Pengikut

Nuffnang

Rabu, 18 Mei 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Felda - Harapan kepada kebaikan

Posted: 18 May 2011 11:19 AM PDT

Setiap peneroka Felda berhasrat memajukan diri dan meninggikan pendapatan, menjadi warga negara yang dapat bersaing hidup dengan manusia di luar sana. Samada dia ahli UMNO, PAS, PKR atau tidak berparti, setiap dia mahukan kesempurnaan hidup melalui keringat yang dicurahkan.

Bukan sedikit pengorbanan dan keringat yang telah ditumpahkan demi untuk membina masa depan bukan sahaja untuk diri sendiri bahkan untuk seluruh kaum keluarganya.

Tidak ada seorang peneroka pun yang mahu mengkhianati hasrat itu.

Pentadbiran Felda tidak perlu syak-wasangka dan membeza-bezakan diantara peneroka-peneroka yang menyokong UMNO atau Pembangkang, kerana itu bukanlah peranan yang diberikan kepada Felda didalam peruntukan undang-undang khususnya GSA.

Kebanyakan peneroka Felda kini sudah pun berusia tua. Mereka mempunyai keluarga dan anak-anak yang sudah dewasa dan disesetengah kawasan rancangan, anak-anak mereka sudah pun berumur lebih dari 40 tahun dan keatas. Mereka juga sudah mempunyai cucu-cucu yang kini sudah pun berumur melebihi 25 tahun.

Kalau dulu peneroka-peneroka berpendapatan sangat kecil, dan ramai dari kalangan anak-anak mereka tidak mendapat pendidikan yang lebih baik, dan mereka membesar di tanah-tanah rancangan dan menghadapi masa depan yang tidak menentu, lebih buruk daripada masa depan yang dihadapi oleh ibu-bapa mereka.

Anak-anak peneroka/cucu-cucu peneroka yang tinggal di rancangan-rancangan Felda masih hidup terumbang-ambing. Mereka tidak mempunyai pekerjaan yang stabil. Tidak pula mendapat kemudahan untuk hidup berdikari. Hanya salah seorang daripada mereka selaku anak-anak yang akan mewarisi harta ibu-bapa mereka, cucu-cucu pula jangan terfikir untuk mendapatkan hak keatas tanah datuk mereka itu.

Sebagai seorang peneroka Felda, tidakkah ia memikirkan tentang masa depan anak-anak mereka?

Apakah yang mampu mereka buat untuk memberikan masa depan yang cemerlang untuk anak-anak dan cucu-cucu mereka?

Usahkan mereka dapat memikirkan tentang nasib masa depan anak-anak mereka; mereka sendiri pun terpaksa bergelomang dengan hutang yang begitu besar. Ada diantara mereka berhutang hingga RM120,000.00 dengan Felda dan keupayaan mereka untuk membayar hutang mereka adalah negatif memandangkan umur mereka yang sudah tua, dan kebanyakan mereka akan meninggal dunia dengan hutang tidak berbayar dalam jumlah yang sangat besar.

Mana-mana anak mereka yang mewarisi ladang di rancangan Felda itu akan mewarisi pula hutang yang sangat besar.

Felda merupakan sistem yang gagal jika mahu diambil kira tentang kebebasan manusia dari segi mencari pendapatan yang tidak dibebankan dengan hutang. Felda telah berjaya menjadikan lebih 112,000 peneroka Felda dan isteri masing-masing dengan hutang yang besar.

Kenapa peneroka Felda mesti berhutang? Kebun getah atau sawit seluas 10 ekar yang diperuntukkan kepada setiap peneroka sudah cukup untuk menjamin pendapatan kepada peneroka-peneroka Felda dengan pendapatan tidak kurang dari RM5000.00 hingga RM10,000.00 sebulan (turun naik pendapatan terikat dengan harga komoditi).

Tetapi didalam keadaan harga komoditi yang menjaminkan peneroka itu berpendapatan lebih dari RM5000.00 sebulan, mereka tetap juga dibayar hanya RM1500.00 setiap bulan, manakala hutang mereka semakin bertambah.

Felda perlu mencari satu mekanisma baru bagi memperbetulkan sistem pendapatan bagi peneroka-peneroka dan satu sistem baru bagi membela nasib anak-anak peneroka dari generasi ke-2 dan ke-3. Takkan selama-lamanya Felda mempertahankan sistem dimana pendapatan peneroka-peneroka tetap rendah walaupun harga komoditi melambung tinggi dan dengan sistem peneroka-peneroka dibebankan dengan hutang yang sangat besar.

Takkan selama-lamanya anak-anak peneroka dari generasi ke-2 dan ke-3 dibiarkan dalam keadaan yang tidak terbela.

Dari kalangan anak-anak/cucu-cucu peneroka yang muda, mereka kini ramai yang terlibat dengan dadah, merempit dan menjalani kehidupan yang tidak ada penyelesaian dihujungnya.

Felda memperolehi pendapatan hingga berbillion ringgit setiap tahun, tetapi tahap kehidupan peneroka-peneroka menurun apabila dikaji bahawa paras kemiskinan sudah dinaikkan seperti di Selangor kepada RM1500.00. Jika timbangan Selangor ini boleh digunapakai diseluruh Negara, bererti 100% peneroka Felda di seluruh Negara (kecuali mereka yang tanam sendiri) berada dibawah paras kemiskinan, apatah lagi kedudukan anak-anak mereka dari generasi ke-2 dan ke-3. Ini adalah satu senario yang sangat mengeciwakan.

Adapun didalam rancangan Felda itu kedapatan lebih 90% orang-orang Melayu. Masyarakat warga Felda kini sudah mencecah melebihi 1 juta manusia, maka disanalah berkumpulnya manusia Melayu yang rata-rata berpendapatan dibawah paras kemiskinan.

Setiap peneroka Felda bukan sahaja mahukan kehidupan mereka terjamin, mereka juga mahukan kehidupan anak-cucu mereka juga terjamin, tetapi dengan sistem yang dilaksanakan oleh Felda kini, harapan peneroka untuk kehidupan yang lebih sempurna untuk diri mereka dan keluarga mereka serta anak-cucu mereka akan menjadi berkecai.

Nostalgia Felda 1980-an - 3605 Peneroka Felda disingkir sehingga 14 April 1984

Posted: 18 May 2011 06:28 AM PDT

Sehingga 14hb April 1984, seramai 3605 Peneroka Felda telah disingkirkan dari tanah Rancangan. Mengikut kata Rais Yatim yang menjadi Menteri Kemajuan Tanah dan Wilayah pada ketika itu, peneroka-peneroka yang disingkirkan adalah mereka yang melanggar syarat-syarat dan peraturan yang telah ditetapkan oleh Felda.

Saya mengambil sikap kritikal terhadap penyingkiran peneroka-peneroka Felda di tahun-tahun 1980-an itu jika sebab-sebab penyingkiran mereka disebabkan perkara-perkara yang tidak ada kena mengena dengan syarat penempatan dan kemajuan rancangan.

Ramai diantara peneroka-peneroka yang dipecat kerana salah seorang daripada keluarga peneroka itu terlibat dengan kes jenayah.

Kadang-kadang kes jenayah itu melibatkan peneroka sendiri, dan peneroka itu dibicarakan di Mahkamah, didapati bersalah, maka keseluruhan keluarga peneroka itu diperintah keluar daripada rancangan Felda.

Ini adalah tindakan yang zalim, yang tidak selari dengan amalan yang dilakukan diluar rancangan Felda berhubung dengan pemilikan tanah.

Pemilik tanah diluar rancangan Felda tidak akan kehilangan tanahnya jika pemiliknya itu melakukan jenayah, dan keluarganya tetap boleh mendiami diatas tanah itu melakukan kerja-kerja mencari rezeki diatas tanah itu dan tanah itu tidak ditarik dari keluarga itu walaupun pemiliknya didapati bersalah di Mahkamah.

Apatah lagi jika yang melakukan jenayah itu bukan penerokanya sendiri tetapi dilakukan oleh anaknya, maka kenapa seluruh daripada keluarga peneroka itu dihukum dengan perintah singkir dari rancangan Felda.

Lebih dirasakan kezalimannya apabila jenayah yang dikaitkan itu adalah sebenarnya perkara-perkara teknikal seperti melakukan kerja-kerja politik yang bertentangan dengan politik UMNO/BN.

Kerapkali, seseorang peneroka yang menjalankan aktiviti politik pembangkang didalam kawasan tanah rancangan dianggap sebagai memecah-belahkan masyarakat peneroka Felda dan peneroka itu boleh disingkirkan. Penyingkiran kerana menjalankan aktiviti politik adalah tindakan zalim oleh Felda.

Felda didalam melakukan tindakan singkir ini mengambil sikap bahawa Felda lah yang layak menterjemahkan undang-undang dan membelakangkan hak Kerajaan Negeri dibawah Group Settlement Act. Sebarang penyingkiran dari tanah rancangan adalah kuasa Kerajaan Negeri dan kuasa itu terletak kepada Pentadbir Tanah Daerah.

Berapa ramai sudah peneroka-peneroka Felda disingkirkan secara zalim kerana semata-mata mereka tidak bersetuju dengan politik UMNO.

Saya turut mempertahankan peneroka-peneroka yang disingkirkan ini dengan mengambil tindakan injunction di Mahkamah Tinggi dan banyak dari tidak dengan tindakan injunction ini dapat mengembalikan peneroka-peneroka itu kedalam rancangan Felda.

Kes-kes jenayah yang sentiasa berlaku pada waktu itu melibatkan penjualan hasil (sawit/getah) kepada kilang-kilang bukan Felda. Pendapatan peneroka pada tahun-tahun sekitar 1980-an itu amatlah kecil, ada yang berpendapatan dibawah RM10.00 sebulan, dan ada yang berpendapatan -RM10.00. Mereka terpaksa menghantar hasil ladang ke luar rancangan Felda untuk mendapatkan sedikit wang tunai untuk keperluan mereka seperti perbelanjaan anak-anak termasuk anak-anak yang bersekolah.

Semasa saya menjadi Majistret di sekitar tahun-tahun 1970-an, kes-kes curi getah skrap dari kebun sendiri, tidak pernah saya jatuhkan hukuman salah, kerana getah skrap itu adalah dari kebun peneroka itu sendiri, peneroka itu juga yang menoreh getah, dan peneroka itu juga yang menjualkan hasil skrap mereka keluar rancangan. Bagi saya tidak berlaku kes curi keatas harta sendiri oleh diri sendiri.

Begitu juga dengan penjualan baja yang dijualkan semula oleh peneroka kepada petani-petani diluar rancangan. Mereka sangat memerlukan wang tunai memandangkan pendapatan mereka sangat kecil. Betul, mereka tidak kebuluran kerana mereka boleh berhutang melalui kedai-kedai PNF. Tetapi tidak ada seorang manusia pun diluar rancangan Felda yang mahu pendapatan mereka hanya dibayar dengan barang makanan semata-mata, mereka tetap juga mahukan wang tunai ditangan mereka.

Ada kes khalwat, ada kes rogol, dan ada kes menumbuk pengurus felda. Kes-kes ini adalah kes jenayah. Betul, mereka melakukan jenayah dan dihukum bersalah oleh Mahkamah, tetapi kenapa dizalimi seluruh keluarga peneroka itu diperintahkan keluar dari rancangan Felda walaupun jenayah itu dilakukan oleh seorang daripada keluarga peneroka itu, dan kadang-kadang bukan dilakukan oleh Peneroka itu sendiri.

Seramai 365 peneroka Felda dikeluarkan kerana tindakan memburukkan Kerajaan. Ini adalah jelas kes politik.

Rakyat yang menjadi peneroka dinafikan hak berpolitik, berpesatuan, berkumpul dan menjadi anggota kepada parti-parti (pembangkang) yang sah disisi Perlembagaan. Pentadbiran Rais Yatim menjadi Menteri Kemajuan Tanah dan Wilayah adalah pentadbiran yang penuh dengan kebobrokan.

Saya masih teringat kepada seorang peneroka di Felda Jengka 25(?) apabila dia menentang tindakan Felda menyediakan perabot baru dan renovasi rumah keatas sebuah rumah peneroka yang akan dinaiki oleh Menteri Kemajuan Tanah dan Wilayah yang akan melawat rancangan itu.

Beliau telah disingkirkan dan seluruh keluarganya tidak dibenarkan tinggal di rancangan itu. Tidakkah tindakan penyingkiran itu zalim semata-mata kerana peneroka itu tidak mahu berlaku perbuatan hipokrit diatas tanah rancangan Felda itu untuk menunjuk-nunjukkan kepada Menteri bahawa peneroka hidup dengan kemewahan dengan perabot dan renovasi mee segera?

Diatas tangan yang menandatangani surat singkir kepada peneroka berkenaan akan disoal diakhirat nanti, suatu kezaliman yang nyata!

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Penstrukturan semula industri air di Selangor

Posted: 18 May 2011 06:02 PM PDT

KENYATAAN AKHBATR
18 MEI 2011
MENTERI BESAR AKAN JUMPA PENDUDUK KAMPUNG KERANDANG

Satu perjumpaan akan diadakan dengan enam keluarga yang menetap atas tanah pendudukan sementara atau tanah TOL di kampung Kerandang di Hulu Selangor bagi memastikan isu ini diselesaikan dengan cara berhemah.

Perjumpaan ini akan diadakan di Pejabat Menteri Besar, jam 12 tengah hari esok. Perjumpaan ini akan dihadiri Pegawai daearh dan Jabatan Hutan Negeri Selangor.

Kita akan mencari jalan terbaik untuk membantu penduduk ini supaya mereka tidak dipinggirkan termasuk kemungkinan memberi mereka tanah TOL ini walaupun ia termasuk tanah rezab Hutan Simpan Bukit Tarek.

Semakan yang dibuat juga mendapati hanya enam keluarga yang menetap atas tanah TOL ini. Justeru dakwaan yang mengatakan lebih 100 keluarga tinggal di kampung ini adalah kurang tepat.

Kita juga sedang mengemas kini senarai nama mereka yang telah diberikan tanah TOL ini dan juga senarai mereka yang telah memohon pemilikkan tanah. Nama-nama ini kita akan paparkan di Pejabat Tanah dan Daerah Hulu Selangor untuk disemak oleh orang ramai.

TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

==================================================================

KENYATAAN AKHBAR
18 MEI 2011
SELANGOR AKAN ADAKAN MESYUARAT KHAS BAGI MENYELESAIKAN PROSES PENSTRUKTURAN SEMULA INDUSTRI AIR

Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) hari ini bersetuju untuk mengadakan satu mesyuarat khas bagi membincangkan penyelesaian isu penstrukturan semula industri air dengan Kerajaan Persekutuan yang mungkin akan membawa hasil yang positif tidak lama lagi.

Mesyuarat Khas ini akan diadakan pada minggu pertama Jun ini dan antara agenda yang dijadualkan dibincangkan ialah pembinaan Loji Rawatan Air Sungai Langat atau Langat 2 yang mana Kerajaan Negeri akan membuat keputusan sama ada perlu mengeluarkan arahan pembangunan dalam masa yang terdekat.

Kerajaan Negeri tetap menekankan keutamaan mesti diberikan untuk menyelesaikan penstrukturan semula industri air supaya kecekapan perkhidmatan bekalan air dapat ditingkatkan, mengekalkan tariff air pada pada kadar munasabah dan dapat meneruskan pemberian air percuma bagi setiap 20 meter padu pertama setiap bulan.

Kami telah memberikan kerja sama dan usaha terbaik bagi mempercepatkan proses penstrukturan semula yang mana pada tawaran terakhir kami telah memasukkan satu fasal yang membenarkan pemegang konsesi menggunakan Timbang tara Antarabangsa (International Arbitration) jika tidak setuju harga yang ditawarkan.

Amat malang apabila Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air serta dua pemegang konsesi, SYABAS dan Puncak Niaga dilihat lebih berminat menakut-nakutkan rakyat kononnya akan berlaku krisis air pada 2014 untuk mendesak Kerajaan Negeri mengeluarkan arahan
pembangunan bagi projek Langat 2.

Kerajaan Selangor akan terus berkerjasama dengan semua pihak dan tidak membantah sama sekali pembinaan Langat 2 tetapi tetap dengan pendirian bahawa projek ini patut dilaksanakan selepas isu penstrukturan air diselesaikan terlebih dahulu.

TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO' MENTERI BESAR SELANGOR


“Ubah Sekarang, Selamatkan Malaysia”


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


PKR Hadapi Risiko Diharam, Sidang Media Tengah Hari

Posted: 18 May 2011 06:57 PM PDT

Dari Malaysian Insider

Di sebalik spekulasi pilihan raya umum ke-13, Parti Keadilan Rakyat (PKR) – komponen Pakatan Rakyat, berhadapan dengan risiko kemungkinan dibatalkan pendaftaran, dipercayai berkaitan dengan pemilihan secara langsung akhir tahun lalu.

The Malaysian Insider difahamkan PKR telah menerima surat berkaitan dengan tindakan itu daripada Pendaftar Pertubuhan (RoS) awal bulan ini.

"Saya dimaklumkan RoS sudah keluarkan surat untuk membatalkan pendaftaran, surat diterima baru-baru ini, saya tak pasti tarikhnya," kata sumber.

Sumber itu berkata berdasarkan surat RoS, PKR didakwa melanggar beberapa peruntukan perlembagaan part itu, yang ditubuhkan April 1999.

Bagaimanapun katanya, PKR mempunyai alasan kukuh yang ia tidak melanggar sebarang peruntukan dalam perlembagaannya.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail akan mengadakan sidang media mengenai isu itu tengah hari ini.

"Kami tak terkejut dengan tindakan RoS ini, tunggu sidang media nanti," katanya lagi.

PKR, yang awalnya dikenali sebagai Parti Keadilan Nasional (Keadilan) ditukar nama semasa selepas proses penggabungan empat tahun kemudian.

Ia mengadakan pemilihan secara langsung peringkat pusat menggunakan kaedah satu ahli satu undi, yang turut menyaksikan masalah dan aduan.

Sejak selepas pilihan raya umum 2008 PKR juga tidak kesunyian daripada kritikan daripada pesaingnya termasuk menggesa agar RoS mengambil tindakan ke atas parti itu.

Parti itu yang menyaksikan prestasi terbaik pada pilihan raya umum 2008 menerusi kerjasama dengan PAS dan DAP turut berhadapan dengan tindakan beberapa wakil rakyat, di kedua-dua peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri, keluar atau melompat parti.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Agenda Buku Jingga Lebih Realistik Dalam Menangani Isu IC

Posted: 18 May 2011 01:15 AM PDT

Dari KeadilanDaily

Aktivis masyarakat Sabah, Dr Chong Eng Leong yakin agenda Buku Jingga yang ditawarkan Pakatan Rakyat di negeri itu mampu menyelesaikan Projek IC di Sabah.

Menurutnya, Agenda Jingga yang dikemukakan itu realistik.

"Suruhanjaya untuk menyelesaikan 'Projek IC Sabah' seperti yang termaktub dalam agenda 100 Hari Pakatan Rakyat merupakan penyelesaian terbaik isu ini yang wujud sejak puluhan tahunlalu," kata D r Chong dalam sidang media di Ibu Pejabat Parti KEADILAN Rakyat di Petaling Jaya tengah hari tadi.

Turut hadir dalam sidang media itu adalah Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin, dan ahli Majlis Pimpinan Pusat, Khalid Jaafar.

Exco AMK Pusat, Noor Azwan Ramli yang turut hadir pada sidang media yang sama berkata, AMK akan menubuhkan jawatankuasa khas bagi menangani taktik BN memperalat warga asing yang diberi taraf warganegara sebagai pengundi untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat. Jawatankuasa itu akan bermesyuarat pada 29 mei ini, kata Noor Azwan.

"Hasil mesyuarat itu kelak akan diangkat ke pengetahuan Biro Politik KEADILAN.

"Fokus jawatankuasa ini dengan membawa saksi,membuat laporan polis dan mengadakan kempen agar warga asing tidak terlibat,"katanya.

Beliau seterusnya menjelaskan, warga asing sendiri mendakwa ditipu Umno dan kroninya dalam sindiket ini.

"Ada warga asing memberitahu kita, mereka diperdaya membayar sejumlah wang tertentu untuk mendapatkan kad pengenalan dengan syarat mengundi BN. Namun, selepas bayaran dilangsaikan, ejen itu terus hilang," katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta warga asing bekerjasama dengan Pakatan Rakyat dengan membekalkan maklumat mengenai sindiket itu.

WikiLeaks And The Altantuya Murder

Posted: 17 May 2011 08:40 PM PDT

From Asia Sentinel

Cables show the US embassy in KL feared “prosecutorial misconduct” during the sensational 2009 trial

The US Embassy in Kuala Lumpur closely followed the trial of the accused killers of Mongolian interpreter Altantuya Shaariibuu and frequently discussed whether current Prime Minister Najib Tun Razak was involved in the killing, according to diplomatic cables supplied to Asia Sentinel by the WikiLeaks website.

The diplomats, like much of the public, also speculated that the trial was being deliberately delayed and feared what one cable calls “prosecutorial misconduct” that was being politically manipulated. The embassy officials based their concerns on sources within the prosecution, government and the political opposition.

The cables also draw attention to an intriguing allegation that then Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi may have attempted to use the proceedings to implicate Najib, a claim that was quickly hushed up in the Malaysian press.

Altantuya was murdered in October 2006 by two of Najib’s bodyguards, Chief Inspector Azilah Hadri, 30 and Corporal Sirul Azhar Umar, 35. who stood trial and were pronounced guilty in April 2009. Abdul Razak Baginda, one of Najib’s best friends and Altantuya’s lover, was accused of participating in the murder but was freed without having to put on a defense.

The murder has been tied closely to the US$1 billion acquisition of French submarines by the Malaysian ministry of defense, which Najib headed as defense minister during the acquisitions. Altantuya reportedly acted as a translator on the transaction, which netted Razak Baginda’s company a €114 million “commission” on the purchase. Reportedly she had been offered US$500,000 for her part in translating. After she was jilted, she vainly demanded payment. A letter she had written was made public after her death saying she regretted attempting to “blackmail” Razak Baginda.

French lawyers are investigating whether some of the €114 million was kicked back to French or Malaysian politicians. Despite the scandal, the US government has not publicly backed away from Najib. In April 2010, Najib visited the White House and was praised by President Barack Obama for the parliament’s passage of an act allowing Malaysian authorities to take action against individuals and entities engaged in proliferation of weapons of mass destruction.

The cables are replete with accounts of a long series of meetings with opposition leader Anwar Ibrahim, who repeatedly told the Americans that Najib was connected to corrupt practices in the acquisition of the submarines as well as the purchase of Sukhoi Su-MCM-30 Flanker fighter jets from Russia. Anwar also called attention to Najib’s connection to the Altantuya case.

A Jan. 24, 2007 cable, marked “secret,” wrote that “Perceived irregularities on the part of prosecutors and the court, and the alleged destruction of some evidence, suggested to many that the case was subject to strong political pressure intended to protect Najib.”

In a Feb. 1, 2008 cable, the embassy’s Political Section Chief, Mark D. Clark, wrote that a deputy prosecutor had told him “there was almost no chance of winning guilty verdicts in the on-going trial of defendants Razak Baginda, a close advisor to Deputy Prime Minister Najib Tun Razak, and two police officers. She described the trial as interminably long.” (That, of course, turned out to be wrong. Sirul and Azilah were ultimately convicted and have appealed their sentence)

Clark called the trial a “a prosecutorial embarrassment from its inception, leading many to speculate that the ineptitude was by design. On the eve of the trial,Malaysia’s Attorney General Abdul Gani Patail dropped his lead prosecutors and replaced them with less experienced attorneys. Similarly, a lead counsel for one of the defendants abruptly resigned before the trial ‘because of (political) attempts to interfere with a defense he had proposed, in particular to protect an unnamed third party.’”

The protracted nature of the case, Clark continued, led “at least one regional newspaper to speculate that ‘the case is being deliberately delayed to drive it from public view. Malaysia’s daily newspapers rarely mention the case’s latest developments, and it is unprecedented in Malaysian judicial history that a murder trial could drag on for seven months and still not give the defense an opportunity to present its case. Such an environment has led many to conclude that the case was too politically sensitive to yield a verdict before the anticipated general elections.”

A January 2007 cable called attention to Razak Baginda’s affidavit confirming that he sought the help of Musa Safri, later identified by reporters as Najib’s aide-de-camp, in ridding him of the jilted woman, and in other cables pointed out that Musa had never been called for questioning.

In another cable, dated May 16, 2007, Wan Ahmad Farid Wan Salleh, a deputy home affairs minister in former Prime Minister Ahmad Abdullah Badawi’s cabinet told US Embassy officials that he was “certain that government prosecutors would limit their trial activities to the murder itself and the three defendants; prosecutors would not follow up on allegations of related corruption or other suspects.”

In a Jan. 27, 2007 cable, marked “Secret,” embassy officials wrote that “In December we heard from one of (Anwar’s) lawyers that Razak Baginda’s wife was in contact with Anwar and Wan Azizah, suggesting one possible source for Anwar’s information.”

Razak Baginda’s wife, during one of his first appearances in court, screamed that her husband “doesn’t want to be prime minister.” That was taken by observers as a reference to the fact that Najib reportedly had been having an affair with Altantuya but passed her on to Razak Baginda because it would be unseemly to have a mistress when he succeeded Abdullah Badawi as premier. Najib has offered to swear on the Koran that he had never met the woman.

However, in July 2008, P Balasubramaniam, a former policeman and private detective who had been hired by Razak Baginda to protect him from Altantuya, filed a sworn statement saying he had been told by the accused man that Najib not only knew the murdered woman but had an affair with her and introduced her to him, passing her on because he did not want the onus of having a mistress in the event that he would become prime minister.

In a telephone interview on May 9, Anwar, however, told Asia Sentinel that Razak Baginda’s wife was not the source of his knowledge of Najib’s connection and that instead he had been told of the connection by Setev Shaariibuu, Altantuya’s father, who said he had wished to present evidence of Najib’s involvement, but was not allowed to do so. Multiple attempts to contact Setev by Asia Sentinel have been unsuccessful.

Almost immediately after he made the statement, Balasubramaniam was picked up and driven to a police station, where he was forced to withdraw the statement and write a new one saying Razak Baginda had told him nothing of the sort. Balasubramaniam fled Malaysia for India. He later said Najib’s brother, Nizam, and wife, Rosmah Mansor, had met with him and that he was offered RM5 million (US$1.48 million) to forget his statement connecting Najib to Altantuya. Balasubramaniam displayed a flock of checks drawn on the account of an associate of Najib’s wife. The former private detective has made a a series of statements from outside the country about Najib’s involvement.

A February 2008 cable from Political Section Chief Clark gives a hint that Abdullah Badawi himself may have been trying to get rid of Najib by forcing Razak Baginda to implicate him in the murder.

“In the latest turn of the ongoing Altantuya murder trial (reftels), accused political insider Abdul Razak Baginda, who has remained calm and composed through most of the proceedings, unleashed an emotional tirade shortly after the February 20 noon recess on the trial’s 90th day,” Clark wrote. “Referring to the Prime Minister by his nick-name ‘Pak Lah,’ Razak reportedly exclaimed: ‘You can die, Pak Lah! (in Malaysian – Matilah kau, Pak Lah!) I’m innocent!’ according to unpublished journalist accounts.

“Local newspapers and the government news service Bernama reported the fact of the outburst, but did not print Razak’s statements. The short-lived exception was the English language newspaper The Sun, which included the quotations from Razak in its early morning February 21 edition. Sources at newspaper confirmed to us in confidence that the Ministry of Internal Security compelled The Sun to withdraw and recall thousands of copies of their first run paper in which the original quote was included. Prime Minister Abdullah serves concurrently as Minister of Internal Security.”

During the trial, Clark wrote, Razak Baginda, “appeared uneasy throughout the morning session of court on February 20. Razak’s father, Abdullah Malim Baginda had whispered something to him shortly before the trial had begun for the morning and apparently upset the accused. Razak had remained quiet throughout the morning hearings, but just after the noon recess was called and as he was leaving the courtroom he kicked and banged the door and yelled “You can die, Pak Lah! Die, Pak Lah! I am innocent. I am innocent.” He was later seen crying before his lawyer while his mother attempted to comfort him.”

“Speculation is rife in Malaysia’s on-line community concerning what it was that set off Razak Baginda outburst, including conspiracy theories alleging the Prime Minister’s office had urged Razak to implicate Deputy Prime Minister Najib Abdul Razak …in return for sparing Razak a guilty verdict and its mandatory death sentence,” officials wrote.

The cable goes on to write, “Regardless, the Internal Security Ministry would want to limit any possibly inflammatory reference to the Prime Minister at the trial, and particularly at this juncture due to the proximity of Malaysia’s general election to be held on March 8. Any connection between the Prime Minister and the murder trial would be scandalous. The GOM (government of Malaysia) reportedly has worked hard to ‘drive (the case) from public view’ … and is not about to allow the case to influence the coming elections.”

BN Lemah! Keterlaluan PM Tuduh Rakyat Ketagih ‘Candu Subsidi’

Posted: 17 May 2011 08:09 PM PDT

Dari Malaysian Insider

Wakil rakyat Pakatan Rakyat (PR) mendakwa Barisan Nasional (BN) sebenarnya telah gagal mengatasi ketagihan subsidi menerusi pendekatan-pendekatan alternatif sambil mencela pentadbiran Najib hanya menyalurkan "candu subsidi" yang memanfaatkan kroninya.

Beberapa pemimpin PR yang dihubungi juga mendakwa kos hidup semakin meningkat sedangkan kadar upah tidak bergerak telah menyebabkan rakyat terpaksa bergantung pada subsidi.

Malah, mereka juga memberi amaran bahawa tindakan menarik balik subsidi akan menyebabkan rakyat muflis, sebaliknya kerajaan perlu menggalakkan daya saing dan mengatasi manipulasi harga barangan.

Sehubungan itu, wakil rakyat PR mengesyorkan agar pentadbiran Najib menggunakan pendekatan holistik untuk memotong subsidi, dengan menggunakan sistem penstrukturan total dan mengurangkan subsidi bagi korporat besar berbanding pengurangkan skim dinikmati golongan miskin.

Kerajaan juga perlu melaksanakan majlis gaji minimum untuk menggalakkan gaji dan menyediakan sistem pengangkutan awam lebih baik untuk mengelakkan pergantungan pada kenderaan sendiri dan mengurangkan penggurangan minyak.

Ahli Parlimen PAS Dr Dzulkefly Ahmad (gambar) berkata, penggunaan istilah "candu" oleh Perdana Menteri Datu Seri Najib Razak bagi menggambarkan pergantungan pada subsidi adalah tidak adil memandangkan pentadbirannya tidak banyak bertindak bagi mengurangkan keadaan itu.

Katanya, dalang mengakibatkan manipulasi pasaran adalah kerajaan itu sendiri dengan memberi subsidi dan geran dalam jumlah besar kepada syarikat dan kroni.

"Dan, di satu sebelah, mereka menghukum dan mengaibkan rakyat dengan mengatakan mereka ketagih pada candu subsidi, yang mana ia tidak seberapa jika dibandingkan dengan apa yang mereka berikan kepada kroni-kroni mereka," katanya.

Justeru, Dzulkefly juga menggesa kerajaan agar mempertimbangkan dasar-dasar yang diketengahkan oleh PR dalam Buku Jingga mereka di mana ia mengesyorkan penstrukturan holistik dalam sistem subsidi.

"Kami dalam PR faham bahawa pendekatannya bukan dengan mudah memutuskan subsidi… kami meminta agar diadakan penstrukturan holistik sistem subsidi.

"Cara mereka (BN) hanya sedikit demi sedikit, kaedah jangka pendek, jika mereka teruskan akan memaksa yang miskin terdedah kepada kesan ekonomi global," kata beliau.

Dalam ucapannya di London kelmarin, Najib berkata subsidi bahan api ibarat "candu" kepada ekonomi Malaysia dan perlu dikurangkan secara berperingkat-peringkat untuk mengawal defisit bajet.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, pentadbirannya telah memperuntukkan subsidi bernilai RM11 bilion tahun ini tetapi paras itu telah mengalami kenaikan, sehingga mencecah RM18 bilion ekoran harga minyak mentah antarabangsa yang begitu tinggi.

"Subsidi, pada keseluruhannya, seperti candu. Sekali anda ambil candu sukar untuk mengikis tabiat buruk; sekali anda memberi subsidi, sukar untuk diambilnya tanpa beberapa kos politik," kata beliau di Pusat Pengajian Islam Universiti Oxford.

Dzulkefly, wakil rakyat Kuala Selangor berkata, penarikan balik subsidi total akan menyebabkan kos-kos tidak adil ke atas kumpulan-kumpulan sensitif seperti kumpulan berpendapatan rendah.

"Ini seolah-olah dasar neokonservatif memperkayakan kroni dan kumpulan berkemampuan tetapi pada masa yang sama memangsakan kumpulan miskin.

"Tanya Najib, menerusi cara ini, bukankah ia memburukkan lagi ketidakaseimbangan pengagihan kekayaan dan ekuiti?" kata beliau.

"Mereka tidak serius dalam matlamat mereka menstruktur semula subsidi di negara ini," kata Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua yang bersetuju dengan Najib bahawa subsidi adalah umpama "candu" kepada ekonomi Malaysia tetapi mempersalahkan kerajaan atas kegagalannya menyediakan alternatif yang betul kepada pengguna sebelum mengurangkan akses kepada "candu subsidi".

Pua juga mendakwa pentadbiran Najib menggunakan pendekatan salah dengan memotong subsidi rakyat miskin tetapi pada masa yang sama memberikan subdisi dalam jumlah yang besar kepada sektor korporat.

"Sebenarnya, apa yang dilakukan oleh Najib ialah menjadikan candu ini eksklusif kepada kroni-kroni BN," kata Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara ini kepada The Malaysian Insider.

Katanya, dalam usaha mengurangkan beban ketagihan kepada candu subsidi, alternatif-alternatif yang lebih baik harus diadakan seperti sistem pengangkutan awam.

"Pada peringkat sekarang, rakyat Malaysia menggunakan jumlah minyak pada amaun yang banyak, bukan kerana kita membayar harga lebih rendah berbanding dengan harga pasaran tetapi juga kerana kita tiada alternatif lain, terpaksa memiliki kenderaan kerana lemahnya infrastruktur pengangkutan," kata Pua.

Justeru beliau mengesyorkan agar kerajaan mempertimbangkan pemotongan subsidi kepada korporat besar seperti Pengeluar-pengeluar Tenaga Bebas (IPP) dan pemegang konsesi tol daripada hanya membebankan golongan miskin.

Ahli Parlimen DAP Klang Charles Santiago bersetuju dengan Pua sambil menambah, salah satu sebab mengapa rakyat Malaysia pada umumnya ketagih subsidi ialah kerana kadar upah yang tidak bergerak.

Katanya, 34 peratus pekerja Malaysia memperoleh gaji bulanan di bawah garis kemiskinan RM700.

"Antara tahun 2000 dan 2010, gaji hanya mengalami kenaikan 2.6 peratus, bermakna sepanjang 10 tahun lalu, kenaikan gaji tidak bergerak dan gaji kita tidak sepadan dengan kenaikan kos," katanya lagi.

Justeru beliau mengesyorkan agar kerajaan membentangkan rang undang-undang majlis gaji minimum ketika sesi Parlimen akan datang dan menetapkan gaji minimum antara RM1,500 dan RM2,000.

Sebagai tambahan, katanya, program bantuan tunai seharusnya dilaksanakan untuk melengkapkan peranan majlis itu, menyasarkan kumpulan miskin dan mereka yang berpendapatan bawah RM1,000 setiap bulan.

"Akhirnya, perlu ada usaha besar di pihak kerajaan untuk mengurangkan rasuah di mana kerajaan kehilangan wang dalam jumlah yang banyak, memotong perbelanjaan besar seperti subsidi korporat-korporat besar dan mengawal aliran keluar wang haram," katanya lagi.

Katanya, jika kerajaan mahu mengurangkan manipulasi pasaran dan menggalakkan saingan, ia seharusnya menggunakan pendekatan yang sama ke atas syarikat-syarikat besar seperti IPP dan pemegang konsesi tol.

"Biar mereka bersaing di ekonomi global. Mereka juga seharusnya berdaya saing… jika mereka tidak boleh melakukan, maka sesuatu yang menyedihkan," katanya lagi.

Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, kerajaan tidak harus menghukum rakyat atas ketidakupayaannya mengimbangkan bajet menerusi pemotongan subsidi, yang diperlukan oleh kumpulan sasaran.

Katanya, ketika ekonomi berada dalam kedudukan baik antara 2003 dan 2008, kerajaan telah gagal untuk memotong perbelanjaan, sebaliknya mengadakan projek-projek infrastruktur besar, sekali gus menyebabkan defisit bajet meningkat saban tahun.

Kata Adun Selangor ini, kerajaan tidak seharusnya mempersalahkan rakyat atas kelemahan mereka dan kegagalan melaksanakan strategi menggalakkan pertumbuhan yang dinamik ekonomi.

"Rakyat menderita ekoran inflasi yang tinggi, tiada gaji minimum, harga hartanah pula melambung… jadi mengapa membebankan rakyat," katanya.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


DS ANWAR DIARAH MEMBELA DIRI

Posted: 17 May 2011 09:13 PM PDT

Mahkamah Jalan Duta pada 16 Mei 2011 akhirnya telah memutuskan bahawa DS Anwar didapati bersalah dalam kes Fitnah II Pertuduhan liwat ke atas DS Anwar Ibrahim terhadap Saiful Bukhari Azlan. Hakim Datuk Mohd Zabidin telah memerintahkan Anwar untuk membela diri. Sementara itu DS Anwar Ibrahim telah meminta barisan peguamnya berjuang habis-habisan dalam pembelaan yang mana berkemungkinan DS Najip dan Rosmah serta Musa Hassan akan dipanggil untuk menjadi saksi pada sesi pembelaan yang telah ditetapkan akan berlangsung pada 6 Jun 2011.
DS Anwar yang sudah menjangkakan keputusan tersebut tidak terkejut bahkan pendedahan dari Sayuti Omar yang dikatakan menerima maklumat bahawa Ketua Hakim Negara telah bertemu Najib selama 6 jam pada hari sebelum Najib berlepas ke luar negara baru2 ini membawa tujuan dan maksud sebenar.
Pada hari tersebut juga hakim turut mendakwa bahawa Saiful Bukhari Azlan adalah saksi yang berwibawa dan bercakap benar. DS anwar pula mempertahankan dirinya dengan menyatakan bahawa kesnya tidak mengambil kira beberapa saksi penting antaranya Doktor Hospital PUSRAWI, Dr. Osman Hamid dan pemilik kondominium Desa Damanasara dimana lokasi/tempat Saiful mendakwa dirinya diliwat.
Peguam DS Anwar juga ada menegaskan bahawa sewajar kes ini ditutup kerana tiada asas pendakwaan.
Pada 16 Mei tersebut, ribuan penyokong DS Anwar telah berkumpul dihadapan Mahkamah Jalan Duta tanda sokongan yang tidak berbelah bagi. Bahkan mereka juga sanggup untuk mengulangi zaman Reformasi 1998 sekiranya perlu.

Lawan tetap Lawan

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Berita Baik Hari Guru makan tuan, PM, TPM terperangkap

Posted: 17 May 2011 08:20 PM PDTSebelum sambutan Hari Guru 16 Mei 2011, media heboh memperkatakan akan ada Berita Baik untuk semua guru akan diumumkan pada 16 Mei 2011. Lalu berita baik tersebut dibacakan secara langsung oleh Najib dari luar negara, dan diulas lanjut oleh Muhyiddin di Sarawak tempat DAP banyak menang. Adakah Najib dan Muhyiddin diberi skrip yang salah untuk dibaca sempena sambutan Hari Guru?

Tak tahulah macamana Najib dan Muhyiddin nak buat cover up lepas ini. Majoriti guru-guru yang tidak mendapat berita baik tersebut dah mula sedar mereka terpedaya dengan pengumuman berita baik tersebut.

Yang kaya bertambah kaya, yang susah bertambah susah nampaknya dalam berita baik tersebut, macam sistem kapitalis pula.

Cover up di N.Sembilan senang saja agaknya, panggil Mawi buat konsert sempena menghargai jasa guru seperti berikut http://amkns.blogspot.com/2010/06/guru-nsembilan-tak-senonoh-memalukan-mb.html

GURU SEKOLAH RENDAH KECEWA
BERITA HARIAN 18 Mei 2011

Majlis minta agihan insentif menyeluruh

KUALA LUMPUR: Gabungan Majlis Guru Besar Malaysia (GMGBM) meminta satu kajian dibuat Kementerian Pelajaran berhubung insentif diumum Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, kelmarin, kerana ia meminggirkan warga pendidik sekolah rendah. Yang Dipertuanya, Roslan Madon, berkata kerajaan perlu mempertimbangkan insentif kepada guru besar dan guru di sekolah rendah serta Sekolah Kurang Murid (SKM). "Nyata, kerajaan terlepas pandang warga pendidik di sekolah rendah, walhal alam persekolahan bermula di sekolah rendah. Kenapa jasa warga 7,900 pendidik sekolah rendah tidak diambil kira," katanya.

Sempena Hari Guru, kelmarin, Najib mengumumkan guru terbabit dalam pengajaran dan pembelajaran (PDP) berpeluang menikmati kenaikan pangkat hingga ke gred DG54 berbanding setakat gred DG48 sekarang, mulai 1 Januari depan, selain berpeluang mencapai Gred Khas C dan ke atas sebelum bersara.

Beliau juga mengumumkan guru kini diklasifikasi kepada empat kategori iaitu Guru Biasa, Guru Kanan, Guru Wibawa dan Guru Pendeta dengan mereka yang mencapai dua kategori tertinggi berpeluang mencapai sehingga gred DG54.

Selain itu, kerajaan bersetuju menaikkan gred jawatan semua Pengetua Sekolah Menengah gred DG48 ke DG52, manakala semua Guru Penolong Kanan (GPK) Sekolah Menengah dinaikkan dari DG44 ke DG48. Bagi GPK sekolah rendah kluster, mereka dinaikkan pangkat dari gred DGA32 ke DGA34.
Roslan berkata, GMGBM akan mengadakan pertemuan dengan Kementerian Pelajaran tidak lama lagi bagi meminta supaya guru besar dan guru sekolah rendah turut diberikan insentif bagi menaikkan semangat serta motivasi mereka.

Sementara itu, Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) juga mahu mengadakan pertemuan dengan Najib dalam masa terdekat berhubung pemberian insentif itu.

Setiausaha Agungnya, Loke Yim Pheng, berkata ia bagi membincangkan tuntutan dikemukakan NUTP kepada kerajaan sebelum ini tetapi tidak dilaksanakan.

"Kami juga akan menyuarakan kekecewaan kami kerana insentif yang diberikan tidak membabitkan guru sekolah rendah dan menengah," katanya.

Di KUCHING, Jawatankuasa Bersama Kesatuan Persatuan Guru Malaysia (JBKPGM) menyifatkan insentif diumumkan kerajaan tidak adil kepada masyarakat guru keseluruhannya kerana ia hanya membabitkan guru berijazah di sekolah menengah.

Naib Pengerusi JBKPGM, William Ghani Bina, berkata insentif itu langsung tidak membabitkan guru bertugas di Kementerian Pelajaran, Jabatan Pelajaran Negeri, Pejabat Pelajaran Daerah dan 160,000 guru yang mengajar di 7,800 sekolah rendah.

Oleh itu, JBKPGM yang mengadakan Mesyuarat Tergempar di Kuching, malam kelmarin, memutuskan meminta Kementerian Pelajaran mengkaji semula kaedah baru kenaikan pangkat guru yang diumumkan kelmarin.

Ghani berkata, JBKPGM juga berkata beberapa permintaan dikemukakan mereka terlepas pandang. Antaranya, elaun khas untuk Pengetua sebanyak RM600 dan Guru Besar RM500 kerana penyandang jawatan itu hanya menerima RM150 dan RM100 sekarang.

"Elaun yang mereka terima selaku ketua di sekolah terlalu rendah berbanding dengan elaun guru dilantik sebagai warden asrama iaitu RM280 untuk Ketua Warden dan RM240 bagi Guru Warden, selain RM250 untuk Guru Pendidikan Khas," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Gurusekolahrendahkecewa/Article

JOM Bongkar Masalah Peneroka REMBAU 24 Mei 2011

Posted: 17 May 2011 05:11 PM PDTPenduduk FELDA Sendayan dalam Parlimen Rembau kebanyakannya masih terperap dengan pelbagai masalah hasil dari proses pengambilalihan tanah yang mereka teroka. Jom dengar masalah mereka melalui 2 program di bawah ini.

CERAMAH PERDANA
Isu Semasa dan Felda
Tarikh : 24.05.2011 (SELASA )
Masa : 8.45 malam
Tempat : Lot 382, Bandar Baru Sendayan (rumah Tanggam)
Penceramah :
- Wan Rohimi (Peguam kes RM 11 Juta Felda Kemahang)
- Mazlan Aliman (Pengerusi ANAK)
- Chegubard
- YB Taufek, ADUN Paroi

**********
MAJLIS DIALOG ANAK FELDA SENDAYAN
Tarikh : 24 Mei 2011 (SELASA )
Masa : 5 petang
Tempat : Lot. 245, Bandar Baru Sendayan (rumah Daud Idris)
Panel :
- Wan Rohimi (Peguam kes RM 11 Juta Felda Kemahang)
- Mazlan Aliman (Pengerusi ANAK)
- Chegubard
- YB Taufek, ADUN Paroi

Topik :
- Masalah Tanah Perkuburan Islam yang tertimbus akibat projek naik taraf jalan yang terbiar tanpa sebarang maklumat
- Masalah pencemaran udara oleh kualiti alam
- Masalah kes tanah 2 ekar yang melibatkan keluasan, lokasi,geran & sudah lama terbiar.
- Masalah keluasan lot banglo yang tidak mencukupi serta kualiti banglo yang tidak menepati harga sebenar
- Masalah anak-anak peneroka Felda yang tidak boleh mencarum dalam Koperasi Pemodalan Felda.(K.P.F). mengapa?
- Isu padang sekolah menengah yang menjadi kawasan pertanian.
- dan banyak lagi masalah & persoalan yang akan dibangkitkan.

**********
13 keluarga Penduduk FELDA Sendayan masih terus berjuang kerana tidak mahu terlibat dalam proses pengambil alihan dan tanah mereka telah dirampas menggunakan Akta Pengambilalihan Tanah dan dengan pampasan yang jauh lebih rendah seperti membalas dendam. Itu cuma secebis dari perbagai isu yang terperap di Sendayan.

Sumber http://chegubard.blogspot.com/2011/05/24-mei-program-sehari-mazlan-pengerusi.html

Suara Anak Muda : Angkatan Muda Keadilan Cabang Pendang.

0 ulasan
sumber :-

Suara Anak Muda : Angkatan Muda Keadilan Cabang Pendang.


Demo di Utusan: AMK tak gentar dengan PERKASA

Posted: 18 May 2011 06:36 AM PDT


Ketua penerangan AMK, Rozan Azen Mat Rasip berkata pergerakan itu tidak gentar dengan ancaman daripada Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) yang akan turut berhimpun di hadapan pejabat akhbar Utusan Malaysia.

Katanya, AMK juga akan meneruskan rancangan protesnya ke atas Utusan Malaysia pada Jumaat ini, namun mungkin dalam bentuk pertemuan dengan ketua pengarang akhbar berkenaan dan menyerahkan memorandum bantahan.

"Di sini kami ingin menegaskan AMK tidak gentar dengan cabaran PERKASA dan kami memohon supaya NGO-NGO berkenaan terutama Ibrahim Ali tolong jangan cari publisi murahan," katanya. Rozan Azen berkata, langkah itu diambil memandangkan satu lagi protes yang lebih besar – ke atas Lynas Malaysia Sdn Bhd berhubung projek pemprosesan nadir bumi – akan diadakan pada hari yang sama.

Beliau berkata demikian ketika mengulas rancangan PERKASA untuk mengadakan perhimpunan berkenaan, dan juga dakwaan bahawa protes yang dirancang AMK merupakan tindakan "biadap" dan "tidak menghormati kebebasan bersuara" Utusan.

Dakwaan berkenaan disuarakan presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali dalam satu laporan Utusan Malaysia hari ini.

Mengulas lanjut, Rozan Azen berkata AMK juga tidak akan tunduk dengan gesaan PERKASA supaya pergerakan itu disiasat kerana "gemar menimbulkan kekecohan setiap kali wujud isu yang tidak memihak kepada (ketua umumnya) Datuk Seri Anwar Ibrahim."

Jelasnya, AMK tidak berniat untuk menimbulkan kekecohan dalam protes berkenan.

"Kami tidak kata kami akan bakar Utusan. Kami hanya datang sebagai simbol protes, desak untuk bertemu dengan ketua pengarang Utusan dan hantar memo bantahan.

"AMK tidak gerun (dengan gesaan PERKASA) kerana kami matang dalam politik. Kami tetap akan hadir," katanya lagi ketika bercakap dalam satu sidang media di Wangsa Maju hari ini.

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


WikiLeaks And The Altantuya Murder

Posted: 17 May 2011 11:15 PM PDT

From Asia Sentinel Cables show the US embassy in KL feared "prosecutorial misconduct" during the sensational 2009 trial The US Embassy in Kuala Lumpur closely followed the trial of the accused killers of Mongolian interpreter Altantuya Shaariibuu and frequently discussed whether current Prime Minister Najib Tun Razak was involved in the killing, according to diplomatic cables [...]

Anwar To Chat Live With Yahoo! Users

Posted: 17 May 2011 11:01 PM PDT

Makluman Media: Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim merupakan rakyat Malaysia yang pertama dijemput sebagai panelis segmen interaktif Yahoo! Malaysia 'Question Time. Segmen tersebut akan bermula pada hari Khamis 19hb Mei 2011 pada jam 11.30 pagi. Dato' Seri Anwar akan meluangkan masa hampir 1 jam bersama warga cyber menerusi platform "Cover It Live" di mana warga [...]

李文材:李文材讥讽蔡细历缺乏智慧,“走调问政”才是马华专利

Posted: 17 May 2011 11:00 PM PDT

(怡保14日讯)人民公正党最高理事李文材医生讥讽蔡细历缺乏智慧,并奉劝蔡氏在揶揄安华之前照照镜子,因为反复无常的态度和"走调问政"才是蔡细历和马华的专利品。 另外他也提醒蔡氏,安华将目标锁定夺下柔佛州,因为只要民联在来届大选攻下柔佛州这个"国阵票仓"区,这已经足以让民联迈向布城执政中央政府。 李氏针对昨日蔡细历发表安华发常发表文告表示,柔佛州向来被视为国阵继在东马沙巴和砂拉越后最大的按柜金,同时柔佛州(25个国阵国会议员)是巫统最大的国席票仓,该州共有16名巫统籍的国会议员,另外马华7名国会议员也是源自该州。 "相信柔佛州子民将会备受领国新加坡大选的反风影响,加上刚落幕的416砂州选举冲击,只要民联攻克柔州堡垒区,执政布城并不是天方夜谭的事情,民联并没有将目标和范围缩小。" 李文材医生也是霹雳州务边区国会议员,他指出,蔡细历领导的马华反复无常态度才令人不敢苟同,针对马华杯葛《前锋报》的两种说辞就是最好的写照,马华宣传局副主任卢诚国号召国人杯葛运动,可是总会长蔡细历却推翻前者说法。 "这就是马华立场反复无常的例子,足以体现他们是一个没有原则和立场摇摆的政党,要不然就是卢诚国身为宣传局副主任根本不能代表马华发言。" 他也痛斥总会长蔡细历是个典型的双面人,蔡氏曾在巫统座谈会呼吁支持巫统否则失去马来人主权的言论,唯蔡氏在华社扮英雄只是毒药糖衣,背后却默默为巫统的种族霸权主义背书。 "马华在面对巫统的呛声,倡导的"高调问政"频频走调,在华社为巫统高调护航,才是导致国家改革运动前进的最大障碍。"

李文材:还原513真相,列“国民团结日”

Posted: 17 May 2011 10:59 PM PDT

(怡保12日讯)务边区国会议员李文材医生建议列5月13日为"国民团结日",并认为政府必须还原513事件的真相,让513事件这股白色恐怖永远消散在这片国土上。 他促政府公开所有513事件爆发前后所查禁且被列为机密的文件,包括所有情报和通讯记者的报道,因为根据2007年柯嘉逊博士采用伦敦国家档案馆解码文件所撰写的著作显示,这场所谓的"种族骚乱"其实是一场由新兴官僚资产阶级,推翻贵族政治东姑阿都拉曼所精心策划的一场政变。 "政府至今仍然没有多加阐述这事件,513这个沉重的包袱加压在人民身上长达42年之久,长期成为人民舆论的禁忌,导致513与"种族冲突"划上等号,而这种迷思更不断的注入新生代的思维中。" 他表示,513事件必须成为一个国人正面的教材,从而推动人民面对此事件的正面思考,让513成为国民团结的动力而不是阻力。 "我国作为多元种族的国家,各族人民依然跨不过513事件的迷思,各族之间仍然存在猜疑、不信任和种种标签,为513事件密件解码肯定有助于破解这障碍。" 李文材医生也是人民公正党最高理事兼霹雳州署理主席,他表示,人民对这场悲剧记忆犹新,但是如今政府却纵容以种族极端作风为号召的土权组织(PERKASA)狂肆,任由该组织散播种族仇恨情绪。 "另外,政府也放纵《前锋报》采取诽谤和煽动性的报道手法,最近就污蔑民联友党以炒作基督教国课题作为报道,企图掀起一场宗教课题和污蔑民联的风波"。 他表示,在我们为513事件无辜罹难者哀悼的同时,我们必须慎防和看清未来任何的密谋策动,时刻保持镇定和清醒的头脑,避免重蹈覆辙掉入陷阱中。

李文材反对2 0%门牌税收,怡发展计划向人民开刀

Posted: 17 May 2011 10:58 PM PDT

(怡保5日讯)务边区国会议员李文材医生坚决反对2020年怡保发展大蓝图中建议,将怡保市门牌税收从原本的16%提高至20%,并形容这是向人民开刀并榨干人民血汗钱的做法。 他表示,人民在迎接这个通货膨胀的痛苦年代,这项措施如同在伤口上撒盐,相反地市议会必须以提高行政效率和杜绝纰漏来平衡开销;另外市议会必须提倡重点发展计划,而不是落实一些没有惠及人民的"白象计划"。 他是在日前出席人民公正党孟加兰支部举办的基础电脑班毕业证书颁发仪式后发表文告这么表示。其他出席者包括支部主席吴芎山、副主席伍从汉、青年团团长方福兴、委员黄德友、符标隆以及电脑班毕业生 他于日前经已前往怡保市议会出席由霹雳财政总监拿督嘉马鲁丁主持2020年怡保发展大蓝图第三阶段的提问及抗议环节。 "这项10年发展计划预料共耗资马币31亿令吉,虽然计划书呈现的建议足以媲美世界级城市发展计划,但是政府长期眼高手低和九流的执行管理手法,才是让人民担心的问题。" 如何解决后遗症 另外,他也表示担心第二发展区(BP 2)涵盖的地区,包括波赖、上环十八、翠林镇和昆仑喇叭,市议会到底如何应付该区人口增长和发展频密的后遗症,包括如何应付交通流动量、增建中小学校、过剩的屋业等其他让人担心的问题。 "建议筹建轻快铁计划至今仍然是个谜,这项计划原本用以解决各发展区域交通阻塞问题,但是至于计划书内并没有列明工程拨款的来源和花费、轨道征用土地计划、工程进展时间表等,让人担心该计划最后只是沦为空谈。"

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang