Pengikut

Nuffnang

Ahad, 12 September 2010

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


TAHNIAH PDRM

Posted: 12 Sep 2010 04:51 PM PDT

Salam 2 all.

Seluruh negara terkejut apabila berita kehilangan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya baru-baru ini. Nama Datuk Sosilawati melonjak naik apabila perniagaan kosmetiknya muncul sebagai sebuah empayar. Nama produk Nouvelle Visages meniti dibibir semua pencinta produk kecantikan. Ianya sebuah kisah klasik; dari seorang yang hanya belajar setakat SPM, berkahwin dan punya 6 anak, diceraikan di usia 30, mengharungi kepahitan hidup sebagai janda menjual produk dari rumah ke rumah untuk memberi sesuap nasi kepada anak-anak yang kelaparan, dan berkat usahanya berjaya membina empayar perniagaan bernilai ratusan juta ringgit. Empayar yang dibina atas titik peluh & airmata.

Nama Allahyarham makin terkenal apabila berkahwin dengan rockers Nash yang terkenal dengan lagu "Ada Syurga di Wajah Mu". Namun "syurga" itu tidak berkekalan dan mereka berpisah hanya setelah lapan bulan bersama.

Dengan latarbelakang saperti itu, maka misteri kehilangan jutawan Datuk Sosilawati menjadi kes yang begitu high profil. Seluruh negara bertumpu kepada kes kehilangan beliau berserta peguamnya Ahmad Kamil Abdul Karim (32), pemandunya Kamarudin Shamsudin (44), dan banker beliau Noorhisham Mohammad (38). Mereka dikatakan sepatutnya berjumpa dengan seorang peguam di Bantoing pada 30 Ogos 2010 berkaitan urusan hartanah. Namun sejak hari itu, tiada berita diterima mengenai mereka.

Sebaik sahaja menerima lapuran kehilangan beliau yang dibuat di IPD Dang Wangi, pihak polis terus menubuhkan pasukan penyiasat dan terus "full swing". Dalam tempoh 48jam, pihak polis mendapat petunjuk dengan penemuan kereta BMW X5 kepunyaan Datuk Sosilawati dan kereta peguamnya. Diwaktu itu, mereka yang biasa dengan penyiasatan polis akan dapat menghidu apa yang terjadi kepada mereka (kebetulan saya banyak membuat kes jenayah sebagai peguam, dah mangli dengan siasatan polis, lagipun pengalaman ditahan ISA turut membantu).

Dan dalam tempoh tak berapa lama, polis berjaya menjejaki suspek-suspek dalam kes ini. Dan dalam tempoh yang singkat, misteri kehilangan Datuk Sosilawati terungkai dengan penemuan lokasi pembunuhan dan pembakaran mayat-mayat mereka di Ladang Gadong, Kuala Langat semalam Ahad 03 Syawal 1431/ 12 Sept 2010.

Bukan itu sahaja, diberitakan bahawa siasatan polis juga berjaya merungkai empat lagi kes misteri kehilangan empat ahli perniagaan setahun yang lalu. Mereka juga disyaki menjadi mangsa pembunuhan!!

Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan tahniah kepada pasukan polis kita yang berjaya menyelesaikan kes berprofil tinggi ini dalam tempoh yang begitu singkat. Ini jelas membuktikan kualiti kepolisian kita adalah sangat membanggakan dan setaraf dengan, malah mungkin lebih hebat dari kebanyakan pasukan polis dinegara lain termasuk negara maju.

Kita sepatutnya berbangga dengan kehebatan pasukan polis kita. Kita akui didalam mana-mana pasukan akan ada "black-sheepnya", namun disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga. Apa yang malang ada pihak, yang menghadapi masalah peribadi mengambil kesempatan memburukkan imej pasukan polis semata-mata untuk menutup kelemahan nafsu serakahnya. Saya berharap rakyat tidak terpedaya dengan penipuan, pembohongan dan putarbelit yang dilakukan oleh golongan lemah aqal ini.

Sebab itu saya mengutuk keras tindakan seorang politikus murahan membuat kenyataan cuba mencemarkan nama baik Ketua Polis Negara yang baru dengan mendakwa beliau akan mulakan tugas baru dengan membuat beberapa tangkapan terhadap pembangkang. Ini adalah satu kenyataan yang sangat tidak bertanggungjawab dibuat oleh mereka yang muflis dan tidak bertamaddun. Bak kata seorang rakan blog saya, "ni jenis akai letak kat buntut"!!

Saya juga berharap tidak ada pihak yang akan memutarbelitkan kes pembunuha Datuk Sosilawati ini dengan mempolitikkannya, kerana ada segelintir makhluk di Malaysia ni yang takde kerja lain selain dari main politik 24jam sehari. Saya membuat kenyataan ini kerana sudah terdengar suara-suara sumbang nak mengaitkan Perdana Menteri & isteri dengan kes pembunuhan ini, sebagaimana mereka cuba lakukan dalam kes pembunuhan Altantuya.

Saya juga berharap tidak ada pihak yang akan memutarbelitkan kes ini kepada isu perkauman, walaupun kini kita ketahui suspek yang terlibaat disyaki berketurunan india dan mangsanya berbangsa melayu. Kes ini takde kena mengena dengan isu perkauman. Ianya adalah kes jenayah pembunuhan kejam! Itu sahaja.

Kejayaan pihak polis menyelelesaikan kes misteri kehilangan Datuk Sosilawati pada 12 Sept merupakan hadiah perpisahan terbaik buat mantan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan, dan satu permulaan yang baik bagi KPN yang baru Tan Sri Ismail Omar.

Sekarang menjadi tugas pasukan pendakwaan di Jabatan Peguam Negara pula untuk memastikan pendakwaan yang terbaik dalam kes ini. Apatah lagi antara suspek kes ini dikatakan melibatkan peguam. Maka saya berharap pasukan pendakwaan akan membuat persediaan yang rapi dan teliti. Do not leave any stone unturned"! Diharap kecemerlangan pasukan PDRM akan diteruskan oleh pasukan Jabatan Peguam Negara.

Apa pun, tahniah & bravo kepada pasukan Polis DiRaja Malaysia.

Adios amigos, grasias senor.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
04 Syawal 1431
12 Sept 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Kroni Perlu Dikorban, Jika Mahu Pulih Ekonomi

Posted: 12 Sep 2010 07:14 AM PDT

Dari tv Selangor

Keghairahan Umno-BN menghabiskan wang rakyat pada kempen berslogan dan projek tidak bermanfaat, dan meminggirkan soal melaksanakan dasar-dasar yang efektif punca Malaysia corot dalam indeks daya saing dan rasuah.

Tahun demi tahun, Malaysia gagal mendapat tempat di kumpulan teratas indeks antarabangsa. Yang terbaru, Forum Ekonomi Dunia melaporkan Malaysia terus jatuh dari tahun ke tahun, dari tempat ke 21 ke 26, dalam Indeks Daya Saing sedunia.

Ketua Pembangkang Dato Seri Anwar Ibrahim berkata Umno-BN perlu mengorbankan kroni-kroni bagi memulihkan imej dan ekonomi negara di persada antarabangsa.

Beliau menggesa Kerajaan Pusat supaya meneliti saranan Forum Ekonomi Dunia yang menggesa Malaysia mengambil langkah drastik untuk memulihkan kebebasan badan kehakiman dan institusi awam bagi menghentikan kecorotan prestasi negara dari tahun ke tahun.

Anwar menjelaskan ekonomi Malaysia akan terus tempang, dan rakyat akan terus tertekan, jika Perdana Menteri Najib Abdul Razak terus melindungi kroni-kroni Umno-BN yang selama ini mendorong pemerintah untuk mencabul sistem politik, ekonomi dan undang-undang.

Sistem kehakiman yang benar-benar bebas dan tidak memihak kepada kekuasaan adalah ciri-ciri utama yang meletakkan negara seperti Switzerland mengungguli carta 10 ekonomi terbaik di dunia.

Najib digesa merenung keresahan rakyat dan pelabur apabila rasuah dan penyelewengan kuasa semakin membudaya lalu membawa kerosakan yang bukan kepalang.

“Perdana Menteri silih berganti, janji demi janji tapi tidak diperkota. Lihat sahaja isu pembubaran dan pembatalan ISA sampai sekarang tidak terjadi, rasuah masih lagi meluas, digunakan penswastaan 1 Malaysia termasuk kes Sungai Besi diberikan kepada kroni yang melibatkan projek berbilion ringgit yang tidak diberikan secara telus” jelas Anwar

Laporan Daya Saing 2010-2011 Forum Ekonomi Dunia yang dikeluarkan baru-baru ini membuktikan gagasan Dato Seri Najib dalam membangunkan Negara tidak membuahkan hasil malah membebankan rakyat.

Beliau berkata, kerajaan persekutuan hanya mengejar slogan dan pencapaian astetik 1 Malaysia, tanpa perlaksanaan dasar-dasar wajar.

Berhadapan dengan kedudukan ekonomi sebegini, ternyata generasi akan datang terpaksa jua menanggung permasalahan yang diakibatkan oleh ketirisan seperti rasuah, kelemahan pengurusan serta tamak membolot khazanah negara.

“Bila ditanya, mereka kaitkan pula dengan soal Melayu dan Bumiputera. Melayu mana dan Bumiputera mana yang dapat keuntungan? Hanya Melayu keluarga dan Bumiputera kroni. Kita pertahan majoriti yang miskin dan kelompok india, Cina, Kadazan, iban dan Dayak yang terpinggir. Ini mesti juga diberi perhatian. Ini negera kita dan kita berhak pertahankan hak kita,” tambah Anwar

Prof Dr. Fathi Osman Passes On

Posted: 12 Sep 2010 06:59 AM PDT

Inna lillah wa inna ilaihi raji’un.
From God we all come and to Him we return

It is with great sadness and sorrow that we announce and mourn the passing of our beloved elder ,teacher , mentor and Professor Dr. Fathi Osman ,May God accept him with mercy and house him amongst the righteous in paradise. Dr. Osman died on Saturday September 11 , 2010 in Los Angeles , California.

The Omar Ibn Al Khattab Foundation and the Dakhil family extends its deepest condolences and sympathies to his widow Dr. Aida and daughter Dr. Ghada Osman , to the Muslim community and to all those who whose hearts and minds he touched and influenced.

Dr. Osman was recognized ,throughout the world, as a pioneer contemporary Islamic thinker amongst scholars of his era. He wrote and published extensively on Shari'a in contemporary society , human rights, women in Islam, pluralism,the “other” ,the permanent and transitional in the sacred sources , Shura and democracy and on other contemporary issues of the time. His “Concepts of the Quran :A Topical Reading ” was a milestone in enabling English speakers to understand the Quran .

Even in retirement Dr. Osman continued to write .”Contemporary Issues : An Islamic Perspective” and the “Other” are his latest major publications.

In the 1980′s Dr. Osman coined the term “fiqh alaqaliyat” (jurist prudence for Muslims as minorities) that opened the door for him and others scholars to discuss how Muslim minorities, especially in the West , can be practicing Muslims complying with Islamic law and full citizens active in all aspects of life in the land were they lived.

Dr. Osman’s death is a major loss to the Muslim community nowhere more so than at the Omar Ibn Al Khattab Foundation were he was Resident Scholar and founder of the Institute for the Study of Islam in the Contemporary World and at the University of Southern California’s Center of Muslim Jewish Center where he was the Senior Muslim Scholar and authority.

Dr. Osman’s legacy will live on through those whom he taught & influenced ,the books and papers he published and through his recorded lectures and spoken works. Some of which can be read at http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/issues/ or viewed at http://www.youtube.com/user/CMJEUSC#p/u

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


PENYOKONG AZMIN MELAMPAU?

Posted: 12 Sep 2010 03:17 AM PDT

SIAPA SABOTAJ ZAID?

Posted: 12 Sep 2010 02:57 AM PDT

SURAT LAYANG ATAU REAL?

Posted: 12 Sep 2010 02:41 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Rakyat baiki jalan duit sendiri, kerajaan dah bankrap ke ?

Posted: 12 Sep 2010 07:41 AM PDT


Selepas banyak kali mengadu kepada Jabatan Kerja Raya (JKR), akhirnya penduduk dan wakil rakyat sendiri mengeluarkan kos membaiki semula jalan berlubang di sekitar Jalan Tampin lama serta Seremban Jaya, di sini. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Senawang, P Gunasekaran berkata, pihaknya sudah membuat aduan sejak empat bulan lalu tetapi sehingga kini tiada tindakan diambil bagi mengatasi masalah berkenaan.

************************
Guna duit sendiri baiki jalan rosak
Sinar Harian 12 Sep 2010

SEREMBAN – Selepas banyak kali mengadu kepada Jabatan Kerja Raya (JKR), akhirnya penduduk dan wakil rakyat sendiri mengeluarkan kos membaiki semula jalan berlubang di sekitar Jalan Tampin lama serta Seremban Jaya, di sini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Senawang, P Gunasekaran berkata, pihaknya sudah membuat aduan sejak empat bulan lalu tetapi sehingga kini tiada tindakan diambil bagi mengatasi masalah berkenaan.

Menurutnya, jalan berlubang di sekitar Jalan Tampin lama itu turut mengakibatkan ramai pengguna terbabit kemalangan.

"Baru-baru ini, seorang penunggang motosikal mengalami kecederaan akibat motosikal ditungganginya terjatuh selepas terlanggar lubang.

"Masalah ini telah saya maklumkan kepada pegawai berkaitan dan beberapa surat juga telah diberikan tetapi masih tiada perkembangan memberangsangkan," katanya.

Turut serta, ADUN Mambau, Wong Mei Mei dan ADUN Temiang, Ng Chin Tsai.

Gunasekaran berkata, disebabkan bimbang dengan keselamatan pengguna dan khuatir ia menjadi semakin teruk, mereka terpaksa mengambil inisiatif sendiri membaiki jalan berlubang itu.

Menurutnya, pihaknya terpaksa mencari penaja dan mendapatkan sedikit peruntukan untuk membaiki jalan yang sepatutnya berada di bawah seliaan JKR.

"Kita membeli dua tan tar premix untuk menampal semula jalan berlubang," katanya.
http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story8154894.asp

KEDAH online

0 ulasan
sumber :-

KEDAH online


SURAT LAYANG ATAU REAL?

Posted: 12 Sep 2010 02:37 AM PDT

BUDAYA UMNO KIAN MERESAP ?

Posted: 11 Sep 2010 03:59 AM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang