Pengikut

Nuffnang

Isnin, 26 Julai 2010

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


IKTIBAR

Posted: 24 Jul 2010 11:03 PM PDT

Salam 2 all.

Rasulullah saw bersabda akan datang suatu masa kelak "kamu akan melihat wanita kamu yang menderhaka, remaja kamu yang fasiq, dan kamu meninggalkan jihad". Para sahabat bertanya, "mengapa begitu ya Rasulullah?"

Baginda tidak menjawab, sebaliknya menyatakan, "bahkan lebih teruk daripada itu akan berlaku". "Kamu akan melihat umat Islam meninggalkan kerja amar makruf nahi mungkar!". "Apakah akan terjadi begitu ya Rasulullah?". Baginda menambah, "bahkan lebih teruk daripada itu, kamu akan melihat yang ma'ruf menjadi mungkar, dan yang mungkar menjadi ma'ruf!". "Begitu sekali ya Rasulullah?" Sahabat bertanya terkejut. "Bahkan, malahan lebih teruk daripada itu akan berlaku, kamu akan disuruh membuat yang mungkar, dan kamu ditegah daripada membuat yang ma'ruf".

Apa yang faham daripada hadis yang panjang ini ialah pada satu hari nanti umat Islam akan disuruh melakukan sesuatu yang ditegah Al Quran/Sunnah, dan kita akan disuruh melaksanakan sesuatu yang tidak menurut Al Quran/ Sunnah!! Nakuzubillah min zalik.

Saya teringatkan hadis tersebut, yang pernah dibaca oleh seorang ustadz dalam satu munaqasyah, apabila mengenangkan kita umat Islam yang tak habis-habis dirundung perpecahan. Dan yang paling teruk, kita sanggup bersekongkol dengan kafir untuk menjatuhkan satu sama lain.

Kita lupa kepada sejarah. Itulah punca kejatuhan Kerajaan Khilafah Usmaniah, apabila sekumpulan badwi padang pasir yang kononnya mahu menumbangkan Kerajaan Khilafah Usmaniah yang didakwa zalim, rasuah dan banyak melakulan mungkar, sanggup bersekongkol dengan kafir harbi Eropah, terutamanya dari Britain. Akhirnya runtuhlah Kerajaan Khilafah Usmaniah yang berpusat di Istanbul. Peristiwa yang di abadikan dalam filem "Lawrence of Arabia" itu sepatutnya menjadi iktibar dan pengajaran kepada kita, tetapi rupanya umat Islam akhir zaman ini memang umat yang mudah lupa pada sejarah.

Akhirnya yang tewas dan hina ialah Islam dan umatnya sendiri. Lihatlah Islam di Turki, lihatlah umat Islam di Iraq, Afghanistan,

Hari ini kesilapan yang sama sedang kita lakukan. Samada di Mesir, Afghanistan, Kuwait, Iraq, Pakistan dan lain-lain, termasuklah di Malaysia. Umat Islam berpecah dan sanggup bersekongkol dengan kafir harbi demi memuaskan nafsu serakah mereka untuk menumbangkan saudaranya sendiri. Dan sebagaimana yang dilakukan oleh badwi padang pasir di Hijjaz tahun 1940an, begitulah yang kita juga buat ditanah air sendiri.

Atas sebab itulah saya sangat sedih melihat Dr. Hassan Ali terpaksa memberi penjelasan mengapa beliau pergi berjumpa dengan Sahibus Samahah Tan Harussani Zakaria, Mufti Kerajaan Perak. Beliau pergi dengan baik demi mencari jalan penyelesaian kepada kemelut perpecahan yang dihadapi umat Islam. Dan sebagai Mufti Tan Sri Harussani bersangka baik dan memberi cadangan untuk jalan penyelesaian kepada permasalahan yang dikemukakan.

Dan mereka bertemu, berbincang dan bermuzakarah sesuai dengan seruan ALLAH didalam Surah Ali Imran ayat 103. Dan itulah peringatan Rasulullah sebelum wafat Baginda tentang keadaan umat Islam yang akan berpecah.

Tetapi apa yang mereka dapat. Maki hamun, caci maki, dilabel dengan pelbagai penghinaan dan macam-macam lagi ke'aiban. Apa yang mereka cuba buat itu suatu perkara ma'ruf, tetapi itu menjadi kebencian kepada segelintir umat Islam. Mereka lebih suka tidur sebantal dengan kafir harbi, kafir yang terang-terang menolak dan menentang Islam. Sedangkan bersekongkol dengan kafir harbi itu suatu kemungkaran. Maka benarlah rupanya sabda Rasulullah saperti yang disebut dalam muqaddimah diatas tadi.

Pada saya, umat Islam kesemuanya harus bersatu. Tetapi bukan bersatu dari segi kepartian. Saya sendiri tidak bersetuju umat Islam hanya punya satu sahaja parti politik. Eloklah kita punya parti politik di pihak pemerintah, dan dipihak pembangkang. Kerana ada perkara yang pemerintah tidak boleh buat tetapi peranannya boleh dimainkan oleh parti pembangkang. Inilah yang dilakukan oleh pihak bukan Islam. Apa yang MCA/ Gerakan tidak boleh buat, maka DAP akan memainkan peranannya, asalkan menguntungkan kaum Cina. Begitu juga apa yang MIC atau PPP tidak boleh laksanakan, maka PKR akan memainkan peranan asalkan menguntungkan kaum India. Sepatutnya umat Islam berbuat perkara yang sama. Tetapi malangnya bagi umat Islam ia tidak menjadi begitu. Kita berpecah sehingga "berbunuh-bunuhan"!! Langsung tidak menguntungkan umat Islam. Dan bangsa lain tertawa melihat kita!

Tetapi pada saya, umat Islam sepatutnya bersatu dari segi isu. Kita boleh menjadi parti pemerintah ataupun pembangkang. Kita boleh berselisih dan bertikai dalam apa juga isu. Tetapi dalam isu membabitkan Islam dan umat Islam, kita wajib bersatu. Samada dalam isu murtad, isu perlaksanaan syariat, isu hukum-hakam, isu perunndangan dan kehakiman, isu muamalat, munakahat, isu halal haram dan banyal lagi isu menyentuh Islam dan umat Islam. Kalau timbul sesuatu isu, sepatutnya kita duduk bersama dengan para mufti dan ulama' dan berbincang untuk mencari kata sepakat. Kalau ada perbezaan hendaklah cuba diselesaikan didalam muzakarah. Dan apabila mengambil pendirian, hendaklah ianya atas satu suara satu pendapat. Kerana Tuhan kita satu, Nabi kita satu, kitab kita satu. Pasti kita boleh mengambil satu pendirian. Asalkan ianya berlandaskan Al Quran dan sunnah.

Sekiranya kita boleh berbuat sedemikian, saya cukup yakin kaum lain akan menghormati dan gerun kepada kita. Bukan kerana kepandaian atau kehebatan kita, tetapi kerana apabila kita tunduk kepada perintah ALLAH, maka ALLAH akan menundukkan musuh Islam kepada kita.

Semoga kita umat Islam akan kembali kepada Al Quran dan Sunnah, menyeru kepada yang ma'ruf dan mencegah kemungkaran, dan menghidupkan semula semangat jihad di jalan ALLAH.

Ini adalah pendapat saya sendiri. Sekiranya pandangan saya ini bercanggah dengan Al Quran dan Sunnah, maka terbatallah pendapat saya ini, sebaliknya ikutilah Al Quran dan Sunnah itu. Yang baik dari ALLAH, yang tidak itu kelemahan saya sendiri. Moga ALLAH memberikan keampunan kepada kita semua.

Wassalam.

Isnin
14 Sya'ban 1431
26 Julai 2010

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


Seminar Pecutan Akhir Menjelang Peperiksaan Akhir 2010

Posted: 26 Jul 2010 10:47 AM PDT


Assalamualaikum,

Tuan-puan yang di rahmati Allah semoga dalam keadaan yang sihat sejahtera. Sukacita dimaklumkan bahawa YB Abdul Malik Kassim akan mengadakan Seminar akhir Peperiksaan UPSR 2010. Setelah tuisyen percuma diadakan sekarang tibalah masanya untuk Murid-murid tahun 6 bersedia untuk menghadapi peperiksaan tersebut.

Dengan ini, saya bagi pihak YB Abdul Malik Kassim ingin memohon supaya menyebarkan pada anak-anak sahabat saudara tak kira fahaman politik untuk mendaftarkan diri dalam seminar ini. Semoga program ini dapat dijalankan dalam suasana yang dirahmati Allah. Dengan ini dilampirkan banner untuk rujukan saudara-saudari. Semoga kita dapat bertemu lagi pada tahun hadapan.

"CEKAP, TELUS, AKAUNTABILITI"

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Pasukan Pendakwa Kes Anwar Bercempera

Posted: 26 Jul 2010 02:34 AM PDT

Dari Harakah

Pasukan pendakwa kes Liwat II terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim bercempera ekoran dakwaan blogger Raja Petra Kamarudin, salah seorang anggota perempuannya mempunyai hubungan intim dengan saksi utama dan pihak yang mendakwa, Mohd Saiful Bukhari.

Ketua pasukan pendakwa itu, Solicitor-General 2 Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden bagaimanapun belum dapat mengesahkan samada ada timbalan pendakwaraya wanita itu akan digugurkan atau tidak dari pasukan itu.

"Saya tidak boleh beritahu apa-apa sekarang, saya akan bincang dengan pasukan saya dan lihatlah nanti pada 2 Ogos sama ada dia masih dalam pasukan ini atau tidak,” kata Mohd Yusof sebagaimana yang dilaporkan oleh sebuah laman web.

Sementara itu, peguam Anwar, Sankaran Nair berkata, pihaknya akan menghantar surat kepada Pejabat Peguam Negara bagi mendapatkan penjelasan mengenai dakwaan Raja Petra itu.

“Kita akan hantar surat kepada pejabat AG hari ini, petang nanti mereka akan dapatlah surat itu,” kata Sankaran.

Pihaknya akan menunggu jawapan rasmi dari pejabat Peguam Negara sebelum membuat apa-apa tindakan yang sesuai.

Bagi beliau, jika benar dakwaan Raja Petra ini, ia merupakan satu yang sangat buruk dan ia akan menjadi lagi buruk kalau ia dibiarkan tanpa penjelasan yang wajar.

"Ini akan memberikan implikasi yang serius terhadap perbicaraan ini. Kami mahu Peguam Negara mengesahkan atau menafikan dakwaan ini. Kamar Peguam Negara perlu tidak berpihak dalam hal ini kerana Saiful adalah pihak yang membuat aduan dan saksi utama pendakwa,” kata Sankara.

Raja Petra dalam blognya mendakwa Saiful mempunyai hubungan sulit dengan salah seorang anggota wanita pasukan pendakwaan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pemimpin kanan PKR, Peguam Sivarasa Rasiah mendakwa, beliau ada maklumat mengenai tuduhan ini.

Saiful sebelum ini membuat laporan polis diliwat oleh Anwar dan ekoran itu Anwar didakwa oleh pasukan pendakwa yang diketuai Yusof di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Mohd Yusof mendakwa peranan timbalan pendakwaraya wanita itu hanya minima sahaja kerana dia tidak termasuk secara rasmi dalam pasukan pendakwaan beliau.

Wanita itu hanya dibawa masuk untuk membantu mengumpulkan data dan mengambil nota semasa perbicaraan kerana salah seorang anggota pendakwaan telah meninggalkan pasukan itu.

“Jadi, saya tidak boleh kata dia digugurkan dari pasukan ini, kerana dia bukan anggota pasukan ini sebenarnya, bukan macam (DPP) Noorin (Badaruddin), atau Wong (Chiang Kiat), atau saya. Dia dibawa untuk membantu tetapi sekarang kita sekurang-kurangnya ada tiga peguam yang boleh menyusun, dan kadang-kadang Noorin juga mengambil nota.

“Selin itu, dia (wanita yang dikaitkan) juga adalah pendakwaraya, peguam. Dia juga ada kes yang kena kendali. Jika kita putuskan tidak masukkan dia dalam pasukan kita bulan depan, ini kerana kita boleh kendalikan kes ini tanpa dia…juga kerana dia ada kes lain yang perlu diuruskan,” kata Mohd Yusof.

Anwar Demands A-G Respond To RPK’s ‘Affair’ Allegations

Posted: 25 Jul 2010 09:36 PM PDT

From Malaysian Insider
By Shazwan Mustafa Kamal

Datuk Seri Anwar Ibrahim's lawyers have demanded that Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail respond to Raja Petra Kamaruddin's claims of a female deputy public prosecutor being romantically involved with the lead witness in Anwar's on-going Sodomy II trial.

Fugitive blogger Raja Petra Kamaruddin had alleged in a blog posting recently that a female deputy public prosecutor, a junior member of the prosecution team in Anwar's trial, is having an "affair" with lead witness Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Lead counsel for Anwar's defence team Sankara Nair said that the Attorney-General or the prosecution team had yet to respond to Raja Petra's allegations, stressing that if the matter were left unaddressed, it could affect the on-going trial proceedings which is set to continue this coming August 2.

"This will have serious implications in the trial, we want the Attorney-General to confirm or deny these allegations. The Attorney-General's chambers has to be impartial and prove to do so in its dealings, even though Saiful is the complainant and the prosecution's material witness," Sankara told The Malaysian Insider this morning.

Sankara said that the defence team will be submitting a letter to the Attorney-General's office today, demanding that the Attorney-General step in and provide answers to Raja Petra's claims.

"We will be sending a letter to the Attorney-General's office today. They should be getting it (the letter) in the afternoon," said Sankara.

Sankara also said that they would have to wait for an "official response" from Abdul Gani before they can proceed with any further action.

But the prosecution team say that they are still undecided on whether the female deputy public prosecutor named by Raja Petra would be dropped when the case resumes next month.

Lead prosecutor for the case, Solicitor-General 2 Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, stressed that any decisions on whether she would still be on the team would only be made when the trial resumes.

Mohd Yusof refused to disclose her status following Raja Petra's allegations.

"I cannot tell you for now, I have not heard about these claims or allegations. But I will have to consult my team, and we will see on August 2 whether she will still be on the team," Mohd Yusof told The Malaysian Insider last week.

But the senior prosecutor insisted that her role in the case was minimal, as she was "not officially" part of the team when the trial commenced.

Mohd Yusof was also at great pains to explain that she had only been brought in to assist with compiling data and taking notes of trial proceedings because another prosecutor left the team.

"To begin with, she was not in my team. She is not a permanent member of the team… she was only brought in to help with taking notes, compiling data, evidence.

"So I cannot say that she's been dropped from the team, because she was well, not really part of the team, not like (DPPs) Noorin (Badaruddin), or Wong (Chiang Kiat), or myself. She was brought in to help out, but now we have at least three lawyers who can do the compiling, and sometimes Noorin also takes down notes.

"Besides this she (the implicated DPP) is a prosecutor, a lawyer. She also has other cases to handle. If we decide not to include her on the team next month, it's because we can handle it without her… it's because she too has other cases to manage," said Mohd Yusof.

Yusof has refused to comment on whether there was any truth to Raja Petra's allegations.

Anwar is being prosecuted by an eight men prosecution team comprising Mohd Yusof, Datuk Nordin Hassan, Mohamed Hanafiah Zakaria, Wong, Noorin, Mira Mirna Musa, Naidatul Athirah Azmad and Farah Azlina Latif.

Anwar, the 62-year-old PKR de facto leader, is charged with sodomising Saiful at Unit 11-5-1 of the Desa Damansara Condominium in Jalan Setiakasih, Bukit Damansara here between 3.01pm and 4.30pm on June 26, 2008.

The former deputy prime minister has denied the charge, describing it as "evil, frivolous lies by those in power" when the charge was read out to him. He is charged under section 377B of the Penal Code and can be sentenced to a maximum of 20 years' jail and whipping upon conviction. The trial is taking place 18 months after Anwar was charged in court in August 2008.

Anwar was charged with sodomy and corruption in 1998 after he was sacked from the Cabinet and was later convicted and jailed for both offences. He was freed in September 2004 and resurrecting his own career by winning his old Permatang Pauh parliamentary seat in a 2008 by-election.

He had earlier led the opposition coalition, Pakatan Rakyat, to a historic sweep of five states and 82 parliamentary seats in Election 2008.

Pelaburan Merudum: Najib Patut Berundur

Posted: 25 Jul 2010 09:24 PM PDT

Dari Harakah
Oleh Abdul Aziz Mustafa

Kejatuhan pelaburan langsung asing (FDI) sebanyak 81 peratus ke negara ini menghilangkan kelayakan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Merudumnya pelaburan asing itu menunjukkan betapa buruknya tahap pencapaian Indeks Prestasi Utama (KPI) dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Najib sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, katanya.

“Dalam sebuah negara Perdana Menteri adalah Ketua Pegawai Eksekutuf (CEO) yang bertanggungjawab untuk membawa pulangan yang lumayan pada negara dari sejumlah wang yang telah dibelanjakan.

“Kejatuhan kedatangan pelabur asing sebanyak 81% telah menghilangkan kelayakkan Najib sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

“Najib seharus berundur secara terhormat demi untuk menyelamatkan satu Malaysia “rakyat didahulukan pencapaian diutamakan,” kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

KPI dan NKRA diperkenalkan oleh pentadbiran Najib untuk mengukur adalah pencapaian dalam pengurusan.

“Dalam sektor korporat perkembangan begini adalah gambaran gagalnya seorang CEO. CEO seperti ini akan dipecat kerana tidak produktif dan gagal membawa pulangan keuntungan kepada syarikat. Kejatuhan 81% kemasukan pelabur asing adalah satu pencapaian buruk dan memalukan.

“Bersediakah Najib untuk berundur?

“Tentu tidak dan Najib akan kata business as usual. Inilah budaya ‘tidak apa’ Umno yang merosakkan negara,” kata Mahfuz.

Beliau melihat kejatuhan pelaburan asing yang begitu teruk itu adalah akibat dari gejala rasuah dan kepincangan sistem perundangan negara sehingga persepsi pelabur antarabangsa terhadap Malaysia begitu buruk sekali.

Menurut beliau, bagi pelabur asing, mereka akan melabur di tempat lain selain Malaysia apabila di Malaysia mereka berhadapan dengan rentetan birokrasi yang kronik dan juga terpaksa membayar tukang-tukang lobi yang mewakili ahli-ahli kabinet dan isteri serta keluarga mereka.

“Fenomena ini membawa kepada rasuah berleluasa. Di Malaysia Umno mengamalkan konsep who you know, not what you know. Kalau hendak kelulusan menteri, perlu bekerjasama dengan balaci-balacinya.” kata beliau.

Menurut beliau lagi, pelabur-pelabur asing juga tidak berminat kepada Malaysia apabila melihat kepincangan sistem perundangan dan keadilan negara.

“Kes Lingamgate, kes rampasan kuasa Umno Barisan Nasional (BN) di Perak, kes sodomi kedua dan lain-lain memberi gambaran law of rule bukan rule of law,” katanya.

Begitu juga dengan kepincangan pengurusan di Sime Darby, Felda, Maybank dan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang lain, kata beliau, kesemuanya memberi tanggapan buruk kepada pelabur-pelabur asing.

“Mereka melihat di Malaysia tidak ada budaya accountability dan responsibility.

“Sime Darby rugi berbillion, ahli lembaga pengarah masih ada, tidak ada sesiapa yang dikenakan tindakan undang-undang atau diberhentikan.

“Maybank buat pelaburan bodoh di Indonesia dengan membeli Bank Internasional Indonesia, CEOnya dilantik jadi menteri kabinet, sekarang jadi Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Negara (NEAC). Felda susut rizab tunai berbillion ringgit, Najib terus jadi Perdana Menteri yang menguruskan Felda dan (Datuk) Ahmad Maslan terus jadi Timbalan Menteri.

“Mana dia accountability dan responsibility? Pelabur tidak akan melabur di negara yg tidak ada budaya accountability dan responsibility,” tegas beliau.

Laporan Pelaburan Dunia 2010 yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu menunjukkan jumlah FDI ke Malaysia terus mencatatkan penurunan mendadak pada tahun lalu.

Jumlah itu berkurangan RM19.04 bilion berbanding RM23.47 bilion yang diterima pada tahun 2008 (Perangkaan diambil kira berdasarkan nilai US$1 = RM3.20650).

Perangkaan tahun lalu yang hanya bernilai RM4.43 bilion juga tidak mencerminkan separuh daripada apa yang lazimnya diterima oleh Malaysia pada 1995 hingga 2005.

Prestasi Malaysia juga dianggap memalukan jika dibandingkan dengan ekonomi Thailand dan Indonesia yang tidak mengecut dengan teruk di sebalik menerima tempiasan krisis kewangan dunia itu.

Thailand kehilangan RM14.24 bilion manakala Indonesia pula hanya berkurangan RM8.32 billion dalam FDI mereka, tahun lalu.

Kejatuhan mendadak itu yang dikatakan paling buruk dalam 15 tahun menyaksikan jumlah terkumpul FDI yang mengalir keluar melebihi jumlah pelaburan yang diterima sebanyak RM3.21 bilion.

Behind Exhumation of Simon Bolivar Is Hugo Chavez’s Warped Obsession

Posted: 25 Jul 2010 09:21 PM PDT

From Washington Post
By Thor Halvorssen

Upon Julius Caesar’s murder, a struggle erupted over who would control his legacy. Octavius, Caesar’s great-nephew, manipulated his position as Caesar’s heir to wrest power from his rivals. He made Caesar a god and raised a temple, using Caesar’s remains to underscore their connection. Symbolism was crucial, and to dispel any doubts about his legitimacy, Octavius added “Julius Caesar” to his name.

Shortly after midnight on July 16, Venezuelan President Hugo Chávez reached back in time. He presided at the exhumation of the remains of Simón Bolívar — Latin America’s greatest independence hero, who helped liberate the region from Spain in the 19th century, and the object of Chávez’s personal and political obsession.

The skeleton was pulled apart. Pieces were removed, such as teeth and bone fragments, for “testing.” The rest was put in a new coffin with the Chávez government’s seal. Chávez, who also tweeted the proceedings, gave a rambling speech in which he asked Christ to repeat his Lazarus miracle and raise the dead once more. He also apparently conversed with Bolívar’s bones.

“I had some doubts,” Chávez told his nation, paraphrasing the poet Pablo Neruda, “but after seeing his remains, my heart said, ‘Yes, it is me.’ Father, is that you, or who are you? The answer: ‘It is me, but I awaken every hundred years when the people awaken.’ ”

By presidential decree, every television station in Venezuela showed images of Bolívar in historic paintings, then images of the skeleton, and then images of Chávez, with the national anthem blaring. The message of this macabre parody was unmistakable: Chávez is not a follower of Bolívar — Chávez is Bolívar, reincarnated. And anyone who opposes or criticizes him is a traitor not just to Chávez but to history.

Legally, Bolívar’s body is in the care of the Venezuelan state, but his most immediate known kin were Pedro and Eduardo Mendoza-Goiticoa — the direct descendants of Bolívar’s youngest sister, Juana Bolívar y Palacios. Eduardo, my grandfather, died less than a year ago in Caracas. My great-uncle Pedro died last month at the age of 96. No attempt was made to notify him of the plan to open Bolívar’s tomb.

If you can imagine Washington, Jefferson, Madison and Lincoln rolled into one, you can appreciate Bolívar’s historical power in much of Latin America, and why a “Bolivarian ” revolution is infinitely more legitimizing than a “Chávez” revolution. Chávez’s aggressive appropriation of Bolívar — first politically and now physically — is especially meaningful because it is an attempt to wipe away the most important opposition leader and philosophical nemesis Chávez could ever face: Bolívar himself.

After his failed coup attempt in 1992 against Venezuela’s democratically elected government, Chávez, who had named his rebel movement for Bolívar, was imprisoned for two years and eventually received a presidential pardon. Upon running for office in 1998, Chávez dubbed his party the Bolivarian Movement, and as president he changed the name of Venezuela to include “Bolivarian Republic.” He has often left an empty chair at cabinet meetings, for Bolívar’s spirit, and even ordered the central bank to deliver Bolívar’s sword for his personal use. (He has since presented replicas to Moammar Gaddafi, Robert Mugabe, Alexander Lukashenko, Vladimir Putin, Raúl Castro and Mahmoud Ahmadinejad.)

Bolívar would be outraged by the notion of Chávez, a socialist, as his intellectual or political heir. In his correspondence, Bolívar revealed himself as someone in the company of Thomas Jefferson much more than Karl Marx (who documented his hatred for Bolívar in great detail). He described the American form of government — so disparaged by Chávez — as “the best on Earth.” The small library that accompanied him on his military campaigns included Adam Smith’s “The Wealth of Nations,” several biographies of George Washington and dozens of works on the rights of man and the tyranny of illegitimate government.

In language and thought, Bolívar was a student of the Enlightenment, and his struggle against Spain’s domination of South America reflected that inspiration. He was an admirer of the American Revolution, and his worldview was shaped by travels in Europe and by the works of Hume, Montesquieu and Voltaire. Bolívar understood that great nations are governed by laws, not men; liberalism, separation of powers, civil liberties, free trade and freedom of thought are recurring themes of his speeches and writings.

Chávez, in his personalization of power, assault on private property, stifling of dissent and destruction of the separation of powers, does not embrace Bolívar’s legacy. He represents its antithesis.

The idea to open Bolívar’s sarcophagus first surfaced in a 2007 speech by Chávez in which he suggested that the remains in the coffin were not those of Bolívar. At the time, a popular outcry against opening the coffin nixed Chávez’s curiosity, though not for long. As Chávez rattled sabers against neighboring Colombia, he publicly hypothesized that Bolívar had been killed by the Colombian “oligarchy.”

Enter Paul Auwaerter, Johns Hopkins medical school’s clinical director for infectious diseases. This year, Auwaerter, who enjoys diagnostic puzzles, presented findings at an annual conference analyzing the deaths of historical figures. He concluded that tuberculosis did not kill Bolívar in 1830; chronic arsenicosis did. A popular tonic at the time, arsenic was used frequently by Bolívar to treat fever spells.

The Chávez government seized on the news and began preparations to exhume the body. Auwaerter, who told me that his work was misconstrued, believes the available medical information supports chronic ingestion, not foul play. But Chávez says Auwaerter has provided proof of Bolívar’s murder.

I imagine that soon the government will declare that the investigation proves that Bolívar was murdered, either by Colombians or Americans or both. Indeed, I would not be surprised if the government announced that DNA evidence showed that Chávez is a long-lost relative of Bolívar!

For Chávez, this is not just an existential obsession, but possibly an electoral one. His main political opponent for the presidency is Leopoldo Lopez Mendoza, a cousin of mine and former municipal leader in Caracas whose approval in the polls exceeded 70 percent before the government arbitrarily disqualified him from running for elected office. The state-run media machinery frequently caricatures him as an unlikely relative of the Liberator, though Lopez has not made a public issue of his bloodline.

Chávez’s necromancy will not end with Bolívar. He has announced that he will exhume corpses of Bolívar’s family members and has promised to establish a new Bolívar mausoleum.

I hope that one day doctors convene a different conference, one to solve the puzzle of Chávez’s warped psychology. How sad that, at the same time that Chávez shows Venezuela Bolívar’s remains, Bolívar must endure what remains of his beloved Venezuela.

Soalan Rakyat Untuk Parlimen

Posted: 25 Jul 2010 09:07 PM PDT

Kepada semua Rakyat Malaysia:

Pihak admin anwaribrahimblog.com mengalu-alukan sebarang soalan untuk dibawa ke sesi Parlimen yang akan datang. Sesi tersebut dijadualkan bermula pada bulan Oktober. Justeru pada sesiapa yang berhasrat menyumbang atau ingin soalannya dipilih untuk ditanyakan kepada Kerajaan Malaysia, bolehlah emailkan soalan tersebut di alamat : soalanrakyat@gmail.com Kerjasama amatlah dihargai.

Terima kasih

Admin

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


How safe is it really to fly AirAsia?

Posted: 26 Jul 2010 02:55 AM PDT

The safe passage of all passengers for any commercial airline is of paramount importance as precious lives are at stake. There can never be any compromise. The Department of Civil Aviation (DCA) is therefore duty bound to ensure that the stringent safety requirements are met at all times and no slip-up can be tolerated. It’s for this reason that [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


How safe is it really to fly AirAsia?

Posted: 26 Jul 2010 02:55 AM PDT

The safe passage of all passengers for any commercial airline is of paramount importance as precious lives are at stake. There can never be any compromise. The Department of Civil Aviation (DCA) is therefore duty bound to ensure that the stringent safety requirements are met at all times and no slip-up can be tolerated. It’s for this reason that [...]

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

0 ulasan
sumber :-

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.


Poser over DBKK wet market

Posted: 26 Jul 2010 07:08 AM PDT

IMG_0002

~*PLEASE KINDLY CLICK TO ENLARGE FOR READING*~

PKR wants answers on retaining wall

Posted: 26 Jul 2010 07:07 AM PDT

01

02 03

~*CLICK TO ENLARGE FOR READING*~

Anak Muda Kampung Nak Senang

10 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kerajaan mungkir janji perumahan nelayan Pahang

Posted: 25 Jul 2010 09:27 PM PDT


Ramai nelayan dikaitkan dengan kemiskinan. Semenjak 1985 kerajaan ingin mewujudkan perumahan nelayan di Bunut Rendang , Kuantan agar nelayan yang rata-rata berpendapatan rendah dapat tinggal di perumahan yang selesa dan murah. Sehingga sekarang janji tinggal janji. Sudah bergenerasi nelayan menunggu akan janji ini sehingga ada yang sudah pun dijemput Ilahi.

Sumber : http://pusatkhidmatrakyatparlimenkuantan.blogspot.com/2009/11/isu-nelayan-lagi.html

Projek perumahan nelayan Bunut Rendang yang di wartakan pada satu ketika sebagai projek perumahan terbesar untuk nelayan. Pada mulanya projek ini di bawah kendalian LKIM. Kemudian diserahkan kepada kerajaan negeri Pahang. Kini lebih 10 tahun sudah berlalu dan projek ini masih terbengkalai.
http://pusatkhidmatrakyatparlimenkuantan.blogspot.com/2009/11/bahas-mp-kuantan-mengenai-isu-semasa.html

13 projek rumah dikategori terbengkalai
14/08/2007 Berita Harian

Menjawab soalan tambahan Shafik Fauzan, Mohd Soffi berkata, Projek Penempatan Semula Nelayan di Bunut Rendang bertujuan menempatkan keluarga nelayan dari Tanjung Lumpur, Tanjung Api, Kampung Selamat dan Peramu.

Projek itu, katanya diluluskan pada 1997 dan melalui beberapa peringkat pelaksanaan.

Bagaimanapun, projek itu ditakrifkan sebagai lewat atau terbengkalai.

http://www.hba.org.my/news/2007/807/13_projek.htm

Tuntut elaun tugasan Sukma ke-13

Posted: 25 Jul 2010 08:21 PM PDT


Sinar Harian 26 Julai 2010

KUALA LINGGI - Sebahagian anggota Relawan Ikatan Rakyat Malaysia (Rela) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Linggi yang bertugas pada kejohanan Sukan Malaysia (Sukma) ke-13 lalu, mendakwa kecewa kerana belum menerima elaun yang dijanjikan.

Mereka yang bertugas di Kompleks Perahu Layar, Pengkalan Balak ditugaskan untuk mengawal keselamatan pada kejohanan itu dengan elaun yang dijanjikan sebanyak RM100 sehari untuk seorang.

Bagaimanapun, selepas lebih sebulan berlalu, belum ada tanda akan menerima elaun berjumlah RM1,400 bagi tugasan yang dilakukan sepanjang dua minggu itu menyebabkan mereka beranggapan seolah-olah ditipu.

Seorang anggota, Mohd Rizal Haiber, 32, berkata dia dimaklumkan pengurusan Rela bahawa sepanjang kejohanan itu, dua anggota Rela ditugaskan untuk mengawal keselamatan dengan bayaran elaun sebanyak RM100 sehari.

"Kami tak kisah dia nak bayar berapa pun, tetapi mengikut perjanjian awal mereka setuju nak bayar RM100 seorang sehari kepada dua petugas Rela bagi mengawal keluar masuk serta menjaga tahap keselamatan sentiasa berada di dalam tahap memuaskan setiap masa," katanya.

Namun, menurutnya, empat lagi anggota Rela kemudian ditugaskan di tempat itu kerana mahu meningkatkan lagi tahap keselamatan.

"Selang beberapa hari sebelum kejohanan bermula, mereka menambah empat lagi anggota Rela menjadikan keseluruhan anggota semuanya enam orang dengan alasan perlukan anggota yang ramai untuk temasya sebenar.

"Kami semua berharap imbuhan atau elaun yang diberi sekurang - kurangnya dapat mengurangkan beban dan menampung kehidupan kami yang sudah berkeluarga hingga sanggup menanggung risiko semasa menjalankan tugas," katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Sehubungan itu, Mohd Rizal membuat laporan polis berhubung masalah itu dan meminta pihak terbabit memandang perkara itu dengan serius.

Seorang lagi anggota Rela, Esa Goh Abdullah, 58, berkata tindakan pihak berkenaan melambat-lambatkan pembayaran elaun yang sepatutnya dilunaskan sebaik saja temasya Sukma berakhir adalah tidak wajar.

"Sepanjang kejohanan itu kami terpaksa menerima 'habuan' berupa maki hamun dari pegawai atasan dan juga golongan berpangkat yang tidak dikenali disebabkan masalah kecil sehingga ia menimbulkan salah faham antara kami.

"Apabila kami tanya mengenai elaun kepada pihak berkenaan, mereka kata borang tuntutan elaun belum diterima lagi. Kemudian mereka suruh tunggu minggu hadapan, begitulah seterusnya.

"Persoalannya sekarang sampai bila kami semua harus menunggu," katanya.

Di turut menyifatkan tindakan pihak berkenaan melambat-lambatkan pembayaran elaun seperti dijanjikan hanya memburukkan keadaan.

"Kami harap ia diselesaikan secepat mungkin. Walaupun jumlah dituntut tidak sebesar mana, tetapi hak kami siapa hendak pertahankan," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7993762.asp

Menteri kabinet tak prihatin bantu rumah perlindungan

Posted: 25 Jul 2010 07:53 PM PDT

YKSNS kesal permohonan rumah perlindungan tidak dilayan

Berita Harian 26 Julai 2010

SAYA terpanggil untuk berkongsi dengan pembaca dan rakyat Malaysia berhubung peranan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dakwah di negara ini yang kini dilihat semakin hebat dan membanggakan dalam membantu kerajaan dan rakyat untuk membela serta memperjuangkan perkara yang wajar.

Jika kita renungkan sejak beberapa tahun lalu sehingga kini begitu banyak NGO merealisasikan program serta membantu kerajaan dalam memastikan rakyat mendapat manfaat darinya. Yayasan Kasih Sayang Negeri Sembilan (YKSNS) di bawah pimpinan Muhammad Adnan Abdullah, menyaksikan lebih ramai golongan yang mempunyai masalah dan kekurangan pendapatan dapat dibantu. Dengan bantuan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) dan Jabatan Mufti, YKSNS menjalankan program kemasyarakatan untuk mendekati masyarakat dengan lebih rapat.

Dengan kerjasama dan sokongan yang diberikan MAINS, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri dan Jabatan Mufti Kerajaan Negeri, kepercayaan masyarakat bertambah dari tahun ke tahun sejak penubuhannya.

Pengalaman YKSNS dalam menguruskan kes berkaitan saudara baru, membuktikan kesungguhan mereka membantu dan menangani isu kekurangan bantuan serta tiada pendapatan tetap. Dengan usaha dan bantuan beberapa badan kerajaan dan swasta mereka dilihat amat prihatin dalam bidang dakwah dan juga memainkan peranan yang tinggi di Negeri Sembilan.

Namun YKSNS, tetap menghadapi masalah berkaitan pembelian rumah perlindungan bagi menempatkan mereka yang memerlukan.

Surat dan profil sudah dihantar kepada semua menteri Kabinet, namun tidak juga dapat merealisasikan pembelian rumah perlindungan itu.

Apakah sukar sangat untuk membantu dengan sedikit daripada pendapatan kita sebulan?

Apalah kiranya jika ada pihak yang sudi tampil dan menghulurkan bantuan. YKSNS sudah berusaha untuk menyampaikan kepada masyarakat akan kewujudan mereka. Mereka tidak memaksa untuk membantu, tetapi merelakan diri demi untuk membantu segelintir masyarakat kita.

Kita harus sedar akan perkara ini dan menghulurkan bantuan kepada mereka agar masalah yang dihadapi segelintir masyarakat dapat dibantu dengan niat suci.

JIWA BELIA, Sri Menanti,
Negeri Sembilan.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/YKSNSkesalpermohonanrumahperlindungantidakdilayan/Article

India buat komputer RM112 tapi Malaysia RM1,000

Posted: 25 Jul 2010 07:30 PM PDT


India telah mencipta komputer riba termurah di dunia yang direka khusus untuk pelajar pada harga RM112 sahaja. Komputer itu dijangka diperkenalkan kepada institusi pendidikan tinggi bermula 2011. TAPI di Terengganu SEKOLAH RENDAH dibekalkan komputer riba yang berharga RM1,000. Patutlah India boleh beli 80 helikopter tentera baru pada harga RM 2.1 Billion, TAPI Malaysia beli 12 helikopter pada harga RM1.6 Billion.

1 helikopter di beli Malaysia untuk TUDM, boleh beli 5 helikopter baru tentera India.

********************************
Komputer riba India RM112.12
Berita Harian 25 Julai 2010

NEW DELHI: India muncul dengan komputer riba termurah di dunia, peralatan komputer skrin sesentuh yang berharga hanya sekitar AS$35 (RM112.12). Menteri Pembangunan Sumber Manusia India, Kapil Sibal minggu ini mengumumkan peralatan perkomputeran riba kos rendah yang direka khusus untuk pelajar, menyatakan jabatannya mula berunding dengan pengeluar global untuk memulakan pengeluaran secara besar-besaran tidak lama lagi.

"Kami sudah mencapai satu tahap pembangunan pada hari ini, papan induk, cip pemproses, sambungan, semuanya kos terkumpul sekitar AS$35 (RM112.12), termasuk memori, paparan dan segala-galanya," katanya pada sidang media.

Beliau berkata peralatan sesentuh itu dipasang dengan pelayar internet, pembaca PDF dan kemudahan persidangan video, namun perkakasannya dicipta dengan fleksibel bagi membolehkan komponen baru ditambah mengikut keperluan setiap pengguna.

Kapil berkata peralatan komputer berasaskan Linux itu dijangka diperkenalkan kepada institusi pendidikan tinggi bermula 2011, namun sasaran itu ialah untuk menurunkan lagi harganya kepada AS$20 (RM64.07) dan pada akhirnya sehingga AS$10 (RM32.04).

Peralatan itu dibangunkan oleh pasukan penyelidik di institusi teknologi terkemuka India, Institut Teknologi India dan Institut Sains India.
India membelanjakan kira-kira tiga peratus daripada bajet tahunannya untuk pendidikan sekolah dan memperbaiki kadar kecelikan kepada lebih 64 peratus daripada sejumlah 1.2 bilion penduduknya.

Kajian yang dijalankan sebelum ini menunjukkan ramai pelajar tidak begitu mahir membaca atau menulis dan kebanyakan sekolah kerajaan tidak memiliki kemudahan mencukupi. – Reuters

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/KomputerribaIndiaRM112_12/Article/index_html

Selasa Disember 29, 2009
Terengganu Peruntukkan RM50 Juta Bekal E-Book Tahun Depan
KUALA TERENGGANU: Kerajaan negeri Terengganu telah meluluskan peruntukan sebanyak RM50 juta bagi tahun 2010 untuk membekalkan 50,000 unit komputer riba (e-book) kepada pelajar Tahun Empat dan Tahun Lima.


http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2009/12/29/mstar_berita/20091229155220&sec=mstar_berita

RM 1.6 Billion boleh beli 60 helikopter MI-17
http://amkns.blogspot.com/2010/07/rm-16-billion-boleh-beli-60-helikopter.html

Sebelum ini Tun Dr Mahathir menulis dalam blog beliau mengenai kelebihan helikoper MI-17 yang dikeluarkan oleh negara umat Islam di Tatarstan. Tentera Udara India pada tahun 2006 dilaporkan akan membeli 80 buah helikopter MI-17 ini pada harga USD 662 juta atau anggaran RM 2.135 Billion.

Ini bermakna dengan RM 1.6 Billion anggaran boleh membeli sebanyak 60 buah helikopter MI-17 berbanding dengan hanya 12 buah helikopter Eurocopter EC725.

1 helikopter Eurocopter EC725 boleh beli 5 helikopter MI-17.

Hmmmmm ? Atau mungkin perkiraan saya salah ?

Kalau tengok perbandingan prestasi pula MI-17 mempunyai lebih kelebihan dari segi Combat Radius , Max takeoff weight dan jumlah penumpang.

Penumpang : EC725 = 28 penumpang , MI-17 = 32 penumpang
Max takeoff weight : EC725 = 11,200kg , MI-17 = 13,100kg
Maximum speed : EC725 = 324 km/h , MI-17 = 250 km/h
Combat radius : EC725 = 573 km , MI-17 = 950 km

Nota : Maklumat ini bukan rahsia. Ianya diperolehi dalam sumber laman web yang dinyatakan di bawah ini.

Utusan Malaysia 21 April 2010 . Selain perjanjian melibatkan DEFTECH, DSA kali ini juga menyaksikan kesungguhan kerajaan menggantikan pesawat Nuri Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) apabila menandatangani LOA bernilai RM1.6 bilion bagi pembelian 12 unit helikopter EC725 buatan Eurocopter.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0421&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm&arc=hive

In October 2006, the Indo-Asian News Service reported that the Indian Air Force will buy 80 medium lift multi-role Mi-17 1V helicopters from Russia. MosNews estimated the deal's value at approximately $662 million, with the exact value depending on ancillary equipment like avionics.
http://www.defenseindustrydaily.com/india-to-buy-80-mi17-1v-helicopters-02755/

By Dr. Mahathir Mohamad on July 6, 2010
Walaupun Kazan Helicopters gagal memenangi tender Malaysia baru-baru ini, saya berpendapat jenis MI-17 yang telah di naik taraf amat sesuai untuk Bomba dan pengangkutan. Ia boleh memuat 36 askar berpakaian lengkap dan bersenjata. Dalam beberapa pertandingan antarabangsa MI-17 telah menang aabila semua askar dapat keluar dalam 14 saat. Saya percaya kita boleh kuasai teknologi helikopter melalui Kazan Helicopters. Ini lebih bermakna daripada hanya menjadi pengguna.
http://chedet.co.cc/chedetblog/2010/07/tatarstan.html

Comparison EC725 and Mil MI-17
http://www.shpmedia.com/Images/ADJ%20SEPT%2007_MALAYSIAN%20HELICOPTER%20REPLACEMENT.pdf

Combat radius refers to the distance from an airbase that a warplane can reach, patrol there for a set amount of time and return to base with minimal fuel left. http://en.wikipedia.org/wiki/Combat_radius
12 buah EC725 = USD 496 Juta = RM 1.6 Billion
1 buah EC725 = USD 41.33 Juta = RM 133.33 Juta

80 buah Mil MI-17 = USD 662 Juta = RM 2.135 Billion
1 buah Mil MI-17 = USD 8.275 Juta = RM 26.69 Juta

RM 2.135 Billion = 80 buah Mil MI-17
RM 1.6 Billion = 60 buah Mil MI-17 = 12 buah EC725

Malaysia pengimpot utama senjata di dunia

Posted: 25 Jul 2010 07:29 PM PDT


Malaysia adalah merupakan salah satu negara utama yang banyak mengimpot senjata di dunia ini selain India, Singapura, Greece, Korea Selatan dan Pakistan. Manakala pengekspot utama senjata di dunia ialah Amerika Syarikat, Jerman, Perancis, Britain dan Sepanyol. Hebat betul Malaysia mendahului banyak negara lain dalam membeli atau mengimpot senjata. Bangga jadi rakyat pengimpot utama senjata untuk berperang ni, kita ada jet Sukhoi, kita ada kapal selam Scorpene, kita ada kereta kebal PT91-M, kita nak beli helikopter Eurocopter. Yang semuanya bernilai berbillion-billion ringgit.

Mari kita semua bersorak tanda kebanggaan akan kejayaan kita menjadi negara pengimpot utama senjata.

HIDUP 1MALAYSIA !

**************************************

The top exporters were the U.S., Russia, Germany, France, Britain and Spain and the top importers were India, Singapore, Malaysia, Greece, South Korea and Pakistan.

*****************************
First steps toward arms trade treaty
Associated Press Writer – Fri Jul 23

UNITED NATIONS – The world's nations took the first steps at a conference that ended Friday toward a legally binding treaty that would try to regulate the multibillion dollar arms trade and prevent the transfer of weapons to armed groups fueling conflicts, terrorists and human rights violators.

When the conference began two weeks ago in the 192-member General Assembly, many delegates were uncertain whether there would be wide support for a treaty regulating a trade which French Ambassador Eric Danon said has been veiled in secrecy for 2,000 years because arms trading is a matter of sovereignty and the weapons are "the symbol of life and death."

The main achievement of the conference, Danon said Friday, is that "the principle of an Arms Trade Treaty is now agreed by all the countries, even if some countries make reservations on some aspects."

The United States, Britain and the European Union also praised the outcome of the conference and even Pakistan, which was singled out by many diplomats as being most vocal in questioning the need for a treaty, appeared to sign on.

"We do not question the validity of the objective," Pakistani diplomat Reza Bashir Tarar said, but achieving consensus on a treaty — which will be required at the United States' insistence — "will not be easy."

"When we do, documents that emerge will have lasting value," he said at Friday's closing session.

The General Assembly first voted in December 2006 to work toward a treaty regulating the growing arms trade, with the U.S. casting a "no" vote. Last October, the Obama administration reversed the Bush administration's position and supported an assembly resolution to hold a four-week U.N. conference in 2012 to draft an arms trade treaty with four preparatory conferences — the first of which just ended.

Danon called the U.S. reversal "very important" not only in launching negotiations on an Arms Trade Treaty but in supporting other arms control and disarmament efforts.

U.S. Ambassador Don Mahley said the United States is "pleased" with discussions so far on Arms Trade Treaty and "we hope the negotiations will continue to develop in a positive direction."

"The U.S. made clear last October our desire to see a negotiation that would produce an effective Arms Trade Treaty as a means of addressing many of the enduring global challenges caused by unregulated arms," he said in a statement.

According to the Stockholm International Peace Research Institute, world military expenditure in 2009 was estimated at $1.53 trillion. The top exporters were the U.S., Russia, Germany, France, Britain and Spain and the top importers were India, Singapore, Malaysia, Greece, South Korea and Pakistan.

There was no final document agreed by all delegates but Argentina's U.N. Ambassador Roberto Garcia Moritan, chairman of the preparatory process, issued a "Chairman's Draft Paper" which spells out possible elements, principles, goals and objectives of a treaty.

The 14 elements include common standards, implementation, transparency, compliance, international cooperation and final provisions including reservations.

A key principle would recognize that "the absence of commonly agreed international standards for the transfer of conventional arms and their diversion to the illicit market are contributory factors to armed conflict, serious violations of international human rights law and international humanitarian law, the displacement of people, transnational organized crime, terrorism and the illicit trade in narcotics..."

The goals would have a treaty "establish the highest possible common international standards for the import, export and transfer of convention arms" and "prevent, combat, and eradicate the illicit transfer, production, and brokering of conventional arms."

Other key goals would promote transparency and accountability in the arms trade and prevent international transfers of arms that contribute to human suffering, serious human rights violations, armed conflict, U.N. sanctions violations, organized crime and terrorist acts.

Annalisa Giannella, the European Union's representative on nonproliferation, called the meeting a success and said it "brings the international community closer to agreeing" on a treaty.

British Ambassador John Duncan said the meeting made "more progress than we expected," adding that "those who remained unmoved by the urgent humanitarian need" for a treaty are beginning to see the economic case — that unregulated trade "harms our ability to maintain stable markets."

France's Danon said organizing the trade in weapons will take time, and at the beginning a treaty "will not be very constraining" and exports will be "a matter of national sovereignty."

"But we are going to organize common rules and standards of this national sovereignty, and I think that this is a new symbol of the globalization, and part of the global governance

http://news.yahoo.com/s/ap/20100724/ap_on_re_us/un_un_arms_trade_treaty

Pengusaha kraf tangan rugi RM20,000 akibat banjir lumpur

Posted: 25 Jul 2010 07:07 PM PDT


Shamsiah Md. Jusin menunjukkan kerja-kerja pengorekan tanah yang menyebabkan rumah dan bengkel kraf tangannya rosak akibat banjir lumpur di Kampung Aman, Larkin, Johor Bahru, kelmarin.
-----------------------------------------------

Utusan Malaysia 26 Julai 2010

JOHOR BAHRU 25 Julai - Seorang pengusaha kraf tangan, Shamsiah Md. Jusin kerugian sebanyak RM20,000 setelah bengkel kraf tangan dan rumahnya di Jalan Dana Kampung Aman, Larkin di sini dimasuki tanah dan banjir lumpur selepas hujan lebat Selasa lalu.

Shamsiah, 50, mendakwa, kejadian itu berpunca daripada projek perumahan mewah yang sedang giat dijalankan berhampiran rumahnya sejak tahun lalu.

"Apa yang dikesalkan, kerja-kerja meratakan tanah di projek perumahan itu telah menimbus laluan air yang mengakibatkan tanah yang dibawa air terus memasuki bengkel dan rumah kami apabila hujan lebat.

"Dalam kejadian Selasa lalu, semua bahan dan cenderahati yang telah siap, perabot dan barangan elektrik habis dipenuhi lumpur," katanya.

Ibu kepada empat anak yang telah menetap di kawasan itu sejak 30 tahun lalu berkata, kemusnahan tersebut telah menyukarkan hidupnya kerana dia kini tiada lagi modal untuk membeli bahan-bahan kraf tangan dan membayar balik pinjaman kereta dan pinjaman perusahaan kraftangan.

Katanya, dia tidak dapat lagi meneruskan kerjayanya ekoran pelbagai masalah timbul akibat tragedi yang memusnahkan bengkel tersebut.

"Saya merupakan pengusaha kraf tangan sejak 20 tahun lalu yang mendapat kerjasama dan diiktiraf Kraftangan Malaysia, Jabatan Pelancongan dan agensi-agensi berkaitan.

"Banyak tempahan yang sudah siap dibuat, tapi bila kena banjir lumpur, saya terpaksa membuat semula tempahan tersebut walhal ia sepatutnya dihantar pada hujung bulan ini," katanya.

Shamsiah berkata, pihaknya telah mengutarakan masalah itu kepada pihak terbabit namun tiada sebarang maklum balas.

Menurutnya, dia sedia berpindah ke kawasan lain bagi memberi laluan kepada pembangunan namun pihak berkaitan perlu menyediakannya rumah baru.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0726&pub=Utusan_Malaysia&sec=Johor&pg=wj_04.htm

Air najis melimpah pangsapuri di Johor

Posted: 25 Jul 2010 07:04 PM PDT

Berita Harian 26 Julai 2010

Penghuni dakwa 20 blok Pangsapuri Jasa Mutiara Rini tak diselenggara

JOHOR BAHRU: Tidak ubah seperti rumah tinggal pada siang hari dan umpama rumah hantu pada waktu malamnya. Itu pandangan orang luar apabila melihat lebih 20 blok Pangsapuri Jasa Mutiara Rini di sini yang kelihatan tidak terurus apabila semak-samun dan pokok yang merimbun tidak dibersihkan.

Bukan itu saja, pada sebelah malam, pangsapuri ini bergelap kerana lampu jalan tidak berfungsi. Pengerusi Jawatankuasa Penduduk (JKP), Ibrahim Ali, berkata penduduk khuatir mengenai tahap keselamatan mereka terutama kanak-kanak kerana kawasan semak berhampiran kediaman dipercayai menjadi tempat tinggal haiwan berbisa. Tinggi lalang dengan pokok hampir sama kerana sejak lima bulan lalu, tiada lagi pekerja kontrak datang untuk memotong rumput menyebabkan kami semua bimbang keadaan itu berlarutan sehingga menjejaskan keselamatan penduduk.

Keadaan persekitaran yang semakin dipenuhi semak dikhuatiri menjadi sarang haiwan berbisa, selain taman permainan kanak-kanak juga menghadapi masalah sama menyebabkan penduduk bimbang untuk membenarkan anak bermain di situ, katanya ketika ditemui di sini.

Ibrahim berkata, dahan pokok yang merimbun menyebabkan kediaman penduduk di situ, sering diserang ulat bulu dan menjadi tempat burung bersarang, sekali gus mengundang masalah najis haiwan berkenaan.

Beliau berkata, keadaan gelap pada waktu malam memberi ruang penjenayah melakukan kegiatan mereka kerana hampir setiap bulan berlaku kes pecah kereta dan kehilangan motosikal.
Banyak motosikal dan kereta hilang kerana kawasan perumahan ini tidak dipagar sepenuhnya, malah ada jalan tikus yang digunakan pihak tertentu, katanya.

Sementara itu, Ketua Blok V, Tee Kang Leng, berkata pihaknya terpaksa mengemukakan aduan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) kerana pihak pengurusan tidak mengendahkan permintaan penduduk supaya membersihkan semua blok di situ.

Kami membayar caj penyelenggaraan setiap bulan tetapi keadaan bangunan di sini seperti tidak terurus sehingga ramai penduduk berhasrat menjual rumah kerana tidak selesa tinggal di pangsapuri ini, katanya yang mendakwa ramai penduduk kini bersepakat untuk tidak membayar bayaran penyelenggaraan RM25 sebulan.

Karim Yunus, 29, berkata, penduduk blok V pangsapuri itu juga menghadapi masalah tangki pembetung di aras bawah bangunan pecah lalu membuakkan najis keluar.

Katanya, keadaan itu menyebabkan penduduk terpaksa menghidu bau najis setiap hari dan air najis bertakung dikhuatiri menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes.

Setiap hari penduduk berdepan masalah bau najis yang menyebabkan keselesaan kami terganggu dan dikhuatiri jika masalah yang berlarutan sejak lima bulan ini tidak diselesaikan, tempat berkenaan akan menjadi habitat nyamuk aedes, katanya.

Bagaimanapun, Pengurus Akaun Badan Pengurusan Bersama Pangsapuri Jasa, Mohd Yahya Haron berkata, keadaan pangsapuri itu tidak mampu diurus dengan baik kerana penduduk tidak membayar caj penyelenggaraan bulanan RM25 yang dikenakan.

Pada awalnya caj dikenakan RM30 tetapi jumlah dikurangkan selepas ramai penduduk enggan melunaskan bayaran itu sehingga pihak kami terpaksa berhutang dengan kontraktor, katanya.

Katanya, untuk memastikan penduduk selesa, pengurusan sanggup berhutang bagi membersihkan kawasan kediaman sehingga mencecah RM64,000 membabitkan kerja pembersihan, bil elektrik dan sebagainya.

Kami menanggung kos RM1,200 sebulan bagi menyelenggara 12 tangki pembetung sedia ada, sedangkan jumlah bayaran yang diterima tidak setimpal.

Jumlah bayaran bil elektrik untuk lampu tangga dan kawasan parkir berjumlah RM700, manakala pemotongan rumput bagi satu blok sehingga RM400 sebulan sedangkan kutipan caj penyelenggaraan amat mengecewakan, katanya.

Beliau berkata, pihaknya berusaha mencari alternatif terbaik menyelesaikan masalah itu dan sedia bekerjasama melakukan gotong-royong membersihkan kawasan berkenaan.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Johor_Airnajismelimpah/Article

Keluhan nelayan Melayu di Melaka

Posted: 25 Jul 2010 07:04 PM PDT

Berita Harian 26 Julai 2010

Rayu segera bina batu pemecah ombak atasi angin kencang rosakkan perahu, peralatan

SERKAM: Nelayan di Kuala Pantai Siring Kampung Pulai, di sini, kini trauma selepas kejadian angin kencang melanda kawasan itu baru-baru ini yang menyebabkan banyak peralatan, termasuk perahu milik mereka rosak teruk.

Bagi mengelak masalah itu tidak berulang dan menyebabkan mereka kerugian besar, golongan terbabit merayu pihak berkuasa terbabit membantu segera mencari jalan penyelesaian.

Ketua Unit Pembangunan Nelayan Kuala Pantai Siring, Kampung Pulai, Md Piah Hashim berkata, nelayan di situ sudah tidak sanggup lagi berdepan situasi genting setiap kali angin kencang kerana ombak besar sudah pasti akan memukul serta merosakkan perahu, enjin dan jaring yang ditempatkan di kuala berkenaan.

Katanya, keadaan bertambah rumit apabila bencana itu melanda pada waktu malam seperti berlaku pada minggu lalu hingga menyebabkan enam nelayan kerugian melebihi RM10,000 akibat kerosakan perahu, enjin sangkut dan jaring yang tenggelam.

Nelayan di sini trauma apabila angin kencang melanda kawasan ini kerana mereka terpaksa bersedia untuk menyelamatkan barangan masing-masing yang dikhuatiri akan rosak dipukul ombak.

Tiada makna kawasan jeti nelayan ini cantik dan indah, tetapi keselamatan kami serta peralatan menangkap ikan sentiasa terdedah kepada bahaya, katanya ketika ditemui Berita Harian hujung minggu lalu.

Md Piah berkata, hanya satu tindakan yang mampu mengatasi masalah dihadapi nelayan terbabit iaitu mempercepatkan pembinaan batu pemecah ombak di kawasan pemula muara di kuala berkenaan.
Katanya, pembinaan projek yang turut dikenali sebagai batu sangkar itu akan dimulakan akhir tahun depan dan ia sudah pasti akan menimbulkan lebih banyak masalah terhadap nelayan.

Bagi menunggu tempoh setahun, saya rasa semua perahu dan enjin nelayan di sini akan rosak akibat dipukul ombak kerana tahun ini saja sebanyak tiga kali kejadian serupa berlaku. Ini sangat merunsingkan kami yang mencari rezeki untuk menyara keluarga, katanya.

Pada kejadian tengah malam 17 Julai lalu, kira-kira enam perahu milik nelayan mengalami kerosakan, termasuk empat daripadanya tenggelam mengakibatkan kerugian dianggarkan bernilai lebih RM10,000.

Dalam kejadian ribut hampir empat jam di Kuala Pantai Siring Kampung Pulai pada kira-kira jam 12 tengah malam itu, kuala yang berharga RM3.5 juta itu dilanda angin Barat, disusuli air pasang yang menyebabkan berlaku ombak kuat setinggi dua meter.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Melaka_NegeriSembilan_Keluhannelayan/Article

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang