Pengikut

Nuffnang

Ahad, 13 Februari 2011

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


BATALKAN KONSERT NAMJOO

Posted: 13 Feb 2011 03:27 AM PST

(Mohsen Namjoo kini dipercayai menetap di Vienna, Austria. Dihukum 5 tahun penjara oleh Mahkamah Iran kerana menghina Al Quran. Namun beliau menjadi pujaan dan menerima pujian dari media Barat dan penganut fahaman liberal dikalangan Muslim yang melabel beliau sebagai "Bob Dylan" umat Islam di Iran)

Salam 2 all.

Teman mendapat maklumat selepas zohor tadi bahawa penyanyi kontroversial Iran, Mohsen Najmoo akan mengadakan konsert yang dijadualkan pada hari Jumaat 15 Rabi'ul Awal 1432/ 18 Februari 2011 di Pusat Konvensyen KLCC. Teman lalu membuat beberapa pemeriksaan dan mendapati maklumat itu sahih.

Teman terkejut kerana penyanyi ini, yang dipercayai beragama Islam, telah disabitkan dengan kesalahan oleh Mahkamah di Iran pada 09.06.2009 kerana "menghina kemuliaan, memperlekeh Al Quran dan tidak menghormati kitab suci umat Islam ini" melalui lagunya. Beliau dihukum dengan hukuman penjara selama 5 tahun. Hukuman tersebut tidak dapat dilaksanakan kerana Mohsen Najmoo dipercayai berada di Vienna, Austria. (Bagi yang berminat untuk mengetahui kes ini dan butir-butir lanjut mengenai Mohsen Najmoo, sila layari Google dibawah nama "Mohsen Najmoo").

Berdasarkan itu, teman mengambil tindakan membuat lapuran polis di IPD Dang Wangi petang tadi. Lapuran tersebut (dilampirkan dibawah) Dang Wangi Repot No. 005965/11 bertarikh 13.02.2011. Teman juga telah membuat kenyataan akhbar dan disebarkan selepas membuat lapuran tersebut.

Kalau mike tengok, memang Mohsen Najmoo ini sering mendapat liputan luas oleh media barat, malah diberi puji-pujian yang melambong oleh mereka. Media Barat melabel Mohsen Najmo sebagai "Bob Dylan: bagi umat Islam di Iran. Malah penganut fahaman liberal dikalangan umat Islam juga menyanjungi Najmoo ini. Sama saperti yang dibuat oleh mereka terhadap Salman Rushdie, penulis buku "Satanic Verses" yang difatwakan dengan hukuman bunuh oleh Allahyarham Ayatullah Khomeini.

Yang paling teman tidak faham ialah bagaimana permit dan kelulusan itu boleh diberi. Adakah para pegawai kementerian dan agensi yang terlibat terlepas pandang, atau mereka cuai dalam menjalankan tugas mereka. Mereka sepatutnya golongan profesional yang lebih mengetahui atau patut mengetahui isu saperti ini. Siapa dikalangan orang seni yang tidak tahu tentang Mohsen Najmoo yang penuh kontroversi ini! Teman mendesak supaya pihak kemnetrian dan agensi terbabit menjalankan siasatan dalaman dan jika ternyata ada pegawai yang cuai, tindakan tegas perlu diambil untuk mengelak perkara saperti ini terus berulang. Sudah pasti rakyat, khususnya umat Islam akan menyalahkan Kerajaan dan Menteri yang bertanggungjawab jika tiada tindakan tegas diambil!

Kita umat Islam perlu berhati-hati. Ini kerana konsert tersebut dibuat selang beberapa hari kita menyambut Maulidur Rasul. Dan ianya bersamaan pula dengan sambutan Hari Valentine, perayaan yang membuka ruang kepada banyak gejala maksiat dan perzinaan berlaku, dan antara faktor penyumbang kepada kes-kes pembuangan bayi yang semakin meningkat akhir-akhir ini.

Ingatlah pesanan ALLAH dalam surah Al Baqarah: 120, "sesungguhnya Yahudi & Kristian tidak akan redho dengan kamu sampai bila-bila sehingga kamu mengikut cara kehidupan mereka. Katakanlah sesungguhnya petunjuk ALLAH itu adalah haq (benar). Namun jika kamu memilih untuk menurut cara kehidupan mereka, setelah datang kepada kamu 'ilmu (Al Quran), maka tiadalah ALLAH sebagai pembantu dan penolong kamu".

Dari ALLAH kita datang, kepada ALLAH kita kembali. Semoga ALLAH memberikan petunjuk dan hidayah, serta kekuatan iman dan istiqomah kepada umat Islam yang beriman.

Teman dengan ini mendesak Kerajaan supaya membatalkan permit konsert Mohsen Namjoo tersebut, dan mengambil tindakan sewajarnya kepada mana-mana pegawai atau kakitangan yang cuai dalam mengeluarkan permit tersebut.

Wallahua'alam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Ahad
10 Rabi'ul Awal 1432
13 Februari 2011

*****************************************

Balai : Jalan Dang Wangi
Daerah : Dang Wangi
Kontinjen : Kuala Lumpur
No. Repot: Dang Wangi/005965/11
Tarikh : 13.02.2011
Waktu : 1747 pm
Bahasa Diterima : B. Malaysia

Butir-butir penerima Repot:
Nama : L/Kpl Haslin Norwati Hasan (R135438)

Butir-butir Pengadu:
Nama : Zulkifli Bin Noordin

Pengadu menyatakan:

Pada 13.02.2011 selepas zohor jam lebihkurang 1400hrs semasa berada dipejabat saya di Wisma Yakin, Jalan Masjid India, 54200 Kuala Lumpur saya telah menerima maklumat bahawa satu permit telah dikeluarkan untuk seorang penyanyi dari Iran, Mohsen Namjoo dijadualkan mengadakan satu konsert pada hari Jumaat 15 Rabi'ul Awal 1432 bersamaan 18 Februari 2011 di Pusat Konvensyen KLCC. Saya telah memeriksa dan mendapati maklumat itu sahih.

Saya membantah keras permit dikeluarkan bagi penyanyi ini mengadakan konsert tersebut kerana saya percaya penyanyi ini tidak sepatutnya dibenarkan mengadakan sebarang konsert atau pertnjukkan awam didalam negara ini kerana lagu-lagu dan persembahannya dipercayai menghina dan memperlekeh Al Quran dan agama Islam.

Malahan saya percaya Mahkamah Iran telah pada 09.06.2009 menjatuhkan hukuman penjara 5 tahun keatas beliau setekah disabitkan dengan kesalahan "menghina kemuliaan, memperlekeh Al Quran dan tidak menghormati kitab suci umat Islam tersebut".

Oleh itu saya mendesak pihak polis supaya menyiasat bagaimana penyanyi ini boleh diberikan permit dan kelulusan mengadakan konsert tersebut, apatah lagi dalam keadaan kita sedang mengadakan sambutan Maulidur Rasul.

Pada saya, tindakan membenarkan penyanyi ini mengadakan konsert tersebut adalah satu penghinaan kepada sambutan Maulidur Rasul dan kepada agama Islam.

Saya juga telah menghantar nota bantahan kepada YAB Perdana Menteri, YB Menteri Dalam Negeri, YB Menteri Penerangan, Komunikasi & Kebudayaan dan YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Bhg Hal Ehwal Islam) untuk mengambil tindakan sewajarnya.

Saya juga mendesak Kerajaan supaya membatalkan konsert tersebut.

Tandatangan Pengadu
Zulkifli Bin Noordin

Tandatangan Penerima Repot
L/Kpl R135438 Haslin Norwati Bt Hasan

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

KENYATAAN AKHBAR / PRESS RELEASE

AHLI PARLIMEN KULIM BANDAR BHARU

Ahad: 10 Rabi'ul Awal 1432 / 13 Februari 2011


Hari ini saya telah membuat lapuran polis di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi kerana mendesak dibuat siasatan bagaimana permit boleh dikeluarkan untuk seorang penyanyi Iran, Mohsen Namjoo mengadakan satu konsert yang dijadualkan pada hari Jumaat 15 Rabi'ul Awal 1432 / 18 Februari di Pusat Konvensyen KLCC.


Saya percaya penyanyi ini tidak sepatutnya dibenarkan mengadakan sebarang konsert atau pertunjukkan didalam negara ini kerana lagu-lagunya yang saya percaya menghina dan memperlekehkan Al Quran dan agama Islam.


Malahan saya percaya Mahkamah di Republik Islam Iran telah pada 09 Jun 2009 menjatuhkan hukuman penjara lima tahun keatas beliau setelah disabitkan dengan kesalahan "menghina kemuliaan, memperlekeh Al Quran dan tidak menghormati kitab umat Islam tersebut".


Oleh itu saya telah mendesak pihak polis untuk menyiasat bagaimana penyanyi ini boleh diberikan permit dan kelulusan untuk mengadakan konsert tersebut, apatah lagi dalam keadaan kita sedang mengadakan sambutan Maulidur Rasul.


Pada saya tindakan membenarkan penyanyi ini membuat konsert tersebut adalah jelas satu penghinaan kepada sambutan Maulidur Rasul tersebut.


Saya juga telah menghantar nota bantahan kepada YAB Perdana Menteri, YB Menteri Dalam Negeri, YB Menteri Penerangan , Komunikasi & Kebudayaan dan YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Bahagian Hal Ehwal Islam) untuk mengambil tindakan sewajarnya.


Saya dengan ini mendesak supaya Kerajaan membatalkan permit konsert Mohsen Namjoo ini.


Sekian.


Wallahua'lam & Wassalam.


Zulkifli Bin Noordin

Kulim Bandar Bharu


#####################################

(Versi Bahasa Inggeris)


I have today lodged a police report at Dang Wangi Police District Headquarters asking for an investigation to commence as to how a permit was issued to allow an Iranian singer Mohsen Namjoo to hold a concert scheduled on Friday 15 Rabi'ul Awal 1432 / 18 Februari at KLCC Convention Centre.


I believe this artiste should not have been allowed to hold any concert or public engagement in Malaysia as his songs are degrading and defamatory of the Al Quran and Islam.


I verily believed that he was convicted of similar offence by an Iranian Court on 09.06.2009 and sentenced to five (5) years imprisonment. The Judge has reportedly said that Mohsen Namjoo was convicted "for insulting sanctities, ridiculing the Al Quran and dishonoring the holy book of Muslims".


I therefore urged the police to investigate how Mohsen Namjoo was issued a permit and clearance to hold the concert, especially when we are in the midst of celebrating Maulidur Rasul.

I strongly believe allowing this singer to hold such concert is an insult to the celebration of Maulidur Rasul and I do condemn it in the strongest term possible.


I have also sent protest note to YAB Prime Minister, YB Minister of Home Affairs, YB Minister of Information, Communication & Culture and YB Minister in the Prime Ministers Department (Islamic Affairs) to take necessary action.


I do hereby urged the Government to revoke and cancel the permit for Mohsen Namjoo's concert.


Thank you.


Wallahua'lam & Wassalam.


Zulkifli Bin Noordin

Kulim Bandar Bharu

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Press Statement By Dr. Wan Azizah Wan Ismail On Datuk Akjan Issue, Sabah

Posted: 13 Feb 2011 05:51 PM PST

Press Release by Dato' Seri Wan Azizah Wan Ismail

KEADILAN Sabah

Parti Keadilan Rakyat wants the Home Ministry to speedily investigate businessman-cum-former ISA detainee Datu Mohd Akjan Ali Muhammad, who was recently proclaimed the new Sultan of Sulu.

Its President Dato' Seri Dr Wan Azizah Ismail said Sunday, the matter was of great urgency as it involved national sovereignty and security.

"There should not be any cover-up on the case, which would be tantamount to practicing 'double standards' on the part of the Malaysian Government.

"The Home Ministry must not compromise on national sovereignty and security but take appropriate action as soon as possible if Akjan has violated the law," she said in a statement, here.

Dr Wan Azizah was commenting on Deputy Home Minister Datuk Wira Abu Seman's recent statement in Sabah that the Home Ministry would investigate Akjan whether he contravenes the law and poses a security threat to the nation.

Abu Seman was quoted as saying that the issue of citizenship (of Akjan) did not arise as far as the Home Ministry was concerned.

"He has a Malaysian citizenship, then he is a Malaysian," he had said.

In response, Dr Wan Azizah said it sounded superficial as Akjan is said to possess dual citizenship. How can a person be Malaysian citizen and at the same time the installed as the reigning Sultan of the Sulu of Sultanate right at our back yard ie Likas, Sabah? The people of Sabah and all Malaysian for that matter have the right to know the truth”. Said Dato' Seri Wan Azizah, who is also the interim chairperson of the KEADILAN Sabah Presidential Council.

"Furthermore, it was reported that he is listed in Mutalib M.D.'s book (IC Palsu) as someone holding a fake IC. And this is of public knowledge among Malaysians and the authorities in Sabah.

"If that is true, the case warrants deeper investigation. Do not bypass the issue at hand. Under the circumstances, the Home Ministry must seriously delve into the matter and make known its findings," she
pointed out.

At this juncture, Dr Wan Azizah said it was a joke of the year for Home Minister, Datuk Hishammuddin Tun Hussein to say there was no Project IC.

"Project IC is a household word in Malaysia, especially in Sabah, where some foreigners have openly declared that they obtained their ICs through Project IC.

"So, is the Minister concerned trying to play blind and dumb over the issue?" she asked.

Web portal Sabah Kini reported the self-proclaimed "interim government of the Sulu Sultanate" as claiming that Akjan was a direct descendant of the last reigning Sultan of Sultan, Paduka Mahasari Maulana Al-Marhum Sultan Shariful-Hashim.

It is also the third such claim to be made by competing groups within the last two months alone.

The "Prime Minister" of the interim government, Datu Albi Ahmad Julkarnain, announced that Akjan was ceremonially installed as the 33rd reigning Sultan of the Sulu Sultanate on Feb 2, 2011 after taking his oath of allegiance in a private ceremony at Kg Likas, Kota Kinabalu in Sabah.

“EGYPT AND tunisia – The Future of Middle East and the Muslim World”

Posted: 13 Feb 2011 12:04 AM PST

The Future of Middle East and the Muslim World"

. Monday, 14th February 2011 – 8.30pm –10.30pm.De Palma Hotel, Ampang

The end to the political crisis in Egypt and Tunisia represents another symbol of triumph for the movement of the people's power. The recent event which would have a spectacular effect on the political milieu in the region serves as a fresh and cold test for the people of Egypt and Tunisia to decide for themselves a representative government that would embody the spirit of democracy as well as encouraging towards it. For decades, the people of Egypt and Tunisia had been ruled under a dominating and tyrant-like leader which had total control over the judiciary, legislative and of course, the executive. Economic malaise persists with high unemployment, food price inflation and low minimum wages. The fall of tyranny in Tunisia and Egypt opens up the opportunity for further democratization in the region and this poses considerable challenges to the largely Muslim countries in the region. Hence, this forum aims to discuss the future of the Middle East and the Muslim World in regards on the further democratization of the region and on the role of the United States in mediating the balance of power in the Middle East region.

RIGHTS (Regional Initiatives for Governance and Social Justice) and KeADILan International cordially invite you to a discussion on the recent political upheaval in the Middle East region which is titled "Egypt and Tunisia – The Future of the Middle East and the Muslim World" Monday, 14th February 2011 from 8.30 p.m. to 10.30 p.m. at the De Palma Hotel, Ampang.

We believe that you will find the exchanges to be interesting and illuminating. We appreciate your cooperation by responding to this invitation by Monday, 14th February 2011 before 5.00 p.m. Should you require further information on this programme, please do not hesitate to contact me at yusmadi.yusoff@gmail.com or our Administrative Associate Zulsalehin via email at rights.ent@gmail.com.

We look forward to welcoming you at the forum.

Many thanks

Yours sincerely,

Yusmadi Yusoff MP
Chairman
KeADILan International

===

Programme

8.00pm Registration and welcoming coffee

8.30pm Welcoming Address

Fahda Nur A. Kamar

Director

RIGHTS: Regional Initiatives for Governance, Human Rights and Social Justice

9.00pm Panel Discussion Session

Main Speaker:

Datuk Seri Anwar Ibrahim
Former Deputy Prime Minister
Leader of Opposition Malaysia

Discussant:

Dr Hassan Hasyatani
Director, Zentrum Future Studies

Haekal Talib
RIGHTS Fellow
Research Analyst, CPPS

Moderator
Yusmadi Yusoff
Member of Parliament
Chairman of KeADILan International

10.00 pm: Q&A Session

10.30 pm: End of Discussion Session

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Soalan-soalan untuk sesi Parlimen 07 March 2011

Posted: 13 Feb 2011 09:36 AM PST

Soalan-Soalan Untuk Jawapan Lisan 1. Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan bahawa memandangkan peningkatan ketara kes-kes jenayah di negara ini, apakah tindakan yang telah diambil oleh Kementerian untuk meningkatkan kadar nisbah anggota polis/rakyat kepada seorang pegawai polis dengan 400 rakyat dan apakah tindakan-tindakan yang telah diambil oleh pasukan polis dalam [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Nak rakyat doakan Polis dan Penguatkuasa mati isu kafe siber berleluasa?

Posted: 12 Feb 2011 11:23 PM PST


Kafe siber, bersepah-sepah sekarang. Ada yang dijadikan pusat judi. Yang rugi BANGSA MELAYU REMAJA SEKOLAH LAGI. YANG UNTUNG……. Adakah Pihak Polis dan Pihak Penguatkuasa Berkuasa Tempatan TAK NAMPAK? Jangan sampai rakyat, terutamanya jemaah surau dan masjid doakan sesuatu untuk mereka ini! BANGKITLAH UMAT ISLAM. DOA IALAH SENJATA KITA, TAK PERLU TUNJUK PERASAAN. RAMAI WAKIL RAKYAT YANG DAH MATI SEBAGAI BUKTI.

Kisah sebelum ini Senawang Pusat E Judi, MPS, Jabatan Agama tak kerja ke ? di http://amkns.blogspot.com/2010/11/senawang-pusat-e-judi-mps-jabatan-agama.html

IKAT PERUT KERANA KAFE SIBER
Sinar Harian 13 Feb 2011

SEREMBAN – Kewujudan kafe siber banyak memberi manfaat kepada masyarakat dalam menghambat perkembangan pesat era teknologi maklumat dan komunikasi kini agar tidak ketinggalan dek arus pembangunan.

Namun, ia mengundang gegala serius apabila ada dalam kalangan pelajar yang menghabiskan masa mereka di kafe siber sebaik sahaja pulang dari sekolah.

Malah, ada juga yang sanggup mengikat perut semata-mata mahu ke kafe siber menggunakan wang perbelanjaan sekolah yang diberi ibu bapa akibat ketagihan untuk melayari laman sesawang di Internet seperti permainan video, facebook, youtube dan tidak kurang juga melayari laman web lucah.

Tinjauan Sinar Harian di dua lokasi berbeza di daerah ini mendapati sebaik sahaja tepat jam 1.30 petang, kafe siber yang lokasinya berhampiran sekolah mula menjadi tumpuan pelajar khususnya lelaki yang akan menanggalkan pakaian sekolah mereka terlebih dahulu sebelum memasuki premis berkenaan.

Manakala pada waktu petang, kafe siber berhampiran kawasan perumahan menjadi tumpuan pelajar lingkungan usia 7 tahun hingga 13 tahun untuk bermain permainan video Internet antara dua hingga tiga jam.

Seorang aktivis sosial, Hamidon Abd Samad berkata, kunjungan pelajar ke kafe siber kini dilihat sudah menjadi budaya yang boleh mengundang kepada berlakunya masalah sosial membimbangkan kerana terpengaruh dengan maklumat yang diperoleh menerusi Internet.
Menurutnya, mereka sanggup menghabiskan masa berjam lamanya dengan melayari laman web yang diminati di kafe siber terutamanya ketika cuti sekolah dan selepas tamat musim peperiksaan.

"Kafe siber ini ada pro dan kontranya. Pelajar sekarang perlu tahu menggunakan teknologi maklumat yang tersedia hari ini.

"Apa yang menjadi masalah apabila mereka melayari laman web yang tidak berfaedah dan sanggup menghabiskan duit sebegitu sahaja," katanya.

Menurutnya lagi, dia pernah bertanya kepada pelajar sekolah mengenai apa yang mereka lakukan di kafe siber dan tanpa segan silu mereka menjawab; laman lucah.

"Pada hari ini semakin ramai golongan mudah ketagih dengan kafe siber dan lebih parah lagi apabila mereka menjadikannya sebagai lokasi ketagihan melayari laman lucah yang dilihat bersama rakan," katanya.

Selain itu katanya, peraturan berkaitan dengan pengawalannya, terutamanya ke atas lokasi operasi kafe siber dan penguatkuasaan mesti diperketat dalam memastikan gejala sosial dapat dielakkan.

"Kafe siber tidak seharusnya berada di lokasi yang berdekatan dengan sekolah kerana akan menjadi tempat 'lepak' para pelajar sebelum pulang ke rumah.

"Memanglah jika kafe siber tiada berhampiran sekolah mereka boleh pergi ke tempat lain. Tapi sekurangnya inilah usaha kita untuk mengekang kepada berlakunya masalah sosial yang kadang-kala dil uar jangkaan," katanya.

Seorang pemilik kafe siber, Amer Hanafie mengakui sememangnya rata-rata yang mereka mengunjungi premisnya terdiri daripada golongan muda yang tinggal di kawasan berhampiran.

Menurutnya, kehadiran mereka kebiasaannya mahu bermain permainan video menerusi Internet dalam jangka waktu satu atau dua jam.

"Ada juga yang bermain permainan video ini sehingga empat jam tanpa henti dan ada juga yang sudah pulang tetapi datang kembali kerana masih tidak puas melayari permainan video Internet.

"Walau bagaimanapun, saya tidak membenarkan mereka yang berpakaian sekolah masuk ke sini kerana ia adalah arahan pihak berkuasa yang perlu dipatuhi," katanya.

Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut, Sinar Harian turut bertanya seorang pengunjung remaja yang dilihat leka bermain permainan video Internet.

Pengunjung yang hanya mahu dikenali sebagai Daniel, 16, berkata, dia sanggup tidak makan tengah hari semata-mata mahu menjimatkan wang perbelanjaan sekolah untuk bermain permainan video Internet di kafe siber.

"Saya menghabiskan hampir RM5 sehari untuk melayari Internet selepas waktu persekolahan dan sudah menjadi rutin saya ke sini dengan kawan.

"Sekiranya pulang lewat pulang ke rumah, saya memberitahu ibu bapa adanya kelas tambahan dan aktiviti kokurikulum di sekolah," katanya.

Warga emas, Abd Khalid Mohd, 62, berkata, ibu bapa sepatutnya bersikap lebih prihatin dengan memantau aktiviti anak mereka di kafe siber dan bukannya memberi sepenuh kepercayaan kepada mereka.

Menurutnya, dalam keadaan persekitaran hari ini yang semakin mencabar, pelbagai kemungkinan boleh berlaku yang kadang-kala di luar pemikiran.

"Banyak faktor yang menyebabkan berlakunya gegala sosial ini dan salah satunya dengan kewujudan Internet tambahan pula kini di mana-mana sahaja kita boleh melayari Internet sama ada di kafe siber, rumah mahupun melalui telefon bimbit.

"Oleh sebab itu ibu bapa berperanan penting untuk mengawal aktiviti anak. Kita tidak boleh mengubah keadaan persekitaran, tetapi kita yang perlu mengubah corak dalam mendidik anak," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story8751748.asp

Tolonglah, janganlah doakan wakil rakyat kita mati

Posted: 12 Feb 2011 11:00 PM PST


Najib sepatutnya bukan saja minta wakil rakyatnya jaga kesihatan dan jangan mati. Najib sepatutnya minta rakyat jelata supaya jangan ada sesiapa doakan wakil rakyat di kawasan mereka mati. Tapi macamana rakyat tak nak doa, sebab mereka dah syok, bila wakil rakyat mati, barulah semua media memberi tumpuhan keluhan mereka sejak berpuluh-puluh tahun.

Macam kisah Masjid di Jerantut yang teramat daif, berpuluh tahun mohon dibaiki tapi hampa, macam artikel berikut Jangan tunggu orang Jerantut doakan Wakil Rakyatnya mati di http://amkns.blogspot.com/2011/02/jangan-tunggu-orang-jerantut-doakan.html

Alang-alang ada pilihanraya kecil di Kerdau , Pahang, bongkarkanlah kisah BANYAK PROJEK SAKIT DI PAHANG, PENDEDAHAN KETUA AUDIT NEGARA di http://amkns.blogspot.com/2010/11/banyak-projek-sakit-di-pahang.html

Kisah masjid ini sebelum ini di PAHANG, JUARA MASJID ROBOH pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/12/pahang-juara-masjid-roboh.html

Juga artikel MAKIN RAMAILAH RAKYAT DOAKAN WAKIL RAKYAT MEREKA MATI di http://amkns.blogspot.com/2011/01/makin-ramailah-rakyat-doakan-wakil.html

DATUK SERI NAJIB TUN RAZAK MAHU UMNO SERTA SEMUA SAYAP PARTI MENGADAKAN LEBIH BANYAK PROGRAM BERBENTUK MENDAMPINGI RAKYAT DI KAWASAN-KAWASAN YANG DIKUASAI PEMBANGKANG DAN BUKANNYA DI KAWASAN SELAMAT.- UTUSAN MALAYSIA 17 OKT. 2010

Hishamuddin kenapa Panggilan 999 GAGAL, Jangan sibuk Politik je

Posted: 12 Feb 2011 10:59 PM PST


PANGGILAN 999 GAGAL?
Utusan Malaysia 11 Feb 2011


PANGGILAN kecemasan kepada talian 999 untuk mendapat bantuan polis tidak lagi dapat menolong anda! Inilah kesimpulan yang dapat dibuat oleh sesiapapun apabila membaca penjelasan Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdullah berhubung dengan kelewatan polis tiba di lokasi setelah panggilan dibuat oleh Pengarang Sukan Utusan Malaysia, Meor Harman Shakri semasa keretanya dirompak oleh empat lelaki bersenjata berhampiran Plaza Tol Rawang di awal pagi baru-baru ini. (Utusan Malaysia 9 Januari).

Meor Harman telah membuat panggilan kecemasan 999 sebanyak empat kali sebelum keluar dari keretanya yang dilanggar dari belakang dan dihalang setelah memintasnya. Salah seorang daripada penjenayah memasuki keretanya tetapi sebelum keluar dari kereta Meor telah pun menelefon 999 empat kali.

Polis hanya tiba di lokasi itu sejam kemudian. Memalukan! Di Amerika Syarikat panggilan 911 ialah panggilan kecemasan nasional satu negara.

Penjelasan daripada Ketua Polis Daerah Gombak ialah panggilan kecemasan 999 tidak akan terus disambung kepada polis di kawasan tersebut dan beliau menasihatkan supaya orang ramai hendaklah terus menghubungi bilik gerakan (?) untuk mendapatkan tindakan cepat.

Sesungguhnya ini adalah berita baru kepada orang ramai. Apa yang diketahui selama ini dan sentiasa diuar- uarkan oleh polis ialah nombor 999. Siapalah yang tahu nombor bilik gerakan kecamasan?

Kegagalan polis untuk bertindak segera terhadap panggilan dari seorang wartawan tidak lagi dapat disembunyikan kerana dia adalah "tukang berita" tetapi kita tidak tahu berapa banyak panggilan kecemasan kepada 999 yang mendapat tindakan lewat.

Kelalaian pihak berkuasa dalam suatu hal yang melibatkan nyawa dan kepentingan ramai tidak boleh dimaafkan dengan apa alasan sekalipun. Ini akan menyebabkan orang ramai menjadi sinis terhadap slogan "Rakyat Diutamakan".

Pihak yang terlibat mestilah sensitif terhadap kejadian ini dan hendaklah membuat suatu penjelasan yang meyakinkan. Kenyataan Pegawai Polis Daerah Gombak menimbulkan banyak anggapan yang negatif terhadap pihak polis yang sekarang sedang berkerja keras untuk memperbaiki imejnya di bawah Ketua Polis Negara yang baru.

HAIMI
Putrajaya.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0211&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

MESTI PANTAS BILA ADA KECEMASAN
Mingguan Malaysia 13 Feb 2011
Oleh Noraini Abd. Razak

TAKTIK langgar dan samun bukan baru. Pemandu sering diingatkan supaya tidak berhenti jika kereta dilanggar tanpa sebab terutama pada waktu malam. Peringatan tersebut sering ditujukan kepada pemandu wanita.

Maklumlah orang perempuan perlu dilindungi, justeru keprihatinan terhadap wanita memang selalunya lebih. Apa lagi jika wanita yang kerjanya sering pulang lewat malam.

Kejadian langgar dan samun yang menimpa Pengarang Sukan Utusan Malaysia baru-baru ini 'melebarkan' lagi peringatan tersebut. Meor Harman tidak memberhentikan keretanya selepas dilanggar tidak jauh dari tol Rawang. Bagaimanapun ada tanda-tanya di hatinya apabila pemandu yang melanggar keretanya memberi nyalaan lampu seolah-olah mahu memberitahu sesuatu.

Malang sememangnya tidak berbau. Sebaik memberhentikan keretanya, dua daripada empat penjenayah itu keluar dan mendekati beliau. Lantas terjadilah seperti mana selalunya - beliau diacu parang dan keretanya dilarikan.

Malang Meor Harman sememangnya berganda pada malam tersebut. Selepas keretanya dilanggar, beliau menghubungi talian 999 sebanyak dua kali. Panggilannya dijawab dan disambung ke bilik kawalan.

Jawapan yang diberi petugas bilik kawalan berbunyi begini: ''Bantuan akan sampai sebentar lagi, encik jangan ke mana-mana'. Sebelum itu beliau ditanya lokasi kejadian.

Selepas keretanya dilarikan, Meor Harman menghubungi 999 sekali lagi. Panggilannya disambungkan bilik gerakan. Beliau memberitahu: ''Encik saya dah disamun.'' Sekali lagi beliau ditanya lokasi kejadian selain perlu memperkenalkan diri sekali lagi dan diberitahu supaya jangan ke mana-mana.


Lokasi

Hampir sejam selepas panggilan pertama, kelibat kereta peronda polis di jalan bertentangan terlihat. Panggilan ke 999 dibuat sekali lagi untuk memaklumkan bahawa lokasinya adalah di jalan menuju ke Rawang dan bukannya arah ke Kuala Lumpur. Untuk menunggu kereta peronda itu membuat pusingan U mengambil masa menyebabkan dia menumpang motosikal ke tol Rawang. Di situ dia bertemu satu lagi polis peronda yang kemudiannya bertindak pantas menyelesaikan segala masalah.

Isu tersebut telah diulas dan dijawab pihak yang berkenaan. Dalam memberi penjelasan, orang ramai diingatkan supaya tidak bergantung kepada talian 999. Ingat nombor-nombor lain. Ingat nombor bilik gerakan. Tetapi dalam keadaan panik dan gementar, bukankah 999 adalah nombor paling segera melintas di fikiran. Nombor itu paling mudah diingati - sebab itu susunannya begitu. Nombor bilik gerakan mana yang perlu diingat? Jika seseorang tinggal di Rawang, adakah dia perlu mengingati atau menyimpan nombor bilik gerakan Rawang sedangkan malang yang tidak berbau boleh berlaku di mana-mana. Justeru mengapa dicadangkan nombor lain. Bukankah ia memperlekehkan talian kecemasan yang diwujudkan untuk memudahkan orang ramai meminta bantuan sejak berkurun lamanya.

Tentunya dalam hal ini, orang ramai mengharapkan pihak berkuasa memperbaiki sistem sedia ada. Jika talian 999 itu 'melambatkan' proses aduan atau untuk mengambil tindakan disebabkan ada beberapa lapisan, maka kurangkan lapisan itu. Semudah dan secepat mana nombor 999 itu disebut, maka urusannya juga harus mudah dan pantas.

Kita tidak memperkecilkan tugas anggota polis, tidak juga membesarkan kes Pengarang Sukan Utusan Malaysia. Keprihatinan adalah kepada semua mangsa jenayah yang sememangnya panik mencari bantuan ketika kecemasan. Mereka mesti diberitahu bahawa 999 adalah talian yang boleh dihubungi setiap saat dan ketika. Operator 999 akan menjawab panggilan anda. Tindakan segera akan diambil. Selepas itu baru disarankan supaya orang ramai turut menyimpan nombor bilik gerakan. Saranan seumpama itu mesti dimasukkan dalam iklan 999 yang ditayangkan di kaca televisyen. Pendek kata talian 999 mesti diangkat sebagai nombor kecemasan paling cekap bukan sebaliknya. Barulah kepercayaan orang ramai terhadap pasukan polis dapat dipertingkatkan.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0213&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_06.htm&arc=hive

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


CADANGAN SOALAN-SOALAN PERTANYAAN

Posted: 13 Feb 2011 12:57 AM PST

PERTANYAAN-PERTANYAAN BAGI MESYUARAT PERTAMA, PENGGAL KEEMPAT

PARLIMEN KEDUA BELAS

JAWAB LISAN

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan :-

a) Nilai perlepasan cukai yang diberikan kepada Airasia merupai 60 peratus bagi pembelian aset (capital expenditure) dari mula sehingga tahun 2009 ; dan

b) Berapakan jangkaan jumlah pelepasan cukai yang akan diterima oleh Airasia hingga tahun 2014.

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan :-

a) Adakah Petronas bercadang membuat kajian dalam perlombongan uranium, memandangkan kerajaan mula fokus kepada pembinaan loji nuklear; dan

b) Rancangan Petronas untuk melabur dalam KAZATOMPROM (Kazakstan National Atomic Energy) memandangkan Petronas sudah melabur minyak dan gas dalam negara tersebut.

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan:-

a) Kenapa KWSP hanya membayar separuh daripada hak yang dituntut oleh pencarum apabila sudah sampai masa yang membolehkan simpanan dikeluarkan sepenuhnya.

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan:

a) Manfaatnya kepada Felda Global Venture apabila FINA, anak syarikat Felda Iffco Sdn Bhd membeli Twin Rivers Technologies Natural Ingredients dari Twin Rivers Technologies US dengan harga RM75.5 juta, walaupun telah mengalami kerugian RM140 juta pada 2009 dan operasinya tertangguh.

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan:-

a) Rasionalnya kerajaan hendak menjual RM90 bilion bon untuk tujuan membayar hutang (RM49 bilion) dan peruntukkan untuk mengurangkan defisit 2011 (RM45 bilion).

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan:-

a) Tindakan kerajaan mengatasi kehilangan (mengikut anggaran Perunding Morgan Stanley) USD 100 bilion kerana rasuah sejak tahun 1980.

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PERTAHANAN menyatakan:-

a) Atas pertimbangan apa yang tanah Lot 81 dan Lot 108, Jalan Ampang diserahkan kepada syarikat Al-Hidayah yang melalui anak syarikat tersebut gagal menyiapkan Kem Transit dan Kem Rejimen Askar Wataniah di Kuala Lumpur yang dijadualkan siap pada Jan 2002.

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan:-

a. Berapakah jumlah subsidi gula yang diberikan kepada syarikat-syarikat pengeluaran minuman dan makanan dari tahun 2005 hingga 2010.

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PERUMAHAH DAN KERAJAAN TEMPATAN menyatakan;-

a. Rasionalnya penswastaan pengurusan sisa pepejal dan juga penguatkuasaan Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam; dan

b. Tindakkan yang akan diambil memandangkan sekarang kerajaan telah menanggung hutang sebanyak RM349 juta kepada syarikat Kualiti Alam Sdn Bhd.

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH menyatakan;-

a) Hasrat kerajaan untuk memberi hak milik tanah secara individu kepada setiap keluarga masyarakat orang asli; dan

b) Mewartakan bahagian tanah komunal sepertimana yang diperuntukkan di bawah Seksyen 62, Kanun Tanah Negara.

JAWAPAN BERTULIS

  1. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan:-

Berapakah jumlah hutang kerajaan persekutuan, syarikat milik kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC), kerajaan negeri dan juga agensi-agensi negeri masing-masing dari tahun 2005 hingga 2010.

  1. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan:-

Pencapaian Program Perumahan Rakyat Majlis Tindakan Ekonomi Negara dan Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad (SJKP) dalam bantuan masing-masing kepada kumpulan rakyat berpendapatan isi rumah kurang daripada RM2,300.

  1. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan:-

Senarai projek-projek yang melibatkan Tabung Kumpulan Wang Amanah Pengangkutan Awam (KWAPA) semenjak tahun 2006 sehingga hari ini dan kos projek serta status projek tersebut.

  1. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan:-

Mengapakah berlaku perbezaan ketara dari segi prestasi pengendalian kontena di antara Pelabuhan Johor dan Pelabuhan Tanjung Pelepas dan apakah langkah yang diambil bagi masalah tersebut.

  1. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI menyatakan:-

Anggaran kadar anjakan upah seluruh sektor yang telah menerima pelaburan asing (FDI) di bawah Program Tranformasi Ekonomi (ETP) menjelang akhir tahun 2011.

KEDAH online

0 ulasan
sumber :-

KEDAH online


Bukan Sumpah Tutankhamun, Bukan Salah Jebat Derhaka

Posted: 12 Feb 2011 08:10 AM PST

Adun BN Kerdau meninggal dunia, pilihan raya kecil ke-16

Posted: 12 Feb 2011 07:57 AM PST

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Next

Posted: 12 Feb 2011 07:02 PM PST

TEMERLOH 12 Feb. - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kerdau, Pahang, Datuk Zaharuddin Abu Kassim 63 meninggal dunia.

Allahyarham sebelum ini pernah dilaporkan menerima rawatan di Institut Jantung negara (IJN) dan Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh akibat komplikasi penyakit.

DUN kerdau mempunyai seramai 8451 orang pengundi dan pada pilihanraya ke 12, Allahyarham telah menang kerusi tersebut dengan majoriti 1615 mengalahkan calon PAS Hassanuddin Salim.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang