Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 30 Julai 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Apa tujuan bajet tambahan RM80 juta?

Posted: 30 Jul 2010 06:35 AM PDT


IPOH, 30 Julai: Pakatan Rakyat Perak hari ini mahu kerajaan BN negeri di bawah BN menjelaskan kepada rakyat berhubung tujuan membawa usul untuk meluluskan bajet tambahan RM80 juta pada persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) 3 Ogos ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Remis, Nga Kor Ming berkata, bajet tambahan tersebut juga menunjukkan kerajaan BN gagal dalam mengurus perbelanjaan negeri itu.

Jika RM80 juta diluluskan, bermakna BN telah mencatat sejarah tersediri apabila membawa negeri itu defisit paling tinggi dengan nilai RM104 juta.

"Rakyat berhak tahu apa tujuan tambahan bajet RM80 juta.

"Jika dewan meluluskan belanjawan ini, maka ini adalah belanjawan yang paling tinggi yang defisit," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Hadir sama dalam sidang media itu ialah Speaker Pakatan Rakyat, V. Sivakumar, Adun Lubok Merbau Mohd Zainuddin, Leong Mei Ming (Jalong), Tai Sing Eng (Kuala Sepetang), Drs. Khalil Idham Lim (Titi Serong), Hussin Din (Selingsing), Sum Chiok Ling (Bercam) dan Wong Kar Woh (Canning).

Semasa 10 bulan Pakatan Rakyat memerintah negeri itu, mereka telah berjaya membawa masuk hasil pendapatan kepada kerajaan sebanyak RM103 juta.

Selepas Pilihan Raya Umum 2008, bajet defisit yang diusulkan Pakatan Rakyat pada tahun itu hanyalah sebanyak RM40 juta.

Bagaimanapun mereka berjaya menambah keuntungan atau hasil kerajaan tanpa perlu menaikkan kadar cukai ke atas rakyat yang akhirnya membawa masuk hasil sejumlah RM63 juta ke dalam perbendaharaan kerajaan negeri ketika itu.

Namun dalam tempoh yang sama, selepas ramapasan kuasa oleh BN, Perak menghadapi sejarah defisit tertinggi dalam sejarah negeri tersebut dengan mencatatkan rekod defisit sebanyak RM104 juta.

Menurutnya lagi, jika bajet tambahan itu diluluskan, defisit Perak akan meningkat sebanyak 14.2 peratus iaitu tiga kali ganda lebih besar daripada bajet defisit kerajaan pusat 5.6 peratus.

Ianya juga 4.3 kali ganda lebih teruk daripada jumlah 3.3 peratus tanda aras yang diletakkan oleh Kesatuan Eropah untuk pembangunan ekonomi mapan.

Sehubungan itu, Menteri Besar BN, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir diminta menjelaskan kepada kerajan punca dan bagaimana pengurusan kewangan dibuat sehingga berlaku defisit ke tahap itu.

Nga Kor Meng juga turut mempersoal keberkesan siri lawatan Zambry ke Korea, London, Timur Tengah dan China yang sebelum ini didakwa menteri besar itu bertujuan menarik pelabur asing.

Semalam, Adun Sitiawan, Datuk Ngeh Ko Ham juga mendakwa penciptaan beberapa jawatan baru di dalam pentadbiran negeri seperti perlantikan tiga penasihat kerajaan dan seorang pegawai penerangannya sebagai membazir.

Ianya kerana kerajaan negeri terpaksa memperuntukkan gaji dan faedah-faedah lain kepada mereka.

Selain itu, tindakan Zambry meletakkan poster dan iklan mempromosi diri beliau sendiri di seluruh negeri juga kata Ngeh, adalah pembaziran wang rakyat.

Zambry juga sebelum ini menggunakan wang kerajaan dengan menyumbang sebanyak RM50,000 kepada bahagian-bahagian MCA di Perak.

Menurut Ngeh, beliau juga yakin imbuhan sama turut diberikan kepada Umno di negeri itu secara rahsia.

Sumber: Harakah Daily

Pasir: DAP Mahu Khir Toyo Dedah Identiti 'Samseng'

Posted: 30 Jul 2010 06:31 AM PDT


Exco Selangor Ronnie Liu Thian Kiew meminta bekas Menteri Besar Selangor menunjukkan bukti yang menyokong dakwaan bahawa DAP Selangor dilindungi kumpulan samseng.

DAP juga menuntut Dr Mohamad Khir Toyo mendedahkan identiti samseng terbabit. Sekiranya gagal, maka pemimpin Umno itu digesa bertaubat dan meminta maaf secara terbuka.

Ketua Pembangkang Selangor mendakwa pelombong-pelombong pasir haram dilindungi samseng dan samseng berkenaan rapat kepada DAP Selangor. Beliau turut mendakwa samseng-samseng terbabit membiayai jentera pilihanraya DAP

DAP meminta Dr Khir toyo mengemukakan bukti dalam tempoh 24 jam atau hadapi tindakan undang-undang.

"Saya minta Dr Khir Toyo untuk tidak membuat tuduhan bukan-bukan, tanpa bukti. Tunjukkan bukti dan jangan jadi pengecut. Saya mempertimbangkan untuk menyaman beliau," tegas Ronnie.

"Keuntungan dari Kumpulan Semesta digunakan untuk rakyat. Saya minta Khir Toyo untuk ambil teladan dari urustadbir Menteri Besar sekarang. Jadi saya cabar kamu berikan bukti menunjukkan kaitan DAP kepada samseng-samseng pasir," kata Ronnie.

Sementara itu juga, DAP menggesa Khir menamakan kumpulan samseng yang dimaksudkannya itu jika benar beliau mempunyai bukti menyokong dakwaannya..

"Berikan kami nama-nama samseng tersebut dalam masa 24 jam. Sekiranya tidak, tindakan undang-undang akan diambil terhadap kamu," kata Adun Kampung Tunku, Lau Weng San.


Sumber: TVSelangor

CIJ Desak KDN Luluskan Permit Penerbitan Suara Keadilan, The Rocket Segera

Posted: 30 Jul 2010 06:31 AM PDT


SHAH ALAM 30 Julai - Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ) mendesak Kementerian Dalam Negeri supaya segera memperbaharui permit penerbitan Suara Keadilan dan The Rocket sambil membidas sikap tidak bertanggungjawab kementerian itu melengah-lengahkan kelulusan permit Harakah.

"Masyarakat mempunyai hak untuk mengetahui tentang pendirian dan pendapat daripda semua parti politik, selain isu-isu semasa. Menolak hak parti pembangkang peringkat persekutuan untuk menerbit dan mengedarkan akhbar mereka sendiri tidak menunjukkan citra Malaysia sebagai sebuah negara demokrasi yang moden," kata pegawai publisiti CIJ, Chuah Siew Eng.

CIJ menganggap sebuah masyarakat yang demokratik, adil dan bebas berhak mempunyai akses kepada media yang bebas untuk mengungkap, mencari, dan menyampaikan maklumat.

Siew Eng turut membidas langkah KDN berhubung kekangan terhadap media dengan menyalahgunakan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

"KDN menjadikan alasan mengenai pelanggaran syarat jualan kepada 'ahli parti sahaja' sebagai sebab kelewatan kelulusan permit. Sekatan ini menunjukkan pembangkang berada dalam 'padang permainan yang tidak rata' dalam konteks semasa.

"Dalam masa yang sama, media utama negara ini dipunyai oleh syarikat yang milikannya di kawal oleh mereka yang rapat dengan parti pemerintah, iaitu Barisan Nasional," tambah beliau dalam satu kenyataan media Rabu lalu.

Badan itu beranggapan penangguhan kelulusan permit oleh KDN itu bermotif politik, apabila dalam pada masa yang sama membenarkan pula cetakan dan edaran sebuah penerbitan milik NGO Melayu yang ekstrim, iaitu Suara Perkasa, tanpa sebarang dakwaan.

Kelulusan akhbar daripada sebuah rejim pentadbiran yang bermotifkan politik tidak akan mendapat tempat dalam sistem demokrasi kata CIJ.

"Setiap warganegara, organisasi dan parti politik adalah bebas untuk menyatakan pandangan mereka dalam media apa pun.

"Kami mendesak KDN untuk membenarkan Suara Keadilan dan The Rocket untuk meneruskan penerbitan mereka.

Halangan ini akan menyebabkan Malaysia boleh dikaitkan dengan pencabulan hak asasi dan kebebasan berekspresi," kata Siew Eng lagi.

CIJ mengulangi gesaannya agar Parlimen melakukan reformasi undang-undang, seperti mana dalam ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang dikongsi bersama wartawan, ketika mula-mula menjawat jawatan tersebut pada tahun 2009 bahawa beliau mempunyai visi agar media menjadi bebas.

"Jika kita benar-benar ingin membina sistem demokrasi yang responsif terhadap keperluan ramai, kita memerlukan media - baik yang lama atau pun yang baru - yang bertanggungjawab untuk melaporkan apa yang mereka lihat tanpa rasa takut, supaya menjadikan kerajaan dan kakitangan awam akan lebih bertanggungjawab atas tindakan mereka, sama ada ianya dicapai atau pun tidak," tegas CIJ.

Sumber: Suara Keadilan

RM77 Juta Bayar Apco OK, RM15 Juta Untuk Sistem Penyampaian Maklumat Dibantah

Posted: 30 Jul 2010 06:29 AM PDT


SHAH ALAM 30 Julai - Timbalan Angkatan Muda KEADILAN Pusat, Fariz Musa mempersoalkan pendirian hipokrit Umno Selangor yang berdiam diari terhadap pembayaran RM77 juta kepada firma pro Zionis-Israel, Apco Worldwide untuk menasihati Perdana Menteri tetapi menganggap peruntukkan RM15 juta kerajaan negeri untuk sistem penyampaian maklumat sebagai membazir.

Fariz berkata kenyataan Ketua Penerangan Umno Selangor, Abdul Shukur Idrus berhubung peruntukan tersebut diibaratkan meludah ke langit.

Malah Fariz berkata tindakan Datuk Seri Najib Razak membayar khidmat Apco adalah lebih besar daripada peruntukan yang diberikan oleh Abdul Khalid.

"Umno memperuntukkan RM77 juta untuk Apco untuk penyebaran maklumat mereka dan jumlah ini melebihi daripada apa yang kita peruntukkan. Kenapa Umno Selangor tidak bising mengenai isu Apco dan menganggap ini satu pembaziran yang terang dan nyata.

"Kita tahu Apco dibayar untuk urusan komunikasi selain khidmat nasihat kepada Najib dan Umno. Mungkin juga Apco telah menasihat Najib dan barisan kabinetnya agar tidak meluluskan permit terbitan lidah rasmi KEADILAN, Suara Keadilan dengan tujuan untuk mengelak rakyat terus mendapat maklumat.

"Jadi inilah cara dan keputusan terbaik dibuat oleh Pakatan Rakyat Negeri Selangor untuk menyampaikan informasi sebenar apa yang telah berlaku di negeri ini. Umno tidak lagi boleh menyebarkan fitnah sewenang-wenangnya dan pasti gerak gempur komunikasi dapat mematahkan segala kerja kotor Umno," tegas beliau.

Beliau juga mempertikaikan 'keprihatinan' Umno Selangor melihat peruntukan tersebut sebagai membazir walhal sejak 50 tahun memerintah negeri itu, Umno-Barisan Nasionallah 'bapa' kepada segala pembaziran dan penyelewengan wang rakyat.

"Kenapa Umno tiba-tiba sahaja keluarkan kenyataan peruntunkan RM15 juta itu membazir, sebenarnya mereka sudah terbiasa membazirkan peruntukan yang diberikan untuk rakyat demi kepentingan politik dan poket mereka sendiri.

"Saya lihat ini satu langkah yang baik dilakukan oleh kerajaan negeri Selangor di bawah kepimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam usaha memberi penerangan kepada seluruh rakyat Selangor serta menangkis setiap fitnah dan juga berita palsu yang disebarkan oleh Umno.

"Kita melihat sejak kebelakangan ini Umno telah menyebarkan banyak fitnah kepada kerajaan negeri, dengan cara ini kita dapat memberi penjelasan kepada rakyat dan kita tidak mahu rakyat terus tertipu dengan dakyah palsu Umno itu. Niat kerajaan negeri adalah ingin memberi maklumat yang tepat dan jelas.

Fariz berkata usaha Umno memperbesarkan isu pembaziran kerana parti itu kini berada dalam ketakutan akibat kehilangan sokongan daripada rakyat khususnya oorang Melayu.

Gerak kerja yang dilaksanakan oleh Menteri Besar untuk menjawab serta menangkis segala tohmahan Umno-BN dilihat semakin berkesan dan keyakinan rakyat bertambah kukuh terhadap prestasi pakatan Rakyat kata beliau lagi.

Tambah Fariz, peruntukan tersebut secara tidak langsung membuka mata rakyat Selangor bahawa Umno-BN hanya menyebar fitnah dan berita palsu semata-mata demi kepentingan politik mereka.

Sumber: Suara Keadilan

Mustapa Menteri Bodoh Cuba Pertahan Kejatuhan FDI

Posted: 30 Jul 2010 06:28 AM PDT


SHAH ALAM 30 Julai - Malaysia di bawah pentadbiran Umno-Barisan Nasional diramalkan bakal terperangkap dalam kawah ekonomi yang paling dalam disebabkan pelaburan langsung luar negara (FDI) yang menjunam kepada paras terendah di kalangan negara Asia Tenggara.

Ini ditambah pula dengan sikap Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang dianggap bodoh kerana memberi alasan tolol berhubung kejatuhan teruk FDI.

Mustapa memberi kenyataaan tidak masuk akal apabila berkata kejatuhan FDI sebanyak 81 peratus adalah kerana kerajaan memilih pelaburan asing yang berkualiti sahaja.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail yang membidas sikap Mustapa berkata negara sebenarnya berada dalam kedudukan yang paling membimbangkan apabila Laporan Pelaburan Dunia 2010 oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu menyatakan Malaysia kehilangan 81 peratus FDI pada tahun lepas.

"Mustapa memperbodohkan dirinya sendiri apabila takut memberikan fakta sebenar negara yang akan mengakibatkan terkubur Umno-Barisan Nasional dalam pilihan raya umum ke-13 nanti.

"Kerajaan Umno-BN cuba menyelewengkan fakta tetapi malangnya 30 peratus rakyat Malaysia sudah mengetahui apa itu FDI. 30 tahun yang lalu, kita boleh bermegah dan dianggap harimau ekonomi di Asia Tenggara tetapi malangnya Malaysia kini tidak lagi menjadi pilihan pelabur asing," tegas Azan ketika dihubungi Suara Keadilan.

Menurut beliau, Malaysia pada satu masa dahulu menjadi destinasi dan syurga pelaburan asing tetapi semenjak tahun 1999 selepas tragedi pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri, situasi ekonomi menjadi bertambah buruk apabila buat pertama kalinya negara mencatatkan belanjawan defisit.

"Ini merupakan kesilapan dasar dan polisi yang diamalkan kerajaan Umno-BN semasa itu yang menyebabkan ekonomi Malaysia menjadi parah. Selepas itu, satu demi satu negara menarik keluar pelaburan mereka kerana tidak lagi yakin dengan sistem yang diamalkan oleh parti memerintah semasa itu," jelas beliau lagi.

Apa yang memburukkan keadaan katanya, kenyataan bekas Ketua Polis Negara yang berkata 41 peratus anggota polis terlibat dengan rasuah serta Umno-BN menganugerahkan projek sehingga individu tidak layak sekali pun mampu menjadi kaya-raya dengan merampas hak rakyat.

"Apa yang kita alami sekarang adalah keadaan di mana ekonomi mengalami kejatuhan yang paling teruk yang dipanggil sebagai 'spiral downward'. Malaysia akan mengalami keadaan ekonomi yang paling tenat jika perkara ini berlaku," ujar beliau.

Dalam pada itu, Azan juga menyelar sikap Mustapa yang mengambil mudah isu kejatuhan teruk FDI dan menyifatkan kebodohan menteri itu sebagai kebodohan kelas satu.

"Pada masa beliau cuba menyelamatkan bosnya demi kepentingan politik dan kroninya, beliau sepatutnya tidak perlu berselindung pada hal Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pula ketika ini dikhabarkan akan pergi bercuti akibat tidak mampu berdepan dengan tekanan," Azan.

Sebelum itu, Mustapa dilihat cuba menutup kelemahan kerajaan Umno-BN dengan mempertahankan fenomena aliran masuk FDI yang tidak kondusif di Malaysia berbanding negara Asia Tenggara lain seperti Vietnam, Myanmar dan Filipina.

Sumber: Suara Keadilan

Taib Mahmud Di Hina Oleh Penunjuk Perasaan Universiti

Posted: 30 Jul 2010 06:19 AM PDT


SHAH ALAM 30 Julai - Sebelum ini jika marhaen di Universiti Oxford tidak mengenali siapa Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, maka sudah pastinya kini mereka tahu mengenai semua latarbelakang sebenar dirinya.

Menurut laporan sarawakreport.org lawatannya ke Oxford 26 Julai lalu untuk menghadiri Forum Penjenamaan dan Pemasaran Islam yang ditaja oleh kerajaan negeri sepatutnya memberikan beliau kredibiliti dalam satu langkah promosi perhubungan awam bertujuan untuk meningkatkan imejnya.

Namun kehadiran beliau di majlis berkenaan menjadi satu igauan ngeri apabila kempen untuk menggilapkan lagi reputasinya disusuli dengan pelbagai plakad dan kain rentang yang ditunjukkan oleh kumpulan yang berdemonstrasi di luar bangunan kampus terbabit.

Walaupun lawatan beliau dibuat ketika kebanyakan penuntut bercuti namun sekumpulan penunjuk perasaan telah berkumpul untuk melahirkan kemarahan mereka kerana universiti terbabit menerima kedatangan beliau dan juga ditaja oleh industri pembalakan di Sarawak.

Media tempatan turut berada di tempat terbabit diikuti media dari Malaysia yang jelas telah di bawa bersama untuk membuat liputan dan menyiarkan laporan bagi menaikkan lagi profil Ketua Menteri terbabit.

Menurut sarawakreport.org lagi sekumpulan rakyat Malaysia kemudiannya menyertai media UK menemuramah penunjuk perasaan dan mendapatkan maklumat yang lebih lanjut mengenai masalah di Sarawak.

Keadaan itu telah menyebabkan penganjur berasa panik dan memanggil polis dan pegawai cawangan khas untuk mengambil gambar penunjuk perasaan yang telah dilarang oleh pengawal-pengawal peribadi memasuki bangunan di mana majlis tersebut diadakan.

Fakulti yang menganjurkan forum tersebut telah mengupah sekumpulan pengawal peribadi untuk menghalang penunjuk perasaan tempatan dan juga dari Malaysia yang datang untuk menjelaskan kepada Oxford siapa sebenarnya tetamu yang mereka undangi.

Ramai yang mengingatkan kepada penganjur bahawa yang melakukan jenayah adalah mereka yang berada di dalam bangunan tersebut manakala mereka yang berkumpul di luar adalah kumpulan yang membuat bantahan ke atas isu munasabah.

Plakad yang dibawa secara langsung menunjukkan asas bantahan mereka "Taib Mahmud...isytiharkan kekayaan kamu" , "Berapa banyak Lagi kawasan hutan yang tinggal", "Hentikan pencabulan seksual dan pemerkosaan wanita dan kanak-kanak Penan" , "Selamat Sarawak", "EU mengharamkan pembalakan haram..kenapa anda enggan tandatangani VPA?" dan banyak lagi.

Mereka yang lalu lalang di situ juga diberikan risalah manakala badan masyarakat awam juga mengendalikan tandatangan deklarasi di seluruh Britain untuk diserahkan kepada Universiti Oxford, salah sebuah organisasi tersebut menyatakan:

Hampir 30 tahun, Abdul Taib mengepalai sebuah rejim yang lebih buruk daripada zaman penjajahan kolonial yang diwarisinya, menindas hak pribumi dan rakyat Sarawak, menganggap semua daerah di Sarawak sebagai tanah dimiliki ala feudal.

Beliau mengetuai pencabulan undang-undang di Sarawak sendiri dan mengaut keuntungan melaluinya.

Fakuliti Pengajian Perniagaan Oxford telah menunjukkan teladan yang paling buruk kepada alumni mereka dengan menerima wang beliau.

Penuntut fakulti sepatutnya mendesak dekan mereka, yang jelas sekali merasakan diri beliau sendiri seorang yang pakar dalam pengurusan korporat.

Bantahan yang dilakukan sudah pasti menafikan ketibaan gemilang Abdul Taib.

Beliau telah dirancangkan supaya tiba dengan penuh gaya, disambut oleh Naib Canselor untuk memberikan ucapan pembukaan bagi sidang dua hari terbabit namun kedatangan beliau berakhir dengan dirinya terpaksa diseludup masuk melalui pintu belakang bangunan berkenaan.

Media siber Malaysiakini telah melaporkan dengan terperinci operasi keselamatan yang memalukan membabitkan Taib dibawa dengan van tanpa tingkap berwarna biru dan kemudiannya di bawa masuk melalui pintu dapur.

Bagaimanapun ketibaannya telah disedari oleh penunjuk perasaan dan sekumpulan penunjuk perasaan telah mengepung sambil menunjukkan plakad bantahan terhadap kereta yang dikatakan membawanya dan kemudiannya dikenal pasti sebagai kereta umpan.

Menurut beberapa penunjuk perasaan, berbeza seperti keadaan di Sarawak, anggota polis yang melihat keadaan terbabit bukanlah menjadi tanggungjawab mereka secara sah untuk masuk campur hak menyuarakan kebebasan bersuara mengikut lunas undang-undang yang sah dan mereka tidak mengganggu bantahan yang dilakukan penunjuk perasaan.

"Kita memerlukan pengawasan yang tidak berat sebelah kerana pengawal peribadi yang digajikan oleh pihak universiti bertindak di luar batasan. saya telah dihalang secara kasar selepas mengambil beberapa gambar Ketua Menteri dan ia tindakan bodoh kerana rakan-rakan mereka juga merakamkan gambar saya dikasari beliau.

"Saya berasa gundah dengan tindakan fakulti terbabit yang mengamalkan tradisi kebebasan bersuara Oxford menerima wang dari Taib dan menyambutnya dengan penuh penghormatan menghalang peluang kami untuk menyuarakan kebenaran apa yang sedang berlaku di Sarawak.

"Adakah fakulti ini akan menerima beberapa speaker dari Malaysia yang menindas pembangkang? atau adakah kita akan menjangkakan Taib akan diberi anugerah Ijazah kehormat?" kata salah seorang penunjuk perasaan yang ditemuramah.

Sementara itu, ketika sidang berkenaan sedang dilangsungkan, rekabentuk moden bangunan terbabit sendiri secara tidak langsung juga telah memalukan ahli delegasi.

Dinding kaca di bahagian depan bangunan berkenaan menjadi seperti kesan dari akuarium ikan kerana penunjuk perasaan yang berada di luar dapat melihat apa yang berlaku di dalam di samping menayangkan kad plakad bantahan sambil mengambil gambar sekaligus menyulitkan penganjur untuk memastikan program tersebut berjalan seperti biasa.

Di suatu sudut dalam bangunan tersebut yang dihiasi dengan patung mainan orang utan, kumpulun muzik tradisional bangsa dayak mempamerkan 'imej pelancong' Sarawak yang digemari oleh Abdul Taib.

Kumpulan tersebut juga mengesahkan bahawa mereka di bawa masuk ke UK bersama rombongan besar yang di bawa Abdul Taib.

Sumber: Suara Keadilan

Cukai RM1.3 Bilion Dibayar Felda Tidak Gambarkan Kedudukan Kewangan Sebenar

Posted: 30 Jul 2010 06:17 AM PDT


SHAH ALAM 30 Julai - Pengumuman Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan bahawa Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan Felda telah membayar cukai sebanyak RM1.3 bilion dalam tempoh 5 tahun tidak menggambarkan kedudukan sebenar kewangan yang kukuh.

Presiden Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman yang dihubungi Suara Keadilan berkata jikalau dalam tempoh lima tahun menunjukkan nisbah setahun tidaklah sebesar mana iaitu hanya RM300 juta setahun.

"Sebagai sebuah agensi kerajaan boleh membayar cukai pendapatan sebanyak itu tetapi apa yang beliau lupa Itu sememangnya sudah menjadi tanggungjawab agensi kerajaan yang telah dikorporatkan pada tahun 1995, tidak ada kena mengena dengan Felda bankrap.

Ini adalah bukti yang menunjukkan perolehan yang tinggi adalah tidak tepat kerana ada dibawah Felda ada 43 anak syarikat sepatutnya memberikan pulangan yang lumayan," tambah beliau lagi.

Semalam media melaporkan Ahmad mengumumkan data kewangan Felda buat pertama kali bertujuan menepis isu Felda bankrap yang masih menjadi perbualan rakyat terutamanya di kalangan peneroka Felda.

Kata Ahmad cukai yang dibayar adalah usaha Felda membantu kerajaan dan rakyat secara keseluruhannya.

Bagaimanapun Mazlan mengulas apa yang digembar-gemburkan Ahmad sebenarnya menimbulkan tanda-tanya kerana cukai pendapatan sebanyak RM1.3 bilion itu sepatutnya dalam tempoh setahun.

"Saya rasa ada yang tidak kena dengan pengurusan anak syarikat Felda kerana apabila apabila saya teliti laporan kewangan anak syarikat berkenaan. Sepatutnya, pihak Lembaga hasil Dalam Negeri yang umumkan oleh pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri dan bukannya beliau sebagai menteri membuat pengumuman tersebut," kata Mazlan mengulas kenyataan Ahmad.

Menurutnya lagi dalam tempoh tiga tahun yang lepas, laporan kewangan Felda tidak pernah dibentangkan di parlimen dan sepatutnya Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang mengambil tindakan menyiasat perkara ini.

Beliau berkata pihaknya sedang mengumpul data dan maklumat berhubung kedudukan kewangan Felda dan akan menyerahkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam (PAC) dan seterusnya meminta jawatankuasa itu menyiasat dakwaan ini.

Sementara itu, Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN Pusat, Datuk Dr Tan Kee Kwong pula mempersoalkan mengapa laporan kewangan Felda pada tahun 2005, 2006 dan 2007 dibentangkan tetapi tiga tahun selepas itu tidak ada lagi laporan dibentangkan.

"Kerajaan sepatutnya membentangkan laporan ini di Dewan Rakyat kerana ini merupakan aset negara.Apa yang kita bangkitkan adalah apakah kepentingan pihak Felda Korporat membina bangunan bertaraf 6 bintang sedangkan peneroka tertindas.

"Kita minta pihak Felda memberikan penjelasan mengapa tidak ada satu laporan kewangan dibentangkan sepanjang tiga tahun lepas," kata Dr Tan.

Dalam pada itu beliau dalam nada berseloroh berkata adakah disebabkan Felda tidak ada wang yang mencukupi maka mereka tidak mampu untuk mencetak laporan berkenaan.

Sumber: Suara Keadilan

0 ulasan:

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang