasuklah kemudahan untuk mendapatkan kelulusan perancangan dari pihak berkuasa tempatan dengan cepat bagi projek-projek yang dibina di bawah konsep ini. Anak-anak syarikat yang terlibat dalam industri perumahan juga boleh diminta melaksanakan projek di bawah konsep ini mengikut sasaran yang ditetapkan kerajaan negeri.

Isu ini akan dibawa ke dalam mesyuarat pimpinan Pakatan Rakyat akan datang untuk mencari konsensus  bahawa negeri-negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat akan menggalakkan pembinaan rumah di bawah konsep "bina dan jual" secara berperingkat, agar industri perumahan dapat membiasakan diri untuk melaksanakan konsep ini sepenuhnya dalam masa terdekat.

Pakatan Rakyat mengakui bahawa masih terdapat beberapa isu pokok yang perlu diselesaikan sebelum konsep "bina dan jual" ini boleh dilaksanakan sepenuhnya. Keperluan mendesak melindungi hak pembeli mesti diseimbangkan dengan langkah-langkah memastikan harga rumah tidak naik mendadak atas alasan kos pembiayaan projek yang lebih tinggi di bawah konsep ini. Pelaksanaan konsep ini juga perlu mengambil kira keperluan nasional untuk menjamin keterlibatan pemaju-pemaju yang lebih kecil; dengan memastikan mereka juga diberi ruang untuk mendapatkan kemudahan pembiayaan projek pada kadar yang berpatutan.

Semua ini memerlukan peralihan sikap dan struktur dalam industri perbankan dan perumahan, yang hanya boleh dicapai jika kerajaan persekutuan ada kemahuan politik.

Sementara itu, Pakatan Rakyat akan menumpukan kepada langkah-langkah di dalam bidang kuasa dan pengaruhnya yang boleh dilaksanakan segera untuk melindungi hak pembeli rumah.

ANWAR IBRAHIM
24 Jun 2011

==

MEASURES TO ENCOURAGE "BUILD AND SELL" CONCEPT BY PAKATAN STATES

Owning a suitable and liveable home is fast becoming a luxury dream
for many Malaysians especially those who work in Klang Valley, Pulau
Pinang and Johor Bahru. House prices rise steadily without a
commensurate increase in the average pay of a common Malaysian
household, making it more difficult for Malaysians to own a decent
home.

Even those who make it to the property ladder face the risk of
unending debt when the property they buy is abandoned before
completion. It is a double jeopardy especially to buyers from the
lower income group as they have to service the mortgage for the
abandoned property and continue renting. Many of these unfortunate
Malaysians eventually have to stop servicing the mortgage and are cut
off from the credit facilities they require to finally own a home.

The latest official statistics from the Ministry of Housing and Local
Authorities show that as at 31 December 2009, there are 115,788
incomplete units involving 492 abandoned housing projects across the
country. In spite of some measures put in place at the federal and
states level, there is no ending to the problem of abandoned housing
projects because the structure of the industry has not changed much.

Pakatan Rakyat believes that while intervention is necessary to
resolve the current problem of existing abandoned housing projects, a
set of proactive measures must be introduced to reduce the risk of
abandoned projects faced by future house buyers especially in the
current climate of rising prices and low wages.

A combination of measures can be introduced including the facility for
fast tracked planning approvals for "build and sell" housing projects.
State subsidiaries can also be compelled to meet a minimum target of
housing projects built under the "build and sell" concept.

This issue shall be brought up at the next Pakatan Rakyat leadership
meeting to find a consensus that the states governed by Pakatan Rakyat
will encourage the adoption of the "build and sell" concept by
developers in phases, with the view that this will be implemented
fully in the near future.

Pakatan Rakyat acknowledges that there are issues that have to be
resolved with the existing proposed "build and sell" concept. There
must be a balance between protecting the house buyers and avoiding a
price increase due to a change in financing methods for housing
projects. A complete implementation of "build and sell" concept in the
future should also ensure the survival and viability of smaller
housing developers to obtain financing for their projects at
reasonable process and cost.

This will require a concerted change in the attitude of the housing
and banking industries; that can only be facilitated by the political
will of the federal government.

In the mean time, Pakatan Rakyat will concentrate on what it can do
within its sphere of influence to proactively put a stop for the
housing woes faced by the rakyat.

ANWAR IBRAHIM
24 June 2011

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang