Pengikut

Nuffnang

Khamis, 15 Julai 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Harga Petrol, Diesel, Gula dan Gas Naik

Posted: 15 Jul 2010 04:00 AM PDT

Harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Petrol RON 95 dan RON 97 serta diesel naik 5 sen.

Manakala harga gula pula naik 25 sen, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram.

Kenaikan semua harga tersebut akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Berikut adalah harga baru:
- Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.
- Petrol RON 97 - RM2.10 seliter.
- Diesel - RM1.75 seliter.
- Gula - RM1.70 sekilogram
- Gas LPG - RM1.85 sekilogram
Berikut adalah harga baru gas:
* Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)
* Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)
* Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)

Sumber: Malaysiakini

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Harga petrol, diesel, gula dan gas naik

Posted: 15 Jul 2010 04:21 AM PDT


Harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Petrol RON 95 dan RON 97 serta diesel naik 5 sen.

Manakala harga gula pula naik 25 sen, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram

Kenaikan semua harga tersebut akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Berikut adalah harga baru:

- Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.

- Petrol RON 97 - RM2.10 seliter.

- Diesel - RM1.75 seliter.

- Gula - RM1.70 sekilogram

- Gas LPG - RM1.85 sekilogram

Berikut adalah harga baru gas:

* Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)

* Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)

* Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)


Sumber: Malaysiakini

Elaun ADUN BN dipotong RM1,500

Posted: 15 Jul 2010 03:54 AM PDT


DUN Selangor meluluskan usul memotong elaun khas ADUN BN Datuk Mohd Satim Diman (Seri Serdang) setelah didapati bersalah menghina dewan. Keputusan itu dibuat ekoran kegagalannya hadir dalam sesi pendengaran jawatankuasa hak dan kebebasan walaupun telah diperintahkan berbuat demikian. Keputusan itu dicapai setelah speaker membuat pengundian suara sebentar terhadap cadangan jawatankuasa itu sebentar tadi sebelem dewan ditangguhnya pada jam 4.30 petang. Usul menerima penyata jawatankuasa hak dan kebebasan DUN Selangor bagi mengesyorkan hukuman kepada Mohd Satim itu dibentangkan oleh ADUN Bukit Tunku Lau Weng San. Ia merupakan usul terakhir sepanjang empat hari DUN Selangor bersidang pada sesi ini. Menurut speaker Teng Chang Kim, tindakan itu dianggap sebagai menghina dewan menurut Perkara 76 Peraturan Tetap DUN Selangor. Bagaimanapun, bagi pertuduhan melanggar hak dan kebebasan dewan berhubung kenyataannya mengenai menteri besar semasa membahaskan Bajet Selangor 2010 pada November tahun lalu, Mohd Satim didapati tidak bersalah. Dalam sidang media selepas itu, Teng menjelaskan sesi pendengaran berhubung kes itu dijalankan walaupun tanpa kehadiran Mohd Satim. Bagaimanapun, tambahnya, Khalid diwakili peguamnya Malik Imtiaz. Teng berkata, hasil keterangan dalam sesi tersebut, jawankuasa mendapati apa yang didakwa Mohd Satim dalam dewan tidak salah walaupun tidak menggambarkan isu sebenar secara menyeluruh. "Tetapi kerana enggan hadir sesi pendengaran, beliau dihukum denda RM1,500 yang dipotong daripada elaun khasnya," kata Teng.

Sumber: Malaysiakini

ADUN Umno Tolak Usul Lantikan Sebagai Pengerusi PAC

Posted: 15 Jul 2010 03:49 AM PDT


SHAH ALAM, 15 Julai — Adun BN dari Sungai Burong Datuk Mohd Shamsudin Lias menolak usul yang membolehkan beliau dilantik sebagai pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) atas alasan pelantikan itu bermotifkan politik.

Usul itu dibentangkan pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor bagi membolehkan pelantikan itu dibuat secara rasmi.

Kerajaan negeri Selangor diterajui oleh Pakatan Rakyat.

Kini jawatan pengerusi PAC di Parlimen dan DUN diketuai oleh wakil kelab penyokong kerajaan manakala pembangkang pula berkhidmat sebagai anggotanya.

Sumber: TVSelangor

Penyokong Umno Berdemontrasi Depan Bangunan SUK

Posted: 15 Jul 2010 03:47 AM PDT


Lebih 200 penyokong Umno cuba merempuh barisan anggota polis di depan bangunan Setiausaha Kerjaan Negeri (SUK) di Shah Alam dalam demonstrasi membantah cara Menteri Besar, Khalid Ibrahim mentadbir pengeluaran pasir di negeri itu.

Mereka meluru ke arah penyokong Pakatan yang berkumpul di dalam kawasan bangunan pentadbiran itu.

Polis bagaimanapun berjaya menenangkan keadaan dan memberikan masa 15 minit untuk masing-masing bersurai.

Penyokong mengejek satu sama lain.

"Umno rompak. Tangkap Toyo," jerit penyokong kerajaan yang diketuai pegawai penerangan kerajaan Selangor, Badrul Amin Baharom.

Sumber: TVSelangor

Permit penerbitan Harakah diperbaharui

Posted: 15 Jul 2010 03:46 AM PDT

PUTRAJAYA, 15 Julai: Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang berpuashati dengan penjelasan terhadap surat tunjuk sebab memutuskan untuk memperbaharui permit penerbitan Harakah dengan diberikan 'amaran keras' supaya hanya dijual di markas dan pejabat urusan PAS sahaja.

Demikian dinyatakan oleh Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks al-Quran KDN, Datuk Zaitun Ab Samad dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan di sini, hari ini.

Berikut adalah kenyataan penuh beliau.

1. Kementerian Dalam Negeri ingin memaklumkan bahawa pihak penerbitan HARAKAH telah memberikan perhatian yang serius terhadap Surat Tunjuk Sebab yang dikeluarkan oleh Kementerian ini dan telah menunjukkan kerjasama yang baik kepada Kementerian.

2. Pengerusi Jemaah Pengarah HARAKAH, Dato' Mustafa bin Ali dan Pengarah Urusan HARAKAH, Dato' Kamarudin bin Jaffar telah datang berjumpa Ketua Setiausaha, Kementerian Dalam Negeri pada 12 JULAI 2010 (ISNIN) untuk memberikan penjelasan.

3. Pihak penerbitan HARAKAH juga telah menjawab Surat Tunjuk Sebab Kementerian pada 13 JULAI 2010 (SELASA) dengan mengemukakan penjelasan serta beberapa akujanji seperti berikut:-

i. Akan mematuhi semua syarat-syarat permit penerbitan, garis panduan dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) 1984;

ii. Akan mencetak perkataan "UNTUK AHLI SAHAJA" di muka hadapan setiap keluaran dan naskhah penerbitan HARAKAH sebagai peringatan kepada pembeli; dan

iii. Akan menghantar lapan (8) naskhah setiap keluaran penerbitan HARAKAH ke Kementerian sebaik sahaja ianya dicetak.

4. Dengan mengambil kira kerjasama, penjelasan serta janji pihak penerbitan HARAKAH untuk mematuhi syarat-syarat permit penerbitan serta Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, Kementerian Dalam Negeri dengan ini berpuashati dan memutuskan untuk memperbaharui permit penerbitan HARAKAH dengan diberikan AMARAN KERAS supaya hanya dijual di markas dan pejabat urusan PAS sahaja.

5. Kementerian akan sentiasa memantau penerbitan HARAKAH untuk memastikan pemantuhan.

Sumber: Harakah Daily

Selepas setahun digantung, Khir membisu di dewan

Posted: 15 Jul 2010 03:42 AM PDT


SHAH ALAM, 15 Julai: Ketua Pembangkang Dewan Negeri Selangor, Datuk Seri Dr Khir Toyo hari ini berada di dalam dewan dalam keadaan seperti wakil rakyat baharu setelah setahun tidak berbuat demikian.

Bekas menteri besar yang terkenal dengan anugerah penyapu itu kelihatan tiba sebaik selepas doa pembukaan dewan selesai dibacakan.

Kehadiran beliau disambut oleh beberapa orang sahaja wakil pembangkang, Datuk Subahan Kamal (Taman Templer) juga tidak menyambut Khir.

Dikatakan juga Umno Selangor sekarang ini sedang menghadapi krisis dalaman sehingga Setiausaha Umno Selangor, Datuk Satim Diman tidak hadir mesyuarat parti itu baru-baru ini.

Sepanjang sesi awal pagi tadi, Khir hanya berdiam diri tanpa sebarang perkataan keluar dari mulutnya meskipun ada ruang untuk beliau bangun ketika soal jawab pada ketika itu yang isu alam sekitar termasuk di Wetlands Indah dibangkitkan dan dijawab dengan jelas oleh Exco, Elizabeth Wong.

Menyedari keadaan ini, Adun PAS Lembah Jaya, Haji Khosim Abdul Aziz berkata, kelihatan pemimpin Umno itu hanya berani di luar dewan sahaja, itu ini dan sebagainya tetapi bila berada di dalam dewan, diam mencuka pula dia.

"Sewajarnya jika beliau mempunyai hujah kuat, sila kemukakan segala bantahan dan semuanya di dalam dewan biar berlaku perbahasan dua belah pihak meskipun dalam masa sekejap.

"Ini sekejap pun tidak berani, apatah lagi untuk berbahas secara academia dan fakta di dalam dewan yang mulia ini," tegas Khosim sekaligus menyatakan sudah terang lagi bersuluh, Khir hanya berani di luar dewan dan di hadapan media.

Adun Meru, Dr Abd Rani Osman pula tidak bersetuju jika ada yang menyarankan agar Khir balik sahaja ke rumah dari diam di dewan, "kasihan dia meskipun lama di dalam Umno tetapi ramai yang tidak suka padanya.

"Adalah lebih baik kita hantar sahaja Khir ini ke Israel untuk membantu rakyat Palestin," cadang beliau secara berseloroh.

Pada 19 Mei 2009, mesyuarat Jawatankuasa Hak dan Kebebasan (JKHK) negeri mencadangkan Dr Mohamad Khir digantung daripada menghadiri sidang Dun dan elaun sebagai Adun selama setahun selepas didapati bersalah menghina Dewan kerana gagal hadir pada sesi pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Keteluasan (Selcat) pada Mac 2010.

Selcat ditubuhkan dengan bidang kuasa Dun bagi membolehkan pendengaran awam dilakukan berhubung pengunaan wang penajaan mengenai Badan Amal dan Kebajikan Isteri-Isteri Selaadaangor (BALKIS).

JKHK turut mencadangkan empat Adun iaitu Datuk Marsum Paing (BN-Dengkil), Datuk Mohamed Idris Abu Bakar (BN-Hulu Bernam), Mohd Isa Abu Kasim (BN-Batang Kali) dan Datuk Warno Dogol (BN-Sabak) digantung daripada menghadiri sidang Dun dan kemudahan elaun mereka digantung selama enam bulan bagi kesalahan menghina Dewan.

Pertengahan Julai 2009, setelah menimbang semua pandangan Khir dijatuhkan hukuman selama setahun oleh Speaker Teng Chang Kim dan berakhir hari ini.

Sementara itu, sekitar 200 penyokong BN terdiri daripada Pemuda Umno, Perkasa dan GPMS membuat demo di hadapan pintu masuk kawasan Bangunan SUK di mana sidang dewan berlangsung bersebelahan dengannnya.

Mereka merempuh benteng pihak keselamatan dan keadaan tenang bila Ketua Pemuda Umno Selangor, Suhaimi Ghazali, Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo dan Pengerusi Perkasa Selangor, Abdullah Mansor dapat menyerahkan memo kepada Setiausaha Eksekutif Menteri Besar, Azman Abidin sekitar 11.30 pagi.

Dalam pada itu, penyokong Pakatan Rakyat pula berhimpun di hadapan kumpulan demo yang mewakili Skuad Komunikasi Selangor yang diketuai Pengarah Penerangan Kerajaan Selangor, Ustaz Badrul Amin Baharon.

Sumber: Harakah Daily

Enjin jet: Dipaksa mengaku, didera dalam tahanan

Posted: 15 Jul 2010 03:38 AM PDT

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Sarjan N Tharmendran yang menerima pertuduhan bersubahat mencuri dua enjin pesawat F5 milik TUDM Januri lalu hari ini tampil mendedahkan penderaan yang dilakukan terhadapnya sepanjang berada dalam tahanan.

Tharmendran, 42, yang hadir bersama peguamnya, N Surendran di Parlimen hari ini mendakwa dia telah mengalami penderaan fizikal yang teruk dan dipaksa untuk mengaku bersalah dalam kes kecurian enjin tersebut.

Tharmendran memberitahu, seorang ketua pegawai penyiasat berpangkat mejar telah diarahkan untuk menyelesaikan kes itu dan dibenarkan menggunakan apa cara sekalipun bagi memaksa dia mengaku bersalah.

"Sepanjang tempoh tahanan saya bermula 2 Julai 2009, selama 60 hari saya ditahan, mereka tidak memberitahu keluarga di mana saya ditahan. Saya dipaksa mengaku bahawa saya bersalah mencuri enjin tersebut.

"Sepanjang tempoh siasatan, ketua pegawai penyiasat dipanggil penglima tentera udara untuk menyelesaikan kes ini dengan secepat mungkin dan boleh menggunakan apa cara sahaja asalkan dapat selesaikan kes ini," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Ceritanya juga, dia didera oleh pegawai berkenaan dan tidak tidur selama tiga minggu di dalam bilik yang kecil dan secara berterusan dipaksa mengaku bersalah.

Dia dipakaikan topi keledar dan kepalanya dipukul menggunakan kayu kriket dan kayu golf sehingga topi keledar yang dipakai mengalami keretakan.

Sepanjang dalam tahanan itu juga, beliau turut mendengar tahanan lain didera dengan teruk sehingga tangisan dan jeritan mereka dapat didengarinya.

"Semasa saya disoal siasat, terdapat tiga hingga empat orang yang disoal siasat. Mereka turut didera dan saya dapat mendengar tangisan mereka merayu agar tidak dipukul. Namun saya tidak pasti sama ada mereka mahu tampil membuat pendedahan seperti yang saya lakukan ini," katanya.

Tharmendran turut menyatakan rasa tidak puas hati terhadap TUDM yang langsung tidak mengambil tahu mengenai apa yang berlaku terhadapnya sepanjang tempoh tahanan namun selepas dia dibebaskan, dia dipanggil untuk bertugas kembali.

Tempoh perkhidmatan Tharmendran sepatutnya berakhir pada 28 Mei tahun ini.

"Selama enam bulan saya ditahan di penjara Sungai Buloh, mereka tidak pernah tanya apa berlaku pada saya.

"Tapi bila saya keluar dengan peguam saya, baru mereka datang suruh saya bertugas. Saya rasa ini sangat tidak adil," katanya.

Semalam, Ahli Parlimen Kapar, S. Manickavasagam menghantar usul penderaan dalam tahanan untuk dibahaskan di Dewan Rakyat namun ianya ditolak speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia atas alasan ianya dalam siasatan polis dan tidak perlu disegerakan.

Sementara itu, Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dalam sidang media yang sama mahu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat kes kecurian enjin jet yang menjejaskan imej pertahanan negara.

"Kita mahukan satu siasatan menyeluruh, jawatankuasa atau Suruhanjaya Diraja ditubuhkan untuk mengkaji apa sebenar yang berlaku dalam kes kecurian ini. Rakyat nak tahu bagaimana enjin yang penting itu boleh hilang. Kita sedia maklum bahawa ada peraturan sebelum semua barang melibatkan ketenteraaan dikeluarkan. Inikan pula enjin jet.

"Kami ahli Parlimen mahu menunjukkan bahawa kehilangan dua enjin merupakan satu maruah yang besar yang menjadi satu bahan ketawa seluruh dunia hari ini. Kes ini berlaku pada 2007 dan mencerminkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib kerana beliau adalah menteri pertahanan ketika itu. Kami mendapat berita bahawa bukan dua enjin ini sahaja yang lesap, banyak lagi alat-alat lain yang mahal harganya hilang dalam simpanan," katanya.

Tegasnya, Tharmendran telah dikambinghitamkan oleh pihak tertentu bagi menyelesaikan kes itu daripada terus didedahkan kepada umum.

"Kita lihat sarjan Tharmendran ini seolah-olah dijadikan kambing hitam untuk menyelesaikan perkara ini," tegasnya.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua pula berkata, keselamatan Tharmendran masih belum terjamin kerana TUDM masih mendakwa dia sebagai kakitangan mereka.

"Kes ini sangat memalukan negara sebab kita usulkan perkara ini. Keselamatan sarjan Tharmendran belum terjamin kerana pihak tentera masih mendakwa bahawa dia seorang dalam perkhidmatan jadi bila-bila masa boleh gunakan paksaan untuk tangkap dia.

"Kes ini seolah-olah ada konspirasi untuk tidak mahu siasat dan dedahkan realiti sebenar sebab sudah menjadi tumpuan masyarakat," katanya.

Tharmendran didakwa bersubahat dengan Laskar Udara Mohamad Shukri Mohamad Yusop, untuk melakukan kecurian dua enjin pesawat F5 jenis J85-21 itu di Bangunan Material Processing Shed MATRA 1, Pangkalan Udara TUDM Sungai Besi.

Bagi kesalahan itu dia boleh didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 109 kanun yang sama, yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Minggu lepas, Tharmendran dibebaskan dengan jaminan sementara menunggu perbicaraan.

Jaminan terhadap Tharmendran sebanyak RM50,000 bagi kesalahan bersubahat mencuri dua enjin pesawat F-5E milik TUDM dijelaskan oleh bapanya, N. Nagarajan selaku penjamin.

Sumber: Harakah Daily

Felda: Anak akan jumpa Razaleigh, PAC

Posted: 15 Jul 2010 03:38 AM PDT

PUTRAJAYA, 15 Julai: Selepas membuat laporan ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung penyelewengan Felda, Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) akan mengadakan pertemuan dengan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaliegh Hamzah untuk penubuhan kaukus di Parlimen.

Pengerusi Anak, Mazlan Aliman berkata, pihaknya mahu berjumpa dengan Razaleigh kerana veteran Umno itu adalah antara orang yang terlibat dengan penubuhan Felda.

"Dia (Tengku Razaleigh) masih hidup, dia juga Ahli Parlimen dan kawasan yang dia wakili juga di Gua Musang adalah kawasan Felda.

"Jadi kita akan berjumpa dengan Yang Berhormat Mulia Tengku Razaleigh, dan memohon beliau mempengerusikan kaukus di peringkat parlimen berhubung Felda," katanya.

Selain itu, mereka juga akan mengadakan pertemuan dengan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) bagi memohon jawatankuasa itu menyiasat laporan dakwaan penyelewengan Felda tersebut.

Beliau menyatakan demikian selepas membuat laporan di pejabat SPRM di sini, pagi ini.

Hadir bersama beliau beberapa wakil peneroka Felda dari Pahang, Johor, Negeri Sembilan dan Kedah serta ahli jawatankuasa Anak termasuk Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar.

Laporan SPRM tersebut dibuat berikutan kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan bahawa kemerosotan rizab tunai Felda merosot daripada RM4.08 bilion pada tahun 2004 kepada hanya RM1.35 bilion pada 2009 ekoran RM2 bilion digunakan untuk pembangunan tanam semula, termasuk sara hidup dan pendahuluan hasil, RM603 juta pinjaman pembesaran rumah peneroka, RM662 juta untuk bagunan baru Menara Felda.

Bagaimanapun, Anak berpendapat banyak keraguan di sebalik penjelasan tersebut.

"Saya tidak boleh ceritakan secara terperinci, tetapi saya nak maklumkan ia berkaitan kenyataan Datuk Ahmad Maslan di Parlimen," katanya.

Menurutnya, antara dokumen tambahan yang diserahkan adalah berhubung dakwaan pecah amanah, salahguna kuasa dan penyelewengan, antaranya di Felda Sungai Buaya dan Gedangsa di Hulu Selangor dan Felda Lurah Bilut di Pahang.

Beliau juga bersedia menampilkan saksi terhadap setiap dakwaan yang dibuat.

Mengulas isu debat yang ditolak, Mazlan yang juga AJK PAS Pusat berkata, beliau kini bersetuju untuk berdialog seperti dikehendaki Ahmad dengan syarat ianya diadakan secara terbuka.

"Dia mintak secara tertutup, kalau tertutup saya tidak berhasrat bertemu beliau. Kalau terbuka, saya akan bawa warga Felda seluruh negara untuk bertanya terus kepada Datuk Ahmad Maslan," jelasnya.

Sumber: Harakah Daily

Umno Perak bagai retak menanti belah

Posted: 15 Jul 2010 03:35 AM PDT


IPOH, 15 Julai: Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) mengikuti laporan media berkaitan mesyuarat agung Umno bahagian di negeri ini terutama yang telah dirasmikan oleh Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Ketuanya, Zawawi Hassan berkata, situsi itu jelas menunjukkan perpecahan dan diakui sendiri oleh Zambry di dalam ucapan-ucapannya.

"Perkara ini ditambah dengan sumbangan berita-berita daripada media baru iaitu daripada blogger-blogger pro Umno yang menggambarkan permasalahan tersebut.

"Jelas mereka cukup marah dengan gerak kerja dan usaha untuk menjatuhkan Zambry yang dilihat keseorangan tanpa satu pasukan yang kuat," ujarnya.

Tambahnya, ada juga yang mengatakan bahawa kerajaan negeri yang dipimpin Zambry sekarang ini sebagai 'kerajaan ihsan'.

Ini, menurutnya, terbukti perkara tersebut berlaku berdasarkan beberapa ucapan Zambry yang berdepan dengan 'manusia tikus' iaitu ahli Umno yang tidak berpuas hati dengan gaya kepimpinannya.

"Kemelut ini menghampirkan suasana perpecahan yang menanti belah dalam Umno Perak," ujarnya.

Bagi DPPN Pk, ujarnya Umno negeri ini sudah mula bercakaran sesama sendiri akibat tindakan tidak berpuas hati sesama mereka.

Ini, katanya diibaratkan Umno dan Umno sedang bergaduh untuk mendapatkan kuasa sedangkan rakyat menjadi mangsa sasaran Umno bagi melepaskan geram dan membalas dendam apabila bergaduh.

"Di manakan slogan perjuangan mereka 'Melayu Cemerlang' bahkan nakhoda mereka kian tenggelam. Slogan hanya tinggal slogan, segala-galanya retorika belaka," katanya.

Sumber: Harakah Daily

Pertemuan Pengarang Suara Keadilan Dengan Pihak Polis Dibatalkan

Posted: 15 Jul 2010 03:29 AM PDT


KUALA LUMPUR 15 Julai - Pertemuan antara Pengarang Suara Keadilan, Dzulkarnain Taib dengan ASP Rejali ak Angong di Ibu Pejabat Polis Daerah Putrajaya yang dijadualkan hari ini dibatalkan serta ditunda pada satu tarikh yang akan ditetapkan.

Dzulkarnain ketika dihubungi mengesahkan bahawa pertemuan itu telah ditunda dan peguamnya Latheefa Koya akan menghubungi ASP Rejali bagi mendapatkan tarikh baru untuk memberi keterangan berhubungan laporan polis yang dibuat oleh Kementerian Dalam Negeri Isnin lalu terhadap Suara Keadilan.

"Pertemuan hari ini telah dibatalkan dan Latheefa akan menghubungi ASP Rejali bagi membincangkan tarikh baru bagi memberi keterangan. Seperti dikatakan sebelum ini pihak Suara Keadilan akan memberi kerjasama yang sepenuhnya kepada pihak polis bagi melancarkan siasatan mereka berhubung laporan KDN itu.

"Saya dipanggil untuk memberi keterangan di bawah Seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah," jelasnya.

Sebelum itu semalam ASP Rejali dari IPD Putrajaya meminta pengarang Suara Keadilan hadir ke IPD Putrajaya untuk memberi keterangan pada pukul 2.00 petang ini.

Laporan polis tersebut dibuat oleh KDN pada pukul 8 malam hari Isnin di IPD Putrajaya di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 (Akta 88) yang mendakwa Suara Keadilan meneruskan penerbitannya walaupun permit penerbitan telah tamat sah laku pada 30 Jun lalu.

Edisi "Keadilan" yang diedarkan percuma kepada umum dilihat masih memainkan isu Felda walaupun Suara Keadilan kini berdepan tuntutan ganti rugi sebanyak RM200 juta ekoran penyiaran artikel "Felda Bankrap" yang dianggap fitnah.

Sumber: Suara Keadilan

Khalid Bakal Dedah Nama Pemimpin Umno-BN Dapat Lesen Lombong Pasir

Posted: 15 Jul 2010 03:25 AM PDT


SHAH ALAM 15 Julai - Kerajaan negeri Selangor akan mengumumkan senarai individu yang diberikan lesen melombong pasir oleh kerajaan Umno-BN sebelum ini sebagai langkah menegakkan prinsip ketelusan dalam pentadbirannya, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim

Abdul Khalid juga berkata beliau akan menyertakan semua maklumat mengenai kegiatan curi pasir yang telah diperolehi oleh anak syarikat kerajaan negeri, Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Polis DiRaja Malaysia untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

Beliau juga berharap pemimpin Umno-Barisan Nasional tidak membangkitkan isu kecurian pasir untuk tujuan politik.

"Saya berharap agar dokumen yang diberikan memadai untuk Timbalan Perdana Menteri memberi arahan kepada pihak berkuasa bertindak secara professional.

"Ini dilakukan bagi membolehkan individu tersebut dinilai sama ada mereka layak menerima lesen berkenaan meskipun langkah tersebut diketahui tidak akan disenangi beberapa pihak," kata Menteri Besar pada sidang Dewan Negeri Selangor semalam.

Semalam kerajaan negeri surat kepada Muhyiddin bagi menjelaskan isu curi pasir di Selangor serta menjemput beliau dan agensi persekutuan untuk memerangi gejala ini.

Salinan surat juga dihantar kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, Ketua Polis Negeri Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar dan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Abdul Khalid Ibrahim menjelaskan dalam surat tersebut kejadian curi pasir berlaku secara berleluasa sebelum 2008 ketika Selangor diperintah Barisan Nasional.

Sumber: Suara Keadilan

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Sejarah Tercipta, Pakatan Rakyat Selangor Cadang BN Jadi Pengerusi PAC

Posted: 15 Jul 2010 12:43 AM PDT

Dari TV Selangor

Usul yang dinanti-nantikan untuk melantik melantik wakil rakyat pembangkang dari BN sebagai pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) negeri, dibentang di DUN Selangor hari ini.

Usul untuk melantik Shamsudin Mohd Lias (BN-Sungai Burong) sebagai pengerusi baru PAC Selangor dianggap sebagai satu sejarah.

Di negara-negara maju yang mengamal demokrasi untuk melantik wakil rakyat pembangkang mengetuai jawatankuasa yang serupa dengannya, tetapi Parlimen yang dikuasai BN, sehingga ini, enggan berbuat demikian.

Ketika membentangkan usul tersebut, Exco kerajaan negeri, Rodziah Ismail berkata inisiatif yang diambil kerajaan negeri itu menunjukkan komitmennya dalam menegakkan prinsip-prinsip kecekapan, pertanggungjawaban dan ketelusan.

Beliau menyifatkannya sebagai satu saat bersejarah apabila kerajaan negeri bersedia membuka jalan untuk semak dan imbang.

Rodziah kata pelantikan Shamsudin, jika diluluskan oleh Dewan, akan mempromosikan budaya politik yang sihat dalam pentadbiran.

Pengalaman Shamsudin dalam bidang audit dan semasa berkhidmat sebagai pegawai daerah, menjadikannya sebagai calon yang sesuai untuk menerajui PAC, tambahnya.

Ini, tegas Rodziah, menunjukkan sikap keterbukaan kerajaan negeri Selangor untuk berdepan dengan banyak isu-isu seperti pelombongan (haram) pasir.

Rezab Felda: ANAK Buat Laporan Kepada SPRM

Posted: 14 Jul 2010 11:53 PM PDT

Dari Malaysiakini
Oleh Abdul Rahim Sabri

Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan kemerosotan rezab tunai Felda.

Laporan tersebut dibuat oleh pengerusi ANAK, Mazlan Aliman. Hadir sama ialah kira-kira 10 ali jawatankuasa ANAK dan wakil peneroka Felda dari negeri Pahang, Johor, Negeri Sembilan dan Kedah.

Beliau dan rombongannya tiba di ibupejabat SPRM pada jam 11 pagi dan masuk kira-kira 15 minit selepas itu.

Turut masuk bersamanya ialah Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Zulkefly Mohamad Omar, dan seorang wakil peneroka, Tamingin Paiman.

Kira-kira 15 wartawan dan jurugambar tidak dibenarkan masuk dan mereka menunggu di luar pejabat suruhanjaya itu.

Sementara itu, Mazlan yang keluar daripada pejabat tersebut pada jam 11.45 pagi memberitahu pemberita, beliau membuat laporan kepada SPRM bersama dokumen tambahan bagi mendesak siasatan menyeluruh terhadap Felda berhubung isu-isu yang dibangkitkan.

“Saya tidak boleh ceritakan secara terperinci, tetapi saya nak maklumkan ia berkaitan kenyataan (Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri) Datuk Ahmad Maslan di Parlimen,” katanya.

Katanya, laporan kepada SPRM adalah lanjutan kepada laporan polis yang dibuat berhubung isu tersebut sebelum ini.

Lebih kurang 80 laporan polis dibuat berhubung perkara itu, tambah Mazlan.

Beliau yang juga ahli jawatankuasa PAS pusat berkata, antara dokumen tambahan yang diserahkan adalah berhubung dakwaan pecah amanah, salahguna kuasa dan penyelewengan, antaranya di Felda Sungai Buaya dan Gedangsa di Hulu Selangor dan Felda Lurah Bilut di Pahang.

“Ini sebahagian daripada kes yang diserahkan,” katanya sambil mendesak supaya SPRM membuat siasatan segera terhadap aduan tersebut.

Menurut Mazlan, akan ada lagi dokumen yang akan diserahkan kepada suruhanjaya tersebut.

Katanya, SPRM akan memanggilnya untuk memberikan keterangan dalam masa terdekat.

Beliau juga berjanji kepada suruhanjaya itu untuk membawa saksi-saksi yang berkaitan.

“(Jumlahnya) bergantung kepada SPRM dan kita ada ‘point’ yang cukup kuat (berhubung perkara itu)… Kita akan beri kerjasama,” katanya.

Menurut Mazlan, laporan dan dokumen yang diserahkan itu, diterima oleh dua pegawai penyiasat SPRM hari ini.

Bala Reveals What He Told The French

Posted: 14 Jul 2010 07:40 PM PDT

From Malaysiakini
By Hafiz Yatim

Controversial private eye P Balasubramaniam said that he was quizzed for three hours on Monday by French prosecutor M Ryckewaert at the Centrale de la Police Judiciare in Paris.

This was followed by a two-hour meeting the day after with a team of French lawyers led by Joseph Breham, who were hired by human rights group Suaram to bring up the case in the French courts.

According to Balasubramaniam, he told the French what he knew regarding the alleged Paris meeting between Mongolian woman Altantuya Shaariibuu, Prime Minister Najib Abdul Razak and political analyst Abdul Razak Baginda – who had hired the private investigator to keep an eye on Altantuya before she was murdered in 2006.

He was also asked on the payments made by Razak Baginda to Altantuya and the purchase of an apartment in Mongolia by the political analyst for his ex-lover.

Balasubramaniam also explained the role played by Najib’s wife, Rosmah Mansor, his brother, Nazim Abdul Razak and businessman Deepak Jaikishan in getting him to change his statutory declaration, which led to his self-imposed exile in India.

The private investigator also gave information on the two Special Action Forces personnel – chief inspector Azilah Hadri and corporal Sirul Azhar Umar – who last year were convicted of killing Altantuya.

Balasubramian was also questioned on the alleged French individuals involved in the multi-billion ringgit submarine deal and the details given by Altantuya of payments made by the French to Perimekar Sdn Bhd, the company owned by Abdul Razak’s wife Mazlinda Mahmood.

Two Malaysian names cropped up during the questioning – Major Rahim and Abdul Rahim Saad. However, no details were revealed on who they were and what role they played in the scandal.

The Parisians are investigation whether commissions have been paid in the RM3.7 billion deal between the Malaysian government and French-based defence company DCNS, which is illegal under the French law.

Bala’s press statement

Below is the statement released by Balasubramaniam on what he told the French investigators.

He was quizzed by them alone as the private eye’s lawyer, Manjeet Singh Dhillon, was not allowed to accompany him.

Place of interview: Direction Centrale de la Police Judiciare DNIF, Nanterre, Paris. Interviewed by M Ryckewaert assisted by an English interpreter and another officer. Interview conducted in French through the English interpreter.

Observation: The French investigator appeared to be very familiar with the events in
Malaysia relating to the Altantuya murder. The interview however centred on the Scorpene submarine deal and the alleged commission paid in connection with that.

The following were the areas covered in the interview.

1) My background [including date and place of birth] and my occupation from the time I was with the Malaysian police to time when I became a private investigator in 1998.

2) The validity of my PI (private investigator) licence.

3) The whole story as to how I was recruited to do a job for Razak Baginda and my interview before the job done by Dhirren Norendra, a lawyer practicing in Kuala Lumpur. I was questioned about the scope of my assignment, the target and objectives of my assignment.

4) The background to the Altantuya murder. I briefed them on the events leading up to and after the murder and also told them to read my first SD (statutory declaration) and the Singapore interview. Also the identity of the two police officers convicted of the murder, who they worked for as well as the identity of the various other people identified as being about when Altantunya disappeared and their link to Razak Baginda and/or the PM (prime minister).

5) Razak Baginda’s relationship with our present PM, the information and events narrated to me by Razak Baginda including the SMS sent by the PM to Razak Baginda at the point of his arrest for the murder of Altantuya.

6) The Malaysian company, Perimekar, its ownership, and link to Razak Baginda and his wife. Also nature of business undertaken by Perimeker. I told them of the presence of army equipment in Razak Baginda’s office. Information concerning Razak Baginda and his present whereabouts.

7) Financial payments by Razak Baginda to Altantuya, including the three US$5,000 payments by Baginda to Altantuya, which included a penalty of US$1,000 because of late banking in. Also the purchase by Razak Baginda of an apartment in Mongolia for Altantuya. Also the background to US$500,000 payment demanded by Altantuya, how it arose, its link to the Scorpene submarine deal, Altanunya’s involvement in the negotiations, and admission and confirmation by Razak Baginda that he should have paid Altantuya the money.

8) How Rosmah Mansor teamed up with Deepak to exile me from Malaysia, the threats to my family after I signed the first SD as well as the involvement of the PM’s brother in the events that led to the second SD and my being smuggled out of Malaysia and asked to stay away till Najib Razak became PM.

9) I was asked to retrace the events in Rawang coffee house where Deepak, Dinesh and ASP Suresh were present.

10) The length and time I have in exile.

11) Details concerning Altantuya’s cousin, Ammy, who had knowledge of the Paris dinner where the PM and Razak Baginda were present with Altantuya.

12) The identity of the French individuals involved in the Scorpene deal.

13) My knowledge of any payments by the French to Perimekar and information given to me by Altantuya that her US$500,000 was because of the successful deal concerning the Scorpene submarine transaction.

14) The identity, background and involvement of two Malaysians identified as Major Rahim and Abdul Rahim Saad.

15) Altantuya’s family background.

16) My links with Suaram, if any.

17) The need for justice to be served for the Altantuya murder and the truth to be told concerning the Scorpene deal.

I signed the statement that the French officer recorded.

Balasubramaniam also said that he met with Breham, the French lawyer acting for Suaram, on July 13 at 10 am at his office at Cabinet Bourdon-Voituriez-Burget, 156 Rue e Rivoli, Paris.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Teks ucapan semasa membahas Rang Undang-Undang untuk meminda Akta Antipemerdagangan Orang 2007 (Anti-Trafficking in Persons Act 2007), 15hb Julai 2010

Posted: 15 Jul 2010 12:43 AM PDT

Anti-trafficking of Persons! Anti-trafficking of National Assets! Tuan Yang Di-Pertua, Saya bangun untuk membahas "Rang Undang-Undang untuk meminda Akta Antipemerdagangan Orang 2007 (Anti-Trafficking in Persons Act 2007)," dengan mengalu-alukan cadangan pindaan. Tetapi Kerajaan perlu merujuk kepada Laporan "UN High Commissioner for High Commissioner for Human Rights to Economic & Social Council" bertarikh 20 Mei 2002. [...]

Angkatan Muda Keadilan Melaka

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Melaka


Bala dedah keterangannya pada pendakwa Perancis - Malaysiakini

Posted: 15 Jul 2010 12:10 AM PDT

Penyiasat peersendirian, P Balasubramaniam berkata dia disoal selama tiga jam Isnin lalu oleh pegawai pendakwa Perancis, M Ryckewaert di Paris.

Ia diikuti dengan pertemuan selama dua jam sehari kemudiannya dengan pasukan peguam Perancis yang diketuai Joseph Breham, bagi pihak kumpulan hak asasi manusia Suaram untuk membawa kes tersebut ke mahkamah Perancis.

Menurut Balasubramaniam, dia memberitahu pihak Perancis apa yang dia tahu mengenai dakwaan pertemuan antara wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan penganalisis politik Abdul Razak Baginda.

Abdul Razak mengupahnya Balasubramaniam untuk mengawasi Altantuya sebelum wanita Mongolia itu dibunuh pada 2006.

Balasubramaniam juga ditanya mengenai bayaran yang dilakukan oleh Razak kepada Altantuya dan pembelian sebuah pangsapuri di Mongolia oleh penganalisis politik itu untuk bekas kekasihnya itu.

Balasubramaniam juga menjelaskan peranan yang dimainkan oleh isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, adik lelaki Najib - Nazim Abdul Razak dan ahli perniagaan Deepak Jaikishan - supaya dia menukar kenyataan bersumpahnya, sehingga membawanya bersembunyi di India.

Dia juga memberi maklumat mengenai dua anggota Unit Tindakan Khas - Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar - yang didapati bersalah tahun lalu atas tuduhan mebunuh Altantuya.

Balasubramian juga ditanya mengenai individu dari Perancis yang dipercayai terlibat dalam perjanjian pembelian kapal selam yang bernilai berbilion ringgit itu serta butiran yang diberikan oleh Altantuya mengenai bayaran yang dibuat oleh Perancis kepada Perimekar Sdn Bhd, sebuah syarikat yang dimiliki isteri Abdul Razak - Mazlinda Mahmood.

Dua nama rakyat Malaysia turut timbul dalam soal siasat tersebut - Mejar Rahim dan Abdul Rahim Saad. Bagaimanapun, tiada butiran didedahkan mengenai siapakah mereka dan apakah peranan mereka dalam skandal itu.

Siasatan itu dilakukan untuk mengetahui sama ada komisyen - yang haram di bawah undang-undang Perancis - telah dibayar dalam perjanjian pembelian kapal selam bernilai RM3.7 bilion antara kerajaan Malaysia dan syarikat Perancis DCNS.

Malaysiakini

Angkatan Muda Keadilan P.J Selatan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan P.J Selatan


Harga petrol, diesel, gula dan gas naik

Posted: 15 Jul 2010 04:39 AM PDT


Harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini.
Petrol RON 95 dan RON 97 serta diesel naik 5 sen.
Manakala harga gula pula naik 25 sen, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram
Kenaikan semua harga tersebut akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.
Berikut adalah harga baru:
- Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.
- Petrol RON 97 - RM2.10 seliter.
- Diesel - RM1.75 seliter.
- Gula - RM1.70 sekilogram
- Gas LPG - RM1.85 sekilogram
Berikut adalah harga baru gas:
* Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)
* Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)
* Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)

AMK Shah Alam

0 ulasan
sumber :-

AMK Shah Alam


MuNkEeE - MuNkEeE Bangang yang Menunjuk Perasaan

Posted: 15 Jul 2010 02:03 AM PDT

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Teks ucapan semasa membahas Rang Undang-Undang untuk meminda Akta Antipemerdagangan Orang 2007 (Anti-Trafficking in Persons Act 2007), 15hb Julai 2010

Posted: 15 Jul 2010 12:43 AM PDT

Anti-trafficking of Persons! Anti-trafficking of National Assets! Tuan Yang Di-Pertua, Saya bangun untuk membahas "Rang Undang-Undang untuk meminda Akta Antipemerdagangan Orang 2007 (Anti-Trafficking in Persons Act 2007)," dengan mengalu-alukan cadangan pindaan. Tetapi Kerajaan perlu merujuk kepada Laporan "UN High Commissioner for High Commissioner for Human Rights to Economic & Social Council" bertarikh 20 Mei 2002. [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kerjasama erat Israel dan N.Sembilan ?

Posted: 15 Jul 2010 12:29 AM PDT


AQSA SYARIF adalah sebuah badan bermotif kebajikan. Misi AQSA SYARIF adalah Penyebaran Maklumat tentang Palestin, Bantuan Kemanusiaan, Bantuan Kewangan dan Kerjasama menyeru semua rakyat Malaysia supaya tidak melanggan produk-produk yang dikenalpasti memberi sokongan kepada ekonomi Israel. Empat barangan yang jelas menyumbang kepada ekonomi Israel ialah McDonald, Coca-Cola, L'oreal dan Nestle.

( Tak lama lagi kilang Coca Cola antara yang terbesar di rantau ini akan siap di Bandar Enstek, Nilai, Negeri Sembilan. Kilang Nestle pula dah lama bertapak di Chembong, Rembau, Negeri Sembilan.)

**********************************

Kenyataan Media AQSA SYARIF

AQSA SYARIF menyeru semua rakyat Malaysia, khususnya umat Islam supaya tidak melanggan produk-produk yang dikenalpasti memberi sokongan kepada ekonomi Israel.

Empat barangan yang jelas menyumbang kepada ekonomi Israel ialah McDonald, Coca-Cola, L'oreal dan Nestle.

Umat Islam diseru supaya mengutamakan barangan tempatan dan hanya melanggan produk asing terutama dari Amerika Syarikat yang menjadi sekutu kuat Israel apabila perlu sahaja dan sebagai pilihan terakhir.

Ust. Hasanuddin bin Mohd Yunus
Pengerusi AQSA SYARIF

AQSA SYARIF adalah sebuah badan bermotif kebajikan yang didaftarkan di Malaysia No. 729288P.

Misi AQSA SYARIF adalah Penyebaran Maklumat tentang Palestin, Bantuan Kemanusiaan, Bantuan Kewangan dan Kerjasama.

AQSA SYARIF beribu pejabat di Kajang Selangor.
No. Telefon: 013-7444428;
E.mail: admin@aqsasyarif.com ; myhasanuddin@gmail.com ;
Laman Web: http://www.aqsasyarif.com/.

http://kedah-karisma.blogspot.com/2010/03/kenyataan-akhbar-aqsa-syarif-situasi.html

Pondok usang jadi rumah, PPRT tak dapat

Posted: 14 Jul 2010 08:32 PM PDT


Saya tidak tahu kenapa saya tidak menerima bantuan itu sehingga kini sedangkan permohonan dilakukan. Saya hanya mengambil hasil hutan sebagai pendapatan sampingan. Hasil pendapatan bergantung kepada hasil hutan tetapi hanya sekitar RM200. Saya juga tidak menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat

************************
Pondok usang tempat berteduh
Sinar Harian 15 Julai 2010

CHERGUN , Batu Kikir , N.Sembilan – Satu keluarga perkampungan Orang Asli masih tinggal di pondok menggunakan daun palas sebagai atap, berlantaikan pokok batang pinang dan berdindingkan pokok buluh serta kayu.

Entah di mana silapnya, hanya satu keluarga belum menerima bantuan Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) setelah tinggal di kampung itu sejak 26 tahun.

Samsul Ikal, 26, berkata, permohonan dilakukan pada 2006 tetapi sehingga kini masih tidak menerima sebarang khabar berita daripada pihak berkaitan.

"Saya lahir di kampung ini. Pondok ini dibina sebelum saya lahir lagi. Justeru, permohonan dilakukan pada 2006 untuk menggantikan pondok ini kepada sebuah rumah selesa kerana saya sudah berkeluarga.

"Saya mempunyai tiga anak yang masih kecil lagi. Mereka akan membesar, sudah pasti saya ingin memberi keselesaan kepada anak dan isteri," katanya.

Menurutnya, sebanyak 10 rumah Orang Asli di kampung itu menerima rumah PPRT tetapi hanya keluarganya sahaja belum menerima bantuan itu.

"Saya tidak tahu kenapa saya tidak menerima bantuan itu sehingga kini sedangkan permohonan dilakukan.

"Mungkin kerana nama saya tercicir atau terlepas pandang daripada pihak berkaitan. Saya mohon kepada mereka supaya membantu saya dan keluarga untuk hidup dalam keadaan selesa," katanya.

Samsul berkata, kehidupannya menjadi semakin rumit apabila tidak mempunyai pendapatan tetap.

"Saya hanya mengambil hasil hutan sebagai pendapatan sampingan. Hasil pendapatan bergantung kepada hasil hutan tetapi hanya sekitar RM200.

"Saya juga tidak menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Jika tidak dapat meringankan beban sekeluarga," katanya.

Pondok kecil didiaminya sekarang serba kekurangan apabila tidak mempunyai bekalan elektrik dan setiap malam hanya bertemankan cahaya lilin.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7955060.asp

Pelajar Melayu dapat 10A+ tak dapat biasiswa

Posted: 14 Jul 2010 06:36 PM PDT


Apa cerita ? Pelajar Melayu dapat 10A+ (bukan 9A+) tak dapat biasiswa ni. Pelajar Cream of the Cream di Universiti Teknologi Petronas (UTP). Ibu bapa mereka telah membayar sebanyak RM5,692 dan juga RM720 untuk yuran pendaftaran untuk semester pertama. HELLO ! Mana pergi PM, mana pergi TPM, mana pergi Umno, mana pergi Perkasa ?

****************

Pelajar UTP kecewa layanan Petronas

Saya mewakili pelajar lepasan SPM 2009 yang kini sedang menuntut di Universiti Teknologi Petronas (UTP) kemasukan Januari (menggunakan keputusan percubaan SPM), ingin menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap layanan yang diberikan kepada kami.

Untuk pengetahuan tuan, kami disenaraipendekkan untuk belajar di UTP melalui temuduga dan keputusan percubaan. Mengikut faktanya ,semua pelajar kemasukan Januari dan juga Mei lepas telah ditaja penuh oleh Petronas.

Namun, berbeza pada tahun ini 2010 kerana kami dimaklumkan bahawa terpaksa belajar dengan tanggungan sendiri pada semester pertama dan dijanjikan biasiswa untuk semester kedua (bersama dengan kemasukan Mei 2010).

Walau bagaimanpun, ramai yang terkejut dengan keputusan biasiswa Petronas yang baru dikeluarkan. Hanya 68 orang daripada sekitar 300 pelajar yang ditaja oleh Petronas sedangkan kami semua dijanjikan biasiswa tersebut sekiranya keputusan SPM kami mencapai atau melebihi 9A. Ramai pelajar yang mencapai 10A+ ke atas tidak mendapat tajaan tersebut.

Tambahan lagi, ada sebilangan kecil pelajar yang mana ibu bapanya sanggup berhutang untuk membayar semester pertama dengan harapan ditaja bagi semester kedua berdasarkan apa yang dijanjikan oleh Rektor Universiti Teknologi Petronas , Datuk Dr Zainal Abidin.

Apa yang mengejutkan, pelajar yang mana ibu bapanya sanggup berhutang telah mendapat keputusan yang amat cemerlang iaitu 13A dalam peperiksaan SPM 2009 akan tetapi tidak mendapat biasiswa Petronas.

Berita ini telah mengecewakan ramai pihak kerana kami telah membayar sebanyak RM5,692 dan juga RM720 untuk yuran pendaftaran untuk semester pertama. Lebih-lebih lagi dengan kos hidup yang tinggi di sini. Kami semua (termasuk ibu bapa) telah merasa begitu bangga kerana layak untuk menjejak kaki di UTP ini, tetapi kami dilayan sebegitu rupa. Disebabkan keadaan ini, ada yang telah keluar daripada sini dan memasuki matrikulasi dan IPTA. Mereka telah membazir masa dan wang yang banyak. Kami seolah-olah dipermainkan dan diperniagakan.

Untuk pengetahuan tuan, kemasukan Mei 2010 ini, majoritinya ditaja oleh Petronas. Memang benar PTPTN ada memberikan pinjaman kepada pelajar IPTA dan IPTS , namun pinjaman yang diberikan setiap tahun tidak dapat menampung yuran pengajian yang agak mahal berbanding IPTA.

Untuk pengetahuan tuan, yuran bagi satu tahun pengajian asasi adalah sebanyak RM14,235. Apa yang dimaklumkan kepada kami, PTPTN hanya memberikan pinjaman maksimum sebanyak RM7,000 bagi setahun pengajian asasi . Hal ini jelas bahawa pinjaman yang diberikan oleh PTPTN tidak cukup untuk membiayai kos pengajian asasi selama setahun di sini.

Selain itu , kami telah membuat beberapa perbincangan dengan wakil pelajar UTP dan Education Support Unit (ESU) daripada KLCC. Akan tetapi kertas kerja yang dibuat oleh wakil pelajar UTP tidak dilayan oleh piihak ESU. Kami begitu kecewa dengan sikap tidak bertanggungjawab pihak Petronas iaitu sebuah badan kebajikan dan mempunyai 'social responsibility' yang tinggi namun sanggup tidak menepati janji.

Akhir sekali, kami berharap agar pihak tuan dapat membantu dengan mencari jalan penyelesaian agar pelajar cemerlang yang tidak berkemampuan dari segi kewangan seperti kami dapat meneruskan pengajian di sini. Kami juga berharap dengan pennyebaran masalah ini dalam media massa dapat menyedarkan pihak Petronas dan UTP atas masalah sebenar yang kami hadapi.

Sekian terima kasih.
Wakil pelajar Jan 2010

Sumber Harakahdaily : http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=26482:pelajar-utp-kecewa-layanan-petronas&catid=27:surat-pembaca&Itemid=46

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang