Pengikut

Nuffnang

Rabu, 4 Mei 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


BORANG PERMOHONAN MENJADI PENEROKA BARU UNTUK ANAK-ANAK PENEROKA FELDA

Posted: 04 May 2011 04:03 PM PDT

* FELDA PLANTATION akan dimansuhkan dalam tempoh 100 hari Pakatan Rakyat memerintah Negara selepas PRU-13.

* 800,000 anak-anak Peneroka (Generasi ke-2 dan ke-3) diberi peluang menjadi peneroka baru.

* Antara 80,000 hingga 160,000 Generasi ke-2 dan ke-3 boleh menjadi peneroka baru apabila Felda Plantation dimansuhkan.

* Tanah-tanah di Negeri Pahang, Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak akan dibuka bagi menampung keperluan Generasi ke-2 dan ke-3 seluruhnya menjadi Peneroka baru Felda.

*Ibu bapa kepada Generasi ke-2 dan ke-3 sudah tentu mahu melihat anak-anak mereka mendapat peluang memiliki tanah. Marilah sama-sama berjuang untuk masa depan Generasi ke-2 dan ke-3 Felda.

*PERSEDIAAN AWAL: Borang-borang permohonan menjadi peneroka baru boleh diambil dari pejabat-pejabat Parti Keadilan Rakyat di Cabang-Cabang.

Diedarkan Oleh:
Parti Keadilan Rakyat Cabang Kuala Krau,
37 Jalan Besar, 28050 Kuala Krau, Pahang
hp: 019 988 2115
E-mail: lksuhaimi@gmail.com

AMK KEDAH

0 ulasan
sumber :-

AMK KEDAH


Bantuan JKM dihenti adalah senarai E-Kasih (Pusat) bukan E-Sinar (Negeri)

Posted: 04 May 2011 11:18 AM PDT

23 orang dari senarai penerima bantuan di kawasan Parlimen Padang Terap yang ditamatkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) adalah penerima bantuan E-Kasih (bantuan kerajaan Pusat )

bukan E-Sinar (bantuan kerajaan Negeri). Menurut seorang pegawai JKM Padang Terap, bantuan kepada penerima-penerima tersebut ditamatkan kerana kedudukan mereka telah melepasi garis kemiskinan seperti yang telah ditetapkan oleh pihak JKM.

Mereka yang ditamatkan penerimaan bantuan terdiri 11 orang Bantuan Orang Tua, lapan orang Bantuan Ibu Tunggal dan empat orang Bantuan Orang Miskin.

Dari jumlah 23 orang tersebut, 16 darinya telah ditamatkan bantuan kerana mempunyai anak-anak yang boleh menyara kehidupan mereka, sementara dua orang didapati mempunyai tanah sawah dan perniagaan sendiri. Dua orang didapati mempunyai suami yang sihat dan masih bekerja dengan pendapatan yang baik dan seorang dipindahkan bantuan kepada anaknya seorang OKU. Sementara itu, salah seorang penerima telah berpindah ke kulim.

Status salah seorang dari 23 orang seorang terbabit yang dikatakan telah ditamatkan bantuan sebenarnya masih menerima bantuan tersebut dari JKM.

Pegawai terbabit memaklumkan, sekiranya dua orang dalam satu keluarga menerima bantuan, pihak JKM akan menamatkan salah seorang daripadanya. Contoh seperti penerima mempunyai anak OKU yang juga menerima bantuan maka bantuan akan berpindah kepada anaknya yang OKU sahaja.

Kaedah yang sama juga dilaksanakan oleh JKM di peringkat negeri, sekiranya mana-mana penerima bantuan didapati melepasi dari garis kemiskinan maka bantuan terbabit akan ditamatkan. Tetapi untuk kes OKU bantuan tetap diteruskan.

Sebelum ini ADUN (BN) Kuala Nerang dan ADUN (BN) Pedu mempersoalkan tindakan JKM menghentikan bantuan kepada penerima yang sebelum ini menerimanya.

utara online

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Ahmad Fadhli: Kenyataan Dr Juanda ‘Separuh Masak’

Posted: 04 May 2011 05:45 PM PDT

Dari Malaysiakini

Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan meminta Mufti Perlis Dr Juanda Jaya menjelaskan pelan cadangannya secara terperinci berhubung penyatuan PAS dan Umno supaya ia dapat difahami dengan jelas.

Ahmad Fadhli Shaari yang juga ketua penerangan Pemuda PAS Kelantan berkata pada hakikatnya parti itu tidak pernah meletakkan ke tepi agenda perpaduan umat Islam.

“Perlu diingat, PAS melalui pemimpinnya termasuklah Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah berkali-kali menyatakan bahawa penyatuan di antara PAS dengan Umno boleh berlaku bila-bila masa dengan syarat Umno mengubah dasar kepada Islam.

“Sekiranya seseorang itu dianggap Islam melalui syahadahnya, maka syahadah sesebuah pertubuhan ialah perlembagaannya. Adakah Umno telah bersyahadah di dalam perlembagaannya?

“Persoalannya, bagaimanakah PAS boleh bekerjasama dengan DAP dan PKR di dalam Pakatan Rakyat?

"Hakikatnya DAP dan PKR tidak menolak prinsip Islam yang dibawa oleh PAS dan tidak mendesak supaya PAS menggugurkan dasar perjuangannya selama ini,” kata Ahmad Fadhli dalam satu kenyataan media.

Beliau mengulas laporan Utusan Malaysia semalam berhubung kenyataan Dr Juanda yang menyifatkan pihak yang menentang penyatuan antara Umno dan PAS sebagai ‘pengkhianat Islam’ dan boleh dianggap pendukung fikrah Khawarij yang amat bencikan kesatuan.

Dr Juanda dilaporkan berkata, penyatuan kedua-dua parti itu sebenarnya wajib, khususnya untuk kekuatan Islam berdasarkan tuntutan al-Quran antaranya melalui ayat 13 surah Asy-Syura
memerintahkan supaya umat Islam bersatu padu dan Islam perlu ditegakkan.

Dalam kenyataannya, Ahmad Fadhli turut menggesa Dr Juanda memberi komen mengenai hukum kerjasama Umno dengan MCA apabila presidennya Datuk Seri Dr Chua Soi Lek didakwa berkata parti Cina itu boleh menerima kehadiran PAS dalam BN dengan syarat parti Islam itu menggugurkan agenda perjuangan Islam.

“Utusan Malaysia selaku akhbar yang membela agama, bangsa dan negara juga boleh turut mengulas isu ini. Jika pihak mufti Perlis berminat untuk mendapatkan kenyataan ini, saya sedia
membekalkan salinan laporan akhbar New Straits Time pada 2 Mei 1 yang lalu di muka surat 9 untuk rujukan pihak mufti Perlis.

“Atau saya menukilkan semula bahasanya untuk rujukan: However, party president Datuk Seri Chua Soi Lek said PAS had to first set aside its agenda to turn the country state into an Islamic State before it could sit down and talk with Umno about any possible return to the Barisan Nasional fold…"

“Begitu juga dengan cadangan MCA untuk menyaman kerajaan negeri Kelantan sekiranya terus menguatkuasakan undang-undang menghalang premis judi beroperasi, apakah hukumnya Umno selaku rakan kongsi MCA dalam BN membisu seribu bahasa?” soalnya.

Oleh itu, sambil bersangka baik terhadap Dr Juanda (kiri), Ahmad Fadhli menganggap kenyataan mufti Perlis itu “separuh masak atau sengaja dilaporkan separuh masak” bagi meletakkan persepsi bahawa beliau menghentam pihak tertentu khususnya di dalam PAS yang menentang penyatuan PAS-Umno.

Justeru, Ahmad Fadhli berharap agar mufti Perlis itu dapat mengemukakan pelan cadangannya secara terperinci agar semua pihak dapat memahami kenyataan beliau dengan jelas.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Klang, Selangor

Posted: 04 May 2011 05:15 PM PDT

Ubah Sekarang / Selamatkan Malaysia

7 Mei 2011 (Sabtu)

Program 1
7.00 – 12.00 mlm – Malaysian Indian Voice – Bersatu Untuk Berjaya

Lokasi : Dewan Hamzah, Kelang

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YAB Lim Guan Eng
3. YB Karpal Singh
4. YB Prof Dr P. Ramasamy
5. YB Ronnie Liew Tian Khiew
6. YBhg Raidu

Program 2
9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana- Muafakat Rakyat Anti Politik Fitnah & Lucah

Lokasi : Markaz PAS, Taman Teluk Gedung Indah, Port Klang

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Azmin Ali
3. YB Dr Siti Mariah Mahmud
4. YB Shuhaimi Shafie
5. YB Charles Santiago
6. YBhg Shamsul Iskandar Mohd Akin

Siri Jelajah Dato Seri Anwar Ibrahim Ke Terengganu

Posted: 04 May 2011 05:12 PM PDT

Ubah Sekarang / Selamatkan Malaysia

6 Mei 2011 (Jumaat)

Program 1) 5.00 – 6.30 ptg

– Rapatsetia Pimpinan KeADILan Terengganu Bersama Dato' Seri Anwar Ibrahim

Lokasi: Gem Beach Resort, Batu Rakit

Program 2) 7.00 – 8.30 Mlm

- Solat Magrib Dan Hajat Rakyat Terengganu Untuk Dato' Seri Anwar Ibrahim
(Imam – Ustaz Zainal Abidin Ahmad – Mantan Timb Mufti Negeri Terengganu)

- Tazkirah Dato' Seri Anwar Ibrahim Untuk Rakyat Terengganu

Lokasi: Surau Kampong Tanjung, Batu Rakit (Tapak Ijtima' PAS 2010)

Program 3) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 1

Lokasi : Perkarangan Madrasah Darul Iman, Kedai Buloh, Bukit Payung

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Azmin Ali
3. YB Azan Ismail
4. YBhg Abu Bakar Chik
5. YBhg Abd Rahman Yusof
Program 4) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 2

Lokasi : Tanjung , Bandar Kuala Terengganu (Belakang Astaka)

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Azmin Ali
3. YB Azan Ismail
4. YB Wahid Endut
5. YBhg Fariz Musa

BN Silap Catur Isu Anwar

Posted: 03 May 2011 09:38 PM PDT

Oleh Mohd Rashidi Hassan

Barisan Nasional nampaknya sedang memperjudikan nasib mereka dengan percubaan untuk membunuh karektor peribadi Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dengan menyebarkan video yang didakwa membabitkan beliau.

Kali pertama taktik kotor dibuat pada zaman Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri iaitu pada tahun 1988. Kali kedua, takik yang sama diulang oleh Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak.

Motif kedua-dua PM ini mudah, supaya rakyat tahu siapa Anwar dan selepas Anwar di’telanjangkan’ rakyat akan menolak Anwar.

Usaha untuk membunuh keperibadian Anwar dan menghapuskannya di persada politik negara, sudah tentunya merupakan suatu agenda yang difahami, iaitu untuk mempertahankan kuasa PM dan Umno-BN.

Mahathir ketika menerajui Umno-BN tidak menyangka rakyat akan bangkit sedemikian rupa selepas mendedahkan sepuluh salahlaku Anwar secara berleluasa dan menghukumnya bersalah, sebelum beliau dibicarakan di mahkamah.

Perkiraan Mahathir ketika itu silap. Tindakan jahat beliau dibalas dengan meletusnya gerombolan reformasi yang ditunjangi rakyat bawahan menentang keangkuhan kuasa pemimpin Umno-BN.

Kesan daripada kesilapan Mahathir besar. BN nyaris-nyaris hilang dua pertiga majoriti pada tahun 1999 dengan undi popular yang jatuh menjunam, khususnya di kalangan orang-orang Melayu. Pada ketika itu BN masih kekal berkuasa kerana mendapat dokongan ampuh dari kalangan bukan Melayu.

Amarah rakyat dalam isu yang berkait dengan kezaliman terhadap Anwar, korupsi, kronisme dan nepotisme pada ketika itu tidak menjalar di kalangan bukan Melayu.

Kekuatan BN selepas pertukaran PM kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi tidak banyak mengubah nasib Umno-BN. Amarah rakyat kepada Umno-BN macam ‘api dalam sekam’. Ia dibuktikan pada Pilihan Raya Umum 2008 di mana gabungan parti pembangkang berjaya merampas lima negeri dan sekaligus menafikan dua pertiga majoriti BN di Parlimen.

Namun suasana sekarang sudah berubah. Orang Melayu yang tidak menyokong Umno-BN pada 1998 majoritinya kekal sehingga hari ini. Ditambah pula dengan kebangkitan kaum bukan Melayu yang turut sama menolak BN pada 2008 hingga ke Pilihan Raya Negeri Sarawak tahun ini.

Dengan membawa kes kedua Anwar yang dimulakan dengan kes liwat pada 2008 dan kes video seks, Umno-BN menyangka dengan isu ini mereka boleh membunuh Anwar kali kedua.

Umno-BN berfikir bahawa dengan membunuh karektor peribadi Anwar, perjuangan Anwar akan lenyap dan Pakatan Rakyat akan menjadi lemah.

Mereka ternyata lupa bahawa agenda utama Pakatan Rakyat, yang didokong majoriti rakyat jelata akan tetap menolak Umno-BN dalam apa jua keadaan.

Asas yang terpenting dalam Pakatan Rakyat adalah konsensus untuk bekerjasama membentuk Kerajaan Pusat dengan menjatuhkan BN pada PRU akan datang.

Waima ada Anwar atau tidak. Perjuangan yang dibawa Anwar sudah merepasi jauh di lubuk hati rakyat, iaitu sudah sampai masanya keangkuhan Umno-BN dihentikan. Kezaliman Umno-BN dihapuskan, ketuanan juak-juak politik Umno-BN diranapkan.

Semuanya digantikan dengan ketuanan rakyat. Ketuanan yang mendukung aspirasi rakyat untuk hidup dengan lebih demokratik, adil dan saksama di bawah naungan Pakatan Rakyat.

Silap catur Umno-BN akan terus membawa mereka ke jurang kemunahan dan penolakan rakyat.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Eskay Pegang Quran Namun Tak Ikut Hukum

Posted: 03 May 2011 09:28 PM PDT

Dari Malaysiakini

Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang menegaskan tindakan ahli perniagaan Datuk Sahzryl Eskay Abdullah mengambil sumpah laknat mengenai video lucah yang ditayangkannya baru-baru ini tidak berlandaskan hukum Islam dan al-Quran, lapor TV Selangor

"Mereka telah melakukan sumpah yang salah. Sumpah pakai al-Quran, tetapi hukum di dalam al-Quran tidak dipakai.

"Mengapa bersumpah al-Quran digunakan tetapi hukum tidak dipakai? Biar dia jawab," kata Hadi selepas mesyuarat pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat.

"Kalau sumpah, mesti pakai hukum yang ada dalam itu (al-Quran). Mengikut Islam tidak cukup menggunakan kitab tetapi mesti memakai hukumnya. Ini sumpah pakai Kitab tetapi tidak digunakan hukum dalamnya," tambah beliau.

Jelas Hadi, Shazryl hanya menggunakan al-Quran sebagai syarat supaya membolehkan beliau melafaz sumpah berkenaan namun ahli perniagaan itu tidak menmatuhi syiar Islam yang ditetapkan.

Eskay melafazkan sumpah laknat itu setelah beliau memegang al-Quaran terbalik sebelum diperbetulkan oleh seorang penceramah bebas.

Beliau mengambil sumpah laknat bahawa Anwar adalah pelaku dalam video seks yang disebarkan sejak 21 Mac.

Beberapa tokoh agama termasuk mufti Perak dan Selangor sebelum ini bersetuju isu berkenaan harus ditangani mengikut hukum qazaf yang dipersetujui oleh Anwar.

Anwar menafikan bahawa beliau ada pelaku dalam video itu dan menegaskan Eskay dan gandingan Datuk T bersekongkol dengan Umno dan polis untuk menjatuhkannya menjelang pilihan raya umum akan datang.

Pada sidang akhbar berkenaan, Anwar ditanya mengenai dakwaan bahawa sayap pemuda PKR membuat kecoh di dalam Masjid Amru al-Asr Bandar Baru Sentul untuk menghalang Eskay mengambil sumpah laknat.

Anggota Angkatan Muda Keadilan telah mendesak supaya sumpah laknat yang dibawa oleh Eskay itu diputuskan menerusi hukum qazaf.

Anwar berkata Eskay dan dua rakannya – bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari PERKASA Datuk Shuib Lazim telah mencemar Islam dan masjid dengan perbuatan yang membelakangkan syarak agama.

“Hanya angkat kitab tapi tidak menuruti hukum. Siapa yang mencemarkan masjid… (mereka) menggunakan Quran tapi tidak mengamalkan,” kata beliau

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


Pakatan rangka strategi besar hadapi Pilihan Raya Umum ke 13

Posted: 03 May 2011 06:19 PM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Temui Bob Lokman di Lenggeng 10 Mei 2011

Posted: 04 May 2011 02:15 AM PDTCERAMAH KHAS
Bersama : Bob Lokman
Juga : YB Dr Hatta Ramli (Bendahari PAS Pusat) dan Zulkefly Mohamad Hj Omar
Pada 10 Mei 2011 SELASA
Jam 9 malam
Di Kg Masjid, Lenggeng, N.Sembilan (rumah Zulkefly)

Semua dijemput hadir

Sumber : http://mtdlenggeng.blogspot.com/2011/05/program-terkini-ceramah-umum.html

Para guru dah bosan dengan kerajaan Umno BN

Posted: 04 May 2011 12:51 AM PDTMana resolusi ringankan beban guru?
Berita Harian 4 Mei 2011 - APABILA memperkatakan mengenai isu beban kerja berlebihan yang dihadapi guru sekolah boleh diibaratkan seperti air pasang. Ada naik dan ada surutnya. Isu ini akan timbul sekejap dan bermacam perdebatan akan dapat kita baca dan ikuti, baik di dada akhbar atau sumber media massa yang lain.

Kemudian secara perlahan-lahan ia akan senyap dan lenyap kembali.

Guru pun mungkin sudah tidak berminat lagi untuk menyuarakan perasaan mereka berkaitan hal ini malah, terpaksa menerima hakikat bahawa tiada apa yang akan berubah dalam isu ini.

Justeru, apakah hasil daripada jawatankuasa yang ditubuhkan oleh Kementerian Pelajaran untuk mengkaji beban kerja guru yang dikatakan kian bertambah ini?

Sudah hampir setahun jawatankuasa ini ditubuhkan, tetapi apakah hasil serta tindakan susulan daripada kajian itu. Apa yang nyata, guru terus dibebankan waktu mengajar yang terlampau banyak dan ditambah pula terpaksa memikul tugas yang di luar bidang hakiki mereka.

Ada guru dipertanggungjawabkan ini untuk mengajar sehingga 28 waktu seminggu. Itupun selepas terpaksa berjumpa dan merayu dengan pihak pentadbir sekolah untuk mengurangkan waktu mengajar yang pada asalnya ditetapkan sebanyak 31 waktu mengajar.

Itu belum lagi ditambah dengan tugas lain seperti guru disiplin, guru kelab dan persatuan serta bermacam lagi tugas 'perkeranian' yang terpaksa dihadapi. Jadi apa bezanya keadaan sebelum dan selepas jawatan kuasa itu ditubuhkan?

Walaupun ada pembantu guru yang dihantar untuk membantu dan meringankan beban kerja guru, tetapi apa yang terjadi adalah sebaliknya. Pembantu guru ini diambil kesempatan pula oleh pihak pentadbir sekolah untuk meringankan kerja mereka sendiri.

Akhirnya bukan guru yang mendapat manfaat daripada kehadiran pembantu guru ini, tetapi yang untungnya adalah pihak pentadbir sekolah.

Saya berharap agar kerajaan dan Kementerian Pelajaran bersikap lebih telus dan serius untuk menyelesaikan masalah beban kerja guru ini. BUKANNYA SEKADAR DUDUK DI PEJABAT, MENERIMA LAPORAN DARIPADA PEGAWAI MEREKA DAN KEMUDIANNYA MEMBUAT DASAR YANG TIDAK BERSANDARKAN REALITI SEBENAR MASALAH PERGURUAN DI NEGARA INI.

MIENAMI,
Puchong, Selangor.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Manaresolusiringankanbebanguru_/Article

Kerja hari Sabtu punca guru marah - NUTP
Kosmo 1 Mei 2011

KUALA LUMPUR - Sikap segelintir guru besar yang suka mengarahkan guru sekolah datang bekerja pada setiap hari Sabtu antara aduan yang banyak diterima Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP).

Presidennya, Hashim Adnan berkata, arahan sedemikian menyebabkan guru merasakan diri mereka dibebani dengan pelbagai aktiviti sehingga mengorbankan waktu dengan ahli keluarga.

"Walaupun kerajaan sudah memberi dua hari Sabtu dalam sebulan sebagai cuti, ada sesetengah guru besar masih memberi arahan bahawa guru-guru perlu hadir ke sekolah pada hari berkenaan.

"Macam-macam aktiviti hendak dibuat ketika hari cuti itu, mesyuarat, latihan dan kadangkala tiada apa-apa pun kena suruh datang sekolah. Itu antara yang buat mereka (guru) marah-marah," katanya kepada Kosmo! Ahad di sini semalam.

Menurut Hashim, aduan sedemikian diterima NUTP ketika pihaknya mengadakan mesyuarat selain menerima surat daripada guru-guru di seluruh negara.

Menurutnya, ada juga aduan mengatakan sesetengah guru besar membuat ugutan kepada guru yang tidak hadir pada hari Sabtu.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0501&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm

Ramai guru sakit jiwa
Kosmo

Profesion perguruan terdedah kepada risiko tinggi untuk mengalami tekanan mental.

BEBANAN kerja sebagai guru semakin kompleks kerana selain mengajar, mereka juga terpaksa menyediakan soalan-soalan peperiksaan dari semasa ke semasa, mengisi buku kedatangan, buku disiplin dan ringkasan mengajar, borang kesihatan dan rekod kemajuan murid, kelab dan persatuan, serta mengendalikan persiapan hari sukan.

Justeru, guru-guru dikatakan terdedah kepada risiko tinggi untuk mengalami tekanan sehingga boleh membawa kepada penyakit mental yang serius seperti bipolar, kebimbangan melampau dan kemurungan.

Kajian oleh Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mendapati 70 peratus daripada 9,000 guru di seluruh negara tertekan bukan sahaja kerana beban tugas tetapi juga terpaksa berdepan dengan kerenah pengetua, kerani, ibu bapa dan juga pelajar.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0322&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_02.htm

Anwar Ibrahim di Kuala Pilah 8 Mei 2011

Posted: 03 May 2011 11:29 PM PDT


MENGOMBAK KEMENANGAN KUALA PILAH
Tarikh : 8 Mei 2011 (AHAD)
Jam 9 malam
di Kg. Seri Pilah, Senaling, Kuala Pilah, N.Sembilan

Bersama : Dato' Seri Anwar Ibrahim
Turut serta : Azmin Ali, Saifuddin Nasution, Zuraida Kamaruddin, Dato Kamarul Baharin Abas, Zulkefly Omar, Anthony Loke dan Zaharuddin Othman

Anjuran Parti keADILan Cabang Kuala Pilah

Semua dijemput hadir

Sumber http://jemapohku.blogspot.com/2011/05/mengombak-kemenangan-kuala-pilah.html


Pengerusi Felda pun tak dapat selesai masalah bekalan air

Posted: 03 May 2011 09:30 PM PDTMacamanalah Tan Sri Isa Samad, bekas Menteri Besar Negeri Sembilan dan sekarang ini ADUN atau Wakil Rakyat Bagan Pinang (Port Dickson) boleh dilantik sebagai Pengerusi Felda. Masalah air yang berlarutan di Felda dalam Negeri Sembilan pun tak boleh nak selesai-selesai lagi sejak sekian lama.

Nasib kaulah orang Felda, nasib kaulah orang Negeri Sembilan.

Himpunan pelbagai masalah air di Negeri Sembilan bertajuk BN gagal tangani masalah air di N.Sembilan di http://pasns.blogspot.com/2010/02/bn-gagal-tangani-masalah-air-di.html

Masalah ketiadaan air yang berlarutan di Felda Raja Alias

Aduan Rakyat, 3 Mei 2011

Saya penduduk kawasan FELDA Raja Alias yang bertempat di Bandar Sri Jempol, Negeri Sembilan. Masalah ketiadaan air yang berlarutan merunsingkan penduduk kampung. Masalah ini sudah melanda hampir setahun.

Kawasan kami sering kali terputus bekalan air sehingga 2-3 hari berturut-turut dan sehingga 1-2 kali seminggu. Bekalan air cuma ada 2-3 hari sahaja seminggu.

Kerja-kerja harian seperti membasuh, mandi, dan memasak terganggu sama sekali.

Lebih menyedihkan lagi, terlalu jarang sekali JBA Negeri Sembilan menghantar bekalan air ke kawasan kami apabila masalah bekalan air terputus berlarutan.

Contohnya 26 april 2011, sudah 2 hari kawasan kami terputus bekalan air dan tiada tanda2 bantuan.

Kami berharap masalah ini dapat diatasi oleh pihak kerajaan.

Kerajaan malaysia mengutamakan slogan satu malaysia dan melebihkan rakyat, Oleh itu, sy berharap sangat aduan saya dapat mengatasi masalah kami.. insyaAllah…

terima kasih.

Sumber Aduan Rakyat : http://www.aduanrakyat.com.my/masalah-ketiadaan-air-yang-berlarutan-di-felda-raja-alias

Insuran kenderaan tak jadi naik, tahniah RAKYAT

Posted: 03 May 2011 09:17 PM PDTTahniah kepada semua rakyat Malaysia kerana insuran kenderaan tak jadi naik. Adakah ini tanda pilihanraya umum semakin hampir? Ada sesiapa boleh beri maklumbalas, betul ke insuran ni dah tak jadi naik, atau lebih murah. Dengan arahan terbaru ini berapa insuran untuk kereta Proton Saga tahun 1990 atau motosikal Honda Cup C70 tahun 1984. Betul ke dah tak membebankan rakyat lagi?

Adakah ini susulan dari artikel, Insuran kenderaan TINGGI, Sokong lagi Umno di http://amkns.blogspot.com/2011/03/insuran-kenderaan-tinggi-sokong-lagi.html

Perlindungan Insurans Serta Merta Untuk Semua Kenderaan - BNM

KUALA LUMPUR 3 Mei 2011 : Bank Negara Malaysia (BNM) pada Selasa mengumumkan bahawa orang ramai boleh mendapatkan perlindungan kenderaan dari semua penginsurans am serta Pos Malaysia di seluruh negara serta merta.

"Mulai sekarang, kenderaan tersisih akan dikenakan caj yang sama dengan kadar premium semasa dan tidak dikenakan caj tambahan yang dikenakan kepada kenderaan berisiko tinggi," jelas kenyataan itu lagi.

Kenderaan tersisih juga hanya diperlukan untuk menjalani pemeriksaan tahunan di Puspakom jika ia disahkan berisiko tinggi.

Bank Negara juga menghalang penginsurans daripada mendesak pelanggan mereka untuk membeli produk bukan kenderaan sebagai syarat jualan perlindungan kenderaan untuk memastikan hak pengguna dilindungi.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai pembelian perlindungan kenderaan, BNM boleh dihubungi di talian 1-300-88-5465, katanya.

http://www.mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/5/3/mstar_berita/20110503181939&sec=mstar_berita

Bank Negara wants lower insurance costs for old vehicles

PETALING JAYA, 4 May 2011 : Owners of cars and motorcycles that are 10 years or older will now be able to get insurance coverage without having to pay a loading of 200% to 300%.

This follows a new Bank Negara ruling for all insurance companies to provide coverage with immediate effect.

They are no longer allowed to implement loading fees provided the vehicles are roadworthy.

Sources said yesterday that the move was made following steps taken previously by insurance companies to charge owners of old vehicles between 200% and 300% above the normal market premium rates.

Prior to this, a vehicle's age on the road was used as the yardstick to categorise its insurance risk, which in turn affects its premium rate.

The announcement yesterday came about a month after Bank Negara issued a directive on third-party insurance under its New Motor Cover Framework.

It reportedly said that for third-party cover, those owning motorcycles of 110cc would have to pay a premium increase of between RM1 and RM3.50 per year, or a maximum of 30 sen a month, over the next four years.

For private cars of 1,400cc, the premium adjustment would be between RM6 and RM34 per year (a maximum of RM2.80 per month) over the same period.

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/5/4/nation/8605068&sec=nation#13044670134811&if_height=432

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


大马再掉“不自由国家”,执政者恶法执照钳制媒体

Posted: 03 May 2011 08:53 PM PDT

(怡保4日讯)配合今年5月3日新闻自由日, "自由之家" 公布最新的全球新闻自由排行,而我国马来西亚排名再次倒退,在全世界196个国家中排行在143位,与其他63个国家并列为"不自由国家"。 对此,务边区国会议员李文材医生深表遗憾,并认为我国新闻自由每况愈下主要原因,在于执政者滥用执照和法律来钳制及操控媒体,时刻以政治干预的手法,阻止人民寻求真相,严重地扼杀了人民的知情权。 巩固政权钳制新媒体 他认为,联邦政府不但没有重新检视各项恶法的可行性,反而将恶法的涵盖范围扩大至其他新媒体,全面钳制传统媒体和新媒体的发展,以达到巩固政权的目的。 "《公正之声Suara Keadilan》就是《印刷机及出版法令》底下的受害者,而其他如《内安法令》、《内安法令》、《官方机密法令》以及《煽动法令》等恶法,也是造就马来西亚在过去九年长期处在"不自由纪录"的祸首。" 民联落实咨询自由法令 他表示,国阵政府为了巩固和稳定政权,多年来采取偏差和偏激的政策,让人民付上惨重的代价;反观民联执政的雪州在今年州议会三读通过《2010年资讯自由法令》,成为全马首个落实该方案的州属,确保公众可以自由获得关乎公共利益的资讯。 他表示,我国媒体自由的恶化已经敲响警钟,预料在迎接第13届全国大选的到来,执政者将会进一步践踏媒体自由。 "人民务必在这次关键的选举中,向执政者发出清楚的反对的讯息,让媒体和资讯自由重归于人民手中。"

李文材医生自荐成关丹稀土事件独立评估委员会成员

Posted: 03 May 2011 07:45 PM PDT

(怡保3日讯)务边区国会议员李文材医生于日前致函和传真至国际贸易与工业部,他向贸工部长自荐,要求参与政府计划在彭亨关丹设立稀土提炼厂的评估工作,成为其独立评估委员会成员,以检视澳洲稀土(Rare Earth)企业Lynas计划的健康和安全性质。 贸工部长慕斯达发(Mustapa Mohamed)表示将会遴选委员会委员,并在一个月内完成报告,交由彭亨州和联邦政府决定稀土提炼厂。 李文材医生也是全国222名国会议员中唯一的心脏专科医生,他愿意以本身的专业和学术知识参与这项评估与研究工作。 李氏也是人民公正党最高理事兼全国科学与卫生局主席,他希望贸工部长可以抛开朝野政党背景的成见,以全国人民特别是彭亨关丹人民的健康作为大前提,慎重考虑他的要求。 以下为李文材医生个人专业、学术和政治履历: 专业: 1985年                       :马来亚大学医学院学士 1991年                       : 英国皇家内科专科学院院士 1992年                       :马来西亚国民大学医学硕士 1991年至1992年      :在英国苏格兰爱丁堡接受心脏专科训练 1992年                       :国民大学医学(内科)硕士 1994年                       :怡保专科医院担任心脏专科医生 2009年                       :马来西亚国家心脏协会研究员 学术社团和政治背景: 1995年至1997年      :担任马来西亚医药协会霹雳州分会秘书 2003年至2005年      :霹雳州私人执业医生协会主席 2001年至2005年      :担任马来西亚私人执业医生协会署理主席 2008年至今               :霹雳州务边区国会议员 现任                            :人民公正党最高理事兼全国科学与卫生局主席

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang