Pengikut

Nuffnang

Ahad, 30 Jun 2013

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Pengantin Selangor Digalakkan Daftar Diri Untuk Insentif, Rumah Mampu Milik

Posted: 30 Jun 2013 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 30 JUN : Insentif perkahwinan dinaikkan ke RM 500 dan pendaftaran ke dalam skim rumah mampu milik (RMM) adalah antara tarikan yang ditawarkan Kerajaan Selangor kepada pasangan Selangor yang ingin berkahwin.

Pasangan pengantin baru diminta mendaftar diri dengan Kerajaan Negeri supaya hari bahagia mereka diraikan bersama selain menerima insentif menerusi program di bawah agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, buat masa kini Kerajaan Negeri masih memberi RM 200 kepada pasangan pengantin tetapi jumlah tersebut bakal dinaikkan kepada RM 500.

Kenaikkan itu dijanjikan di dalam manifesto Pakatan Rakyat Selangor dalam pilihanraya umum ke-13 bulan lalu.

Menurut Abdul Khalid pendaftaran akan membolehkan Kerajaan Negeri mendapat maklumat jelas berhubung jumlah perkahwinan yang dilangsungkan di Selangor dan membantu proses pemberian pgoram MES kepada mereka yang layak.

Setakat ini, kira-kira 25,000 pasangan pengantin telah didaftarkan di Selangor sejak Januari lalu.

"Antara program yang kita usahakan adalah memasukkan nama mereka dalam program pemberian Rumah Mampu Milik (RMM) supaya terpilih memiliki rumah jika termasuk dalam kategori berpendapatan sederhana dan bermastautin tetap di Selangor."

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Majlis Penyerahan Insentif Perkahwinan Belia 2013 dan Pelancaran Laman Sesawang Belia (BES) Selangor di sini hari ini.

Turut hadir, Exco Belia, Sukan, Infrasruktur dan Kemudahan Awam, Dr Ahmad Yunus Hairi selain Exco Kerajaan Negeri yang lain, Dr Halimah Ali dan Dr Daroyah Alwi.

Seramai 191 pengantin baru menerima insentif tersebut disampaikan Menteri Besar dalam majlis berkenaan.

Mengulas lanjut, Abdul Khalid berkata, mereka yang menetap di Selangor sekurang-kurangnya 15 tahun sudah boleh dianggap sebagai pemastautin tetap dan layak menyertai program tersebut.

Beliau menjelaskan, Kerajaan Negeri juga merancang menaikkan insentif pemberian tersebut dari RM 200 kepada RM 500.

"Selain itu apabila kita ada majlis meraikan perkahwinan beramai-ramai dan kita akan bagi hadiah lagi RM100," katanya.

Bagi pasangan Mohammad Hamdan Mhd Nordin, 28 dan Sazalina Mohd Salleh, 25, sumbangan Kerajaan Negeri itu merupakan hadiah galakan bagi setiap pasangan pengantin di Selangor.

"Kami yang berkahwin pada 19 Januari tahun ini bersyukur kerana pasangan yang baru mendirikan rumahtangga dibantu Kerajaan Negeri.

"Dengan galakan ini maka pasangan yang merancang perkahwinan jangan tunggu lama-lama," katanya.

Sementara Nicholas Ang, 28 dan Cynthia Ng, 28, berkata, mereka merasa teruja apabila mendapat tahu akan pemberian insentif oleh Kerajaan Negeri itu.

"Perkahwinan sekarang ini agak mahal, dengan ada insentif macam ini maka baguslah untuk kurangkan beban," katanya yang melangsungkan perkahwinan pada 30 Mac lalu.


Sumber: Selangorku

Menghadiri Majlis Hari Ibubapa di Kuil Veerakathy

Posted: 29 Jun 2013 07:15 AM PDT

Menghadiri Majlis Meraikan Ibubapa di Kuil Veerakathy yang dianjurkan oleh Persatuan Kebajikan Masyarakat Rawang.


Penyerahan Sijil Tamat Kelas Menjahit Pakaian Punjabi

Posted: 29 Jun 2013 02:00 AM PDT

Taman Sentosa, Klang, 29 Jun 2013  -  Penyerahan sijil tamat kelas menjahit pakaian Punjabi untuk kelas 10 dan 11 telah dibuat oleh YB Dr Xavier Jayakumar.

Setiap kelas disertai sepuluh orang wanita dan 2 tenaga kerja, Puan Saroja dan Cik Usha dibiaya dengan peruntukan ADUN.


Menyerahkan Bantuan Mesin Rumput

Posted: 29 Jun 2013 02:00 AM PDT

Taman Sentosa, Klang, 19 Jun 2013 - Bertempat di Pejabat Khidmat Masyarakat DUN Seri Andalas, pada hari ini YB Dr Xavier Jayakumar telah menyerahkan 2 unit mesin rumput untuk membantu penerimanya menjana pendapatan melalui khidmat memotong rumput dari rumah ke rumah.


Memberi Kata-kata Semangat dan Nasihat Kepada Pemain Futsal Cilik

Posted: 28 Jun 2013 09:00 PM PDT

YB Dr Xavier Jayakumar meluangkan masa bersama-sama pasukan futsal muda dan memberi kata-kata semangat dan nasihat kepada mereka.

Gambar di Pejabat Khidmat Masyarakat DUN Seri Andalas.Walkabout dan Sarapan Pagi di Taman Seri Andalas

Posted: 28 Jun 2013 06:45 PM PDT

Taman Seri Andalas, 29 Jun 2013 - YB Dr Xavier Jayakumar dan Ahli Majlis MPK, Encik PS Rajoo pada hari ini telah meluangkan masa untuk bersarapan pagi bersama orang ramai dan melihat kawasan di sekitar Tapak Futsal Rakan Muda yang terletak Lorong Sri Sarawak.


Menghadiri Majlis Ulangtahun Persatuan Penganut Dewa Chiok Tao Keng

Posted: 28 Jun 2013 08:30 AM PDT

Taman Sentosa, Klang, 28 Jun 2013 - YB Dr Xavier Jayakumar pada hari ini hadir memenuhi jemputan Majlis Ulangtahun Persatuan Penganut Dewa Chiok Tao Keng.

Turut hadir bersama adalah Ahli Majlis MPK, Encik PS Rajoo dan Encik Tang Eng Ghee.Menghadiri Majlis di Kuil Sri Maha Mariamman

Posted: 28 Jun 2013 08:00 AM PDT

Bukit Kemuning, 28 Jun 2013 - YB Dr Xavier Jayakumar pada hari ini menghadiri upacara sembahyang yang diadakan di Kuil Sri Maha Mariamman, Batu 8, Bukit Kemuning.

Turut hadir bersama adalah Ketua Komuniti, Encik Segar, Ahli Majlis, Encik Sebastine dan Penghulu Daerah Klang.


Menyerahkan Sumbangan Kepada Gereja Apostolic Pentecostal

Posted: 27 Jun 2013 02:00 AM PDT

Taman Sentosa Klang, 27 Jun 2013 - YB Dr Xavier Jayakumar telah menyerahkan cek sumbangan kepada gereja Apostolic Pentecostal pada hari ini.


Menyerahkan Sumbangan Kepada Mangsa Kebakaran

Posted: 27 Jun 2013 01:30 AM PDT

Sumbangan kepada mangsa-mangsa kebakaran di Off Jalan Kota Raja iaitu Encik Kamalullail, Puan Nur Hidayanh, Puan Punitha dan En Balan telah disampaikan oleh YB Dr Xavier Jayakumar di Pejabat Khidmat Masyarakat DUN Seri Andalas.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang