Pengikut

Nuffnang

Khamis, 4 November 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Keputusan Rasmi PRK Galas Dan Batu Sapi

Posted: 04 Nov 2010 07:00 AM PDT

Keputusan Rasmi PRK Galas

BN: 5,324 Undi

PAS: 4,134 Undi

Majoriti: 1190 Undi


Keputusan Rasmi PRK Batu Sapi

BN: 9773 Undi

KEADILAN: 3414 Undi

Majoriti: 6,359 Undi

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


TIPU AHLI SENDIRI?!

Posted: 04 Nov 2010 10:59 AM PDT

Salam 2 all.

Teman udah banyak kali kabo yang PKR ni parti yang penuh dengan politik pembohongan dan cakap tak serupa bikin! Dan semua itu adalah hanya kerana satu sahaja matlamat: Anwar berangan nak jadi Perdana Menteri! Dan mengapa Anwar begitu beriya-iya nak jadi PM? Teman berharap bukan bertujuan untuk menutup segala "masalah peribadinya?!".

Matlamat menghalalkan cara, itulah falsafah politik Anwar. Dari strategi belaiu memperkudakan ABIM lalu menyertai UMNO, cara beliau memperkudakan ahli UMNO dan jentera Kerajaan untuk mendapatkan kuasa, sehinggalah sekarang beliau memperkudakan PAS, DAP dan golongan Reformis untuk memenuhi agenda politik beliau.

Saya masih ingat ramai kepimpinan PAS daripada puak ABIM dahulu menceritakan bagaimana mereka merasakan telah dipermainkan dan diperkudakan oleh Anwar apabila beliau menyertai UMNO. Tapi namanya Melayu, mereka mudah lupa dan kini rela diperkudakan semula!

Dan politik pembohongan serta cakap tak serupa bikin ini amat jelas dalam proses pemilihan PKR yang sedang berlangsung sekarang. Zaid Ibrahim, Nurul Izzah, Gobalakrishnan dan ramai lagi kepimpinan kanan dan ahli akar umbi PKR telah menyuarakan perasaan tidak puashati mereka dengan proses pemilihan PKR sekarang. Dan tema masalahnya sama sahaja: pembohongan politik dan cakap tak serupa bikin!

Mangsa terbaru politik kotor ini ialah calon Timbalan Presiden daripada puak ABIM iaitu Mustafa Kamil Ayob. Beliau telah melahirkan rasa kekecewaan dan dukacitanya dalam kenyataan yang disiarkan oleh lamanweb pro Anwar iaitu MalaysiaKini hari ini.

Teman siarkan kenyataan itu dibawah. Bagi ahli dan penyokong PKR gunakanlah otak dan fikirkanlah sendiri. Kalau calun dari puak agama pun berfikiran saperti Mustafa, bayangkanlah apa jenis parti yang sedang saudara/i dokong dan sokong. Ketuk kepala dan tanyalah akal.

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
27 ZulQaedah 1431
04 Oktober 2010

#################
(Dari MalaysiaKini bertarikh 04 Nov 2010)

Mustaffa desak gantung JPP, tangguh pemilihan PKR

4 Nov, 10 5:29pm

Naib presiden PKR yang bertanding jawatan timbalan presiden, Mustaffa Kamil Ayub mendesak supaya jawatankuasa pemilihan pusat (JPP) digantung dan proses pemilihan parti ditangguhkan.

"Sehingga kita yakin sepenuhnya badan atau jawatankuasa pemilihan ini mengambil tindakan yang proaktif membaiki kelompangan yang ada," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sebelum ini, ejen seorang lagi calon jawatan timbalan presiden PKR, Datuk Zaid Ibrahim mendesak supaya dihentikan pemilihan parti itu kerana mendakwa berlakunya penyelewengan yang serius di empat cabang yang mengadakan pengundian memilih pucuk pimpinan parti itu pada 29 Oktober lalu.

Sambil menyifatkan proses pemilihan parti amat mendukacitakan, Mustaffa berkata tindakan ini perlu, supaya ianya tidak akan menimbulkan pelbagai masalah dalam proses pemilihan parti 2010 seterusnya.

"Kita juga pernah menyuarakan bantahan sebelum ini, dalam peringkat proses pencalonan dan pemilihan cabang terhadap JPP," katanya.

Katanya, bantahan itu dibuat disebabkan banyaknya berlaku masalah dan ketidakseragaman dalam melaksanakan syarat dan peraturan pertandingan yang sepertimana yang ditetapkan oleh JPP sendiri.

"Secara jelasnya, walaupun terdapat banyak bantahan yang telah dikemukakan, sehingga kini tidak ada apa-apa tindakan dan keputusan yang diambil oleh jawatankuasa tersebut, walaupun terdapat syarat dan peraturan tidak yang secara jelas tidak dipatuhi," katanya.

Permasalahan itu, tambahnya, terus berlarutan sehingga ke proses pemilihan Majlis Pimpinan Pusat yang sedang berjalan dan akan berakhir pada 21 November ini.

"Ketelusan terhadap JPP ini terus dipertikaikan oleh pelbagai pihak, dengan beberapa insiden, salahlaku yang telah berlaku secara jelasnya, di mana terdapat kaedah pengendalian tidak bersikap profesional dan bersifat condong sebelah pihak.

"Ini termasuk, soal penjumlahan undi yang diumumkan tidak konsisten, terutamanya keputusan yang melibatkan kedudukan jawatan timbalan presiden," tambahnya.

Sambil menggesa supaya JPP digantung dan proses pemilihan parti ditangguhkan, Mustaffa pihaknya telah menyiapkan memorandum cadangan bagi penambahbaikan JPP untuk diserahkan kepada presiden PKR dan pengerusi JPP.

"Kami juga menegaskan, bentuk tindakan yang kami lakukan ini adalah kerana kami meletakkan kepentingan parti itu di atas, malah juga untuk menjaga keharmonian dan kepentingan parti ini.

"Hasrat baik pendekatan parti untuk memberi kuasa memilih kepada kepada setiap anggota pastinya tergugat dan terhalang, sekiranya badan atau jawatankuasa yang dilantik tidak dapat berperanan dengan sebaiknya.

"Kita tidak mahu anggota parti sendiri ditipu dan dizalimi oleh kerana kepentingan pihak tertentu, sepertimana apa yang kita perjuangkan untuk memberi keadilan untuk semua," katanya sambil mendesak supaya suara akar umbi dikembalikan dalam PKR.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Selamat Menyambut Hari Deepavali

Posted: 03 Nov 2010 11:26 PM PDT

“Sesungguhnya dengan amalan kebaikan maka hadirlah kemuliaan, sesungguhnya kejahatan itu menjelma apabila kita melupakan amalan kebaikan”

Pesan di atas merupakan terjemahan dari bait yang terkandung dalam adikaram keempat Thirukural, adikarya penyair besar Tamil, Tiruvalluvar. Karya tersebut adalah sebuah karya yang sarat dengan tunjuk ajar kebaikan yang disampaikan dalam bentuk puisi. Gema dari bait-bait Thirukural kini semakin bermakna tatkala menjelangnya Deepavali.

Deepavali yang diraikan masyarakat India beragama Hindu merupakan suatu perayaan yang meraikan kemenangan Kebaikan mengalahkan kejahatan, kemenangan Keadilan menewaskan kezaliman. Walau bagaimanapun Kebaikan bukanlah hadir tanpa kita berusaha untuk meraihnya. Mendapatkannya adalah suatu perjuangan, berusaha memastikan Cahaya mengalahkan kegelapan. Buat semua yang merayakan Deepavali, saya ucapkan Deepavali Nal Valthukal.

ANWAR IBRAHIM

RASUAH: Parut Lama Menenggelamkan Malaysia

Posted: 03 Nov 2010 08:35 PM PDT

Oleh Tunku Abdul Aziz

Dinilai dari sudut antarabangsa, berdasarkan hampir setiap petunjuk prestasi yang difahami manusia, Malaysia adalah bebal, dan ini pun bagi menyebut secara bersopan. Kad laporan kita tenggelam di dalam lautan dakwat merah. Indeks Persepsi Korupsi 2010 yang baru dikeluarkan menunjukkan Malaysia mendapat mata 4.4 di nombor 56 dari 178 negara yang diselidik.

Ramai yang mempertikai kaedah yang telah digunakan, bahkan membuat saranan untuk membangunkan indeks kita sendiri. Tetapi benarkan saya untuk berkata begini. Walau apapun yang mungkin kita fikirkan, Indeks Persepsi Ketelusan Rasuah Antarabangsa mendapat reputasi yang tak ada duanya sebagai indeks paling berautoriti di dunia dalam kategorinya. Sentimen yang sama juga diluahkan tentang indeks universiti ternama di dunia. Serang pembawa berita buruk tersebut, dan lari bersembunyi di bawah tempurung dan menjeritlah hingga serak ke serata dunia untuk menghebahkan versi kita tentang pencapaian Malaysia. Kita sudah menjadi umat kecundang yang tidak mampu

menerima kenyataan.

Ketika Datuk Anwar Fazal, Raja Aziz Addruse, Datuk Param Cumaraswamy dan lain-lain tokoh berintegriti tinggi bertemu di majlis Commonwealth Royal Society beberapa tahun yang lalu untuk membincangkan pembentukan Malaysian Chapter of Transparency International Malaysia, mereka cukup memahami, dan amat prihatin terhadap lajunya pecutan rasuah dalam kehidupan nasional sehingga menghancurkan nilai-nilai moral dan menghakis jiwa nurani rakyat kita. Bukan tugas mudahuntuk mengendalikan sebuah organisasi anti-rasuah bukan-kerajaan semasa era

regim rasuah dan menindas Mahathir.

Registrar of Societies dalam hal ini sangat membantu, dan begitu menggembirakan kami, dan mengesahkan permohonankami. TI yang ada kini terhutang budi kepada Tan Sri Hassan Marican, Presiden PETRONAS ketika itu, seorang insan yangamat berprinsip terhadap negaranya. Dia mengundang saya untuk makan tengahari dalam kapasiti saya selaku Presiden TI dan tidak sampai lima minit menjamah makanan dia berkata bahawa dia ingin mendukung kerja kami, dan berapa banyak saya perlukan? Saya menjawab, saya tidak berminat dengan sejumlah gran jangka pendek, tetapi sokongan berjangka panjang. Saya minta sedikit sahaja, kerana tidak mahu gelojoh. Dia setuju. Saya memahami dukungan PETRONAS ini berterusan hingga ke hari ini, tanpa apa-apa niat.

Tahun-tahun sejak TICPI muncul pada 1995, dua tahun setelah Transparency International dtubuhkan, Malaysia jarang-jarang mencapaimarkah lulus terendah, iaitu mata 5. Kami pernah berulang-kali berada di hadapan Korea Selatan, dan di Asia selama bertahun-tahun cumadi belakang Singapura, Hong Kong, Jepun dan Taiwan. Sekarang semuanya menunjukkan bahawa kita sudah jauh mundur ke tahap di mana rasuah di negara kita bukan lagi menjadi kenyataan hidup, malah sudah menjadi satu cara hidup. Ketika kita melihat secara dekat negara-negara yang dianggap sebagai di antara yang paling kurang rasuah, kita dapati mereka selalunya ditadbir dengan baik dan terdapat perhubungan terus di antara pemerintahan yang baik dan daya saing. Negara-negara ini amat sedar bahawa rasuah jika tidak dipantau akan merencat dan menghancurkan nilai-nilai moral dan sistem nilai mereka, dan seterusnya ekonomi mereka.

Gejala pembusukan moral ada di mana-mana di negara ini. Ia tidak pernah berhenti untuk mengejutkan saya betapa naifnya para pemimpin kerajaan kita yang berfikir laungan retorik sahaja bersama niat baik memerangi rasuah boleh mencegah hasutan sistemik mekanisme negara yang tidak terkawal dalam penilaian dan pertimbangannya, beserta lain-lain institusi kerajaan sebagai juzuk daripada pengaturan perlembagaan untuk melindungi hak-hak warga negara kita. Mahathir memiliki pandangan sinis terhadap pentadbirannya, satu konsep yang sama sekali asing baginya. Dia mulai menghancurkan, seperti manusia yang dirasuk, apa sahaja yang dilihatnya sebagai hambatan perlembagaan atau undang-undang demi cita-cita peribadi dan politiknya. Warisannya untuk Malaysia paling tepat digambarkan sebagai budaya rasuah yang tertanam kukuh dan berpanjangan lalu membebani negara ini selamanya melainkan kita, iaitu rakyat, menguruskan masalah ini dengan tangan sendiri dan mengundi agar pemerintahan rasuah ini terhumban hari pejabat kerajaan. Lakukan ini sebelum kes ini dianggap terlalu remeh, dan sudah terlalu terlewat.

Sementara itu, nasihat saya untuk Najib adalah hentikan permainan bodoh yang dahulu amat digemari Abdullah Badawi, sipengembala yang berubah menjadi pemburu. Dia memusnahkan maruah badan anti-rasuah seperti National Institute of Integrity, iaitu Suruhanjaya Diraja yang menyiasat Polis Diraja Malaysia, dan undang-undang anti rasuah yang baru untuk membantu tugas-tugas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, menjadi hampa semuanya, selain sulapan tangan yang tidak memperdaya sesiapa pun, dengan keputusan yang dijangka. Badawi mengamalkan kedua-duanya tidak jujur dan gaya, dan seperti yang terakhir ditunjukkan oleh TICPI, rasuah terus bermaharajalela.

Dalam ucapan saya pada 2001 di persidangan yang dianjurkan oleh Bank Pembangunan Asia di Phnom Penh, saya mengingatkan khalayak saya bahawa "Hbahkan sebelum kita menimbang sebarang hukuman terhadap rasuah, adalahpenting bagi kita untuk mengenali suasana khusus dan kompleks yang menimbulkannya. Kajian mendapati bahawa punca umum rasuah adalah tidak adanya institusi-institusi kerajaaan yang kuat dan tidak tercemar, seperti badan kehakiman, undang-undang, pejabat ketua audit, pihak polisi, pejabat peguam negara, media, organisasi masyarakat sivil dan sektor swasta."

Di Malaysia, sedihnya, Mahathir berjaya dengan cemerlang dalam melakukan tindakan kotornya. Tidak satu pun institusi penting ini yangboleh terus mengadili kewujudan mereka dan mereka sudah pun menjadi sebahagian dari masalah rasuah ini. "Tujuan utama untuk membangunkan institusi-institusi yang kuat adalah pertamanya untuk mencegah rasuah dari berlaku bukannya berharap kepada denda setelah ia berlaku", menurut Jeremy Pope dalam bukunya TI Source Book 2000.

Terjemahan: Mustaffa Kamal Alias

3 November 2010

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


Selamat Meraikan Hari Deepavali

Posted: 04 Nov 2010 08:27 AM PDT

Saya ingin merakamkan ucapan Selamat Meraikan Hari Deepavali kepada semua rakyat Malaysia yang berugama Hindu.

Mudah-mudahan perayaan Pesta Cahaya yang bakal diraikan pada hari Jumaat ini akan dapat mengeratkan lagi ikatan muhibah sesama rakyat Malaysia, seterusnya memupuk persefahaman yang lebih harmoni.

Buat semua, diucapkan Deepavali Nal Valthukhal!

YB Tuan Haji Abdul Malik Kassim
ADUN Batu Maung

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


BY ELECTION RESULTS

Posted: 04 Nov 2010 05:45 AM PDT

Official Results of the by-elecion in Batu Sapi Parliamentary Seat (P815): DATUK YONG TECK LEE (SAPP) :              2,031   votes ANSARI ABDULLAH (PKR):                       3,414  votes DATIN LINDA TSEN THAU LIN  (BN)         9,773 votes Spoilt [...]

AG wants the original SD of Rahimi

Posted: 03 Nov 2010 08:37 PM PDT

JAWAPAN BERTULIS Y.B. DATO' SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI SEMASA MENGGULUNG PERBAHASAN BAJET 2011 PERINGKAT DASAR PADA 1 NOVEMBER 2010 ————————————————————————————- Tuan Yang di-Pertua, Yang Berhormat Gopeng dan Yang Berhormat Wangsa Maju ingin tahu kenapa tiada tindakan diambil terhadap P.I. Balasubramaniam dan Rahimi yang masing-masing membuat 2 Akuan Berkanun [...]

MACC will investigate into the tender system on AES

Posted: 03 Nov 2010 08:32 PM PDT

JAWAPAN BERTULIS Y.B. DATO' SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI SEMASA MENGGULUNG PERBAHASAN BAJET 2011 PERINGKAT DASAR PADA 1 NOVEMBER 2010 ————————————————————————————- Tu an Yang di-Pertua, Berhubung saranan Yang Berhormat Bandar Kuching supaya disiasat laporan mengenai pemilikan harta Y.A.B. Ketua Menteri Sarawak, Yang Berhormat Kalabakan supaya disiasat pegawai Jabatan Kebajikan [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


BY ELECTION RESULTS

Posted: 04 Nov 2010 05:45 AM PDT

Official Results of the by-elecion in Batu Sapi Parliamentary Seat (P815): DATUK YONG TECK LEE (SAPP) :              2,031   votes ANSARI ABDULLAH (PKR):                       3,414  votes DATIN LINDA TSEN THAU LIN  (BN)         9,773 votes Spoilt [...]

AG wants the original SD of Rahimi

Posted: 03 Nov 2010 08:37 PM PDT

JAWAPAN BERTULIS Y.B. DATO' SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI SEMASA MENGGULUNG PERBAHASAN BAJET 2011 PERINGKAT DASAR PADA 1 NOVEMBER 2010 ————————————————————————————- Tuan Yang di-Pertua, Yang Berhormat Gopeng dan Yang Berhormat Wangsa Maju ingin tahu kenapa tiada tindakan diambil terhadap P.I. Balasubramaniam dan Rahimi yang masing-masing membuat 2 Akuan Berkanun [...]

MACC will investigate into the tender system on AES

Posted: 03 Nov 2010 08:32 PM PDT

JAWAPAN BERTULIS Y.B. DATO' SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI SEMASA MENGGULUNG PERBAHASAN BAJET 2011 PERINGKAT DASAR PADA 1 NOVEMBER 2010 ————————————————————————————- Tu an Yang di-Pertua, Berhubung saranan Yang Berhormat Bandar Kuching supaya disiasat laporan mengenai pemilikan harta Y.A.B. Ketua Menteri Sarawak, Yang Berhormat Kalabakan supaya disiasat pegawai Jabatan Kebajikan [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Makan Malam AMAL PASTI N9 22 Nov 2010

Posted: 03 Nov 2010 11:05 PM PDT

MAJLIS MAKAN MALAM AMAL
dan Hari Kecemerlangan PASTI N.Sembilan 2010
Tarikh : 22 Nov 2010 (ISNIN)
Masa : 7.45 mlm
Tempat : Seremban

Kupon hanya RM40 seorang

Bersama Tetamu :
Cikgu Azrin , Ketua Pengarah PASTI Malaysia
Zulkefly Omar , Penasihat PASTI N.Sembilan
YB Hj Taufej , ADUN Paroi
Us Khairil Anuar Wafa , Penaung PASTI N.Sembilan
Saadiah Abu Bakar , Pengerusi Majlis Guru PASTI Malaysia

ATURCARA MENARIK
- Slot bersama tahanan Israel kapal Mavi Marmara iaitu Tn Hj Jamulidin Elias
- Forum Perdana Daei Cilik Pelajar PASTI
- Persembahan Nasyid Johan Mahrajan PASTI 2010

DAPATKAN KUPON SEGERA
Hubungi wakil berikut :
Pejabat/Pengarah 012-9184136
Seremban 017-2232503
Rembau 013-3692019
Rasah 013-2304321
Telok Kemang 019-2779145
Kuala Pilah 019-6177972
Jempol 013-3395538
Tampin 019-2179027
Jelebu 019-6311076

Dapatkan Poster MAJLIS MAKAN MALAM AMAL PASTI N9 2010 pada pautan berikut http://pasti-n9.blogspot.com/2010/11/makan-malam-amal-pasti-n9-22-nov-2010.html

Ketua Menteri dan EXCO Melaka wajib tinggal di Krubong

Posted: 03 Nov 2010 08:40 PM PDT


Laporan Ketua Audit Negara 2009 mendedahkan bahawa Melaka mempunyai masalah yang serius dalam pengurusan sampah. Akibatnya yang merana ialah ramai orang kampung di Krubong, Melaka. Sejak bertahun isu ini tak selesai. Senang je, wajibkan Ketua Menteri dan EXCO Melaka buat rumah dan tinggal di Krubong. Nak lagi senang minta Najib buat rumah di Krubong. Jangan pula sampai orang Krubong doakan wakil rakyatnya mati untuk diadakan pilihanraya kecil sudahlah.

Tahun 2008 Ali Rustam mencadangkan untuk mengatasi masalah sampah di Krubong, maka dibuat Insinerator di Sungai Udang , Melaka. Kawasan Melayu lagi, orang Sungai Udang tak tahu ke , ada cadangan tapak insinerator di sana ? Kalau selamat sangat insinerator ni , kenapa tak buat saja sebelah kediaman Ketua Menteri dan EXCO Melaka ?

MELAKA MAJU 2010
Apa nak buat , Melaka kawasan selamat UMNO. (Datuk Seri Najib Tun Razak mahu UMNO serta semua sayap parti mengadakan lebih banyak program berbentuk mendampingi rakyat di kawasan-kawasan yang dikuasai pembangkang dan bukannya di kawasan selamat.- Utusan Malaysia 17 Okt. 2010)

*************
LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA 2009

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah - Pengurusan Sisa Pepejal Dan Kesannya
Terhadap Alam Sekitar

Perkhidmatan pengurusan sisa pepejal bagi kawasan pentadbiran Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) telah diswastakan kepada Southern Waste Management Sdn. Bhd. (SWM) pada akhir bulan Disember 1998 dengan objektif untuk meningkatkan kecekapan kerja pembersihan dan pelupusan sisa pepejal selaras dengan pembangunan yang pesat.

Kawasan seluas 25.56 hektar di Mukim Krubong telah diperuntukkan bagi kerja pelupusan sampah di kawasan pentadbiran MBMB. Kontrak pelupusan sisa pepejal MBMB dengan SWM melibatkan kos sejumlah RM68.61 juta bagi tempoh tiga tahun iaitu dari tahun 2007 hingga 2009.

Pada keseluruhannya pengurusan sisa pepejal bagi MBMB boleh dipertingkatkan tetapi pengurusan tapak sisa pepejal adalah tidak memuaskan.

Ketiadaan prosedur dan pemantauan oleh MBMB terhadap tapak pelupusan telah menyebabkan tapak ini tidak disediakan benteng dan longkang bagi menghalang air larutan resap dari keluar ke sungai berhampiran dan tiada proses rawatan air larutan resap dilakukan.

Washing bay yang disediakan tidak digunakan dengan sebaiknya serta pengambusan tanah yang tidak secara menyeluruh telah menyebabkan pencemaran bau.

********************************
Penduduk Kg. Ladang resah bau busuk
Utusan Malaysia 30 Sep 2010

MELAKA 29 Sept. - Lebih 30 keluarga di Kampung Ladang, Krubong dekat sini menghadapi masalah bau busuk setiap hari dikatakan berpunca daripada pusat pelupusan sampah yang terletak berhampiran rumah mereka.

Keadaan itu menyebabkan penduduk menghadapi masalah bau busuk kerana jarak tempat pelupusan itu hanya kira-kira 200 meter daripada rumah mereka.

Masalah bau busuk yang dihadapi penduduk menyebabkan mereka terpaksa menutup pintu dan tingkap rumah sepanjang hari bagi mengelakkan bau, habuk serta asap hitam memasuki rumah.

Tidak cukup dengan itu, masalah pencemaran udara yang teruk sehingga ada penduduk, terutama kanak-kanak menghidap penyakit kulit gatal dan kesukaran bernafas.

Seorang penduduk, Johari Shukor, 51, berkata, dia terpaksa menutup pintu sepanjang hari berikutan tidak tahan bau busuk dari tapak pelupusan sampah berkenaan.

Menurutnya, mereka terpaksa menghadapi bau busuk terutamanya pada waktu petang dan keadaan bertambah teruk apabila angin bertiup kencang.

''Keadaan ini sudah pun berlarutan sejak Krubong dijadikan tempat pelupusan sampah. Perkara yang paling memalukan apabila saya menerima kunjungan daripada saudara-mara.

''Bagi mereka yang tidak tahu pasti tertanya-tanya dan perkara ini adalah sangat memalukan sehinggakan untuk membuat majlis keramaian pun terpaksa berfikir sebaik-baiknya," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini.

Menurut Johari lagi, penduduk kampung sudah menghadapi masalah ini sejak pusat pelupusan beroperasi pada 1996.

Seorang lagi penduduk, Halim Samad, 63, berkata, masalah bau busuk ini bertambah teruk apabila tiba musim hujan.

Menurutnya, penduduk kampung sudahpun membuat aduan kepada Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) tetapi masih belum mendapat apa-apa tindak balas.

''Saban hari kami terpaksa bertahan dan baunya semakin kuat hingga menganggu kerja dan kehidupan harian kami.

''Setiap masa penduduk Kampung Ladang terpaksa menutup pintu dan tingkap rumah. Anak-anak kecil juga tidak dapat bermain di luar rumah kerana bimbang akan kesihatan masing-masing," katanya.

Bagi Rahimah Mansoor, 45, keadaan bau busuk di kawasan bandar Melaka tidak seharusnya berlaku memandangkan status Melaka sebagai negeri pelancongan utama negara.

''Pihak yang bertanggungjawab perlu mengambil langkah-langkah sewajarnya bagi mengelak dari berlakunya perkara sebegini," katanya.

Menurutnya, dia dan keluarga tidak berpeluang untuk berada di hadapan atau bergaul dengan jiran tetangga kerana dibelenggu masalah bau busuk.

''Akibat tidak tahan dengan bau busuk, saya telah memasang penghawa dingin dan menyebabkan bil elektrik menjangkau RM400 sebulan bagi mengelakkan bau busuk masuk ke rumah," katanya lagi.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0930&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_03.htm

*****************************
Sesak nafas, gatal
Berita Harian 22 Sep 2010

2010/09/22
Penduduk Kampung Ladang, Krubong terpaksa tutup tingkap, pintu 24 jam elak bau sampah

MELAKA: Lebih 30 keluarga di Kampung Ladang, Krubong dekat sini, terpaksa berdepan masalah bau busuk setiap hari, yang dikatakan berpunca daripada pusat pelupusan sampah berhampiran rumah mereka.

Keadaan itu menyebabkan kampung itu dan penduduk sekitarnya menghadapi masalah pencemaran udara yang teruk sehingga ada penduduk, terutama kanak-kanak menghidap penyakit gatal dan kesukaran bernafas. Selain itu, kedudukan pusat pelupusan sampah yang jaraknya hanya kira-kira 200 meter daripada kampung berkenaan juga menyebabkan penduduk sentiasa bergelap pada siang hari kerana pintu dan tingkap rumah terpaksa ditutup bagi mengelakkan bau busuk, habuk dan asap hitam memasuki rumah.

Berikutan itu, penduduk meminta pihak berkuasa mengatasi masalah berkenaan dengan seberapa segera kerana mereka tidak tahan lagi dengan bau busuk.
Penduduk, Johari Shukor, 51, ketika ditemui berkata, dia terpaksa menutup pintu sepanjang hari berikutan tidak tahan bau busuk dari tapak pelupusan sampah berkenaan.

Katanya, bau busuk lebih kerap pada waktu petang hingga keluarganya tidak dapat membuka pintu terutama apabila angin kencang.

"Perkara yang paling memalukan berhubung masalah ini ialah apabila saya menerima kunjungan saudara-mara dan mereka bertanyakan dari mana datangnya bau busuk seperti bangkai ini.

"Kami tidak boleh berbuat apa-apa mengenai masalah ini dan terpaksa menahan walaupun rasa tertekan," katanya sambil menambah penduduk turut menghadapi masalah lalat yang boleh menjejaskan kesihatan.

Tapak pelupusan sampah Krubong seluas 22.6 hektar yang berhampiran Kompleks Sukan Hang Jebat itu mula beroperasi sejak 1996 dan sehingga kini menerima kira-kira 900 tan sampah sehari.

Keadaan itu kini semakin mendesak apabila tapak pelupusan sampah berkenaan tidak lagi mampu menerima bebanan sampah harian.

Sementara itu, seorang lagi penduduk, Halim Samad, 63, berkata keadaan itu bertambah teruk apabila tiba musim hujan.

Beliau berkata, walaupun sudah beberapa tahun dibelenggu masalah bau, penduduk masih mampu bersabar, tetapi kini sudah tidak tahan lagi.

"Sekarang baunya sudah semakin kuat hingga mengganggu kerja dan kehidupan harian kami.

"Bayangkan, jika pintu dan tingkap terpaksa ditutup 24 jam dan hendak bergaul dengan jiran pun susah," katanya masalah itu sudah diadukan kepada pihak berwajib, namun masih tiada sebarang tindakan diambil.

Halim berkata, beliau juga terpaksa memasang penghawa dingin sepanjang masa, sekali gus menyebabkan bil elektrik turut meningkat sehingga RM300 sebulan.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Melaka_NegeriSembilan_Sesaknafas_gatal/Article/index_html

***********************
Segera bina insinerator - Ali
Utusan Malaysia 13 Mei 2008

MELAKA 12 Mei - Kerajaan negeri Melaka mahu pembinaan insinerator yang dicadangkan kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan di negeri ini sejak beberapa tahun lalu dilaksanakan segera.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam memberitahu, keadaan kini semakin mendesak apabila tapak pelupusan sampah di Krubong di sini tidak lagi mampu menerima bebanan sampah harian.

''Kita telah menyediakan tapak untuk membina insinerator itu di Sungai Udang dengan kos tanah bernilai RM6.4 juta.

''Sebab itu kita mahu kementerian berkenaan dapat melaksanakan segera pembinaan insinerator ini. Lagipun, permohonan ini telah pun diluluskan,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat tapak pelupusan sampah Krubong di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Latiff Tamby Chik dan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Yusof Jantan.

Tapak pelupusan sampah Krubong seluas 22.6 hektar mula beroperasi sejak tahun 1996 dan sehingga kini menerima 900 tan sampah sehari dan berjumlah 3.5 juta tan sejak 12 tahun lalu.

Mohd. Ali berkata, tapak pelupusan itu hanya mampu bertahan sehingga enam bulan sahaja lagi untuk menerima bebanan sampah harian.

Katanya, akibat masalah tersebut kawasan terbabit kini mengeluarkan pencemaran bau sehingga ke kawasan perindustrian di Taman Tasik Utama dan sekitarnya.

Katanya, pembinaan insinerator yang menggunakan teknologi moden itu mampu menyelesaikan masalah pelupusan sampah di negeri ini.

''Saya sudah lihat pusat insinerator di Korea dan Jepun. Ia dibina di dalam bandar bersebelahan hotel dan tidak mengeluarkan sebarang bau atau pencemaran. Malah pusat itu juga berhawa dingin,'' katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/arkib.asp?y=2008&dt=0513&pub=utusan_malaysia&sec=dalam_negeri&pg=dn_13.htm&arc=hive

Pengambilan Pasir di Melaka boleh bawa BENCANA BESAR

Posted: 03 Nov 2010 06:57 PM PDT


Laporan Ketua Audit Negara 2009 untuk Melaka mendedahkan bahawa kerja-kerja pengambilan pasir di Pulau Sebang berhampiran struktur hidraulik landasan jambatan keretapi telah mengakibatkan kesan hakisan yang serius. ADAKAH NAK TUNGGU KERETAPI JATUH SUNGAI , RAMAI MATI BARU SEMUA NAK BUKA MATA ?

Mereka yang naik keretapi yang lalu Tampin sila baca laporan Ketua Audit Negara betapa seriusnya hakisan akibat kerja perlombongan pasir di Melaka ini.

Jangan jadi Bangau Oh Bangau jika berlaku KEMALANGAN BESAR KERERAPI JATUH SUNGAI DI TAMPIN !

- Pada pendapat Audit, Syarikat ini tidak mematuhi syarat JPS supaya menyediakan kajian hidraulik dan hidrologi. KERJA-KERJA PENGAMBILAN PASIR BERHAMPIRAN STRUKTUR HIDRAULIK LANDASAN JAMBATAN KERETAPI TELAH MENGAKIBATKAN KESAN HAKISAN YANG SERIUS.

- Pada pendapat Audit, berdasarkan ujian kualiti air yang telah dijalankan oleh JAS didapati kerja mengorek pasir telah menyumbang kepada kemerosotan kualiti air sungai.

- Pada pendapat Audit, Syarikat tidak mematuhi nisbah kecerunan tebing sungai dan ini memberi kesan kepada kestabilan tebing dan rejim sungai.

- Pada pendapat Audit, kerja-kerja melebarkan sungai adalah melebihi keluasan yang dibenarkan oleh JPS. Pelebaran sungai ini telah menyebabkan kawasan rizab tebing sungai yang dikhususkan untuk penyenggaraan sungai menjadi lebih sempit.

- Pada pendapat Audit pengurusan kolam takungan oleh Syarikat ini tidak mematuhi ciri ditetapkan oleh JPS dan JAS.

Pengurusan Aktiviti Perlombongan Dan Pengambilan Pasir Dan Kesannya Terhadap Alam Sekitar

Projek mendalam dan melebar Sungai Batang Tampin, Mukim Pulau Sebang, Daerah Alor Gajah adalah merupakan projek yang diluluskan oleh Jawatankuasa Penswastaan Negeri Melaka pada bulan April 2008. Projek bernilai RM12.75 juta ini telah diberikan kepada sebuah Syarikat untuk dilaksanakan dalam tempoh dua tahun meliputi kawasan sungai sepanjang 13.35 kilometer dari Pengkalan ke Pulau Sebang. Sebagai balasan Syarikat dibenarkan mengambil pasir yang dikeluarkan selain perlu membina tebing, landskap dan penanda aras sungai.

Secara keseluruhannya pengurusan projek ini adalah tidak memuaskan kerana mengakibatkan gangguan kestabilan tebing dan rejim sungai serta menjejaskan kualiti air sungai.

Antara kelemahan yang dikenal pasti ialah kelewatan penyediaan dokumen perjanjian, ketidakpatuhan kepada Akta Kualiti Alam Sekitar mengenai syarat pengeluaran pasir oleh Syarikat dan kegagalan Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) mengambil tindakan terhadap Syarikat kerana tidak mematuhi kriteria yang ditetapkan oleh Jabatan Pengairan Dan Saliran (JPS) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Syarikat dibiarkan beroperasi selama lapan bulan tanpa perjanjian.

Jabatan yang mewakili Kerajaan tidak dinyatakan dengan jelas dalam perjanjian manakala spesifikasi projek tidak disediakan oleh Syarikat yang telah menjejaskan kelancaran projek.

Syarat JPS mengenai penyediaan Kajian Hidraulik dan Hidrologi sebelum pasir sungai dikeluarkan juga tidak dipatuhi oleh Syarikat. Pelebaran sungai dan kecerunan tebing sungai telah melebihi keluasan yang ditetapkan oleh JPS.

Pengauditan yang dijalankan pada bulan September hingga Disember 2009 mendapati pada keseluruhan pelaksanaan Projek Mendalam Dan Melebarkan Kawasan Sungai Batang Tampin, Mukim Pulau Sebang, Alor Gajah adalah tidak memuaskan kerana mengakibatkan gangguan kestabilan tebing dan rejim sungai serta menjejaskan kualiti air sungai.

Syarikat Raflesia (M) Sdn. Bhd. sepatutnya menyiapkan projek sepanjang 13.35 kilometer dalam tempoh dua tahun berakhir Ogos 2010 dengan kos RM12.75 juta ditanggung oleh Syarikat ini. Bagaimanapun sehingga Mac 2010, Syarikat ini hanya menyiapkan kerja pembinaan tebing sejauh dua kilometer sahaja. Syarikat ini juga didapati masih belum memulakan kerja landskap dan penanda aras sungai seperti perjanjian.

Penemuan Audit berkaitan kesan projek terhadap alam sekitar adalah seperti berikut:

a) Impak Kepada Kualiti Air Sungai
Berdasarkan keputusan ujian kualiti air oleh JAS, didapati bacaan bagi pelepasan pepejal terampai adalah tinggi di bahagian hilir sungai (Kunci Air Padang Sebang). Pelepasan berlebihan akan menyebabkan sungai menjadi keruh dan tercemar. Pada pendapat Audit, berdasarkan ujian kualiti air yang telah dijalankan oleh JAS didapati kerja mengorek pasir telah menyumbang kepada kemerosotan kualiti air sungai.

b) Impak Kepada Rejim Sungai
Pada pendapat Audit, Syarikat tidak mematuhi nisbah kecerunan tebing sungai dan ini memberi kesan kepada kestabilan tebing dan rejim sungai.

c) Aktiviti Pengambilan Pasir Memberi Kesan Kepada Tebing Sungai
Garis panduan JPS menetapkan bahawa pasir tidak boleh diambil dalam lingkungan 100 meter dari sebarang struktur hidraulik. Pasir juga tidak boleh diambil di mana hakisan terjadi atau dijangka berlaku umpamanya di liku tebing yang cekung (concave bank). Semakan Audit mendapati Syarikat ini tidak menyediakan dan menyerahkan kajian hidraulik dan hidrologi tersebut kepada JPS. Akibatnya kawasan pengambilan pasir tidak dapat ditentukan dengan tepat bagi mengelakkan kerosakan kepada struktur hidraulik berdekatan.

Semakan lanjut ke atas laporan pemantauan JPS mendapati Syarikat ini telah melaksanakan kerja pengambilan pasir di kawasan tebing sungai yang cekung dan dalam jarak 150 meter daripada struktur hidraulik iaitu landasan jambatan keretapi milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB). JPS telah melaporkan kesan hakisan yang teruk walaupun kerja pengambilan pasir dilakukan di luar dari lingkungan 100 meter dari jambatan kerana Syarikat ini tidak menjalankan kajian hidraulik dan hidrologi. Kesan kerosakan tebing yang dilaporkan oleh KTMB dan JPS.
Pada pendapat Audit, Syarikat ini tidak mematuhi syarat JPS supaya menyediakan kajian hidraulik dan hidrologi. Kerja-kerja pengambilan pasir berhampiran struktur hidraulik landasan jambatan keretapi telah mengakibatkan kesan hakisan yang serius.

d) Pelebaran Sungai Melebihi Kelebaran Dibenarkan JPS
Surat JPS pada 5 Februari 2009 memaklumkan bahawa kelebaran sungai yang dibenarkan ialah 20 meter sahaja dan bakinya 10 meter rizab kiri dan kanan tebingsungai untuk kerja penyenggaraan. Lawatan Audit pada 5 November 2009 mendapati sungai telah dilebarkan melebihi ukuran yang dicadangkan. Pada pendapat Audit, kerja-kerja melebarkan sungai adalah melebihi keluasan yang dibenarkan oleh JPS. Pelebaran sungai ini telah menyebabkan kawasan rizab tebing sungai yang dikhususkan untuk penyenggaraan sungai menjadi lebih sempit.

e) Kolam Takungan Tidak Diselenggarakan
Garis panduan mengeluarkan pasir oleh JPS mengehendaki Pengusaha menyediakan tiga kolam mendapan bagi memastikan air cucian pasir yang keluar ke sungai dikawal dengan baik. JAS melalui suratnya bertarikh 29 Jun 2009 menyatakan Syarikat perlu memastikan kolam perangkap mendapan adalah mencukupi sebagai langkah kawalan bagi memastikan air sungai tidak tercemar. Pada pendapat Audit pengurusan kolam takungan oleh Syarikat ini tidak mematuhi ciri ditetapkan oleh JPS dan JAS.

3.5 RUMUSAN DAN SYOR AUDIT
Pada keseluruhannya pengurusan Projek Mendalam Dan Melebarkan Kawasan Sungai Batang Tampin, Mukim Pulau Sebang, Alor Gajah, Melaka dilaksanakan dengan tidak memuaskan. Projek ini juga didapati memberi impak negatif kepada alam sekitar. Bagi memperbaiki kelemahan yang dibangkitkan dalam laporan ini dan juga memastikan perkara yang sama tidak berulang dalam pelaksanaan projek yang lain, adalah disyorkan supaya UPEN memberi pertimbangan terhadap perkara berikut:

a) Memastikan syarat pengeluaran pasir sungai oleh JPS dan syarat pengawalan kualiti air sungai oleh JAS dipatuhi sepenuhnya oleh Syarikat.
b) Kesan jangka panjang projek perlu diberi perhatian oleh pihak UPEN dan Jabatan Teknikal supaya projek tidak memberi impak negatif kepada alam sekitar.
c) Memastikan ketepatan kandungan perjanjian dan dokumen sokongan hendaklah disediakan dan diluluskan sebelum perjanjian ditandatangani bagi menjamin kepentingan Kerajaan Negeri.
d) Memastikan pemantauan projek dijalankan mengikut ketetapan dokumen perjanjian.
e) Tindakan sewajarnya perlu diambil segera sekiranya Syarikat gagal mematuhi perjanjian.

Penghuni berek polis Seremban tak senonoh

Posted: 03 Nov 2010 05:05 PM PDT

Hobi pelik berek polis
Harian Metro 4 Nov 2010

SEREMBAN: "Saya amat bersyukur kerana tiada sesiapa cedera," kata R Tilagavathi, 50, yang terkejut selepas mendapati kereta suaminya rosak dihempap sebuah unit pemprosesan komputer (CPU) di tempat letak kereta kediaman berek polis Seremban 2, di sini, kelmarin.

Menurutnya, dia agak sedih dan terkilan berikutan insiden berkenaan secara tidak langsung menjejaskan persiapan dan 'mood' mereka sekeluarga untuk pulang beraya di Bagan Datoh, Perak sempena Deepavali, esok. Tilagavathi yang menetap di berek 14 tingkat berkenaan sejak tujuh tahun lalu, berkata dia sebelum itu sedang melakukan kerja rumah kira-kira jam 4.15 petang.

"Bagaimanapun, saya dan seorang anak perempuan berusia 22 tahun tiba-tiba dikejutkan dengan bunyi dentuman agak kuat dari bahagian bawah iaitu di tempat letak kereta. "Saya kemudian segera pergi ke bawah untuk mendapatkan kepastian, namun tersentak apabila melihat kereta Proton Waja suami kemek di bahagian belakang akibat dihempap sebuah CPU," katanya di sini, semalam.

Menurut suri rumah itu, dia kemudian segera memaklumkan perkara berkenaan kepada suaminya yang bertugas di Balai Polis Mantin sebelum membuat laporan polis untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, seorang penghuni yang enggan dikenali berkata, perbuatan berkenaan dianggap seolah-olah tabiat biasa di kawasan terbabit tanpa memikirkan keselamatan orang lain. "Saya sebelum ini turut nyaris mengalami kecederaan apabila brek basikal (rosak) tiba-tiba dicampak dari atas dan terkena bumbung kenderaan.

"Namun, saya bernasib baik kerana sudah masuk ke dalam kereta. Jika tidak, kepala saya semestinya akan cedera akibat terkena besi berkenaan," katanya.
http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Hobipelikberekpolis/Article/index_html

Suara Anak Muda : Angkatan Muda Keadilan Cabang Pendang.

0 ulasan
sumber :-

Suara Anak Muda : Angkatan Muda Keadilan Cabang Pendang.


PKR polls: Chegu Bard leads in five states

Posted: 04 Nov 2010 04:20 AM PDT

The contest for leadership of PKR youth is a close race between Badrul Hisham Shaharin and incumbent Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Sixty-eight divisions have completed their polling and Badrul Hisham aka Chegu Bard is slightly ahead, having garnered 1,133 votes against Shamsul Iskandar's 1,029.

Chegu Bard is leading in Negeri Sembilan, Malacca, Kedah, Perlis and Penang, but the incumbent is ahead in Perak, Kelantan and Pahang.

The polling is over in all eight divisions in Negeri Sembilan. Shamsul Iskandar has done poorly in the state, dealing a blow to the credibility of the youth chief there, Rebin Birham, who said in September that the incumbent had full support from all divisions except Rembau.

Rembau indeed rejected Shamsul Iskandar, giving him no vote at all, but he also lost in five other divisions.

The results from Negeri Sembilan are as follows:


Shamsul Iskandar Badrul Hisham
Seremban 9 19
Tampin 6 77
Rembau 0 39
Teluk Kemang 4 41
Rasah 7 12
Jelebu 0 8
Jempol 8 1
Kuala Pilah 12 9

Shamsul Iskandar is also doing poorly in Malacca, the state in which he is the PKR head. There are six divisions in Malacca and four have completed their polling. Voting in Jasin and Kota Melaka is scheduled for next week.

The Malacca results so far:


Shamsul Iskandar Badrul Hisham
Masjid Tanah 7 21
Alor Gajah 43 52
Tangga Batu 27 38
Bukit Katil 45 17

The results from all other divisions in the peninsula that have completed their voting are as follows:

Perlis


Shamsul Iskandar Badrul Hisham
Kangar 2 19
Arau 5 0
Padang Besar 1 6

Kedah


Shamsul Iskandar Badrul Hisham
Langkawi 30 43
Kubang Pasu 20 3
Pokok Sena 0 3
Alor Setar 8 16
Kuala Kedah 14 5
Kulim Bandar Baharu 9 34
Padang Serai 11 20

There are seven more divisions in Kedah that are yet to conduct their elections. They are Jerlun, Pendang, Jerai, Sik, Merbok, Sungai Petani and Baling.

Penang


Shamsul Iskandar Badrul Hisham
Bagan 8 5
Permatang Pauh 44 41
Kepala Batas 8 23
Tasik Gelugor 2 29
Batu Kawan 26 40
Bukit Mertajam 6 21

The seven Penang divisions that have yet to conduct their elections are Nibong Tebal, Bukit Bendera, Tanjong, Jelutong, Bukit Gelugor, Bayan Baru and Balik Pulau.

Perak


Shamsul Iskandar Badrul Hisham
Lenggong
12
3
Taiping 11 9
Padang Renggas 11 2
Sungai Siput 8 5
Ipoh Barat 11 8
Batu Gajah 47 18
Beruas 56 9
Parit 16 4
Kampar 16 2
Gerik
Not available at upload time 28
Larut N.A. 14
Parit Buntar N.A. 39
Bagan Serai N.A. 45
Bukit Gantang
N.A. 16
Ipoh Timor N.A. 15
Kuala Kangsar N.A. 9
Tambun 10 10

The Perak divisions that have not polled are Gopeng, Tapah, Pasir Salak, Lumut, Bagan Datok, Telok Intan and Tanjung Malim.

Kelantan


Shamsul Iskandar Badrul Hisham
Tumpat 3
Pengkalan Chepa 6
Kota Bahru 10
Rantau Panjang 14
Kubang Kerian 5
Bachok 5
Ketereh 27
Tanah Merah 62
Pasir Puteh N.A

The Kelantan divisions of Pasir Mas, Machang, Jeli, Kuala Krai and Gua Musang are yet to conduct their polls.

Pahang


Shamsul Iskandar Badrul Hisham
Indera Mahkota
22 12
Pekan 2 1
Lipis 68 2
Maran 12 4
Kuala Krau 40 33
Bentong 32 17
Bera 9 1
Jerantut 19 13
Kuantan 0 21
Cameron Highlands 0 10
Paya Besar 2 20
Rompin 9 12
Raub 5 5
Temerloh 5 5


In the contest for the deputy youth chief, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin is leading with 1214 votes. His rival, Teja state assemblymen Chang Lih Kang, so far has with 833 votes. Khairul Anuar is Shamsul Iskandar's running mate, and Chang is Chegu Bard's.

For the three vice chief posts in PKR youth, Azmizam Zaman Huri (1107 votes), V. Sivam (840), Chan Ming Kai (793) and Yunus Jamhari (737) are the front runners at the moment. Sivam and Yunus are in Chegu Bard's camp.


MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


PAS KALAH DI GALAS PKR KALAH DI BATU SAPI

Posted: 04 Nov 2010 04:57 AM PDT

TERKINI! KEPUTUSAN TIDAK RASMI BATU SAPI DAN GALAS

BATU SAPI

Batu Sapi (TIDAK RASMI): BN 8,538, PKR 3,281, SAPP 2,007. Majority 5,257

GALAS

Galas (TIDAK RASMI): BN 5,177, PAS 4,108. Majority 1,069

.

0 ulasan
sumber :-

.


Anjakan Baru Apa Yang Disaran oleh Asri?

Posted: 03 Nov 2010 06:53 PM PDT

Jawapan kepada Dr Mohd Asri.

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) ingin mengulas kenyataan terbaru Prof. Madya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin melalui blog beliau semalam di bawah entri "Politik Kita Memerlukan Anjakan Baru".

Kenyataan beliau yang mencadangkan agar Datuk Seri Anwar Ibrahim bersara daripada politik, kononnya kerana "rentak tari politik yang makin tidak seimbang", adalah satu kenyataan yang pelik dan tidak berpijak pada realiti politik tanah air semasa.

Apakah beliau lupa bahawa tercetusnya gelombang perubahan di kalangan rakyat ialah melalui Datuk Seri Anwar? Apakah beliau tidak sedar bahawa berlakunya impak kepada Umno-BN di dalam Pilihanraya Umum Ke-12 adalah kerana gelombang rakyat melalui muafakat Pakatan Rakyat di bawah kepimpinan Datuk Seri Anwar?

AMK tidak apologetik dan kekal menegaskan, kepimpinan Anwar adalah relevan sehingga kini dan masih diperlukan berikutan pengalaman serta kredibiliti kepimpinan beliau yang jelas berjaya memperkukuh Pakatan Rakyat di sebalik pelbagai usaha Umno-BN untuk merincih kefahaman dan keyakinan rakyat ke atas Pakatan Rakyat.

Di saat beliau menyarankan politik idea dan politik nilai dibudayakan, cadangan beliau seolah-olah satu bentuk perlindungan kepada Umno-BN yang jelas kelihatan tandus idea untuk mengekang kemaraan rakyat melalui kepimpinan Datuk Seri Anwar dan kesepakatan kepimpinan KEADILAN-PAS-DAP di bawah panji Pakatan Rakyat.
Sekiranya benar beliau menjunjung politik idea dan politik nilai, maka sewajarnya Dr. Asri menyarankan agar Umno-BN bersikap jantan dan gentleman untuk menjunjung semangat federalisme dan tidak mengawal instrumen kerajaan termasuklah sistem kehakiman yang saban hari semakin menjelekkan, khususnya di dalam mengendalikan kes konspirasi kedua ke atas Datuk Seri Anwar.

AMK berminat untuk menyarankan agar Dr. Asri menasihati idola beliau, Tun Dr Mahathir Mohamad agar insaf dan memohon maaf kepada rakyat Malaysia yang tertindas selama hampir 23 tahun di bahawa hegemoni Mahathirisme yang jelas membunuh semangat demokrasi dan berterusan memanipulasi instrumen kerajaan demi memperkukuh cengkaman Umno-BN kepada rakyat.

Jika ini gagal dilakukan Dr. Asri, terbuktilah kenyataan Dr. Asri sebelum ini adalah satu kenyataan politik yang hendak dijadikan remedi oleh Umno-BN. AMK mendoakan agar Dr. Asri terhindar daripada diperguna oleh Umno-BN yang gagal menerima hakikat bahawa rakyat telah membuka mata dan bersedia menolak Umno-BN yang tebal dengan rasisme dan unsur penyelewengan.

Shamsul Iskandar Mohd Akin
Ketua
Angkatan Muda Keadilan Malaysia

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang