Khamis, 16 Ogos 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Kedahkini: Panas! Gaji Rozali Syabas RM17.6 juta setahun tapi...

Posted: 16 Aug 2012 07:13 PM PDT

Kedahkini: Panas! Gaji Rozali Syabas RM17.6 juta setahun tapi...: Berita ini gua ambil dari themalaysianinsider.com, menurut kenyataan dari majalah Malaysian Business mengatakan Rozali menerima gaji tahun...

Kedahkini: Panas!! Seorang Lagi MP BN Sabah Bungkus

Posted: 16 Aug 2012 07:12 PM PDT

Kedahkini: Panas!! Seorang Lagi MP BN Sabah Bungkus: Ahli Parlimen Labuan diisytihar muflis Kota Kinabalu: Ahli Parlimen Labuan, Datuk Yussof Mahal, diisytiharkan muflis oleh Mahkamah Tinggi...

Kenapa Maryam tidak disiksa dan dipulau? Sebab itulah Musa peluk agama Islam.

Posted: 16 Aug 2012 09:48 AM PDT

Pada tahun 1990-an, saya bertugas sebagai seorang peguam, menjadi partner kepada Firma Guaman Hisham, Sobri & Kadir, yang berpejabat di Pertama Complex, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.

Bukan semua yang datang ke pejabat itu sebagai pelanggan, kerana ada juga yang datang itu untuk bertukar-tukar fikiran semata-mata, dan golongan itu kebanyakannya terdiri daripada ahli-ahli politik.

Saya telah didatangi oleh seorang pemuda yang berasal dari Singapura, beliau pada waktu itu adalah seorang pelajar di Universiti Islam Antarabangsa, Kuala Lumpur.

Beliau tidak berminat dengan politik tetapi cenderung berbincang mengenai agama.  Beliau mempunyai pendidikan Agama Kristian, pernah bertugas sebagai paderi di Italy dan lain-lain negara Eropah, dan tempat beliau bertugas sebagai paderi adalah di Australia.

Sebagai seorang yang mempunyai pendidikan tinggi dibidang theology, menjadi tugas beliau untuk berhujah dengan pihak-pihak tertentu agar pihak-pihak itu boleh menukarkan haluan pegangan agama anutan mereka kepada agama Kristian.

Dan pemuda itu menceritakan pengalamannya di Australia yang menyebabkan beliau bertukar agama dari agama Kristian kepada Islam.

Ini berlaku apabila soalan yang dikemukakan oleh seorang penceramah Islam yang mudah tetapi beliau tidak dapat menjawabnya kerana jawapan kepada soalan itu tidak ada didalam bible tetapi ada didalam Al-Quran.

Persoalan yang ditimbulkan adalah:  "Kenapa masyarakat yang begitu konserbatif di zaman Maryam melahirkan Isa sedangkan Maryam tidak bersuami tidak mengutuk dan memboikot Maryam."

Persoalan ini tidak ada jawapan didalam kitab Injil, dan dipertemuan seterusnya antara Pemuda Kristian ini dengan Ulama Islam tadi diberikan jawapan oleh Ulama Islam tersebut seperti berikut:

     "Didalam Quran dinyatakan bahawa anak Maryam yang masih bayi (Isa) telah berkata-kata
      menerangkan bahawa Maryam adalah wanita suci dan melahirkan beliau atas kehendak Allah
      semata-mata"

Jawapan ini menimbulkan satu kesedaran kepada Pemuda Kristian itu, dan akhirnya beliau memeluk agama Islam.  Beliau kembali semula ke Singapura sebagai anak muda yang memeluk agama Islam, dan beliau telah diboikot oleh rakan-rakan Kristiannya.

Akhirnya beliau berjaya memasukki Universiti Islam Antarabangsa dan beliau mendalami ilmu Agama Islam.

Sudah hampir 20 tahun saya tidak bertemu dengan Pemuda ini, dan kalau beliau terbaca tulisan ini, sukalah saya mengundang beliau untuk bertemu dan bertukar-tukar pandangan.

Pemuda tersebut bernama Musa.
KedahLanie.info: Wahai UMNO..siapa yang guna agama sebenarnya sekar...

Posted: 16 Aug 2012 08:36 AM PDT

KedahLanie.info: Wahai UMNO..siapa yang guna agama sebenarnya sekar...:  'Fatwa' kafir harbi bukti Umno guna agama untuk politik SHAH ALAM: PAS Selangor bertegas bahawa Umno sudah tidak bopleh dijadik...

RAKYAT MARHAEN: Istilah ‘kafir harbi’ sangat bahaya, menghalalkan ...

Posted: 16 Aug 2012 08:09 AM PDT

RAKYAT MARHAEN: Istilah 'kafir harbi' sangat bahaya, menghalalkan ...: SHAH ALAM, 16 Ogos — Penggunaan istilah "kafir harbi" dalam laporan muka depan akhbar Utusan Malaysia minggu lalu yang...

Tiada ulasan: