Pengikut

Nuffnang

Selasa, 14 September 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Pembunuhan Sosilawati, MB & Pimpinan PKR Berkongsi Kesedihan

Posted: 14 Sep 2010 01:30 AM PDT

GOMBAK 14 Sept - Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail serta Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini mengunjungi keluarga Allahyarhamah Datuk Sosilawati Lawiya bagi menyampaikan ucapan takziah daripada KEADILAN dan juga kerajaan negeri.

Kedua-dua pemimpin tersebut turut diiringi Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali, Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Selangor, Dr Xavier Jayakumar, Ketua Angkatan Muda KEADILAN Malaysia, Shamsul Iskandar Mohd Akin dan pimpinan serta anggota parti.

Mereka tiba di rumah Allahyarhamah di Taman Harmonis di sini kira-kira pukul 2.30 petang dan meluangkan lebih sejam bertanya khabar kepada anak-anak Sosilawati serta memberikan mereka semangat sebelum mengadakan majlis tahlil.

Ketika bercakap kepada media, Menteri Besar mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarhamah sambil menyifatkan pembunuhan Sosilawati sebagai mengejutkan, kejam dan tidak berperikemanusiaan.

"Saya mengucapkan tahniah kepada pihak polis bagi pihak kerajaan negeri Selangor dapat menyelesaikan kes pembunuhan ini dengan pantas dan kita berharap polis juga mampu membuat penyiasatan terperinci sehingga pihak yang bersalah dihadapkan ke pengadilan," kata Abdul Khalid.

Abdul Khalid menganggap Sosilawati seorang usahawan wanita yang gigih dan berjaya dan kehilangan beliau amat dirasai terutamanya oleh ahli Dewan Perniagaan Melayu Wilayah Persekutuan dan Selangor.

Sosilawati, 47, dan tiga lagi lelaki yang hilang sejak 30 Ogos dibunuh sebelum mayat mereka dibakar disebuah ladang ternakan di Telok Gadong berhampiran Tanjung Sepat, Morib pada tengah malam Sabtu lalu.

Jutawan kosmetik yang merupakan pengasas Nouvelle Visages hilang selepas dikatakan ke Banting atas urusan jual tanah.

Sumber: TVSelangor

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Demokrasi Menjadi Benar-Benar Segar!

Posted: 14 Sep 2010 07:57 PM PDT

Alhamdulillah, dengan berlakunya pemilihan didalam Parti Keadilan Rakyat di peringkat Cabang dan di peringkat Pimpinan Pusat benar-benar mematangkan keanggotaan parti didalam amalan mereka memertabatkan demokrasi.
Sistem yang dijalankan oleh Parti berbentuk two-tier system, iaiatu dengan pemilihan yang berbeza dari peringkat Cabang dengan peringkat Pusat, mengingatkan saya kepada sistem Pilihanraya di zaman Tunku Abdul Rahman dimana berlangsung Pilihanraya yang berlainan waktu diantara pemilihan diperingkat Negeri dengan peringkat Federal.
Calon-calon berkempen mengikut keperluan dengan meletakkan kepentingan parti mengatasi kepentingan peribadi.
Diakhirnya, sesiapa yang menang dan sesiapa yang kalah tidak semestinya menang semua dan tidak semestinya kalah semua, kedua-dua pihak bertaut kembali untuk memperkukuhkan parti bagi berhadapan dengan PRU-13.
Yang menang dan yang kalah adalah terdiri daripada pemimpin-pemimpin parti yang mempunyai kewibawaan masing-masing, dan diantara yang menang dengan yang kalah akan ada yang akan menjadi calon parti.
Maka, semasa berkempen untuk memegang jawatan ini, amatlah tidak wajar berlaku fitnah-memfitnah dan membuat character assisination sehingga berlaku keadaan yang tidak boleh bertaut kembali.
Saya ingin mewakili golongan anggota yang besar yang menyatakan bahawa bagi kami bukanlah senang untuk kami membuat pilihan. Contohnya: Antara Sdr Azmin dan Sdr Datuk Zaid. Kedua-duanya tokoh besar yang boleh memainkan peranan berkesan untuk parti. Kedua-duanya kami sayang dan kalau boleh kedua-duanya kami mahu jadikan Timbalan Presiden. Perlembagaan parti hanya melayakkan seorang sahaja menjadi Timbalan Presiden.
Azmin adalah seorang tokoh yang telah berkorban melalui naik turunnya PKN dan PKR dan berjaya merentasi ujian pahit getir mempertahankan parti. Jangan ada yang tidak mengenang jasa ini; sedangkan ramai dari anggota-anggota awalan didalam parti yang telah meninggalkan parti dan kini menentang parti.
Datuk Zaid pula, walaupun orang baru, mempunyai pengorbanan tersendiri kerana sanggup meninggalkan jawatan Menteri untuk mempertahankan sesuatu keyakinan. Peranan Zaid amatlah besar yang boleh dimainkan didalam parti dan anggota-anggota yakin bahawa Zaid boleh meningkatkan perjuangan parti kesuatu lapis yang lebih tinggi.
Memang sukar untuk membuat pilihan. Memang salah seorang darinya akan menjadi Timbalan dan seorang lagi kalah.
Jika sekiranya Dato Seri Anwar Ibrahim bersetuju menjadi Presiden dan Dato Seri Wan Azizah bersetuju menjadi Timbalan Presiden, alangkah selesa dan mudahnya untuk anggota-anggota meletakkan kedua-dua Azmin dan Zaid di jawatan Naib Presiden.
Dato Seri Anwar telah menolak sebarang pencalonan untuk Presiden, dan saya sangat yakin bahawa DS mempunyai peranan yang jauh lebih besar jika tidak bertanding selaku Presiden, dan anggota-anggota wajar akur dengan keputusan DSAI tersebut.
Maka Dato Seri Wan Azizah akan kekal sebagai Presiden, dan melalui proses demokrasi yang lohor, kita akan mempunyai seorang Timbalan Presiden melalui kertas undi dan demokrasi yang menguji kewibawaan anggota-anggota.
Mana-mana Timbalan Presiden yang menang adalah pilihan anggota-anggota dan proses demokrasi itu dihormati dan yang menang memikul amanah yang dibebankan oleh anggota-anggota namun yang kalah janganlah diketepikan kerana bebanan kepemimpinan perlu dilebarkan kepada semua yang mampu.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Malaysia hilang jawatan penting PBB

Posted: 14 Sep 2010 01:35 AM PDT

Sekiranya perwakilan Malaysia di Geneva menyokong pencalonannya, peguam Ambiga Sreenevasan pastinya telah dilantik menjadi pelapor khas (rapporteur) Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai kebebasan beragama.

Sebaliknya, proses pelantikan itu menumbulkan pelbagai kekeliruan.

"Saya dapat maklumat bahawa saya telah dipilih sebagai pelapor khas PBB berhubung kebebasan beragama kerana nama saya dicatatkan pada senarai akhir di laman sesawang PBB," kata Ambiga kepada Malaysiakini.

"Bagaimanapun keputusan itu tidak lama kemudian ditukar. Saya belum menerima sebarang pengesahan rasmi mengenai apa yang terjadi tetapi difahamkan ini bukan sesuatu yang lazim."

Terdapat spekulasi pencalonan bekas presiden Majlis Peguam itu dihalang oleh kerajaan Malaysia kerana Ambiga didakwa 'terlalu lantang' dalam pendiriannya berhubung isu kebebasan beragama.

Bagaimanapun seorang perwakilan NGO di Geneva berkata masalah timbul akibat sikap dingin perwakilan Malaysia yang 'tidak menyokong mahupun membantah' pencalonan Ambiga.

"Mereka tidak hadir pada mesyuarat (bagi membincangkan pemilihan pelapor khas) dan apabila mereka hadir, mereka tidak bercakap bagi pihaknya," kata perwakilan yang tidak mahu dikenali itu.

Katanya lagi, anggota OIC, yang kebanyakan mereka dari negara-negara Afrika dan beberapa kumpulan serantau yang sebenarnya menolak pencalonan Ambiga.

Sumber: Malaysiakini

Umno dicabar tukar jadi Pekembar

Posted: 14 Sep 2010 01:30 AM PDT

PAS mencabar Umno agar menukar singkatan namananya dalam bahasa Inggeris 'United Malay National Organisation' kepada bahasa Melayu iaitu Pertubahan Kebangsaan Melayu Bersatu (Pekembar).

Menurut timbalan pesuruhjaya PAS Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin tindakan itu bagi memastikan orang Melayu memahami agenda politik Umno.

Katanya, di kawasan pedalaman, kebanyakan orang Melayu tidak faham apa itu Umno kerana ia dalam bahasa Inggeris.

Malah menurut Nizar, ada juga di kalangan ahli Umno sendiri tidak tahu dan memahami singkatan bagi nama Umno itu.

Menteri besar Perak yang disingkirkan itu berhujah jika Umno ikhlas berjuang untuk masyarakat Melayu termasuk mempertahankan bahasa dan budayanya, adalah amat menghairankan bagi mereka mengekalkan nama dalam bahasa penjajah.

"Tidak perlu malu bagi menggantikan nama Inggeris - Umno dengan versi Melayu - Pekembar untuk mencerminkan agenda politik mereka," kata Nizar.

Menurut beliau Umno sebenarnya adalah parti perkauman dan juga hiprokit kerana menggunakan nama Inggeris untuk memperkenalkan budaya dan bahasa Melayu.

Dakwanya setelah mencapai kemerdekaan 53 tahun, Umno tetap merupakan sebuah parti rasis kerana hanya memperjuangkan hak Melayu sedangkan PAS bergelut untuk kepentingan Islam dan juga bukan Islam.

Nizar berucap di sebuah ceramah baru-baru ini di Kampung Batu Enam, Selama di Perak.

Pada ucapannya itu, beliau juga membidas tindakan kerajaan dan mepersoalkan mengapa pembelajaran tulisan Jawi dikeluarkan daripada sistem pendidikan di sekolah-sekolah.

Katanya, akibat tindakan itu, sebahagian besar generasi muda tidak boleh membaca dalam tulisan Jawi dan menyukarkan pembelajaran Al-Quran dan agama kerana kebanyakan bahan berkenaan adalah dalam bahasa Arab yang menggunakan tulisan Jawi.


Sumber: Malaysiakini

Khairy Bidas Utusan Melalui Twitter

Posted: 14 Sep 2010 01:25 AM PDT


KUALA LUMPUR 14 SEPT - Keghairahan akhbar Utusan Malaysia mempertahankan Perkasa dibidas oleh pemimpin 'tuan'nya sendiri.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin hari ini mengecam tindakan akhbar milikan parti itu yang mendedikasi satu muka surat penuh mempertahankan NGO itu dalam akaun 'twitter'nya.

"Sebuah surat khabar perlu diingatkan siapa pemiliknya," tulis Khairy kira-kira lapan jam lalu dalam akaun twitternya yang diikuti 13,919 pengguna laman web sosial itu.

Beliau juga menambah: "Saya menyokong perubahan ke arah media yang bebas dan bertanggungjawab tetapi dalam paradigma kini, saya tidak boleh menerima arah editorial akhbar ini."

Walaupun tidak dinamakan, kenyataan itu jelas ditujukan kepada Utusan Melayu hari ini yang mendakwa majoriti orang Melayu menyokong Perkasa serta membidas keputusan pimpinan parti itu supaya Umno menjauhkan diri daripada Perkasa minggu lalu.

Utusan hari ini turut menyiarkan temu ramah bersama Ketua Penerangan Kerajaan NPerak, Datuk Hamdi Abu Bakar yang mendakwa ada pemimpin Umno 'syok' sendiri dan tidak memikirkan masa depan parti.

Kenyataan sinis itu mungkin ditujukan kepada Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Mansur dan Ahli Majlis Tertinggi, Datuk Seri Nazri Aziz yang mengkritik hebat peranan Perkasa.

Bagaimanapun, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir mempertahankan NGO itu dengan mengatakan hubungan UMNO - Perkasa akan mengelakkan kehilangan sokongan orang melayu pada Pilihanraya Umum akan datang.

Kepimpinan Datuk Seri Najib Razak sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri yang menguar-uar slogan '1 Malaysia' dilihat rakyat marhaen sebagai tidak berkesan apabila Perkasa yang dipimpin Ahli Parlimen Pasir Mas, Ibrahim Ali terus mencetuskan ketegangan antara UMNO dan parti komponen BN lain seperti MCA dan MIC.

Malah 'perceraian' antara UMNO dan Perkasa dapat dilihat sebagai usaha menarik sokongan bukan Melayu kepada BN bagi persediaan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) yang dijangka diadakan dalam masa terdekat.

Ibrahim Ali yang juga bekas ahli UMNO mendakwa beliau mewakili suara orang Melayu dan mempunyai lebih 50,000 ahli yang akan patuh arahannya apabila membuat undian dalam PRU ke-13.


Sumber: TVSelangor

Guna Ungkapan 'India Mabuk', Polis 'Periksa Alat Sulit' Anggota AMK

Posted: 14 Sep 2010 01:20 AM PDT


KUALA LUMPUR 14 SEPT - Tujuh anggota polis lelaki didakwa mencabul kehormatan seorang anggota Angkatan Muda Keadilan (AMK) Perak dan tiga rakan lain dalam satu sekatan jalan raya di Bukit Sentosa, Hulu Selangor, 7 September lalu.

Mendedahkan perkara itu, Arjunan pada sidang media hari ini, berkata, mereka ditahan sepasukan anggota polis yang dikatakan menggunakan ungkapan 'India Mabuk' sebelum pemeriksaan tubuh dilakukan ke atas mereka secara giliran.

Mencerita detik kejadian lebih lanjut, katanya, beliau dalam perjalanan ke Ipoh, Perak ketika ditahan polis di satu sekatan jalan raya sebelum lesen dan kad pengenalannya diminta dengan cara tidak sopan.

"Seorang anggota polis mengetuk cermin kereta seperti mahu memecahkannya. Saya kata, dia tidak sopan lalu dia (polis) naik berang dan menyelongkar kereta serta ada menyebut untuk membuka seluar dan baju saya," katanya.

Arjunan berkata, seorang anggota polis juga memasukkan tangan dalam poket seluar dan memegang alat sulitnya dan mendakwa perbuatan sama turut dilakukan terhadap tiga individu lain yang turut bersama beliau.

Beliau kesal kerana anggota polis terbabit tidak menyatakan sebab beliau diperiksa dan kenderaannya digeledah tetapi percaya perbuatan sedemikian adalah perkara biasa di kalangan polis.

Katanya, tindakan kurang sopan anggota polis itu ditegur anak yang juga pembantu peribadinya, Kalaimugilan Arjunan, mendorong polis mengeluarkan kata-kata kesat sambil mengugut untuk membogelkan mereka dengan alasan polis berkuasa berbuat demikian.
.
Kurang senang dengan tindakan itu, Arjunan bersama tiga rakan lain membuat laporan di balai polis Bukit Sentosa pada hari sama.

Mereka juga bercadang menyerahkan memorandum kepada Ketua Polis Negara yang baru, Tan Sri Ismail Omar dan Kementerian Dalam Negeri bagi mendesak mereka mengambil tindakan tegas ke atas tujuh anggota polis itu.
.
Mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan, seseorang yang melakukan kesalahan mencabul terhadap seseorang baik perempuan mahupun lelaki, boleh dihukum penjara maksimum 10 tahun atau denda, jika sabit kesalahan.


Sumber: TVSelangor

Umno-BN Gagal Hayati Roh Islam Sebenar

Posted: 14 Sep 2010 01:15 AM PDT


BUKIT MERTAJAM 14 Sept - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyelar sikap Umno-Barisan Nasional dan media milik mereka kerana gagal menghayati roh sebenar tuntutan agama dalam isu yang membabitkan kesucian Islam kebelakangan ini.

Menurut Anwar, sepatutnya isu seperti doa mendapatkan hidauah bagi orang bukan Islam tidak sepatutnya dipolitikkan oleh Umno-BN semata-mata sebab mahu mendapat kembali sokongan rakyat.

"Sepatutnya kita yang menjadi pemerintah menunjukkan sikap keterbukaan yang digalakkan oleh agama dalam proses berdakwah kepada bukan Islam supaya mereka menerima Islam.

"Kita sewajarnya menjadi contoh kepada mereka yang tidak memerangi kita selama ini. Tunjukkan tauladan yang baik dan sikap yang mampu dijadikan ikutan.

"Namun begitu sikap ini tidak langsung dipamerkan oleh kepimpinan Umno dan BN bagi membawa masyarakat bukan Islam memahami kesucian agama Islam yang sebenar. Jika kita berjaya berdakwah kepada mereka sehingga mereka mampu menerima Islam maka ini adalah satu kejayaan yang besar," kata beliau semasa berucap dalam majlis meraikan anak qariah Kubang Semang, Bukit Mertajam sempena sambutan Aidilfitri di perkarangan Masjid Kubang Semang semalam.

Majlis meraikan anak qariah anjuran Pemuda Qariah Kubang Semang dengan kerjasama Jawatankuasa Masjid Kubang Semang adalah acara tahunan kali ke sepuluh.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu menambah isu orang bukan Islam masuk ke dalam masjid baru-baru ini juga sengaja dipolitikkan oleh segelintir pihak yang merasakan itu adalah satu kesalahan besar.

"Apabila mereka tidak mempelajari sejarah Islam, maka pengetahuan yang tidak sampai ke tahap pemikiran mereka itu dianggap sebagai sesuatu yang benar walaupun sebenarnya Islam membolehkan bukan Islam untuk mendekati masjid," jelas Anwar.

Mantan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Hashim Yahya yang turut hadir di majlis itu menegaskan isu tersebut sengaja digembar-gemburkan oleh pihak yang ingin mengambil kesempatan tetapi pada masa yang sama menonjolkan kejahilan mereka sendiri.

Beliau berkata sepatutnya menjadi tanggungjawab semua pihak untuk menarik lebih ramai masyarakat bukan Islam untuk memahami dan mendekati Islam.

"Contoh yang baik dipertontonkan akan membuktikan bahawa Islam itu adalah yang terbaik dikacamata bukan Islam. Sebab itulah kita dapat bezakan dalam pemerintahan yang di bawa oleh kerajaan negeri Pulau Pinang dan Pakatan Rakyat, masyarakat bukan Islam amat menggemari untuk mendekati dan memahami Islam.

"Ini adalah satu perkembangan yang sihat. Cumanya dalam isu memasuki masjid masyarakat bukan Islam perlu diberitahu mengenai adab dan tatasusila memasuki masjid. Kita yang menganjurkan program di masjid dan surau yang harus menceritakan apa yang dibenarkan dan ditegah semasa berada dalam masjid," kata Hashim.

Katanya lagi amalan tidak menghormati masjid berlaku dikalangan umat Islam semasa mengadakan majlis akad nikah.

Terdapat antara tetamu yang hadir tidak menutup aurat ketika acara akad nikah berlangsung.

Namun begitu perkara ini tidak menjadi satu isu kerana ia tidak disedari atas kejahilan masyarakat sendiri.


Sumber: Suara Keadilan

Polis Kurang Komited, Golongan Wanita Semakin Tidak Selamat

Posted: 14 Sep 2010 01:10 AM PDT


SHAH ALAM 14 Sept - Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) Malaysia, Zuraida Kamaruddin membidas pasukan polis yang dilihat semakin gagal memberi jaminan keselamatan kepada golongan wanita negara ini sehingga menjurus kepada kes pembunuhan yang melibatkan kaum Hawa yang terbaru Datuk Sosilawati Lawiya.

Sambil menyifatkan pembunuhan tragik Sosilawati mempunyai persamaan dengan kematian kejam model Mongolia, Altantuya Shaariibuu empat tahun lalu, Zuraida menegaskan keadaan ini adalah akibat sikap lepas pandang dan kurang komited pihak polis dalam membuat siasatan dan kegagalan menangkap penjenayah sebenar.

Kata beliau ini menyebabkan ada pihak yang begitu berani mengambil kesempatan atas ketidak mampuan polis menyelesaikan kes pembunuhan tersebut dan juga beberapa kes lain yang melibatkan wanita.

"Wanita KEADILAN mengecam perbuatan terkutuk ini sebagai sesuatu yang kejam dan zalim. Wanita KEADILAN juga merasakan tragedi tersebut merupakan satu lagi kes pencabulan terhadap wanita di negara ini. Perasaan hormat kapada kaum Hawa semakin hari semakin terhakis.

"Sebelum ini negara digemparkan dengan berita kematian ngeri seorang model yang dikenali sebagai Altantuya Shaariibuu beberapa tahun yang lalu. Beliau dibunuh secara kejam dengan letupan bom. Peristiwa pembunuhan kejam dan zalim itu tidak wajar dan ini dengan jelas menunjukkan bahawa tahap keselamatan rakyat di negara ini khususnya wanita makin tidak terjamin.

"Masihkah kita ingat kes pembunuhan Mustakizah. Jenayah ini berulang lagi hari ini akibat kegagalan kita sendiri memilih kerajaan yang telus, berwibawa, amanah yang tidak menggunakan institusi kerajaan untuk kepentingan peribadi," kata beliau dalam satu kenyataan media semalam.

Zuraida berkata Wanita KEADILAN menyampaikan perasaan simpati dan takziah kepada keluarga Allayarhamah Sosilawati dan tiga mangsa yang lain.

Wanita KEADILAN juga mengharapkan satu bentuk tindakan yang tegas oleh pihak Polis DiRaja Malaysia dan menaruh harapan agar Ketua Polis Negara yang baru mampu membawa perubahan dalam menjaga keamanan dan keselamatan rakyat Malaysia sekaligus menyegerakan siasatan dan mengheret semua mereka yang bersalah ke muka pengadilan.

Jutawan kosmetik Nouvelle Visages (NV) itu dibunuh bersama pemandunya Kamaruddin Shamsudin, 44, pegawai bank CIMB Kampung Baru Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi Ahmad Kamil Abdul Karim, 32.

Sosilawati, 47, dan tiga yang lain dilaporkan hilang sejak 30 Ogos, selepas datang ke Banting untuk urusan pembelian tanah.

Mereka dipercayai diculik, dipukul, dibunuh dan kemudiannya dibakar. Abu mayat mangsa kemudian dibuang ke dalam sebatang sungai berhampiran Ladang Gadong, Tanjong Sepat.


Sumber: Suara Keadilan

Kejutan Dari Ibrahim Ali Yang Kita Tidak Akan Terkejut

Posted: 14 Sep 2010 01:05 AM PDT


Perkasa di bawah Ibrahim Ali MP Pasir Mas akhirnya dimalukan oleh Umno. Umno yang mengaku memperjuangkan nasib bangsa Melayu di negara ini menolak Perkasa yang juga mengaku menjadi hero orang Melayu.

Kedua-duanya yang menjual nama Melayu ini bersengketa kerana apa? Jawapannya mudah, mereka bersengketa kerana masing-masing sebenarnya tidak ikhlas membela nasib orang-orang Melayu.

Kenyataan Presiden Perkasa, Ibrahim Ali yang mengaku akan membuat kejutan di dalam PRU nanti sebenarnya bukan satu kejutan. Terkejutkah kita jika raja katak Pasir Mas ini mengisytiharkan untuk menubuhkan parti baru?

Mungkin juga beliau akan keluar dari sarang di Pasir Mas dan berhijrah ke tempat lain yang beliau rasa kawasan itu boleh menyelamatkan beliau untuk kekal sebagai Ahli Parlimen?

Ke mana sekali pun raja katak ini berhijrah, ianya tidak mengubah pandangan orang terhadap Presiden Perkasa ini. Jika Umno sebuah parti yang kuat Melayunya pun menolak Perkasa yang dipimpin oleh Ibrahim Ali, bangsa atau kaum mana yang mahu percaya kepada perjuangan beliau?

Ibrahim Ali mendapat sokongan kuat dari Tun Mahathir iaitu tokoh yang mula-mula memecahkan perpaduan Melayu. Tun Mahathir menganggap rugi besar jika Umno menjauhi Perkasa. Kita tidak nampak pula di mana untungnya Umno jika bersama Perkasa, apatah lagi di bawah Najib dengan konsep 1Malaysianya itu. Perkasa lebih banyak memeningkan Umno daripada memulihkan Umno yang sememangnya sudah pening itu.

PAS awal-awal lagi sudah mengumumkan bahawa di dalam PRU akan datang, PAS tidak lagi mahu bersedekah kepada Ibrahim Ali kerusi Parlimen Pasir Mas. Memang tepat dan bijak keputusan PAS itu kerana bersedekah kepada orang yang sombong dan khianat tidak akan memperolehi pahala.

Ibrahim Ali juga menyebut bahawa Umno juga tidak mungkin (mustahil lebih tepat) untuk mencalonkan beliau di kerusi Parlimen Pasir Mas. Bahkan, jika Umno terdesak sangat untuk memilih raja katak ini sebagai calon mereka, Umno bakal mendapat malu besar nanti.

Ibrahim Ali menyebut masih banyak lagi kawasan majoriti Melayu yang boleh beliau wakili di dalam pilihan raya nanti. Mungkin Ibrahim menganggap bahawa kawasan majoriti Melayu adalah kawasan selamat buatnya.

Adakah sebelum ini Ibrahim Ali pernah bertanding di kawasan bukan majoriti Melayu? Dan kawasan mana yang pernah menghilangkan deposit beliau?

Beliau mesti ingat bahawa beliau menang di Parlimen Pasir Mas dahulu bukan kerana Ibrahim Ali Melayu, tetapi kerana pengundi memilih calon yang dipilih oleh parti yang memperjuangkan Islam bukan memperjuangkan Melayu semata-mata. Di Kelantan, sebuah negeri yang hampir 100 peratus Melayu, sekarang mempunyai Adun dari kaum berbangsa Cina.

Apa pun kejutan dari Ibrahim Ali tidak akan menjadi kejutan kepada mereka yang kenal Ibrahim Ali. Ibrahim Ali bukan sahaja menjadi duri dalam daging buat Umno, bahkan ianya menjadi racun kepada semua.

Insan yang satu ketika memuji Tuan Guru Nik Aziz, kemudiannya memperlekehkan MB Kelantan itu dan orang ini juga satu ketika menghina Datuk Seri Anwar, kemudiannya ingin bersama Datuk Seri Anwar dan kini kembali menyerang Datuk Seri Anwar adalah insan yang tidak boleh dipercayai bukan sahaja oleh manusia bahkan binatang sekali pun.

wfauzdin.blogspot.com

Suaram Kecam Penahanan Fadzullah Di Bawah ISA

Posted: 14 Sep 2010 01:00 AM PDT


SHAH ALAM 14 Sept - Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) dan Suara Rakyat Malaysia (Suaram) mengecam sekeras-kerasnya tindakan penahanan dua tahun ke atas Mohamad Fadzullah Abdul Razak di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri yang diarahkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussien.

Fadzullah, 28, yang ditahan di bawah ISA sejak 15 Julai 2010 telah dipindahkan ke Kem Tahanan Kamunting di Taiping, Perak pada 2 September lalu tanpa pengetahuan keluarga dan peguamnya.

Malah pihak polis telahpun dimaklumkan oleh peguam Fadzullah bahawa mereka mewakilinya.

Beliau didakwa terlibat di dalam jaringan teroris antarabangsa.

"Semua dakwaan terhadap Fadzullah semenjak hari pertama beliau ditangkap tidak pernah dibuktikan di dalam mahkamah.

"Malah kami berasa sangsi dakwaan terhadapnya dapat dibuktikan langsung sekiranya beliau dibicarakan dalam mahkamah.

"Arahan eksekutif penahanan selama dua tahun tanpa bicara adalah pelanggaran keadilan yang amat dahsyat. Fadzullah tekah dinafikan hak asasinya iaitu hak kepada perbicaraan yang adil, hak untuk mempertahankan diri dalam mahkamah yang adil, hak untuk diwakili peguam serta hak untuk dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya," kata Koordinator GMI dan Suaram, E Nalini dalam satu kenyataan media semalam.

Kedua-dua badan itu yakin penggunaan Seksyen 8 ISA untuk menahan Fadzullah selama dua tahun telah dirancang sebegitu rupa supaya menghambat usaha peguam beliau mengfailkan writ habeas corpus bagi mencabar penahanan beliau di bawah Seksyen 73(1) ISA.

"Beliau tidak diberi peluang untuk mempersoalkan penanahannya di bawah ISA. Ini adalah taktik lama dan modus operandi yang sama yang digunakan dalam banyak kes untuk memastikan writ habeas corpus hanyalah langkah akademik kerana tahanan telah ditahan di bawah seksyen yang berlainan dan juga oleh cawangan berasingan badan eksekutif," tegas kenyataan itu.

Dalam pada itu, GMI dan Suaram juga memaklumkan Sheikh Abdullah Sheikh Junaidi, 70, yang ditahan di bawah ISA pada 11 Ogos lalu telah dibebaskan pada 25 Ogos.

Beliau telah ditahan bersama-sama dengan seorang rakyat Indonesia, Mustawan Ahbab, 34, dan seorang rakyat tempatan, Samsul Hamidi juga berusia 34 tahun yang kini masih dalam tempoh tahanan 60 hari di bawah Seksyen 73(1) ISA.

"Walaupun kami mengalukan pembebasan beliau, namun kita melihat ini hanya sebagai satu lagi pembebasan selektif dan kita tetap berpegang kepada pendirian bahawa tidak siapa seharusnya di tahun di bawah ISA atau mana-mana undang-undang tanpa hak dibicarakan.

"Adalah jelas lantikan Malaysia menduduki kerusi Majlis Hak Asasi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan akuan kerajaan untuk mmepromosi dan melindungi hak asasi melalui cadangan pindaan kepada ISA hanyalah retorik dan janji kosong kepada rakyat dan masyarakat antarabangsa.

"Rakyat Malaysia menentang ISA, penyiksaan dan lain-lain bentuk pelanggaran hak asasi. Kami mendesak ISA dimansuhkan dan hentikan semua pelanggaran hak asasi manusia," tegas kenyataan itu.


Sumber: Suara Keadilan

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Nine Years, Two Wars, Hundreds of Thousands Dead – And Nothing Learnt

Posted: 14 Sep 2010 02:01 AM PDT

By Robert Fisk

Saturday, 11 September 201

Did 9/11 make us all go mad? How fitting, in a weird, crazed way, that the apotheosis of that firestorm nine years ago should turn out to be a crackpo

t preacher threatening another firestorm with a Nazi-style book burning of the Koran. Or a would-be mosque two blocks from “ground zero” – as if 9/11 was an onslaught on Jesus-worshipping Christians, rather than on the atheist West.

But why should we be surprised? Just look at all the other crackpots spawned in the aftermath of those international crimes against humanity: the half-

crazed Ahmadinejad, the smarmy post-nuclear Gaddafi, Blair with his crazed right eye and George W Bush with his black prisons and torture and lunatic “war on terror”. And that wretched man who lived – or lives still – in an Afghan cave and the hundreds of al-Qa’idas whom he created, and the one-eyed mullah – not to mention all the lunatic cops and intelligence agencies

and CIA thugs who failed us all – utterly – on 9/11 because they were too idle or too stupid to identify 19 men who were going to attack the United States. And remember one thing: even if the Rev Terry Jones sticks with his decision to back down, another of our cranks will be ready to take his place.

Indeed, on this grim ninth anniversary – and heaven spare us next year from the 10th – 9/11 appears to have produced not peace or justice or democracy or human rights, but monsters. They have prowled Iraq – both the Western and the local variety – and slaughtered 100,000 souls, or 500,000, or a million; and who cares? They have killed tens of thousands in Afghanistan; and who cares? And as the sickness has spread across the Middle East and then the globe, they – the air force pilots and the insurgents, the Marines and the suicide bombers, the al-Qa’idas of the Maghreb and of the Khalij and of the Caliphate of Iraq and the special forces and the close air support boys and the throat-cutters – have torn the heads off women and children and the old and the sick and the young and healthy, from the Indus to the Mediterranean, from Bali to the London Tube; quite a memorial to the 2,966 innocents who were killed nine years ago. All in their name, it seems, has been our holocaust of fire and blood, enshrined now in the crazed pastor of Gainesville.

This is the loss, of course. But who’s made the profit? Well, the arms dealers, naturally, and Boeing and Lockheed Martin and all the missile lads and the drone manufacturers and F-16 spare parts outfits and the ruthless mercenaries who stalk the Muslim lands on our behalf now that we have created 100,000 more enemies for each of the 19 murderers of 9/11. Torturers have had a good time, honing their sadism in America’s black prisons – it was appropriate that the US torture centre in Poland should be revealed on this ninth anniversary – as have the men (and women, I fear) who perfect the shackles and water-drowning techniques with which we now fight our wars. And – let us not forget – every religious raver in the world, be they of the Bin Laden variety, the bearded groupies in the Taliban, the suicide executioners, the hook-in the arm preachers, or our very own pastor of Gainesville.

And God? Where does he fit in? An archive of quotations suggests that just about every monster created in or after 9/11 is a follower of this quixotic redeemer. Bin Laden prays to God – “to turn America into a shadow of itself”, as he told me in 1997 – and Bush prayed to God and Blair prayed – and prays – to God, and all the Muslim killers and an awful lot of Western soldiers and Dr (honorary) Pastor Terry Jones and his 30 (or it may be 50, since all statistics are hard to come by in the “war on terror”) pray to God. And poor old God, of course, has had to listen to these prayers as he always sits through them during our mad wars. Recall the words attributed to him by a poet of another generation: “God this, God that, and God the other thing. ‘Good God,’ said God, ‘I’ve got my work cut out’.” And that was just the First World War…

Just five years ago – on the fourth anniversary of the twin towers/Pentagon/Pennsylvania attacks – a schoolgirl asked me at a lecture in a Belfast church whether the Middle East would benefit from more religion. No – less religion! – I howled back. God is good for contemplation, not for war. But – and here we are driven on to the reefs and hidden rocks which our leaders wish us to ignore, forget and cast aside – this whole bloody mess involves the Middle East; it is about a Muslim people who have kept their faith while those Westerners who dominate them – militarily, economically, culturally, socially – have lost theirs. How can this be, Muslims ask? Indeed, it is a superb irony that the Rev Jones is a believer while the rest of us – by and large – are not. Hence our books and our documentaries never refer to Muslims vs Christians, but Muslims versus “The West”.

And of course, the one taboo subject of which we must not speak – Israel’s relationship with America, and America’s unconditional support for Israel’s theft of land from Muslim Arabs – also lies at the heart of this terrible crisis in our lives. In yesterday’s edition of The Independent, there was a photograph of Afghan demonstrators chanting “death to America”. But in the background, these same demonstrators were carrying a black banner with a message in Dari written upon it in white paint. What it actually said was: “The bloodsucking Zionist government regime and the Western leaders who are indifferent [to suffering] and have no conscience are again celebrating the new year by spilling the red blood of the Palestinians.”

The message is as extreme as it is vicious – but it proves, yet again, that the war in which we are engaged is also about Israel and “Palestine”. We may prefer to ignore this in “the West” – where Muslims supposedly “hate us for what we are” or “hate our democracy” (see: Bush, Blair and a host of other mendacious politicians) – but this great conflict lies at the heart of the “war on terror”. That is why the equally vicious Benjamin Netanyahu reacted to the atrocities of 9/11 by claiming that the event would be good for Israel. Israel would now be able to claim that it, too, was fighting the “war on terror”, that Arafat – this was the now-comatose Ariel Sharon’s claim – is “our Bin Laden”. And thus Israelis had the gall to claim that Sderot, under its cascade of tin-pot missiles from Hamas, was “our ground zero”.

It was not. Israel’s battle with the Palestinians is a ghastly caricature of our “war on terror”, in which we are supposed to support the last colonial project on earth – and accept its thousands of victims – because the twin towers and the Pentagon and United Flight 93 were attacked by 19 Arab murderers nine years ago. There is a supreme irony in the fact that one direct result of 9/11 has been the stream of Western policemen and spooks who have travelled to Israel to improve their “anti-terrorist expertise” with the help of Israeli officers who may – according to the United Nations – be war criminals. It was no surprise to find that the heroes who gunned down poor old Jean Charles de Menezes on the London Tube in 2005 had been receiving “anti-terrorist” advice from the Israelis.

And yes, I know the arguments. We cannot compare the actions of evil terrorists with the courage of our young men and women, defending our lives – and sacrificing theirs – on the front lines of the ‘war on terror”. There can be no “equivalence”. “They” kill innocents because “they” are evil. “We” kill innocents by mistake. But we know we are going to kill innocents – we willingly accept that we are going to kill innocents, that our actions are going to create mass graves of families, of the poor and the weak and the dispossessed.

This is why we created the obscene definition of “collateral damage”. For if “collateral” means that these victims are innocent, then “collateral” also means that we are innocent of killing them. It was not our wish to kill them – even if we knew it was inevitable that we would. “Collateral” is our exoneration. This one word is the difference between “them” and “us”, between our God-given right to kill and Bin Laden’s God-given right to murder. The victims, hidden away as “collateral” corpses, don’t count any more because they were slaughtered by us. Maybe it wasn’t so painful. Maybe death by drone is a more gentle departure from this earth, evisceration by an AGM-114C Boeing-Lockheed air-to-ground missile less painful, than death by shards from a roadside bomb or a cruel suicider with an explosive belt.

That’s why we know how many died on 9/11 – 2,966, although the figure may be higher – and why we don’t “do body counts” on those whom we kill. Because they – “our” victims – must have no identities, no innocence, no personality, no cause or belief or feelings; and because we have killed far, far more human beings than Bin Laden and the Taliban and al-Qa’ida.

Anniversaries are newspaper and television events. And they can have an eerie habit of coalescing together to create an unhappy memorial framework. Thus do we commemorate the Battle of Britain – a chivalric episode in our history – and the Blitz, a progenitor of mass murder, to be sure, but a symbol of innocent courage – as we remember the start of a war that has torn our morality apart, turned our politicians into war criminals, our soldiers into killers and our ruthless enemies into heroes of the anti-Western cause. And while on this gloomy anniversary the Rev Jones wanted to burn a book called the Koran, Tony Blair tried to sell a book called A Journey. Jones said the Koran was “evil”; Britons have asked whether the Blair book should be classified as “crime”. Certainly, 9/11 has moved into fantasy when the Rev Jones can command the attention of the Obamas and the Clintons and the Holy Father and the even more Holy United Nations. Whom the gods would destroy…

11 Sep 2001

The World Trade Centre and the Pentagon are hit by aeroplanes hijacked by al-Qa'ida terrorists. George Bush says that America will stand with "all those who want peace and security in the world".

7 Oct 2001

The US and Britain launch air strikes against Afghanistan.

13 Nov 2001

The Northern Alliance liberates Kabul from the rule of the Taliban.

11 Jan 2002

The first prisoners arrive at Camp X-Ray at Guantanamo Bay in Cuba.

9 Jan 2003

Top UN weapons inspector Hans Blix tells reporters that "we have now been in [Iraq] for some two months and? we haven’t found any smoking guns".

15 Feb 2003

Protests are held across the world against impending war in Iraq.

20 Mar 2003

US-led coalition launches invasion of Iraq.

9 Oct 2003

Toppling of statue of Saddam Hussein in Baghdad is taken as symbol of coalition triumph.

11 Mar 2004

A series of bombs explode within minutes of each other on four commuter trains in Madrid, killing 191 people and wounding a further 1,841.

29 Apr 2004

Photographs emerge showing the abuse of Iraqi prisoners by US soldiers at Abu Ghraib, inflaming anti-US feeling.

2 Oct 2004

Video footage appears of British hostage Kenneth Bigley being beheaded by Iraqi militants.

2 Nov 2004

Dutch film-maker Theo van Gogh is murdered after making a film about violence against women in Islamic societies.

7 Jul 2005

Four suicide bombers kill 52 passengers and injure almost 800 others in a series of attacks on London's transport network.

30 Sep 2005

A series of cartoons depicting the Prophet Mohamed are published in a Danish newspaper. The pictures are reprinted elsewhere amid widespread outrage and violent protests in the Muslim world.

30 Dec 2006

Saddam Hussein is hanged in northern Baghdad for crimes against humanity.

21 Sep 2009

A leaked report by Gen Stanley McChrystal, commander of US forces, suggests that the war against the Taliban in Afghanistan could be lost within a year unless there are significant increases in troops.

29 Nov 2009

A ban on building minarets is voted in by the Swiss public, reflecting a hostile attitude to the country's rising Muslim minority.

21 Jan 2010

43 per cent of Americans say they feel some negative prejudice towards Muslims, according to a poll by Gallup.

1 Sep 2010

At the end of a month in which 295 civilians were killed by violence, Barack Obama declares that the US combat mission in Iraq is at an end.

Kenyataan Dr Syed Husin Ali, Timbalan Presiden Mengenai:Kedudukan Dalam Pemilihan KEADILAN Pusat

Posted: 13 Sep 2010 10:56 PM PDT

Bermula 17hb September ini, Cabang-cabang KEADILAN akan memulakan proses mencadang nama-nama calon bagi setiap jawatan dalam Parti. Sudah sampai waktunya untuk saya menjelaskan samada saya mempertahan kedudukan saya sebagai Timbalan Presiden atau tidak.

Akhir-akhir ini ramai juga pemimpin Pusat, Negeri, Cabang dan anggota bi

asa yang menghantar sms atau emel dan menelefon meminta bahkan menggesa saya agar bertanding. Macam-macam hujah mereka kemukakan. Saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada mereka.

Sebenarnya, saya ingin melihat orang yang lebih muda dan aktif menggantikan saya, walaupun dalam umur tepat 74 tahun minggu depan, Insha Allah, saya terkadang merasa belum tua lagi. Saya ingin menumpukan

lebih banyak masa kepada menulis. Selain isteri, anak dan cucu ini merupakan cinta utama saya.

Sudah lama saya membayangkan hasrat mahu mengundurkan diri dari jawatan Timbalan Presiden bila sampai waktunya. Saya telah berbincang dengan keluarga, beberapa orang pemimpin Parti dan juga sahabat rapat. Kini

saya mengambil keputusan tidak akan bertanding.

Akan tetapi, tidak bererti saya akan meninggalkan politik ataupun Parti sepenuhnya. Saya menceburkan diri dalam politik dengan memasuki Parti Rakyat Malaysia pada tahun 1958. Saya menyandang jawatan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat semenjak 2003. Politik dan perjuangan untuk

rakyat sudah menjadi darah daging saya. Oleh itu tidak mudah bagi saya meninggalkannya begitu saja.

Saya berharap dan berdoa agar KEADILAN Pusat, Wanita dan Angkatan Muda akan dipimpin oleh tokoh-tokoh yang komited kepada asas-asas perjuangan Parti seperti termaktub dalam Perlembagaannya, menghormati disiplin

organisasi Parti, sudah teruji merentas duri dan ranjau perjuangan, bergerak secara pemain berpasukan (team player), menentang amalan korupsi dalam segala bentuk dan mendukung nilai akhlak yang tinggi.

Terserahlah kepada anggota-anggota Parti bagi menentukan siapakah yang mereka mahu menjadi pemimpin. Cara pemilihan, yang baru diperkenalkan

oleh KEADILAN dengan memberi setiap anggota satu undi adalah cara yang demokratik. Jikalau tidak silap saya, Parti ini merupakan satu-satunya parti politik dalam dunia yang mengamalkan cara ini.

Adalah penting cara ini dilaksana dan diamalkan oleh setiap calon yang bertanding dan setiap anggota yang mengundi dengan cara yang adil, bersih,

telus dan bebas dari korupsi politik wang.

Dr Syed Husin Ali
14 September 2010

STATEMENT BY DR SYED HUSIN ALI, DEPUTY PRESIDENT
ON HIS POSITION VIS-A-VIS THE CENTRAL PARTY ELECTION

Beginning 17th September, various Branches will start the process of proposing names of candidates for all positions in the Party. The time has come for me to state whether I will be defending my position as Deputy President or not.

Of late quite a number of Central, State, Division leaders and ordinary members have sent me sms or emails and phoned me asking or even urging that I should stand. They provided all kinds of reasons. I thank them all most sincerely.

Truly, I wish to see a younger and more active person to succeed me, although at the age of exactly 74 which falls next week, Insha Allah, I sometimes do not feel that old. I wish to devote more time on writing. Besides my wife, children and grand children, this is my great love.

For a long time I have indicated that I would like to withdraw from my position as Deputy President when the time came. I have consulted with my family, a few Party leaders and a number of close friends. Now I have decided not to stand.

But this does not mean that I will leave politics and the Party for good. I began my involvement in politics when I joined the Malaysian People's Party in 1958. I have been Deputy President of the People's Justice Party since 2003. Politics and the struggle for the people are in my flesh and blood. Thus it will not be easy to abandon them just like that.

I hope and pray that KEADILAN, as well as its Women and Youth wings will be led by leaders who are committed to the basic struggle of the Party as stated in its Constitution, respectful of Party organizational discipline, tested through long and arduous struggles, good team players, uncompromising against all forms of corruption and upholding high moral values.

It rests upon the members to determine who they want as leaders. The direct election process that has just been introduced by KEADILAN gives every member a vote. It is very democratic. As far as I know this may be the only political party in the world that practices this process.

It is of utmost importance that his process is carried out, by every candidate standing and every member voting, in a fair, clean, transparent manner and free from the corruption of money politics.

Dr Syed Husin Ali
14 September 2010

PDRM : Institusi di Bawah Raja-Raja Dicabuli!

Posted: 13 Sep 2010 09:30 PM PDT

Dari YB Dato Mahfuz Hj Omar

Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja hendaklah menggunakan apa sahaja peruntukan undang-undang bagi memastikan penubuhan suruhanjaya diraja menyiasat dakwaan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tentang campur tangan pihak luar dalam tugas polis.

“Antara lain, Musa mendakwa wujudnya campur tangan pihak ketiga dalam usaha Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengawal ketenteraman awam dan menahan mereka yang menyalahi undang-undang dan beliau menyebut mereka khususnya dari Kementerian Dalam Negeri.

“Ini menunjukkan ada pihak lain khususnya Kementerian Dalam Negeri yang mencabul institusi yang berpayung di bawah Raja-Raja Melayu.

“Sebab itulah saya menggesa Majlis Raja-Raja supaya berani menggunakan walau sekecil mana pun alasan dan laluan perundangan yang boleh mereka gunakan untuk memastikan penubuhan suruhanjaya diraja menyiasat dakwaan Musa itu,”

Jika raja-raja Melayu tidak ada kuasa langsung untuk mempertahankan kewibawaan dan integriti institusi diraja, siapakah yang merampas kuasa mereka?

“Siapa rampas kuasa raja-raja? Umno? Barisan Nasional (BN)?”

Oleh kerana kerajaan BN khususnya Kementerian Dalam Negeri yang dituduh campur tangan dalam tugas polis, beliau tidak nampak kerajaan BN bersedia menubuhkan suruhanjaya siasatan itu.

“Sebab itulah kita meminta Raja-Raja Melayu yang memastikan penubuhan suruhanjaya diraja menyiasat dakwaan Musa itu,”

Suruhanjaya siasatan itu amat penting untuk membolehkan Musa memberikan keterangan dengan bebas bagi menyatakan apakah bentuk campur tangan yang berlaku, siapa yang memberi arahan, arahan apa yang diberikan dan juga menyatakan secara spesifik kes yang beliau maksudkan.

Bagi saya, apa yang dibangkitkan oleh Musa itu amat serius kerana sejak Mac lalu Ketua Polis Negara yang akan bersara itu telah berkali-kali menyatakan rasa tidak puas hatinya terhadap campur tangan luar dalam urusan polis.

“Sebab itulah suruhanjaya yang telus dan bebas amat diperlukan supaya rakyat tahu kepentingan peribadi siapa dan kepentingan politik pihak mana yang menyebabkan campur tangan itu berlaku,”

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


56th CPA Conference: The Opening

Posted: 14 Sep 2010 08:19 AM PDT

Accompanying Notes: * Tuesday, 14 September at 10:00 a.m., Nairobi, Kenya * The Theme for the 56th Commonwealth Parliamentary Association (CPA) Conference is — Parliament and Development in the 21st Century: Thus Far and Beyond * The conference is held in Kenyatta International Conference Centre (KICC) Nairobi, Kenya * Opening address by: Hon Kenneth Merende, [...]

Attending the 56th Commonwealth Parliamentary Association Conference in Nairobi, Kenya

Posted: 14 Sep 2010 02:28 AM PDT

A  brief update of my trip to attend the above conference … Arrived in Nairobi, Kenya, at about 6:00 a.m. this morning, Monday, 13 September 2010. Suffering from jet lag and went on a group tour around Nairobi with YB Tan Sri Pandikar Amin Mulia (Speaker of Dewan Rakyat) and spouse, Datuk Devamani (Deputy Minister [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


56th CPA Conference: The Opening

Posted: 14 Sep 2010 08:19 AM PDT

Accompanying Notes: * Tuesday, 14 September at 10:00 a.m., Nairobi, Kenya * The Theme for the 56th Commonwealth Parliamentary Association (CPA) Conference is — Parliament and Development in the 21st Century: Thus Far and Beyond * The conference is held in Kenyatta International Conference Centre (KICC) Nairobi, Kenya * Opening address by: Hon Kenneth Merende, [...]

Attending the 56th Commonwealth Parliamentary Association Conference in Nairobi, Kenya

Posted: 14 Sep 2010 02:28 AM PDT

A  brief update of my trip to attend the above conference … Arrived in Nairobi, Kenya, at about 6:00 a.m. this morning, Monday, 13 September 2010. Suffering from jet lag and went on a group tour around Nairobi with YB Tan Sri Pandikar Amin Mulia (Speaker of Dewan Rakyat) and spouse, Datuk Devamani (Deputy Minister [...]

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


JANGAN CALUNKAN SAYA

Posted: 13 Sep 2010 11:51 PM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Sosilawati, Patmanathan, pemberontak LTTE dan MAXIS

Posted: 14 Sep 2010 07:14 AM PDT

Apa kaitan antara Sosilawati, Patmanathan, LTTE dan MAXIS ? Tak tahulah. Tapi bila search dalam Google macam-macam yang keluar. Mungkin ianya hanya kebetulan sahaja. Tidak ada kaitan antara yang hidup dan yang telah mati.

Shanmugam Kumaran Tharmalingam (alias Selvarasa Pathmanathan, Kumaran Pathmanathan or simply KP) (born April 6, 1955) is the current leader of the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), a separatist organisation proscribed as a terrorist organization by 32 countries which, until May 2009, was a party to the Sri Lankan Civil War, and sought to create an independent Tamil state in the north and east of Sri Lanka. Pathmanathan is on Interpol's most wanted list for various charges including arms smuggling and criminal conspiracy.

Pathmanathan was one of the top LTTE officials and the chief procurer of arms for the organization. He ran a global network of LTTE offices which were engaged in its weapons procurement, logistics and money laundering operations.

Initially based in Malaysia, where he set up a shipping company in 1987, he was forced to move out after the Malaysian Special Branch cracked down on LTTE activities in the country in 1990, culminating in the seizure of an LTTE ship the same year.

Source : http://en.wikipedia.org/wiki/Selvarasa_Pathmanathan

Investigation launched into Maxis Malaysia following KP's information
16 August, 2009 Colombo News Desk CND

A senior officer at the Terrorism Investigations Department (TID) told Lanka News Web that the Defence Ministry has given permission to investigate into the Malaysian telecommunications company, Maxis Malaysia, which owns 49% of Sri Lanka Telecom (SLT) shares and the suspicious political links of the company two local representatives. The investigation it is learnt was launched following information received by the LTTE's international wing head Kumaran Pathmanathan alias KP.

The officer said that KP has had close links with the head of Maxis Malaysia, billionaire businessman Ananda Krishnan. In an earlier occasion, parliamentarian Wimal Weerawansa made a special statement in parliament with regard to Ananda Krishnan and his links with the LTTE.

The security units have also diverted their attention towards the two local representatives of Maxis Malaysia " Divaina journalist Manoj Abeydheera and Sampath Kapuru Bandara in the investigation.

After being appointed as the two local representatives of Maxis Malaysia after ousting the former local agents Priyantha and Roshan Kariyapperuma, Abeydheera and Kapuru Bandara had traveled to Malaysia several times and met with the company administrative members, who are alleged to supporters of the LTTE.

The two agents have also worked to provide government ministers and other officials who travel to Malaysia with comforts courtesy Maxis Malaysia.

The security units have found that the two agents have maintained close links with government members, senior members of the defense establishment and members of the opposition. The duo has even provided financial assistance to several government and opposition members. Although they had even tried to provide financial assistance to UN S.B. Dissanayake during the Central Provincial Council election, he had declined to accept it.

The TID has therefore decided to investigate the two local agents when investigating into the financial transactions of Maxis Malaysia.

Source :
http://srilankanewsfirst.com/security/13042.html

Pembunuhan Dato Sosilawati jenayah terancang antarabangsa ?

Posted: 14 Sep 2010 01:14 AM PDT

Adakah pembunuhan kejam Dato Sosilawati ada kaitan dengan kumpulan jenayah terancang antarabangsa ? Ini adalah satu persoalan, bukannya tuduhan ! Ingat lagi penjenayah yang dikatakan kejam di Malaysia dahulu kala seperti Botak Chin , rasanya Botak Chin pun tak sekejam ini.

Berita dibawah hanya sekadar bacaan, tiada kaitan dengan berita di atas.

**********************
LTTE cadres among foreign militants using Malaysia as base: Malaysia
Foreign militants, including remnants of the Tamil Tigers, are using Malaysia as their operational base and for recruiting new activists, a top minister said today.
He said these groups were also using the southeast Asian country for their financial transactions and exchange of information, besides recruiting people.
State-run news agency Bernama quoted Musa Hassan, the inspector-general of police, as saying that Malaysian police had detected the presence of several senior leaders of the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) who were reportedly using Malaysia for shelter and logistic base.
http://www.dnaindia.com/world/report_ltte-cadres-among-foreign-militants-using-malaysia-as-base-malaysia_1396774

Malaysian link to Tigers
A MALAYSIAN-TRAINED ship captain of Sri Lankan origin has been linked to the Tamil asylum boat mystery in Canada where the authorities are furiously trying to unravel the secrets of the MV Sun Sea, supposedly owned by the resurgent Tamil Tigers.
http://www.mmail.com.my/content/46428-malaysian-link-tigers?page=1

LTTE Chief - Hero To Malaysian Tamils
MIC President, Samy Vellu issued a statement in Tamil Nesan on the demise of Vellupillai Prabakaran, the Chief of Liberation Tigers Of Tamil Elam (LTTE) Samy Vellu glorified Prabakaran in MIC's official mouthpiece saying that Prabakaran is matyr, praising his determination to defend the Tamils in Sri Lanka and his decades long struggle to seek a separate state for Tamils. In short, Samy Vellu says Prabakaran death is a great loss to the Tamils worldwide and he will go down in the history as one of the greatest Tamil Warrior.
http://balankumarpremakumaran.blogspot.com/2009/05/ltte-chief-hero-to-malaysian-tamils.html

Fighting financial crimes and the obstacles in the way
Maslamani said the country remained a popular transit point for human-traffickers, and was prone to terrorism-financing. He warned that terrorism was not as prevalent an issue as in other countries, but that did not mean that people were not donating to terrorist groups. "There are people who are involved with LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) funding, not because they want to support a terrorist organisation, but because they want to financially support children and wives of victims," he said.
http://www.ibbm.org.my/IFCTF2010/upd03.php

LTTE maybe eyeing Malaysia as next stop
Day by day it is getting clear that LTTE cannot establish it's Utopian homeland in Sri Lanka in the wake of the current situation the organization is in. In an analysis run by Sri Lankan news papers, there was a mention of transplanting the Eelam dream to a different part of world - possibly Malaysia.This is irrespective of the outcome of the current military conflict in Sri Lanka.
http://www.nowpublic.com/world/export-quality-eelam-ltte-maybe-eyeing-malaysia-next-stop

LATE LTTE CHIEF?S MOM FLOWN TO MALAYSIA FOR MEDICAL CARE
NEW DELHI, March 8 (NNN-Bernama) — The mother of late Velupillai Prabhakaran, founder of the Liberation Tigers of Tamil Eeelam (LTTE), was flown to Malaysia for medical treatment, said a media report. The Sri Lanka-based The Nation reported that the 80-yaer-old Vallipuram Pravathi left Colombo for Kuala Lumpur on Friday, accompanied by a veteran pro-Tamil leader, M.K.Sivajilingam.
http://news.brunei.fm/2010/03/08/late-ltte-chiefs-mom-flown-to-malaysia-for-medical-care/

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang