Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 30 Oktober 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Program Kempen DSAI diPRK Batu Sapi

Posted: 30 Oct 2010 12:30 PM PDT

Ahad 31 Ogos 2010

9.oo pg- Sarapan bersama rakyat

lokasi- Taman Mesra

11.00 pg- Sidang Media di bilik gerakan KEADILAN

3.00 ptg- Ceramah di Sanbay Hotel

4.00 ptg- Ceramah di JDM Taman Mawar

6.00 ptg – Solat Maghrib di Masjid Kg Forest

8.00 mlm- Ceramah di Kg Bakau

9.00 mlm- Ceramah di Kg Karamunting Hap Seng

10.00 mlm- Ceramah di Dewan Hakka

Perbicaraan Anwar : Pokoknya Soal Kebenaran Dan Kredibiliti.

Posted: 30 Oct 2010 01:04 AM PDT

Dari TV Selangor

Tiga hakikat terserlah pada perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim minggu lalu, yang semakin menguatkan hujah dan persepsi bahawa perbicaraan mantan Timbalan Perdana Menteri itu sudah hilang kredibiliti dan kewibawaan.

Pertama,seorang doktor yang enggan merujuk kepada nota-notanya dan lebih rela memberi jawapan yang samar-samar dan tidak jelas.

Kedua,seorang Ketua Pendakwaraya yang tidak mengemukakan kepada mahkamah laporan kimia secara keseluruhan.

Ketiga,dubur atau rektum pengadu Saiful Bukhari Azlan di dapati kosong sungguhpun beliau sebelum itu mendakwa tidak membuang air besar selama dua hari dan malah tidak mandi kerana “mahu menyimpan bukti.”

Amalan doktor merujuk kepada nota-nota pemeriksaan dalam memberi keterangan di mahkamah adalah amalan biasa bukan sahaja di Malaysia, malah seluruh dunia. Keengganan doktor pakar Razali Ibrahim berbuat demikian bersabit pemeriksaan awal terhadap Saiful Bukhari Azlan menimbulkan kecurigaan peguam Anwar, Karpal Singh.

Ini kerana jika beliau berbuat demikian, maka peguambela Anwar berhak mendapatkan akses kepada nota-nota itu dan sekali gus boleh memperincikan latar belakang dan sejarah perubatan Saiful. Nota-nota itu penting untuk membolehkan kebenaran diketahui . Nota-nota itu penting untuk memastikan ketelusan dan kewibawaan dalam perbicaraan.

Untuk seorang hakim, tentunya keperluan menegak kebenaran mengatasi adalah perkara pokok dalam segala pertimbangan. Rakyat biasa tentu memikirkan apa salahnya mengemukakan nota-nota doktor kepada mahkamah supaya kebenaran terserlah dan keadilan dilaksanakan sepenuhnya.

Karpal yakin Dr Razali yang merupakan saksi pendakwaraya tidak mahu merujuk kepada nota-notanya kerana ia akan membuktikan percanggahan serius antara keterangan yang diberi di mahkamah dan hasil pemeriksaan awal ke atas Saiful.

Pihak Pendakwaraya “mati-mati” menegaskan peguam-peguam Anwar tidak berhak mendapatkan nota-nota itu selagi Dr Razali tidak menggunakan dalam memberi keterangan.

Yusuf turut mempertahankan tindakannya tidak menyerahkan laporan penuh kimia kes itu kepada mahkamah sebagai hak pendakwaraya.

Sayugia diingatkan pasukan peguambela Anwar sudah pun dinafikan hak untuk mendapatkan beberapa bahan bukti termasuk kenyataan Saiful kepada polis dalam usaha untuk menyediakan pembelaan tuntas.

Hakim Zabidin Mohd Diah kini diminta untuk memutuskan sama ada peguambela berhak untuk mendapatkan nota-nota klinikal. Pada 22 November, beliau juga akan memutuskan sama ada laporan kimia “separa siap” yang dikemukakan oleh pendakwaraya boleh diterima oleh mahkamah.

Pasukan peguam Anwar sebelum ini telah hilang permohonan untuk mendapatkan bahan-bahan bukti yang relevan termasuk kenyataan Saiful kepada polis.

Hakim juga memutuskan untuk meneruskan kes ini walapun mendapati ada asas kepada dakwaan Saiful menjalin hubungan sulit dengan pendakwaraya – satu amalan luar biasa yang dilihat menjejaskan kredibiliti pendakwaan terhadap Anwar. Pada masa sama, pengadu Saiful Bukhari Azlan juga mengaku berjumpa dengan Perdana Menteri Najib Tun Razak sebelum membuat laporan polis terhadap Anwar.

Malah Saiful mengadakan pertemuan di sebuah hotel dengan seorang pegawai polis yang pernah dituduh mereka cipta bukti terhadap Anwar pada perbicaraan pertama beliau tahun 1999.

Jelas Mahkamah kali ini, seperti pada tahun 1999, berdepan dengan soal kredibiliti dan kebenaran.

Keputusan Hakim Zaibin Mohd Diah pada 22 November lagi akan berkait rapat dengan dua isu asas ini.

PR Tembus Kubu Kuat BN Batu Sapi

Posted: 30 Oct 2010 12:55 AM PDT

Dari Suara Keadilan

Ketua Oposisi, Datuk Seri Anwar Ibrahim melahirkan rasa optimis terhadap peluang Pakatan Rakyat memenangi kerusi Batu Sapi pada pilihan raya kecil 4 November berdasarkan kepada respons yang baik dari pengundi serta kejayaan menembusi beberapa kawasan yang dahulunya kubu kuat Umno.

Anwar yang tiba di Sandakan semalam untuk membantu memantapakan jentera pilihan raya Pakatan Rakyat di sini berkakat kejayaan di Batu Sapi seterusnya akan mempunyai kesan yang besar pada peringkat negeri Sabah dan seluruh negara untuk membuat perubahan kerajaan pusat.

“Saya tinjau di beberapa kawasan Batu Sapi dan dapati sesetengah kawasan amat keterbelakang dari segi pembangunan seperti Semenanjung 30 tahun dahulu. Ini jelas membuktikan walaupun BN sudah memerintah Sabah hampir 50 tahun parti itu gagal membantu rakyat malah membiarkan rakyat terus dihimpit kemiskinan.

“Walaupun kita berjaya menembusi kawasan-kawasan ini cabaran kita ialah merayu kepada mereka supaya berani membuat perubahan sebagaimana pengundi Sibu.

“Lihat sahaja insiden jambatan runtuh semalam yang melibatkan calon kita, Ansari Abdullah. Berbilion bilion balak di ambil dari Sabah, tidak boleh kalah satu atau dia batang balak di korbankan untuk membuat jambatan bagi orang miskin di Batu Sapi? Adakah nilai orang Islam di Batu Sapi hanya RM200 sahaja setiap kali datang pilihan raya?” kata Anwar pada sidang media di Bilik Gerakan Utama Parti Keadilan Rakyat pagi tagi.

Anwar berkata rakyat menyambut baik apabila mendengar penerangan mengenai kejayaan dasar pembangunan ekonomi dan kebajikan di negeri-negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat di Semenanjung.

Rakyat Batu Sapi dan Sabah juga berpeluang menikmati dasar air percuma, bantuan kepada warga emas, pelajar universiti dan mikrkredir kalau mereka memilih Pakatan Rakyat mewakili mereka di Parlimen.

“Kita cakap apa yang kita sudah buat bukan janji kosong macam Umno-BN

Ditanya mengenai tahap sokongan pengundi dan masyarakat Cina, Anwar berkata beliau yakin sokongan akan bertambah dalam beberapa hari sebelum hari mengundi terhadap Pakatan Rakyat daripada 40 peratus setakat ini.

Mengenai Parti Maju Sabah, Anwar berkata Pakatan Rakyat sudah bersikap lunak dan berlembut terhadap parti tersebut tetapi presidennya, Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkeras dan mengambil sikap tidak mahu berkompromi.

“Kita berbincang secara baik tetapi Sapp tidak mahu menunjukkan komitmen mereka menentang Barisan Nasional. Jadi kita tidak tahu sejauh mana parti ini serius untuk membuat reformasi dan perubahan walaupun pada mulanya mereka menjadi bebas namapakm sedikit harapan tetapi tidak lagi sekarang,” tegas Anwar lagi.

Sebelum itu Anwar menemui pengundi di Lupak Meluas dan menyeru mereka melipat gandakan usaha untuk menyebarkan mesej Pakatan Rakyat kepada rakyat Batu Sapi.

“Anak-anak muda harus sebarkan pesanan ini kepada kawan-kawan, ibubapa dan jiran mereka supaya angin perubahan yang ingin di bawa oleh Pakatan Rakyat sampai ke pengetahuan mereka,” kata beliau.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


PULANGKAN SEGERA WANG BANTUAN WARGA EMAS

Posted: 30 Oct 2010 03:53 PM PDT

Umno Pulau Pinang yang suatu ketika dulu sibuk mengutip semula Wang Bantuan Warga Emas sumbangan kerajaan negeri yang didakwa oleh mereka datang dari sumber yang haram, namun sehingga kini wang tersebut masih belum dipulangkan kepada Kerajaan Pulau Pinang. Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang tetap meneruskan program penghargaan kepada warga emas dengan memberi sumbangan wang tunai sebanyak RM100 kepada mereka yang berusia 60 tahun dan RM1,000 kepada waris warga emas yang kematian ibu dan bapa.

Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Sdr. Lim Guan Eng mengesahkan bahawa belum ada lagi mana2 wakil pimpinan Umno hadir untuk memulangkan wang yang mereka kutip dari warga emas Pulau Pinang. Kenapa mereka (Umno) mengambil masa begitu lama untuk memulangkan wang yang mereka kutip dari senarai warga emas atau apakah ini "wayang" bikinan mereka sendiri.

Jelas selama ini Umno yang hampir kepupusan di Pulau Pinang
melihat sokongan yang diterima oleh kerajaan negeri dalam program penghargaan ini begitu memberansangkan serta menggugat kedudukan mereka, maka pelbagai cara yang akan mereka lakukan bagi mengganggu-gugat program yang telah direncanakan. Inilah kebangsatan Umno. Sentimen perkauman, agama dan isu Raja2 Melayu adalah talian hayat Umno jika mereka semakin nazak.

Tindakan Umno dengan memfitnah pemimpin Pakatan Rakyat Pulau Pinang dilihat sebagai tindakkan gopoh apabila melihat sokongan kepada umno sudah berkurangan dan sudah tentu
mereka cuba memainkan sentimen perkauman sempit dan agama dengan menuduh kerajaan negeri memberi sumbangan dari sumber yang tidak halal dengan harapan sokongan orang Melayu Pulau Pinang kembali kepada Umno.

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


(GAMBAR) UMNO tipu kelulusan pendidikan calon

Posted: 30 Oct 2010 05:46 AM PDT

Klik gambar untuk besarkan


UMNO menggunakan taktik kotor dengan membohongi rakyat tentang status kelulusan pendidikan calon BN. Semasa penguguman calon tempoh hari, menyatakan bahawa calon BN berkelulusan SPM sahaja. Tetapi melalui penyebaran risalah di DUN Galas menyatakan calonnya berkelulusan Sarjana Muda Pengajian di UUM.

bak kate penduduk di Galas "kalo tok tipu buke UMNO namo nyo".

Sumber: http://demokrasi93.blogspot.com/

Hanya Pakatan Rakyat Pilihan Rakyat Batu Sapi Bawa Reformasi Di Sabah

Posted: 30 Oct 2010 05:39 AM PDT

Pengundi Batu Sapi tidak mempunyai pilihan selain memenangkan calon Pakatan Rakyat sekiranya mereka serius untuk membuat perubahan di Sabah di atas kegagalan Barisan Nasional menunaikan janji membangunkan negeri ini selepas menyertai Persekutuan Malaysia pada tahun 1963.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Pakatan Rakyat yang berjaya memerintah lima buah negeri selepas Pilihan Raya Umum 2008 telah membuktikan bahawa kewangan dan hasil negeri telah diurus dengan baik dan telus untuk dikembalikan kepada rakyat.

"Kita hanya ada dia alternatif iaitu Pakatan Rakyat atau BN. Selepas 2008 rakyat kini boleh melihat dengan sendiri bagaimana kita memerintah Selangor, Pulau Pinang, Perak dan Kedah bersama Kelantan yang sudah lama diperintah oleh PAS.

Bagaimanapun rakyat maklum Umno dan BN telah guna cara tidak demokratik untuk rampas Perak. Rakyat boleh tengok pemerintahan yang berbeza dengan BN yang sudah perintah lebih 50 tahun di Selangor.

Kita tunjukkan kepada rakyat hasil Selangor digunakan untuk menaiktaraf pembangunan negeri.

"Pakatan Rakyat bukan cakap tak serupa bikin tapi cakap dan bikin. Di Selangor kita buktikan kepada rakyat bagaimana dasar kerajaan mengatasi masalah kemiskinan rakyat, kita berikan air 20 meter padu percuma, program khairat kematian dan bantuan usia emas, program ke universiti dan bantuan kepada sekolah Cina, Tamil dan Sekolah Agama Rakyat.

"Oleh itu saya menggesa rakyat Batu Sapi jika mereka mahukan reformasimke arah perubahan di Sabah yang lebih baik, pilihlah pasukan yang baru. BN tidak boleh bawa apa-apa perubahan kerana mereka bukan berjiwa rakyat," kata Khalid pada sidang media di Bilik Gerakan Utama pagi tadi.

Sehubungan itu Ahli Parlimen Pokok Sena berkata rakyat boleh melihat bukti kejayaan Pakatan Rakyat dengan membaca laporan Ketua Audit Negara yang mengatakan walaupun pendapatan berkurangan kerana kerajaan mengurangkan cukai tanah tapi kerajaan negeri berjaya menambah pendapatan daripada sumber lain.

"Kita kurang pendapatan daripada cukai tanah tapi pendapatan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) naik secara mendadak daripada 0 peratus kepada jumlah yang amat memberangsangkan.

Ini menunjukkan dengan pengurusan yang cekap dan efisien kita mampu menjana pulangan yang baiuk kepada kerajaan negeri yang kemudiannya menggunakan hasil pendapatan ini untuk program pembangunan rakyat.

"Hasil batuan Kedah juga meningkat 32 peratus dan bukti ini kita yakin akan menggerakkan gelombang baru perubahan yang bakal melihat pemerintahan pusat beralih kepada Pakatan Rakyat," kata Mahfuz.

Sumber: http://jalanpulang1978.blogspot.com/

Video dari TV6 TVMalaysia.net:PRK DUN Galas,Penyokong Umno Caci Tok Guru Nik Aziz

Posted: 30 Oct 2010 05:32 AM PDTCaci tok guru dan mempersendakan bacaan doa dari al-quran....ayah/atok sapa lanih nih...semoga sebelum mati sempat bertaubat..

Ehsan: TV 6/ TV Malaysia.net

Sumber: http://warta365.blogspot.com/

Standard Kuli Pilihan Asli jah PRK N45 Galas

Posted: 30 Oct 2010 05:15 AM PDT

Orang nya tersohor, keturunan raja lagi bangsawan, hayat politik nya 100% bergantung pada kaum Asli yang di dalam hutan2, maaf bukan niat aku nak perkecilkan kaum asli, kerana masa ini sudah ramai orang Asli yang terpelajar dan lepasan pengajian tinggi, aku nak tekan kan pada orang Asli yang masih tinggal di pinggir2 hutan dalam kawasan parlimen Lu Musang.

Tiada beza nya melayu Umno felda dan Orang Asli pinggir hutan yang aku maksud kan, sudah sekian lama Kuli mewakili Orang Asli di Lu Musang dan Galas, kaum masih lagi ketinggalan berbanding melayu Umno, kuasa yang kuli dapat dari orang asli semata2 untuk melayu umno, lihat saja berapa ramai melayu2 umno memiliki lesen kontrak untuk mendapat kan kerja dari KERAjaan, melalui ketua bahagian umno mereka ini berlumba2 untuk mendapat kan kontrak kerja di mana2 agensi KERAjaan tengah, orang Asli dapat apa ?.

2 3 hari lalu seolah2 kuli pulak menjadi calon PRK N45 galas, meredah hutan belantara hanya kerana untuk menemui kelompok2 Asli demi menagih undi berserta dengan upah dan habuan sekali di berikan, 3 4 jam perjalanan kuli menggunakan pacuan 4 roda, kenapa musim pilihanraya saja kuli menunjuk kan keperihatinan nya, perlu di ingat kuli tidak lagi menteri dan hanya MP biasa, kuli banyak ruang masa untuk menjaga kebajikan pengundi2 sebelum ini tapi tidak pulak.

Hidup kuli=Hidup Asli, hidup asli=hidup kuli, berpisah tiada, walau pun keturunan kuli anak raja tapi karier politik kuli di hidup kan oleh orang Asli.

Sumber: http://guanomanikurai.blogspot.com/

Bekas calon BN maki hamun rombongan MB

Posted: 30 Oct 2010 05:08 AM PDT

GUA MUSANG, 30 Okt: Bekas calon BN Pengkalan Chepa, Nor Idris memaki hamun Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika menziarahi rumah bekas Adun Galas, Haji Omar Mohamad, sebentar tadi.


(GAMBAR: Mohd Nor Idris memaki rombongan MB Kelantan di rumah bekas Adun Galas)

Kejadian yang mengejutkan itu berlaku ketika Tuan Guru Nik Abdul Aziz menziarah bekas wakil rakyat Dun Galas dari Semangat 46 di Kampung RPT Sungai Terah selepas merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru-Guru (PIBG) Maahad Muhammadi Gua Musang.

Rombongan Menteri Besar yang turut disertai anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Mohd Amar Abdullah, calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed dan pegawai-pegawai kanan Yayasan Islam Kelantan (Yik).

Sebaik sahaja Tuan Guru Nik Abdul Aziz tiba, Haji Omar yang berada di dalam rumah keluar menyambut mesra kehadiran Menteri Besar dan rombongannya.

Kemudian tuan rumah mempersilakan Tuan Guru Nik Abdul Aziz masuk dan diikuti anggota rombongan. Bagaimanapun ketika tiba di ruang tamu Nor yang juga bekas pensyarah Akademi Islam Universiti Malaya enggan bersalam dengan Menteri Besar.

Sebaliknya beliau terus menengking dengan mempersoalkan mengapa PAS berkawan dengan DAP.
"Ana tidak mahu bersalam dengan anta selagi PAS berkawan dengan DAP," kata Nor dengan suara nyaring.

Dengan suara yang keras dengan dilaungkan sekuat hati beliau mengajak Mursyidul Am PAS berdebat.

Ekoran itu Mohd Amar cuba menenangkan keadaan dan meminta Ustaz Nor bertenang, namun pada awalnya beliau enggan dan terus menegangkan urat lehernya.

(Gambar: Bekas Adun Galas, Haji Omar (baju batek biru) menyambut Nik Aziz dan rombongan dengan mesra tetapi Mohd Nor yang ada di situ memaki orang)

Beliau yang memakai baju kameja biru tertera gambar 1Malaysia enggan mendengar nasihat anggota Exco terbabit sehingga menyebabkan anggota rombongan lain cuba menangkan keadaan.

Sebagai tetamu kita hendaklah menghormat tuan rumah. Kita sama-sama tetamu. Saya datang bukan hendak berbahas dengan sesiapa cuma hendak menziarahi tuan rumah," kata Menteri Besar.

Ustaz Nor terus menengking dengan mengatakan semuanya hendak berpolitik.
Ketika tuan rumah mengangkat air, Menteri Besar meminta Ustaz Nor minum air dahulu bagi menyejukkan emosinya.

Haji Omar hanya memerhati telatah Ustaz Nor yang dianggap boleh mencemarkan imejnya sebagai tuan rumah kerana menengking Menteri Besar yang datang ke rumahnya.

Beliau merupakan bekas Adun Semangat 46 Dun Galas dua penggal pada 1990 dan 1995. Bagaimanapun kerusi itu dirampas semula BN pada pilihan raya 1999 dan 2004 melalui Mohd Saufi Deraman.

Ustaz Nor pernah bertanding di kerusi parlimen Pengkalan Chepa menentang Mohd Amar.
Mohd Amar yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan ketika ditemui kemudian melahirkan rasa di atas sikap pemimpin Umno terbabit yang langsung tidak menghormati tetamu yang berkunjung.

"Beliau bukannya tuan rumah untuk menengking tetamu yang datang. Tuan rumah tidak ada masalah cuma Ustaz Nor yang tidak ada kaitan dengan tuan rumah tiba-tiba tidak dapat menahan emosi," katanya.

Seorang pegawai Yik menyifatkan orang yang waras tidak mungkin menengking orang lain tak tentu pasal.

Aksiden yang berlaku itu menambah lagi koleksi ketempangan kempen Umno. Ia secara langsung mencemarkan moral Umno yang masih terkial-kial mencari arah. -Hrkh

Sumber: http://muslimeen-united.blogspot.com/

Pemilihan PKR: Mustaffa Kamil ‘kuasai’ Perak, mula rapatkan jurang

Posted: 30 Oct 2010 04:56 AM PDT

Naib Presiden Mustaffa Kamil Ayub yang ketinggalan pada hari pertama pengundian pemilihan pusat PKR semalam — di bawah sistem pemilihan langsung — mula mendekatkan jurang undi bagi jawatan timbalan presiden dengan memperoleh sokongan besar di Perak.

Sebanyak sembilan cabang melangsungkan pemilihan di Perak hari ini — pada hari kedua pengundian.

"Nampaknya pengundian hari ini campur-campur dengan Mustaffa dapat undi dalam jumlah yang banyak di Perak," kata seorang pemimpin PKR kepada The Malaysian Insider.

Misalnya di Bagan Serai, Mustaffa mendapat 217 undi manakala Azmin Ali dan Datuk Zaid Ibrahim masing-masing dapat 22 dan 27 undi.

Pada hari pertama semalam Zaid kuasai pengundian dengan Azmin di tempat kedua.

Selain Bagan Serai, lapan cabang di Perak, negeri yang pengerusinya Mustaffa, mengundi hari ini ialah Gerik, Lenggong, Larut, Parit Buntar, Bukit Gantang, Taiping, Padang Rengas dan Sungai Siput.

Sumber: http://bloglistpolitik.blogspot.com/

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang