Pengikut

Nuffnang

Rabu, 8 Disember 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Saya tak mahu Speaker Dewan dibeli Umno BN

Posted: 08 Dec 2010 12:59 AM PST

KUALA LUMPUR, 8 Dis: Ahli Parlimen Pakatan Rakyat bertindak keluar dewan sebagai tanda protes terhadap keputusan Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menolak usul tergempar meminta penjelasan berhubung hasrat Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen menggantung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tanpa diberi peluang membela diri.

Usul di bawah peraturan mesyuarat 18 (1) itu dibawa oleh Mohamed Azmin Ali (PKR-Gombak).

Beliau dalam sidang media sejurus keluar dari dewan, mempersoal keputusan Pandikar yang didakwa bercanggah dengan kenyataannya di Dewan Rakyat pada 22 April lalu.

"Keputusan Tan Sri Speaker ini melanggar keputusan yang dibuat beliau sendiri pada 22 April 2010 dalam hansard di mana Tan Sri Speaker menegaskan bahawa seseorang yang dirujuk ke jawatankuasa akan diberikan hak untuk memberikan keterangan dan memanggil saksi-saksi.

"Ini adalah keterangan yang dibuat oleh speaker sendiri dalam Dewan Rakyat namun keputusan ini pun dilanggar oleh Pengerusi Jawatankuasa Hak dan Kebebasan," kata beliau yang juga Timbalan Pengerusi PKR.

Menurutnya juga, beliau berhak meminta penjelasan berhubung keputusan itu memandangkan Anwar dan saksi-saksi langsung tidak dipanggil untuk memberikan keterangan.

Yang paling mengejutkan kami ialah apabila Tan Sri Speaker menggunakan peraturan mesyuarat 83 (11) di mana berbunyi, jawatankuasa itu jika baik pada timbangannya boleh enggan mendengar apa-apa keterangan yang tiada perkaitan sedangkan keterangan yang akan diberikan oleh Permatang Pauh berkaitan terus dengan pertuduhan yang dibuat ke atas beliau.

"Bagaimana tafsirannya boleh begitu jauh menyimpang daripada apa yang ditetapkan oleh peraturan mesyuarat dan berkata mendengar cakap saksi yang degil sedangkan belum pun tertuduh dan saksi dipanggil untuk memberi keterangan tetapi jawatankuasa telah menghukum bahawa keterangan itu tidak relevan," katanya lagi.

Sementara itu, Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) berkata, berlaku 'conflict of interest' dalam perkara berkenaan kerana Pandikar yang merupakan speaker sendiri yang mempengerusikan jawatankuasa berkenaan.

Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) pula menyifatkan keputusan itu sebagai mencemar nama baik Parlimen.

"Sepatutnya jawatankuasa perlu memperlihatkan satu prinsip demokratik. Bukan menghukum Anwar tanpa memanggil beliau memberi keterangan," katanya yang juga Naib Presiden PAS.

Azmin di dalam dewan sebelum itu membidas Pandikar kerana menolak saksi, bukti dan dokumen yang membantu Anwar membela dirinya di Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.

Katanya, Dewan Rakyat sama-sekali tidak boleh bersetuju dengan tindakan jawatankuasa yang sengaja melanggar prosedur dan prinsip 'natural justice'.

"Kalau hakim boleh dibeli, doktor boleh dibeli beri keterangan palsu, saya tidak mahu Speaker Dewan dibeli oleh Umno Barisan Nasional," kata Azmin yang menimbulkan kekecohan apabila wakil Barisan Nasional meminta beliau menarik balik kenyataan itu.

Kekecohan itu menyebabkan lima wakil Pakatan digantung dari persidangan sehingga jam 2.30 petang.

Selain Azmin mereka ialah Tian Chua (PKR-Batu), Yusmadi Yusuf (PKR-Balik Pulau), Gobalakrishnan (PKR-Padang Serai), Azan Ismail (PKR-Indera Mahkota).

Minggu lalu, Jawatankuasa Hak dan Kebebasan dilaporkan tidak akan mendengar lagi keterangan saksi, termasuk dari Anwar dan akan membuat rumusan berdasarkan sepucuk surat penjelasan oleh firma perhubungan antarabangsa, Apco Worldwide.

Kerajaan pada April lalu mendesak tindakan diambil ke atas Anwar kerana membidas slogan 'Satu Malaysia' yang diilhamkan oleh Apco, diodakwanya ditiru dari konsep 'One Israel' yang digunakan oleh perdana menteri Israel, Ehud Barak pada 1999.

Pada 3 Disember lalu, Karpal yang juga anggota jawatankuasa itu berkata ahli-ahlinya diberikan sepucuk surat dari Apco bertarikh 19 Ogos dan memutuskan telah membuat rumusan mereka.


Sumber: Harakah Daily

Nik Aziz sakit tenat, fitnah

Posted: 08 Dec 2010 12:55 AM PST


KOTA BHARU, 8 Dis: "Selesai mengerjakan solat Zohor berjemaah di pejabat. Insya Allah sekejap lagi akan menghadiri majlis menandatangani perjanjian Projek Nukleus Green Valley Lojing di Langgar," tulis Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam laman twitter kira-kira jam 2.00 petang ini.

Katanya, perjanjian itu antara Kumpulan Pertanian Kelantan Berhad dengan Fresh Momentum Sdn Bhd.

Sebelum ini, Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Wan Nik Wan Yussof, menafikan khabar angin yang mendakwa Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, sakit tenat.

Beliau yang menghubungi HarakahDaily pagi tadi memberitahu, dakwaan itu bukan sahaja tidak benar, sebaliknya berunsur fitnah.

Menurutnya, Tuan Guru Menteri Besar Kelantan hanya kepenatan selepas menghadiri majlis besar dua hari berturut-turut ditambah pula sejak pulang dari Makkah menunaikan fardu haji baru-baru ini beliau belum berehat.

"Kerana itu beliau kepenatan, dakwaan mengatakan beliau ke hospital malam tadi kerana sakit tenat dan dikejarkan dengan ambulans hanya palsu semata-mata," ujarnya.

Menurutnya lagi, pagi tadi Tuan Guru menunaikan solat Subuh di Masjid Pulau Melaka sebagaimana biasa.

Wan Nik seterusnya berkata, beliau dimaklumkan oleh Setiausaha Sulit Khas MB, Rushdi bahawa Tuan Guru ingin ke pejabat hari ini sebagaimana biasa, apa lagi dua majlis sedang menunggu beliau.

"Bagaimanapun, beliau dinasihatkan supaya berehat di rumah sahaja," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan supaya orang ramai bertenang dan jangan menelan bulat-bulat khabar angin tersebut.


Sumber: Harakah Daily

Subsidi: Langkah Putrajaya bakal keringkan saku rakyat, ramal The Economist

Posted: 08 Dec 2010 12:54 AM PST


KUALA LUMPUR, 8 Dis — Harga barangan dan perkhidmatan dijangka mengalami kenaikan mulai 2011 hingga 2015 ekoran langkah pentadbiran Najib memutuskan untuk mengurangkan subsidi secara berperingkat dan merapatkan jurang defisit bajet, demikian menurut laporan The Economist di sebalik spekulasi pilihan raya umum akan berlangsung awal tahun depan.

The Economist sendiri menolak cakap-cakap bahawa pilihan raya umum awal meskipun ia meramalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) kemungkinan akan kehilangan lebih banyak kerusi dalam pilihan raya umum ke-13 ekoran kemerosotan sokongan orang Melayu muda dan moderat.

Mandat semasa hanya akan berakhir Mac 2013.

"Usaha kerajaan untuk merasionalkan skim subsidi negara yang dikatakan terlalu besar akan menyebabkan pengaruh kenaikan dalam harga sepanjang tempoh ramalan (2011 hingga 2015)," kata laporan Intelligence Unit majalah itu mengenai Malaysia dalam edisi terbaru Disember.

Harga bahan api dan gula mengalami kenaikan mulai 4 Disember lalu — kali kedua selepas Julai lalu ekoran dasar pelarasan subsidi oleh pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak secara berperingkat-peringkat mesipun sebelum ini seorang menteri Kabinet mengatakan bahawa tidak akan ada kenaikan harga sehingga hujung tahun ini.

Minggu lalu, Putrajaya mengumumkan pengurangan subsidi sebanyak lima sen bagi setiap liter petrol RON 95 dan diesel, lima sen setiap kilogram (kg) bagi Gas Asli Cecair (LPG) dan 20 sen satu kg bagi gula.

Berikutan pengurangan subsidi itu, harga petrol RON95 ialah RM1.90 seliter, diesel RM1.80 seliter, LPG RM1.90 satu kg dan gula RM2.10 satu kg.

Langkah pertama program rasionalisasi subsidi dilaksanakan pada 16 Julai lalu apabila subsidi bagi petrol RON95 petrol dan diesel dikurangkan sebanyak lima sen seliter, 10 sen bagi satu kg untuk LPG dan 25 sen bagi satu kg gula.

Putrajaya berkata rasionalisasi subsidi perlu dilakukan kerana kerajaan mendapati ia perlu terus mengurus kedudukan fiskalnya dengan cara meningkatkan jumlah kutipan hasil dan, pada waktu yang sama, mengurangkan perbelanjaan.

Program Transformasi Ekonomi (PTE) bertujuan meningkatkan per kapita pendapatan kepada AS$15,000 (RM46,500) menjelang 2020, kata Putrajaya.

Semalam, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mendakwa kenaikan harga bahan asas ini pasti akan membawa padah terutama kepada kaum pekerja yang berpendapatan rendah. "Apabila harga barang keperluan asas ini naik, ia bermakna gaji kaum pekerja menurun.

"Kuasa beli yang dimiliki melalui upah gaji pada hakikatnya semakin merosot. Dua puluh sen harga gula naik ertinya dua puluh sen pula duit gaji kita semua turun," katanya.

MTUC juga berkata, harus disedari bahawa walaupun yang dinaikkan hanya harga hanya gula dan bahan bakar petroleum tetapi yakinlah barangan lain juga akan turut sama naik.

Laporan itu juga menjangkakan bahawa kerajaan akan memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dalam beberapa tahun lalu dan meramalkan inflasi tahunan sebanyak 3.4 peratus antara 2011 hingga 2015.

"Risiko inflasi juga akan diakibatkan oleh GST, di mana kerajaan akan berusaha untuk memperkenalkan di bahagian awal tempoh itu," kata laporan tersebut.

"Tetapi pengaruh-pengaruh bukan inflasi juga akan kuat," kata laporan itu dengan merujuk kepada pemansuhan halangan-halangan perdagangan dan integrasi ekonomi serantau yang lebih kukuh.

Malah laporan itu juga meramalkan pertumbuhan lima peratus bagi Malaysia dari 2011 hingga 2015, yang seiring dengan jangkaan Bank Pembangunan Asia sebanyak lima peratus bagi tahun depan.

Bagaimanapun matlamat Najib mahu menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi menjelang 2020 memerlukan pertumbuhan enam peratus.

Penganalisis-penganalisis mendakwa Model Baru Ekonomi, yang bahagian kedua diumumkan Jumaat lalu kurang memperlihatkan pendekatan-pendekatan khusus untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi.

Laporan itu juga menambah, suku ketiga tahun ini menyaksikan pertumbuhan perlahan, yang dijangka akan berterusan pada suku keempat.

Ekonomi Malaysia mengalami pertumbuhan 5.3 peratus pada suku ketiga tahun ini selepas suku kedua yang lebih kukuh ekoran permintaan luaran yang lembab dan pengurangan perbelanajaan kerajaan.

Ekonomi bertumbuh 10.1 peratus pada suku pertama dan 8.9 peratus pada suku kedua.

Laporan itu meramalkan pertumbuhan 6.8 peratus bagi Malaysia tahun ini iaitu kadar enam hingga tujuh peratus yang dianggarkan oleh kerajaan.

Ia juga menekankan pelaburan dan penggunaan swasta akan menjadi penggerak utama pertumbuhan dalam lima tahun akan datang.

Malah laporan itu juga meramalkan ringgit akan mengalami peningkatan nilai hampir 10 peratus pada kadar purata tahun 2010.

"Perbezaan kadar faedah positif dengan Amerika Syarikat akan wujud di peringkat awal tempoh kajian (2011-2015), yang mana secara berterusan akan menyediakan sokongan kepada ringgit.

"Oleh itu, kami menjangkakan kadar pertukaran akan kekal sama, mencecah purata tahunan RM2.95:AS$1 pada 2015," kata laporan itu.

Di samping itu laporan tersebut juga menekankan bahawa Bank Negara Malaysia dijangka membenarkan ringgit didagangkan di luar pesisir pada tempoh terkemudian sepanjang 2011 dan 2015, ekoran perkembangan susulan ke arah integrasi ekonomi serantau.


Sumber: Malaysian Insider

Rasis: Najib perlu bertindak pada Muhyiddin

Posted: 08 Dec 2010 12:50 AM PST


KUALA LUMPUR, 8 Dis: Datuk Seri Najib Razak seharusnya menasihati timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin agar dapat bermuhasabah diri atau melakukan introspeksi terhadap kelemahan diri, seperti yang disarankan dalam ucapannya di Konvensyen Barisan Nasional, Ahad lepas.

Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin berkata, tindakan sewajarnya harus dikenakan terhadap Muhyiddin yang jelas seorang anti nasional kerana sering kali membuat kenyataan berunsur rasis dan menimbulkan amarah dan kebencian rakyat.

Justeru, katanya dakwaan Najib yang sewenangnya menyelar pemimpin Pakatan Rakyat sebagai "sangat merbahaya dan anti nasional" sewaktu konvensyen itu adalah suatu tindakan yang biadap dan tidak mencerminkan ketokohannya sebagai seorang Perdana Menteri.

Menurutnya, hasutan dan fitnah yang dilemparkan sama sekali tidak berasas kerana telah dibuktikan dalam Deklarasi Pakatan Rakyat bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat akan sentiasa mendukung prinsip kenegaraan dan patriotisma sebagai elemen utama perjuangan.

"Sebagai pentadbir nombor 1 negara, PM seharusnya lebih memfokuskan kepada kerjanya, namun sebaliknya, Najib asyik bermain retorik dan fitnah dengan harapan agar rakyat akan lupa pada segala perlakuan sumbang dan penindasan Umno BN selama ini," ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, siri fitnah PM itu adalah suatu strategi desperado PM bagi mengalih tumpuan dari kemarahan rakyat akibat 'pakej kenaikan harga 4 dalam 1 PM Najib Razak" (Air, Gula, Ron 97, Ron 95) dan isu dalamannya sendiri, seperti konspirasi penangguhan pemilihan Umno dan rombakan Kabinet yang akan berlaku tidak lama lagi.

Tambahnya, penghinaan kepada kapasiti rakyat sebagai pendukung kerajaan apabila PM sendiri tidak menghormati kehendak dan pandangan rakyat, sebaliknya hanya membuat keputusan dengan mementingkan dan menjaga keuntungan kelompok kronisme semata-mata.

Baginya, ingatan Najib kepada empat "penyakit" yang sering melanda parti yang sudah lama berkuasa, iaitu khayalan, kelupaan, kejumudan dan keangkuhan adalah suatu pendedahan dan pengakuan kepada kebobrokan dan kepincangan Umno BN selama ini.

"Andai benar ini petanda awal kepada tarikh Pilihanraya Umum Ke-13, pemimpin Pakatan Rakyat akan bersedia untuk menghadapinya, kerana nampaknya Najib sendiri sudah sedar bahawa rakyat semakin membenci Umno-BN dan keyakinan pada pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat terus meningkat.

"Lebih lama Umno BN di Putrajaya, lebih banyak rasuah, kronisme dan salah guna akan berlaku," katanya yang juga Ahli Parlimen Ampang.

Sumber: Harakah Daily

Ambiga: Penambahan Undi Pos Hanya Tambah Masalah

Posted: 08 Dec 2010 12:45 AM PST


SHAH ALAM 8 DIS: Pengerusi Gabungan untuk Pilihanraya yang Adil dan Bersih (BERSIH 2.0), Ambiga Sreenevasan terkejut mendengar cadangan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) untuk memasukkan golongan profesional ke dalam daftar pengundi pos.

Baru-baru ini, SPR telah mencadangkan untuk memasukkan doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan sebagai pengundi pos dengan alasan membantu pekerja bidang ini yang sentiasa sibuk dan waktu kerja mereka juga tidak menentu.

"Kita amat terkejut dengan cadangan mereka (SPR). SPR sepatutnya 'membersihkan' sistem undi pos tetapi sebaliknya mereka (SPR) mahu menambah lagi senarai undi pos," kata Ambiga kepada TV Selangor.

Sebelum ini, Bersih 2.0 pada 9 November lalu telah mengadakan perjumpaan dengan wakil SPR di pejabat mereka di Putrajaya bagi menyerahkan memorandum melibatkan 11 perkara utama ke arah reformasi sistem pilihanraya.

Salah satu daripada 11 perkara tersebut adalah satu reformasi dalam pengundian pos dengan memansuhkan senarai pemilih berasingan yang sedia ada bagi pengundi pos serta menjadikan sistem indu pos lebih fleksibel bagi semua pengundi.

"Sistem undi pos yang ada sekarang sudah cukup bermasalah dan pertambahan nama dalam senarai ini hanya akan menambahkan lagi masalah yang ada," jelas beliau lagi.

Beliau seterusnya menegaskan keseluruhan sistem pengudian pos perlulah diubah dan Bersih 2.0 akan mengetengahkan isu ini serta mengadakan perjumpaan dengan SPR bagi membincangkan berkenaan isu ini.


Sumber: TVSNEWS

Kes Pelajar UM Untuk Alih Isu Harga Barang Naik

Posted: 08 Dec 2010 12:40 AM PST


KUALA LUMPUR 8 DIS : Keputusan pihak pendakwaraya membuat rayuan terhadap keputusan Hakim Mahkamah Sesyen berhubung kes 'Rosmah Puaka'membabitkan lima mahasiswa Universiti Malaya, meragukan.

Portal Harakahdaily.net melaporkan, peguam salah seorang responden, Razlan Jalaludin berkata, kes rayuan tersebut ditetapkan hari ini namun nota kehakiman masih belum diterima.

Sementara itu, Presiden Gerakan Solidariti Mahasiswa (SMM),Shazni Munir berkata, Peguam Negara seolah-olah telah ditekan oleh pihak tertentu untuk berbuat demikian sedangkan keputusan sudah dibuat di Mahkamah Sesyen.

Beliau juga mempersoal mahkamah yang hanya memanggil semula tiga daripada kesemua mereka yang sebelum ini didakwa atas kesalahan cubaan melakukan perbuatan khianat, pencerobohan jenayah dan vandalisme.

"Kita amat kecewa dengan keputusan ini dan seolah-olah di peringkat peguam negara menerima tekanan dariapda pihak-pihak tertentu untuk membuka kembali kes ini," kata beliau dalam sidang media di lobi mahkamah pagi ini.

Mereka yang dipanggil semula ialah Shazni Munir Mohd Ithnin (22 tahun), Muhammad Aizat Roslan (21), Muhammad Saufi Jelani (21) manakala Mohd Izzuddin Hilmi Mohd Zaini (21) dan Mohd Syahruldeen Ahmad Rosli (21) masih belum menerima sebarang perintah dari mahkamah.

Hakim Mahkamah Sesyen, Rozana Ali Yusoff pada 24 September lalu yang membebaskan lima mahasiswa terbabit daripada pertuduhan jenayah di bawah Seksyen 427, 436, dan 447 Kanun Keseksaan tanpa dipanggil membela diri.

Hakim memutuskan demikian setelah mendapati tiada bukti keraguan (prima facie) yang menunjukkan lima pelajar itu terbabit dalam kejadian tersebut.

Shazni juga tidak menolak kemungkinan kes itu sengaja dibuka kembali untuk mengalihkan pandangan mahasiswa daripada isu-isu semasa yang berlaku dalam negara seperti kenaikan harga minyak dan barang keperluan yang lain.

"SMM berharap mahasiswa tidak terlalu menumpukan kepada kes ini sehingga tidak peka terhadap isu-isu semasa yang berlaku dalam negara," katanya.

Beliau turut menegaskan, mahasiswa khususnya mereka yang dipanggil semula tiak akan mengaku kalah dan akan berjuang habis-habisan membela diri yang disifatkan menjadi mangsa keadaan.

"Kalau pihak pendakwaraya bersungguh-sungguh mahu lawan kita dalam kes ini, kita juga bermati-matian akan melawan bagi memastikan nasib kami terbela," katanya.


Sumber: TVSNEWS

Nurul Izzah : Demokrasi Tidak Wujud Dalam Umno BN

Posted: 08 Dec 2010 12:35 AM PST


GEORGETOWN 8 DIS : Malaysia belum mengamalkan demokrasi sepenuhnya jika dibandingkan dengan negara-negara lain yang sudah lama melaksanakan amalan tersebut.

Menurut portal Harakah Daily Online, Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar itu berkata demikian semasa menyampaikan pandangan beliau dalam majlis Forum Bersih 2.0 anjuran Suaram di sini, semalam.

Katanya lagi, amalan demokrasi juga tidak pernah wujud dalam parti pemerintah seperti Umno dan Barisan Nasional (BN).

"Dalam pemilihan PKR baru-baru ini, walaupun kita diberi pandangan negatif oleh media arus perdana milik Umno dan BN, tetapi PKR mengamalkan demokrasi secara menyeluruh.

"Semua ahli diberi peluang untuk memilih siapa sahaja pimpinan yang mereka rasakan layak untuk memimpin. Bermula dari akar umbi sehinggalah kepada pimpinan tertinggi parti, semua ahli dibenarkan memilih pimpinan mereka," tegasnya lagi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai menggesa Umno dan BN membuktikan mereka juga mengamalkan demokrasi secara sepenuhnya dengan memberi ruang kepada ahli untuk memilih pucuk pimpinan.

Tegasnya lagi, Umno dan BN tidak mampu untuk melaksanakan pemilihan secara demokrasi sepertimana yang dilaksanakan oleh PKR kerana tidak yakin dengan sistem demokrasi yang sebenar.

Dalam forum tersebut juga para peserta menzahirkan luahan rasa mereka dengan menuntut supaya pihak kerajaan membuat reformasi dalam sistem pilihan raya yang sedang diamalkan dalam negara.


Sumber: TVSNEWS

Dakwa PR Anti Nasional, Tindakan Biadap PM- Zuraida

Posted: 08 Dec 2010 12:30 AM PST


SHAH ALAM 8 DIS : Dakwaan Datuk Seri Najib Razak yang sewenang-wenangnya menyelar pemimpin Pakatan Rakyat sebagai 'sangat merbahaya dan anti nasional' sewaktu konvensyen Barisan Nasional (BN) baru-baru ini merupakan tindakan biadap dan tidak mencerminkan ketokohannya sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin berkata hasutan dan fitnah yang dilemparkan sama sekali tidak berasas kerana telah dibuktikan dalam Deklarasi Pakatan Rakyat bahawa kerajaan Pakatan Rakyat akan sentiasa mendukung prinsip kenegaraan dan patriotisma sebagai elemen utama perjuangan.

"Sebagai pemimpin nombor satu, Najib seharusnya lebih memfokuskan kepada kerjanya, namun sebaliknya, beliau sendiri asyik bermain retorik dan fitnah dengan harapan agar rakyat akan lupa pada perlakuan sumbang dan penindasan Umno-Barisan Nasional selama ini.

"Beliau seharusnya menasihati timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin agar beliau dapat bermuhasabah diri atau melakukan introspeksi terhadap kelemahan diri, seperti yang disarankannya sendiri dalam ucapannya di konvensyen tersebut," katanya.

Tambahnya, tindakan sewajarnya juga harus dikenakan terhadap Muhyiddin yang jelas dilihat sebagai seorang anti-nasional kerana sering kali membuat kenyataan berunsur rasis dan menimbulkan amarah dan kebencian rakyat.

Siri fitnah tersebut kata Zuraida merupakan strategi dan tindakan desperado Najib bagi mengalih tumpuan dari kemarahan rakyat akibat 'pakej kenaikan harga 4 dalam 1" dan isu dalamannya sendiri, seperti konspirasi penangguhan pemilihan Umno dan rombakan Kabinet yang akan berlaku tidak lama lagi.

"Penghinaan kepada kapasiti rakyat sebagai pendukung kerajaan apabila beliau sendiri tidak menghormati kehendak dan pandangan rakyat, sebaliknya hanya membuat keputusan dengan mementingkan dan menjaga keuntungan kelompok kronisme semata-mata.

"Andai benar ini petanda awal kepada tarikh Pilihanraya Umum Ke-13, pemimpin Pakatan Rakyat akan bersedia untuk menghadapinya, kerana Najib nampaknya menyedari bahawa rakyat semakin membenci partinya sementara keyakinan rakyat kepada pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat terus meningkat," ujar Zuraida yang juga merupakan Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat.


Sumber: TVSNEWS

Umno-BN Sanggup 'Sembelih' Khir Toyo Tunjuk Serius Lawan Rasuah

Posted: 08 Dec 2010 12:30 AM PST

azan15KUALA LUMPUR 8 Dis - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sanggup mengorban 'tiga empat kerat' pemimpin Umno-Barisan Nasional dan peganwai tinggi kerajaan menjelang pilihan raya umum ke-13 demi menunjukkan kepada rakyat bahawa beliau serius menangani gejala rasuah yang bermahajalela dikalangan pemimpin parti dan pentadbiran beliau.

Ahli Parlimen Indera Mahkota Azan Ismail melalui pendekatan Machiavellian 'matlamat menghalalkan cara' Umno-BN tidak teragak-agak menyeret beberapa tokong mereka hatta termasuk bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Aman serta Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail sekiranya difikirkan perlu bagi menyelamatkan tampuk kekuasaan mereka.

Justeru kata Azan, tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menahan bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Khir Toyo semalam adalah sandiwara Umno-Barisan Nasional semata-mata untuk mengaburi mata rakyat bagi mengalih pandangan sebenar iaitu kerakusan rasuah beberapa pemimpin tertinggi.

"Memang sudah dijangkakan Umno-BN akan melakukan ini ketika saat-saat pilihan raya umum semakin hampir. Bagi mereka mengorbankan Khir Toyo, Musa Hassan malah Gani Patail tidak pernah menjadi masalah besar. Lihat apa yang berlaku kepada bekas Presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik. Umno-BN tidak peduli betapa besar sumbangan rakan kongsi mereka dalam BN kerana jika keadaan terdesak seperti sekrang ini mereka berani lakukan sampai ke tahap 'menyembelih' kawan dan rakan kongsi sendiri.

"Jadi Pakatan Rakyat tidak sedikit pun terkejut dengan apa yang berlaku. Institusi kehakiman dan Jabatan Peguan Negara di bawah cengkaman mereka, jadi macam-macam boleh dilakukan untuk mensensasikan lagi skrip drama yang ditulis dari Putrajaya," jelas Azan.

Malah apa yang sepatut dibuat oleh SPRM sekiranya mereka benar-benar serius membanteras rasuah di negara ini ialah menjalankan siasatan terperinci ke atas dakwaan rasuah yang membabitkan Perdana Menteri, anggota Jemaah Menteri serta mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Skandal besar seperti disiasat seperti melepaskan batuk di tangga. Begitu juga dengan skandal rasuah RM540 juta komisyen jual beli kapal selam Scorpene sehingga membawa kepada kematian serorang wanita Mongolia, rasuah dalam pembelian jet pejuang Sukhoi, pengambilalihan tanah Pengkalan Udara TUDM di Sg Besi oleh syarikat kroni anak Najib dan banyak lagi kes yang sengaja di sapu di bawah karpet," tegas beliau.

Azan menasihati rakyat supaya tidak terperangkap dengan permainan psikologi Umno-BN yang cuba mewujudkan faktor selesa atau 'feel good factor' bagi membuai pemikiran rakyat walhal pada hakikatnya kebobrokan dan kepincangan Umno-BN terus menerus berlaku tanpa sebarang penyesalan.

Malah Ketua Oposisi Datuk Seri Anwar Ibrahim juga menganggap tindakan terhadap Dr Khir Toyo merupakan wayang Umno untuk membersihkan imejnya di mata rakyat menjelang PRU13.

Kata Anwar apa yang dilakukan Umno-BN hanyalah sekadar mengulangi taktik lama untuk mengkhayalkan rakyat dengan pelbagai imbuhan dan tindakan tetapi sikap perkauman, rasuah dan penyelewengan kuasa masih kekal.

"Yang kita tak boleh bagi itu 'piece meal' kerana nak buai mereka menjelang pilihan raya atau rasuah, ada tuduhan puluh-puluh yang serius itu diketepikan, diambil satu kes seperti yang berlaku kepada Eric Chia sebelum pilihan raya yang lalu," katanya.

"Ini semua gimik pilihan raya, sedikit bagi orang Cina, sedikit bagi orang India, tindakan rasuah. Ini gimik pilihan raya, piliha raya tentu dekat. Apa beza Pakatan Rakyat, ini bagi kita dasar kita, kalau masalah mengangkat kedudukan orang Melayu, atau memberikan ruang kepada orang Cina dalam segi pendidikan untuk India, Iban, Kadazan, itu dasar kita," ujar beliau lagi.


Sumber: Suara Keadilan

Selproa Kecam Kekerasan Polis Terhadap Orang Awam Semasa Perhimpunan Bantahan Kenaikan Harga Air

Posted: 07 Dec 2010 11:28 PM PST

Persatuan Pegawai-pegawai Wakil Rakyat Pakatan Rakyat Negeri Selangor (Selproa) merakam rasa kecewa terhadap tindakan pihak Polis yang menggunakan kekerasan secara keterlaluan semasa menyuraikan perhimpunan rakyat di hadapan Masjid Negara dan stesen KTM pada Ahad 5 Disembar lepas. Selproa juga menyarankan agar pihak polis tidak menjadi 'alat' pihak UMNO / BN untuk menghalang gelombang penentangan rakyat terhadap regim UMNO/BN.

Disertakan 4 keping foto yang menunjukkan pihak Polis bersikap kasar dan bertindak keterlaluan terhadap Sdra Azmizam Zaman Huri, seorang ahli Majlis Perbandaran Klang (MPK). Beliau adalah salah seorang daripada 60 orang yang ditahan pihak Polis pada hari tersebut.

Sementara itu Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) menganggap tindakan polis menembak gas pemedih mata dan menghalang peserta demonstrasi 'Kembalikan Hak Air Kepada Rakyat' di Masjid Negara sebagai keterlaluan.
Pesuruhjaya Suhakam, Muhammad Sha'ani Abdullah yang hadir meninjau keadaan di sini melahirkan rasa kesalnya dengan tindakan polis.

"Mereka (polis) perlu dilatih lagi. Tugas mereka bukan mendera atau maki hamun orang ramai. Ini tidak dilakukan dengan betul dan mereka sepatutnya profesional menanganginya."

Selproa berpendapat bahawa pihak Polis akan terus dicemuh oleh orangramai dan keadaan ini akan mengambil masa yang lama bagi rakyat menyakini 'keboleh percayaan' mereka terhadap pihak Polis.ABDUL RAZAK BIN ISMAIL
Presiden
SELPROA

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Piket Bantahan Berjaya Tangguh Pindaan Akta Kerja

Posted: 08 Dec 2010 09:15 PM PST

Pada 12hb Oktober 2010 yang lalu Parti Sosialis Malaysia dan Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) telah mengadakan piket diseluruh negarta membantah rancangan Kerajaan BN untuk meminda Akta Kerja 1955, Akta Perhubungan Perusahaan, 1967 dan Akta Kesatuan Sekerja. Pindaan-pindaan ini dicadangkan tanpa rundingan yang mendalam dengan pihak Kesatuan dan pekerja. Pindaan yang dicadangkan akan menghakis hak pekerja kerana :
*Menjejaskan hubungan kerja antara majikan utama dan pekerja apabila peranan sub-kontraktor yang membekalkan pekerja diutamakan. Kontraktor pembekal pekerja menjadi majikan utama.
*Ramai pekerja bergantung kepada gaji OT untuk menyara hidup kerana gaji asas (basic) yang rendah. Kini jika majikan dibenarkan melewatkan pembayaran gaji OT sehingga 30 hari maka ianya akan menyukarkan kehidupan ribuan pekerja.
*Pekerja percubaan dirampas haknya untuk mendapatkan keadilan jika ianya diberhentikan kerja kerana pindaan akan menghalangnya menfailkan kes di Jabatan Perhubungan Perusahaan. Ini adalah jelas bertentangan dengan hak rakyat individu untuk mendapatkan keadilan di mahkamah.
*Memberikan peluang kepada majikan menuntut pengiktirafan kesatuan dinilai semula selepas 5 tahun. Ianya jelas berniat jahat dan merupakan suatu cubaan untuk membubarkan kesatuan.
Piket tersebut dirancang untuk diadakan pada jam 5.00 petang 12hb Ogos 2010. Tiba-tiba pada tengah hari tersebut, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Dato Maznah mengumumkan bahawa kertas cadangan pindaan Akta Kerja ditarik balik agenda Parlimen. Ini merupakan suatu kejayaan kepada warga pekerja kerana tindakan piket dan bantahan rakyat dapat mendesak Kerajaan untuk menghentikan pembentangan Akta di Parlimen.
(petikan dari Buletin Pejabat ADUN Kota Damansara)

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Selproa Kecam Kekerasan Polis Terhadap Orang Awam Semasa Perhimpunan Bantahan Kenaikan Harga Air

Posted: 07 Dec 2010 11:23 PM PST

Persatuan Pegawai-pegawai Wakil Rakyat Pakatan Rakyat Negeri Selangor (Selproa) merakam rasa kecewa terhadap tindakan pihak Polis yang menggunakan kekerasan secara keterlaluan semasa menyuraikan perhimpunan rakyat di hadapan Masjid Negara dan stesen KTM pada Ahad 5 Disembar lepas. Selproa juga menyarankan agar pihak polis tidak menjadi 'alat' pihak UMNO / BN untuk menghalang gelombang penentangan rakyat terhadap regim UMNO/BN.  

Disertakan 4 keping foto yang menunjukkan pihak Polis bersikap kasar dan bertindak keterlaluan terhadap Sdra Azmizam Zaman Huri, seorang ahli Majlis Perbandaran Klang (MPK).   Beliau adalah salah seorang daripada 60 orang yang ditahan pihak Polis pada hari tersebut.  

Sementara itu Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) menganggap tindakan polis menembak gas pemedih mata dan menghalang peserta demonstrasi 'Kembalikan Hak Air Kepada Rakyat' di Masjid Negara sebagai keterlaluan.
 
Pesuruhjaya Suhakam, Muhammad Sha'ani Abdullah yang hadir meninjau keadaan di sini melahirkan rasa kesalnya dengan tindakan polis.

"Mereka (polis) perlu dilatih lagi. Tugas mereka bukan mendera atau maki hamun orang ramai. Ini tidak dilakukan dengan betul dan mereka sepatutnya profesional menanganginya."

Selproa berpendapat bahawa pihak Polis akan terus dicemuh oleh orangramai dan keadaan ini akan mengambil masa yang lama bagi rakyat menyakini 'keboleh percayaan' mereka terhadap pihak Polis.ABDUL RAZAK BIN ISMAIL
Presiden
SELPROA

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


SEMAKIN TERUK!

Posted: 08 Dec 2010 07:33 AM PST

(Nick Xenophon bersama pemimpin anugerah tuhan & juak-juaknya)

Salam 2 all.

Siang tadi teman terlihat seorang Ahli Parlimen Australia di lobi Parlimen. Teman kenal Ahli Parlimen tersebut sebagai Nick Xenophon, seorang senator daripada Selatan Australia. Beliau adalah seorang Ahli Parlimen Bebas di Australia dan terkenal dengan kempen anti-judinya semasa pilihanraya Australia dahulu. Beliau juga adalah seorang peguam yang mempunyai firma sendiri. Ekor ceritanya beliau di angkut kesini oleh pemimpin anugerah tuhan untuk menghadiri perbicaraan liwat abad ke 21.

Teman pun tak tahu apa tujuan beliau dibawa kemari. Kalau ikut strategi yang teman tahu dibuat oleh Anwar dahulu, ialah dengan menggunakan sebanyak mungkin sokongan luar untuk memberi tekanan kepada Mahkamah dan Kerajaan untuk membatalkan kes liwatnya. Itu strategi yang kami buat dahulu, dan teman rasa taktik yang sama digunapakai sekarang.

Cuma teman tak sempat nak jumpa dengan Nick Xenophon tadi. Kalau jumpa tadi teman nak tanya dia tahu atau tidak siapa yang luluskan lesen judi di Sabah dan Sarawak dahulu. Sebab teman tau Nick ni memang gila babi punya anti judi. Dan teman nak tanya Nick dia tahu atau tidak pemimpin anugerah tuhan itu dituduh meliwat staf dia sendiri. Staf yang dia interview sendiri, dia bayar gaji, dan staf yang dia bawak ke Hong Kong, Bangkok & Singapura walaupun kerja dia hanya "bancuh kopi" aje katanya!

Dan samada Nick tahu dua lagi staf pemimpin anugerah tuhan itu membuat lapuran polis dipaksa membuat surat sumpah palsu untuk diguna oleh pembelaan Anwar, termasuk untuk memalukan YAB PM dan isteri! Teman juga nak tanya Nick samada dia tahu salah seorang Ahli Parlimen pemimpin anugerah tuhan ini mengaku pernah membuat gambar palsu YAB PM kononnya dengan Altantuya. Dan samada Nick tahu salah seorang Ahli Parlimen parti pemimpin anugerah tuhan ini pernah disabit kesalahan menggigit polis!!

Oh ya, jangan lupa Nick Xenophon ni juga adalah antara penentang kuat terhadap industri minyak sawit Malaysia yang didakwanya tidak sihat dan tidak baik untuk kesihatan manusia. Malah dia menganjurkan rang undang-undang dalam parlimen Australia yang menyasarkan terhadap minyak sawit.

Teman pelik dengan pemimpin anugerah tuhan ini. Sampai beriya-iya membawa orang asing untuk menghadapi pertuduhan liwat yang dihadapi. Lawan saja lah kes tu macam mana orang lain. Peguam ada, ramai pulak tu. Ni asyik tangguh je. Kan ada hadis Melayu, berani kerana benar. Takut kerana salah. Kalau rasa diri benar, apa yang takut sangat?

Susah-susah ikut aje nasihat bekas Mufti Perlis, Dr. Asri Zainul Abidin. Sumpah aje nafikan tuduhan Saiful. Lagipun Saiful dah bersumpah. Malah masa mengerjakan haji baru-baru ni pun ramai jemaah mendengar sendiri bagaimana Saiful sekali lagi mengulangi dakwaan Anwar meliwat beliau! Kat Mekah yop, bukan depan buah haji papan dam yop.

Kan senang Anwar bersumpah aje menafikan tuduhan Saiful. Lagipun kata Azizah bini Anwar yang juga mak kepada Naib Presiden merangkap Presiden parti Anwar bahawa Anwar adalah pemimpin anugerah tuhan. Sumpah ajelah guna nama tuhan tu!! Setel..habis citer. Kalau betul, Saiful akan dila'nat ALLAH. Kalau tak betul, tunggu ajelah la'nat ALLAH pulak. Tapi takkan pemimpin anugerah tuhan nak kena laknat kot, jadi apalah nak ditakutkan?

Ni sampai habis segala kapir di angkut untuk membela beliau. Sampai sikapir cauvinis Kitsiang pun nak dilantik jadi TPM! Janji sokong pemimpin anugerah tuhan ni untuk jadi PM. Teman ingat lagi beberapa bulan lepas seorang Ahli Parlimen Australia begitu kuat menyokong beliau. Bila check tengok rupanya Ahli Parlimen tersebut, iaitu Michael Danby, adalah penyokong kuat rejim Israel la'natullah dan tokoh hak asasi kaum gay/lesbian!

Seorang lagi penyokong Anwar di Parlimen Australia ialah seorang Ahli Parlimen gay yang terawal di Australia, iaitu Senator Bob Brown. Beliau juga adalah dari golongan yang tidak percaya kepada agama, atau dikenali sebagai atheist. Dan seorang lagi penyokong Anwar di Parlimen Australia ialah Malcolm Turnbull, terkenal kerana menyokong penggunaan pil untuk pengguguran bayi. Kita tak lupa seorang lagi penyokong kuat pemimpin anugerah tuhan ini iaitu Paul Wolfowitz, "pembunuh" umat Iraq yang tangannya bergelumang dengan darah umat Islam di Iraq!

Teman tahu apa dalam kepala otak Anwar; dia risau bila Perdana Menteri baru Australia Gillard datang melawat Malaysia baru-baru ni langsung tak sebut pasal betapa beruntungnya Malaysia dapat pemimpin anugerah tuhan macam yang Azizah sebut. Begitu juga bila Hillary Clinton datang langsung tak berjumpa dengan Anwar sebagaimana yang dibuat oleh Al Gore dahulu. Ini semua merisaukan Anwar. Setelah rakyat Malaysia mula hilang kepercayaan dengan beliau dengan terdedahnya banyak pekung dan tembelang dia, pemimpin anugerah tuhan ni sangat khuatir kalau-kalau kawan-kawan asing dia pun hilang kepercayaan.

Tapi percayalah, bawaklah berapa lori pun kawan asing datang menyokong. Yang pastinya rakyat Malaysia pelbagai kaum dan agama sudah mula muak dengan "politikus yang terlampau" ini, dan teman cukup yakin rakyat Malaysia sudah cukup matang dan dewasa untuk membuat keputusan menolak politik melampau pemimpin anugerah tuhan ini tanpa perlu campurtangan puak asing!

Adios amigos, grasias senor!

Zulkifli Bin Noordin
Rabu
02 Muharram 1432
08 Disember 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Speaker Enggan Jelaskan Keputusan Gantung Anwar

Posted: 08 Dec 2010 05:36 PM PST
Press Conference YB Nurul Izzah Thursday 9. 12 .2010

Posted: 08 Dec 2010 10:01 AM PST

YB Nurul Izzah will be having a PC tomorrow morning (Thursday 9/12) at 8am at Surau Al-Falah, Kg Kerinchi. DBKL will be demolishing the Surau Al-Falah, Kg Kerinchi at that time.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


08 December 2010 Questions Time: On MACC/SPRM investigations

Posted: 08 Dec 2010 04:04 AM PST

Pertanyaan:  Lisan Daripada    :  Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju] Tarikh        :  08 Disember 2010 Soalan: Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju] minta Perdana Menteri menyatakan: - (a)  jumlah kes di mahkamah yang dibawa oleh SPRM sejak 2008 hingga September 2010 dan berikan butiran kes-kes yang berjaya dan gagal; dan (b) [...]

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


ISU KETUANAN MELAYU: JAWAPAN SU AGONG PKR

Posted: 07 Dec 2010 05:22 PM PST

Saya merujuk kepada pelbagai kenyataan yang dibuat berkenaan isu
ketuanan rakyat, terutamanya dari kalangan pimpinan Umno.

Pertamanya, saya mengucapkan tahniah kepada pimpinan Umno, PERKASA dan
kaum-kerabat mereka yang tidak pernah gagal mengingatkan rakyat
Malaysia bahaya politik perkauman sempit. Dalam satu minggu yang
lepas, segala usaha pentadbiran Dato' Seri Najib Tun Razak melalui
kempen 1Malaysia yang menelan belanja puluhan juta ringgit menggunakan
wang rakyat; hancur musnah apabila pimpinan-pimpinan Umno dan PERKASA
menunjukkan kembali wajah sebenar mereka. 

Tidak kira berapa banyakwang yang dibayar kepada perunding antarabangsa sekalipun, 
budaya perkauman sempit yang dibawa oleh Umno dan Barisan Nasional tidak akan
hilang kerana ia sudah menjadi sebahagian daripada darah daging mereka.

Pun begitu, saya melahirkan rasa kesal kerana Umno dan PERKASA tidak
mahu berdepan dengan gagasan yang dibawa oleh KEADILAN dalam Kongres
Nasional Ke-7 baru-baru ini. Gagasan tersebut, seperti yang
disampaikan oleh Presiden parti Dato' Seri Dr Wan Azizah Ismail,
menyentuh mengenai mekanisme terbaik untuk membela orang Melayu.
Persoalan yang dilontarkan oleh Dato' Seri Dr Wan Azizah adalah mudah;
iaitu kaedah bagaimana yang boleh menjamin kelangsungan dan darjat
orang Melayu yang akan dihormati dan bermaruah, dalam kerangka
masyarakat pelbagai kaum yang ada di Malaysia dan arus globalisasi
yang deras meninggalkan kita?

Kaedah sedia ada dibawa oleh Umno – iaitu mengabui mata rakyat
mengenai hak mereka (melalui Umno) untuk terus berkuasa tidak kira
prestasi mereka dan kebajikan rakyat keseluruhannya, terutamanya nasib
orang Melayu. Konsep "Ketuanan Melayu" yang dilaungkan secara terbuka
dan dibisikkan secara senyap ini oleh BTN dan agensi-agensi lain,
menakut-nakutkan orang Melayu bahawa perubahan kerajaan kepada pakatan
politik yang lain akan menyebabkan orang Melayu hilang kuasa. Apabila
orang Melayu hilang kuasa, maka nasib orang Melayu akan terjejas dan
akan tertindas.

Sebab itu, saya menganggap bahawa tindakan Umno dan PERKASA mengheret
institusi Raja-Raja Melayu dengan mentaklikkan "Ketuanan Melayu"
sebagai "Ketuanan Sultan" adalah satu tindakan yang bacul di pihak
Umno dan PERKASA. Mereka tidak mampu berdepan dengan persoalan penting
membicarakan kaedah terbaik membela orang Melayu terbanyak seperti
yang ditimbulkan KEADILAN, lalu mereka cuba menggunakan institusi
Raja-Raja Melayu.

Tindakan seperti inilah sebenarnya yang menghina
institusi Raja-Raja Melayu kerana ia tidak menghormati kedudukan
Raja-Raja Melayu yang memayungi seluruh rakyat jelata tidak mengira
kaum, agama dan pegangan politik.

Namun, tindakan Umno dan PERKASA itu bukanlah perkara baru. Rekod
mereka mencalarkan kedudukan institusi Raja-Raja Melayu di mata rakyat
sudah diketahui umum. Krisis-krisis perlembagaan yang melemahkan
institusi Raja-Raja Melayu dalam tahun 1983 dan 1993 dicetuskan oleh
Umno. Lebih malang, dalam kedua-dua siri krisis perlembagaan yang
disusun oleh Umno itu, berlaku serangan-serangan yang bertujuan
mengaibkan Raja-Raja Melayu dalam akhbar-akhbar dan media milik
mereka.

Ada beza yang besar diantara cakap-cakap seorang dua rakyat
jelata yang dituduh mempersoalkan kedudukan Raja-Raja Melayu, dengan
satu gerakan tersusun yang dilaksanakan secara besar-besaran oleh
sebuah parti politik yang mengaku mempertahankan Ketuanan Melayu.

Saya beri amaran supaya Umno dan PERKASA jangan lagi cuba memfitnah
KEADILAN dan Pakatan Rakyat dalam perkara ini. Dasar Bersama Pakatan
Rakyat yang diluluskan pada 19 Disember 2009, secara jelas
mempertahankan kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputra dan
institusi raja berpelembagaan.

Ini dinyatakan dalam Fasal 1 Perkara a(i) "Pakatan Rakyat akan
mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Islam sebagai agama bagi
Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai
di mana-mana di negara ini serta melindungi kedudukan istimewa orang
Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak serta
kepentingan sah kaum-kaum lain sejajar dengan Perkara 153"; dan Fasal
1 Perkara a(ii) "Pakatan Rakyat akan mempertahankan peranan dan
tanggungjawab institusi raja berpelembagaan".

Makanya, KEADILAN ingin membawa kembali polemik "Ketuanan Melayu" ini
kepada perkara dasar yang diulas oleh Dato' Seri Dr Wan Azizah Ismail
– iaitu wacana kaedah terbaik untuk melahirkan anak bangsa Melayu yang
beriman, boleh berdikari, berprinsip dan berdaya juang supaya mereka
kekal bermaruah dalam kerangka masyarakat pelbagai kaum di negara ini
dan arus globalisasi mutakhir.

Apakah kaedah Umno yang memperkecilkan kebolehan anak Melayu, dengan
menakut-nakutkan mereka dan menimbulkan rasa curiga terhadap semua
yang bukan Melayu, akan berjaya melahirkan anak bangsa Melayu yang
bermaruah?

Apakah "Ketuanan Melayu" yang berpaksikan kepada sistem kroni dan
mendokong rasuah dengan menghamburkan kekayaan negara kepada beberapa
kroni rapat Umno (tanpa mengira kaum) akan melahirkan golongan peniaga
Melayu yang berdaya maju? Apakah budaya rasuah yang berleluasa di
dalam Umno akan menjamin kedudukan istimewa orang Melayu tidak akan
dijual suatu hari nanti?

Apakah anak bangsa Melayu yang membesar dengan perasaan curiga akan
dapat mengambil pendekatan positif menunggang arus globalisasi untuk
menjadi pemimpin antarabangsa?

Persoalan yang dibawa oleh KEADILAN adalah persoalan jatidiri dan
kaedah terbaik membina jatidiri tersebut. Kaedah "Ketuanan Melayu"
yang dibawa oleh Umno dan PERKASA bukan sahaja terbukti gagal membina
jatidiri orang Melayu, malah menyebabkan kebajikan rakyat terbanyak
(terutamanya golongan berpendapatan rendah yang majoritinya orang
Melayu) terabai.

Sehingga kini, selepas 3 dekad "Ketuanan Melayu", 75% dari bilangan
keluarga yang pendapatan isi rumahnya di bawah RM2,000 adalah orang
Melayu. Golongan ini jugalah yang dikategorikan sebagai golongan 40%
paling miskin di Malaysia, seperti yang dihuraikan Perdana Menteri
sendiri dalam Rancangan Malaysia Ke-10.

Selepas 3 dekad "Ketuanan Melayu", rakyat terbanyak juga yang
dibebankan dengan pemotongan subsidi sedangkan subsidi korporat
sebanyak RM19 bilion setahun (dalam bentuk subsidi gas kepada penjana
bebas) tidak disentuh.

Umno dan PERKASA tidak melahirkan sedikit
keluhan pun apabila bantuan kepada rakyat termiskin, yang rata-ratanya
orang Melayu ditarik setiap enam bulan untuk menampung perbelanjaan
boros kerajaan membayar perunding antarabangsa, sedangkan tidak ada
satu mekanisme pun diperkenalkan untuk menyalurkan kembali
rasionalisasi subsidi kepada golongan termiskin ini.

Justeru, KEADILAN yakin bahawa polemik "Ketuanan Melayu" ini adalah
benteng terakhir Umno dan PERKASA yang kian rapuh dan ditolak rakyat.
Demi melahirkan Malaysia yang majmuk, mengamalkan toleransi dan
berdaya saing, KEADILAN akan konsisten membawa gagasan Ketuanan Rakyat
melalui bangsa yang bermaruah – kerana kami yakin gagasan ini tidak
dapat dijawab oleh Umno dan PERKASA.

YB SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
SETIAUSAHA AGONG KEADILAN

6 DISEMBER 2010

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


08 December 2010 Questions Time: On MACC/SPRM investigations

Posted: 08 Dec 2010 04:04 AM PST

Pertanyaan:  Lisan Daripada    :  Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju] Tarikh        :  08 Disember 2010 Soalan: Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju] minta Perdana Menteri menyatakan: - (a)  jumlah kes di mahkamah yang dibawa oleh SPRM sejak 2008 hingga September 2010 dan berikan butiran kes-kes yang berjaya dan gagal; dan (b) [...]

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang