Pengikut

Nuffnang

Ahad, 27 Oktober 2013

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Perutusan Sambutan Deepavali 2013 Oleh YB Dr Xavier Jayakumar

Posted: 27 Oct 2013 07:45 PM PDT

Saya serta bagi pihak kakitangan Pusat Khidmat ADUN Seri Andalas serta keluarga mengucapkan Selamat Menyambut Deepavali kepada masyarakat yang beragama Hindu yang akan meraikan sambutan ini.

Seperti yang kita sedia maklum Deepavali adalah merupakan perayaan meraikan kemenangan kebaikan mengatasi kejahatan yang membawa sinar harapan untuk masa depan yang lebih baik. Marilah kita meraikan perayaan ini dengan penuh kesyukuran serta harapan untuk terus melakukan kebaikan serta menuju kecemerlangan.
 
Raikanlah bersama keluarga tersayang dan sahabat handai. Teruskan amalan kunjung-mengunjungi dan pandulah secara berhemah ketika membuat perjalanan.
 
Sambutan Deepavali Peringkat Negeri Selangor akan diadakan di Jalan Tengku Kelana, Klang pada 31 Oktober 2013 (Khamis) bermula jam 5 petang dan Majlis Rumah Terbuka Deepavali DUN Seri Andalas pula akan diadakan pada 9 November 2013 (Sabtu) bermula jam 7 malam di Jalan Nagasari, Desa Latania, Batu 3 1/2 Kampung Jawa. Datanglah beramai-ramai untuk meraikannya bersama-sama.

Sekali lagi saya dan para kakitangan Pusat Khidmat ADUN Seri Andalas serta keluarga mengucapkan Selamat Menyambut Deepavali.

YB Dr Xavier Jayakumar
ADUN Seri Andalas  

Tiga Puluh Wanita Terima Sumbangan Dalam Program PEKAWANIS DUN Seri Andalas

Posted: 27 Oct 2013 07:15 PM PDT

Seramai tiga puluh wanita yang kebanyakannya terdiri daripada ibu-ibu tunggal dengan anak-anak yang masih kecil telah menerima sumbangan RM100 serta goody bag daripada PEKAWANIS di Pejabat Khidmat Masyarakat ADUN Seri Andalas pada 26 Oktober 2013 yang lalu.

YB Dr Xavier Jayakumar telah menyampaikan goody bag dan memberi kata-kata nasihat kepada para penerima sumbangan. Dalam program ringkas tersebut ada penerima yang membangkitkan masalah-masalah kesihatan yang dihidapi dan YB Dr Xavier telah maklum dengan perkara tersebut.

PEKAWANIS adalah persatuan bagi isteri-isteri ADUN dan ahli Parlimen serta ADUN dan Ahli Parlimen wanita yang berminat menyertainya. Matlamat utama PEKAWANIS adalah kebajikan dan persatuan ini juga menguruskan rumah kebajikan di Shah Alam untuk perempuan-perempuan muda yang menghadapi masalah. PEKAWANIS juga menguruskan pusat dialisis di Klang.

Untuk setiap kali perayaan, sebanyak RM3,000 diagihkan kepada wanita / keluarga miskin di kawasan mereka.Merasmikan Forum Pemilik Haiwan Yang Bertanggungjawab Sempena Hari Haiwan Sedunia 2013

Posted: 27 Oct 2013 07:00 PM PDT

Pada 26 Oktober 2013, YB Dr Xavier Jayakumar telah hadir merasmikan Forum Pemilik Haiwan Yang Bertanggungjawab Sempena Hari Haiwan Sedunia 2013 yang telah diadakan di Dewan Ilmu Perpustakaan Komuniti Majlis Bandaraya Petaling Jaya yang bermula jam 9 pagi.

Hadir dalam forum tersebut adalah Puan Dr Chitradavi, Pengarah Jabatan Kesihatan Persekitaran MBPJ, Puan Dr Hajah Hayati Abdullah, Pengarah Jabatan Kesihatan dan Alam Sekitar DBKL serta Ahli-ahli Majlis MBPJ.

Ini adalah tahun keempat sejak tahun 2009 sambutan Hari Haiwan Sedunia telah diadakan di MBPJ. Tema pada tahun ini adalah "Responsible Pet Ownership" bertujuan mewujudkan tahap kesedaran kepada pemilik haiwan dan rasa tanggungjawab terhadap haiwan yang dipelihara. 

Dalam majlis yang diadakan, sijil telah diberikan kepada para pemilik haiwan yang bertanggungjawab kemudian diikuti dengan pembentangan kertas kerja dan sesi soal jawab bersama ahli-ahli panel.

Atas sikap prihatin dan tanggungjawab, MBPJ telah menubuhkan Canine Advisory Team (CAT) di negeri Selangor dan juga merupakan PBT pertama di Malaysia yang mengadakan sambutan Hari Haiwan Sedunia pada setiap tahun.

MBPJ turut menguatkuasakan undang-undang kecil perlesenan anjing dan rumah pembiakan anjing bagi memastikan pihak yang tidak bertanggungjawab  tidak melakukan perbuatan kejam terhadap binatang ini. Penalti sebanyak RM2,000 akan dikenakan atau penjara tidak melebihi 1 tahun atau kedua-duanya sekali sekiranya terdapat mana-mana pihak yang melanggar undang-undang kecil ini.
Kerajaan Umno-BN Boros, Rakyat Tanggung GST dan Pengurangan Subsidi

Posted: 27 Oct 2013 02:45 AM PDT

SHAH ALAM,27 OKT : Pengurangan subsidi dan mengenakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bukan penyelesai kepada masalah ekonomi negara yang berpunca daripada sikap boros kerajaan Umno-BN berbelanja.

Ketua Penerangan PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata perlaksanaan GST hanya boleh dilakukan apabila kerajaan Umno-BN mula bertanggungjawab untuk mengurangkan pengurusan operasinya dan bukannya ianya terus berboros dengan duit rakyat.

Katanya, rakyat tidak diberikan tempoh untuk menyesuaikan diri dengan GST apabila ia diumumkan pada kadar yang sebegitu tinggi pada 6 peratus bermula 1 April 2015.

"Dengan GST, mereka yang tidak mempunyai kereta dan tidak mempunyai pekerjaan tetap sehingga tidak layak membayar cukai pun dikenakan cukai atas setiap pembelian," katanya dalam satu kenyataan.

Tuan Ibrahim berkata, di Singapura, kadar GST diperkenalkan pada kadar 3 peratus sebelum beransur menjadi 7 peratus.

"Ada yang berkata masyarakat kampung tidak akan merasai beban daripada GST. Ingin diingatkan bahawa kebanyakan barangan yang dijual di kedai-kedai runcit di kampung datangnya juga daripada para pembekal di bandar.

"Barangan itu sudahpun dikenakan GST ketika tiba di kedai runcit. Walaupun kedai runcit yang kecil itu dikecualikan daripada GST kerana tidak melepasi had minima perolehan tertentu, barangan yang dijual kepada masyarakat kampung sudah tentunya pada harga yang lebih tinggi kerana sudah dikenakan GST oleh pembekal," katanya.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua berkata, tindakan kerajaan mengenakan GST tidak mampu menyembunyikan kegagalan mereka mengawal perbelanjaan berlebihan dengan defisit terus kekal.

Lebihan dalam kutipan cukai yang dinyatakan dalam Laporan Ekonomi 2013/14 sepatutnya membantu mengurangkan defisit kronik itu kepada 2.6 peratus tetapi sebaliknya kekal tidak berubah pada unjuran empat peratus.

"Walaupun kerajaan mengumpul jauh lebih tinggi daripada hasil yang dijangkakan, defisit untuk 2013 kekal pada RM39.3 bilion.

"Ini bermakna hampir setiap sen pendapatan tambahan yang dikutip kerajaan terus segera dibelanjakan, bukannya menyumbang ke arah mengurangkan hutang," katanya.

Sumber: SelangorKu

Laksana GST, Makin Banyak Rakyat Kena Tanggung

Posted: 27 Oct 2013 02:00 AM PDT

SHAH ALAM, 27 OKT : Pelaksanaan GST hanya akan meningkatkan harga barangan dan beban cukai yang perlu ditanggung pengguna walaupun selepas pemansuhan Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan (SST).

Ahli Parlimen Serdang, Dr Ong Kian Ming berkata, Kerajaan Umno-BN mengelirukan rakyat dengan memberi gambaran bahawa kebanyakan harga barangan dan cukai yang dibayar oleh pengguna akan dikurangkan selepas pengenalan GST.

"Yang benar adalah bahawa perkara yang dikenakan cukai di bawah SST adalah jauh kurang daripada apa yang dikenakan cukai di bawah GST," kata beliau dalam satu kenyataan.

Kian Ming berkata, antara perkara yang didakwa tidak di bawah cukai jualan tetapi akan di bawah GST termasuk banyak barangan bukan mewah seperti susu, kopi, teh, air mineral , buah-buahan dalam tin , surat khabar , alat tulis, beg sekolah, dan kotak .

Katanya, penggunaan elektrik di atas 200kWh (mana-mana amaun yang melebihi RM50) juga akan dikenakan GST. Harga barang-barang ini pasti akan meningkat selepas GST kerana penghapusan SST mempunyai kesan ke atas harga.

Pada masa ini cukai jualan adalah terhad kepada restoran-restoran tertentu dan perkhidmatan profesional yang diberikan oleh akauntan , arkitek, perkhidmatan kenderaan motor dan pusat-pusat pembaikan, perkhidmatan telekomunikasi , perkhidmatan keselamatan , ejen hartanah, operator perkhidmatan letak kereta ruang dan firma perkhidmatan .

"Liputan yang lebih luas di bawah GST bermakna lebih perkhidmatan akan dikenakan GST berbanding dengan cukai perkhidmatan semasa. Ini bermakna bahawa lebih banyak perkhidmatan hargaya akan meningkat.

"Yang benar adalah bahawa GST akan menaikkan harga majoriti barangan dan perkhidmatan walaupun selepas penyingkiran GST dengan beban kewangan rakyat akan meningkat," katanya.

Sumber: SelangorKu

Bajet 2014 : Belanjawan Orang Kaya, Yang Miskin Papa Kedana

Posted: 26 Oct 2013 02:15 AM PDT

Pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) seperti yang diumumkan Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapan belanjawannya di Parlimen adalah satu tamparan hebat kepada golongan miskin dan berpendapatan rendah.

Malah, bermula pada kadar 6%, adalah sangat melampau. Perbandingan pelaksanaan GST yang dilaksanakan di Singapura pada kadar 7% sekarang ini juga adalah cubaan mengelirukan rakyat kerana ia mula diperkenalkan pada tahun 1994 dengan kadar hanya 3%, sejak 13 tahun yang lalu.

Dalam apa keadaan pun, membuat perbandingan dengan negara seperti Singapura dan negara-negara Eropah adalah sia – sia disebabkan tahap urus tadbir yang baik jauh lebih tinggi di negara – negara tersebut.

Bagi rakyat Malaysia, kos sara hidup sudah cukup membebankan tanpa GST. Dengan adanya cukai ini, beban yang lebih berat akan menimpa golongan miskin memandangkan mereka hampir tidak ada pilihan lain selain membelanjakan juga sebahagian besar daripada pendapatan boleh guna (disposable income) yang ada.

Hujah Najib bahawa GST akan menyebabkan kos barangan dan perkhidmatan semakin berkurang adalah bohong dan sekali lagi cuba mengelirukan rakyat.

Majoriti rakyat tidak akan dapat memanfaatkan GST dengan penjimatan ataupun pelaburan seperti golongan kaya dan berpendapatan tinggi. Ini akan mewujudkan jurang yang lebih nyata dan menyebabkan ketidakadilan sosial yang lebih berpanjangan.

Jika belanjawan tahun lalu adalah belanjawan rakyat disebabkan pilihanraya bulan Mei lalu, maka yang ini merupakan belanjawan orang kaya kerana kerajaan UMNO dan Barisan Nasional merasakan ia sudah tidak lagi terhutang budi kepada rakyat.

Mereka lewatkan GST kerana mereka tahu rakyat akan membantah dan kini selepas pilihan raya mereka melaksanakannya. Maka Belanjawan 2014 ini hanya akan melebarkan kesenjangan ekonomi rakyat. Jurang kaya – miskin, gini – coefficient rakyat akan terus meluas.

Selain itu, saya meramalkan tekanan inflasi yang bakal menimbun serta kos sara hidup yang kian meningkat.

Dorongan untuk memacu sektor pelancongan, dengan membina lebih banyak hotel bertaraf lima bintang dan bersaing dengan dunia untuk memiliki bandar terhebat tidak memberi kelebihan dan kemakmuran kepada rakyat.

Di mana usaha Kerajaan untuk merendahkan kos pengangkutan atau memperbaiki pengangkutan awam ? Tidak ada disebut tentang perumahan mampu milik. Malah program kesihatan rakyat terus diabaikan.

Meskipun peruntukan yang diumumkan amat substansial, namun yang masih menjadi permasalahan adalah pengagihan dan penggunaan dana tersebut. Perbelanjaan negara tahun lalu tentang latihan Bahasa Inggeris sahaja sudah cukup menjadi contoh bagaimana pembaziran berlaku.

Dana keusahawanan melalui pinjaman mudah bagi mengurangkan pengangguran di kalangan graduan hanya akan menjurus kepada nilai hutang yang semakin memuncak.

Apa yang diperlukan oleh graduan – graduan ini adalah kemahiran 'soft skill' dan lebih banyak latihan kemahiran dan teknikal untuk meningkatkan kebolehan mereka diambil bekerja, bukan hutang yang lebih banyak.

Cadangan untuk memberi dana kepada pelajar lepasan SPM untuk latihan kemahiran adalah baik dari segi prinsip, akan tetapi yang lebih signifikan adalah soal pelaksanaan serta pengkhususan di lapangan.

Kita semua setuju bahawa defisit belanjawan mesti dikurangkan, tetapi memeras lebih banyak wang daripada rakyat bukanlah caranya.

Masalah asas adalah soal ketirisan, pembaziran dan rasuah. Dengan menangani masalah ini secara tidak komprehensif, kita tidak akan mampu untuk menyelesaikan masalah yang tidak akan berkesudahan. Masalah ini tidak mampu diselesaikan dengan hanya mengutip cukai sebanyaknya.

MOHAMED AZMIN ALI
Timbalan Presiden PKR


Sumber: SelangorKU

RM20 Juta Perbaiki Asrama Unisel, Siap Jun 2014

Posted: 26 Oct 2013 02:00 AM PDT

BESTARI JAYA 26 OKT : Kerajaan Negeri memperuntukkan RM20 juta bagi tujuan penambahbaikan asrama Universiti Selangor (Unisel) dan dijangka siap selewat-lewatnya pada bulan Jun tahun hadapan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Negeri komited membaikpulih bangunan asrama yang tidak boleh digunakan lagi itu bagi tujuan kemudahan infrastruktur pelajar institusi pengajian tinggi berkenaan.

"Blok bangunan itu sudah tidak boleh pakai dan kita akan adakan program penambahbaikan 'Repairs and Maintenance' dan peruntukan diberikan kepada pihak universiti untuk bergerak pada pembaikan," katanya.

Abdul Khalid berkata demikian dalam sidang media selepas Istiadat Konvokesyen Unisel Ke Lapan di Dewan Canselor, Kampus Bestari Jaya di sini.

Turut hadir, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Modal Insan, Dr Halimah Ali serta Naib Canselor Unisel, Prof Dr Anuar Ahmad.

Seramai 2,003 graduan bakal memperolehi ijazah masing-masing termasuk tujuh orang menerima ijazah kedoktoran falsafah dan profesional.

Manakala 34 orang menerima ijazah sarjana dan 1,024 orang menerima ijazah sarjana muda dan 937 orang menerima diploma.

Sementara itu, Abdul Khalid di dalam ucapannya berkata masyarakat diharap tidak beranggapan bahawa graduan Unisel sebagai 'graduan pasang siap' iaitu kemampuannya terbatas.

"Saya mahu dan bahkan seluruh rakyat Selangor mahu, bahawa Unisel ini sebenarnya sentiasa mengeluarkan graduan yang mempunyai pelbagai kemahiran berfikir, budiman, pencinta ilmu dan berperibadi mulia.

"Kesepaduan jasmani, emosi, rohani dan intelek adalah kriteria penting untuk menjadi graduan cemerlang," ujarnya.

Abdul Khalid berkata, Unisel sehingga kini mampu mengekalkan status sebagai antara graduan yang tertinggi memperolehi pekerjaan dalam tempoh enam bulan selepas menamatkan pengajian.

"Hal ini dilaporkan dalam media massa dan Kementerian Pendidikan 2012, saya percaya para graduan sedia maklum mengenai pencapaian dan kejayaan universiti ini serta pelbagai pengiktirafan yang diterima, sama ada dalam mahupun luar negara," katanya lagi.

Sumber: SelangorKu

Tujuh Projek Baru Selangor Bernilai RM38.22 Bilion

Posted: 25 Oct 2013 02:15 AM PDT

SHAH ALAM 25 OKT : Ekonomi Selangor dijangka terus berkembang melalui tujuh projek pembangunan membabitkan tanah seluas 3,771.81 hektar dengan nilai perbangunan kasar dianggarkan berjumlah RM38.22 bilion.

Tujuh projek pembangunan itu sudah diluluskan Majlis Perancangan Fizikal Negara membabitkan tanah milik kerajaan dan swasta yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam satu mesyuarat, pada 17 Oktober lalu.

Projek pembangunan yang dirancang itu membabitkan pembangunan bercampur di Bandar Bukit Raja, Kapar (Sime Darby), pembangunan bercampur di Rawang (Kundang Properties), resort golf 18-lubang di Batang Kali (Mines Gold & City Sdn Bhd) dan pembangunan bercampur di Beranang, Hulu Selangor (Riverside Hills Sdn Bhd).

Selain itu, antara projek lain adalah projek perumahan dan komersil di Dengkil, Sepang (Tristar Acres Sdn Bhd), projek perumahan di Semenyih, Hulu Langat (UEM Land Berhad) dan pembangunan semula kawasan Institut Penyelidikan Getah Malaysia di Sungai Buloh (Kwasa Ldn Sdn Bhd).

Jabatan Perancangan Bandar dam Desa dalam mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negeri (MTES), semalam turut mengesahkan sebanyak 85,415 unit rumah akan dibina melalui pembangunan terbabit untuk didiami 403, 700 orang.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata kerajaan negeri akan terbabit secara aktif dalam projek berkenaan kerana  memberi kesan yang besar dan faedah secara langsung kepada rakyat.

Beliau yang mempengerusikan mesyuarat mingguan itu turut mengarahkan kakitangan kerajaan dan agensi negeri memberi kerjasama sepenuhnya kepada agensi persekutuan yang terbabit dalam pembangunan projek berkenaan.

Abdul Khalid berkata, syarikat air yang akan dilantik kerajaan negeri selepas penstrukturan semula air diselesaikan akan memainkan peranan penting bagi membekalkan air bersih secara cekap sebagai perkhidmatan utama kepada penduduk di kawasan baru berkenaan.

"Kerajaan Selangor sangat komited untuk menyelesaikan penyusunan semula industri air dan berharap pengambilalihan ini selesai, akhir tahun ini seperti yang ditetapkan menteri.

"Pasukan kami terdiri daripada kumpulan profesional yang pakar dan berpengalaman dalam pengurusan air bersedia. Tugas mereka yang pertama adalah mengurangkan kadar air tidak berhasil (NRW)," katanya dalam satu kenyataan media, di sini, pagi ini.

Sumber: SelangorKu

Anwar: Belanjawan Hukum Rakyat

Posted: 25 Oct 2013 02:00 AM PDT

Datuk Seri Anwar Ibrahim menyelar Belanjawan 2014 hari ini yang menurutnya menghukum rakyat dan gagal menyentuh isu asas kebocoran dan urus tadbir yang baik.

"Kamu menghukum rakyat dengan GST (cukai barang dan perkhidmatan). Tiada perubahan antara jurang kaya dan miskin. Kita akan bersungguh-sungguh menentang GST," kata ketua pembangkang.

Anwar juga menyifatkan belanjawan kali ini sebagai paradoks kerana dianggap menyebelahi syarikat dan "orang kaya tetapi dalam masa yang sama memperkenal cukai yang melibatkan banyak pihak.

"Cukai lebih rendah untuk orang kaya, dana khas kepada syarikat, dalam masa yang sama kamu kenakan cukai umum yang akan jejaskan segmen besar masyarakat. Ini paradoks."

Setelah pelbagai spekulasi, kerajaan akhirnya hari ini mengumumkan GST 6 peratus akan diperkenal bagi menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang akan dimansuhkan.

Ia akan berkuat kuasa pada 1 April 2015.

Menyentuh pengurangan subsidi gula mulai esok, ketua umum PKR itu menyifatkan hujah yang digunakannnya "remeh".

Subsidi gula sebanyak 34 sen akan dimansuhkan berkuatkuasa esok bertujuan mengurangkan jumlah pesakit diabetes di negara ini yang agak membimbangkan.

Sumber: MalaysiaKini

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Noh, wrong! Ops Lalang was orchestrated

Posted: 27 Oct 2013 05:10 AM PDT

Malaysiakini

BN’s Tanjung Karang MP Noh Omar has been quoted as saying that Malaysia will not be a country at peace if Operasi Lalang had not been carried out in 1987.

He said this on Oct 22, during the debate in Parliament on the amendments to the Security Offences (Special Measures] Act (Sosma). The amendments seek to place organised crime as an offence punishable under Sosma.

Noh said there was a threat of racial riots in 1987, resulting in the dragnet that saw more than 100 innocent Malaysians arrested and detained without trial under the Internal Security Act (ISA).

I was one of those detained and I happen to be one of the few Malaysians who have been documenting and monitoring Umno and the way it orchestrates “sensitive issues” whenever there is a crisis facing the party.

Yes, like the May 13 pogrom, Ops Lalang was also orchestrated by Umno. Unlike May 13, we have the benefit of more media coverage and more witnesses among the present generation regarding Operation Lalang.

Umno is facing a break-up

We know that 1987 that time during Dr Mahathir Mohamad’s term when he faced the biggest threat to his rule, with Team B under Tengku Razaleigh Hamzah challenging the results of the Umno elections.

A court decision in Team B’s favour would have meant the end of Mahathir’s grasp on power.

Thus, in the run up to Ops Lalang and before the assault on the judiciary resulting in the sacking of the Lord President and several other Supreme Court judges, the ruling party orchestrated a tense situation in the country by creating various “sensitive” issues.

These included the sending of non-Mandarin qualified administrators to the Chinese schools, conversion of Muslims to Christianity and even threats to organise a 500,000-people Umno rally in the capital.

All these were to justify the unleashing of 'Ops Lalang’ to deal with the so-called “threat to national security”.

The country’s first prime minister Tunku Abdul Rahman Putra, in his twilight years at that time, had more perception and integrity than Mahathir in his prime and certainly more political nous than the Tanjung Karang MP.

The Tunku, like many other perceptive democrats at the time, could see how Ops Lalang was orchestrated. This is how he described the situation:

“Umno was facing a break-up. The Prime Minister Dr Mahathir Mohamad’s hold on the party appeared critical when election rigging was alleged to have given him a very narrow victory over Tengku Razaleigh. The case alleging irregularities brought by Umno members was pending in court. If the judgment went against him he would have no choice but to step down. So he had to find a way out of his predicament. A national crisis had to be created to bring UMNO together as a united force to fight a common enemy – and the imaginary enemy in this case was the Chinese community.”

Gangsters new 'threat to national security’?

The ISA has been at the convenient disposal of the government of the day ever since its introduction in 1960. When it was first introduced in Parliament, Abdul Razak Hussein tried to justify it by saying it would only be used against “communist terrorists”.

Through its grisly career, the ISA has been used most blatantly by the ruling coalition to cripple its political opponents, most notably the arrest and detention of practically the entire leadership of the Socialist Front, the main threat to the Alliance during the Sixties.

This sham democracy was the main reason for the Socialist Front’s boycott of the 1969 general elections.

Since then, “threats to national security” have included Members of Parliament, trade unionists, environmentalists, educationists, Christian evangelists, Islamic practitioners, document forgers, and the list goes on…

Since the repeal of the ISA, detention without trial now comes in the guise of the Security Offences (Special Measures) Act. With the latest amendments to Sosma, we are told that gangsters are the new “threat to national security”.

All this points not to any threat to the nation but to the machinations of a very insecure regime that orchestrates “sensitive issues” whenever any crisis to the ruling party necessitates it.

Don’t misunderestimate Russell Brand!

Posted: 27 Oct 2013 02:18 AM PDT

Washington Post

I don't know why interviewers still insist on underestimating Russell Brand. Have they not watched any of his previous interviews? Anyone who has seen any interview or guest appearance he's made in the past few months — or even years — will notice that he expresses himself clearly, has been following the issues and does not like being treated like a "trivial" actor/comedian, never mind what the chyron beneath him says.

Now he's done it again, this time on Wednesday night on BBC's Newsnight program with Jeremy Paxman. I can't show the full clip, which contains an F-bomb (Gawker has it; you stand warned) but if you are an interviewer planning on casually dismissing Brand, please, alter your plans. Do not assume that he does not have a vocabulary at least as large as yours, and do not laugh him off or address him as though he is not in the room. This will not work. It will only make him and his revolution stronger, and will make you look like an idiot.

I sometimes wonder how long the Brand machine would thrive if we hired an American comic or actor to read exactly the same statements in an accent that was not British. Would they retain their power to impress? Probably. He explains his decision not to vote by fluently saying: "It is not that I am not voting out of apathy. I am not voting out of absolute indifference and weariness and exhaustion from the lies, treachery and deceit of the political class that has been going on for generations." Not the, "I'm not voting because I, uh, there was like a deadline or something and, um, cards and voting is, you know, ugh, you know?" as would probably come out of most of us were we put on the spot. He has mastered the art of being More Serious Than You Expected (MSTYE?) first pioneered by Jon Stewart. A comedian? With knowledge of the issues? And "lexicon" in his, er, lexicon? SURELY THIS IS THE NEW MESSIAH! LEAD US, RUSSELL, LEAD US!

I am paraphrasing a little, but this does seem to be the way the sentiment is tending. There are a few people hesitant to leap onto what is being termed the Brandwagon (well played!) but the response, if sheer volume of hits counts for anything, has been overwhelming. These awkward encounters offer all the raw enjoyment of watching newsmen cringe combined with the delight of seeing someone Susan Boyle an interview out of the park. Still, it's been happening with such regularity that you might think someone would notice. It's almost becoming Brand's stock in trade — comedian Russell shows up and shows you up. As long as interviewers keep failing to realize what they're dealing with, this publicity will spiral into — well, certainly more buzz for Brand's tours, but at his present rate of virality, possibly some kind of Occupy 2.0 or mass stampede to redistribute everything. You can't rule it out! Anyway, don't underestimate him. That's my point.

[VIDEO] Paxman and Brand on revolution and beards

http://www.youtube.com/watch?v=JBIhCOCg2Hg

GST: killing the golden goose

Posted: 27 Oct 2013 02:14 AM PDT

TMI

The proposed goods and services tax (GST) will tax those who can't afford to be taxed, i.e. 60% of Malaysians  who are eligible for BR1M. These are the people who will soon be taxed by the regressive tax, together with the rest of us who live and stay in this country.

I would like to drop the Orwellian double speak so prevalently employed by many GST apologists who are trying to mask the real issue. I will share my views plainly here.

Flawed arguments

 Some argue that the government has to be cruel to be kind. Hence, BN would have us believe that the fuel hike subsidy rationalisation is needed to balance the government's expenditure and ensure its good financial standing.

In theory, this sounds legit. However, look closer and you will find many flaws in the argument. For one, this argument does not take into account the adverse effects on the man on the street. It also demonstrates an incomplete understanding of how the economy grows or declines.

What is the real reason for the Barisan Nasional government to implement the GST? This tax has hung like a sword of Damocles over our heads since Tun Abdullah Ahmad Badawi’s era in 2005.

GST apologists' main argument is that it is the most effective form of taxation. What does "most effective" mean? Simply put, it means that the government can obtain more tax revenue from our pockets.

Another pro-GST argument is that since 140 odd countries have implemented it, Malaysia should follow suit . However, you do not find BN supporters rushing to follow in the footsteps of other countries' democratisation processes. For example, most countries in the world set the voting age at around 18, so why do we not adopt the "follow the majority" argument in this instance?

GST widens inequality

In the past decade, particularly after the 2008 global financial crisis, the global economy has become acutely concerned about income inequality – the gap between the haves and the have nots.

Scholars and thinkers the world over have acknowledged the negative effect that GST has on the income gap.

Assume  my income is RM10,000 and I spend RM1,000 and I'm charged a 5% GST or RM50 for the goods and services I consume. RM1,000 is just 1/10 of my supposed RM10,000 income. Imagine a person earns RM1,000 per month and spend all his income to consume goods and services and pays a similar 5% GST. RM50 to a person who earns RM10,000 and to a person who earns RM1,000 carries an absolutely different meaning. The lower income person will suffer more.

The BN apologists also argue that GST is fair, since it taxes everyone in a country where the majority do not pay tax. A belated consolation to the minority taxpaying group who have been contributing to the national coffers, if you will.

However, 60% of Malaysians are eligible for the BR1M financial aid, meaning to say 60% of Malaysian families earn less than RM3,000 a month. They are already struggling to make ends meet. They do not pay taxes because they are below  the tax-paying threshold.

Of course there are those who evade paying tax, I believe that we have adequate laws to deal with this, if the enforcement is done properly.

The middle income group will suffer too

Some advocates for GST said, the daily necessities of the poor are not subject to GST. I would like to ask them, who are the poor? If 60% of Malaysians need BR1M money, that means 60% of the country’s families are struggling. If what the 60% need are exempted from GST, might as well we keep to the old system as there is no GST system that exempts 60% of people and still remains worthwhile to run.

How do we differentiate between daily necessities for poor people and for normal people? Are we not degrading the quality of life of those trapped in the middle income group through their consumption of GST-exempted products meant for the poor?

One other argument is that by introducing GST, we can reduce sales tax and eventually, income tax.

While we recognise that Malaysia's tax system does no favours to the middle income bracket who earn between RM5,000 and RM10,000, the cure is not the introduction of GST. This unfortunate fact of high tax for middle income bracket should be rectified by tax adjustments to reduce the burden of the middle income families, shifting the focus to the super-rich.

Malaysia's GST is not like in the UK, Australia and other developed nations where top income tax rate were 50% and above before the introduction of the GST. For them, tax cuts were the natural course of action after the introduction of GST.

There is little room to manoeuvre for a tax cut with the Malaysian income tax rate which is not that high by comparison.

Killing the golden goose

BN ministers have said that the GST is a necessary evil to balance the accounts and to reduce deficit and debts. To most of us, such a statement means that the only "balance" it seems to bring is to allow the powers-that-be to continue to squander the nation's wealth – business as usual.

The crux of the matter is this: killing the golden goose. Here's what I mean by "golden goose"- our economy is no longer as export-reliant as it once heavily was. While previously, our biggest trading partner was the US, in the past three years the growth of our economy has heavily depended on domestic consumption.

Apart from the government's expenditure, domestic consumption comprises the money spent by ordinary citizens, mostly via debt. Hence, the rakyat who spend money are the "golden geese".

Malaysia's household debt is the second highest in all of Asia. Should the bubble burst, we will have many casualties.

I would like to reiterate that arguably, GST by nature is designed to tax those who cannot afford to be taxed in the first place. The 60% of citizens who are eligible for BR1M aid will now be taxed by GST, shrinking the domestic consumer market – i.e. the disposable income that could have been spent buying goods is now taken away by tax.

In this scenario, imposing GST at this stage will be akin to killing the golden goose. It would not be far fetched to imagine the worst case scenario of GST not as the feared monster of inflation, but the falling demand that precedes a recession.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang