Pengikut

Nuffnang

Selasa, 24 Ogos 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Berita Bergambar Dalam Seminggu

Posted: 24 Aug 2010 09:07 PM PDT

Sdr Daud Busu, Ketua PKR Ranting Kg Mendoi (kanan) dan Sdr Jahidin, Timbalan Ketua PKR Ranting Kg Mendoi bergambar semasa lawatan saya ke kampong itu untuk mendaftarkan pengundi-pengundi baru pada 24hb Ogos 2010.

Mereka sibuk menerima perlantikan sebagai Penolong Pendaftar SPR di Pejabat PKR Negeri Pahang pada 21hb Ogos 2010

Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi MPN PKR Pahang memberikan ucapan ringkas di Majlis pentauliahan anggota-anggota PKR sebagai Penolong Pendaftar 21.8.10
Apakah yang dibualkan oleh Sdr Tajudin Ramli, Bendahari PKR Cbg Temerloh, dengan Sdr Ikhwan Hj Ismail, pegawai SPR - 21.8.10
Sdr Zain Mokhtar Ahmad, Timbalan Pengarah SPR Negeri Pahang memberikan taklimat di Majlis Perlantikan anggota-anggota PKR sebagai Penolong Pendaftar - 21.8.10

Sdr Atan dari PKR Cabang Paya Besar turut dilantik sebagai Penolong Pendaftar - 21.8.10
Seramai 84 orang anggota PKR Negeri Pahang dilantik sebagai Penolong Pendaftar SPR - 21.8.10
Zaidi Ahmad (kiri) Pengarah PKR Negeri Pahang membuat ucapan alu-aluan di Majlis Pengtauliahan anggota-anggota PKR Pahang sebagai Penolong Pendaftar - 21.8.10

YB Azmin Ali berucap di Majlis Ceramah sempena Mesyuarat Biro Felda dan Orang Asal Negeri Pahang dan Berbuka Puasa di rumah Haji Suhaimi Said, Kg Batu 4, Jalan Maran, Temerloh - 20.8.10
Sdr Shamsul Iskandar berucap di Majlis Ceramah 21.8.10
Lebihkurang 500 orang hadir di Majlis Ceramah - 20.8.10 di rumah Hj Suhaimi Said
Haji Ismail, Pengarah Pilihanraya PKR Perak dan Haji Abas, Ketua PKR Cbg Bera
Sdr Khalid, Anggota MPN turut hadir

YB Sivarasa Rasiah, Naib Presiden PKR memberikan taklimat mengenai tindakan undang-undang keatas Felda


Sebelum berbuka puasa, Sdr Azmin Ali memberikan taklimat ringkas


YB Amirudin Shari turut memberikan ucapan

Dato Fauzi dengan gaya istimewa mencuit hati para hadirin

Datuk Dr Tan Kee Kwong, bekas Timbalan Menteri menerangkan kedudukan Felda sebelum dan selepas Najib Tun Razak mengambil alih pengurusannya

Dr Tan Kee Kwong

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Hentikan Serangan Terhadap Nurul Izzah, kata Zaid

Posted: 24 Aug 2010 01:47 AM PDT


24 Ogos - Tindakan menyerang Nurul Izzah Anwar yang giat dilakukan oleh penyokong tegar politik Umno-BN mendapat kecaman dari bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Zaid Ibrahim.

Beliau yang menulis di dalam blognya berkata Menteri Kabinet yang kanan seperti Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Dalam Negeri Datuk Hishamuddin Hussein Onn sepatutnya memberi tumpuan dan masa mengulas dasar negara yang penting seperti Model Ekonomi Baru, atau kekerapan insiden perkauman kebelakangan ini, ataupun mengapa begitu ramai peneroka FELDA membuat tuntutan Mahkamah terhadap Felda.

Menurut Zaid, adalah sesuatu yang dianggap malang bila kenyataan yang kedua-dua Menteri kanan ini berkisar menyerang YB Nurul Izzah rentetan dari komen dan pendapat beliau mengenai ekonomi negara dan keadaan kapal selam yang kita beli dalam wawancara dengan majalah Indonesia, Tempo.

Zaid berkata, kedua-dua Menteri menuduh Nurul Izzah memburuk-burukkan imej dan nama negara kerana mengkritik dan menyoal kerajaan BN.

Menyifatkan tuduhan tersebut dilempar oleh orang yang tidak tahu membezakan negara dan kerajaan, Zaid berkata Zahid Hamidi dan Hishamuddin akan cuba mengelak dari isu-isu ini dengan menggunakan benteng "Negara" dan sebagainya, tetapi rakyat tahu bezanya antara Negara dan Kerajaan BN.

Terdahulu, Bekas Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Muhammad Zahid Md Arip menggesa Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar disiasat mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana didakwa mengeluarkan kenyataan menjejaskan imej negara dalam satu temu bual sebuah akhbar Indonesia, 4 Ogos lalu. –FARDILLA DIN


Sumber: TVSelangor

KKSB Tidak Akan Ditutup

Posted: 24 Aug 2010 01:46 AM PDT


Tidak ada sebab untuk kerajaan negeri menutup Kumpulan Semesta Sdn Bhd kerana tugas dan peranan yang dipertanggungjawabkan kepada kumpulan itu tidak melanggar bidang kuasa pihak pentadbir tanah dan pihak berkuasa tempatan.

KKSB ditubuh bagi mengurus permohonan pengeluaran pasir agar ia jadi lebih sistematik dan sentiasa didokumenkan untuk rujukan dan pemantauan kerajaan negeri.

ADUN Sri Muda Suhaimi Shafie tidak bersetuju dengan desakan pihak pembangkang yang mahu Kumpulan Semesta ditutup atas alasan ia mengganggu kerja-kerja agensi kerajaan sedia ada.

Beliau menjelaskan tidak ada sebab untuk mana-mana pihak takut pada badan yang tugasnya adalah untuk mendokumentasikan urusan pengeluaran pasir.

Menurut beliau tanggungjawab KKSB tidak sama dengan agensi-agensi kerajaan sedia ada dan ianya terbukti dapat menyelaraskan permohonan-permohonan semua tanah-tanah hakmilik persendirian. Selain dari itu, yang lebih penting adalah agensi yang mematuhi petaturan yang tetapkan oleh Jabatan Alam Sekitar"

Sementara itu, Suhaimi juga memaklumkan TV Selangor bahawa KSSB mempunyai program khusus untuk mengambus dan memulih kawasan perlombongan pasir. Ini sejajar dengan hasrat kerajaan negeri untuk memanfaat dan melindungi setiap inci tanah.- Mohd Ezli Mashut


Sumber: TVSelangor

Umno Fitnah Kerana Terancam Kekuatan Pakatan Rakyat

Posted: 24 Aug 2010 01:42 AM PDT


BUKIT MERTAJAM 24 Ogos - Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyelar segelintir pimpinan Umno Pulau Pinang yang sengaja menjadikan isu doa khutbah Jumaat sebagai satu cara untuk meraih sokongan yang sudah jelas semakin pudar terhadap mereka.

Dr Wan Azizah membidas sikap Umno Pulau Pinang yang terpaksa menggunakan taktik murahan dengan usaha menaikkan kemarahan rakyat berhubung isu agama dan kaum di negeri itu.

"Dengan kepimpinan yang ditunjukkan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang di bawah teraju Pakatan Rakyat, Umno dan Barisan Nasional sudah semakin hilang taringnya. Mereka melihat kekuatan yang ada pada Pakatan Rakyat semakin lama semakin mencengkam dan menggugat kedudukan mereka.

"Apa lagi dengan pemberian wang khas sempena menyambut Aidilfitri kepada 3,577 kakitangan awam Pulau Pinang sebelum 3 September ini. Ini semua memberi tamparan hebat kepada mereka yang menerajui Kerajaan Pusat setelah melihat negeri yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat mampu untuk menghargai rakyat negeri ini.

"Mereka semakin tertekan dan dihimpit pelbagai kemungkinan. Apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang kebelakangan ini merupakan tamparan kepada Umno dan Barisan Nasional. Kejayaan kepimpinan Pakatan Rakyat di bawah teraju Ketua Menteri sekarang adalah di luar jangkaan mereka," tegas Dr Wan Azizah.

Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian sumbangan sempena Ramadhan kepada 50 ibu tunggal di Tanah Liat,Bukit Mertajam, Seberang Perai Tengah Ahad lalu.

Majlis anjuran Koperasi Ibu Tunggal Seberang Perai Tengah itu turut dihadiri isteri Timbalan Ketua Menteri I, Datin Aishah Zainol serta Ketua Wanita KEADILAN Pulau Pinang, Norhayati Jaafar.

Dr Wan Azizah juga berkata ketakutan Umno-BN kini adalah kerana sokongan yang semakin kuat diberikan oleh rakyat di negeri Pulau Pinang kepada kepimpinan Lim Guan Eng.

Menyentuh mengenai dakwaan penderhaka terhadap Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar oleh Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berhubung isu pertahanan, beliau membidas menteri itu yang dianggap enggan berpijak dibumi nyata.

"Sedangkan dalam Parlimen lagi perkara ini telah pun didedahkan berkali-kali oleh ahli parlimen mengenai kegagalan kapal selam milik negara kita berfungsi.

"Kerajaan jangan cuba hendak mengalihkan perhatian rakyat terhadap penyelewengan berleluasa yang telah mereka lakukan selama ini. Di bawah pemerintahan mereka segala pengkhianatan berlaku. Wang rakyat mereka habiskan mengikut acuan mereka. Kronisme, korupsi dan skandal yang cuba mereka selindungi juga tidak akan bertahan lama.

"Lambat laun saya yakin, Umno dan BN akan tumbang dalam pilihan raya umum yang akan datang apabila rakyat sendiri melondehkan segala kejelekan yang telah mereka lakukan dan hanya rakyat yang mampu memberi pengajaran kepada mereka," ujar Dr Wan Azizah lagi.


Sumber: Suara Keadilan

Dasar Pemilikan Hartanah Baru Perlu Untuk Jamin Hak Rakyat Miliki Rumah

Posted: 24 Aug 2010 01:41 AM PDT


SHAH ALAM 24 Ogos - Kerajaan didesak mewujudkan Dasar Pemilikan Hartanah yang baru bagi mengawal lebihan pasaran yang kini dianggap menafikan hak rakyat kurang berkemampuan memiliki rumah dan hartanah.

Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff berkata dasar ekonomi pasaran yang diamalkan sekarang bersifat manipulatif serta menindas.

"Dasar ini memberi mudarat dan juga dilihat menindas rakyat dalam hak mereka berhubung pemilikan hartamah. Jika keadilan hendak dicapai, isu pemilikan rumah dan hartanah mestilah dijadikan keutamaan. Apatah lagi sekarang ini, isu yang berkait rapat adalah mengenai kualiti hidup rakyat," kata Yusmadi kepada Suara Keadilan.

Beliau menganggap kenyataan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang membidas komen Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua berhubung kuota Bumiputera dalam pembelian hartanah mewah bernilai RM500,000 ke atas sebagai agenda perkauman sempit.

"Kita perlu ada satu dasar yang lebih mampu memastikan hak asasi rakyat (pemilikan rumah) terjamin. Dasar hari ini hanya mampu untuk mengawal rancangan pembangunan, tetapi tiada ruang untuk mengawal harga. Dasar yang baru ini, mestilah tidak menutup ruang keusahawanan dan juga persaingan. Jadi satu dasar yang strategik perlu diwujudkan terutama memberi peluang kepada generasi baru untuk memiliki rumah," jelas beliau.

Ketika ditanya mengenai status kampung tradisi dan tanah adat Orang Asal, Yusmadi bersetuju kepada dasar untuk mengekalkannya sebagai salah satu daripada agenda ekonomi dan pembangunan yang terancang dan seimbang.

"Ini kerana agenda ekonomi kerajaan pusat sekarang, tidak menangani isu asas pembangunan, iaitu hak kepada pemilikan perumahan. Jika ia tidak ditangani melalui satu dasar baru, usaha pembangunan yang sedang dijalankan ini akan menjadi beban pada masa akan datang. Isu yang dijangka akan timbul selain daripada kemiskinan bandar adalah gejala sosial," ujarnya.

Yusmadi menjelaskan berdasarkan pengalaman beliau di Parlimen Balik Pulau, sejak tahun 1990an pembangunan perumahan begitu rancak di kawasan tersebut menyebabkan nilai hartanah dah perumahan meningkat sehingga mencecah RM1 juta.

Namun apa yang dibimbangkan, pembangunan tersebut seolah-olah tidak memberi manfaat, terutamanya penduduk tempatan dalam pemilikan perumahan.

Yusmadi menjelaskan masyarakat tempatan hanya menjadi penonton yang berkemungkinan terpaksa keluar berpindah ke kawasan lain, sekaligus akan mengubah karektor, tradisi dan kebudayaan kawasan tersebut.

"Perkara ini tidak boleh diperbetulkan secara berasingan tetapi memerlukan dasar yang menyeluruh melalui undang-undang dan mekanisme dalam kerangka ekonomi nasional. Ia perlu dilihat dari sisi hak asasi manusia untuk memiliki perumahan, kerana kajian ahli ekonomi membuktikan pertumbuhan ekonomi sesebuah negara akan meningkat, antara lain melalui penekanan kepada hak hartanah," jelas beliau lagi.


Sumber: Suara Keadilan

Larang Berpolitik: Mahasiswa Akan Ajar BN Lebih Teruk Daripada PRU-12

Posted: 24 Aug 2010 01:40 AM PDT


SHAH ALAM 24 Ogos - Ketua Pemuda Sosialis DAP(Dapsy), Anthony Loke berkata keputusan Kabinet 11 Ogos lalu melarang pelajar universiti daripada bergiat dan menyertai sebarang parti politik hanya akan menyemarakkan lagi semangat mahasiswa tempatan untuk bangkit membawa perubahan politik pada pilihan raya umum yang ke-13 kelak.

Anthony memberi amaran Umno dan Barisan Nasional akan diberikan satu pengajaran yang lebih pahit oleh golongan muda daripada apa yang dialami semasa PRU-12 pada 2008 lalu.

Ahli Parlimen Rasah itu berkata langkah itu merupakan satu keputusan yang amat retrogresif dan mengecewakan aspirasi golongan muda khususnya pelajar di Institusi Penggajian Tinggi Awam (IPTA).

"Keputusan ini terus menafikan hak pelajar universiti tempatan dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak berpersatuan kepada setiap warganegara Malaysia.

"Keputusan Kabinet menunjukkan Barisan Nasional langsung tidak mendengar pandangan rakyat khususnya golongan muda yang ingin melihat Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) dimansuhkan dan kebebasan akademik dikembalikan di kampus universiti tempatan," ujar beliau dalam satu kenyataan media.

Anthony yang juga Ahli Parlimen Rasah berkata, keputusan itu juga membuktikan Pemuda Barisan Nasional khasnya Pergerakan Pemuda Umno dan Pemuda MCA semakin hilang taring kerana suara mereka yang mendesak supaya pelajar universiti dibenarkan untuk menyertai parti politik langsung tidak diberi pertimbangan oleh kerajaan.

Malah katanya, suara Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah yang jelas ingin membawa perubahan berhubung dasar Auku juga tidak diendahkan oleh Menterinya sendiri.

"Dapsy akan terus mendesak supaya Auku dimansuhkan dan kebebasan pelajar universiti dikembalikan. Dapsy yakin bahawa sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pemerintahan Kerajaan Persekutuan, agenda mendemokrasikan IPTA akan diberi perhatian yang serius dan kebebasan pelajar universiti termasuk menyertai parti politik akan dikembalikan," tegas beliau.


Sumber: Suara Keadilan

Umno-BN Tabur Fitnah Tidak Kira Ramadhan Atau Tidak

Posted: 24 Aug 2010 01:39 AM PDT


SHAH ALAM 24 Ogos - Jentera propaganda Umno-Barisan Nasional bekerja lebih masa setiap hari menghambur pelbagai fitnah dan tohmahan terhadap Pakatan Rakyat untuk meraih sokongan rakyat namun malangnya segala taktik kotor mereka telah lama dihidu dan disedari rakyat negara ini.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata Umno-BN tidak ada lagi pilihan melainkan menabur fitnah secara berterusan hatta dalam bulan Ramadhan yang mulia sekali pun.

Ini terbukti apabila pihak tertentu menyebarkan khidmat pesanan ringkas (SMS) mengatakan akan menghadiri majlis bagi mengedar bir percuma di sebuah kafe selepas solat Tarawikh Sabtu lalu.

Beliau berkata ini menunjukkan betapa Umno-BN amat terdesak untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat di Selangor, walaupun pada bulan Ramadhan.

"Saya cukup terkejut apabila mendapat panggilan daripada wartawan Sinar Harian petang Sabtu bertanyakan samada saya akan hadir ke Asia Cafe untuk membuat kunjungan muhibbah dan seterusnyamengedarkan bir kepada tetamu. Malah Hannah Yeoh (Ahli Dewan Undangan Negeri Subang Jaya) menalipon saya memberitahu SB (anggota polis Cawangan Khas) menghubungi beliau bertanya samada saya akan hadir ke majlis itu.

"Ini jelas satu fitnah telah disebarkan oleh pihak tertentu terhadap saya, malahan saya tidak tahu pun di mana Asia Cafe ini," tegas Khalid.

Kata beliau, tindakan ini adalah satu petanda Umno-BN telah kehilangan idea untuk menentang Pakatan Rakyat di Selangor secara intelektual dan terpaksa menggunakan taktik jijik seperti ini.

"Umno-BN sedar rakyat semakin menolak mereka kerana salahguna kuasa, penyelewengan dan amalan rasuah. Jadi mereka tidak berani untuk mengatakan mereka lebih baik daripda Pakatan Rakyat tetapi cuba nak pengaruhi rakyat dengan memfitnah Pakatan Rakyat pun sama teruk seperti mereka.

"Masyarakat sudah sedar bahawa Umno-BN sakit dengan isu rasuah dan sebagainya, maka tindakan ini hanya akan memburukkan lagi keadaan bagi mereka di mata rakyat," ujar beliau.

Menyentuh mengenai kerjasama erat PAS-DAP, Khalid berkata satu ketika dahulu Umno-BN mengutuk dan mengatakan tidak mungkin kedua parti itu dapat bekerjasama tetapi sangkaan mereka terbukti salah apabila kerajaan Pakatan Rakyat Selangor ditubuhkan atas gabungan KEADILAN, PAS dan DAP.

"Umno-BN sudah keliru dengan matlamat mereka di Selangor. Ada ketikanya mereka mengutuk DAP kerana mahukan undi Melayu tetapi pada masa yang sama mengutuk PAS kerana mahukan undi kaum Cina. Tindakan bercelaru begini jelas petanda Umno-BN akan terpaksa menghadapi tentangan yang jauh lebih hebat pada pilihan raya umum ke-13 nanti," kata beliau lagi.


Sumber: Suara Keadilan

Umno, MCA Main Wayang Timbul Ketegangan Kaum

Posted: 24 Aug 2010 01:38 AM PDT


SHAH ALAM 24 Ogos - Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN Pusat, Badrul Hisham Shaharin mengingatkan rakyat tidak akan mudah terpedaya dengan strategi dan tindak tanduk pihak tertentu yang menggunakan isu perkauman untuk mencetuskan ketegangan kaum di negara ini.

Taktik yang sama katanya digunakan kerajaan Perikatan semasa peristiwa berdarah 13 Mei 1969 dan Operasi Lalang pada 1987 yang menyaksikan penangkapan puluhan pemimpin pembangkang di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

"Pertama sekali pada 1969 kenapa sentimen kaum dibakar? Kerana pada masa itu parti pemerintah telah hilang sokongan. Pada 1987 Umno hilang tumpuan apabila berpecah dengan Semangat 46. Sandiwara ditunjukkan pemimpin Umno seperti Najib Razak dan pemimpin MCA Lee Kim Sai yang cuba membakar api perkauman. Pembangkang pada masa itu telah memberikan respon secara tidak tersusun yang akhirnya mengakibatkan pemimpin progresif (pembangkang) ditangkap," katanya kepada Suara Keadilan.

Badrul aka CheGuBard demikian ketika diminta mengulas insiden surau Taman Pulai Impian, Temiang di Seremban yang disimbah dengan cat merah oleh pihak yang tidak bertanggungjawab Ahad lalu.

Kejadian terhadap rumah ibadat ini merupakan pertama kali berlaku selepas isu penggunaan kalimah Allah yang dimainkan Umno sejak awal tahun ini yang menyebabkan beberapa rumah ibadah, termasuk gereja dan surau dibakar.

Bagaimanapun CheGuBard berkata berbanding 1987 rakyat kini lebih bijak menilai taktik dan strategi yang digunakan Umno-BN untuk menimbulkan keresahan dikalangan rakyat negara ini.

"Rakyat telah cerdik dan matang untuk menilai peristiwa ini. Dalam kes bakar rumah ibadat sebelum ini, Pakatan Rakyat sebagai sebuah parti alternatif menyatakan pendirian yang tegas dan kita telah berjaya tangani isu ini dengan sempurna. Kita kutuk kejadian seperti ini, jangankan kata bakar surau, malah bakar kuil pun tidak boleh terima kerana ini adalah rumah ibadat.

"Siapa yang untung daripada kejadian tersebut, sudah tentulah parti yang bersifat perkauman seperti Umno-BN dan bukan parti politik yang merentasi sempadan ras perkauman dan agama seperti Pakatan Rakyat," ujar beliau.

Beliau berharap pemimpin Pakatan Rakyat tidak melayani sebarang provokasi bagi mengelakkan mereka masuk dalam perangkap Umno-BN.

"Kita minta supaya pemimpin Pakatan Rakyat jangan layan. Kita mahu polis ambil tanggungjawab penuh siasat kejadian ini. Isu yang lebih penting pada masa ini ialah kesusahan hidup rakyat, kos hidup yang meningkat dan sebagainya," tegas CheGuBard.

Kes simbah cat di surau tersebut mengesahkan pandangan sesetengah pihak terdapat usaha ke arah 'menjayakan' semula Operasi Lalang dengan membangkitkan api perkauman di kalangan rakyat pelbagai kaum di negara ini.

Ini jelas dilihat daripada isu dakwaan penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam bacaan doa khutbah solat Jumaat di negeri itu bagi menggantikan nama Yang DiPertuan Agong dengan tujuan membangkitkan rasa kurang senang di kalangan masyarakat Islam dan Melayu.

Ini ditambah dengan tindakan dua pengetua di sekolah menengah di Kulai, Johor dan Bukit Selambau, Kedah yang mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman terhadap pelajar Cina dan India.

Umno juga mempermainkan isu kuota 30 peratus ekuiti Bumiputera selepas memutar belitkan kenyataan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua mengenai diskaun pemilikan rumah mewah yang dinikmati golongan kaya Bumiputera.

MCA pula menuntut Majlis Perundingan Melayu diheret ke mahkamah kerana membuat hasutan untuk membubarkan sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil.


Sumber: Suara Keadilan

Umno Fitnah Sembrono, Gagal Tunjuk Bukti

Posted: 24 Aug 2010 01:37 AM PDT


GEORGETOWN 24 Ogos - Umno Pulau Pinang yang melemparkan fitnah terhadap kerajaan negeri berhubung dakwaan nama Ketua Menteri digunakan bagi menggantikan nama Yang DiPertuan Agong dalam khutbah solat Jumaat di masjid negeri itu sehingga kini gagal membuktikan tohmahan mereka.

Justeru, kerajaan negeri menggesa pihak polis mempercepatkan siasatan berhubung fitnah yang disebarkan Umno itu dalam bulan Ramadhan yang mulia demi menjaga imej dan mempertahankan maruah imam dan khatib di Pulau Pinang.

"Sehingga sekarang Umno tidak dapat menunjukkan bukti JAIPP sediakan teks khutbah yang menggunakan nama Ketua Menteri bagi menggantikan nama Yang DiPertuan Agong ataupun menunjukkan di mana kerajaan negeri, JAIPP atau Ketua Menteri sendiri mengeluarkan arahan secara lisan mahupun bertulis kepada masjid atau surau untuk menggunakan nama Ketua Menteri.

"Adalah tidak adil dan patut masjid dan imam serta khatib diheret dalam kancah permainan jahat Umno semata-mata untuk memenuhi keghairahan politik Umno untuk menjatuhkan imej kerajaan negeri Pakatan Rakyat," kata Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mansor Othman dalam kenyataan beliau semalam.

Mansor menegaskan sekali lagi teks khutbah Jumaat yang disediakan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) tidak pernah menggunakan nama Ketua Menteri bagi menggantikan nama Yang DiPertuan Agong.

Malah kerajaan negeri, JAIPP atau Ketua Menteri sendiri tidak pernah menerima atau mengeluarkan sebarang arahan secara lisan mahupun bertulis kepada mana-mana pihak untuk menggunakan nama Lim Guan Eng.

"Oleh itu sekiranya ada mana-mana imam atau khatib yang menggunakan nama Ketua Menteri bagi menggantikan nama Yang DiPertuan Agong, ini adalah salah dan tindakan keras haruslah diambil.

"Sehingga sekarang tidak ada seorang imam atau khatib mengaku ada menggunakan nama Ketua Menteri bagi menggantikan nama Yang DiPertuan Agong sepertimana yang didakwa oleh Umno," jelas Mansor.

Mansor berkata seorang khatib, Zakaria Ahmad, menafikan tuduhan Umno yang membabitkan beliau dan menganggap tuduhan itu sebagai satu fitnah.

Zakaria kata Mansor, hanya mendoakan Guan Eng diberi hidayah oleh Allah untuk memeluk Islam, di mana Nabi Muhammad SAW sendiri pernah mendoakan agar orang bukan Islam diberi petunjuk dan hidayah Allah untuk memeluk Islam.

Samada ini selaras dengan hukum Islam ataupun tidak, ianya harus diputuskan oleh para ulama dan pakar agama.

"Isu "Guan Eng gantikan Agong" yang dibangkitkan oleh Umno perlu diputuskan kesahihannya samada benar atau tidak. Ini kerana beberapa masjid di Pulau Pinang berasa gelisah selepas dilanda fitnah Umno mengatakan mereka terlibat dalam isu menggantikan nama Yang DiPertuan Agong dengan nama Ketua Menteri. Oleh yang demikian siasatan polis diharap dapat disiapkan dengan segera supaya perkara yang begitu sensitif ini boleh diselesaikan dalam bulan Ramadan yang mulia ini sekaligus boleh mempertahankan maruah imam dan khatib dan masjid seluruh Pulau Pinang," tegas Mansor lagi.

Kerajaan negeri, tambah beliau, merasa kesal kerana Umno telah mencemarkan kesucian bulan Ramadhan yang mulia dengan tuduhan melulu dan melemparkan fitnah terhadap kerajaan negeri.

Mansor turut mengulangi usul bersama pada mesyuarat tergempar Pakatan Rakyat Pulau Pinang Ahad lalu yang menyeru rakyat dan penyokong bertenang dan tidak masuk perangkap Umno.

"Ini adalah kerana Umno cuba untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada beberapa kejayaan program kerajaan negeri seperti memberikan kewangan khas Hari Raya Aidilfitri sebanyak RM400 kepada semua ahli pentadbiran dan agensi kerajaan negeri; pemberian tahunan RM100 wang penghargaan warga emas; menambahkan peruntukan hal ehwal Islam sebanyak 100 peratus kepada RM24.3 juta pada 2010 berbanding dengan RM12.5 juta pada 2008 ; sumbangan Ihya Ramadan dan bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) serta mengharamkan perjudian bola selaras dengan prinsip amar maaruf nahi mungkar," ujar beliau.


Sumber: Suara Keadilan

Konsep 1Malaysia Gagal Satukan Rakyat Malaysia

Posted: 24 Aug 2010 01:36 AM PDT


SHAH ALAM 24 Ogos - Konsep 1Malaysia yang di bawa oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terbukti gagal dihayati oleh kakitangan kerajaan apabila suara sumbang yang sarat dengan sentimen perkauman terus kedengaran walaupun jutaan ringgit dana awam telah dibelanjakan bagi kempen mempromosi gagasan tersebut

Bukti kegagalan 1Malaysia terserlah apabila seorang lagi pengetua sebuah sekolah menengah, kali ini di Bukit Selambau, Sungai Petani didakwa mengeluarkan kenyataan perkauman minggu lalu ketika menegur perbuatan pelajar yang melakukan kesilapan dengan kenyataan "pindah ke negeri lain" dan "balik ke China".

Insiden ini berlaku selang beberapa hari setelah pengetua SMK Tunku Abdul Rahman di Kulai, Johor mengatakan pelajar Cina 'tidak diperlukan' dan perlu 'pulang ke China' manakala pelajar India patut membuang ikatan tali di pergelangan tangan mereka, selain mendakwa hanya anjing yang memakai tali seperti itu.

Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul berasa kesal dengan tindakan pengetua sekolah terbabit sambil berkata konsep 1Malaysia yang dilaungkan oleh Najib gagal dihayati oleh setiap kakitangan kerajaan.

"Kita kesal dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang pengetua, sepatutnya beliau sebagai seorang pendidik membentuk pelajar menjadi seorang yang berguna dan boleh bersatu dengan pelbagai kaum di negara ini tetapi ini tidak beliau dengan sendiri mengeluarkan kenyataan yang berbentuk rasis, jelas pengetua itu gagal menghayati konsep 1Malaysia Najib.

"Kita tidak mahu bincang apa yang telah diperkatakan oleh pengetua terbabit, jika pihak tertentu ingin menyiasat itu adalah yang terbaik untuk menggembalikan suasana kurang senang kaum lain. Setelah lebih 50 tahun kita merdeka nampaknya kerajaan masih gagal meletakkan situasi keharmonian antara kaum serta meruntuhkan benteng perkauman di negara ini.

"Ini terbukti dengan kenyataan rasis pengetua sekolah di Johor dan juga Kedah," jelas beliau.

Johari berkata kegagalan Umno-Barisan Nasional menyatukan rakyat yang berbilang kaum di negara ini adalah disebabkan oleh program yang tidak mendatangkan faedah seperti kursus Biro Tata Negara (BTN) yang secara jelas bertentangan dengan konsep 1Malaysia.

"Isu ini perlu dipandang serius oleh kerajaan kerana kegagalan menangani isu perpaduan menyebabkan kaum lain dinegara ini tidak yakin dengan pentadbiran yang ada. Kita perlu berusaha agar semua kaum di negara ini merasakan mereka juga adalah rakyat Malaysia," jelas beliau.

Tambah beliau, Kementerian Pelajaran perlu bertindak segera agar kejadian seperti ini tidak berulang dan mencegah ia menjadi tabiat buruk pengetua sekolah apabila menegur pelajar berbilang kaum.


Sumber: Suara Keadilan

Pengerusi JKKK Kampung Baru Pandamaran Digantung

Posted: 24 Aug 2010 01:36 AM PDT


SHAH ALAM 24 Ogos - Kerajaan negeri Selangor membuktikan ia serius menangani isu penyalahgunaan surat sokongan untuk tujuan mendapatkan kontrak perniagaan dengan menggantungkan serta merta Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Baru Pandamaran, Yap Hock Siew baru-baru ini.

Hock Siew didakwa mengeluarkan sepucuk surat sokongan bagi membolehkan syarikat milikinya diberikan satu kontrak penyelenggaraan dan pembersihan sungai.

Exco Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram, Ean Yong Hian Wah berkata keputusan tersebut dibuat kerana tindakan Hock Siew disyaki menimbulkan soal konflik kepentingan.

"Siasatan berkenaan dakwaan tersebut akan dijalankan serta-merta. Kerajaan negeri yakin pihak yang berkaitan akan memberikan segala kerjasama semasa siasatan dijalankan," katanya dalam satu kenyataan media Khamis lalu.

Beliau berkata, ini merupakan suatu usaha yang membuktikan ketegasan kerajaan negeri Selangor yang mengamalkan prinsip Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan.

"Kerajaan negeri menegaskan tindakan tegas akan diambil terhadap sesiapa yang bersalah atau melakukan penyelewengan," ujar Hian Wah yang juga Pengerusi DAP Selangor.


Sumber: Suara Keadilan

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Selangor Tubuh Rumah Perhentian Lindung Bayi Terbuang

Posted: 24 Aug 2010 02:00 AM PDT

Kerajaan Selangor akan menubuhkan Rumah Perhentian Sementara bagi melindungi bayi yang dibuang dan ditinggalkan oleh ibu bapa atau pihak lain yang tidak bertanggungjawab.

Anak syarikat Negeri Selangor, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS)  telah bersetuju untuk menyediakan Rumah Perhentian Sementara ini sebagai salah satu tanggungjawab sosial kepada masyarakat.

Rumah Perhentian Sementara ini akan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan dan peralatan untuk penjagaan bayi dan Kerajaan Negeri berharap  rumah ini dapat menolong mengurangkan kejadian bayi-bayi ini ditinggalkan di merata tempat.

Menteri Besar Tan Sri Dato Seri Abdul Khalid Ibrahim berkata langkah menyediakan rumah ini tidak bermakna Kerajaan Selangor menggalakkan maksiat atau mendorong kepada kes buang bayi sebaliknya sebagai langkah segera untuk menyelamatkan bayi yang ditinggalkan.

"Dengan adanya Rumah Perhentian Sementara ini ia akan dapat menjamin keselamatan bayi ini dan memudahkan tindakan susulan diambil oleh pihak berkuasa," katanya.

Menteri Besar juga berkata Rumah Perhentian Sementara ini akan diuruskan oleh Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (Pekawanis) yang diterajui oleh isteri beliau Puan Sri Salbiah Tunut.

Selain itu, satu talian bebas tol (tol free) akan diwujudkan  untuk membolehkan orang ramai mendapatkan nasihat, maklumat dan perkhidmatan yang ditawarkan.

Pelajar-pelajar Kursus Kejururawatan Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) akan membantu Pekawanis menguruskan rumah ini selain kerja sama  dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang lain.


Sumber: TVSelangor

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Cakap Cakap Mahathir

Posted: 24 Aug 2010 04:30 AM PDT

By Hussein Abdul Hamid

Every time I go on the Net to see what is going on in KL -without fail – I will come across this Mahathir's name! An article about him, an article by him, something he said, something he did not say, and something he was going to say.

Why has not this Mahathir got the grace to understand that he is no longer Crime Minister?… …sorry that should have been Prime Minister! This Mahathir must really have a thick skin. Anybody else would have just crawled into a dark hole somewhere and hide. Tak malu ka? How much more money do you want? Pension not enough? Your children not giving you enough pocket money? Isn't Petronas paying for the petrol you use? I do not want to demonise you but really Tun enough is enough!

In your good old days people like Ibrahim Ali would not even get through your first layer of Setia Usahas. And yet these days you are the best of buddies.

For the love of God, Tun jaga standard sikit lah! Even your children will not be seen dead with this Ibrahim Ali…jatuh standard lah Tun!

Just stop to think what it is that you are doing (and have done to us Malaysians). I am not going to go into nepotism, money politics or abuse of power – I am just trying to understand how a person that considers himself to be the greatest PM Malaysia has ever had can now do what you do. And what you do is to bring yourself down to a level where people like me – an old man in Adelaide – can have you in my sight and fire away at you. Call you whatever name I want, expose whatever wrong doings you have done while in office and do so without any qualms.

I do not do so with Daim..nor with Lim Chong Eu…nor with Pak Lah…you are fair game because you put yourself right square in our sights. And if you think you do so because you can take anything that we throw at you and give back as good as you get…think of this:

A democratic victory for the people is when BN is faced with the real possibility of losing a General Election.

And that Tun has already happened under your watch – under the people you picked and choose as your team, as your people as your successor. So it has already happened and you Tun made it happen. All your choices of people to manage UMNO during or after your time were failures. And it all comes back to you. That you have already bankrupted Malaysia is a given fact. That you have caused untold misery and hardship for so many people by your non- judicious use of the ISA is also a given fact. That the IPP's agreements, the Tolls Agreements, the Privatisation process – and so many other initiatives undertaken under your watch are greatly flawed and lopsided in favour of your chosen cohorts and friends is also a given fact.

So what is left Tun? You are trying to right a wrong? Trying to correct a mistake. Trying to make up for the mistakes you have done? Trying to make back for our country all the monies you have given away or lost through your time as Prime Minister?

Let me tell you this TUN – there will not be enough time to do that even if your grandchildren were to start now to do so. The damage done to our economy, the losses sustained by the country and the restructuring you did of the various races in the country people cannot be corrected within our lifetime – or that of our children.

As for UMNO: it is done Tun. Common sense tells me that you would never have chosen Najib as Prime Minister. Why? He has no balls. No substance. No guts. He is not PM material and you are practical enough not to pick him even if he did deliver the decisive support you needed in your fight against Musa and Ku Li.

No Najib will never be you choice. Nor, now it seems was Pak Lah. So who? Your son….please don't play play lah!

And so now you are watching the closure of UMNO in the history of our country.

Please God – give you long life so that you will see a PR government take office at Putrajaya and a PR Perdana Menteri move into Sri Perdana…because TUN, that will be the deepest cut of them all.

Malaysia Needs New Property Policy

Posted: 24 Aug 2010 04:27 AM PDT

From The Sun
By Himanshu Bhatt

Malaysia needs a new property rights policy to safeguard its population against rising prices and “market excesses” beyond the means of many people, Balik Pulau MP Yusmadi Yusoff said today.

Joining the debate on national housing, Yusmadi said the extremely high prices have denied many the opportunity to own homes.

He said that despite the quota system for bumiputras, many are still confined to their own kampungs and categorised as squatters because the land the villages stand on is owned by someone else.

In particular, Yusmadi said, the residents of Balik Pulau, both Malays and non-Malays, have become “mere spectators” as luxury housing projects way beyond their affordability come up in the area.

“Since the end of the 1990s, housing projects have been approved at a very fast pace,” he said in a statement. “The average price of between RM300,000 and RM900,000 here is beyond the means of the local residents.”

He said the issue of concern is why many Malays are still struggling with property ownership rights. “Is the current policy able to meet the expectations of our youths who want to own comfortable homes for their loved ones?” he asked.

Yusmadi said the suggestion by DAP MP Tony Pua that bumiputra quotas for luxury properties valued at RM500,000 and above be done away with should be considered. He also took Perkasa to task for its “narrow racial agenda”.

“We can no longer view justice through the lens of one race only. What is most important is that those who have become the victims of injustice need to be defended,” he said.

Yusmadi, who is also the Penang PKR Youth chief, said although a healthy market is needed for entrepreneurs in the development industry, there needs to be a review of the manipulation and market excesses.

“Should we resign ourselves to the market when there are no protective policies and mechanisms?” he said, questioning why the authorities exercise control over housing plans but not over-pricing.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


TM UniFi “D-Link router only can do” – another TM monopolistic policy that raises suspicion!

Posted: 23 Aug 2010 11:04 PM PDT

I just found out to my disgust (after talking to a TM UniFi techie) that I cannot use any other router for the TM UniFi high-speed broadband service other than the D-Link router that is supplied in the package I signed up for. This is because of a “special configuration” dictate. And this is not acceptable! [...]

Angkatan Muda Keadilan Melaka

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Melaka


AMK Melaka: Jejak Fakir Ramadhan 2010

Posted: 23 Aug 2010 11:16 PM PDT


14 Ogos 2010, (sabtu), Alor Gajah - Angkatan Muda Keadilan Melaka hari ini memulakan siri Jejak Fakir Ramadan di Parlimen Alor Gajah bersempena bulan Ramadan yang mulia ini. Program yang telah menjadi acara tahunan ini, mendapat sambutan yang menggalakkan setiap tahun. Alhamdulillah AMK Melaka juga mengucapkan terima kasih kepada pihak yang sudi memberi sumbangan dan juga Keadilan Cabang Alor Gajah yang diwakili oleh Sdr Ibrahim Osman.

Program ini bermula di Parlimen Alor Gajah dan sebanyak 20 buah rumah yang telah dikunjungi. Kebanyakkan merupakan golongan tua dan ibu tunggal. Ada diantara meraka yang telah mendapat bantuan daripada JKM dan MAIM dan ada yang belum, namun inisiatif sumbangan ini adalah meringankan beban hidup yang dihadapi oleh mereka.

Di samping menziarahi mereka, anggota AMK Melaka juga memberi sedikit sumbangan untuk perbelanjaan mereka bagi menghadapi hari lebaran kelak. AMK juga mengambil peranan untuk membantu mereka yang masih belum mendapat bantuan daripada badan-badan berwajib. Insyaallah kami akan menghantar nama-nama mereka ke JKM atau Majlis Agama Islam Negeri.

Program ini akan berterusan ke Parlimen-parlimen lain diseluruh Melaka seperti yang telah ditetapkan, justeru kami mempelawa kepada orang ramai yang sudi menderma dan memberi maklumat tentang Fakir Miskin di Melaka boleh menghubungi Sdr Zamzizul 019-6552646 dan Sdr Farhan 012-6843840. Semoga kita semua mendapat keberkatan dari Nya.

Salam Reformasi

Hairiz Nordin
Ketua AMK Melaka.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang