Pengikut

Nuffnang

Isnin, 7 Februari 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Anwar: Pertikai SPRM Lambat Bertindak Terhadap Taib Mahmud

Posted: 07 Feb 2011 12:56 AM PST


KUCHING 7 FEB: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertikai tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melengah-lengahkan siasatan terhadap dakwaan penyalahgunaa kuasa dan rasuah Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud oleh laman web Sarawak Report.

Jelas Anwar, laporan yang disertakan dengan bukti harus segera diteliti berdasarkan garis panduan yang telah ditetapkan agensi itu.

"Setiap laporan kredibel harus diselidik. Ini adalah pendirian standard yang kita pegang," jelas beliau kepada media.

Menerusi laporan laman web Sarawak Report, Taib dikatakan telah memberi kontrak melalui rundingan terus kepada ahli keluarga termasuk sahabatnya bagi projek pembinaan dan penyelenggaraan jalan, jambatan dan projek-projek besar yang lain di negeri Sarawak.

Anwar yang ditemui media berkata, SPRM akan segera menyiasat sekiranya tuduhan dilemparkan kepadanya namun perkara sebaliknya berlaku apabila melibatkan pemimpin Barisan Nasional.

"Tetapi ketika tuduhan dilemparkan ke atas Perdana Menteri Najib Razak dan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Rais Yatim dan juga ke atas Taib, SPRM lambat bertindak," katanya.

Anwar turut menggesa agar dua set undang-undang yang dipraktikkan di Malaysia dihapuskan bagi memperlebarkan keadilan kepada semua rakyat.

Ini berikutan jelasnya, jurang diskriminasi terhadap individu yang mempunyai kuasa dan kekayaan dibandingkan dengan rakyat biasa amat jelas selagi Umno-Barisan Nasional (BN) memegang tampuk pemerintahan negara.

Anwar juga mendakwa kerajaan Barisan Nasional akan menghalang sistem tersebut dipinda bagi menjamin kedudukan mereka selagi terus memerintah.

"(Jika) anda ingin memastikan bahawa ada keadilan dan keadilan, maka sistem harus diubah untuk kebaikan selamanya," kata beliau.

Beliau turut menyentuh krisis politik yang berlaku di Tunisia dan Mesir menyaksikan kebangkitan rakyat membantah penyalahgunaan kuasa dan rasuah selain memberi amaran ia boleh berlaku di negara Islam di Asia.

Justeru, Anwar mengingatkan agar kepimpinan BN tidak memperlekeh penduduk luar bandar yang hanya berpuas hati dengan jalan dan jambatan yang dibina oleh mereka.

"Mereka ini rakyat Malaysia dan harus diberi hak dan kuasa untuk menentukan masa depan mereka sendiri," jelas beliau.

Sehubungan itu, Anwar menasihatkan agar Parti Keadilan Rakyat (PKR) terus memperkukuh hubungan kerjasama dengan Pakatan Rakyat.


Sumber: TVSNEWS

Tuduhan Terhadap Shuhaimi Berunsur Politik- Peguam

Posted: 07 Feb 2011 12:50 AM PST


SHAH ALAM 7 FEB: Peguam Amer Hamzah Arshad, menyifatkan pertuduhan yang dikenakan ke atas anak guamannya ADUN Sri Muda, Shuhaimi Shafie hanya berunsurkan politik semata-mata.

Dakwanya pendakwaan ini mendapat tekanan daripada pihak berkepentingan yang mahukan kes ini dibicarakan di mahkamah sedangkan jika dilihat ahli politik yang lain seperti Barisan Nasional(BN) juga pernah mengeluarkan kata-kata yang mempunyai elemen hasutan.

"Pertuduhan ini tidak perlu dibawa langsung kerana pertuduhan terhadap Shuhaimi, tidak lain tidak bukan adalah satu pertuduhan yang berunsurkan politik kerana banyak tekanan-tekanan daripada pihak tertentu yang telah menyebabkan pertuduhan dan pendakwaan di mahkamah hari ini," katanya.

Amer juga turut membantah denda yang dikenakan ke atas Shuhaimi bersifat menekan anak guamannya sedangkan hukuman denda yang diperuntukkan hanyalah RM5,000 di bawah Akta Hasutan.

"Jadi kalau ikut dari segi logik kita bandingkan denda maksimum yang boleh dikenakan mahkamah hanyalah 5,000 ringgit tetapi jumlah jaminan yang ditawarkan 20,000 ringgit, bukan ke itu satu bentuk penindasan (oppressy) jadi ini menunjukkan ada unsur pendakwaan yang berunsurkan politik," katanya lagi.

Terdahulu, timbalan pendakwa raya Mohamad Hanafiah Zakaria meminta mahkamah menetapkan RM20,000 sebagai wang ikat jamin atas alasan kesalahan didakwa dilakukan adalah serius membabitkan hasutan terhadap Sultan Selangor.

Dalam pada itu, seorang lagi peguam yang mewakili Shuhaimi, N Surendran, menggesa kerajaan menghapuskan Akta Hasutan, yang kini tidak lagi relevan dalam sebuah negara yang mengamalkan prinsip demokrasi.

"Akta hasutan tidak mempunyai tempat di dalam negara yang demokrasi dan bebas jika kerajaan setiap kali menyatakan bahawa ini negara bebas dan kerajaan menghormati proses demokrasi dan sebagainya, jika benar mansuhkan akta hasutan dengan segera, buktikan kepada rakyat bahawa kerajaan negara ini benar-benar menghormati demokrasi, kerana sekarang jelas menunjukkan kerajaan bersama peguam negara tidak menghormati demokrasi," katanya ketika ditemubual Tv Selangor.

Surendran juga menganggap dengan adanya Akta Hasutan ini telah menyekat kebebasan seseorang untuk bersuara, lebih-lebih lagi kenyataan yang berbaur menentang kerajaan.

Pagi tadi Shuhaimi didakwa di bawah Akta Hasutan 1948 berhubung kenyataannya menyentuh kemelut pelantikan setiausaha kerajaan negeri Selangor menerusi blognya pada 30 Disember lalu.

Beliau juga didakwa mempersoalkan kuasa Sultan Selangor dalam blog pada 30 Disember tahun lalu melalui artikel berjudul "Pandangan saya berasaskan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959".

Bagaimanapun beliau mengaku tidak bersalah atas tuduhan hasutan yang didakwa ke atasnya dan mahkamah menetapkan kes itu akan disebut pada 28 Mac ini.


Sumber: TVSNEWS

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Medan Idaman Sdn Bhd, the recalcitrant housing developer!

Posted: 07 Feb 2011 09:29 AM PST

The above is the damning reply that I have received from the Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK) regarding the sewage system of the Idaman Sutera Condominium which have not been rectified by the developer for many years. Medan Idaman Sdn Bhd is the developer for Idaman Sutera Condominium (opposite Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Nam Yik/Lee Rubber), [...]

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


Posted: 06 Feb 2011 05:14 PM PST

PM YANG GILA PROJEK

Posted: 06 Feb 2011 04:58 PM PST

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Medan Idaman Sdn Bhd, the recalcitrant housing developer!

Posted: 07 Feb 2011 09:29 AM PST

The above is the damning reply that I have received from the Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK) regarding the sewage system of the Idaman Sutera Condominium which have not been rectified by the developer for many years. Medan Idaman Sdn Bhd is the developer for Idaman Sutera Condominium (opposite Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Nam Yik/Lee Rubber), [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Apa susah, Boikot saja hotel di Pahang ni?

Posted: 06 Feb 2011 10:34 PM PST

Apa susah, orang Melayu yang mengaku Islam BOIKOT saja hotel di Pahang ni, atau mana-mana hotel yang berperangai sama. Parti dan persatuan Melayu pun patut BOIKOT hotel macam ni. Kuasa di tangan kita, bukan di tangan mereka. Banyak hotel lain, resort lain, homestay lain boleh duduk , boleh kerja.

Sumber dari http://pahangdaily.blogspot.com/2011/02/memalukan-jabatan-agama-islam-pahang.html

Monday, February 7, 2011
Memalukan: Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) Di Gesa Pantau Tindakan Pengurusan The Zenith Hotel Di Percayai Menghina Wanita Melayu Islam

KUANTAN, 7 Feb [11.05 am] - Orang ramai terutamanya umat Islam di bandar ini kecewa dengan sikap pengurusan The Zenith Hotel (foto) yang sanggup menghina agama Islam semata-mata ingin mempertahankan prinsip pemilik hotel terbabit. Kejadian berlaku melibatkan beberapa orang "gadis Melayu" yang memohon kerja sebagai "Penyambut Tetamu" di hotel berkenaan baru-baru ini.

Sungguh memalukan apabila pegawai penemuduga yang merupakan orang Melayu beragama Islam mengeluarkan peraturan supaya mereka yang mahu bekerja di hotel terbabit "tidak dibenarkan bertudung" dan diwajibkan memakai "mini skirt".

Apabila dipertikaikan oleh mereka yang menghadiri temuduga terbabit, pegawai tersebut mengatakan ia adalah arahan pihak atasan dan mengatakan bahawa pemilik hotel itu adalah bukan Islam (bukan Melayu).

Akibatnya, ramai dikalangan mereka yang memohon jawatan terbabit terpaksa melepaskan hasrat untuk berkhidmat di hotel berkenaan gara-gara tindakan memalukan tersebut. Tinjauan kami ke hotel berkenaan baru-baru ini ternyata mendapati gadis-gadis Melayu dipakaikan "mini skirt" dan "tidak dibenarkan bertudung" sama sekali.

Susulan kejadian tersebut, ramai dikalangan mereka yang menghadiri temuduga di hotel terbabit kecewa dan terasa tertipu. Tambahan pula, dalam syarat-syarat pada borang yang disediakan langsung tidak dinyatakan arahan berkenaan. Sebaliknya, ketika temuduga lisan mereka diarahkan berbuat demikian.

Oleh yang demikian, sebilangan besar daripada mereka akhirnya mengambil keputusan untuk melupakan hasrat memohon jawatan itu. Justeru itu, pihak Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) digesa menyiasat dan memantau perkara ini. Jika benar dakwaan tersebut, maka ternyata ia merupakan satu penghinaan yang nyata terhadap agama Islam itu sendiri.

Alasan mengatakan "tokey hotel bukan Islam" adalah tidak wajar untuk merendahkan martabat wanita Islam. Jika alasan itu digunakan, maka kita perlu tanya pula hotel tersebut dibina di negara mana? Dan ketua negara terbabit adalah orang Melayu Islam atau pun sebaliknya?.

[Sebenarnya, apa yang berlaku ini memang terjadi di mana-mana. Namun, kes yang terjadi di The Zenith Hotel ini amatlah tidak wajar sama sekali kerana pegawai penemuduga yang berkata demikian adalah orang Melayu Islam itu sendiri. Tergamak dia menyuruh dan mewajibkan anak-anak gadis Melayu Islam membuka aurat dan "pakai mini skirt" untuk membolehkan dipertimbangkan ke jawatan yang dipohon itu.

Jika kejadian ini berlaku di negeri yang ditadbir oleh pemimpin bukan Islam seperti Pulau Pinang (Lim Guan Eng), maka sudah pastilah ia akan dijadikan isu oleh penyokong UMNO BN.

Tapi anehnya, kejadian ini berlaku di negeri Pahang Darul Makmur yang diperintah oleh pemimpin Melayu beragama Islam. Mungkin MB Pahang, Dato' Seri DiRaja Adnan Yaakob tidak sedar akan perkara ini, justeru itu sebagai Exco Agama Islam maka beliau juga digesa mengambil perhatian atas perkara ini.

Kesucian dan martabat agama Islam perlulah dipelihara serta tidak dihina sesuka hati. Lebih menyedihkan penghinaan pula dilakukan oleh orang Melayu Islam itu sendiri. Semoga pihak The Zenith Hotel dapat mengambil perhatian dan tindakan segera terhadap apa yang berlaku ini hendaknya].

Pengarah Jabatan Agama sila baca Hadith ini, isu Guru KAFA

Posted: 06 Feb 2011 05:53 PM PST

Berkaitan isu rungutan GURU KAFA BELUM DAPAT KENAIKAN ELAUN DIJANJIKAN KERAJAAN BN di http://amkns.blogspot.com/2011/01/guru-kafa-belum-dapat-kenaikan-elaun.html , adalah diharapkan Pengarah Jabatan Agama baca hadith berikut dalam Laman Web JAKIM di http://ii.islam.gov.my/hadith/hadith1.asp?keyID=265

HIMPUNAN HADITH HARIAN JAKIM
Tajuk : Islam Dan Pekerjaan

Hadith : Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:"Berikanlah upah kepada pengambil upah (orang yang bekerja) sebelum kering peluhnya"
Riwayat Ibn Majah

Huraian
i) Bekerja merupakan keharusan mutlak yang harus dilakukan oleh seorang muslim untuk mendapat rezeki yang telah disediakan oleh Allah S.W.T, bahkan kalau perlu, seseorang itu digalakkan merantau ke pelbagai pelusuk dunia untuk meraih rezeki yang halal. Hal ini juga termasuk dalam kontek jihad.
ii) Bekerja adalah senjata utama untuk memerangi kemiskinan, modal dalam mencapai kekayaan dan faktor dominan dalam mencipta kemakmuran hidup.
iii) Seseorang itu dituntut supaya redha dengan pekerjaannya dan menjalankan kerja-kerja yang telah diamanahkan dengan tekun untuk menjamin kebersihan upah yang diterima daripada pekerjaan tersebut. Oleh itu, sesuatu pekerjaan yang dibuat hendaklah diniatkan kerana Allah.
iv) Terdapat sekurang-kurangnya 3 jenis balasan bagi mereka yang kerjanya menjadi ibadah iaitu:
i) mendapat balasan dalam bentuk material (gaji)
ii) mendapat balasan dalam bentuk kepuasan kerana dapat menyiapkan atau menyelesaikan kerjanya
iii) mendapat pahala untuk bekalan di hari akhirat.
v) Dalam konteks hubungan majikan-pekerja pula Islam melihat bahawa pekerja itu bukanlah sebagai hamba kepada manusia lain untuk menghasilkan sesuatu pengeluaran kerana penghambaan hanya dikhususkan untuk Allah S.W.T. Oleh itu hendaklah ada keadilan antara majikan dan pekerja di mana gaji yang diberi hendaklah setimpal dengan kerja serta tanggungjawab yang dipikul oleh pekerja tersebut bahkan kalau perlu sebelum keringatnya kering kerana Rasulullah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: Alangkah besar dosanya orang yang menahan-nahan makan (upah dan sebagainya) orang yang menjadi tanggungjawabnya." .

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Islam makin terpinggir di N.Sembilan, maksiat makin berleluasa

Posted: 06 Feb 2011 04:02 PM PST


Terlalu banyak bukti Islam semakin terpinggir di Negeri Sembilan. Dari kisah masjid yang nak runtuh, nak roboh. Surau yang terlalu daif, masjid yang menjadi sarang kelawar, masjid yang bocor, masjid yang guna kanvas. Elaun guru KAFA yang tidak naik-naik, Orang Asli yang dahagakan agama Islam dipinggirkan. Apakah Jabatan Agama tiada Pengarah yang berkaliber? Majlis Agama tiada Pengerusi yang prihatin akan nasib umat Islam? Penguatkuasa agama tidak cukup, kelengkapan tidak cukup, WANG ZAKAT TIDAK CUKUP?

Maksiat di lebuh raya
BERITA HARIAN 7 Feb 2011

PAROI: Segelintir pasangan kekasih dikesan menjadikan laluan kecemasan Lebuh Raya Kajang-Seremban (LEKAS) berhampiran Taman Bukit Margosa di sini, sebagai `port' memadu kasih berikutan keadaan jalan yang agak gelap.

Kebanyakan mereka melakukan aktiviti maksiat itu pada waktu tengah malam sehingga awal pagi di dalam kereta yang diberhentikan di laluan kecemasan berkenaan.

Dalam pada itu, Mohd Fadil Baharuddin, 39, meminta pihak berkuasa terutama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEINS) melakukan rondaan di kawasan berkenaan.

"Pasangan berkenaan berani bertindak sedemikian kerana tiada siapa yang pernah menahan atau mengambil tindakan terhadap mereka. Jika ada penguatkuasaan, pasti mereka tidak akan melakukan melakukan kegiatan maksiat di kawasan berkenaan," katanya.
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Maksiatdilebuhraya/Article

BEBERAPA BUKTI ISLAM SEMAKIN TERPINGGIR DI NEGERI SEMBILAN DI BAWAH INI :
MASJID BERSEJARAH N.SEMBILAN NAK RUNTUH, UMNO TAK KISAH di http://amkns.blogspot.com/2011/01/masjid-bersejarah-nsembilan-nak-runtuh.html

GURU KAFA BELUM DAPAT KENAIKAN ELAUN DIJANJIKAN KERAJAAN BN di http://amkns.blogspot.com/2011/01/guru-kafa-belum-dapat-kenaikan-elaun.html

TIADA YANG SUDI AJAR ORANG ASLI AGAMA ISLAM, TUNGGU PILIHANRAYA AGAKNYA di http://amkns.blogspot.com/2011/01/tiada-yang-sudi-ajar-orang-asli-agama.html

MASJID DI N.SEMBILAN TAK SIAP-SIAP di http://pasns.blogspot.com/2010/02/masjid-di-nsembilan-tak-siap-siap.html

LIHATLAH KEDAIFAN SURAU DI N.SEMBILAN, JOM BANTU di http://waghih.blogspot.com/2010/01/lihatlah-kedaifan-surau-di-nsembilan.html

SURAU USANG PERLU SEGERA BAIK PULIH di http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2010/08/surau-usang-perlu-segera-baik-pulih.html

MASJID DI N.SEMBILAN TAK SIAP-SIAP di http://pasns.blogspot.com/2010/02/masjid-di-nsembilan-tak-siap-siap.html

MASJID CHEMBONG GUNA KANVAS, ATAP BOCOR di http://pasns.blogspot.com/2010/04/atap-masjid-nsembilan-guna-kanvas-uzur.html

MASJID DI FELDA N.SEMBILAN DISERANG KELAWAR di http://waghih.blogspot.com/2010/12/masjid-nsembilan-diserang-kelawar.html

APA DAH JADI MASJID KARIAH SIRUSA, PORT DICKSON di http://pasns.blogspot.com/2009/10/apa-dah-jadi-masjid-kariah-sirusa-bagan.html

MASJID DI N.SEMBILAN BANYAK DAIF, ATAP BOCOR, KARPET BASAH di http://pasns.blogspot.com/2010/12/masjid-di-nsembilan-banyak-daif-atap.html

KEDAH online

0 ulasan
sumber :-

KEDAH online


Umno janganlah jadi tikus membaiki labu.

Posted: 06 Feb 2011 09:24 PM PST

Benarkah Angin dari Papua New Guinea membawa terbang RM7 juta duit Kerajaan Negeri??

Posted: 06 Feb 2011 05:28 PM PST

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


MANA PENTING - KAPAL PERONDA ATAU HARGA BARANG?

Posted: 06 Feb 2011 05:26 AM PST

PETANDA PILIHANRAYA SARAWAK MAKIN HAMPIR....

Posted: 06 Feb 2011 05:22 AM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang