Pengikut

Nuffnang

Khamis, 2 April 2015

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Kenyataan Media

Posted: 02 Apr 2015 12:55 AM PDT

KENYATAAN MEDIA – 2hb April 2015

Polis wajib siasat kes G.Thiyaggurudeen – jangan cuci tangan saja

Saya kecewa dengan keputusan Ketua Polis Negeri Sembilan (KPN), DCP Jaafar Mohd Yusof untuk tidak meneruskan siasatan ke dalam kes G.Thiyaggurudeen atas alasan ‘ia terlalu rumit’ (it’s complicated) seperti yang dilaporan di Malaysiakini pada 24hb Mac 2015. Reaksi polis tersebut telah menunjukkan sikap yang kurang profesional dan ketidakinginan polis untuk mendalami kes yang kompleks.

Dakwaan yang diketengahkan oleh ayah G.Thiyaggurudeen, En Ganesan Suppayah adalah serius. Pada 13.2.2015 G.Thiyaggurudeen telah dibawa keluar daripada Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Jumaat, Port Dickson oleh dua orang guru tanpa kebenaran pentadbir sekolah dan ayahnya. G.Thiyaggurudeen juga telah dipaksa untuk untuk membuat laporan polis terhadap ayahnya S.Ganesan bahawa ayahnya telah memaksa beliau untuk keluar dari agama Islam dan memeluk agama Hindu serta memukulnya. G. Thiyaggurudeen juga dipaksa untuk minum air penawar. G.Thiayggurudeen juga  dikurung dalam sebuah bilik di Pusat Dakwah Islam Paroi dan disoal siasat selama 3 jam 30 minit oleh 8 orang pegawai Pusat dakwah Islam Paroi dengan cara yang telah menakutkan dia.

Selepas insiden tersebut, G.Thiyaggurudeen yang berumur 14 tahun mengalami trauma dan tekanan emosi yang kuat yang menyebabkan beliau minum racun paraquat dalan percubaan membunuh diri. Sewaktu beliau diberikan rawatan di hospital, Pegawai-pegawai Pusat Dakwah Islam Paroi sering mengganggu beliau sehingga ayahnnya terpaksa bawa keluar beliau dari hospital sebelum rawatan disempurnakan. S.Ganesan dan G.Thiyaggurudeen telah membuat lima laporan polis berkenaan dengan kes ini tetapi sehingga kini tiada  tindakan diambil terhadap mana-mana pihak.

Parti Keadilan Rakya memandang berat kes ini sebagai satu isu kepentingan awam. Hari ini, pihak En Ganesan telah melalui peguamcara beliau, telah menghantar satu surat kepada KPN Negeri Sembilan untuk mendapat penjelasan tentang status siasatan kes ini. KPN Negeri Sembilan perlu memberi penjelasan, kenapa polis belum merekodkan percakapan  pengadu –pengadu dalam kes ini dan bagaimana KPN Negeri Sembilan dapat membuat kesimpulan bahawa kes ini adalah rumit atau ‘complicated’ tanpa siasatan dilakukan? Jika KPN Negeri Sembilan gagal memberi penjelasan dalam masa 2 minggu, kami akan bawa kes ini kepada Bukit Aman dan juga badan-badan lain untuk menuntut keadilan. Akhirnya kalau tidak ada apa-apa tindakan, tindakan undang-undang di mahkamah akan dimulakan.
Ahli Dewan Undangan Negeri Port Dickson, YB  M. Ravi akan membantu mencari keadilan untuk keluarga ini dengan memohon satu temu janji bersama EXCO Negeri Sembilan berkaitan dengan portfolio agama dan kebajikan dan/atau Menteri Besar Negeri Sembilan supaya arahan boleh dikeluarkan kepada Jabatan Agama Islam Negeri Sembilan menghentikan semua gangguan yang dilakukan terhadap G.Thiyaggurudeen seperti yang berlaku baru-baru ini di hospital. 

Kami minta KPN Negeri Sembilan bertindak professional dan jangan memberi alasan-alasan yang remeh. Siasatan mesti dilakukan ke atas dua orang guru sekolah tersebut dan  pegawai–pegawai Pusat Dakwah Islam yang terlibat. Perbuatan mereka, kalau dibukitkan, merupakan jenayah dibawah Kanun Keseksaan termasuk menculik ( kidnapping), mengurung secara salah ( wrongful confinement), mengugut ( intimidation), menyerang (assault) dan membuat lapuran palsu (causing a false police report to be made).

Pengalaman G.Thiyaggurudden adalah sesuatu yang tragis dan tidak boleh dipandang remeh oleh pihak berkuasa dan tindakan yang tegas perlu di ambil secepat mungkin.

Kejadian-kejadian begini memberi impak yang negative kepada perpaduan kaum dan agama; justeru itu pihak berkuasa yang bertanggungjawab harus bertindak cepat dan secara berkesan untuk memantau keadaaan dan mencegah kes-kes sebegini daripada berulang. 

Sivarasa Rasiah
Ahli Parlimen Subang
Majlis Pimpinan Pusat, Parti Keadilan Rakyat
Peguamcara dan Peguambela.


BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


APA MAKNANYA APABILA GRADUAN DIMINTA MENCIPTA KERJA OLEH MENTERI

Posted: 02 Apr 2015 06:05 AM PDT


ijuh
Graduan diminta supaya mencipta peluang pekerjaan berdasarkan ilmu yang mereka peroleh.

Perkara ini dinyatakan Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusof yang berkata kerajaan mahu melahirkan graduan yang berani menceburi pasaran kerja menggunakan kreativiti secara berdikari.

"Pada masa yang sama, pihak universiti juga sentiasa memikirkan supaya para pelajar menimba ilmu dalam bidang atau kursus yang sentiasa relevan dengan pasaran kerja.

"Malahan di kalangan tenaga pengajar IPT (institusi pengajian tinggi sendiri, kita akan mencari pensyarah yang boleh melahirkan sifat keusahawanan kepada para pelajar," katanya pada sesi dialog dengan pelajar Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) di sini pada Rabu.

Turut hadir Pengerusi Lembaga Pengarah UTeM, Tan Sri Dr Ahmad Zaidee laidin dan Naib Canselor Datuk Prof Dr Shahrin Sahib.

Idris berkata demikian apabila disoal mengenai bilangan graduan yang melebihi peluang pekerjaan sehingga menyukarkan mereka mencari pekerjaan.

Beliau berkata menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia-Pendidikan Tinggi yanng mempunyai 10 lonjakan yang akan dilancarkan Selasa depan, ia turut menekankan aspek keusahawanan, selain mahu melahirkan graduan yang holistik serta berimbang.

Menurutnya, menerusi pelan itu negara berhasrat untuk melonjak diri dalam melahir lebih ramai graduan yang bukan sahaja berkualiti di rantau ini malahan bertaraf dunia.

Katanya antara pendekatan yang diambil kementerian ialah mengumpul kalangan profesional dalam bidang industri tertentu sebagai tenaga pengajar jemputan ke arah melahirkan graduan yang boleh mencontohi dinamik dan profesion tenaga pengajar berkenaan.

"Antara yang telah memberi persetujuan mengenai perkara itu ialah Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes dan tokoh korporat tempatan lain serta sebuah sebuah syarikat antarabangsa dari Jerman," katanya.

– BERNAMA

NAJIB : BARANGAN KEPERLUAN ASAS BERKADAR SIFAR SELEPAS GST

Posted: 01 Apr 2015 08:38 PM PDTLOKASI: Pasaraya Giant Kota Damansara 
Dengan ditemani para pemimpin beberapa persatuan pengguna seperti FOMCA, CAP dan PPIM, Perdana Menteri Dato' Seri Najib telah membuat terjahan mengejut bagi melihat sendiri pelaksanaan GST diperingkat akar umbi serta mengetahui secara langsung dan terus akan kesan dan impaknya kepada pengguna. Gerak kerja beginilah yang amat dialu-alukan oleh rakyat .. semoga akan kerap melakukannya demi memastikan rasa tidak terkesan dan tertekan teruk dengan pelaksanaan GST serta para peniaga tidak akan ambil kesempatan atas kejahilan rakyat yang kurang maklumat disebabkan kegagalan pemimpin yang diberi amanah dan tanggung jawab membuat pemahaman iaitu tidak lain tidak bukan Ahmad Maslan CGPA 3.85. 

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini melakukan tinjauan harga barangan di pasar raya Giant Kota Damansara di sini, pada hari pertama pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST). Berbaju kemeja putih, Najib tiba di premis berkenaan pada pukul 4.45 petang dan mengujakan orang ramai yang terkejut dengan kehadiran perdana menteri. 

Najib kemudian mengambil bakul pasar raya berkenaan dan singgah di bahagian produk penjagaan diri serta membelek harga produk-produk di bahagian berkenaan sebelum mengambil ubat gigi. Beliau turut ke bahagian menjual minuman, makanan dan sayur-sayuran dan membuat pembelian antaranya milo, roti dan nanas. Ketika berada di pasar raya besar itu, Najib yang diiringi Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Nadzim Johan, Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) Datuk N.Marimuthu dan Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang SM Mohamed Idris, turut berbual dengan pekerja-pekerja di situ. 

Najib juga beramah mesra dan bergambar dengan pengunjung pasar raya besar itu. Selepas 20 minit meninjau barang-barang, Najib kemudian ke kaunter membuat pembayaran dan melihat resit pembayarannya. Perdana menteri turut memuat naik resit pembelian dalam akaun twitternya. "Mudah baca dan jelas dalam resit mengenai perbezaan barangan berkadar standard dan zero rated GST (kadar sifar GST). Bagus," kata Najib dalam catatan Twitter itu. 

Selepas membeli-belah, perdana menteri kemudian berbincang bersama-sama Nadzim, Marimuthu dan SM Mohamed Idris mengenai isu-isu kepenggunaan di sebuah premis makanan yang terletak dalam bangunan pasar raya besar itu. Dalam entri Facebooknya, Najib menulis: "Saya lihat harga barang di sini berpatutan dan barangan keperluan asas berkadar sifar seperti yang ditetapkan Kerajaan". 
MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


NAJIB : BARANGAN KEPERLUAN ASAS BERKADAR SIFAR SELEPAS GST

Posted: 01 Apr 2015 08:37 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang