Pengikut

Nuffnang

Khamis, 16 Mei 2013

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Apa Lagi Xavier Mahu?

Posted: 16 May 2013 04:26 AM PDT

Sumber: FreeMalaysiaToday
Oleh: Uthaya Sankar SB (Pemilik tunggal syarikat 'Perunding Media, Motivasi dan Penerbitan Uthaya'. Beliau kolumnis di FMT sejak Januari 2011.)

PETALING JAYA: Dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), Rakyat (huruf besar disengajakan) di negeri Selangor khususnya mengundi calon bukan sebagai wakil PKR, PAS atau DAP; sebaliknya sebagai wakil Pakatan Rakyat (PR). Maka, ketiga-tiga parti politik ini juga harus bekerja bagi Rakyat sebagai PR. Kesemua polisi harus menggambarkan citra dan jati diri PR; bukan mewakili parti tertentu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar Arulanandam berpendirian demikian sambil menekankan bahawa semua pihak dalam PR perlu benar-benar sedar akan hakikat bahawa Rakyat memilih PR secara kolektif tanpa berdasarkan parti.

Nama Xavier hangat diperkatakan sekarang menjelang saat genting pemilihan barisan Exco Kerajaan Negeri Selangor. Sudah ada kempen besar-besaran dari dalam dan luar PKR yang mendesak supaya Ketua Cabang Kota Raja dan Ahli Biro Politik PKR itu tidak dilantik bagi penggal kedua memegang portfolio Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin (Free Malaysia Today, 15 Mei 2013).

Rekod keputusan PRU-13 menunjukkan bahawa Xavier mendapat 31,491 undi berbanding calon MIC/BN, Mohan Thangarasu (15,858 undi) untuk mengekalkan kerusi DUN Seri Andalas. Majoriti 15,633 undi menunjukkan peningkatan yang amat ketara.

Lalu, mengapa ada pihak yang menentang kemungkinan beliau dilantik memegang jawatan Exco? Maklumat yang tersebar menerusi sistem pesanan ringkas (SMS) dan e-mel daripada kumpulan yang tidak dikenali tidak boleh diterima seratus peratus; khususnya kerana tidak disertakan maklumat pengirim.

Laporan di media juga amat kurang mengenai Xavier. Maka, saya memutuskan untuk bersemuka dengan beliau bagi mendapatkan penjelasan berhubung perkara ini. Terdahulu, sejak tarikh penamaan calon (20 April 2013), saya memang sudah mula mengumpul maklum balas dan pandangan sejumlah pengundi di DUN Seri Andalas mengenai politikus ini yang lahir di ladang Tanjung Rambutan serta membesar di Langkawi, Johor dan Kelantan.

Sejak dilantik menjadi Exco pada Mac 2008, lulusan Universiti Manipal, India (1979) ini dilihat memberikan tumpuan khas terhadap isu Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) dan kuil – dua isu penting dan sensitif dalam kalangan kaum India beragama Hindu.

Selain daripada membantu SJK Cina dan Sekolah Agama Rakyat (SAR), Kerajaan Selangor menyediakan peruntukan khas sebanyak RM4 juta bagi membantu SJKT. Rata-rata penduduk yang saya temui menyokong usaha ini kerana mereka sedar, cara terbaik bagi kaum India mencapai mobiliti sosial adalah menerusi pendidikan. Mereka juga tidak membantah tindakan menyalurkan sebahagian dana tersebut kepada beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi menjalankan projek berkaitan pendidikan.

Golongan ibu bapa dan guru di beberapa kawasan sekitar Selangor juga memberitahu saya bahawa mereka berpuas hati dengan usaha-usaha yang dilakukan oleh Xavier. Tumpuan beliau bukan hanya terhadap kerja-kerja membaiki kemudahan (fizikal) SJKT, tetapi juga menjana semangat dan keyakinan dalam diri murid-murid, guru dan ibu bapa menerusi pelbagai projek.

Walaupun kurang mendapat publisiti di media, kebanyakan SJKT di Selangor mengaku telah mendapat manfaat daripada usaha gigih yang dilakukan oleh Xavier sejak 2008; khususnya dalam soal pemilikan tanah bagi membina bangunan kekal. Kehebatan SJKT Midlands di Seksyen 7, Shah Alam juga menjadi kebanggaan kaum India serta bukti bahawa SJKT boleh setaraf SJKC dari segi kemudahan.

Pencapaian cemerlang sejak 2008

Apabila saya berpeluang bertemu Xavier pada pagi 16 Mei 2013, beliau turut menghuraikan mengenai isu kuil. Katanya, sejak 2008, kuil Hindu adalah antara penerima bantuan kewangan terbesar daripada kerajaan negeri; melibatkan peruntukan lebih RM6 juta. Masalah tanah melibatkan lebih 60 kuil juga berjaya diselesaikan manakala pembinaan kuil-kuil baru dipastikan memenuhi syarat ditetapkan kerajaan tempatan.
"Memanglah isu-isu berkaitan kuil Hindu sangat sensitif dan mustahil dapat diselesaikan sepenuhnya dalam sekelip mata, tetapi berkat kerjasama semua pihak terbabit, kerajaan negeri terus-menerus melakukan apa sahaja yang patut dan mampu dilakukan," kata politikus itu yang aktif di Facebook dan Twitter.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa banyak perkara yang sudah dilakukan oleh Xavier sebagai ADUN dan Exco. Malangnya beliau kurang mendapat liputan media. Selain itu, mengapa dalam perkembangan terbaru, ada pihak yang membuat kempen tidak mahu beliau kekal sebagai Exco Kerajaan Negeri Selangor?

"Memanglah rata-rata media cetak Bahasa Tamil dan Inggeris memboikot kami dengan tidak menyiarkan berita mengenai segala perkara positif yang dilaksanakan dalam isu-isu berkaitan kuil dan SJKT. Namun, maklumat positif yang disampaikan oleh orang ramai kepada rakan-rakan mereka (word of mouth) masih berkesan, walaupun tidak secara meluas. Merekalah kekuatan kami.

"Portal berita dalam talian menjadi media yang amat berkesan untuk menyampaikan maklumat dengan segera kepada khalayak yang lebih luas. Saya mengharapkan peluang yang adil dan seimbang turut diberikan kepada saya oleh portal berita berkenaan untuk menjawab pelbagai tuduhan yang dilemparkan pihak berkenaan serta bagi menjelaskan kedudukan sebenar," katanya dengan penuh harapan semasa pertemuan kami di Taman Sentosa, Klang.

Agak menarik bahawa dalam tinjauan lapangan serta pembacaan saya (khususnya blog Xavier dan postal Demi Rakyat), banyak perkara menarik yang sebenarnya berjaya dilakukan menerusi usaha individu ini yang pernah juga menjadi presiden Kelab Rotary Klang (2005-2006) dan setiausaha agung Malaysian Dental Association (2007-2008).

Dalam usaha memberikan sedikit "kuasa" kepada penduduk setempat, sejumlah 48 ketua komuniti daripada kalangan kaum India dilantik di seluruh negeri Selangor sejak 2008. Mereka menjalankan tugas hampir sama seperti ketua kampung, dibayar elaun dan ada peruntukan dana bagi melaksanakan tugas yang diamanahkan.
Ada banyak lagi kejayaan yang boleh dimasukkan dalam senarai pencapaian Xavier sejak 2008 tetapi beliau ternyata tidak mahu mengungkitkan kejayaan lalu semasa perbualan kami. Sebaliknya beliau lebih banyak mahu menumpukan pada perancangan, tugas dan amanah yang perlu dipikul bagi tempoh lima tahun akan datang berikutan mandat yang diberikan oleh pengundi di DUN Seri Andalas.

Saya mengambil peluang untuk mengemukakan pertanyaan mengenai "kempen" terbaru yang giat dilakukan sekumpulan 'orang dalam' PKR sendiri yang khabarnya diterajui Dr S Streram (Petaling Jaya Selatan), P Maniam (Hulu Selangor), S Murali (Puchong), Anthony Dass (Kota Raja), P Krishnasamy (Klang), Dr Neduchelian (Kapar), M Jayabalan (Lembah Pantai), S Balan (Subang) dan P Thiagarajan (OMS).

Pada mulanya, Xavier kelihatan sugul dan keberatan untuk memberikan komen berhubung isu terbaru ini. Bagaimanapun, saya menegaskan bahawa tujuan saya bertemu beliau adalah untuk mendengar sendiri penjelasan daripadanya dan kemudian menulis artikel berdasarkan pertemuan kami.

'Saya tidak gentar dengan SMS dan fitnah'

"Saya memang sedih dengan perkembangan terbaru di mana saya dituduh oleh pihak tertentu bahawa saya gagal melaksanakan tugas sebagai Exco pada penggal pertama. Sayangnya mereka tidak pula mahu melihat apa-apa yang sudah berjaya dilaksanakan dalam tempoh yang relatif singkat sejak 2008," katanya.

Siapakah kumpulan ini yang begitu bersemangat mahu menghalang perkembangan politik Xavier dalam kerajaan negeri? Adakah mereka kelompok yang berjuang bersama-sama PKR dan PR lama sebelum Xavier menyertai perjuangan reformasi pada 1998?

"Mereka boleh dikatakan orang-orang baru. Kumpulan ini memang mensasarkan saya sejak sebelum 2008. Mereka mencuba tetapi gagal mendapatkan kerusi (kuasa) dalam pemilihan parti. Mereka juga gagal mendapat tempat dalam barisan kepimpinan tertinggi parti.

"Selepas itu, mereka didapati mula bergerak secara sendirian untuk menentang saya dalam semua perkara. Punca dan alasannya hanya mereka yang tahu. Kini, apabila timbul kemungkinan saya dikekalkan dalam jawatan Exco, mungkin mereka merasakan kedudukan mereka dalam PKR tercabar," Ketua Cabang Kota Raya itu menghuraikan sedikit demi sedikit.

Jika kumpulan ini boleh mengerakkan kempen besar-besaran, pasti mereka terdiri daripada kumpulan yang besar, kuat dan berpengaruh. Malah tidak mustahil bahawa mereka ada ramai penyokong dalam kalangan ahli PKR dan orang ramai.

"Daripada apa yang saya dapat tahu, penyokong sebenar mereka tidaklah mencapai 500 orang seperti digembar-gemburkan. Kumpulan tertentu didapati menggunakan SMS untuk menghantar mesej kepada orang ramai dalam usaha mencemarkan nama dan reputasi saya. Bagaimanapun, saya menganggap semua ini sebagai cabaran positif.

"Saya tidak mahu membalas tindakan mereka dengan cara yang sama. Sebaliknya saya lebih suka jika isu ini diselesaikan secara baik dalam parti, tanpa perlu menyusahkan orang ramai, khususnya para pengundi yang sedang menunggu dengan penuh harapan untuk melihat pemimpin masyarakat (ADUN dan Ahli Parlimen) yang mereka undi melaksanakan tugas yang diamanahkan," kata bapa kepada tiga anak itu yang turut berterima kasih kepada isterinya, Sheila Devaraj yang sentiasa memberikan sokongan moral.

Xavier menyatakan bahawa perjuangan semua pihak (dalam PKR dan PR) adalah sama, iaitu menumbangkan Barisan Nasional (BN) dan membawa pentadbiran baru seperti diimpikan sejak dahulu.

"Sekiranya ada pihak yang cuba menimbulkan pelbagai masalah (dari dalam) seperti yang berlaku sekarang, maka ia sedikit-sebanyak akan mengganggu perjuangan PR. Kalaulah benar saya melakukan kesalahan dan penyalahgunaan kuasa seperti didakwa, maka pihak terbabit wajar membuat laporan rasmi kepada SPRM dan polis berserta bukti.

"Barulah saya juga akan berpeluang mempertahankan diri secara adil dan saksama. Kalau sekadar menghantar SMS dan e-mel tanpa nama kepada orang ramai, itu adalah tindakan tidak bertanggungjawab serta tidak menyelesaikan masalah. Kalau tidak mampu membantu perjuangan membela rakyat, sekurang-kurangnya jangan menjadi batu penghalang," katanya tanpa menyebut nama sesiapa secara khusus.

Uthaya Sankar SB adalah pemilik tunggal syarikat 'Perunding Media, Motivasi dan Penerbitan Uthaya'. Beliau kolumnis di FMT sejak Januari 2011.

118 NGO India Selangor Harap Dr Xavier Kekal Sebagai Exco

Posted: 15 May 2013 03:00 AM PDT

SHAH ALAM, 15 MEI: 118 Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mewakili etnik India di Selangor berharap Adun Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar dilantik semula sebagai Exco Kerajaan Negeri .

118 NGO tersebut termasuklah Gabungan NGO India Malaysia, Tamil Foundation Malaysia, Child Informatioan Learning and Development Centre (CHILD) Education Welfare Research Foundation (EWRF) dan Selangor Action Team.

Gesaan tersebut dibuat berikutan prestasi cemerlang yang ditunjukkan Dr Xavier sepanjang lima tahun menerajui Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin sebelum ini.

Menurut Pengerusi Lembaga Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil (SRJKT) Midland, K Uthayasoorianee, antara kejayaan Dr Xavier, meningkatkan kemudahan serta suasana pembelajaran lebih baik di sekolah Tamil dan memperbaiki  kehidupan masyarakat India di kawasan ladang seluruh Selangor.

"Dr Xavier berjaya memastikan agar SRJK Tamil di Selangor dapat bantuan kewangan dari Kerajaan Negeri," kata K Uthayasoorianee dalam satu sidang media di Midland Convention Centre di sini.

Selain itu, Setiausaha Gabungan NGO India Malaysia, Gunaraj George berharap agar DAP turut mencalonkan seorang lagi Adun dari kaum India sebagai calon Exco sekaligus menjadikan dua Exco kesemuanya.

Bagaimanapun menurut Gunaraj, beliau menghormati apa-apa keputusan yang dibuat oleh DAP Selangor.

Dalam PRU-13 yang berlangsung 5 Mei lalu, PR Selangor berjaya membentuk semula kerajaan apabila menang dengan majoriti dua pertiga di negeri itu.

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor di Istana Alam Shah, Klang  berkata proses pemilihan Exco sedang dijalankan dan akan diumumkan minggu hadapan selepas mendapat perkenan DYMM Sultan Selangor.

Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


[KENYATAAN MEDIA] #BLACK505 DI NEGERI SEMBILAN, KEDAH, TERENGGANU DAN MELAKA

Posted: 16 May 2013 07:09 AM PDT

Gelombang #black505 demi menzahirkan suara bantahan rakyat menentang penipuan pilihanraya diteruskan di negeri-negeri Kedah, Terengganu, Melaka dan Negeri Sembilan.

#black505 yang seterusnya akan diadakan di Negeri Sembilan pada hari Jumaat 17 Mei 2013, bertempat di kawasan parkir Jalan Haruan 4/7, Pusat Komersial Oakland, Seremban. Orang ramai dinasihatkan hadir awal untuk mengelakkan kesesakan.

Tarikh-tarikh bagi #black505 yang seterusnya adalah seperti berikut:

                        21 Mei 2013 (Selasa) – Kedah

                        23 Mei 2013 (Khamis) – Terengganu

                        24 Mei 2013 (Jumaat) – Melaka

Tempat akhir perhimpunan akan dimaklumkan melalui laman media sosial dan kenyataan rasmi yang akan dikeluarkan oleh PKR.

Semua perhimpunan telah berjalan dengan aman dan mematuhi nasihat Polis Diraja Malaysia (PDRM) walaupun beberapa tempat perhimpunan terpaksa diubah di saat akhir. Penganjur telah menghormati nasihat PDRM untuk menukar tempat perhimpunan di Pulau Pinang, Pahang dan Johor walaupun ia dibuat beberapa jam sebelum perhimpunan.

Ini tidak sedikit pun melemahkan semangat rakyat terutamanya orang muda untuk turun menyuarakan bantahan dalam simbolik #black505 ini. Mengikut anggaran kasar penganjur, seramai lebih 400,000 rakyat Malaysia telah menyerti #black505 setakat ini (120,000 – Kelana Jaya, 120,000 – Batu Kawan, 60,000 – Ipoh, 60,000 – Kuantan dan 60,000 – Ulu Tiram).  

Saya yakin menjelang minggu depan apabila gelombang #black505 tiba di Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Melaka, lebih setengah juta rakyat Malaysia telah turun menyatakan bantahan terhadap penipuan pilihanraya dan menolak kerajaan tidak sah yang diterajui Dato' Seri Najib Tun Razak.

Semangat kerjasama dengan pihak PDRM demi menjamin kelancaran dan keselamatan rakyat akan diteruskan. Oleh itu, saya menyeru seberapa ramai rakyat untuk turun menyertai #black505 sebagai bantahan terhadap penipuan pilihanraya dan sokongan kepada reformasi pilihanraya yang perlu diadakan segera.

 

RAFIZI RAMLI

Pengarah Strategi

16 MEI 2013 

[KENYATAAN MEDIA] Rakyat Malaysia tidak mahu Anwar bersara, keputusan bancian tidak tepat

Posted: 16 May 2013 12:40 AM PDT

Saya merujuk kepada keputusan bancian yang dikeluarkan pada 16 Mei 2013 yang mendapati bahawa 81% rakyat Malaysia mahu Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim bersara dari politik. Keputusan bancian tersebut sangat tidak tepat memandangkan sokongan padu yang diterima Dato ' Seri Anwar Ibrahim di seluruh negara sejak beliau mengumumkan tidak akan menerima keputusan PRU13 yang penuh penipuan dan akan terus berjuang menawan Putrajaya. Sokongan ini dapat dilihat dengan kehadiran ratusan ribu rakyat Malaysia menyambut Anwar di himpunan yang sedang berjalan di seluruh negara. Di media sosial, di himpunan awam dan jalanan, majoriti rakyat bersatu mahukan Anwar berjuang hingga selesai.

Anwar dan Pakatan Rakyat meraih 52% undi popular dan BN 47% walaupun dengan persempadanan semula, penipuan dan amalan berat sebelah dalam proses pilihanraya. Ini bermakna majoriti rakyat Malaysia menyokong Pakatan Rakyat membentuk kerajaan Persekutuan, dan Anwar sebagai Perdana Menteri. Anwar walaubagaimanapun akan meneruskan tugas sebagai ketua Pakatan Rakyat sehingga kemenangan dicapai dan kehendak rakyat sangat memberi kesan. Ia akan menjadi satu beban besar jika Anwar bersara dari politik di saat-saat getir sejarah negara. Situasinya mungkin berlainan jika Barisan Nasional memenangi PRU13 dengan adil dan dalam situasi tersebut Anwar mungkin akan meneruskan niat beliau untuk bersara dari politik.

Tanpa kira apa yang bakal berlaku pada masa depan, Anwar telah mendapat tempat yang sangat besar dalam sejarah kita dan dalam hati kebanyakan rakyat Malaysia; perjalanan perjuangan politik yang panjang menyebabkan wujudnya sistem dua-parti yang sangat efektif kepada negara, dan membawa demokrasi yang matang kepada Malaysia. Masih banyak lagi yang perlu diselesaikan. BN tidak dapat dibantu lagi, tidak dapat diperbaharui; dan demi kebaikan negara ini, mereka perlu diberhentikan dari kuasa. Rakyat tahu tentang ini dan ini adalah sebab mengapa mereka akan terus menyokong perjuangan Anwar untuk demokrasi dan keadilan di Malaysia.

Diisu oleh,

N SURENDRAN

NAIB PRESIDEN, KEADILAN

MP PADANG SERAI

 

16 Mei 2013

[PRESS STATEMENT] Malaysians do not want Anwar to retire, poll results wrong

Posted: 15 May 2013 11:00 PM PDT

I refer to a poll published on 16th May which claims that 81 per cent of Malaysians want Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim to quit politics. This poll result is completely contradicted by the massive ground support Anwar Ibrahim has been receiving throughout the country since he announced that he would not accept the fraudulent GE results and would fight on to take Putrajaya. This support can clearly be seen in the massive crowds of hundreds of thousands who have come out to greet Anwar at the ongoing rallies across the nation. On social media, in the streets and at public rallies, the majority of the people are united in wanting Anwar to carry on until the job is done.
Despite massive gerrymandering, election fraud and unfair election practices, Anwar’s Pakatan Rakyat obtained 52% of the popular vote as opposed to BN’s 47%. This means that the majority of Malaysians voted for Pakatan Rakyat to form the federal government, and for Anwar to be Prime Minister. Anwar is thus duty-bound to carry on as leader of Pakatan Rakyat until victory is achieved and the people’s will is given effect. Indeed, it would have been a great fault if Anwar had retired from politics at this crucial moment in the history of our nation. It would have been a different matter if the BN had convincingly and fairly won the general election; in those circumstances, Anwar would certainly have carried out his intention to retire from politics.
Irrespective of what the future brings, Anwar has secured a gigantic place in our history and in the hearts of most Malaysians; his long political struggle has resulted in what is effectively a two-party system in our country, and brought about the maturing of Malaysian democracy. Much remains to be done. The BN is beyond help, and beyond reform; for the good of the country they must removed from power. The people know this, and that is why they continue to support Anwar’s epic struggle for democracy and justice in Malaysia.
Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT, KEADILAN
PADANG SERAI MP
16th May 2013

More than 30,000 throng Johor Bahru 505 rally

Posted: 15 May 2013 08:46 PM PDT

Malaysiakini

Over 30,000 people crowded an open space near the Puteri Wangsa PKR branch near Ulu Tiram last night for Pakatan Rakyat’s fifth Black 505 rally held in Johor Bahru.

After mega rallies in Petaling JayaPenangIpoh and Kuantan, the rally, which was subjected to a late venue change in response to police objection, drew in a mostly young crowd who made clear their displeasure at the 13th general election result.

The crowd, undeterred by the drizzle, comprised Johoreans from all races who seemed eager to see a change in the federal government.

Organisers said that some 100 police personnel had been on standby throughout the night, but did not interfere in the four-hour rally.

Electoral reform

PKR de facto leader Anwar Ibrahim, who put in an appearance at about 10pm just before the conclusion of  the rally, said that he was not stepping down or retiring because he had the majority support from the rakyat.

“Where is a country in this world where a leader gets 47 percent of the popular vote and rules the country?

johor black rally 160513 2"I am not stepping down because I got 51 percent of the popular vote and was denied a win because of fraud,” he said to the enthusiastic crowd.

Organisers had later put the crowd estimate at about 60,000 people.

Johor DAP youth leader and Mengkibol assemblyperson Tan Hong Pin, meanwhile, urged the crowd to  chew over  what role they can play in the process of electoral reform.

“I urged the supporters to not give up as the mission ahead of us is much bigger,” he said when contacted by Malaysiakini yesterday.

Some cars of rally participants were reportedly vandalised. Newly-minted Kulai parliamentarian Teo Nie Ching said in a Facebookposting:

“I was back to home safely from the 505 blackout rally. But cars of some attendees were sprayed with acid, one of them is my DAP member in Kulai who parked his car 1km away from the venue.”

‘BANGKIT’ EVEN MORE: Reject GE13 results – Anwar tells Malaysians

Posted: 15 May 2013 08:22 PM PDT

Malaysia-Chronicle

Malaysia’s Anwar Ibrahim called on his countrymen to reject the results of the recently-concluded 13th general election, urging them to defend their rights and “save Malaysia” from a bleak future where corruption and political tyranny would dominate.

His call comes as pressure mounts from Prime Minister Najib Razak’s government to accept the outcome of the May 5 polls, which has been marred by allegations of vote-rigging, phantom voters and even the use of illegal foreign workers to slip into the polling booths and vote for Najib’s Umno-BN coalition in return for which they would be given permanent residency.

The 64-year-old Anwar is disputing Najib’s claim of a 133-seats victory in Malaysia’s 222-seats Parliament. His Pakatan Rakyat coalition, which won the popular vote, sweeping 52% of all ballots cast, wants a re-election in 27 seats where they say they have evidence of highly irregular procedures. Anwar has refused to concede defeat, and has kicked off a nationwide tour to take his case to the people.

A final clear message

“We had a Pakatan Rakyat leadership council meeting with PAS and DAP just now. What is the meaning of being a leader if we cannot realize the aspirations and rights of the people and then by God, we will defend them. On Friday, we will gather in Negri Sembilan, on Sunday, we will fly to Kota Kinabalu in Sabah. Without exception and everywhere we see the people rising up. Rise up even more now than before the GE,” Anwar told a 60,000-stong crowd in Ulu Tiram, Johor on Wednesday night.

“To you all, especially the young Malaysians, this is about your future. The Malay youth, the Chinese youths and the Indian youths. Your future, safety, your family and even the government is far safer with Pakatan that with the ‘robbers’ in Umno.The Umno-BN spin all about Anwar. I am telling you I am humbled by your support but this is not about Umno or Anwar. This is about your future.

“A final clear message, we are not talking about the next election we are talking about this election and we won this election. Najib, Muhyiddin, Election Commission listen, we are not asking you to rectify the 14th GE but we want you to review the 13th GE, which we won.

“And we have compiled evidence and facts, compelling facts [such as] pictures of a Bangladeshi caught voting – where are u from? Dhaka; when did you start working – 2 years; where do you work – Selangor; why are you here – to vote; who asked you to  come – boss; who did you vote for – Umno.”

“We must continue with our efforts. Each one of you – go home Twitter, Facebook, blog, whatever the means – send out the message to everyone  and give the real facts. We will fight with facts and not slander.

“Never in the history of mankind can dictators even with their guns ever fight against a people’s uprising to defend their rights. My friends, arise and defend your rights and this country that we love. Defend your rights, please. Don’t entertain not even for a minute to give BN 5 more years. NO! Save Johor, Save Malaysia!”

People on the Pakatan’s side

It is clear Anwar and Pakatan have managed to mobilize the people. They have held 5 major rallies so far, drawing astonishing ‘sell-out’ crowds.

Even critics and political rivals have to concede the response has been phenomenal.

The Pakatan leaders have somehow managed to get under the people’s skin and Najib’s advisers must be trying hard to figure out why are the people especially those in their 20s and 30s coming out to attend the rallies – even in the rain as was the case in tonight’s rally in Ulu Tiram, Johor.

“They do not like the government ruling the country now. They are not happy with the voting,” a Chinese man in his 30s told Malaysia Chronicle on Tuesday night in Kuantan, where even a last-minute change in venue could not deter the residents there from coming out to support the rally.

Unmoved by new Cabinet

Earlier today, Najib unveiled a new Cabinet which he claimed was “transformational”. However, DAP adviser Lim Kit Siang has described the new lineup as being “completely unimpressive at all”, while Anwar has mocked his arch rival by expressing surprise that the PM had not included a “Bangladeshi”.

“Najib’s lacks legitimacy… The Cabinet that he announced today – what do you think? Are you impressed?” asked Kit Siang, drawing loud ‘Nos’ from the crowd.

“This is the most unimpressive Cabinet in the history of Malaysia,” Kit Siang agreed.

Malaysia Chronicle spoke to several young people at the Ulu Tiram, Johor rally, and they didn’t seem very impressed either. They also wanted Anwar to keep the pressure on Najib to call for re-elections.

“The current government has done a lot of strange things and this has made a lot of us very unhappy. I think it is important that Anwar continues with this sort of campaign. It raises people’s consciousness, gives us hope and feedback. And we also give our feedback,” a young Chinese man in his early 20s told Malaysia Chronicle.

“We need a change. We don’t want the BN anymore,” said a young Indian man in his twenties.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


HIMPUNAN BLACKOUT 505 - N9

Posted: 15 May 2013 11:03 PM PDT
Tarikh : 17 Mei 2013 (JUMAAT)
Masa : 8.45 Malam
Tempat : Pusat Komersial Oakland, Seremban 2

Cadangan ibu negara di Kuching, pusat pentadbiran Malaysia di Petrajaya

Posted: 15 May 2013 05:59 PM PDT
Selepas ini bolehlah dicadangkan agar pusat pentadbiran kerajaan Malaysia berpindah dari Putrajaya ke Petrajaya di Sarawak, dan ibu negara dari Kuala Lumpur ke Kuching.

Kabinet baru, jumlah dan pecahan ikut parti
Malaysiakini 15 Mei 2013

Bilangan teramai menteri dari Sabah dan Sarawak:
1) Datuk Joseph Kurup (Sabah / PBRS) - Jabatan Perdana Menteri
2) Datuk Joseph Entulu (Sarawak / PRS) - Jabatan Perdana Menteri
3) Nancy Shukry (Sarawak / PBB) - Jabatan Perdana Menteri
4) Datuk Idris Jala (Sarawak / Senator) - Jabatan Perdana Menteri
5) Datuk Anifah Aman (Sabah / Umno) - Luar Negeri
6) Datuk Fadilah Yusof (Sarawak / PBB) - Kerja Raya
7) Datuk Richard Riot (Sarawak / SUPP) - Sumber Manusia
8) Datuk Ewon Ebin (Sabah / Upko) - Sains, Teknologi dan Inovasi
9) Datuk Maximus Ongkili (Sarawak / PBS) - Tenaga, Air dan Teknologi Hijau
10) Datuk Douglas Uggah (Sarawak / PBB) - Perusahaan Perladangan dan Komoditi
11) Datuk Rohani Karim (Sarawak / PBB) - Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat
12) Datuk Shafie Apdal (Sabah / Umno) - Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah
13) Datuk Abdul Rahman Dahlan (Sabah / Umno) - Perumahan dan Kesejahteraan Bandar

Ahli PAS dan UMNO di Rembau tunjuk jalan perpaduan

Posted: 15 May 2013 04:35 PM PDTRembau 15 Mei 2013 – Satu berita yang agak mengejutkan semasa perjumpaan jentera pilihanraya Pakatan Rakyat DUN Kota, Parlimen Rembau malam tadi. Seorang Ketua UPU di sebuah kampung di DUN Kota mengatakan kampung mereka tengah panas sekarang ini. Semua yang hadir terkejut, ingatkan apa yang panas, ada ugutan terhadap ahli PAS ke dan sebagainya.

Diberitahu kampung mereka sedang panas kerana masjid kariah di tempat mereka Imam 1 yang ahli UMNO, Bilal pun ahli UMNO malahan semua AJK yang ahli UMNO ingin meletakkan jawatan. Mereka ingin melantik Imam, Bilal dan AJK dari ahli PAS. Apa puncanya kenapa Imam, Bilal dan AJK bertindak demikian tidaklah ditanya lebih lanjut.

Apa yang diketahui ahli PAS dan pemuda PAS di kampung tersebut telah lama memakmurkan masjid di kampung tersebut dengan solat jemaah walaupun mereka tahu Imam, Bilal dan AJK masjid tersebut adalah ahli UMNO, kerana pada mereka solat jemaah di masjid dan memakmurkan masjid Allah adalah merupakan tanggungjawab seorang Islam tidak kira apa parti mereka.

Diharapkan semua ahli PAS, terutamanya para pemuda PAS di Negeri Sembilan sentiasa mengimarahkan dan memakmurkan masjid dengan solat jemaah dan menghadiri kuliah ilmu hanya semata-mata mengharapkan keredhaan Allah.

Kepada bekas Timbalan Presiden yang berasal dari DUN Kota, Rembau yang sentiasa menghebohkan mengenai perpaduan PAS dan UMNO dan juga ahli ISMA dengan slogan ISMA iaitu "Melayu Sepakat Islam Berdaulat" belajar-belajar dari ahli PAS dan UMNO dari DUN Kota ini yang tidak tinggi ilmu agama mereka , tidak banyak berseminar dan beretorik, tetapi faham apa maksud sebenar perpaduan dan saling hormat menghormati antara satu sama lain.

Perpaduan PAS dan UMNO bermula dengan solat jemaah, bermula di masjid, bermula dalam kuliah ilmu, bukannya bermula di Utusan Malaysia dan TV3.

Masjid kariah mana di DUN Kota yang berlaku berita mengejut ini? Kita ada 24 masjid kariah di DUN Kota, bolehlah SB, pemimpin UMNO turun dari masjid ke masjid selepas ini, bukan untuk menyiasat, tapi untuk memakmurkan masjid-masjid di DUN Kota ini., terutama Menteri Belia dan Sukan yang baru dilantik.

Teruskan mendapat berita semasa DUN Kota, Rembau di http://pas-n28-kota.blogspot.com

"Dan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali Allah dan janganlah kamu sekalian berpecah belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu semua ketika kamu bermusuh-musuhan maka Dia (Allah) menjinakkan antara hati-hati kamu maka kamu menjadi bersaudara sedangkan kamu diatas tepi jurang api neraka, maka Allah mendamaikan antara hati kamu. Demikianlah Allah menjelaskan ayat ayatnya agar kamu mendapat petunjuk" (Q.S. Ali Imron ayat 103)

-surah al-Imran ayat 54; ALLAH berfirman dalam al-Quran "Dan mereka merancang, Allah juga merancang, dan ALLAH sebaik-baik Perancang"

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang