Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 17 Jun 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Ramai lagi Peneroka yang mahu libatkan diri saman Felda

Posted: 17 Jun 2011 09:18 PM PDT

Didalam Majlis Penerangan di Felda Jengka 4 malam tadi lebih 100 Borang Warant to Act untuk melantik Peguam telah diambil oleh Peneroka-Peneroka Felda Jengka 4 yang tidak kesempatan bersama-sama 711 peneroka kawasan Jengka untuk menyaman Felda. Mereka diberikan masa selama 2 bulan lagi untuk mendaftarkan Warant to Act jika mahu terlibat sama dengan kumpulan 711 peneroka itu.

Berita 711 peneroka saman Felda itu telah merebak keserata negeri Pahang apabila telah disiarkan dimuka hadapan akhbar SINAR pagi ini.

Dari serata-rata rancangan Felda di Negeri Pahang pagi ini telah menalipon saya untuk penerangan lanjut dan ada yang meminta saya menghadirkan diri ke kawasan-kawasan mereka untuk membuat penerangan mengenai isu KPG, Dana Tanam Semula dan isu pemansuhan Felda Plantation.

Mereka yang tanam sendiri dari gugusan Keratong meminta saya selaku peguam menuntutkan bagi pihak mereka Tabung Tanam Semula yang masih gagal dibayar oleh Felda.

300 peneroka di kawasan Keratong pinta saya datang kesana untuk mereka menandatangani Warant To Act untuk mereka memfailkan saman terhadap Felda di Mahkamah Tinggi Kuantan.

Peneroka-peneroka dari Sg Koyan meminta saya hadir ke sana untuk menerangkan isu Pemansuhan Felda Plantation dan Penawaran kepada Peneroka-Peneroka Baru dari kalangan generasi ke-2 dan ke-3.

Begitu juga peneroka-peneroka dan anak-anak peneroka dari Lembah Bilut, Chemomoi dan Sg Kemahal dari Daerah Bentong. Mereka mahukan penerangan mengenai tuntutan dari Tabung Tanam Semula dan peratusan perahan KPG.

Keputusan Mahkamah Tinggi Kota Bharu yang memberi kemenangan kepada peneroka-peneroka Felda Kemahang 1 dan 2 di Kelantan didalam isu Tabung Tanam Semula sangat memberangsangkan mereka untuk membuat tuntutan yang sama.

Manakala berita 711 orang peneroka di Jengka menyaman Felda RM344 juta menaikkan semangat mereka untuk sama-sama menyaman Felda kerana mereka juga menghadapi masalah yang sama.

Jadual saya untuk rancangan-rancangan Felda di Negeri Pahang nampaknya pada sehingga bulan Julai, dan didalam kepadatan itulah juga saya akan kongsikan bersama-sama dengan Jawatankuasa Biro Felda PKR Pusat untuk memenuhi jemputan dan lawatan didalam siri 2 ke Negeri Sembilan, Selangor, Perak dan Johor dicelah-celah kepadatan jadual untuk Negeri Pahang.

Kepadatan jadual bagi Biro ini, Insya Allah, akan memberikan menfaat kepada peneroka-peneroka.

Nostalgia Felda 1980-an - Tuntutan untuk Geran Tanah secara individu

Posted: 17 Jun 2011 07:31 PM PDT

Bukanlah satu tugasan yang mudah membela nasib peneroka-peneroka Felda di tahun-tahun 1980-an dulu. Pada waktu itu Felda bersikap kuku besi, dan Pengurus-Pengurus Felda bersikap semacam Majikan Besar. Mereka disokong oleh Jawatankuasa JKKR dan Ketua-Ketua Blok bertindak seolah-olah mereka memiliki segala kuasa dan boleh melakukan apa saja didalam rancangan-rancangan Felda dan terhadap peneroka-peneroka.

Peneroka-peneroka ditakut-takutkan dan diugut. Ugutan yang paling berkesan adalah SINGKIR dari rancangan Felda. Ugutan ini bukan sahaja berbentuk menakut-nakutkan bahkan mereka menjalankan sehingga ramai dari kalangan peneroka-peneroka menjadi mangsa dan disingkirkan dari rancangan Felda.

Dengan tindakan sebegini, peneroka-peneroka ramai yang "ditikuskan" oleh Felda dan mereka tidak berani mengambil apa-apa tindakan untuk kepentingan diri mereka.

Kebanyakan mereka yang diambil tindakan adalah mereka yang terlibat dengan politik pembangkang. Felda tidak mengambil tindakan terhadap mereka itu kerana pegangan politik mereka, tetapi mereka menggunakan tuduhan bahawa mereka itu terlibat "memecah-belahkan masyarakat Felda". Ketua-Ketua Blok dan JKKR bersekongkol dengan Felda dan ramai peneroka-peneroka menjadi mangsa.

Namun begitu masih ada golongan yang berani. Mereka tidak menyatakan bahawa mereka tidak mendapat keadilan daripada Felda. Walaupun golongan mereka itu kecil, tetapi mereka berani dan konsisten dengan tindakan mereka.

Tuntutan mereka pada waktu itu adalah untuk mendapatkan geran secara individu dan bukan geran seperti yang dicadangkan oleh Felda bahawa mereka dikehendaki berkongsi seramai 20 orang atas nama Koperasi.

Selain dari itu mereka menuntut pendapatan minima sebanyak RM500.00 sebulan berbanding dengan pendapatan take-home mereka sebanyak RM20.00 kebawah.

Mereka juga menuntut supaya sebahagian daripada potongan-potongan di Hari Balance dikecualikan, dan mereka tidak setuju Yuran UMNO dipaksakan keatas mereka kerana ada sebahagian daripada peneroka-peneroka itu tidak menyertai UMNO atau mana-mana parti politik pun.

Peneroka-peneroka tidak bersetuju dengan potongan jalan pertanian yang dikenakan setiap bulan sedangkan jalan-jalan pertanian itu tidak diperbaiki.

Baja-baja yang dihantar kepada mereka adalah dari kualiti yang sangat rendah tetapi dengan harga lebih tinggi dari pasaran umum.

Tuntutan mendapatkan geran secara individu itu menjadi tuntutan utama. Lama kelamaan lebih ramai daripada peneroka-peneroka memahami akan tuntutan ini dan mereka terpaksa keluar dari UMNO kerana UMNO mempertahankan geran secara berkongsi atas nama koperasi.

Semakin tahun semakin ramai peneroka-peneroka keluar dari UMNO dan berjuang menuntut supaya geran tanah mereka diberikan secara individu.

Saya menjuarai perjuangan ini, saya melawati semua rancangan Felda dari Negeri Kelantan ke Johor dan dari Johor ke Perlis.

Felda amat mudah mengenalpasti diri saya kerana pada waktu itu boleh dikatakan saya berjuang "single-handed". Saya pergi ke rancangan-rancangan Felda untuk memberikan penerangan, saya juga mewakili peneroka-peneroka di Mahkamah, bahkan semua kes-kes peneroka yang saya wakili termasuk kes-kes didalam bidang-bidang lain yang mereka dipertuduhkan, saya wakili mereka secara percuma sebagai perjuangan Jihad saya membela nasib peneroka-peneroka Felda.

Akhirnya, saya dijadikan sebagai "PERSONA NON GRATA" dan tidak dibenarkan memasuki kebanyakan rancangan-rancangan Felda kononnya saya pembawa pecah-belah dikalangan masyarakat Peneroka Felda.

Mesej yang saya bawakan untuk peneroka-peneroka supaya mereka berjuang bagi mendapatkan geran tanah secara individu diterima dengan baik oleh peneroka-peneroka termasuk peneroka-peneroka dari UMNO.

Saya mulai merasakan tekanan terhadap diri saya. Rumah saya diawasi oleh SB. Pergerakan saya diawasi oleh SB. Dan aktiviti saya diawasi oleh SB.

Kemuncaknya, saya dijemput menemui Dato Najib Razak, Menteri Besar Pahang. Dato Yop Maidin, Pegawai Turus Felda dan bekas ADUN Kuala Semantan, Annuar Mohd Seh telah menemui saya menyampaikan pesanan dari Menteri Besar Pahang.

Alhamdulillah, saya tidak pergi menemui Menteri Besar itu kerana saya berpegang teguh kepada semangat Demokrasi bahawa selagi kita tidak menyalahi undang-undang, seseorang itu hendaklah dihormati akan tindakannya.

Tidak lama kemudian saya menerima jemputan untuk bertemu dengan KDYMM Sultan Pahang. Pada waktu itu saya berada di Perlis, dan Ketua Polis disana telah menyampaikan mesej dari Sultan Pahang yang mahu menemui saya pada keesukan harinya di Istana Kuala Lumpur.

Pada malam itu juga setelah ceramah saya pandu kereta saya sendiri untuk ke Istana Pahang di Kuala Lumpur. Namun, kerana keletihan saya tertidur di depan Masjid di Tg Malim dan saya terlelap sehingga tidak sedarkan azan Suboh, saya sempurnakan juga solat Suboh apabila terbangun.

Saya sampai ke Istana Pahang sudah melewati jam 9.30 pagi. Sultan pada waktu itu ditemani oleh bekas Menteri, Dato Shariff Ahmad.

Selepas mengambil sarapan pagi yang disediakan, Sultan mula berbincang dengan saya dan diantara isinya bahawa baginda mendapat berita bahawa saya akan ditahan dibawah ISA, dan baginda sanggup menjadi orang tengah untuk mengelakkan saya dari ditahan jika saya sanggup keluar dari PAS.

Saya tidaklah memikir panjang dan saya menyatakan bahawa saya berada didalam perjuangan ini dengan penuh sedar bahawa sebelah kaki saya di penjara dan sebelah lagi di luar penjara.

Sultan wished me good luck dengan pesanan terakhirnya: "Kawan sedih juga kalau rakyat Negeri kawan ditahan ISA."

Saya ucapkan terima kasih kepada Sultan Pahang kerana mengambil berat tentang diri saya.

Seminggu selepas itu saya ke Alor Gajah Melaka menghadiri perbicaraan di Mahkamah Magistrate mewakili klien saya, tetapi tak semena-mena kes itu ditangguhkan semasa persidangan sedang berjalan lancar, dan amat pelik kerana tarikh baru tidak dibekalkan dengan penangguhan itu.

Saya pulang ke Temerloh, dan menjalankan kerja saya di Pejabat guaman saya. Pada malam itu saya dijadualkan berceramah di Kerdau. Selepas menunaikan solat Maghrib, maka saya mengemaskan fail-fail untuk perbicaraan di Mahkamah Temerloh pagi esuknya.

Tiba-tiba datang 3 orang berpakaian kain dan baju gumbang dan berketayap. Saya menjangkakan mereka itu orang-orang PAS untuk menjemput saya ke Kerdau. Pelik juga. Kerdau ini kawasan saya, sepatutnya saya tak perlu dijemput.

Mereka menghampiri saya dan menunjukkan kad masing-masing, mereka pegawai-pegawai polis dari Bukit Aman, berpangkat tinggi dan ketua mereka berkata: "Maafkan kami tuan haji, Tuan Haji ditahan dibawah ISA."

Saya terus bertakbir: ALLAHU AKBAR!"

Itulah hadiah kepada saya kerana tidak henti-henti berjuang untuk peneroka-peneroka Felda dan membela mereka juga di Mahkamah.

Semasa saya didalam tahanan di Kem Kemunting, pihak Kerajaan telah membuat pengumuman bahawa Felda bersetuju mengeluarkan geran secara individu kepada peneroka-peneroka. Alhamdulillah, berjaya juga perjuangan saya walaupun saya ditahan dibawah ISA.

Peneroka Felda Jengka 4 Tidak Terpengaruh dengan Diayah UMNO

Posted: 17 Jun 2011 07:11 PM PDT

Pagi semalam sebelum peneroka-peneroka Felda Jengka 4 sedang bersedia untuk ke Mahkamah Tinggi Temerloh, mereka telah ternampak banner yang tergantung dengan mesej jijik mengatakan bahawa peneroka-peneroka yang saman Felda hanya menjadi alat, mereka hanya dapat kuah sedangkan peguam-peguam dapat daging.

Banner itu juga menyebut bahawa peneroka-peneroka Felda Kemahang 3 sampai ke hari ini masih belum mendapat wang tuntutan mereka yang diperintahkan oleh Mahkamah.

Inilah kebebalan UMNO yang melampau. Mereka membaca pembohongan didalam Majalah Felda yang menaburkan pembohongan dan penipuan.

Didalam salah satu keluaran Majalah itu ditulis bahawa peneroka-peneroka membayar RM5,000.00 seorang bagi melantik peguam. Majalah itu menyatakan bahawa peguam-peguam itu datang ke rancangan-rancangan Felda dengan kereta mewah dan menginap di Hotel 5 Bintang.

Bahkan didalam Majlah itu digambarkan seorang peguam sedang berada di showroom kereta BMW untuk membeli kereta mewah itu hasil dari bayaran dari peneroka-peneroka.

Alangkah dangkal Felda membuat tuduhan yang begitu jijik.

Kenapa mereka tidak bertanya kepada peneroka-peneroka yang terlibat memfailkan saman terhadap Felda itu?

Setiap seorang itu hanya mengeluarkan belanja RM50.00. RM50.00 itulah untuk menyediakan dokumen-dokumen untuk difailkan di Mahkamah, dengan RM50.00 itulah juga digunakan untuk berpuluh temujanji dengan peneroka-peneroka, RM50.00 itulah untuk menyediakan perbicaraan di Mahkamah, RM50.00 itulah untuk menghadiri puluhan kali siri perbicaraan di Mahkamah, di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

Orang UMNO telah dibodoh dan diperbodohkan oleh Felda yang membuat fitnah jijik ini.

Namun, peneroka-peneroka Felda tidak terpengaruh fitnah-fitnah dari UMNO dan Felda ini. Setelah selesai proses pemfailan saman terhadap Felda di Mahkamah Tinggi Temerloh semalam, Biro Masyarakat Felda PKR telah mengadakan ceramah di Felda Jengka 4.

Bukan sahaja peneroka-peneroka Felda Jengka 4 hadir beramai-ramai bahkan mereka yang hadir itu yang masih belum menuntut dan menyaman Felda turut mengambil Borang Waran Bertindak untuk turut menyaman Felda. Lebih dari 100 Borang Waran Bertindak telah diambil oleh peneroka-peneroka Jengka 4.

Mereka diberikan tempoh selama 3 bulan untuk menyerahkan Borang Waran To Act itu untuk ikut serta dengan seramai 711 peneroka-peneroka yang telah pun menyaman Felda pada 17hb June di Mahkamah Tinggi Temerloh.

Sesungguhnya, peneroka-peneroka Felda Kemahang 3 di Kelantan sudah pun menerima bayaran dari Felda berjumlah RM11 juta. UMNO dan Felda hanya nak menipu diri sendiri dan peneroka-peneroka yang bebal itu.

Peneroka-peneroka yang menuntut di Kemahang 3 itu sudah pun mendapat bayaran masing-masing; dan peneroka-peneroka yang bebal itu masih berkhayal, dan dikhayalkan oleh pembohongan UMNO dan Felda.

Setiap dari 711 orang peneroka Felda yang menyaman Felda di Mahkamah Tinggi Temerloh semalam menyaman Felda sebanyak RM450,000.00 setiap seorang. Bayaran guaman yang terlibat hanyalah RM50.00.

Apabila mereka berjaya didalam tuntutan ini nanti, mereka akan mendapat faedahnya, mereka menuntut apa yang hak kepada mereka, mereka telah ditipu oleh Felda selama tidak kurang dari 15 tahun.

Peneroka-peneroka yang bebal akan menggigit jari. Peneroka Felda Jengka 4 tidak terpengaruh dengan diayah UMNO dan Felda dan mereka tetap bersemangat mempertahankan tindakan mereka menyaman Felda.

711 Peneroka Felda Jengka saman Felda RM344 juta

Posted: 17 Jun 2011 02:52 AM PDTpress statement
17 Jun 2011

711 SETTLERS FILE SUIT AGAINST FELDA FOR FRAUD 7 BREACH OF TRUST
CLAIMING LOSSES OF UP TO RM344 MILLION RINGGIT

Tis morning at the Temerloh High Court, 711 FELDA Settlers from 16 Rancangan Felda Jengka in Jengka Pahang through their soloicitors M/s Daim & Gamany, filed a suit against Felda (1st Defendant) for fraud and breach of trust.

The settlers were contractually bound by the 1st Defendant to exclusively deliver their oil palm yield (hasil sawit) to the 2nd Defendant and they have always been paid at a lower rate of the oil extraction grade (Oil Extraction Rate "OER") for the last 15 years - averaging at 18.5% as stated in the Akuan Penerimaan BTS i.e. the receipt that is given for each truck delivery of fruit bunches. There is no clear basis or information on how the 2nd Defendant came to thesedifferent rates which were givven on a daily basis at the point of each delivery.

The settlers suspected something were amiss when they realised that they could never match the recommended rate from the Malaysian Palm Oil Board (MPOB) which were higher. In January 2010, the Federal Court orderd FELDA to pay11 million ringgit in damages to settlers in the Kemahang 3 scheme in Kelantan for cheating them over the oil palm extraction rate.

The settlers through their representatives sent raqndom samples of their fruit yields to independent laboratories to assess the actual rate of the OER. The results from the lab tests showed a much higherr average rate of 27%. This would mean a difference of an average 8.5% over the rate used by the 2nd Defendant.

We have evidence to show that in the year 2008, the 711 settlers from 16 rancangan Felda in Jengka had delivered at average of yield of 120 metric ton per settler. The settlers were paid by FELDA the average price of RM560.00 per ton the same year. Using the figure of 8.5% lost to the settlers, FELDA has caused a loss of RM257.60 per ton which works out to about RM30,912.00 to each settler fot he year 2008 alone.

FELDA has also deducted their fruit yields improperly by deducting an average of 200 kg per month for disqualified fruit bunches but they did not return the fruit bunches to the settlers. This led to a further loss of RM560.00 x 2.4 or RM1344.00 per year per settler or RM14,333,760.00 for all the settlers over the 15 year claimm period.

This means that over the last 15 years, FELDA has caused a loss to these 711 settlers to the tune of more than RM344 million.

Through this writ summons and the process of discovery in court, we will obtain the exact production figures for all the other schemes involved here to compute the exact loss over the claim period to the settlers.

The settlers are also claiming exemplary damages as they contend that FELDA, as the statutory authority set up by law to look after the welfare of the settlers has instead exploited its position of power and authority over the settlers and committed fraud and breach of trust.

Released by:

Sivarasa Rasiah (Lead counsel for the settlers).

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Read More on the FELDA Suit

Posted: 17 Jun 2011 08:25 PM PDT

Read More on the Radiation Leak

Posted: 17 Jun 2011 09:45 AM PDT

RM344 MILLION RINGGIT SUIT AGAINST FELDA

Posted: 17 Jun 2011 09:40 AM PDT

PRESS STATEMENT
17 June 2011
711 SETTLERS FILE SUIT AGAINST FELDA FOR FRAUD & BREACH OF TRUST CLAIMING LOSSES OF UP TO RM344 MILLION RINGGIT
This morning at the Temerloh High Court, 711 FELDA settlers from 16 Rancangan Felda Jengka in Jengka Pahang through their solicitors M/s Daim & Gamany, filed a suit against FELDA (1st Defendant) and FELDA Palm Industries Sdn Bhd (2nd Defendant) for fraud and breach of trust.
The settlers were contractually bound by the 1st Defendant to exclusively deliver their oil palm yield (hasil sawit) to the 2nd Defendant and they have always been paid at a lower rate of the oil extraction grade (Oil Extraction Rate ("OER") for the last 15 years – averaging at 18.5% as stated in the Akuan Penerimaan BTS i.e. the receipt that is given for each truck delivery of fruit bunches. There is no clear basis or information on how the 2nd Defendant came to these different rates which were given on a daily basis at the point of each delivery.
The settlers suspected something were amiss when they realised that they could never match the recommended rate from the Malaysian Palm Oil Board which was higher. In January 2010, the Federal Court ordered FELDA to pay 11 million ringgit in damages to settlers in the Kemahang 3 scheme in Kelantan for cheating them over the oil palm extraction rate.
The settlers through their representatives sent random samples of their fruit yields to independent laboratories to assess the actual rate of the OER. The results from the lab tests showed a much higher average rate of 27%. This would mean a difference of an average 8.5% over the rate used by the 2nd Defendant.
We have evidence to show that in the year of 2008, the 711 settlers from the 16 Rancangan Felda in Jengka had delivered at average yield of 120 metric ton per settler. The settlers were paid by FELDA the average price of RM560 per ton the same year. Using the figure of 8.5% lost to the settlers, FELDA has caused a loss of RM257.60 per ton which works out to about RM30,912.00 to each settler for the year 2008 alone.
FELDA has also deducted their fruit yields improperly by deducting an average of 200 kg per month for disqualified fruit bunches but they did not return the fruit bunches to the settlers. This led to a further loss of RM 560 x 2.4 or RM 1344 per year per settler or RM 14,333,760 for all the settlers over the 15 year claim period.

This means that over the last 15 years, FELDA has caused a loss to these 711 settlers to the tune of more than RM344 million.
Through this writ summons and the process of discovery in court, we will obtain the exact production figures for all the other schemes involved here to compute the exact loss over the claim period to the settlers.
The settlers are also claiming exemplary damages as they contend that FELDA, as the statutory authority set up by law to look after the welfare of the settlers has instead exploited its position of power and authority over the settlers and committed fraud and breach of trust.
Released by:
Sivarasa Rasiah (Lead counsel for the settlers)

YB R. Sivarasa mewakili peneroka Felda dalam saman terhadap FELDA

Posted: 17 Jun 2011 07:11 AM PDT

YB R. Sivarasa bersama warga Peneroka Felda
Bersama Media


Warga Jengka yang bersemangat


Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) berdepan dengan satu lagi saman - kali ini dari 711 peneroka rancangan Jengka, Pahang yang memfailkan saman RM344 juta berhubung dakwaan berlaku penipuan dan pecah amanah.Sebelum ini, Felda disaman oleh peneroka dari Kelantan, Johor dan Negeri Sembilan.

Saman tersebut difailkan di Mahkamah Tinggi Temerloh melalui peguam Ms Daim & Gamany yang diwakili oleh YB R. Sivarasa yang juga Ahli Parlimen Subang dan rakan-rakan pagi ini, dengan menamakan Felda dan Felda Palm Industries Sdn Bhd, sebagai defendan.

Dalam kenyataan tuntutan mereka, peneroka berkenaan mendakwa mereka terikat oleh Felda untuk hanya menghantar hasil kelapa sawit kepada Felda Palm Industries sahaja.

Mereka mendakwa sentiasa dibayar mengikut kadar perahan gred Kadar Perahan Asas (OER) sejak 15 tahun yang lalu - purata 18.5 peratus seperti yang dinyatakan dalam Akuan Penerimaan BTS - resit yang diberikan bagi setiap lori yang menghantar tandan buah sawit.

Peneroka berkenaan mendakwa tidak ada bukti jelas yang menunjukkan bagaimana Felda Palm Industries menetapkan kadar yang berbeza itu, yang diberikan setiap hari di setiap tempat penghantaran.

Peneroka mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena apabila mereka menyedari yang mereka tidak mampu menyamai kadar lebih tinggi yang diperakukan oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia.

Peneroka, melalui wakil mereka, menghantar contoh rawak hasil buah kelapa sawit mereka kepada makmal bebas untuk menilai kadar sebenar OER.

Keputusan ujian makmal itu menunjukkan kadar purata lebih tinggi sebanyak 27 peratus, yang bermaksud perbezaan purata 8.5 peratus berbanding kadar yang digunakan oleh defendan kedua.

azlanPeguam mendakwa mereka mempunyai bukti untuk menunjukkan bahawa pada 2008, 711 peneroka dari 16 rancangan Felda Jengka telah menghantar purata hasil 120 tan setiap seorang.

Peneroka terbabit dibayar oleh Felda pada purata harga RM560 setan pada tahun yang sama.

Dengan menggunakan angka kekurangan 8.5 peratus itu, Felda telah menyebabkan setiap peneroka kerugian RM257.60 setan, iaitu kira-kira RM30, 912 bagi tahun 2008 sahaja.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Did Felda Lose RM500mil In North America?

Posted: 17 Jun 2011 03:20 AM PDT

Ke Mana Kita Dengan ‘Anak Malaysia’?

Posted: 17 Jun 2011 02:51 AM PDT

Dari KeadilanDaily
Oleh Najwan Halimi

Saya fikir ada banyak isu lain yang lebih penting dan memerlukan keutamaan ketimbang gimik untuk mendaftarkan anak yang baru lahir dengan identiti bangsa 'Anak Malaysia'. Timbul juga hujah lucu, kononnya tindakan ini sebagai langkah 'awal' untuk menghapuskan politik perkauman dan diskriminasi yang diterap dalam sistem pentadbiran sedia ada.

Menjadi Melayu, Cina, India, Cindia (istilah bagi anak kacukan Cina-India), Iban dan sebagainya sebenarnya bukanlah suatu yang bermasalah meski ada kerisauan seolah-olah pengkelasan identiti kaum sebegini bakal mengundang diskriminasi dan kesukaran kepada anak tersebut di masa hadapan.

Sebetulnya yang wajar dibicara dan dipolemikkan adalah sistem yang menunjangi diskriminasi itu sendiri. Ini bukan soal 'kedudukan istimewa' Melayu atau tuntutan samarata oleh bukan Melayu, tapi yang lebih mustahak adalah – ke mana hala tuju anak-anak di negara ini jika yang diheboh-heboh oleh ibu bapa mereka masih lagi berkisar soal bangsa dan perkauman?

Asas kewujudan dan ketamadunan manusia, sejak zaman-berzaman adalah cukup jelas – yakni semuanya diidentitikan menerusi pengenalan kaum dan etnik. Ini tidak salah. Tak sama sekali. Yang menjadi masalah adalah bila mana wujud kecenderungan untuk bersifat angkuh dan ta'asub dengan identiti tersebut.

Sejarah telah mencatatkan, umpamanya dasar Apartheid di Afrika Selatan yang dikecam hebat oleh masyarakat antarabangsa yang waras. Dasar ini diwujud dan dipertahan oleh pemuka-pemuka kulit putih di Afrika Selatan bukan kerana dasar ini bagus atau hebat sebaleknya kerana wujud keangkuhan dan sifat ketuanan oleh penguasa-penguasa kulit putih ini terhadap subjek pentadbiran mereka yang majoritinya berkulit hitam. Seolah-olah berkulit hitam itu suatu kehinaan.

Maka sebaik tokoh anti-Apartheid, Nelson Mandela dibebaskan dari penjara dan menang jawatan presiden Afrika Selatan, dasar yang mendiskriminasi itu dimansuh dan dibatalkan serta merta. Pada masa sama, identiti etnik di kalangan rakyat Afrika Selatan maseh dikekalkan dan kerukunan hidup bernegara di antara warga kulit hitam dan kulit putih dipulihkan. Ini semua memerlukan iltizam politik yang tinggi dan jitu. Bukan sekadar gimik murahan dan retorik picisan.

Kitab suci turut merakamkan misalan bila mana keangkuhan dan keta'asuban pada ketuanan kaum menjadi punca krisis di kalangan makhluk Tuhan. Di dalam Al-Qur'an, pada ayat ke-61 hingga 63 dalam Surah Al-Israa' diriwayatkan kisah pengingkaran Iblis terhadap Tuhan. Kisah yang dihuraikan secara ringkas di dalam Al-Qur'an ini boleh dibaca dengan lebih terperinci di dalam kitab Injil Perjanjian Lama dalam bab Genesis.

Menurut riwayat, sebaik sahaja Tuhan selesai menciptakan Adam di syurga, telah diperintahkan agar seluruh malaikat supaya sujud sebagai tanda hormat dan memuliakan Adam selaku makhluk baru yang bakal diangkat sebagai khalifah di Bumi. Para malaikat taat dan patuh namun terdapat satu makhluk bernama Iblis yang enggan menuruti arahan tersebut. Iblis bersoal jawab dengan Tuhan dan berhujah mempertahankan tindakannya tidak mahu sujud kepada Adam.

Dengan penuh angkuh, Iblis mendakwa adalah tidak layak bagi dirinya untuk sujud dan memuliakan Adam memandangkan dia (Iblis) dicipta daripada unsur api sedangkan Adam dicipta dengan unsur tanah. Arakian Iblis mendakwa dirinya lebih mulia dan tinggi darjat ketimbang Adam. Kesan daripada keangkuhan dan sifat ta'asub terhadap unsur kejadiannya itu, maka Tuhan mengusir Iblis keluar dari syurga dan digolongkan oleh Tuhan sebagai kafir.

Justeru, soal pendaftaran bangsa anak dengan nama 'anak Malaysia' ini sewajarnya tidak dibingkaikan dalam gimik sebegitu. Apa yang lebih penting adalah komitmen dan dedikasi semua terutamanya pimpinan politik, aktivis sosial dan gerakan massa untuk mendobrak sistem sedia ada yang bersifat diskriminatif dan tidak lagi relevan dalam lanskap sosio-politik negara masa kini.

Tidak kira sama ada anak-anak kita memakai nama bangsa Melayu, Cina, India dan sebagainya, apa yang mustahak adalah dengan mengajar dan mendidik mereka bahawa semua bangsa tak kira dari negara atau wilayah mana adalah sama tarafnya di sisi Tuhan. Jangan sekali-kali kita benarkan sifat angkuh dan naluri ketuanan kaum menguasai minda mereka demi menjamin kerukunan hidup di negara ini.

Polemik 'Anak Malaysia' tidak akan membawa kita ke mana-mana. Yang harus diperjuangkan adalah reformasi sistem supaya ianya menjadi lebih baik dan memberdayakan. Diskriminasi tidak akan lenyap hanya dengan menghapuskan identiti kaum semata-mata. Sejarah telah pun membuktikannya.

Esei ini diterbitkan buat kali pertama di laman jalantelawi.com pada 9 Jun 2011

Kembali Ke Parlimen Membawa Harapan Dan Suara Rakyat

Posted: 16 Jun 2011 09:06 PM PDT

Karikatur: ABIM Gesa Utusan Mohon Maaf Kepada Umat Islam

Posted: 16 Jun 2011 08:19 PM PDT

Dari The Malaysian Insider

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) menggesa Utusan Malaysia memohon maaf secara terbuka kepada umat Islam berhubung penyiaran karikatur bertajuk "Kekeliruan Kes Rogol" dalam akhbar milik Umno itu, yang didakwa menghina Islam.

Presidennya Dr Muhd Razak Idris menegaskan karikatur itu yang disiarkan dalam Utusan Malaysia semalam mengandungi unsur-unsur yang menghina perundangan Islam.

"Dalam hal ini, kita mahu Utusan Malaysia memohon maaf secara terbuka kepada umat Islam di atas penyiaran karikatur yang kalau kita lihat mengandungi unsur-unsur kejahilan terhadap perundangan Islam dan hukum syariat.

"Ini tidak seharusnya berlaku dalam masyarakat dan tidak juga harus dilakukan oleh organisasi media yang memperjuangkan Melayu dan Islam," katanya kepada The Malaysian Insider.

Selain itu, jelas beliau, pelukis karikatur ini seolah-olah jahil tentang Islam dan perlu bertaubat selain berjanji tidak akan mengulangi perkara sama.

"Saya rasa pelukis itu jelas begitu jahil dengan hukum agama dan saya menyeru kepada dia agar bertaubat dan tidak lagi melakukan tindakan yang menunjukkan kejahilan dalam hal-hal agama.

"Jadi saya minta, selepas ini mana-mana kartun yang mahu disiarkan harus disemak dulu oleh mereka yang pandai agama kerana kita tidak mahu undang-undang ini dilihat sebagai menzalimi mangsa rogol, dalam kartun ini ia digambar macam itu," katanya.

Kelmarin, Persatuan Ulama Malaysia (PUM) dan Dewan Pemuda PAS Kelantan mengecam penyiaran karikatur itu sambil menyifatkan ia menghina Islam dan mahu penerbit dan pelukis karikatur itu didakwa.

Tegas Muhd Razak, karikatur karya "Miki" itu menggambarkan perundangan Islam tidak boleh menuntut keadilan bagi mangsa rogol.

Tambah beliau, apa sahaja bahan bukti boleh dibawa ke mahkamah dan mangsa rogol berhak mendapat pembelaan yang sah.

"Dalam sudut perundangan Islam, ada prosedur-prosedur yang harus dipatuhi, kartun ini mempunyai unsur penghinaan apabila menggunakan undang-undang Islam dan kaedah pembuktian yang dilihat tidak mampu memberi keadilan kepada mangsa.

"Sebagai contoh dalam kes rogol dan mengikut kefahaman saya mangsa boleh membawa kes ini ke mahkamah dengan membawa bukti yang dimiliki yang akan dinilai di mahkamah," katanya.

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Nik Mat pula menyifatkan Utusan Malaysia sebagai "Denmark Malaysia" kerana menyiarkan karikatur yang menghina syariat Islam.

Beliau berkata demikian dengan merujuk kepada akhbar Denmark yang pernah menyiarkan karikatur yang menghina Islam dengan menerbitkan kartun Nabi Muhammad memakai serban yang bentuknya mirip sebutir bom.

Menurut Muhd Razak, sistem perundangan Islam dilakukan penghakiman dalam mahkamah dan bukan secara terbuka.

"Kartun ini dilihat tidak wajar dan prosedur Islam, pembuktian harus dinilai oleh orang yang tepat dan memahami perundangan Islam, bukan sekadar seperti dalam kartun ini yang hanya menunjukkan kejahilan.

"Dan, ingin saya tegaskan prinsip perundangan Islam sebetulnya perlu dibawa ke sistem penghakiman dan ia tidak boleh dilakukan secara terbuka.

"Jadi ia sudah jelas, Utusan Malaysia harus memohon maaf, karikatur ini memaparkan kejahilan terhadap prosedur perundangan Islam seolah-olah undang-undang Islam menolak keadilan kepada mangsa rogol," katanya.

Felda: Untung RM1bilion Tapi Hutang RM6 Bilion

Posted: 16 Jun 2011 08:00 PM PDT

Dari Malaysiakini
Oleh Wira Arjuna

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan didapati memberi keterangan bercanggah dan berdolak dalih ketika cuba mencanang Felda sebagai sebuah syarikat kerajaan yang mencatatkan keuntungan berlipat ganda dan kononnya tidak pernah "membebankan" peneroka-peneroka dengan pinjaman yang diambil oleh mereka.

Bagaimanapun Ahmad mengaku di Parlimen semalam bahawa meskipun kedudukan Felda begitu utuh, syarikat itu membuat pinjaman RM6 bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Menjawab soalan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahmad juga menegaskan tidak ada syarikat dalam kumpulan Felda yang menanggung kerugian.

Ini menurutnya adalah kerana Felda mencatat keuntungan RM1.197 bilion pada tahun lalu.

Bagaimanapun Ahmad kemudian mengakui bahawa sebuah syarikat yang dibeli untuk memasuki pasaran minyak masak di Amerika Utara menanggung kerugian.

Namun katanya, kerugian itu fenomena biasa dalam pembelian aset di luar negara.

Pada ucapannya di parlimen itu, Ahmad mempertikaikan angka-angka yang dirujuk oleh ketua pembangkang mengenai kerugian terkumpul Felda sebanyak RM500 juta dari tahun 2007 hingga 2010.

Sebahagian besar daripada kerugian itu dikatakan ditanggung oleh Felda Global Ventures menerusi pelaburan-pelaburan rapuh di luar negara, kata Anwar sambil memberikan contoh-contoh pelaburan yang dimaksudkan.
Tidak pernah tindas

Anwar meminta kerajaan Umno-BN menyatakan sama ada RM6 bilion itu digunakan oleh anak syarikat Felda, Felda Global Ventures untuk melabur dalam syarikat milik asing.

"Saya tidak tahu dari mana ahli parlimen Permatang Pauh mendapat angka-angka ini," kata Ahmad dengan sekali lagi mencanang keuntungan RM1.197 bilion Felda tahun lalu.

Anwar berkata Felda sepatutnya mampu memperoleh keuntungan berlipat ganda sekiranya pengurusan lebih telus.

Namun akibat pengurusan lembab, peneroka dinafikan hak untuk menikmati keuntungan lebih tinggi memandangkan harga kelapa sawit dan getah dunia melambung tinggi.

Anwar menegaskan pencapaian anak syarikat Felda tidak mencerminkan aset begitu luas yang dimiliki oleh Felda serta potensi keuntungan yang bakal dicapai.

Tahun lalu, Ahmad mengaku, juga di Parlimen, bahawa rizab Felda susut daripada lebih RM4 bilion pada tahun 2004 kepada RM1.35 bilion pada tahun 2009.

Peneroka Felda dilihat sebagai "simpanan tetap" Umno ketika pilihanraya dan sebarang kritikan terhadap pengurusan Felda sering mengundang tindakan padah daripada pemerintah.

Ahmad pada siadang Dewan Rakyat juga mendakwa peneroka Felda tidak pernah ditindas, namun keputusan-keputusan mahkamah dalam beberapa saman yang difailkan oleh peneroka
menunjukkan hakikat yang sebaliknya.

Ribuan peneroka Felda memenangi hak untuk mendapatkan pampasan daripada Felda setelah hakim memutuskan mereka ditipu bayaran untuk hasil sawit yang diusahakan.

Antaranya, Mahkamah Persekutuan pada Ogos lalu memerintahkan Felda membayar RM11 juta kerana menipu sekumpulan peneroka di Kemahang.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


KONVENSYEN PILIHAN RAYA KEADILAN

Posted: 17 Jun 2011 07:00 AM PDT

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Question on En Reezal Merican has been rejected for Questions Time!

Posted: 17 Jun 2011 07:27 AM PDT

 Tuan Wee Choo Keong (Wangsa Maju) minta Menteri Kewangan  menyatakan jumlah keseluruhan hutang kepada syarikat swasta dibawah arahan pegawai Kementerian (En Rizal Merican) tanpa kuasa dan/atau tanpa mengikut prosedur antara tahun 2003 hingga 2009: i.  berapakahkah jumlah hutang tersebut yang telah dibayar oleh Kementerian; ii. apakah tindakan akan diambil mengenai baki jumlah hutang tersebut lebih kurang RM3 juta; dan iii. [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Umno bunuh pengusaha kereta terpakai Bumiputera?

Posted: 16 Jun 2011 08:37 PM PDTSemakin hari rakyat, usahawan diperkenalkan dengan pelbagai akta dan undang-undang baru. Antaranya kereta terpakai perlu menjalani pemeriksaan Puspakom. Eloklah tu, pengusaha kereta terpakai bumiputera dah mula protes, mengatakan Akta ini MEMBUNUH PENGUSAHA DALAM KALANGAN BUMIPUTERA.

HIDUP MELAYU !

Apa boleh buat UMNO, PERKASA dan UTUSAN sibuk buat laporan polis Perhimpunan BERSIH, Bukannya nak MEMBELA PENIAGA MELAYU !

BANTAH PINDAAN AKTA.

Sinar Harian 17 Jun 2011 - Persatuan Perniagaan Kenderaan Negeri Melaka mendakwa, pengguna akan menerima kesan sekiranya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) meneruskan pindaan terhadap Akta Sewa Beli 1967 yang berkuat kuasa semalam.

Mengikut pindaan itu, katanya, semua kereta terpaksa melalui pemeriksaan tambahan 14 perkara sebelum ia boleh dipindah milik kepada pembeli baru.

PENGUSAHA JUALAN KERETA TERPAKAI, ZAINAL ABU BAKAR, 38, PULA MENDAKWA, AKTA BERKENAAN JUGA AKAN MEMBUNUH PENGUSAHA DALAM KALANGAN BUMIPUTERA.

"Syarat akta berkenaan juga memaksa pengusaha melangsaikan segala baki pinjaman kenderaan terpakai dalam tempoh tujuh hari sebelum membolehkan pembeli membeli kereta baru.

"Ia sudah pasti membebankan pengusaha yang kekurangan modal untuk meneruskan perniagaan mereka," katanya, sambil mendakwa ramai pengusaha bumiputera akan gulung tikar.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9199323.asp

Artikel berkaitan sebelum ini :

SEMUA PENJUAL KERETA AKAN SOKONG PAKATAN RAKYAT http://amkns.blogspot.com/2011/05/semua-penjual-kereta-akan-sokong.html

JUAL KERETA TERPAKAI KENA PERIKSA AIRCOND, GILA KE?
http://amkns.blogspot.com/2011/06/jual-kereta-terpakai-kena-periksa.html

Bila Utusan promo Judi, JKKK dicekup berjudi

Posted: 16 Jun 2011 07:54 PM PDTAhli JKKK wanita dicekup berjudi – KANGAR : Seorang wanita yang juga ahli Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) sebuah kampung di Mata Ayer di sini, adalah antara empat kaki judi yang dicekup polis dalam serbuan pada Ahad lalu.

( Artikel sebelum ini HIDUP MELAYU, HIDUP JUDI, MENANG SORAK, KAMPUNG TERGADAI di http://amkns.blogspot.com/2011/05/hidup-melayu-hidup-judi-menang-sorak.html )

Dia bersama seorang lagi wanita termasuk dua lelaki berusia umur 40-an itu ditahan sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Perjudian, Kongsi Gelap dan Pelacuran (D7) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Arau di Kampung Cikgu Ali, di sini.

Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Mohd Nadzri Hussain, berkata pihaknya menyerbu premis berkenaan kira-kira jam 10.30 malam ketika kawasan berkenaan dipenuhi hampir 10 pemain sedang leka bermain judi belangkas.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/AhliJKKKwanitadicekupberjudi/Article/index_html

Seronoknya, Pendidikan Seks di sekolah November ini

Posted: 16 Jun 2011 05:54 PM PDTPendidikan Seks telah mula diajar di semua kem PLKN. Kini Pendidikan Seks akan mula diajar disemua sekolah di Malaysia bermula November 2011 nanti. Adakah objektif pendidikan seks untuk mencegah zina atau untuk mencegah kehamilan ketika berzina?

Apakah apabila orang Melayu mula faham pendidikan seks, mereka akan lebih faham cara berzina yang selamat tanpa perlu hamil dan buang bayi?

Objektif pendidikan seks di negara barat adalah untuk mengelakkan kehamilan apabila berzina di kalangan remaja seperti dilaporkan pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/10/pendidikan-seks-di-seluruh-sekolah-di.html


PENDIDIKAN SEKS MULA DIAJAR DI SEKOLAH NOVEMBER INI
Utusan Malaysia 17 Jun 2011

RAUB 16 Jun – Modul Program Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) untuk pelajar sekolah akan mula diperkenalkan kepada murid tahun satu bermula November ini.

Ketua Pengarah Lembaga Penduduk, Pembangunan dan Keluarga Negara (LPPKN),

Datuk Aminah Abdul Rahman berkata, keputusan itu dibuat selepas modul tersebut dapat diterima dengan baik oleh pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang kini didedahkan dengan PKRS.

Menurutnya, pelajar sekolah rendah dan menengah akan mengikuti modul yang berbeza berdasarkan tahap usia mereka.

"Berdasarkan tinjauan dan maklumat balas yang diterima daripada pelatih PLKN seluruh negara ternyata mereka sangat gembira dengan kandungan modul itu yang mula dipelajari sejak dua hari lalu.

"Menurut mereka, modul yang dipelajari itu sangat berguna dan tidak pernah dibincangkan dengan keluarga sebelum ini,'' katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke PLKN Benum Hill Resort dekat sini hari ini.

Hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil.

Menurut Aminah, modul tersebut akan mula diajar kepada murid tahun satu selepas selesai peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Katanya, pendidikan itu bukan perkara baru kerana ia mengambil modul sedia ada yang diperbaharui dan digubal semula.

Dalam perkembangan lain, beliau memberitahu, para pelatih PLKN memberikan reaksi positif terhadap kandungan modul tersebut kerana mereka mendapat maklumat dengan kaedah yang betul.

"Modul tersebut lebih kepada membentuk golongan remaja yang sihat, berdaya tahan, berakhlak, bertanggungjawab serta berupaya menghadapi cabaran perubahan dalam kehidupan masa kini,'' katanya. - Utusan

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0616&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_38.htm

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Satu lagi Projek Barisan Nasional!! Macam ni punya jalan pun RM565 Juta?

Posted: 17 Jun 2011 06:39 AM PDT

Ini adalah satu lagi Projek Kerajaan Barisan Nasional! Projek Jalan Kalabakan-Sepulut bernilai RM565 juta di Sabah..

Kontrak HQ.57/2004(F) iaitu Kontrak Membina Jalan Sapulut-Kalabakan yang bernilai RM 565 juta telah dianugerahkan kepada Gamuda Berhad dan juga syarikat Konsortium F.A Irama Duta Sdn. Bhd. (untuk kerja penyukatan dan penyiasatan tanah) dan beberapa sub-kontraktor kecil-kecilan lain.

 

Oleh : MUTALIB M.D

PROJEK Jalan Kalabakan-Sepulut bernilai RM565 juta adalah projek tenat dan bukti nyata kerajaan Barisan Nasional menggali kubur sendiri di Sabah, terutama membazirkan sejumlah RM270 juta lagi untuk menaiktaraf jalan berkenaan yang kini lebih teruk daripada Jalan Pembalakan di era 70-an.

Aktivis Masyarakat dan Hak Asasi Manusia, Datuk Patrick Sindu menyatakan sedemikian setelah muak dengan pelbagai alasan yang diberikan oleh Jabatan Kerjaraya Malaysia dan terkesima dengan ribuan keluhan rakyat yang disampaikan kepada beliau melalui surat, email atau sms.

Kata Patrick, walaupun ada pihak telah membuat Laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 2008, tetapi hanya ibarat mencurah air ke daun keladi, mungkin disebabkan SPRM tidak berminat untuk menyelongkar sampah yang disapu ke bawah permaidani UMNO.

Mengikut tinjauan dan pemantauan yang beliau lakukan sebelum bertolak ke London untuk menemui Queen Counsel, terdapat lebih 15 kawasan yang sukar dilalui kenderaan di sepanjang jalan tanah merah sejauh 145 kilometer tersebut.

"Ini bukan lagi Trunk Road yang dijanjikan tetapi sudah layak digelar 'Drunk Road atau Shrunk Road," kata Patrick yang merujuk kepada kontrak HQ.57/2004(F) iaitu Kontrak Membina Jalan Sapulut-Kalabakan yang bernilai RM 565 juta.

Kontrak tersebut kata Patrick telah diberikan 'secara silap' kepada Gamuda Berhad dan juga syarikat Konsortium F.A Irama Duta Sdn. Bhd. (untuk kerja penyukatan dan penyiasatan tanah) dan beberapa sub-kontraktor kecil-kecilan lain.

Jangkaan tempoh pembinaan dan penyiapan projek bermula pada 2001 dan siap pada 2007 dan dikatakan 'telah siap' pada tahun 2008.

Gamuda Berhad, milik anak Sultan Perak, Raja Dato' Seri Eleena binti Raja Azlan Shah yang pemegang saham terbesarnya termasuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Generasi Setia Sdn.Bhd dan Dato Lin Yun Ling, kata Patrick, telah gagal menyiapkan projek berkenaan ke tahap jalan berturap, namun tidak disenaraihitamkan.

Dalam pada itu, mengikut Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang dalam Laporan Audit Negara 2008, pihaknya mengesan banyak kelemahan ketara pada projek tersebut, terutama tidak melaksanakan kerja penyiasatan tanah dengan sempurna.

"Banyak bahan yang tidak sesuai seperti kayu balak yang digunakan untuk membuat jalan oleh syarikat konsesi pembalakan tidak dapat dikesan. Kualiti kerja juga tidak memuaskan di beberapa lokasi kerana terdapat lubang pada permukaan jalan, permukaan jalan mendap, bahu jalan ternaik, longkang rosak, perlindungan tebing sungai terhakis serta penahan tembok runtuh," katanya.

Menurutnya, pembinaan jalan tersebut, turut menggunakan jajaran jalan pembalakan digunakan dua syarikat yang menjalankan aktiviti pembalakan dengan aktif di situ.

Melalui semakan audit terhadap bancian yang dilakukan perunding di tiga lokasi, mendapati purata kekerapan lori balak adalah 27 kali sehari di lokasi CH:82000, 97 kali sehari di CH109000 dan 101 kali sehari CH:128000 dengan muatan lori balak antara 42.54 tan hingga 62.08 tan.

Ambrin berkata, lori balak yang kerap menggunakan jalan tersebut adalah juga faktor yang melambatkan proses pembinaan dan menyebabkan kerosakan jalan baru dibina, sedangkan kapasiti jalan ini hanya dibina untuk muatan sehingga 30 tan saja.

Projek yang dipantau Cawangan Lebuh Raya di Ibu Pejabat Jabatan Kerja Raya Sabah dan seorang jurutera daripada Jabatan Kerja Raya Tawau bertujuan menghubungkan Pekan Sapulut di Daerah Keningau dengan Kalabakan di Tawau dan beberapa penempatan yang sebelum ini penduduknya menggunakan sungai untuk ke pekan atau pusat pentadbiran kerajaan.

Ambrin turut mengesyorkan JKR supaya memohon lagi peruntukan kewangan tambahan yang mencukupi di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh untuk menyambung kerja-kerja penurapan aspal jalan berkenaan.

 
Sementara itu, anak kepada wartawan Sabahkini.Net Wilayah Sandakan, Sugyanto S Jumadi (gambar) yang baru beberapa hari lalu menggunakan jalan tersebut untuk menziarahi keluarganya dengan menaiki kereta sewa pacuan empat roda turut terkejut dan cemas melihat keadaan jalan seteruk itu sehingga ada rakannya yang pitam dan muntah-muntah kerana lantunan dan hentakan kenderaan pada permukaan jalan yang tidak rata.

"Camel Trophy pun tidak seteruk yang kami rasakan. Cukuplah. Serik sudah saya lalui jalan Sepulut-Kalabakan ini. Tidak tahulah macam mana Ahli Parlimen dan Adun boleh tidur lena tengok kesengsaraan rakyat," ujar Sugyanto S. Jumadi yang kesal kerana rakyat Sabah terpaksa menanggung kesusahan akibat kerajaan negeri terlalu menjaga kebajikan kontraktor, termasuk menambah kos RM270 juta untuk menyiapkan lebuhraya termahal di Malaysia.

 

'RM565m road is worst Federal project in Sabah'


Tawau: The Kalabakan-Sapulut Road meant to link this district to the State Capital is among the worst of failed infrastructure projects undertaken by the Federal Government in Sabah and it is almost certain that the RM565 million in tax payers' money has gone to waste, said Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tawau chief, Datuk Kong Hong Ming.

"The BN Federal Government will be throwing away another RM270 million for nothing without a proper study of the present deplorable conditions of road as the supposedly new road is now already beyond economical repair and re-construction is necessary at most damaged sections" said Kong, a civil engineer.

Kong said in a statement that it was also disappointing that nothing came out of his reports lodged with the then Anti-Corruption Agency (ACA) in 2008 on the project, despite further query in the Auditor General's report.

"In less than five years after the completion of the new gravel road which was supposed to be a RM565 million bituminous sealed road under a negotiated contract, Kalabakan-Sapulut Road has become unserviceable, unfit and unsafe for road users.

"More than 10 sections of the road are impassable to traffic. Major landslides and erosion problems coupled with lack of proper maintenance have caused extensive damage along the link road. It is a nightmare for the public who are unfortunate to travel on this road had to suffer such inconvenience," he said.

He said the present condition of the supposedly new road is even worse than when it was a logging road maintained by the logging companies.

"It is a scandal as well as a complete waste of public funds by BN Government at the expense of the people of Sabah.

"It shows that the Federal Government despite having taken 95pc of the State oil royalty and taxes and other revenues from the people of Sabah, has failed miserably to provide any decent road network and system to serve the people of Sabah 47 years after the formation of this nation.

"In the meantime, we watch and admire the modern and expensive communication system and networks in Peninsular Malaysia including North-South and East-West and other impressive public transport and infrastructure built and enjoyed by the people there."

Kong claimed there is not a single decent trunk road or highway built in Sabah within 47 years of nation building.

"Worst still, almost all the trunk roads linking the major towns in Sabah are presently in very bad shape due to poor or lack of proper maintenance despite billion of ringgit spent on road maintenance.

"Obviously, what we have in Malaysia is one country in name but having two systems of preferential administration with Sabah at the sub-standard level and lower priority in every aspect of development," he said.

Sumber: http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=78285

Sumber: http://darisungaiderhaka.blogspot.com/

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang