Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 4 Mac 2011

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


SIVARASA - di Wangsa Permai

Posted: 04 Mar 2011 12:35 AM PST

Sivarasa turun padang di Wangsa Permai. Bersama penduduk-penduduk tempatan memantau keadaan trafik di kawasan Wangsa Permai 2; yang baru-baru ini dijadikan laluan satu hala. Juga mendapat maklum-malas daripada penduduk-penduduk.

Sivarasa juga berpeluang mendapat maklum-balas daripada penduduk-penduduk tempatan mengenai isu meja kerusi yang diletakkan di tepi jalan oleh kedai-kedai kopi di kawasan tersebut.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Program Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Perak

Posted: 04 Mar 2011 01:01 AM PST

Ubah Sekarang / Selamatkan Malaysia

6 Mac 2011 (Ahad)

Program 1
3 ptg – Wacana Ilmu

Lokasi : Balai Tassawur Islam, Simpang Empat,
Gunung Semanggol, Bagan Serai

Pewacana:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YBhg Dato' Siddique Fadzil
3. YBhg Dr Muhammad Nur Manuty

Program 2
7.30 – 8.30 malam – Solat dan Tazkirah Maghrib

Lokasi: Surau Mujahidin, Kampung Kedai, Parit Buntar

Program 3
9.00 – 12.00 malam – Ceramah 1 – Ubah Sekarang / Selamatkan Malaysia

Lokasi: Markas PAS Titi Serong, Parit Buntar

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Mujahid Yusof
3. YB Chan Ming Kai
4. YB Yunus Jamhari
5. YBhg Dr Muhammad Nur Manuty

Program 4
9.00 – 12.00 malam – Ceramah Perdana – Ubah Sekarang / Selamatkan Malaysia

Lokasi: Dataran KeADILan, Pekan Batu Kurau, Larut

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB S Kasevan
3. YBhg Anuar Tahir
4. YBhg Dr Muhammad Nur Manuty

Kronologi Fitnah2: Taufik Menggigil Ketika Disoal Balas

Posted: 03 Mar 2011 11:28 PM PST

Dari KeadilanDaily

Bicara dalam perbicaraan untuk mengenepikan bukti kes Fitnah II yang diperoleh secara tidak sah bersambung hari ini.

Pasukan peguam bela Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka memanggil Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah sebagai saksi peguam bela.

Sivarasa bertindak sebagai peguam Anwar pada hari beliau ditahan pada 16 Julai 2008.

Berikut adalah kronologi perbicaraan hari ini:

8.50 am – Anwar dan isteri, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ibrahim tiba di galeri awam.

9.23 am – Mahkamah mula bersidang. DPP Yusof memberitahu Hakim Zabidin beliau mahu menyoal Anwar sekali lagi.

9.24 am – Anwar mengambil tempat di kandang saksi.

9.27 am – DPP Yusoff menunjukkan satu dokumen kepada Anwar dipercayai salinan waran tangkap pada hari beliau ditahan pada 16 Julai 2008.

9.28 am – Peguam Anwar, Karpal Singh membantah Yusoff dan mahu salinan asal ditunjukkan di mahkamah dan bukannya salinan semata-mata.

9.33 am – Karpal marah kepada DPP Yusoff dan mahu beliau lebih serius dalam membentangkan kes pendakwa.
"Jangan ketawa!" bentak Karpal kepada Yusoff.

9.37 am – DPP Yusoff meneruskan soal balas dan bertanya Anwar sama ada beliau boleh mengingati ada menandatangani sebarang dokumen pada hari beliau ditahan.

9.38 am – Anwar menjawab beliau ada menandatangani dokumen tertentu pada hari beliau ditahan.

9.40 am – DPP Yusoff menunjukkan satu dokumen dipercayai rakaman keterangan Anwar di bawah Seksyen 112 Kanun Jenayah Keseksaan pada hari beliau ditahan.

Sewaktu menunjukkan dokumen tersebut, Yusoff seakan-akan cuba menyindir Karpal 'ia salinan asal'.

9.42 am – Anwar mengambil masa untuk meneliti dokumen tersebut. Menurut beliau, beliau sudah melalui pengalaman dokumen dipinda dan dipalsukan sebelum ini. Justeru beliau perlu meneliti rakaman percakapan yang ditandatanganinya untuk memastikan tiada pindaan dilakukan.

9.52 am – Mahkamah berehat selama 15 minit untuk membolehkan pendakwa raya membuat salinan borang rakaman percakapan Anwar untuk rujukan mahkamah dan peguam bela.

10.25 am – Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah tiba di galeri awam.

10.32 am – Mahkamah bersidang semula.

10.35 am – Anwar meneliti salinan rakaman percakapan dan juga borang rakaman percakapan asal. Terdapat perbezaan besar antara kedua-duanya. Dalam salinan asal, tertera perkataan 'SULIT' pada muka satu namun perkataan itu tiada pada salinan fotokopi muka surat yang sama. Muka surat kedua yang mengandungi tandatangan Anwar pada salinan asal tidak terdapat dalam salinan fotokopi yang diberikan pendakwa raya.

10.51 am – DPP Yusoff cuba menjelaskan perbezaan antara salinan asal dan salinan fotokopi borang rakaman percakapan yang ditanda sebagai TWT2 tetapi Zabidin serta mahkamah tidak faham.

Anwar berkata melihat kepada salinan asal serta salinan fotokopi, ia tidak sama.

"Apa yang diberikan kepada saya, yang didakwa sebagai sebagai salinan fotokopi borang asal, bukanlah salinan kepada borang itu," kata Anwar.

11.02 am – Zabidin kelihatan seperti berang dan bosan dengan DPP Yusoff yang terus membuang masa mahkamah dan memanjangkan perbicaraan dengan memberi salinan fotokopi borang rakaman percakapan yang berbeza daripada salinan asal.

11.04 am – Sivarasa Rasiah mengambil tempat sebagai saksi.

11.07 am – Menurut Sivarasa, Anwar sepatutnya sudah dilepaskan selepas percakapan beliau dirakam. Namun, DSP Jude Pereira walaupun sebelum ini memberitahu kenyataan Anwar sudah selesai dirakam, membuat keputusan untuk terus menahan Anwar di lokap tersebut. Menurut Sivarasa Rasiah, DSP Jude menyatakan itu adalah keputusan beliau sendiri untuk menahan Anwar.

"Ini keputusan saya untuk menahan beliau," kata Jude Pereira, seperti diceritakan Sivarasa.

11.26 am – Karpal memberitahu mahkamah beliau mahu memanggil bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan serta bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Bakri Zinin untuk memberi keterangan

11.31 am – Mahkamah berehat sebentar.

11.53 am – DPP Yusoff memanggil Superintendan Ahmad Taufik Abdullah, 49 tahun untuk memberi keterangan. Taufik, beliau bertugas di Jabatan Siasatan Jenayah, Bahagian Siasatan Khas D9, Bukit Aman dan berkhidmat dalam polis selama 29 tahun.

11.57 am – DSP Taufik memberitahu writ waran tangkap diterima Superintendan Taufik daripada pegawai penyiasat DSP Jude Pereira.

12.01 pm – DSP Taufik memberitahu beliau diarah menangkap Anwar sekiranya Ketua Pembangkang itu tidak terus ke IPKKL selepas selesai memberi keterangan di Putrajaya berhubung pemalsuan bukti kes mata lebam 1998.

12.03 pm – Menjawab soalan Karpal Singh, Taufik memberitahu Anwar ditangkap berhampiran kediaman beliau di Jalan Segambut namun waran tangkap hanya diserah di IPKKL.

Bermula daripada masa mengangkat sumpah saksi sehinggalah sepanjang menjawab soalan daripada pendakwa raya dan peguam bela, Taufik kelihatan menggigil.

12.10 pm – Mahkamah ditangguh dan bersidang semula Isnin jam 8.30 pagi.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Congratulation Celcom for making huge profits! What about your poor customer service?

Posted: 04 Mar 2011 12:15 AM PST

On 02 March 2011 Celcom CEO, Datuk Shazalli Ramly, has announced that Celcom's revenue for 2010 increased from RM6.3 bil to RM6.58 bil and it will invest RM1 bil to upgrade its network, in HERE.  It is most fitting to congratulate Yg Bhg Datuk Shazalli Ramly and members of staff in Celcom for making such [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Pengundi Umno bosan sikap Jabatan Kebajikan Masyarakat

Posted: 03 Mar 2011 07:53 PM PST


Sepatutnya Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat diarahkan cari dan bantu orang susah. Tapi di Rembau sekarang ini Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat diarahkan untuk MENYIASAT apa yang diajar di PASTI-PASTI di Rembau terutama di DUN Chembong dan DUN Kota , Negeri Sembilan. INGAT jangan sampai Pengundi Umno bosan dengan JKM dan Umno, macam pakcik di bawah ini.

Ingat Pengundi Rembau masih ingat lagi JANJI Umno untuk bina Hospital di Rembau semasa pilihanraya umum 2008 di http://amkns.blogspot.com/2011/02/siapa-yang-menjanjikan-hospital-kepada.html

Kita akan taburkan seluruh REMBAU gambar JANJI UMNO UNTUK BINA HOSPITAL DI REMBAU. Jihad membantu orang OKU, Mat Burger, Peniaga Lemang, Peniaga Pasar Malam bermula di REMBAU !!!

JKM BERSIKAP 'MAIN TARIK TALI'
Sinar Harian 4 Mac 2011

SEREMBAN – Sepatutnya pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) datang ke rumah membuat siasatan terhadap permohonan bantuan Japri Kassim, 55, untuk anak saudaranya, Nik Airani Suraya Nik Roselan, 12, yang juga orang kurang upaya (OKU) tetapi amat dikesali dengan hanya membuat panggilan telefon, JKM terus menolak permohonannya itu.

Alasan diberikan, bapa kepada empat anak ini mempunyai pendapatan keluarga lebih daripada hak kelayakan sedangkan permohonan itu dibuat untuk anak saudaranya.

Malah permohonannya mendapatkan kad OKU pada awal Januari lalu juga masih tidak diketahui statusnya walaupun segala dokumen yang diminta sudah dihantar.

"Sepatutnya pihak JKM datang ke ke rumah melihat sendiri keadaan anak saudara saya tetapi pegawai yang dipertanggungjawabkan sekadar telefon untuk mendapatkan maklumat.

"Isteri saya sudah buat permohonan sejak tahun lalu dan pihak berkenaan kata, November nak datang buat siasatan tetapi sampai sekarang tak datang," katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Seremban Jaya, dekat sini.

Menurutnya, terbaru adik iparnya ada menghubungi pihak JKM untuk mendapatkan status sebenar permohonan namun pegawai JKM yang dipertanggungjawabkan memaklumkan permohonan diterima tetapi status tidak diketahui, sementara permohonan kad OKU pula tidak mempunyai rekod.

Japri berkata, jika permohonannya ditolak, sepatutnya pihak JKM sudah memaklumkan ia gagal.

"Permohonan ini untuk anak saudara saya yang terlantar di rumah sejak kecil kerana menghidap penyakit celebral hydrocaepulus.

"Saya dan isteri bersedia ambil tanggungjawab menjaganya kerana emaknya ibu tunggal dan kini bekerja di Kuala Pilah," katanya.

Menurutnya, sebelum ini dia memang tidak pernah ambil tahu mengenai bantuan disediakan untuk golongan OKU dan perlunya mendaftar.

"Bagaimanapun, ada rakan dan pemimpin masyarakat yang memaklumkan bantuan disediakan untuk golongan berkenaan.

"Saya bukannya mahu besarkan isu menggunakan saluran media untuk melaporkan masalah dihadapi tetapi kecewa kerana JKM seolah-olah menafikan hak yang sepatutnya diberi untuk OKU," katanya.

Japri berkata, jika bantuan JKM diterima, sekurang-kurangnya dapat membantu meringankan beban ibu kanak-kanak terbabit.

"Ibunya setiap minggu ada datang menjenguk Airani dan dia juga bagi duit belanja. Anak saya pun ada membantu.

"Jika ada bantuan JKM, dapat juga beli kerusi roda, lampin pakai buang dan lain-lain," katanya.

Justeru Japri berharap, JKM tidak terus 'bermain tarik tali' berhubung status permohonan mendapatkan bantuan dan mendapatkan kad OKU untuk anak saudaranya itu.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story8828052.asp

Seorang Peniaga Burger akan jatuhkan kerajaan Umno BN

Posted: 03 Mar 2011 03:54 PM PST


Jika di Tunisia hanya seorang penjual buah dan sayur boleh menjatuhkan Presidennya yang telah memimpin negara lebih 20 tahun, tidak mustahil di Malaysia, Umno yang lebih 50 tahun menerajui negara akan jatuh dengan hanya tindakan seorang peniaga burger. Kalau tidak peniaga burger, mungkin peniaga lemang di Sg Layang, Rembau, atau mungkin peniaga kuih di Taman Tuanku Jaafar, Seremban. Kita tengoklah nanti dan sama-sama berdoa.

Kisah bagaimana seorang penjual sayur telah menjatuhkan Presiden Tunisia pada bulan Januari 2011 di berikut http://amkns.blogspot.com/2011/01/presiden-tunisia-diguling-sebab-seorang.html


PENJUAL BURGER SUSAH NAK CARI MAKAN
Harian Metro 4 Mac 2011

Susah nak cari makan'

MAHAL...harga daging meningkat mendadak.

KUALA LUMPUR: "Harga minyak naik, harga barang pun naik, susah peniaga nak cari makan," keluh peniaga burger, Asraf Ahmad, 24 berikutan kenaikan beberapa harga barang yang memberikan kesan kepada perniagaan yang diusahakannya di sini.

Katanya, harga sedozen roti burger yang dibelinya sebelum ini RM9, namun baru-baru ini ia naik sehingga RM12.80 sedozen.

"Selain itu, harga sos, mayonis dan kicap turut mengalami kenaikan," katanya.

Sementara itu, tinjauan Harian Metro di beberapa kawasan di sini mendapati beberapa barang kegunaan harian mengalami kenaikan harga, malah ada beberapa barang makanan utama mengalami peningkatan harga sehingga menyebabkan peniaga serba salah untuk menaikkan harga.

"Payah sebab kami nak jaga pelanggan, tapi harga daging naik pula," kata Kamarulzaman Ghazali, 55, yang kini berada dalam dilema untuk menaikkan harga daging dalam pasaran.

Menurut Kamarulzaman, harga borong bagi sekilogram daging tempatan RM18 dan harga daging import antara RM12 hingga RM13, namun berlaku perubahan harga yang mendadak baru-baru ini.

"Harga baru kami terima dari pemborong semalam RM24.50 bermakna harga daging tempatan naik RM6.50," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Sementara itu, beberapa pelanggan yang ditemui berkata, kenaikan harga barang membebankan mereka. Menurut Rafei Jamil, 32, harga makanan mentah utama tidak perlu dinaikkan kerana ia akan membebankan.


"Sepatutnya harga makanan mentah seperti ayam, daging dan ikan tidak perlu naik kerana harga sekarang pun membebankan," katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/2011030401494520110304014945/Article/index_html

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


ADUN Lenggeng bersalah atas tuduhan rasuah

Posted: 04 Mar 2011 12:51 AM PST

Dipetik dari Malaysiakini.com

ADUN Lenggeng, Mustafa Salim hari ini didapati bersalah atas tuduhan menerima rasuah RM2,000 sebagai dorongan untuk mengeluarkan surat sokongan bagi mengeluarkan surat sokongan berkaitan dengan projek pasir, lebih dua tahun lalu.

NONEMahkamah Sesyen Seremban pada petang ini memutuskan supaya hukuman ke atas wakil rakyat itu ditetapkan 1 April.

Keputusan itu dibuat oleh Hakim Mahkamah Sesyen Amran Jantan.

Terdahulu, mahkamah yang bersidang pada pagi ini turut membebaskan Mustafa, 51, daripada dua lagi tuduhan menerima rasuah.

ADUN Umno itu didakwa mengikut Seksyen 10(a)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 boleh dikenakan hukuman penjara antara 14 hari dan 20 tahun serta denda lima kali ganda daripada jumlah suapan atau minimum RM10,000.

Mustafa didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah restoran di Mantin pada 31 Ogos 2008.

Tuduhan tersebut membawa hukuman penjara antara 14 hari hingga 20 tahun, dan didenda lima kali jumlah rasuah atau minimum RM10,000.

NONE

KEDAH online

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Ceramah YB Saifudin Nasution Di Sg Mas 21 Mac

Posted: 03 Mar 2011 06:59 PM PST


Keadilan Cabang Bukit Gantang baru sahaja mendapat pengesahan daripada Setiausaha Agung PKR YB Saifudin Nasution,bahawa beliau akan datang berceramah di Bukit Gantang pada 21 Mac ini.

 Oleh Itu,Keadilan Bukit Gantang sudah pun memutuskan tempat berceramah adalah di Sg Mas,Taiping.Berita selanjutnya bakal menyusul.


Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang