Pengikut

Nuffnang

Selasa, 9 November 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Kerajaan Negeri Selangor Menghulurkan Bantuan Kepada Mangsa Banjir Di Negeri Kedah Darul Aman

Posted: 09 Nov 2010 01:03 AM PST

Berikutan banjir besar yang melanda negeri Kedah, Kerajaan Negeri Selangor dibawah pentadbiran Pakatan Rakyat telah mengambil inisiatif untuk menghulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa banjir di negeri tersebut.

Pada 7 November yang lepas, Kerajaan Negeri Selangor telah menyumbangkan sebanyak 1,000 kotak air yang mengandungi 24,000 botol 350ml kepada mangsa banjir Kedah melalui Yayasan Aman Negeri Kedah. Penghantaran bantuan ini telah dilaksanakan oleh Konsortium ABASS dengan menggunakan tiga buah lori Majlis Perbandaran Subang Jaya.

Pada 9 November, Kerajaan Negeri Selangor telah menghulurkan bantuan barangan kegunaan harian yang merangkumi:


1) 5,000 cawan mee segera Maggi

2) 3,000 tin biskut

3) 100,000 paket Milo 3 dalam 1

4) 40,000 paket The Lipton

5) 10,000 paket Kotex

6) 1,000 tin susu bayi Dulex

Diharapkan dengan bantuan yang diberikan ini sedikit sebanyak dapat membantu mangsa-mangsa banjir dalam mengharungi bencana yang mereka hadapi ini.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


SPRM digesa siasat dakwaan penyelewengan Felcra

Posted: 09 Nov 2010 12:11 AM PST

PUTRAJAYA, 9 Nov: Satu laporan dakwaan penyelewengan Felcra dalam perlaksanaan Projek Pembangunan Pulau Bangi, Sabah diserah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Laporan diserahkan Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat, Mazlan Aliman di pejabat suruhanjaya itu di Putrajaya hari ini.

"Kita menggesa SPRM menubuhkan special Task Force untuk siasat projek ini.

"Ianya bukan sahaja melibatkan kos besar, tapi penyelewengan menteri dan pengurusan kanan Felcra," katanya yang juga Pengerusi Anak-anak Peneroka Kebangsaan (Anak).

Beliau mendakwa, Projek Agropolitan Pulau Bangi yang dibangunkan pada 2006 dengan kos RM167 juta, untuk penanaman getah di atas tanah seluas 2000 ekar dibuat tanpa kajian awal sehingga merugikan wang rakyat.

Projek tersebut dilancarkan oleh Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Abdullah Badawi dengan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah ketika itu, Datuk Seri Aziz Shamsuddin.

Ianya termasuk faktor cuaca panas 7 hingga 8 bulan setahun di pulau tersebut, kadar kemasinan tanah yang tinggi dan ombak besar yang berisiko merosakkan tanaman.

Selain itu, Lembaga Getah Sabah juga didakwa menolak syor menanam getah tersebut, manakala anak syarikat SEDC Sabah juga menolak syor untuk penanaman kelapa sawit namun tidak dipedulikan Felcra.

"Kerajaan mesti membuat perisytiharan rasmi tentang status projek tersebut agar wang rakyat tidak dibazirkan sesuka hati," katanya lagi.

Selain itu, Felcra juga didakwa membazirkan sejumlah RM40 juta untuk membina Empangan Air dan RM25 juta untuk membina 100 buah rumah peserta sedangkan tiada apa-apa hasil selepas 3 tahun projek itu berjalan.

Malah terdapat juga dakwaan bahawa kontrak membina empangan tersebut dibuat secara runding terus.

Sehingga kini katanya, kemajuan tanaman getah tersebut hanya statik, dan Felcra juga telah membayar gaji bulanan kepada peserta antara RM 18 hingga RM20 bermula 2007.

Beliau juga mahu kebenaran, sama ada benar sejumlah RM200 juta telah diperuntukkan untuk projek tersebut untuk 2008, 2009 dan 2010.

"Kita juga mahu siasatan menyeluruh dibuat terhadap mereka yang bertanggungjawab dan mengheret mereka ke muka pengadilan," katanya sambil menunjukkan senarai nama mereka yang didakwa terlibat.

Sumber: Harakah Daily

Anwar sedia undur jika desakan dari Pakatan Rakyat

Posted: 09 Nov 2010 12:09 AM PST

Datuk Seri Anwar Ibrahim menganggap bidasan terbuka oleh Datuk Zaid Ibrahim, yang menggesanya supaya berundur sebagai ketua umum PKR mungkin ada kaitan dengan 'kempen bersepadu' untuk mencemarkan nama baiknya sebagai ketua pembangkang.

"Itu pendapat peribadinya (Zaid). Jika ada konsensus daripada kepimpinan yang saya harus berundur saya akan patuhinya tetapi saya tidak pernah mendengar perkara seumpama itu," kata Anwar apabila diminta mengulas bidasan Zaid pada sidang medianya hari ini.

Bercakap kepada wartawan di lobi parlimen, petang ini, Anwar berkata beliau tidak akan melayan lagi karenah Zaid yang dalam kemarahan ketika ini.

Beliau juga mempersoalkan kesangsian masa yang digunakan untuk menyerang dirinya dan naib presiden PKR Azmin Ali.

"Seperti yang diketahui terdapat kempen bersepadu di Utusan (Malaysia) menggunakan bekas mufti Perlis, Mohd Asri Zainal Abidin dan lidah pengarang akhbar itu tuntut saya letak jawatan.

"Saya tidak tahu ini sebahagian daripada kempen itu. Saya tidak tahu tetapi memang ada usaha bersepadu untuk singkirkan Anwar."

Katanya, jika ada desakan daripada Pakatan Rakyat menuntut beliau mengundurkan diri, beliau mungkin mempertimbangkannya.

Namun, Anwar berkata beliau tidak akan melayan serangan daripada luar parti dan mereka yang tidak dapat menerima kekalahan.

Utusan baru-baru ini menyiarkan artikel yang memetik Mohd Asri menggesa Anwar dan semua pemimpin "dinosaur" PKR supaya meninggalkan gelanggang politik.

Semalam, Zaid membuat kejutan dengan mengumumkan bahawa beliau menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden PKR dan meletakkan semua jawatannya dalam parti.

Sumber: Malaysiakini

Permohonan Zunar, Mkini didengar 10 Mac

Posted: 08 Nov 2010 11:50 PM PST

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (bahagian rayuan dan kuasa khas) menetapkan 10 Mac tahun depan untuk mendengar permohonan berasingan semakan kehakiman oleh Zunar dan Malaysiakini.

Permohonan itu untuk mencabar tindakan kementerian dalam negeri mengharamkan dua buku kartun politik - '1Funny Malaysia' dan 'Perak Darul Kartun '.

Bulan lalu, Hakim Datuk Mohd Zawawi Salleh telah memberikan kebenaran kepada Zunar, yang nama sebenarnya Zulkiflee Anwar Ulhaque dan Malaysiakini, untuk mencabar pengharaman tersebut.

Plantif mendakwa bahawa pengharaman tersebut adalah tidak sah dan melanggar hak kebebasan bersuara sebagaimana yang dijamin oleh perlembagaan persekutuan.

Mereka juga mendakwa bahawa pengharaman tersebut melanggar peraturan keadilan semula jadi dan tidak dilakukan secara wajar, kerana tiada alasan diberikan berkaitan tindakan tersebut.

Permohonan itu bertujuan untuk membatalkan pengharaman ke atas kedua-dua buku itu dan bayaran kos kerugian dan kerosakan kerana tidak dapat menjual buku-buku tersebut.

Buku-buku tersebut diharamkan pada 24 Jun di mana kementerian mendakwa ia tidak sesuai dan menjejaskan ketenteraman awam, dan boleh menimbulkan kebencian dan kemarahan masyarakat terhadap pemimpin negara.


Sumber: Malaysiakini

300 ribu Rela undi pos untuk tawan Selangor?

Posted: 08 Nov 2010 11:48 PM PST

KUALA LUMPUR, 9 Nov: PAS mengharapkan supaya penambahan anggota Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) seramai 300,000 di Selangor pada tahun 2011 tidak mempunyai agenda politik Umno BN untuk menawan negeri itu melalui taktik undi pos.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad mengharapkan sasaran pertambahan mendadak anggota Rela di Selangor tidak menjadi tiket untuk mereka didaftar sebagai pengundi pos dalam pillihan raya umum akan datang.

PAS, tegasnya memang meragui kewibawaan undi pos dalam setiap kali pilihan raya kerana ia adalah simpanan tetap BN.

"Sudah lama PAS menuntut undi pos dihapuskan kerana kita mempunyai bukti daripada bekas anggota tentera yang bertugas selama ini tidak tahu siapa yang undi kertas mereka," ujarnya dalam satu kenyataan, hari ini.

Justeru, ujarnya pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu telus dan jangan menjadi tali barut BN ketika mengendalikan urusan pilihan raya.

Baru-baru ini, tambahnya rakyat telah dikejutkan tindakan SPR berhubung kumpulan pengundi 'hilang layak undi awam' yang berjumlah 18,493 orang dalam Rang Daftar Pemilih Suku Ketiga 2010.

Dan lebih mencurigakan, katanya jumlah tiga negeri paling ramai pengundi "hilang layak undi awam" ialah Kelantan (3,187), Kedah (2,876) dan Perak (2,007).

Menurutnya, PAS menganggap itu adalah tindakan untuk mengepung supaya tembok Umno BN tidak runtuh dan diserbu oleh Paktan Rakyat di negara ini.

Justeru, beliau mengharapkan supaya semua jentera pilihan raya di semua peringkat sentiasa mengambil berat mengenai daftar pemilih dan memerhatikan senario tersebut.

"PAS mengharapkan jentera PAS dan Pakatan Rakyat di Selangor perlu serius menanggani perkara ini. Modus operandi untuk tawan Terengganu 2004 dahulu dengan menambah pengundi sedang berjalan di Selangor.

"BN terlalu mengidam Selangor, berbanding negeri-negeri lain, kerana Selangor lubuk emas dan balang oksigen Umno," ujarnya.


Sumber: Harakah Daily

Bukan Melayu Kurang Patriotik : Zahid Hamidi

Posted: 08 Nov 2010 11:40 PM PST


KUALA LUMPUR 9 NOV : Kurang semangat patriotisme antara punca masyarakat Cina dan India tidak terlibat dalam bidang ketenteraan di negara ini.

Perkara ini dilontarkan oleh Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi di Dewan Rakyat semasa sesi soal jawab berhubung soalan yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Setiu, Mohd Jidin Shafee berhubung perangkaan rekrut terbaru tentera sejak dua tahun kebelakangan ini dan pecahan jumlah itu mengikut bangsa.

Beliau dalam soalannya juga ingin tahu punca atau sebab di sebalik kekurangan bangsa-bangsa tertentu menganggotai Angkatan Tentera Malaysia.

Zahid berkata 9,054 pegawai dan anggota lain-lain pangkat diserapkan ke ATM sejak dua tahun lalu, berbanding 14,749 yang direkrut pada 2006 hingga 2008.

Sepanjang 2008 hingga 2009, seramai 8,151 orang atau 90 peratus adalah berbangsa Melayu, 26 orang atau 0.29 peratus adalah Cina, 82 orang atau 0.91 peratus India manakala 795 atau 8.8 peratus adalah bangsa-bangsa lain termasuk kalangan bumiputera dari Sabah dan Sarawak.

"Kementerian mendapati pembabitan bukan Melayu, khususnya di kalangan masyarakat Cina dan India di bawah tahap yang memuaskan.

"Ia juga berkemungkinan dipengaruhi oleh faktor-faktor lain seperti takut disiplin ketenteraan yang ketat, gaji yang rendah berbanding swasta atau tiada galakan daripada keluarga," kata Zahid.

Katanya lagi, ia juga mungkin disebabkan kekurangan sokongan daripada masyarakat berkenaan sendiri ataupun tanggapan negatif terhadap ATM.

Ahli Parlimen Ipoh Barat, M Kulasegaran yang bangun membuat bantahan menurut Peraturan Mesyuarat 36(10)(c).

Kulasegaran dalam hujahnya menuntut Zahid memohon maaf berhubung kenyataannya bahawa bukan Melayu kurang semangat patrotik punca mereka kurang minat menganggotai angkatan tentera.

Oleh kerana Zahid telah meninggalkan Dewan Rakyat ketika itu, Kulasegaran melabelkan menteri itu sebagai 'pengecut' meskipun sebelum itu telah dimaklumkan supaya terus berada di parlimen.

Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia kemudiannya menegur Kulasegaran agar tidak mengeluarkan kata-kata yang dianggap tidak sesuai, iaitu perkataan "pengecut".


Sumber: TVSNEWS

Kes Pisau Lipat 20 Sen Ditangguh Ke 9 Mac

Posted: 08 Nov 2010 11:37 PM PST


KUALA KUBU BHARU 9 NOV : Mahkamah Majistret Kuala Kubu Bharu hari ini menangguhkan perbicaraan kes pisau lipat 20 sen terhadap Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Fariz Musa dan empat anggota AMK sehingga 9 Mac tahun depan.

Fariz menerusi laman sosial 'Facebook'nya memberitahu mahkamah ditangguhkan lagi berikutan saksi pendakwaraya tidak dapat hadir.

Sebelum itu, Hakim Zuraidah Zakaria pada 28 Julai lepas, menangguhkan kes dan menetapkan hari ini bagi meneruskan perbicaraan.

Penangguhan ketika itu dibuat selepas hakim mendapati ketiadaan kertas penyiasatan (IP) daripada pihak pendakwa raya.

Fariz dan empat anggota AMK ditahan 21 April lalu ketika kempen pilihahnraya kecil Hulu Selangor atas dakwaan di bawah Akta Kanun Keseksaan Seksyen 426, kerana memiliki senjata berbahaya dan bahan letupan.

Mereka dituduh memiliki beberapa keping pisau lipat yang dipercayai digunakan untuk menurunkan kain rentang Barisan Nasional yang dianggap perbuatan provokasi semasa kempen PRK Hulu Selangor.


Sumber: TVSNEWS

Mustaffa Beri JPP Tempoh 48 Jam Hentikan Pemilihan 2010

Posted: 08 Nov 2010 11:36 PM PST

MK2SHAH ALAM 9 Nov - Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Mustaffa Kamil Ayub yang bertanding jawatan Timbalan Presiden akan menyerahkan memorandum bagi mendesak pembatalan dan penjalanan semula pemilihan kepimpinan pusat 2010 kepada Presiden KEADILAN dan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP).

Antara lain memorandum itu mempersoalkan tentang sistem dan perjalanan pemilihan secara telus yang diperkenalkan pada tahun ini yang kini didakwa amat jauh menyimpang daripada apa yang diharapkan oleh perwakilan yang meluluskan pindaan Perlembagaan parti dalam Kongres Khas pada bulan Jun 2009.

"Pemilihan Kepimpinan pusat Keadilan sedang berlangsung sejak 28 Oktober 2010. Sehingga kini terdapat 162 aduan atas kepincangan yang akan menjejaskan integriti dan kredibiliti JPP.

"Kegagalan utama JPP ialah dalam mempertahankan prinsip pemilihan yang bersih, bebas dan adil (clean, free and fair election). Integriti JPP amat
dipersoalkan sehingga terdapat lebih 162 aduan yang diantara lain berkenaan tindakan-tindakan ahli-ahli JPP dan pengawas-pengawas pemilihan yang bertindak memihak, berat sebelah malah terlibat dalam penipuan undi," kata Mustaffa dalam satu kenyataan yang
dikeluarkan di Ipoh hari ini.

Mustaffa memberi kata dua bahawa sekiranya JPP gagal mengisytiharkan pemberhentian Pemilihan 2010 dalam tempoh 48 jam dari masa penerimaan memorandum tersebut beliau bercadang mengambil tindakan yang lebih tegas demi mempertahankan prinsip keadilan.

"Saya percaya calon-calon yang bertanding memang bersedia untuk membuktikan parti kita sebagai parti yang bersih, integriti dan demokratik untuk semua rakyat Malaysia," tegas beliau yang juga Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Perak.

Sumber: Suara Keadilan

Hishammuddin Berdalih Tak Mahu Jawab Isu Mata Lebam

Posted: 08 Nov 2010 11:34 PM PST

matalebamjpgKUALA LUMPUR 9 Nov - Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang membidas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein apabila beliau enggan menjawab isu berhubung kes "Mata Lebam" yang dibuat melalui pendedahan surat terbuka Datuk Mat Zain Ibrahim, bekas pegawai kanan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) yang meminta Menteri membuka semula kertas siasatan.

Kit Siang yang bangkit ketika Menteri mengakhiri hujah pergulungan perbahasan kementeriannya berkata isu tersebut adalah berkait dengan kewibawaan PDRM yang membabitkan pegawai tertinggi dalam badan itu.

Hishammuddin ketika membalas hujah tersebut berkata perkara itu tidak dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Ipoh Timur dalam perbahasan sebelum ini.

Katanya, melalui maklumat yang diterima, tidak ada butiran berhubung isu berkenaan di dalam perbahasan.Kit Siang yang tidak berpuas hati mempersoalkan mengapa pegawai yang diarahkan kementerian tersebut tidak membuat catitan berhubung isu yang beliau telah bangkitkan semasa perbahasan Bajet 2011, minggu lalu.

Hishammuddin kemudiannya memberikan alasan kononnya atas faktor kekurangan masa untuk berbahas dan akan memberikan jawapan secara bertulis berhubung soalan yang dibangkitkan itu.


Sumber: Suara Keadilan

Nazri Hina Kit Siang, Tarik Balik Kenyataan

Posted: 08 Nov 2010 11:32 PM PST

lks2KUALA LUMPUR 9 Nov - Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz menarik balik ucapannya yang mencemuh Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang berhubung dakwaan beliau mengeluarkan kata-kata 'Umno kafir' dalam ceramah semasa kempen di dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Galas.

Ahli Parlimen Batu Gajah, Fong Poh Kuan yang membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36(12) selepas selesai sesi soal jawab pagi tadi meminta Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar menggantung Nazri yang juga Ahli Parlimen Padang Rengas selepas didapati menghina Kit Siang berhubung dakwaan Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang
disiarkan di ahkbar Berita harian, minggu lalu.

Sebelum itu, Ahli Parlimen Tanjong Piai, Datuk Wee Jeck Seng meminta Perdana Menteri menyatakan jumlah pegawai kerajaan yang telah menerima hukuman tatatertib atas sebab isu perkauman di Malaysia semasa menjalankan tugas yang diamanahkan oleh rakyat.

Nazri yang mewakili Perdana Menteri berkata isu yang membabitkan kenyataan berbaur perkauman dan menyentuh perkara yang sensitif adalah pertama kali berlaku dan tindakan sudah diambil kepada mereka yang terlibat.

Menurut beliau, terdapat tiga pegawai kerajaan yang didakwa mengeluarkan perkataan berbaur perkauman membabitkan Pengetua Sekolah Menengah Tuanku Abdul Rahman Putra Johor, Pengetua Menengah Bukit Selambau Kedah dan Penolong Pengarah Biro Tata Negara (BTN)
Wilayah Persekutuan.

"Bagi kes melibatkan Pengetua sekolah di Johor, pengetua berkenaan masih lagi di dalam prosiding sementara Pengetua sekolah Bukit Selambau telah diberikan amaran oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

"Kedua-dua pegawai telah telah digantung daripada menjalankan tugas dan ditempatkan di Jabatan Pelajaran negeri masing-masing berkuatkuasa pada 23 Ogos sementara kes Penolong Pengarah BTN telah diberi amaran dan telah digantung tugas pada 6 Oktober lepas," kata beliau.

Kit Siang yang juga Ketua Parlimen DAP dalam soalan tambahannya mempersoalkan mengapa kerajaan lambat lambat bertindak walaupun tempoh yang diberikan kepada pengetua berkenaan sudah tamat untuk mereka memberikan penjelasan.

Dalam jawapannya, Nazri mendakwa Kit Siang mengatakan 'Umno kafir' dalam kempen dalam PRK Galas .Khamis lalu, Berita Harian membuat pembetulan berhubung laporan yang memetik ucapan Ali yang mendakwa tokoh Kit Siang mengeluarkan kenyataan "Umno kafir" dalam satu ceramah pilihan raya kecil di Gua Musang.

Dalam pembetulan yang disiarkan dalam akhbar itu hari ini, pada muka surat 8, pengarangnya berkata laporan
mereka "bukan merujuk kepada penasihat DAP" itu.

"Ucapan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam dalam ceramahnya, DAP semakin berani mencampuri urusan agama Islam di peti undi Kampung Baru Hulu, Gua Musang seperti disiarkan Berita Harian semalam, bukan merujuk kepada penasihat DAP, Lim Kit Siang.

"Kesilapan dikesali - Pengarang," pemberitahuan itu dipetik.


Sumber: Suara Keadilan

Pemuda PAS Desak Hishammuddin Lipat Ganda Usaha Selesai Kes Orang Hilang

Posted: 08 Nov 2010 11:28 PM PST

nasrudinKUALA LUMPUR 9 Nov - Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) mendesak Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein agar pihak polis lebih agresif menyelesaikan kes orang hilang yang telah mencapai tahap yang membimbangkan.

Ketua DPPP, Nasrudin Hassan At Tantawi berkata statistik menunjukkan jumlah keseluruhan orang hilang di negara ini dari tahun 2007 hingga 2010 adalah seramai 7,312.

Katanya, daripada jumlah itu, seramai 3,653 orang telah ditemui manakala bakinya sejumlah 3,479 masih belum ditemui.

"Meskipun daripada jumlah yang ditemui tersebut lebih 95 peratus daripadanya dijumpai masih hidup, namun jumlah yang masih gagal ditemui menjadi titik persoalan yang besar.

"DPPP mendapati antara faktor utama kes kehilangan orang ini adalah disebabkan oleh masalah institusi kekeluargaan, masalah perhubungan di kalangan remaja, penculikan dan kelemahan pengawasan serta penyelesaian daripada PDRM," kata Nasrudin di lobi Parlimen semalam
setelah memnyerahkan memorandum kepada Menteri berhubung perkara tersebut.

Memorandum tersebut mengandungi empat tuntutan dan cadangan tindakan yang mana salah satunya adalah mendesak pihak polis segera menubuhkan task force khas yang merangkumi beberapa agensi kerajaan seperti Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga, dan Masyarakat, Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan serta Ikatan Relawan Masyarakat (Rela) termasuk pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan, institusi media, parti-parti politik dan sukarelawan.

"Penubuhan task force ini adalah sebagai satu komitmen bersama untuk terus menggerakkan usaha mencari orang-orang yang masih lagi belum dijumpai.

"Ia juga sewajarnya dapat mewujudkan satu pelan bertindak bersama dalam tempoh masa tertentu bagi memastikan ia mencapai matlamat yang disasarkan secara efisyen dan efektif," kata Nasrudin.

DPPP juga mendesak kerajaan agar dapat menjalankan satu kajian yang komprehensif untuk mengenal pasti faktor dan motif kes orang hilang yang terlalu banyak berlaku dalam negara kerana ia dikhuatiri ada kena mengena dengan kes penculikan, pembunuhan dan pemerdagangan orang yang sedang aktif bergerak di negara ini.

Selain itu, Nasrudin berkata, DPPP turut menggesa kerajaan dan pihak polis meningkatkan mutu perkhidmatan terbaik agar kes-kes yang masih belum dapat diselesaikan boleh ditangani dengan lebih cepat dan berkesan.

"Berdasarkan kepada penguatkuasaan undang-undang, pihak kerajaan diharapkan agar dapat mengkaji semula beberapa peruntukan sekiranya ia melibatkan isu-isu jenayah seperti penculikan atau pemerdagangan manusia. Ini bagi memastikan hukuman yang setimpal dapat dikenakan ke atas mereka yang tidak bertanggungjawab," katanya.

Dalam pada itu, DPPP akan melancarkan kempen besar-besaran di seluruh negara untuk menyebarkan maklumat dan memberikan kesedaran kepada masyarakat berhubung kes ini sebagai medium pengesanan yang efektif dan sistematik.

"Antara bahan kempen yang akan dilakukan seperti penerbitan bahan bercetak, pembinaan laman web dan pemantauan berkala di kawasan-kawasan panas yang telah dikenal pasti," katanya.

DPPP juga katanya akan menubuhkan Pusat Aduan Rakyat bagi memudahkan medium pengantara dan melicinkan sistem penyampaian maklumat selain menjalinkan kerjasama di antara Jabatan Amal DPPP dan PDRM.

Sumber: Suara Keadilan

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


ZAID: ANWAR PUNCA PENYAKIT!

Posted: 09 Nov 2010 04:10 AM PST

Salam 2 all.

Baru 2 minggu lepas ada desakan dan nasihat kepada Anwar supaya berundur dari politik. Beliau sudah menjadi 'dinasour PKR' kata desakan tersebut. Teman sendiri pun telah membuat kenyataan berkali-kali sebelum daripada itu menasihatkan Anwar supaya berhentilah daripada dunia politik, dan menumpu kepada menyelesaikan masalah peribadinya.

Tau-tau hari ni, Dato' Zaid Ibrahim membuat desakan yang sama. Bukan Zaid yang nak keluar PKR, sebaliknya Zaid mendesak Anwar supaya keluarlah daripada PKR. Tidak cukup dengan Anwar, Zaid juga mendesak Azmin juga supaya keluar PKR. Alasan yang diberi oleh Zaid, kedua-dua Anwar-Azmin adalah punca penyakit dalam PKR!! Dan Zaid menambah bahawa "Anwar mempunyai masalah peribadi yang perlu dia selesaikan sendiri. Dan Azmin adalah antara masalahnya!".

Baru semalam Zaid menegaskan bahawa "PKR adalah parti yang penuh dengan kepalsuan" dan mempersoalkan bagaimana parti yang penuh dengan hipokritus itu boleh memerintah negara!

Tak cukup dengan itu, seorang lagi calun Timbalan Presiden PKR, Mustafa Kamil Ayub memberikan kata dua dan ultimatum kepada PKR supaya memperbaiki segala penipuan dan manipulasi dalam proses pemilihan dalam tempoh 48 jam. Dan beliau membayangkan akan mengambil tindakan yang sama saperti Zaid jika desakan beliau saperti yang terkandung didalam memorandum tidak dipedulikan.

Isyk..isyk..isyk..dema lagi garang dari teman yop! Tu dia nak kata apa lagi. Kalau macam tu punya desakan Anwar-Azmin buat pekak badak jugak, dan teman yakin dema akan buat pekak-badak je, memang PKR ni akan hancus mancus yop. Teman ingat akan bungkus bulan Februari atau Mac tahun 2011, rupenya lagi awal yop.

Cuma sekarang yang teman hairan, sampai hari ni dema tak berani ambik tindakan terhadap Zaid. Walaupun kenyataan dan tindak-tanduk Zaid jelas memperlekehkan kalipah PKR. Adakah mereka terlalu takut Zaid akan membongkar lebih banyak kepalsuan dan pembohongan dalam PKR? Atau Zaid mengetahui sesuatu yang lebih daripada yang dia beritahu, sehingga berani dia menyatakan Anwar-Azminlah punca penyakit dalam PKR! Atau apakah Zaid, yang mahu memartabatkan Wan Azizah mendapat bantuan "tangan ghaib"?

Apa pun, yang jelas PKR menjadi takut nak mengambil tindakan terhadap Zaid. Sebab mereka tahu sebagaimana kami Konsensus Bebas semua tahu, rahsia dan pembohongan serta kepalsuan mereka dalam poket je. Kami baru lepaskan sikit dah habis gabrah. Dan itu pun kami di Konsensus berpegang kepada prinsip kita tidak akan londehkan dema, kecuali kalau dema sengaja mencari pasal memaksa kami melondehkan dema.

Kepada Zaid, nasihat teman ialah sertai lah PAS. Teman percaya PAS akan berikan ruang kepada Zaid, kerana Zaid hanya berminat nak mengadakan reformasi. Dan bila dah masuk PAS yop, buang semua kudis-kudis buta yang ada dalam PAS tu. Suruh pak jangoat badut-badut ingusan tu ambil tempat ganti mike didalam PKR. Bior dema tidor satu selimut dengan Anwar, baru dema tahu nanti siapa kalipah PKR yang mereka taksubkan sangat tu!

Adios amigos, grasias.

Zulkifli Bin Noordin
01 Zul Hijjah 1431
09 Nov 2010

@@@@@@@@@@@@@@@

(Lapuran kenyataan media Zaid Ibrahim hari ini 09.11.2010)

Anwar tidak akan tunduk kepada desakan Zaid
2010/11/09

KUALA LUMPUR: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata beliau tidak akan tunduk kepada desakan Datuk Zaid Ibrahim yang memintanya berundur daripada parti itu dan menyifatkannya sebagai satu pandangan peribadi.

Bagaimanapun, katanya, beliau sedia mempertimbangkan perkara itu sekiranya ada desakan daripada pemimpin parti tersebut yang mahu beliau berundur daripada PKR."Itu pandangan dia (Zaid). Namun jika ada konsensus daripada kalangan pimpinan saya akan pertimbangkan tetapi dalam perkara ini tidak pernah saya dengar lagi. Ini kali pertama kali saya dengar daripada Zaid," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Zaid yang juga bekas Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan dalam sidang medianya hari ini menggesa Penasihat PKR itu dan Naib Presiden parti Mohamed Azmin Ali berundur kerana merekalah punca segala masalah dalam parti.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, pandangan tersebut disuarakan bagi memastikan PKR terus relevan sebagai sebuah parti pembangkang dengan berkesan.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


It’s Hard to Credit Government Promises Of a Fair And Open Trial

Posted: 09 Nov 2010 05:14 PM PST

From Wall Street Journal

Hillary Clinton had a diplomatic answer when asked last week about Malaysia’s prosecution for sodomy of opposition leader Anwar Ibrahim. It’s “well-known that the United States believes it is important for all aspects of the case to be conducted fairly and transparently and in a way that increases confidence in the rule of law,” the U.S. Secretary of State said on a two-day visit to the country. Let’s hope she used tougher language in her private meetings with Prime Minister Najib Razak.

This isn’t the first time Mr. Anwar has endured this ordeal. In 1998, the then deputy prime minister was charged with sodomy just as he was about to launch a political challenge to Prime Minister Mahathir Mohamad. So much about that case was so ugly—most notably the photographs of the beating Mr. Anwar sustained in police custody—that it became an international cause célèbre. Yet Mr. Anwar spent six years in prison before the high court overturned the sodomy conviction, citing conflicting or coerced statements from key witnesses. After returning to politics, Mr. Anwar led his opposition coalition to historic gains in the March 2008 national elections. Now he stands accused again of the same charge.

Mr. Anwar’s accuser is a twenty-something former aide named Saiful Bukhari Azlan, who claims he was forced to have sex multiple times with the then 60-year-old Mr. Anwar. Yet when Mr. Saiful presented himself at hospital two days after the alleged event, he showed no signs of tearing or bruising, according to several doctors who examined him at two separate hospitals.

Yet if physical evidence in the case is slight, the political overtones are strong. Mr. Saiful has admitted to meeting then deputy prime minister Mr. Najib two days before the alleged assault. Mr. Anwar was jailed the day after giving his first nationally televised speech since his first incarceration. The opposition leader presents the only serious challenger to Mr. Najib and his ruling United Malays National Organization, which has held power for more than a half century.

The trial itself has raised further troubling questions about the nature of the prosecution. Among other irregularities, Mr. Saiful was accused of—and didn’t deny—a romantic relationship with a member of the prosecution team, which ought to have led to the dismissal of the case but instead resulted only in the removal of the lawyer. Last week, the second set of doctors who examined Mr. Saiful disclosed for the first time that they made detailed notes about the three-hour examination—which was the basis for the charge. When Mr. Anwar’s team asked for access to the notes, the judge denied the request.

Mr. Najib’s administration repeatedly proclaims its fidelity to the rule of law, including in multiple letters to this newspaper. “The trial is proceeding for the simple fact that a private citizen filed a criminal complaint,” a prime minister’s spokesman wrote us recently, “and our legal system has the obligation to all citizens to uphold the law and follow due process, regardless of the political prominence of those involved.” Last week, Foreign Minister Anifah Aman reiterated the government’s commitment to a “fair and open trial.”

Given what we’ve seen of this case so far—to say nothing of the one before it—that promise is hard to credit. Mrs. Clinton is right to insist on fairness and transparency, but it’s hard to expect either, given the evidence at hand.

Aziz Bari: Politik Apa Yang Zaid Mainkan?

Posted: 09 Nov 2010 02:02 AM PST

Dari TVSelangor

Sebagai seorang ahli politik yang bergerak dalam satu pasukan, Datuk Zaid Ibrahim tidak boleh sewenang-wenangnya bertindak melulu hanya kerana tidak berpuas hati tentang beberapa perkara dalam parti lalu membuka ruang kepada musuh untuk menyerang PKR dan Pakatan Rakyat, ujar Prof Dr Abd

ul Aziz Bari.

“Sebagai ahli parti beliau boleh bercakap apa yang dia hendak. Tetapi saya rasa sebagai pemain dalam pasukan dia kena bertanggungjawab dan cerdik

sikitlah.

“Jadi saya tidak fikir apa yang dilakukan oleh Zaid itu sebagai tindakan yang bijaksana. Maknanya dia tidak puas hati, dia bakar kapal,” ujar Aziz.

Aziz yang juga pensyarah undang-undang berkata, Zaid perlu bertindak profesional jika ada pun ketidakpuasan hati dalam isu pemilihan parti misalnya, kerana sebagai seorang yang dikatakan komited dengan perjuangan, tindakan beliau juga hendaklah rasional dan mendokong perjuangan parti.

Menurut Aziz, semua maklum dalam soal pemilihan ada kelemahan kerana ini kali pertama dan PKR berhadapan dengan ahli-ahli yang tidak biasa dengan
proses ini selain daripada sabotaj luar dan sebagainya, dan dia(Zaid) kena bersabarlah.

“Sebagai seorang yang kononnya komited dengan perjuangan

mendemokrasikan Malaysia baru, dia tidak sepatutnya mengambil jalan ini kerana ini akan menjadi bahan kepada musuh-musuh atau mereka yang tidak mahu berubah ini.

“Jadi saya rasa Zaid telah tersilap besar dan dia dengan tidak semena-mena menyediakan peluru untuk mereka yang tidak suka demokrasi, yang tidak suka
pembaharuan Malaysia,” tambah Aziz lagi.

Selepas membuat keputusan mengejut semalam dengan meletakkan semua jawatan dalam parti dan menarik diri dari pemilihan PKR, bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri itu hari ini, turut mengecam supaya Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan calon Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berundur dari parti.

Ia turut mengundang reaksi dari Aziz.

“Siapa dia untuk menyuruh orang lain keluar. Dia boleh kata begitu sebagai seorang ahli parti tetapi saya fikir satu perkara yang lucu lah apa yang dia
minta itu. Orang akan kata, siapa Zaid untuk menyuruh Datuk Seri Anwar keluar dari parti.

“Datuk Zaid kena tahu siapa dia. Jangan semberono, main hentam sahaja. Apa yang berlaku ini pun tidak begitu ceria untuk masa depan dia dalam politik,” kata
Aziz lagi.

Tambah Aziz, walaupun beliau tidak mengetahui sepenuhnya apa yang berlaku dalam parti itu, namun beliau percaya, bahawa setiap ahli parti mestilah mempunyai iltizam yang kuat untuk membawa perubahan kepada negara dan tidak goyah ketika berhadapan dengan masalah.

Dalam nada sinis, Aziz seolah-olah memberi peringatan kepada Zaid agar kembali merenung matlamat asal pemimpin itu.

“Saya rasa kita sepatutnya tidak lupa dengan gambar besar untuk membebaskan Malaysia daripada rasuah, daripada penipuan,daripada tekanan, daripada ISA dan sebagainya. Dan saya rasa, apa yang Zaid lakukan hari ini, ialah sesuatu yang berlawanan dengan apa yang disebut sewaktu meninggalkan Umno.

“Sepatutnya sebagai seorang yang komited dengan parti dan perjuangan, dia semestinya tidak buat begitu,” jelasnya kepada Tv Selangor.

Bahkan menurut Aziz, tindakan seumpana itu menjadikan Zaid tidak ada bedanya dengan mereka yang keluar dari PKR kerana tidak mempunyai semangat juang dan matlamat yang jelas dalam parti.

Malah ujarnya, tindakan kurang bijaksana Zaid itu tidak akan meninggalkan sebarang kesan kepada parti melainkan kepada diri beliau sendiri.

” Dalam jangka masa panjang saya rasa tidak ada apa-apa. Sedangkan orang seperti Datuk Onn Jaafar dan orang seperti Tengku Razaleigh Hamzah sekalipun, tidak jadi apa setelah meninggalkan parti mereka, jadi siapalah Datuk Zaid ini kan…. Saya tidak fikir apa yang dilakukan beliau mendatangkan masalah pada parti. Saya rasa yang menerima risiko negatif itu dia sendiri,” katanya.

Mengapa Mereka Senada Media BN

Posted: 09 Nov 2010 12:26 AM PST

Dari Malaysiakini

Anwar Ibrahim has downplayed the criticism levelled against him by Zaid Ibrahim, who has starkly told him to step down as PKR de facto leader.

At the same time, he questioned if this is linked to a “concerted campaign" to

discredit him as Opposition Leader.

“That is his (Zaid’s) personal opinion. If there is consensus from the leadership then I would take heed, but I’ve never heard of this before,” said Anwar when asked to comment on Zaid’s stinging remarks at a press conference earlier today (above).

Speaking to reporters in the Parliament lobby this afternoon, Anwar said he would not want to entertain remarks made by Zaid in anger.

He also questioned the ‘suspicious’ timing of the attack against himself and party veep Azmin Ali.

“As you know there is a concerted campaign in Utusan (Malaysia) using ex-Perlis mufti Mohd Asri Zainal Abidin and the daily’s editorial, asking me to resign.

“I don’t know if this is a part of that. I don’t know, but there is a concerted effort to get Anwar out."

He also said that, if the call for his resignation comes from within Pakatan Rakyat, he might consider it.

However, he will not entertain attacks from “outside parties” and “sore losers”.

Utusan recently ran an article by Mohd Asri (left), calling on Anwar and all "dinosaur" leaders to leave the arena of politics.

Yesterday, Zaid abruptly pulled out of the deputy presidential race in the ongoing PKR polls and also quit all his party posts citing disillusionment with the electoral process and absence of action on his allegations of irregularities.
=======

Datuk Seri Anwar Ibrahim menganggap bidasan terbuka oleh Datuk Zaid Ibrahim, yang menggesanya supaya berundur sebagai ketua umum PKR mungkin ada kaitan dengan ‘kempen bersepadu’ untuk mencemarkan nama baiknya sebagai ketua pembangkang.

“Itu pendapat peribadinya (Zaid). Jika ada konsensus daripada kepimpinan yang saya harus berundur saya akan patuhinya tetapi saya tidak pernah mendengar perkara seumpama itu," kata Anwar apabila diminta mengulas bidasan Zaid pada sidang medianya hari ini.

Bercakap kepada wartawan di lobi parlimen, petang ini, Anwar berkata beliau tidak akan melayan lagi karenah Zaid yang dalam kemarahan ketika ini.

Beliau juga mempersoalkan kesangsian masa yang digunakan untuk menyerang dirinya dan naib presiden PKR Azmin Ali.

“Seperti yang diketahui terdapat kempen bersepadu di Utusan (Malaysia) menggunakan bekas mufti Perlis, Mohd Asri Zainal Abidin dan lidah pengarang akhbar itu tuntut saya letak jawatan.

“Saya tidak tahu ini sebahagian daripada kempen itu. Saya tidak tahu tetapi memang ada usaha bersepadu untuk singkirkan Anwar."

Katanya, jika ada desakan daripada Pakatan Rakyat menuntut beliau mengundurkan diri, beliau mungkin mempertimbangkannya.

Namun, Anwar berkata beliau tidak akan melayan serangan daripada luar parti dan mereka yang tidak dapat menerima kekalahan.

Utusan baru-baru ini menyiarkan artikel yang memetik Mohd Asri menggesa Anwar dan semua pemimpin "dinosaur" PKR supaya meninggalkan gelanggang politik.

Semalam, Zaid membuat kejutan dengan mengumumkan bahawa beliau menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden PKR dan meletakkan semua jawatannya dalam parti.

Hishammuddin Berdalih Tak Mahu Jawab Isu Mata Lebam

Posted: 08 Nov 2010 11:15 PM PST

Dari Suara Keadilan

Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang membidas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein apabila beliau enggan menjawab isu berhubung kes "Mata Lebam" yang dibuat melalui pendedahan surat terbuka Datuk Mat Zain Ibrahim, bekas pegawai kanan Polis DiRaja Malaysia (PDRM)

yang meminta Menteri membuka semula kertas siasatan.

Kit Siang yang bangkit ketika Menteri mengakhiri hujah pergulungan perbahasan kementeriannya berkata isu tersebut adalah berkait dengan kewibawaan PDRM yang membabitkan pegawai tertinggi dalam badan itu.

Hishammuddin ketika membalas hujah tersebut berkata perkara itu tidak dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Ipoh Timur dalam perbahasan sebelum ini.

Katanya, melalui maklumat yang diterima, tidak ada butiran berhubung isu berkenaan di dalam perbahasan.Kit Siang yang tidak berpuas hati mempersoalkan mengapa pegawai yang diarahkan kementerian tersebut tidak membuat catitan berhubung isu yang beliau telah bangkitkan semasa perbahasan Bajet 2011, minggu lalu.

Hishammuddin kemudiannya memberikan alasan kononnya atas faktor kekurangan masa untuk berbahas dan akan memberikan jawapan secara bertulis berhubung soalan yang dibangkitkan itu.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Menteri Melancong: Please attend Parliament to answer questions

Posted: 09 Nov 2010 03:21 AM PST

Last week, I have asked the Ministry of Tourism to explain why the Ministry had to pay the Shoemakers Association the sum of RM3 million to sponsor the Shoe Festival in April 2010 at PWTC, KL. The Deputy Minister could not give an immediate answer. However, he promised to provide a written reply. Until this [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Menteri Melancong: Please attend Parliament to answer questions

Posted: 09 Nov 2010 03:21 AM PST

Last week, I have asked the Ministry of Tourism to explain why the Ministry had to pay the Shoemakers Association the sum of RM3 million to sponsor the Shoe Festival in April 2010 at PWTC, KL. The Deputy Minister could not give an immediate answer. However, he promised to provide a written reply. Until this [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Pemilihan 2010 Tetap Diteruskan, Jangan Jadikan Sekreteriat, JPP Kambing Hitam

Posted: 09 Nov 2010 08:00 AM PST

PETALING JAYA 9 Nov - Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) akan tetap meneruskan proses Pemilihan Majlis Pimpinan Pusat 2010 yang kini memasuki pusingan terakhir walaupun timbul aduan berhubung dakwaan berlaku penyalahgunaan kertas undi.
Justeru itu, Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Saifuddin Nasution Ismail menasihatkan calon-calon yang bertanding supaya tidak mengkambinghitamkan Sekretariat dan Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) sekiranya mereka mempunyai sebarang rasa tidak puas hati terhadap proses pemilihan.Sebaliknya mereka digesa membuat aduan secara rasmi kepada JPP supaya tindakan susulan boleh diambil dengan segera.
Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang menafikan dakwaan berlaku penyelewengan dalam proses pemilihan jawatan Timbalan Presiden yang turut membabitkan pengawas JPP.Ini kerana pihak JPP telah menggunapakai enam daripada tujuh cadangan calon Timbalan Presiden, Datuk Zaid Ibrahim bagi memastikan ketelusan proses pemilihan.
"Surat Datuk Zaid bertarikh 5 Oktober menyarankan tujuh cadangan antaranya membenarkan calon melantik wakil calon dan agen pengundian (Paca) di setiap pusat mengundi, kertas undi bernombor siri bagi mengelak digunapakai berulang kali, peti undi mesti lutsinar, hanya senarai ahli sah diguna, ruang membuang undi berasingan, masa undi dipatuhi serta, ahli yang membayar yuran semasa Mesyuarat Agung Tahunan Cabang berhak mengundi."
Daripada tujuh cadangan Datuk Zaid kita telah laksanakan enam kecuali peti undi lutsinar sebab harganya mahal. "
Melihat kepada keputusan undi pula, daripada 87 cabang, Zaid menang di 38 cabang, Azmin 37 manakala Mustaffa 11 cabang dan 1 cabang seri antara Azmin dan Mustaffa.
"Kalau ada manipulasi undi sudah tentu Zaid tidak akan dapat mengatasi Azmin. Kalau undi mana-mana calon lebih ini kerana mobilisasi jentera pilihan raya adalah lebih baik jadi hasilnya baik juga," jelas beliau pada sidang media di ibu pejabat KEADILAN di Tropicana petang tadi.
Beliau menambah adalah tidak adil menunding jari kepada Sekretariat dan JPP apabila calon sendiri gagal meletakkan Paca di pusat-pusat mengundi untuk memantau proses pemilihan.
"Jangan jadikan Sekretariat dan JPP sebagai 'scapegoat' kerana pada hakikatnya JPP hanya terima enam aduan secara rasmi iaitu satu dari Pulau Pinang, satu dari Kelantan, satu dari Negeri Sembilan yang sedang diteliti oleh JPP.
"Mengapa riuh rendah di luar sana kerana secara rekod enam sahaja yang diterima?Saifuddin juga berkata setakat ini sejumlah 11,670 undi diterima untuk tiga calon Timbalan Presiden dan bukannya seperti mana yang dinyatakan oleh Zaid.
"Dia ada masalah matematik, dia dapat maklumat yang salah dari jentera dia."Itu 'trade mark' Zaid yang membuat kenyataan media yang berterusan yang membabitkan individu dan pimpinan parti. Sebab itu undi terhadap beliau berkurangan kerana ahli sudah buat penilaian, serangan beliau secara terbuka terhadap parti telah menyebabkan anggota parti menjauhi dirinya," tegas beliau lagi.
Saifuddin merujuk kepada kekalahan beberapa tokoh dan pemimpin parti tetapi mereka tetap setia dan bekerja keras untuk KEADILAN.
"Datuk Kamarul Baharin Abas, bekas Setiausaha Agung, bekas Bendahari Agung, Ketua KEADILAN Negeri Sembilan kalah kepada YB Ravi tapi beliau terima keputusan dan terus bersama parti.
"Elizabeth Wong kalah di PJU, dia buat aduan tapi bertenang sementara aduan disiasat. Lim Soo Nee kalah di Kulim Bandar Baru tapi masih jalankan tugas parti dengan baik.
"Rodziah kalah di Shah Alam tapi bergelumang membantu parti semasa pilihan raya, tidak seperti sesetengah calon yang batang hidung pun tak nampak," kata Saifuddin lagi.

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


DATUK ZAID IBRAHIM - FROM HERO TO ZERO

Posted: 09 Nov 2010 02:57 AM PST

Datuk Zaid Ibrahim has gone from hero to zero in PKR after whipping up a storm over the contest for the PKR deputy president post.

IT must be true what they say about politicians needing much less sleep than normal people because Datuk Zaid Ibrahim blogged his decision to quit the contest for the PKR deputy president post at about 3am yesterday.
His friends and foes in PKR had seen it coming but they were still stunned when it finally happened.
Zaid, who left Umno and joined PKR last year, has been like a bull in a china shop since the race for the No. 2 post began, and yesterday he sort of broke the last piece of crockery.
The timing of his quit move could not have been worse for Pakatan Rakyat following PKR's defeat in the recent by-elections.
Zaid declared that he was still committed to the Opposition's cause, but given all that had happened the last month it looks like his love affair with PKR has ended.
Some think he has burned his bridges given that his relationship with Datuk Seri Anwar Ibrahim has completely collapsed.
It is doubtful if any of the other Pakatan parties would want to have much to do with him after this because DAP and PAS politicians have been watching Zaid's erratic behaviour with a mixture of shock and horror.
DAP leaders are probably thanking their lucky stars that he chose to join PKR.
The party had also tried to recruit the former law minister after he walked out of Umno. They had thought then that he would be a fantastic mouthpiece to counter Umno.
Moreover, he had quit the government in protest over the use of the ISA on several people including DAP politician Teresa Kok.
But imagine if Zaid had joined DAP, then decided to contest a top post and proceeded to criticise the father-and-son alliance in the party – it would have sent the DAP rocket spiralling into outer space.
"It's quite a pity but Zaid has lost his credibility as an agent of change in Pakatan Rakyat and PKR. He could have devoted his time to building the common platform in Pakatan Rakyat.
"Strategically speaking, he ran a lousy campaign, it was a train wreck from the start. And it is not on to call it quits only when the odds are stacked against you," said DAP's MP for Jelutong Jeff Ooi.
Zaid has definitely damaged PKR. There were no taboos in the party as far as he was concerned and he had poked at the sacred cows in the party, pointing out contradictions which party members had been silent on.
He questioned the passive role of president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, the infinite powers wielded by de facto leader Anwar and he almost contested the No. 1 post.
His allegation of fraud and manipulation in the ongoing elections has hurt the party and cast doubts on the one member-one vote election process.
Some people will view his behaviour as a case of sour grapes but there are also those who are going to buy into his claims that ballot papers for the party polls were up for sale.
Lawyer-blogger Haris Ibrahim has presented quite a convincing account of this in his blog, harismibrahim.wordpress.com.
Party sources said elections committee chief Dr Molly Cheah was so frustrated with the way the polls were being managed that she wanted to quit her post, but was persuaded to stay on by Dr Wan Azizah.
After the first weekend of balloting, Azmin Ali led by 3,073 votes against Zaid's 2,501 votes and Mustaffa Kamil Ayob's 1,116 votes. By the second weekend, Azmin had surged ahead to 5,078 votes against Zaid's 3,411 votes and Mustaffa's 1,193 votes.
Azmin struck a commanding lead even in Sabah where Zaid was said to have the support.
But it was the discrepancies in Sabah that became the last straw for Zaid. He alleged vote rigging in divisions such as Libaran and Tawau.
For instance, 81 people attended the Libaran AGM last month but 800 apparently turned out to vote last weekend.
In Tawau, 84 members were present for the AGM last month but about 500 people voted at last weekend's elections.
Zaid's argument is that it is illogical that there could be such a vast difference between the crowd at the AGM and at the ballotting for the party's top leadership.
According to Zaid's side, this is not the end of the story and they intend to pursue the issue. But Zaid is not going to win much sympathy from the Pakatan crowd.
They feel that he only cares about himself rather than the larger good of the alliance.
Many of them are upset he took the dramatic step so soon after the crushing defeat in Galas and Batu Sapi. They said he should be thinking of helping them re-focus and re-strategise.
Pakatan is at the crossroads but Zaid may have come to a dead end.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Remaja perempuan 15 thn edar dadah di Terengganu

Posted: 08 Nov 2010 04:50 PM PST

Remaja 15 tahun ditahan edar dadah
Berita Harian 9 Nov 2010

Jadikan rumah pusat pengedaran pil kuda

KUALA TERENGGANU: Hasrat seorang remaja perempuan berusia 15 tahun yang berhenti sekolah untuk mencari kerja berpendapatan lumayan, akhirnya terkandas apabila dia ditangkap di rumahnya di Kampung Batu Buruk di sini, kelmarin.

Polis yang berjaya menghidu kegiatan gadis itu menjadikan rumahnya pangkalan pengedaran dadah di sekitar kawasan terbabit membuat intipan sejak beberapa minggu lalu sebelum melakukan serbuan pada jam 10.45 pagi kelmarin.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik negeri, Superintendan Roslan Abd Wahid, berkata ketika serbuan, remaja perempuan itu bersama kakak ipar dan dua rakan lelaki sedang khayal dipercayai akibat mengambil pil kuda (methampetamine) dan ujian air kencing kemudian mendapati mereka positif dadah.

Katanya, polis merampas 67 pil kuda bernilai RM2,400 dalam serbuan di rumah itu.

"Remaja perempuan, kakak iparnya dan dua rakan lelaki berusia 20-an dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu untuk siasatan mengikut Seksyen 39A (1) dan Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana mengedar dan memasukkan dadah ke dalam tubuh," katanya.

Beliau berkata, semua suspek direman seminggu bermula semalam di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Remaja15tahunditahanedardadah/Article

MASALAH DADAH SEMAKIN PARAH DI TERENGGANU.
Ini diakui dalam laporan Utusan Malaysia pada 8 Nov 2010. Sebelum ini Terengganu merekodkan jumlah penagih dadah yang tinggi iaitu meningkat kepada 1,366.67 peratus. Mungkin yang paling teruk di Malaysia dan seluruh dunia. Apakan daya, rakyat dilekakan dengan hiburan.

Artikel penagih dadah naik 1,366.67 peratus pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/09/penagih-dadah-terengganu-naik-1366.html

KES DADAH SERIUS DI TERENGGANU
Utusan Malaysia 8 November 2010

SETIU 7 Nov. - Kes pengedaran dan penagihan dadah di negeri ini kian serius dan memperlihatkan gejala amat membimbangkan ketika pihak polis terus memperhebatkan operasi mereka.

Secara keseluruhannya, ia meningkat sebanyak 14 peratus dengan 7,837 kes melibatkan 8,187 tangkapan sehingga September lalu berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Ketua Polis negeri, Datuk Mohd. Shukri Dahlan berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 202 kes pengedaran dikesan melibatkan 277 tangkapan dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini yang mencatatkan peningkatan sebanyak 22 peratus.

Dalam tempoh yang sama juga, beliau memberitahu, penagihan dadah meningkat sebanyak 14 peratus membabitkan 7,635 kes dengan 7,910 tangkapan.

"Manakala tangkapan dan tindakan ke atas pengedar di bawah Akta Dadah Berbahaya dan Langkah-Langkah Pencegahan Khas 1985 meningkat sebanyak 44 peratus kepada 75 kes berbanding 52 kes dalam tempoh yang sama tahun lalu.

"Masalah penyalahgunaan dadah di kalangan pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi juga terus meningkat dan mencetuskan kebimbangan, daripada 87 orang kepada 126 orang.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1108&pub=Utusan_Malaysia&sec=Timur&pg=wt_01.htm

FOMCA desak kerajaan kaji dakwaan RON95 cetus api dalam nahas

Posted: 08 Nov 2010 04:08 PM PST

Kaji dakwaan RON95 cetus api dalam nahas

Harian Metro 9 Nov 2010

KUALA LUMPUR: Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (Fomca) menggesa agensi kerajaan dan pihak berkaitan mengkaji penggunaan bahan bakar RON95.

Gesaan itu dibuat berikutan terdapat dakwaan penggunaan bahan bakar berkenaan menjadi salah satu faktor kenderaan mudah terbakar apabila terbabit kemalangan.

Pengarah Komunikasi Fomca, Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, walaupun dakwaan itu belum terbukti, satu kajian perlu dilakukan bagi memastikan bakar itu selamat digunakan pengguna kenderaan.

"Ada desas-desus mengenai penggunaan RON95 sebagai salah satu faktor kenderaan mudah terbakar. Bagaimanapun, dakwaan itu belum terbukti.

"Namun, perkara ini perlu dipandang serius dan pihak tertentu sewajarnya mengkaji kebarangkalian kebenaran dakwaan itu," katanya.

Beliau mengulas mengenai jumlah kemalangan membabitkan kenderaan yang terbakar sehingga meragut nyawa kian meningkat kebelakangan ini.

Sabtu lalu, empat bersaudara rentung apabila kenderaan dinaiki terbakar selepas bertembung sebuah treler di Kilometer 119, Jalan Kuantan-Segamat, Pahang.

Mohd Yusof bagaimanapun tidak menolak kemungkinan kecuaian pemilik kenderaan menjadi salah satu faktor kenderaan terbakar apabila terbabit dalam kemalangan.

"Kini kebanyakan pemilik kenderaan gemar mengubah suai kenderaan di bengkel yang tidak bertauliah sehingga berlaku masalah pendawaian yang memudahkan kenderaan terbakar," katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/KajidakwaanRON95cetusapidalamnahas/Article/index_html

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang