Pengikut

Nuffnang

Rabu, 2 November 2011

Suara Sri Andalas

sumber :-

Suara Sri Andalas


Grant Allocations To Build Three Tamil Schools

Posted: 02 Nov 2011 08:43 PM PDT

By B Nantha Kumar, Free Malaysia Today

SHAH ALAM: Selangor exco Dr Xavier Jayakumar has asked Education Minister Muhyiddin Yassin to grant allocations to build three Tamil schools in the state.

In a letter to Muhyiddin, who is also deputy prime minister, dated Nov 1, Jeyakumar explained that several Tamil schools in Selangor were facing shortage of space due to the increasing number of pupils.

According to him, the state government identified three schools as suffering the most. These were SJK (Tamil) Batu Ampat, Kampung Jawa, Klang, SJK (Tamil) Simpang Lima (Dua), Klang and the Seafield Tamil school in Petaling Jaya.

Currently, the three schools do not have enough classrooms for its pupils.

The Simpang Lima school has more than 2,000 pupils while the Batu Ampat school has 1,400 pupils.
The parents of pupils in the Seafield school have requested the federal government to relocate the school to Desa Mentari, Bandar Sunway, since more than 5,000 Indians live there.

Jayakumar said the state government awarded four acres of land to the Batu Ampat Tamil school, 2.74 acres and 1.5 acres land to Simpang Lima (Dua) and Seafield Tamil school respectively.

"The land allocation is part of the state government's efforts to upgrade the infrastructure of Tamil schools in Selangor due to lack of classrooms as a result of the increase of pupils in many Tamil schools over the past few years," he said.

Jayakumar, who oversees Tamil schools in the state, penned the letter to Muhyiddin since the construction of schools fell under the jurisdiction of the federal government.

He added that the state government would continue to offer school sites to the federal government in several other locations to build more school buildings or additional buildings for classrooms.

Jayakumar also said that the federal government should channel funds to all the schools immediately so that new buildings could be built as soon as possible.

MB: Operasi Syabas Diaudit Bagi Elak Kekurangan Air

Posted: 02 Nov 2011 08:30 PM PDT

Dua firma perakaunan yang dilantik kerajaan Selangor akan menjalankan kajian terperinci ke atas akaun dan operasi Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) minggu ini sebagai persediaan untuk mengelak berlakunya kekurangan bekalan air di negeri ini.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata hasil laporan berkenaan akan dikemukakan bagi memberi penjelasan berhubung dakwaannya bahawa loji pembersihan milik kerajaan negeri, yang diurus Syabas, tidak mengeluarkan air terawat mencukupi.

"Ini (dakwaan Syabas tidak keluar air terawat mencukupi) adalah soal teknikal.

"Kita akan terangkan selepas audit terhadap Syabas dibuat dan saya akan kemukakan apa yang audit buat nanti," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di Shah Alam, semalam.


Sebelum ini, Abdul Khalid dilaporkan berkata kerajaan negeri Selangor melantik Tetuan Atkins dan Tetuan Halcrow untuk menjalankan kajian terperinci ke atas akaun dan operasi Syabas sebagai persediaan untuk mengelak berlakunya kekurangan bekalan air di negeri ini tanpa bergantung kepada projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2).

Beliau berkata kajian itu dijalankan terutama daripada segi penggunaan aset negeri termasuk loji pembersihan yang akan dipulihkan semula supaya Selangor mempunyai air terawat yang mencukupi.

Dalam perkembangan lain, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri akan mengadakan sesi penerangan kepada orang ramai mengenai skim premium tanah yang diperkenalkan pada Jun lalu.

"Skim ini adalah pilihan kerana pemilik tanah boleh memilih cara bayaran mengikut kadar pengiraan yang lama. Kita tidak memaksa pemilik tanah memilih skim baru ini sebaliknya terletak di tangan mereka mengikut tahap kemampuan," katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri turut bersedia untuk berdebat mengenai isu terbabit jika masih ada pihak yang tidak memahami polisi berkenaan walaupun setelah menghadiri sesi taklimat.


Sumber: Bernama

Kerajaan Selangor Anjur Sesi Penerangan Skim Premium Tanah

Posted: 02 Nov 2011 01:30 AM PDT

SHAH ALAM, 2 NOV: Kerajaan Selangor akan menganjurkan sesi penerangan kepada orang ramai mengenai Skim Premium Tanah yang diperkenalkan sejak Jun lalu yang memberi peluang rakyat untuk memiliki geran tanah dan melanjutkan tempoh pajakan tanah dengan bayaran pendahuluan RM 1,000.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata sesi penerangan ini akan diadakan secara percuma dengan kerjasama Pejabat Tanah dan Galian Selangor untuk memberi penjelasan supaya tiada lagi kekeliruan terhadap polisi baharu ini.

"Kerajaan Negeri memperkenalkan skim ini untuk menjaga kebajikan rakyat tetapi ramai yang gagal memahami matlamat, prinsip dan kumpulan sasaran.

Skim ini memberi peluang sama rata kepada rakyat Selangor yang kurang mampu untuk mendapatkan geran tanah dan melanjutkan tempoh pajakan tanpa mengira fahaman politik," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mesyuarat exco, di sini hari ini.

Menurut Abdul Khalid lagi, sekiranya pihak-pihak yang tidak faham mengenai skim ini termasuklah MCA Selangor diseru agar hadir untuk mendengar dan memahaminya secara mendalam.

Malah, skim ini juga adalah pilihan kerana pemilik tanah boleh memilih cara bayaran mengikut kadar pengiraan yang lama dan tidak memaksa pemilik tanah memilih skim baharu ini sebaliknya pilihan terletak di tangan mereka mengikut tahap kemampuan.

"Sekiranya ada yang gagal memahami polisi ini walaupun setelah menghadiri sesi taklimat ini, saya bersedia mengadakan satu lagi sesi khas untuk berdebat mengenai isu ini dan menyerahkan kepada rakyat untuk membuat penilaian.

Adalah tidak adil bagi kita berdebat dengan kumpulan yang tidak faham dengan skim ini tanpa memberikan kefahaman kepada mereka terlebih dahulu," katanya.


Sumber: TVSNEWS

0 ulasan:

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang