Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 18 September 2010

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


PENEMPATAN ANAK YATIM

Posted: 18 Sep 2010 02:36 AM PDT


Salam 2 all.

Saya telah mengadakan beberapa siri rundingan dengan beberapa rumah penempatan anak-anak yatim di sekitar Lembah Kelang bagi tujuan memberikan penempatan bagi anak-anak yatim daripada kawasan Parlimen Kulim Bandar Bharu.

Alhamdulilah beberapa rumah penempatan anak-anak yatim ini bersedia mengambil beberapa orang anak yatim daripada Kulim Bandar Bharu dengan syarat saperti berikut:

1. Keutamaan diberi kepada anak yatim piatu (yang kehilangan ibu bapa) walaupun mereka yang yatim boleh juga memohon;

2. Keutamaan juga diberi kepada anak yatim perempuan (walaupun yang lelaki boleh juga memohon);

3. Umur pemohon mestilah diantara 06-18 tahun;

4. Pemohon yang layak dan diterima masuk akan diberi kemudahan asrama tempat tinggal, makan minum dan perbelanjaan ditanggung sepenuhnya dan persekolahan disekolah-sekolah yang dikenalpasti (dengan perbelanjaan ditanggung penuh oleh penganjur);

5. Bagi yang kurang berkemampuan menghantar anak-anak yatim ini ke Kuala Lumpur, penganjur bersedia menyediakan pengangkutan untuk mengambil mereka dengan tanggungan penganjur sepenuhnya.

6. Pihak penganjur berharap anak-anak yatim ini dapat mendaftar dan masuk ke rumah penempatan ini secepat mungkin untuk membolehkan urusan persekolahan dilakukan segera bagi sesi persekolahan 2011.

Bagi yang berminat, sila hantarkan maklumat yang dperlukan iaitu nama, nombor pengenalan, alamat dan butir-butir keluarga serta pengesahan status samada daripada Ketua Kampung, pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat Kulim-Bandar Bharu, pejabat Pegawai Daerah Kulim atau Bandar Bharu, imam masjid kariah berdekatan atau YB Ahli Dewan Undangan Negeri Kulim atau Bandar Bharu.

Maklumat yang telah lengkap hendaklah dihantar ke:

Zulkifli Bin Noordin
Tingkat 7, Wisma Yakin,
Jalan Masjid India,
50100 Kuala Lumpur

atau melalui email zul4kulim@gmail.com, atau melalui telefon 03-26936190 dan fax 03-26936255.

Semoga usaha yang sedikit ini akan dapat membantu golongan yang sangat diistimewakan oleh ALLAH dan Rasul saw ini.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
09 Syawal 1431
18 Sept 2010

ALFATIHAH BUAT M. RAJOLI

Posted: 18 Sep 2010 01:45 AM PDT


Salam 2 all.

Saya mengucapkan innalillah hi wainna ilai hiro ji'un dan takziah atas pemergian Allahyarham M. Rajoli @ Mohd. Rajoli bin Mohd Zin (65) yang meninggal semalam di Hospital Ampang. Jenazah Allahyarham di sembahyangkan di Masjid Al Akram, Kg. Datuk Keramat pagi tadi dan dikebumikan di tanah perkuboran Kg. Datuk Keramat.

Allahyarham tinggal di taman perumahan berhampiran dengan rumah saya. Kadangkala terserempak juga dengan Allahyarham samada semasa beliau menunggang motor besarnya, ataupun pernah juga terserempak dengan Allahyarham diwarung makan Keramat. Walaupun terkenal, tetapi sifat ramah dan mudah berjenaka sangat jelas ada pada Allahyarham.

Saya diberitahu Allahyarham dahulu pernah menjadi seorang muazzin di Masjid Kg. Baru. Entah betul atau tidak saya pun tak pasti, tapi cerita member-member di Kg. Baru macam itulah.

Apapun, negara kehilangan seorang pelakon yang berbakat dan berkaliber. Semoga ALLAH memberikan rahmat keatas Allahyarham, meletakkan beliau didalam golongan yang soleh, dan memberikan keampunan dan maghfirah keatas Allahyarham. Moga ALLAH memberikan juga kesabaran kepada keluarga yang ditinggalkan.

Al Fatihah.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
09 Syawal 1431
18 Sept 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Majlis Sambutan Eidulfitri Parlimen Permatang Pauh

Posted: 18 Sep 2010 12:03 PM PDT

Majlis Sambutan Eidulfitri Bersama Dato Seri Anwar Ibrahim

Ahad 19 September 2010

Masa: 1.00ptg

Program: Majlis Hari Raya

Tempat: Masjid Jamek Cherok To’kun

Masa: 2.30-5.00ptg

Program: Rumah Terbuka Hari Raya Permatang Pauh.

Tempat: Taman Guar Perahu,DUN Penanti

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Kerajaan Gagal Menarik Minat Pelabur

Posted: 17 Sep 2010 11:19 PM PDT

Laporan Bank of America Merill Lynch berkaitan pasaran negara begitu membimbangkan. Menurut laporan tersebut Malaysia kini antara negara yang tidak digemari para pelabur di Asia Pasifik selepas bank tersebut meninjau pandangan pengurus dana. Sungguhpun kerajaan cuba memberi gambaran yang serba indah, hakikatnya Malaysia jatuh dua anak tangga dari kedudukan sebelum ini iaitu di tangga ke 10, dan kini di kedudukan tercorot. Pastinya berita ini menerbitkan rasa bimbang saya berhubung kedudukan ekonomi semasa negara tatkala kononnya pentadbiran Dato’ Sri Najib akan mengemukakan satu kebijakan ekonomi yang diwar warkan bertujuan menarik minat pelabur.

Beberapa perkara mustahak yang sewajarnya diberi perhatian adalah pandangan para pelabur yang melihat Malaysia sudah tidak mampu bersaing dengan negara jiran yang begitu bertenaga maju ke hadapan seperti Indonesia. Tetangga kita itu menurut tinjauan Forum Ekonomi Dunia(World Economic Forum) pula telah melonjak 10 anak tangga ke kedudukan 44 dari 139 negara. Berikutan perkembangan sebeginilah kita sangsi perincian Model Ekonomi Baru yang bakal diumumkan perdana menteri mampu memulihkan ekonomi negara yang lembap ini. Hasrat kerajaan untuk menjana pelaburan bernilai RM 2.2 trillion dalam  masa 10 tahun, yang mana 92% dari jumlah tersebut datangnya dari pelaburan swasta, pastinya menimbulkan kemusykilan tatkala para pelabur bertindak menjauhi pasaran kita.

Pemerintah harus sedar, kebijakan ekonomi yang menafikan perkara dasar serta gagal memberi keutamaan untuk melakukan perubahan terhadap sistem yang curang pastinya dipandang sepi. Secara tuntas saya tegaskan, para pelabur memberi keutamaan terhadap sistem keadilan yang bersih, iklim yang tidak rasuah dan culas serta kepimpinan negara yang meyakinkan. Pembentangan serta perincian dasar ekonomi namun menafikan perkara yang mendasar tersebut hanya akan disambut dingin. Malangnya hakikat ini terus dinafikan elit pemerintah walau rakyat jelatalah yang menderita menahan beban.

ANWAR IBRAHIM

Pemilihan KEADILAN : Mandat Di Tangan Setiap Anggota

Posted: 17 Sep 2010 08:47 PM PDT

Dari begitu banyak ulasan dalam blog, Facebook dan Twitter yang saya ikuti dengan dekat, terpancar kekhuatiran akibat berlakunya pertandingan dalam proses pemilihan parti KEADILAN.

Kita harus akui bahawa KEADILAN mempamerkan keberanian dan ketegasan luar biasa menetapkan sistem pemilihan terbuka dan langsung dari setiap anggota. Ini bermakna pencalonan dan pemilihan ditentukan oleh anggota parti dan bukan wakil mereka.

Pemilihan kali ini mengundang perhatian umum. Ini bermakna KEADILAN kini terangkul sebagai di antara parti utama negara.

Saya yakin Jawatankuasa Pemilihan akan memantau teliti agar kod etika dipatuhi – fitnah dan sogokan dihindari. Namun lebih dari itu, anggota partilah yang seharusnya membuat penilaian dan akhirnya penentuan.

KEADILAN digerakkan sebagai parti perjuangan menolak kezaliman dan menegak keadilan. Saf kepimpinan perlu tegas dan mantap memberi nafas reformasi.

Meski pun ternyata ada agenda luar termasuk media Umno-BN dan gerombolan luar yang akan teruskan dengan politik adu domba, mengheret khalayak membicara dari sudut negatif, saya yakin anggota parti akan memilih kepimpinan berdasarkan prinsip perjuangan, ikatan dan adab jamaah.

ANWAR IBRAHIM

Penghakiman Ingkar dimasukkan terhadap Zamil Ibrahim dalam Kes Saman Malu oleh Dr Syed Husin Ali

Posted: 17 Sep 2010 08:08 PM PDT

Siaran Akhbar
17 September 2010

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah memasukkan penghakiman terhadap bekas anggota AMK Zamil bin Ibrahim atas saman malu yang telah difailkan oleh Timbalan Presiden PKR Dr.Syed Husin Ali terhadapnya.

Sejak meninggalkan Parti Keadilan Rakyat, Zamil Ibrahim telah seringkali membuat dakwaan-dakwaan yang tidak berasas ke atas Parti Keadilan Rakyat serta pemimpin-pemimpinnya.

Tuntutan saman malu tersebut difailkan terhadap Utusan Malaysia dan Editornya serta Zamil Ibrahim pada 20hb Mei 2010 ekoran daripada kata-kata fitnah yang dikeluarkan oleh Zamil kononnya bahawa Dr.Syed telah menerima wang daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membubarkan Parti Rakyat Malaysia (PRM).

Dakwaan tersebut adalah suatu pembohongan semata-mata, dan telah disiarkan oleh akhbar kepunyaan UMNO iaitu Utusan Malaysia pada 6hb Mac 2010.

Penghakiman telah dimasukkan oleh Mahkamah kerana Zamil telah gagal menjawab tuntutan Dr.Syed Husin Ali.

Mahkamah telah memerintahkan bahawa gantirugi yang perlu dibayar kepada Dr.Syed Husin Ali akan ditaksirkan oleh Pendaftar Mahkamah Tinggi.

Manakala itu, tuntutan Dr Syed Husin terhadap Utusan Malaysia dan editornya Mohd Hassan B Mohd Nor telah ditetapkan untuk pengurusan kes pada 4hb Oktober 2010 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Peguam N Surendran dari Tetuan Edwin Lim, Suren & Soh mewakili Dr Syed Husin Ali.

Harap maklum.

AMK KLGT

0 ulasan
sumber :-

AMK KLGT


AMK KLGT kesal dgn artikel di bawah yg di siar dlm Suara Keadilan Online

Posted: 18 Sep 2010 10:48 AM PDT


Dengan pengumuman serentak Azmin Ali dan Mustaffa Kamil Ayub untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden, maka lengkaplah persaingan tiga penjuru untuk jawatan penting dalam Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) itu.

Pencabar ketiga adalah Datuk Zaid Ibrahim yang mengumumkan hasratnya lebih awal untuk mengejar jawatan itu walaupun baru menyertai KEADILAN pada tahun lalu.

Biar apa pun, kempen untuk mendapatkan pencalonan daripada 218 Cabang KEADILAN semakin rancak sehingga kadang kala memberi gambaran bahawa parti kerabat Pakatan Rakyat kini berkecamuk dan berpecah belah.

Tanggapan ini pula diperbesarkan saban hari oleh media arus perdana kawalan Umno-Barisan Nasional, dalam usaha meyakinkan rakyat bahawa KEADILAN "asyik berpolitik' sahaja dan tidak mempunyai masa membela rakyat.

Laporan-laporan Utusan Malaysia, TV3, The Star, Berita harian dan The New Straits Times tidak serik menggunakan kenyataan-kenyataan pedas dari pemimpin seperti Zaid untuk memaparkan KEADILAN sebagai parti yang penuh dengan orang kemaruk kuasa.

Hakikatnya ialah, KEADILAN adalah sebuah parti yang amat subur proses demokrasinya sehingga setiap pemimpin di mana-mana peringkat bebas mengeluarkan pandangan dan pendapat.

Itu sebabnya, walaupun Zaid secara terbuka mencantas Azmin, malah Ketua Umum KEADILAN sendiri Anwar Ibrahim, beliau tidak dikenakan tindakan.

Zaid juga diberikan ruang secukupnya untuk membuat laporan polis terhadap seorang blogger yang kononnya diupah untuk mencerca beliau.

Tindakan Zaid, Azmin dan Mustaffa untuk bersaing jawatan Timbalan Presiden adalah proses biasa yang dilalui oleh sebuah parti demokratik.

Untuk sebuah parti baru seperti KEADILAN, pemilihan pucuk pimpinan sepatutnya tidak mendatangkan sebarang 'kecemasan' kepada mana-mana pihak.

Namun, oleh kerana KEADILAN di didokong oleh seorang bernama Anwar Ibrahim, maka parti itu akan menjadi sasaran pelbagai pihak yang mempunyai kepentingan masing-masing.

Sudah tentu Umno-BN akan beruntung jika berjaya meyakinkan rakyat bahawa KEADILAN tidak mempunyai kemampuan untuk mentadbir.

Malah kejayaan kerajaan Selangor untuk menarik pelaburan tertinggi di Negara dan memberikan pelbagai kemudahan seperti air percuma hanya satu 'kebetulan'.

Persoalannya apakah yang boleh dilakukan oleh calon-calon yang bertanding dan ahli KEADILAN sendiri supaya tidak diperalatkan oleh jentera Umno-BN untuk mencapai cita-cita rakus mereka.

Tentunya penggunaan portal berita yang dibiayai pihak tertentu, pengedaran suratkhabar 'bermusim' hanya untuk pemilihan KEADILAN dan membuat kenyataan membidas calon lain malah pemimpin tertinggi parti harus dielakkan sebaik mungkin.

Jika tidak, di manakan sifat 'gentleman' yang ingin dicanangkan oleh calon-calon terdidik ini?

Sejauh manakah keikhlasan mereka untuk membantu parti atas dasar 'jawatan tidak penting' tetapi membantu membawa perubahan dalam semangat setiakawan yang tulen?

Ini persoalan penting yang harus diambil kira oleh calon-calon dalam pemilihan KEADILAN yang terlampau tangkas menuding jari kepada pihak lain tetapi lupa menilai peri laku diri sendir

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


DEMOKRASI

Posted: 17 Sep 2010 10:13 PM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Malaysia sarang gangster ke, filem Tamil dan Taksub

Posted: 18 Sep 2010 06:51 AM PDT

JANGAN JADIKAN KLANG, KUALA LANGAT DAN SHAH ALAM SARANG GANGSTER (Dari Blog Singalautmetro)
SAMA ADA kita mahu mengakui atau menafikan, fenomena jenayah serang berkumpulan termasuk bunuh bukan sesuatu yang pelik di beberapa daerah di sekitar Selangor. Sebagai contoh bagaimana seorang pemuda dari Sabah terbunuh dikeronyok oleh sekumpulan lelaki dipercayai keturunan India di Sri Muda, Shah Alam tidak lama dulu.

Tidak pasti di mana hujungnya kes itu kini. Kes pembunuhan Datuk Sosilawati dan tiga yang lain juga boleh dikatogerikan sebagai jenayah berkumpulan, malah lebih terancang dengan seorang peguam dipercayai menjadi dalangnya.

Kalau dibuat tinjauan atau kaji selidik di beberapa kawasan tertentu di Selangor, hasilnya pasti tidak menolak tanggapan mengenai wujudnya serang secara berkumpulan ini. Kadang-kala puncanya kecil seperti tersondol kereta, boleh membawa kepada pergaduhan besar.

Kadang-kala hanya kerana membunyikan hon untuk memberi perhatian kepada pemilik kereta yang menghalang laluan di petak parkir, keadaan boleh bertukar seperti sekumpulan semut mengerumuni tumpahan gula! Keadaan telah menjadi terbalik. Yang melakukan kesalahan pula kelihatan seperti raja.

Kepada pihak berkuasa, mungkin tragedi menimpa Sosilawati ini boleh menjadi 'petunjuk' supaya ada kaedah khas dilakukan bagi membersihkan perlakuan jenayah yang dilakukan secara berkumpulan ini. Ini kerana jika dibiarkan ia akan menjadi barah di dalam kehidupan bermasyarakat.

Masyarakat sebenarnya telah lama menyimpan pertanyaan tentang gejala sakit di mata ini, tetapi diharapkan pertanyaan itu akan berjawab dengan segera bagi memastikan kehidupan aman dan harmoni menjadi teras kehidupan di mana-mana kawasan di negara ini.

Hidup tanpa jenayah dan tanpa budaya cacamarba amat diharapkan.

http://singalautmetro.blogspot.com/2010/09/jangan-jadikan-klang-kuala-langat-dan.html

Filem Tamil dipantau
Utusan Malaysia 18 Sep 2010

IPOH, 17 Sept. - Jabatan Perdana Menteri (JPM) akan mencari mekanisme untuk memantau kemasukan filem Tamil berunsur ganas yang dikatakan mempengaruhi masyarakat India di negara ini.

Pemantauan itu akan dibuat menerusi kerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN), kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk T Murugiah.

"Kita akan mencari jalan mekanismenya...antaranya kita akan melihat kemasukan drama-drama bersiri dari India khususnya. Kita kena lihat kemasukan sama ada drama bersiri yang terlalu banyak boleh mendatangkan bermacam-macam masalah," katanya kepada pemberita selepas Seminar Pinjaman Tekun Nasional di sini hari ini.

Beliau berkata langkah itu adalah sebagai antara usaha kerajaan untuk membanteras kegiatan jenayah dan gangsterisme di kalangan masyarakat India terutama golongan remaja.

"Saya tidak menolak andaian yang mengatakan adegan ganas menerusi drama bersiri di televisyen dan filem Tamil dari India sebagai faktor utama punca berlakunya kegiatan jenayah dan gangsterisme di kalangan masyarakat India," katanya.

Murugiah berkata pihaknya juga bercadang mengadakan seminar kesedaran mengenai jenayah dan gangsterisme di kalangan pelajar India di peringkat sekolah rendah. - BERNAMA

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0918&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_11.htm

Taksub kepada majikan punca pembunuhan
Utusan Malaysia 18 Sep 2010

KUALA LUMPUR 17 Sept. - Ketaksuban enam pekerja Ladang Gadong, Tanjung Sepat terhadap majikan dikatakan mendorong mereka untuk memukul sehingga mati jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain.

Mereka kemudiannya membakar mayat mangsa sebelum abunya dibuang ke dalam sungai bagi menghapuskan bukti.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Mohd. Zinin berkata, kes itu melibatkan lapan suspek, bukan 17 orang seperti dilaporkan akhbar sebelum ini.

"Kita percaya enam suspek yang merupakan pekerja dua peguam itu begitu taksub dengan majikannya kerana rata-rata mereka sudah bekerja selama 15 tahun dengan mereka.

"Hasil pengakuan suspek, Sosilawati dan tiga rakannya diikat, dipukul dan ditikam sehingga mati sebelum mayat mereka dibakar dan abunya dibuang ke dalam sungai.

"Mereka bukan ahli kumpulan samseng tetapi suspek pekerja terbabit terlalu taksub dengan arahan yang diberikan," katanya pada sidang akhbar khas di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini hari ini.

Mohd. Bakri ditanya mengenai perkembangan siasatan kes pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain di Banting.

Sementara itu, mengenai aset suspek utama yang dikatakan mencecah ratusan juta ringgit, Mohd. Bakri memberitahu, kesemua harta suspek sama ada di dalam atau luar negara telah dibekukan.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan nilai aset yang telah disita oleh pihak polis.

Mohd. Bakri berkata, suspek turut disiasat oleh Jabatan Siasatan Jenayah Komersial dalam tujuh kes penipuan di Selangor sejak dua tahun lalu.

Beliau memberitahu, suspek juga dikaitkan dengan empat lagi kes jenayah iaitu satu pembunuhan dan tiga kes culik.

Kes pembunuhan itu membabitkan seorang wanita berusia 35 tahun yang dibunuh di hadapan rumahnya di Banting, manakala tiga kes culik membabitkan tiga lelaki iaitu seorang ahli perniagaan dari India dan dua rakyat tempatan.

"Mereka juga berkemungkinan telah dibunuh," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0918&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_03.htm

Empat beradik daif tercicir sekolah di Kuantan

Posted: 18 Sep 2010 06:50 AM PDT

Harian Metro 18 Sep 2010. KUANTAN: Lima beradik yang menetap di Lorong 12, Jalan Tanjung Api, Kampung Selamat, di sini, bukan saja hidup serba kekurangan, malah empat daripada mereka tercicir daripada persekolahan akibat kesempitan hidup.

Lebih menyedihkan apabila ibu mereka, Wan Zamuzi Wan Yusoff, 45, terlantar sakit sejak beberapa bulan lalu manakala bapa, Mohd Asri Che Yahya, 45, yang bekerja sebagai nelayan pula jarang berada di rumah kerana keluar ke laut.

Anak keempat daripada lima beradik itu, Nurul Haifa, 13, berkata, dua abangnya, Mohd Asrul, 18, dan Mohd Asraf, 17, kini bekerja sebagai nelayan dengan menumpang bot penduduk manakala kakaknya pula, Nurul Hanani, 15, bekerja di kedai makan berhampiran rumahnya.

"Saya juga bekerja sambilan di kedai makan berkenaan selama sejam dari pukul 5 hingga 6 petang setiap hari dengan gaji RM10 sehari dan masa selebihnya saya akan berada di rumah menjaga ibu serta menguruskan kerja rumah.

"Kami semua tidak tamat sekolah kerana kesusahan hidup, jadi kami bekerja untuk mencari wang dan membantu keluarga kecuali adik bongsu, Nurul Atahirah, 9, yang baru saja memulakan persekolahan di Sekolah Rendah Kebangsaan Tok Sira, di sini, baru-baru ini," katanya ketika ditemui, di sini, semalam.

Katanya, mereka sekeluarga sebelum ini menyewa di sekitar kampung itu sebelum berpindah ke sebuah rumah usang yang bekalan elektriknya sudah dipotong sejak awal Ogos lalu.

"Kami sekeluarga tidak pernah mendapat sebarang bantuan selain daripada pihak Drugs Intervention Community (DiC) Pahang yang memberi bantuan makanan dua kali seminggu serta pengangkutan untuk adik bongsu ke sekolah.

"Kami sukar untuk memohon bantuan kerana ibu berketurunan Siam manakala saya dan kakak pula tidak mempunyai kad pengenalan kerana ibu dan bapa tidak pernah membawa kami membuatnya disebabkan surat nikah mereka sudah hilang selain mereka diberitahu tidak boleh membuat kad pengenalan kami tanpa surat nikah," katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/4beradikdaiftercicirsekolah/Article

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


Keluarga mangsa bunuh di bantu cabang PKR Hulu Selangor

Posted: 17 Sep 2010 08:24 AM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang