Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 18 Februari 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-
Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


PAS cabar Mahathir kemuka bukti Nik Aziz salah tafsir Islam

Posted: 18 Feb 2011 12:14 AM PST


KUALA LUMPUR, 18 Feb – Pemimpin-pemimpin PAS mencabar Tun Dr Mahathir Mohamad kemukakan bukti yang mengatakan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyalah guna dan menyalah tafsir Islam demi kepentingan politik diri sendiri.

"Saya cabar beliau (Dr Mahathir) untuk kemukakan bukti yang mana kenyataan Nik Aziz selama ini bertentangan dengan ajaran Islam dan merugikan orang Islam.
"Tolong kemukakan bukti yang mana satu, kalau ada bukti baru boleh cakap," kata Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Jelas beliau, PAS mempunyai banyak bukti yang menunjukkan Dr Mahathir dan Umno menghina Islam, agama rasmi negara ini.

"Kita ada banyak bukti, selama ini Dr Mahathir dan Umno ada kuasa tapi tidak melaksanakan tanggungjawab untuk mengangkat martabat rakyat dan Islam.
"Selama 53 tahun Umno memerintah tapi mereka gagal, jadi saya minta supaya Dr Mahathir kemukakan bukti dulu sebelum nak keluarkan apa-apa kenyataan," katanya.

Dalam entri terbaru di blognya kelmarin, bekas perdana menteri menggesa Nik Aziz, Mursyidul Am PAS, yang juga Menteri Besar Kelantan berhenti daripada menyalah guna dan menyalah tafsir Islam demi kepentingan politik diri sendiri.

"Saya akui pengetahuan agama Nik Aziz dalam tetapi alangkah baiknya jika Nik Aziz berhenti daripada menyalahguna dan menyalah tafsir Islam demi kepentingan politik diri sendiri.

"Tidak ada sesiapa yang dapat lari daripada hari pengadilan yang dijanjikan oleh Allah s.w.t.," kata bekas perdana menteri ini dalam jawapan panjang lebar menjawab tulisan Nik Aziz awal bulan ini.

Justeru, Dr Mahathir yang juga bekas presiden Umno memberitahu Nik Aziz, "bertaqwalah kepada Allah s.w.t. dan hentikanlah mengeliru umat Islam di Malaysia kerana ingin menang pilihan raya."

Dalam pada itu, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar pula berkata, Dr Mahathir tidak sepatutnya menyalahkan Nik Aziz dalam perkara tersebut.

Sebaliknya, Ahli Parlimen Pokok Sena itu berkata, Dr Mahathir perlu memperbaiki diri daripada bercakap soal agama Islam.

"Banyak pendedahan yang kita buat sebelum ini menunjukkan Dr Mahathir yang salah tafsir Islam, banyak kenyataan yang beliau keluarkan tidak bersandarkan kepada ajaran Islam.

"Jadi Dr Mahathir perlu perbaiki diri daripada kata Tok Guru (Nik Aziz) salah tafsir Islam demi kepentingan politik," katanya.

Jelas Mahfuz, apa yang dibagkitkan Nik Aziz selama ini tidak bertentangan dengan ajaran Islam, malah turut digalakkan.

"Politik ada dalam Islam, apa yang beliau (Nik Aziz) buat selama ini ikut Islam.

"Saya tidak nampak apa-apa yang dibangkitkan beliau selama ini bertentangan dengan ajaran Islam, tiada satu pun, malah tiada tindakan yang diambil terhadap beliau," katanya.

Katanya, jika Nik Aziz menyalah guna dan menyalah tafsir Islam sudah pasti jabatan agama akan mendakwa beliau kononnya membawa ajaran sesat.

"Tapi tiada tindakan yang diambil, tidak pernah beliau disenaraikan sebagai pembawa ajaran sesat.

"Kalau ada sudah tentu beliau ditangkap," katanya.

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama Datuk Harun Taib berkata, bukan Nik Aziz yang salah tafsir Islam tapi Dr Mahathir sendiri yang tidak tahu Islam.

"Bukan Nik Aziz tapi Dr Mahathir sendiri yang tak faham Islam atau beliau sendiri memang tak faham apa itu Islam.

"Dr Mahathir tak faham Islam ... beliau memang tak faham sungguh, beliau tak belajar Islam sebab kalau faham Islam, mesti beliau tahu Islam mengamalkan politik, ekonomi, pendidikan dan banyak lagi.

"Tapi apa yang keluar dari mulut beliau ini seolah-olah menunjukkan beliau tidak tahu Islam, bagi saya beliau cakap atas dasar yang beliau sendiri tak faham," katanya.

Awal bulan ini, Nik Aziz menjawab tuduhan Dr Mahathir ke atasnya dengan menegaskan, Umno yang selama ini "menzalimi orang-orang Melayu" dan menafikan beliau menjadi punca perpecahan orang Melayu Islam negara ini.

Sehubungan itu Nik Aziz berkata, Dr Mahathir sudah mula dijangkiti penyakit "Melayu Mudah Lupa" yang pernah disebutnya satu ketika dahulu, ketika menjadi perdana menteri dan presiden Umno.


Sumber: Malaysian Insider

SPR bertemu parti politik Sarawak esok

Posted: 18 Feb 2011 12:13 AM PST

KUALA LUMPUR, 18 Feb – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan siri perjumpaan dengan pemimpin parti-parti politik atau wakil mereka, khususnya untuk memberikan taklimat mengenai peraturan menjelang pilihan raya negeri itu.

"Ini akan diikuti dengan mesyuarat khas SPR mengenai PRK Kerdau pada keesokan harinya untuk memutuskan tarikh pilihan raya kecil bagi (DUN) Kerdau, Pahang," kata Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar kepada Bernama.

Wan Ahmad turut mengesahkan semua pegawai SPR di Sarawak akan menjalani kursus latihan selama dua minggu pada Mac sebagai persiapan menghadapi pilihan raya negeri selepas selesainya pilihan raya kecil DUN Merlimau, Melaka pada 6 Mac.

Kursus itu akan diadakan di semua 71 kawasan di negeri itu bagi pegawai pilihan raya, timbalan pegawai pilihan raya dan kerani pilihan raya.

Walaupun terdapat spekulasi yang pilihan raya negeri Sarawak akan diadakan dalam waktu terdekat kerana penggalnya sekarang tamat pada 24 Julai, Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud (gambar) masih belum memberikan isyarat nyata bila Dewan Undangan Negeri akan dibubarkan.

Dua hari lepas, Taib, yang akan genap 30 tahun memegang jawatan Ketua Menteri pada 26 Mac ini, menyangkal desas-desus yang beliau akan membubarkan Dewan Undangan Negeri pada minggu ini. SPR disyaratkan mengadakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari selepas Dewan Undangan Negeri dibubarkan.

Suruhanjaya itu dilaporkan telah memperuntukkan RM45 juta bagi pilihan raya negeri akan datang.

Parti-parti politik dan pemimpin dari negeri itu dan pusat sudahpun mula berkampung Sarawak untuk membuat persediaan bagi pilihan raya negeri dengan BN akan mengadakan konvensyennya pada 6 Mac di Kuching.

BN Sarawak menguasai 63 kerusi dalam Dewan Undangan Negeri yang mempunyai 71 kerusi, dengan 35 kerusi dipegang Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), 12 oleh Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan masing-masing lapan kerusi oleh Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP).

Bagi baki lapan lagi kerusi, DAP menguasai enam, Parti Keadilan Rakyat satu, dan satu lagi oleh wakil rakyat Bebas.

BN dijangka mengekalkan kuasa dengan majoriti selesa walaupun parti-parti pembangkang, terutamanya DAP cuba menawan lebih banyak kerusi di kawasan bandar.

Pada 2006, Dewan Undangan Negeri dibubarkan pada 24 April dengan penamaan calon diadakan pada 9 Mei dan pengundian 20 Mei.

Pada Ahad ini, SPR akan menetapkan tarikh bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau di mana mesyuarat akan diadakan di Kuching semasa ia mengadakan perjumpaan dengan parti-parti politik di Sarawak sebagai persediaan untuk pilihan raya negeri.

Kerusi itu kosong ekoran kematian penyandangnya Datuk Zaharuddin Abu Kassim dari Barisan Nasional (BN) Sabtu lalu.

"Selain mesyuarat parti-parti politik dan mesyuarat khas SPR mengenai PRK Kerdau, SPR juga akan mengadakan siri mesyuarat lain di Sarawak pada minggu depan, yang termasuk mesyuarat bulanannya. Alasan bagi kami mengadakan mesyuarat di Kuching kerana kami tidak mahu membazir masa," kata Wan Ahmad.


Sumber: The Malaysian Insider

Pakatan Rakyat Komited Laksana Dasar Gaji Minima

Posted: 18 Feb 2011 12:10 AM PST

PR_2
Berbekalkan fakta bahawa dalam sepuluh tahun yang lalu (2000-2010) purata peningkatan gaji di Malaysia cuma 2.6% berbanding 3.2% di peringkat antarabangsa, Pakatan Rakyat mengajukan persoalan-persoalan berikut berlatar cadangan kerajaan mengadakan dasar gaji minima melalui Majlis Perundingan Gaji Kebangsaan (National Wage Consultation Council):

- Adakah badan penetapan gaji minima kebangsaan ini benar-benar bebas, mewakili semua pihak dan berwibawa, atau adakah ianya bakal diganggu-gugat campur tangan politik pihak kerajaan pusat sekarang?

- Adakah pihak kerajaan pusat sekarang sengaja menyimpan dari umum data dan maklumat penting - Laporan Guna Tenaga Kebangsaan, Laporan Penyiasatan Pendapatan Isi Rumah, Laporan Penyiasatan Perbelanjaan Penggunaan Isi Rumah, Laporan Penyiasatan Tenaga Buruh - dan jika benar, mengapa? Bukankah maklumat sedemikian patut boleh dibaca, dianalisa, dan dikaji badan penetapan gaji minima ini?

- Mengapakah Bank Dunia (World Bank) dilibatkan sebagai moderator dalam makmal gaji minima yang diadakan di Putrajaya baru-baru ini? Apakah hubungan dan mandat yang diberi kerajaan Barisan Nasional kepada Bank Dunia berkenaan isu gaji minima? Dan berapakah jumlah wang ringgit rakyat yang dibelanjakan untuk penglibatan Bank Dunia ini?

Demi kepentingan rakyat, Pakatan Rakyat meminta kerajaan pusat sekarang membuktikan keseriusan mereka dalam isu gaji minima ini dengan:

1) mengakui bahawa badan penetapan gaji minima sedia ada telah dikompromi dan ianya gagal menetapkan dasar yang benar-benar mengutamakan pekerja bergaji rendah;
2) menubuhkan suatu suruhanjaya yang benar-benar bebas, mewakili semua pihak dan berwibawa yang akan menumpukan perhatian bagi mengkaji mekasnime yang mampu menetapkan gaji minima paling wajar dan adil bagi pelbagai sektor pekerjaan;
3) memberikan kesemua maklumat dan data yang diperlukan bagi melancarkan tugasan badan penetapan gaji minima ini, dan mengumumkan segala perjalanan perbincangan yang dilakukan badan ini;
4) menetapkan satu nilai gaji minima nasional yang tidak berdasarkan modifikasi mengikut sektor, dengan pelaksanaan beransur-ansur untuk industri kecil dan sederhana yang terlibat;
5) melaksanakan dengan serta-merta dasar gaji minima untuk setiap syarikat berkaitan kerajaan (government-linked companies), terutamanya buat pekerja-pekerja di peringkat paling bawah seperti pekerja estet, untuk menandakan kesanggupan politik (political will) Barisan Nasional dalam hal ini.

Maka dengan ini Pakatan Rakyat, seperti yang dijanjikan dalam Buku Jingga, menyatakan pendirian yang tak berbelah bagi untuk memperkenal gaji minima yang menyeluruh, wajar dan adil buat semua rakyat Malaysia.

YB Abdullah Sani (Ahli Parlimen Kuala Langat)
YB M Kulasegaran (Ahli Parlimen Ipoh Barat)
YB Nurul Izzah Anwar (Ahli Parlimen Lembah Pantai)
YB Chua Tian Chang (Ahli Parlimen Batu)
YB Liew Chin Tong (Ahli Parlimen Bukit Bendera)
YB Dr Mujahid Yusof Rawa (Ahli Parlimen Parit Buntar)

NGO pelawa Mahathir sertai kempen mansuh ISA

Posted: 18 Feb 2011 12:00 AM PST

NGO hak asasi manusia Suara Rakyat Malaysia (Suaram) mempelawa Tun Dr Mahathir Mohamad secara sukarela menyertai kempen menuntut akta kontroversi ISA dimansuhkan jika bekas perdana menteri itu berkongsi hasrat yang sama.

gmi indonesian embassy memo isa detainees 180108 e nalini
"Jika Dr Mahathir melihat ISA membenarkan pencabulan hak asasi dan penyalahgunaan kuasa oleh pihak berkuasa, dia patut segera mendesak pemansuhan akta kuku besi ISA," kata penyelaras Suaram Nalini E (kanan).

Semalam, Dr Mahathir mendakwa beliau pernah cuba untuk memansuhkan ISA ketika menjadi perdana menteri tetapi mendakwa polis berkata 'tidak boleh'kerana bahawa masih ada ancaman.

Dalam kenyataan hari ini, Nalini berkata, jika dakwaan Dr Mahathir tentang tindakan polis itu benar, beliau sendiri dan kerajaan patut memberi jawapan kerana memberikan "kuasa mutlak" kepada polis untuk menggunakan ISA dan menahan orang ramai tanpa perbicaraan.

azlan
"Pasukan polis perlukan reformasi segera. Walaupun terdapat saranan daripada Suruhanjaya Pasukan Polis pada 2005 untuk mengurang dan memantau kuasa polis, sehingga ini saranan itu kekal begitu saja.

"Satu-satunya sebab polis menyalahgunakan kuasa kerana kerajaan gagal melaksanakan sistem pemantauan semak dan imbang untuk keseluruhan pasukan polis di Malaysia," kata Nalini.

Mengulas dakwaan Dr Mahathir semalam, Nalini berkata pendedahan Dr Mahathir semalam menimbulkan banyak persoalan berbangkit.

"Jika dakwaan Dr Mahathir itu benar (bahawa polis menghalangnya mansuhkan ISA), kenapa dia ghairah mempertahankan ISA selama ini? Kenapa ISA terus digunakan meluas bertahun-tahun, menjelang Operasi Lalang pada 1987, gerakan reformasi 1999 hingga 2001 dan perang menentang keganasan selepas 11 September?

"Apa yang menggerakkan Dr Mahathir mencadangkan pemansuhan ISA? Adakah polis terlalu berkuasa untuk menghalang arahan perdana menteri?" soal Nalini.


Sumber: Malaysiakini

DAP minta KDN henti beri alasan tempang

Posted: 17 Feb 2011 11:59 PM PST

DAP mendesak kerajaan berhenti bermain politik dan memberikan alasan tempang berhubung penolakan terhadap hasrat kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menubuhkan pasukan polis bantuan sendiri bagi mengurangkan jenayah.

NONE
Setiausaha publisiti DAP Tony Pua (kanan) berkata alasan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein - bahawa tindakan itu bertentangan dengan perlembagaan - itu tidak bertanggungjawab.

"Alasan menteri dalam negeri, bahawa pasukan polis bantuan bertentangan dengan perlembagaan pincang sepenuhnya ekoran tiada sebarang peruntukan menghalang pembentukan pasukan itu, sebagaimana tiada peruntukan menentang penggajian petugas keselamatan," kata Tony.

Semalam, Hishammuddin dilaporkan tidak berganjak daripada keputusan menolak permohonan Selangor yang mahu meneruskan permohonan menubuhkan pasukan polis bantuan sendiri kerana ia "bertentangan dengan perlembagaan".

Beliau sebaliknya mendakwa, kerajaan negeri mahu melakukan provokasi sedangkan mereka didakwa tahu ia bercanggah dengan perlembagaan dan tidak masuk akal.

NONE
Hishammuddin turut dilaporkan melahirkan rasa terkilan terhadap kerajaan Selangor yang didakwa tidak pernah tampil ke hadapan membantu polis dalam usaha mengurangkan indeks jenayah di negeri itu.

Dalam satu kenyataan hari ini, Tony mencabar Hishammuddin membuang semua pagar keselamatan, penghadang automatik dan rumah pengawal keselamatan sekiranya dia benar-benar yakin bahawa kadar jenayah menurun.

Tony menambah, kerajaan negeri selama ini bertolak ansur dengan pembinaan pagar yang munasabah - walaupun keabsahannya dibangkitkan - kerana simpati dengan perasaan takut penduduk kepada jenayah yang memuncak pada 2008 dan 2009.

"Tindakan rakyat Malaysia itu sebaliknya membuktikan bahawa mereka tidak percaya polis mempunyai sumber yang cukup untuk melindungi mereka dan sebaliknya terpaksa mengambil alih fungsi itu sendiri," kata Tony.

"Bagaimanapun, sekiranya diberi peluang, rakyat Malaysia tidak perlu mengeluarkan wang sendiri untuk membayar pengawal keselamatan dan tinggal dalam kawasan berpagar yang tidak selesa, yang menjadikan bandar seperti Petaling Jaya umpama "zon perang".

Sumber: Malaysiakini

Portfolio halehwal bukan Islam: 'Umno mudah lupa'

Posted: 17 Feb 2011 11:55 PM PST


Pemuda PAS Perak menyifatkan serangan terhadap kepimpinan kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang kerana mewujudkan portfolio pengerusi jawatankuasa hal ehwal bukan Islam, sebagai agendapolitik sempit Umno bagi meraih sokongan.

Sedangkan, kata timbalan ketuanya, Mohd Munir Ali, selepas rampasan kuasa oleh Umno/BN di Perak, Menteri Besarnya, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir yang sebenarnya terlebih dahulu mewujudkan portfolio yang sama di dalam pentadbirannya di negeri itu.

"Jawatan portfolio pengerusi jawatankuasa hal ehwal bukan Islam tersebut dipegang oleh seorang wakil tunggal MCA iaitu Datuk Mah Hang Soon.

"Tidak pula ianya dijadikan isu oleh Umno dan tidak pula Umno mengatakan bahawa taktik yang sama untuk menarik undi rakyat?" kata Mohd Munir dalam satu kenyataan.

Menurutnya lagi Umno perlu sedar bahawa tindak tersebut juga telah dilakukan oleh kepimpinan mereka di Perak, namun malangnya tiada siapa di kalangan mereka "yang sudi mengingatkan Datuk Mukhriz Tun Mahathir yang sudah tentu terlupa akan perkara tersebut".

Semalam, Mukhriz yang juga timbalan pengerusi Umno Kedah dilaporkan berkata penubuhan portfolio baru itu taktik DAP untuk menarik undi rakyat.

Beliau juga dilaporkan berkata, setiap tindakan yang dibuat oleh DAP ada agenda di sebaliknya yang semata-mata bertujuan meraih undi untuk menang dalam pilihan raya.

Mukhriz yang juga timbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri berkata dalam Perlembagaan Persekutuan jelas dinyatakan bahawa agama Islam adalah agama rasmi persekutuan manakala agama-agama lain juga bebas dianuti oleh warganegara Malaysiakecuali yang beragama Islam.

"Jadi, apabila ditubuhkan portfolio baru (ini), ia seolah-olah satu usaha untuk menghina raja jika dipandang berdasarkan aspek itu," kata Mukhriz lagi.

Sehubungan itu, Mohd Munir berkata, amat jelas Umno sentiasa mengamalkan 'double standard' dalam memberikan persepsi yang buruk terhadap musuh politik mereka dan mudah melupakan keburukan sendiri.

"Mengapa pula tidak dikatakan bahawa agenda yang sama sebagai agenda politik Umno/BN di Perak? Pemuda PAS Perak melihat semua kenyataan Datuk Mukhriz patut dilabelkan juga di Perak," tegasnya.

Oleh itu, Mohd Munir berkata, Pemuda PAS Perak berharap Umno/BN Perak akan bersuara terhadap kritikan yang telah dilemparkan oleh Datuk Mukhriz terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang.

Katanya, ini kerana kritikan tersebut juga terkena kepada kerajaan negeri Perak di bawah BN yang telah menubuhkan portfolio yang sama.

"Adalah tidak adil tindakan Datuk Mukhriz yang tidak mencemuh perkara yang sama berlaku di Perak hanya kerana ianya di bawah pemerintahan BN

dan cuma menjadikan mana-mana kerajaan negeri di bawah Pakatan sebagai sasaran serangan politik mereka," katanya.


Sumber: Harakah Daily

Barisan bersatu lawan BN dalam p'raya mengejut

Posted: 17 Feb 2011 11:02 PM PST

Menjelang kemungkinan pilihan raya umum mengejut yang ramai menduga akan dipanggil oleh perdana menteri, parti pembangkang, badan sivil dan apa yang digelar 'kuasa ketiga', telah bertemu bagi membentuk satu barisan bersatu untuk berdepan dengan BN.

Mereka telah mencapai kata sepakat dalam satu pertemuan Rabu lalu, yang dihadiri semua pihak yang kritikal terhadap regim BN sekarang, untuk bergabung tenaga untuk berdepan satu lawan satu dengan BN di semua kerusi dalam pilihan raya akan datang.

Bagaimanapun, mekanisme untuk tujuan tersebut belum dapat dibereskan, dengan banyak isu-isu yang yang dibangkitkan.

Salah daripadanya ialah bagaimana 'kuasa ketiga' - yang diilhamkan oleh Pergerakan Masyarakat Sivil Malaysia (MCLM) yang bertegas untuk meletakkan calon-calon mengikut kriterianya sendiri - dapat bekerjasama dengan Pakatan Rakyat berhubung agihan kerusi.

NONE
Setiausaha Agung PSM, S Arutchelvan mengesahkan kepada
Malaysiakini bahawa pertemuan tersebut adalah atas dayausaha PSM untuk menyatukan seluruhkekuatan, dalam menghadapi kemungkinan berlangsungnya pilihan raya mengejut.

Bagaimanapun, Arutchelvan (kanan) enggan mendedahkan butir lanjut mengenai pertemuan tersebut, kerana ia adalah pertemuan tertutup.

Adalah difahamkan, pertemuan yang pertamakali seumpamanya diadakan sejak pilihan raya umum 2008, dihadiri oleh wakil PKR, DAP, PAS, PSM dan Parti Hak Asasi Manusia (HRP).

MCLM, pimpinan penulis blog Raja Petra Kamarudin yang kini tinggal dalam buangan di United Kingdom, dan peguam hak asasi manusia, Haris Ibrahim, sedang berusaha menyenaraikan calon yang 'berwibawa' untuk bertanding dalam pilihanraya umum akan datang.

Peserta lain yang menghadiri pertemuan tersebut ialah dari NGO seperti Aliran, Jemaah Islah Malaysia (JIM), Persatuan Masyarakat Selangor dan Wilayah Persekutuan (Permas) dan badan pemantau hak asasi manusia, Suaram.

Sumber-sumber yang menghadiri pertemuan tersebut berkata, berlaku perdebatan panas berhubung peranan MCLM dan parti-parti pembangkang bukan Pakatan, mengenai sama ada mereka akan membantu mengukuhkan Pakatan menuju sistem dua parti atau membina 'kuasa ketiga' yang bebas.


Sumber: Malaysiakini

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Memorandum Dan Kenyataan Media YB Nurul Izzah

Posted: 18 Feb 2011 01:23 AM PST

KENYATAAN MEDIA
UNTUK SEBARAN SEGERA
18 Februari 2011

Kami, Ahli-ahli Parlimen, Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri dan wakil parti-parti komponen Pakatan Rakyat mewakili seluruh masyarakat dan rakyat Malaysia berasa kesal dengan peraturan universiti yang menyekat hak dan kebebasan akademik mahasiswa dalam mengorientasikan proses demokrasi di dalam Kampus.

Sekatan dan halangan sebegini rupa terus-terusan menafikan hak kebebasan mahasiswa untuk berkempen dan melaksanakan tanggungjawab mereka untuk mengundi dan memilih kepimpinan di kalangan mahasiswa haruslah telus dan adil tanpa sebarang campur tangan pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP).

Sudah tiba masanya untuk pihak kerajaan memikirkan kembali kerelevenan Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) ini diserahkan kepada mahasiswa sendiri untuk mengendalikannya dan segala sistem yang meragukan harus dihapuskan serta merta kerana ini jelas mencabuli prinsip demokrasi yang bebas dan adil.

Kami menggesa pihak Menteri Pengajian Tinggi untuk mengambil serius perkara Pemilihan Majlis Perwakilan Mahasiswa ini dan Pemilihan yang diadakan ini haruslah telus dan adil tanpa sebarang campur tangan pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP) yang berkepentingan.

Kami juga berpendirian bahawa sudah tiba masanya untuk pihak kerajaan memberikan hak kepada mahasiswa untuk mengadakan pilihanraya sendiri tanpa sebarang campur tangan.

Sehubungan dengan itu, kami menuntut agar pihak Kementerian Pengajian Tinggi :
1. Memberikan kebenaran kepada mahasiswa untuk berkempen di dalam Pilihanraya Kampus dengan bebas dan adil.

2. Memanjangkan masa berkempen dari 3 hari kepada 7 hari bagi memberikan ruang dan masa yang panjang untuk sesi kempen dan menyampaikan manifesto kepada mahasiswa

3. Menghormati autonomi mahasiswa dalam keterlibatan mahasiswa di lapangan masyarakat serta menghentikan segala intimidasi terhadap mahasiswa-mahasiswa.

4. Mematuhi dan menghormati kebebasan bersuara mahasiswa seperti yang terdapat dalam Artikel-19 Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia dan Artikel-10 Perlembagaan Malaysia iaitu mahasiswa juga warganegara Malaysia.

5. Memberi kebebasan sepenuhnya kepada mahasiswa untuk terlibat dan bersuara di dalam apa jua aktiviti yang membina karisma dan idealisme tanpa dikongkong dan disekat atau diancam dengan ugutan oleh mana-mana pihak mahupun Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

6. Memastikan ketelusan dalam proses Pilihanraya Kampus bagi kesemua kampus di Malaysia, dan bukan sahaja bagi dua (2) kampus yang dibangkitkan di sini.

Disokong oleh
YB Nurul Izzah Anwar (Ahli Parlimen Lembah Pantai)
YB Teo Nie Ching (Ahli Parlimen Serdang)
YB Nik Nazmi Nik Ahmad (ADUN Seri Setia)
YB Chan Ming Kai (ADUN Simpang Pulai)
Sdr Shamsul Iskandar Mohd Akin (Ketua Angkatan Muda Keadilan)
Sdr Rafizi Ramli (Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat)

===

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Senarai Kontraktor DBKL untuk projek-projek di Wangsa Maju

Posted: 17 Feb 2011 09:05 PM PST

  Tagged: ABO Sinar Enterprise, Air Wira Enterprise Sdn Bhd, AKAEPUNCAK Enterprise, Alam Anika Sdn Bhd, Azect Kleen Services, Bersama Teknik & Trading, Besnar Utama, BTS Engineering Sdn Bhd, D'Jagal (M) Sdn Bhd, Dataran Subur Sdn Bhd, Dong Yang Elevator Sdn Bhd, Group Five Supply & Service Sdn Bhd, GTE Ventures (M) Sdn Bhd, IBZ [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Saiful Bukhari Azlan diliwat 2 lelaki?

Posted: 17 Feb 2011 04:04 PM PST

Akhar Online NST 18 Feb 2011 melaporkan contoh air mani yang diambil daripada …. Saiful menunjukkan ianya datang dari 2 orang lelaki. Aha, adakah Saiful telah diliwat oleh lebih dari seorang lelaki? 2 lelaki? Kalau ya, siapa lelaki yang ke 2 itu?

***********************

'SAIFUL HAD SEMEN OF 2 PEOPLE'
2011/02/17

KUALA LUMPUR: Semen of an unknown male was found in the rectum of Mohd Saiful Bukhari Azlan following DNA (deoxyribonucleic acid) profiling of three swabs.

Chemist Dr Seah Lay Hong told the High Court yesterday that the SEMEN OF TWO OTHER CONTRIBUTORS WERE ALSO FOUND IN A SWAB TAKEN FROM SAIFUL'S ANUS.

Seah said that seminal stains of the unknown male identified as "Male Y" and Saiful's were also found on Saiful's grey underwear.

However, it was not revealed who "Male Y" and the other contributor were.

Another swab collected in the lower rectal area contained the DNA of Saiful and the unknown male.

Seah said DNA profiles of Saiful, "Male Y" and the other contributor were also detected in Saiful's anus.

Noorin: How could there be three contributors?

Seah: This area was exposed to contamination. My answer could be speculative.

http://www.nst.com.my/nst/articles/13rectum/Article

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


Free Mammogram testing for women voters in DUN Batang Kali under MammoSEL

Posted: 17 Feb 2011 07:56 PM PST

We invite women voters in DUN Batang Kali who are above 35 years old are invited to attend a special mammogram test to detect breast cancer. The programme conducted by the Forrest Medical Centre in Kepong is open to the first 40 applicants.
"The applicants should have a combined family income of less than RM2,000 a month"
Under the MammoSEL, all eligible women of Selangor 35 years above can enjoy the benefit of FREE breast cancer screening with transport as well as light refreshment provided. The Selangor government is committed to invest RM5 million to cover 56,000 women for breast cancer screening.The programme was aimed at creating awareness on the dangers of breast cancer especially for women above 40.According to the 2006 National Cancer Registry, the overall Age-Standardised Incidence Rate (ASR) was 39 per 100,000 population.
"The incidence of breast cancer was highest among the Chinese where the ASR was 46.4 per 100,000 followed by Indians and Malays at 38.1 and 30.4 per 100,000 respectively.
"There were 3,525 female breast cancer cases registered with NCR the same year. Those aged between 40 and 59 years account for 63%"
The special mammogram test was strictly for voters in DUN Batang Kali, the target group were the middle-class, applicants should show proof of earnings and a copy of their identity card to be eligible. Eligible participants will be ferried to the medical centre for the test on Feb 20th or Mac 6th.
Those interested, can call 019 3291967 (Pusat Khidmat Rakyat Dun Batang Kali)

ShaifulAnuar Sulaiman (Peg Khas Dun Batang Kali)

PROJEK KG KOSKAN, SG BUAYA TERBENGKALAI 10 TAHUN

Posted: 17 Feb 2011 07:22 PM PST

SUNGAI CHOH - Berang dengan sikap berdalih pemaju, seorang daripada 41 pembeli rumah Projek Pembesaran Kampung Koskan di sini, nekad mengadakan demonstrasi seorang diri walaupun tidak mendapat sokongan pembeli lain.

Apa yang diharapkan pembeli ini yang juga seorang guru, tindakannya mampu mematahkan 'taring' pemaju yang selama ini didakwa 'dibela' pihak tertentu.

Jayaseelan Anthony, 46, berkata, 10 tahun satu tempoh yang lama baginya untuk menantikan rumah teres setingkat bernilai RM97,500 untuk disiapkan.

Menurutnya, malah dalam tempoh itu juga, pelbagai alasan diberikan pihak pemaju kepada pembeli.

"Saya benar-benar marah dengan sikap pemaju yang langsung tidak bertanggungjawab dan sanggup menipu pembeli serta memberikan pelbagai alasan apabila ditanya mengenai status pembinaan rumah ini.

"Bermula Mac 2001 selepas perjanjian ditandatangani, pemaju sudah mula menunjukkan tanda mereka tidak mematuhi perjanjian dibuat, sehinggalah tahun 2003, iaitu tarikh rumah ini sepatutnya disiapkan," katanya ketika ditemui ditapak projek tersebut di Kampung Ehsan Ibu di sini semalam.

Jayaseelan berkata, bermula daripada tahun tersebut, dia bersama beberapa pembeli kerap mengemukakan aduan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) dan wakil rakyat termasuk membawa kepada kementerian berkaitan, namun tiada penyelesaian.

Menurutnya, apa yang dilakukan pemaju hanyalah mengemukakan pelbagai alasan termasuk melalui surat yang menyatakan kerja sedang berjalan.

Difahamkan, keadaan itu berlarutan selama lima tahun dan projek itu hanya dapat disiapkan pada 2008 setelah desakan pembeli.

Menurutnya, mereka masih tidak boleh mendiami rumah ini kerana segala bekalan asas seperti air dan elektrik belum disalurkan termasuk jalan perhubungan ke perumahan ini.

"Kami sekali lagi mengemukakan surat kepada pihak pemaju berserta deposit dan kos penyambungan elektrik.

"Apa yang memeranjatkan kami apabila menerima surat daripada pemaju bertarikh 19 Januari 2011 meminta kami membayar caj tambahan untuk penyambungan bekalan elektrik sebanyak RM1,282, sedangkan kami telah menjelaskannya dua tahun lalu," katanya.

Bagaimanapun, Jayaseelan terkejut, apabila pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang ditemui menjelaskan selama ini pihak mereka tidak pernah menerima sebarang bayaran daripada pemaju terbabit dan surat yang dihantar pembeli pada 2008, baru diterima tahun ini.

Menurutnya, pembayaran yang dituntut pemaju adalah untuk pemasangan pencawang TNB yang dianggarkan RM71,000 kerana kawasan perumahan tersebut memerlukan sebuah pencawang khas.

Hairan dengan tindakan pemaju yang kerap meminta bayaran, Jayaseelan bertindak menyiasat perkara tersebut dan hasilnya beliau mendakwa pemaju telah beberapa kali memanipulasi wang pembeli.

Beliau turut mendakwa, bayaran premium tanah yang sepatutnya dijelaskan kepada pejabat tanah telah dilesapkan pemaju.

Projek Pembesaran Kampung Koskan bermula pada tahun 2001 dan dijadualkan siap pada 2003, namun pemaju gagal mematuhi tarikh perjanjian sehingga berlarutan sehingga tahun ini.

Sebanyak 41 unit rumah teres setingkat sepatutnya disiapkan tetapi hanya 39 unit yang dapat dibina sehingga 85 peratus.

Jayaselan berkata, usahanya membongkar kegiatan penipuan pemaju terbabit telah dilakukan sejak dulu lagi termasuk mendedahkannya ke dalam media cetak dan elektronik, namun semuanya tidak berhasil.

Beliau juga telah mendapat maklum balas daripada Pejabat Exco Kerajaan Negeri berkenaan melalui emel yang dikirimkan, namun belum pasti status penyelesaiannya.

Kontraktor silih berganti

Sementara itu, seorang wakil penduduk kampung, Abd Wahab Shaari, 49, berkata, sejak 16 tahun tinggal di kampung terbabit, beliau perhatikan kontraktor pembinaan projek rumah tersebut silih berganti.

Beliau turut melahirkan rasa terkilan dengan sikap pemaju yang sanggup menipu pembeli dan melesapkan wang haram.

"Saya pasti ramai pembeli muak dengan sikap pemaju sehingga mereka sudah tidak sanggup tampil mengajukan masalah mereka bersama Jayaseelan," katanya.

Beliau menggesa supaya masalah tersebut mendapat perhatian sewajarnya daripada wakil rakyat dan dapat diselesaikan sepenuhnya.

Hanya mampu beri milikan tanah

Dalam pada itu, Pegawai Daerah Hulu Selangor, Nor Hisham Ahmad Dahlan ketika dihubungi berkata, pihaknya telah beberapa kali mengadakan pertemuan dan perbincangan bersama pihak pemaju, namun masalah itu gagal diselesaikan.

Menurutnya, beliau tidak menolak kemungkinan pemaju berdepan dengan masalah kewangan sehingga sanggup membebankan pembeli.

Beliau berkata, pihaknya tidak dapat menyelesaikan masalah tersebut kerana pembeli telah membuat perjanjian lebih awal dan segalanya di bawah tanggungjawab antara pembeli dan pemaju.

"Seperkara yang mampu kami lakukan adalah dengan memberikan hak pemilikan tanah kepada pembeli.

"Tetapi, pembeli akan berdepan tanggungan yang besar kerana segala kos pembinaan rumah akan ditanggung sepenuhnya oleh pembeli," katanya.

Nor Hisham berkata, permasalahan tersebut turut dikemukakan kepada Kerajaan Negeri untuk tindakan selanjutnya.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang