Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 26 Jun 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Isu subsidi: Kapitalis dan kroni diutamakan, rakyat dimangsakan

Posted: 26 Jun 2010 01:30 AM PDT


Kalau kerajaan sentiasa membantu kapitalis dan memangsakan rakyat, sudah tentu rakyat tidak akan membantu kerajaan, apa lagi membiarkan hak mereka dirampas, ulas Jerit.


Datuk Seri Idris Jala, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (pada 27 Mei 2010) mengatakan bahawa kalau budaya subsidi dikekalkan di Malaysia, maka negara akan menjadi bankrupt sepertimana negara Greek sekarang. Katanya subsidi harus dihentikan kerana hutang kerajaan meningkat dan belanjawan negara defisit sebanyak RM47 bilion.

Kerajaan Malaysia sekarang mengadakan kempen untuk memberitahu rakyat keburukan subsidi dan bagaimana kita sedang boros dalam membelanjakan duit negara dengan subsidi dan merosakkan masa depan generasi akan datang. Pendek kata, kalau nak hidup guna duit sendiri, jangan harapkan bantuan kerajaan. Itulah mesej yang cuba disampaikan.

Sebelum kita menganalisa kenapa keadaaan ini berlaku, mari kita analisa barang-barang apa yang disubsidikan untuk rakyat.

Antara barangan yang diberi subsidi ialah beras, gula, gandum, minyak masak , perkhidmatan kesihatan, pendidikan dan petrol. Subsidi untuk bahan-bahan inilah yang secara langsung dinikmati oleh rakyat.

Manakala subsidi yang lebih besar dinikmati oleh syarikat kapitalis seperti Syarikat Tenaga Bebas (IPP) iaitu YTL Power, Genting Sanyen dan Malakof dimana subsidi RM20 bilion diberi setiap tahun. Bukan itu sahaja, pinjaman tanpa faedah bernilai RM320 juta diberi kepada Syabas untuk tempoh 20 tahun. Subsidi dan juga bailout dilakukan dengan duit kerajaan untuk syarikat kroni kerajaan.

Selain itu, banyak duit kerajaan juga hilang akibat penyelewengan, rasuah pemberian kontrak tanpa tender dan sebab ketidakefisinian. Lebih kurang RM20 billion setahun hilang akibat masalah ini. Apa yang akan dan sedang dibuat untuk mengatasi masalah ini ? Sehingga kini rasuah dan penyelewengan masih berleluasa dan pembaziran wang terus berlaku akibat projek mega seperti Iskandariah dan projek gagal seperti jambatan bengkok.

Kerisauan Datuk Seri Idris Jala memang kena pada waktunya kerana hutang negara ialah 54 peratus dari pendapatan negara. Persoalannya, siapa yang menyebabkan hutang ini? 52 tahun negara ini ditadbir oleh kerajaan Perikatan dan Barisan Nasional. Maka kalau bukan mereka siapa lagi? Keadaan ini berlaku akibat kesalahan dalam pentadbiran oleh kerajaan sekarang. Walaupun Perdana Menteri saling bertukar, tetapi sistemnya masih sama.

Bukannya negara tidak pernah ada budget surplus. Pada tahun 1990an, lima tahun negara ada budget surplus. Mana pergi duit ini semua? Kenapa lebihan itu tidak digunakan dengan menguntungkan negara ? Biasalah, lebihan disapu oleh ahli politik BN dan kroni-kroni mereka.

Pada masa sekarang hutang kerajaan melebihi RM300 bilion dan lebih 50 peratus dari hutang ini adalah dari zaman Mahathir. Bukan itu sahaja, faedah untuk hutang ini adalah RM12 bilion setahun. Maka untung Petronas hanya boleh digunakan untuk membayar hutang dan tidak boleh digunakan untuk membangunkan negara.

Nampaknya ketiadaan wang dan peningkatan hutang negara adalah akibat kesalahan pentadbiran kerajaan Barisan Nasional. Maka kenapa rakyat pula dimangsakan sekarang? Kenapa subisidi bahan makanan hendak dikurangkan manakala tiada berita mengenai menghentikan subsidi kepada syarikat syarikat besar seperti YTL dan Genting ?

Pada tahun 2007 dan 2008 dan juga pada tahun-tahun sebelumnya, apabila harga petrol dinaikkan, kerajaan BN akan mengatakan bahawa duit subsidi yang ditarik balik itu akan digunakan untuk meningkatkan sistem pengangkutan awam negara. Akan tetapi sehingga kini, janji kekal janji dan tiada perubahan dalam sistem pengangkutan negara. Maka rakyat tiada pilihan lain, dan terpaksa menggunakan kereta dan menanggung kos yang tinggi untuk pengangkutan. Duit lebihan subsidi pula masuk poket kroni mereka?

Cukup sudah dengan cerita dongeng BN dan kempennya yang hendak menyebabkan rakyat rasa bersalah. Bukan salah rakyat negara kita macam ini. Ini adalah salah pimpinan dan parti politik yang mentadbir negara. Maka kenapa kita harus tanggung akibatnya?

Subsidi bukannya amalan yang salah. Satu kerajaan yang bertanggungjawab menjaga kebajikan rakyat harus membawa subsidi untuk mengurangkan kos hidup rakyat dan memastikan rakyat dapat perkhidmatan asas seperti hospital dan pendidikan dengan bayaran minimum. Duit subsidi bukannya duit bapa pemimpin negara ini. Ia adalah hasil usaha rakyat negara ini dan juga pelbagai cukai yang dibayar oleh rakyat negara ini. Maka memberi subsidi kepada rakyat bukannya satu masalah. Rakyat bayar segala jenis cukai dari cukai pendapatan hingga cukai perkhidmatan bila perlu walaupun gaji sebenar tidak naik naik dalam 10 tahun yang lepas. Sebaliknya menteri-menteri cukai jalan tak payah bayar. Banyak faedah yang dinikmati oleh mereka dan gaji pula tinggi. Kenapa penjimatan tidak berlaku dari atas, supaya rakyat boleh ambil teladan? Adakah logik, rakyat memilih wakil rakyat dan menteri dan mereka yang dipilih ini diberi gaji tinggi dan rakyat biasa pula ditarik subsidi.

Kerajaan BN haruslah sedar. Jangan tipu rakyat lagi. Kerajaan perlu dengan kadar segera implementasi tuntutan rakyat seperti Akta Gaji Minima, sistem pengangkutan awam yang baik, hak dan kebajikan pekerja yang dilindungi, Tabung pemberhentian kerja dan juga hentikan penswastaan perkhidmatan asas. Tanpa membuat perkara-perkara ini, kalau kerajaan hendak harapkan rakyat untuk memahami kedudukan meraka yang tenat, ia tidak akan berlaku.

Ingat, kalau kerajaan adalah pro rakyat, rakyat akan sanggup ikat perut membantu kerajaan. Akan tetapi kalau kerajaan sentiasa membantu kapitalis dan memangsakan rakyat, sudah tentu rakyat tidak akan membantu kerajaan, apa lagi membiarkan hak mereka dirampas.

Kohila
Sekretariat JERIT


Sumber: Aliran

Selangor Tubuh Perbadanan Wakaf, Pupuk Budaya Wakaf Wang Tunai

Posted: 26 Jun 2010 01:25 AM PDT


Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) akan menubuhkan Perbadanan Wakaf yang dirancang sejak sekian lama dan bakal diumumkan pada bila-bila masa saja.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid berkata, penubuhan Perbadanan Wakaf akan dapat menguruskan harta wakaf dengan lebih baik dan cekap, selain memupuk budaya mewakafkan wang tunai di kalangan umat Islam.

"Perbadanan Wakaf ini kelak boleh menambah baik sistem, prosedur dan gerak kerja yang sedia ada bagi memastikan amalan berwakaf ini memberi manfaat kepada masyarakat Islam khasnya dan Kerajaan Selangor amnya," kata Khalid ketika menyampaikan ucapan perasmian.

Abdul Khalid berkata, amalan berwakaf bukan sahaja menjamin pahala berterusan, malah dapat mendidik pewakaf melakukan pengorbanan dan prihatin serta mengambil berat terhadap orang lain yang memerlukan bantuan.

Katanya, masyarakat dahulu berwakaf dalam bentuk tanah, bangunan, kereta dan barangan tetapi amalan itu sudah berubah dalam bentuk wang tunai sejajar dengan perubahan semasa dan keperluan masyarakat Islam ketika ini.

Katanya, amalan berwakaf wang tunai memudahkan urusan MAIS selaku pemegang amanah tunggal di Selangor dan sekali gus dapat mempelbagaikan penggunaannya dalam ruang lingkup niat atau tujuan wang diwakafkan.

"Wakaf wang tunai juga dapat membantu MAIS membangunkan aset-aset wakaf sedia ada seperti tanah wakaf dengan melaksanakan projek-projek pembangunan atau prasarana yang lebih produktif untuk kepentingan ummah," katanya.

Beliau berkata demikian pada program Malam Amal Wakaf 2010 yang diadakan di Pusat Konvesnyen Shah Alam (SACC).

Khalid mengucapkan tahniah kepada MAIS yang telaah berusaha keras untuk memastikan masyarakat Islam di Selangor melaksanakan amalan berwakaf yang menjadi amalan mulai dan amat dituntut dalam Islam.

Abdul Khalid berkata, MAIS juga akan menubuhkan Perbadanan Wakaf yang telah dirancang sejak sekian lama dan bakal diumumkan pada bila-bila masa saja.

Abdul Khalid berkata, penubuhan Perbadanan Wakaf kelak akan dapat menguruskan harta wakaf dengan lebih baik dan cekap selain memupuk budaya mewakafkan wang tunai di kalangan umat Islam.

"Perbadanan Wakaf ini kelak boleh menambah baik sistem, prosedur dan gerak kerja yang sedia ada bagi memastikan amalan berwakaf ini memberi manfaat kepada masyarakat Islam khasnya dan Kerajaan Selangor amnya," kata Menteri Besar ketika menyampaikan ucapan perasmian.

Abdul Khalid berkata, amalan berwakaf bukan sahaja menjamin pahala berterusan malah dapat mendidik pewakaf melakukan pengorbanan dan prihatin serta mengambil berat terhadap orang lain yang memerlukan bantuan.

Katanya, masyarakat dahulu berwakaf dalam bentuk tanah, bangunan, kereta dan barangan tetapi amalan itu sudah berubah dalam bentuk wang tunai sejajar dengan perubahan semasa dan keperluan masyarakat Islam ketika ini.

Katanya, amalan berwakaf wang tunai memudahkan urusan MAIS selaku pemegang amanah tunggal di Selangor dan sekali gus dapat mempelbagaikan penggunaannya dalam ruang lingkup niat atau tujuan wang diwakafkan.

"Wakaf wang tunai juga dapat membantu MAIS membangunkan aset-aset wakaf sedia ada seperti tanah wakaf dengan melaksanakan projek-projek pembangunan atau prasarana yang lebih produktif untuk kepentingan ummah," katanya.

Sumber: TVSelangor

Najib Diugut Badan Perisikan Singapura Berhubung Kes Altantuya?

Posted: 26 Jun 2010 01:20 AM PDT


SHAH ALAM 26 Jun - Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN Pusat, Badrul Hisham Shahrin mendakwa badan perisikan Singapura berkemungkinan telah mengugut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan menggunakan gambar model Mongolia, Altantuya Shaariibuu bersama beliau sebagai senjata bagi memaksa Najib memeterai perjanjian yang dianggap berat kerajaan Malaysia dan negara pulau itu.

Badrul Hisham aka CheGuBard berkata andaian ini berdasarkan kepada akuan bersumpah penyiasat persendirian, P Balasubramanian pada 1 Julai 2008 yang mengatakan Najib telah memperkenalkan Altantuya yang dikenali sebagai 'Aminah' kepada penasihat politik beliau, Abdul Razak Baginda di satu pameran berlian di Singapura.

"Maknanya Najib pernah berada di Singapura bersama Altantuya," kata CheGuBard dalam satu kenyataan media yang disiarkan dalam blognya.

Dalam lawatan tiga hari Perdana Menteri ke Singapura mulai 22 Mei lepas, Najib dan rakan sejawatnya, Lee Hsien Loong telah mencapai persetujuan atas beberapa perkara pokok yang menjadi pertelagahan antara kedua negara sejak berdekad-dekad lalu.

Antara isu yang paling penting ialah persetujuan Malaysia untuk memindahkan stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjong Pagar di Singapura ke Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) menjelang 1 Julai 2011.

Malaysia akan juga menempatkan kemudahan kastam, imigresen dan kuarantin (CIQ) kereta apinya di WTCP.

Menurut Perkara-perkara Dipersetujui (PoA) antara kedua negara tanah milik KTMB seluas 271 hektar di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands serta tiga keping tanah tambahan di Bukit Timah, akan diserahkan kepada M-S Pte Ltd, sebuah syarikat usaha sama Malaysia-Singapura untuk dimajukan.

Syarikat itu dijangka ditubuhkan sebelum 31 Disember ini dengan pegangan 60 peratus oleh Khazanah Nasional Berhad dan 40 peratus baki ekuiti oleh Temasek Holdings Limited, agensi pelaburan kerajaan Singapura.

"Hampir pasti kos operasi KTMB akan meningkat dan bayaran penyewaan WTCP milik Singapura akan membebankan pada masa akan datang.

"Maka KTMB bakal menyertai senarai syarikat milik kerajaan yang rugi seperti Pos Malaysia Berhad dan Sime Darby Berhad yang juga dibawah perlaburan Khazanah Nasional.

"Apa yang berlaku ialah kita bakal membentuk satu lagi perjanjian seperti perjanjian air dengan Singapura yang jelas amat berat sebelah dan menggadaikan kedaulatan negara," jelas CheGuBard.

Hsien Loong kemudiannya melakukan lawatan balas ke Malaysia sebulan selepas kunjungan Najib ke Singapura.

"Semua ini mengarut dan tak masuk akal. Selepas pengumuman di Singapura , banyak bantahan kedengaran di Malaysia. Namun Perdana Menteri Singapura hadir pula ke Kuala Lumpur seolah 'mengingatkan' Najib mengenai sesuatu agar Najib terus mempertegaskan persetujuan Malaysia dengan keputusan berat sebelah yang dipersetujui di Singapura.

"Seolah seperti ada sesuatu yang mengikat Najib untuk akur walaupun ia jelas merugikan negara. Dari aspek politik juga Najib jelas akan rugi kerana suara bantahan yang keras sudah mula kedengaran. Namun Najib seolah terpaksa meneruskan.

"Adakah Najib diugut dalam mempersetujui perjanjian ini? Adakah 'perisik' Singapura telah mengumpulkan rekod tersebut? Adakah rekod tersebut digunakan untuk mengugut Najib dalam akur dan bersetuju dalam satu lagi penggadaian hak dan kedaulatan negara?," soal beliau dengan tegas.

CheGuBard mendesak agar Najib tampil dan berterus terang kepada rakyat Malaysia.

Kata beliau lagi, jika benar Perdana Menteri diugut oleh badan perisikan Singapura untuk menyetujui satu perjanjian yang merugikan Malaysia dan menyentuh kedaulatan negara, rakyat Malaysia seharusnya bangkit bersatu menentang usaha tersebut.

"Walau apa pun tuduhan terhadap Perdana Menteri sebelum ini namun jelas mereka mempertahankan kedaulatan negara dan tidak mahu menerima tawaran rundingan Singapura yang jelas berat sebelah.

"Namun baru-baru ini hasil pertemuan tertutup Datuk Seri Najib Tun Razak dengan rakan sejawat di Singapura kononnya telah menyelesaikan beberapa isu tertangguh sekian lama," jelas beliau.

CheGuBard yang juga penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) berkata badan bukan kerajaan itu akan menghantar surat terbuka kepada Perdana Menteri mengenai isu ini dan sebanyak 20,000 salinan surat itu akan dicetak dan diedarkan seluruh negara bagi mempertingkatkan pemahaman rakyat agar bangkit mempertahankan kedaulatan Malaysia.

Sumber: Suara Keadilan

Friends Of Pakatan Ditubuhkan Di London

Posted: 26 Jun 2010 01:15 AM PDT


KUALA LUMPUR 26 Jun - Friends of Pakatan, sebuah persatuan penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat telah ditubuhkan di kota raya London, kata Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa.

Beliau yang baru sahaja pulang dari London berkata, persatuan tersebut adalah gabungan profesional rakyat Malaysia yang menginap dan bekerja di United Kingdom yang mewakili semua kaum Melayu , Cina dan India.

Menurutnya, satu pertemuan bersama jawatankuasa penaja persatuan tersebut telah diadakan di kotaraya London baru-baru ini sempena dengan lawatan beliau ke United Kingdom (UK).

Katanya, majlis pelancaran Friends of Pakatan akan dilakukan pada awal Julai depan dengan dihadiri oleh pemimpin Pakatan Rakyat.

Menurutnya, Friends of Pakatan adalah satu lagi perkembangan positif tanda sokongan rakyat Malaysia terhadap Pakatan Rakyat.

"Ini adalah kerana persatuan ini menggabungkan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa di luar negara," katanya kepada Harakahdaily.

Tambahnya, dalam pertemuan bersama jawatankuasa penaja persatuan tersebut, mereka telah memberikan komitmen yang cukup tinggi untuk bersama Pakatan bagi menyumbangkan kepakaran mereka membangunkan negara bersama dengan Pakatan.

"Selepas dari UK, mereka bercadang untuk melebarkan lagi Friends of Pakatan ke negara-negara lain seperti di Eropah dan juga di Amerika Syarikat," ujarnya lagi.

Menurutnya lagi, pengerusi jawatankusa penaja persatuan tersebut, seorang juruterbang sebuah syarikat penerbangan di UK memaklumkan bahawa setakat ini mereka telah berjaya menghimpunkan seramai tiga ratus penyokong dan yakin lebih ramai akan menyertainya selepas majlis pelancaran nanti.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bachok baru kembali dari lawatan selama seminggu ke UK bagi menghadiri beberapa siri jemputan organisasi Islam di sana.

Beliau telah dijemput berucap pada seminar The Future of The Muslim Ummah; Hopes and Challenges anjuran Islamic Unity Forum di London.

Nasharudin juga dijemput sebagai tetamu di Muslim Council of Britain di London.

Timbalan Presiden PAS itu kemudiannya ke bandar Nottingham sebagai tetamu kepada sebuah badan kebajikan Islam yang dikenali sebagai Muslim Hands International.

Di Nottingham, beliau turut diminta berucap di Masjid University of Nottingham.

Nasharudin juga turut ditemubual selama satu jam oleh TV Al-Hiwar, sebuah rancangan TV berbahasa Arab yang berpusat di London.

Sumber: Suara Keadilan

Kementerian Sumber Manusia Berbohong Tentang Akta Gaji Minima

Posted: 26 Jun 2010 01:10 AM PDT


SHAH ALAM 26 Jun - Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM), S Arutchelvam menyifatkan kenyataan Kementerian Sumber Manusia sebagai satu pembohongan dalam mengemukakan alasan mengapa kerajaan tidak mahu melaksanakan Akta Gaji Minima.

"Sejak hari pertama, Menteri berkenaan mengatakan bahawa mereka tidak dapat melaksanakan undang-undang ini kerana para majikan tidak bersetuju dengan cadangan tersebut. Kementerian tersebut dalam kenyataan terdahulu mengatakan bahawa polisi dan falsafah Kerajaan adalah untuk mengikuti sistem pasaran dalam menentukan upah dan tidak akan melaksanakan Gaji Minima. Sekurang-kurangnya, ini adalah jawapan yang lebih jujur," kata Arutchelvam.

Arutchelvam mendedahkan alasan terbaru kerajaan untuk tidak melaksanakan undang-undang tersebut adalah kerana tidak mendapat respons yang meluas di dalam laman web kementerian terbabit.

Beliau menganggap alasan ini tidak masuk akal dan keterlaluan kerana bagaimana dasar utama berkaitan pekerja di negara ini mampu ditentukan oleh jumlah maklum balas yang diterima daripada sebuah laman web.

"Adakah ini bermakna bahawa jika laman tersebut mendapat ribuan maklum balas dalam e-mel meminta Menteri untuk meletakkan jawatan, maka ia akan terjadi?" soalnya.

"Pekerja di Malaysia sebenarnya tidak memiliki peluang tersebut. Tapi, nampaknya kementerian percaya bahawa kebanyakan pekerja di Malaysia yang bekerja selama 12 jam, bekerja lebih masa (over time), serta bekerja sambilan, akan mempunyai masa untuk melayari blog mereka," jelasnya dengan sinis.

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), kesatuan sekerja yang terbesar di Malaysia, bersama-sama dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti-parti politik telah mendesak penggubalan Akta Gaji Minima.

Setiap tahun sejak sedekad lalu, deklarasi Hari Pekerja yang disertai oleh puluhan kumpulan dan pertubuhan secara konsisten menuntut pelaksanaannya, tetapi pihak kerajaan seolah-olah 'buta' dan 'memekakkan telinga' terhadap tuntutan tersebut.

PSM menyelar tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional yang dianggap telah menjual 'jiwa'nya kepada agenda kapitalis dan pemain ekonomi dunia dan telah melakukan sesuatu yang mungkin akan memberi tekanan kepada para pekerja di negara ini.

"Kerajaan Umno-BN nampaknya lebih gemar untuk membuat rundingan dengan para majikan, dengan cadangan untuk meluluskan rang undang-undang di parlimen yang kelihatan memudahkan mereka untuk memecat pekerja, dan mengelakkan dari pekerja untuk mendapat pampasan," jelas Arutchelvam.

Beliau menjelaskan Akta Gaji Minima akan menjamin pembayaran upah minimum pekerja.

Ini akan mengurangkan jurang antara kaya-miskin seperti Malaysia, yang merupakan antara negara yang menunjukkan antara kadar perbezaan pendapatan yang tertinggi di Asia.

Kaedah ini sebagai permulaan untuk membantu Rancangan Malaysia Ke-10 yang bertujuan untuk meningkatkan kadar pendapatan di negara ini, selain daripada mengelakkan eksploitasi terhadap golongan pekerja.

"Kerajaan Umno-BN nampaknya tidak mempunyai keazaman politik untuk melaksanakan undang-undang yang pro-pekerja. Mereka seolah-olah tidak mempunyai kekuatan untuk dan terpaksa patuh kepada 'tuan-tuannya'. Sekarang adalah masanya bagi para pekerja untuk berjuang dan mengembalikan haknya," tegas beliau lagi.

Majlis Pimpinan Negeri Selangor Sokong Perlantikan Faekah

Posted: 26 Jun 2010 01:05 AM PDT


SHAH ALAM 26 Jun - Majlis Pimpinan Negeri (MPN) KEADILAN Selangor mengalu-alukan perlantikan Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor yang baru, Faekah Husin.

Perlantikan tersebut kata Timbalan Pengerusi MPN KEADILAN Selangor, Syed Shahir Syed Mohamud merupakan prerogatif Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim yang cukup bermakna kerana buat kali pertama seorang wanita telah diberi kepercayaan bagi mengisi jawatan tersebut.

Ini membuktikan keyakinan dan penghormatan kepimpinan kerajaan negeri Pakatan Rakyat Selangor kepada komitmen dan kemampuan kaum wanita.

"Faekah bukanlah seorang yang baru di dalam KEADILAN. Beliau adalah merupakan antara anggota profesional muda yang turun ke gelanggang perjuangan seawal era Gerakan Reformasi, 1998 dan terus kekal sehingga kini.

"Ramai mengenali beliau sebagai seorang aktivis parti dan pembantu yang setia (Setiausaha Politik) kepada Presiden KEADILAN Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail selain pernah menggalas beberapa jawatan parti di peringkat negeri khususnya di Selangor," ujar beliau dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan semalam.

Oleh hal yang demikian kata Syed Shahir lagi, MPN Selangor berkeyakinan tinggi bahawa Faekah akan dapat meneruskan perjuangan beliau dengan menggalas amanah baru ini dengan penuh komitmen, iltizam dan kesungguhan.

"Menteri Besar telah pernah bekerja bersama anak muda yang memegang jawatan ini dan kini tiba pula giliran wanita untuk membantu beliau dan kerajaan negeri dalam menjunjung amanah rakyat.

"Kita mengucapkan syabas dan tahniah kepada Faekah di atas perlantikan jawatan ini dan seperti mana biasa, kita akan terus memberikan sokongan untuk manfaat rakyat Selangor khasnya dan Malaysia amnya," kata beliau lagi.

Sumber: Suara Keadilan

AMK Selangor Sokong Penuh Kepimpinan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim

Posted: 26 Jun 2010 01:00 AM PDT


SHAH ALAM 26 Jun - Dakwaan wujudnya gerakan untuk menjatuhkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim adalah sesuatu yang tidak memeranjatkan kerana itulah agenda utama musuh politik untuk mengganggu kestabilan Pakatan Rakyat khususnya KEADILAN dan seterusnya merampas kembali negeri itu.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN Selangor, Khairul Anuar Ahmad Zainudin berkata AMK Selangor berdiri teguh bersama kepimpinan beliau

"AMK Selangor mengingatkan semua pendukung KEADILAN untuk terus berusaha mempertahankan dan menjunjung tinggi "mandat perubahan" yang diberikan rakyat 2 tahun yang lalu.

"Apakah beliau perlu digantikan kerana kekurangan dalam politik sedangkan beliau mempunyai kepimpinan dan pengurusan yang cekap?.

"Apakah perlu beliau digantikan kerana meletakkan kepentingan rakyat berbanding ahli-ahli parti sendiri?." soal beliau dalam satu kenyataan media semalam.

Menurut Khairul Anuar, sepanjang 50 tahun Umno-Barisan Nasional memerintah Selangor telah banyak harta rakyat dikaut oleh pimpinan politik parti tersebut sedangkan rakyat terus dibiarkan merana dan susah.

"Sepanjang 2 tahun kepimpinan Khalid, beliau tidak mengambil kesempatan untuk mengkayakan isteri, anak, menantu dan suku-sakatnya melainkan kesungguhan beliau untuk merakyatkan ekonomi Selangor.

"Tiada seinci pun tanah yang diambil untuk diri dan keluarga melainkan berusaha untuk merakyatkan tanah Selangor.

"Tiada lawatan sambil belajar ke Disneyland melainkan menyusun kembali anak-anak syarikat ini agar hasilnya dapat dinikmati rakyat berhak. Tak pernah terfikir oleh Menteri Besar Selangor sebelum ini untuk beri air percuma kepada rakyat seperti yang dilakukan Khalid.

"Sekali pun jauh kalau nak dibandingkan dengan Khalifah Umar Abdul Aziz namun kesungguhan dan ketegasan Khalid dalam menjaga amanah rakyat dapat dilihat jelas.

"Ini menunjukkan begitu tingginya integriti Menteri Besar Pakatan Rakyat ini.

"Walaupun beliau tidak terlepas dari melakukan kesilapan, sebagai parti yang sentiasa menyubur benih demokrasi, Kongres KEADILAN di Kota Bharu telah mendengar dengan jelas teguran dan kritikan perwakilan terhadap Khalid dan kami yakin beliau menerimanya dengan penuh terbuka," tegas beliau lagi.

Dalam pada itu, AMK Selangor juga menyeru kepada semua para pendukung KEADILAN untuk terus menghayati semangat reformasi yang menjadi laungan keramat perjuangan rakyat ini.

Sumber: Suara Keadilan

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


JUDI SUDAH BATAL, ARAK BILA?

Posted: 26 Jun 2010 05:34 AM PDT


Salam 2 all.

Saya mengucapkan tahniah kepada YAB Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak atas keputusan tidak memberikan lesen pertaruhan sukan kepada syarikat Ascot Sdn. Bhd. Keputusan yang di umumkan semalam memberikan kelegaan kepada umat Islam khususnya dan rakyat umumnya. Langkah berani ini diharap akan memberi isyarat positif kepada rakyat bahawa Kerajaan Persekutuan sangat memberi perhatian kepada suara rakyat. Tahniah kepada umat dan rakyat yang telah berdiri menyatakan pendirian membantah pemberian lesen pertaruhan sukan ini. Apa yang penting kita lakukannya kerana ALLAH, bukan kerana kefahaman politik yang sempit.

Sekarang saya mahu bertanya kepada mereka yang menghalalkan hasil arak. Apakah kalian juga berani melakukan perubahan yang sama? Atau apakah kalian masih berdegil dengan pandangan bahawa hasil judi haram tetapi hasil arak halal? Mengapa kalian begitu berani mengubah-ubah hukum ALLAH demi sedikit habuan politik keduniaan yang terlalu sedikit? Tidak takutkah kalian kepada murka ALLAH? Tidak gentar kalian kepada api neraka?

Atau habuan politik dunia terlalu berharga untuk kalian sehingga sanggup mempermainkan hukum ALLAH!? Kalau tidak malu kepada ALLAH dan Nabi pun, malulah kepada kepiah dan serban yang terkatup dikepala kita itu. Janganlah kita sekadar menjadi Pak Janggoat yang sekadar berjanggoat didagu tapi telur tergantung dibelakang!!

Moga ALLAH memberikan kita kekuatan iman dan istiqomah dalam perjuangan memartabatkan risalah Islam yang syumul ini.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
14 Rejab 1431
26 Jun 2010

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

(Lapuran akhbar Utusan Malaysia hari ini 26.06.2010)

Tiada lesen pertaruhan sukan

KUALA LUMPUR 25 Jun – Kerajaan membuat keputusan muktamad untuk tidak mengeluarkan lesen pertaruhan sukan kepada Ascot Sports Sdn. Bhd. (Ascot Sports) atas pertimbangan agama dan kesan politik, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, pendirian itu dibuat selepas mengambil kira pandangan majoriti masyarakat yang secara jelas tidak bersetuju dengan keputusan kerajaan di peringkat dasar untuk memberi kelulusan sebelum ini.

"Walaupun ada pihak menyokong dan menentang perkara itu, kerajaan mendapati secara jelas majoriti masyarakat tidak bersetuju lesen tersebut dikeluarkan.

"Oleh itu dengan ini, saya ingin mengumumkan bahawa kerajaan mengambil keputusan bahawa lesen tersebut tidak akan dikeluarkan," katanya.

Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO mengumumkan keputusan berkenaan pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti itu di sini malam ini.

Polemik isu itu bermula apabila Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek membuat kenyataan di Dewan Negara pada 6 Mei lalu bahawa kerajaan akan mempertimbangkan kemungkinan mengeluarkan lesen judi bola sepak semasa kejohanan Piala Dunia bagi mengelak berleluasanya aktiviti perjudian haram di negara ini.

Pengumuman berkenaan mendapat bantahan pelbagai pihak antaranya Badan Perhubungan UMNO Johor, Perak dan Kedah, Pergerakan Pemuda UMNO dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Bagaimanapun, Perdana Menteri dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat pada 7 Jun lalu menegaskan, kerajaan belum lagi mengeluarkan atau memberi lesen kepada Ascot Sports untuk menjalankan operasi pertaruhan sukan.

Mengulas lanjut, Najib berkata, keputusan berkenaan disokong sepenuhnya MT UMNO dalam perbincangan malam ini.

"Keputusan itu dibuat sebulat suara, walaupun ada satu dua pendapat berbeza pada peringkat awal tetapi semua akur dan menerima," katanya.

Mengenai lesen yang pernah dikeluarkan kepada Ascot Sports, Perdana Menteri berkata, ia diluluskan pada 1989 tetapi syarikat tersebut telah menyerahkannya semula pada 1990 kerana menghadapi kerugian besar.

Katanya, sejak tarikh itu Ascot Sports beberapa kali cuba memperbaharuinya dan baru-baru ini kerajaan pada dasarnya memberi kelulusan dengan syarat tertentu yang perlu dipenuhi.

"Selain itu, kerajaan pada masa sama ingin mendapatkan pandangan umum sebelum lesen dikeluarkan memandangkan masyarakat berbilang kaum di negara ini mempunyai pandangan mereka sendiri dalam melihat kewajaran pemberian lesen dari sudut agama, ekonomi dan sosial

"Walaupun niat kerajaan selama ini adalah untuk mengawal aktiviti haram dan pertaruhan sukan haram yang ditaksirkan begitu besar sehingga ada yang kata perjudian haram itu melebihi RM10 bilion dan melibatkan kegiatan jenayah yang lain" katanya.

Dalam pada itu, Najib turut menjelaskan, kerajaan juga mengambil keputusan bahawa dalam apa keadaan sekalipun, orang Islam tidak dibenarkan sama sekali terlibat dalam pertaruhan sukan sama ada membeli, bekerja atau menjadi lembaga pengarah dalam syarikat berkaitannya.

"Syarat-syarat ini adalah sesuatu yang begitu tegas ditentukan kerajaan," katanya.

Mengenai reaksi parti komponen Barisan Nasional (BN), Najib berkata, beliau percaya keputusan itu dapat diterima kerana ia lebih mengutamakan rakyat.

Beliau turut memberitahu, Ascot Sports juga tidak akan diberikan sebarang pampasan kerana di bawah akta yang diperuntukkan, Menteri Kewangan pada bila-bila masa mempunyai kuasa untuk menarik balik lesen pertaruhan itu.

PASTIKAN KEADILAN BUAT

Posted: 26 Jun 2010 05:25 AM PDT

Salam 2 all.

Saya kesal dengan peristiwa kematian Allahyraham adik Naim Mustaqim Mohd. Sobri (16), pelajar Putera Maktab Tentera DiRaja daripada Company Bravo disyaki akibat dibuli. Seingat saya ini kes pertama kes buli yang menyebabkan kematian berlaku di Maktab Tentera DiRaja.

Saya berharap pihak berkuasa segera menyiasat perkara ini dan tidak membiarkan mana-mana pihak mempolitikkan peristiwa ini. Saya meletak kepercayaan kepada pihak berkuasa untuk memastikan keadilan diberikan kepada keluarga Allahyarham.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
13 Rejab 1431
25 Jun 2010

@@@@@@@@@@@@@@@@

Lima pelajar tingkatan lima Maktab Tentera Diraja (RMC) yang ditahan berhubung kes kematian seorang pelajar tingkatan empat maktab itu awal pagi semalam, dikenakan tahanan reman selama tujuh hari.

M
enurut Timbalan Ketua Polis Daerah Cheras, Supt Abdul Rahim Hamzah Othman, polis hari ini mendapat perintah tahanan reman ke atas lima orang pelajar senior maktab tersebut, yang kini ditahan di Balai Polis Sungai Besi bagi siasatan.

Kelima-lima pelajar itu ditahan petang semalam bagi membantu siasatan kes kematian Mohammad Naim Mustaqim Mohamad Sobri yang dipercayai akibat dibuli dan didera.

Abdul Rahim Hamzah sebelum ini berkata lima pelajar senior itu diserahkan oleh pihak tentera kepada pihak polis jam 6.30 petang semalam.

Mohammad N

aim Mustaqim dilaporkan meninggal dunia antara jam 11.30 malam tadi dan 1.20 pagi semalam.

Laporan mengenai kejadian itu dibuat oleh pihak tentera di Balai Polis Sungai Besi pada jam 2 pagi semalam.

Dalam laporan itu, allahyaham pengsan dan kemudian dibawa ke hospital di dalam kem dan diberi pertolongan cemas CPR.

Kemudian apabila mangsa disahkan meninggal dunia, pihak tentra membuat laporan polis.

Jenazah pelajar malang itu kemudiannya dibawa ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) oleh anggota polis.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Abdul Samah Mat berkata kelima-lima pelajar yang berumur 17 tahun itu ditahan oleh sepasukan anggota Provost Marshal dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan di hantar ke Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras kira-kira pukul 6.30 petang semalam.

"Kami akan siasat sama ada mereka terlibat ataupun tidak dalam kes itu dan tempoh penahanan reman terhadap pelajar terbabit belum ditentukan," katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur hari ini, lapor Bernama.

Abdul Samah berkata polis tidak menolak kemungkinan punca kematian Mohammad Naim Mustaqim adalah disebabkan buli.

"Lihat daripada segi luaran anggota badan mangsa tidak terdapat sebarang luka...bagaimanapun kita akan tunggu keputusan bedah siasat daripada Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) untuk tindakan susulan," katanya.

Abdul Samah berkata dalam tahun ini kejadian sedemikian pertama kali berlaku namun terdapat laporan pergaduhan yang melibatkan institut pengajian tinggi di Kuala Lumpur sebelum ini.

Bagaimanapun tiada laporan diterima oleh polis daripada keluarga mangsa yang berasal dari Baling.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kematian, katanya.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Don’t Condone Najib’s Excesses, Anwar Tells Obama

Posted: 26 Jun 2010 04:58 AM PDT

From Malaysiakini

Opposition Leader Anwar Ibrahim, who faces a return to prison on controversial sodomy charges, is asking the United States to temper its enthusiasm for building ties with his country.

MCPXOn a visit to Washington, Anwar welcomed the attention paid to Malaysia by President Barack Obama but said the administration needed to be careful not to be “condoning the excesses” of Prime Minister Najib Razak’s government.

“Just because we have a prime minister coming here and agreeing with whatever Obama wants him to do or to say does not erase or protect him from the crimes committed at home,” Anwar told AFP.

Najib visited Washington in April for a major summit on nuclear security and backed Obama in opposing any move by Iran to develop nuclear weapons.

Some Malaysian officials saw Najib’s visit as a breakthrough after years of rocky ties. Veteran former leader Dr Mahathir Mohamad was a strident critic of US foreign policy, although the countries have long been major trading partners.

The Obama administration has put a renewed focus on Southeast Asia, believing it was overlooked under former president George W Bush, and on reaching out to the world’s moderate Muslims.

“What do you mean by a moderate Muslim country? Does that mean you can detain people without trial, deny basic freedom, you can ill-treat and discriminate against religious minorities?” Anwar said.

“We can be very tolerant, we can condemn the Iranians – can that cover the stench in your backyard? I don’t believe so.”

‘Political assassination’

Anwar is accused of sodomy by a 25-year-old former aide, who said Anwar propositioned him at an apartment in 2008.

Sodomy, even among consenting adults, is illegal in Malaysia. If convicted, Anwar could face up to 20 years imprisonment.

Anwar, a 62-year-old father of six, previously spent six years in solitary confinement on separate sex and corruption counts after being sacked as deputy prime minister in 1998 following a falling out with Mahathir.

In prison, Anwar said he read the complete works of Shakespeare four times.

The Malaysian government says that the court is independent and obliged to pursue lawsuits filed by any individual.

But Anwar said the trial amounted to “political assassination” by Najib to prevent him from taking power. The opposition made major strides in 2008 elections, stunning the BN coalition that has been in power for half a century.

Anwar has lost a series of legal maneuvers in his trial, including failing to win access to medical reports and to statements by his accuser.

Anwar in Washington DC

He said he appreciated support from the United States but found the Obama administration’s overall record on human rights “disappointing.”

“We expect them to do more than Bush – these people who believe in freedom, human rights, the rule of law,” Anwar said.

Anwar met in Washington with senior policymakers including Kurt Campbell, the assistant secretary of state for East Asian affairs, who promised in April that the United States would closely scrutinise Anwar’s trial.

Anwar was in the US capital at the invitation of the Woodrow Wilson International Center for Scholars, where he delivered a lecture arguing that democracy was compatible with Islam in Southeast Asia.

In his public remarks, Anwar strongly criticised a former Malaysian government ban on non-Muslims using the word ‘Allah’ as a translation for ‘God’.

A court struck down the ban on December 31, after which assailants attacked a number of churches.

“It’s completely insane and ridiculous to suggest that you can impose on others, non-Muslims, a law denying them a right to call their God whatever name,” Anwar said.

“This can only come from a ruling establishment or clique that is myopic, racist, clearly intolerant and undemocratic,” he said.

- AFP

Friends of Pakatan Ditubuh Di London

Posted: 25 Jun 2010 11:16 PM PDT

Dari Harakah Daily

Friends of Pakatan, sebuah persatuan penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat telah ditubuhkan di kota raya London, kata Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa.

Beliau yang baru sahaja pulang dari London berkata, persatuan tersebut adalah gabungan profesional rakyat Malaysia yang menginap dan bekerja di United Kingdom yang mewakili semua kaum Melayu , Cina dan India.

Menurutnya, satu pertemuan bersama jawatankuasa penaja persatuan tersebut telah diadakan di kotaraya London baru-baru ini sempena dengan lawatan beliau ke United Kingdom (UK).

Katanya, majlis pelancaran Friends of Pakatan akan dilakukan pada awal Julai depan dengan dihadiri oleh pemimpin Pakatan Rakyat.

Menurutnya, Friends of Pakatan adalah satu lagi perkembangan positif tanda sokongan rakyat Malaysia terhadap Pakatan Rakyat.

"Ini adalah kerana persatuan ini menggabungkan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa di luar negara," katanya kepada Harakahdaily.

Tambahnya, dalam pertemuan bersama jawatankuasa penaja persatuan tersebut, mereka telah memberikan komitmen yang cukup tinggi untuk bersama Pakatan bagi menyumbangkan kepakaran mereka membangunkan negara bersama dengan Pakatan.

"Selepas dari UK, mereka bercadang untuk melebarkan lagi Friends of Pakatan ke negara-negara lain seperti di Eropah dan juga di Amerika Syarikat," ujarnya lagi.

Menurutnya lagi, pengerusi jawatankusa penaja persatuan tersebut, seorang juruterbang sebuah syarikat penerbangan di UK memaklumkan bahawa setakat ini mereka telah berjaya menghimpunkan seramai tiga ratus penyokong dan yakin lebih ramai akan menyertainya selepas majlis pelancaran nanti.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bachok baru kembali dari lawatan selama seminggu ke UK bagi menghadiri beberapa siri jemputan organisasi Islam di sana.

Beliau telah dijemput berucap pada seminar The Future of The Muslim Ummah; Hopes and Challenges anjuran Islamic Unity Forum di London.

Nasharudin juga dijemput sebagai tetamu di Muslim Council of Britain di London.

Timbalan Presiden PAS itu kemudiannya ke bandar Nottingham sebagai tetamu kepada sebuah badan kebajikan Islam yang dikenali sebagai Muslim Hands International.

Di Nottingham, beliau turut diminta berucap di Masjid University of Nottingham.

Ustaz Nasharudin juga turut ditemubual selama satu jam oleh TV Al-Hiwar, sebuah rancangan TV berbahasa Arab yang berpusat di London.

Altantuya Murder: Summer Sizzle From Private Eye Bala, MACC

Posted: 25 Jun 2010 10:55 PM PDT

From Malaysia today

An explosive summer encounter in London with potentially far-reaching consequences can be expected if the Malaysian Anti-Corruption Commission does indeed carry out its plan to interview private investigator P Balasubramaniam sometime in the middle of next month.

"Sorry to be cynical but I'll believe it when I see it. It is high time that the MACC walk its talk. It has been promising to meet Bala but has it gone to London yet? I mean this is not a new development, it should have already met and interviewed Bala," PKR Youth Chief Shamsul Iskandar Akin told Malaysia Chronicle.

"It is also high time for the MACC to make public the status of their investigations. No less than Nazim Razak, the brother of our prime minister, has been identified by Bala as the one who gave him money to retract his statutory declaration and flee Malaysia. The MACC cannot close one eye just because the very top people are involved."

Two men sentenced to hang

Bala's sensational revelation about the Altantuya Shaariibuu murder case has made him the focal point of fresh investigations that may possibly alter the fate of two policemen sentenced to hang for her killing.

Both men were the former bodyguards of Prime Minister Najib Razak and his wife Rosmah Mansor. They have insisted they did not know Altantuya and could not have any motive to kill her. In his plea for mitigation, one of the men told the court that he was a mere pawn in a bigger game. However, he named no names or gave further details.

The Altanutya case is a complex tale of greed, international intrigue, sex and homicide. The beautiful 28-year old Mongolian was a translator, who could speak four languages including Russian. Since her 2006 murder, she has been tagged as a modern-day Mata Hari by the foreign press for her role as a go-between in a multi-billion dollar deal between the Malaysian defense ministry and French defense firms DCNS and Thales.

Najib, Rosmah and his close associate Razak Baginda have been implicated in her killing. Altantuya was believed to have been shot in the head and blown up with military-grade explosives after threatening to expose Baginda because he did not pay her a share of the RM570 million kickback obtained from DCNS and Thales.

Currently, there is a separate investigation being conducted by the French police who are probing the corruption angle and if French authorities were involved in inducing Najib – who was then the defense minister – to order two Scorpene submarines worth RM6.7 billion from DCNS and Thales.

Najib and Rosmah have denied ever knowing Altantuya. Baginda, who admitted being her lover, was controversially acquitted of having abetted the two cops in her killing.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


PERLU TINDAKAN SEGERA

Posted: 26 Jun 2010 02:01 AM PDT

"Simpang itu perlu lampu isyarat, sebab dah banyak kali berlaku kemalangan termasuk kemalangan yang menyebabkan maut..."

"Susah tak ada lampu isyarat, nak keluar masuk simpang kena berani mati...."

Itulah antara keluhan2 dari penduduk setempat, betapa perlunya lampu isyarat trafik di persimpangan antara Jalan Kebangsaan 19 yang berhadapan dengan Stesen Minyak Petronas Jalan Kebudayaan, Taman Universiti kerana telah beberapa kali berlakunya kemalangan di persimpangan tersebut.
Kemalangan kerap berlaku diwaktu puncak terutama di waktu pagi, apatah lagi Pasar Awam Taman Universiti juga berada tidak jauh dari simpang tersebut. Jalan tersebut adalah jalan lurus dan adan pemandu yang tidak bertanggungjawb sering membawa kenderaan mereka dengan laju tanpa memperdulikan keselamatan orang lain.
Justeru PKR Gelang Patah menyeru JKJR, JKR, Polis serta pihak2 yang bertanggungjawab emebuat kajian serta mengambil tindakan segara bagi mengatasi masalah tersebut kerana ianya melibatkan kepentingan dan hak rakyat.
Taman Universiti terletak di DUN Nusa Jaya dan ADUN yang bertanggungjawab adalah Datuk Aziz Sapian.

PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT

Posted: 26 Jun 2010 01:51 AM PDT

Program Khidmat Masyarakat yang akan diadakan esok (27/06/2010) bermula jam 9.30am. Sebagai peringkat awal, PKR Gelang Patah akan memberi sumbangan berbentuk keperluan harian kepada fakir2 miskin yang telah dikenal pasti.
Justeru, semua AJK PKR Cabang Gelang Patah diwajibkan turut serta dalam menjayakan program tersebut.
Taklimat khas pada jam 9.45am esok akan diadakan dan disampaikan oleh Pemangku Ketua Cabang, Tn. Hj.Abdul Manan bin Othman.

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


Pusat Khidmat ADUN Batu Maung Dan Pusat Khidmat ADUN Pantai Jerejak berkejasama menganjurkan Pertandingan FUTSAL sempena World Cup 2010

Posted: 26 Jun 2010 05:45 PM PDT

Yb Sim bersama Sdr Amir ( Ketua AMK Pulau Pinang ), Sdr Zulkifli Ibrahim ( EXCO AMK Malaysia ) dan Chegu Bard ( Ahli MPP Keadilan Malaysia )
Ketua Pasukan yang bertanding sedang mendaftar dengan pihak urusetia
TKM 1 YB Dr Mansor bersama kepimpinan Keadilan Cabang Bayan Baru
Chegu Bard Turut hadir memberi sukongan kepada anak muda
Yb Sim mengucapkan selamat bermain kepada pemain yang bertanding
Yb Malik sedang berucap
Dr Mansor sedang berucap dan merasmikan pertandingan futsal
Dr Mansor menendang bola menandakan perasmian Pertandingan Futsal
Yb Dr Mansor bersama Yb Sim dan Yb Malik memegang bola futsal menandakan perlawanan dimulakan
Pasukan yang memulakan perlawanan
Pemain dan penyokong sedang menyaksikan perlawanan
TKM 1 YB Dr Mansor Bersama Kepimpinan PKR semasa Perasmian Pertandingan Futsal
Timbalan Ketua AMK Malaysia Sdr Faris turut hadi memberi sokongan
Sdr Badrul Hisham @ Chegu Bard turut hadir memberi hadiah kepada pemenang cabutan bertuah
Antara pemenang cabutan bertuah
Urusetia Pertandingan terdiri dari anak-anak muda
NGO dari Suaram ( Suara Rakyat Malaysia ) terut menghantar pasukan
Pasukan Penghulu FC jersi merah dan Pasukan Sri MZ jersi putih bergambar sebelum perlawanan akhir

Antara aksi-aksi menarik perlawanan akhir
Sdr Azrizal Tahir Ketua AMK Bayan Baru telah menyampaikan hadiah kepada pasukan Penghulu FC Juara Pertandingan Futsal sempena World Cup 2010
Sdr Amizudin Ahmad @ Din Binjai Exco AMK Malaysia telah menyampaikan hadiah kepada Naib Juara dari Pasukan Sri MZ FC
Pasukan JNE FC jersi berwarna oren dan pasukan T.P.T FC jersi biru bergambar sebelum perlawanan tempat ke 3 dan ke 4

Aksi menarik perlawanan tempat ke 3 dan ke 4
Naib Ketua PKR Cabang Bayan Baru Sdr Segaran telah menyampaikan hadiah kepada pemenang tempat ke3
Tn Hj Rashid ( Ketua penerangan PKR Cabang Bayan Baru ) menyampaikan hadiah tempat ke4

Pasukan Penghulu FC telah menewaskan pasukan Sri MZ dengan jaringan 1-0 untuk menjuarai Pertandingan Futsal Sempena World Cup 2010 yang telah dianjurkan oleh Pemuda Pakatan Rakyat Bayan Baru dengan kerjasama Pusat Khidmat Adun Pantai Jerejak ( YB Sim Tze Tzin ) dan Pusat Khidmat Adun Batu Maung ( YB Hj Abdul Malik Kassim ) yang telah berlangsung selama 2 hari di Arena BB Futsal Batu Maung.

Kejohanan yang menawarkan hadiah keseluruhan berjumlah RM4200 dan juga trofi Piala Dunia telah disertai sebanyak 32 pasukan dari sekitar Bayan Baru dan terdapat juga beberapa pasukan dari luar Pulau Pinang.

Ketua AMK Bayan Baru Sdr Azrizal berkata objektif program ini adalah untuk menarik minat anak-anak muda untuk bersukan daripada membuang masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah.Di sini dapat kita lihat yang anak-anak muda telah mula mendekati PKR Serta Pakatan Rakyat

Selepas melihat sambutan yang baik dari golongan anak-anak muda pihak penganjur juga bercadang untuk menganjurkan pertandingan paintball dan bola jaring di masa hadapan.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang