Pengikut

Nuffnang

Khamis, 17 Februari 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


ISA: Dr M selamatkan diri, kambing hitam polis

Posted: 17 Feb 2011 11:01 PM PST

KUALA LUMPUR, 18 Feb: TindakanTun Dr Mahathir Mohamad menyalahkan pihak polis berhubung pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semasa pemerintahannya hanya cuba menyelamatkan dirinya, kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub.

Katanya, sebagai pemegang kuasa eksekutif, Dr Mahathir sepatutnya mempunyai wibawa membuat keputusan dan bukannya tunduk kepada kata-kata pihak polis selaku pelaksana undang-undang.

"Benda dah berlalu, dia boleh la sebut macamtu. Dia sekarang cuba letak lialibiliti kepada polis untuk selamatkan diri dia sahaja," katanya yang juga ahli parlimen Kubang Kerian.

Dr Mahathir ketika berucap sebuah forum mengenai demokrasi semalam berkata beliau pernah cuba untuk memansuhkan ISA ketika memegang jawatan perdana menteri.

Namun jelasnya, ketika beliau menyarankan supaya ISA dimansuhkan, pihak polis berkata 'tidak boleh' kerana bahawa masih ada ancaman.

Dalam ucapan itu juga beliau mengaku undang-undang itu dilaksanakan oleh penjajah Inggeris untuk berdepan dengan ancaman komunis pada 1950-an yang kini sudah tidak releven lagi.

Jika benar Dr Mahathir berpendirian begitu kata Salahuddin, mantan perdana menteri itu seharusnya berani mencabar Datuk Seri Najib Razak selaku perdana menteri ketika ini untuk berbuat demikian.

"Dia seharusnya mencabar Najib untuk hapuskan ISA, kalau dia benar-benar konsisten benci ISA.

"Tapi saya rasa, dia lah sebenarnya yang tidak mahu ISA dimansuhkan," katanya.

Tambah Salahuddin lagi, Dr Mahathir juga wajar bersetuju dengan pendirian Pakatan Rakyat (PR) seperti termaktub dalam Buku Jingga berhubung janji 100 hari PR yang mahu menghapuskan akta yang didakwa zalim itu.

Sumber: Harakah Daily

Dr Mahathir sering dituduh menyalahgunakan ISA, yang membolehkan penahanan tanpa bicara, terutama ketika Operasi Lalang pada 1987 dan era reformasi, terhadap penentang kerajaan.

Kempen: Anak muda tidak ‘makan’ mi segera

Posted: 17 Feb 2011 10:59 PM PST

KETEREH, 18 Feb: Mantan Setiausaha Sulit kepada bekas Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr Suhaimi Wan Daud mendakwa Umno Barisan Nasional yang mendominasi kerajaan menggunakan habis-habisan jentera kerajaan bagi mempertahankan parti pemerintah terutama bagi menenangi pilihan raya kecil.

Beliau berkata, bagi mempertahankan kuasa, Umno BN banyak menghabiskan wang untuk dicurahkan pada kawasan pilihan raya kecil berkenaan di samping menggunakan banyak agensi kerajaan termasuk Jabatan Kerja Raya (JKR), Jabatan Kebajikan Masyarakat serta Jabatan Penerangan, Komunikasi dan Penerangan.

"Keadaan itu berlaku terutama pada pilihan raya kecil di kawasan luar bandar seperti di kawasan Felda, yang masih lagi 'termakan' kempen pembangunan mi segera Umno BN.

"Ini berbeza dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan PAS yang menguasai bandar, namun mudah untuk masuk kampung mendekati rakyat," katanya pada majlis ringkas upacara penyerahan borangnya memasuki PKR (gambar) yang berlangsung di hadapan lebih 10,000 hadirin di Padang Majlis Perbandaran Islam, Ketereh, malam tadi.

Beliau menyerahkan borang kemasukan dalam PKR itu kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan disaksikan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Menurutnya, golongan terpelajar termasuk anak masyarakat luar bandar tidak akan terpengaruh dengan langkah Umno BN itu.

"Orang muda tidak akan terpengaruh dengan kempen Umno BN itu. Anak-anak kita khususnya di Kelantan dan di mana saja, apabila pulang ke pangkuan keluarga diharap menerangkan kedudukan sebenarnya tentang Umno BN," katanya.

Mengulas tindakannya menyertai PKR, beliau menjelaskan bahawa beliau amat prihatin terhadap pengalaman yang dihadapi masyarakat bandar yang berdepan dengan 'kemiskinan bandar' termasuk pemandu teksi.

"Berjuang dalam PKR, saya boleh berjuang dengan lebih luas, lebih jauh untuk membantu orang Kelantan khususnya termasuk di Pasir Mas, selaras dengan kelulusan saya dalam jurusan ekonomi," tegasnya sambil sinis menyatakan tidak akan terikut-ikut dengan mereka yang melompat parti termasuk dari Pasir Mas.


Sumber: Harakah Daily

Kompaun lalu lintas bakal tumbangkan BN

Posted: 17 Feb 2011 10:57 PM PST


KUALA LUMPUR, 18 Feb: Parti Rakyat Malaysia (PRM) berpendapat kadar kompaun yang bakal dikuatkuasakan akan menjadi salah satu sebab kekalahan Barisan Nasional pada pilihan raya umum (PRU) ke-13 nanti.

Pengerusi PRM Wilayah Persekutuan, Zulkarnain Abdullah berkata, BN akan tumbang jika kompaun itu tidak dikaji semula demi rakyat yang kini menghadapi masalah ekonomi yang sangat teruk.

Katanya, kerajaan Barisan Nasional di bawah pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak mengaku kononnya beliau prihatin terhadap rakyat, tetapi menaikkan kadar kompaun di waktu ekonomi negara sangat teruk.

PRM, katanya berpendapat bahawa kerajaan Barisan Nasional perlu lebih mengutamakan langkah-langkah keselamatan untuk menurunkan kadar jenayah yang kini sangat membimbangkan di negara ini berbanding dengan kompaun lalu lintas yang hendak diselaraskan pada 1 Mac 2011 nanti.

"Tidakkah ini bertentangan dengan apa yang digembar-gemburkan?" tanya beliau dalam kenyataan kepada Harakahdaily.


Sumber: Harakah Daily

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Committee for Non-Muslim Affairs – Selangor & Penang

Posted: 17 Feb 2011 01:00 AM PST

I salute the move taken by YAB Lim Guan Eng and the Penang state government in forming an official portfolio for non-muslim affairs, it is an effort that is to be commended. 

The central aim and objectives of the Committee for non-muslim affairs is to promote greater interfaith understanding and build strong working relationships between all non-muslim religious bodies and the state governments. 

For example, Selangor's non-muslim committee is jointly chaired by myself, YB Teresa Kok and YB  Ronnie Liew, along with four other ADUNs,  7 representatives of the main non-muslim religious bodies and various other government department representatives including  reps from District Offices, JAIS, JKR, JPS and PTG. 

The Barisan National government should welcome  the initiatives taken by the Penang state government and not feel threatened. Furthermore, it was only 3 days ago that the "PM hailed the government's interfaith  sub-committee as key in creating a common understanding and having constructive dialogue among the different religious groups in the country."(Malaysian Insider, 14, Feb 2011).

In light of his comments  it is highly  regrettable and irresponsible of  the Government  to allow the Utusan to make such a racially provoking statement against the non-muslim portfolio established by a Pakatan Rakyat state.


It is the responsibility of everyone to promote greater  comprehension and tolerance of all the different faiths in Malaysia. We must not resort to racial and religious politics in order to  fulfil political aims. 
  
Dr Xavier Jayakumar
17 February 2011

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


SOALAN PARLIMEN

Posted: 17 Feb 2011 01:34 AM PST

Salam 2 all.

Berikut Soalan-Soalan Parlimen (Jawab Lisan & Tulis) yang telah teman kemukakan kepada Setiausaha Dewan Rakyat pada hari Jumaat 08 Rabi'ul Awal 1432 / 11 Februari 2011 bagi sidang Parlimen Ke 12, Mesyuarat Pertama Penggal Keempat bermula daripada 07.03.2011 sehingga 07.03.2011.

Sidang kali ini adalah selama 20 hari bekerja. Pembukaan rasmi sidang akan disempurnakan oleh YDP Agong pada hari Isnin 02 Rabi'ul Akhir 1432 / 07.03.2011. Tuanku Agong dijadualkan menyampaikan titah DiRaja yang kemudiannya akan dibahaskan oleh Ahli Parlimen mengikut giliran masing-masing tertakluk kepada kebenaran Tan Sri Speaker. Buat pengetahuan semua, dalam satu-satu hari mesyuarat, ianya bermula jam 10.00am dengan doa oleh Setiausaha Dewan atau wakilnya. Kemudian diikuti dengan YAB Perdana Menteri dan Menteri Kabinet (atau Timbalan masing-masing) menjawab soalan-soalan yang dikemukan oleh Ahli Parlimen (Kerajaan, pembangkang & bebas) cara "jawab lisan".

Walaupun kebiasaannya tiap hari dicatat antara 80-100 soalan, tetapi yang dijawab didalam Dewan kebiasaannya hanya 10-15 soalan pertama, kerana masa yang diperuntukkan hanya 1 1/2 jam sehingga 11.30am. Bagi mereka yang soalannya disenaraikan dan dijawab dalam Dewan, kami berpeluang bertanya satu "Soalan Tambahan". Bagi yang soalannya tidak dijawab lisan, maka Menteri akan memberi jawapan bertulis. Perbezaan bagi cara ini ialah selain "Jawab Tulis" tiada peluang kepada "Soalan Tambahan", jawapan tersebut serta soalannya tidak akan direkod didalam Hansard Parlimen, cuma disimpan didalam rekod Perpustakaan Parlimen.

Elok juga teman terangkan sikit tentang kriteria dan prosedur pertanyaan "Soal Jawab Lisan & Tulis" ini. Tiap Ahli Parlimen hanya dibenarkan mengemukakan 10 Soalan Jawab Lisan dan 5 Soalan Jawab Tulis bagi setiap mesyuarat. Tiap soalan pula tidak boleh melebihi 40 perkataan (kadang naik bengang kepala nak mengira yop - biasanya memang terlajak dua tiga yop!). Jadi soalannya perlu ringkas, padat, dan kebiasaannya mencakupi persoalan atau isu semasa.

Dan kebiasaannya kami akan menggunakan waktu bahas (samada titah DiRaja atau bajet dll) untuk mengemukakan persoalan dan isu yang panjang, kompleks serta perlu kepada huraian yang lebih. Dan kadang-kadang, jika soalan yang kami kemukakan tidak dijawab dengan memuaskan, kami akan menulis kepada Menteri yang bertanggungjawab, ataupun kami akan bangkitkan semula semasa peringkat perbahasan.

Bagi sidang kali ini, teman terpaksa memohon kemaafan ketidakhadiran daripada 20.03.2011 sehingga 03.04.2011 kerana teman dijadualkan menghadiri sidang International Islamic World Retreat, iaitu himpunan para ulama', 'ilmuan dan aktivis Islam terutamanya para pendakwah seluruh dunia, yang tahun ini dihos oleh Capetown, Afrika Selatan. Insyallah teman diberi amanah dan akan membentangkan kertas kerja dan ucapan berkisar kepada isu "Amalan Demokrasi Berparlimen & Perjuangan Islam". Jadi teman akan berada dibumi Almarhum Sheikh Ahmad Deedat dalam tempoh tersebut. Alhamdulillah notis telahpun teman kemukakan kepada Tan Sri Speaker dan sudah diambil maklum.


SOALAN JAWAB LISAN

SOALAN 1

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Menteri Luar Negeri menyatakan:

1. Adakah benar dakwaan menyatakan Kerajaan lambat bertindak melaksanakan Ops-Piramid dan hanya pelajar yang ditaja kerajaan Persekutuan sahaja yang diselamatkan? Jika tidak, berapakah jumlah pelajar bukan tajaan yang turut diselamatkan;
2. Apakah langkah yang diambil untuk membantu para pelajar selepas Ops-Piramid ini termasuk untuk menyambung/ meneruskan pengajian mereka?

SOALAN 2

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Perdana Menteri menyatakan:

1. apakah tindakan dan langkah yang diambil berkaitan beberapa kenyataan beberapa orang Menteri dan pemimpin komponen Barisan Nasional (bukan Islam) yang jelas menghina dan memperlekeh amalan dan syariat Islam saperti isu berkaitan azan dan pendirian calon PAS bagi PRK Tenang baru-baru ini yang enggan bersalam dengan lelaki ajnabi;

SOALAN 3

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Perdana Menteri menyatakan:

1. Apakah status penyiasatan kes murtad Nor Azman Abdullah @ Beginda?
2. apakah langkah yang sedang dan akan diambil dalam membendung gejala murtad yang semakin serius dan berlaku secara terbuka;
3. sila berikan statistik penama yang murtad mengikut pecahan bangsa, umur & jantina bagi tahun 2005 sehingga 2010;

SOALAN 4

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Bahagian Hal Ehwal Islam) menyatakan:

1. apakah langkah yang sedang dan akan diambil untuk menangani masalah penguatkuasaan sesuatu perintah nafkah anak/ isteri, mutaah dan harta sepencarian yang diperolehi daripada mana-mana Mahkamah Syariah;
2. adakah Kerajaan bercadang membuat suatu peruntukkan membolehkan pihak-pihak berkaitan menguatkuasakan sesuatu penghakiman itu di Mahkamah Sivil atau mengguna pakai system Mahkamah Sivil sedia-ada yang kelihatan lebih berkesan?

SOALAN 5

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Bahagian Agama) menyatakan:

1. selain mengadakan forum seminar, apakah langkah yang diambil oleh Kerajaan dalam menguatkuasakan keputusan Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan mengenai sambutan Hari Valentine?
2. adakah Kerajaan bercadang mengeluarkan larangan terhadap sambutan Hari Valentine secara terbuka ditempat awam, termasuk konsert dan lain-lain, keatas umat Islam dan melarang media massa utama daripada membesar-besarkan dan mewar-warkan sambutan ini?

SOALAN 6

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) Perdana Menteri menyatakan:

1. sila berikan butiran terperinci nama tiap GLC dan syarikat-syarikat (awam/ persendirian) dan jumlah zakat yang dikeluarkan mereka bagi tahun 2005-2010;
2. adakah Kerajaan bercadang mengusul kepada Majlis Raja-Raja supaya mengujudkan satu Lembaga Zakat Korporat untuk mengumpul kutipan zakat korporat ini dan diurus oleh sebuah agensi Persekutuan.

SOALAN 7

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Menteri Kesihatan menyatakan:

1. Dengan kadar bunuh diri yang semakin meningkat pada purata 10/13 orang tiap 100,000 orang (425 orang bagi tempoh Januari-Ogos 2010), apakah langkah pencegahan dan perawatan yang diambil oleh Kerajaan;
2. Adakah Kerajaan bercadang menubuhkan lebih banyak pusat kaunselling, perlindungan & rawatan dan memberi latihan khas bagi anggota PDRM untuk berdepan dan menangani masalah pesakit mental ini?

SOALAN 8

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Menteri Pembangunan Wanita & Keluarga menyatakan:

1. apakah langkah jangka pendek dan jangka panjang yang sedang dan akan diambil berkaitan dengan kes pembuangan bayi/ janin yang semakin serius;
2. adakah kerajaan bercadang memperkenalkan matapelajaran "Kajian Sains Kemanusiaan & Reproduksi" bagi mendedahkan pelajar terhadap bahaya dan risiko salahlaku seks luar perkahwinan ini?

SOALAN 9

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Perdana Menteri menyatakan:

1. apakah pendirian kerajaan mengenai kecelaruan konsep hukuman "serentak" atau "berasingan" dimana Mahkamah contohnya menjatuhkan hukuman serentak kepada pesalah yang merogol mangsa yang sama walaupun berlaku pada masa/tempat/waktu berlainan?
2. apakah program pemulihan dan pemantauan bagi bekas banduan;

SOALAN 10

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Perdana Menteri menyatakan:

1. Adakah Kerajaan bercadang mengolah semula konsep 1-Malaysia supaya tidak diputarbelitkan oleh pihak tertentu sehingga memberi persepsi mengelirukan kepada rakyat dengan penafsiran yang berbeza dan pelbagai;
2. Adakah Kerajaan bercadang membuat "re-branding" kepada konsep saperti "Malaysia-First" dengan slogan "Negara Didahulukan, Rakyat Diutamakan" dimana setiap rakyat mendahulukan negara dan kerajaan pula mengutamakan rakyat dalam semua dasar dan perancangan?


SOALAN JAWAB TULIS

SOALAN 1

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Menteri Pelajaran menyatakan:

1. adakah kerajaan menyedari sistem pelajaran negara terlalu menjurus kepada "exam-oriented" sehingga menghasilkan pelajar yang lebih menghafal daripada memahami pelajaran mereka dengan tujuan mendapat sebanyak "A" yang boleh?
2. apakah "standard & benchmark" yang digunapakai dalam penentuan soalan dan pemarkahan peperiksaan?

SOALAN 2

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Menteri Pertahanan menyatakan:

1. adakah kerajaan bercadang mengujudkan satu "pool-list" bagi menyenaraikan nama pengganti tempat penama yang menolak atau tidak hadir program PLKN;
2. bagaimanakah mereka yang tidak terpilih atau berminat memohon untuk mendapatkan tempat didalam PLKN;
3. adakah Kerajaan bercadang mewajibkan tiap wakil rakyat menjalani latihan singkat ala-PLKN?

SOALAN 3

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Menteri Dalam Negeri menyatakan:

1. adakaha Kerajaan menyedari kedaifan kuarters, berek & pejabat anggota Pasukan Simpanan Persekutuan No. 5 di Pengkalan FRU Sg. Senam, Ipoh, Perak terutamanya Blok A, B, C, D, E, F, G, H, I & J serta keadaan jalanraya yang terlalu daif dan penyelenggaraan yang kurang sempurna;
2. adakah Kerajaan bercadang mengadakan penambahbaikan saperti membesarkan tiap unit rumah dua bilik dengan menggabungkan dua unit menjadi satu;

SOALAN 4

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Menteri Luar Negeri menyatakan:

1. mengapakah tiada kemudahan imigresen saperti perlanjutan dan pembaharuan paspot bagi warganegara Malaysia di United Arab Emirat termasuk Konsul di Dubai;
2. adakah Kerajaan bercadang menyediakan kemudahan imigresen tersebut termasuk melantik seorang Atace Imigresen di Konsul Dubai;
3. adakah Kerajaan bercadang mengiktiraf lesen memandu UAE untuk membolehkan lesen memandu Malaysia diiktiraf di UAE.

SOALAN 5

Saya ZULKIFLI BIN NOORDIN (P. 18 Kulim Bandar Baharu) minta Menteri Kesihatan menyatakan:

1. apakah langkah dan tindakan yang diambil bagi mengawal atau menghapuskan minuman berkarbonat (terutama disekolah-sekolah) yang jelas boleh menjejaskan kesihatan kerana kadar gula yang begitu tinggi iaitu 6.8gm tiap 325 mililiter (karbonat bertenaga) dan 11gm tiap 325ml (karbonat sahaja) yang boleh membawa penyakit obesity, kencing manis dan lain-lain;

Sekian terima kasih.

Yang benar

Zulkifli bin Noordin
Kulim Bandar Bharu
Jumaat: 08 Rabi'ul Awal 1432
11 Februari 2011

KHUTBAH AL-WIDA'

Posted: 17 Feb 2011 01:19 AM PSTKHUTBAH AL-WIDA'
*
Rasulullah saw

(9 Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah, Gunung Arafah)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu, dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu, segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak ke atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak diberikan makan dan pakaian, dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah solat lima waktu, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadah haji sekiranya kamu mampu. (Semua manusia berasal dari Adam dan Hawa, tidak ada (bangsa) Arab yang lebih mulia dari (bangsa) bukan Arab atau (bangsa) bukan Arab lebih mulia dari (bangsa) Arab; juga tidak ada yang (berkulit) putih lebih mulia dari yang (berkulit) hitam atau yang (berkulit) hitam lebih mulia dari (berkulit) putih) Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Qur an dan Sunnahku.

*Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMU kepada hamba-hambaMu.


"Pada hari ini, telah Aku sempurnakan bagimu Agamamu, dan telah aku cukupkan nikmatKu untukmu, dan Aku redha Islam menjadi agamamu". (Al-Maidah-3)Ayat Terakhir yang diwahyukan Allah SWT ke atas Baginda Rasulullah SAW tidak lama selepas Khutbah Wida'

(Versi Bahasa Inggeris)

(Among the contents extracted from the last Sermon delivered by Rasulullah SAW on the Ninth Day of Zulhijjah 10 AH at the Uranah Valley of Mount Arafah)

In the Name of Allah Most Beneficient and Most Merciful

O People, lend me an attentive ear, for I don't know whether, after this year, I shall ever be amongst you again. Therefore listen to what I am saying to you carefully and take this words to those who could not be present here today.

O People, just as you regard this month, this day, this city as Sacred, so regard the life and property of every Muslim as a sacred trust. Return the goods entrusted to you to their rightful owners. Hurt no one so that no one may hurt you. Remember that you will indeed meet your Lord, and that He will indeed reckon your deeds. ALLAH has forbidden you to take usury (Interest), therefore all interest obligation shall henceforth be repealed.

Beware of Satan, for your safety of your religion. He has lost all hope that he will ever be able to lead you astray in big things, so beware of following him in small things.

O People, as much as you have your rights over your women, they too have their rights over you. If they have fulfilled your rights then they too deserve the rights to be fed and clothed in kindness. Treat your women well and be kind to them for they are your partners and comitted helpers. And your rights over them are to disallow anyone you dislike into your houses and you are forbidden to commit adultery.

O People, listen to me in earnest, worship Allah, perform the five daily prayers (Solah), fast during the month of Ramadhan, perform Zakat from your wealth, perform Hajj if you can afford to. Know that every Muslim is the brother of another Muslim. (All mankind is from Adam and Eve, an Arab has no superiority over a non-Arab nor a non-Arab has any superiority over an Arab; also a white has no superiority over black nor a black has any superiority over white) You are all equal. Nobody is more superior than the other except in piety and good action.

Remember, that one day you will appear before Allah and be accountable for every deed you have committed. So beware, do not ever be lead astrayed from the path of righteousness after I am gone.

O People, No Prophet or Apostle will come after me and no new faith will be born. Therefore, O People, reason well, understand my words which I have conveyed to you. I leave behind two things; which if you hold to both strongly, forever, you will never be lead astrayed. That is - the QUR'AN and my SUNNAH (examples)

*All those who listen to me shall pass on my words to others and those to others again; and may the last ones understand my words better than those who listen to me direcly. I bear witness O Allah that I have conveyed Your Message to Your people.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Persamaan Malaysia Dan Mesir Adalah Sistemnya

Posted: 17 Feb 2011 07:03 PM PST

Dari Harakah

Malaysia dan Mesir mempunyai persamaan yang jelas dari segi sistem walaupun dari segi ekonominya agak berbeza, kata Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kalau di Mesir, sistem satu parti yang berkuasa yang menyebabkan isteri Husni Mubarak iaitu Susan dan anaknya, Gamal, menjadi kaya raya.

Di Malaysia juga, kata Anwar, mempunyai sistem yang sama iaitu satu parti yang kekal berkuasa mengkayakan sanak saudara kepada pemimpin negara yang ada.

“Dari segi ekonomi tak sama tetapi sistemnya sama. Satu parti yang berkuasa, sombong dan angkuh, kayakan anak isteri. Siapakah paling kaya di Mesir, Mubarak. Kemudian Susan isteri dia kemudian anak dia Gamal.

“Di sini, di kalangan umat Melayu beragama Islam, siapa paling kaya…anak Mahathir, Mokhzani. Yang kedua, adik Najib, Nazir
yang ketiga Tan Sri Syed Mokhtar,” kata Anwar ketika melancarkan gelombang kedua Kempen Bantah Saman Ekor (KASE) di Gombak malam tadi.

Akhbar Umno, Utusan hari ini menyiarkan di muka depan 10 orang terkaya di Malaysia. Menurut Malaysian Busines sebelum ini, antara yang terkaya di Malaysia adalah Mokhzani Mahathir iaitu di tempat ke 20 terkaya di Malaysia.

Adik Perdana Menteri, Nazir Razak pula di tempat ke 40 terkaya di Malaysia.

Menurut Anwar, di Mesir sekarang, ketika melarikan diri, Mubarak bersama isterinya Susan dan anaknya Gamal membawa 40 – 70 bilion Dolar Amerika.

Di Tunisia pula, apabila Presidennya, Zine El Abidine Ben Ali lari meninggalkan negara itu bersama isterinya, Lella mereka membawa bersama 20 bilion dollar Amerika.

“Di Tunisia, berita Ben Ali sama naik sahaja dengan isterinya….Ben Ali, Lella..lepas itu Ben Ali, Lella, Lella, Lella…macam pernah dengarnya je macam ni ye…di mana?” tanya Anwar dengan diikuti …”Malaysia, Najib Rosmah,” jerit para penonton.

Anwar juga mempertikaikan kenyataan Najib kononnya Malaysia akan bangkrap jika melaksanakan rancangan ‘Buku Jingga’ yang dikemukakan Pakatan Rakyat.

“Mana ada di dunia negara bangkrap kerana tolong rakyat, yang bangkrap jika kerajaan tekan rakyat,” kata Anwar Ibrahim.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Dr M Didn’t Support Scrapping ISA, Says Anwar

Posted: 17 Feb 2011 06:42 PM PST

From The Malaysian Insider

Datuk Seri Anwar Ibrahim has disputed Tun Hanif Omar's claim that Tun Dr Mahathir Mohamad had wanted to scrap the Internal Security Act (ISA), saying today the former prime minister had never discussed it openly or in party meetings.

The country's longest-serving national police chief had claimed today that both Dr Mahathir and Anwar had wanted the ISA abolished but the police had objected to the proposal.

"Mahathir has never supported any amendments or to scrap the ISA when I was there, whether openly or at party meetings. Tun Hanif Omar may have had some meetings in private with Mahathir but I am not aware of that fact," Anwar (picture) told reporters during a break in his ongoing Sodomy II trial at the Kuala Lumpur High Court here.

Dr Mahathir had also claimed today that he had wanted to abolish the ISA when serving as prime minister but had faced opposition from the police.

The 1960 security law allows for detention without trial and a 1989 amendment under Dr Mahathir's rule removed the option for judicial review, granting the home minister absolute discretion to extend or reduce detention time.

Hanif, who served as the police chief for 20 years until 1994, said the issue was first raised by Anwar at a security briefing prior to his retirement from the service.

"Anwar said we should abolish ISA, Dr Mahathir said OK," recounted Hanif at a forum on parliamentary democracy here.

He said he later urged the two leaders to reconsider their plans, and suggested they merely review the security law.

Opposition Leader Anwar said today he raised the issue at a National Security Council meeting after he entered government in 1982. He claimed to have mooted a proposal to scrap the ISA but it was rejected by the Attorney-General and Hanif, who was the IGP then.

The Permatang Pauh MP added that he tried to resurrect it in the 1990s when he became deputy prime minister.

"If we can't scrap it, why not revise it to amend some provisions to allow for appeal purposes? If you check the Hansard, it should show that when I was DPM I had said that we are willing to study and amend the ISA but it was not taken up because it had to be taken up by the home minister," he said, referring to Dr Mahathir, who held the portfolio at the time.

Dr Mahathir also recently blamed the police for a mass ISA arrest in 1987, which led to the detention of then-Opposition Leader Lim Kit Siang, his son Lim Guan Eng and 104 others.

Hanif recently sought to exculpate Dr Mahathir over the crackdown, known as Operasi Lalang, saying it was done to avoid a racial riot in Kuala Lumpur.

Anwar himself has been arrested under the ISA twice, the first in 1974 soon after Hanif was appointed IGP.

His second ISA arrest was in 1998 following his sacking as deputy prime minister by Dr Mahathir.

Fitnah II: Borang Sampel Bukti Tak Diterima Mahkamah

Posted: 17 Feb 2011 06:37 PM PST

Dari Keadilan Daily

Perbicaraan kes Fitnah II bersambung hari ini apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mendengar keterangan pakar DNA, Ketua Unit Jenayah Berat Jabatan Kimia,Dr Seah Lay Hoong.

Dalam perbicaraan yang bermula pukul 8.54 pagi, Dr Seah berkata beliau menerima Borang POL 21 yang menyatakan tempat-tempat sampel DNA diambil di badan Saiful. Borang berkenaan didapati daripada Hospital Kuala Lumpur pada 30 Jun, 2008 iaitu dua hari selepas pemeriksaan dilakukan ke atas pengadu itu.

Beliau menerima satu bungkusan bertanda B12 daripada polis yang terdapat kesilapan tarikh pada bungkusan yang ditanda pada 28 Ogos 2008 sedangkan dokumen Seah bertanda 28 Jun. Justeru tandaan pada B12 terdapat perubahan.

Peguam Ram Karpal membantah permohonan supaya borang yang diubah tanda sebagai bukti berdasarkan Seksyen 51 Kanun Acara Jenayah. Ram berkata borang tersebut berbeza daripada borang yang diberikan pada peguam pada awal perbicaraan.

Pendakwa Raya Mohd Yusof Zainal Abiden bagaimanapun berkata perkara itu tidak penting tetapi yang penting adalah perkara yang diperiksa. Ram pula berkata dokumen itu penting kerana ia menunjukkan urutan bukti.

Selepas memohon tempoh rehat, Hakim, Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah memutuskan borang tersebut yang disenarai sebagai bahan bukti tidak boleh ditanda sebagai eksibit.

Prosiding perbicaraan yang kini sedang berjalan dijangka mendengar lebih banyak keterangan mengejutkan dari saksi pendakwaan.

Semalam, mahkamah dikejutkan dengan laporan proforma yang ditulis doktor Hospital Kuala Lumpur (HKL) yang menyatakan hanya 'cubaan liwat' dan 'cubaan seks oral' pada ketika Saiful berjumpa doktor.

Perkara itu didedahkan oleh Pakar Jagaan kecemasan HKL, Dr Khairul Nizam Hassan. Mahkamah juga dikejutkan dengan keterangan Pakar Forensik HKL, Dr Siew Sheue Feng yang tidak mengisi borang proforma berkaitan pemeriksaan di dubur Saiful, rektum dan sejarah perubatan pengadu.

Mahkamah semalam turut dikejutkan dengan kenyataan peguam Sankara Nair bahawa botol berisi sampel bahan bukti yang diambil dari tubuh Saiful mempunyai tanda-tanda telah diusik.

Prosiding perbicaraan yang kini sedang berjalan dijangka mendengar lebih banyak keterangan mengejutkan dari saksi pendakwaan.

Program Dato’ Seri Anwar Ibrahim di Pulau Pinang

Posted: 17 Feb 2011 06:20 PM PST

19 Februari 2011 (Sabtu)

Program 1) 4.00 ptg – Hi-Tea Bersama JKKK / AJK Qariah / Ahli MPPP Pulau Pinang

Lokasi – Restoran Seri Idaman, Teluk Tempoyak

Program 2) 7.00 mlm – Solat dan Tazkirah Maghrib

Lokasi – Masjid Jamek Sungai Nibung

Program 3) 9.00 -12.00 mlm – Ceramah – Ubah Sekarang / Selamatkan Malaysia

Lokasi – Padang Awam, Taman Semilang, Seberang Jaya (Sebelah TESCO)

Penceramah;
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Dato' Mansor Othman
3. YB Firdaus Jaafar
4. YB Yusmadi Yusoff

Program Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke Pagoh, Johor

Posted: 16 Feb 2011 10:51 PM PST

Ubah Sekarang / Selamatkan Malaysia

18 Febaruari 2011

9.00 – 12.00 mlm – Ceramah – Ubah Sekarang / Selamatkan Malaysia

Lokasi : Perkarangan Rumah Haji Saadon
TL 83, Kampong Raja, Pagoh, Johor

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YBhg Dato' Seri Chua Meng
3. YB Dr Mohammad Taslim
4. YBhg Hassan Karim
5. YBhg Haji Saadon Abdullah

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


PEMBELI TAMAN SENTOSA TIDAK PUAS HATI?

Posted: 16 Feb 2011 07:29 PM PST

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

0 ulasan
sumber :-

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.


16 February 2011

Posted: 17 Feb 2011 05:55 AM PST

rolandchia2

KOTA KINABALU, Feb 16 PKR Supreme Council Member – Dr Roland Chia Ming Shen urged that the Transport Ministry & the necessary agencies to work towards a amicable solution IMMEDIATELY with Air Asia for the sake of the Rakyat of Sabah. He was urging this in reference to Air Asia Bhd reluctance to move and to relocate from KKIA Terminal 2 to Terminal 1 .

We cannot deny that the fact that AIR ASIA's presence has brought tremendous socio- economic spin-offs to the Rakyat of Sabah.

First and foremost, Sabahans back in the 1990s, with a return air fare by MAS to KK was RM 700 + and yet MAS still losses money. But with the presence of AIRASIA , Sabahans at times get to enjoy zero fares or even up to 50% of the fare as compared to MAS. This has definitely result in tremendous uplift of financial burden to families who resided in Sabah. Without Air Asia, we cant fly as frequent as we are enjoying now.

Secondly , it is time for the interest of the Rakyat that we learned from successful entrepreneurs like AIRASIA and please do not kill off their business, just like killing the goose that laid the golden eggs. Airasia needs to find the best way to remain; well "LOW COST" business is there to make profit and stay afloat, unlike MAS, who always enjoy government bail outs. These bailouts costs millions and millions of tax payers money of the Rakyat of Malaysia.

Thirdly the RM1.6 Billion spent on the KKIA runway and other airport developments since 2008 Today in 2011, the runway is still not completed and taxiways ARE full of potholes. On rainy days, the taxiway is literally half immersed in water. Everyday the airport is closed from 1200am to 0600am for work.Mind you, KKIA is the 2nd busiest airport in Malaysia. After 3 years repair works still goes on on. Is this justified for the sake of National Intere$t!

pkrcnytgaru1

Finally, the town of Tanjung Aru and its neighbourhood enjoys brisk economic activities as a result of the vicinity of Terminal 2 and the big numbers of Air Asia Passengers that come and to stop by the town enroute to the Airport by patronizing the town. The people of Tanjung Aru are the largest casualties as a result of this relocation. Why are the elected representatives of the state and parliament constituencies are keeping quiet. These were some of the laments and complains whilst making his Chinese New Year round in Tanjung Aru with Putatan PKR Divisional Leaders. Dr. Roland Chia laments.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Dua pelatih PLKN meninggal dunia, seorang koma

Posted: 16 Feb 2011 05:04 PM PST


Laman portal Freemalaysiatoday pada 16 Feb 2011 melaporkan seorang pelatih PLKN dari Melaka meninggal dunia akibat kelalaian dan sikap sambil lewa pihak hospital seorang. Sementara akhbar The Star 17 Feb 2011 melaporkan dua orang pelatih PLKN meninggal dunia dalam tempoh 4 hari, manakala seorang lagi masih koma. Perkara ini perlu pehatian serius semua pihak, terutama ibu bapa pelatih PLKN.


Pelatih PLKN meninggal dunia akibat kecuaian
February 16, 2011
Akibat kelalaian dan sikap sambil lewa pihak hospital seorang pelatih PLKN meninggal dunia.

KOTA KINABALU: Seorang pelatih Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) di Kem Wawasan Ovai, Papar dekat sini meninggal dunia pagi kelmarin didakwa akibat kelalaian dan sikap sambil lewa pihak hospital yang merawatnya.

Mohd Zulhaili Noraihan, 18, berasal dari Melaka dan kini menetap bersama keluarganya di Cheras, Kuala Lumpur disahkan meninggal dunia kira-kira jam 11 pagi kelmarin (Feb 15) di Hospital Queen Elizabeth (QEH) di sini selepas dikatakan menerima rawatan di Hospital Papar.

"Zuhaili mula demam sejak minggu lepas dan pergi meminta rawatan di pusat perubatan kem sebelum diberikan ubat demam.

"Bagaimanapun, demam dia (Zuhaili) bertambah teruk pada Jumaat minggu lepas dan telah pergi ke pusat perubatan untuk kali kedua lalu dibawa ke hospital untuk menerima rawatan oleh petugas pusat perubatan kem," menurut sumber dari Kem Wawasan Ovai, Papar.

Menurutnya, ketika berada di hospital, Zuhaili hanya dirawat oleh pembantu perubatan malah ubat diberi selepas pembantu perubatan itu menerima arahan daripada doktor melalui telefon.

"Pembantu perubatan itu juga hanya berhubung dengan doktor melalui telefon untuk meminta arahan ubat jenis apa yang sesuai diberikan dan akhirnya Zuhaili diberi ubat tahan sakit.

"Pada masa itu, keadaan Zuhaili juga agak kritikal dengan keadaan mata dan kakinya yang bengkak," katanya menambah Zuhaili bersama dengan jurulatih yang membawanya ke hospital balik semula ke kem selepas diberi ubat tersebut.

Mengadu sakit

Pada sebelah malam, Zuhaili sekali lagi mengadu dia sakit dan mendakwa telah salah diberikan ubat kerana keadaannya semakin teruk tetapi pusat perubatan kem tidak berbuat apa-apa termasuk menghantarnya semula ke hospital.

"Zuhaili hanya dibawa ke hospital Papar pada keesokkan harinya itu pun oleh jurulatih yang bertugas kerana pusat perubatan kem tidak beroperasi pada hari Sabtu dan Ahad," tegasnya.

Katanya lagi, setibanya di hospital Papar, Zuhaili telah dirawat di unit kecemasan dan ditahan di wad biasa selepas itu.

"Sepanjang tempoh dia ditahan juga, agak jarang doktor yang datang menjenguknya sedangkan keadaan fizikalnya berubah dan semakin teruk," dakwanya lagi.

Zuhaili yang dikatakan semakin kritikal kemudiannya dipindahkan ke QEH di sini untuk rawatan lanjut di Unit Rawatan Rapi (ICU) pada Ahad lepas.

Ibu bapa Zuhaili yang dimaklumkan mengenai kejadian itu juga dikatakan tiba di ibu negeri pada hari yang sama untuk melihat anak mereka.

Bagaimanapun, Zuhaili disahkan meninggal dunia oleh pihak hospital kira-kira jam 11 pagi kelmarin dan mayatnya juga telah diterbangkan menggunakan pesawat ke Kuala Lumpur untuk dikebumikan di kampung halamannya.

"Apa yang saya ingin persoalkan di sini ialah tindakan pihak hospital yang hanya memberi ubat tahan sakit ketika kali pertama dia (Zuhaili) meminta rawatan di hospital dan ubat tersebut juga diberi selepas menerima arahan melalui telefon daripada seorang doktor.

"Mungkin perkara sedih ini dapat dielakkan jika pihak tertentu termasuk pihak hospital tidak mengambil sikap sambil lewa," ujarnya.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/02/16/pelatih-plkn-meninggal-dunia-akibat-kecuaian/

Thursday February 17, 2011
Two NS trainees die of illnesses, another still in coma

KUALA LUMPUR: Two National Service trainees died in the past four days of different causes and at separate hospitals.

Mohamad Zulhaili Noraihan, 17, died of meningoencephalitis (bacterial infection of the brain) at the Queen Elizabeth Hospital on Tuesday. The Kuala Lumpur boy had reported for training at the Wawasan Papar camp in Sabah on Jan 2.

A medical form prior to his entry to the camp had stated that he was being treated for nephrotic syndrome and that he suffered from gastric and kidney problems and had previously suffered from head injuries.

"He was treated initially at a clinic at the camp on Jan 24 for a pain in the ear and also on Feb 10 for fever and headache," said NS Department director-general Datuk Abdul Hadi Awang Kechil last night.

He said the boy was then referred to Papar district hospital when his headache did not ease off, adding that he was subsequently sent to the Queen Elizabeth Hospital.

Apparently, he had developed fever after swimming with friends in a pond at the camp.

In another case, Fatini Aqilah Fadhil died of neutropenic sepsis (leukaemia) at the Raja Permaisuri Bainun Hospital in Ipoh last Sunday.

Fatini, 17, was based at the Chenderiang camp in Tapah starting Jan 2.

"She was given a Chinese New Year break like other trainees from Feb 2 to Feb 6," Abdul Hadi said.

However, the girl was admitted to the intensive care unit at Taiping Hospital on Feb 7.

At the PDS Resort camp in Port Dickson, where NS trainee A. Tamilarasi fell into a coma due to high fever, spokesman Mej Mohd Rafee Zain said the authorities did not refer her to the hospital as her condition had not been serious.

"She was still able to attend all the programmes. Our medical staff examined her thoroughly to ensure she was able to undergo training," he said, adding that the camp authorities were not negligent in not referring her to a government clinic or hospital.

"We always have medical officers who examine trainees showing signs of being ill. When she was here, her condition was not serious enough to warrant her being sent for treatment outside the camp," he said.

Tamilarasi is fighting for her life at the Tuanku Ja'afar Hospital intensive care unit where she has been warded since Feb 8.

Mej Mohd Rafee said that when Tamilarasi did not return to the camp after the five-day break on Feb 7, the camp authorities called her father who said a private clinic had given her seven days' medical leave. She slipped into a coma the next day.

Yesterday, Tamilarasi's father K. Anandan, 39, said doctors had told him that the girl might require dialysis and minor surgeries.

"They (doctors) are almost certain that she must have contracted an illness during training," he said.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/2/17/nation/8083220&sec=nation

Tiga minggu hidu bau najis

Posted: 16 Feb 2011 05:03 PM PST

KOSMO 17 Feb 2011


ISMAIL (kanan) menunjukkan air kumbahan yang melimpah memasuki longkang di hadapan rumahnya di Alor Gajah, Melaka semalam.
--------------------------------------

ALOR GAJAH - Sudah lebih 10 aduan dibuat, namun masih tiada tindakan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) menyebabkan 15 keluarga di Taman Rumah Awam Paya Datuk di sini terpaksa terus 'menelan' bau najis sejak tiga minggu lalu.

Penduduk mendakwa masalah bau busuk itu berpunca daripada paip pembentungan najis di beberapa rumah di kawasan itu yang telah tersumbat menyebabkan air najis melimpah keluar melalui tandas.

Seorang penduduk, Ismail Bharom, 65, berkata, masalah tersebut telah beberapa kali diajukan kepada PBT namun tiada siapa yang datang melihat keadaan tempat tinggal mereka.

"Kami tiada tempat untuk mengadu sebab beberapa aduan yang telah dibuat seperti tidak dilayan.

"Kami sudah tidak tahan lebih-lebih lagi ketika hujan lebat kerana air najis ini akan melimpah keluar dan masuk ke dalam longkang rumah kami," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0217&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm

s

0 ulasan
sumber :-

s


YB.Amirudin menziarahi Exco AMK Gombak Sdr. Azrin yang dapat anak

Posted: 16 Feb 2011 08:41 PM PST


Sambutan Maulidur Rasul JKKK Kg.Nakhoda dan LKPI Kg.Nakhoda

Posted: 16 Feb 2011 05:36 PM PSTPimpinan

Angkatan Muda

Cabang