Pengikut

Nuffnang

Isnin, 25 April 2011

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Selangor Peruntuk Tanah Untuk Persatuan Namakkal Malaysia

Posted: 25 Apr 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 25 APRIL: Kerajaan negeri Selangor bercadang memperuntukkan sebidang tanah kepada Persatuan Namakkal Malaysia untuk membina Dewan Serbaguna bagi kegiatan sosial persatuan itu. Kawasan yang dicadangkan ialah Klang atau Kuala Selangor.

Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim proses mengenalpasti tapak akan dilakukan secepat mungkin dan berharap kerja-kerja pembinaan Dewan Serbaguna berkenaan dapat disegerakan.

Khalid berkata demikian pada sidang media selepas merasmilan  Majlis Penganugerahan Pelajar Cemerlang 2011  anjuran Persatuan Namakkal Malaysia di sini, semalam.

Persatuan Namakkal Malaysia adalah persatuan kebajikan kaum India yang cukup aktif di negara ini dengan sebahagian besar ahlinya adalah ahli perniagaan.


"Walau bagaimanapun pada hari ini Persatauan Namakkal meminta saya melihat untuk mencari tapak tempat mereka di Selangor untuk membangunkan tapak Dewan  Serbaguna yang boleh digunakan oleh persatuan untuk tempat tuisyen dan penggunaan-penggunaan untuk menjayakan program Namakkal," kata Khalid.

Menurut Pengerusi Persatuan,  R. Karuna pihaknya menjalankan pelbagai projek kebajikan terutama untuk masyarakat India di negara ini.

Persatuan ini turut memberikan pinjaman kewangan tanpa faedah kepada pelajar yang mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi.

"Kita ada pembiayaan pengajian. Sebenarnya sumbernya yang telah diberi oleh ahli-ahli. Kita beri RM10 ribu kepada pelajar. Jadi kita ada dananya yang kita simpan  untuk itu dan kita tadbir dengan baik. Tanpa faedah," jelas Karuna. 

Majlis semalam menyaksikan seramai 136 pelajar cemerlang seluruh negara menerima sumbangan daripada persatuan berkenaan. Mereka terdiri daripada pelajar institusi pengajian tinggi, pelajar cemerlang Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Majlis sumbangan untuk pelajar cemerlang ini diadakan sejak tahun 2009.


Sumber: TVSNEWS

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Politik Kotor: Kemana Hala Tuju Dan Nasib Generasi Muda

Posted: 25 Apr 2011 05:35 PM PDT

Oleh: Siti Aishah Shaik Ismail

Mutakhir ini kita melihat negara semakin dihimpit dengan sikap politik kotor yang dangkal dan jijik mainan pemimpin yang hanya mahu terus kekal berkuasa.

Saban hari, hampir keseluruhan media menyajikan hidangan pemikiran kotor kepada generasi muda untuk menggambarkan suasana sebenar politik negara.

Media yang dikawal secara jelas dan berterusan menjadi boneka menjalankan propaganda liar yang tidak matang untuk ditatap oleh anak muda yang akhirnya menjejaskan kualiti generasi hari ini.

Perancangan anak muda terbantut apabila kehidupan diasak hebat dengan cara pemerintah mentadbir urusan rakyat. Ia sebenarnya adalah bukti beban dan punca masalah generasi ini.

Kos sara hidup yang meningkat, hutang yang semakin membebankan, keadaan dan persekitaran semasa yang tidak memberikan jaminan keselamatan memberi gambaran kepada generasi muda bahawa harapan untuk mempunyai sebuah kehidupan yang bernilai pada masa hadapan pudar dan lenyap.

Peningkatan masalah sosial dan akidah remaja semakin teruk dan membimbangkan. Saban hari muncul permasalahan baru dikalangan remaja yang dilaporkan.

Namun, ia hanya menjadi topik perbualan pinggiran dan tidak dibahaskan secara serius yang akhirnya meletakkan nasib mereka seolah-olah sedang diperjudi dan digadaikan atas nama kuasa.

Anak muda disajikan dengan hiburan yang terus melalaikan dari memikirkan kedudukan dan peranan mereka dalam sebuah negara yang bertamadun.

Manakala, pemerintah dilihat lebih senang melihat generasi ini untuk lalai dan tidak memikirkan langsung usaha meningkatkan kualiti kehidupan, yang seharusnya digarap melalui pendidikan, tahap kefahaman agama dan nilai kemasyarakatan yang lebih bertanggungjawab.

Namun, perkara yang penting dan perlu diberikan perhatian ialah nasib dan hala tuju generasi muda.

Tumpuan dan perhatian khusus kepada generasi ini perlu diberikan sehabis daya dengan fokus, kerana generasi ini adalah insan yang akan meneruskan perjuangan pada masa akan datang.

Sekiranya kerajaan masih meneruskan lanskap politik dinegara ini secara semberono dan membabi buta, apakah yang menjadi harapan kita untuk melihat generasi muda mencipta sebuah perubahan?

Kerana itulah anak muda keseluruhannya diseru untuk melakukan perubahan agar dilihat sebagai suatu kumpulan pendesak yang digeruni oleh pemerintah yang tidak tahu dan menghormati hak generasi ini untuk mempunyai kehidupan yang lebih baik dan terjamin.

Ayuh anak muda kita berubah !!!

Penulis adalah Ketua Srikandi KEADILAN Malaysia

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Rakaman Pidato Dato Seri Anwar Ibrahim Dalam Siri Jelajah Perak

Posted: 25 Apr 2011 05:20 PM PDT


Kaedah Pemadanan Anwar Sebagai Lelaki Y Meragukan – Peguam

Posted: 25 Apr 2011 05:14 AM PDT

Dari KeadilanDaily

Peguam Anwar, Sankara Nair menolak hujah pendakwa raya yang menamakan Anwar sebagai 'Lelaki Y' yang disebut-sebut sebelum ini.
Ini kerana, menurut Sankara, kaedah ujian yang dijalankan ahli kimia Jabatan Kimia Malaysia, Dr Seah Lay Hong dan Nor Aidora Saedon tidak menurut piawaian antarabangsa yang mana mereka sendiri merupakan ahli.

"Kaedah yang digunakan mereka untuk menjalankan ujian ke atas sampel DNA meragukan. Jarak masa di antara saksi pendakwa ke-25, DSP Jude Pereira mengambil sampel dari Hospital Kuala Lumpur dan dihantar ke Jabatan Kimia Malaysia adalah kira-kira 43 jam.

"Jika diambil kira secara keseluruhan, selang masa di antara masa dan tarikh sperma berada di dalam dubur pengadu sehinggalah ia dibawa ke Jabatan Kimia Malaysia, ia memakan masa selama kira-kira 97 jam (54 jam campur 43 jam)," kata Sankara.

Sankara seterusnya menyatakan tiada bukti bahawa peralatan yang digunakan dalam ujian DNA diselenggara dengan baik.

Beliau juga membangkitkan kemungkinan bukti dalam kes Fitnah II itu dipinda kerana pegawai penyiasat, Jude Pereira sudah membuka paket plastik mengandungi calitan putik kapas dari hospital dan membungkusnya semula.

Tiga Tuntutan Kepada Pemegang Mandat Kerajaan Negeri Sarawak

Posted: 25 Apr 2011 03:33 AM PDT

Hari ini tepat sembilan hari selepas keputusan pilihanraya negeri Sarawak yang berlangsung pada 16 April 2011. Walau pilihan rakyat dicemari dengan insiden-insiden penipuan dan kelemahan proses pilihanraya oleh Badan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia, saya mengakui dan menghormati kemenangan seratus peratus yang diraih oleh Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Sarawak (PBB). Justeru, demi memastikan kesinambungan berterusan antara manifesto Pakatan Rakyat dan juga usaha mereleasasikan janji-janji kami, saya kemukakan tiga tuntutan untuk dipenuhi Ketua Menteri negeri Sarawak, YAB Pehin Sri Haji Taib bin Mahmud menerusi sepucuk surat yang dihantar pagi tadi.

Permohonan saya termasuk:

Pertama, saranan supaya peluang melaksanakan mandat yang diberikan tidak disia-siakan menerusi tuntutan yang dibuat oleh YAB Pehin Sri sebagai Ketua Kerajaan Negeri kepada Kerajaan Persekutuan –pihak yang bertanggungjawab dalam memansuhkan Pengisytiharan Darurat Sarawak 1966.

Pada 24 Mac 2011, saya telah menyerahkan usul persendirian berjudul Akta Pemansuhan Darurat selaku Ahli Dewan Rakyat untuk bukan sahaja menamatkan era darurat di Sarawak, tetapi juga di seluruh negara Malaysia. (Lampiran 1) Malangnya, walaupun Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz bersetuju dan mengakui kesediaan Peguam Negara untuk menarik balik Pengisytiharan Darurat, kerajaan pusat masih lagi degil dan belum bersedia untuk memansuhkannya.

(Lampiran 2)

Bukan sahaja kerajaan pusat belum bersedia, usul persendirian mana-mana Ahli Dewan Rakyat akan ditolak oleh Speaker Dewan. (Lampiran 3)
Kedua, saranan kepada Ketua Kerajaan Negeri, YAB Pehin Sri menuntut kembali hak rakyat Sarawak dengan memastikan Lapan Belas Perkara Perjanjian Malaysia ditunaikan sepenuhnya.

Ketiga, saranan kepada Ketua Kerajaan Negeri, YAB Pehin Sri menuntut kenaikan royalti minyak 20 peratus untuk kepentingan rakyat negeri Sarawak supaya kekayaan hasil bumi di Sarawak dapat disalurkan kepada rakyat Sarawak.

Kesemua tuntutan ini dibuat seiringan dengan usaha memastikan kerajaan negeri yang baru mendapat mandat rakyat Sarawak bertindak membuktikan komitmen serta keikhlasan mereka dalam memastikan hak dan keperluan rakyat didahulukan, mendahului kepentingan mana-mana pimpinan politik

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai, merangkap
Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat

=====

**
THREE CLAIMS TO BE MADE UPON THE NEW SARAWAK STATE GOVERNMENT

Today marks the ninth day since the results of the Sarawak state elections of 16 April 2011 were announced. Even though polling was marred by incidences of electoral fraud as well as weaknesses in the electoral process by the Malaysian Election Commission, I admit and honor the victory claimed by Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Sarawak (PBB). Thus, to ensure continuity and consistency of the Pakatan Rakyat national manifesto and our continued efforts to fulfill our promises, I hereby call on the Chief Minister of Sarawak, YAB Pehin Sri Haji Taib bin Mahmud to fulfill three requests I have made in a letter sent this very morning.

My requests include:

One, that this new mandate is fully utilized by the YAB Pehin Sri as Chief Minister to strongly urge the Federal Government to end the Sarawak Proclamation of Emergency 1966.

Last 24 March 2011, I had submitted a private member’s bill entitled Emergency Revocation Act (Akta Pemansuhan Darurat) as a Member of Parliament to not only end an era of emergency in Sarawak, but also throughout Malaysia (Annex 1). Unfortunately, even though the minister in the Prime Minister’s Department, Datuk Seri Nazri Aziz had agreed and had affirmed the readiness of the Attorney General to revoke the emergency proclamations, the Federal Government remains recalcitrant and unready to revoke these proclamations (Annex 2).

Not only is the Federal Government not ready, any private member’s bill on this matter by any Member of Parliament will be rejected by the Speaker of the House (Annex 3).

Secondly, I urge the Chief Minister, YAB Pehin Sri to reclaim the rights of Sarawakians by ensuring that the Eighteen Point Agreement with Malaysia is fulfilled in its entirety.

Thirdly, I urge the Chief Minister, YAB Pehin Sri to press the Federal Government to increase oil royalties to the state to 20 per cent for the sake of Sarawakians, so that the immense wealth of the state can be shared with all its peoples.

All these claims are made in line with efforts to ensure that this new State Government, which has received a fresh mandate, will act to prove its commitment and sincerity to the rakyat in ensuring that their rights and needs are placed in prime position, beyond those of any political leader’s.

Nurul Izzah Anwar
Member of Parliament for Lembah Pantai, and
Vice President of Parti Keadilan Rakyat

Saudi Oil Minister: High Oil Price Unjustified

Posted: 25 Apr 2011 02:32 AM PDT

From businessweek.com

Saudi Arabia’s oil minister says the current high oil price is unjustifiable and that speculation over the future oil markets is mainly behind the hike.

Ali Naimi told reporters the lower demand for Saudi oil in March compared to February was a sign of an existing surplus on the global market.

He says large quantities of oil were available as commercial stockpile or surplus production in some oil-producing countries.

Naimi spoke after a meeting on Tuesday with Dutch Economic Affairs Minister Maxime Verhagen.

Saudi Arabia is the world’s largest oil exporter, with the capacity to pump 12.5 million barrels.

In March, the kingdom cut daily output to 8.3 million, from 9.1 million barrels in February.

Kredibiliti Saksi Serta Sampel Bukti Yang Meragukan-Anwar Patut Dibebaskan

Posted: 24 Apr 2011 11:16 PM PDT

Dari Keadilan Daily

Peguam Karpal Singh ketika menggulung hujah dalam kes fitnah 2 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, menyatakan bahawa pihak pendakwa gagal membuktikan wujud prima facie dalam kes tersebut.

Dengan menyertakan pelbagai bukti dalam hujahnya, Karpal menyatakan bahawa kes itu seharusnya ditolak oleh mahkamah kerana wujud keraguan melampau berdasarkan keterangan pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan dan saksi-saksi pendakwa.

Antara lain, Karpal berkata, hujah saksi utama pendakwa Saiful Bukhari Azlan tidak konsisten dengan pertuduhan yang dikenakan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Karpal, pertuduhan yang dikenakan terhadap Anwar adalah di bawah Seksyen 377 B Kanun Keseksaan kerana melakukan seks luar tabie secara sukarela, namun keterangan yang diberikan Saiful menyatakan dia dipaksa.

Selain itu, pendakwa juga tidak memanggil Doktor Hospital Pusrawi, Dr Osman Abdul Hamid, doktor pertama yang memeriksa Saiful selepas dia membuat laporan polis.

Perbicaraan hari ini adalah penting untuk hakim, Mohamad Zabidin Mohd Diah membuat keputusan samada meneruskan perbicaraan atau membuang kes tersebut.

Berikut kronologi perbicaraan:

8.53 pagi: Anwar tiba di mahkamah bersama isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Turut hadir Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin nasution.

9.03 pagi: Peguam Sankara Nair dan Param Cumaraswamy memasuki mahkamah. Turut kelihatan peguam Saiful Bukhari, Zamri Idrus.

9.21 pagi: Karpal dan Ketua Pendakwaraya Mohd Yusof Zainal Abidin menemui Hakim Mohamad Zabidin Mohd Diah di kamarnya.

9.31 pagi: Selepas kira-kira 10 minit, kedua-dua pihak muncul dari kamar hakim. Prosiding perbicaraan dimulakan.

9.34 pagi: Karpal memulakan hujah dengan mengingatkan mahkamah untuk berlaku adil dan hakim adalah manusia yang membuat keputusan.

"Bergantung pada apa sedang ditentukan dalam mahkamah. Bukan media atau apa dikatakan oleh perdana menteri." katanya.

9.40 pagi: Karpal kata terdapat tidaksepatutnya terdapat jurang dalam kes pendakwaan.

"Mahkamah mesti meneliti kredibiliti saksi-saksi setiap pendakwaan."

9.45 pagi: Karpal menyatakan pendakwa mesti membuktikan kes tersebut.

"Terdapat bukti prima facie pada akhir kes pendakwa. Jika keraguan wujud, pembela tidak sepatutnya dipanggil."

"Pendakwa telah gagal untuk membuktikan satu kes prima facie. Ia mestilah membuktikan setiap bukti boleh dipercayai, dengan menentukan unsur-unsur
percanggahan dan mahkamah mesti tertakluk kepadanya untuk penilaian maksimum."

9.50 pagi: Karpal menunjukkan satu bukti tidak konsisten adalah tuduhan melakukan seks di luar tabie – di bawah seksyen 377b dengan persetujuan.

"Namun, pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan telah memberi keterangan yang ia tanpa persetujuan," kata karpal sambi menambah pendakwaan tidak boleh meminda pertuduhan tersebut.

9.53 pagi: Karpal mengingatkan mahkamah perbicaraan kes liwat pertama melibatkan Anwar 10 tahun lalu di mana Mahkamah Persekutuan menolak kes yang diputuskan mahkamah tinggi ketika itu.

"Mahkamah ini tidak seharusnya melakukan kesilapan ini sekali lagi. Saiful mesti dilihat sebagai saksi boleh dipercayai jika mahkamah mahu memanggil untuk pembelaan," katanya.

10.00 pagi: Karpal mengatakan yang Saiful mungkin telah meninggalkan bilik di mana kejadian liwat dikatakan berlaku beberapa kali.

10.01 pagi: Karpal memasuki perincian tentang perkara itu yang diketahui berdasarkan testimoni Saiful.

Karpal memberi contoh, ketika Anwar meminta Saiful untuk merapatinya manakala pengadu memakai sehelai tuala, Saiful boleh menjerit atau melarikan diri tetapi dia tidak berbuat demikian.

Karpal menambah selepas kelakuan seksual tersebut dikata berlaku, Saiful memakan karipap dan meminum kopi dan tidak keluar dari bilik selama  20 minit. Dia menunjukkan tiada tanda-tanda emosional telah diliwat.

10.10 pagi: Karpal berkata sehari selepas peristiwa itu, iaitu pada 27 Jun, Saiful telah pergi ke Ibu Pejabat KEADILAN di Tropicana, malah ke rumah Anwar. Perkara itu tidak dilakukan bagi seseorang yang telah dianiayai.

10.13 pagi: karpal berkata Saiful melakukan pembohongan di mahkamah dan dalam laporan polis apabila dia menyatakan aksi seks itu dilakukan tidak secara sukarela.

"Bukti Saiful tidak meyakinkan melebihi keraguan. Dia telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 195 untuk mereka bukti," Karpal.

10.20 pagi: Karpal berkata, Saiful juga menangguhkan laporan polis. Dia hanya membuat dua hari selepas kejadian itu dikatakan berlaku.

'Doktor pertama yang memeriksa Saiful ialah Dr Osman Abdul Hamid, tetapi beliau tidak dipanggil sebagai saksi," tambah beliau.

10.22 pagi: Karpal berkata, ketidakhadiran Dr osman sebagai saksi meletakkan kes pendakwa itu ditahap meragukan.

10.25 pagi: Karpal berkata, Ezam Md Nor atau Mumtaz Jaafar perlu dipanggil sebagai saksi kerana mereka adalah individu yang pertama berjumpa Saiful.

10.30 pagi: Karpal mahu kesemua bukti berkaitan kejadian liwat itu dibatalkan.

10.32 pagi: Dengan menggambarkan semua bukti Saiful adalah sangsi, Karpal berkata sekiranya mahkamah membuat penilaian yang adil,  kes pendakwaan itu perlu ditolak.

Karpal mengakhiri hujah nya. Ram Karpal mengambil alih dan memulakan penghujahan pada bukti DNA.

Fitnah II: Kenyataan Bercanggah Para Saksi Antara Bukti Wujudnya Konspirasi

Posted: 24 Apr 2011 08:23 PM PDT

Dari Malaysiakini

Peguam Karpal Singh memulakan hujahnya dengan meminta mahkamah bergantung kepada apa yang telah dikemukakan di mahkamah.

“Bukan media atau apa yang dikatakan oleh perdana menteri,” katanya ketika memula hujah pembelaan dalam kes tuduhan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi Pagi ini.

menurutnya lagi, tidak sepatutnya ada sebarang jurang dalam kes pendakwaan.

“Mahkamah mesti meneliti kredibiliti setiap saksi pendakwa,” tambahnya

Karpal memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwa mestilah membuktikan bukti yang ada.

“Tidak sepatutnya ada sebarang jurang bahan. Ujian di akhir kes pendakwaan ialah prima facie.

“Ia mestilah membuktikan setiap bukti boleh dipercayai, unsur-unsur kesalahan ditentukan dan mahkamah mesti memberi penilaian maksimum terhadap semua itu,” tambahnya.

Karpal menegaskan bahawa salah satu yang tidak konsisten ialah tuduhan persetubuhan di luar tabii – iaitu di bawah seksyen 377b, bermakna dengan persetujuan.

“Bagaimanapun, pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan telah memberi keterangan yang ia tanpa persetujuan,” kata Karpal sambil menambah bahawa pendakwa tidak boleh meminda tuduhan.

Karpal mengingatkan mahkamah bahawa perbicaraan kes liwat pertama yang membabitkan Anwar 10 tahun lepas – di mana hakim Mahkamah Tinggi menerima kes pengadu Azizan Abu Bakar – tetapi kemudiannya ditolak oleh Mahkamah Persekutuan.

“Mahkamah ini tidak seharusnya melakukan kesilapan ini sekali lagi. Saiful mesti dilihat sebagai saksi yang boleh dipercayai jika mahkamah mahu memanggil untuk membela iri,” katanya.

Karpal kemudian menyentuh fakta kes – yang Saiful bukan seorang yang ‘ tidak berpelajaran’ kerana mempunyai kelulusan pengajian tinggi dari Kolej Taylor.

Tegasnya, Saiful boleh meninggalkan bilik di mana kejadian liwat itu didakwa berlaku beberapa kali.

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


PELAJAR DARI PTRS DUN BATANG KALI MEMBACA IKRAR ...

Posted: 25 Apr 2011 08:44 AM PDT

Lebih dari 40 pelajar dari Program Tusiyen Rakyat Selangor (PTRS) Dun Batang Kali telah menyertai lebih 1500 pelajar SPM dari seluruh negeri Selangor untuk menghadiri Pelancaran PTRS di peringkat negeri, bertemmapat Dewan Jubli Perak, Shah Alam pada Ahad lepas.Tahniah kepada adik Muhammad Amiruddin Syafiq yang mengetuai pasukan ikrar pada majlis tersebut dan jutaan terima kasih diucapkan kepada semua yang terlibat terutamanya rakanniaga dari kawasan yg berdekatan.

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


5月21日务边公正党办 《拯救大马,改朝换代》晚宴

Posted: 24 Apr 2011 08:20 PM PDT

(务边25日讯)人民公正党拉湾古打支部以及新咖啡山支部将于5月21日(星期六)晚上7点半,在新咖啡山佛爷庙举办晚宴。 该晚宴工委会主席黄权透露,当天晚宴主讲嘉宾除了公正党霹雳州署理主席兼务边区国会议员李文材医生、公正党最高理事兼迪遮区州议员郑立慷、公正党青年团副团长兼新邦波赖区州议员曾敏凯外,主办当局也成功邀请到雪州立法议会议长拿督邓章钦等民联领袖出席。 他表示,这项名为《拯救大马,改朝换代》晚宴已如火如荼地进行,票价分为招待券RM30和嘉宾券RM50,另外赞助RM200或以上将成为剪彩嘉宾,赞助RM500或以上将成为鸣锣嘉宾。 "届时,晚宴主讲嘉宾将为大家讲解最新的国内政治局势以及分析有关最近砂州选举成绩,所以在此呼吁公众把握此难得的机会,热烈响应这项活动。" 此外,黄权晚宴当天将设立新选民登记及转换投票地址柜台,呼吁年满21岁或以上的马来西亚公民,或欲转换投票地点的选民,携带身份证到上述地点接洽选民注册官员,以便可以在第十三届全国大选履行国民权利。 任何有关晚宴详情或欲赞助这项晚宴的热心人士可联络:李盈颖017-3233329或黄权016-5975170。

种族代表思维固步自封,李文材:马华不思改革必遭唾弃

Posted: 24 Apr 2011 08:18 PM PDT

(怡保21日讯)务边国会议员李文材医生批评马华林祥才与李志亮,在民心思变的今时今日,不仅没有改变马华固步自封的种族思维,更麻木地支持马华总会长的言论,不辨黑白是非。 蔡细历较早前表示,若马华在来届大选遭受如同2008年大选的相同命运,马华中委会将慎重检讨马华在中央和州政府地位。而分别身为马华副总会长及中委的林祥才与李志亮则立即表示支持。 "有错就应该马上改正,而无需等待下一届大选。蔡细历曾解释,霹雳及森美兰州硕果仅存的马华议员受委入阁时他还不是马华总会长。那么我们欢迎现在掌管马华公会的蔡总会长,立即拨乱反正指示霹森两州的马华行政议员辞官职,以证明他们并不贪恋官职" 李文材也是霹雳人民公正党署理主席,他指出,马华公会失去华社的支持力量已是不争的事实。这可从308全国大选开始至今的十六场补选中,华裔选民的投票倾向获得证明。其中,民联更曾在武吉甘当和乌雪补选当中,在十八丁和叻思新村获得超过80%华裔选票的辉煌成绩。 但是,马华领导非但没有借镜上述选举成绩和砂州人联党惨败的教训,林祥才更仍旧以"华裔代表论" 尝试捞取支持。他声称,马华若无法得到广大华裔的委托,将影响在国阵里争取及捍卫华裔权益的条件。 李文材指出,马华虽以华社代表自许,但却无法为华社争取制度上的保障。如果马华领袖继续操弄种族情绪而不思改革,肯定会再来届大选为选民所唾弃。 李文材指出,民联所提倡的是多元和公平的理念,以落实一视同仁的政策。唯有摆脱国阵一贯的种族代表思维,马来西亚的种族关系才能走出死胡同。因此,他呼吁我国人民继续贯彻改革的精神,支持民联开创全民的新政治。

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang