Pengikut

Nuffnang

Rabu, 18 Ogos 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Rakyat Selangor Bakal Nikmati Wi-Fi Percuma

Posted: 18 Aug 2010 01:45 AM PDT

PETALING JAYA 18 Ogos - Rakyat negeri Selangor bakal menikmati perkhidmatan akses internet wireless (W-Fi) percuma dalam masa terdekat yang merupakan sebahagian daripada dasar kerajaan Pakatan Rakyat merakyatkan informasi dan akses kepada maklumat serta mewujudkan rakyat celik IT.

Ketua Pembangkang yang juga Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pengumuman akan dibuat oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khlaid Ibrahim tidak lama lagi dengan hanya membabitkan kos minima meliputi seluruh negeri sebanyak RM10 juta.

"Kita di Pakatan Rakyat berbincang mengenai wi-fi percuma yang sebenarnya tidak mahal. Kita pertikai kos yang ditetapkan oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional yang kita anggap terlalu tinggi.

"Saya kini sedang peneliti perancangan untuk menyediakan wi-fi secara percuma di Selangor yang yang kita anggap cukup rendah. Di Selangor yang kita kaji ia hanya melibatkan kos RM10 juta.

"Kalau ia hanya membabitkan RM10 juta di satu negeri, maka menjadi perkara yang tidak sukar untuk kerajaan (pusat) baru Pakatan Rakyat untuk laksanakan (diseluruh negara)," kata Anwar pada sidang media di ibu pejabat KEADILAN di Tropicana tengahari tadi setelah memberikan keterangan kepada pegawai polis daripada ibu pejabat polis daerah Batu Pahat berhubung isu kain rentang provokatif.

Anwar juga berkata isu yang dibangkitkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng untuk memberi sumbangan RM1,000 kepada setiap warga emas di Malaysia sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menubuhkan kerajaan pusat juga tudak menjadi masalah besar.

 "Isu ini juga tidak jadi masalah sekiranya wang negara tidak dicuri, rasuah dapat dibanteras, ketirisan tidak digunakan untuk memperkayakan segelintir kecil termasuk atas nama Melayu," jelas Anwar.


Sumber: Suara Keadilan

Projek Perindustrian di Selangor Tertinggi di Malaysia

Posted: 18 Aug 2010 01:30 AM PDT


SHAH ALAM, 18 Ogos – Selangor mencatatkan pelaburan perindustrian dan jumlah projek perindustrian yang tertinggi di Malaysia dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini.

Pelaburan yang diperolehi dalam tempoh tersebut membabitkan 120 projek, kata Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Teresa Kok.

Katanya, ia berdasarkan statistik terkini Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) mengenai pelaburan perindustrian di Malaysia bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini.

Statistik MIDA tersebut, katanya, menunjukkan Selangor telah mencapai jumlah pelaburan perindustrian yang diluluskan sebanyak RM2.47 bilion bagi tempoh tersebut – jumlah projek perindustrian yang tertinggi.

Sebanyak 120 projek telah diluluskan di Selangor dan angka tersebut merupakan 36 peratus daripada jumlah projek bagi seluruh Malaysia.

Di belakang Selangor ialah Johor dengan 65 projek dan Pulau Pinang di tempat ketiga dengan 44 projek, kata Teresa dalam satu kenyataan hari ini.

Daripada 120 projek perindustrian yang diluluskan di Selangor, 68 adalah projek baru manakala baki 52 merupakan projek yang diperkembangkan.

Di samping itu, Selangor juga telah mencatatkan jumlah peluang pekerjaan yang tertinggi dengan 7,602 pekerjaan.

Menurut Teresa, RM942 juta atau 38 peratus daripada pelaburan di Selangor adalah terdiri daripada pelaburan asing.

Manakala RM 1.52 bilion atau 62 peratus adalah pelaburan tempatan.

"Ini menunjukkan pelaburan tempatan amatlah penting bagi kerajaan negeri Selangor. Pelabur tempatan masih kekal melabur di Selangor di bawah pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat," tambahnya.

Dalam kalangan pelaburan asing di Selangor, Jepun membuat pelaburan tertinggi sebanyak RM366 juta, diikuti Singapura (RM 121 juta) dan Jerman (RM116 juta).

"Bilangan projek perindustrian yang tinggi di Selangor itu menunjukkan ekonomi Selangor masih lagi mantap dan merupakan destinasi pelaburan yang paling menarik bagi pelabur asing dan tempatan," katanya.


Sumber: Selangorkini

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


MCA, UMNO DAN PERKASA

Posted: 18 Aug 2010 09:03 PM PDT

Ia bermula dengan perisytiharan 1Malaysia. Orang Cina yang bernaung di bawah MCA berfahaman bahawa 1Malaysia adalah satu konsep bahawa wujud persamaan di antara semua kaum di Malaysia. 1Malaysia adalah suatu sistem merit. Maka tidaklah lagi sesuatu kaum itu mempunyai sesuatu kelebihan dari kaum yang lain. Dan tentulah dengan wujudnya 1Malaysia ini memberikan nafas kelegaan kepada MCA untuk mempengaruhi kaum Cina menyokong parti itu yang kini sudah ditolak oleh majoriti kaum itu.
Maka diatas premis itu, Dr Chua Soi Lek membuat komen yang menekankan kesamaan semasa memberi ucapan di Kongres Ekonomi Cina yang diadakan oleh MCA Sabtu lalu.
Di Kongres itu, Dr Chua menyatakan bahawa parti itu telah memperjuangkan bahawa bumiputra diberikan keutamaan harga didalam sektor-sektor tertentu dengan ekonomi dilembutkan didalam tender terbuka.
Katanya, untuk membolehkan bumiputrabersaing diatas basis yang adil, MCA mencadangkan agar 30% ekuiti bumiputra dikurangkan beransur-ansur dengan pengenalan harga keutamaan yang baru.
Setelah Muhyiddin Yassin membuat teguran yang keras kepada Soi Lek, Presiden MCA itu berkata bahawa perubahan itu perlu bagi MCA jika ia mahu menjadi relevan untuk perjuangan kaum Cina, dan beliau tidak akan menarik balik cadangannya itu. Didalam kenyataannya yang lain beliau menyatakan bahawa MCA tidak mempertikaikan Hak Keistimewaan Orang Melayu.
Muhyiddin telah meletakkan satu fron bahawa kenyataan Soi Lek itu sebagai mempersoalkan kepentingan Orang Melayu dengan menyatakan bahawa mana-mana parti boleh memperjuangkan hak dan kepentingan kaum masing-masing tetapi tidak mempersoalkan kedudukan Orang Melayu.
Kalau dikaji dari segi bahasa kedua-dua Soi Lek dan Muhyiddin cuba menggunakan bahasa yang sangat berhati-hati, tetapi semua orang faham bahawa kedua-duanya bermain dari segi politik perkauman. Soi Lek meletakkan isu 30% ekuiti orang Melayu dikurangkan dengan bahasa yang sangat lembut dan Muhyiddin memberi amaran agar hak Orang Melayu tidak disentuh dengan bahasa yang juga lembut. Dan didalam kelembutan masing-masing itu, kedua-duanya bermain dengan politik perkauman yang sangat tajam.
Lembut atau pun tidak, PERKASA sebuah NGO yang terkenal dengan sikap kerasnya membaca apa yang dinyatakan oleh Soi Lek itu sebagai mempersoalkan Hak Keistimewaan Orang Melayu dan melalui Setiausaha Agungnya Syed Hassan Syed Ali telah membuat laporan Polis jam 2.00 petang semalam di Balai Polis Dang Wangi.
Didalam laporan itu, Perkasa menyatakan bahawa Soi Lek mempersoalkan sistem kuota yang diberikan kepada Bumiputra dan menganggap kenyataan Soi Lek sebagai kenyataan yang tidak bertanggungjawab menyebabkan kemarahan dan keresahan dikalangan orang awam.
Beliau meminta supaya Soi Lek disiasat dibawah Akta Hasutan.
Bunga-bunga perkauman akan berbuah jika politik perkauman tidak dibendung dari sekarang. Tetapi siapakah yang akan membendung sentimen perkauman ini? UMNO? UMNO tidak mampu berbuat demikian kerana sentimen perkauman sebegini diharapkan dapat menyatukan Orang Melayu dibawah UMNO. MCA? MCA sudah kehilangan taringnya dikalangan Orang Cina dan berharap sentimen ini dapat diteruskan bagi menarik Orang Cina menyokong MCA. PERKASA? Sentimen Melayu adalah dasarnya dan Perkasa tidak akan dan tidak boleh wujud melainkan memainkan sentimen Melayu.
Kita telah menyaksikan Insiden 13 Mei yang jahat dan keji. Walaupun 13 Mei dimainkan oleh politikus-politikus perkauman tetapi yang menjadi mangsanya adalah orang awam biasa dan pemimpin-pemimpin politik yang menentang perkauman.
Kita tidak mahu pisang berbuah dua kali.
Malaysia adalah sebuah Negara yang multi-rasial. Politik perkauman adalah politik yang berbahaya yang boleh menyebabkan keharmonian kaum pecah dan boleh menyebabkan pecahnya perpaduan kaum dalam bentuk yang sangat merugikan negara.
UMNO, MCA dan MIC adalah 3 buah parti politik yang ditegakkan diatas dasar kaum. Parti-parti seumpama ini sudah ketinggalan zaman, dan politik yang mereka bawakan adalah politik yang jijik dan mundur.
Walaupun mereka bergabung diperingkat Barisan Nasional tetapi mereka mencari pengaruh dikalangan kaum masing-masing dengan mengusik isu perkauman dan berpolitik secara negatif.
Rakyat menuntut supaya parti-parti berasaskan kaum ini membubarkan parti mereka atau meminda Perlembagaan masing-masing dengan menjadikan dasar mereka sebagai dasar yang terbuka, luas dan boleh diterima dan disertai oleh semua kaum.
PAS telah memberikan contoh yang terbaik. Walaupun asalnya parti itu dianggotai oleh orang-orang Islam sahaja tanpa mengira kaum, tetapi kini parti itu menjadikan Kelab Penyokong PAS yang disertai oleh semua kaum yang bukan Islam, sebagai satu Dewan didalam PAS dan mereka itu diberikan hak berpolitik dan menyertai pertandingan didalam parti serta bertanding didalam Pilihanraya.
UMNO menjadi semakin mundur dan kini tampak seolah-olah ia mahu membuktikan bahawa ia lebih perkauman dari pertubuhan-pertubuhan NGO yang sarat dengan sentimen perkauman, dan trend yang dibawakan oleh UMNO juga MCA adalah trend yang sangat berbahaya dan kekacauan kaum boleh tercetus hasil dari politik perkauman yang mereka bawa!

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Inkues Teoh: Bukan bunuh diri, ulang Pornthip

Posted: 18 Aug 2010 03:10 AM PDT

Ahli patologi forensik Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand mula memberi keterangan di bangunan mahkamah di Shah Alam, jam 9.31 pagi bagi menyambung keterangan inkues kematian Teoh Beng Hock.
Ia merupakan sambungan kepada keterangan yang diberikannya hujung tahun lalu, yang tidak dapat diteruskannya ketika itu apabila beliau tidak hadir di Mahkamah Koroner, dikatakan berikutan terdapat ancaman terhadap keselamatan dirinya.

Pada keterangannya tahun lalu, Pornthip menyuarakan pendapat terdapat 80 peratus kemungkinan bahawa Teoh mati akibat dicekik dan didera, dan mahkamah kemudiannya membenarkan mayat Teoh dibedah siasat kali kedua oleh Ketua Unit Patologi Hospital Sungai Buloh, Dr Shahidan Md Nor, pada 22 November lalu.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Exco kerajaan negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah ditemui mati pada 16 Julai tahun lalu di tingkat lima, Plaza Masalam selepas memberi keterangan di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor yang terletak di tingkat 14 bangunan sama.

Pornthip, sebelum ini menimbulkan kontroversi dengan mendakwa hasil pemerhatiannya mendapati kemungkinan 80 peratus kematian Teoh adalah kerana dibunuh manakala 20 peratus lagi akibat bunuh diri.

Kehadirannya di mahkamah pagi ini disambut tepukan gemuruh oleh penyokong Teoh yang memenuhi bilik perbicaraan hari ini.

Aktivis telah berkumpul bagi menghadiri inkues ini bukan sahaja sebagai sokongan kepada Teoh dan mendengar keterangan terbaru Pornthip tetapi juga untuk meluahkan rasa tidak puas hati mereka kepada pejabat Peguam Negara berhubung sekeping 'nota misteri'.

Bekas ketua forensik Unit Siasatan Lokasi Jenayah, Amidon Anan, juga berada di mahkamah hari ini. Beliau hadir atas kapasiti peribadi.

Saksi pertama

Koroner Azmil Munthapa Abas memulakan prosiding dengan memanggil Pornthip sebagai saksi pertamanya.

Beliau kemudian disoal oleh peguam, Malek Imtiaz Sarwar, yang mewakili kerajaan negeri Selangor dengan meneliti laporannya dan beberapa gambar yang diambil pada bedah siasat kedua.

Pornthip berkata beliau mendapati pendarahan di tengkuk Teoh sehingga ke bahagian otot mangsa. Kesan berkenaan juga, katanya lebih luas daripada kesan dicekik kerana cengkaman fizikal di bahagian leher adalah lebih kuat.

Menurut Pornthip berdasarkan 34-35 kes kajiannya hasil jatuh daripada tempat tinggi sebelum ini, - tidak ada yang mempunyai kesan seumpama itu.

Katanya, dia berpendapat tidak mungkin lebam adalah kerana impak akibat jatuh.

Pornthip juga menolak kemungkinan lebam itu disebabkan keretakan tulang belakang. Beliau mempertahankan pemerhatiannya sebelum ini bahawa ia adalah kecederaan sebelum jatuh yang dilakukan dengan "tekanan dan kuasa yang lebih besar" berbanding dicekik.

Katanya, ia mungkin " seseorang meletakkan sesuatu di tengkuk Teoh atau menekan kepalanya ke atas sesuatu".

Tak sependapat dengan Dr Vaneziz

Merujuk laporan bedah siasat pertama, pakar patologi Thailand itu berkata dia tidak boleh menolak kemungkinan Teoh tidak sedarkan diri semasa jatuh kerana laporan menunjukan berlaku 'cerebral edema'.

Ia menunjukkan Teoh mengalami hypoxia, di mana otak tidak menerima oksigen untuk tempoh sekurang-kurangnya 5 minit. Hypoxia berlaku akibat salur darah, arteri atau trakea yang tersumbat.

Pornthip tidak bersetuju dengan Dr Peter Vaneziz bahawa tanda pendarahan di tengkuk adalah akibat keretakan pada dagu. Katanya, keretakan dagu hanya membabitkan pendarahan di kawasan kecil dan tidak merebak hingga ke dada. Juga tidak terdapat salur darah besar di dagu yang boleh menyebabkan pendarahan berlebihan.

Pada keterangannya itu, Pornthip juga memberitahu inkues bahawa tiada keretakan pada pergelangan tangan, yang lazimnya berlaku dalam kes apabila seseorang cuba melindungi diri mereka daripada kejatuhan dengan tangan.

Terdapat keretakan dan luka di atas satu daripada pergelangan kaki Teoh tetapi tiada dikesan pada dasar tengkorak mangsa. Justeru, Pornthip berkata dia tidak bersetuju dengan Vaneziz bahawa Teoh mendarat dengan kedua-dua kakinya dan mangsa sedar semasa jatuh.

Pornthip berkata kesan koyak di bahagian dubur dan kecederaan pada bahagian punggung adalah disebabkan akibat kejatuhan dan bukan kerana dipukul seperti yang disangkanya sebelum ini.

'Ini adalah protokol'

Sehubungan itu, Pornthip mempertahankan pendapatnya berhubung kecederaan sebelum kejatuhan tetapi tidak dapat mengesahkan bahawa Teoh sedar semasa jatuh. Beliau juga tidak mahu memberi peratusan punca kematian kerana kesimpulan berdasarkan laporan bedah siasat. Namun Porhthip pasti, kejadian itu bukan percubaan bunuh diri.

Malik (kanan) selesai menyoal pakar patologi Thailand itu pada jam 10.45 pagi dan perbicaraan disambung dengan giliran peguam Gobind Singh Deo, yang mewakili keluarga Teoh pula untuk bertanyakan soalan.

Pornthip berkata berdasarkan pengalamannya sebagai penyiasat lokasi jenayah dan juga ahli sains forensik, sebarang nota yang dijumpai mesti diuji untuk DNA, cap jari dan cetakan tapak tangan pada kadar segera dan kemudiannya dihantar untuk ujian analisis tulisan. "Ini adalah protokol."

Bagaimanapun nota sedemikian tidak memberi kesan ke atas siasatan kerana ia dianggap bersifat emosi. Justeru, katanya, beliau lebih gemar bergantung kepada sains.

Ketua pendakwa SPRM, Abdul Razak Musa memulakan sesinya dengan cuba mempersoalkan kelayakan Pornthip sebagai saksi yang mempunyai kewibawaan.

Abdul Razak mencadangkan bahawa keterangan Pornthip adalah berdasarkan imaginasinya. Pornthip menafikan perkara itu dan berkata kesimpulannya adalah berdasarkan pemerhatian dan kerjanya.

Abdul Razak berkata berdasarkan kelayakan Pornthip, ahli patologi Thailand itu tidak layak bergelar pakar di Malaysia kerana universiti di mana beliau belajar tidak diiktiraf di negara ini. Pornthip menjawab bahawa universiti tempat beliau belajar adalah satu daripada lima yang terbaik di Asia - mereka yang berada di mahkamah memberikan tepukan.

Cekik diri sendiri

Razak kemudiannya mencadangkan kepada Pornthip bahawa Teoh mencekik dirinya sendirinya. Katanya, ini kerana empat daripada doktor telah mendapati bahawa tiada bukti menunjukkan Teoh dicekik.

Gobind bangkit dan mengarahkan Razak (kanan) menunjukkan bagaimana seseorang mencekik diri sendiri. Razak menyahut cabaran itu dan cuba mencekik diri sendiri sambil digelakkan daripada mereka di mahkamah itu.

"Saya cadangkan bahawa anda datang ke mari untuk serang SPRM," katanya.

Beliau memberi beberapa kesilapan yang didakwa dilakukan oleh Pornthip tetapi dinafikan oleh pakar patologi Thailand itu. Menurut Pornthip, laporan yang dikemukakannya disokong dengan bukti saintifik.

Razak: Awak kata 80 peratus pembunuhan.

Pornthip: Saya telah terangkan. Awak mesti terima...

Razak:
Apabila awak beri keterangan 80 peratus adalah kes pembunuhan, ia dilaporkan di semua media negara ini.

Pornthip berulang-kali menggesa Razak supaya membaca laporannya, tetapi ketua pendakwa SPRM itu berkata: "Saya habiskan masa tiga hari membacanya."

Orang ramai yang mengikuti perbicaraan kemudian mula berbisik yang menunjukkan rasa tidak puas hati mereka dengan cara soalan Razak.

Razak kemudiannya bertanya sama ada objek tumpul yang dirujuk oleh Porthip pada awal inkues pagi ini merujuk kepada kerusi atau benda lain.

Pornthip: Saya ingin tanya sama ada awak seorang peguam?

Razak: Mungkin, saya lebih muda daripada awak tetapi saya telah berkhidmat sebagai peguam untuk 24 tahun.

Ini disambut dengan cemuhan 'wah' daripada mereka yang hadir.

Pengalaman terjun bangunan

Razak kemudian mengajukan soalan kepada Pornthip, bagaimana Teoh boleh mati pada tingkat 14 (lokasi pejabat SPRM Selangor yang terletak di Plaza Masalam, Shah Alam) tetapi masih bernyawa apabila sampai di bawah.

Soalan Razak semakin bercelaru dan menyebabakan koroner terketawa kecil. Azmil kemudian menjelaskan kepada Razak apa yang Pornthip maksudkan ialah Teoh berkemungkinan sedar semasa jatuh dan belum mati.

Razak: Dari Tingkat 14, 99 kaki dari atas tanah - dia tidak sedarkan diri, jadi badannya semestinya lebih berat.

Pornthip: Tiada perbezaan. Secara saintifik, bagaimana boleh berlaku kehilangan berat berdasarkan tahap kesedaran?

Razak juga bertanya kepada Pornthip sama ada dia mempunyai pengalaman terjun dari bangunan. Ini kerana ahli patologi itu dalam keterangannya berkata mayat yang dijumpai itu didapati lebih jauh daripada bangunan berkenaan berbanding kes lazim membunuh diri dengan melompat.

Satu lawan empat

Malik bangkit dan berkata Razak cuba 'memasukkan perkatan' dalam mulut Pornthip. "Cara dia mengajukan soalan seolah-olah mahu kami sendiri terjun!"

Razak kemudiannya mengulangi soalan kepada Pornthip bahawa pendapatnya adalah berlainan dengan empat orang doktor yang hadir pada bedah siasat kedua.

Razak: Satu lawan empat...

Pornthip:
Awak perlu hormat hakim (koroner) yang akan membuat keputusan.

Razak:
Kita bekerja berdasarkan majoriti.

Selepas Razak, giliran kerajaan yang dilantik oleh kerajaan Tan Hock Chuan memulakan soalannya.

Menjawap soalan Tan, Pornthip memaklumkan beliau tidak sependapat dengan keterangan Dr Shahidan bahawa kecederaan pada tengkuk Teoh adalah konsisten dengan kejatuhan.

Mahkamah koroner selesai menyoal-balas Porntip sebagai saksi pada jam 12.25 tengah hari.

Koroner Azmil Munthapa kemudiannya mengumumkan perbicaraan ditangguhkan sehingga 1 September ini.


Sumber: Malaysiakini

Projek perindustrian di S'gor tertinggi di M'sia

Posted: 18 Aug 2010 03:09 AM PDT

Selangor mencatatkan pelaburan perindustrian dan jumlah projek perindustrian yang tertinggi di Malaysia dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini.

Pelaburan yang diperolehi dalam tempoh tersebut membabitkan 120 projek, kata Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Selangor, Teresa Kok.

Katanya, ia berdasarkan statistik terkini Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) mengenai pelaburan perindustrian di Malaysia bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini.

Statistik MIDA tersebut, katanya, menunjukkan Selangor telah mencapai jumlah pelaburan perindustrian yang diluluskan sebanyak RM2.47 bilion bagi tempoh tersebut - jumlah projek perindustrian yang tertinggi.

Sebanyak 120 projek telah diluluskan di Selangor dan angka tersebut merupakan 36 peratus daripada jumlah projek bagi seluruh Malaysia.

Di belakang Selangor ialah Johor dengan 65 projek dan Pulau Pinang di tempat ketiga dengan 44 projek, kata Teresa dalam satu kenyataan hari ini.

Daripada 120 projek perindustrian yang diluluskan di Selangor, 68 adalah projek baru manakala baki 52 merupakan projek yang diperkembangkan.

Di samping itu, Selangor juga telah mencatatkan jumlah peluang pekerjaan yang tertinggi dengan 7,602 pekerjaan.

Menurut Teresa, RM942 juta atau 38 peratus daripada pelaburan di Selangor adalah terdiri daripada pelaburan asing.

Manakala RM 1.52 bilion atau 62 peratus adalah pelaburan tempatan.

"Ini menunjukkan pelaburan tempatan amatlah penting bagi kerajaan negeri Selangor. Pelabur tempatan masih kekal melabur di Selangor di bawah pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat," tambahnya.

Di kalangan pelaburan asing di Selangor, Jepun membuat pelaburan tertinggi sebanyak RM366 juta, diikuti Singapura (RM 121 juta) dan Jerman (RM116 juta).

"Bilangan projek perindustrian yang tinggi di Selangor itu menunjukkan ekonomi Selangor masih lagi mantap dan merupakan destinasi pelaburan yang paling menarik bagi pelabur asing dan tempatan," katanya.

Sumber: Malaysiakini

Utusan Berhadapan Saman Malu RM50 Juta Dari Anwar

Posted: 18 Aug 2010 01:19 AM PDT


PETALING JAYA 18 Ogos - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menyerahkan surat tuntutan kepada akhbar Utusan Malaysia berhubung laporan yang dianggap berniat jahat yang mendakwa beliau membayar agensi berita luar negara, Cable News Network (CNN) untuk liputan berita.

Peguam Latheefa Koya berkata surat tuntutan itu diserahkan oleh Tetuan Edwin, Lim & Suren yang bertindak bagi pihak Anwar.

"Kita meminta pihak Utusan dengan segera menarik balik dan meminta maaf kepada Anwar. Permohonan maaf itu harus dipaparkan sebesar artikel yang disiarkan itu dan berjanji tidak akan mengeluarkan apa-apa artikel seperti itu lagi.

"Sekiranya pihak defendan gagal berbuat demikian dalam masa 7 hari yang diserahkan hari ini, pihak peguam akan membawa kes ini ke mahkamah untuk saman fitnah RM50 juta," ujar Latheefa yang juga Ketua Penerangan KEADILAN.

Menurut Latheefa, jumlah tersebut adalah munasabah memandangkan fitnah tersebut mempunyai impak global terhadap imej dan maruah Ketua Umum KEADILAN.

Pada 10 Julai lalu Utusan menyiarkan artikel bertajuk "Anwar Didakwa Bayar CNN" yang menjadi asas kepada tindakan undang-undang yang diambil Anwar terhadap akhbar tersebut.


Sumber: Suara Keadilan

Kain Rentang Provokotif Cuba Naikkan Kemarahan Melayu Tetapi Gagal

Posted: 18 Aug 2010 01:18 AM PDT


PETALING JAYA 18 Ogos - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, menyifatkan tindakan menggunakan isu kain rentang provokatif yang dilakukan oleh pihak tertentu bagi mengheret institusi diraja ke kancah politik kepartian sebagai muslihat dan niat buruk dengan tujuan menimbulkan kemarahan rakyat Johor, terutamanya di kawasan majoriti Melayu di luar bandar.

"Sudah tentu perkara ini tidak menguntungkan KEADILAN atau pun Pakatan Rakyat. Ia sengaja dihantar ke kawasan majoriti orang Melayu, seolah-olah kita memperkenalkan Datuk Chua Jui sebagai Menteri Besar Johor. Ini tidak benar. Apa yang diputuskan oleh parti adalah beliau dilantik untuk membina kekuatan bagi KEADILAN dan Pakatan Rakyat di negeri Johor.

"Tidak pernah menjadi amalan kita dalam KEADILAN mahupun Pakatan Rakyat (untuk melakukan perkara tersebut). Apatah lagi apabila ia melibatkan nama baik Tuanku Sultan Johor. Jadi kita minta pihak polis siasat dengan segera dan teliti," kata Anwar.

Beliau menjelaskan demikian selepas ditemui oleh dua orang pegawai polis dari ibu pejabat polis daerah Batu Pahat yang mengunjunginya di ibu pejabat KEADILAN di Tropicana pagi tadi untuk mengambil keterangannya.

Keterangan tersebut yang dibuat di bawah Seksyen 112 kanun Prosedur Jenayah adalah bagi membantu siasatan berhubung penggunaan imej Sultan Johor pada kain rentang yang kononnya digunakan oleh penganjur bagi satu program ceramah yang di Batu Pahat, Johor bulan lalu.

DSP Che Mahazan Che Aik dan pegawai penyiasat ASP Aziz Abdullah tiba kira-kira pada jam 11.45 pagi dan bersama Anwar serta Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Johor, Datuk Chua Jui Meng, peguam Willian Leong, Latheefa Koya selama hampir satu jam.

Jui Meng berkata tindakan pihak yang cuba mengaitkan KEADILAN adalah satu tindakan yang berniat jahat untuk menyebabkan Sultan Johor murka kepada parti.

"Kita dan para penyokong KEADILAN tidak sebegitu bodoh untuk katakan, yang saya dicalonkan sebagai Menteri Besar Johor. Ini adalah satu muslihat yang gagal. Sebagai seorang peguam yang terlatih dalam bidang undang-undang, saya tahu bahawa orang Cina seperti saya tidak boleh menjadi Menteri Besar. Ini tak masuk akal dan tak logik langsung.

"Matlamat mereka telah gagal, kerana tidak ramai orang yang percaya dengan apa yang ditulis di atas kain rentang itu. Tiada siapa yang untung daripada perbuatan mereka ini. Jadi kami minta pegawai polis siasat dengan segera kejadian ini, dan tangkap mereka yang terlibat dengan komplot ini," kata Jui Meng.

Pada 31 Julai lalu, Anwar dijadualkan untuk berucap di program ceramah di Markaz PAS Kampung Sungai Tongkang, Batu Pahat selepas menghadiri majlis makan malam dan perasmian Pakatan Rakyat Batu Pahat di Restoran Grand Sea View, di Jalan Tanjung Labuh.

Namun, pihak penganjur terpaksa membatalkan ceramah tersebut selepas diserbu oleh pihak polis dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU).

Tujuh orang termasuk peniaga ditahan di Balai Polis Rengit tetapi mereka dibebaskan dengan jaminan polis keesokan paginya.

Sumber: Suara Keadilan

Umno Parti Tenat Terdesak Guna Isu Perkauman

Posted: 18 Aug 2010 01:18 AM PDT


SHAH ALAM 18 Ogos - Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan dakwaan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria bahawa terdapat pihak tertentu cuba mewujudkan perlembagaan baru hanyalah percubaan terakhir Umno yang kini sudah tenat untuk meraih sokongan rakyat terutamanya orang Melayu.

Anwar mengulas perkara tersebut ketika ditanya wartawan mengenai satu artikel di dalam Utusan Malaysia hari ini memetik kenyataan Harussani dan menimbulkan kemungkinan 'perang besar' sekiranya kerajaan gagal menangani konflik kaum.

"Kita berhadapan dengan satu parti yang sudah tenat dan tahu kehilangan dukungan dan pengaruh orang Melayu dan rakyat.

"Umno yang sekarang ini kehilangan pengaruh untuk memerintah negara, mereka mula dilihat memainkan sentimen tersebut.

"Kalau benar ada orang yang mahu buat perlembagaan baru, kita minta perkara itu disiasat kerana ia bertentangan dengan pendirian rakyat negara ini.

"Ini cara ugut, menakutkan orang supaya kes kezaliman, rasuah itu ditutup. Saya tidak percaya ketegangan ini parah melainkan ia sengaja dimainkan oleh orang-orang berkepentingan," tegas beliau pada sidang akhbar di ibu pejabat KEADILAN di Tropicana tengahari tadi.

Semasa menjadi panel Wacana Perpaduan Ummah Dalam Kesedaran Penghakisan Hak Orang Melayu di Taman Budaya di Ipoh Isnin lalu, Harussani mendakwa pihak tertentu mahu menggantikan Perlembagaan Persekutuan dengan perlembagaan baru yang menyisihkan hak-hak orang Melayu dan juga Islam yang dijamin dalam Perlembagaan sekarang.

Tambah Anwar, seperti juga dalam isu berhubung isu kain rentang provokatif yang menghina Sultan Johor dan cuba dikaitkan dengan KEADILAN, beliau meminta pihak polis melakukan siasatan telus dan professional.

Katanya, sekiranya ada pihak tertentu cuba menghilangkan semua peruntukan orang Melayu-Islam atau hak Raja-Raja Melayu, beliau menggesa supaya pihak polis supaya menyiasat dakwaan tersebut.

"Kalau Pakatan Rakyat, kita ketiga-tiga parti sudah pun tandatangan. Saya, Tuan Guru Datuk Seri Hadi Awang dan Lim Kit Siang mengesahkan peruntukan yang ada dalam Perlembagaan dengan pendekatan baru untuk rakyat Malaysia lebih yakin,' jelas beliau.


Sumber: Suara Keadilan

Rakyat Selangor Bakal Nikmati Wi-Fi Percuma

Posted: 18 Aug 2010 01:17 AM PDT


PETALING JAYA 18 Ogos - Rakyat negeri Selangor bakal menikmati perkhidmatan akses internet wireless (W-Fi) percuma dalam masa terdekat yang merupakan sebahagian daripada dasar kerajaan Pakatan Rakyat merakyatkan informasi dan akses kepada maklumat serta mewujudkan rakyat celik IT.

Ketua Pembangkang yang juga Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pengumuman akan dibuat oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khlaid Ibrahim tidak lama lagi dengan hanya membabitkan kos minima meliputi seluruh negeri sebanyak RM10 juta.

"Kita di Pakatan Rakyat berbincang mengenai wi-fi percuma yang sebenarnya tidak mahal. Kita pertikai kos yang ditetapkan oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional yang kita anggap terlalu tinggi.

"Saya kini sedang peneliti perancangan untuk menyediakan wi-fi secara percuma di Selangor yang yang kita anggap cukup rendah. Di Selangor yang kita kaji ia hanya melibatkan kos RM10 juta.

"Kalau ia hanya membabitkan RM10 juta di satu negeri, maka menjadi perkara yang tidak sukar untuk kerajaan (pusat) baru Pakatan Rakyat untuk laksanakan (diseluruh negara)," kata Anwar pada sidang media di ibu pejabat KEADILAN di Tropicana tengahari tadi setelah memberikan keterangan kepada pegawai polis daripada ibu pejabat polis daerah Batu Pahat berhubung isu kain rentang provokatif.

Anwar juga berkata isu yang dibangkitkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng untuk memberi sumbangan RM1,000 kepada setiap warga emas di Malaysia sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menubuhkan kerajaan pusat juga tudak menjadi masalah besar.

"Isu ini juga tidak jadi masalah sekiranya wang negara tidak dicuri, rasuah dapat dibanteras, ketirisan tidak digunakan untuk memperkayakan segelintir kecil termasuk atas nama Melayu," jelas Anwar.

Sumber: Suara Keadilan

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


A Mosque Has No Door

Posted: 18 Aug 2010 02:00 PM PDT

By M.J Akbar

Can there be any rational reason for such subliminal fear of a house without a door? A mosque has no door; it is always open to anyone. Submission is the guiding force of its spirit and simplicity is its objective. There is equality in the lines of prayer. Servant stands beside master to bow, at the same moment, before the Lord. Divisions and pretensions dissipate.

The whole world, as the great Indian theologian and mass leader Maulana Abul Kalam Azad used to say, is God’s mosque. Nations may claim to act in the name of God, but God does not need nations. A mosque is neither factory nor fortress: why should it arouse either envy or fear?

The opposition of some sections of the American right, led by politicians like Newt Gingrich and Sarah Palin, to a mosque at the site of the 9/11 tragedy is bewildering, at the very least.

A war memorial is not built to perpetuate war. Its relevance lies in the promise of peace. It honours heroes who have given their lives, but this sacrifice, in the words of a famous testament, is ennobled by the promise that they gave their today so the living might have a better tomorrow. A war memorial is a symbol of conflict resolution, not conflict enhancement.

A mosque near the World Trade Center will epitomise the partnership necessary for a common struggle against the horror of terrorism and its evil masterminds, wherever they might live.

Is ignorance a reason for the right-wing campaign against the mosque? I was at the East-West Center in Hawaii a few years ago for a faith-media seminar. On Friday, our very considerate hosts offered Muslim participants a chance to join a local congregation for noon prayers in a small room where the minute local community gathered regularly for namaaz and fraternity.

Some non-Muslim colleagues came along because they had never seen a Friday prayer. We are all convivial, but I daresay at least one or two of them were relieved that the imam had not declared war on the West and we had not unsheathed scimitars as part of ritual.

Ignorance is too generous an alibi for Gingrich and Palin. They have been candidates for the most powerful job in the world. It is foolish to dismiss them as fools.

A mosque at Ground Zero will interfere with their politics, in which the Muslim must be etched as an irredeemable zealot with manic eyes and foaming mouth; the mosque must be distorted into a fountainhead of hatred; and every Muslim be blamed for the sins of the few bigots and terrorists who perpetrated 9/11. A range of political forces has a vested interest in the myth of the mad Muslim as the last evil standing between civilisation and chaos.

The irony is that Palin and Gingrich do not represent the idealism and philosophy of America, a nation that is liberal, open, democratic and secular. Gingrich is a false American; Palin is a falsetto American.

The true American patriot is Michael Rubens Bloomberg, the mayor of New York, who has supported the idea of a mosque. I use his full name deliberately: he is of the Jewish faith, from a family of Russian émigrés. Bloomberg reflects the idealism of America as well as the anguish and wisdom of his own heritage, of a people who have suffered the trauma of bigotry and threat of extinction for two millennia. He knows prejudice when he sees it; he understands the poison it injects into the human psyche; and he is willing to set aside the prospect of political advantage from hysteria in order to stand on the side of justice.

Those who gave Barack Obama a Nobel Peace Prize without much reason might want to consider Bloomberg for much better reasons. He has, in the process, also exposed organisations like the Anti Defamation League, who seem to have sold their principles for politics. Fareed Zakaria deserves our respect for returning the honorarium and First Amendment award given by the League.

Bigotry is not the exclusive property of any denomination; Muslims offer their share in the long list of self-appointed leaders who spawn the culture that leads to terrorism from pulpits which desecrate the meaning of a mosque. But it is utterly self-defeating to blame Islam, or the vast majority of peaceful Muslims, for the sins of a few. Terms like “Islamo-fascism,” George Bush’s intellectual contribution to this debate, are meaningless gibberish.

Islam is 1,400 years old; fascism entered the dialectic only with Benito Mussolini. So whatever else Islam might be it cannot be fascist. True, there are some Muslims who are fascist, but why blame Islam for the tyranny of despots? No one blames the Roman Catholic Church for Mussolini.

Terrorists conspire. A conspiracy is hatched behind closed doors. A mosque has no door.

The columnist is editor of The Sunday Guardian, published from Delhi, and India on Sunday, published from London.

Source: www.thedailystar.net

Dr Pornthip: Beng Hock Tidak Bunuh Diri

Posted: 18 Aug 2010 04:51 AM PDT

Dari TV Selangor

Teoh Beng Hock tidak membunuh diri tetapi besar kemungkinan menjadi mangsa kekerasan sebelum beliau dijumpai mati di perkarangan bangunan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di Shah Alam pada tahun lalu.

Rumusan itu dibuat oleh peguam Malek Imitiaz Sarwar, yang mewakili kerajaan Selangor, berasaskan ketegasan keterangan pakar patologi Thailand Dr Pornthip Rojanasonand pada inkues untuk menyiasat punca kematian mendiang.

Pornthip mengekalkan keterangan awal bahawa tidak ada bukti untuk menyokong dakwaan Beng Hock membunuh diri.

Malah kesan luka pada leher Beng Hock adalah akibat kekerasan yang digunakan ke atas dirinya dan tidak konsisten dengan kecederaan mangsa jatuh dari paras tinggi.

Seperti yang dijangka, inkues terhadap punca kematian Beng Hock bertumpu kepada keterangan Pornthip yang terpaksa diberi kawalan keselamatan.

Ini kerana beliau menerima ancaman keselamatan selepas memberi keterangan pada Oktober tahun lalu.

Pakar patologi yang mempunyai pengalaman lebih 25 tahun ini memberitahu sidang inkues bahawa beliau yakin Beng Hock tidak membunuh diri setelah hadir pada bedah siasat mayatnya untuk kali kedua hujung tahun lalu.

Ketika itu beliau mengesan tanda- tanda luka pada leher mendiang yang menyokong hujah bahawa Beng Hock besar kemungkinan telah dikasari.

Tanda- tanda luka itu juga dikesan oleh pakar patologi kerajaan Dr Shahidan Mohamad Noor.

“DR Pornthip telah beri keterangan. Beliau tegaskan memang terdapat kecederaan- kecederaan sebelum jatuh. Beliau sahkan perkara itu. Kedua beliau pasti kes ini bukan kes bunuh diri. Kita akan menunggu keputusan daripada majistret,” kata peguam mewakili keluarga mandiang, Gobind Singh Deo.

Dalam pada itu Pornthip juga ditanya mengenai nota bunuh diri yang kononnya ditulis oleh Beng Hock.

Nota itu hanya didedahkan oleh pejabat peguam negara 10 bulan selepas Beng Hock dijumpai mati pada Julai tahun lalu.

Beng Hock dijumpai mati setelah disoal siasat sepanjang malam oleh pegawai SPRM berhubung penggunaan wang lebih RM2000 oleh pejabat majikannya iaitu ahli EXCO Selangor, Ean Yong Hian Wah.

Peguam keluarga Beng Hock, Gobind berkata Pornthip menegaskan sebarang nota yang berkaitan dengan kes kematian mencurigakan harus diserahkan untuk pelbagai ujian seperti DNA bagi mengesahkan kesahihannya.

Namun pejabat peguam hanya bertindak untuk mengeluarkan dokumen itu apabila sidang inkues memasuki babak- babak terakhir.

“Tiba- tiba ia muncul. Ini tidak adil dan ia sungguh mencurigakan. Kita sudah jalankan inkues ini setahun, tiba- tiba kamu datang dan bawa nota baru. Bagi saya ia langsung tidak adil,” kata Gobind.

DAP’s Proposals Discussed ‘in General’

Posted: 18 Aug 2010 03:35 AM PDT

‘Perang Besar’ Malaysia, Umno Tiup Sentimen Kaum

Posted: 18 Aug 2010 03:32 AM PDT

Dari Malaysiakini
Oleh Hazlan Zakaria

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menolak laporan Utusan Malaysia kononnya ‘perang besar’ boleh berlaku di Malaysia sekiranya kerajaan gagal menangani isu perkauman yang bebas diperdebatkan secara terbuka sekarang.

Katanya, ia tidak lain daripada percubaan terakhir Umno yang kini sudah tenat untuk meraih sokongan rakyat terutamanya orang Melayu.

“Saya tak mahu layan Utusan,” katanya kepada wartawan pada sidang media di ibupejabat PKR di Tropicana Petaling Jaya hari ini.

Menurut Anwar Umno yang sekarang kehilangan pengaruh untuk memerintah negara, mula dilihat memainkan sentimen perkauman.

“Kita berhadapan dengan satu parti yang sudah tenat dan tahu kehilangan dukungan dan pengaruh orang Melayu dan rakyat.

Dalam rencananya yang bertajuk “Benar, ‘perang besar’ boleh berlaku di Malaysia", penolong ketua pengarang I, Kumpulan Utusan Malaysia, Datuk Zaini Hassan menulis ‘perang’ kali ini lebih besar daripada tragedi 13 Mei 1969, kerana itu hanyalah konflik melibatkan kegelisahan kaum atau social unrest yang kecil sahaja.

Menurut Zaini, pelbagai pihak sedang membakar semangat antara satu kaum dengan kaum yang lain, termasuk cubaan untuk menukar perlembagaan Malaysia sekarang kepada satu perlembagaan yang baru.

“Kalau benar ada orang yang mahu buat perlembagaan baru, kita minta perkara itu disiasat kerana ia bertentangan dengan pendirian rakyat negara ini.

“Ini cara ugut, menakutkan orang supaya kes kezaliman, rasuah itu ditutup. Saya tidak percaya ketegangan ini parah melainkan ia sengaja dimainkan oleh orang-orang berkepentingan,” tegas Anwar.

Katanya, sekiranya ada pihak tertentu cuba menghilangkan semua peruntukan orang Melayu-Islam atau hak Raja-Raja Melayu, beliau menggesa supaya pihak polis supaya menyiasat dakwaan tersebut.

“Kalau Pakatan Rakyat, kita ketiga-tiga parti sudah pun tandatangan. Saya, Datuk Seri Hadi Awang dan Lim Kit Siang mengesahkan peruntukan yang ada dalam perlembagaan dengan pendekatan baru untuk rakyat Malaysia lebih yakin," kata Anwar lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, ketua penerangan PKR, Latheefa Koya yang juga hadir pada sidang media itu berkata surat tuntutan sudah diserahkan kepada akhbar Utusan Malaysia berhubung laporan yang dianggap berniat jahat yang mendakwa Anwar membayar agensi berita luar negara, Cable News Network (CNN) untuk liputan berita.

Latheefa berkata surat tuntutan itu diserahkan oleh Tetuan Edwin, Lim & Suren yang bertindak bagi pihak Anwar.

“Kita meminta pihak Utusan dengan segera menarik balik dan meminta maaf kepada Anwar. Permohonan maaf itu harus dipaparkan sebesar artikel yang disiarkan itu dan berjanji tidak akan mengeluarkan apa-apa artikel seperti itu lagi.

“Sekiranya pihak defendan gagal berbuat demikian dalam masa tujuh hari yang diserahkan hari ini, pihak peguam akan membawa kes ini ke mahkamah untuk saman fitnah RM50 juta,” kata Latheefa.

Pada 10 Julai lalu Utusan menyiarkan artikel bertajuk “Anwar Didakwa Bayar CNN” yang menjadi asas kepada tindakan undang-undang yang diambil Anwar terhadap akhbar tersebut.

Sidang Akhbar Program Transformasi Ekonomi

Posted: 18 Aug 2010 01:39 AM PDT

Dijemput hadir ke sidang akhbar Dato’ Seri Anwar Ibrahim berhubung data ekonomi terbaru dan ulasan Program Transformasi Ekonomi. Sidang akhbar tersebut akan diadakan pada:

Tarikh: Hari Khamis, 19hb Ogos 2010

Tempat: Aras 1, Ibu Pejabat PKR, Merchant Square, Tropicana.

Masa: 1 petang

Kerjasama pihak tuan amatlah dihargai. Sekian, terima kasih

Pejabat Dato’ Seri Anwar Ibrahim

Cops Quiz Anwar Over ‘Jui Meng Next MB’ Banner

Posted: 18 Aug 2010 01:12 AM PDT

From Free Malaysia Today

The police have recorded a statement from Opposition Leader Anwar Ibrahim over a controversial banner in Johor.
The banner depicted photographs of PKR supreme council member Chua Jui Meng and the Sultan of Johor. It said that Chua would be the next menteri besar of the southern state.

Umno Youth members lodged a report after denouncing the banner as seditious.

Chua claimed to be in the dark about the banner, and had accused Umno of attempting to rile up the Malays against him.

Three police officers, led by investigating officer DSP Che Mahazan from the Batu Pahat district headquarters in Johor, met Anwar at the PKR headquarters in Tropicana here.

Chua, who had already been questioned by the police, and several other party leaders were also present.

Anwar told a press conference later that he had his statement recorded under Section 112 as a witness as an image of him was also depicted on the controversial banner.

“I told them that I have no knowledge at all about the banner. We were only informed of the banner’s existence later. I hope the police will investigate the matter immediately, responsibly (and) look for those responsible for a libellous action such as this,” he said.

He said the matter important as it involved the Johor ruler, adding that the motive behind the move was clearly aimed at casting aspersion and embarrassing the party.

But while Chua insists the banner was Umno’s work, some PKR officials alleged that it could be the work of the former MCA leader’s rivals in PKR.

The former MCA vice-president, an influential grassroots leader, is said to be a direct threat to an ambitious national level leader. It is understood that Chua, who was also a former health minister, will be keen on contesting for the vice-presidency post at the party polls scheduled to be held by year-end.

Anwar, however, claimed it is unlikely that the banner debacle was the work of internal sabotage and is never the practice of their party supporters to play dirty politics.

“It cannot be done by those who support us. For example, putting banners at Malay areas, provoking the Malays so as to suggest that we are promoting Chua as the mentri besar of Johor. The matter does not arise, never even discussed”.

Banner fiasco a failed attempt

C hua said the incident started immediately after he was appointed as PKR’s Johor chief and this was a clear attempt to smear his name.

“As a lawyer, just as many other Chinese people know, a Chinese can never be a menteri besar in a state ruled by a Sultan. I am not as stupid or my supporters are not as stupid to endorse me as the Johor menetri besar. It doesn’t make sense,” said Chua.

He also called on the police to investigate immediately and arrest the cuplrit.

“Their attempt failed. Not many believe what was written on the banner be it Malays, Chinese or Indians. This is disgusting,” he said.

On his request to seek audience with the Johor ruler, Chua said it is now up to the State Palace Council.

“I am not on the council. We have requested an audience with the sultan and we are still waiting for an answer. As we are not involved in this banner issue, we want to seek an audience with the sultan to honestly explain the situation,” he said.

BN Pentaskan ‘Opera Cina’ Dibintangi Muhyiddin, Chua

Posted: 18 Aug 2010 01:06 AM PDT

Dari Malaysiakini

PAS menyifatkan ‘pertelingkahan’ antara Umno dan MCA dalam isu ekuiti bumiputera umpama bangsawan Melayu dan Opera Cina menjelang Operasi Lalang 1987 yang menyebabkan pemimpin pembangkang dikambinghitamkan.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar (kiri) berkata selepas 23 tahun,ia dipentaskan semula dengan ‘pelakon’ yang berbeza.

“Kalau dulu (antara) Datuk Seri Najib dan (bekas timbalan presiden MCA) Datuk Lee Kim Sai, kini (giliran) Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin dan (presiden MCA) Datuk Seri Dr Chua Soi Lek,” kata Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena.

“Apakah selepas ini ada operasi lalang kedua? (Akan ada) pemimpin pembangkang yang akan dikambinghitam (oleh) Umno/BN.

“(Mereka) akan terus berkuasa untuk meratah rakyat dan khazanah negara,” katanya.

Najib ketika itu berkhidmat sebagai pemangku menteri beliau dan sukan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena berkata sejak tragedi berdarah 13 Mei 1969 lagi, pentas “politik bangsawan Melayu dan opera Cina” sentiasa menjadi tarikan untuk dipersembahkan.

Katanya, seperti pada tahun 1987, sandiwara itu dipentaskan ketika Umno dan MCA mengalami krisis kepercayaan daripada kaum masing-masing.

Ketika itu, tambahnya, orang Cina melihat MCA gagal melindungi bangsa merekam sebaliknya pemimpinnya dilihat membina kekayaan; manakala pemimpin Umno pula dilihat mengamalkan kronisma dan nepotisma demi mengumpul kekayaan.

“Dihunuskan keris bangsawan Melayu dan pedang opera Cina bergegak gumpita seluruh negara. Datuk Lee Kim Sai lantang memperlihatkan keberaniannya mempersoalkan hak Melayu.

“Umno pula berlagak seperti Hang Jebat pembela ketuanan Tuah. Umno mencadangkan himpunan umat Melayu di Stadium Jalan Raja Muda, Kuala Lumpur.

“Jelajah mereka seluruh negara berpesan pada Melayu jangan lupa bawa mancis api dan senjata tajam keperhimpunan Melayu di Kuala Lumpur untuk bakar rumah Cina dan basahkan Kuala Lumpur dengan darah orang Cina,” kata Mahfuz.

Setelah politik negara menjadi tegang, polis mengumumkan perhimpunan tersebut tidak dibenarkan dan berlakulah penangkapan beberapa pemimpin pembangkang bawah akta kontroversi ISA.

“Pelakon watak utama sandiwara bangsawan Melayu dan Opera Cina Datuk Seri Najib dan Datuk Lee Kim Sai diberi cuti ke Australia. Pemimpin pembangkang dan NGO diberi cuti rehat di Kem Kemunting,” katanya.

Pornthip Pertahan Teoh Beng Hock Cedera Sebelum Jatuh

Posted: 18 Aug 2010 12:52 AM PDT

Dari Harakah

Pakar patalogi Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand mempertahankan pandangannya sebelum ini bahawa Teoh Beng Hock telah cedera sebelum jatuh dari Plaza Masalam dan bukannya membunuh diri..

Katanya, ia mungkin "seseorang meletakkan sesuatu di tengkuk Teoh atau menekan kepalanya ke atas sesuatu" sebelum beliau jatuh di bangunan Plaza Masalam, Shah Alam yang menempatkan pejabat SPRM Selangor.

“Saya mempertahankan pendapat saya sebelum ini bahawa kecederaannya berlaku sebelum jatuh. Saya tidak dapat sahkan dia sedar atau tidak semasa jatuh,” kata Pornthip dalam keterangannya.

Beliau bagaimanapun tidak mahu lagi memberikan peratusan pendapatnya itu sebagaimana sebelum ini tetapi berkata, “Saya yakin ia bukan bunuh diri.”

Pornthip juga berkata, kecederaan pada dubur mangsa adalah akibat dari benda tumpul yang dimasukkan ke dalamnya.

Pornthip memberikan keterangan di mahkamah koroner dalam inkues kematian setiausaha politik kepada Exco kerajaan negeri Selangor itu.

Penegasan ini dibuat Pornthip selepas bedah siasat kedua ke atas mayat Teoh Beng Hock selepas membuat keterangan sebelum ini yang mendakwa 80 peratus kemungkinan mangsa itu dibunuh dan hanya 20 peratus kerana bunuh diri.

Ekoran kenyataan pertamanya, mayat Teoh Beng Hock telah dibedah siasat sekali lagi. Hari ini adalah sessi penerangan oleh Pornthip selepas bedah siasat kedua itu.

Beliau mula memberi keterangan di bangunan mahkamah Shah Alam, jam 9.30 pagi di hadapan koroner Azmil Munthapa Abas. Mahkamah hari ini penuh sesak.

Penyokong berkumpul

Kehadirannya pagi ini disambut dengan sokongan meriah dan tepukan bergemuruh oleh penyokong Teoh yang memenuhi bilik perbicaraan.

Mereka berkumpul bukan sahaja untuk menyokong Pornthip tetapi juga membantah Peguam Negara ekoran ‘nota misteri’ yang baru ditemui.

(Gambar: Pornthip tiba di bangunan mahkamah Shah Alam dengan diiringi peguam dan disambut dengan tepukan dari penyokongnya – gambar Themalaysianinsider)

Koroner memulakan prosiding pagin ini dengan memanggil Pornthip sebagai saksi pertamanya.

Pornthip mula disoal oleh peguam, Malek Imtiaz Sarwar, yang mewakili kerajaan negeri Selangor dengan meneliti laporannya dan beberapa gambar yang diambil pada bedah siasat kedua.

Pornthip berkata beliau mendapati pendarahan berlaku di tengkuk mangsa sehingga ke bahagian otot. Kesan ini , katanya lebih besar daripada kesan dicekik kerana cengkaman fizikal di bahagian leher adalah lebih kuat.

Menurut Pornthip berdasarkan 34-35 kes kajiannya hasil jatuh daripada tempat tinggi sebelum ini, tidak ada yang mempunyai kesan seumpama itu. Katanya, dia berpendapat tidak mungkin lebam adalah kerana impak akibat jatuh.

Pornthip juga menolak kemungkinan lebam itu disebabkan keretakan tulang belakang. Beliau mempertahankan pemerhatiannya sebelum ini bahawa ia adalah kecederaan sebelum jatuh yang dilakukan dengan "tekanan dan kuasa yang lebih besar" berbanding dicekik.

Merujuk laporan bedah siasat pertama, pakar patologi Thailand itu berkata dia tidak boleh menolak kemungkinan Teoh tidak sedarkan diri semasa jatuh kerana laporan menunjukan berlaku ‘cerebral edema’.

Ia menunjukkan Teoh mengalami hypoxia, di mana otak tidak menerima oksigen untuk tempoh sekurang-kurangnya 5 minit. Hypoxia berlaku akibat salur darah, arteri atau trakea yang tersumbat.

Pornthip tidak bersetuju dengan Dr Peter Vaneziz bahawa tanda pendarahan di tengkuk adalah akibat keretakan pada dagu.

(Gambar: Peguam keluarga mendiang Teoh, Gobind Singh Deo diserbu para wartawan ketika mahkamah koroner berehat tengahari)

Katanya, keretakan dagu hanya membabitkan pendarahan di kawasan kecil dan tidak merebak hingga ke dada. Juga tidak terdapat salur darah besar di dagu yang boleh menyebabkan pendarahan berlebihan.

Pada keterangannya itu, Pornthip juga memberitahu inkues bahawa tiada keretakan pada pergelangan tangan, yang lazimnya berlaku dalam kes apabila seseorang cuba melindungi diri mereka daripada kejatuhan dengan tangan.

Terdapat keretakan dan luka di atas satu daripada pergelangan kaki Teoh tetapi tiada dikesan pada dasar tengkorak mangsa. Justeru, Pornthip berkata dia tidak bersetuju dengan Vaneziz bahawa Teoh mendarat dengan kedua-dua kakinya dan mangsa sedar semasa jatuh.

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


Kerajaan negeri beri bonus raya kepada 3,577 kakitangan awam

Posted: 18 Aug 2010 07:53 AM PDT

Semua 3,577 kakitangan awam di Pulau Pinang akan menikmati bonus istimewa RM400 bagi menyambut Aidilfitri. Menurut kenyataan yang dikeluarkan dari Pejabat Ketua Menteri, geran kewangan istimewa yang membabitkan perbelanjaan RM 1.5 juta diluluskan oleh exco kerajaan negeri Pulau Pinang hari ini.

Pembayaran RM400 itu akan dibuat pada 3 September ini, iaitu kira-kira seminggu sebelum Aidilfitri. "Pembayaran istimewa sekaligus sebanyak RM400 sempena Aidilfitri tahun ini menunjukkan bahawa kerajaan negeri Pulau Pinang menghargai perkhidmatan awam negeri Pulau Pinang.

"Exco negeri Pulau Pinang berharap penjawat awam negeri akan terus berazam untuk bekerja lebih gigih untuk meningkatkan lagi kualiti sistem penyampaian dan memberi perkhidmatan lebih baik," kata ketua menterinya, Lim Guan Eng.

Menurut Lim, sejak Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran, usaha yang jitu lagi berterusan dilaksanakan bagi mencorakkan penjawat awam profesional ke arah bertaraf dunia.
Katanya, Pulau Pinang tidak mampu untuk melonjak kepada status Bandaraya Antarabangsa tanpa usaha penjawat awam negeri memacu ke arah menjadi penanda aras antarabangsa.

Tindakan
populis ini bukan yang pertama diambil oleh Lim sejak DAP menerajui kerajaan negeri Pulau Pinang. Sebelum ini, kerajaan negeri turut menghadiahkan RM500 dan anugerah negeri kepada pekerja bawahan yang bekerja keras membersihkan longkang dan parit di negeri itu. Selain itu, bayaran RM100 juga dibuat kepada semua warga emas berusia 60 tahun ke atas di negeri itu.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Jalan Genting Klang major upgrade – Datuk Bandar says “NO” to extention of completion date!

Posted: 17 Aug 2010 11:59 PM PDT

Yes, Wangsa Maju agrees DBKL cannot be ‘contractor friendly!’ At a meeting on 22 July 2010 with all Members of Parliaments whose constituencies are located within Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Bandar Yg Bhg Datuk Seri Ahmad Fuad B. Ismail had categorically stated that the major upgrade of Jalan Genting Klang must be fully completed by 18 November 2010 as scheduled. Wangsa [...]

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang