Pengikut

Nuffnang

Isnin, 3 Januari 2011

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


DUN Tergempar Bagi Kembalikan Kuasa Sultan

Posted: 03 Jan 2011 12:55 AM PST

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim akan mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri tergempar bagi meminda perlembagaan negeri bagi membolehkan mereka melantik setiausaha kerajaan negeri, penasihat kewangan dan penasihat undang-undang.

Keputusan itu diambil setelah perjumpaan Khalid dengan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Mestika, Shah Alam, hari ini di mana baginda bertitah beliau tidak mempunyai kuasa untuk menerima ataupun menolak perlantikkan yang dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.
 
"Ini kerana kuasa itu telah ditarik balik pada 1993 iaitu selepas krisis perlembagaan berlaku yang mana Undang-undang Tubuh Negeri Selangor turut dipinda bagi memusatkan kuasa persekutuan," kata Khalid pada sidang media yang penuh sesak dengan kehadiran wartawan.

Menurut Khalid, Baginda mencadangkan kepada kerajaaan negeri bagi membincangkan perkara berkenaan dengan SPA untuk mencari "jalan penyelesaian yang terbaik".

"Sultan Selangor mencadangkan supaya kerajaan negeri mengadakan perbincangan dengan SPA untuk mencari penyelesaian terbaik. Saya mengucapkan terima kasih kepada DYMM Sultan atas nasihat dan pandangan baginda.


Calon yang layak

"Justeru, demi kebaikan Negeri Selangor dan menjunjung titah Tuanku, Kerajaan negeri akan menulis surat kepada SPA bagi membincangkan semula calon yang layak, sesuai dan berkebolehan untuk mengisi jawatan tersebut," katanya.
 
Sehubungan itu, katanya, beliau tidak akan menghadiri upacara mengangkat sumpah oleh Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai setiausaha kerajaan negeri yang baru yang dijadualkan pada 6 Januari ini.

"Sehingga penyelesaian muktamad dicapai antara kerajaan negeri dan SPA, maka kerajaan negeri tidak mahu terlibat dalam sebarang bentuk majlis atau keraian berkaitan jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri.

"Ini bermakna majlis angkat sumpah di hadapan Menteri Besar tidak akan diadakan dan Datuk Khusrin Munawi tidak akan hadir pada sebarang Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Selangor sebagai ex-officio," katanya lagi.

Sehingga kini, Khalid belum berjumpa dengan Khusrin meskipun bekas pengarah Jabatan Agama Islam Selangor itu melaporkan dirinya hari ini.Sumber: Malaysiakini

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Kenapa SPRM belum heret Ali Rustam

Posted: 03 Jan 2011 12:12 AM PST


ALOR GAJAH, 3 Jan: Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Adly Zahari (gambar) sekali lagi menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Ini berdasarkan laporan Ketua Audit Negara 2009 yang menunjukkan terdapatnya keraguan dalam pengurusan Majlis Agama Islam Melaka (Maim) yang dipengerusikan beliau.

Adly kesal kerana sehingga ini, SPRM masih gagal menyiasat dan mengheret Ketua Menteri Melaka itu ke muka pengadilan walaupun bukti-bukti sudah terbentang di hadapan mata tentang salah laku dan penyelewengan Maim dan agensi-agensi lain.

Adly berkata laporan Ketua Audit Negara tersebut secara jelas mendedahkan kegagalan Regal Merger Sdn. Bhd (RMSB) membina kompleks MAIM menyebabkan agensi itu terpaksa membangunkan sendiri kompleks tersebut berjumlah RM13.85 juta dengan menggunakan peruntukan wang zakat.

Beliau melahirkan rasa kesal di atas kelalaian yang dilakukan oleh kerajaan Umno BN yang diketuai Mohd Ali sehingga menyebabkan tanah milik MAIM terlepas kepada pihak ketiga.

Katanya, kerajaan Melaka melalui Maim juga dilihat gagal memantau projek yang dilaksanakan oleh RMSB yang telah mengingkari perjanjian dengan tidak membina Kompleks Maim sehingga tamat tempoh perjanjian pada 13 Jun 2004.

Sebaliknya, tegas beliau, RMSB membina projek pembangunan lima tingkat Kompleks Perniagaan dan 30 unit rumah kedai tiga tingkat di atas tapak PT 83.

Adly mendedahkan, Maim telah menandatangani satu perjanjian usaha sama dengan RMSB pada 13 Disember 2002.

"RMSB dikehendaki membina Kompleks Maim di PT 1155, Bandar Bukit Baru, Daerah Melaka Tengah dalam tempoh 18 bulan dari tarikh surat perjanjian ditandatangani dengan kos pembinaan berjumlah RM10.16 juta.

"Sebagai balasan, RMSB diberi hak membangunkan tanah di PT 83 dan MAIM akan memindah milik PT 83 kepada RMSB sebaik sahaja pembinaan Kompleks Maim selesai," tulis beliau di dalam blognya adlyzahari.blogspot.com.

Dakwa Adly lagi, pihak RMSB telah memecah PT 83 kepada lima lot kecil iaitu Lot 105 hingga Lot 109 dengan kelulusan Pejabat Tanah Dan Galian Melaka pada 14 Disember 2006.

RMSB, katanya telah menjual Lot 106 pada 7 Februari 2007 kepada BC Lim Enterprise dengan harga RM10.5 juta dan Lot 105 kepada Universiti Terbuka Malaysia pada 8 Oktober 2007 dengan harga RM10.4 juta.

Mais, menurut Adly yang dipengerusikan Ali Rustam sepatutnya bertanggungjawab sehingga menyebabkan wang zakat sebanyak RM13.85 juta digunakan, di samping kehilangan tanah di Lot 105 dan Lot 106.

"Sikap kerajaan Umno BN yang membenarkan tanah wakaf dijual pada pihak ke 3 adalah gambaran perangai hipokrit Umno yang kononnya berusaha menyelamatkan Melayu dan Islam.

"PAS Melaka mendesak SPRM melakukan siasatan menyeluruh bagi memastikan ketelusan dan mereka yang melakukan penyelewengan di hadapkan kemuka pengadilan," tegas Adly.

Adly yang menulis di dalam blognya berkata kerajaan negeri Melaka di bawah pimpinan Mohd Ali, gagal menguruskan harta wakaf dan wang zakat sehingga banyak kelemahan dikenalpasti dalam sebuah negeri yang dikatakan berstatus 'Negeri Maju'.

Beliau berkata nilaian tanah milik Maim telah berkurangan daripada RM18.81 juta pada tahun 2006 kepada RM9.11juta sahaja pada 2008.

"Penggunaan wang Baitulmal sebanyak RM1.8 juta bagi pengubahsuaian kompleks perniagaan Maim, yang disewakan kepada Jaim.

"Selain itu Maim juga gagal mendaftar sebanyak 20% dari tanah yang diwakafkan malah proses mendaftar tanah wakaf mengambil masa dari 21 hingga 164 bulan," jelas Adly yang juga merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Alor Gajah.

Menurutnya, kelemahan lain adalah berkaitan penyelenggaraan daftar harta wakaf, harta faraid dan sewa hartanah, pencerobohan tanah Baitulmal serta tanah wakaf tidak dapat dikenalpasti lokasinya.


Sumber: Harakah Daily

Tiger Show dibiar, pakaian Nie Ching dipersalah

Posted: 03 Jan 2011 12:05 AM PST

KUALA LUMPUR, 3 Jan: PAS mempersoal sikap 'tutup mulut' pemimpin Umno berhubung isu pertunjukkan maksiat 'Tiger Show', dalam satu majlis makan malam di Marriot Hotel, Putrajaya pada 16 Disember lalu.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Lo'lo' Mohamad Ghazali melahirkan rasa pelik apabila Umno sangat cepat menyelar cara pemakaian Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching dalam satu majlis senam robik, namun dalam isu pakaian separuh bogel tarian tiger show, Umno seperti tidak peduli.

"Adalah malang isu YB Teo Nie Ching yang hanya bersenam robik dengan pakaian sukan yang biasa dipakai wanita bukan Islam menjadi berita muka depan Utusan Malaysia, tetapi kemungkaran yang lebih besar seperti ini didiamkan oleh media pro Umno," katanya yang juga Ahli Parlimen Titiwangsa.

Majlis makan malam tersebut didakwa dianjurkan Syarikat Sony dan sebahagian yang hadir adalah orang Melayu beragama Islam.

Mengulas lanjut, Lo'lo' berkata, beliau juga kesal dengan sikap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang didakwa tidak memperdulikan atau bertindak ke atas penganjur majlis makan malam tersebut.

Katanya, majlis tersebut secara jelas telah menghina Islam namun seperti dihalalkan pula oleh kerajaan Umno BN.

"Pertunjukan ini yang bukan setakat 'free show', malah 'free touch' dihadiri sebahagian besarnya oleh orang-orang Melayu yang mungkin beragama Islam.

"Lebih malang lagi YB selaku Menteri Hal Ehwal Islam, (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) Jakim dan (Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan) Jawi sebagai berwajib terlalu 'mandom' dalam menangani isu ini," katanya lagi yang bercadang membuat surat terbuka kepada menteri.

Minggu lalu, Harakahdaily telah melaporkan kenyataan Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudi Hassan yang mahu pihak berwajib dalam hal ehwal agama bertindak segera.

Katanya, Malaysia sekali-kali tidak boleh dibiarkan menjadi hub maksiat atau hub tarian lucah seperti yang dianjurkan syarikat pengeluar barangan elektrik dan elektronik itu dalam majlis makan malam di hotel tersebut.

Gambar-gambar pertunjukan pada majlis makan malam tersebut, kini tersebar dan hangat diperdebatkan di blog-blog dan laman sosial Facebook.

Sehubungan itu, mereka mencabar menteri dan pihak bertanggungjawab mengambil tindakan segera ke atas Sony sebagai penganjur dan pihak Hotel Marriot sebagai pengendali majlis.

Sumber: Harakahdaily

Selangor Pinda Perlembagaan Kembalikan Kuasa Lantik SUK kepada Kerajaan Negeri dan Sultan

Posted: 03 Jan 2011 12:03 AM PST


SHAH ALAM 3 JAN :Kerajaan Negeri Selangor akan meminda Undang-undang Tubuh Negeri bagi mengembalikan kuasa pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri dan Penasihat Undang-Undang Negeri kepada Sultan dan Menteri Besar.

Tan Sri Abd Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri akan meminta Speaker untuk mengadakan sidang tergempar sidang Dewan Undangan Negeri bagi meminda undang-undang terbabit.

Beliau juga menegaskan bahawa Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Khusrin Munawi tidak akan mengangkat sumpah dihadapan Menteri Besar .

Datuk Khusrin juga tidak akan dibenarkan hadir pada sebarang majlis mesyuarat kerajaan negeri, tambah beliau menerusi mesej twitternya.

"Sehingga penyelesaian dicapai kerajaan negeri tidak mahu terlibat dalam sebarang majlis berkaitan jawatan SUK," tambah beliau

Merujuk kepada perjumpaan beliau bersama Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah pagi tadi. Khalid berkata baginda menasihatkan kerajaan negeri untuk mengadakan perbincangan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam untuk mencari jalan penyelesaian terbaik mengenai perlantikan Khusrin.

"DYMM berpandangan bahawa baginda tidak mempunyai kuasa untuk menerima dan menolak calon yang dicadangkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam," katanya.


Sumber: TVSNEWS

Taresa: Kenyataan Seksis Pemuda Gerakan Kedah, Perlu Minta Maaf

Posted: 02 Jan 2011 11:59 PM PST


SHAH ALAM 3 JAN: Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok mendesak Ketua Gerakan Pemuda Kedah, Teng Keng Liang memohon maaf atas kenyataan berbaur seksis yang dilemparkan terhadap Hannah Yeoh yang juga ADUN Subang Jaya.

Teresa menganggap kenyataan Teng itu sebagai suatu penghinaan kepada kaum wanita dan ibu selain turut menggesa beliau memohon maaf berhubung kenyataan sinis yang mempertikai kebolehan kaum itu menggalas tugas sepertimana kaum lelaki di negara ini.

"Saya menggesa Teng meminta maaf kepada Hannah dan semua wanita tanpa syarat ketidakperihatinan beliau selain mendidik dirinya tentang kesamarataan gender. Saya berbesar hati akan menaja Tan Keng Liang untuk mempelajari kesamarataan gender oleh NGO terkemuka di Malaysia," jelas beliau dalam kenyataan media pagi ini.

Memetik kenyataan laman Twitter Teng semalam, beliau mempertikai kebolehan Hannah menjalankan tugas sebagai ADUN ketika sedang hamil.

"Siapa you pilih @ jezlai atau @ hannahyeoh yang akan bercuti hamil (sebagai ADUN Subang Jaya untuk pemilihan mendatang)?" memetik laman twitter Teng.

Walaupun mendapat kecaman pelbagai pihak menerusi komen, Teng tetap berkeras mempertahan kenyataan beliau selain menggambarkan sifat chauvinistic beliau terhadap kaum wanita.

Namun dalam masa yang sama Hannah mempertahankan dirinya melalui komen balas mengatakan beliau masih mampu untuk bekerja keras walaupun sedang bercuti hamil berbanding Ahli Parlimen Barisan Nasional.

Teresa berkata, sehingga kini, Hannah yang dilantik sebagai ADUN Subang Jaya sejak terpilih pada Mac 2008 serta pasukannya telah bekerja keras untuk masyarakat di kawasan itu.

Tambah beliau, dedikasi yang ditunjukkan Hannah amat dihargai oleh masyarakat Subang Jaya setakat ini justeru beliau yakin ADUN itu akan menyumbangkan usaha kepada masyarakat di Selangor di bawah pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat.


Sumber: TVSNEWS

Mahkamah: Mohamad Sabu Bebas Tuduhan Halang Tugas Penjawat Awam

Posted: 02 Jan 2011 11:55 PM PST


NIBONG TEBAL 3 JAN: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Mohamad Sabu dan sembilan rakannya hari ini dilepaskan dan dibebaskan oleh Mahkamah Majistret di sini daripada pertuduhan menghalang tugas penjawat awam tiga tahun lepas.

Majistret Mohd Izham Ali ketika menyampaikan keputusan itu berkata keputusan itu dibuat berdasarkan tiga sebab utama.

Katanya tiga sebab itu ialah terdapat keraguan terhadap waran tangkap yang dikeluarkan oleh mahkamah, percanggahan keterangan dua saksi pendakwa iaitu
saksi kesepuluh Supt Mohd Nasir Salleh dan saksi ke-11 Idris Rejap dan tiada keterangan spesifik mengenai tertuduh telah menolak penjawat awam.

Sembilan tertuduh yang lain ialah Mohd Binyamin Ishak, 48, Fuadzi Suharat, 48, Md Lazim Osman, 54, Abdul Razak Ramili, 46, Mohd Subri Mohd Said, 46, Zamarul 'Aini Abdul Malik, 40, Zainul Azrun Zainal Abidin, 39, Abdul Rahim Mat Ariff, 62, dan Mohamad Salleh, 51.

Mereka dituduh enggan membuka pintu kenderaan dan telah menolak pegawai dan anggota polis dalam menjalankan tugas pada 7.45 malam, 9 Dis, 2007 di hadapan Plaza Tol Plus Bukit Tambun (laluan keluar lebuhraya Plus Kuala Lumpur-Pulau Pinang).

Mereka didakwa mengikut Seksyen 186, Kanun Keseksaan yang dibacakan bersama Seksyen 34 kanun yang sama yang memperuntukkan hukuman penjara dua tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Suhaimi Ibrahim, dibantu oleh Khairul Fairuz Rahman dan Ahmad Razali Muhamad Nazri, manakala Mohamad dan sembilan rakannya diwakili oleh peguam Hanipa Maidin, Aminuddin Zulkifli dan Yusnita Yusof.

Ketika ditemui pemberita di luar mahkamah, Mohamad melahirkan rasa gembira dengan keputusan itu dan menganggap ia satu kemenangan dalam menegakkan perjuangan.

"Terima kasih atas usaha peguam-peguam kami yang telah bertungkus lumus mencari bukti dan berhujah membela kami untuk menang dalam kes ini," katanya dipetik Bernama.

Sementara itu, Ketua Menteri Lim Guan Eng yang hadir untuk memberikan sokongan kepada Mohamad dan rakan-rakan juga melahirkan rasa gembira dan berpuas hati dengan keputusan yang dibuat.

Tahniah kepada barisan peguam yang telah berusaha memastikan kemenangan bermakna ini, katanya.

Turut hadir memberi sokongan ialah Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Permatang Pasir Salleh Man dan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya Utiliti (Tenaga, Air, telekom), Pengangkutan (Udara, Laut dan Keretapi) negeri Lim Hock Seng.

Sumber: TVSNEWS

Memo Pelajar Unisel: Khoo Kay Kim Dicadang Ganti Rosmah

Posted: 02 Jan 2011 11:53 PM PST


SHAH ALAM 3 JAN: Berpegang pada prinsip untuk bebas bersuara dan menyatakan pandangan, idealisme dan hak mereka sebagai 'third force' sekumpulan pelajar Universiti Industri Selangor (Unisel) mahukan tokoh akademik Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim sebagai Canselor mengantikan Datin Seri Rosmah Mansor.

Tegas kenyataan kumpulan itu mereka menolak pelantikan canselor pusat pengajian tinggi itu yang berlatakbelakangkan pengaruh politik sama ada dari Barisan Nasional (BN) ataupun Pakatan Rakyat.

"Seluruh mahasiswa Unisel telah bersetuju memilih ahli akademik selaku canselor baru Unisel dan menolak sekeras-kerasnya pelantikan ahli politik dalam melantik canselor baru.

"Antara sebab lain pelantikan beliau (Khoo) adalah kerana disebabkan pengalaman dan pengetahuan beliau yang luas dalam bidang akademik serta sumbangan terhadap pembangunan negara," kata Presiden Pro Mahasiswa Unisel Muhammad Nasir Abu Bakar pada sidang media di sini.

Kenyataan itu juga menyeru agar pihak pentadbiran seharusnya berlapang dada dalam menerima kritikan dan pandangan dari mahasiswa khususnya untuk membaiki masalah yang sedia ada.

Perlu ditegaskan bahawa mahasiswa harus diberikan autoriti dalam mengerakkan idealisme mereka sendiri,

Pada 20 November lepas, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor mengumumkan pengundurannya sebagai Canselor Unisel bagi memberi tumpuan kepada pendidikan awal kanak-kanak melalui program Permata dan kemudian pengunduran itu diperkenankan oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.


Sumber: TVSNEWS

Khusrin: Legasi Khir Toyo Punca Putrajaya Belakangi Kerajaan Negeri

Posted: 02 Jan 2011 11:49 PM PST


SHAH ALAM 3 JAN: Krisis perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri(SUK) Selangor yang berlaku kini didakwa Faekah Husin berpunca dari bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Khir Toyo yang membiarkan Ketua Setiausaha Negara(KSN) melantik Datuk Ramli Mahmud tanpa merujuk kepada perlembagaan negeri.

Jelas Setiausaha Politik Menteri Besar itu, ini adalah permulaan Putrajaya belakangkan Tan Sri Khalid Ibrahim dalam urusan pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri kini.

"Beliau telah membina acuan yang bahaya dan sekarang senario ini berulang semula apabila KSN melantik Datuk Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang baharu tanpa berunding terlebih dulu dengan Menteri Besar.

"Kerajaan Selangor enggan meneruskan ketidakpedulian Khir terhadap Perlembagaan kerana ini akan membolehkan KSN menyalahguna Perlembagaan dan Nota Amalan Perkhidmatan Awam dalam pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri.

"KSN telah mengabaikan kebijaksanaan pengurusan yang mana tanggungjawab perlu disertai dengan kuasa," katanya.

Ujar Faekah, ini adalah kerana, KSN melantik Khusrin dengan tidak mengambil kira kelayakan serta kredibiliti dan tanpa berunding dengan Menteri Besar.

Tegas Faekah, Umno-Barisan Nasional merupakan 'dalang' sebenar yang telah mengeluarkan kuasa Sultan ketika meminda Perlembagaan Negara pada 1993 tetapi ketika ini cuba bersembunyi di sebalik istana untuk meneruskan agenda politik jahat.

"Khir Toyo tidak memiliki moral dan kelayakan untuk mengkritik Kerajaan Selangor termasuk Jawatankuasa Pemilihan yang bertanggungjawab menemubual pegawai kerajaan bagi mengisi jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri.

"Kami mengulangi kenyataan bahawa jawatankuasa ini dibentuk kerana Menteri Besar mahu memastikan jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri diisi oleh pegawai kerajaan yang berkelayakan dan mampu menjalankan tugas dengan berkesan.

"Jawatankuasa ini juga mahu memastikan pelantikan dilakukan secara profesional dan adil. Ini juga bagi membolehkan pegawai kerajaan bertindak secara profesional tanpa rasa takut atau menyokong mana-mana parti kerana kenaikan pangkat dibuat berdasarkan prestasi mereka,"jelasnya.

Dalam pada itu, Faekah turut menegaskan bahawa jika kerajaan negeri sebelum ini tidak mempunyai rasa hormat terhadap ketelusan dan kebertanggungjawaban, tidak bererti kerajaan dipimpin Pakatan Rakyat perlu mengikut acuan lapuk dan tidak profesional yang mereka tinggalkan.


Sumber: TVSNEWS

Khusrin Mula Bertugas, Lapor Diri Kepada Siapa?

Posted: 02 Jan 2011 11:46 PM PST


SHAH ALAM 3 JAN: Diselubungi kontroversi bekas pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) Datuk Mohamad Khusrin Munawi hari ini dilihat memasuki pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri seawal 6.45 pagi tadi.

Hanya jurugambar sahaja yang dibenarkan masuk ke pejabatnya dengan dikawal ketat pengawal keselamatan.

"Kita tidak dibenarkan untuk halang beliau (Khusrin) tapi saya nak tahu kepada siapa beliau laporkan diri untuk bertugas.

"Sepatutnya beliau melaporkan diri kepada Menteri Besar," lapor The Malaysian Insider, kata sumber yang rapat dengan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Khusrin dijadual akan mengangkat sumpah di hadapan Sultan Selangor pada 6 Januari ini.

Beliau mengesahkan sudah memulakan tugas dan akan mengeluarkan kenyataan dalam tempoh terdekat.

"Saya akan keluarkan kenyataan dalam tempoh terdekat," katanya kepada wartawan di pejabatnya.

Difahamkan Khalid akan menemui Sultan Selangor pada pukul11 pagi ini di Istana Mestika di sini.

Khusrin sebagai ketua Jabatan Agama Islam Negeri sebelum ini juga dilihat menentang pentadbiran kerajaan negeri dalam beberapa siri isu.

Pelantikan kontroversi Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri dilihat menuju krisis perlembagaan jika istiadat mengangkat sumpah di hadapan Sultan Selangor, yang dijadual akan berlangsung 6 Januari ini, diteruskan.

Kerajaan negeri Selangor sebelum ini menegaskan ia mempunyai kata putus dalam menentukan calon Setiausaha Kerajaan Negeri selepas Sultan Selangor memberi perkenan kepada nama yang disyorkan Putrajaya untuk melantik Khusrin.

Khalid yang bercadang untuk menghadap Sultan Selangor Rabu lalu tetapi terpaksa menangguhkan hasrat beliau sebab baginda bercuti sehingga awal minggu depan.


Sumber: TVSNEWS

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


OPs GERHANA

Posted: 03 Jan 2011 02:56 AM PST


"Kepiah dibuang konon bergaya
Jangoat tergantung bahan perdaya
Pak Jangoat berangan ke Putrajaya
Rupanya ke Sg. Buluh jugak akhirnya"

Salam 2 all.

Teman ucapkan tahniah kepada Dewan Ulama' PAS Kedah yang tegas mempertahankan konsep kepimpinan ulama' didalam PAS dan menolak buku bertajuk "Menuju PAS Baru" tulisan Dr. Mujahid Rawa, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat merangkap Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar (kenyataan Sheikh Yusuf Mahmud, Naib Ketua Dewan Ulama' PAS Kedah teman perturunkan dibawah).

Kalau dikaji apa yang ditulis oleh Dr. Mujahid, teman dah tak nampak apa bezanya PAS nanti dengan parti politik nasionalis yang lain. Sebenarnya kalau diikutkan, PAS sendiri adalah parti yang memang pun bersifat Islamis-nasionalis. Namanya pun "Parti Islam SeMalaysia", nasionalis lah tu. Islam di Malaysia. Atau dengan kata lain, "Parti Islam Kebangsaan" "Parti Islam Nasional" atau "Parti Islam Negara". Semuanya membawa makna yang sama. Pokok pangkalnya semangat nasionalis didalam PAS sudah ada, cuma bezanya ia meletakkan perjuangan mendirikan negara Islam sebagai matlamat.

Secara ringkasnya, Dr. Mujahid mengajak ahli PAS supaya "menasionalkan & memperkebangsaankan PAS!". Antaranya, beliau mencadangkan supaya ahli PAS lebih mendekati Perlembagaan Persekutuan, lebih kerap menyanyi lagu NegaraKu, banyakkan memakai baju kebangsaan dan lain-lain. Teman tidak kata ianya salah, tetapi ianya akan menjadikan PAS sama dengan parti politik yang lain. Itu sahaja.

Matlamat perjuangan PAS ialah menubuhkan sebuah negara Islam yang berdaulat dan melaksanakan undang-undang Islam. Kalau PAS meninggalkan dua matlamat perjuangan utama ini, maka tiadalah bezanya PAS dengan parti politik lain. Sebab itu, bila kepimpinan PAS bersetuju menandatangani perjanjian Deklarasi Persefahaman Pakatan Rakyat 18.12.2009 di Shah Alam yang memaktubkan jika Pakatan pembangkang memenangi pilihanraya dan memerintah Kerajaan Persekutuan, "agenda penubuhan negara Islam dan perlaksanaan undang-undang Islam tidak termasuk didalam persefahaman ini"., teman merasakan sesuatu kepelikan yang teramat sangat. Saperti melihat Tok Guru Nik Aziz memakai kot & tie, tanpa serban!! Bayangkan!!

Tidakkah perjanjian itu bercanggah sama sekali dengan prinsip perjuangan dan penubuhan PAS itu sendiri. Dan jika itu dimansuhkan, apakah beza PAS dengan parti-parti politik yang lain. Pada teman ianya sama sahaja. Malahan mungkin lebih teruk kerana PAS memilih untuk bersekongkol dengan sebuah parti kafir harbi, yang terang-terang kepimpinannya menolak Islam dan penubuhan negara Islam serta perlaksanaan undang-undang Islam. Kenyataan "Islam over my dead body" adalah ungkapan yang jelas sudah terang bersuluh pula.

Sebab itu teman berasa sangat pelik mengapa sampai ada kepimpinan PAS yang begitu ghairah mahu berkuasa sehingga sanggup mati untuk golongan kafir harbi ini (sila lihat artikel "Imam Karpal" di blog ini").

Dan teman melihat usaha penulisan dan penerbitan buku "Menuju PAS Baru" adalah gejala yang cukup tidak sihat yang sedang melanda PAS sekarang ini. Saperti kata Sheikh Yusuf Mahmud, Naib Ketua Dewan Ulama PAS Kedah, "matlamat perjuangan PAS ialah Islam dan bukan Putrajaya. Tidak ada gunanya ke Putrajaya jika asas prinsip perjuangan terhakis".

Apa yang lebih memeranjatkan teman ialah sudah adanya satu perancangan sulit dibuat untuk menukar saf kepimpinan PAS yang dikuasai oleh para ulama' sekarang kepada golongan yang dikenali sebagai "Kaum Si-Tanggang" dalam Muktamar Agong PAS yang dijadualkan pada bulan Jun 2011 nanti. Teman mendapat maklumat satu geraksaraf dan kempen halus sedang dijalankan untuk meletakkan calon-calon yang kononnya dikatakan lebih bersifat moden dan professional menggantikan kepimpinan "serban jubah" yang kelihatan kolot dan kekampungan; yang jelas bagi para Pak Tanggang ini akan memalukan untuk dibawa bermahkota di Putrajaya nanti. Bila teman tengok dikalangan pak jangoat di Parlimen pun dah jelas. Ramai dikalangan mereka dah malu nak pakai kopiah, walaupun sebelum ditabal sebagai YB kopiah tak lekang dari kepala. Hari ni, tinggal beberapa kerat sahaja yang mahu berkopiah, yang lain dah jadi YB Tanggang dah pun!!

Didalam perancangan itu, teman diberitahu bahawa beberapa nama telah disenaraikan untuk menandingi semua jawatan utama termasuk Presiden, Timbalan Presiden, Naib-Naib Presiden & AJK PAS Pusat. Dan jawatan Setiausaha Agong serta Bendahari Agong juga akan dilantik dari kalangan kaum tanggang ini. Siapa mereka, insyallah tiba masanya akan teman dedahkan. Namanya telahpun diberikan kepada teman, cuma teman perlu buat beberapa rujukan dan "counter check serta double check" sebelum teman dedahkan. Teman diberitahu beberapa mesyuarat dan perbincangan sulit telahpun mereka adakan untuk merancang dan melaksanakan konspirasi "Ops Gerhana" ini.

Jika konspirasi sulit ini berjaya dilaksanakan, teman cukup percaya dan yakin prinsip dan semangat perjuangan PAS akan berubah daripada Negara Islam kepada Putrajaya, demi memahkotakan pemimpin yang ditabal oleh bininya sendiri sebagai anugerah tuhan. Sebab itu teman namakan konspirasi ini sebagai "Ops Gerhana", pakatan untuk menggelapkan lambang bulan purnama PAS dengan perjuangan negara Islamnya! Semoga perkara itu tidak terjadi, na'uzubillah. Menjadi tanggungjawab semua ahli PAS mengekalkan kepimpinan yang ada, bernaung dibawah kepimpinan ulama'. Saudara-saudari akan diduga dengan habuan dan jawatan, dan mereka yang gelap mata pasti akan tewas. Namun yaqin dan percayalah, tentera ALLAH juga yang pasti akan menang.

Sebab itu kita memerlukan lebih ramai ulama' dan 'ilmuan saperti Sheikh Yusuf Mahmud, yang berani berdiri mempertahankan yang hak, dan yang nampak jelas yang mana yang batil. Kerana beliau seorang ulama', yang menjadikan Al Quran & Sunnah sebagai jalan perjuangan. Al Quran yang menjadi petunjuk bagi golongan beriman, yang membezakan yang hak dan yang batil, walaupun berhadapan dengan risiko dan cemuhan puak yang mencemuh. Tahniah kepada Sheikh Yusuf.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
28 Muharram 1432
03 Januari 2011

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

(Lapuran daripada media pro-Anwar MalaysiaKini)

Dewan Ulama PAS Kedah menolak buku bertajuk Menuju PAS Baru tulisan Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS, Dr Mujahid Yusuf Rawa, yang antara lainnya mahu mengubah konsep kepimpinan ulama dalam parti itu dan bahawa PAS perlu berpijak di bumi nyata dan harus "dinasionalkan". Naib Ketua dewan itu Yusuf Mahmud dipetik Bernama sebagai berkata berkata pandangan seperti itu sama sekali tidak perlu lebih-lebih lagi ia disuarakan oleh seorang yang mendakwa dirinya sebagai ahli PAS.

"Dalam keadaan sekarang, ahli-ahli PAS terutamanya pemimpin parti perlu memahamkan masyarakat mengenai kesyumulan Islam dan kesyumulan itulah yang berpijak di bumi nyata," katanya dalam satu kenyataan. Yusuf juga berkata beliau menolak idea yang diketengahkan oleh Mujahid iaitu mengubah konsep kepimpinan ulama yang telah menjadi amalan dalam PAS sejak lebih 20 tahun lalu.

"PAS tidak lemah dengan ulama tetapi ia perlu diperkasakan, bukan diubah kepada sebarang konsep lain," katanya. Beliau berkata penerbitan buku itu adalah satu percubaan untuk mengelirukan orang ramai mengenai asas perjuangan PAS yang berteraskan Islam. "Beliau dilihat cuba menanam rasa benci masyarakat kepada kepimpinan ulama dengan mengatakan bahawa PAS tidak membawa aspirasi nasional, apabila PAS menafikan Perlembagaan Persekutuan dan menamakannya sebagai Perlembagaan Thaghut," katanya.

Yusuf berkata masyarakat umum mungkin boleh terpengaruh tetapi ahli-ahli PAS yang telah ditarbiyah sekian lama cukup faham bahawa PAS selama ini hanya membawa aspirasi Islam bukan aspirasi nasional. "Beliau dilihat memberi tekanan agar PAS berubah menjadi parti yang seiring dengan Perlembagaan Persekutuan agar matlamat ke Putrajaya tercapai.

"Perlu diingatkan di sini bahawa matlamat perjuangan PAS bukan untuk ke Putrajaya tetapi untuk menegakkan hukum Allah. Tidak ada gunanya ke Putrajaya jika PAS terhakis asas perjuangannya," katanya lagi. Katanya idea "menasionalkan PAS" adalah tidak wajar kerana yang sepatutnya diketengahkan ialah Islam dalam pembentukan kenegaraan.

"Tindakan Mujahid jelas menunjukkan bahawa beliau cuba meneutralkan PAS dalam meraih undi masyarakat Malaysia. Bukan kita terpaksa menceduk apa yang telah menjadi praktikal parti-parti lain di Malaysia tetapi kita perlu ada jati diri," katanya.

Yusuf berkata kecelaruan Mujahid semakin menjadi-jadi apabila beliau menyarankan supaya dimasukkan dalam latihan perkaderan mengenai perlembagaan, membentuk identiti nasional PAS seperti mengibar Jalur Gemilang, menyanyi lagu Negaraku dan berpakaian kebangsaan. "Sepatutnya perkara-perkara seperti itu tidak perlu dibuat kerana kita mempunyai agenda yang lebih penting kepada generasi yang akan datang iaitu membezakan antara al-haq dan al-batil," katanya. Mujahid adalah juga Anggota Parlimen Parti Buntar.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Mubahalah Menurut Islam

Posted: 03 Jan 2011 05:57 PM PST

Dari Risalah Pakatan Rakyat
Oleh Albakistani

MUBAHALAH DALAM ISLAM

PERTAMA : SUMPAH

DEFINISI

Sumpah [bahasa arab : aiman] bermakna, mengukuhkan kata-kata yang tidak pasti kebenaran kandungannya dengan menyebut salah satu dari Nama-nama Allah, ataupun menyebut salah satu dari sifat-sifatnya dengan lafaz tertentu. [Al-Fiqh Al-Manhaji : 3/575]

HUKUM SUMPAH

Hukum sumpah adalah makruh.

Firman Allah;

Maksudnya;

(dan janganlah kamu jadikan nama) Allah Dalam sumpah kamu sebagai benteng Yang menghalangi kamu daripada berbuat baik dan bertaqwa, serta mendamaikan perbalahan antara sesama manusia. dan (ingatlah), Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa mengetahui
[Al-Baqarah : 224]

Larangan dalam ayat ini bermaksud larangan makruh, bukan haram. Ini kerana, dalam beberapa keadaan hukum sumpah boleh bertukar menjadi haram, wajib, sunat dan harus.

Sumpah yang wajib adalah, apabila seseorang itu tidak dapat menyatakan kebenaran dan menyatakan sesuatu kebenaran kecuali dengan cara bersumpah, maka bersumpah menjadi wajib.

Sumpah yang sunat adalah, apabila untuk memberi kesan kepada pendengar ketika memberi ketika memberi peringatan atau nasihat. Dan sumpah yang harus pula adalah, apabila untuk melakukan perkara ketaatan atau menjauhi maksiat, atau menunjuk jalan yang benar atau melarang dari melakukan kebatilan.

Contohnya, Nabi Saw pernah berkata;

Maksudnya;

Sesungguhnya Allah tidak pernah jemu, tetapi kamu yang boleh merasa jemu. Perkara yang paling disukai dalam agama adalah, perkara yang dilakukan secara sentiasa oleh pelakunya
[Al-Bukhari : 41]

SUMPAH JADI HARAM

Sumpah boleh jadi haram, sekiranya ia digunakan untuk dipermain-mainkan.

Firman Allah;

Maksudnya;

(dan janganlah kamu jadikan nama) Allah Dalam sumpah kamu sebagai benteng Yang menghalangi kamu daripada berbuat baik dan bertaqwa, serta mendamaikan perbalahan antara sesama manusia. dan (ingatlah), Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa mengetahui
[Al-Baqarah : 224]

Sumpah juga boleh jadi haram, apabila bersumpah untuk melakukan perbuatan haram, ataupun untuk meninggalkan perkara yang wajib, atau berdusta mengenai sesuatu perkara yang tidak benar.

Nabi SAW pernah bersabda;

Maksudnya;

Dosa besar itu adalah, syirik kepada Allah, derhaka ibu bapa, membunuh dan sumpah yang dusta

[Al-Bukhari : 6182]

ORANG MUNAFIQ SUKA BERSUMPAH

Firman Allah;
Maksudnya;

mereka bersumpah kepada kamu Dengan nama Allah untuk mendapat keredaan kamu, padahal Allah dan RasulNya jualah Yang lebih berhak mereka mendapat keredaanNya, jika betul mereka orang-orang Yang beriman
[At-taubah : 62]

Menurut Imam Fakhruddin Ar-Razi, ayat ini diturunkan selepas dari berlaku peperangan tabuk. Ini kerana, dalam peperangan tersebut, orang munafiq tidak hadir. Apabila pulang dari tabuk, orang-orang munafiq datang berjumpa dengan Rasulullah SAW dan memberikan sebab. Bagi meyakinkan nabi, mereka bersumpah dihadapan Nabi SAW. Tindakan itu, menyebabkan Allah SWT menurunkan firman ini.
[at-tafsir Al-Kabir : 8/82]

KEDUA : MUBAHALAH

Makna Mubahalah dari sudut bahasa adalah, saling Laknat melaknati. [Mukjam Al-Mustalahat wa Al-Alfaz Al-Fiqhiyyah : 3/204]

Adapun makna Mubahalah dari sudut syarak adalah, saling laknat melaknati, iaitu berdoa agar diterima laknat dari Allah terhadap orang yang dusta daripada dua pihak yang saling laknat melaknati [Tahrir Alfaz At-Tanbih : 1/247]

DALIL MUBAHALAH

Firman Allah;
Maksudnya;

kemudian sesiapa Yang membantahmu (Wahai Muhammad) mengenainya, sesudah Engkau beroleh pengetahuan Yang benar, maka Katakanlah kepada mereka: “Marilah kita menyeru anak-anak Kami serta anak-anak kamu, dan perempuan-perempuan Kami serta perempuan-perempuan kamu, dan diri Kami serta diri kamu, kemudian kita memohon kepada Allah Dengan bersungguh-sungguh, serta kita meminta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang-orang Yang berdusta”.
[Surah Al-Imran : 61]

Sebab turun ayat ini, berkaitan dengan perdebatan antara Nabi SAW dengan beberapa orang nasrani dari Najran. Mereka terdiri dari 13 orang, yang diketuai oleh seorang yang bernama Al-?Aqib, atau dikenali juga sebagai Abdul Masih.

Dalam perdebatan itu, semua hujjah-hujjah Nasrani itu dijawab oleh nabi SAW, tanpa mereka berjaya membalas lagi. Namun begitu, mereka tetap berkeras juga hendak berhujjah, walau mereka sudah mempunyai hujjah lagi.

Mengenangkan sifat begitu, Allah SWT pun menurunkan ayat ini.
[Ibnu Kathir : 2/50]

SYARAT-SYARAT MUBAHALAH

Melihat kepada asbab nuzul kepada ayat ini, ulama menetapkan syarat-syarat mubahalah adalah seperti berikut;

Pertama, hendaklah dilakukan dalam keadaan Ikhlas kerana Allah. Ia tidak boleh dilakukan dengan tujuan hawa nafsu, sebaliknya hendaklah digunakan dengan tujuan mempertahankan kebenaran atau menzahirkan kebenaran.

Kedua, hendaklah ia berlaku selepas dari pertikaian ilmu. Tanpa pertikaian terlebih dahulu, maka tidak seharusnya berlaku mubahalah. Dan mubahalah itu, hendaklah dalam perkara yang berlaku dalam perkara keilmuan.

Firman Allah;
Maksudnya;

dan ada di antara manusia Yang membantah Dalam perkara-perkara Yang berhubung Dengan Allah Dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan, dan tidak berdasarkan sebarang keterangan, dan tidak juga berdasarkan mana-mana Kitab Allah Yang menerangi kebenaran;
[Al-Haj : 8]

Ketiga, hendaklah orang yang mengajak mubahalah itu dari kalangan orang yang dikenali sebagai ahli kebaikan dan ketaqwaan. Ini kerana, dalam mubahalah, ia mengandungi doa bersedia mendapat laknat. Doa orang yang bukan dari ahli taqwa dan kebaikan, tidak dimakbulkan oleh Allah SWT.

Firman Allah;

Maksudnya

dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang Yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.
[Al-Baqarah : 186]

Keempat, ia hendaklah dilakukan selepas kedua-dua belah pihak telah mendatangkan hujjah masing-masing. Hujjah itu pula, hendaklah hujjah yang nyata dan jelas. Sekiranya mereka tetap berkeras atas pendapatnya yang kekal atas kesesatan, tanpa bersedia menerima kebenaran, maka baru boleh mengajak kepada mubahalah.

Ibnu Qayyim menyatakan;

Maksudnya;

Sesungguhnya sunnah dalam berdebat golongan sesat, apabila didatangkan hujjah Allah [hujjah yang benar], mereka tetap tidak mahu kembali [kepada kebenaran], malahan tetap dengan kedegilan, bahawa mengajak mereka kepada mubahalah. Allah SWT menyuruh Rasulullah SAW melakukan demikian [Mubahalah]. Tidak betul jika ada yang berkata bahawa ia tidak dikenakan kepada umat kamu [wahai muhammad] selepas dari kamu. Ini kerana, sepupu Nabi SAW yang bernama Abdullah bin Abbas pernah mengajak mubahalah terhadap mereka yang mengingkari beberapa masalah-masalah furu [Fiqh] tanpa diingkari oleh seorangs sahabat pun. Juga, Awzaie pernah mengajak Sufyan As-Sauri bermubahalah dalam masalah angkat dua tangan [angkat takbir dalam solat], tanpa diingkari oleh seorang pun. Ia digunakan untuk mencapai kesempurnaan hujjah
[Zad Al-Ma'ad : 3/643]

Kelima, hendaklah mubahalah ini berlaku dalam perkara agama yang terlalu penting. Ia digunakan untuk menghasilkan kemaslahatan kepada Islam dan orang islam, atau menolak kemafsadan terhadap Islam dan orang islam.

Imam Ibnu Qayyim menyatakan;
Maksudnya;

adapun hukum mubahalah, ia telah ditulis oleh sebilangan ulama? tentang syarat-staratnya yang teristinbat [dikeluarkan hukum] dari Al-Quran dan As-Sunnah, amalan sahabat dan perkataan para imam. Kesimpulan dari perkataannya adalah, tidak harus mubahalah kecuali dalam perkara yang terlalu penting dalam syarak, iaitu sekiranya tanpa mubahalah, ia mampu melahirkan kecelaruan dalam pemahaman agama. Ia disyaratkan bahawa selepas ditegakkan hujjah, melakukan usaha yang kuat dalam menghilangkan kesamaran, dan didahului dengan nasihat dan pesanan
[Syarh Qasidah : 1/37]

TIDAK DIGALAKKAN MUBAHALAH

Dalam mengomentari tentang Mubahalah, Dr Yusuf Al-Qaradhawi ada berkata;

Maksudnya;

Aku tidak mengajak kepada mubahalah. Ini kerana, mubahalah ini berlaku pada orang yang cerdik; yang beragama. Mereka takut akan azab Allah disamping mereka mengelak dari mendapat kecelakaan dari Allah. Ia sama seperti yang berlaku kepada Nabi SAW dengan orang-orang nasrani Najran, dalam keadaan mereka adalah kaum yang terlalu berpegang teguh dengan aqidah [kepercayaan] mereka, dan mereka adalah ahli Hujjah. Lantaran, Allah SWT menurunkan firman-Nya dari surah Al-Imran ayat 611

Melihat kepada perkataan Dr Yusuf Al-Qaradhawi ini, nyata bahawa mubahalah bukanlah perkara yang baik dan mudah dilakukan begitu sahaja, sebaliknya ia berlaku dalam perkara-perkara penting dalam agama sahaja.

KETIGA : KERAGUAN

Satu;

Mubahalah tidak berlaku dalam perkara jenayah. Ini kerana, perkara jenayah adalah melibatkan perkara yang berkait dengan mahkamah, sedangkan mubahalah tidak berlaku dalam mahkamah.

Dalam firman Allah tentang mubahalah [Al-Imran : 61], didapati mubahalah itu berlaku dalam perkara yang melibatkan pertembungan antara agama islam dengan agama kristian. Pertembungan antara agama, tidak pernah berlaku perdebatannya dalam mahkamah.

Dua;

Sumpah berlaku untuk mempertahankan diri, bukan untuk melakukan tuduhan kepada orang lain.

Nabi SAW ada bersabda;

Maksudnya;

datangkan bukti bagi orang yang menuduh, dan sumpah bagi orang yang dituduh
[At-tarmizi : 1261]

Jika bersumpah tidak dibenarkan dalam melakukan tuduhan, maka terlebih tidak boleh bersumpah untuk mengheret orang yang tertuduh.

Tiga;

Sumpah bagi orang yang dituduh seperti hadis di atas, adalah dengan perintah mahkamah. Sumpah yang berlaku diluar mahkamah, tidak termasuk dalam kandungan hadis yang disebutkan di atas.

Empat;

Bersumpah dalam masjid, hanya berlaku dalam bab Li’an. Dalam fiqh, Li’an bermaksud, “perkataan tertentu yang digunakan sebagai hujjah oleh orang yang terpaksa menuduh orang yang mencemarkan tempat tidurnya dan memberi malu kepadanya sebagai berzina”.

Dengan perkataan lain, Li’an bermaksud seseorang suami yang nampak isterinya berzina dengan lelaki lain, tetapi tidak dapat mendatangkan seramai empat orang saksi, maka hendaklah dia berkata, “Aku bersaksi demi Allah, aku berada di pihak yang benar terhadap dakwaanku bahawa isteriku [sebut nama dan bintinya] telah berzina”

Perkataan ini hendaklah diucapkan sebanyak empat kali. Dan pada kali kelima, dia hendaklah berkata, “Aku dilaknati Allah sekiranya aku berbohong”. [Al-Fiqh Al-Manhaji : 4/903]

Ia berdalilkan kepada Firman Allah;

Maksudnya;

dan orang-orang Yang menuduh isterinya berzina, sedang mereka tidak ada saksi-saksi (yang mengesahkan tuduhannya itu) hanya dirinya sendiri, maka persaksian (sah pada Syarak) bagi seseorang Yang menuduh itu hendaklah ia bersumpah Dengan nama Allah, empat kali, Bahawa Sesungguhnya ia dari orang-orang Yang benar * dan sumpah Yang kelima (hendaklah ia berkata): Bahawa laknat Allah akan menimpa dirinya jika ia dari orang-orang Yang dusta”
[An-Nur : 6-7]

Sekian

Wallahu ‘Alam
Al-Bakistani

What Can Be Learnt From The Alcatel-Lucent Bribery Case?

Posted: 03 Jan 2011 09:52 AM PST

TRANSPARENCY INTERNATIONAL – MALAYSIA (MALAYSIAN SOCIETY FOR TRANSPARENCY AND INTEGRITY)(ROS: 1649) )

Letter to the Editor
3rd January, 2011

What can be learnt from the Alcatel-Lucent bribery case?

The settlement of US$137 million (RM413 million) by Alcatel-Lucent SA (AL) withthe US Securities and Exchange Commission and the Justice Department of chargesof bribery of government officials in Costa Rica, Honduras, Taiwan and Malaysia, isdamaging to the image of Malaysia. There are many issues of governance andcorruption to observe.

It was alleged that AL had paid bribes to employees of Telekom Malaysia Berhad(TM), a GLC (government-linked corporation) to obtain confidential informationrelating to a public tender for a contract worth US$85 million that AL won. AL hadpaid US$200,000 and US$500,000 to two consultants but they "did not appear torender any legitimate services to Alcatel Malaysia in connection with thesepayments." If these consultants did not provide legitimate services of value to ALthen what type of "services" did they provide? The use of "consultants" ormiddlemen/ facilitators, especially in closed or negotiated tenders raises strongsuspicion of corrupt practices. Many of them are RM2 companies with no relevantexpertise or experience or even the resources to offer the services which they aresupposed to provide.

In addition to possibly being conduits for bribes, in some cases, there are severallayers of consultants and/or sub-contractors. The actual contractor doing the workgets a fraction of the contract value and middlemen/facilitators get significantportions for facilitating the contract. The consequences of such procurement practiceare highly inflated prices, shoddy work, goods not delivered to specification inquantity and quality, etc

Although the regulators have espoused good governance especially for public listedcompanies (PLC) and while many have published beautifully drafted statements ofgood governance in their annual reports, actual measures to implement goodgovernance may still be lacking especially in procurement. TransparencyInternational Malaysia (TI-M) advocates a set of integrity tools that are often missingfrom PLC compliance measures. These are:

(1) Each PLC, GLC and government-owned enterprise to make a public anti-corruption pledge similar to the pledge signed recently on 9thDecember, 2010 by theheads of chambers of commerce and industry/ trade associations. This pledge is acommitment to comply with a set of good business principles including theimplementation of an anti-bribery policy in accordance with global standards.Furthermore, the enterprise shall do a periodical self-assessment as to its level ofcompliance preferably using an independent third-party assessor and the result ofwhich should be made public

(2) Implementing a public and open tender system for procurement and a set ofintegrity compliance tools especially the use of TI's Integrity Pact (IP) and a whistle blowing policy. An IP is a legally enforceable agreement signed between both thebuyer and the sellers with severe sanctions for defaults, such as termination ofcontract, black-listing, damages to the buyer and unsuccessful bidders. In IPs, thebuyer commits not to solicit bribes and to put in place all possible measures toensure its officials comply and the sellers commit to not paying bribes. Allcommissions and other payments paid directly or indirectly by the sellers must bedisclosed to the buyer. The best practice of IP requires all stages of the procurementprocess, including tender specifications, prequalification, appointment ofconsultants, tender evaluation and award, contract performance and post-contractevaluation, especially for large projects, to be monitored by an independent externalmonitor with the requisite integrity and relevant expertise. For example, Theupcoming MRT infrastructure project announced by the government would be anideal candidate to implement these important measures given its magnitude, costingRM 36 billion cost and will have a direct impact on the general public

Although regulations and governance measures may not completely eliminate fraudand corruption, TI's experience is that the measures mentioned above together withtop management setting the tone of integrity and zero tolerance of corruption, domitigate the risk significantly. Recently, multi-billion losses of PLCs and governmententerprises like those at Sime Darby Berhad and Port Klang Free Zone (PKFZ)highlight the urgent need for stronger good corporate governance. The regulators,boards of directors, CEOs, and political leaders must take heed. If not, there may bemore scandals to come!

Finally, in an article that appeared in our local media entitled " Getting corruptionright", Jagdish Bhagwati, professor of economics and law at Columbia University,said "But where substantial corruption can be unambiguously be found, as it oftencan, one must recognize that it is not a cultural given. On the contrary, it is the resultof policies that have fed it."

Datuk Paul Low Seng Kuan
President
Transparency International Malaysia

Pakatan Rakyat Tetap Teguh Pertahan Hak Kerajaan Negeri Selangor

Posted: 03 Jan 2011 06:57 AM PST

Petang tadi YAB Dato’ Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid memaklumkan kepada saya sejurus beliau selesai mengadap DYMM Tuanku Sultan Selangor bersabit perlantikan SUK negeri yang baru.

Difahamkan bahawa DYMM Tuanku Sultan tidak menitahkan supaya Kerajaan Negeri memperakui perlantikan SUK tersebut. DYMM Tuanku Sultan sekadar mengesahkan implikasi pindaan Perlembagaan (1993) yang menamatkan kuasa Raja dalam perkara berkaitan.

Kami menggesa supaya YAB Dato’ Menteri Besar dan Kerajaan Negeri Selangor tegas mempertahankan hak negeri. Percubaan rakus Dato’ Sri Najib mengenepikan peraturan dan kebiasaan sejak Merdeka adalah tindakan terdesak setelah gagal merampas Kerajaan Selangor melalui kaedah ‘lompatan katak’ oleh para wakil rakyat.

Kepimpinan Pakatan Rakyat Selangor akan tetap mempertahankan hak kerajaan negeri dan kedaulatan DYMM Tuanku Sultan dari sebarang muslihat dan pelecehan oleh Dato’ Sri Najib.

ANWAR IBRAHIM

Sidang Media Biro Penerangan

Posted: 03 Jan 2011 03:10 AM PST

Sidang Media mengenai agenda Biro Penerangan dan Komunikasi KEADILAN untuk tahun 2011 akan diadakan esok pagi.

Dr. Muhammad Nur Manuty, Ketua Penerangan dan Nik Nazmi Nik Ahmad,Pengarah Komunikasi akan hadir di Sidang Media tersebut.

Tempat: Ibu Pejabat KEADILAN
Tarikh: 4 Januari 2011 (Selasa)
Masa: 11.00 pagi

DUN Tergempar Bagi Kembalikan Kuasa Sultan

Posted: 03 Jan 2011 02:32 AM PST

Dari Malaysiakini

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim akan mengadakan sidang dewan undangan negeri tergempar bagi meminda perlembagaan negeri bagi membolehkan mereka melantik setiausaha kerajaan negeri, penasihat kewangan dan penasihat undang-undang.

Keputusan itu diambil setelah perjumpaan Khalid dengan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Mestika, Shah Alam, hari ini di mana baginda bertitah beliau tidak mempunyai kuasa untuk menerima ataupun menolak perlantikkan yang dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

"Ini kerana kuasa itu telah ditarik balik pada 1993 iaitu selepas krisis perlembagaan berlaku yang mana Undang-undang Tubuh Negeri Selangor turut dipinda bagi memusatkan kuasa persekutuan, kata Khalid pada sidang media yang penuh sesak dengan kehadiran wartawan.

Menurut Khalid, Baginda mencadangkan kepada kerajaaan negeri bagi membincangkan perkara berkenaan dengan SPA untuk mencari "jalan penyelesaian yang terbaik".
“Sultan Selangor mencadangkan supaya kerajaan negeri mengadakan perbincangan dengan SPA untuk mencari penyelesaian terbaik. Saya mengucapkan terima kasih kepada DYMM Sultan atas nasihat dan pandangan baginda.

Calon yang layak

“Justeru, demi kebaikan Negeri Selangor dan menjunjung titah Tuanku, Kerajaan negeri akan menulis surat kepada SPA bagi membincangkan semula calon yang layak, sesuai dan berkebolehan untuk mengisi jawatan tersebut,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, beliau tidak akan menghadiri upacara mengangkat sumpah oleh Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai setiausaha kerajaan negeri yang baru yang dijadualkan pada 6 Januari ini.

“Sehingga penyelesaian muktamad dicapai antara kerajaan negeri dan SPA, maka kerajaan negeri tidak mahu terlibat dalam sebarang bentuk majlis atau keraian berkaitan jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri.

“Ini bermakna majlis angkat sumpah di hadapan Menteri Besar tidak akan diadakan dan Datuk Khusrin Munawi tidak akan hadir pada sebarang Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Selangor sebagai ex-officio,” katanya lagi.

Sehingga kini, Khalid belum berjumpa dengan Khusrin meskipun bekas pengarah Jabatan Agama Islam Selangor itu melaporkan dirinya hari ini.

2011: Padamkah Cahaya Kebebasan Media?

Posted: 02 Jan 2011 09:28 PM PST

Dari Merdeka Review

Menutup tirai 2010 dan membuka lembaran baru 2011 tidak sarat dengan maknanya bagi sesetengah orang walaupun banyak perkara menarik dijangka berlaku tahun 2011 dengan pelbagai ramalan tarikh pilihanraya umum ke-13 bagi Malaysia, kemungkinan berlakunya gelembong pasaran hartanah, berita baik untuk pekerja sektor swasta, prospek pertumbuhan ekonomi negara dan sebagainya.

Hal-hal sedemikian mungkin antara acara atau perkara baru yang dijangka berlaku, namun jangan pula dilupakan banyak isu-isu tertunggak yang turut sama terheret ke tahun 2011 kerana masih ada yang membelenggu, belum diselesaikan dan mengalami evolusi berterusan terutama kebebasan media yang masih menjadi duri dalam daging kerana rakyat dahagakan berita yang seimbang dari media arus perdana dalam usaha mewujudkan masyarakat yang kritis lagi kritikal menjelang tahun 2020 dengan Malaysia mencapai status negara maju.

Walaupun hari ini adalah lebih baik berbanding semalam dengan kewujudan beberapa portal berita dan akhbar bersaiz tabloid yang mengamalkan keterbukaan dan keseimbangan pemberitaan terutama hal-hal berkaitan politik Malaysia, namun kebebasan sebenar masih belum tercapai kerana parti-parti politik masih menguasai media arus perdana.

Selagi parti-parti politik menguasai media terutama akhbar arus perdana, maka selagi itulah rakyat pelbagai kaum akan disajikan dengan berita-berita yang tidak seimbang, jumud dan kadang-kala menyemarakkan api perkauman yang jika terus ditiupkan, maka bencananya akan menghancurkan negara atau setidak-tidaknya menarik negara terkebelakang.

Apa yang terngiang-ngiang di telinga penulis sehingga menyebabkan bulu roma meremang ialah bertiup kencang khabar angin yang membawa pengkisahan seorang lagi pejuang kesatuan sekerja dalam industri media negara yang begitu lantang dalam memperkatakan mengenai isu kebebasan media akan dikenakan tindakan oleh syarikat di mana beliau bekerja pada masa ini.

Beliau mungkin mengalami nasib yang sama seperti penulis yang bukan sahaja kehilangan pekerjaan ekoran mengeluarkan kenyataan sebagai pemimpin kesatuan sekerja, malah bakal mengalami trauma dan bahana dalam mendapatkan pekerjaan baru untuk menyara kehidupan dengan segala kesukaran dan keperitan akibat status buang kerja yang diraih.

Jika ini berlaku, maka negara boleh mengisytiharkan tarikh itu sebagai hari hitam kebebasan media kerana pemimpin kesatuan sekerja tidak lagi dibolehkan untuk bercakap tentang kebebasan media sedangkan antara asas perjuangan kesatuan sekerja dalam industri media ialah memperjuangkan isu kebebasan media sejak sekian lama dan demi profesionalisme kerjaya kewartawanan.

Apa gunanya ada kesatuan sekerja yang memayungi ribuan ahli-ahlinya jika mahu ia bergerak ala-ala persatuan tanpa mampu untuk membicarakan isu-isu nasional yang melibatkan kepentingan rakyat pelbagai kaum di negara ini terutama kebebasan media selain hanya bercakap mengenai kebajikan dan gaji ahli-ahli semata-mata.

Jika ini berlaku, satu lagi episod hitam dalam kebebasan media negara ini bakal berlaku buat kali kedua selepas 50 tahun semenjak peristiwa mogok Utusan tahun 1961 yang dikepalai oleh Said Zahari (gambar kiri) bagi menghalang penguasaan parti politik dalam akhbar keramat masyarakat Melayu itu yang menjadi ingatan dan kenangan buat pendokong kebebasan media.

Justeru, sebagai membuka tirai baru 2011, penulis ingin mengulangi peringatan mengenai keperluan untuk meminda Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, supaya para penerbit tidak perlu lagi memohon lesen penerbitan akhbar dan majalah bagi memberi lebih ruang dan keterbukaan dalam penerbitan akhbar arus perdana.

Dalam semangat untuk terus berjuang ke arah kebebasan media yang lebih terbuka dan seimbang, sesekali wajarlah untuk terus menjenguk kepada aspek terpenting kalau bukan utama mengenai pemilikan akhbar-akhbar arus perdana oleh parti-parti politik, seperti UMNO memiliki Utusan Melayu (M) Berhad dan Kumpulan NSTP, MCA pula menguasai The Star manakala MIC menguasai saham dalam syarikat yang menaungi akhbar Tamil Nesan.

Rakyat Malaysia harus terus memujuk semua parti komponen BN untuk melepaskan pegangan dalam semua akhbar-akhbar arus perdana ini bagi merealisasikan impian kalau bukan angan-angan untuk melihat kebebasan media yang lebih seimbang, terbuka, bukan berteraskan perkauman dan mendapat perhatian oleh kebanyakan rakyat “atas pagar”.

Pada masa yang sama, pemimpin kesatuan sekerja di negara ini perlu terus dilindungi dari segala bentuk ancaman, ugutan serta tindakan yang boleh menamatkan kerjaya mana-mana individu kerana perjuangan murni ke arah kebangkitan bangsa yang lebih dinamik harus dipertahankan walaupun realitinya, setiap perjuangan itu ada risikonya tersendiri.

Bagi orang kebanyakan seperti penulis yang sedang menghadapi perbicaraan kes buang kerja oleh Utusan Melayu (M) Berhad yang baru mula didengar pada 21 Disember yang lalu dan bakal memasuki pusingan kedua pada 24 Januari akan datang, tahun 2011 tidak lebih dari sekadar kesinambungan untuk mencari keadilan untuk diri sendiri, kesatuan sekerja yang pernah dianggotai dan dunia kewartawanan tempatan secara amnya.

Jika diambil beberapa kes buang kerja sebelum ini yang biasanya mengambil masa sehingga tiga tahun melibatkan lebih 10 pusingan kesemuanya sebagai penanda aras, maka tahun 2011 ini hanya perjalanan seterusnya untuk mendapat pengadilan sewajarnya sebelum menjengah tahun berikutnya.

*Amran Ahmad ialah bekas Pengerusi NUJ Utusan Melayu.

1Malaysia One Israel, Sama Tapi Tak Serupa

Posted: 02 Jan 2011 09:21 PM PST

Oleh Mohd Rashidi Hassan

TAHAP pemahaman konsep 1Malaysia di kalangan rakyat meningkat 84 peratus, kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia, Dato’ Seri Dr Rais Yatim.

Konsep 1Malaysia bukan alat politik, kata Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak.

Malah semasa berucap merasmikan Konvensyen Tritahunan Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) baru-baru ini, beliau menafikan 1Malaysia sama dengan 1Israel.

Katanya, “Konsep 1Malaysia tidak diciplak dari negara lain…ini ciptaan saya sendiri.
Negara lain boleh ada satu itu, satu ini…tetapi tidak ada di dunia ada
“1Malaysia: Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan”.

Sementara Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Nazri Aziz masih menunggu Dato’ Seri Anwar Ibrahim mengemukakan bukti yang mengaitkan Apco dengan konsep 1Malaysia.

Najib kata 1Malaysia adalah ilham beliau. Manakala bekas PM Israel, Ehud Barak juga mengilhamkan konsep 1Israel suatu ketika dahulu.

Berdasarkan penjelasan Najib, Rais dan Nazri, mungkin kita boleh terima bahawa 1Malaysia tidak serupa 1Israel yang digunapakai oleh Ehud Barak, untuk meraih sokongan rakyat kepada Parti Buruh pada tahun 1999.

Jelas di sini yang sama hanya penggunaan nombor 1 (One) di pangkal nama negara yang tidak serupa, iaitu Malaysia berbanding Israel.

Cumanya, Apco dikatakan menasihati Ehud Barak pada tahun 1999 manakala Umno-BN pada 2009. Jarak masanya 10 tahun.

Maknanya, ada yang sama, ada yang tidak sama. Dalam erti kata lain, ia sama tapi tak serupa.

Najib cuba menafikan 1Malaysia sebagai alat politik. Kalau beliau bercakap dengan Jakun di rimba, barangkali mereka percaya, tetapi rakyat Malaysia semuanya semakin cerdik.

1Malaysia diguna secara meluas oleh Umno-BN. Semasa Perhimpuan Agung Umno, baru-baru ini, diguna secara meluas 1Umno 1BN. Malah huruf I pada ejaan BN digantikan dengan nombor 1. Ia dieja dengan BAR1SAN NAS1ONAL.

Jika kita mengikut etika tatabahasa Dewan Bahasa Pustaka (DBP), ejaan sebegitu tidak sah. Kalau anak-anak kita masuk periksa, tulis ejaan BAR1SAN NAS1ONAL dah lama mereka failed.

Kalau dalam etika kewartawanan pun, mana-mana tulisan yang seperti itu, pasti dibakulsampahkan.

Apa pun, usahlah PM hendak nafi. Memang 1Malaysia menjadi alat politik BN. Kerajaan BN adalah politik, PM pun orang politik. Apa sahaja adalah untuk kepentingan politik.

Namun yang hendak dibahaskan di sini, isu asasnya ialah, damage atau kerosakan angkara Apco ini amat besar kepada negara.

Pertama, kerajaan Umno-BN menggunakan lebih RM77 juta wang rakyat untuk dibayar kepada Apco.

Kedua, kerajaan Umno-BN sudah mendedahkan rahsia negara kepada syarikat perunding asing, yang diterajui Yahudi.

Ketiga, angkara Yahudi Apco, politik Malaysia jadi huru hara dan kelam kabut.

Keempat, demi kepentingan politik, kerajaan Umno-BN melalui Nazri Aziz, lebih mempercayai keterangan Yahudi Apco daripada keterangan Anwar Ibrahim.

Faktanya, Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh, bersama tiga rakan yang lain digantung enam bulan daripada menghadiri sidang parlimen kerana membangkitkan isu kaitan Apco dengan ’1Malaysia’ dan ‘One Israel’.

Kerajaan Umno-BN sebenarnya cuba untuk lari daripada hakikat sebenar yang dipersoal rakyat, iaitu mengapa sebuah syarikat yang diketahui mempunyai hubungan kuat dengan perisikan Israel dibenarkan untuk menguruskan salah satu fungsi kerajaan yang paling berpengaruh, iaitu bidang komunikasi?

Kerajaan Umno-BN tidak harus lari untuk menafikan hakikat bahawa pembabitan Apco Worldwide dalam merencanakan dasar negara bukan perkara baru, ia bermula sejak September 2009.

Media talibarut Umno-BN cuba menyembunyikan hakikat bahawa penglibatan Apco dalam merencanakan dasar kerajaan amat membahayakan negara dan rakyat.

Media menyembunyikan hakikat bahawa Apco yang beribu pejabat di Amerika. Alamat penuhnya ialah 700, 12th Street, N.W, Suite 800, Washington DC 20005. Washington adalah pusat pelobi Yahudi

Yang jelas Apco tidak hanya terlibat dengan aktiviti Zionis dan pencabulan hak asasi sahaja, malah juga dengan aktivisme anti-Islam.

Dilaporkan secara jelas bahawa
Lembaga Pengarah dan Jawatankuasa Eksekutif Apco kebanyakannya adalah mereka berketurunan Yahudi

Manakala penasihat utama Apco ialah pakar-pakar yang pernah berkhidmat dengan rejim Zionis termasuk bekas Ketua Agensi Keselamatan Israel, Doron Bergerbest-Eilon; bekas duta Israel ke Jerman, Shimon Shein dan bekas duta Israel ke Amerika Syarikat, Itamar Rabinovich.

Pengarah Urusan Apco di Malaysia ialah Paul Stadlen, yang juga seorang berketurunan Yahudi, yang sebelum ini bertugas di pejabat Apco di London.

Justeru, masalah sebenar yang dipersoalkan ialah, selama ini Malaysia tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel, justeru menggunakan khidmat perisik yang rapat dengan Israel adalah tidak bersesuaian dengan dasar negara.

Juga dipersoalkan rakyat, jika perisik atau syarikat perunding Apco memberikan nasihat komunikasi untuk tujuan politik kepada parti politik Israel, apakah bentuk nasihat yang sama tidak mungkin digunapakai di Malaysia.

Mungkin rakyat boleh menerima secara kebetulan 1Malaysia sama dengan 1Israel, Klinik 1Malaysia sama seperti Klinik 1Israel, tetapi rakyat sesekali tidak boleh menerima kehadiran Yahudi Apco.

Menggunakan khidmat Yahudi Apco untuk kepentingan politik Umno-BN adalah menyalahi undang-undang negara, tatasusila agama dan bangsa.

Apa faedahnya Umno-BN mempertahankan Yahudi Apco, sebaliknya bersikap keras dengan rakyat Malaysia dan melebarkan permusuhan sesama Islam.

Apa salahnya jika Umno-BN mengaku hubungan Yahudi Apco sebagai suatu kesalahan dan menghentikan segera khidmat Apco Worldwide.

Jika hubungan Umno-Apco diteruskan, mereka hanya menanti masa, untuk dikuburkan di pusara yang mereka gali sendiri.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Siapa Dalang UMNO-BN Di Istana Selangor?

Posted: 02 Jan 2011 09:17 PM PST

Dari Mohd Rashidi Hassan

RAKYAT mahu tahu siapakah yang bercakap benar, sama ada Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Dato’ Munir Bani atau Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Hussin dalam isu pelantikan Dato’ Mohammed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru.

Pelantikan Khusrin diumumkan oleh Munir Bani, selepas mendakwa, ianya dibuat selepas mendapat perkenan Sultan.

Manakala Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dan rakan-rakan pimpinan kerajaan negeri, menolak Khusrin kerana pelantikan dibuat tidak dirujuk kepada beliau.

Khalid berkata beliau sudah mempunyai beberapa nama untuk dikemukakan bagi menggantikan Dato’ Ramli Mahmud, yang sepatutnya hanya tamat bertugas sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) pada 20 Mac 2011.

Namun Munir Bani mendakwa, Kerajaan Negeri lewat menghantar senarai calon untuk mengisi jawtan SUK tersebut.

Faekah dalam kenyataan balas kepada Munir menegaskan, tidak terdapat dalam mana-mana peruntukan yang menyatakan bahawa pelantikan SUK perlu dibuat dalam tempoh atau masa tertentu.

Tambahan pula, Kerajaan Pakatan Rakyat masih mempunyai banyak masa, kerana tugas SUK Ramli Mahmud hanya tamat Mac nanti.

“Pakatan Rakyat Selangor kesal dengan perkembangan mutakhir ini dan merasakan ia adalah tindakan yang didalangi individu tertentu yang mahu menggunakan istana demi kepentingan politik mereka.

“Isu Dato’ Khusrin Munawi ini timbul sejurus sebelum Umno mengumumkan Dato’ Seri Najib Razak kekal sebagai Ketua Perhubungan Umno Selangor,” kata Faekah.

Menurut Faekah, kerajaan Selangor telah menjalankan proses pemilihan pada 27 November 2010 dengan menubuhkan Panel Pemilihan yang sejajar dengan Nota Amalan Perkhidmatan Awam.

Panel yang diketuai oleh Speaker Dewan Negeri Selangor, Dato’ Teng Chang Khim serta dianggotai oleh dua Ahli Majlis kerajaan negeri iaitu Dato’ Dr Hasan Mohamed Ali dan Dr Xavier Jayakumar, telah menemuramah enam calon dari lapan nama yang telah dicadangkan oleh Pejabat Setiausaha Negeri dan Pejabat Sumber Manusia.

Panel Pemilihan katanya telah menyenarai pendek calon-calon dan pada 17 Disember 2010, MB telah mempersembahkan nama-nama tersebut untuk pertimbangan Sultan Selangor bagi mengisi jawatan Setiausaha Kerajaan.

Justeru, ada beberapa persoalan pokok yang harus dirungkaikan akibat dari kemelut ini. Pertamanya, siapakah yang melantik Khusrin ke jawatan SUK?

Kedua, mengapakah Khusrin yang terkenal dengan kontroversi, dan dilihat menjadi pencacai Umno-BN dilantik secara tergesa-gesa?

Ketiga, walaupun dikatakan pelantikan Khusrin dan kakitangan kerajaan negeri pada jawatan tertentu di bawah kuasa Kerajaan Pusat, apakah Umno-BN tidak mengiktiraf MB Khalid sebagai ketua negeri yang sah disisi Perlembagaan?

Keempat, jika perkenan Sultan diperlukan dalam pelantikan SUK, apakah dari segi amalan, SUK mengangkat sumpah menerima tugas, dihadapan Sultan atau MB?

Kelima, nama-nama calon SUK sudah dipersembahkan pada 17 Disember 2010, mengapakah calon tersebut tidak dipertimbangkan?

Nampak sangat ada dalang-dalang tertentu dari PWTC cuba untuk mencetuskan masalah di Selangor.

Mereka tahu Khusrin adalah balaci untuk mengorek rahsia-rahsia kerajaan, seterusnya boleh menyalurkan maklumat untuk kepentingan Umno-BN.

Nampaknya Umno-BN cuba untuk mencetus krisis di Selangor sebagaimana berlaku di Perak, dengan berselindung di sebalik istana.

Modus operandinya sama. Iaitu dengan
memainkan isu bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor menderhaka kepada titah Sultan.

Tiada jalan lain untuk mencetuskan permusuhan yang dihasilkan daripada kebencian dengan mengunakan institusi Raja.

Jalan mudah untuk memperalatkan rakyat ialah dengan mengatakan pemimpin Pakatan Rakyat tidak menghormati Raja.

Istana juga kadang-kadang harus diperingatkan. Dakyah yang dimainkan Umno amat berbahaya. Ia boleh mencetuskan ketegangan kaum, khususnya orang-orang Melayu.

Raja-Raja Melayu, seharusnya berada ‘above’ (melangkaui) orang-orang politik, adil dan tidak memihak.

Sudah berulangkali diingatkan bahawa dalam sejarah negara yang merosakkan kedaulatan dan institusi Raja adalah pemimpin Umno-BN.

Pemimpin Pakatan Rakyat tiada rekod derhaka. Yang menderhaka dan ‘membinatangkan’ Raja, adalah pemimpin Umno, sebagaimana yang berlaku di Terengganu.

Ini berbeza dengan pemimpin Pakatan Rakyat di Selangor. Sama ada daripada PAS, KeADILan, mahupun DAP, mereka semuanya memberikan ketaatan yang tidak berbelah bahagi kepada Sultan.

Begitu juga rakyat Selangor yang terdiri dari kalangan pelbagai kaum dan agama. Mereka mendaulatkan Raja dan mematuhi segenap aspek yang ada dalam Perlembagaan Negeri.

Semua ini adalah proses demokrasi yang menjadi teras kepada pemerintahan. Harus ada kerjasama semua pihak bagi memastikan peranan dan bidang kuasa masing-masing dihormati, memelihara proses demokrasi serta mendaulatkan keluhuran undang-undang.

Semua pihak harus sedar bahawa Pakatan Rakyat adalah kerajaan yang sah, pilihan majoriti rakyat menerusi pilihan raya.

Pakatan Rakyat adalah kuasa rakyat, kuasa majoriti rakyat. Umno-BN adalah golongan minoriti.

Oleh kerana itu dalam spesifik dalam soal SUK yang dibicarakan ini, majoriti rakyat menolak pelantikan Khusrin.

Kita menolak Khusrin kerana beliau adalah ejen Umno, balaci dan barua Umno. Elok dia letak jawatan, bertarung dalam pentas politik secara terbuka. Usah jadi pegawai yang menjadi ‘duri dalam daging’ kepada kerajaan.

Sebagai harapan kepada pihak berkenaan, lantiklah orang lain sebagai SUK. Lantik pegawai yang non-partisan, agar beliau dapat berkhidmat untuk rakyat Selangor dengan adil dan saksama.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang