Pengikut

Nuffnang

Selasa, 3 Ogos 2010

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Suhakam, NGO kesal protes ISA dihalang

Posted: 03 Aug 2010 10:00 PM PDT

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) kecewa dengan tindakan polis menyuraikan perhimpunan anti-ISA di Petaling Jaya kelmarin kerana tindakan itu melanggar hak orang awam untuk berhimpun secara aman.

"Pemerhatian Suhakam mendapati bahawa hak untuk berhimpun telah dinafikan apabila pihak berkuasa menghentikan perhimpunan itu dan menyuraikan orang ramai dengan tergesa-gesa," kata pengerusinya Tan Sri Hasmy Agam.

"Amaran yang sebaiknya dan masa yagn cukup tidak diberikan oleh pihak berkuasa, yang menyebabkan 22 lelaki dan lapan wanita ditahan kerana disyaki menjadi peserta acara nyalan lilin."

Sempena 50 tahun ISA diperkenalkan, aktivis NGO dan pembangkang berkumpul di pelbagai tempat bagi menyalakan lilin tanda bantahan terhadap akta kontroversiti itu.

Tindakan itu menyebabkan polis menahan 30 orang di Petaling Jaya, empat di Pulau Pinang dan dua di Kelantan atas alasan terlibat dalam perhimpunan tanpa permit.

Dalam satu kenyataan hari ini, Hasmy mengingatkan polis terhadap cadangan yang dibuat hasil daripada pendengaran awam kes perhimpunan di lebuh raya Kesas dan KLCC - atau dikenali sebagai 'Bloody Sunday' (kiri) - sebelum ini.

"Suhakam mencadangkan dalam suatu keadaan apabila polis perlu mengawal atau menyuraikan orang ramai, waktu yang cukup dan cara yang tidak ganas hendaklah digunapakai," katanya sambil mendakwa Suhakam memerhatikan secara langsung demonstrasi di Petaling Jaya pada malam minggu sebelum ini.

NGO: Bongkar muka munafik

Beliau menegaskan sekali lagi bahawa hak orang ramai untuk berhimpun secara aman dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan dan Deklarasi Hak Asasi Manusia Antarabangsa.

Sementara itu beberapa kumpulan NGO hari ini turut mengecam tindakan polis membuat tangkapan "besar-besaran" dengan mendesak Menteri Dalam Negeri Tan Sri Hishammuddin Hussein meletakkan jawatan.

Tiga badan itu - Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur, Pakatan Penulis untuk Kebebasan Media (Wami) dan NGO pendidikan Pusat Pembangunan LLG - mendakwa Hishammuddin 'melanggar' janjinya pada Jun lalu bahawa pindaan ISA akan menjamin hak berhimpun.

"Tetetapi kami berpendapat, tangkapan besar-besaran (pada) 1 Ogos telah bercanggah dengan janji kerajaan dalam pemindahan (pindaan) ISA, membongkarkan muka munafik kerajaan yang mengabaikan hak-hak sivil rakyat," kata mereka dalam satu kenyataan bersama.

Sementara itu, Pemuda PKR Pulau Pinang pula menyifatkan justifikasi polis bagi menghalang perhimpunan itu dengan mengatakan sebagarai 'haram' merupakan tindakan yang cukup simplistik.

"Pihak polis barangkali buat-buat lupa terhadap pengisytiharan kerajaan negeri Pulau Pinang yang sebelum ini telah menyediakan Speakers Corner khas untuk rakyat menyatakan sebarang ekspresi diri terhadap apa jua isu semasa yang berlaku," kata setiausahanya Syed mikael Rizal Aidid.

"Penganjur juga telah menuruti arahan kerajaan negeri untuk tidak menggunakan sebarang pembesar suara.

"Berdasarkan keadaan ini, pihak polis sewajarnya menghormati perhimpunan dan hak rakyat ini, dan bukannya menimbulkan lagi suasana tegang.


Sumber dari: Malaysiakini

Gambar di sekitar Taman Ehsan dan Desa Jaya

Posted: 03 Aug 2010 08:21 AM PDT

Tiada Krisis Air, Selangor Tolak Kadar Air Naik!

Posted: 03 Aug 2010 06:16 AM PDT

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air harus berhenti daripada mengelirukan orang awam dengan menimbulkan isu krisis air di Selangor. Masalah kini di Selangor bukan kekurangan air tetapi tindakan Kerajaan Pusat yang sengaja melambatkan penyelesaian penstrukturan semula syarikat pengurusan air di Selangor.

Masalah yang bakal didepani rakyat Selangor bukan krisis kekurangan air, tetapi kadar air meningkat disebabkan keengganan kerajaan pusat Barisan Nasional menyerahkan pengurusan industri air Selangor kepada kerajaan negeri, sebaliknya meneruskan agenda penswastaan air.

Dakwaan Selangor menghadapi krisis bekalan air bertujuan memberi alasan untuk menaikkan kadar air. Hujah Menteri Datuk Seri Peter Chin mengulas Menteri Besar Selangor semalam adalah kenyataan yang tidak bertanggungjawab.

Pandangan Menteri tersebut jelas sekadar bertujuan untuk mengalihkan tumpuan terhadap isu pengambilalihan pengurusan industri air di Selangor, bukannya melihat pada pokok pangkal masalah sebenar yang berpunca daripada Kerajaan Pusat.

Sekiranya kerajaan pusat Barisan Nasional terus menghalang penstrukturan semula industri air di Selangor, kami yakin kadar air akan meningkat disebabkan:

1. Pembinaan Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor yang berkos RM8 bilion, sementara kerajaan negeri dapat melaksanakan projek tersebut pada kos RM2 bilion.

2. Pengurusan Syabas yang tidak telus, antaranya gaji tahunan Pengerusi Syabas mencecah RM5.1 juta setahun, RM425,000 sebulan.

3. Puncak Niaga gagal menaiktaraf loji rawatan air yang sudah uzur dan tidak mampu untuk merawat air.

4. Pembaziran air yang berterusan akibat air tanpa hasil (NRW) yang tinggi.

5. Penswastaan industri air yang hanya menguntungkan kroni-kroni pimpinan politik.

Air, tanah, sumber mineral merupakan milikan negeri Selangor, maka adalah menjadi tanggungjawab kerajaan negeri untuk menjaga hak rakyat Selangor.

Antara usaha kerajaan negeri untuk menghalang Syabas yang bertindak sebagai alat kerajaan pusat bagi merampas hak rakyat Selangor ialah mencadangkan pengambilalihan industri air di Selangor, serta memberikan air percuma bagi setiap penggunaan 20 meter padu.

Rakyat lebih berkeyakinan di bawah kepimpinan Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim, kerajaan negeri mampu mengurus pentadbiran industri air dengan jauh lebih telus dan bekesan.

Kami menyeru agar Kerajaan Pusat mengaku air sebagai hak asasi manusia dan tidak diperalatkan untuk keuntungan kroni atau kepentingan politik. Kami juga rayu kepada seluruh rakyat Selangor bertegas memberi sokongan penuh kepada kerajaan negeri dalam usaha mengambilalih industri air di Selangor dan membantah penswastaan air di Selangor.Dr Badrul Amin Baharom
Pengarah Penerangan
Kerajaan Negeri Selangor

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Polis Gentar Kepada Rakyat 'Bersenjatakan' Sebatang Lilin

Posted: 03 Aug 2010 01:30 AM PDT

Persatuan Pegawai-pegawai Wakil Rakyat Pakatan Rakyat Negeri Selangor (Selproa) mengecam keras tindakan Polis yang bertindak secara kekerasan menyurai serta menghalang orangramai daripada mengadakan upacara memasang lilin di di seluruh negara bagi membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang kini berusia 50 tahun.

Seramai 36 aktivis termasuk lapan wanita ditahan polis kerana menyertai  perhimpunan upacara nyalaan lilin sebagi simbolik membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) anjuran Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) di 8 tempat di seluruh Negara sebagai simbolik bagi membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada malam Ahad, 1 Ogos yang lalu.

Selproa mengecam tindakan polis yang berterusan mencabuli kebebasan bersuara, hak asasi yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan Deklarasi Hak Manusia Sejagat Bangsa-bangsa Bersatu.
 

Selproa menggesa Datuk Shafee Abdullah yang mewakili Malaysia di peringkat serantau Negara-negara Asean  dalam AICHR (Asean Inter Governmental Commission of Human Right) agar segera menghantar notis bantahan keras kepada Kerajaan Malaysia terhadap pencabulan hak asasi manusia  ini serta segera  menfailkan bantahan keras  ini kepada Sekretariat  Asean di Jakarta. 
Selproa turut menyokong gesaan bersama Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG, Writers Alliance for Media Independence (WAMI) dan Jawatankuasa Hak Sivil Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH)  agar Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara meletakkan jawatan serta merta untuk bertanggungjawab ke atas tangkapan besar-besaran yang mencabul hak asasi rakyat yang dijamin Perlembagaan Persekutuan.

Setelah 53 tahun Merdeka kita beranggapan bahawa demokrasi di Malaysia sudah dikira matang tetapi  sebaliknya tindakan  menangkap secara beramai-ramai pada malam Ahad lalu menunjukkan bahawa kerajaan tidak bertolerasi terhadap hak perhimpunan aman yang telah diiktiraf oleh dunia sejagat, seolah-olah Malaysia telah memasuki era 'Negara Polis' dan slogan yang dilaung-laungkan oleh Perdana Menteri Najib Tun Razak "Rakyat didahulukan" adalah retorik dan omong-omong politik kosong semata-mata.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Surat Cinta Buat Perdana Menteri

Posted: 03 Aug 2010 01:14 AM PDT

Dari Harakah
Oleh Infinitikasih

Buat Datuk Seri yang sedang bercuti,
bercuti pula di luar negeri,
doa semoga diselamat Ilahi,
bahagia bersama anak isteri.

Datuk Seri yang sedang bercuti,
bercuti di mana tidak diketahui,
sedang rakyat susah sana sini,
datuk pula bercuti di luar negeri.

Cuti-cuti Malaysia kempen diberi,
rakyat jelata jangan membaziri,
semua ada di Malaysia ku cintai,
tapi Datuk Seri bercuti di luar negeri.

Tatkala Datuk sedang romantis bercuti,
hadiah 5 dalam 1 telah diberi,
minyak gula dan gas ditarik subsidi,
katanya, bukan harga dinaiki,
tapi penyelarasan subsidi.

Rakyat kampung diam sepi,
memikir apa makna penyelarasan subsidi,
sedang kabinet tersenyum hepi,
rakyat telah ditipu lagi,
sedang PM bercuti di luar negeri.

FDI merudum diam la diri,
Tib-tiba adik Datuk Seri bagi pendapat sendiri,
apa dia tau hanya ceo CIMB,
nak jadi juru cakap Datuk Seri,
kepimpinan dinasti Najib al-Maliki.

Tembelang PKFZ sudah dijumpai,
Cina MCA kepala pencuri,
sedang Umno ditipu lagi,
rakyat pula terus dibodohi,
tapi Datuk Seri bahagia bercuti,
bercuti pula di luar negeri.

Sedang PAS DAP bersatu hati,
Umno terus mencemburui,
perpaduan Melayu jadi misi,
tapi PAS serik ditipu lagi.
Sedang rakyat sengsara hati,
merasa tawarnya kopi,
naik basikal mencari rezeki,
dapur kayu membakar api,

Sedang Datuk Seri pergi bercuti.
Curi pasir menjadi-jadi,
Selangor Penang ditunding jari,
apabila sudah kaya si kroni,
maka RTM tv3 mula mensensasi,
sedang ini projek Umno beri,
rakyat tersilap marah PKR DAP.
Pening sudah rakyat memerhati,
sosial ekonomi tak menjadi,
termenunglah mak cik siti,
menunggu pencen arwah suami,
300 sebulan menggigit jari.

Rakyat terus memerhati,
melihat kerakusan kabinet Datuk Seri,
gila talak tidak sudah lagi,
cukup Perak, Penang Selangor dimimpi,
tapi rakyat tidak bodoh lagi,

Datuk Seri pergilah bercuti.
Pulang nanti membawa isteri,
jangan dilupa duit rakyat beri,
akan dituntut suatu hari nanti,
untung rugi tanggung sendiri,
jangan dikata rakyat tak mengenang budi.

Wahai Perdana Menteri Datuk Seri,
jasamu ku kenang sampai ke mati,
tukar kerajaan bukun kerana sakit hati,
tapi amalan demokrasi jadi tradisi,
cukuplah parti perdana menteri,
cap kopi kapal api tidak diminati.
Kerajaan baru bakal dinanti,
kita lihat dan perhati,
revolusi dan transformasi bakal direalisasi,
Malaysia tercinta terus memacu ekonomi.

Sekian dari suara hati,
jangan disekat dengan akta menteri,
moga terus kekal ukhuwah ini,
Salam revolusi dari rakyat Datuk Seri,
Pakatan Rakyat membawa transformasi.

Infinitikasih,

Mafraq, Jordan.

Ganesan Singkir Nizar Dari DUN Perak

Posted: 03 Aug 2010 12:55 AM PDT

Dari Malaysiakini
Oleh Hazlan Zakaria & Lee Way Loon

Menteri Besar Perak yang disingkirkan, Datuk Seri Nizar Jamaluddin hari ini digantung dari persidangan dewan undangan negeri Perak selepas mengengkari arahan speaker, Datuk R Ganesan supaya duduk.

NONEKetika membahaskan rang undang-undang usul perbekalan tambahan RM80 juta, masa yang diperuntukkan untuk Nizar selama 15 minit telah berakhir. Namun beliau terus berucap dalam nada yang kuat apabila pembesar suaranya dipadamkan.

Sebelum itu, Nizar terus tidak mempedulikan arahan Ganesan agar beliau dirujuk sebagai 'Yang Yang Dipertua.'

Nizar: Terima kasih Datuk Ganesan…

Ganesan: Saya telah beri peluang untuk bahas. Tetapi jika ini berterusan saya akan ambil tindakan. Meskipun nama saya Ganesan, di Dewan ini, jawatan saya adalah Tuan Yang Dipertua.

Nizar: Terima kasih Datuk Ganesan…

Ganesan: Saya beri awak peluang terakhir!

Nizar: Terima kasih Yang berhormat…[meneruskan ucapan]

Dalam ucapannya, Nizar mendakwa RM50,000 digunakan oleh Zambry untuk diagihkan kepada cawangan MCA di Perak. Wang rakyat katanya, digunakan untuk tujuan parti.

Rakannya dari DAP, Nga Kor Ming (Pantai Remis) yang marah dengan pendedahan itu kemudian melabelkan Zambry sebagai 'pelacur politik' yang kemudiannya sekali lagi menggamatkan dewan.

NONENizar juga melemparkan tuduhan 'pengecut' ke atas BN kerana tidak membenarkan media menjalankan tugas kerana mematikan talian internet.

Apabila masa 15 minit yang diperuntukkan berakhir, pembesar suara Nizar dipadamkan, namun beliau terus berucap dengan meninggikan suaranya.

Khusaisi Abdul Talib (BN-Slim River) kemudian mula berucap dan dewan menyaksikan dua ADUN berucap pada masa yang sama.

Nizar tidak menghiraukan arahan Ganesan supaya duduk dan tindakan itu memaksa beliau diarahkan keluar dewan.

NONENamun Nizar enggan berbuat demikian. Bentara hanya berdiri di sebelahnya dan tidak cuba mengeluarkan menteri besar yang disingkirkan itu secara paksa.

ADUN Manong, Datuk Ramly Zahari kemudian mencadangkan Nizar yang juga ADUN Pasir Panjang, digantung sebagai ahli Dewan dan cadangan itu disokong semua ADUN BN.

Selepas pertikaman lidah kira-kira 30 minit, Nizar dan ADUN Pakatan Rakyat yang lain mengambil keputusan meninggalkan dewan.

Sebelum itu, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir sempat membentang usul perbekalan tambahan RM80 juta daripada kumpulan wang disatukan untuk perkhidmatan bagi bacaan pertama.

Usul itu disokong ADUN Sg Rapat, Datuk Hamidah Osman.

Affair Claim Could Disrupt Sodomy Trial

Posted: 03 Aug 2010 12:21 AM PDT

From New York Times
By Liz Gooch

Lawyers for the Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim moved on Monday to have sodomy charges against him dismissed, citing an allegation of a romantic link between a prosecutor and Mr. Anwar's accuser.
Enlarge This Image
Agence France-Presse — Getty Images

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim, center, leaving court in Kuala Lumpur on Monday.

The prosecutor, Farah Azlina Latif, was removed from the case last week after a Web site asserted that she was having an affair with Saiful Bukhari Azlan, a former aide to Mr. Anwar who says he sodomized him.

The attorney general told news outlets that Ms. Farah was removed from the prosecution team to protect its credibility with the public. The prosecution, in a letter to the defense, has said it was unable to verify the accusations of an affair.

At a hearing on Monday in the Kuala Lumpur High Court, where Mr. Anwar has been on trial since February, defense lawyers said the integrity of the prosecution had been compromised.

"This just supports our contention from the beginning that this is all a farce, a politically motivated trial and trumped-up charges," Mr. Anwar said afterward. Arguments on the motion were scheduled for next week.

On Monday, Mr. Anwar filed a complaint with the police against Mr. Saiful and Ms. Farah. Karpal Singh, Mr. Anwar's lead attorney, said that the defense was concerned that Ms. Farah might have passed court documents to Mr. Saiful, and that he wanted the police to investigate whether the two had violated the Official Secrets Act.

A prosecutor, Yusof Zainal Abiden, on Monday characterized the Web site's accusation as "bare allegations" with no substance. The prosecution has said that Ms. Farah was junior member of the team with no access to confidential information.

Mr. Anwar, a former deputy prime minister, was convicted of sodomy and abuse of power in 1998. Although that sodomy conviction was later overturned, he spent six years in prison.

He has repeatedly said the new charges were another attempt to end his political career after the opposition made gains in the 2008 elections.

DPP’s Removal: Public Has Right To Know The Truth

Posted: 03 Aug 2010 12:18 AM PDT

From Malaysiakini
By Steve Oh

In another place where justice is beyond political interference, a case like Sodomy 1would never have existed let alone a serial Sodomy 2. That Anwar Ibrahim is seen as a victim of political conspiracy can't be denied when even certain foreign governments still keep a close eye on the court proceedings and openly express their reservations and concerns. The latest scandal involving the key witness and protagonist in Sodomy 2 has resulted in the dismissal of the DPP engaged in the case.

Romantic liaisons that develop in professional situations are known to happen but in the case of Sodomy 2 where the future of a high-profile defendant like Anwar Ibrahim is at stake, any hint of a professionally and ethically illicit affair has to be taken seriously. If RPK had not blown the whistle, it is open to conjecture what might have happened. In fact what has already happened should worry the public, and especially the defendant.

As for RPK perhaps it is time we take him more seriously especially those who are responsible for upholding justice. It seems unfair to turn a patriot into a fugitive especially one who is only trying to help his country become a better place. The public has a right to know what happened in the DPP's dismissal and the defence counsel is right in calling a mistrial. There is no need for the cloak-and-dagger stuff because justice thrives in the light of transparency. The truth never hurt a good cause and the innocent. The public has a right to know the truth.

There is high public interest in Sodomy 2. It is not only the defendant on trial but the whole country, in particular the judiciary. There have been some disturbing aspects in the case such as the accuser seeing a police officer and the country's PM before making a police report. This lends the case to the criticism it may be politically contaminated. Then there is the troubling refusal of the court to grant the defendant and his legal team access to crucial statements made by the accuser to the police.

It seems to be a fundamental breach of Natural Justice 101 to deprive someone accused of a crime not to be able to know what he is being accused of and the alleged relevant circumstances. Even in Islam you need four witnesses. Justice must not only be done but be seen to be done is a well known maxim. And it is here that the incumbent administration is seen to falter. Its unwillingness to make the judiciary a highly respected and independent public institution by pursuing every avenue to reform it results in the decision of the country's Chief Justice, Zaki Azmi, not to pursue the findings of the CJ Lingam video royal inquiry. Whither justice?

His reasoning that the CJ Lingam scandal dealt with the past and he is more concerned about the future does leave many Malaysians in total bewilderment. Is this the new guiding principle of responding to the findings of royal commissions? Should we close all the police stations because every reported crime is about the past? If everything that happened in the past should be forgotten life will be so much more expedient, more than dropping the C J Lingam scandal.

If judge-fixing has been found to be a problem, those who have allegedly contaminated the judiciary must not be allowed to go scot free.

Is that not why cruel dictators are still held to account for their crimes against humanity many many years after their evil deeds? It is utter nonsense to introduce a 'past principle' to close the Lingam video scandal because the judiciary exists to deal with the past. Justice is about judging past deeds good or bad, and making a proper judgement. What sort of precedent is being set? The role of a royal commission is to establish the truth and facilitate the bringing to account of those who are culpable and exonerating the innocent. We fail those in the commission who laboured to give us the truth by not building on their efforts.

The country is often criticised for its disturbing practice of selective prosecution, of dropping cases that should be pursued and pursuing cases that should be dropped. The Lingam video scandal is classic proof. According to the Malaysiakini report, 'The royal commission of inquiry set up to probe the scandal subsequently recommended that former premier Dr Mahathir Mohamad and five others, including Lingam, be investigated under various laws for their covert role in the appointment of judges.'

In the public interest and for justice's sake if not the reputation of the judiciary itself, why can't the proceedings of the royal commission be allowed to reach a natural and credible conclusion? Its abortion will only perpetuate the suspicions and allegations and undermine the judiciary's integrity and credibility. Yet we see Anwar Ibrahim relentlessly hounded in Sodomy 2, another classic proof of this disturbing practice of selective prosecution, usually motivated by politics.

Surely there has to be greater respect for a royal commission and the rule of law which demands that justice must not only be done but be seen to be done. When you have certain people who seem above the law then justice is like another Penan rape victim who is left to cry in silent anguish.

When there are lingering doubts as to the purity of the judiciary and the contamination evidenced by the Lingam royal commission inquiry findings, it is utter nonsense to simply brush the commission's recommendations aside. In the extreme, in this case which has widespread public interest, the CJ's decision can be construed as a contempt for justice, even a disrespect for the function of a royal commission, an affront to every justice-minded Malaysian and I hope the learned judge, who should be passionate about justice and set the pace, will change his mind.

Since 1988 and after a public government apology and financial compensation, the ghost of political interference in the judiciary still haunts the corridors of justice that only a proper follow through with the royal commission's recommendations may exorcise. What happened in the past to the country's top judge is sufficient grounds for further investigations. If justice has not been done to the past how can anyone talk about the future. What future?

Anwar Buat Laporan Polis, Teliti Undang-Undang Syariah

Posted: 02 Aug 2010 09:12 PM PDT

Dari TV Selangor
Oleh Zeanaaima Mohd Yusof

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini membuat laporan polis bagi menggesa polis menjalankan siasatan sama ada seorang daripada pasukan pendakwaan, Farah Azlina Latif menyalah guna kuasa yang menjejaskan perbicaraan kes.

Beliau bimbang, besar kemungkinan Saiful Bukhari Azlan menerima akses kepada maklumat sulit berkaitan perbicaraan kes konspirasi terhadapnya, meliputi keterangan saksi lain mahupun keterangan beliau sendiri.

Anwar membuat laporan polis terhadap Farah Azlina dan Mohd Saiful di bit polis Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur sebaik sahaja perbicaraan ditangguh kira-kira jam 11 pagi.

Dalam laporan itu, Anwar menggesa polis menyegerakan siasatan terhadap Farah Azlina dan Mohd Saiful yang didakwa menyalahi Akta Rahsia Rasmi 1972.

"Saya buat laporan polis menegaskan isu yang sama dokumen keterangan saksi dan semua keterangan rahsia saya percaya telah disampaikan kepada Saiful. Ini mencemarkan kedudukan pendakwaan.

Sebab itu peguam kemuka permohonan untuk menggugurkan pertuduhan yang dianggap tidak ikut takrif kebebasan dan pendakwaan yang telus. Saya telah bagi keterangan pada polis supaya segerakan siasatan," katanya.

Anwar, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) juga sedang meneliti kemungkinan untuk mengheret Saiful mengikut akta undang- undang syariah lantaran hubungan sulit mereka.

"Peguam syariah, Kamar Ainiah sedang teliti," kata beliau.

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


Kecuaian Khir Toyo Runding Konsesi Air, Selangor Rugi RM8 Bilion

Posted: 03 Aug 2010 01:42 AM PDT

Kerajaan Selangor mengalami kerugian sekurang-kurangnya RM8 bilion berikutan kecuaian bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohamed Khir Toyo dalam merunding perjanjian konsesi air dengan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Sebaliknya, kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat sedia berdepan dengan tindakan mahkamah berikutan keengganan memenuhi perjanjian konsesi yang memerlukan tarif air dinaik hingga membebankan rakyat.

Kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) pimpinan Dr Khir Toyo sebelum ini menandatangani perjanjian konsesi air dengan Syabas yang membenarkan syarikat itu menaikkan tarif mengikut tempoh tertentu.

Mengikut perjanjian, Syabas dibenar menaikkan tarif sebanyak 37 peratus pada 2009,25 peratus (2012), 20 peratus (2015), 10 peratus (2018) dan lima peratus (2021).

Akibatnya, kerajaan Pakatan Rakyat Selangor terpaksa berdepan dengan syarikat konsesi yang tamak dan berani menuntut jumlah yang melampau jika kerajaan negeri mengambil alih pengurusan air.

Malah, kerajaan negeri tidak gentar berdepan ugutan saman 1 bilion ringgit yang difail Syabas walaupun syarikat ini mendapat sokongan kerajaan Pusat.

Ini kerana kerajaan Selangor lebih mementingkan rakyat yang layak, mampu menikmati hasil dari dasar termasuk pemberian diskaun, insentif dan sebagainya.

Dalam kenyataan media, Setiausaha Politik kepada Menteri Besar, Faekah Husin menganggap Dr Khir Toyo patut berasa malu untuk bercakap soal kepentingan rakyat keranan kecuaiannya menghalang rakyat menikmati perkhidmatan air yang lebih baik.

"Rakyat Selangor berhak mengetahui cerita sebenar dan bagaimana Dr Khir Toyo seharusnya dihalang dari segi moral untuk memberi pandangan terutama dalam tatacara mentadbir negeri ini," kata Faekah.

Faekah juga mengulangi gesaan supaya dokumen perjanjian air dan laporan audit didedah kepada umum supaya rakyat tahu hal sebenar dan hal ini wajar dibawa ke mesyuarat Kabinet.

Langkah wajar bagi mendedahkan penganiayaan Umno BN terhadap rakyat melalui pemberian konsesi ini kepada syarikat kroni, akan diteruskan bagi memberi kefahaman kepada rakyat. -SK

Bersih 2.0 Desak ISA Dan Akta Zalim Lain Dimansuhkan Segera

Posted: 02 Aug 2010 06:12 PM PDT

SHAH ALAM 2 Ogos - Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih 2.0)mendesak agar Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dimansuhkan termasuk akta atau undang-undang lain yang menindas hak asasi manusia.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam sempena ulangtahun ke-50 perlaksanaan ISA di Malaysia, Pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan berkata kewujudan berterusan akta sedemikian akan hanya menafikan pilihan raya bebas dan adil, mengekang demokrasi pelbagai parti dam membiakkan gejala rasuah dan ketidakstabilan politik.

Bersih 2.0 menegaskan sehingga kini seramai 10,662 telah di tahan di bawah ISA dalam tempoh 44 tahun, 4,139 ditahan secara rasmi dan 2,066 ditahan di bawah sekatan kediaman dan juga aktiviti. 

"Mereka seharusnya dibebaskan atau didakwa di mahkamah. Malangnya ISA yang sepatutnya digunapakai terhadap amcaman penganas disalahguna untuk sebagai senjata untuk menindas seteru politik daripada pemimpin pembangkang dan agama, aktivis hak asasi manusia, ahli akademik, pelajar, aktivis pendidikan, pemimpin kesatuan pekerja, wartawan dan juga aktivis alam sekitar. 

"Justeru itu Bersih 2.0 menegaskan ISA bukan sahaja kejam dan zalim malah akta keras berusia 50 tahun itu telah mengancam pemikiran rakyat Malaysia sehingga mereka berasa takut dan lesu untuk membabitkan dalam perbincangan awam mengenai kebajikan dan hak mereka," kata Ambiga lagi.

Tambah badan itu melalui tindakan menafikan demokrasi pelbagai parti dan juga menghalang kewujudan sistem dua parti, ISA bersekongkol mendokong negara satu parti.

Disamping itu ISA mengugat kestabilan ekonomi negara dan seterusnya menggalakkan gejala rasuah secara berleluasa dan penyalahgunaan kuasa.

"Bersih 2.0 memberi amaran sekiranya ISA tidak dimansuh, pemimpin pembangkang dan masyarakat madani akan terus ditahan pada bila-bila masa oleh kerajaan Barisan Nasional apabila ia berasa terancam, terutamanya menjelang pilihan raya umum kelak.

"Rakyat Malaysia diingatkan kebangkitan rakyat pada pilihan raya umum 2008 masih tidak mampu menyekat penyalahgunaan kuasa. Kita melihat bagaimana tiga rakyat awam iaitu anggota parlimen, Teresa Kok, penulis blog, Raja Petra Kamarudin dan wartawan, Tan Hoon Cheng ditahan di bawah ISA pada September 2008 tanpa alasan munasabah," ujar Bersih 2.0.

Bersih 2.0 mendesak ISA dimansuhkan serta merta dan bukan setakat dipinda termasuk juga semua akta lain yang setanding dengannya. SUARA KEADILAN


Khir Toyo Terhalang Dari Segi Moral Untuk Bercakap Pasal Kepentingan Rakyat Selangor

Posted: 02 Aug 2010 05:57 PM PDT

KENYATAAN AKHBAR

02 OGOS 2010

Kerajaan Negeri Selangor sentiasa merai pandangan pelbagai pihak berkaitan pentadbiran dan dasar-dasar termasuk dasar pemberian diskaun, insentif dan sebagainya.

Apa yang penting bagi kerajaan ialah akhirnya rakyat Selangor yang layak, dapat menikmati hasil dari dasar dan ketetapan tersebut. Ini tidak terkecuali di dalam mencari jalan terbaik mengenai permasalah air di negeri ini.

Kerajaan Persekutuan harus ingat kemelut air di Selangor bermula apabila Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dibenarkan menaikkan tarif air tanpa mengambil kira beban tanggungan rakyat yang masih merangkak di dalam kemelut ekonomi global.

Kerajaan BN yang di pimpin oleh YB Dr Mohd Khir bin Toyo telah menandatangani perjanjian konsesi air dengan Syabas dimana syarikat itu dibenarkan menaikkan tarif sehingga 37% pada 2009, 25% pada 2012, 20% pada 2015, 10% pada 2018 dan 5% pada 2021.

Jelas, Kerajaan Pusat bukan sahaja gagal untuk membantu rakyat Selangor untuk mendapatkan kemudahan air yang murah malah gagal pula mengambil tindakan ke atas Dr Khir yang telah memberi konsesi secara cuai kepada syarikat kroni.

Dr Khir sepatutnya merasa malu untuk bercakap soal kepentingan rakyat Selangor dalam apa-apa topik sekalipun, baik air mahupun pasir kerana kecuaiannya telah menghalang hak rakyat Negeri Selangor daripada mendapatkan pekhidmatan air yang terbaik.

Akibatnya Kerajaan Pakatan Rakyat hari ini terpaksa berhadapan dengan syarikat konsesi yang tamak dan berani menuntut jumlah yang terlampau jika Kerajaan Negeri mahu mengambilalih pengurusan air Selangor yang bertujuan untuk memberi perkhidmatan air yang baik dengan harga yang berpatutan kepada rakyat.

Rakyat Selangor berhak untuk mengetahui cerita sebenar dan bagaimana Dr Khir seharusnya dihalang dari segi moral untuk memberi pandangan terutama dalam hal tatacara mentadbir negeri ini.

Oleh itu, Kerajaan Negeri menggesa agar mendeklasifikasikan dokumen perjanjian air dan segala laporan audit yang berkaitan agar rakyat tahu perkara yang sebenar. Kerajaan Persekutuan harus melihat perkara ini dengan serius apabila membincangkannya di dalam mesyuarat kabinet Rabu ini.

Kerajaan Negeri juga langsung tidak gentar dengan ugutan saman mahkamah RM1 billion yang dilakukan oleh Syabas walaupun mereka mendapat sokongan Kerajaan Pusat.

Sebaliknya, Kerajaan Negeri sentiasa membuka pilihan untuk mengambil tindakan mahkamah ke atas Syabas di atas kegagalannya memenuhi perjanjian konsesi dengan penuh tanggungjawab yang telah mengakibatkan kerugian tidak kurang dari RM8 Billion.

Kerajaan Negeri akan terus mengambil langkah-langkah wajar untuk memberi kefahaman kepada rakyat Selangor bagaimana kerajaan terdahulu telah menganiaya rakyat melalui pemberian konsesi kepada syarikat kroni ini.

Kita yakin rakyat Selangor menyokong penuh usaha Kerjaan Negeri mempertahankan hak air ini dan sentiasa mendoakan kejayaan kita.

FAEKAH BINTI HUSIN
SETIAUSAHA POLITIK KEPADA MENTERI BESAR SELANGOR

AMK KLGT

0 ulasan
sumber :-

AMK KLGT


Posted: 03 Aug 2010 10:10 AM PDT

Surat cinta buat Perdana Menteri
Infinitikasih


Buat Datuk Seri yang sedang bercuti,

bercuti pula di luar negeri,

doa semoga diselamat Ilahi,

bahagia bersama anak isteri.Datuk Seri yang sedang bercuti,

bercuti di mana tidak diketahui,

sedang rakyat susah sana sini,

datuk pula bercuti di luar negeri.Cuti-cuti Malaysia kempen diberi,

rakyat jelata jangan membaziri,

semua ada di Malaysia ku cintai,

tapi Datuk Seri bercuti di luar negeri.Tatkala Datuk sedang romantis bercuti,

hadiah 5 dalam 1 telah diberi,

minyak gula dan gas ditarik subsidi,

katanya, bukan harga dinaiki,

tapi penyelarasan subsidi.Rakyat kampung diam sepi,

memikir apa makna penyelarasan subsidi,

sedang kabinet tersenyum hepi,

rakyat telah ditipu lagi,

sedang PM bercuti di luar negeri.FDI merudum diam la diri,

Tib-tiba adik Datuk Seri bagi pendapat sendiri,

apa dia tau hanya ceo CIMB,

nak jadi juru cakap Datuk Seri,

kepimpinan dinasti Najib al-Maliki.Tembelang PKFZ sudah dijumpai,

Cina MCA kepala pencuri,

sedang Umno ditipu lagi,

rakyat pula terus dibodohi,

tapi Datuk Seri bahagia bercuti,

bercuti pula di luar negeri.Sedang PAS DAP bersatu hati,

Umno terus mencemburui,

perpaduan Melayu jadi misi,

tapi PAS serik ditipu lagi.Sedang rakyat sengsara hati,

merasa tawarnya kopi,

naik basikal mencari rezeki,

dapur kayu membakar api,

Sedang Datuk Seri pergi bercuti.Curi pasir menjadi-jadi,

Selangor Penang ditunding jari,

apabila sudah kaya si kroni,

maka RTM tv3 mula mensensasi,

sedang ini projek Umno beri,

rakyat tersilap marah PKR DAP.Pening sudah rakyat memerhati,

sosial ekonomi tak menjadi,

termenunglah mak cik siti,

menunggu pencen arwah suami,

300 sebulan menggigit jari.Rakyat terus memerhati,

melihat kerakusan kabinet Datuk Seri,

gila talak tidak sudah lagi,

cukup Perak, Penang Selangor dimimpi,

tapi rakyat tidak bodoh lagi,

Datuk Seri pergilah bercuti.Pulang nanti membawa isteri,

jangan dilupa duit rakyat beri,

akan dituntut suatu hari nanti,

untung rugi tanggung sendiri,

jangan dikata rakyat tak mengenang budi.Wahai Perdana Menteri Datuk Seri,

jasamu ku kenang sampai ke mati,

tukar kerajaan bukun kerana sakit hati,

tapi amalan demokrasi jadi tradisi,

cukuplah parti perdana menteri,

cap kopi kapal api tidak diminati.Kerajaan baru bakal dinanti,

kita lihat dan perhati,

revolusi dan transformasi bakal direalisasi,

Malaysia tercinta terus memacu ekonomi.Sekian dari suara hati,

jangan disekat dengan akta menteri,

moga terus kekal ukhuwah ini,

Salam revolusi dari rakyat Datuk Seri,

Pakatan Rakyat membawa transformasi.Infinitikasih,

Mafraq, Jordan.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Parliament Questions Time: Written Answer for No. 440

Posted: 02 Aug 2010 11:19 PM PDT

Pemberitahuan Pertanyaan Jawab Bertulis Dewan Rakyat Soalan No. 440 Tuan Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta Menteri Kewangan menyatakan selain daripada tindakan pembekuan aset Sunshine Empire Sdn Bhd, Empire Property Venture International Sdn Bhd oleh Bank Negara kerana aktiviti pengambilan deposit haram, apakah tindakan-tindakan lain yang telah diambil oleh Bank Negara dan/atau oleh Suruhanjaya Sekuriti kerana kesalahan [...]

Parliament Questions Time: Written Answer for No. 439

Posted: 02 Aug 2010 10:54 PM PDT

Pemberitahuan Pertanyaan Jawab Bertulis Dewan Rakyat Soalan No. 439 Tuan Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar menyatakan sama ada Kementerian bercadang untuk meluluskan undang-undang baru atau peraturan baru bagi membolehkan kawasan-kawasan perumahan di WP Kuala Lumpur menempatkan pondok keselamatan atau pagar-pagar keselamatan yang dikawal oleh pengawal-pengawal keselamatan bagi mengawal pergerakan keluar [...]

Parliament Question Time: Written Answer for No. 437

Posted: 02 Aug 2010 10:26 PM PDT

Pemberitahuan Pertanyaan Jawab Bertulis Dewan Rakyat Soalan No. 437 Tuan Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta  Menteri  Kewangan menyatakan:- (a) Sehingga 30 Mei 2010, berapakah jumlah keseluruhan asset yang dibekalkan dan dirampas oleh pihak berkuasa  setiap tahun  dan pecahan jumlah pembekuan dan pampasan berbanding jumlah kesalahan bagi setiap tahun, di bawah Akta AMLA ini; dan (b) apakah [...]

Parliament Questions Time: Written Answer for No. 436

Posted: 02 Aug 2010 10:25 PM PDT

Pemberitahuan Pertanyaan Jawab Bertulis Dewan Rakyat Soalan No. 436 Tuan Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta  Menteri  Kewangan menyatakan sama ada kepentingan negara di dalam usahasama 50-50 dalam Transware Distribution Services Pte Ltd antara MISC dan Keppel Logistics terus dilindungi apabila wakil-wakil MISC di dalam lembaga pengarah Transware Distribution Services Pte Ltd telah membenarkan Ketua Pegawai Eksekutif [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Parliament Questions Time: Written Answer for No. 440

Posted: 02 Aug 2010 11:19 PM PDT

Pemberitahuan Pertanyaan Jawab Bertulis Dewan Rakyat Soalan No. 440 Tuan Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta Menteri Kewangan menyatakan selain daripada tindakan pembekuan aset Sunshine Empire Sdn Bhd, Empire Property Venture International Sdn Bhd oleh Bank Negara kerana aktiviti pengambilan deposit haram, apakah tindakan-tindakan lain yang telah diambil oleh Bank Negara dan/atau oleh Suruhanjaya Sekuriti kerana kesalahan [...]

Parliament Questions Time: Written Answer for No. 439

Posted: 02 Aug 2010 10:54 PM PDT

Pemberitahuan Pertanyaan Jawab Bertulis Dewan Rakyat Soalan No. 439 Tuan Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar menyatakan sama ada Kementerian bercadang untuk meluluskan undang-undang baru atau peraturan baru bagi membolehkan kawasan-kawasan perumahan di WP Kuala Lumpur menempatkan pondok keselamatan atau pagar-pagar keselamatan yang dikawal oleh pengawal-pengawal keselamatan bagi mengawal pergerakan keluar [...]

Parliament Question Time: Written Answer for No. 437

Posted: 02 Aug 2010 10:26 PM PDT

Pemberitahuan Pertanyaan Jawab Bertulis Dewan Rakyat Soalan No. 437 Tuan Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta  Menteri  Kewangan menyatakan:- (a) Sehingga 30 Mei 2010, berapakah jumlah keseluruhan asset yang dibekalkan dan dirampas oleh pihak berkuasa  setiap tahun  dan pecahan jumlah pembekuan dan pampasan berbanding jumlah kesalahan bagi setiap tahun, di bawah Akta AMLA ini; dan (b) apakah [...]

Parliament Questions Time: Written Answer for No. 436

Posted: 02 Aug 2010 10:25 PM PDT

Pemberitahuan Pertanyaan Jawab Bertulis Dewan Rakyat Soalan No. 436 Tuan Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta  Menteri  Kewangan menyatakan sama ada kepentingan negara di dalam usahasama 50-50 dalam Transware Distribution Services Pte Ltd antara MISC dan Keppel Logistics terus dilindungi apabila wakil-wakil MISC di dalam lembaga pengarah Transware Distribution Services Pte Ltd telah membenarkan Ketua Pegawai Eksekutif [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Bekas ADUN Selangor ditembak mati, jenayah menjadi jadi

Posted: 03 Aug 2010 12:10 AM PDTNampaknya kes jenayah semakin menjadi-jadi. Rakyat 1Malaysia semakin tak selamat. Yang selamat hanya PM dan VVIP lain yang ramai bodyguard, polis pengiring, escort. Tapi rakyat dibiarkan berhadapan dengan penjenayah, perogol, perompak, peragut. BANGKITLAH RAKYAT, MINTA KERAJAAN TINGKATKAN KESELAMTAN RAKYAT.

BUKAN SIBUK BERPOLITIK, ISU PASIR, KETUANAN MELAYU DAN TANGKAP ORANG BERHIMPUN SECARA AMAN.

JANGAN SAMPAI RAKYAT TERLALU BENCI DAN MELUAT KEPADA PEMIMPIN, KERAJAAN DAN PENGUASA.

*********************************
MStar , Selasa Ogos 3, 2010
Bekas ADUN Permatang Dan Pembantu Wanita Mati Ditembak
PETALING JAYA: Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang, Datuk Abdul Aziz Mohd Noh, 64 dan pembantunya, Siti Norazah, 43, mati ditembak ketika sedang memandu.

Kereta yang dinaiki mereka merempuh pembahagi jalan. Polis menemui sepucuk pistol berisis peluru di dalam kereta berkenaan.

Kejadian dipercayai berlaku kira-kira beberapa kilometer daripada hentian rawat dan rehat (R&R) Sungai Buloh.

Sementara itu, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, siasatan awal polis mendapati terdapat kesan tembakan di kepala kedua-dua mangsa.

"Siasatan juga mendapati tembakan dilepaskan dari bahagian dalam kenderaan yg dinaiki mangsa, siasatan lanjut masih dijalankan," katanya yang dipetik melalui status Facebook yang dikemaskini kira-kira pukul 1.30 petang, pada Selasa.

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/8/3/mstar_berita/20100803141841&sec=mstar_berita

Former Selangor assemblyman and female aide shot dead

Abdul Aziz: Former Permatang assemblyman
KUALA LUMPUR: Former Selangor assemblyman, Datuk Abdul Aziz Mohd Noh, 64, and his aide Siti Norazah, 43, were shot in the head while driving at about 10am Tuesday near Sungei Buloh.

The ex-Permatang assembyman's car went out of control and crashed into the highway divider.

Police found a pistol in the car but do not think the duo were shot with it as it was fully loaded.

Selangor Datuk Khalid Abu Bakar confirmed the incident on Facebook.

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/8/3/nation/20100803142434&sec=nation

Suami isteri dah bercerai pun di SAMAN EKOR

Posted: 02 Aug 2010 06:57 PM PDT

Tahniah buat YB Datuk Mahfuz Omar dan seluruh pimpinan PAS atas keprihatinan terhadap masalah saman ekor yang sedang melanda pemilik kenderaan sama ada penyokong PAS, Umno, PKR, DAP dan lain-lain parti yang disenarai hitam oleh pihak polis dan JPJ.

Situasi ini amat membingungkan pemilik kenderaan yang dikenakan saman ekor ini kerana saman ekor ini dibuat atas nama dan nombor kad pengenalan, bukan atas kenderaan.

Contohnya, seseorang yang memiliki dua kenderaan, salah satu mempunyai saman ekor (taraf bintang), maka kedua-dua kenderaan ini tidak dibenarkan memperbaharui roadtax jika saman ekor ini belum dijelaskan.

Contoh sebenar yang berlaku kepada rakan sekerja saya. Pada 2007, beliau membeli dua kenderaan, satu digunakan sendiri dan satu lagi digunakan suaminya. Pada awal Januari 2010, mereka bercerai dan kereta yang digunakan bekas suaminya telah dijual pada Mac 2010.

Pada minggu lepas, apabila beliau hendak memperbaharui roadtax kereta yang beliau gunakan sekarang di pejabat pos, kerani beritahu nama beliau disenaraihitam JPJ. Kemudian apabila dirujuk ke balai polis, alangkah terkejutnya apabila diberitahu ada 9 saman ekor taraf bintang ( RM300 : RM 300x9 = RM 2,700.00 ) yang perlu dibayar segera sebelum dibenarkan memperbaharui kenderaan beliau yang tidak terlibat dng saman ekor. Adilkah hukuman ini?

Saya rasa ramai lagi yang berada dalam situasi seperti ini, kepada siapa nak mengadu? Sudahlah harga barang naik, ditambah lagi masalah sebegini membuatkan kita tertanya-tanya apakah maksud 'rakyat didahulukan'?

Hal ini membuatkan saya semakin memahami kenapa masyarakat semakin memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat terutama PAS yang dilihat begitu bersungguh-sungguh membela rakyat.

Rakyat biasa

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=27921:saman-ekor-tahniah-mahfuz-pas-prihatin&catid=27:surat-pembaca&Itemid=46

Saman Ekor, Bom jangka buat BN

Posted: 02 Aug 2010 06:41 PM PDT

Dari Blog Ahli Parlimen Pendang, YB Dr Hj Mohd Hayati Hj Othman
Bom jangka buat BN
Nampaknya bom jangka yang dipasang sendiri oleh mereka akan meletup bila-bila masa. Lebih 1.5 juta kenderaan telah dilibatkan dengan kes tidak dibenarkan memperbaharui cukai jalan kerana saman ekor. Ada yang mengeluh kepada ana dah 5 tahun peristiwa berlalu, baru sekarang mereka tahu bahawa kereta tersebut terkena saman ekor, padahal mereka dah jual kereta tersebut , bukan lagi milik mereka dan bukan mereka yang pandu, macamana nak bayar padahal mereka membeli kereta itu secara second hand dari orang lain.
Kes macam ini pernah berlaku dan dah dibawa kes tersebut didalam Mahkamah dan diputuskan oleh Mahkamah di Sarawak bahawa pihak JPJ tidak berhak menahan daripada kenderaan tersebut untuk diperbaharui cukai jalan.

Sebenarnya kerajaan akan menghadapi kekurangan hasil cukai jalan sebagai sumber pendapatan negara , bayangkan kalau 1.5 juta kenderaan tak boleh diperbaharui, berapa banyak sebenarnya yang kerajaan rugi hanya semata-mata nak kutip saman walhal ianya hanya satu kesalahan dan melanggar keputusan mahkamah. Kes itu boleh disemak disini.

Disamping itu, kerajaan juga mungkin akan mendedahkan pegawai atau mereka terlibat melakukan satu lagi kesalahan iaitu menggalakkan rasuah sekiranya tidak dapat diperbaharui dan kenderaan itu terpaksa juga berjalan dengan tiada cukai jalan, akhirnya akan bertemu pegawai dan disini berlakulah apa yang diperlakukan melalui bawah meja nanti.

Apa yang menyedihkan, banyak saman ekor ini kena pada jalan yang hanya menghadkan kelajuan 90 km/jam , yakni kalau pandu lebih daripada itu, kena saman ekor dan terpaksa bayar beratus ditambah dengan insuran dan kos road tax itu sendiri, maka sudah pasti ianya cukup membebankan rakyat marhaein sekarang ini, dah lah harga minyak pun dinaikkan baru-baru ini.

Memang kalau kita pergi kebawah, peringkat rakyat kebanyakan, memang perkara ini menjadi salah satu diantara bom jangka yang bakal meletup dalam masa terdekat ini.

Rakyat begitu terdesak dengan kos barangan yang meningkat disaman saman menyaman yang membebankan ini dalam suasana mereka terpaksa menggunakan kenderaan untuk kerja seharian.

Apakah ini dirasai oleh pak Menteri ? Sudah tentu tidak, mereka tak pernah pun tahu berapa harga baranagan runcit seharian kerana semua makanan mereka bahkan alat solek isteri mereka pun rakyat yang subsidikan, bahkan cuti mereka keluar negara pun rakyat yang tolong bayar melalui cukai yang dikenakan.

Diharap prihatinlah dan rationallah kepada rakyat terbanyak.

Ini lah agaknya yang sering dilaung-laung oleh PM 1 Malaysia ni, rakyat didahulukan dalam memerah duit dan mengenakan bebanan.

http://mppendang.blogspot.com/2010/08/bom-jangka-buat-bn.html

Bimbang runtuhan di Melaka

Posted: 02 Aug 2010 05:53 PM PDT

Berita Harian 3 Ogos 2010

Runtuhan dikhuatiri jejas kawasan perniagaan

AYER KEROH: Tebing sebuah longkang yang runtuh berdekatan deretan lot komersial dan kedai Ikan Bakar Malim di Taman Tasek Utama yang dibiar tanpa pembaikan sejak tiga bulan lalu, kini merisaukan golongan peniaga di situ. Tinjauan Berita Harian di kawasan berkenaan selepas menerima aduan orang ramai mendapati, runtuhan tebing longkang itu semakin melebar terutama tebingnya, dipercayai dihakis air susulan hujan lebat sepanjang seminggu lalu. Gelongsoran tanah di kiri kanan longkang itu kini didapati memasuki saliran berkenaan, sekali gus menyekat alirannya daripada memasuki longkang utama hingga memerangkap sejumlah sampah sarap di situ.

Selain itu, terdapat juga berapa runtuhan kecil dikesan di sebatang jalan mati berdekatan dengan kesan retak di permukaan bersambung ke jalan utama dapat dilihat jelas. Runtuhan tebing itu juga didapati merebak ke jalan berdekatan menyebabkan penduduk hidup dalam kebimbangan.

Seorang peniaga, Mokhtar Zamry, 49, mendakwa runtuhan berkenaan jika dibiarkan terlalu lama, berkemungkinan boleh menjejaskan keseluruhan kawasan perniagaan terbabit.

Beliau mengesyaki tanah di kawasan itu tidak padat ketika kerajaan negeri membenarkan sebuah syarikat swasta membangunkan kawasan perniagaan dan lot kediaman di Taman Tasek Utama, kira-kira 10 tahun lalu.
"Saya hairan dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) di sini yang lambat membuat tindakan membaiki runtuhan itu sehingga keadaannya semakin buruk pada masa ini.

"Sudah banyak aduan dilakukan, tetapi semakin hari runtuhan itu semakin besar, manakala kelibat pegawai yang bertanggungjawab untuk meneliti kerosakan itu belum kelihatan meninjau ke kawasan ini,'' katanya.

Seorang peniaga, Ramlan Yusop, 29, pula berkata, runtuhan struktur longkang berkenaan sudah lama berlaku sehingga melebihi lima meter dengan semua sisa runtuhan memasuki longkang utama menyebabkan alirannya tersekat bersama longgokan sampah sarap.

Katanya, akibat terlalu lama terbiar begitu, bau busuk daripada sampah selain bangkai haiwan yang terperangkap mula menimbulkan masalah kepada orang ramai yang berulang alik ke kawasan itu.

"Kita minta PBT dapat menangani masalah ini dengan segera sebelum ia bertambah teruk sehingga menyusahkan banyak pihak termasuk kami yang berniaga di kawasan ini," katanya.

Rakannya, Othman Bidin, 23, berkata, kawasan runtuhan itu juga sering dikunjungi kanak-kanak terutama pada setiap hujung minggu yang mungkin tertarik untuk menyauk ikan kecil di longkang berkenaan.

"Longkang berkenaan besar dan dalam. Saya bimbang tebing konkrit yang tidak kukuh itu akan menimpa kanak-kanak berkenaan seperti pernah berlaku di kawasan sama tidak lama dulu.

"Jadi, kami berharap tindakan segera dilakukan bagi mengelak berlaku kejadian tidak diingini," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Melaka_Bimbangruntuhan/Article

Saintis Malaysia BODOH IT agaknya, SPR, Saman Ekor

Posted: 02 Aug 2010 05:51 PM PDT

Nampaknya sistem komputer di Malaysia ini semakin caca marba. Tengok macam saman ekor, polis kata surat saman tak sampai sebab pemilik kenderaan tukar alamat. Takkan tak boleh link dgn JPJ dan JPN ? Yang ni SPR pula. Nak bazir duit RM3 untuk daftar pengundi baru. Takkan tak boleh link dengan JPN rakyat Malaysia yang ada MyKad dan yang dah meninggal dunia , daftar otomatik dalam SPR ?

Agaknya Malaysia ni ketandusan pakar-pakar IT. Malaysia hanya mampu impot pakar, impot senjata, impot kapal selam, impot jet Sukhoi, impot kereta kebal, impot guru Bahasa Inggeris, tumpang angkasawan.

*****************************

'RM3 daftar seorang pemilih membazir'

Berita Harian 3 Ogos 2010

BATU PAHAT: Cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menaikkan bayaran kepada penolong pendaftar yang berjaya mendaftarkan setiap pemilih baru daripada RM1 kepada RM3, bukan saja tidak praktikal malah membazirkan wang rakyat.

Ahli Parlimen Batu Pahat, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata SPR seharusnya menggunakan kaedah lain termasuk menambah baik pendekatan diguna sebelum ini dalam menarik pengundi baru mahupun merangka program bersepadu lebih berkesan bagi menyedarkan rakyat mengenai kepentingan mendaftar sebagai pengundi.

Beliau yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO dan Timbalan Menteri Pelajaran berkata, langkah itu hanya membazirkan wang rakyat, yang sepatutnya digunakan bagi projek pembangunan rakyat lebih penting. "Apakah mesej yang hendak diberikan SPR kepada rakyat?

Sepatutnya SPR mencari jalan lain termasuk mempertingkatkan pendekatan digunakan bagi menyedarkan rakyat yang belum mendaftar supaya mereka berbuat demikian dengan ikhlas, penuh kesedaran dan atas rasa tanggungjawab mereka bukannya dengan cara memberi imbuhan bagi berbuat sesuatu," katanya selepas lawatan di Kampung Sungai Ayam, di sini, semalam.

Mohd Puad berkata, adalah lebih baik pendaftaran pengundi dan pemilih baru dilaksanakan menerusi sistem pendaftaran pengundi secara automatik bagi semua rakyat Malaysia yang mencapai usia 21 tahun berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

"Bukan saja ia lebih menjimatkan kerajaan malah ia lebih praktikal dan mudah daripada terpaksa memberi insentif atau subsidi seperti dicadangkan SPR," katanya.

Beliau berkata, parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan seharusnya membantu menggerakkan usaha menarik lebih ramai rakyat supaya berbuat demikian dengan rela hati.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/RM3daftarseorangpemilihmembazir_/Article

Pakatan Rakyat perlu tumpu kes jenayah, FAHAM.

Posted: 02 Aug 2010 05:51 PM PDT

Pimpinan Pakatan Rakyat perlu ketengahkan isu jenayah yang semakin mengancam rakyat 1Malaysia. Ianya mengancam keselamatan setiap pengundi dan keluarga mereka di Malaysia ini. Pakatan Rakyat perlu desak kerajaan dan media jangan mendendangkan index jenayah yang rendah sebaliknya saban saat semakin banyak jenayah di mana-mana.

Rakyat tak ada masa nak tubuh Rukun Tetangga, semua sibuk nak kerja lebih masa, kerja part time bukan nak tambah pendapatan, tapi nak tambah duit bayar yuran, bil elektrik, minyak. Semua barang dah naik harga.

Jadi subsidi yang dijimatkan itu Pakatan Rakyat desak kerajaan tambah anggota polis ronda setiap kampung, taman perumahan, tanah perancangan 24 jam. Bukan tambah anggota polis escort orang kenamaan, tangkap peserta perhimpunan aman.

***************************

Utusan Malaysia 3 Ogos 2010

3 beranak rugi RM30,000 disamun

KUANTAN 2 Ogos - Tiga beranak melalui saat-saat mencemaskan apabila rumah mereka dimasuki tiga lelaki bersenjata sebelum menyamun keluarga terbabit di Taman Aneka Jaya, Kempadang di sini awal pagi kelmarin.

Dalam kejadian pada pukul 4.15 pagi itu, semua mangsa kerugian sebanyak RM30,000 selepas wang tunai, barang kemas, telefon bimbit, jam tangan berjenama dan sebuah komputer riba dilarikan.

Ketika kejadian, sepasang suami isteri yang berusia 30-an dan seorang anak lelakinya sedang tidur di bilik utama.

Pegawai Turus Urusetia Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Supritendan Noor Asyikin Shamsuri berkata, mangsa yang sedang nyenyak tidur tiba-tiba dikejutkan dengan jeritan isterinya setelah ternampak dua lelaki berada di dalam biliknya.

Katanya, seorang lagi suspek berada di ruang tamu.

"Dua suspek itu bertindak mengacukan pisau, pemotong besi dan pemutar skru ke pasangan terbabit sebelum memberi arahan supaya tidak melawan.

"Dua daripada suspek tidak memakai penutup muka," katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pahang di sini hari ini.

Menurut beliau, suspek kemudian mengikat ketiga-tiga mangsa dengan menggunakan dawai pagar sebelum menggeledah rumah mereka.

"Semua mangsa dikumpulkan di bilik tidur utama sebelum mereka menggeledah barang-barang di bilik tidur dan ruang tamu," katanya.

Selepas menggeledah rumah mangsa kira-kira 10 minit, kata Noor Asyikin, ketiga-tiga suspek yang dipercayai warga asing itu melarikan diri melalui pintu gelongsor bahagian tepi rumah yang diumpil.

"Sebelum itu, salah seorang suspek dipercayai berusia 30-an sempat memberi amaran keras supaya tidak membuat laporan polis," katanya.

Tambahnya, polis sedang menyiasat kes tersebut di bawah Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0803&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pahang&pg=wp_03.htm

Pakatan Rakyat tumpu pengangkutan awam, OK

Posted: 02 Aug 2010 05:50 PM PDT

NI apa cerita ni ? Minyak dah naik harga, tapi rakyat nak mampus jalan 5 km nak dapatkan bas awam. Bukannya di Hulu Perak, tapi di Johor Bahru. Dah naik harga minyak pun tak boleh tingkat mutu pengangkutan awam. Sibuk nak buat pondok bas cantik je macam di PD. Pakatan Rakyat perlu desak kerajaan baiki pengangkutan awam segera. Lebih 50 tahun BN perintah Malaysia, pengangkutan awam makin teruk.

Kes macam ni bukan di Johot saja, di mana-mana, Negeri Sembilan pun dua kali lima. Eloknya wajibkan semua wakil rakyat dan menteri naik pengangkutan awam seluruh Malaysia.

******************************

Johor : Jalan kaki 5km cari bas

Berita Harian 3 Ogos 2010

JOHOR BAHRU: Penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Desa Mutiara, Kangkar Tebrau, di sini mendakwa kecewa terhadap perkhidmatan bas di kawasan mereka yang tidak mengikut jadual perjalanan yang ditetapkan.

Keadaan itu bukan saja menimbulkan masalah kepada sebahagian besar penduduk yang tidak mempunyai kenderaan sendiri untuk ke tempat kerja, malah kepada anak mereka yang memerlukan perkhidmatan bas untuk ke sekolah. Sebagai alternatif, ada penduduk terpaksa berulang-alik berjalan kaki sejauh lima kilometer sehari untuk mendapatkan perkhidmatan bas di Kangkar Tebrau, sementara anak-anak mereka terpaksa menggunakan perkhidmatan van sewa.

Tinjauan Edisi Johor mendapati dakwaan penduduk itu ternyata berasas apabila tiada sebuah bas dilihat memasuki kawasan PPR berkenaan terutama pada waktu puncak antara jam 4 petang hingga 7 malam ketika penduduk pulang dari kerja.

Penduduk, Sarina Ismail, 32, berkata masalah perkhidmatan bas yang tidak mengikut jadual perjalanan itu sudah berlarutan sejak setahun lalu sehingga menyusahkan ramai penduduk di PPR berkenaan yang rata-ratanya berpendapatan rendah.

"Bukan tidak ada bas yang memasuki kawasan PPR ini, tetapi yang mengecewakan ialah ia tidak mengikut jadual perjalanan, " katanya.

"Sepatutnya mereka memasuki kawasan PPR ini ketika penduduk mahu pergi bekerja atau pulang dari bekerja, bukan pada jam 6 pagi atau 3 petang, " katanya.
Sarina berkata, kawasan PPR yang mempunyai lebih 8, 000 isi rumah itu mempunyai kemudahan dua pondok menunggu bas namun ia terbiar begitu saja sehingga mula dinaiki semak samun sekarang berikutan masalah berkenaan.

Penduduk, Kamarudin Mohd Yatim, 56, berkata masalah yang tidak berkesudahan itu bukan saja mengecewakan penduduk, malah turut meningkatkan perbelanjaan bulanan mereka kerana terpaksa menggunakan pengangkutan alternatif.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Johor_Jalankaki5kmcaribas/Article

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang