Pengikut

Nuffnang

Isnin, 20 September 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Najib mungkin terus tunduk pada Singapura

Posted: 20 Sep 2010 01:45 AM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Sept: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar tidak menolak kemungkinan bahawa Singapura akan mendapat lebih banyak manfaat dalam rundingan dengan Malaysia.

Beliau membuat andaian demikian ekoran melihat tindakan pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak pada 24 Mei lalu menyerahkan tanah milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjong Pagar pada republik itu yang baginya merugikan negara.

"Apakah kemungkinan Lee Hsien Loong (Perdana Menteri Singapura) mempunyai gambar pembunuh sebenar Altantuya menyebabkan Najib akan kalah dalam rundingan kedua hari ini," ujarnya pagi tadi pada Harakahdaily.

Beliau mengulas lawatan Najib hari ini ke Singapura hari ini bagi meneruskan siri perbincangan seterusnya berhubung beberapa perkara yang menjadi pertikaian kedua-dua negara.

Najib sebelum ini dikaitkan dengan wanita Mongolia itu biarpun beliau beberapa kali menafikannya.

Altantuya dibunuh menggunakan bahan peledak C4 di Bukit Raja, Shah Alam pada 19 Oktober empat tahun lalu.

"Yang didapati bersalah Koperal Sirul Azhar Umar dan (Cif Inspektor) Azilah Hadri dari Unit Tindakan Khas (UTK) Bukit Aman sedangkan motif pembunuhan tidak dikenal pasti.

"Apabila mahkamah membebaskan setiausaha politik (Datuk Abdul Razak Abdullah Baginda) Perdana Menteri tanpa terlebih dahulu menjelaskan motif pembunuhan dasyat itu, seolah-olah ada pemimpin politik tertinggi tertentu dilindungi," ujar Mahfuz lagi.

Sebelum ini, penyiasat persendirian, P.Bala Subramaniam dalam akuan bersumpahnya mendakwa Najib ada bersama Altantuya pada pameran intan berlian di Singapura.

Sehubungan itu, ada pihak mendakwa Siangapura mempunyai rakaman tetamu yang menghadiri pameran tersebut.

Mereka juga mendakwa pembahagian 60:40 tanah KTMB di Tanjong Pagar kepada republik itu ada kaitan dengan bukti rakaman tersebut.


Sumber: Harakah Daily

Pelabur lebih percaya Pakatan Rakyat

Posted: 20 Sep 2010 01:40 AM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Sept: PAS menganggap dakwaan Umno bahawa pelabur tidak datang ke negara ini akibat percaya dakyah pembangkang adalah satu pengiktirafan kepada Pakatan Rakyat.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad secara sinis berkata, ianya juga membuktikan bahawa kerajaan BN sudah tidak dipercayai lagi dan sudah tiba masanya mandat pemerintahan negara diserahkan kepada Pakatan Rakyat.

"Kalau inilah kenyataan daripada anggota kabinet kerajaan BN yang bertanggungjawab mengenai kewangan dan pelaburan ke negara ini, maka BN eloklah ,menyerahkan madat kepada Pakatan Rakyat supaya lebih banyak pelabur datang ke negara ini," kata Idris dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia, Datuk Mukhriz Mahathir yang mendakwa bahawa pelabur tidak datang ke negara ini kerana percaya dakyah pembangkang.

Menurut Idris lagi, faktor pelabur tidak berminat ke negara ini bukan disebabkan Pakatan Rakyat, namun kegagalan pentadbiran BN mewujudkan suasana yang kondusif yang meyakinkan pelabur.

Pelabur ujarnya tentunya melihat dan meneliti perkembangan semasa dalam negara termasuk pergolakan politik yang berlaku.

Beberapa isu besar seperti isu video klip peguam V.K, Linggam, rampasan kuasa di Perak dan pengkatan indeks rasuah sudah cukup menggerunkan mereka untuk melabur di negara ini.

"Pelabur yang hendak datang ke negara ini, bukan pelabur dalam skim "Pak Man Telo".

"Macam mana pelabur hendak datang, kalau perjanjian yang jelas menyebut royalti kepada negeri yang ditemui minyak dicabul. Mereka pun risau apa pula jaminan pelaburan mereka, kalau dengan rakyat sendiri pun dilanggar perjanjian," tambahnya lagi.

Sebaliknya, di negeri Pakatan Rakyat seperti di Kedah, mampu menarik pelaburan sebanyak RM1.837 bilion pada tahun 2009 dan Selangor RM7.755 bilion.

"Ini menunjukkan bahawa pelabur masih percaya kepada negeri yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat, dalam masa yang sama kerajaan pusat merungut, pelabur tidak datang kerana terpengaruh dengan dakyah pembangkang. Alasan yang paling lucu yang keluar daripada Tun Dr Mahathir ialah kerana pelabur luar tidak ada wang untuk melabur," katanya.


Sumber: Harakah Daily

Komited Untuk Bangunkan Kampung – Tan Sri Khalid Ibrahim

Posted: 20 Sep 2010 01:35 AM PDT


SUNGAI BULOH, 20 Sept: Kerjasama yang erat akan dilakukan dengan semua ketua-ketua kampung bagi meneruskan pembangunan di Selangor, kata Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sewaktu meraikan majlis Aidilfitri di Dewan JKKK, Kampung Pasir Tuntung, Sungai Buloh, semalam.

"Saya akan bekerja dengan ketua-ketua kampung untuk membangunkan negeri Selangor dan bercadang untuk menyenaraikan semua permintaan dan memberi keutamaan kepada mereka," katanya pada majlis yang dihadiri oleh pelbagai lapisan masyarakat itu.

Tan Sri Khalid menjelaskan lagi, perkara ini akan diberi keutamaan dalam merangka Bajat 2011 negeri Selangor yang bakal dibentangkan semasa persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor pada November ini.

"Saya telah minta Tuan D.O untuk menyenaraikan kehendak-kehendak kita supaya kita dapat tolong bangunkan demi kesejahteraan rakyat di negeri Selangor," ujar Tan Sri Khalid lagi.

Pada majlis yang turut dihadiri Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzuelkefly Ahmad itu, Tan Sri Khalid turut menyampaikan 'duit raya' kepada kanak-kanak yang bersalaman dengan beliau.


Sumber: Selangorkini

Kerajaan Persekutuan Lepas Tangan Perbaiki Jalan : Hasan Ali

Posted: 20 Sep 2010 01:30 AM PDT


SHAH ALAM, 20 Sept – Kerajaan Persekutuan didakwa lepas tangan untuk memperbaiki jalan di negeri ini. Perkara itu didedahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap dan Hal Ehwal Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Datuk Dr Hasan Mohammad Ali.

Hasan berkata, dalam banyak perkara, Kerajaan Pusat dilihat tidak berminat untuk bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Selangor.

"Kalau dulu sebahagian jalan persekutuan itu dikendalikan oleh Kerajaan Persekutuan, begitu juga jalan luar bandar dikendalikan Kementerian Luar Bandar, tetapi sekarang seolah-olah mereka tinggalkan, minta kerajaan negeri lakukan," ujarnya lagi.

Sementara itu, Dr Hasan sudah memperolehi senarai jalan raya seluruh Selangor yang perlu dibaik pulih serta diselenggara.

Menurutnya lagi, melalui pertemuan dengan beberapa pihak berkaitan, beliau berjaya mengumpulkan semua maklumat mengenai jalan-jalan seperti di kawasan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), jalan bandar, di luar bandar dan sebagainya.

Beliau kini sedang dalam perbincangan dengan Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) serta beberapa jabatan dalam usaha menentukan senarai keutamaan yang perlu dilaksanakan.

"Saya sudah minta peruntukan bajet tambahan yang baru dibentangkan dipersidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), melalui peruntukan itu diharapkan pembaikan-pembaikan jalan dapat dilakukan.

"Saya akan membuat senarai penuh tahun depan apabila mengemukakan bajet tahun 2011. Insya-Allah saya rasa kita akan dapat satu peruntukan daripada kerajaan negeri untuk membaiki jalan yang rosak dan juga menyelenggarakan jalan tersebut dengan lebih baik," katanya.

Beliau berkata, anggaran kasar mengikut daerah adalah berdasarkan keperluannya seberapa banyak jalan yang memerlukan pembaikan serta penyelenggaraan.

Dalam pada itu, beliau mengakui terdapat sedikit kelemahan dari segi penyelenggaraan, pembaikan jalan dan sebagainya, tetapi ini hanya bersifat sementara sahaja, iaitu sementara kerajaan negeri dapat membuat penyelarasan dengan kerajaan pusat dan sebagainya.

"Jadi dalam proses penyelarasan ini, maka timbullah benda-benda yang pernah dilakukan Kerajaan Pusat tidak dapat dilakukan oleh kerajaan negeri kerana kita tidak dapat melakukan bajet sebab atas dasar ia dilaksanakan Kerajaan Persekutuan," katanya.


Sumber: Suara Keadilan

Rayuan Anwar Gugur Fitnah 2 Ditolak

Posted: 20 Sep 2010 01:25 AM PDT


PUTRAJAYA 20 Sept - Permohonan rayuan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menggugurkan tuduhan fitnah 2 ke atasnya berdasarkan dakwaan bahawa Timbalan Pendakwaraya (DPP), Farah Azlina Latif mempunyai hubungan intim dengan pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan ditolak Mahkamah Rayuan pagi tadi.

Keputusan sebulat suara itu dibuat oleh panel tiga hakim yang dipengerusikan oleh Hakim Datuk Ahmad Maarop. Manakala dua lagi hakim ialah Datuk Sulaiman Daud dan Datuk Ma'ah Azhar.

Bagaimanapun, peguam Ketua Umum KEADILAN itu, Karpal Singh berkata dalam sidang media selepas itu, pihaknya akan memfailkan notis untuk mengemukakan rayuan di Mahkamah Persekutuan esok pagi.

Beliau juga menganggap keputusan tersebut merupakan berat sebelah kerana pihak pembelaan sama sekali tidak dibenar mengemukakan hujah malah tiada sebarang penjelasan dibuat mahkamah berhubung mengapa rayuan Anwar itu ditolak.

Sementara itu, dalam sidang media sama, Anwar melahirkan rasa kesalnya kerana ruang untuknya mendapatkan pembelaan telah dinafikan tanpa penjelasan yang kukuh.

"Kita kesal dengan keputusan ini iaitu keputusan yang tidak berlandaskan fakta undang-undang, keputusan itu dibuat dan diberikan berdasarkan beberapa kes bagi memperkukuhkan hujah tanpa apa-apa penjelasan.

"Kemudian ia bercanggah dengan kenyataan termasuk oleh pendakwaraya, kalau dia menang tak boleh rayu, tetapi kalau kita menang boleh rayu dan mahkamah terima hujah itu.

"Yang kita minta ialah ruang untuk kita kemukakan hujah. Itupun dinafikan, jadi kita akan buat rayuan di Mahkamah Persekutuan," katanya.

Anwar juga menyifatkan pihak terbabit yang bertanggungjawab mempercepatkan perjalanan kes itu sebagai jahil berkaitan undang-undang.

"Orang yang menggesa menyegerakan kes ini adalah jahil sama sekali tentang proses undang-undang dan jaminan keadilan dalam negara ini," tegas beliau.

Terdahulu, Hakim Ahmad memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwa berhujah bahawa mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar permohonan tersebut kerana perbicaraan sedang berjalan.

Beliau berkata, bidang kuasa mahkamah ditentukan oleh Seksyen 50 (1) Akta Mahkamah Kehakiman, sama ada ia boleh mendengar dan menentukan sebarang rayuan ketika perbicaraan sedang berjalan.

Pada 16 Ogos lalu, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah telah menolak permohonan Karpal untuk menggugurkan tuduhan fitnah 2 terhadap Anwar selepas memutuskan bahawa dakwaan hubungan Farah-Saiful tidak menjejaskan kes pendakwa terhadap ketua pembangkang itu.

Dengan memetik beberapa kes, Ahmad turut berkata keputusan Mahkamah Tinggi tidak merupakan satu keputusan sebagaimana dimaksud dalam Seksyen 3 Akta Mahkamah Kehakiman.

Oleh itu, katanya, mereka tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar rayuan tersebut dan seterusnya menolak rayuan Anwar itu.

Perkara ini sepatutnya didengar pada minggu lepas tetapi telah ditangguhkan sehingga hari ini berikutan permohonan pihak pendakwaan berhubung isu penghakiman.

Pasukan pendakwaan yang diketuai oleh Ketua Pendakwaraya Negara II Mohamed Yusof Zainal Abiden telah membangkitkan bantahan awal dengan berkata Anwar tidak mempunyai hak untuk membuat rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi.

Ini kerana perintah yang dibuat oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Mohamad Zabidin Mohd Diah bukan perintah muktamad.


Sumber: Suara Keadilan

Ulama, Media Pikul Tanggungjawab Berat, Dipersoal Di Akhirat

Posted: 20 Sep 2010 01:20 AM PDT


KOTA BHARU 20 Sept - Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata tugas yang digalas oleh ulama dan wartawan adalah sama, apa yang membezakan katanya terdapat golongan yang jahat yang dikenali sebagai wartawan upahan manakala ulama pula pula dikenali sebagai ulama palsu dan mereka inilah yang merosakkan masyarakat.

Dalam majlis meraikan para petugas media bertempat di salah sebuah hotel di sini Sabtu lalu beliau menegaskan tugas yang dipikul oleh kedua-dua golongan ini sama berat dan bakal dipersoalkan di akhirat nanti.

"Wartawan menggunakan tulisan dan ulama pula melalui ceramah, mengajar maupun menyertai politik dan wartawan bergerak selari dengan golongan ulama iaitu menyampaikan apa yang disebut oleh ulama dan sekiranya penyampaiannya salah, masyarakat yang akan menerima kesannya.

"Ulama lahir semenjak zaman Nabi manakala wartawan lahir di zaman Eropah dan ada yang mengatakan dari China, namun tugas dua golongan ini adalah sama dan golongan ini akan dipersoalkan di akhirat nanti akan setiap perbuatan dan penulisan yang mereka lakukan di dunia ini" ujar Menteri Besar.

Nik Abdul Aziz turut melahirkan harapannya agar wartawan masa kini dapat membuat keputusan sendiri dalam membuat laporan berita dan dalam konteks negara Malaysia kerana kebanyakan media arus perdana tidak melaporkan perkara yang sebenar terutamanya apabila berkaitan dua kumpulan besar iaitu Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat.

"Kita lihat di negara kita kini, media arus perdana begitu takut untuk melaporkan perkara sebenar, oleh itu saya rasa wartawan yang hadir malam ni kena fikir balik dan jangan lagi duduk dalam akhbar yang bersekongkol dengan pemimpin yang rasuah dan politik dunia semata-mata," ujar beliau lagi.

Di majlis tersebut juga Menteri Besar membuat perbandingan dua akhbar arus perdana di mana ada yang hanya menyiarkan berita dari pihak kerajaan pusat sahaja dan satu lagi menyiarkan bagi kedua-dua pihak dan rakyat Kelantan kini semakin kurang memilih akhbar yang hanya berpihak kepada satu pihak sahaja.

Semasa sesi dialog dibuka, antara persoalan yang dibangkitkan wakil media adalah mengapa akhbar arus perdana yang seolah-olah dipinggirkan dalam program Menteri Besar dan kesukaran mendapat maklumat tepat dari pihak kerajaan negeri dalam pelbagai isu.

Nik Abdul Aziz dalam jawapannya berkata mereka bukannya dipinggirkan tetapi mereka sendiri yang menjauhkan diri dari berhadapan dengan kenyataan yang sebenar.

"Saya tahu wartawan ni pada hakikatnya menulis apa yang dilihat sendiri tetapi maklumlah bila kerja dengan akhbar milik Pusat, apa yang dibuat oleh kita serba tak kena dan memberikan kesusahan untuk mereka melaporkan perkara sebenar.

"Saya rasa cukuplah kerja dengan mereka itu, saya nasihatkan supaya buatlah kerja secara jujur kerana di akhirat kita akan dipersoalkan kelak," kata beliau lagi.

Majlis dialog bersama Menteri Besar Kelantan itu dihadiri seramai 30 wartawan dari pelbagai jenis media.

Turut hadir termasuk Pengarah Urusetia Penerangan Abdul Rahman Yunus, Pengarah Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Zainiah Abdul Halim, Pengarah Tabung Tok Kenali Mohd Khir Zahari, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Ladang Rakyat Dr Nazmi Ghazali Azmi dan Ketua Pengelola Halaqat Negeri, Abdullah Razak.


Sumber: Suara Keadilan

Polis Dilihat Cepat Bertindak Terhadap Kes Berprofil Tinggi Sahaja

Posted: 20 Sep 2010 01:15 AM PDT


SHAH ALAM 20 Sept - Kecekapan pihak polis menyiasat dan mengambil tindakan susulan terhadap kes jenayah tertentu dilihat seperti hanya menumpukan kepada kes berprofil tinggi sahaja manakala banyak kes lain dibiar begitu sahaja.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata ini berikutan terdapat empat laporan polis awal yang dikaitkan dengan suspek pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya sejak Januari lalu tetapi tiada tindakan serius diambil pada masa itu.

"Pertama, saya ingin menegaskan tindakan polis patut dipuji di dalam kes pembunuhan Datuk Sosilawati kerana kita dapat lihat betapa cepat dan lancar polis bertindak sejak mendapat laporan kehilangan beliau bermula dengan proses mencari bukti hinggalah kepada penangkapan suspek.

"Tetapi pada masa yang sama polis gagal mengambil tindakan terhadap empat laporan terdahulu yang diantaranya kehilangan seorang peniaga warga India yang dikaitkan secara langsung dengan suspek kes ini. Tindakan polis yang tidak konsisten ini menimbulkan tanda tanya," tegas Khalid.

Kata beliau, sebelum ini tiada laporan berita langsung mengenai kewujudan empat laporan tersebut sehinggalah kes pembunuhan jutawan kosmetik itu digembar-gemburkan oleh media yang menunjukkan seolah-olah pihak polis cekap dan tepat.

"Ya, tindakan polis bagus dalam kes ini tetapi adakah tindakan kali ini hanya kerana kes ini berprofil tinggi? Apakah polis memilih kes berdasarkan profil yang menyebabkan tiada tindakan atau siasatan dibuat ke atas kes-kes kehilangan sebelum ini kerana mangsanya adalah individu yang tidak dikenali umum dan tiada hubungan politik?" tanya beliau.

Tambah beliau, sekiranya polis menggunakan sumber dan tenaga dengan menumpukan perhatian dalam menyelesaikan kes terdahulu yang difailkan terhadap suspek, sudah pasti suspek tersebut tiada peluang untuk melakukan jenayah lagi.

Khalid seterusnya berkata memandangkan suspek yang merupakan seorang peguam dan didakwa mempunyai hubungan rapat beberapa ahli politik MIC, tentu wujudnya kemungkinan suspek telah menggunakan hubungan politik tersebut untuk melepas atau mengelakkan diri beliau daripada disiasat polis.

Jelas beliau, situasi ini mengguatkan lagi isu yang didedahkan oleh bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan bahawa campurtangan pihak luar sememangnya mengekang tugas polis.

Khalid berkata campurtangan politik jelas dilihat semasa siasatan kes fitnah pertama terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di mana polis terpaksa menyiasat dengan mengusung tilam ke lokasi saban hari yang telah menjadi bahan ketawa rakyat Malaysia dan masyarakat antarabangsa sedangkan pada hakikatnya tiada kes langsung untuk disiasat.

"Dalam siasatan kes Anwar dahulu, polis seolah-olah telah memperbodohkan diri sendiri dengan tindakan mereka dan ini bukan kerana kelemahan di pihak polis tetapi disebabkan campurtangan politik.

"Dalam erti kata lain, pihak polis boleh bertindak cekap jika tiada campurtangan pihak luar dan pada masa yang sama, polis tidak dapat berbuat apa-apa tanpa arahan ataupun jika dihalang oleh pihak luar yang mempunyai kepentingan," tegas Khalid lagi.

Katanya, keadaan ini membuktikan perlunya satu institusi kepolisan yang bebas tanpa pengaruh mana-mana pihak samada politik mahupun korporat, dan melayan semua aduan yang diterima secara adil dan saksama bagi mengembalikan keyakinan rakyat terhadap institusi polis.


Sumber: Suara Keadilan

Najib Mesti Hukum Utusan, DAP Mahu Saman

Posted: 20 Sep 2010 01:10 AM PDT


SHAH ALAM 20 Sept - Akhbar Utusan Malaysia mesti dikenakan tindakan kerana cuba menghasut pembacanya supaya membenci DAP dengan menyiarkan berita memfitnah dan mengkaitkan parti berkenaan dengan pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya, pemandu serta peguamnya dan seorang pegawai bank.

Dalam satu kenyataan media Sabtu lalu, Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP dan juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak wajar mengenakan tindakan keras terhadap akhbar tersebut kerana menyiarkan berita berbentuk hasutan dan fitnah dalam usaha mereka meracun pemikiran pembacanya.

DAP juga menuntut akhbar berkenaan memohon maaf kepada parti kerana cuba menanamkan benih ketegangan perkauman di samping tuduhan melulu yang tidak berasas melalui berita yang disiarkan.

Menurut Tony, persoalan DAP tidak mengutuk pembunuhan kejam empat individu terbabit tidak pernah timbul kerana parti berkenaan sentiasa mengutuk segala perbuatan jenayah yang lebih berat sama seperti kes pembunuhan terbabit.

"Kami (DAP) menerajui di dalam dan di luar Parlimen dalam menggesa Polis DiRaja Malaysia (PDRM) untuk meningkatkan keberkesanan melawan jenayah di negara ini. Bagaimanapun, kerajaan BN di bawah Umno sendiri yang tampak berpuashati dengan rekod situasi jenayah yang semakin meningkat sebelum menurun mengiikut statistik rasmi kerajaan," katanya.

Keduanya dan yang paling penting sekali, kata beliau adalah percubaan keji akhbar milik Umno itu untuk memfitnah dan mendakwa melalui 'berita' yang disiarkan bahawa suspek kes pembunuhan itu adalah ahli seumur hidup DAP tanpa sebarang usaha untuk mengesahkan dakwaan berkenaan.

Sehubungan itu, DAP menegaskan kedua-dua suspek, Pathmanabhan Nalliannen and Surendran Nalliannen bukan dan tidak pernah menjadi ahli DAP pada bila-bila masa sekalipun.

Tony berkata, sejak kebelakangan ini Utusan sentiasa menyiarkan tajuk-tajuk utama akhbar dengan berita yang memfitnah dan tidak berasas yang dimanipulasi seperti "Nama Guan Eng ganti Agong" serta mendakwa Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching menyampaikan tazkirah di sebuah surau.

Meskipun begitu ketara tindakan akhbar terbabit, Najib berulangkali mempertahankan Utusan Malaysia malah memuji akhbar berkenaan kerana dikatakan melaporkan berita dengan beretika dan tidak berat sebelah walaupun berita yang disiarkan menjurus kepada fitnah, hasutan dan memupuk benih perkauman.

Sehubungan itu, kata Tony lagi, bagi mempertahankan nama baik parti berkenaan, DAP tiada pilihan selain mengarah peguam parti berkenaan untuk mengambil tindakan yang perlu termasuk menyaman akhbar terbabit di mahkamah.


Sumber: Suara Keadilan

Selepas Debat Calon Ketua AMK, Ureka Mahu Anjur Debat Calon Timbalan Presiden Pula

Posted: 20 Sep 2010 01:05 AM PDT


KUALA LUMPUR 20 Sept - Penyelaras Universiti Terbuka Perak (Ureka), Afendi Ahmad aka Mat Saman Kati berharap debat bagi calon Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) bakal diadakan di Universiti Industri Selangor (Unisel) sekiranya mendapat kebenaran daripada pihak pentadbiran universiti tersebut.

Beliau berkata pihaknya telah menghubungi pihak Unisel dan kini menunggu jawapan disamping menghubungi semua calon yang menawarkan diri untuk merebut jawatan itu.

"Saya sudah hubungi mereka (calon Timbalan Presiden), tapi setakat ini masing-masing berkata masih terlalu awal untuk membuat keputusan," kata Mat Saman Kati.

Beliau menjelaskan tumpuan kini lebih diberikan kepada program debat calon Angkatan Muda KEADILAN yang telah diadakan di Taiping Golf Resort Sabtu lalu.

"Saya lebih teruja dengan debat AMK. Mereka kelihatan cukup matang. Berlainan dengan calon Timbalan Presiden," tambah beliau.

Debat calon AMK tersebut merupakan yang pertama diadakan semenjak penubuhan parti pada tahun 1999.

Setiap speaker telah diberikan masa 15 hingga 20 minit untuk berpidato, dan sesi tersebut dikendalikan oleh Mat Saman Kati sendiri.

Calon yang mengambil bahagian termasuk Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN Pusat, Badrul Hisham Shaharin aka CheGuBard, Bendahari KEADILAN Terengganu, Rafizi Ramli dan Ketua KEADILAN Cabang Parit Sulong, Hasmi Hashim.

Sementara itu Ketua AMK, Shamsul Iskandar telah menarik diri daripada menyertai debat tersebut kerana menawarkan dirinya bagi jawatan Naib Presiden.

Debat yang berkonsepkan 'presidential debate' seperti yang dibuat di negara-negara maju bertujuan mengenengahkan visi, gagasan dan perancangan bakal Ketua AMK, sekiranya mereka diberikan mandat oleh ahli parti kelak.


Sumber: Suara Keadilan

Ramai Tokoh Wanita Muda Rebut Jawatan Tinggi Parti

Posted: 20 Sep 2010 01:00 AM PDT


SHAH ALAM 20 Sept - Wanita Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) berkata pemilihan parti kali ini secara langsung ini telah membuka peluang kepada ramai tokoh wanita muda untuk ikut serta dan dipilih ke perbagai kedudukan kepimpinan di tahap yang belum pernah terjadi sebelum ini.

Ketua Penerangan, Latheefa Koya berkata perlembagaan parti membenarkan mana-mana wanita untuk tampil bertanding dalam pemilihan di mana-mana peringkat termasuklah pada peringkat Angkatan Muda, wanita dan kepimpinan pusat.

Hal ini kata beliau amat berlawanan sekali dengan peluang yang diberikan di dalam parti-parti lain, yang selalunya hanya terhad kepada jawatan dalam sayap wanita.

"Pemilihan ini juga merupakan ujian terhadap iltizam parti untuk menyediakan sekurang-kurangnya 30 peratus penyertaan wanita pada semua peringkat pembuatan keputusan parti.

"Proses berterusan untuk mengangkat penyertaan wanita dalam parti juga memperlihatkan beberapa wanita muda memimpin cabang-cabang parti," kata beliau dalam satu kenyataan semalam.

Berikut antara nama calon wanita muda yang menawarkan pencalonan dalam Pemilihan 2010 pada pelbagai peringkat:-

Siti Aishah Shaik Ismail, 25

Ketua Serikandi, Sayap Wanita

(tawar calon MPP)

Ginie Lim, 29

Aktivis politik sepenuh masa, calon untuk DUN Machap dalam Pilihan Raya Umum 2008

(tawar calon Exco AMK, MPP)

Sangetha Jayakumar, 27

Peguam, Setiausaha Politik Exco Negeri Selangor

(tawar calon Naib Ketua AMK Pusat)

Eunice Ong, 27

Peguam

(tawar calon Naib Ketua AMK Pusat)

Zara Zahari, 33

Exco AMK Pusat

(tawar calon Exco AMK Pusat)

Fione Tan, 32

Ahli Jawatankuasa KEADILAN Cabang Cheras, Eksekutif Insurans

(tawar calon Exco AMK Pusat)

Maisuri Zainal, 25

Ahli Jawatankuasa Srikandi

(tawar calon Exco AMK)

Hamiza Che Ahmat, 39

Pimpinan AMK Pulau Pinang

(tawar calon Timbalan Ketua Wanita Cabang Batu Kawan)

Juwairiya Zulkifli, 25

AJK Srikandi, Graduan IT

(tawar calon AJK Wanita Pusat)

Nurul Izzah Anwar, 30

Ahli Parlimen Lembah Pantai

(tawar calon Ketua Cabang Lembah Pantai, MPP)

Yee Ling, 27

Ahli Majlis, Majlis Perbandaran Hulu Selangor

(tawar calon AJK Wanita Pusat)

Renuka T Bala, 37

Peguam Hak Asasi Manusia, anggota Cabang PJS

(tawar calon MPP)

Ngeow Chow Ying, 36

Peguam

(tawar calon Ketua Cabang Seputeh

Erveanna Ansari, 34

Peguam, Sabah

(tawar calon Ketua Cabang Sepanggar, Naib Ketua AMK)

"Parti amat menyokong penyertaan wanita muda dan mereka tidak boleh dipandang remeh semata-mata untuk mencukupkan angka kuota wanita. Ramai di kalangan mereka telah menunjukkan komitmen terhadap parti dan perjuangannya, berkelayakan, berdikari dan berkemampuan untuk menjadi pimpinan muda," kata Latheefa.


Sumber: Suara Keadilan

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


SEMUA di JEMPUT HADIR - Datanglah Beramai-ramai

Posted: 20 Sep 2010 12:53 AM PDT
Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Kedudukan Sdr Jenapala Perumal Subaan

Posted: 20 Sep 2010 11:26 AM PDT

KENYATAAN MEDIA
20 SEPTEMBER 2010

Merujuk kepada kenyataan Sdr Jenapala Perumal Subaan yang menawarkan dirinya untuk dicalonkan sebagai Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat, kami ingin memaklumkan bahawa Sdr Jenapala Perumal sebenarnya telah tidak lagi menjadi anggota Parti Keadilan Rakyat setelah beliau dipecat dari keanggotaan Parti pada Februari 2009 kerana mengkritik pimpinan parti secara kasar dan bertindak menubuhkan parti baru.

Oleh itu, Sdr Jenapala tidak boleh dicalonkan untuk apa-apa jawatan dalam Pemilihan KEADILAN 2010.

Justeru, tindakan Sdr Jenapala mempertikai dan mengkritik kewibawaan Pemilihan 2010 dengan melontarkan pelbagai tuduhan yang amat tidak berasas, palsu dan bohong dilihat bukanlah perkara yang luar biasa memandangkan beliau telah terbukti sebagai suatu watak yang khianat pada perjuangan.

SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Setiausaha Agung

Kemusykilan Berkenaan Dengan Akaun 1MDB

Posted: 19 Sep 2010 10:35 PM PDT

Seperti yang diumumkan, 1Malaysia Development Fund Bhd (1MDB) diperuntukkan RM5 bilion pada tahun 2009 melalui penerbitan bon jaminan kerajaan. Baru-baru ini, 1MDB juga bercadang mendapatkan pinjaman tambahan sebanyak RM5 bilion. Pinjaman RM5 bilion baru ini tidak akan dijamin oleh kerajaan Malaysia secara langsung, malah akan diselesaikan melalui penerbitan beberapa bon sejumlah RM10 bilion yang disokong oleh kerajaan (state-backed bonds). Ini bermaksud 1MDB akan menanggung liabiliti jangka panjang sebanyak RM15 bilion menjelang tahun 2013. Jumlah itu 4 kali ganda besar jumlahnya berbanding dengan nilai bon yang dikeluarkan untuk projek Port Klang Free Zone (PKFZ), iaitu bernilai sekitar RM3.685 bilion.

Kini bertiup kencang berita bahawa audit akaun untuk tahun fiskal yang sepatutnya berakhir pada Mac 2010 belum dapat dimuktamadkan. Terdapat spekulasi bahawa juruaudit enggan menandatangani akaun tersebut kerana terdapat banyak percanggahan. Lazimnya, juruaudit enggan menandatangani akaun yang diauditnya apabila wujud masalah serius dalam akaun tersebut. Oleh kerana jumlah yang membabitkan dana awam sebegitu besar, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk menjelaskan kepada khalayak samada berita mempunyai kebenaran atau tidak.

Difahamkan berdasarkan kunci kira-kira (balance sheet), kenapakah 1Malaysia Development Fund Bhd (1MDB) boleh mengaut keuntungan yang tidak diasingkan (unappropriated profit) sebanyak RM121.79 juta. Ianya menjadi satu tanda tanya apabila liabiliti bukan semasa (non-current liability) adalah sebanyak RM4.39 bilion sahaja dan bukan RM5 bilion seperti yang diumumkan oleh 1MDB. Ke mana hilangnya sejumlah RM610 juta? Kita difahamkan juga berdasarkan kunci kira-kira tersebut, pinjaman sejumlah RM37 juta diperlukan sedangkan deposit kategori aset semasa (Deposits with licensed financial institutions) adalah sebanyak RM782.12 juta. Lazminya, kategori aset semasa (current assets) merujuk kepada kategori di mana transaksi dapat dilakukan bila-bila masa dalam tempoh waktu kurang daripada 12 bulan. Sebaliknya, jika deposit kategori aset semasa tidak dapat digunakan untuk membuat pembayaran, bagaimana Other payables sebanyak RM99.43 juta dapat dibayar dengan Other receivables yang hanya berjumlah RM16.15 juta?

Manakala itu kita difahamkan menurut penyata pendapatan pula, dana tersebut mendapat keuntungan sebanyak RM439.83 juta tetapi tidak pasti bagaimana sesebuah dana sebegitu boleh mendapat keuntungan tersebut. Biasanya 'keuntungan' diperoleh melalui pelaburan. Butiran hasil (Other income) diperlukan bagi menjawab persoalan-persoalan lain yang berkaitan. Di samping itu, apakah status pengecualian cukai yang diberikan oleh kerajaan kepada 1MDB? Apakah kerajaan memberikan pengecualian sepenuh kepada 1MDB dan apakah rasional kerajaan dalam hal ini? Adakah item ini merujuk kepada status kewangan Terengganu Investment Authority Berhad sebelum bertukar nama kepada 1MDB? Pada 11 Jan 2010, kerajaan mengumumkan bahawa Yayasan 1MDB telah ditubuhkan bagi mengendalikan satu dana tanggungjawab sosial (CSR) yang bernilai RM100 juta. Adalah difahamkan juga, jumlah RM100 juta tersebut tidak muncul sama ada dalam penyata pendapatan atau kunci kira-kira.

Semenjak 1MDB yang sebelum ini bergelar Terengganu Investment Authority Berhad (TIA) diperkenalkan oleh pentadbiran Najib, pelbagai pertanyaan wujud berhubung peranan 1MDB, pelaburan 1MDB dan perkembangan-perkembangan berkaitan khususnya dalam peranan PetroSaudi dan jutawan bernama Jho Low. Apakah peranan Jho Low dalam 1MDB khususnya dalam projek pembangunan semula pangkalan Sungai Besi? PetroSaudi hanya dikenali ramai selepas penubuhan sebuah syarikat usaha sama bersama 1MDB dengan modal berjumlah AS$2.5 bilion (RM8.5 bilion).

Akibat dari pengurusan yang tidak telus, makanya begitu banyak persoalan yang muncul. Ini mengingatkan kita kepada dengan penubuhan ValueCap yang bernilai RM10 bilion pada 2002. ValueCap tidak membawa sebarang makna selain memangkin segelintir syarikat sahaja dalam pasaran saham, mengulangi bentuk salah guna kuasa dan salah agih dana awam yang berlaku pada tahun 1997. Operasi ValueCap penuh dengan misteri (rahsia) sehingga orang ramai tidak mengetahui transaksi apakah yang telah dilakukan. Lebih-lebih lagi, ValueCap mendapatkan pinjaman daripada KWSP dengan kadar faedah rendah. Ini menimbulkan kebimbangan dana tersebut digunakan untuk menyelamatkan kroni besar dalam Bursa Malaysia. Kini kita khuatir dana awam yang disalurkan kepada 1MDB juga akan mengalami nasib yang sama sepertimana dengan beberapa usaha kononnya untuk memacu pertumbuhan ekonomi negara. Berselindung di sebalik hasrat yang dipamerkan sebagai satu langkah yang bermakna, akhirnya hanya menguntungkan segelintir sahaja dari kalangan mereka yang rapat dengan pemerintah.

ANWAR IBRAHIM
KETUA PEMBANGKANG DEWAN RAKYAT MALAYSIA

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Questions for October 2010 Parliament Session

Posted: 20 Sep 2010 02:00 AM PDT

Soalan-Soalan untuk Jawapan Lisan Questions for Oral Answers 1. Tuan Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta Perdana Menteri menyatakan apa tindakan yang di ambil untuk memperbaiki perbezaan yang amat ketara bayaran gaji dan elaun bagi pegawai negeri kakitangan awam dalam perjanjian Ceupacs berkesan pada tahun 2007 menyebabkan pengawai rendah dibayar lebih tinggi daripada [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Questions for October 2010 Parliament Session

Posted: 20 Sep 2010 02:00 AM PDT

Soalan-Soalan untuk Jawapan Lisan Questions for Oral Answers 1. Tuan Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta Perdana Menteri menyatakan apa tindakan yang di ambil untuk memperbaiki perbezaan yang amat ketara bayaran gaji dan elaun bagi pegawai negeri kakitangan awam dalam perjanjian Ceupacs berkesan pada tahun 2007 menyebabkan pengawai rendah dibayar lebih tinggi daripada [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kenapa pemimpin MIC dan DAP ambil berat Sri Lanka ?

Posted: 19 Sep 2010 11:56 PM PDT

Kenapa pemimpin MIC Samy Vellu dan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Timbalan Setiausaha Agung DAP Prof P Ramasamy begitu mengambil berat akan apa yang berlaku terhadap perkembangan politik di Sri Lanka ? Boleh pula pemimpin MIC dan DAP bersatu untuk kepentingan bangsa mereka ?

*********************
This heavy triumvirate was set to prove the longest held cease fire between the GoSL and the Tamil Tigers from 2002 February was a futile effort in making peace.
the most surprising and latest entry into the fray, the Deputy Chief Minister of Penang State of Malaysia, Prof P. Ramasamy challenged up front and without hesitations. The Congressmen who signed a letter addressed to US Secretary of State Hillary Clinton on 09 August 2010, opened their letter raising 02 issues.
http://www.thesundayleader.lk/2010/08/22/rajapaksa-%E2%80%93-all%E2%80%99s-fine-but-nothing%E2%80%99s-right/

LTTE Chief - Hero To Malaysian Tamils
MIC President, Samy Vellu issued a statement in Tamil Nesan on the demise of Vellupillai Prabakaran, the Chief of Liberation Tigers Of Tamil Elam (LTTE) Samy Vellu glorified Prabakaran in MIC's official mouthpiece saying that Prabakaran is matyr, praising his determination to defend the Tamils in Sri Lanka and his decades long struggle to seek a separate state for Tamils. In short, Samy Vellu says Prabakaran death is a great loss to the Tamils worldwide and he will go down in the history as one of the greatest Tamil Warrior.
http://balankumarpremakumaran.blogspot.com/2009/05/ltte-chief-hero-to-malaysian-tamils.html

Jom Bantu Umat Islam di Sri Lanka yang ditindas LTTE

Posted: 19 Sep 2010 11:55 PM PDT

Jom bantu nasib saudara seagama dan sebangsa kita yang sekian lama ditindas melalui Program Wakaf al Quran untuk Islam minoriti. Lebih 100,000 umat Islam di Sri Lanka telah menjadi pelarian di negara sendiri setelah dihalau oleh Pemberontak Tamil Eelam LTTE pada tahun 1990. Terdapat 50,000 orang Melayu yang berada di Sri Lanka sejak beratus tahun, kini hidup dalam keadaan tertekan.

Kali terakhir pemimpin Malaysia melawat Sri Lanka secara rasmi ialah pada tahun 2005 iaitu Tun Dr Mahathir.

Suara umat Islam yang memerlukan bantuan di Sri Lanka sering terlepas pandang oleh umat Islam di Malaysia, khususnya orang Melayu. KENAPA ?

Mari kita hidupkan semangat Satu Umat, 1Umat.

****************************
WAKAF AL-QURAN UNTUK ISLAM MINORITI
Program Wakaf al-Quran bukan sahaja membolehkan umat Islam minoriti sesetengah negara dapat membaca dan memahami terjemahannya dalam bahasa masing-masing, malah merapatkan hubungan sesama masyarakat bukan Islam di seluruh dunia.

Pengerusi Yayasan Restu www.restu-art.com , Datuk Latif Mirasa berkata, terjemahan al-Quran dalam bahasa tempatan mereka bukan sahaja dibaca masyarakat Islam, bahkan bukan Islam sekali gus memahami keindahan dan kecantikan Islam dengan lebih mendalam.

Katanya, Yayasan Restu buat pertama kalinya akan menerbitkan terjemahan al-Quran dalam bahasa minoriti Islam Kemboja, selain Mandarin dan Tamil yang dijangka diedarkan ke beberapa negara dalam tempoh empat bulan lagi.

Program yang menawarkan sumbangan RM1 hingga RM10 boleh dilakukan dengan menaip wakaf 1 bagi RM1 atau seterusnya sehingga wakaf 10 (RM10) dan kemudian dihantar ke 32728.

Sumbangan juga boleh terus disalurkan ke Bank Islam Bhd., atas nama Yayasan Restu Wakaf dengan nombor akaun: 14032010021452.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0829&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_01.htm

Laman web Umat Islam di Sri Lanka http://lankamuslim.com

Ethnic cleansing culminated on October 30, 1990 when the LTTE forcibly expelled the entire Muslim population of Jaffna. The LTTE announced early in a morning that all Muslims in Jaffna were to assemble to Osmania college's play ground where they were to be ordered by the LTTE leader Anjaneyar or Elamparuthy, men and women , children and disabled were gathered. Anjaneyar ordered all of them to evacuate the city within two hours. They were only allowed to carry 50 rupees each , and take with them only the clothes and slippers they were wearing on. The LTTE looted almost all possessions in the Muslim houses. Many houses were stripped off tiles, wooden frames, doors, windows, etc.

Within two hours over 15 thousand Jaffna muslims Forcibly Evicted from Jaffna , now they are camping in Puttlam they feel they are not IDP Internally displaced persons but they are FEP Forcibly evicted people , more than one hundred thousand muslims from northern Sri Lanka forcibly evicted from five districts Jaffna , Manner, Vavuniya , Kilinochi , Mulitivu by the LTTE in 1990.
http://lankamuslim.com/2009/11/18/non-existence-of-operational-standard-for-muslim-idps-who-had-to-undergo-living-in-camps-for-20-years/


Syed Mohammed, 56, was driven out of his northern Sri Lanka home when the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) started ethnic cleansing in 1989, killing scores of Muslims, looting their homes, taking over their farmlands and attacking places of worship. He was a prosperous businessman, with an average daily income of 50,000 Sri Lankan rupees (approximately $435) from his Hotel Taj Mahal and his guests included UN officials. Like tens of thousands of fellow Muslims forced to leave their homes, he has been living in camps for nearly two decades.
http://lankamuslim.com/2009/10/02/sri-lanka%E2%80%99s-war-displaced-muslims-want-to-return-home/

An estimated 50,000 Malays, mostly descending from the Indonesian archipelago and southern Malaysia, are the minorities among the minorities in the country's 20 million population. In post-war Sri Lanka, the Malays are worried if their social-political mobility would be stifled without proper political representation in the island's multi-ethnic make-up, as a bulk are still in the economically-backward segment. "About 30 per cent of the Malays are in the middles-class while 60 per cent are in difficult circumstances, living below the poverty line.
http://lankamuslim.com/2010/02/02/sri-lankas-malays-want-more-political-space-on-the-island/

Former Malaysian Prime Minister Dr. Mahathir Mohamad who arrived in Sri Lanka yesterday Dr. Mohamad is in Sri Lanka for a business summit. address the 6th Annual Business Awards ceremony of the Sri Lanka Malaysia Business Council. Dr. Mahathir Mohamed has been acclaimed as the architect for transforming Malaysia into a modern economic giant in Asia. He will be the chief guest at the 6th Annual Business Awards of the Sri Lanka Malaysia Business Council to be held in Colombo on 9th of this month. This will be Dr. Mohamed's second visit to the island. Earlier he arrived in the island and participated as the keynote speaker at the CIMA Global Leaders' Summit in Colombo in May 2005.
http://lankamuslim.com/2010/06/09/former-malaysian-prime-minister-dr-mahathir-mohama-is-in-sri-lanka/

Aminuddin Harun

0 ulasan
sumber :-

Aminuddin Harun


PBT turun kain rentang

Posted: 19 Sep 2010 11:59 PM PDT

Sinar Harian 20 Sep 2010

SEREMBAN – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sikamat, Aminuddin Harun melahirkan rasa kecewa atas tindakan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) menurunkan kain rentang ucapan Aidilfitrinya tanpa sebab.

Aminuddin berkata, empat kain rentang yang mengandungi ucapan Aidilfitri digantung di sekitar Seremban ditanggalkan PBT sebelum Aidilfitri lalu.

"Kain rentang berkenaan mampu bertahan selama 12 jam sahaja selepas ia digantung pada malam 7 September lalu.

"Keesokan harinya, kain rentang berkenaan diturunkan pihak PBT sekitar jam 2.30 petang," katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, tindakan itu jelas menggambarkan sikap yang tidak matang.

"Saya melihat keadaan ini tidak berlaku di negeri lain. Pemimpin mahupun ADUN pembangkang dibenarkan menggantung kain rentang ucapan Aidilfitri tanpa prejudis.

"Saya amat terkilan kerana kain rentang ini hanya mengandungi ucapan hari raya tanpa mengandungi unsur politik," katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya Pas negeri, Zulkefly Mohd Omar berkata, kain rentang miliknya juga turut ditanggalkan pihak PBT.

"Tindakan ini tidak adil kerana kain rentang yang dipasangkan hanya mengandungi ucapan hari raya, bukannya mengandungi unsur provokasi.

"Lebih terkilan apabila kain rentang daripada ADUN yang digantung di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) sendiri turut ditanggalkan meskipun ia di kawasan mereka," katanya.

Menurutnya, beliau telah meminta PBT memulangkan kain rentang terbabit tetapi pihak berkenaan enggan melakukannya.

Difahamkan, kain rentang milik ADUN Paroi, Taufek Abd Ghani dan ADUN Ampangan, Rashid Latiff turut mengalami situasi sama.

Dalam pada itu, Sinar Harian cuba mendapatkan maklum balas daripada Yang Dipertua Majlis Perbandaran Seremban (MPS), Datuk Abd Halim Abd Latif tetapi beliau enggan mengulas lanjut.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story8193055.asp

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


MUSTAFFA KAMIL AYUB UNTUK CALUN TIMBALAN PRESIDEN PKR

Posted: 19 Sep 2010 10:10 PM PDT

DEMOKRASI SEBENAR MENGGALAKAN PERBEZAAN DAN PERTEMBUNGAN IDEA - NURUL IZZAH

Posted: 19 Sep 2010 12:18 PM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


AJK Cabang 2010-2013

Posted: 19 Sep 2010 01:41 AM PDT

Mesyuarat Agung Keadilan Cabang Bukit Gantang 2010

18hb Sept 2010 menjadi sejarah kepada Keadilan Cabang Bukit Gantang apabila senarai pimpinan baru terpilih pada pemilihan yang diadiadakan. 

Kepimpinan ini berkuatkuasa pada tarikh yang sama hinggalah pada tahun 2013 atau pada pemilihan akan datang (Yang mana sampai dahulu) dan ia jugalah yang akan menerajui pilihanraya akan datang. 

Ketua Cabang
ISMAIL BIN YUSOP

Timbalan
ABDUL LATIP BIN ARIFIN

Naib
KHAIRUL AZMAN BIN AHMAD

AJK
TAN KYOO WAT
ABDUL HALIM BIN SEBU
ABDULLAH HALIM BIN ABDUL HAMID
ROSDI BIN MOHAMAD
KAMAL RUZAMAN BIN YUSUF
SAZALI BIN SAAIDIN
LAU TEK HAI
MOHD YUSOF BIN IDRIS
KARTHIGESU A/L THIRUMAL
JAMALUDDIN BIN MOHD NORDIN
HWANG CHEONG KENG
MAJMIN YUS BT MOHD GHOUS
ROZAIDA RAZALI

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang