Pengikut

Nuffnang

Khamis, 30 Disember 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Arah buang salib, Najib digesa mohon maaf

Posted: 30 Dec 2010 12:22 AM PST

Ahli parlimen Seputeh Teresa Kok menuntut Datuk Seri Najib Razak supaya memohon maaf berhubung satu arahan daripada pejabat perdana menteri supaya membuang elemen keagamaan daripada satu majlis sambutan Krismas.

NONETeresa berkata arahan itu menetapkan supaya lambang salib disisihkan daripada satu majlis yang dihadiri Najib pada 25 Disember lalu.

Majlis berkenaan diadakan di kediaman ketua biskop gereja Katolik Kuala Lumpur.

Arahan berkenaan juga melarang berlakunya upacara sembahyang dan nyanyian lagu-lagu pemujaan di majlis anjuran Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) itu, kata Teresa lagi.

Teresa yang juga exco kanan kerajaan Selangor menyifatkan arahan daripada pejabat perdana menteri itu merupakan satu tindakan yang "tidak menghormati" masyarakat Kristian.

"Arahan Pejabat Perdana Menteri itu adalah satu pengkhianatan terhadap (slogan) berbilang etnik, berbilang agama 1Malaysia yang dikhutbahkan dengan penuh ghairah oleh Najib," kata Kok dalam satu kenyataan hari ini.

najib pc 091210 01Tambahnya, Najib perlu memohon maaf kepada CFM kerana "menyah-Kristiankan" majlis sambutan Krismas berkenaan dan menafikan kebebasan beragama bagi rakyat Malaysia.

"Arahan seperti itu daripada Pejabat Perdana Menteri menunjukkan betapa tidak ikhlas dan tidak sopan kelakuan Najib sebagai seorang tetamu," katanya.

Teresa juga berkata, beliau meragui sekiranya Najib tidak mengetahui bahawa pejabatnya sendiri telah mengeluarkan arahan berkenaan.

Sehubungan itu juga, beliau menggesa Najib mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka dan mengarahkan kerajaan supaya menghormati tradisi Krismas dan hak rakyat Malaysia untuk bebas beragama.

"Saya harap Najib dan pejabatnya akan sedar bahawa ada makna mendalam bagi Krismas, melebihi Santa Claus dan salju dan makna mendalam itu perlu dihormati," katanya.


Sumber: Malaysiakini

Selangor buat solat hajat, mohon selesai kemelut

Posted: 30 Dec 2010 12:20 AM PST


KUALA LUMPUR, 30 Dis: Ekoran beberapa kes yang melanda pentadbiran negeri Selangor, kerajaan negeri itu akan mengadakan solat hajat malam ini.

Majlis solat hajat berkenaan akan diadakan di Kediaman Rasmi Menteri Besar, di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7, Shah Alam.

Dimaklumkan, program tersebut akan bermula jam 6.30 petang sebelum solat maghrib.

Menurut Setiausaha Akhbar kepada Menteri Besar, Arfa'eza A. Aziz, program malam ini adalah bertujuan memohon kesejahteraan, kebenaran dan keadillan kepada kerajaan dan rakyat negeri itu.

"Solat hajat untuk kesejahteraan, kebenaran dan keadilan Selangor malam ini di kediaman rasmi menteri besar di Shah Alam," katanya melalui khidmat pesanan ringkas SMS.

Sehubungan itu, semua rakyat negeri Selangor dijemput menghadiri majlis tersebut yang turut akan diisi dengan ucapan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dan beberapa pemimpin pakatan rakyat yang lain.

Majlis itu dipercayaai ada kaitan dengan isu terbaru melanda kerajaan Pakatan Rakyat negeri itu berhubung perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri (Suk) yang baru iaitu Datuk Khusrin Munawi oleh pusat berkuat kuasa 1 Januari ini.

Perlantikan Khusrin itu bagaimanapun dipertikai kerajaan negeri kerana mendakwa tidak dimaklumkan kepada pihak Menteri Besar.

Isu tersebut terus menjadi polemik pada masa ini apatah lagi turut melibatkan pihak istana negeri Selangor.

Setiausaha Politik kepada Menteri Besar, Faekah Husin dalam satu kenyataan semalam tidak menolak kemungkinan ianya didalangi individu tertentu yang mahu menggunakan istana demi kepentingan politik pihak tertentu.

Kerajaan negeri juga menurut beliau memohon rakyat Selangor bertenang dan tidak mengeluarkan kenyataan provokasi yang tidak akan membantu dalam mencari penyelesaian terbaik.

Mereka turut menggalakkan persatuan dan pertubuhan masyarakat mengadakan solat hajat di seluruh negeri bagi memberi kekuatan dan kebijaksanaan kepada DYMM Sultan Selangor dan pemimpin Negeri dalam menangani salah faham ini.


Sumber: Harakah Daily

Rogol amah: Najib, Pak Lah diminta jawab

Posted: 30 Dec 2010 12:15 AM PST

KUALA LUMPUR, 30 Dis: Pendedahan WikiLeaks berhubung seorang menteri yang terlibat merogol seorang pembantu rumah Indonesianya terus mengundang perdebatan hangat di dunia maya khusunya di kalangan penulis blog politik.

Sejak tiga siri laporan berhubung isu itu disiarkan Harakahdaily, beberapa bloger dilihat cuba menjadi 'WikiLeaks Malaysia' apabila tampil dengan beberapa perincian lanjut terhadap pendedahan awal itu.

Tersebarnya dokumen salinan bertajuk 'Laporan Investigasi Robengah (BMI) yang mengalami perkosaan oleh majikannya' telah menjadi rujukan utama para bloger dalam mencari nama menteri tersebut.

Dengan klu yang dilemparkan, beberapa nama menteri sebelum ini kini tertumpu hanya kepada satu nama sahaja.

Biarpun dokumen tersebut menghitamkan nama menteri yang didakwa terlibat, namun dengan pelbagai usaha mereka kini mendakwa sudah mendapat jawapan berhubung misteri siapa disebalik status jawatan menteri itu.

"Mantan PM Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) kenapa terus zzzzz? Bangun la hari dah senja. Ini kes berat libatkan menteri, maruah negara bangsa dan agama.

"...tak kan nanti sampai orang kata kenapa simpan perogol dalam jamaah menteri Malaysia," ulas bloger Misaimerah dalam blognya.

Keghairahan dan kesungguhan mencari siapa menteri yang dimaksudkan itu terus mendapat perhatian mereka apatah lagi dalam keadaan negara dalam mood perang Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Tenang Januari ini.

Semua kelompok bloger ini yakin isu tersebut mampu menjadi senjata ampuh khususnya kepada Pakatan Rakyat bukan sahaja berdepan PRK Tenang, malah juga untuk Pilihan Raya Umum ke-13 yang disebut-sebut akan berlangsung Mac atau April tahun hadapan.

"Dari segi politik, memang dokumen ini amat berguna sebagai senjata oleh Pakatan Rakyat dalam PRK Dun Tenang.

"Sesiapa saja yang dituduh mesti dibawa ke muka pengadilan...apatah lagi yang didakwa ini adalah seorang pemimpin yang mendapat mandat dari rakyat," tulis bloger Anak Sungai Derhaka.

Biarpun kredibiliti WikiLeaks itu dipertikai, namun tindakan Umno BN yang mengajak rakyat mempercayai pendedahan berhubung isu liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah memakan diri apabila rakyat juga 'terpaksa' percaya bahawa benar seorang menteri BN telah merogol amahnya.

Jika sekalipun WikiLeaks tidak boleh dipercayai, namun pendedahan sokongan oleh pemimpin akhbar pro BN, Rocky Bru atau nama sebenarnya Ahirudin Atan, NGO Tenaganita, Migrant Care dan bloger Tukar Tiub, sudah cukup untuk rakyat mempercayaai bahawa ianya memang wujud.

Namun yang lebih wajar dipercayai adalah pendedahan sepucuk surat aduan daripada adik mangsa yang menceritakan secara jelas apa yang berlaku yang juga didedahkan dalam laporan Harakahdaily sebelum ini.

Sehingga kini juga, belum ada mana-mana pihak khususnya dari pimpinan Umno BN yang berani mengulas isu tersebut.

Penjelasan dari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi sangat ditunggu-tunggu semua pihak.

"Tunggu dan tunggu, kita tunggu apa yang akan berlaku.

"Siapa akan kena saman?," tulis bloger Tukar Tiub merujuk laporan Harakahdaily yang turut disiar di blognya.


Sumber: Harakah Daily

Mike Bidas Fitnah Rasis Gobala

Posted: 30 Dec 2010 12:13 AM PST


SHAH ALAM 30 DIS: Ahli Parlimen Padang Serai N Gobalakrishnan dari Parti Keadilan Rakyat(PKR) semakin "liar" hari ini apabila mengadakan sidang akhbar bersama pemimpin MIC dan penyokong Barisan Nasional(BN) untuk melontar fitnah berbentuk rasis terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Gobala memperhebatkan serangannya terhadap Ketua Umum PKR itu setelah beliau tidak dilantik menjadi naib presiden PKR susulan pemilihan parti bulan lalu.

Ahli Parlimen itu mengecam keputusan PKR melantik peguam dan aktivis masyarakat N.Surendran dan sebagai naib presiden PKR.

Beliau mendakwa Surendran dilantik walaupun beliau bukan ahli PKR, malah membuat tuduhan sebelum ini bahawa peguam muda itu tidak berjasa kepada kaum India.

Hari ini Gobala sekali lagi mensasarkan Anwar pada sidang akhbar yang dihadiri bersama oleh wakil Pemuda MIC S. Subramaniam dan wakil Gerakan Anti Samy Vellu K.P. Samy di sebuah restoran di Petaling Jaya.

Kehadiran Gobala bersama penyokong-penyokong Barisan Nasional itu dilihat petanda jelas beliau mencabar PKR untuk mengenakan tindakan displin terhadap beliau.

Beliau diuar-uarkan akan menyertai parti KITA pimpinan Datuk Zaid Ibrahim pada bulan depan.

Pada sidang akhbar pagi tadi, Gobala sekali lagi menuduh Anwar sebagai anti-Hindu dan mendakwa Ketua Pembangkang itu kononnya menutup sebuah kuil Hindu di Petaling Jaya pada tahun 2008.

Dalam membuat tuduhan itu, Gobala tidak menjawab kenapa beliau membuat tuduhan itu hanya sekarang, setelah gagal dilantik menjadi Naib Presiden PKR.

Hakikat ialah Majlis Bandaraya Petaling Jaya membekukan kerja-kerja mengubah suai kuil itu setelah tapak berkenaan di landa masalah hakisan tanah dan tanah runtuh.

Ahli Parlimen Kapar S.Manikavasagam menolak tuduhan-tuduhan Gobala dan menegaskan tidak ada sebarang campurtangan politik bersabit kuil Sivan di Petaling Jaya.

"Tidak pernah Anwar tutup mana-mana kuil. Ini tidak benar dan fitnah. Bagi saya Anwar tidak pernah tutup kuil. Kuil Bukit Gasing memang ada masalah tanah runtuh. Kita khuatir jika berlaku sesuatu yang tidak diingini, mereka semua akan salahkan kerajaan Pakatan Rakyat," beliau memberitahu Tv Selangor.

Manikavasagam berkata orang ramai masih dibenar menunaikan ibadat di kuil itu cuma kerja-kerja pengubahsuaian dibekukan sehingga MBPJ mengemukakan hasil siasatanya.

"Jadi kita mahu tunggu laporan daripada Majlis, kalau tiada masalah kita buka. Kalau satu kuil ditutup, saya orang pertama yang akan bising. Tapi dalam isu ini saya tahu kenapa kuil ini ditutup kerana takut kejadian tanah runtuh. Kita selalu fikir pasal keselamatan. Dalam isu ini, Anwar tidak tutup kuil," tambah beliau.

Manikavasagam berkata Gobala tidak berpegang kepada kebenaran apabila menuduh anwar anti-Hindu.

"Siapa cakap Anwar anti-Hindu? Saya diberi bertanding di Kapar, kalau Anwar anti Hindu tidak akan beliau namakan saya calon untuk pilihanraya 2008. Sivarasa (Rasiah) bertanding juga. Kalau dia anti India, tidak ada seorang pun yang akan bertanding. Gobala pun tidak akan bertanding. Saya rasa tidak benar. Saya pun tidak tahu apa YB Gobala fikir,"kata beliau.

Manikavasagam menggesa Gobala supaya menerima keputusan parti melantik Surendran sebagai naib presiden dan memberi tumpuan kepada perjuangan parti.

"Saya pun kecewa tapi ini keputusan parti, Presiden dan Ketua Umum. Kecewa memang ada, saya setuju Gobala, Xavier, Sivarasa dan Suresh kecewa, kami semua bertanding. Tapi ini keputusan daripada parti, kita kena akur dan terima. Saya terima," kata beliau

Hakikat ialah Surendran layak untuk memegang jawatan itu kerana rekodnya sebagai seorang aktivis dan peguam yang banyak membantu masyarakat terpinggir.

"Surendren memang seorang yang rajin, selalu perihatin isu masyarakat. Dia layak. Saya yang bawa dia masuk dalam parti," tegas Manikavasagam.


Sumber: TVSNEWS

Kit Siang : Lantikan SUK Langgar Semangat Perlembagaan Selangor

Posted: 30 Dec 2010 12:07 AM PST


SHAH ALAM 30 DIS : Pelantikan Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri tanpa mengadakan perbincangan dengan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim sebenarnya telah melanggar semangat perlembagaan Selangor, dakwa Lim Kit Siang.

Lim Kit Siang berkata demikian dalam blognya hari ini.

"Walaupun tidak dinyatakan dalam Perlembagaan Tubuh Negeri Selangor di mana Menteri Besar perlu diberitahu ataupun kebenarannya diperlukan, ini merupakan hujah tipis dan tidak boleh diterima.

"Putrajaya juga sepatutnya tidak melibatkan Sultan Selangor dalam isu perlantikan SUK kerana di dalam perlembagaan tersebut, ianya juga tidak menyebut bahawa Sultan harus diberitahu pelantikan tersebut," kata beliau dalam kenyataannya hari ini.

Ujarnya, apa yang paling penting di dalam konvensyen berperlembagaan adalah perundingan antara Menteri Besar dan Sultan berhubung pelantikan pemimpin utama negeri bagi menjunjung integriti perlembagaan negeri dan memenuhi mandat yang diberikan oleh rakyat Selangor ketika mereka memilih kerajaan pada pilihanraya umum lalu.

"Walaupun perlembagaan Negeri Selangor tidak menyatakan dengan jelas peranan Menteri Besar berhubung pelantikan setiausaha negeri, ia juga turut tidak menyatakan dengan jelas peranan Sultan pada hal yang sama.

"KSN yang diberikan tugas dalam membuat pelantikan itu seharusnya sedar akan pakatan politik yang berbeza antara persekutuan dan kerajaan negeri Selangor dan yang paling penting bagi memastikan pelantikan itu menjadi jambatan penghubung atau sekurang-kurangnya tidak dilihat sebagai bertentangan antara kepentingan kerajaan negeri Selangor dan kerajaan Persekutuan," tegas beliau.

Menurutnya lagi, Perkara 55 di dalam Perlembagaan Negeri Selangor di mana "Sultan harus bertindak atas nasihat" menyatakan bahawa Sultan harus bertindak bersesuaian dengan nasihat daripada anggota Exco negeri kecuali untuk kes-kes tertentu - (dan pelantikan SUK bukan merupakan kes yang luar biasa di mana Sultan boleh bertindak dalam kebijaksanaannya).

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Ipoh Timur itu turut meminta Sidek menghentikan pelanggaran semangat dan kandungan perlembagaan negeri dalam isu perlantikan SUK Selangor dengan melakukan proses perundingan dengan Menteri Besar berhubung pelantikan tersebut bagi mengelakkan negara dan rakyat dari terjerumus dalam krisis Perlembagaan.


Sumber: TVSNEWS

1,000 Siswa Rancang Berhimpun Di PJ Pada 1 Jan

Posted: 30 Dec 2010 12:01 AM PST


PETALING JAYA 30 DIS : Kira-kira seribu mahasiswa merancang berhimpun di Dataran Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pada 1 Januari ini bagi menunjukkan "persaudaraan bawah semangat patriotisme".

Presiden Solidariti Malaysia (SMM) Shazni Munir Mohd Ithnin berkata program itu antaranya bertujuan lebih mendekatkan diri kepada dunia aktivisme mahasiwa.

"Program ini diharap menjadi pemanas badan kepada program lain pada tahun depan," katanya sambil memberitahu ini kali pertama pihaknya menganjurkan program sebegitu.

Menurut Shazni juga, permit polis akan dipohon hari ini bagi menjalankan program yang dinamakan Himpunan Mahasiswa untuk Malaysia.

Sementara itu, dalam satu kenyataan, seorang jurucakap Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) - penganjur bersama - Ahmad Shukri Kamarudin berkata, program lima jam bermula 8.30 pagi itu juga bertujuan memberikan mesej bahawa mahasiswa bersama-sama dengan masyarakat.

Selain itu, tambahnya, ia menujukkan bahawa segala tindakan mahasiswa hendaklah dibuat berdasarkan rasa tanggungjawab terhadap negara.

Katanya, program itu akan diisi dengan acara melakar kain rentang bertemakan Jalur Gemilang, "pidato mahasiswa berantai" dan pengisytiharan deklarasi mahasiswa 1.1.11 (1 Januari 2011).


Sumber: TVSNEWS

Azizan : Pertahan Kedah Daripada Dirampas Umno-BN

Posted: 29 Dec 2010 11:58 PM PST


ALOR SETAR 30 DIS : PAS sesekali tidak akan memberi peluang kepada Umno-Barisan Nasional untuk merampas Kedah daripada Pakatan Rakyat, tegas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Memetik laporan Harakah Daily Online, biarpun adanya perubahan pada pucuk kepimpinan Umno negeri di Kedah, ia tidak akan memberi apa-apa impak terhadap kepimpinan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) yang diterajui oleh PAS selama ini.

"Walau apa pun aspirasi mereka, PAS tidak akan sekali-kali memberi peluang kepada Umno untuk meneruskan hasrat mereka untuk mencapainya dengan jalan yang mudah. Siapa saja yang menjadi pesaing kepada parti lawan, kita akan terus berjuang tanpa menyerah kalah kepada mereka," tegasnya yang juga Pesuruhjaya PAS negeri.

Baru-baru ini, Setiausaha Agung Umno, Tengku Adnan Tengku Mansor telah mengumumkan pelantikan Datuk Ahmad Bashah yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bakar Bata menggantikan Datuk Seri Shafie Afdal sebagai Pengerusi Umno Kedah.

Rombakan yang dibuat itu juga sebagai salah satu alternatif Umno bagi menguatkan barisan kepimpinan negeri yang terdiri dari pemimpin tempatan menjelang pilihan raya umum yang dijangka akan bermula tidak lama lagi.


Sumber: TVSNEWS

Kes Aminulrasyid : Pendakwaan Tutup Kes

Posted: 29 Dec 2010 11:54 PM PST


SHAH ALAM 30 DIS : Pendakwaan semalam menutup kesnya terhadap seorang koperal polis yang didakwa menyebabkan kematian Aminulrasyid Amzah, 15,dalam satu kejadian tembakan di Seksyen 11 di sini pada 26 April lepas.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Dusuki Mokhtar memaklumkan perkara itu kepada Hakim Mahkamah Sesyen Latifah Mohd Tahar selepas saksi ke-39 pendakwaan Koperal Zainon Harun selesai memberi keterangan.

Latifah kemudian menetapkan 28 Januari depan untuk mendengar hujah pembelaan dan pendakwaan di akhir kes pendakwaan.

Di kandang tertuduh ialah Koperal Jenain Subi, 48, yang didakwa menyebabkan kematian Aminulrasyid antara pukul 1.10 pagi hingga 2 pagi, 26 April lepas di Jalan Tarian 11/2, Seksyen 11 di sini.

Dia didakwa mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaaan yang membawa hukuman maksimum penjara 30 tahun, dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Zainon, seorang detektif yang bertugas di Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Daerah (IPD) Shah Alam berkata, beliau diarahkan pegawal penyiasat awal kes itu, ASP Ahmad Fauzi Mohamed Zin, untuk mencari penunda bagimembawa kereta yang dipandu Aminulrasyid ke IPD berkenaan.

Bagaimanapun, beliau tidak ingat nama syarikat yang menunda kenderaan tersebut.

Mahkamah turut mendengar keterangan pegawai penyiasat kes ASP Abdul Halim Ismail yang menyambung keterangannya hari ini bahawa dari segi perundangan,tidak salah bagi anggota peronda menembak belakang kereta yang dipandu Aminulrasyid sewaktu kejadian, jika tidak ada cara lain bagi menghentikan kereta tersebut.

Beliau berkata dalam kes ini, mangsa telah melakukan banyak kesalahan, antaranya memandu secara laju serta berbahaya, dan mengikut Perintah Tetap Ketua Polis Negara D22, anggota polis trafik dibenarkan menggunakan senjata api jika keselamatan mereka terancam.

Katanya, jika kereta yang dikejar atau dipintas tidak berhenti, polis akan menganggap kenderaan itu dipandu penjenayah.

BERNAMA

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Perutusan Dr Xavier Jayakumar Sempena Tahun Baru 2011

Posted: 30 Dec 2010 07:59 PM PST

Saya ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru 2011 kepada semua rakyat di negeri Selangor khususnya dan semua rakyat diseluruh Malaysia amnya.

Tahun 2010 bakal melabuhkan tirainya. Pada tahun 2010 seperti tahun-tahun sebelumnya semenjak diberi mandat untuk mentadbir negeri Selangor, Pakatan Rakyat telah dan sentiasa bersunguh-sungguh menjalankan pelbagai program berorientasikan kebajikan pembelaan nasib rakyat di negeri ini. Program-program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) telah dijalankan dengan jayanya dan mendapat sambutan yang menggalakkan.

Namun begitu, saya dan rakan-rakan seperjuangan, berpendapat apa yang telah dicapai masih lagi tidak mencukupi. Kami akan terus bekerja keras dalam memastikan kebajikan rakyat di negeri ini dijaga dan diberi perhatian sebaik mungkin.

Dengan bekerja keras dan usaha berterusan inilah saja saya percaya apa yang diidamkan oleh rakyat dapat dicapai. Oleh yang demikian ingin saya ucapkan ribuan terima kasih kepada semua kakitangan pentadbiran di peringkat kerajaan negeri serta semua ahli parti Pakatan Rakyat yang sama-sama menjayakan program sepanjang tahun 2010. Saya berharap usaha dan komitmen yang anda semua tunjukkan pada tahun 2010 akan terus ditunjukkan pada tahun 2011. Ingatlah apa yang kita usahakan selama ini adalah demi masa depan rakyat yang lebih baik.

Kepada semua rakyat di negeri Selangor, saya ucapkan ribuan terima kasih atas segala sokongan yang anda semua berikan. Saya yakin walaupun ada pihak yang sentiasa cuba memperlekeh usaha Pakatan Rakyat mentadbir negeri ini dengan sebaiknya, namun rakyat kini semakin bijak menilai dan membuat keputusan. Semoga pada tahun 2011, rakyat di negeri Selangor terus dilimpahkan dengan segala kesejahteraan dan kemakmuran. Sekali lagi, terima kasih atas segala sokongan yang anda semua berikan.

Sekian, Selamat Menyambut Tahun Baru 2011.


DR XAVIER JAYAKUMAR

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


MAHER ZAIN

Posted: 30 Dec 2010 02:44 AM PST

(Jangan jeless aarr..bersama Maher semalam di Kuala Lumpur)

Salam 2 all.

Teman bersyukur kehadrat ALLAH kerana berkesempatan bersama sahabat yang kini sangat terkenal didunia Islam sekarang iaitu Brother Maher Zain. Seorang artis yang telah berani membawa mesej dan risalah Islam menggunakan medium muzik dan lagu, dengan pendekatan da'wah yang sangat berbeza.

Fenomena Maher Zain kini adalah saperti fenomena kemunculan kumpulan nasyid Raihan dengan pendekatan lagu dan muzik yang berbeza dari irama nasyid irama padang pasir yang sudah sebati dengan masyarakat Islam. Teringat kita nyanyian dari kumpulan Al Amin, El Soraya dan lain-lain. Bezanya Raihan meletup di nusantara, Maher meletup secara global!

Kini Maher muncul dengan irama dan muzik kontemporari. Ianya satu fenomena yang sangat memberangsangkan, kerana bukan sahaja ia menarik minat remaja Muslim, malahan bukan Islam juga turut meminati lagu-lagu dendangan Maher. Ini dapat dilihat apabila Maher muncul di tempat awam di Kuala Lumpur dan beberapa non-Muslim kelihatan mendekati Maher dan menemui beliau menyatakan diri sebagai peminat lagu-lagu beliau.

Teman melihat fenomena ini lebih dari sudut uslub da'wah. Pendekatan dakwah melalui muzik kelihatannya sangat berkesan. Teman melihat sendiri pendekatan yang sama diambil oleh Sheikh Dr. Yusuf Islam @ Cat Stevens. Sambutan luar biasa yang diterima oleh Sheikh Yusuf di Melbourne Australia, dengan kehadiran warga Australia hampir 80,000 sangat menakjubkan. Ramai dikalangan mereka bukan Islam. Dan cara Sheikh Yusuf menyelitkan unsur mesej dan risalah Islam dalam konsertnya, tanpa perlu melabelnya sebagai "konsert Islam" atau sewaktu dengannya kelihatan sangat berjaya.

Contohnya cara Sheikh Yusuf menceritakan asal nama beliau "Yusuf" sebagai "Joseph" saperti yang terkandung didalam Gospel secara tidak langsung menunjukkan kepada hadirin bahawa Islam, Yahudi dan Kristianiti sebenarnya daripada risalah yang sama dari Tuhan yang sama, tanpa perlu dilabel sebagai "Konsert Islam"!. Mike boleh melihat ini dalam DVD bertajuk "Yusuf Roadsinger: Live in Australia" yang baru diterbit dan diedarkan baru-baru ini (teman dah dapat yang signed copy yop..jangan jeles aarr!!).

Teman juga teringat kata-kata Sheikh Yusuf semasa bersembang baru-baru ini. Beliau berkata mengapa kita tidak menggunakan kaedah pendekatan persamaan diantara agama Islam, Kristian & Yahudi. Contohnya Ka'bah. Mengapa kita tidak gunakan pendekatan bahawa Ka'bah itu dibina oleh Prophet Abraham, Nabi Ibrahim a.s. Bapa kepada semua agama samawi. Islam mengakui beliau sebagai Rasul, Yahudi mengiktiraf beliau sebagai Rasul, dan Kristian juga mengiktiraf beliau sebagai Rasul. Maka sebagai "rumah" yang dibina oleh Nabi semua agama, umat Islam, Kristian & Yahudi wajib memelihara dan menghormati Ka'bah itu.

Dan yang lebih hebat, kedua-dua Sheikh Yusuf Islam dan Maher Zain berjaya menyampaikan mesej da'wah dan risalah Islam dengan cara yang sangat berkesan melalui penggunaan yang mereka mempunyai kepakaran dan kehebatan - iaitu muzik. Teman teringat kepada Almarhum Buya Hamka, seorang tokoh ulama' nusantara yang sangat dihormati. Almarhum pernah menyebut bahawa beliau sangat meminati muzik mozart. Dan Almarhum antara ulama' yang menggunakan uslub da'wah yang sangat berbeza, iaitu melalui sastera, samada sajak, novel, pantun dan lain-lain. Dan ternyata pendekatan itu berjaya menarik minat ramai terutamanya dari masyarakat kampung dan desa. Cuba baca kitab Tafsir Al Azhar, karya agong Almarhum Pak Hamka. Begitu juga novel Dibawah Lambaian Ka'bah, Tenggelamnya Kapal Van Der Tjik dan banyak lagi karya beliau.

Mesejnya mudah. Tugas dan tanggungjawab kita umat Islam, selain menjadi hamba ALLAH yang soleh, ialah menyampaikan risalah tauhid kepada seluruh manusia. Ringkas da'wah. Itulah antara sifat Rasulullah - tabligh. Dan penyampaian serta da'wah itu mesti secara bijaksana, benar dan amanah. Caranmya, terpulang kepada masing-masing. Selagi ianya tidak mensyirikkan ALLAH, tidak membawa kepada maksiat dan mungkar, persilakan. Daripada kita sibuk menyalahkan itu dan ini, sana haram situ haram, tapi sepatah haram ayat risalah pun tidak pernah sampai dari mulut kita kepada seorang non-Muslim. Apatah lagi kalau kita bukan sahaja tidak menyampaikan risakah Islam, kita pergi jual Islam pulak kepada non-Muslim hanya untuk dapat sedikit habuan dunia. Itu lagilah teruk.

Oh ya, jangan lupa mendengar lagu baru Maher Zain nanti, iaitu lagu "Insyallah" dalam versi Bahasa Malaysia. Memang mengasyikkan dan menginsafkan. Sangat sesuai terutamanya bagi remaja masakini yang tercari-cari jawapan kepada kekosongan jiwa walaupun kantung dan poket penuh dengan Ar-Em! Dan yang canggih, liriknya beliau sendiri yang tulis. Teman dah dengar versinya semalam semasa makan tengahari, Maher nyanyikan kepada kami. Memang tangkap sayup yop!!

Adios amigos, grasias snor.

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
21 Muharram 1432
30 Disember 2010

BENZENE: CAR TIME-BOMB

Posted: 28 Dec 2010 07:29 AM PST

(Udara segar anugerah Ilahi perlu kita menafaatkan)

Salam 2 all.

Teman menerima email dibawah ini yang teman rasa perlu dikongsi bersama. Kita menggunakan kereta hampir tiap waktu, tetpai tidak menyedari ianya adalah satu "bom-jangka" yang boleh membawa risiko besar jika kita tidak mengetahuinya. Teringat teman kata-kata Sheikh Dr. Yusuf Islam, "a man without knowledge is a very dangerous man - seseorang yang jahil itu adalah sangat merbahaya!".

Firman ALLAH, "janganlah kamu meletakkan diri kamu didalam kebinasaan". Kekadang sesuatu yang sangat rutin kita lalui dengan selamba tanpa menyedari risiko dan bahaya yang sedang menunggu kita dan ahli keluarga.

Teman perlu nyatakan dari awal maklumat yang terkandung dibawah ini tidaklah teman periksa kesahihannya dari segi saintifik. Teman bukanlah pakar sains. Tetapi teman bertanya beberapa rakan yang punya sedikit ilmu dan pengalaman, dan mereka memperakui nasihat itu. Dan teman tengok dari segi nasihat dan maklumat itupun bukannya ada "udang sebalik mee" punya cerita. Ia tidak mengenakan apa-apa bayaran, apatah lagi mengugut atau mengancam. Malahan ianya sekadar satu nasihat dari mereka yang mengetahui. Nak ikut pun boleh, tak ikut pun nggak apa-apain dong!

Teman sekadar tringat pesan ALLAH, "demi masa, sesungguhnya manusia itu berada didalam kerugian, kecuali mereka yang beriman, dan ber'amal soleh, dan menyampaikan perkara yang hak, dan yang sabar". Dan Islam itu nasihah - sabda Rasulullah saw.

So tepuk dada tanya stereng masing-masing yop!

@@@@@@@@@@@@@@@@@

Pendingin kereta - MESTI BACA
Car Air-conditioning - MUST READ!
汽車的空調 - 必讀!


Padanlah ramai yang mati akibat kanser mutakhir ini. Kekadang kita bertanya daripada mana puncanya penyakit ini. Disini saya sebut contoh yang memberi kita kefahaman tentang sumber kejadian kanser ini.
Ramai diantara kita akan memasuki kereta diawal pagi, dan keluar kereta dilewat malam, tujuh hari seminggu. Kereta adalah rumah kedua kita. Tetapi kita tidak menyedari "bom-jangka" yang menunggu kita. Hanya dengan sedikit langkah pencegahan yang terlalu mudah, kita boleh menghindarkan diri daripada "bom-kanker" ini. Sampaikanlah maklumat ini kepada seramai yang mungkin, ia mungkin menyelamatkan ramai kawan-kawan kita. Masih belum terlambat untuk kita berbuat perubahan!
No wonder more folks are dying from cancer than ever before. We wonder where this stuff comes from but here is an example that explains a lot of the cancer causing incidents. Many people are in their cars first thing in the morning and the last thing at night, 7 days a week. As I read this, it makes me feel guilty and ill. Please pass this on to as many people as possible. Guess it's not too late to make some changes.
怪不得比起從前,有越來越多鄉親死於癌症,在我們都還不清楚癌症是從哪兒來之際,有個實例顯示出許多癌症都是意外發生的。嗯,許多人早上第一件事和晚上最後一件事都是待在汽車裡,一周7天。當我讀到這個,感到又難過又愧疚。請盡可能地把這訊息傳給大家,希望還來得及做些改變。


Tolong jangan pasangkan pendingin kereta sebaik sahaja kamu memasuki kereta. Sebaik memasuki kereta, bukalah pintu (dan/ atau tingkap) untuk beberapa minit.
Please do NOT turn on A/C as soon as you enter the car. Open the windows after you enter your car and turn ON the AC after a couple of minutes.
進入車內不要馬上打開空調,先打開車窗通風幾分鐘,才打開空調。


Ini sebabnya:
Here's why:
以下是原因:


Mengikut satu kajian, dashboard kereta, sofa dan pewangi mengeluarkan Benzene, toksin penyebab kanser (carcinogen - cuba kamu ambil sedikit masa dan hidu bauan saperti "plastik terbakar" didalam kereta).
According to a research, the car dashboard, sofa, air freshener emit Benzene, a Cancer causing toxin (carcinogen - take time to observe the smell of heated plastic in your car).
根據研究,汽車的儀表板。沙發。空氣濾清器會釋放"苯",產生毒素而致癌。(致癌物質——花一點時間去觀察你的車里的塑膠製品高溫時產生的氣味。)


Selain daripada penyebab kanser, Benzene juga meracuni tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Pendedahan berpanjangan kepada Benzene akan menyebabkan leukemia, meningkatkan risiko kanser. Ianya juga boleh menyebabkan keguguran janin.
In addition to causing cancer, Benzene poisons your bones, causes anemia and reduces white blood cells. Prolonged exposure will cause Leukemia, increasing the risk of cancer. Can also cause miscarriage.
除了致癌之外,"苯"還會侵蝕我們的骨骼,造成貧血和降低白血球數量。長期曝露其中會導致白血病,大大增加罹癌的風險,也可能導致流產。


Kadar Benzene yang boleh diterimapakai secara indoor (dalaman) adalah 50mg sekaki persegi. Kereta yang diparkir secara indoor (berbumbong) dengan cermin yang tertutup mengandungi 400-800mg Benzene.
Acceptable Benzene level indoors is 50mg per sq.ft. A car parked indoors with windows closed will contain 400-800 mg of Benzene.
苯"每平方英尺的可接受水平為50毫克。若停車在室內又窗戶緊閉,則產生400-800毫克的"苯"。


Jika diparkir diluar, dibawah sinar matahari pada suhu 60 darjah Fahrenheit, kadar Benzene didalam kereta itu meningkat mendadak ketahap HK +852 20004000mg, 40 kali melebihi tahap yang boleh diterima.
If parked outdoors under the sun at a temperature above 60 degrees F, the Benzene level goes up to HK +852 20004000 通話 mg, 40 times the acceptable level.
若停在戶外大太陽下溫度超過 60 ℉ ( 15.5 ℃ ),"苯"就上升至HK +852 20004000 通話 毫克,超出允許量的40倍!


Mereka yang memasuki kereta, dengan cermin tingkap yang tertutup sudah pasti akan menghidu, dengan kadar kecepatan yang segera, jumlah toksin yang melampau banyaknya!
People who get into the car, keeping windows closed will inevitably inhale, in quick succession, excessive amounts of the toxin.
人們只要進入車內而又車窗緊閉,將會無法避免快速連續地吸入過量的毒素。


Benzene adalah toksin yang boleh merosakkan buah pinggang dan paru-paru. Dan yang lebih serius, tubuh kita menghadapi masalah yang sukar untuk membuang toksin ini.
Benzene is a toxin that affects your kidney and liver.. What's worse, it is extremely difficult for your body to expel this toxic stuff.
"苯"是那種會影響你的腎臟和肝臟的毒素,更糟糕的是,你的身體想把這種有毒物質排擠出去是極度困難的。


Jadi kawan-kawan, langkah pencegahannya mudah sahaja. Tolong buka pintu dan cermin tingkap kereta anda seketika sebelum masuk - dan berikan sedikit masa untuk udara maut dalaman kereta dikeluarkan.
So friends, please open the windows and door of your car - give time for interior to air out -dispel the deadly stuff - before you enter.
所以朋友們,進入汽車之前,請把你車子的門窗打開,給點時間讓車內的空氣--致命的東西排出。

Fikirkan:
Thought:
想想:

Apabila sesorang berkongsi sesuatu yang berharga dengan kamu dan memberi menafaat kepada kamu, kamu mempunyai tanggungjawab moral untuk berkongsi dengan orang lain.
'When someone shares something of value with you and you benefit from it, you have a moral obligation to share it with others.'
當有人把有價值的東西分享給你,而你又從中得到利益時,你有一份道德義務分享給其他人,不是嗎?

@@@@@@@@@@@@@@@@

Well, takat itu sahaja maklumat yang teman nak sampaikan berkenaan isu ini. Cuma teman nak tambah sedikit, elok jika kita elakkan menggunakan pewangi kereta, apatah lagi dalam keadaan tertutup dengan air-condition. Seorang rakan pernah memberitahu teman bagaimana dia selalu kena migrain, dan bila dia hentikan penggunaan pewangi kereta itu, pendedahan dia kepada migrain jauh berkurangan. Kalau nak wangikan kereta pun, pakai aje cara kampung - ambik daun pandan, pintal-pintalkan dan campak kat alas kaki. Sure bau kereta hilang, dan kita dapat pewangi asli lagi mesra-bio. kalau tak caya, cube try yop!!

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & wassalam.


Zulkifli Bin Noordin
Khamis
24 Muharram 1432
30 Disember 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Gobala ‘Berniat Jahat’ Tuduh Anwar Tutup Kuil Sivan

Posted: 30 Dec 2010 06:43 PM PST

Dari Malaysiakini

Pemimpin masyarakat India PKR hari ini tampil menyatakan sokongan mereka terhadap ketua umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menerima kecaman berhubung penutupan satu kuil Hindu di Petaling Jaya.

Antara penjelasan yang dikemukakan, keputusan untuk menutup kuil tersebut dibuat oleh Majlis Perbandaran Petaling Jaya dan Anwar tidak terlibat dalam tindakan berkenaan.

Penjelasan itu dikemukakan salah seorang naib presiden baru parti itu N Surendran dalam satu sidang media bersama dua lagi pemimpin masyarakat India PKR — exco kerajaan negeri Selangor Dr Xavier Jayakumar dan ahli parlimen Kapar S Manikavasagam.

Sidang media itu diadakan bagi menjawab dakwaan yang ditimbulkan ahli parlimen PKR Padang Serai N Gobalakrishnan kelmarin bahawa Anwar bertanggungjawab menutup kuil Sivan berkenaan dengan alasan kuil tersebut “tidak mempunyai ciri-ciri India.”

Surendran berkata dakwaan itu “tidak munasabah” memandangkan Anwar merupakan seorang pemimpin nasional dan tidak terlibat dalam keputusan kerajaan tempatan.

Tambahnya, dakwaan yang disuarakan Gobalakrishnan yang juga bekas ahli Majlis Pimpinan Tertinggi parti merupakan satu tuduhan “berniat jahat.”

Kuil Sivan yang terletak di puncak Bukit Gasing di Petaling Jaya itu menjadi tumpuan utama Gobalakrishnan dalam menyuarakan rungutannya kepada pemimpin tertinggi parti itu, malah menyebabkan beliau melabelkan Anwar sebagai “anti-Hindu” dengan menutup kuil berkenan.

Manikavasagam turut menyatakan kekesalannya atas tindakan Gobalakrishnan menghamburkan tuduhan seperti itu.

"Jika Anwar benar-benar telah menutup kuil berkenaan, saya akan mula buat bising. Anda tahulah saya seorang pembuat bising.

“Tapi orang yang buat dakwaan ini juga perlu tahu cerita sepenuhnya mengenai kuil berkenaan,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat parti itu hari ini.

Xavier yang merupakan exco bertanggungjawab dalam hal ehwal bukan Islam di Selangor dalam pada itu itu pula menjelaskan, kuil itu bukan ditutup sepenuhnya.

"Ya, ia ditutup kepada orang ramai hanya sebab kerja-kerja pembinaan fizikal masih berjalan,” kata Xavier yang juga bekas naib presiden parti.

Beliau turut menjelaskan bahawa kerja-kerja pengubahsuaian ke atas kuil berkenaan bermula sejak tahun 2006 lagi.

Kerja-kerja berkenaan dijalankan memandangkan anggota pemegang amanah kuil berkenaan mahu memperbesarkan kuil kecil berkenaan menjadi kuil Sivan terbesar di negara ini sehingga boleh memuatkan 100,000 orang penganut Hindu, kata Xavier lagi.

Ahli pemegang amanah kuil berkenaan termasuklah isteri kepada bekas presiden MIC Datin Seri Idrani Samy Vellu.

Perbandingan Prestasi Tadbir Urus Kerajaan Negeri BN Dan Pakatan Rakyat

Posted: 30 Dec 2010 02:34 AM PST

Oleh KPRU

Selepas dekat 3 tahun berlakunya perubahan politik pada 8 Mac 2008, satu pengesahan kepada prestasi tadbir urus negeri di bawah pentadbiran Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat telah disediakan oleh Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU).

Lima negeri dalam dua kategori berasingan, iaitu Johor, Pahang dengan Selangor; dan juga Melaka dengan Pulau Pinang, telah dipilih untuk membuat perbandingan dari tiga sudut: pengurusan kewangan, pentadbiran negeri dan pendemokrasian masing-masing.

PENGURUSAN KEWANGAN
Johor/Pahang dengan Selangor

Secara keseluruhannya, proses membaiki status kewangan negeri telah bermula di Kerajaan Negeri Selangor, namun langkah pemantapan prestasi kewangan Kerajaan Negeri Johor dan Pahang belum lagi mempamerkan perubahan positif. Tahap kemantapan pengurusan kewangan dapat dilihat daripada Laporan Ketua Audit Negara yang mengesyorkan supaya Selangor meneruskan perbelanjaan berhemat dan terus berusaha mengutip baki pinjaman boleh dituntut di samping usaha berterusan terhadap kutipan tunggakan bayaran pinjaman boleh dituntut, manakala Johor dan Pahang disyorkan perlu mempertingkat dan memperkukuhkan lagi prestasi kewangan (Johor), dan perlu mengamalkan perbelanjaan berhemat (Pahang).

Dari segi Nisbah Semasa, Kerajaan Negeri Selangor memperoleh nisbah lebih daripada 1, manakala Kerajaan Negeri Johor dan Pahang memperoleh nisbah kurang daripada 1.[1] Fakta ini menunjukkan bahawa kecairan tunai Kerajaan Negeri Johor dan Pahang adalah rendah untuk menampung jumlah tanggungan semasa.

Dari segi defisit, ketiga-tiga negeri mencatat defisit, iaitu Johor RM70.35 juta, Pahang RM42.27 juta dan Selangor RM65.96 juta.[2] Namun begitu, defisit Negeri Pahang dan Johor adalah lebih parah jika berbanding dengan Selangor apabila diambil kira faktor kutipan hasil.

Keadaan di Negeri Pahang menunjukkan bahawa prestasi kewangan Kerajaan Negeri semakin menurun dengan ketara sejak tahun 2007 kerana hasil kutipan tidak dapat menampung perbelanjaan tahunan.[3] Kerajaan Pahang telah membentangkan belanjawan defisit untuk tahun ke-12 berturut-turut sehingga tahun 2010.[4] Bagi Negeri Johor, tahap defisit tahun 2009 adalah yang tertinggi dalam tempoh lima tahun kebelakangan.[5]
Selain itu, gabungan hasil kedua-dua buah negeri adalah sebanyak RM1,243 juta berbanding dengan hasil Negeri Selangor sebanyak RM1,764 juta, tetapi gabungan defisit adalah sebanyak RM120.95 juta, iaitu lebih kurang satu kali ganda lebih tinggi daripada defisit Selangor yang berjumlah RM65.96 juta.

Analisis Perbandingan Antara Hasil dengan Perbelanjaan Mengurus Kerajaan Negeri Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat Bagi Tempoh 2005 hingga 2009

2005
(RM juta)
2006
(RM juta)
2007
(RM juta)
2008
(RM juta)
2009
(RM juta)
Johor
Hasil 617.18 693.22 779.60 812.36 750.42
Perbelanjaan Mengurus 656.67 686.09 775.08 882.71 829.10
Lebihan/(Defisit) (39.49) 7.13 4.52 (70.35) (78.68)
Pahang
Hasil 485.70 435.69 441.04 481.84 492.14
Perbelanjaan Mengurus 412.98 363.52 422.91 508.96 534.41
Lebihan/(Defisit) 72.72 72.17 18.13 (27.12) (42.27)
Johor + Pahang
Hasil 1,102.88 1,128.91 1,220.64 1,294.20 1,242.56
Perbelanjaan Mengurus 1,069.65 1,049.61 1,197.99 1,391.67 1,363.51
Lebihan/(Defisit) 33.23 79.30 22.65 (97.47) (120.95)
Selangor
Hasil 967.76 1,160.20 1,285.10 1,516.34 1,763.86
Perbelanjaan Mengurus 1,034.50 1,087.69 1,153.22 1,467.24 1,829.82
Lebihan/(Defisit) (66.74) 72.51 131.88 49.10 (65.96)

Melaka dengan Pulau Pinang


Walaupun Kerajaan Pakatan Rakyat baru sahaja mengambil alih negeri Pulau Pinang, namun jika dibandingkan dengan Kerajaan Barisan Nasional di negeri Melaka, wujud perbezaan yang cukup meyakinkan mengikut gaya dan pendekatan seperti mana yang terkandung dalam Laporan Ketua Audit Negara 2009.

Umpamanya, KPRU mendapati bahawa kedudukan kewangan Kerajaan Negeri Pulau Pinang secara keseluruhannya adalah baik dengan melakukan beberapa pengubahsuaian dalam aktiviti perolehan, bentuk perbelanjaan yang benar-benar berhemat tanpa menjejaskan kebajikan rakyat Pulau Pinang. Hasilnya, Kerajaan Negeri Pulau Pinang mengakhiri tahun kewangan 2009 dengan lebihan sejumlah RM77.34 juta menjadikan lebihan dana terkumpul berjumlah RM538.95 juta. Berbanding dengan pesaingnya, prestasi kewangan yang dicatatkan oleh Kerajaan Negeri Melaka bertambah baik daripada defisit RM4.56 juta pada tahun 2008 kepada lebihan dana RM0.30 juta.

Selain itu, analisis Nisbah Semasa Kerajaan Negeri Pulau Pinang pada tahun 2009 mendapati Nisbah Semasa Kerajaan Negeri adalah 5.25:1 melebihi satu, manakala Nisbah Semasa Melaka adalah kurang daripada 1. Fakta ini menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang berkemampuan untuk menampung jumlah tanggungan semasa manakala Melaka gagal menampung tanggungan tersebut.

Dari segi pelaburan kerajaan negeri, kebijakan pelaburan Kerajaan Negeri Pulau Pinang harus menjadi teladan bukan sahaja kepada Kerajaan Negeri Melaka, malah semua Kerajaan Negeri dalam Persekutuan di mana jumlah dividen dan keuntungan mencatatkan angka tertinggi sejak tahun 2005. Sila rujuk jadual yang dipetik daripada Laporan Ketua Audit Negara 2009 (m.s 28).

Pelaburan Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Bil Butiran 2008 2009
(RM Juta) (RM Juta)
1 Dividen Diterima 1.43 0.95
2 Keuntungan Diterima 2.37 4.14
Jumlah Dividen dan Keuntungan 3.8 5.09
3 Bayaran Yuran Pengurusan 0.15 0.09

Kerajaan Negeri Melaka pula mencatatkan pencapaian yang sebaliknya. Semakin besar pelaburan yang dibuat olehnya, belum tentu lagi pulangan faedahnya lumayan. Fakta ini terkandung dalam Laporan Ketua Audit Negara 2009 (m.s 32)

Pelaburan Kerajaan Negeri Melaka

Tahun Pelaburan (RM Juta) Faedah Dan Perolehan Diterima (RM Juta) Faedah Diterima (%)
2005 186.05 1.68 0.9
2006 182.78 4.8 2.6
2007 189.66 10.93 5.6
2008 192.27 16.6 8.6
2009 210.93 10 4.7

PENTADBIRAN NEGERI

Johor/Pahang dengan Selangor

Secara keseluruhannya, adalah didapati bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat bersikap lebih responsif dan cekap dalam urusan pentadbiran negeri. Kerajaan Pakatan Rakyat bukan sahaja tidak segan mendedahkan isu-isu kontroversi supaya orang awam termaklum dengan perkembangan, malah ianya juga tidak teragak-agak mengambil tindakan terhadap mereka yang didapati bersalah. Misalannya, dalam isu jamuan makan yang menelan RM300 ribu anjuran Yayasan Selangor baru-baru ini, Timbalan Pengurus Besar Yayasan Selangor diarah mengambil cuti selama sebulan berkuat-kuasa serta merta.[6] Corak pentadbiran sebegini tidak kelihatan dalam negeri pemerintahan Barisan Nasional.

Kajian Kes: Isu Curi Pasir

Dari segi pentadbiran negeri, sebenarnya Negeri Pahang dan Johor juga dibelenggui isu curi pasir, malah mungkin lebih serius daripada apa yang berlaku di Selangor. Akan tetapi isu curi pasir di kedua-dua negeri tersebut jarang diberi perhatian akibat liputan media yang tercondong.

Misalnya, pada tahun 2009, Kerajaan Negeri Selangor mengalami kerugian RM1.82 juta daripada royalti tidak berkutip, tetapi kerugian yang dialami oeh Kerajaan Negeri Pahang adalah sebanyak RM3.23 juta, iaitu lebih kurang satu kali ganda lebih daripada kerugian yang dialami oleh Kerajaan Selangor.[7]

Di Johor pula, adalah didapati juga kegiatan perlombongan pasir yang mula beroperasi sejak tahun 2003 tetapi tidak menyediakan Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA), aliran air sungai berubah, berlakunya tanah runtuh, pencerobohan, pihak penguatkuasa tidak memantau secara berkala, dan banyak lagi.

Tambahan lagi, kegiatan perlombongan pasir di Pahang dan Johor telah menyukarkan nelayan yang menggunakan Kuala Sungai Miang tersebut sebagai laluan keluar masuk bot mereka untuk ke laut menangkap ikan. Menurut mereka, kuala sungai telah menjadi semakin cetek dan dipenuhi pasir yang menghalang pergerakan bot.

Dari segi mengatasi isu kekurangan koordinasi antara jabatan dan pencurian pasir, tindakan Kerajaan Negeri Selangor juga jauh lebih responsif jika berbanding dengan Kerajaan Negeri Pahang. Satu Jawatankuasa Khas diketuai Ketua Setiausaha Negeri, dan melibatkan Pejabat Tanah dan Galian Selangor (PTGS) serta Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) yang sering mengadakan pemantauan bersama dengan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA) telah ditubuhkan serta merta. Sebaliknya, sehingga hari ini Kerajaan Negeri Pahang belum lagi mengambil apa-apa langkah untuk mengatasi masalah tersebut.
Melaka dengan Pulau Pinang

Struktur pentadbiran yang cekap dan beramanah juga banyak membantu mengangkat status sosioekonomi negeri Pulau Pinang. Agenda Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang menekankan kepada prinsip akauntabiliti, ketelusan dan kebertanggungjawaban (CAT) telah terbukti meyakinkan rakyat dan para pelaburnya walaupun memiliki sumber-sumber negeri yang begitu terhad sekali. Apatah lagi bantuan Kerajaan Persekutuan yang dihulurkan adalah tidak ikhlas dan bertujuan memporak-perandakan politik Pakatan Rakyat. Buktinya, Kerajaan Negeri Pulau Pinang mempersoalkan kewajaran Kerajaan Persekutuan yang memperuntukan RM200 juta kepada Khazanah Nasional untuk membangunkan dan memulihara lokasi warisan negeri sedangkan peruntukan RM30 juta yang turut dinikmati oleh Kerajaan Negeri Melaka diuruskan sendiri tanpa pihak ketiga. Adakah tindakan tersebut dianggap hukuman Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional kepada rakyat Pulau Pinang?

Walaupun begitu, hal ini langsung tidak menghalang Kerajaan Negeri untuk menyampaikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat.

Berlainan pula dengan Kerajaan Negeri Melaka yang mempunyai daya kebergantungan yang tinggi terhadap Kerajaan Persekutuan untuk menjana pendapatan negerinya. Misalannya, Kerajaan Negeri Melaka memperoleh hasil jualan aset pengurusan air kepada Kerajaan Persekutuan berjumlah RM39.73 juta. Mungkinkah tanpa pengambilan aset pengurusan air tersebut, Kerajaan Negeri Melaka akan terus terperangkap dalam hutang serta defisit yang tidak tertanggung? Beberapa kelemahan yang ketara perlu diatasi oleh Kerajaan Negeri Melaka seperti kegagalan monorel menyeberangi Sungai Melaka dan projek Eye on Malaysia yang tergendala sekian lama sekiranya negeri Melaka masih berhasrat menjadi pesaing terdekat kepada negeri Pulau Pinang dalam sektor pelancongan.[8]

PENDEMOKRASIAN
Johor/Pahang dengan Selangor

Dari segi pendemokrasian, adalah jelas bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat, terutamanya Kerajaan Negeri Selangor dan Pulau Pinang masih berada di barisan depan dalam proses pendemokrasian berbanding dengan Negeri-negeri Barisan Nasional. Kerajaan Negeri Selangor telah menerajui dasar dan langkah-langkah berikut yang langsung tidak dihirau oleh Kerajaan Negeri Pahang dan Johor:

Menggubal Akta Kebebasan Maklumat;

Memberikan satu pertiga kuota kerusi Ahli Majlis PBT kepada badan pertubuhan bukan kerajaan (NGO);

Enakmen Perkhidmatan Dewan Negeri Selangor yang memberikan kuasa lebih besar kepada Speaker;

Menghidupkan semula SELCAT;

Menubuhkan jawatankuasa pilihan khas (Select Committee) dalam sidang DUN Selangor;

Mengumumkan aset Exco Selangor;

Menggunakan kuasa MB di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) untuk mendedahkan pelbagai penyelewengan yang tertutup sebelum itu, antaranya Yayasan Basmi Kemiskinan, Rancangan Revolusi Hijau di Bukit Cherakah, Projek Perhutanan Semula dan lain-lain.

Di samping itu, antara kelebihan lain Kerajaan Negeri Pulau Pinang jika berbanding dengan Melaka adalah idea demokrasi itu dipraktikan secara terbuka. Walaupun terlalu awal untuk diperkatakan, sekurang-kurangnya sudah ada keazaman politik yang jelas untuk melakukan perubahan pada pihak Pakatan Rakyat. Berikut adalah usaha-usaha Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang dalam agenda pendemokrasian negeri:

Membentangkan Enakmen Hubungan Kaum pada tahun hadapan;

Pilihanraya Ahli Majlis Tempatan untuk perwakilan masyarakat sivil;

Membentangkan Enakmen Kebebasan Maklumat pada tahun 2010.

Kesimpulannya, fakta-fakta di atas menunjukkan Kerajaan Negeri Selangor dan Pulau Pinang diperintah secara lebih berhemat, telus dan cekap berbanding dengan Kerajaan Negeri Johor, Pahang dan Melaka. Laporan Ketua Audit Negara juga memberikan pengiktirafan kepada pengurusan kewangan Negeri Selangor dan Pulau Pinang yang lebih professional. Dari segi pendemokrasian, negeri-negeri tersebut juga mendahului dengan memperkenalkan pelbagai inisiatif yang dapat menjamin hak rakyat.

Perkembangan-perkembangan tersebut dapat dilihat sebagai pengambil-alihan kerajaan baru yang bergiat merealisasikan janjian kepada rakyat dan masih segar untuk melalukan reformasi tanpa ikatan beban tradisi.

Dalam konteks negeri, perkembangan positif pasca 8 Mac 2008 juga dapat dinilai dari sudut kebangkitan sistem dua parti, di mana kewujudan sekatan dan imbangan (check and balance) kuasa menjadikan pihak pemerintah lebih berhat-hati dan segan melakukan kesilapan. Secara keseluruhannya, perbandingan dari segi prestasi kewangan, pentadbiran dan pendemokrasian ini wajar menjadi satu asas rujukan kepada rakyat yang sudah berubah dan belum berubah agar mereka menjadi lebih bijaksana dan termaklum dalam membuat keputusan dalam pilihanraya akan datang.
======

Rujukan am:
Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Johor Tahun 2009
Laporan Ketua Audit Negara – Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Johor Tahun 2009
Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Pahang Tahun 2009
Laporan Ketua Audit Negara – Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Pahang Tahun 2009
Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Selangor Tahun 2009
Laporan Ketua Audit Negara – Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Selangor Tahun 2009
Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Melaka Tahun 2009
Laporan Ketua Audit Negara – Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Melaka Tahun 2009
Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Pulau Pinang Tahun 2009
Laporan Ketua Audit Negara – Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Pulau Pinang Tahun 2009
[1] Analisis Nisbah Semasa adalah untuk mengukur kedudukan kecairan tunai Kerajaan Negeri dalam membiayai jumlah Tanggungan Semasa. Sekiranya nisbah yang dihasilkan melebihi daripada 1, maka ini menunjukkan tanda yang positif dari segi kedudukan kecairan tunai.
[2] Defisit dalam maksud ini mengambil kira perbandingan antara hasil dengan perbelanjaan mengurus Kerajaan Negeri bagi tempoh perakaunan semasa dan tahun sebelumnya untuk mengukur lebihan atau defisit bagi Akaun Hasil Disatukan.
[3] Laporan Ketua Audit Negera, Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Pahang Tahun 2009, m.s 17
[4] http://paslipis.wordpress.com/2009/11/19/kerajaan-bn-pahang-bentang-bajet-defisit-12-tahun-berturut-turut-2/
[5] Laporan Ketua Audit Negera, Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Johor Tahun 2009, m.s 19
[6]http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=29467:timbalan-pengurus-yayasan-selangor-diarah-cuti&catid=1:utama&Itemid=50
[7] Laporan Ketua Audit Negara, Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Selangor Tahun 2009, m.s 50
[8]Eye on Malaysia jadi 'gajah putih' http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0923&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_01.htm

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Harga getah naik, jenayah curi getah pun naik

Posted: 29 Dec 2010 10:11 PM PST


Zakat dah bayar ke belum? Dah pergi haji ke belum? Kalau belum, dah buat simpanan untuk tunai haji ke belum? Sanak saudara, jiran tetangga yang susah sudah dibantu ke belum?

KES CURI GETAH SEKERAP SEMAKIN BERLELUASA
Thursday, December 30, 2010

SEBELUM ini dilaporkan kecurian getah sekerap atau nama lainnya, getah beku atau 'lantun' di kalangan peneroka felda mejadi-jadi di beberapa kawasan di negara ini, termasuk di Sarawak, Muar, Port Dickson, Melaka dan Tanjung Malim.

Kini, kecurian getah yang sama juga dilaporkan berlaku di Felda Lubuk Merbau, Kedah menyebabkan beberapa peneroka kehilangan hasil sekelip mata.

Kes kecurian yang dikatakan meningkat itu dipercayai ada kaitan dengan kenaikan harga getah beku kebelakangan ini sehingga mencecah lebih RM7 sekilogram.

Di Felda Lubuk Merbau, pengurusannya terpaksa meminta bantuan Rela selain mengadakan kawalan sukarela sesama peneroka bagi mengatasi masalah itu. Seorang mangsa, Mohamad Hasan, 58, mendakwa dia pernah sekali kehilangan getah sekerap seberat 70 kilogram.

Peneroka yang lain, Mohamad Ali, 58, pula kehilangan 100 kilogram. Pengurus Felda itu, Abdul Sukor Jalaludin, berkata pihaknya maklum dengan kegiatan jenayah mencuri getah sekerap itu dan telah pun memaklumkannya kepada pihak berkuasa selain meminta bantuan Rela untuk membuat kawalan.

Dalam kes di Tambak Bugis, Melaka baru-baru ini, kecurian dikatakan berlaku pada sebelah malam dan purata kehilangan getah akibat dicuri mencecah 50 kilogram bagi sesebuah kebun.

Demikian penjenayah tidak pernah memilih barangan untuk dicuri. Asal dapat ditukarkan menjadi duit, getah sekerap yang busuk itu pun mereka sanggup usung malam-malam buta semata-mata untuk mendapat keuntungan mudah.
http://singalautmetro.blogspot.com/2010/12/kes-curi-getah-sekerap-semakin.html

RISE IN RUBBER THEFTS
NST 2010/12/30

PADANG TERAP: About 700 settlers in Felda Lubuk Merbau here are thankful for the surge in the price of rubber.

Earlier this month, the price of the commodity rose to between RM6.80 and RM7.20 per kg compared with RM5.30 and RM5.50 per kg previously.

The good news, however, came with one unexpected problem which is the rising theft of coagulated rubber.

One victim who had rubber stolen from his plantation was Mohamad Hassan, 58.

"The thieves would steal it in small quantities.

"They came when there was no one at the plantation and took 70kg.

"I learned that some of my friends were also facing this problem."

Another victim, Mohamed Ali, 58, said thieves took 100kg of rubber from his plantation last month.

"I immediately lodged a report with the Lubuk Merbau Felda management.

"Some of my friends are also facing similar problems," he said, adding that most cases were not reported as they involved only a small quantity of rubber.

Following the rise in rubber-related thefts, the Tekai Kiri People's Volunteer Corps has deployed 200 volunteers to tackle the problem.

"We will go round the estate to catch the thieves," its chief, Md Sani Bakar, said.

Lubuk Merbau Felda manager Abdul Sukor Jalaludin said he was aware of the problem.

"I was told by the settlers and the management has already taken preventive measures.

"Besides requesting help from Rela, we have also informed the police to patrol the estate."

http://www.nst.com.my/nst/articles/29rub/Article

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Kena Bayar Pulak Dahh....!!!!

Posted: 30 Dec 2010 12:02 AM PST

Ari ni ronda-ronda pekan gerik...terjumpa ler banner ni....adooyaii..masa zaman Pakatan Rakyat Perintah Perak Parking Kereta tak kena bayar pun yeoppp !!! Apabila BN mengambil alih jer perak .....udah kena bayorrr pulak...komer nengok ler niii !!!


Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang