Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 1 Oktober 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

2 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


CD Jatuhkan MB: Khalid Tidak Percaya...

Posted: 01 Oct 2010 01:45 AM PDT


SHAH ALAM, 1 OKT: Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau tidak percaya bahawa Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali mahu menjatuhkannya seperti yang didakwa oleh beberapa pihak.

Ketika diminta mengulas pendedahan seorang bekas pemimpin PKR semalam mengenai perkara itu, beliau berkata : "Kita tidak boleh terima berita itu terutama tentang kesahihannya. Saya tidak percaya yang Azmin lakukan perkara itu."

Abdul Khalid berkata walaupun wujud banyak perbezaan pendapat dalam PKR, parti itu mencari jalan penyelesaian terbaik dengan cara yang tertib dan teratur melalui perbincangan oleh Biro Politik PKR.

Ketika diminta mengulas mengenai persediaan bagi pemilihan PKR Cabang Kuala Selangor yang diketuainya pada Ahad ini selepas berlaku kekecohan pada pemilihan di beberapa cabang parti tersebut baru-baru ini, Abdul Khalid berkata beliau telah meminta pasukan sukarelawan dari cabang itu untuk membuat beberapapersediaan supaya tidak berlaku perkara-perkara yang tidak diingini.


Sumber: TVSelangor

CD Jatuhkan MB: Faekah Anggap Skrip Lapuk

Posted: 01 Oct 2010 01:40 AM PDT


SHAH ALAM 1 OKT: Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Husin menyifatkan dakwaan pendedahan cakera padat (CD) konspirasi menjatuhkan Tan Sri Khalid Ibrahim, sebagai amalan politik tidak matang.

Beliau menganggap pendedahan sedemikian adalah skrip lama bekas pemimpin yang meninggalkan PKR bagi meraih publisiti politik, selain menegaskan corak kepimpinan parti sentiasa terkedepan.

"Perjalanan cerita sebegini macam skrip 'orang berkasih-kasihan' seperti dalam skrip tahun 1998. Jadi kalau wujud skrip sama pada tahun 2010 untuk menjatuhkan seseorang, saya kira ia sudah lapuk," katanya.

Beliau berkata demikian kepada TV Selangor apabila diminta mengulas laporan yang didakwa pendedahan CD untuk menjatuhkan Khalid, kononnya melibatkan Naib Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali.

Dakwaan pendedahan perbualan telefon yang digembar-gemburkan bekas Ahli Majlis Tertinggi PKR, Ng Lum Yong dan tersiar dalam kebanyakan media arus perdana hari ini.

Mengikut laporan media, perbualan telefon selama 10 minit itu melibatkan Ramlan Abu Bakar yang kini mengaku sebagai Ketua Reformis Malaysia dengan seseorang yang tidak diketahui identitinya.

Menyatakan perbualan telefon itu juga menimbulkan pelbagai keraguan, Faekah turut mempersoal kedudukan sebenar Ramlan dalam pertubuhan berkenaan.

"Pejabat SUK ada menerima memorandum daripada Persatuan Reformis menyatakan Ramlan bukan Presiden tetapi orang lain. Ini menimbulkan keraguan," katanya.

Mengenai dakwaan penglibatan Azmin, Faekah berkata, tiada sebab Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa itu mahu jatuhkan Khalid memandangkan kedudukan Azmin lebih tinggi.

"Tiada sebab Azmin mahu menjatuhkan Khalid kerana dalam hiraeki parti, Khalid tidak ada jawatan tertinggi - hanya Ahli Majlis Pimpinan Pusat sedangkan Azmin adalah Naib Presiden," katanya.

Beliau juga melihat dakwaan demikian bukan isu sebaliknya konspirasi yang menjadi rencah dan asam garam ketika pemilihan parti rancak berjalan.

"Apapun tujuannya hanya mahu menjadikan proses pemilihan ini sebagai sesuatu panas (kontroversi)," katanya yang menganggap konspirasi menjadi rencah dan asam garam ketika pemilihan parti rancak berjalan.


Sumber: TVSelangor

Muhyiddin Cadang Ku Li Tanding DUN Galas

Posted: 01 Oct 2010 01:35 AM PDT


PUTRAJAYA, 1 OKT : Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendahului ketuanya selaku Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak apabila mencadangkan Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah sebagai calon PilihanRaya Kecil (PRK) Galas.

Beliau menganggap Tengku Razaleigh adalah calon terbaik untuk merampas semula kerusi DUN Galas yang kosong berikutan kematian penyandangnya, Che Hashim Sulaima i Isnin lalu.

"Saya tidak ragu-ragu bahawa Tengku Razaleigh adalah calon terbaik," kata Muhyiddin yang sedia 'berbincang' sama ada terdapat kemungkinan calon lain untuk diketengahkan.

Tengku Razaleigh dijangka kembali dari luar negera pada 9 Oktober.

Muhyiddin juga yakin pelantikan Tengku Razaleigh sebagai Pengarah PRK Umno Barisan Nasional (BN) Bagi DUN Galas adalah langkah tepat untuk mengembalikan kerusi itu dari tangan Pas.

"Saya percaya langkah kami benar ... Tengku Razaleigh adalah pemimpin Umnoyang mempunyai banyak pengalaman dan pengaruh, "katanya percaya Tengku Razaleigh dipandang tinggi masyarakat Melayu, Cina dan India di sana.

Sumber: TVSelangor

Felda Didakwa Enggan Kembalikan RM8,500 Baki Caruman Tanam Semula Setiap Peneroka

Posted: 01 Oct 2010 01:30 AM PDT


KUALA LUMPUR 1 Okt - Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) didakwa masih enggan sehingga kini menyerahkan Wang Tanam Semula berjumlah RM17,000 kepada setiap peneroka yang mengerjakan tanaman kelapa sawit secara persendirian meskipun telah mematuhi semua syarat yang ditetapkan.

Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman menolak alasan Felda tidak menyerahkan kembali wang tanaman semula kerana mendakwa kira-kira 11,000 peneroka dikatakan tidak mematuhi garis panduan agensi itu

"Antara garis panduan itu ialah pokok tua yang berusia lapan tahun harus ditebang dan peneroka hendaklah tanam pokok yang baru. Mereka mematuhinya tetapi wang tanam semula itu tidak juga diberikan Felda," kata Mazlan pada sidang media di Ibu Pejabat PAS tengahari semalam.

Mazlan menjelaskan, sejak 1970, Felda telah menubuhkan Tabung Tanam Semula yang dikutip secara bulanan dari setiap peneroka.

Peneroka mencarum pada kadar RM3.34 seekar dari 1970 sehingga 1984 dan kemudian ia dinaikkan kepada RM4.00 seekar mulai Januari 1985 bagi membiayai perbelanjaan penanaman semula tanaman kelapa sawit.

"Sungguhpun jumlah caruman tersebut hanya kira-kira RM9,600 tetapi persetujuan Felda memperuntukkan sebanyak RM17,000 bagi setiap peneroka sebagai anggaran wajar kos penanaman semula," kata beliau.

Felda juga menurut beliau bertindak melampau dengan memotong RM8,500 daripada Tabung Tanam Semula sebagaimana pakej berjadual yang dipersetujui.

"Felda mengemukakan pilihan bahawa daripada RM17,000 mereka memotong RM8,500 untuk digunakan bagi input pertanian seperti pembelian baja dan sebagainya dan bakinya dipulangkan kepada peneroka.

"Malangnya walaupun sebahagian peneroka akur dengan syarat yang dikenakan, Felda mungkir janji untuk mengembalikan baki separuh kepada peneroka. Maksudnya Felda juga gagal melunaskan baki wang penanaman semula dan saya ada bukti," jelas Mazlan.

Felda juga didakwa tidak membayar Wang Tanam Semula sebagaimana pakej berjadual yang dipersetujui.

"Mereka ajak kita berbincang dan bersetuju untuk membayar ansuran sebanyak tiga ataupun empat kali dan sampai masa, pakej yang dipersetujui itu juga tidak dihormati oleh Felda," ujar beliau

Mazlan berkata Felda juga telah sewenang-wenangnya membuat potongan baru bagi caruman Tanam Semula kali kedua antara RM114 sehingga RM119 setiap bulan walhal caruman yang lama belum dilangsaikan.

"Dalam keadaan Wang Tanam Semula sebanyak RM17,000 tidak dipulangkan, tiba-tiba Felda telah secara sewenang-wenangnya memberi borang untuk potongan kali kedua dan terus memotong sehingga tiga kali ganda dan ini merupakan satu tindakan yang amat melampau," tegas Mazlan.

Katanya, apabila peneroka membuat bantahan Felda bertindak dengan memulang semula potongan kali kedua itu hanya kepada mereka yang membantah sahaja tetapi tidak kepada peneroka yang berdiam diri," katanya.


Sumber: Suara Keadilan

Umno Jadikan Datuk Bandar KL Kuda Tunggangan

Posted: 01 Oct 2010 01:25 AM PDT


SHAH ALAM 1 Okt - Tindakan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Fuad Ismail yang secara terang-terangan membenarkan dirinya menjadi kuli kepada Umno amat dikesali sedangkan sebagai penjawat awam, beliau sepatutnya bebas dari kekangan atau pengaruh orang politik.

Pemangku Ketua Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Herman Samsudeen berkata ini terbukti apabila Umno Bahagian Titiwangsa secara terang-terangan meletakan gambar wajah beliau dalam semua banner bagi program Rumah Terbuka Bahagian itu yang dijadualkan berlangsung pada 3 Oktober ini.

"Apakah maksud gambar beliau diletakan dalam banner itu? selalunya gambar yang diletakan dalam mana-mana banner itu mempunyai kaitan terus dengan organisasi yang mengeluarkannya, sama ada dia sebagai pemimpin atau ahlinya.

"Program berkenaan adalah anjuran Umno Titiwangsa dan Persatuan Penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) Hiliran Ampang," kata Herman.

Menurut Herman lagi, apa yang pasti, Ahmad Fuad bukanlah penghuni rumah PPR atau ahli jawatankuasa persatuan penduduk berkenaan.

Tidak ada keperluan gambar beliau diletakkan di situ walaupun PPR berkenaan di bawah pentadbiran DBKL melainkan beliau mempunyai kepentingan peribadi melibatkan Umno.

"Sebagai penjawat awam yang menjadi orang nombor satu dalam DBKL beliau sepatutnya bebas dari kekangan politik atau pengaruh orang politik walaupun yang menjadi Menteri Wilayah dan Kesejahteraan Bandar adalah orang kuat Umno Wilayah.

"Beliau gagal menunjukkan imej bebas dan melanggar peraturan penjawat awam yang tidak membenarkan pegawai dalam kumpulan Pengurusan dan Profesional untuk terlibat dalam politik kecuali bagi guru sekolah.

"Jika kerajaan mahu berlaku adil, peraturan yang melarang penjawat awam terlibat dengan politik ini perlulah dimansuhkan serta merta," tegas beliau.

Dalam pada itu, DPPWP katanya kesal kerana kerajaan membelakangkan peraturan yang mereka ciptakan dan pengharaman itu jelas terhad kepada penjawat awam yang menyokong Pakatan Rakyat dan sebaliknya mereka ini diberikan kebebasan politik yang mutlak.

"Kita berharap agar beliau sedar bahawa beliau seharusnya berkhidmat dengan adil bagi semua rakyat dan wajib memberikan kerjasama kepada semua ahli parlimen di Kuala Lumpur yang majoritinya adalah dari Pakatan Rakyat.

"Beliau seharusnya menghabiskan lebih banyak masa dengan wakil rakyat yang dipilih rakyat bukannya dengan Ketua-Ketua Bahagian Umno. Tambahnya lagi, jawatan Menteri Wilayah yang dilantik melalui 'pintu belakang' juga harus sedar bahawa jawatan yang dipegangnya itu adalah untuk berkhidmat bagi semua rakyat bukannya untuk kepentingan Umno sahaja.


Sumber: Suara Keadilan

Mahkamah Rayuan Putuskan Saman Berhubung PKFZ Dibicarakan

Posted: 01 Oct 2010 01:20 AM PDT


PUTRAJAYA 1 Okt - Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan dua saman oleh Lembaga Pelabuhan Kelang (LPK) terhadap Kuala Dimensi Sdn Bhd berhunung pertikaian pembayaran sebanyak RM900 juta dibicarakan sepenuhnya.

Ini berikutan keputusan sebulat suara oleh panel tiga hakim yang membenarkan permohonan rayuan LPK terhadap keputusan penangguhan Mahkamah Tinggi supaya kedua-dua belah pihak boleh menyelesaikan perbalahan mereka secara tertutup.

Hakim Datuk Wira Low Hop Bing memerintahkan Kuala Dimensi membayar kos sebanyak RM30,000 dan meminta saman itu dibicarakan di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Dua lagi hakim yang turut membuat keputusan yang sama adalah Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad and Datuk Zaharah Ibrahim.

Susulan keputusan hari ini, kes tersebut akan dikembalikan kepada Mahkamah Tinggi di mana tarikh pendengaran semula kes akan ditentukan.

LPK telah mengemukakan empat saman terhadap Kuala Dimensi untuk memaksa kontraktor turnkey projek Zon Bebas Pelabuhan Kelang itu mengembalikan bayaran yang dianggap berlebihan.


Sumber: Suara Keadilan

Kadar Keluar Mengundi Tinggi Punca Masalah Logistik

Posted: 01 Oct 2010 01:15 AM PDT


SHAH ALAM 1 Okt - Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) berkata masalah logistik yang dihadapi oleh beberapa cabang semasa proses pemilihan hujung minggu lalu disebabkan tahap kehadiran pengundi yang tinggi.

Ini ditambah pula dengan sesetengah ahli yang tidak begitu faham dengan sistem baru pengundian yang dilaksanakan melalui kaedah 'satu ahli satu undi'.

"Berbeza dengan pilihan raya umum di mana seorang pengundi hanya diperlukan memilih setakat dua calon atau kebiasaannya hanya satu logo. Di dalam pemilihan KEADILAN, seroang pengundi perlu memilih sehingga 46 calon.

"Oleh itu proses sebenar memangkah dan membuang kertas undi di dalam peti undi memakan lebih banyak masa berbanding PRU. Apabila seseorang pengundi itu buta huruf pula ini menambah kepada cabaran yang dihadapi," kata Pengerusi JPP, Dr Molly Cheah dalam satu kenyataan hari ini.

Dr Molly berkata pemilihan pada peringkat cabang melibatkan pengundian bagi jawatan-jawatan di dalam Jawatankuasa Cabang, Jawatankuasa Wanita Cabang dan Jawatankuasa Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang.

Ini bermakna sekiranya ada pertandingan sebanyak 46 jawatan akan menjadi rebutan iaitu:

a. Jawatankuasa Cabang – Ketua Cabang (1), Timbalan Ketua Cabang (1), Naib Ketua Cabang (1) and Ahli Jawatankuasa Cabang (15);

b. Jawatankuasa Wanita Cabang – Ketua Wanita Cabang (1), Timbalan Ketua Wanita Cabang (1), Naib Ketua Wanita Cabang (1) and Ahli Jawatankuasa Wanita Cabang (7); dan

c. Jawatankuasa AMK Cabang – Ketua AMK (1), Timbalan Ketua AMK (1), Naib Ketua AMK (1) and Ahli Jawatankuasa AMK Cabang (15).

Beliau menambah pusingan ketiga dan terakhir Mesyuarat Agung Tahunan serta pemilihan peringkat cabang akan berlangsung pada 2 dan 3 Oktober ini membabitkan 38 cabang dengan 23 cabang berlakunya pertandingan iaitu di Selangor (14); Sarawak(4); Johore (2); Sabah (1); Kedah (1) dan Pulau Pinang (1).

"JPP mengambil perhatian terhadap semua isu berbangkit dan mengambil langkah bagi memastikan pengundian berjalan lancar dan teratur.

"Kami menyeru semua calon dan penyandang jawatan supaya memberikan kerjasama sepenuhnya kepada Sekretariat KEADILAN serta petugas," kata beliau.


Sumber: Suara Keadilan

Salahuddin Desak Perbicaraan Fitnah II Telus, Adil

Posted: 01 Oct 2010 01:10 AM PDT


SHAH ALAM 1 Okt - Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub mahu keadilan diberikan sepenuhnya di dalam kes perbicaraan Fitnah II terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dianggap beliau ada 'tangan ghaib' di sebalik konspirasi terancang ini.

Beliau berkata, setiap aspek perundangan yang dihadapi Anwar yang juga Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) itu hendaklah melalui perbicaraan yang adil dan telus kerana menurutnya sebelum ini terdapat bukti-bukti apabila berlaku kes seumpama ini di luar negara, maka ia telah lama digugurkan.

"Saya mahu supaya setiap aspek perundangan yang dihadapi Datuk Seri Anwar mesti melalui perbicaraan yang adil kerana sebelum ini telah dapat bukti-bukti yang kalau berlaku di negara lain, kes ini telah lama dibuang tetapi masih lagi kelihatan seperti ada pihak-pihak tertentu yang di belakang tabir kepada kes ini," katanya kepada Suara Keadilan.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu berkata berikutan terdapatnya campur tangan pihak tidak bertanggungjawab di dalam kes ini telah menyebabkan imej negara tercemar.

"Ini yang dilihat oleh masyarakat antarabangsa mungkin satu campur tangan iaitu campur 'tangan ghaib' di mana ada konspirasi terancang untuk kes Datuk Seri Anwar ini yang memalukan kita di luar negara.

"Sehubungan itu, beliau menggesa perbicaraan kes Fitnah II perlu dijalankan berlandaskan kepada semangat keluhuran, kedaulatan undang-undang dan ketelusan.

"Jadi saya menekankan kes ini perlu ditangani dengan satu perbicaraan yang adil dan mengikut kepada semangat keluhuran dan kedaulatan undang-undang dan diadakan secara telus untuk kita memulihkan imej negara.

"Untuk itu, keadilan harus diberikan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim di dalam kes ini," katanya.

Anwar menghadapi tuduhan liwat oleh bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan dan perbicaraan beliau yang penuh dengan kontroversi dijangka bersambung pada 14 Oktober depan.


Sumber: Suara Keadilan

Pak Kudus, Pengasas KEADILAN Meninggal Dunia

Posted: 01 Oct 2010 01:05 AM PDT


KUALA LUMPUR 1 Okt - Salah seorang pengasas Parti Keadilan Rakyat yang gigih dan komited, Abdul Kudus Omar meninggal dunia pada usia 70 tahun akibat serangan jantung hari ini.

Beliau meninggal dunia kira-kira pukul 11.40 pagi tadi di Institut Jantung Negara setelah dimasukkan ke Unit Penjagaan Intensif (ICU) sejak meinggu lalu.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Pak Kudus pernah memegang jawatan Ketua Cabang Tanjung Karang sebelum memberi laluan pada pemilihan kali ini.

Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyifatkan pemergian Pak Kudus sebagai satu kehilangan besar keluarga KEADILAN.

"Pak Kudus salah seorang pengasas yang menentang arus semasa tercetusnya reformasi. Beliau sanggup berceramah di tengah-tengah sawah atas lori.

"Saya tidak akan lupa pengalaman dengan Pak Kudus dengan senikata lagu 'Suci Dalam Debu -

Suatu hari nanti pastikan bercahaya,

Pintu akan terbuka kita langkah bersama,

Di situ kita lihat bersinarlah hakikat,

Hina jadi mulia, debu jadi permata.

"Beliau berani dengan penuh hikmah dan komitmen sehingga akhir hayat. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya," ujar beliau.

Sementara itu, Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin ketika dihubungi berkata parti kehilangan seorang tokoh yang banyak berjasa dan ikhlas kepada perjuanhgan parti sejak bermulanya era reformasi.

"Angkatan Muda amat merasakan kehilangan beliau. Saya menyeru ahli parti terutamanya yang baru menyertai KEADILAN supaya mencontohi semangat dan jiwa besar Pak Kudus dalam perjuangannya menegakkan keadilan di negara ini sejak awal lagi.

"Beliau boleh dikatakan sebagai salah satu butir mutiara dalam KEADILAN yang telah berjuang dengan penuh keikhlasan dan komitmen kepada nilai-nilai perjuangan," kata Shamsul.

Pak Kudus sebelum bersara daripada perkhidmatan kerajaan adalah Pegawai Penyiasat Cawangan Khas yang pernah bertanggungjawab menyoalsiasat Ketua Oposisi, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketia beliau ditangkap pada awal tahun 1970an berhubung demonstrasi pelajar di Baling.

"Anwar Ibrahim seorang manusia hebat dan berjiwa besar. Sepanjang yang saya kenalinya, beliau adalah seorang insan yang amat konsisten dengan pendirian dan keyakianan perjuangannya," kata Pak Kudus kepad Suara Keadilan dalam satu temuramah semasa kempen pilihan raya kecil Hulu Selangor April lalu.

Jenazah beliau akan dibawa ke Masjid Kampung Parit Serong, Tanjung Karang dan akan dikebumikan selepas sembahyang Asar.

Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan golongan soliheen dan muttaqeeen.

Al-Fatihah.


Sumber: Suara Keadilan

Kepincangan Melayu Berpunca Dari Zaman Mahathir

Posted: 01 Oct 2010 01:00 AM PDT


SHAH ALAM 1 Okt - Ahli Parlimen Machang Saifuddin Nasution Ismail berkata kepincangan yang ditanggung oleh bangsa Melayu kini adalah akibat kesan daripada dasar pentadbiran mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad selama 22 tahun yang mengangkat budaya kronisme dan nepotisme.

Akhirnya kata Saifuddin, Dr Mahathir dan Umno telah menjahanamkan nasib dan masa depan orang Melayu serta kesucian agama Islam.

"Yang jahanamkan orang Melayu bukannya orang Cina yang namanya Kit Siang, yang menjahanamkan agama kita bukannya Melayu, bukan Cina yang namanya Guan Eng, Karpal Singh, Sivarasa atau pun Tian Chua.

"Dalil yang pertama, apakah betul Umno jaga agama? Orang Melayu di negara kita ini agamanya Islam. Berita yang terbaru tetapi dilaporkan akhbar antarabangsa, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu meluluskan lesen judi kasino di Sabah.

"Baru-baru ini kita lawan dia nak bagi lesen bola sepak kepada Tan Sri Vincent Tan. Bukan Najib bagi tapi Mahathir bagi. Dua tiga minggu sebelum Mahathir berhenti dia bagi lesen judi tersebut," jelas beliau.

Beliau berucap pada ceramah umum di Kedai Buluh, Marang, Jumaat lalu ketika mengulas kenyataan Dr Mahathir yang mengugut kononnya Melayu akan hilang kuasa jika Pakatan Rakyat berjaya menubuhkan kerajaan pusat pada Pilihan Raya Umum akan datang

Menurut Saifuddin, selepas Tun Abdullah Ahmad Badawi dilantik sebagai Perdana Menteri, Vincent Tan telah datang berjumpa dengan beliau meminta lesen judi kerana Dr Mahathir telah memberikan kelulusan untuk lesen judi bola sepak tetapi ditolak kerana takut akan dipersoalkan oleh PAS.

Katanya lagi, perkara itu didedahkan dalam sebuah buku oleh seorang penulis dari Singapura yang mempunyai pengalaman 25 tahun mengikuti perkembangan politik di Malaysia khususnya Umno.

"Ketika buku itu pada mula diterbitkan, Umno tidak benarkan buku itu dijual di Malaysia. Hari ini pula, seorang pelukis kartun, Zunar pula ditangkap kerana ingin melancarkan buku kartunnya. Dia kena tangkap, bukunya kena rampas. Kartun pun Umno takut sekarang ini," ujar beliau.

Beliau menegaskan Umno yang beria-ia ingin meluluskan lesen judi bermula zaman Dr Mahathir, kini diteruskan pula di zaman Datuk Seri Najib Razak.

Justeru itu katanya, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mencabar Najib supaya berterus terang menyatakan pendiriannya berhubung isu lesen judi yang mahu diluluskan sedangkan dalam Islam hukumnya jelas haram.


Sumber: Suara Keadilan

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Pak Kudus, Pengasas KEADILAN Meninggal Dunia

Posted: 01 Oct 2010 01:00 AM PDT

KUALA LUMPUR 1 Okt - Salah seorang pengasas Parti Keadilan Rakyat yang gigih dan komited, Abdul Kudus Omar meninggal dunia pada usia 70 tahun akibat serangan jantung hari ini.

Beliau meninggal dunia kira-kira pukul 11.40 pagi tadi di Institut Jantung Negara setelah dimasukkan ke Unit Penjagaan Intensif (ICU) sejak meinggu lalu.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Pak Kudus pernah memegang jawatan Ketua Cabang Tanjung Karang sebelum memberi laluan pada pemilihan kali ini.

Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyifatkan pemergian Pak Kudus sebagai satu kehilangan besar keluarga KEADILAN.

"Pak Kudus salah seorang pengasas yang menentang arus semasa tercetusnya reformasi. Beliau sanggup berceramah di tengah-tengah sawah atas lori.

"Saya tidak akan lupa pengalaman dengan Pak Kudus dengan senikata lagu 'Suci Dalam Debu -

Suatu hari nanti pastikan bercahaya,

Pintu akan  terbuka kita langkah bersama,

Di situ kita lihat bersinarlah hakikat,

Hina jadi mulia, debu jadi permata.

"Beliau berani dengan penuh hikmah dan komitmen sehingga akhir hayat. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya," ujar beliau.

Sementara itu, Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin ketika dihubungi berkata parti kehilangan seorang tokoh yang banyak berjasa dan ikhlas kepada perjuanhgan parti sejak bermulanya era reformasi.

"Angkatan Muda amat merasakan kehilangan beliau. Saya menyeru ahli parti terutamanya yang baru menyertai KEADILAN supaya mencontohi semangat dan jiwa besar Pak Kudus dalam perjuangannya menegakkan keadilan di negara ini sejak awal lagi.

"Beliau boleh dikatakan sebagai salah satu butir mutiara dalam KEADILAN yang telah berjuang dengan penuh keikhlasan dan komitmen kepada nilai-nilai perjuangan," kata Shamsul.

Pak Kudus sebelum bersara daripada perkhidmatan kerajaan adalah Pegawai Penyiasat Cawangan Khas yang pernah bertanggungjawab menyoalsiasat Ketua Oposisi, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketia beliau ditangkap pada awal tahun 1970an berhubung demonstrasi pelajar di Baling.

"Anwar Ibrahim seorang manusia hebat dan berjiwa besar. Sepanjang yang saya kenalinya, beliau adalah seorang insan yang amat konsisten dengan pendirian dan keyakianan perjuangannya," kata Pak Kudus kepad Suara Keadilan dalam satu temuramah semasa kempen pilihan raya kecil Hulu Selangor April lalu.

Jenazah beliau akan dibawa ke Masjid Kampung Parit Serong, Tanjung Karang dan akan dikebumikan selepas sembahyang Asar.


Sumber: Suara Keadilan

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Response to Article in Malaysiakini

Posted: 01 Oct 2010 10:25 PM PDT

Dear Editor

I write to state that the impression created in your article that there was jeering and heckling disruption during the Subang Division annual general meeting division meeting is not accurate.  The suggestion that this led to the postponement of the Subang election of division leaders is also not correct.

The AGM had problems in the way the voting by show of hands for nominations for national leaders was handled. But, apart from that, proceeded and was completed.

What was NOT completed was the Subang Division leaders election which is a separate process from the AGM altogether. This could not take place because of defective ballot papers which were rectified late. As a result, the senior election official present En Sabaruddin had no option but to declare a postponement of the election at about 230 pm.
Then I and many other candidates and members left the venue.

Regretably a group of members including a few candidates then used threats of confinement and violence on the election officials and forced them to proceed with balloting. The election officials have lodged reports with the police and the party. I understand that the PKR National Election Committee will decide on the issue next week after receiving all reports.

I hope that this correction can be made to prevent continuing confusion

Yours sincerely
R Sivarasa

I also enclose the following Bahasa version:

Saya menulis untuk membetulkan kandongan di dalam rencana ini yang memberikan gambaran bahawa di dalam Mesyuarat Agung PKR Subang berlaku |"tengkar dan gaduh" dan mesyuarat "tidak dapat diteruskan". Ini tidak tepat. Walaupun proces pengundian untuk pencalunan dan perwakilan dalam mesyuarat memang tidak dapat dikawal dengan baik, selain daripada itu, mesyuarat berjalan lancar sehingga habis.

Yang tidak dapat diteruskan adalah pemilihan pimpinan cabang yang merupakan proces yang berasingan. Penangguhan pemilihan yang berlaku disebabkan kertas undi yang catat dan kelewatan membetulkannya. Ini mengakibatkan pemilihan sehaja ( dan bukan Mesyuarat Agung ) diumumkan ditangguh oleh En Sabaruddin, seorang ahli Jawatankuasa Pemilihan Pusat yang hadir pada jam 230 petang.  Seterusnya saya dan ramai lagi calon dan anggota telah meninggalkan tempat itu.

Malangnya, selepas itu, ada segolongan calun dan anggota menggunakan ugutan kekerasan dan memaksa pengawas pemilihan untuk meneruskan dengan pengundian.  Isu itu telah dilaporkan oleh pengawas kepada pihak polis dan Parti.  Kami difahamkan Jawatankuasa Pemilihan Pusat akan membuat satu keputusan pada minggu hadapan selepas mendapat semua lapuran.

R. Sivarasa, Calun Ketua Cabang dan juga Naib Presiden.

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Perjumpaan Peneroka-Peneroka di Jengka 6

Posted: 01 Oct 2010 01:59 AM PDT

Peneroka-Peneroka Felda diberapa rancangan di dalam kawasan Parlimen Maran akan mengadakan pertemuan dengan peguam-peguam PKR pada 3hb Oktober 2010 jam 10.00 pagi bertempat di Kedai Sdr Razali, bekas Pegawai MPOB di Felda Jengka 6.
Peguam-peguam yang akan hadir akan diketuai Sdr T. Kumar, Latheefah Koya dan beberapa orang lagi.
Ketua PKR Cabang Maran memberitahu bahawa seramai lebih 500 orang peneroka sekita kawasan Parlimen Maran telah pun menandatangani persetujuan untuk mengemukakan saman terhadap Felda berhubung isu perahan KPG yang dikatakan Felda membayar kurang dari KPG sebenar.
Turut serta didalam perjumpaan itu nanti adalah Sdr Rebin Birham, Ketua AMK Negeri Sembilan merangkap Anggota Exco AMK Pusat. Beliau adalah juga mempengerusikan jawatankuasa penyelidikan Biro Felda PKR Pusat.
Perjumpaan itu adalah terbuka kepada peneroka-peneroka yang berminat untuk menyertai kumpulan ini bagi memfailkan saman terhadap Felda.
Pada jam 2.00 petang pada 3hb Oktober itu juga rombongan peguam-peguam ini akan mengadakan perjumpaan dengan peneroka-peneroka Felda dari DUN Jengka, Pulau Tawar dan Kerdau di Felda Jengka 9, Majlis yang sepatutnya diadakan di Dewan JKKR Jengka 9 ini diubah kepada Pejabat PAS Cawangan Felda Jengka 9 kerana Ketua Kampong Felda Jengka 9 tidak membenarkan Dewan tersebut untuk digunakan.

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Peneroka Jalan Papan tuntut hak pemilikan tanah

Posted: 01 Oct 2010 09:23 AM PDT

Menerima rombongan daripada Kelang membawa memorandum kpd JPK-PBT

Penduduk terdiri drp peneroka Jln Papan membawa memorandum


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


The Meaning of the Venezuelan Election Results

Posted: 01 Oct 2010 06:40 PM PDT

From The Huffington Post
By Thor Halvorssen

An avalanche of media has declared Hugo Chavez’s loss of a two-thirds majority significant. It isn’t. On Monday, Venezuela’s electoral council

announced that political opposition groups had won the majority of the votes in the election for the national assembly, Venezuela’s legislature. They simultaneously announced that the Chavez party would retain most of the seats. In other words, those who received the most votes get minority representation. This is puzzling.

Already, Chavez’s party is underlining that while they don’t have a two-thirds majority (the proportion needed to have control) they do have a three-fifths majority and that this is sufficient to pass an “enabling law” granting Chavez the equivalent of dictatorial powers. So here is the scenario: Before the election he ruled with absolute power including the subservience of the

judicial and legislative power and control over the means of production. Now, without the legislature, he will simply get them to quickly pass a law making his absolute power official.

The Chavez government manipulates rules, laws, and institutions as it sees fit. This has been the case for several years and will be its lasting legacy. Despite the outgoing national assembly being a lame duck legislature, be prepared to see them pass all sorts of laws despite having no mandate.

Too many ignore or are simply unaware of the reason why Chavez had full control of the legislature in the first place — in 2005, all opposition parties boycotted the legislative elections because they were protesting the lack of democracy, the manipulation of the electoral system, the systematic violations of human rights, and the use of the state treasury by Chavez for his own party’s benefit. Voters rejected the election en masse with only 17 percent of eligible voters turning out. The OAS and the EU released scathing reports on the entire process. The bleak turnout made that assembly legal but illegitimate. That the opposition was not able to turn all of these facts into a victory and force a redo of that election is baffling. Meanwhile, the Chavez spin machine set into action and the world was led to believe that he had such unanimous support that he ended up with the entire legislature.

After that, the opposition parties ended their boycott and got back into politics, admirably using tactics different from those of the president. Despite the government’s use of violence, a politicized judiciary, the shutting down of media critical of the president, the misuse of public funds for the president’s party, the cult of personality financed by the state, the use of imprisonment to go after political opponents, the presence of a fear-inducing Cuban intelligence apparatus, and the abuse of federal emergency management laws to control the airwaves for several hours a day to spread political propaganda, the democratic elements in Venezuela are to be commended. What they pulled off on Sunday is extraordinary.

I was asked why, if Chavez is such an autocrat, he didn’t rig the election outright. The answer is that Chavez has not yet obtained what his government refers to as “communicational hegemony”. There is still one television channel left on the air, Globovision, which provides critical news and analysis despite both of its key owners being in forced exile. The two other remaining independent channels were silenced — one by being shut down and the other by being bribed and blackmailed. Once the government has the monopoly on media, then it will be impossible, as in Cuba, to have any critical or opposing viewpoints. Any election result is then plausible in a scenario of self censorship and fear.

Chavez’s poll numbers are down considerably given that issues such as crime — Venezuela has one of the highest per capita murder rates in the world (worse than Afghanistan or Iraq) — and inflation — Venezuela has the worst rate in the hemisphere — affect everybody. In the face of these domestic failures he was not going to win outright had the elections been free and fair. That said, the game was stacked: the government used an endless supply of state oil funds to compete against political parties lacking state support, and enforced numerous restrictions on political donations to the opposition. In addition, voter intimidation is rife and loyalty oaths are required from government employees. Imagine what the results would have been had there been an equal playing field.

Given that they couldn’t do a simple “we got more votes” trick, the electoral council, controlled entirely by Chavez, chose instead to do political alchemy. This means he did rig it! Consider that the opposition obtained 52% of the votes (probably much more had it been a clean fight) yet does not have a majority of the seats. It is political alchemy resulting from politicized redistricting. For instance, in Caracas the opponents of Chavez got 484,844 votes versus 484,103 of the Chavista party. And the ten seats get split: three for the winners and seven for Chavez. I strongly hope those who cried foul during Bush v. Gore will come out swinging against this injustice just four hours south of Palm Beach County.

It is clear that, even with a stacked deck, the numerical majority of Venezuelans are indicating that they want something different. International elites constantly lecture about how Venezuelan elections are a contest of poor versus rich. The truth of the matter is that the Chavez family and those in government are most of “the rich” — starting with his brothers Adán, Argenis, and Adelis Chavez and longtime government cronies Diosdado Cabello and Jose Vicente Rangel both of whom merit inclusion in the Forbes Billionaires list. Not surprisingly, Venezuela ranks close to the bottom in Transparency International’s corruption index — tied with Angola and the Congo.

To those in the Chavez political machine, the election simply means a change of tactics. To Chavez personally, it is devastating. He has shown that he cannot stand an opposing voice. His word is final. To quote him, speaking in the third person: “He who betrays Chavez dies politically.” Chavez is the revolution. He is the voice of the people. He rules, he doesn’t govern. A true leadership contest is unthinkable. If you were to drive from the main airport to the city of Caracas you will see dozens of billboards with his image — all paid for with state funds and all of them inappropriate in a democracy. It is all about him, all the time. Step out of line and you get expropriated, harassed, persecuted, or even prosecuted and thrown in prison.

A rejection of this sort is humiliating for Chavez. It is sure to cause him an existential crisis. It apparently was agonizing enough that he didn’t even poke his head out on his “Balcony of the People” to say hello to his dejected supporters and admit the rout. He chose as a substitute his Twitter account from where he fantasized a “solid victory.” A few hours later, he called the international press “revolting” and “liars” and was particularly graphic about CNN’s coverage of the elections. During the last referendum, which was the last time the opposition won a majority of votes in a national electoral contest, Chavez went on television and called it a “shit victory” and then proceeded to merrily ignore the results of the election.

Chavez cannot declare defeat. He cannot leave power because this would lead to charges of murder, drug-trafficking on a global scale, corruption charges unlike anything seen in the hemisphere’s history, and — most problematic due to the crimes against humanity element — charges of collaborating with Colombia’s FARC terrorists. While in power he will be untouchable but out of power the line of plaintiffs, prosecutors, and critics is long and includes groups as politically diverse as Reporters Without Borders, the Inter-American Court of Justice, Amnesty International, Human Rights Watch, and the families of the victims of the April 11th massacre.

Chavez doesn’t know what to do. He has two years to figure it out. It is highly unlikely that he will allow a fair electoral contest. He has disqualified Leopoldo Lopez, a candidate that has outpolled him, forced Manuel Rosales, the last candidate that challenged him, into exile, and opened judicial investigations into those on the electoral horizon. Chavez will do everything and anything in the next two years to get another term. But this should be a surprise to no one. He has already said it numerous times: he plans to stay until 2030.

Thor Halvorssen is president of the Human Rights Foundation and founder of the Oslo Freedom Forum.

Treffen mit Anwar Ibrahim

Posted: 01 Oct 2010 02:10 AM PDT

By Alexander Lambsdorff

September 30th 2010

Die aktuelle politische Lage in Malaysia und das politisch motivierte Gerichtsverfahren gegen ihn waren die Themen bei einem Mittagessen mit dem malaysischen Oppositionsführer Anwar Ibrahim am Mittwoch in Brüssel. Anwar Ibrahim ist ein Kämpfer für die Demokratie.

—–

English translation:

The current political situation in Malaysia and the politically motivated judicial proceedings against him were the subjects at a lunch with the Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim on Wednesday in Brussels. Anwar Ibrahim is a fighter for democracy.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Political Freedom and Liberal Democracy in the Islamic World

Posted: 01 Oct 2010 12:48 AM PDT

Speech by Anwar Ibrahim, Parliamentary Opposition Leader of Malaysia at the German Council on Foreign Relations (DGAP), Berlin, 30th September 2010

Let me begin with the poet and philosopher Muhammad Iqbal, a towering figure in the landscape that we are about to traverse this evening, a bridge, if you will, over the gulf that is said to separate the East and the West, between Islam on one side, and freedom and democracy on the other.

In his poetic answer to the West, the Paya?m?e?Mashriq, Iqbal sets up the epiphanous encounter between Jallaludin al-Rumi and Johann Wolfgang von Goethe not on earth but up in the heavens. Reciting Faust, his magnum opus, Goethe convinces Rumi that here is one enlightened soul who understands the Great Mystery. We know that Iqbal's Paya?m?i?Mashriq itself was greatly inspired by Goethe's West-östlicher Diwan (West-Eastern Divan) which in turn drew its inspiration from the great 14th century master of the Persian ghazals Hafiz Shirazi. "Ad-Diwan Sharqi lil Mu'allif al-Gharbi," these were the words inscribed in the original script by Goethe himself on the title page, and it may be literally rendered as "The Eastern Divan by the Western Author." So, in an atmosphere of mutual respect and admiration, West meets East, and East meets West and the process goes back and forth.

Today, however, the encounter seems to have taken on a slightly different keel. For simplicity, it looks something like this: West tries to meet East by first tossing a couple of bombs; East says no thanks by firing a couple of missiles in return; West feels outraged and burns their books of wisdom and religion, and East goes berserk by blowing up their buildings.

My apologies for making light of the situation but the point is that the discourse today more than ever before is blindsided by hatred and misunderstanding giving rise among other things to "freedom and democracy phobia" on the one hand and Islamophobia on the other. This sets the stage for the clash of ideals and values, between political freedom and democracy on the one hand and Islam on the other. Yet in spite of this initial alarm and sabre-rattling war cry, I am quite certain that the clash is more imagined than real. I'm not suggesting that Islamophobia doesn't exist; indeed it very real but it is borne by falsehood, and fuelled by irresponsible parties from both sides of the divide. The upshot is stereotyping and cliché mongering about what Islam represents.

Now because of the disparate actions of certain people conducting themselves in the name of the religion, we find ourselves in a quagmire of false notions about Islam: that it is anti-freedom, anti-democracy, that it enjoins murder and mayhem, promotes divisiveness and exclusiveness and so on and so forth.

So, let us try to clear the fog that has descended on the discourse. Firstly, there is essentially no incompatibility between Islam and democracy. To say that it is infeasible for Muslim-majority countries to practice constitutional democracy is to fly in the face of reality. Let's start with Turkey, a fine example of a liberal democracy where the majority of its population are Muslims. They have free and fair elections, they have a proper judicial and legal system, they have fundamental liberties protected by the constitution and they have a relatively free press. You will not be prosecuted simply because you are a leader of the opposition party and the police won't beat you up just because you criticise the government. You can go about your daily business without the fear that at any time the authorities may just raid your homes and put you behind bars without a trial.

Now, the recent referendum of the Turkish people in favor of fundamental constitutional changes including imposing further constraints on the role of the military is clear testimony that democracy is alive and well. Detractors would like to suggest that it is so because it has chosen to depart from Islamic practices. We beg to differ. We would like to see it as a classic example of what a Muslim nation can achieve if its leaders remain faithful to the core values of Islamic statecraft: modernist, moderate, progressive and tolerant with justice and the rule of law as a motto for governance. In this regard, Turkey's Muslim leaders fortified by the principles of liberal democracy, stand in sharp contrast to the autocrats and dictators in some other Muslim countries.

Indonesia is yet another good example of the practice of political freedom and liberal democracy in a nation with a predominantly Muslim population. Of course, they had to go through the entire political evolutionary process to come to where they are today. After gaining independence from the Dutch, they had a brief experiment with democracy but it was short-lived and after May 1965, Indonesia came under the dictatorship of Suharto during the so-called New Order era. And this went on till the 1998 collapse which set forth the era of Reformasi. Now, just to get an idea of how alive and well democracy is in Indonesia, just switch on to their television stations and without fail, there will be aired daily forums and discussion sessions highly critical of the ruling party and the President. I am not suggesting that the system is perfect or that they have attained full democracy but at least most of the essential elements of a vibrant democracy are in place. Just move over to the neighbouring Muslim majority nation and we can see the stark differences. And the absence of real democracy in that neighbouring country as well as other Muslim majority countries has very little, if any, to do with Islam. Islam, I would say, is getting a pretty raw deal here because of the actions of these tyrants, dictators, autocrats and pseudo-democrats.

But are we denying that there is a problem of Islamic fundamentalism? Is the problem of extremists, of terrorists and of suicide bombers a figment of the imagination? Of course not. That is a complex issue but the hypotheses of correlating various acts with Islam are mere correlations and do not reflect the causal links. The underlying causes must be studied and steps taken to address them if we are to see any resolution to these issues.

As for the claim by some that fundamentalists are gaining traction on the political front in certain Muslim countries, the problem is largely blown out of proportion. It is true, however, that ideological rigidity is not conducive to the promotion of constitutional democracy. It is partly because of this rigidity that sees some fundamentalists citing so-called sabre-rattling verses from the Holy Book to condone acts of violence in the name of jihad. We, however, maintain that Islam prohibits violence and terror by virtue of the principles of moderation and the protection of life, limb and property. The objectives of the religion are clear: jihad enjoins on Muslims to do good and prevent evil, establish justice, promote goodwill and charity and help the weak and the needy. It is not a war cry, let alone one to justify mayhem and murder. Above all, jihad enjoins Muslims to maintain peace and harmony and safeguard the sanctity of life and property. But it remains incumbent on reformists and progressives to make it clear that Islam is for all time. Modernity is not anti-thetical to Islam. Casting the religion in stone is.

For those countries still bent on remaining static, we would urge them to democratize.

I make this call on the platform of Islam itself. Because Islam enjoins the faithful to uphold equality, justice, and human dignity, the resolve to embrace constitutional democracy is a reaffirmation of these principles. Our message is consistent on this: hold free and fair elections, ensure the separation of powers and guarantee fundamental civil liberties including allowing the full participation of women in political life. Put an end to vindictive prosecutions, arbitrary arrests, and the use of the state apparatus to silence political dissent.

On the question of the democratization process itself, I call on certain powers to stop practising double standards. Please do not blow hot and blow cold. Human rights violations are violations no less. We cannot allow some countries latitude in this and condemn them in others. The diplomacy of "you give me this, and I'll give you that in return" is well and good in certain matters but not so if it is a betrayal of the cause of democracy and freedom.

The hypocrisy has to stop unless of course we want to see Muslim societies continuing to languish under dictatorships, autocracies and sham democracies. Sham democracies as you know are now the rage particularly in Southeast Asia. They are more insidious and pose a greater threat to political freedom and constitutional democracy than even dictatorships and autocracies. Dictatorships and autocracies are at least clearly visible and we know that they cannot by any stretch of the imagination pretend to be democracies. Sham democracies on the other hand come well armed with the trappings of democracy. We can't see or in certain cases we pretend that we can't see that they are masquerades perpetuating injustice, human rights abuses and corruption.

With the entire state apparatus at their disposal, they rob and plunder the nation's wealth and resources, imprison dissidents without trial, deny press freedom and render the judiciary into a spineless organ of state whose existence is to serve their political survival. Yet, and this is the most insidious part, their leaders are recognised as leaders of the "free and democratic world" standing shoulder to shoulder with the leaders of the established democracies.

So, this begs the question whether there has been any real progress in political reform in the Muslim world apart from Turkey and Indonesia. Certain states even in the Middle East appear to be moving towards democracy but the rhetoric often exceeds the reality. Nevertheless, let us not be confused about what the real issue is. It is not whether Islam and democracy are compatible but whether leaders in Muslim countries will uphold freedom and democracy. Nor is it a problem about the East being at loggerheads with the West. If I may just conclude with a few lines from Iqbal's Zarb-i-Kalim:

Shun neither the East
Nor fear the West
For it is Nature that sets
you turning each night
(wherever you may be)
To the morning bright"

Thank you

Siapa Ibrahim Ali Dalam Utusan?

Posted: 01 Oct 2010 12:41 AM PDT

Dari Merdeka Review

Mungkin sesuatu yang sukar dibayangkan, apabila UMNO ditikam lidah sendiri setelah Setiausaha Agungnya menyatakan pendirian untuk menjauhi PERKASA. Malah, Presiden PERKASA Ibrahim Ali dijulang lebih tinggi, seolah-olah lebih berpengaruh ke atas Utusan Malaysia, jika dibandingkan dengan sesetengah pemimpin UMNO.

Keadaan ini mencungkil kesangsian ramai, yang mungkin tertanya-tanya apakah yang membuatkan Ibrahim Ali begitu popular, sehingga dilihat terserlah dalam ruang dada Utusan Malaysia? Bahkan kadang-kala Ibrahim Ali, pemimpin politik veteran yang pernah ditendang keluar UMNO, diberi liputan yang lebih besar dalam Utusan Malaysia, berbanding dengan pemimpin UMNO sendiri.

“Itu you kena tanya Editor, apa tujuannya, saya sendiri pun tengah mencari-cari. Kenapa Utusan utamakan PERKASA, kenapa tak utamakan UMNO, sedangkan pemilik akhbar UMNO? Kita pun pelik tentang ni, Ibrahim Ali ada saham banyak kat Utusan, banyak sangat ke?”

Keraguan ini dikongsi bersama Hata Wahari, Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Malaysia baru, yang telah 15 tahun berkhidmat di Utusan Malaysia sebagai wartawan. Dalam satu wawancara bersama MerdekaReview kelmarin (28 September), Presiden NUJ yang mencungkil kontroversi sejak terpilih pada 17 September 2010 ini mendedahkan bagaimana dirinya menerima layanan dingin, selepas kenyataan untuk mengkritik majikannya dikeluarkan.

Isu yang dibawa Ibrahim Ali remeh temeh

Biarpun terkenal dengan lonjakan dari parti ke parti, Ibrahim Ali akhirnya diberi nafas baru untuk melanjutkan hayat politiknya apabila menubuhkan PERKASA, badan bukan kerajaan (NGO) yang lantang mempertahankan kepentingan Melayu. Namun demikian, perjuangannya dipertikaikan oleh seorang wartawan Utusan Malaysia bernama Hata Wahari.

Hata Wahari yang mendakwa dirinya “pakar dalam parlimen” seketika dahulu, kerana ditugas khas untuk membuat liputan parlimen dan politik, kini dilarang untuk berbuat demikian. Beliau yang pernah menolak untuk menulis berita Ibrahim Ali (gambar kiri) tidak pasti sama ada peristiwa ini menjadi punca larangan tersebut.

“…saya pernah menolak menulis berita Ibrahim Ali, dia berucap di Parlimen dan saya tak tulis, editor suruh tulis tapi saya tak tulis. (Mengapa?)… sebab benda dan isu tu remeh temeh, tidak penting, tak membina dan membangunkan minda, news (berita) lain lagi bagus.”

Mengapa Ibrahim Ali mempunyai pengaruh yang begitu besar terhadap Utusan Malaysia, tanya wartawan MerdekaReview.

“You tanya saya, saya pun hairan juga, siapa Ibrahim Ali dalam Utusan? Ibrahim Ali punya pencapaian, saya tak nampak pun, apa yang dia bantu orang Melayu, perjuangannya ada menyebabkan orang Melayu kaya ke? Tak nampak lagi. Ada menyebabkan lebih orang Melayu dapat biasiswa ke? Tak nampak lagi, itu masalahnya. Tak ada dia punya sumbangan sangat terhadap orang Melayu, kenapa kita nak utamakan dia, apa masalah?”

“Kalau you tanya, kenapa Utusan utamakan Ibrahim Ali, soalan ini saya tertanya-tanya sejak dua tiga tahun ni!” tambah beliau.

Malah, Hata Wahari tidak faham mengapa dibangkitkan isu artikel 153, “Kalau dia (Ibrahim Ali) nak perjuangkan artikel 153, benda itu ada dalam Perlembagaan. Siapa nak pertikaikan? Saya tak berani pertikaikan Perlembagaan. Mungkin you akan tanya, tapi siapa pertikaikan Perlembagaan? Benda tu memang dalam perlembagaan!”

“Presiden sepenuh masa”

Hata Wahari membeliakkan khalayak ramai apabila mengeluarkan tiga kenyataan yang sudah semestinya tidak menyenangkan pihak majikannya (pengarang kanan) dan bosnya, UMNO.

Bermula dengan kritikan terhadap Ketua dan pengarang kanan kerana “berkhidmat untuk memenuhi keperluan tuan politik”, disusuli pula dengan kritikan terhadap kedua-dua Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat dalam isu larangan media, Hata Wahari (gambar kiri) baru-baru ini menyangkal pula tulisan Awang Selamat. Hata Wahari memberi tamparan sengit apabila berterus-terang bahawa “laporan berat sebelah” merupakan punca sebenar penurunan edaran Utusan Malaysia.

Keberanian dan kelantangan Hata Wahari disambut dengan pujian dan tepukan. Namun, di sebalik “semangat berkobar-kobar” yang diperlihatkan dari Hata Wahari, ramai mungkin tidak mengetahui bahawa beliau telah “dibekukan” oleh pihak atasannya setelah kenyataan tersebut dikeluarkan.

“Saya memang tidak diberi apa-apa tugasan, saya sekarang ni seperti Presiden (NUJ) sepenuh masa, ” Hata Wahari sempat menyindir dirinya. “Sudah masuk hari kelima saya tidak diberi apa-apa tugasan atau susulan, selepas kenyataan…(dikeluarkan). Sebelum kenyataan (dikeluarkan) memang tiap-tiap hari saya ada buat berita. Sebenarnya, pada hari saya buat kenyataan, saya ada dapat berita eksklusif…”

Namun, tiada lagi berita untuk Hata Wahari pada keesokannya. “Saya tidak diberi apa-apa berita, saya duduk senyap dalam office (pejabat), masuk pukul 10 pagi dan balik pukul 6 petang. Saya tak kisah, hak dia orang nak bagi tugasan, pada masa sama saya cari berita, sama ada mereka nak pakai atau tidak, terpulang kepada editor.”

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

YB Umno Diminta Pulangkan Gaji Wang ‘Haram’

Posted: 01 Oct 2010 12:24 AM PDT

Dari Malaysiakini

Seramai 11 ADUN Umno di Pulau Pinang dicabar memulangkan wang gaji mereka kerana kemungkinan wang berkenaan datangnya dari sumber judi.

Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang yang membuat cabaran itu juga menggesa Umno mengarahkan semua staf dan kakitangan akhbar Utusan Malaysia milik parti itu untuk memulangkan semua gaji mereka.

Tindakan itu supaya kakitangan Islamnya tidak 'termakan wang haram'. Sekretariat itu mendakwa ada unsur-unsur perjudian dalam penghasilan gaji mereka, menerusi iklan-iklan empat nombor ekor di akhbar itu.

"(Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat juga) mencabar Umno agar mengarahkan semua GLC (syarikat berkaitan kerajaan) di bawah pengaruh mereka supaya memulangkan semua pendapatan gaji semula kepada Perbendaharaan Kerajaan Malaysia, kerana tidak ada satu pun gaji mereka ini boleh dipastikan bersih daripada percampuran dengan hasil cukai judi, hiburan dan arak," kata mereka ketika membacakan kenyataan media.

Menurut setiausaha pemuda PKR Pulau Pinang, Syed Mikael Rizal Aidid, – Umno kini tertekan dengan keupayaan Pakatan dalam perbelanjaan berhemah kerajaan negeri yang berjaya mempunyai wang berlebihan dan memperuntukkan dana RM20 juta untuk program menghargai sumbangan warga emas.

Katanya, tertekan dengan keupayaan itu, Umno memfitnah kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat.

"(Justeru) cabaran ini juga dibuat untuk memberi peluang kepada Umno membuktikan diri mereka adalah 'pembela Melayu yang sebenar', seperti yang selalu mereka war-warkan.

Warga emas ditipu

"Kami juga menyeru agar Umno benar-benar membantu merubah nasib orang Melayu dengan bersungguh-sungguh dengan membela jatuh bangun mereka dan bukan hanya berlagak hebat di televisyen dan di dada-dada akhbar," kata Syed Mikael pada persidangan akhbar di Prai, semalam.

Turut menadatangani kenyataan bersama ini adalah Setiausaha Pemuda DAP, Pulau Pinang, Ng Wei Aik dan Setiausaha Dewan Pemuda PAS, Pulau Pinang, Mohd Nor Harun.

Dua hari lalu, lebih 40 warga emas memulangkan semula wang ehsan yang diberikan itu selepas berasa curiga dengan sumber wang berkenaan.

Ia berikutan pendedahan oleh pemimpin Umno yang mendakwa bahawa wang berkenaan diperolehi daripada sumber perjudian.

Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat itu juga mendakwa kumpulan warga emas berkenaan telah ditipu dan dipermainkan oleh ADUN Penaga, Datuk Azhar Ibrahim yang juga setiausaha perhubungan Umno Pulau Pinang.

"Simpati kami adalah kerana mereka ini telah ditipu dan dipermainkan oleh ADUN mereka yang melatah berasaskan maklumat yang tidak betul.

“Ini bukti jelas, bahawa Umno sanggup buat apa saja, hingga sanggup menidakkan hak rakyat, semata-mata mahukan populariti politik murahan!" kata Syed Mikael.

Ng pula menganggap Umno merampas hak warga emas beragama Islam apabila mendalangi usaha dengan 'memperbodohkan' mereka dengan menyebarkan propaganda tidak bersandar fakta.

Diaturkan Umno

"Kesian mereka. Mereka tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku. Tapi jelas, Umno cuba merampas apa yang sepatutnya mereka dapat,” katanya.

Katanya, kerajaan negeri tidak pernah memaksa mana-mana syarikat menghulur sumbangan baik badan korporat mahupun kelab lumba kuda tetapi dana itu diasing mengikut kategori.

“Bantuan ini terletak di bawah pegawai kewangan negeri. Mereka boleh mengasingkan sumbangan tanpa ada masalah”, katanya yang kesal kerana warga emas disogok maklumat tidak tepat dan percaya ia didalangi pimpinan Umno.

“Itu majlis yang diaturkan Umno. Tak adalah, mana boleh warga emas yang minta majlis macam itu. Ini memang didalangi mereka. Siapa yang membangkitkan isu ini terlebih dahulu? Umnolah," katanya lagi.

“Kalau Umno cakap semua wang termasuk RM100 haram, maka, gaji yang diterima ADUN Umno juga haram. Jadi, pulangkan duit gaji, jangan ambil," kata beliau yang juga ADUN Komtar itu.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Final Round of PKR Divisional Meetings and Elections

Posted: 30 Sep 2010 09:18 PM PDT

MEDIA STATEMENT
1 OCTOBER 2010

Final Round of PKR Divisional Meetings and Elections

The third and final round of Parti Keadilan Rakyat's divisional annual general meetings and elections will take place this weekend on 2nd and 3rd October 2010. Divisional Annual General Meetings will be held in 38 divisions with contest taking place in 23 divisions – Selangor (14); Sarawak(4); Johore (2); Sabah (1); Kedah (1) and Penang (1).

Some of the logistical problems that affected a few divisions over the past weekend can be attributed to the high voter turn out. This, compounded by the unfamiliarity of members with the newly introduced system of voting, contributed to the logistical problems that were encountered.

It may not be widely known, but the divisional party elections involves members casting their votes for positions in the Jawatankuasa Cabang, the Jawatankuasa Wanita Cabang and Jawatankuasa Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang. This means that where there is a contest, there are potentially three parallel elections taking place at the division level involving up to 46 positions:

a. Jawatankuasa Cabang – Ketua Cabang (1), Timbalan Ketua Cabang (1), Naib Ketua Cabang (1) and Ahli Jawatankuasa Cabang (15);

b. Jawatankuasa Wanita Cabang – Ketua Wanita Cabang (1), Timbalan Ketua Wanita Cabang (1), Naib Ketua Wanita Cabang (1) and Ahli Jawatankuasa Wanita Cabang (7); and

c. Jawatankuasa AMK Cabang – Ketua AMK (1), Timbalan Ketua AMK (1), Naib Ketua AMK (1) and Ahli Jawatankuasa AMK Cabang (15).

In contrast to a general election where a voter is required to remember say, two names, or more often than not just one logo, in the Pemilihan 2010 divisional elections, a voter has to choose up to 46 candidates. The actual process of marking and casting the ballot is thus more time consuming than in a general election. And when a voter is illiterate, this adds to the challenge.

The JPP has taken note of these issues and steps have been taken to try to ensure that voting over the coming weekend takes place in a smooth and orderly fashion. We call on all candidates and the incumbent leadership at the division level to work with us towards this end and to give the Keadilan Secretariat and our volunteers their full cooperation.

Dr. Molly Cheah
Chairperson
Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP)

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang